Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2006

Περί διαλόγου...

Ευχαριστώ πιο συγκεκριμένα όσους επισήμαναν ότι blog σημαίνει διάλογος προφανώς. Άλλωστε τα κείμενα και οι απόψεις μου βρίσκονται στην ιστοσελίδα μου. Περιμένω λοιπόν με χαρά συγκεκριμένα σχόλια για τα σημεία του πολιτικού μου ημερολογίου προκειμένου να απαντήσω όσο μπορώ πιο άμεσα.
Κρατώ και την επισήμανση ότι ίσως θα έπρεπε τα θέματα να είναι λιγότερα. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την ίδια την επικαιρότητα και από τις δραστηριότητες των ημερών.

37 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με τη θεματολογία και το 'στυλ' του διαλόγου με τους πολίτες (χαίρομαι που δημιουργήσατε ξεχωριστό post "Περί διαλόγου"!), θα ήθελα να επισημάνω πως ένα πολιτικό ιστολόγιο απαιτείται, από την ίδια τη φύση του διαδικτύου, να είναι λιγότερο γενικόλογο από μια δήλωση στους δημοσιογράφους. Ο χρόνος στο διαδίκτυο δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το χρόνο στην τηλεόραση και κατά συνέπεια το διαδίκτυο (μέσα από διάφορα εργαλεία -ιστολόγια, φόρουμ, wiki...etc) προσφέρεται για ουσιαστική έλλογη συζήτηση, όποτε φυσικά το επιθυμούμε. Σε άντίθεση με την τηλεόραση όπου μια συζήτηση διεξάγεται συνήθως, όχι με ανταλλαγή επιχειρημάτων αλλά με ανταλαγή εντυπώσεων.

Θα περίμενα, για παράδειγμα, η παράγραφος της πρώτης καταχώρησής σας, που αφορά στη θεσμοθέτηση συμμετοχικών διαδικασιών και στον εμπλουτισμό της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, να ήταν ένα ξεχωριστό άθρο - αυτή τη στιγμή χάνεται μέσα στα υπόλοιπα θέματα.

Για το ελληνικό ακροατήριο οι όροι "λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία", ή "άμεση δημοκρατία'" ή ακόμα περισσότερο "μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία" δεν θα έλεγα πως είναι ακόμα household words. Το διαδίκτυο μάς δίνει όμως την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε αυτές τις έννοιες μέσα από μια many-to-many συζήτηση και να φέρουμε τον έλληνα πολίτη πιο κοντά στο διεθνή προβληματισμό γύρω από τον εμπλουτισμό της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας με συμμετοχικούς/διαβουλευτικούς θεσμούς.

Agobooks είπε...

Κύριε Βενιζέλε, μια που δίνετε την ευκαιρία να σας κάνουμε ερωτήσεις, έχω και εγώ δυο.
1- Πως κρίνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τη σημερινή κατάσταση στην πολιτική ζωή της Αλβανίας
2- Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας έχει, κατά τη γνώμη σας, αποκόψει από το παρελθόν της και σαν συνέπεια αυτού, μπορεί στις επόμενες εκλογές, να κερδίσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος;
Απορρέουν οι ερωτήσεις μου από το γεγονός της μεταναστευτικής μου ιδιότητας .
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Ανώνυμος είπε...

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ένας πολιτικός της εμβέλειας, της ποιότητας και της ευφυΐας του Ευάγγελου Βενιζέλου αποφάσισε να συνομιλεί και να επικοινωνεί σε ένα τόσο διαδεδομένο στους νέους ανθρώπους μέσο όπως το internet και συμμετέχοντας και εκείνος στη μεγάλη οικογένεια των bloggers.
Πέραν του γεγονότος ότι ελπίζω οι απαντήσεις και τα κείμενα που υπάρχουν εδώ να είναι με το χέρι του ιδίου ( αν και γνωρίζω πολύ καλά το περιορισμένο του χρόνου αλλά και το απεριόριστο των δυνατοτήτων του) κάτι που και άλλοι που επικοινώνησαν μαζί του επεσήμαναν, θέλω να προσθέσω ότι θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να φιλοξενούνται εδώ απόψεις του που έχουν τόσο στενή σχέση με την πολιτική αλλά αγγίζουν και άλλα κοινωνικά ,πολιτιστικά και φιλοσοφικά θέματα. Είναι τόσο σημαντικός ο πλούτος των γνώσεων του και η διανοητική του δεινότητα που θα ήταν κρίμα σε ένα τέτοιο μέσο να περιορίζεται μόνο στην πολιτική έστω και αν το blog τιτλοφορείται πολιτικό ημερολόγιο. Άλλωστε όλες οι εκφάνσεις της ζωής με τον ένα η τον άλλο τρόπο είναι πολιτική η έχουν να κάνουν με την πολιτική.

Καλή επιτυχία.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε κυριε Βενιζέλο, καλη επιτυχια. θεωρω πολυ σημαντικο που ένας πολιτικος στην ελλαδα ανοιγει μπλογκ. Θα ηθελα λοιπιον την αποψή σας θα το προσφατο κρουσμα συλληψης υπευθυνου σελίδας κατοπιν μυνησης που κατατεθηκε και αφρουσε οχι την ιδια του σελίδα αλλα το περιοχεμενο ενος μπλογκ που φιλοξενουσε. Επίσης την αποψη σας για το "κλεισιμο" του cultureguide.gr

Ανώνυμος είπε...

Καλή επιτυχία. Εύχομαι να τηρήσετε τη λογική του μπλόγκινγκ, που είναι, κατά βάσιν, ο διάλογος.

Geo είπε...

Κύριε Βενιζέλε, κατ'αρχάς καλή επιτυχιά και συγχαρητήρια για την απόφαση σας να μπείτε στη blogοσφαιρα.
Δεν είναι όσο απλό και εύκολο δείχνει η ενασχόληση με το blogging ιδιαίτερα για ένα δημόσιο πρόσωπο.

Πρέπει να επισημάνω και γω όπως ο τελευταίος (anonymous) ότι αυτός ο διαλογος διαφέρει ριζικά από τον διάλογο που διεξάγεται στα media. Εδώ δεν υπάρχουν "στημένες" ερωτήσεις, δεν μένουν αναπάντητα ερωτήματα, δεν υπάρχουν επικοινωνιακές απαντήσεις αφού είναι πολύ μικρό το κοινό για να μπει κανείς σ' αυτή τη διαδικασία. Εδώ γίνεται ειλικρινής διάλογος.

Καλή συνέχεια λοιπόν!

paragrafos είπε...

Καλώς ήρθατε στη συντροφιά μας!!!

Με αγάπη

Παράγραφος

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις σας, αλλά, αποδείξετέ μου γιατί δεν ειναι κοροιδία ένας τόσο πολυάσχολος άνθρωπος να έχει δικό του blog. Που θα βρείτε χρόνο να συζητήσετε με αγνώστους; ή θα το κάνουν επικοινωνιολόγοι αντί για εσάς; Blog
όπως λέτε είναι συζήτηση όχι παράθεση απόψεων...

Taxiarxos είπε...

Όταν αρχίσει ο διάλογος, ας με ειδοποιήσει κάποιος!!!Γιατί φοβάμαι πως βλέπω άλλο ένα επικοινωνιακό τρυκ!!

Ευάγγελε, εσύ είσαι έξυπνος άνθρωπος, φρόντισε στα 50 σου να μην σε αποκαλούμε Ευαγγελάκη όπως Εκείνον με το χαιδευτικό της μαμάς του.

Ελπίζω τα παιδιά του πολιτικού σου γραφείου, να μην αρχίσουν τις υπερωρίες λόγω του blog.

Την καλημέρα μου

σχολιαστής είπε...

Κύριε Βενιζέλο, θα διάβαζα με μεγάλη χαρά την άποψη σας για δυο έργα που ξεκινάνε στη Θεσσααλονίκη, την επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου και την υποθαλάσσια αρτηρία.

Για το αεροδρόμιο θα βρείτε υλικό στις διεύθύνσεις "tamystikatoukolpou.blogspot.com" και "imiaimos.blogspot.com"

Εκεί θα διαβάσετε γνωματεύσεις επιστημόνων (όπως του καθηγητή Κουμεντάκη του ΕΜΠ) για τα καταστροφικά για το θερμαικό αποτελέσματα. Θα δείτε επίσης παραδείγματα καταστροφής (όπως απο από τη σκάλα των Νέων Επιβατών) όπου τη μελέτη έχουν κάνει οι ίδιοι μελετητές.

Αν σας δημιουργηθούν απορίες ρωτήστε και τη φίλη σας κυρία Αράπογλου, που έχει πάρει σαφή θέση κατά της επέκτασης.

Για την υποθαλάσσια τι να πούμε. Διαβάστε την ανακοίνωση των Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, του ΤΕΕ/ΤΚΜ, τις εφημερίδες. Είναι ο ορισμός της καταστροφής. Ενα μικρό δείγμα της καταστροφής: Για να προτείνει κάποιος υχοπετάσματα απο την πάνω μεριά της Μ. Αλεξάνδρου και 3 πεζογέφυρες για να περνάμε στην παραλία, σε μια απόσταση 2.5 χιλιομέτρων, πρέπει να είναι εχθρός της πόλης

Απο έναν πολιτικό του δικού σας μεγέθους, και βουλευτή Θεσσαλονίκης, περιμένουμε σαφή θέση για τα δυο αυτά έργα.

Να είστε σίγουρος ότι ο πολίτης εκτιμά τους πολιτικούς που παίρνουν θέση για κρίσιμα ζητήματα, ακόμα και με κίνδυνο να στενοχωρηθεί ο ονομαστός εργολάβος-εκδότης , "νταβατζής" κατά τον κ. πρωθυπουργό.

Ανώνυμος είπε...

Η παρουσία του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στο Διαδίκτυο είναι καλοδεχούμενη.

Από το 2004 καυτηριάζουμε την Διαδικτυακή ανυπαρξία πολιτικών στις ιστοσελίδες του ΠΑΣΟΚ.

Οι έννοιες «Συμμετοχική Δημοκρατία» η της Δημοκρατίας στο 21ο Αιώνα αιωρούνται χωρίς ξεκάθαρο και χρηστικό περιεχόμενο.

Ο καθοδηγητικός ρόλος αυτού του blog θα είναι σημαντικός για όλους μας.

Προσοχή μόνο και στους τυπικούς δημοκρατικούς κανόνες.
Κανένας δεν θέλει να «καούν» πολύτιμα πολιτικά χαρτιά από «άτσαλες» κινήσεις.

Ελπίζουμε στο επόμενο εξάμηνο το blog να ξεπεράσει τις 30.000 – 40.000 επισκέψεις.

Katerina ante portas είπε...

Σας καλωσορίζω με τη σειρά μου στη σφαίρα μας!
Το θεωρώ αποφασιστικά ριζοσπαστικό να ανοίγεσαι με αυτό το μέσον που δεν συγχωρεί επικοινωνιακά τρύκ και βεβαίως ενστερνίζομαι και προσυπογράφω ό,τι είπε ο Geo.
Περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τη συνέχεια!

tyn είπε...

Εγω δεν βλεπω γιατι ο ΕΒ (και ο καθε ΕΒ) μπορει να πει κατι παραπανω εδω. Δεν διαβαζουν δημοσιογραφοι τα blogs? Αν π.χ. ξεφυγει απο την λογικη του παιχνιδιου εντυπωσεων και πει κατι που δεν θα το ελεγε ποτε στην τηλεοραση, δεν θα μεταφερθει αυτο στις εφημεριδες η στις ειδησεις?

evenizelos είπε...

Προς bn_b:
Με την πρώτη γενική παρατήρηση βεβαίως και συμφωνώ. Για το ειδικότερο ζήτημα που θέτετε, είχα την ευκαιρία να συγκεντρώσω τις απόψεις μου σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2003 από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ με τίτλο "Το μέλλον της Δημοκρατίας και η Αντοχή του Συντάγματος". Τελειώνω τώρα ένα θεωρητικό κείμενο για την μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Ελπίζω να μας δοθεί η ευκαιρία να το συζητήσουμε.

evenizelos είπε...

Για τον σχολιαστη:
Όλο το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις θέσεις που διατύπωσε ως υποψήφια δήμαρχος η Χρύσα Αράπογλου. Για το ζήτημα της υποθαλάσσιας έχουμε συγκεντρώσει όλα τα τελευταία στοιχεία σε συνεργασία με όλους τους βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του Συνασπισμού, ώστε να γίνει τόσο στη Βουλή όσο και στη Θεσσαλονίκη αναλυτική δημόσια συζήτηση με τη συμμετοχή του κ. Σουφλιά και του κ. Ξανθόπουλου.
Το ζήτημα της επέκτασης του διαδρόμου εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα επανέλθω συνεπώς σε αυτό.

evenizelos είπε...

Για Flower

Η σύλληψη του υπευθύνου σελίδας καταδικαστηκε από όλους μας αμέσως. Μας εξέθεσε ανεπανόρθωτα διεθνώς.
Για το cultureguide, που δημιουργήθηκε επί των ημερών μου στο Υπουργείο Πολιτισμού, είμαι πράγματι υπερήφανος.
Το κλείσιμο του είναι μία μικρόψυη, μικροκομματική ενέργεια που δείχνει την παντελή απουσία όχι μόνο σχεδίου, αλλά και αντίληψης για τον πολιτισμό. Το ζήτημα έρχεται στη Βουλή.

evenizelos είπε...

Για τον Δημήτρη Τάκη

Ευχαριστώ για τους χαρακτηρισμούς. Συμφωνώ με την αντίληψη περί πολιτικής που υιθετείς. Αυτή είναι και η δική μου προσέγγιση.

σχολιαστής είπε...

Αγαπητέ κ. Βενιζέλο. Ευχαριστώ για την απάντηση. Θα περιμένω με ενδιαφέρον τη συζήτηση στη βουλή για την υποθαλάσσια.

Να τονίσω όμως ότι ενώ εκρεμεί συζήτηση στο ΣΕ, τα έργα στο αεροδρόμιο έχουν αρχίσει. Είναι νόμιμο αυτό; Aν το ΣΕ μπλοκάρει το έργο, ποιος θα πληρώσει το μέχρι εκείνη τη στιγμή κόστος;

Δείτε πρόσφατες φωτογραφίες στο diadromos1028.blogspot.com

Κωστής Γκορτζής είπε...

Καλώς ήρθατε! Κύριε Βενιζέλο, η μη απάντησή σας στον Σχολιαστή για την επέκταση του διαδρόμου στο Α/Δ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με το επιχείρημα "εκκρεμεί στο ΣΤΕ, θα επανέλθω συνεπώς σ' αυτό" δεν διαφέρει από τη στάση του κ.Σουφλιά που επικαλείται την εκκρεμότητα αυτή για να μην απαντάει επί της ουσίας.
Βεβαίως, όσο εκκρεμεί η απόφαση του ΣΤΕ, το έργο συνεχίζεται λες και κάποιοι γνωρίζουν εκ των προτέρων την απόφασή του...
Βεβαίως, πάλι, αν το ΣΤΕ αποφανθεί ΚΑΤΑ, το κράτος, δηλαδή εμείς οι απλοί πολίτες, θα πληρώσουμε και ρήτρα εκατομυρίων ΕΥΡΩ στον εργολάβο αφού ΕΤΣΙ προβλέπεται στη σύμβαση...
Επιτακτική, λοιπόν, είναι η ανάγκη να πάρετε θέση αμέσως και να είναι σαφής. Η δική μας φωνή είναι αδύναμη. Αλλά η ψήφος μας, πιά, όχι.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση,
e-mail: kwngko@yahoo.gr

evenizelos είπε...

Για τον Ημίαιμο
Το έργο αυτό είχε ξεκινήσει από την περίοδο της δικής μας κυβέρνησης. Το ΣτΕ είναι ιδιαίτερα αυστηρό ως προς τον έλεγχο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το γεγονός ότι το ΣτΕ δεν χορήγησε αναστολή εκτέλεσης έως ότου εκδικαστεί η αίτηση ακύρωσης κάτι σημαίνει. Στόχος μας είναι το έργονα γίνει με περιβαλλοντικό ορθό τρόπο και αυτό ελέγχει το ΣτΕ.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Κύριε Βενιζέλο, είστε περισσότερο από σαφής. Θα μου επιτρέψετε να κρατήσω την απάντησή σας για να τη δείχνω στα παιδιά μου όταν θα με ρωτούν "γιατί".

Κατά τα άλλα, το έργο που ξεκίνησε η δική σας κυβέρνηση πριλάμβανε και έναν αεροσταθμό (κτίριο) που θα εξυπηρετούσε τις υπερατλαντικές πτήσεις (που θα εξυπηρετούνταν από τον μεγαλύτερο διάδρομο). Απαλλοτριώθηκε μάλιστα και ο απαιτούμενος χώρος. Ο αεροσταθμός αυτός "εξαφανίστηκε" από οποιαδήποτε χρηματοδότηση σε προοπτική δεκαετίας... Έτσι, η πιθανότητα να καταστεί το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ανταγωνιστικό Α/Δ του ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ αποκλείστηκε στον χρονικό ορίζοντα της εκμετάλλευσής του από τους νυν ιδιοκτήτες... Έτσι, επίσης, το "αμελέτητο" έργο (με αποδείξεις και επιστημονική τεκμηρίωση) έχει προ πολλού χάσει την επιχειρησιακή σκοπιμότητά του και είναι απλώς απλόχερη εξυπηρέτηση ημετέρων ένθεν και ένθεν εργολάβων. Με ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ και ΑΜΕΛΕΤΗΤΕΣ επιπτώσεις.
Τις επιπτώσεις, όμως, θα τις υποστούν και τα παιδιά μας (και το δικό σας) απλά και μόνο γιατί ο ναρκισσισμός της εξουσίας κάνει τους περισσότερους από τους προσωρινά διαχειριζόμενους αυτή να αντιμετωπίζουν τους πολίτες ως αδαείς και συμπλεγματικά αντιδραστικούς.
Ως απλός πολίτης θα περίμενα τουλάχιστον να ρωτήσετε την κυρία Αράπογλου (που λέτε ότι στηρίξατε ΟΛΕΣ τις θέσεις της ως "όλον ΠΑΣΟΚ" (!)) ποιά είναι τα δεδομένα βάσει των οποίων η ίδια αντιδρά έντονα στο έργο αυτό. Θα περίμενα να βάζατε έναν συνεργάτη σας να ενημερωθεί σε βάθος και να σας ενημερώσει σφαιρικά πριν να ταυτιστείτε με τη διαφαινόμενη (;) απόφαση του ΣΤΕ (τόσο διαφαινόμενη εκ των προτέρων που υπογράφτηκε η Σύμβαση του έργου με ρήτρα μη εκτέλεσής του!).
Και περίμενα, όχι μόνο εγώ, τη δική σας θέση για την επέκταση του διαδρόμου. Θα περιμένω καιρό φαίνεται...
Αλλά μην περιμένετε και να ξεχάσουμε.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Κύριε Βενιζέλο, είστε περισσότερο από σαφής. Θα μου επιτρέψετε να κρατήσω την απάντησή σας για να τη δείχνω στα παιδιά μου όταν θα με ρωτούν "γιατί".

Κατά τα άλλα, το έργο που ξεκίνησε η δική σας κυβέρνηση πριλάμβανε και έναν αεροσταθμό (κτίριο) που θα εξυπηρετούσε τις υπερατλαντικές πτήσεις (που θα εξυπηρετούνταν από τον μεγαλύτερο διάδρομο). Απαλλοτριώθηκε μάλιστα και ο απαιτούμενος χώρος. Ο αεροσταθμός αυτός "εξαφανίστηκε" από οποιαδήποτε χρηματοδότηση σε προοπτική δεκαετίας... Έτσι, η πιθανότητα να καταστεί το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ανταγωνιστικό Α/Δ του ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ αποκλείστηκε στον χρονικό ορίζοντα της εκμετάλλευσής του από τους νυν ιδιοκτήτες... Έτσι, επίσης, το "αμελέτητο" έργο (με αποδείξεις και επιστημονική τεκμηρίωση) έχει προ πολλού χάσει την επιχειρησιακή σκοπιμότητά του και είναι απλώς απλόχερη εξυπηρέτηση ημετέρων ένθεν και ένθεν εργολάβων. Με ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ και ΑΜΕΛΕΤΗΤΕΣ επιπτώσεις.
Τις επιπτώσεις, όμως, θα τις υποστούν και τα παιδιά μας (και το δικό σας) απλά και μόνο γιατί ο ναρκισσισμός της εξουσίας κάνει τους περισσότερους από τους προσωρινά διαχειριζόμενους αυτή να αντιμετωπίζουν τους πολίτες ως αδαείς και συμπλεγματικά αντιδραστικούς.
Ως απλός πολίτης θα περίμενα τουλάχιστον να ρωτήσετε την κυρία Αράπογλου (που λέτε ότι στηρίξατε ΟΛΕΣ τις θέσεις της ως "όλον ΠΑΣΟΚ" (!)) ποιά είναι τα δεδομένα βάσει των οποίων η ίδια αντιδρά έντονα στο έργο αυτό. Θα περίμενα να βάζατε έναν συνεργάτη σας να ενημερωθεί σε βάθος και να σας ενημερώσει σφαιρικά πριν να ταυτιστείτε με τη διαφαινόμενη (;) απόφαση του ΣΤΕ (τόσο διαφαινόμενη εκ των προτέρων που υπογράφτηκε η Σύμβαση του έργου με ρήτρα μη εκτέλεσής του!).
Και περίμενα, όχι μόνο εγώ, τη δική σας θέση για την επέκταση του διαδρόμου. Θα περιμένω καιρό φαίνεται...
Αλλά μην περιμένετε και να ξεχάσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος, αλλά θα είναι τρομερά δύσκολο να λειτουργήσει αυτό το blog ως μηχανή διαλόγου.

Ενώ το εγχείρημα αξίζει πολλών συγχαρητηρίων και μου κάνει για πολύ τίμια πολιτική πράξη, θα είναι αδύνατον να απαντήσετε στα comments και στο τέλος θα βγείτε και εκτεθειμένος

Λέω τίμια, γιατί ειδικά τον τελευταίο καιρό (εξ αιτίας των δημοτικών εκλογών) είδαμε κι άλλες τέτοιες, επιεικώς εφήμερες προσπάθειες με καιροσκοπικό χαρακτήρα.

Λέω αδύνατο, να απαντήσετε γιατί ακόμα δεν είναι πολύ γνωστή η ύπαρξη του blog. Σε λίγο όλοι θα βρούμε την πρώτη (και μοναδική ίσως) ευκαιρία μας να μιλήσουμε με υψηλό πολιτικό πρόσωπο και το blog αυτό θα γεμίσει ερωτήσεις του τύπου: Είναι δυνατόν να παίρνει ο Γκαργκάνας 20.000? Ειναι πολιτικά αποδεκτό να υπάρχουν τηλεπαιχνίδια με την Ελλάδα ενάντια στην Τουρκία κλπ....

Λέω εκτεθειμένος γιατί όταν θα αναγκαστείτε αν μην απαντήσετε σε τέτοια ερωτήματα, είτε γιατί θα μπείτε σε διαλόγους που δεν πρέπει είτε γιατί σε λίγο δεν θα προλαβαίνετε όλοι θα ξεχάσουν την καινοτομία σας σε σχέση με άλλους πολίτικους και όλοι θα σας κατηγορούν για αδιαφορία

Μην κάνετε το λάθος να αφήσετε συνεργάτες να το συμπληρώσουν...

Eleni63 είπε...

Καλώς τον Υπουργό! Μετά τη Σεγκολέν και η αφεντιά σας! Καλορίζικος όποιος και αν συντάσσει το παρόν ή συνεργάζεται μαζύ σας.
Η κίνηση έχει συμβολισμούς έστω και αν ο ηλεκτρονικός της παρέας αρχηγός του κόμματος ενίοτε έπεται.

Ανώνυμος είπε...

Καλή η προσπάθεια και περιμένουμε και άλλους. Μήπως,συμπληρωματικά θα πρέπει να καθορίσετε χρόνο και θέμα "ζωντανής συζήτησης" σε τακτή βάση?Καλώς ήρθατε στην μετανεωτερική αρχαία αγορά της δημοκρατίας και του διαλόγου

Cinematia είπε...

Σας καλωσορίζω και εγώ στoν κόσμο των bloggers.Ένα κόσμο γεμάτο απο λέξεις,σκέψεις,ελευθερία έκφρασης,χρώμα,φαντασία,αισιοδοξία και κέφι για διάλογο και προβληματισμό.Ελπίζω αυτός ο κόσμος σύντομα να γίνει οικείος και σε εσάς. Είναι ένα βήμα λόγου μοναδικό!

Ανώνυμος είπε...

Καλοσωρίζω την κίνηση αυτή από τον ΕΒ θα έλεγε κανείς ότι ηταν αναγκαίο.
Αν η όλη προσπάθεια στεφθεί από επιτυχία , θα δείξει. Πολύ σωστα κατά την γνώμη μου
Ακούστηκε περι εντυπωσιασμού αν δηλαδή αποφευχθεί, θα είναι ευχής έργον.
Μία μόνο ερώτηση για τώρα, εκμεταλευόμενος την προηγούμενη θητεία σας στο υπουργείο πολιτισμού:
Στο Ταμείο διαχείρισης πιστώσεων για την εκτέλεση αρχαιολογικών εργων (ΤΔΠΕΑΕ)
του παραπάνω υπουργείου εδώ και 1,5 χρόνο παρατηρείται καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας στους υπαλλήλους των διαφόρων έργων που μια φορά έφτασε και τους 4 μήνες!!!!!!! Σήμερα έχουμε συνεχώς καθυστερήσεις
Των δύο μηνών. Η ερώτηση είναι : ποια η θέση σας και φυσικά όχι σε θεωρητικό επίπεδο.

Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλο,
είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, γίνεται πολύς λόγος για την κρίση αντιπροσωπευτικότητας, για την απαξία του δημόσιου χώρου από τους πολίτες και για την έλλειψη αξιοπιστίας των κομμάτων συνολικά. Στην χώρα μας, μολονότι τα κόμματα πρωταγωνίστησαν στην διαδικασία εγκαθίδρυσης της Γ Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι ευρέως αποδεκτό πως αποικιοποίησαν και σημαντικούς κοινωνικούς και πολιτιστικούς χώρους, διαμορφώνοντας μια ανισορροπία μεταξύ κράτους και Κοινωνίας των Πολιτών.
Πολλοί, λοιπόν, μιλούν σήμερα για την ανάγκη ενίσχυσης των μονοθεματικών οργανώσεων της ΚτΠ προκειμένου να αντιμετωπιστεί τόσο η κρατική αυταρχικότητα όσο και η αυταρχικότητα των κανόνων της αγοράς. Βλέποντας όμως την καθημερινότητα και την ζωή των νέων, μου δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα:
(α) Έστω ότι η ΚτΠ αποτελεί μια ελπίδα για την εξισορρόπηση των πραγμάτων. Στις μέρες μας όμως, ένας μέσος νέος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα 12 ώρες την ημέρα είναι πολύ δύσκολο να βρεί το μεράκι και την δύναμη να δραστηριοποιηθεί σε αυτούς τους χώρους.
(β) Επιπρόσθετα, είναι γεγονός ότι η οικονομική παγκοσμιοποίηση και η κυριαρχία των κανόνων της αγοράς, σμιλεύει συμπεριφορές ιδιωτικότητας, ατομοκεντρικού αμοραλισμού και αποξένωσης. Άρα, η ενασχόληση με κάτι κοινωνικό, κάτι μη ιδιωτικό, δεν ευννοείται από το περιβάλλον σήμερα.
(γ) Τέλος,η εποχή της διακινδύνευσης, όπως πολλοί θέλουν να χαρακτηρίζουν την τρέχουσα περίοδο της ύστερης νεοτερικότητας, δημιουργεί για τους νέους μια έντονη αίσθηση ανασφάλειας.Έντονος ανταγωνισμός στον επαγγελματικό χώρο, άγχος, αβεβαιότητα για το αύριο. Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, ίσως η ενασχόληση με τις ομάδες της ΚτΠ φαντάζει πολιτέλεια.
Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω αν αυτή η πραγματικότητα σας προβληματίζει σχετικά με τις δυνατότητες και την όρεξη των νέων για συμμετοχή στο μέλλον, είτε στην ΚτΠ είτε στο "ανοικτό κόμμα" που οραματίζεστε. Δεν μιλάω κυρίως για τους φοιτητές που έχουν εκ των πραγμάτων χρόνο για προβληματισμό, αλλά για τις στρατιές νεών που, μετά την αποφοίτησή τους, εξαφανίζονται σε ένα γραφείο στον ιδιωτικό τομέα (και τονίζω τον ιδιωτικό) και ξεχνούν αναγκαστικά τους προβληματισμούς περί συμμετοχικότητας. Δυστυχώς κύριε Βενιζέλο, αυτή η κατηγορία των νέων είναι η πλειοψηφία στην Χώρα μας και φοβάμαι πως η έννοια της κοινωνικής συμμετοχής γι'αυτούς είναι ένα μακρινό όνειρο και ιδιαίτερα χαμηλά στην κλίμακα των προτεραιοτήτων τους. Μήπως λοιπόν η φιλολογία περί συμμετοχικότητας και περι ανοικτού κόμματος και Κοινωνίας των Πολιτών καταλήξει σ'ένα τομέα ενασχόλησης για την μειοψηφία των νέων (για μια ελίτ ίσως;). Πώς θα βλέπατε αυτή την κατάσταση να αλλαζεί; Άλλωστε χρειαζόμαστε μια δημοκρατία με αλλαγές και δυναμική "εκ των κάτω".

Βασίλειος Ντουβέλης
Οικονομολόγος (Υπ.Διδάκτωρ)
Αθήνα
v_ntouvelis@yahoo.gr

Ανώνυμος είπε...

ΣΑΝ ΜΕΛΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΣΟΚ , ΜΕΛΟΣ ΠΑΣΚΕ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ,ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ( ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ )ΜΗΝ ΡΙΧΝΕΤΕ ΑΛΛΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ( ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΥ ),ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ,ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ . ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ , ΣΥΝΕΣΗ ΣΥΝΤΡΟΦΕ !

evenizelos είπε...

Για anonymous

Βοηθούν το ΠΑΣΟΚ όσοι συμβάλουν στον κοινωνικό και πολιτικό καθαρό λόγο του

evenizelos είπε...

Για Βασίλιεο Ντουβέλη

Το 2003 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις το βιβλίο μου "Το μέλλον της Δημοκρατιας και η αντοχή του Συντάγματος". Εκεί υπάρχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο για το ανοικτο κόμμα και για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Ανώνυμος είπε...

Η ερώτηση που τέθηκε εδώ προ ημερών σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής
Μισθοδοσίας από το υπουργείο πολιτισμού των υπαλλήλων (ΤΔΠΕΑΕ), έχει τεθεί και σε
Αρκετούς άλλους συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Απάντηση από κανένα δεν έχει δοθεί εκτος μιας επερώτησης στην βουλή προ μηνών
Αν θυμάμαι καλά από τον κ.Λοβέρδο.Εκτοτε υπάρχει απόλυτη ησυχία, ενώ το πρόβλημα
Συνεχίζει να υφίσταται. Απορία πια διατυπώνω ο ρόλος της αντιπολίτευσης που
Βρίσκεται τελευταία?

evenizelos είπε...

Gia anonymous ΤΔΠΕΑΕ

θα το ελέγξω μέσω της Βουλής. Τα ξαναλέμε αμέσως μετά.

evenizelos είπε...

Gia Anonymous ΤΔΠΕΑ

Ήδη παρακάλεσα τον Τηλέμαχο Χυτήρη που έχει αναλάβει τα θέματα του Υπουργέιου Πολιτισμού να διερευνήσει το θέμα και ζήτησα συνάντηση με τον Υπουργό. Ελπίζω να γίνει σύντομα είτε συνάντηση είτε τηλεφωνική επικοινωνία.

Ανώνυμος είπε...

Για ΤΔΠΕΑΕ

Ευχαριστώ

ΠΙΠΕΛΙΑ ΕΛΕΝΗ

Ανώνυμος είπε...

Δράττομαι της ευκαιρίας από το διάλογο για την κοινωνία των πολιτών για να προσθέσω μια άποψη που γεννήθηκε μέσα από κάποια συζήτηση που είχα με τον αδερφό μου Γιάννη για τη σχέση της με τρεις βασικές συνιστώσες του πολιτικού βίου. Τα τρία αυτά επίπεδα (σφαίρες επιρροής) αφορούν το κατά πόσο οι πολιτικές επιλογές των δύο τελευταίων δεκαετιών επέδρασαν στην ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, και περιλαμβάνουν τη δομή των πολιτικών κομμάτων, τις αποφάσεις περί κοινωνικών πολιτικών και ιδιαιτέρα της εκπαίδευσης, και ασφαλώς την οικονομία.

Παρόλο που η μεταπολίτευση άλλαξε τα ποσοτικά χαρακτηριστικά της δημοκρατίας τα ποιοτικά στοιχεία παρέμειναν και παραμένουν σε χαμηλό - σε σχέση με την οργανωμένη Ευρώπη - επίπεδο. Οι πελατειακές σχέσεις συντηρήθηκαν και ίσως ισχυροποιήθηκαν (ειδικά στους κόλπους των κομματικών νεολαιών που υποτίθεται εκκολάπτουν υγιείς πολιτικές μονάδες), ενώ η παράλληλη πόλωση του πολιτικού βίου στη βάση του δικομματισμού οδήγησε τον κομματισμό στο μέγιστο σημείο του στα τέλη της δεκαετίας του 80. Κατά η διάρκεια της δεκαετίας του 90 ο κομματισμός ήταν καταδικασμένος να φθαρεί, όχι τόσο λόγω του αυξανόμενου παιδευτικού επιπέδου του ελληνικού πληθυσμού ή της πολιτικής πρωτοβουλίας, αλλά κυρίως λόγω της ανάπτυξης της εποχής της πληροφόρησης και ιδιωτικοποίησης των μέσων, της αυξανόμενης από-ιδεολογικοποίησης στο παγκόσμιο στερέωμα, αλλά και την ανάπτυξη Ευρωπαϊκής συνείδησης στη βάση της σύγκρισης με τα υπόλοιπα κράτη μέλη, που σχεδόν μόνιμα μας κατέτασσαν στον πάτο του βαρελιού.

Στη σφαίρα της θεσμικής της ισορροπίας, η δημοκρατία μας έχει αλλάξει (από την ιδεολογική για άλλους και πελατειακή για του υπολοίπους) προς την κατεύθυνση των διαπλεκόμενων τα οποία χειραγωγούν σε ισχυρό βαθμό τα πολιτικά δρώμενα. Ειδικά η ύπαρξη μεγάλων εκλογικών περιφερειών εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους έκπτωσης στην ποιότητα της δημοκρατίας διαμέσου της μη εξασφάλισης ίσων ευκαιριών στο εκλέγεσθαι αλλά και την αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης στο εκλέγειν. Ο ρόλος της συγκριτικής (με άλλες χώρες της ΕΕ) επιδείνωσης στη ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι καταλυτικός. Η βελτίωση της ποιότητας των ΜΜΕ, των υπηρεσιών, ακόμα και του οικονομικού ανταγωνισμού προς συμφέρον του πολίτη διέρχεται μέσα από το ισχυρό Πανεπιστήμιο. Οι πολιτικές επιλογές, στη βάση του πολιτικού κόστους, όχι απλά δεν συνέβαλλαν θετικά, αλλά οδήγησαν σε πελατειακές σχάσεις νέου τύπου μέσα στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επί του συνόλου των κοινωνικών πολιτικών τέτοιες καταστάσεις θέτουν σε κίνδυνο την αυτονομία και τη ζωτικότητα της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών.

Στην οικονομική σφαίρα (που αποτελεί και το πεδίο δαημοσύνης μου) μετά την κλιμάκωση του κρατικού παρεμβατισμού από το 1975 (και όχι το 81) ως το 89, το κράτος άρχισε να παραδίδει προπύργια παραδοσιακού πελατειακού συνδικαλισμού στην ελεύθερη αγορά και ιδιωτική πρωτοβουλία, όχι πάντα με διαφανείς διαδικασίες. Ακριβώς όμως αυτή η πρακτική ενδυνάμωσε τα ολιγοπώλια σε νευραλγικούς τομείς (πχ τραπεζικός τομέας) σε βαθμό πολύ πέρα από το μέσο κοινοτικό όρο. Άρα και παρά τα βραχυπρόθεσμα οφέλη (κυρίως όσον αφορά τη μείωση των τρεχόντων ελλειμμάτων) η μετάλλαξη αυτή σήμανε την αποικιοποίηση της κοινωνίας των πολιτών με ένα πολύ διαφορετικό και περισσότερο ύπουλο τρόπο από την κομματική πόλωση. Διότι ο πολιτικός ψηφίζεται. Ο ΣΕΒ όχι! Ακόμα όμως και εκεί αυτό δε συνέβη κυρίως λόγω κάποιας εγχώριας πολιτικής επιλογής. Συνέβη στη βάση των κοινοτικών οδηγιών.

Με άλλα λόγια ποια ήταν η συνεισφορά των πολιτικών επιλογών στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών τα τελευταία χρόνια; Και αν εξαιρέσει κανείς την περίοδο 81-85 κατά την οποία δημιουργήθηκε μια ισχυρή μέση τάξη στην Ελλάδα, λόγω της ουσιαστικής αναδιανομής των εισοδημάτων, υπήρξε άλλη εγχώρια πολιτική πρωτοβουλία που οδήγησε στην πραγματική βελτίωση των όρων πολιτικοποίησης (και όχι κομματικοποίησης) του μέσου Έλληνα;

Μάνθος Ντελής
Διδάκτωρ Οικονομολόγος

evenizelos είπε...

Gia Manthos Delis

Τα σχόλια σας κινούνται στον πυρήνα των προβλημάτων της σύγχρονης δημοκρατίας. Πολλά από τα σημεία που θίγετε τα συζητούμε σταδιακά στο blog αυτό. Δεν είναι εύκολο και χρηστικό να ανοίξουμε όλα τα μεγάλα θέματα μαζί. Στα προγραμματικά μου κείμενα που τώρα συζητούνται μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και άλλων φίλων, περιλαμβάνονται αναλυτικά διατυπωμένες θέσεις για πολλά από τα προβλήματα που θέτετε. Ελπίζω πολύ σύντομα να μπορέσω να ανοίξω το σχετικό site.

ShareThis