Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2006

Σκέψεις Τρίτης 7 Νοεμβρίου...

Ευχαριστώ καταρχάς για την υποδοχή και τα σχόλια, όλες και όλους που τα διατύπωσαν.


Την Κυριακή δημοσιεύτηκαν δύο συνεντεύξεις μου σε εφημερίδες τις οποίες θα ήθελα να αναφέρω. Μία συνέντευξη μου στον Τάσο Παππά, στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» για το μετεκλογικό τοπίο στο ΠΑΣΟΚ και τα βήματα που πρέπει να γίνουν και μία συνέντευξή μου στην Αννίτα Στιβακτάκη στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» για την μετεκλογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Είχα επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσω την Παρασκευή 3.11. 2006 το βράδυ στο βιβλιοπωλείο ΜΟΛΧΟ – Προμηθέας της Θεσσαλονίκης, για δεύτερη φορά, το βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου».
Θεωρώ υποχρέωση μου να μετέχω – και το κάνω συχνά – στις παρουσιάσεις βιβλίων, όχι μόνο πολιτικών και επιστημονικών, αλλά και λογοτεχνικών γιατί η προώθηση του βιβλίου και της αναγνωστικότητας είναι, κατά τη γνώμη μου, μία από τις πιο σημαντικές πολιτιστικές παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στην σημερινή εποχή. Άλλωστε το ίδιο το διαδίκτυο και τα blog στο διαδίκτυο είναι μία επικράτηση του κειμένου σε σχέση με τον πολιτισμό της εικόνας.

Το βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη είναι ένα βαθύτατα πολιτικό βιβλίο που αποτυπώνει την δεκαετία του 60΄στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με υποθέσεις ή συμβάντα που χρωμάτισαν την περίοδο και την μετέπειτα ιστορική εξέλιξη. Αναφέρομαι στη δολοφονία Λαμπράκη, στην υπόθεση Παγκρατίδη και στον σχηματισμό του παρακράτους σε νόμιμη οργάνωση μέσω της υπόθεσης καρφίτσα που είχε ως αφορμή την επίσκεψη του στρατηγού Ντε Γκώλ στη Θεσσαλονίκη λίγες ημέρες πριν την δολοφονία Λαμπράκη.

Η απομαγνητοφωνημένη ομιλία μου στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ, Σκαμπαρδώνη είναι στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται.

Στο κοινοβουλευτικό ημερολόγιο της προηγούμενης εβδομάδας περιλαμβανόντουσαν και δύο άλλα -κατά τη γνώμη μου- πολύ κρίσιμα σημεία:
Πρώτον, η συζήτηση στη διαρκή επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για το νέο καθεστώς της επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών.
Μετά την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δικηγορικών συλλόγων και των δικαστικών ενώσεων κατοχυρώνεται πλέον και ρητά η αρμοδιότητα των δικηγορικών συλλόγων να εκφράζουν γνώμη όχι μόνο για την κατάσταση των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, αλλά και για τις επιδόσεις των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που υπηρετούν σε αυτά.
Είχα την ευκαιρία να μετάσχω και στην συνάντηση της ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων με τους προέδρους των δικαστικών ενώσεων και στην σχετική συζήτηση.
Φυσικά το νομοσχέδιο μειώνει κατά τη γνώμη μου τις εγγυήσεις της εσωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και γι΄ αυτό έχουμε υιοθετήσει πολλές από τις προτάσεις και των δικηγορικών συλλόγων και των δικαστικών ενώσεων.

Το δεύτερο σημείο αφορά την πολιτική προστασία, δηλαδή καθετί που αφορά κάθε έλληνα και κάθε μέλος της κοινωνίας των πολιτών γιατί στην πολιτική προστασία, δηλαδή στην αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστατικών και ιδίως των φυσικών καταστροφών, κρίνεται η ποιότητα του κράτους και η ικανότητα του να προβλέπει και να διαχειρίζεται κρίσεις: από μία μικρή πυρκαγιά μέχρι ένα μεγάλο σεισμό.
Η συζήτηση έγινε με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για το πυροσβεστικό σώμα, που πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι ο κορμός της πολιτικής προστασίας και ο συντονιστής όλων των άλλων υπηρεσιών λόγω της εμπειρίας αλλά και της υποδομής που διαθέτει.
Η ενοποίηση των υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης θα επιφέρει σχεδόν αυτόματα την ενοποίηση των υπηρεσιών που ασχολούνται με την πολιτική προστασία και ιδίως της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ένα δεύτερο κρίσιμο σημείο του νομοσχεδίου αυτού είναι η εργασιακή τύχη χιλιάδων εποχικών πυροσβεστών που απασχολούνται –πολλοί από αυτούς είκοσι και πλέον χρόνια- χωρίς δυστυχώς να έχει ρυθμιστεί έως τώρα η εργασιακή τους σχέση, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας.
Θα ήμουν ευτυχέστερος αν αυτό είχε συμβεί πριν τις εκλογές του 2004, αλλά έστω και τώρα, με βάση και τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την κοινή λογική, αυτό πρέπει και μπορεί να συμβεί πάρα πολύ εύκολα, μια που το δημόσιο ούτως ή άλλως καταβάλλει το σχετικό κόστος, αν συνυπολογίσουμε όχι μόνο τις δαπάνες για τις αποδοχές τους, αλλά και τις δαπάνες για το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν τους μήνες που δεν απασχολούνται στην πυροσβεστική υπηρεσία. Οι χειμερινοί αυτοί μήνες είναι πολύτιμοι και για προληπτικές ενέργειες, αλλά και για την παροχή υπηρεσιών στα αστικά κέντρα, καθώς δεν είναι μόνο οι δασικές πυρκαγιές που έχουν ενδιαφέρον, αλλά και πολλά άλλα ζητήματα πολιτικής προστασίας

7 σχόλια:

- είπε...

Φυσικά το νομοσχέδιο μειώνει κατά τη γνώμη μου τις εγγυήσεις της εσωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και γι΄ αυτό έχουμε υιοθετήσει πολλές από τις προτάσεις και των δικηγορικών συλλόγων και των δικαστικών ενώσεων.

Θα μπορούσατε να γίνετε πιο αναλυτικός ως προς αυτό; Να παραθέσετε δηλαδή συγκεκριμένα αντίβαρα στην ενίσχυση των εξουσιών τής επιθεώρησης, έτσι ώστε να μην πληγεί (ή ομογενοποιηθεί τεχνητώς) η ουσία της δικαστικής κρίσης;

evenizelos είπε...

Προς netpen
Σημειώνω καταρχάς τη συμφωνία μεταξύ δικαστικών ενώσεων και δικηγορικών συλλόγων για την επίσημη έκφραση γνώμης του δικηγορικού συλλόγου για την εύρυθμη λειτουργία κάθε δικαστηρίου/ εισαγγελίας, αλλά και των δικαστικών λειτουργών που υπηρετούν σε αυτό. Επιμείναμε στην ανάγκη αναλυτικότερης τυποποίησης / περιγραφής των κριτηρίων που λαμβάνει υπόψη ο επιθεωρητής: Ζητήσαμε να διευκολυνθί η προσφυγή του επιθεωρούμενου στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της αρνητικής έκθεσης του επιθεωρητή. Επιμείναμε στην ανάγκη οι επιθεωρητές να κληρώνονται μεταξύ όλων των μελών του Α.Δ. και όχι μεταξύ διπλάσιου αριθμού πολιτών που επιλέγονται από την Ολομέλεια.

Takis Alevantis είπε...

Κύριε Υπουργέ,
διάβασα με ενδιαφέρον την παρέμβασή σας για το νομοσχέδιο περί Πυροσβεστικού Σώματος. Συμφωνώ απόλυτα με την πρότασή σας για ενοποίηση των Υπουργείων Εσ. Δημ. Διοικ. και Δημ. Τάξης. Από την εμπειρία μου στην Πολιτική Προστασία μπορώ να πω ότι μόνο η Ελλάδα παρουσίαζει αυτήν την ιδιαιτερότητα στη Δυτική Ευρώπη.

Όσο για την ενίσχυση της προστασίας και της ασφάλειας των πολιτών στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, σας προτείνω να εμνευστείτε από τις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Κατηφόρης στην Συνέλευση για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Εκεί θα βρείτε και μια σύντομη μεθοδολογική περιγραφή της ΠΠ που απλοποιεί την κατανόηση του τόσο πολύπλοκου αυτού τομέα.

Τέλος, ένα πρώτο βήμα για τους πολίτες θα ήταν να συμπεριληφθεί στο πολιτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ η ενοποίηση των αριθμών κλήσεως έκτακτης ανάγκης (199, 166 και 100) και η αντικατάστασή τους από τον Ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης τον 112. Σας καλώ μάλιστα να συνυπογράψετε και το σχετικό ηλεκτρονικό ψήφισμα για την βελτίωση της ποιότητας του 112 στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Ένωσης για τον Ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκη (EENA). Είναι κρίμα να σύρεται για άλλη μια φορά η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν εφαρμόζει σωστά την σχετική Κοινοτική νομοθεσία.

evenizelos είπε...

Για Takis Alevantis
Ευχαριστώ για τις επισημάνσεις. Είδα τη συζήτηση για το "Ευρωπαϊκό Σύνταγμα". Χαίρομαι που συμφωνείτε με την πρόταση για το Πυροσβεστικό Σώμα. ΌΛα αυτά τα σημεία περιλαμβάνονται στην προγραμματική πρόταση του αντίστοιχου τομέα του ΠΑΣΟΚ. Ως προς τον αριθμό 112 θα προσπαθήσω να αναλάβουμε σχετική πρωτοβουλία στη Βουλή ώστε να χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα ως ΕΕΝΑ.

Ανώνυμος είπε...

Με λένε Ευγενία Κουπετόρη.Αναλαμβάνω θανάτωση αδέσποτων αλλά και 'επικίνδυνων' οικόσιτων ζώων με ελάχιστο κόστος.Ο θάνατος επέρχεται με καρατόμηση και αναλαμβάνω υπεύθυνα την ταφή σε δικό μου χώρο.Ειδικές προσφορές για γάτες.Περιοχή Σαλαμίνας μόνο. ekoupetori@yahoo.com

Ανώνυμος είπε...

Με λένε Ευγενία Κουπετόρη.Αναλαμβάνω θανάτωση αδέσποτων αλλά και 'επικίνδυνων' οικόσιτων ζώων με ελάχιστο κόστος.Ο θάνατος επέρχεται με καρατόμηση και αναλαμβάνω υπεύθυνα την ταφή σε δικό μου χώρο.Ειδικές προσφορές για γάτες.Περιοχή Σαλαμίνας μόνο. ekoupetori@yahoo.com


ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΡΓΕ,
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΦΡΩΝ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΑΥΤΟ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΑΣ, ΔΕ ΘΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ, ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΟ.
ΣΑΣ ΠΑΡΑΛΚΑΛΩ ΣΒΗΣΤΕ ΤΟ.

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑΣΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ Α Ν Α Σ Τ Α Σ Η!!!!!

ShareThis