Τρίτη, Οκτωβρίου 02, 2007

ΕΙΚΟΣΙ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ: Κείμενο διαλόγου

Το ΠΑΣΟΚ εισήλθε σε μία περίοδο εσωτερικής κρίσης όχι επειδή τέθηκε ζήτημα Προέδρου, αλλά γιατί έχασε τις εκλογές μειώνοντας μάλιστα το ποσοστό του σε σχέση με το 2004 τη στιγμή που και έπρεπε και μπορούσε να νικήσει.

Η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις έκανε εμφανές ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κινηθεί μέσα σε ένα νέο πολύ πιο πολύπλοκο τοπίο και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά.
Ο κ. Καραμανλής θέτοντας ζήτημα εκλογικού νόμου στένεψε ουσιαστικά τον χρονικό και πολιτικό ορίζοντα της κυβέρνησης του. Το δε σημερινό σχέδιο προϋπολογισμού συνιστά την άμεση διάψευση των χθεσινών προγραμματικών δηλώσεων.

Είναι συνεπώς θεμελιώδης υποχρέωση μας να ξεπεράσουμε ταχύτατα την κρίση ώστε να λειτουργήσουμε ως αξιόπιστο αντίβαρο και ως εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Το οφείλουμε στη δημοκρατική παράταξη και όλους τους προοδευτικούς πολίτες, το οφείλουμε στη χώρα συνολικά.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε επειδή του έλειπαν τα καλά ιδεολογικά και προγραμματικά κείμενα. Έχασε προς τα αριστερά γιατί δεν έπεισε ως αντιπολίτευση και προς τα δεξιά γιατί δεν έπεισε ως κυβερνητική πρόταση. Το μείζον συνεπώς ζήτημα είναι ζήτημα πολιτικής επάρκειας, σαφήνειας και αξιοπιστίας.

Έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση της παράταξης γιατί πιστεύω ότι μπορώ να τα βγάλω πέρα. Δεν πιστεύω όμως ούτε στις λευκές επιταγές, ούτε στις πριγκιπικές και αρχηγικές πρακτικές. Πιστεύω στον πολιτικό διάλογο, τις δημοκρατικές διαδικασίες, τη συλλογική λειτουργία. Το ΠΑΣΟΚ. αλλά και η χώρα συνολικά, απαιτεί μία άλλη αντίληψη για την πολιτική.

Χρειαζόμαστε μία συμφωνία τιμής, με σαφές ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο. Μία συμφωνία αρχικά μεταξύ των στελεχών, των μελών και των φίλων της παράταξης και στη συνέχεια μία συμφωνία με όλη την ελληνική κοινωνία και με κάθε Ελληνίδα και με κάθε Έλληνα προσωπικά.

Οι είκοσι θέσεις για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα, που δίνω σήμερα στη δημοσιότητα, ενόψει της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου πιστεύω ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως βάση διαλόγου, ως βάση για την σύναψη αυτής της συμφωνίας τιμής.
Πρέπει να ανασυγκροτήσουμε το μεγάλο, πλειοψηφικό και νικηφόρο ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να αντισταθούμε σε όσους θέλουν γαντζωμένοι στην κομματική τους εξουσία ένα συρρικνωμένο, μικρό, εσωστρεφές και φοβικό ΠΑΣΟΚ.

Πρέπει να ξαναφέρουμε την κοινωνία και τους πολίτες μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Το ένα εκατομμύριο πολιτών που μετείχαν στη διαδικασία του 2004 είναι το ελάχιστο όριο για την 11η Νοεμβρίου, αν θέλουμε να πετύχουμε τη φυγή προς τα εμπρός.

Και το θέλουμε και το μπορούμε.

-----------------------------------------------------------------------------------

ΕΙΚΟΣΙ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ: Κείμενο διαλόγου

  1. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που στρέφεται προς το μέλλον με συνείδηση της ιστορίας και των αρχών του. Ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει στις αξίες της σοσιαλιστικής Αριστεράς, ένα ΠΑΣΟΚ που συγκροτεί πλειοψηφικό ρεύμα και αποτελεί αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ θέλουμε να είναι ένα προοδευτικό, λαϊκό κίνημα. Ένα κίνημα κοινωνικής ευαισθησίας, πολιτικής εμπιστοσύνης και κυβερνητικής ευθύνης.
  2. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που εκφράζει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Τη μεγάλη κεντροαριστερά. Ένα ΠΑΣΟΚ που ενώνει και συνθέτει όλα τα προοδευτικά ρεύματα, όλες τις γενιές που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται, τις γενιές που αγωνιούν και ελπίζουν για το μέλλον του τόπου. Ένα ΠΑΣΟΚ ανοιχτό στις νέες ιδέες, στις σύγχρονες ευαισθησίες, σε όλες τις εκφράσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ένα ΠΑΣΟΚ που είναι πάντα κίνημα κατά της αδικίας, της ανασφάλειας, της φτώχειας, του αποκλεισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των κοινωνικών ανισοτήτων. Κίνημα για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και νέων δυνατοτήτων σε όλους. Ένα κίνημα που ενισχύει τους δεσμούς με τους απόδημους Έλληνες, που αγκαλιάζει τους παλιννοστούντες, που προωθεί την ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.
  3. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ, με σύγχρονο πολιτικό λόγο που διαφοροποιείται ουσιαστικά από τον συντηρητισμό, χωρίς παρωχημένες παλαιοκομματικές ρητορείες. Ένα ΠΑΣΟΚ έτοιμο να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη ριζική ανανέωση του πολιτικού συστήματος τώρα που έκλεισε ο κύκλος της μεταπολίτευσης.
  4. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που ξαναφέρνει την πολιτική στο προσκήνιο και διασφαλίζει την αυτονομία της από κάθε εξωθεσμικό κέντρο. Ένα ΠΑΣΟΚ που αντλεί τη δύναμη του από το λαό. Ένα ΠΑΣΟΚ – κίνημα υπεράσπισης της πολιτικής που ανοίγει και χειρίζεται τα κρίσιμα ζητήματα. Ένα ΠΑΣΟΚ που πείθει τον διστακτικό και απογοητευμένο πολίτη και του δίνει κίνητρο να συμμετάσχει ξανά στην πολιτική.
  5. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ ικανό να εφαρμόσει το πρόγραμμα των προοδευτικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος. Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι δεν υπάρχουν «ουδέτερες μεταρρυθμίσεις». Ένα ΠΑΣΟΚ με προοδευτικό πρόσημο σε ριζοσπαστική κατεύθυνση, που ξέρει να δημιουργεί πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις στο όνομα του γενικού συμφέροντος. Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι το μεγάλο θεσμικό, αναπτυξιακό, πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα της χώρας είναι η κατάσταση του κράτους. Ενός κράτους συγκεντρωτικού, γραφειοκρατικού, αυταρχικού, αναποτελεσματικού που ταλαιπωρεί, αγνοεί και εγκαταλείπει τον πολίτη. Στη θέση του θέλουμε ένα κράτος αποκεντρωμένο, αντιγραφειοκρατικό, αξιόπιστο, διαφανές, φιλικό στον πολίτη. Ένα κράτος που προσφέρει αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη.
  6. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ πατριωτικό που ξέρει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνισμού στον 21ο αιώνα με αίσθημα εθνικής ευθύνης και αποτελεσματικότητα. Που αντιλαμβάνεται ότι πατριωτικό καθήκον είναι αφενός η σθεναρή αντιμετώπιση των εξωτερικών κινδύνων και αφετέρου η υπεράσπιση της γλώσσας, της παράδοσης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
  7. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που είναι υπερήφανο για το έργο των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει τις κατακτήσεις και τη συμβολή της κυβερνητικής του θητείας, αλλά αναγνωρίζει και τα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις αντιφάσεις της. Ένα ΠΑΣΟΚ με αυτογνωσία, με ειλικρινή αυτοκριτική στάση αλλά ταυτόχρονα αισιόδοξο και δημιουργικό. Ένα ΠΑΣΟΚ που κατανοεί τα αίτια της εκλογικής του ήττας, αλλά υπερβαίνει τις δυσκολίες και στοχεύει στη νίκη.
  8. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως εγγυητής και φορέας της ανανέωσης των δημοκρατικών θεσμών και του συστήματος διακυβέρνησης. Ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως κίνημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισονομίας και του κράτους δικαίου, χωρίς καμία έκπτωση ή διάκριση. Κίνημα υπεράσπισης της διαφάνειας παντού, σε όλα και για όλους.
  9. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει βαθιά στη μέγιστη δυνατή αποκέντρωση, στην θεσμική ολοκλήρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, στις πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών, στο ρόλο του ενεργού πολίτη, στο διάλογο των κοινωνικών εταίρων και σε θεσμούς κοινωνικού ελέγχου σε κάθε επίπεδο. Ένα ΠΑΣΟΚ κίνημα αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης, κίνημα των περιφερειών, που γνωρίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες των νησιωτικών και απομονωμένων περιοχών.
  10. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αγωνίζεται με σταθερότητα και συνέπεια για αυτήν. Ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει καλά τις εθνικές προτεραιότητες και μπορεί να παίζει ενεργό ρόλο στην ανοικτή και διαρκή ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση. Ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση με διεθνή οντότητα, πολιτικά ολοκληρωμένη και χειραφετημένη, με αυτόνομο ρόλο στη διεθνή σκηνή. Μία Ευρώπη που δεν είναι ουραγός, αλλά ισότιμος συνομιλητής των ΗΠΑ μέσα σε έναν πολυπολικό κόσμο. Μια Ευρώπη που δεν παρακολουθεί παθητικά την εξέλιξη της παγκοσμιοποίησης, αλλά αναλαμβάνει θεσμικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Η δική μας Ευρώπη είναι η κοινωνική Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο ως επίτευγμα των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων είναι ένα ολοκληρωμένο μοντέλο οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ανάπτυξης που πρέπει να διατηρηθεί. Θέλουμε μία Ευρώπη που αντιλαμβάνεται τη σημασία της παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης για την διαφύλαξη της ειρήνης, την άρση των κραυγαλέων διεθνών ανισοτήτων και την καταπολέμηση της παιδικής θνησιμότητας, της πείνας, της φτώχειας, των περιβαλλοντικών καταστροφών πλανητικής κλίμακας.
  11. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει σ΄ ένα νέο κοινωνικό κράτος. Ένα κράτος που λειτουργεί αναπτυξιακά, αλλά ταυτόχρονα και αναδιανεμητικά. Ένα κοινωνικό κράτος που διασφαλίζει την πλήρη απασχόληση και προστατεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των χαμηλών, αλλά και των μεσαίων οικονομικών στρωμάτων που συμπιέζονται διαρκώς. Ένα ΠΑΣΟΚ που σέβεται την εργασία και όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και φροντίζει για την αύξηση και την δίκαιη κατανομή του εθνικού πλούτου.
  12. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που στηρίζει και προωθεί μία οικονομία εξωστρεφή και ανταγωνιστική, ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης, «πράσινο», βασισμένο στην καινοτομία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου. Που στηρίζει την επιχειρηματικότητα, εγγυάται τη διαφανή λειτουργία της αγοράς, προστατεύει τον καταναλωτή από την ακρίβεια, πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αξιοποιεί σύγχρονες πηγές πλούτου για τη χώρα η πιο σημαντική από τις οποίες είναι οι άνθρωποί της: Οι νέοι εργαζόμενοι, επιστήμονες και επιχειρηματίες, οι νέοι αγρότες, οι ερευνητές που προωθούν τη γνώση στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους. Ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει ότι η αγορά από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα της ανεργίας, της φτώχειας, της ανισότητας, της οικολογικής ανισορροπίας. Αντίθετα γνωρίζει καλά ότι αυτά είναι πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος δικαίου.
  13. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ με οικολογική συνείδηση, που προσθέτει την περιβαλλοντική παράμετρο σε όλες τις πολιτικές του και έχει πλήρη συνείδηση ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση της ανθρωπότητας. Ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει ότι ο κόσμος μας δεν είναι αναλώσιμος και δεν ανήκει μόνο σε μας αλλά και στα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας. Γεγονός που επιβάλλει ένα νέο τρόπο ζωής και ριζική αναθεώρηση της ατομικής και συλλογικής μας συμπεριφοράς.
  14. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει να σέβεται το ιδιωτικό και να υπερασπίζεται το δημόσιο: Το δημόσιο αγαθό, το δημόσιο χώρο, τα δημόσια δίκτυα, την καθολική δημόσια υπηρεσία, το κοινωνικό και συλλογικό συμφέρον απέναντι στο ατομοκεντρικό και το συντεχνιακό. Ένα ΠΑΣΟΚ που σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ένα ΠΑΣΟΚ που διασφαλίζει για όλους το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, το δημόσιο αγαθό της υγείας. Ένα ΠΑΣΟΚ που θέτει ως προτεραιότητα την προστασία του παιδιού και όλων των μορφών οικογένειας και δίνει υπόσταση στα δικαιώματα των αναπήρων.
  15. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως κίνημα παιδείας και πολιτισμού, ως κίνημα νέων. Ένα ΠΑΣΟΚ που αντιμετωπίζει την παιδεία ως δημόσιο αγαθό, που εφαρμόζει μία συνολική και ενιαία θεώρηση της παιδείας από την προσχολική αγωγή μέχρι τις μεταπτυχιακές σπουδές, που θέτει σε προτεραιότητα το δημόσιο σχολείο, που δεν παίζει με το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά διασφαλίζει την αναβάθμισή του και προσφέρει αξιόπιστες και εφαρμόσιμες λύσεις για τις σπουδές και το εργασιακό μέλλον όλων των παιδιών της Ελλάδας.
  16. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που συγκροτείται και λειτουργεί ως κόμμα - θεσμός και όχι ως προσωπικό ή αρχηγικό κόμμα. Ένα ΠΑΣΟΚ συλλογικό, αποκεντρωμένο, εσωκομματικά δημοκρατικό. Που δίνει ευκαιρίες και κίνητρα ουσιαστικής συμμετοχής στους φίλους, τα μέλη και τα στελέχη του, και τους καθιστά συνδιαμορφωτές των θέσεων του. Ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως ανοικτό κόμμα και όχι ως κόμμα - μηχανισμός. Ένα ΠΑΣΟΚ συντεταγμένο, παρεμβατικό, με ισχυρό λόγο που διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα. Αρνούμαστε τα φοβικά και εσωστρεφή αντανακλαστικά, τα εσωκομματικά πελατειακά δίκτυα, τις προσωπολατρικές πρακτικές, τις λευκές επιταγές. Πιστεύουμε στο ΠΑΣΟΚ που αξιοποιεί την ικανότητα όλων των στελεχών του σε όλη της χώρα, δίκαια και αξιοκρατικά, χωρίς αποκλεισμούς, παραγοντισμούς και νεποτισμούς.
  17. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που έχει ως θεμέλιο την αξιακή, πολιτική και προγραμματική ενότητα. Τη σύνθεση μέσα από τον πλουραλισμό των απόψεων και την κοινή δράση. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κοινό μας σπίτι. Είναι η βάση για κάθε στρατηγική και πολιτική επιτυχία. Είναι πρώτιστο καθήκον μας να διαφυλάξουμε την ενότητα της Δημοκρατικής Παράταξης που είναι η μεγάλη παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου.
  18. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που είναι ικανό ν’ αλλάξει τον εαυτό του για ν’ αλλάξει την κοινωνία. Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι το αίτημα για ανανέωση είναι διαρκές, στηρίζεται όμως σε ιδεολογικές αρχές και πολιτικά κριτήρια. Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι η ανανέωση του πρέπει να αποσαφηνίζει και να ενδυναμώνει την ταυτότητά του, να πολλαπλασιάζει τη δυναμική του και να διατηρεί διαρκώς ανοικτή την επαφή του με τα μηνύματα και τα αιτήματα της κοινωνίας.
  19. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ ικανό να διαμορφώσει στρατηγική σχέση διαλόγου και συνεργασίας με την ευρύτερη Αριστερά. Διαλόγου που θα αποκαταστήσει τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική πολιτική και κομματική γεωγραφία. Ένα ΠΑΣΟΚ που θα συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος καχυποψίας με την Αριστερά και θα προτείνει πολιτικό πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων ανεξάρτητα από διαφορές και συμφωνίες, αναζητώντας πάντα την ουσιαστική προγραμματική σύγκλιση.
  20. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ αξιόπιστο και νικηφόρο. Ένα ΠΑΣΟΚ ικανό να πείσει και να συσπειρώσει ξανά τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις σε μία κυβερνητική προοπτική. Ένα ΠΑΣΟΚ που μπορεί να προβάλει πάλι ως πειστική και εναλλακτική λύση προοδευτικής διακυβέρνησης με στόχο την ανόρθωση και αναγέννηση της χώρας.

202 σχόλια:

1 – 200 από 202   Νεότερο›   Νεότερο»
Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλο,

Νομίζω πως το παιχνίδι το έχετε πλέον χάσει. Κοιτάξτε τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Η όποια δυναμική υπήρχε εξατμίστηκε. Εάν πραγματικά ενδιαφέρεστε για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη κάντε πίσω όσο είναι καιρός. Σε διαφορετική περίπτωση και εσείς θα υποστείτε τεράστια φθορά και το ΠΑΣΟΚ θα κινδυνεύσει.

Ανώνυμος είπε...

Ζητειται εντιμη απαντηση, επειδη αν και το διαβασ με πολυ προσοχη , το βρισκω τοσο κοινοτυπο , γενικολογο αδιαφορα και βαρετο που αναρωτιεμαι .

Ποια απ αυτες τις 20 θεσεις δεν θα μπορουσε να υπαρξει σε ενα προγραμματικο κειμενο της ΝΔ αρκει να υποκαθιστοταν η λεξη ΠΑΣΟΚ απο τη λεξη ΝΔ και η λεξεις αριστερα/κεντροαριστερα απο τις λεξεις δεξια , κεντροδεξια ....
Οχι τιποτε αλλο , αλλα για να καταλαβαινομαστε τουλαχιστον

Παρτε το συνοπτικα



ΕΙΚΟΣΙ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ: Κείμενο διαλόγου

Θέλουμε μια ΝΔ που στρέφεται προς το μέλλον με συνείδηση της ιστορίας και των αρχών του. πρόταση.....

Θέλουμε μια ΝΔ , με σύγχρονο πολιτικό λόγο που διαφοροποιείται ουσιαστικά από τον συντηρητισμό, χωρίς παρωχημένες παλαιοκομματικές ρητορείες..

Θέλουμε μια ΝΔ πατριωτικό που ξέρει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνισμού στον 21ο αιώνα με αίσθημα εθνικής ευθύνης και αποτελεσματικότητα.

Θέλουμε μια ΝΔ που λειτουργεί ως εγγυητής και φορέας της ανανέωσης των δημοκρατικών θεσμών και του συστήματος διακυβέρνησης.

Θέλουμε μια ΝΔ που πιστεύει βαθιά στη μέγιστη δυνατή αποκέντρωση, στην θεσμική ολοκλήρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, στις πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών, στο ρόλο του ενεργού πολίτη, στο διάλογο των κοινωνικών εταίρων και σε θεσμούς κοινωνικού ελέγχου σε κάθε επίπεδο.

Θέλουμε μια ΝΔ που πιστεύει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αγωνίζεται με σταθερότητα και συνέπεια για αυτήν.

Θέλουμε μια ΝΔ που στηρίζει και προωθεί μία οικονομία εξωστρεφή και ανταγωνιστική, ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης

Θέλουμε μια ΝΔ με οικολογική συνείδηση, που προσθέτει την περιβαλλοντική παράμετρο σε όλες τις πολιτικές του και έχει πλήρη συνείδηση ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση της ανθρωπότητας

Θέλουμε μια ΝΔ που γνωρίζει να σέβεται το ιδιωτικό και να υπερασπίζεται το δημόσιο:

Θέλουμε μια ΝΔ που λειτουργεί ως κίνημα παιδείας και πολιτισμού, ως κίνημα νέων.

Θέλουμε μια ΝΔ που συγκροτείται και λειτουργεί ως κόμμα - θεσμός και όχι ως προσωπικό ή αρχηγικό κόμμα.

Θέλουμε μια ΝΔ που έχει ως θεμέλιο την αξιακή, πολιτική και προγραμματική ενότητα. Τη σύνθεση μέσα από τον πλουραλισμό των απόψεων και την κοινή δράση.

Θέλουμε μια ΝΔ που είναι ικανό ν’ αλλάξει τον εαυτό του για ν’ αλλάξει την κοινωνία. Μια ΝΔ που ξέρει ότι το αίτημα για ανανέωση είναι διαρκές

Θέλουμε μια ΝΔ ικανη να διαμορφώσει στρατηγική σχέση διαλόγου και συνεργασίας με την ευρύτερη Δεξια

Θέλουμε ... θελουμε ... θελουμε

Οκευ και γω θελω μια πιτα γυρο με μπολικο τζατζικι , απο που ομως να ψωνισω αγαπητε μου κυριε .

Υπαρχει κατι ΣΑΦΕΣ να μας πειτε για ΑΝΕΡΓΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ-ΡΑΤΣΙΣΜΟ-ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ-ΙΣΟΤΗΤΑ ;

Αυτα πουλετε θα μπορουσε να τα προσυπογραψει ο καθεις , ειτε τον λενε Πολυδωρα , ειτε Μπακογιαννη , ειτε Λαμπρακη ειτε Λομβερδο, ειτε Παπανδρεου , ειτε Ρεπα ειτε ειτε ειτε ....

Φχαριστω για το χρονο σας

Φοιτητρολης που σας βαρεθηκε ολους

c|f είπε...

Όλα αυτά μου θυμίζουν την εισαγωγή του προγράμματος. Γενικόλογα, άνευρα, χωρίς πραγματική κατεύθυνση.

Που είναι η πνοή της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος; Που είναι η ριζοσπαστικότητα;

Λυπάμαι αλλά αν τόσο καιρό εσείς και οι συνεργάτες σας ετοιμάζατε αυτό το κείμενο ίσως θα έπρεπε να σκεφτείτε ξανά το όλο σας εγχείρημα. Είναι πλέον καθαρό ότι δεν είστε έτοιμοι…

Ανώνυμος είπε...

ti saς κανει να πιστευται, οτι ο γεοργος δεν μπωρει να κερδησει της επομενες εκλογες

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω τις θέσεις, οι οποίες αφορούν το ΠΑΣΟΚ βέβαια και όχι τι κράτος, αλλά δεν βλέπω κάτι συγκεκριμένο. Μόνο θεωρητικοί στόχοι. καταλαβαίνω ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να διατυπωθούν κείμενα κυβερνητικής πρακτικής, αλλά πρέπει να γίνουμε κάποτε σαφείς και δεσμευτικοί.

Π.χ. αυτά που γράφετε για την παιδεία (εκπαίδευση) είναι γενικότητατοι στόχοι που, είμαι βέβαιος, θα προσυπέγραφαν όλα τα κόμματα της Βουλής. Άρα είναι περιττή η διατύπωση αυτών των στόχων, αφού συμφωνούν όλοι και έπρεπε να έχουν ήδη υλοποιηθεί. Αν δεν συμφωνούν, πού είναι η διαφορετικότητα;

Επίσης γενικά ή καθόλου γίνεται αναφορά στις σχέσεις κράτους κοινωνίας, στη διαπλοκή με οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, στην παρέμβαση εκκλησιαστικών μηχανισμών κ.ά. Πότε θα ξέρουμε αυτές τις εξειδικεύσεις;

Ανώνυμος είπε...

για φροντιστηρια θελουμε 400 ευρω το μηνα ,για φως/νερα/τηλεφωνα 150 ευρω ,
για τροφιμα τα υπολοιπα.

με τετοια ακριβεια και τοσο χαμηλους μισθους πως θα τα βγαλουμε περα ?

harrygrath είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

ο ελληνικος λαος δεν εχει καμια πιστη στο κρατος και καμια αναγκη απο τις κυβερνησεις .

στην ουσια ζουμε υπο καθεστως αναρχο-καπιταλισμου.
απλως δεν το εχουμε καταλαβει .

στην πραγματικοτητα δεν υπαρχει κρατος.

το κρατος υποτιθεται υπαρχει για να βοηθαει τους πολιτες .στη πραξη οι πλοιτες δεν παιρνουν βοηθεια παο πουθενα.κανενας οργανισμος και μηχανισμος του κρατους δεν δουλευει.

ποιος ο λογος να υπαρχει κρατος και κυβερνηση οταν δεν χρησιμευει σε τιποτα ? οταν το μονο που κανει το κρατος ειναι κατασπαταληση και κακοδιαχειρηση πορων.

γιαυτο η ζωη θα ηταν καλυτερη χωρις κρατη,συνορα και κυβερνησεις .

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια, ο κ. Παπανδρέου γιατί σωπαίνει; Μήπως θεωρεί ότι με τη σιωπή αποταμιεύει κύρος; Μήπως παριστάνει τον αφ' υψηλού ιστάμενο; Μήπως έχει πειστεί ότι δεν χρειάζεται να πει τίποτα γιατί τα είπε -και ιδίως τα υπονόησε- όλα;

Παρρησία είπε...

Εσύ μπορεί να θέλεις, το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ μάλλον δεν θέλει... Παράτα το και φτιάξε άλλο κόμμα, άσε τους κουρασμένους κομματικούς γραφειοκράτες στον Γιώργο

Π

mgpolitis είπε...

Αγαπητέ Βαγγέλη,

Μάλλον χλωμό το κείμενο σου, σαν να το έχει γράψει άλλος και εσύ να διόρθωσες κάποια σημεία του. Έχοντας διαβάσει πολλά άρθρα και βιβλία σου, νομίζω ότι αδικείς τον εαυτό σου με τις αοριστίες και τα ευχολόγια. Από όλα όσα γράφεις το μόνο ζουμερό είναι ότι τονίζεις την ανάγκη για ύπαρξη ιστορικής (και πολιτικής) μνήμης στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς μηδενιστικού τύπου αφορισμούς ότι για όλα φταίει ο Σημίτης και ότι πρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος με τα άλλα κόμματα της αριστεράς. Μπράβο για το τελευταίο και μακάρι να γίνει για να 'ανθήσουν χίλια λουλούδια' στα άγονα ιδεολογικά χωράφια. Από εκεί και μετά η απόλυτη πλήξη, θυμίζει βερμπαλισμό της δεκαετίας του '80.
Επανέρχομαι σε μία πρόταση: Ρώτα κάποιον για το πως να κάνεις ένα wiki με θέμα τι θέλει ο κόσμος από το ΠΑΣΟΚ. Η υλοποίηση είναι απλή και ιδέα δουλεύει μια χαρά. Οι χρήστες κάνουν εγγραφή και ο καθένας προσθέτει το κομμάτι του ή διορθώνει κάτι που υπάρχει. Η wikipedia είναι ακριβώς αυτό, μια εγκυκλοπαίδεια που γράφει όλη η υφήλιος. Γιατί να μην κάνεις το ίδιο και για το ιδεολογικό περιεχόμενο του ΠΑΣΟΚ?

Επίσης, μια ιδέα για κάτι πραγματικά ενδιαφέρον θα ήταν ένα κείμενο με την άποψη σου για συγκεκριμένα σημεία που εσύ θα είχες διαφοροποιηθεί (και από το ΠΑΣΟΚ του πριν και από τη ΝΔ του σήμερα) και τι ακριβώς θα έκανες. Για παράδειγμα:

1. Άρθρο 16
ΠΑΣΟΚ - ναι
ΝΔ -ναι
ΒΒ - οχι, για αυτόν και εκείνον το λόγο, βλέπε εδώ και εκεί και τα λοιπά

2. Ταυτότητες
ΠΑΣΟΚ - ναι
ΝΔ -οχι
ΒΒ - ναι και οχι, δηλαδή οχι όπως έγινε (ανεξάρτητη αρχή) αλλά με νόμο

3. Σκοπιανό
4. Ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
5. Βιβλίο ιστορίας (Ρεπούση)

... και άλλα παρόμοια. Ελπίζω να δούμε κάτι πάνω σε αυτές τις γραμμές.


Καλό κουράγιο με τα βυζαντινά στο κόμμα και μην πτοείσαι!

Λόρδος Μπύρων είπε...

Σύγχρονες και προοδευτικές θέσεις. Όμως δεν απαντάνε στα παρακάτω καίρια:

Παιδεία;
Περιβάλλον (Πυρκαγιές, Σκουπίδια);
Κυπριακό;
Σκοπιανό;
Παραβιάσεις;
Κεντρα Κράτησης Μεταναστών;
Αποκλεισμός Ρομα
Ασφαλιστικό;
ΔΕΚΟ;

Ανώνυμος είπε...

kalimera agapite.den moy menei para na sas sygxarw gia ton kopo sas kai thn aneksantliti dynami sas gia to kalo toy pasok.thelw na pw polla na moirastoyme kana dyo idees gia to ti tha bgei sto mellon.

enas filos.

Ανώνυμος είπε...

οι προτασεις μου ειναι οι εξης:

1)καταργηση υποχρεωτικης στρατευσης
2)διαχωρισμος κρατους και εκλησσιας
3)εθνικη συνταξη για ολους στα 1000 ευρω
4)αυξηση βασικου μισθου κατα 200 ευρω
5)καλυψη κενεων θεσεων στα δημοσια νοσοκομεια
6)αφορολογητο οριο στα 30000 ευρω
7)αυξηση φορολογιας στις πλουσιες ταξεις
8)καταπολεμηση της φοροδιαφυγης απο τις πολυεθνικες και τους μεγαλοεπιχειρηματιες
9)οχι στην ιδρυση ιδωτικων πανεπιστημιων
10)οχι στα διδακτρα στα δημοσια πανεπιστημια.οχι στα διδακτρα στα μεταπτυχιακα
11)μειωση δαπανων για το στρατο.αυξηση
δαπανων για τη παιδεια
12)καταργηση βουλευτικης ασυλιας
13)μειωση της γραφειοκρατιας
14)επιδοματα στους κοινωνικα ασθενεστερους
15)δημιουργια δασικης υπηρεσιας και προσληψη επιπλεον πυροσβεστων και δασοφυλακων
16)γκρεμισμα αυθαιρετων κατοικιων
17)δωρεαν μετακινησεις απο τα μεσα μεταφορας για τους πραγματικα οικονομικα ασθενεστερους
18)αποχωρηση απο τη συμφωνια της μπολονια
19)αποχωρηση του στρατου απο το κοσοβο και απο το αφγανισταν
20)ο δημοσιος τομεας να λειτουργει με ελευθερο λογισμικο
21)ελεγχος τιμων σε βασικα καταναλωτικα αγαθα

αυτο ειναι το προγραμμα που θα λυσει τα προβληματα του ελληνικου λαου.

θα το εφαρμοζατε ?

Ανώνυμος είπε...

Kirie Venizelo,

afto einai ena keimeno genikologo -asafes kai horis tipota to ousiastiko. An thelete na mas pisetai prepei na mas peite kati poli pio sigkekrimeno. Lete oti den zitate lefkes epitages alla an aftes einai oi desmefseis sas tote einai ena kai to afto.

Tha perimenoume...

Troll είπε...

Σαν μικρα παιδια κανετε.Ολο θελετε...θελετε...θελετε.
Το πως ,σας διαφευγει!!!!!

Στο προηγουμενο ποστ σας εδωσα μια λυση για την διαπλοκη -διαφθορα.

Εφοσον η κεντρικη διοικηση απετυχε,γινομενη ενα με με την δ-δ, οφειλει να επιστρεψει την εξουσια στον ιδιο τον λαο, να το κανει μονος του, με την δημιουργεια καταλληλου νομοθετικου πλαισιου που να επιτρεπει Μη Κυβερνητικες Οργανωσεις και ομαδες πολιτων να ελεγχουν την παραδωση ολων των δημοσιων εργων με και χωρις την συνεργασια της κεντρικης διοικησης.
Ειναι πολυ απλη η λυση!!!!!

Ενεργο πολιτη δεν θελετε??

Ηδου η ροδος ηδου και το πηδημα!!!!

PN είπε...

Παρ' ότι εν γένει συμφωνώ με τα όσα λέτε στο post σας (αφού κινούνται μάλλον στη σφαίρα το αυτονόητου και του κοινότυπου), θέλω εντόνως να διαφωνίσω σε μία και μόνο πρόταση του κειμένου σας, που δείχνει και την ουσία της παρελθούσας αλλά και ενδεχομένως μελλοντικής ήττας του ΠΑΣΟΚ.

"Το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε επειδή του έλειπαν τα καλά ιδεολογικά και προγραμματικά κείμενα. Έχασε προς τα αριστερά γιατί δεν έπεισε ως αντιπολίτευση και προς τα δεξιά γιατί δεν έπεισε ως κυβερνητική πρόταση. Το μείζον συνεπώς ζήτημα είναι ζήτημα πολιτικής επάρκειας, σαφήνειας και αξιοπιστίας."

Το ΠΑΣΟΚ είναι προφανώς ένα κόμμα εξουσίας. Αυτό το διαφοροποιεί από τον ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΛΑΟΣ. Ως κόμμα εξουσίας, λοιπόν, οφείλει να έχει ένα σαφές πρόγραμμα διακυβέρνησης. Διαφωνώ εντόνως ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έιχε ένα τέτοιο πρόγραμμα καλό ή κακό. Οφείλω επίσης να τονίσω ότι η κρίση στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι αποτέλεσμα κακών επικοινωνιακών χειρισμών. Η ρίζα και η αιτία του προβλήματος είναι υπερβολικά απλή και προφανής.

Το ΠΑΣΟΚ κατά το 1996-2004 κατάφερε να αμαυρώσει το αριστερό και "σοσιαλιστικό" του προφίλ. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα αυτή τη στιγμή να ψάξει κανείς τις αιτίες αυτού του αρνητικού αποτελέσματος. Εν πολλοίς η Ιστορία θα ασχοληθεί με αυτό.

Το θέμα είναι ότι κατά την περίοδο 2004-2007 το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να αναστρέψει αυτό το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί. Ό λαός δεν ενστερνίζεται τυχαία και χωρίς λόγο δημοσιογραφικά σλόγκαν του τύπου "σοσια-ληστές".

Ό Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2004 υπό το μότο "Γιώργο αλλαξέ τα όλα". Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο ουδέποτε έγινε, αλλά αντιθέτως με άστοχε επικοινωνιακές κινήσεις (π.χ. περίπτωση επιστροφής Λαλιώτη) χειροτέρεψε την ήδη δεινή θέση του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ, κ. Βενιζέλο, αν θέλει να βγει πρέπει να αλλάξει πρόσωπο και πρόσωπα. Να μεταλλαχθεί αν το θέλετε σε ένα "νέο-σοσιαλιστικό" κόμμα. Το ξέρω ότι δεν είναι δόκιμος ο πιο πάνω όρος, αλλά νομίζω ότι ο καθένας καταλαβαίνει τι εννοώ.

Μια τέτοια κίνηση είναι βεβαίως δύσκολη και επιφέρει υψηλότατο πολιτικό κόστος. Επίσης, χρειάζεται ένα έντονο ιδεολογικό προκάλλυμα. Το θέμα είναι να υπάρξει ένας άνθρωπος που θα εγγυηθεί μια τέτοια προοπτική, έστω και αν βραχυχρόνια πληγεί βαθύτατα και ενδεχομένως και σε προσωπικό επίπεδο. Ένας τέτοιος άνθρωπος θα καταφέρει όχι μόνο να αναγεννήσει το ΠΑΣΟΚ μέσα από τις στάχτες του, αλλά θα φανεί και άξιος κυβερνήτης αυτής της χώρας.

Αν δεν το καταλάβει το κάθε μέλος του ΠΑΣΟΚ αυτό, τότε φοβάμαι ότι οι μέρες της παρούσας κρίσης θα φαντάζουν ασήμαντες μπροστά στις μελλοντικές μέρες κρίσης.

Suzanne είπε...

Κ. Βενιζέλε,

Όπως λέτε "Το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε επειδή του έλειπαν τα καλά ιδεολογικά και προγραμματικά κείμενα.". Συμφωνώ μαζί σας. Γιατί έχασε όμως; Μήπως εξ'αιτίας του αρχηγού του; Όχι! Έχασε γιατί έχει απομακρυνθεί από τον απλό πολίτη. Ο απλός πολίτης θεωρεί πλέον το ΠΑΣΟΚ ως ένα απόμακρο κόμμα, ως κόμμα που αποτελείται από μονάδες οι οποίες σαν πρώτη προτεραιότητα έχουν την καρέκλα τους και τα γενικότερα συμφέροντα. Στο ΠΑΣΟΚ έχουν εδραιωθεί καταστάσεις που είναι δύσκολο να αλλάξουν. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να τις αλλάξει. Θεωρώ όμως υποκριτικό να πιστεύετε ότι το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ στήριξε αυτή τη διάθεση. Είναι σαφές ότι υπήρχαν και υπάρχουν μονάδες στο ΠΑΣΟΚ που πολεμούν την αλλαγή, που τη φοβούνται. Γιατι; Αυτοί ξέρουν καλύτερα!
Όσο για τα 20 σημεία του κειμένου σας, τι να πω; Θεωρώ ότι υποτιμάτε την νοημοσύνη μου! Λέτε όμορφα λογάκια με καμία ουσία. Λέτε π.χ. ότι θέλουμε μια Ελλάδα με οικολογική ευαισθησία, σεβασμό στο περιβάλλον κτλ. Και; Υπάρχει κανείς που να μην θέλει; Αν ρωτήσουμε όλους τους πολιτικούς όλων των κομμάτων, τα ίδια θα μας πούνε. Λέτε για το δημόσιο, για τη γραφειοκρατία κτλ., λέτε για την παιδεία, για για για. Αλλά δεν λέτε τίποτα. Δεν λέτε τίποτα για το πως θα γίνουν πράξη. Από εσάς και οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο, απαιτώ λόγια ουσίας. Θέλετε λέτε ένα κράτος αντιγραφιοκρατικό, αξιόπιστο, διαφανές κτλ κτλ. Ε και; Τι μας είπατε; Όλοι μας θέλουμε ένα τέτοιο κράτος. Δεν μας λέτε όμως πως; ΠΩΣ;;; Αφήστε τα τι θέλετε, και πείτε μας τι θα κάνετε. Θέλετε κράτος διαφανές και αξιόπιστο; Σας ερωτώ λοιπόν: Τι θα κάνετε στον δημόσιο υπάλληλο ο οποίος πιάνεται να χρηματίζεται για να κάνει κάτι το οποίο θα έπρεπε να το κάνει ούτως ή άλλως;; Τι θα κάνεται στο δημ. υπάλληλο, που αντί να με εξυπηρετεί, μιλάει στο τηλ. με τις φίλες του. Τι θα κάνετε στους εξεταστές οδήγησης, που αν δεν τα πάρουν, δεν σου δίνουν δίπλωμα; Τι θα κάνετε στον εφοριακό στον οποίο εσείς δώσατε την δυνατότητα να εκβιάζει;; Τι θα κάνετε στους αστυνόμους που είναι στη μισθοδοσία της "νύχτας";; Τι θα κάνετε για όλους τους "γάτους" της τροχαίας που ΑΦΗΝΟΥΝ τον κόσμο να σκοτώνεται στους δρόμους, αφού αντί να στήσουν τα μπλόκα τους πριν τα επικίνδυνα σημεία, τα στήνουν στις ευθείες για να μαζέψουν λεφτά, κι ας σκοτωθεί ο κόσμος μερικά χιλιόμετρα παρακάτω. Ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστέι για πολλές σελίδες. Απαντήσεις μπορείτε να δώσετε;; Όχι μόνο για το τι θέλετε αλλά και για το πως θα το πραγματοποιήσετε!!!

Φιλικά
Παύλος Δ. Λινός

costasz είπε...

Κύριε Βενιζέλο ,

Η οιαδήποτε διατύπωση πολιτικών θέσεων / γενικών αρχών απεξαρτημένη από την καθαυτώ πολιτική πράξη καθίσταται εκ των πραγμάτων ανούσια και μη πειστική. Το μείζον πρόβλημα του σύγχρονου ΠΑΣΟΚ δεν έγκειται τόσο στην απώλεια πολιτικού προσανατολισμού όσο στην απουσία πολιτικού σχεδίου εν γένει. Η "αριστερή στροφή" που επικαλείται το σύνολο του -φίλα προσκείμενου στο Κίνημα- τύπου δεν επαρκεί από μόνη της να οδηγήσει την ευρεία δημοκρατική παράταξη στον κυβερνητικό θώκο , όπως καταφανώς δεν ήταν αρκετό ούτε το "βαρύ" όνομα του κ.Παπανδρέου. Κάποτε -και θεωρώ οτι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή- θα πρέπει να γίνει αντιληπτό οτι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ δεν είναι ούτε ΣΟΦΙΣΤΕΙΑ ούτε "ΑΓΡΟΣ ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ" αλλά ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ , ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ , ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ (και όχι οικειοποίηση) ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ.

Δεν θα σταθώ καθόλου στην "περί διαδοχής παραφιλολογία" γιατί αφενός την θεωρώ ήσσονος σημασίας μπροστά στο μέλλον της χώρας μου και αφετέρου γιατί πιστεύω ακράδαντα οτι θα είστε ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Παρακολουθώ επί σειρά ετών με ιδιαιτερο ενδιαφέρον τις θέσεις που εκφράζετε μέσα από το συγγραφικό , το πολιτικό και το επιστημονικό σας έργο. Παρακολούθησα επίσης , μαζί με το σύνολο του ελληνικού έθνους , το πολιτικό "αίσθημα ευθύνης" που επιχειρήσατε να προσδώσετε στις μετεκλογικές σας δηλώσεις. Έχετε κερδίσει την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ (το τονίζω αυτό) ψήφο εμπιστοσύνης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Πιθανότατα να κερδίσετε και την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογές. Σε περίπτωση όμως που η εκλογική νίκη καταπέσει στο επίπεδο του αυτοσκοπού , πολύ φοβάμαι οτι θα έχετε την τύχη του κ.Παπανδρέου. Ο κύριος αντίπαλος σας στον πολιτικό στίβο είναι οι προσδοκίες που έσεις ο ίδιος έχετε δημιουργήσει - όχι η Ν.Δημοκρατία. Ειδάλως το όλο εγχείρημα της ανανέωσης θα παραμείνει -ακόμα μια φορά- στο επίπεδο του λεκτικού παιχνιδιού και θα συνεχίζει να κυβερνά όχι ο περισσότερο ικανός αλλά αυτός που θα διαπράττει τα λιγότερα επικοινωνιακά λάθη.

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω ότι οι θέσεις αυτές είναι σε σωστό δρόμο. Τονίζουν τον κοινωνικό, αλλά και τον πατριωτικό χαρακτήρα που είχε παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ αλλά με ευθύνη της τωρινής ηγεσίας έχει απεμπολιστεί, όπως δείχνει το Βιβλίο της Ιστορίας που το ΠΑΣΟΚ δρομολόγησε, μετά την συμφωνία Γιώργου Παπανδρέου-Τζεμ για τα σχολικά βιβλία. Μακάρι να επανεμφανιστεί το πατριωτικό στοιχείο στο ΠΑΣΟΚ, διότι έτσι θα απεγκλωβιστούν αγνοί πατριώτες από το συνονθύλευμα του Καρατζαφέρη. Ο πατριωτισμός υβρίζεται ακόμη και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Μπίστης, Δαμανάκη) ως φασισμός και εθνικισμός!
ΜΑΝΩΛΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλο
Τα σχόλιο των προηγουμένων σχολιογράφων (blogger) καταρχάς με βρίσκουν σύμφωνο. Το ΠΑΣΟΚ και επι το συγκεκριμένο η υποψηφιότητα σας θέλει συγκεκριμένες θέσεις-δεσμέυσεις για ζητήματα που βασανίζουν τον μέσο Ελληνα πολίτη.Δεν έχω κατανοήσει γιατί στο σημερινό πολιτικό σκηνικό η συγκεκριμενοποίηση σε βασικά ζητήματα θεωρείται άκαιρη. π.χ Στην Αμερική η κ Κλίντον υποψήφια των Δημοκρατικών αναφέρεται στη ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ. γιατί εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν τολμάμε να αναφέρουμε τη μεσαία ταξη, τους αγροτες , τους χαμηλόμισθους.
Ζητήματα κυρίαρχα κατα τη γνώμη μου είναι τα εξής
1) Τι θα κάνουμε με τα υπερκέδη των τραπεζών?Γιατί στην χώρα μας εχουμε υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε (καταναλωτικά-πιστωτικές κάρτες)
2)Τί θα κάνουμε με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί σε νέους 25-35 ετών τόσο στα εργασιακά ζητήματα ( αν με απολύσουν στα 55 μου ποιος θα με προσλάβει?) όσο και στα συνταξιοδοτικά ( θα πάρω σύνταξη?)
3)Γιατί οι Ιδιωτικοί Υπάλληλοι που πληρώνουν μεγάλες εισφορες στο ΙΚΑ να έχουν 2 κατηγορίας ασφαλιστική κάλυψη σε σχέση με τους εργαζόμενους στον Δημόσιο τομέα?( αυτός του ΙΚΑ σε ουρές, ενώ του Δημοσίου Ελευθερη επιλογή γιατρού και εξέτασεων)
Αυτά πιστευω οτι είναι κυρίαρχα ζητήματα στις ηλικίες 27-40 ετών
. ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΑΣ σε ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ σε αξιοπιστία και σε στοχευμένες πολιτικές.

Elias είπε...

Και εγώ θεωρώ φίλοι και φίλες, οτι οι 20 θέσεις του Βενιζέλου, όντως είναι κάπως γενικόλογες και ίσως και αόριστες σε καποια σημεία. Αλίμονο όμως, ο εκ των βασικότερων συντακτών του προεκλογικού προγράμματος , αν δεν μπορεί σταδιακά να το αποκωδικοπόιήσει, να το εφαρμόσει!
Όμως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ακριβώς υπάρχει αυτό το μένος για έναν άνθρωπο που υποτάχθηκε το 2004 στην πλέον ''φασιστική'' και αντιδημοκρατική λύση διαδοχής ηγεσίας. Αλλωστε,όλοι ξέρουμε οτι το ΠΑΣΟΚ θα είχε σίγουρα καλύτερη τύχη με άλλον στο τιμόνι, απένατι στην χειρότερη μεταπολιτευτική κυβέρνηση..
Και εν πάση περιπτώσει, κάποτε πρέπει να γίνει κανονική, καταστατική και νόμιμη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς να προυπάρξουν φυσικά αίτια( θάνατος Ανδρέα ) και χωρίς αρχηγοκεντρικές αποφάσεις
( δαχτυλίδι Σημίτη στον Γιώργο).
Επίσης,απορώ με κάποιοιυς που δαιμονοποιούν την δήθεν δέξιά στροφή του ΠΑΣΟΚ(η στροφή που τό 1996 και το 2000, βαφτίστηκε σοσιαλδημοκρατικός εκσυγχρονισμός) και επιμένουν να μην καταλαβαίνουν οτι το 2004 ο κόσμος δεν καταδίκασε τον εκσυγχρονισμό του Σημίτη, αλλά την ευτελή διαχείριση στα τέλη της θητείας του, την αλαζονική συμπεριφορά των ''δήθεν'' εκσυγχρονιστών(οχι οτ αυτός ο λαός έχει πάντα δίκιο ως προς τις επιλογές του, επιτέλους ας το πεί κάποιος)
Μπορέι πχ, να μην ήθελε ξανά το 7-8% των Ελλήνων που έβγαλε τότε τον Καραμανλή, έναν ακόμη Παπανδρέου! Σίγουρα πάντως, δεν τον ήθελαν τώρα, εν έτει 2007....
Δεν μπορεί ο Παπανδρέου να φέρει στο ΠΑΣΟΚ εκείνη την δυναμική της μή δογματικής αριστερής τάσης στην κοινωνία. Δεν είναι πλειοψηφία στην χώρα μας, ο φαντασιακός σοσιαλισμός που κάποιοι ονειρεύονται,η παλαιοσοσιαλιστική θεώρηση των πραγμάτων. Πλειοψηφία πλέον στην κοινωνία ,είναι το ρέυμα των ανθρώπων που ξέρουν ,γνωρίζουν, ζουν τα δεινά που γενάει ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός αλλά και προσπαθούν να μην καταφύγουν στην ουτοπική έπαναστατική ρητορεία, δηλαδή στην παραίτηση. Ξέρουν οτι ή κοινωνική πολιτική βάλλεται διεθνώς ,ενώ τα υπερκέρδη των πλουσίων μένουν άθικτα , αλλά δεν καταφεύγουν στις αόριστες και κενές περιεχομένου ρητορείες.
Ξέρουν οτι οι ανισότητες αυξάνονται ,τα χάσματα μεγαλώνουν ,αλλά γνωρίζουν και την έξαρση του ατομικισμού, την υποταγή του καθενός μας στον ωχαδελφισμό και στον εύκολο καταγγελτικό λόγο.
Ο Γιωργάκης,απεδείχθη αδαής, ώς και αφελής: στην ερώτηση που του έγιεν προεκλογικά, για το πού θα βρεί τα λεφτα για παροχές, εν ετει 2007, σε μια πειθαναγκαστικά προσανατολισμένη στην ευρωπαική σύγκλιση χώρα, απάντησε με ερασιτεχνικό εώς ύποπτο , για υποψήφιο πρωθυπουργό, επι χεί ρημα : '' δεν είναι πρόβλημα τα χρήματα"!!! Προφανώς,ήταν σε όλη του την ζωή πιστός στην παπανδρεική, δημαγωγικη νοοτροπία: πάρε κόσμε, και ας χρεωθούν τα παιδιά σου..Καλό είναι, όσοι δεν μυθοποίησαν τον Ανδρέα, να μιλήσουν επιτέλους την γλώσσα της αλήθειας...
Όποιοι δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ στη εξουσία και απλά το θέλουν αριστερό αντίβαρο και γραφικό αντιπολιτευτικό ''ανένδοτο'' κόμμα, ας ξαναθυμηθούν την κομμουνιστική ρίζα των προηγούμενων γενεών τους.
Δεν είναι κακό να είσαι δογματικά πιστός στην παλαιολιθική αριστερή άποψη: τουλάχιστον έτσι έχεις άποψη...

alexis.argyris είπε...

Πλάκα μας κάνετε; Ποιός μπορεί να διαφωνήσει με αυτές τις θέσεις; "Αύριο ο ήλιος θα βγει απ' την Ανατολή. Η Γη είναι στρογγυλή", κλπ, κλπ.

ΟΚ, είναι φανερό πως δεν έχετε κάποια νέα ιδέα να προτείνετε. Στο τέλος-τέλος αυτό θα ήταν nice-to-have, όχι απαραίτητο. Ένας ικανός και σχετικά τίμιος διαχειριστής είναι το ζητούμενο, δεν χρειαζόμαστε Λένιν.

Τότε λοιπόν δώστε έμφαση στα οργανωτικά. Περιστοιχίστε τον εαυτό σας από ανθρώπους σε καθαρούς ρόλους. Ανάγετε και προάγετε τις διαφανείς διαδικασίες σας ως την ειδοποιό σας διαφορά από τους υπόλοιπους. Κι' αυτό αρκετό είναι - τόσο χαμηλά είναι ο πήχυς...

Αλλά μην ξαναβγάλετε τέτοιες αοριστολογίες στην δημοσιότητα - σας μειώνουν κατά τρόπο παρόμοιο με την ψήφο εμπιστοσύνης του Παπανδρέου.

Ανώνυμος είπε...

Συυγνώμη επειδή δεν κατάλαβα...Πλατφόρμα είναι αυτό που είπατε ή αυτό με το οποίο πήγατε?

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κε Βενιζέλο

Χάνω πάλι λίγο από το χρόνο μου για να σας πω (ΕΣΑΣ και στον Γεωργάκη και ΣΙΑ) με οργή και απαξίωση:

....Καλά μόνο 20 «ΘΑ....» βρήκες να γράψεις και ούτε ένα μικρό ΣΥΓΓΝΩΜΗ γι΄αυτά
που κάνατε η μάλλον δεν κάνατε τα τελευταία 20 χρόνια διακυβέρνησης του τόπου;

Ποιος, στοιχειωδώς έντιμος και νοικοκύρης Έλληνας πολίτης, μπορεί να σας ανεχθεί πια έστω και για ένα λεπτό;

Έχετε (ως ΠΑΣΟΚ) χάσει πια και κάθε αίσθηση περί μέτρου και αισθητικής και με καλύπτει απόλυτα το σαρκαστικό, αλλά τόσο εύστοχο μήνυμα που σας έστειλε ο «αισθητικώς», το οποίο προς εμπέδωση σας το επισυνάπτω.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΟΣ

Αυτά που συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ μου θυμίζουν τη λαϊκή σοφία: «...εδώ ο κόσμος χάνεται και το Μ...ιλενάκι χτενίζεται »!.! Κάθε φορά που το κάθε Μ...ιλενάκι χτενίζεται (δηλ. εμφανίζεται σε κανά Κανάλι η σε άλλο παρτάκι), το ΠΑΣΟΚ χάνει και από 1% τουλάχιστον της δύναμής του. Μετά θα αναρωτιέστε γιατί ο ΛΑΟΣ θα αυξάνει γεωμετρικά τη δύναμη του!

Επί της ουσίας, θα σας μιλήσω με την γλώσσα που καταλαβαίνετε:
To ΠΑΣΟΚ υπήρξε η φοιτητική μας γκόμενα, ικανοποιούσε τότε την αισθητική και τις αισθήσεις μας και το έπαιζε και πιστή και τίμια. Αργότερα, η κυρία, το είδε «έξυπνα το πράγμα» και το έριξε στα σύρτα-φέρτα με τους «κύριους » με τα λεφτά , τα ρετιρέ, τις Μερσεντές και τις μεγάλες κοιλιές ! Εμείς (ως σκύλοι και όχι γάτες) μείναμε πιστοί στην αισθητική, και ικανοποιούμε τις αισθήσεις μας με τις δίμετρες εισαγόμενες που το κάνουν επί του τούτου και σου λεν και ένα ευχαριστώ τουλάχιστον.....

Θα μπορούσες να ήσουν και εσύ αλλεργικός στην παρούσα ΑΝΤΙ-ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ πια γκόμενα του ΧΤΕΣ.....


Δεν τσιμπάμε ότι νάνε ......

Αισθητικώς

Ανώνυμος είπε...

προσπαθήσατε να κάνετε ως συνήθως μια διακήρυξη δίχως αιχμές,χωρίς να θίξετε ουσιαστικά κανένα θέμα,χωρίς να πειράξετε κανένα.Αλλα είναι τόσο βαρετό αυτό που παρουσιάσατε και τοσο κοινότοπο που δεν καταφέρατε τίποτε.Κάθε μέρα φανερώνετε φοβάμαι ότι η περίπτωση σας είναι μια φούσκα

Clandestino είπε...

Θεωρώ ότι οι θέσεις σας αντιφατικές. Είναι μια προσπάθεια σύνθεσης διαφορετικών τάσεων και ρευμάτων σε κάτι το οποίο ονομάζεται "όλον ΠΑΣΟΚ". Ουσιαστικά, θέλετε ένα απειροσυλλεκτικό forum, το οποίο θα μπορεί να βρίσκεται στην εξουσία. Δεν πρέπει όμως να είναι αυτός ο στόχος.

Ανώνυμος είπε...

Κυρ Βαγγέλη να με σχωρνάς αλλά βλέπω πολύ το δουλεύεις το blog μετεκλογικά για να τσιμπήσεις μπλογκάδες εν όψει κάλπης.Πριν τις εκλογές όμως το είχες παρατημένο ,είχες να βάλεις ποστ από τον Αύγουστο που είναι παχιές οι μυγες(με σχωρνάς πάλι δεν είχα πρόθεση).Τότε δεν ήθελες να τσιμπήσεις μπλογκάδες γα τη νικη του ΠΑΣΟΚ? Ασε που τον Γιώργο χεσμένο τον είχες από παλιά.Ουτε μια φορά δεν βρήκα το όνομα του από τα πρώτα ποστ ως τώρα.

kapsos είπε...

ειναι σωστα αυτα που λετε πολυ σωστα αλλα ειναι πολυ γενικα.γινετε πιο συγκεκριμενος.εκτος αν θεωρειτε οτι αυτο θα ναι η ιδρυτικη διακυρηξη του νεου ΠΑΣΟΚ.

Ανώνυμος είπε...

ENAΣ ΗΓΕΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΗΓΕΤΗΣ ΟΤΑΝ ΔΙΝΕΙ ΟΡΑΜΑ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕς ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΟΛΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ,ΟΤΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΝΩΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΖΕΙ,ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ,ΟΤΑΝ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΣΤΑ ΑΠΟΚΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΠΟΥ Ο ΑΠΟΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΥΠΟΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ.

ΑΝ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΠΟΙΝ ΑΛΛΟΝ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΝΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΩ.

Manolis είπε...

Πολυπολιτισμικότητα,ανοιχτες κοινωνίες, μετανάστες, θρησκευτικές και κοινωνικές μειονότητες,εκκλησιαστικό,ναρκωτικά,εξωτερική πολιτική..?????

Καμμιά έμπνευση....Αγευστο, ανέραστο

Ανώνυμος είπε...

Περίμενα κάτι περισσοτερο...ή μαλλον πολυ περισσοτερο.

ΔΗλαδή ο Γιώργος δεν θέλει αυτά; Ο Κώστας (Καραμανλής, ο Σκανδαλίδης;

Ποια η διαφορά με αυτά που θέλει ο Γιώργος; Αλλα θέλει αυτός;

Υ.Γ Μετά απο το περίφημο "η Ελλαδα ανήκει στους ΈΛληνες" αρχίζω να ανυσηχώ για την ενώτητα του Πασοκ και το ενωμένο κλπ.

Καναμε τα αυτονόητα σύνθημα.

Καλή συνέχεια

Ανώνυμος είπε...

κ.Βενιζελο
Αν ενδιαφερεστε στο ελαχιστο για την ενοτητα του ΠΑΣΟΚ οπως ο ιδιος δηλωνετε, το καλυτερο που εχετε να πραξετε ειναι να αποχωρησετε. Χωρις εσας, η δημοκρατικη παραταξη δεν εχει καποια σημαντικη απωλεια, χωρις τον Γ.Α.Π ομως Πασοκ δεν υφισταται.Και αυτο το γνωριζετε τοσο εσεις οσο και τα τσιρακια του τυπου Λομβερδοειδη, Κουλουροειδη κ.α. πολιτικα κοπρανα τυπου Μιλενας.


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ
Θεωρειστε πολιτικα επικινδυνος διοτι δεν ελεγχετε τα συναισθηματα σας.
Η εκδοχη του οτι ισως μια μερα υπαρξετε πρωθυπουργος ειναι εφιαλτης.Φανταστειτε σε ενα εθνικο επεισοδιο με την Τουρκια να μην εχετε ελεγχο των συναισθηματων σας, ; Ειστε ικανος να δημιουργησετε πολεμο.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ.
Αυτο το αποδειξατε με τον τροπο που προσπαθησατε να κερδισετε την πλειοψηφια των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογες στις 11 Νοεμβριου. Δειξατε το ποσο αλαζονας ειστε σε σημειο που τρομαξατε ακομα και τους φιλους του ΠΑΣΟΚ που σας στηριζουν.

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΙΔΕΟΣ.
Αυτο το αποδειξατε ολα αυτα τα χρονια της πολιτικης σας καριερας οπως επισης και εχθες με την παρουσιαση του "μανιφεστου" σας, και της συνεντευξη σας στον κ.Χατζηνικολαου.

Υ.Γ.
Ο ΚΥΡΙΟΣ "ΕΓΩ"
Μας εχετε κουρασει πλεον κ.Βενιζελο.
Εισαστε εγωιστης χωρις καποιο ιδιαιτερο λογο. Ακομα και την εννοια του εγωισμου την εχετε διαφθειρει.

Συνοπτικα:
Εαν ενδιαφερεστε εστω και λιγο για το ΠΑΣΟΚ αποχωρηστε.
Αν ενδιαφερεστε εστω και λιγο για το καλο αυτου του τοπου εγκαταλειψτε την πολιτικη σας καριερα.

ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ
Ε.Α.

Michalis είπε...

Ομολογώ πως από παράγραφο σε παράγραφο δεν βρήκα καμία καινοτομία ούτε κάτι ενδιαφέρον. Με αυτά τα θέματα θα πάτε μπροστά; Με αυτές τις απόψεις;

Εμείς οι νέοι κύριε Βενιζέλε, γιατί να σας ακολουθήσουμε και γιατί να σας ψηφίσουμε; Πραγματικά τώρα καταλαβαίνω γιατί η δημοτικότητά σας πέφτει σιγά σιγά.

Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές απόψεις και φωνές στο ΠΑΣΟΚ που διεκδικούν την προεδρία. Αλλά, σας εκλιπαρώ, μην αναγκάζετε για δεύτερη φορά (μετά τις εκλογές) τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ σε ένα δίλημμα τύπου "Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμμα". Αποδείξτε μας ότι είσαι ο ικανός λόγος να συνέλθει το ΠΑΣΟΚ.

Ανώνυμος είπε...

"Δεν πιστεύω ούτε στις λευκές επιταγές, ούτε στις πριγκιπικές και αρχηγικές πρακτικές."

Κύριε Υπουργέ,

Το παραπάνω απόφθεγμα τα λέει όλα. Είναι η απλή αλήθεια που επαναλαμβάνετε εξειδικεύοντάς την και στις 20 θέσεις σας, που θα μπορούσαν να είναι 10 ή 5 χωρίς απώλεια πολιτικού νοήματος.
Παράδειγμα:
"16. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που συγκροτείται και λειτουργεί ως κόμμα-θεσμός και όχι ως προσωπικό ή αρχηγικό κόμμα. Ένα ΠΑΣΟΚ συλλογικό, αποκεντρωμένο, εσωκομματικά δημοκρατικό. Που δίνει ευκαιρίες και κίνητρα ουσιαστικής συμμετοχής στους φίλους, τα μέλη και τα στελέχη του, και τους καθιστά συνδιαμορφωτές των θέσεων του. Ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως ανοικτό κόμμα και όχι ως κόμμα - μηχανισμός... Αρνούμαστε τα φοβικά και εσωστρεφή αντανακλαστικά, τα εσωκομματικά πελατειακά δίκτυα, τις προσωπολατρικές πρακτικές, τις λευκές επιταγές. Πιστεύουμε στο ΠΑΣΟΚ που αξιοποιεί την ικανότητα όλων των στελεχών του σε όλη της χώρα, δίκαια και αξιοκρατικά, χωρίς αποκλεισμούς, παραγοντισμούς και νεποτισμούς..."

Η υπαρξη ενός τέτοιου κόμματος σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη για την διάσωση και εμβάθυνση της ουσιαστικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα ή αλλού, έστω και άν δεν έχει υπάρξει κάτι ανάλογο ποτέ στο παρελθόν.
Όταν σας ζητήθηκε από τον κ. Χατζηνικολάου να εξηγήσετε τι εννοείτε με τον όρο "πριγκιπικές παρακτικές", εσείς απαντήσατε ευθαρσώς ότι αναφέρεστε στον Πρίγκηπα του Μακιαβέλλι, "δηλαδή τον πραγματικό Ηγεμόνα", και όχι - συμπληρώνω εγώ - σε κάποιο πριγκιπάτο της δυναστείας των Παπανδρέου, όπως το ερμήνευσαν αυτοί που μυγιάζονται επειδή έχουν τη μύγα. Το "πριγκηπάτο" της φαντασίας τους εύκολα γίνεται υποχείριο της Αυτοκρατορίας του Νεοταξικού Ηγεμόνα, με αντάλλαγμα συμβολικούς τίτλους ιδιοκτησίας, κληρονομιάς και ευγενείας. Εκεί μπορούν να σιτίζονται - με έξοδα του φορολογούμενου πολίτη - οι κάθε λογής αυλικοί, επιστάτες και τοποτηρητές του πραγματικού Ηγεμόνα και των μακιαβελλικών του σχεδίων για το ρόλο που θα παίξει το "πριγκηπάτο" στη διαχείριση του κράτους-Προτεκτοράτου.
Παρατηρώ πως έχετε αρχίσει να προβλέπετε τις κινήσεις του αφανούς Ηγεμόνα στη σκακιέρα του "πριγκιπάτου". Αντιλαμβάνεστε την τεράστια δύναμή του απέναντί σας. Θα εξαντλήσει κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να διατηρήσει το κεκτημένο των "πριγκηπικών πρακτικών" στο πριγκηπάτο, έστω και άν αυτό σημαίνει τον οριστικό υποβιβασμό του σε δουκάτο. Είναι η εκδίκηση του Ηγεμόνα για όλες εκείνες τις προσβολές που δέχτηκε η παντοδυναμία του από εκείνο τον "ατίθασο, ανυπότακτο και απρόβλεπτο Ανδρέα Γ. Παπανδρέου". Αυτό το πιάτο βρίσκεται επιτέλους στο τραπέζι του Ηγεμόνα μετά από 11 ολόκληρα χρόνια στην κατάψυξη. Τά πιόνια που επιστρατεύει εναντίον σας αυξάνονται και πληθύνονται καθημερινά. Σας βλέπει να καλύπτετε τα νώτα σας με φραστικές αιχμές χωρίς να υποχωρείτε. Αρχίζει να εκτιμά το γεγονός οτι στην αναμέτρηση δεν επιδεικνύετε μόνο τα προτερήματά σας αλλά τα χρησιμοποιείτε κιόλας για να θεραπεύσετε τα ελαττώματα των δικών σας "πριγκηπικών πρακτικών". Με άλλα λόγια, βελτιώνεστε ο ίδιος ως πρόσωπο καθημερινά, έστω και αν νοιώθετε να αποδυναμώνεται το προσωπείο, η εικόνα και η "παράσταση νίκης" που σας δίνουν τα ΜΜΕ του Ηγεμόνα. Μάθετε οτι απέναντι στον Ηγεμόνα, αυτή η προσωπική βελτίωση μέσα από τη Μάχη είναι το ισχυρότερό σας όπλο. Τον Ηγεμόνα δεν θα τον νικήσετε ποτέ. Αλλά μπορείτε να κερδίσετε την εκτίμησή του, να τον κάνετε να καταλάβει ότι ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου ΔΕΝ ήταν μια παροδική ιδιοτροπία της φύσης και της Ιστορίας. Μπορεί να μην άφησε αντάξιους απογόνους, αλλά ενέπνευσε μερικούς άξιους επιγόνους που θα έδιναν νέα πνοή στο κουκλοθέατρο του πριγκιπάτου, θα αναζωογονούσαν παραγωγικά ακόμα και το Προτεκτοράτο. Άλλωστε η αχίλλειος πτέρνα του νεοταξικού Ηγεμόνα είναι η απέραντη Ανία που τον καταλαμβάνει συχνά όταν πρέπει να ασχολείται αποκλειστικά με τα ίδια ατάλαντα πιόνια, τα ίδια υποχείρια, τις ίδιες μαριονέττες που λένε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ προτού καν τους το ζητήσει. Ακόμα και ο πιο αδίστακτος Ηγεμόνας αξίζει κάτι διαφορετικό, εφόσον μάλιστα αυτό του υπόσχεται και τη γοητεία του καλύτερου μέσα από το καινούργιο.

Ανώνυμος είπε...

Τι ακριβώς θέλετε οι οργανωμένοι στο ΠΑΣΟΚ δεν έχω καταλάβει ακόμα...
Ριζοσπαστικές αλλαγές με τη Ξενογιαννακοπούλου? Το πιστεύετε?
Ή μήπως ο Αθανασάκης θα κάνει τη διαφορά και θα πάει μπροστά η χώρα?
Τόσο πολύ σας έχουν πείσει ο Παπανδρέου και οι κολλητοί του?
Ειλικρινά δε μπορώ να καταλάβω...
Οϊμέ ,Οϊμέ !!!
Αλλά βέβαια οι οργανωμένοι αφού εννοείται ότι έχουν λύσει όλα τους τα προβλήματα, μπορούν τώρα να παίζουν και διάφορα παιχνιδάκια για να περνάει η ώρα....

Ανώνυμος είπε...

Μήπως η συμμαχία των 5 (με Β. Παπανδρέου, Πάγκαλο, Ευθυμίου, Χρυσοχοϊδη, Διαμαντοπούλου)αποφάσισε να ρίξει το βάρος της στον Γ.Παπανδρέου με την συμφωνία και του ιδίου ώστε να του δωθεί άλλη μια ευκαιρία στις ερχόμενες εκλογές (που εκτιμούν ότι θα γίνουν αρκετά πρόωρα) και μετά αν χάσει (που επίσης το εκτιμούν αλλά δεν του το λένε) να διεκδικήσουν δια της εκλεκτής της λέσχης Μπιλντερμπεργκ Κας Διαμαντοπούλου την ηγεσία χωρίς την ενοχλητική παρουσία του κ. Βενιζέλου ο οποίος ουσιαστικά θα έχει καεί από τώρα;

Μήπως προσφέρουν στον ΓΑΠ μια ελάχιστη ευκαιρία και ίσως μία τιμητική προεδρική αποστρατεία και στην Κα Διαμαντοπούλου έναν ευχάριστο εκλογικό περίπατο σε δύο χρόνια;

Και τέλος μήπως και ο κ. Σκανδαλίδης γνωρίζει ή και συμμετέχει στο παιχνίδι;

Έρμε Βενιζέλο. Το έξυπνο πουλί από την μύτη πιάνεται. Κι εσύ την έχωσες πολύ βαθειά. Και υπερπήδησες και την ιεραρχία του άλλου Ευάγγελου (του Γιαννόπουλου).

Μήπως λέμε πάντα ...μήπως!!!

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΒΑΓΓΕΛΗ

ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ,ΤΗΝ ΚΑΜΑΡΙΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ.
ΠΡΟΧΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΣΟΥ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΑΔΟΛΑ ΕΝΔΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ.
ΕΝΑΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

ouuuff varethika
20 shmeia
omorfies kai orea pragmata

pragmatika diladi eixate kai simvoulous gia na phte autes tis omorfies

enas apo tous simvoulous sas den sas parotrine na grapsete
POS THA GINOUN OLA AYTA?
ME PIES PRAKSEIS?

ma pos na ta pite
afou genika to politiko sistima
pou sas trefei kai to trefete

oi enies opos deksia kai aristera
einai kenes periexomenou
to kserete kai fovaste na to pite

Ανώνυμος είπε...

Φτιάξτε επιτέλους την ιστοσελίδα σας. Πάτε για εκλογές και έχετε σελίδα ανενεργή;

ellitemnousa@gmail.com

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Βαγγέλη, ξέρεις πολύ καλά ότι άν το βράδυ των εκλογών δεν έκανες την κίνηση ο αγαπητός πρόεδρος θα προχωρούσε σε δημοψηφισματικού τύπου "επιβεβαίωση" στο προσωπό του άμεσα, όπως πολύ καλά το διατύπωσες.Ξέρεις πολύ καλά ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί και να ορίσει κάποιον προσωρινό αντικαταστάτη σε συνεννόηση με το πολιτικό γραφείο. Αυτός μπορεί να λεγόταν Κακλαμάνης Σημίτης ή ακόμα και Αρσένης ή Τσοχατζόπουλος ή ακόμα να ήταν και ένα τριμελές σχήμα. ΄Ομως αυτό δεν έγινε. Επομένως είναι σαφές ότι το λεγόμενο "γραφειοκρατικό ΠΑΣΟΚ των θέσεων" επιχειρεί να σε εξασθενήσει μέσω των διαδικασιών.΄Ολοι μιλούν για πολιτική συζήτηση τάχα την οποία, εκτός από σένα, δεν επεδίωξαν.Σε φέρνουν ως οπαδό των συγκροτημάτων ενώ οι ίδιοι και ο πρόεδρος χρησιμοποίησαν αυτά τα συγκροτήματα για να εκλεγούν.΄Η σαν να πρόκειται μετά από σένα ο τύπος και η τηλεόραση να εξαφανισθούν.Απόλυτες κενολογίες.Ακόμα και το ΚΚΕ έχει σταθμό και για να κρατηθεί διαφημίζει προϊόντα. Πρέπει να ξέρεις ότι λόγω της πληθωρικότητάς σου δημιουργείς ανασφάλειες σε άνθρώπους που πήραν και παίρνουν πολλά από το κόμμα και δίνουν ελάχιστα. Δεν θα ήθελα εδώ να κάνω τις συγκρίσεις μερικών με σένα ή με τον Λοβέρδο ή και με άλλους. Αμφισβήτησαν τη κρίση του Τσάτσου του Τσουκαλά ή του Φατούρου και νομίζεις ότι δεν θα αμφισβητήσουν τη δική σου; ΄Οταν ο πρόεδρος παραμένει και χειρίζεται το μηχανισμό ενώ ταυτόχρονα είναι υποψήφιος τί περιμένεις και ικετευτικά αναμένεις την επόμενη κίνηση. Κατά τη γνώμη μου 1. Κακώς δεν άφησες να διεξαχθεί η ψηφοφορία στη Βουλή. Σαφώς και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον πρόεδρο τότε γιατί πάμε για εκλογές; 2. Γιατί ωραιοποιείς μια κατάσταση όταν ο πρόεδρος δεν παραιτείται ως ώφειλε για να διεκδικήσει από την ίδια θέση με τους συνυποψηφίους του την εκλογή; Εδώ τόκανε ο Μητσοτάκης. 3. Γιατί φοβάσαι τη διάσπαση; Η διάσπαση θα είναι γεγονός γιατί ο ίδιος ο πρόεδρος θα την επιδιώξει κατά την άποψή μου, δεν πρόκειται να σου αφήσει κάτι που εντός του επιβεβαιώνεται. 4. Πιστεύω αν κάνεις έστω και ένα μόνο βήμα πίσω πλέον από την κοινή λογική θα σε πάρει η μπάλλα κατά το κοινώς λεγόμενο. Εδώ δεν πρόκειται για λογικές κινήσεις αλλά για λογικές κινήσεις εξουσίας. Είναι πολύ καλύτερα να επιβάλλεις τους όρους μια κοινής λογικής παρά να αποδέχεσαι θολές βλακείες. Και αν τέλος αποδειχθεί ότι η κοινή λογική δεν ισχύει γιατί να ασχολείσαι; Τους αρέσει στην αντιπολίτευση μιλούν σαν νικητές και σαν εκολαπτόμενοι φιλόσοφοι.Τούς αρέσει το μικρό κόμμα αισθάνονται σιγουριά τί να κάνουμε; Αγαπητέ Βαγγέλη να ξέρεις ότι πρώτα και πάνω από όλα είναι η αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου κοινής λογικής που μπορεί να συζητάει ξεκάθαρα με όλους. Η εμφάνισή σου με τους διευθυντές εφημερίδων εξαιρετική . Μην υποχωρείς υπερασπίσου την κοινή λογική των απλών ανθρώπων.

ellitemnousa@gmail.com

altpolitik είπε...

Εκ πρώτης όψεως το κείμενο των 20 θέσεων που έχετε δημοσιεύσει ικανοποιεί τον πρωταρχικό στόχο: αποτελεί αφετηρία για κοινωνική διαβούλευση και πολιτικό διάλογο. Εντούτοις, εαν δεν εξειδικευτεί, αν δεν αποκτήσει σαφή κατεύθυνση και προσανατολισμό ως προς την διαχείριση συγκεκριμένων πολιτικών ζητημάτων και διακυβευμάτων, θα τείνει να αποτελεί ένα γενικόλογο και έντονα δεοντολογικά προσανατολισμένο κείμενο αρχών. Επομένως, είναι πλέον ανάγκη να υπερβούμε το τι πρέπειή/και τι οφείλει να είναι το ΠΑΣΟΚ και να περάσουμε στο πώς, στο πότε, στο γιατί και με ποιούς. Μετά την δεοντολογία απαιτείται μία θετική και πραγματιστική ανάλυση των πραγμάτων ώστε να τεκμηριώνεται πολιτικά και ιδεολογικά η εναλλακτική και προοδευτική προοπτική του ΠΑΣΟΚ.
Ευχαριστώ.

pAth είπε...

Κύριε Βενιζέλο,

Διάβασα με προσοχή το Κείμενο διαλόγου: ΕΙΚΟΣΙ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ και θέλω να κάνω κάποια σχόλια ως ένας απλός πολίτης.
Μπορώ να πω πως με την πρώτη ανάγνωση ηχεί στα αυτιά μου πολύ ωραίο. Αποτελεί ένα κείμενο με φράσεις και ιδέες πολύ ωραίες, αλλά και πολύ γενικές. Θέτει ένα ιδεοπολιτικό πλαίσιο και μια βάση διαλόγου. Πρέπει όμως επιτέλους να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω. Η ουσία βρίσκεται στην καθημερινότητα του πολίτη και σε θέσεις για το πως θα οδηγηθούμε στην υλοποίηση των παραπάνω γενικών ιδεών. Χρειάζονται ξεκάθαρες κουβέντες. Δηλαδή πως θα αντιμετωπιστούν καίρια θέματα, όπως η ανεργία, το ασφαλιστικό, η ακρίβεια, η παιδεία, η υγειονομική κάλυψη, η περιβαλλοντική καταστροφή, η σχέση Εκκλησίας-Κράτους, η εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά, η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο στρατός, η διεθνής θέση της χώρας, το Σκοπιανό κτλ. Απαντώντας με σαφείς προτάσεις πάνω σε αυτά τα θέματα και κάποια ακόμα θα δοθούν αμέσως οι κατευθύνσεις και το στίγμα για «συνείδηση της ιστορίας και των αρχών του», «σοσιαλιστικής Αριστεράς», «συνθέτει όλα τα προοδευτικά ρεύματα», «ριζική ανανέωση του πολιτικού συστήματος», «αντλεί τη δύναμη του από το λαό», «αίσθημα ασφάλειας», «προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», «κίνημα αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης», «Η δική μας Ευρώπη είναι η κοινωνική Ευρώπη», «που σέβεται την εργασία», «με οικολογική συνείδηση», «που γνωρίζει να σέβεται το ιδιωτικό και να υπερασπίζεται το δημόσιο» «κίνημα παιδείας και πολιτισμού», «να αποσαφηνίζει και να ενδυναμώνει την ταυτότητά του», «συνεργασίας με την ευρύτερη Αριστερά», «αναγέννηση της χώρας».
Πολλές φορές τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από ότι φαντάζουν και η λύση του οποιουδήποτε προβλήματος βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας, αρκεί να έχουμε τη βούληση να το αντιμετωπίσουμε. Επειδή λοιπόν είμαι πεπεισμένος πως έχετε και την βούληση αλλά και την ικανότητα να αντιμετωπίσετε ουσιαστικά τα παραπάνω θέματα, αναμένω τις προσεχείς ημέρες τις σαφείς θέσεις σας.


Με εκτίμηση,

Πούλιος Αθανάσιος
a.poulios@gmail.com

Ανώνυμος είπε...

Κ. Βενιζελο,

Σας γραφω απο τις ΗΠΑ, μολις διαβασα το κειμενο σας με καθυστερηση λογω διαφορας της ωρας.
Μας αρεσει το κειμενο σας ως μια καινουργια διακηρυξη αρχων, και μιας κατευθυντηριας γραμμης πανω στην οποια θα πρεπει να συλλαβετε και να εξειδικευσετε ενα συγκεκριμενο προγραμμα δρασης σε τομεις οπως η κοινωνια, η οικονομια, η παιδεια, η εξωτερικη πολιτικη, κλπ. Θα πρεπει να συλλαβετε επισης ενα-δυο σλογκαν που να αποτυπωνουν την ολη σας στρατηγικη. Να σας δωσω ενα παραδειγμα. Ανδρεας Παπανδρεου, δεκαετια του '70. "Η Ελλαδα στους Ελληνες". Αλλο ενα. "Αλλαγη, εδω και τωρα". Τα σλογκαν θα βοηθησουν να δωσουν προσοχη στα λεγομενα σας και η μαζα του κοσμου που δεν ασχολειται με την πολιτικη η δεν εχει το πλεονασμα του χρονου για να παρακολουθησει αναλυτικα το τεκτενομενα.

Πρεπει να εξειδικευσετε τις εικοσι θεσεις-διακηρυξη με συγκεκριμενες πρακτικες προτασεις. Ενω δηλαδη το κειμενο αυτο ειναι η παρουσιαση του οραματος σας, θα πρεπει να συνοδευτει και απο τους συγκεκριμενους στοχους και πως αυτοι θα πραγματοποιηθουν επιμερως.
Εγω αν ημουν στην θεση σας, θα ελεγα για παραδειγμα...Συγκλιση των μισθων με το 100% των μισθων της Ευρ. Ενωσης μεχρι το 2013. Πως θα γινει αυτο...μεσω αυξησης της παραγωγικοτητας κατα 10%, ανταγωνιστικοτητας κατα 9%, ελαφρυνση της φορολογιας κατα 7%, κινητρα αλφα, βητα, γαμα. Βαλτε εσεις τους σωστους αριθμους.
Πως θα γινει αυξηση της ανταγωνιστικοτητας....διπλασιασμος των δαπανων για την παιδεια στο 7% μεχρι το ...., εκπαιδευση σε εργασιακο αντικειμενο απ' το Γυμνασιο, μπλα, μπλα, μπλα. Συγκεκριμενα πραγματα.
Εκσυγχονισμος του δημοσιου τομεα μεχρι το ...., με τοσες εναπομειναντες θεσεις εργασιες, και συγκεκριμενες πολιτικες, οπως για παραδειγμα η καταργηση ολων των πιστοποιητκων στα 3-4 εγγραφα, ολικη μηχανογραφηση στο 100% των υπηρεσιων μεχρι το ...., διακανονισμος ολων των εργασιων και συνδιαλαγης με το Δημοσιο μεσω ΜΟΝΟ του ταχυδρομειου (συμπεριλαμβανομενου και του ηλεκτρονικου για οσους εχουν προσβαση στο Διαδικτυο), οπως κανουμε εδω στις ΗΠΑ που δεν ξερουμε καν που πεφτουν οι υπηρεσιες γιατι ολες μας οι συναλλαγες, που σημειωτεον ειναι και απλες, γινονται μεσω τηλεφωνου, φαξ και ταχυδρομειου. Κυριε Βενιζελο, στην πολιτεια της Φλοριντα, με 17 εκατομυρια κατοικους και 54 εκατομυρια τουριστες το Δημοσιο απασχολει μονο 1 εκατομυριο υπαλληλους, οσους δηλαδη και η Ελλαδα για μονο 11 εκατομυρια κατοικους. Φανταζεστε τα λεφτα που θα εξοικονομηθουν οταν θα φυγουν 400.000 υπαλληλοι και διευθυντες απ' το Ελληνικο Δημοσιο? Θα πει καποιος, μα που θα βρουν δουλεια αυτοι? Να πανε στον ιδιωτικο τομεα. Να πανε να μαθουν αλλα αντικειμενα. Να βοηθησει η πολιτεια για προσελκυση επενδυσεων, και οι Ελληνες επιχειρηματιες να επενδυσουν σε αλλα αντικειμενα και στρατηγικους τομεις οπου μπορει η Ελλαδα να αποκτησει πλεονεκτημα. Να μπει νωρις η επαγγελματικη εκπαιδευση στα σχολεια, απ' το Γυμνασιο κιολας. Βαλτε στοχους για αυτα. Εξειδικευστε τα, γιατι ο κοσμος εχει ακουσει τα οραματα παρα πολυ αλλα δεν πειθεται πλεον απ' το '96 και μετα γιατι ο κοσμος μας εχει αλλαξει και οι απαιτησεις εχουν αλλαξει κι αυτες ενω διαχρονικα μενει μια αναποτελεσματικη, μπαταρισμενη οικονομια, και μια κοινωνια "αδεκη" που ελεγε και ο συγχωρεμενος ο Φερμας.

Ανώνυμος είπε...

Χυλός, αφόρητος χυλός - και κρυωμένος. Γλυκερά ωραία λόγια, λαϊκίτς αφίσα για δάκρυα: ανίας, απελπισίας και θυμού.

Εύχομαι τη διάσπαση.

Η Βουλή πρέπει να αποκτήσει βουλευτές αντί των σημερινών κομματικών υπαλλήλων. Τα κόμματα πρέπει να μάθουν να πολιτεύονται, να ακούν και να συμβιβάζονται εποικοδομητικά και με απόφαση - ΠΡΙΝ τις εκλογές, όχι σε μετεκλογικό παζάρι.

Kostas είπε...

Αγαπητέ μου Βαγγέλη Βενιζέλο,

Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω με όλες τις προτάσεις σου, με μόνη προσθήκη τι προτείνεις για το θέμα της ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ, που έχει μολύνει όλα τα επίπεδα της κοινωνικοοικονομικής ζωής αυτού του τόπου (επιφυλάσσομαι να επανέλθω γι'αυτο μια άλλη φορά). Oμως θα ήθελα να σου θέσω υπ'όψη μερικές παρατηρήσεις:
1.Το επίπεδο των προτάσεων σου είναι ευρύ αλλά και πολύ γενικό, ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος είναι εξαιρετικά συγκεκριμένα και συνειδητοποιημένα απο όλους μας.Πιστεύω ότι μαζι με την γενική, θεωρητική σου πλατφόρμα πρέπει οπωσδήποτε, στο πλαίσιο του εφικτού-απο πλευράς χρόνου και συγκυριών- να την συγκεκριμενοποιήσεις με πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα(όπως πχ έκαμες χθές βράδυ στο ALTER για το θέμα των διαγραφών απο την κοιν/κή ομάδα). Σε αντίθετη περίπτωση, πιστεύω, θα κατηγορηθείς ότι "εκόμισες γλαύκα...." και άρα δεν διαφοροποιήσαι απο τους άλλους διεκδικητές της προεδρίας
2.Μια τέτοια αντιμετώπιση πιστεύω ότι είναι απαραίτητη στο πλαίσιο που εσύ έβαλες μιλώντας για τισ 2 "ράγες", αριστερά και δεξιά, ένθεν και ένθεν, έτσι ώστε καθετοποιώντας τις γενικές σου προτάσεις να δημιουργήσεις και την αίσθηση της πληρότητας άρα και της εμπιστοσύνης απο όλους, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ.Βέβαια μια τέτοια πράξη ενέχει κινδύνους, "you stick your neck out"-εκτίθεσαι και διακινδυνεύεις κριτική και μιμήσεις.Ομως λάβε υπ'όψη σου ότι η ιστορία έχει δείξει ότι οι συγκροτημένες και πλήρης προτάσεις τελικά ΠΕΙΘΟΥΝ και ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ, αρκεί να είναι τεκμηριωμένες και να υποστηριχθούν με πάθος.

Και πάλι καλή τύχη και ψυχραιμία για την Πέμπτη.Πολλοι Ελληνες υπολογίζουν σε σένα.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν θέλω :-)

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Απο το blog μου,
proxeirotetradio.blogspot.com
"Παραιτείται ο Βενιζέλος;"
1) "Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που εκφράζει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Τη μεγάλη Κεντροαριστερά. Ένα ΠΑΣΟΚ που ενώνει και συνθέτει όλα τα προοδευτικά ρεύματα, όλες τις γενιές που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται, τις γενιές που αγωνιούν και ελπίζουν για το μέλλον του τόπου."
2) "Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ με σύγχρονο πολιτικό λόγο που διαφοροποιείται ουσιαστικά από το συντηρητισμό, χωρίς παρωχημένες παλαιοκομματικές ρητορείες."
3) "Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που ξαναφέρνει την πολιτική στο προσκήνιο και διασφαλίζει την αυτονομία της από κάθε εξωθεσμικό κέντρο. Ένα ΠΑΣΟΚ που αντλεί τη δύναμή του από το λαό."
4) "Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ ικανό να εφαρμόσει το πρόγραμμα των προοδευτικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος. Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι δεν υπάρχουν «ουδέτερες μεταρρυθμίσεις». Ένα ΠΑΣΟΚ με προοδευτικό πρόσημο σε ριζοσπαστική κατεύθυνση, που ξέρει να δημιουργεί πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις στο όνομα του γενικού συμφέροντος."
5) "Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που είναι ικανό ν' αλλάξει τον εαυτό του για ν' αλλάξει την κοινωνία. Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι το αίτημα για ανανέωση είναι διαρκές, στηρίζεται όμως σε ιδεολογικές αρχές και πολιτικά κριτήρια."
6) "Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ ικανό να διαμορφώσει στρατηγική σχέση διαλόγου και συνεργασίας με την ευρύτερη Αριστερά."

Κύριε Βενιζέλο, με μπερδέψατε. Τελικά θα ψηφίσετε και εσείς τον Γιώργο Παπανδρέου;

Ανώνυμος είπε...

Μου θυμίζει έκθεση ιδεών για τις πανελλαδικές αρκετά χρόνια πίσω.
Αν θέλεις να γίνεις πρωθυπουργός δεν αρκούν όλα αυτά τα μπλα μπλα.
Συγκεκριμένες προτάσεις θέλουμε για τα προβλήματα των πολιτών και όχι του Λαμπράκη, του Κουρή, του Πρετεντέρη και του Μπακατσέλου.

Ανώνυμος είπε...

Ο κοσμος φαινεται στις δημοσκοπησεις να θελει Γιωργο αλλα να πιστευει οτι μονο ο Βαγγελης θα κερδισει ως αρχηγος τις επομενες εκλογες.

Η δημοσκοπηση αυτη δειχνει οτι ο κοσμος ανησυχει για πιθανη διασπαση του κομματος, αφου το'πε και η Αννα Δ., και ειναι επιπλεον συναισθηματικος για την νεα εποχη που διαφαινεται χωρις τον γιο του ιδρυτη Παπανδρεου στην αρχηγια του κομματος. Σε κανα δυο βδομαδες, ο κοσμος θα συνειδητοποιησει οτι πρεπει να σταθει πισω απ' τον ηγετη που μπορει να δωσει καινουργια δυναμικη και οραμα στο ΠΑΣΟΚ και να το οδηγησει στην εξουσια για την μεγαλη αλλαγη. Και αυτο το τελευταιο μονο ο Βενιζελος μπορει να το πραξει. Και γιατι να καθυστερουμε για την αλλαγη ηγεσιας? Αν υποτεθει οτι μενει ο Γιωργος, και χασει στις επομενες εκλογες που θα γινουν συντομα απ' οτι φαινεται, τοτε δεν θα εχουμε χασει χρονο και σαν κομμα και σαν κοινωνια? Τοτε ποιος θα κληθει να αναλαβει τα ηνια του ΠΑΣΟΚ? Η κριση δεν θα βαθυνει ακομα πιο πολυ τοτε? Και μπορει ο Γιωργος να βαλει το κομμα σε νικηφορα τροχια? Τι θα αλλαξει που δεν το εκανε (η το εκανε) επι 4 χρονια και 2 εκλογικες ηττες σε εθνικες εκλογες και με ποσοστο εξωφρενικα χαμηλο το 2007? Τουλαχιστον αν ειχε χασει τις εκλογες του Σεπτεμβρη αλλα ειχε ανεβασει το ποσοστο του σε σχεση με το 2004 (που πολλοι λενε οτι δεν ευθυνοταν), θα ειχε μια δικιολογια. Αλλα, εμενα τον παλιο οπαδο και αγωνιστη του ΠΑΣΟΚ, με ενδιαφερει ποιος μπορει να κανει να κερδισει το κομμα μου, και τιποτα αλλο. Ο Γιωργος απεδειξε οτι δεν το μπορει, ασε που αν εκλεγει θα ειναι κατω απ' το μικροσκοπιο, με τεραστια πιεση για να αποδωσει, και με τους φιλους και γνωστους να τον λενε "Γιωργακη". Ακομα κι οταν αλλαζει προσωπικη τακτικη, δεν πειθει, ειναι εξω απ' τα νερα του. Δυστυχως, οι πρωτες εντυπωσεις κολλανε.

Ανώνυμος είπε...

"ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ", ΒΕΝΙΖΕΛΟ, ΠΡΟΧΩΡΑ, ΣΕ ΘΕΛΕΙ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ!!

Ανώνυμος είπε...

Βαγγέλη αν αυτό ήταν ή νέα πλατφόρμα τότε θυμήσου το ανέκδοτο που είπε ο Αρσένης στον Ακη το 96 και φέρσου σαν Βαγγέλης Βενιζέλος και όχι σαν υποψήφιος αρχηγός.

Δεν περίμενα από σένα αυτή τη γενικόλογη παρλάτα η οποία δυστυχώς βρίσκει ορθότατα σκωπτικές απαντήσεις με αρκετά επιτυχή αυτή με την αλλαγή της λέξης ΠΑΣΟΚ με τη λέξη ΝΔ.

Γιατί το κάνεις αυτό στον εαυτό σου και σε όσους ελπίζουν σε εσένα;

Τι σε παρέσυρε να εμφανισθείς στην tv με το λάθος ύφος;

Τι σε κάνει, ή ποιοί σε έχουν πείσει, να δείχνεις συμπεριφορά υποψήφιας σε διαγωνσιμό ομορφιάς;

Ασε λοιπόν τους image makers και τους κακούς συμβούλους και ξαναγίνε Βαγγέλης Βενιζέλος

Αλλιώς θα αρχίσω να σκέπτομαι ότι αυτό που είχα στο μυαλό μου για σένα δεν ισχύει και εμφανίζεται τώρα την ώρα της κρίσης ο πραγματικός σου εαυτός.

Ανώνυμος είπε...

Τα περισσοτερα ιστορικα στελεχη και οι νεοτεροι υποστηριζουν τον Βαγγελη. Αν θελει ο Παπανδρεου να διασπασει το κομμα οταν χασει, θα τον κρινει ο κοσμος του ΠΑΣΟΚ. Οταν κερδισει ο Βενιζελος, να μεινει με τα στελεχη και τον κοσμο που τον στηριζουν να χτισει το καινουργιο ΠΑΣΟΚ. Αρκετα με τους εκβιασμους του Γιωργου. Γιατι δεν βγηκε να πει ξεκαθαρα οτι οταν χασει δεν θα διασπασει το κομμα αλλα το αφηνει να αιωρειται πανω απ' τα κεφαλια των στελεχων και οπαδων. Κριμα, κ. Παπανδρεου. Ειστε ενας κληρονομικος κομματαρχης που κανετε το τσαμπουκα με την ελπιδα να γαντζωθειτε στην καρεκλα μεχρι να γινετε Πρωθυπουργος σε 8, 12 χρονια, αν γινετε. Λιγο σας ενδιαφερει οτι τα προβληματα του τοπου τρεχουν και δεν περιμενουν τις προσωπικες σας φιλοδοξιες για εν λευκω και ισοβια, απολυταρχικη ηγεμονια του ΠΑΣΟΚ. Κριμα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ σύντροφε,

ένα αντίστοιχο μήνυμα είχα στείλει στον Αλέκο Παπαδόπουλο πριν τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, όταν με ξενύχτησε ένα βράδυ σε συνέντευξή του με την κα Φλέσσα.
Είμαι στο πλάι σου μετά από πολύ σκέψη και παρατήρηση όλες αυτές τις μέρες, όντας από τους πρώτους επικριτές σου για τη βιασύνη που βγάζεις προς τα έξω.
Πολιτικά όμως σκεπτόμενος είσαι πολύ ενθαρρυντικός με την πλατφόρμα των 20 προτάσεων που δημοσιοποίησες.
Στη συνέντευξη του Χατζηνικολάου έβγαλες πολλές αλήθειες και με έπεισες δυναμικά.
Είμαι διατεθιμένος να ξαναπαλέψω γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ που οραματίζεσαι - ορματιζόμαστε. Προχώρα μπρος, να ξεφύγουμε από τη λάσπη, από την πεσιμιστική νοοτροπία του αποτυχημένου αριστερού αλλά καλού διαχειριστή του συστήματος.
Πραγματικά οφείλουμε να οραματιζόμαστε, εγώ περισσότερο γιατί έχω πέντε βήματα προς το μέλλον, είμαι πολύτεκνος, άρα οφείλω - υποχρεούμαι να αφήσω έργο στην κοινωνία.
Είμαι στη διάθεση του κινήματος και στέκομαι πλάι σου.
Περιμένω το δυναμικό σου κάλεσμα στη συνάντηση των bloggers.

Παναγιώτης Ήφαιστος www.ifestosedu.gr είπε...

Είναι λογικό το κείμενο διαλόγου του Ευάγγελου Βενιζέλου να προσδιορίζει προσανατολισμούς και όχι προτάσεις πολιτικής. Σε καίρια ζητήματα, εν τούτοις, όπως η έννοια του πατριωτισμού και ο τρόπος που κατανοούμε την κοινωνική δικαιοσύνη το κείμενο θα μπορούσε να επεκταθεί κάπως περισσότερο. Εκτός και αν δεν το πρόσεξα δεν γίνεται αναφορά στην εθνική ανεξαρτησία, έννοια πάνω στην οποία οικοδομήθηκε το ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζω ότι πολλοί οπαδοί του κινήματος (ακόμη και αυτοί που δεν το εγκατέλειψαν)υποστηρίζουν πως οι δύο διάδοχοι του Ανδρέα Παπανδρέου στην αρχηγία του κινήματος, ως προς αυτό το ζήτημα, λοξοδρόμησαν. Αυτό φάνηκε σε πλήθος ζητημάτων, όπως ολοφάνερα κατευναστικές στάσεις απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό, το τερατώδες σχέδιο Αναν και εσχάτως την τσαρλατάνικη προσπάθεια αποδόμησης της ιστορικής μνήμης με κριτικές κονστρουκτιβιστικές ιστοριογραφικές προσεγγίσεις που ευθέως ροκανίζουν τα ερείσματα της εθνικής ανεξαρτησίας. Τέλος, θα μπορούσαν να γίνουν και κάποιες αναφορές στο ζήτημα των σχέσεων με τα ισχυρότερα κράτη.
Σε κάθε περίπτωση καλή διαδρομή στην διακεκριμένη παρουσία του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Ανώνυμος είπε...

κ Βενιζέλο,

Νομίζω ότι κακώς κάνετε και αφήνετε τον κάθε ένα να γραφει και να υποστηρίζει ότι θέλει εδώ. Άποψή μου είναι, αλλά μία βόλτα να κάνετε από τα site και blogs των γατζωμένων από τον μηχανισμό του κινήματος, θα δείτε με πόση λύσσα πολεμούν εσάς και κατά συνέπεια εμάς που σας ακολουθούμε. Κλείστε τα αυτιά σας. Συνεχίστε και αν το ΠΑΣΟΚ αυτοκτονήσει τουλάχιστον θα έχετε δόσει τον αγώνα. Μην κοιτάτε τα γκάλοπ θετικά ή αρνητικά. Κάνετε εμφανίσεις όπως η χτεσινή στο ALTER. Μπράβο σας.
Όσο για τον φοιτητάκο που λέει "τα βαρέθηκα όλα και όλους" εσένα φίλε να δεις πόσο γρήγορα θα σε βαρεθεί η ίδια η ζωή.

Θέμης Λαζαρίδης είπε...

Άρχισα να κάνω κριτική, αλλά πώς να κάνεις κριτική σε πράγματα που είναι τόσο αυτονόητα ώστε να καταντούν κενά νοήματος; Αν το ΠΑΣΟΚ κατεβεί σε εκλογές με τέτοιες «θέσεις» δεν θα λάβει ούτε και το 38%.

http://axiologisibouleytwn.wordpress.com/2007/10/02/

Ανώνυμος είπε...

Για να καταλάβω τους διαφωνούντες:

πιστεύουν πως ένας πολιτικός είναι ταχυδακτυλουργός ή πως θα σπάσει το γουρουνάκι του, για να καθόμαστε όλοι μας και να τα πίνουμε;

Τι να πω... Να κάνετε κριτική επί των θέσεων, το καταλαβαίνω. Αλλά, η διαφωνία για τη διαφωνία, είναι βλακώδης και άτιμη στάση.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κύριε Βενιζέλο,

Επειδή πολλά θα ακούτε αυτές τις ημέρες και αναφορικά με τις σχέσεις σας με τον κ. Σημίτη, τον εκσυγχρονισμό αλλά και με το κατά πόσο ο Γ. Παπανδρέου θεωρείται πιο (ας το πούμε) «ηθικός» ή «ανθρώπινος» σαν πολιτικός, θα ήθελα να προβώ σε κάποιες παρατηρήσεις.

Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που ο αντίπαλος σας για την ηγεσία διαθέτει την εικόνα ενός πιο «ανθρώπινου» πολιτικού, διαθέτει και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο θα του δώσει κάποιους πόντους – τόσο μεταξύ των πολιτών όσο και μεταξύ των φίλων του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι σωστή η προσπάθεια σας να εμφανιστείτε πιο ήπιος, πιο συγκαταβατικός και πιο ενωτικός και λιγότερο επιθετικός αν και πάντα κριτικός (με οξυδερκή σχόλια – και εγώ σαφώς συμφωνώ ότι άλλο πράμα η αλαζονεία και άλλο πράμα η ικανότητα και ότι επίσης η αδυναμία δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με το ήθος).

Ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί την αιχμή του δόρατος του πολιτικού σας μηνύματος. Μια τέτοια προσπάθεια θα σας παγιδεύσει σε ένα ανέξοδο, σχεδόν απολιτικό διάλογο από τον οποίο δεν μπορείτε να κερδίσετε πολλά. Επαναλαμβάνω ότι σίγουρα πρέπει να «βελτιώσετε» αυτή την εικόνα όχι μόνο για να αυξήσετε τις πιθανότητες εκλογής σας, αλλά και επειδή και ηθικός είστε και επειδή εν τέλει η ηθική στην πολιτική πρέπει να είναι στο προσκήνιο.

Ωστόσο μια πολιτική διαμάχη δεν πρέπει (και δεν πρόκειται) να κριθεί εκεί. Όπως δεν πρέπει (και επίσης δεν πρόκειται εν τέλει) να κριθεί στο διακύβευμα «ποιος μπορεί να νικήσει τον Καραμανλή». Οι ηγετικές ικανότητες, η ευστροφία, η τιμιότητα και η ανθρωπιά είναι όλες σημαντικές παράμετροι που έχουν ρόλο στην πολιτική, και πρέπει να απασχολούν τόσο το κοινό όσο και αυτούς που συμμετέχουν στην πολιτική. Ωστόσο, επαναλαμβάνω οι πολιτικές διαμάχες και διαδικασίες δεν κρίνονται σε αυτή τη βάση (που απομονωμένη στην ουσία οδηγεί σε απολιτικές συγκρούσεις) αλλά μέσα από τη σύγκρουση των ιδεών και των πολιτικών οραμάτων.

Είναι σαφές ότι εσείς έχετε ένα αναπτυγμένο πολιτικό όραμα (και ιδέες) για το σύγχρονο ΠΑΣΟΚ και την σοσιαλδημοκρατία (κεντρο-αριστερά αν θέλετε) το οποίο το έχετε καταθέσει στα βιβλία σας, αλλά το οποίο πάντως δεν αποτυπώνεται σαφέστατα στις 20 θέσεις σας, που είναι μάλλον γενικόλογες. Διαθέτετε βεβαίως προβάδισμα έναντι ενός αντιπάλου ο οποίος δεν είχε ποτέ πρόγραμμα και όραμα (αλλά και τη θέληση να φτιάξει ένα, πέρα ίσως από το θολό «άλλαξε τα όλα» το οποίο δεν μετουσίωσε ποτέ σε πράξη) και που παγιδεύτηκε σε μια ανούσια, παλαιοκομματική αντιπολιτευτική πολιτική, αλλά θα πρέπει να γίνεται πιο τολμηρός/αιχμηρός. Οι ιδέες σας για την πιο αριστερή εκδοχή ενός λαϊκού, σοσιαλδημοκρατικού, πολυσυλλεκτικού αλλά εν δυνάμει κυβερνητικού κόμματος που θα μπορεί να συνδιαλλάσσεται προγραμματικά με την ευρύτερη Αριστερά, απαντούν σε πολλές από τις προκλήσεις της εποχής και πείθουν πολύ κόσμο του ΠΑΣΟΚ αλλά θα πρέπει να γίνουν πιο απτές στην παρουσίαση τους.

Επιπλέον σε σχέση με τα παραπάνω και με βάση τη διαγραφόμενη σημαντική ενίσχυση του αντιπάλου σας στις δημοσκοπήσεις, χρειάζονται μερικές ακόμη παρατηρήσεις.

Είναι προφανές ότι ο αντίπαλος σας ευνοείται από τη δική σας ταύτιση (στα μάτια του κόσμου) με τον κ. Σημίτη και από τη δική του πλήρη ρήξη με τον πρώην πρωθυπουργό. Το επιχείρημα που σκιαγραφεί ο Γ. Παπανδρέου, ότι δηλαδή φταίει το «αντιλαϊκό» παρελθόν του ΠΑΣΟΚ για την κακή εικόνα του κόμματος και ότι τον ίδιο τον σαμπόταραν όταν επιχείρησε να αλλάξει τα πράγματα και ότι δηλαδή ότι ο ίδιος δεν φταίει αλλά είναι θύμα του «κακού» εκσυγχρονιστικού» παρελθόντος και ότι αξίζει μιας νέας ευκαιρίας με σκοπό να «τα αλλάξει όλα» (ρήξη), πείθει πολύ κόσμο (φάνηκε και από τις απαντήσεις για τα αίτια της ήττας στη δημοσκόπηση για τον Αντ1). Θα έχετε καταλάβει και εσείς ότι διάχυτη μεταξύ μεγάλης μερίδας των πολιτών είναι μια δυσθυμία απέναντι στον κ. Σημίτη και στο «εκσυγχρονιστικό» έργο του ΠΑΣΟΚ. Μια πλειοψηφία των πολιτών καταδικάζει αυτό το παρελθόν και το θεωρεί «αντιλαϊκό» - κυρίως για λόγους που έχουν να κάνουν με την επικράτηση μιας λαϊκίστικης λογικής αλλά αυτό δεν έχει σημασία.

Η συμβολική τοποθέτηση σας λοιπόν (από τις έμμεσες πράξεις, τα λόγια σας αλλά και από κάποιες πράξεις του κ. Σημίτη) στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού αφαιρεί πολλά από την πειστικότητα του πολιτικού σας εγχειρήματος σας. Δεν εμφανίζεστε σε καμία περίπτωση ως ο υποψήφιος της ρήξης, αλλά ως αυτός της συνέχειας και μάλιστα της συνέχειας με ένα «αντιλαϊκό» παρελθόν. Με ένα ΠΑΣΟΚ που λειτούργησε ως «κατεστημένο» και που «επιθυμεί εναγωνίως» τώρα να γυρίσει στην εξουσία που τόσο του έχει «λείψει». Αντιθέτως ο Γ. Παπ. παρά τη γενικότερη αδυναμία στην πολιτική που επέδειξε 4 χρόνια τώρα, εμφανίζεται συμβολικά ως ο υποψήφιος της «ρήξης». Είναι άλλο πράγμα να θέλετε να ενσωματώσετε κριτικά τις επιτυχίες του «εκσυγχρονισμού» (που ήταν πολλές) και άλλο πράγμα να αφήνετε να φανεί (που μπορεί να μην είναι αλήθεια αλλά δεν έχει σημασία) ότι θα είστε ο συνεχιστής του. Ναι ο Σημίτης ήταν από τους πιο επιτυχημένους πρωθυπουργούς και ναι ίσως και να είναι «εθνικό κεφάλαιο» αλλά το ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου, η λειτουργία του και η πρακτική του αποξένωσαν πολύ κόσμο (όχι μόνο από την Αριστερά) που ακόμα και σήμερα αντιδρά αρνητικά σε οτιδήποτε έχει σχέση με αυτή την περίοδο.

Είναι προφανές λοιπόν ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικός και να αναθεωρήσετε κάποια πράγματα αν δεν θέλετε να βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Οι πολιτικές διαμάχες κερδίζονται στο συμβολικό επίπεδο των ιδεών, και αυτό δεν περιλαμβάνει μονάχα προγράμματα αλλά και ρητορικές εκφορές και βασικές κινητήριες ιδέες (που κυρίως αυτές) επηρεάζουν τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Ο Αντρέας μίλησε για την «Αλλαγή» και την «Εθνική Ανεξαρτησία» και τον «Τρίτο Δρόμο». Ο Σημίτης για τον «Εκσυγχρονισμό» και τον «Εξευρωπαϊσμό». Ο Καραμανλής για τίποτα γι’ αυτό και δεν κατάφερε να δημιουργήσει πολιτική ηγεμονία. Ο Γ. Παπανδρέου αν τον αφήσετε (και παρά το γεγονός ότι ρητά δεν το έχει κάνει ως τώρα) θα εμφανιστεί ως ο εκπρόσωπος της «ρήξης», πρώτα με το «καθεστωτικό» ΠΑΣΟΚ, με στόχο να φτιάξει ένα «σύγχρονο», «λαϊκό», σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και στη συνέχεια (αν έχει τα κότσια και το μυαλό) με το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.

Πρέπει εσείς, που είστε πραγματικός φορέας της αλλαγής και της ανανέωσης της κεντρο-αριστεράς να μην του επιτρέψετε να το κάνει, για να μην διαψευσθούν οι προσδοκίες των φίλων του ΠΑΣΟΚ που θέλουν να το δουν να χτίζει μια πραγματικά λαϊκή, σοσιαλδημοκρατική πολιτική ηγεμονία. Το να λέτε ότι τους θέλετε όλους δεν λέει τίποτα, δεν σας οδηγεί πουθενά. Πρέπει κριτικά να πάρετε τα καλά του εκσυγχρονισμού αλλά και να δηλώσετε (ή έστω να υπαινιχθείτε) ότι θα οδηγήσετε το κόμμα στην εσωτερική αλλαγή (αυτό σημαίνει και φρεσκάρισμα στελεχικού δυναμικού, όπως έγινε με τον Θαπατέρο στο ΣΚ της Ισπανίας). Κυρίως πρέπει να στερήσετε από τον Γ. Παπανδρέου το όπλο της ρήξης (που μάλλον άθελα του δημιούργησε με την κρίση στην Κοινοβ. Ομάδα). Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ξανασκεφτείτε και τη διάσταση της εξωτερικής πολιτικής (άσκηση κριτικής σε μη-δημοκρατική, φιλελεύθερη ΕΕ, ρόλος της ΕΚΤ) που σας ανέφερα σε προηγούμενη επικοινωνία. Τα πραγματικά σημαντικά και εν τέλει ηγεμονικά πολιτικά προτάγματα στην Ελλάδα χτίζονται πρωτίστως στη βάση γενικών γραμμών για την εξωτερική πολιτική.

Αυτά ελπίζω και πάλι να μην κούρασα.

Unknown είπε...

Κύριε Βενιζέλο,
οι θέσεις σας μου φαντάζουν, δυστυχώς, σαν έκθεση ιδεών για το ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα χωρίς κριτικό πνεύμα, ανάπτυξη επιχειρημάτων διαφοροποίησης σε σχέση με την υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου ακόμα και του Σκανδαλίδη.
Ποιες τέλος πάντων είναι οι διαφορές σας;
Δεν θα έπρεπε με σαφήνεια να υπερτονίζατε τις διαφορές, ακόμα και με ρίσκο, ίσως, θυέλλης, ώστε να μας δώσετε συγκεκριμμένους και ουσιώδεις λόγους της τυχόν επιλογής μας.
Δεν θα έπρεπε να θείξετε την αλλαγή λειτουργίας των θεσμικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ, που έχουν πλήρως καταστρατηγηθεί από τον Γ. Παπανδρέου;
Βέβαια είμαι σίγουρη ότι θα κατηγορειθείτε για διάσπαση, αλλαζονεία κ.τ.λ. αλλά νομίζω ότι ούτως η άλλως πάντα κάποιος θα βρίσκεται για παρόμοιες ερμηνείες.
Δεν παιρνάτε εξετάσεις.
Είστε υποψήφιος για προέδρος κόμματος. Οφείλετε, στον εαυτό σας πρωτίστως, να είστε σαφής και όχι γενικόλογος.Οφείλετε να μας εμφυσήσετε το όραμα σας.

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ,

ΕΝΑΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ ΕΔΩ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΦΟΥ ΑΓΓΙΖΕΙ ΟΛΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΤΟ ΕΙΧΑ ΚΙ ΕΓΩ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ.
ΣΕ ΔΥΟ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ. 1. ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ "ΑΔΙΑΦΘΟΡΩΝ", ΕΝΟΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ (ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ 50.000 ΕΥΡΩ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟ ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠ' ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ). ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ, ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΡΕΙΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ, ΑΠΟ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΙΩΝ ΕΠΙΤΟΠΟΥ, ΜΕΧΡΙ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΡΟΚΡΑΤΗΣΕΩΝ, ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ, ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΝ, ΦΥΛΑΚΙΣΗ, ΚΛΠ.
2. ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ, ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΡΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΑΔΙΚΙΑΣ. ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ, ΠΧ. ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ.

ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΖΩ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΔΙΑΤΗΡΕΙΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΕ ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΣΑΣ ΛΕΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΚΑΛΟ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ.

harrygrath είπε...

Η ασαφεια ειναι ...η μαμη της πολυσυλλεκτικοτητας.

Η διακηρυξη Βενιζελου δειχνει τη διαφορα του ΠΑΣΟΚ,που απευθυνεται ασαφως στο μισο λαο,απο τα αποσαφηνισμενα αποκομματα του 5%.

Τη διαφορά αναμεσα σε κυβερνηση & περιθωριο.

Giannis123 είπε...

Φίλε Βαγγέλη
αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο MEGA με τον Πρετεντέρη και τον Καψή νομίζεις ότι σου προσθέτει πόντους ή αφαιρεί από τον Παπανδρέου;
Το μόνο που καταφέρνεις είναι να απομακρύνεις φίλους του ΠΑΣΟΚ.
Να θυμάσαι για να γίνεις πρωθυπουργός πρέπει να πείσεις τους φίλους του ΠΑΣΟΚ.
Τα μέλη τα έχεις.
Τους άλλους χρειάζεσαι.
Αυτοί είναι που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ και πρέπει να φέρεις πίσω.
Εκτός και αν μπορείς να φέρεις περισσότερους από τη ΝΔ.
Αυτοί οι άλλοι δεν ενδιαφέρονται για τον Κοτζιά.
Άλλωστε ο Γιωργάκης έχει κάνει τόσες πολλές γκάφες που αυτή η συνεργασία του ωχριά μπροστά στις υπόλοιπες. Του αρκούν οι συμβουλές του αδελφού του Νίκου.
Κι εσύ όμως Βαγγέλη βλέπω δεν πας πίσω.
Μέσα σε 2 βδομάδες από το σαρωτικό 70% έπεσες στο φτωχό 45%.
Στο μήνα που απομένει πού θα φτάσεις;

Ανώνυμος είπε...

ΒΑΓΓΕΛΗ,

ΔΙΟΡΙΣΕ ΠΕΝΤΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΟΥ ΑΥΤΗ ΚΙΟΛΑΣ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΟΥ ΑΝΑ ΤΟΜΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΞΩΤ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΛΠ. ΜΕΤΑ ΒΑΛΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΝΑ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΜΕ ΠΟΛΥ ΦΑΝΦΑΡΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΣΠΑΣΕΙΣ ΑΥΓΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΟΜΕΛΕΤΑ. ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΕΙΝΑΜΕ, ΒΑΓΓΕΛΗ, ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟ.

ΠΑΡΕ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ, ΜΗΝ ΠΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ, ΜΕΙΝΕ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΣΕ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΟΥΝ "ΜΙΑ ΑΠ' ΤΑ ΙΔΙΑ". Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΤΟ'81 ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΡΗΤΟΡΑΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΒΑΛΕ ΤΗ ΡΗΤΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΓΙ' ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΟΡΑΜΑ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ.

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΑ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ '80. 2.5 ΕΚΑΤΟΜ. ΦΤΩΧΟΙ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ, ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ, ΧΑΛΙΑ Η ΠΑΙΔΕΙΑ, Η ΥΓΕΙΑ, Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΑΝΤΙ ΝΑ ΧΑΡΑΣΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ Ν.Α.ΕΥΡΩΠΗ, ΝΑ ΛΕΜΕ "ΥΕΣ, ΜΑΝ" ΣΤΑ ΥΠΟΧΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ. ΠΑΛΙ,ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΕΙΛΗΘΕΙ ΑΛΑ 'ΒΥΘΙΣΑΤΕ ΤΟ ΧΟΡΑ' ΚΑΙ 'ΠΙΡΙ ΡΕΙΣ'. ΤΑ ΘΥΜΑΣΕ? ΑΛΛΑ, ΠΟΣΟ ΤΥΧΕΡΟΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ?

Unknown είπε...

Είμαι ένας νέος άνθρωπος που θέλει να δει τη χώρα του επιτέλους να γίνεται ένα ευνομούμενο ευρωπαικό κράτος.
Σκέφτομαι "γιατί ρε γαμώτο η Ιρλανδία να μπορεί να το κάνει και εμείς όχι;"

Είμαι ένας νέος άνθρωπος που γνωρίζει τί σημαίνει ενεργός πολίτης, γνωρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.

Από προσωπική εμπειρία είδα τί σημαίνει να λειτουργείς ως ενεργός πολίτης και αυτό να έχει αξία, να σε βγάζει από την ηττοπάθεια, να νιώθεις πως όλα είναι δυνατά.

Είμαι ένα νέος άνθρωπος και θέλω με όλες μου τις δυνάμεις να προσπαθήσω για το καλύτερο. Όμως αυτό, είναι αποτέλεσμα συνειδητοποίησης, είναι μια στάση ζωής που ξεκινά από μένα και περιλαμβάνει κάθε μου απόφαση, κάθε πράξη, κάθε επιλογή την κάθε στιγμή, ξεκινώντας από τις πιο απλές καθημερινές και φθάνοντας έως τις πιο μεγάλες και σύνθετες.

Όχι, δε μεμψιμοιρώ, δεν γκρινιάζω γιατί γνωρίζω ότι και εγώ έχω μερίδιο ευθύνης, είμαι συνυπεύθυνη.

Από τη στιγμή που υπάρχουν ταρίφες που παίρνουν 950 ευρώ για μια απόσταση των 3 ευρώ, άτομα που χτίζουν αυθαίρετα, που πετούν τα μπάζα τους, τα σκουπίδια τους όπου να ναι, που φοροδιαφεύγουν, που κοιτούν με κάθε τρόπο να ικανοποιήσουν την προσωπική τους ευδαιμονία εις βάρος των άλλων,
πώς είναι δυνατόν οι πολιτικοί μας να εμφανίζουν άλλο πρόσωπο;

Τώρα και μετά την 16η Σεπτέμβρη είναι η πρώτη φορά που ενδιαφέρομαι ουσιαστικά για την πολιτική.Γιατί βλέπω τις προκλήσεις και τις αλλαγές που συντελούνται.

Συμφωνώ με αυτές τις 20 θέσεις. Συμφωνώ ότι χρειάζεται "μια άλλη αντίληψη για την πολιτική". Ήθελα να δω θέση για την οικολογία και την είδα. Θεωρώ ότι αυτές οι πρώτες, βασικές κατευθύνσεις ανταποκρίνονται σε αυτά που χρειάζεται η χώρα.

Θεωρώ ότι ο εμπνευστής τους "μπορεί να τα βγάλει πέρα". Θα είναι κάτι καινούριο που αξίζει να το δοκιμάσουμε.Και αυτό το καινούριο μου έχει δώσει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και ενέργεια να προσπαθήσω ως πολίτης.

Το 2004, δεν ήμουν στο 1.000.000 που ψήφισαν. Τώρα θέλω πολύ να συμμετέχω σε αυτό.

Ευχαριστώ το ΠΑΣΟΚ που με τα λάθη του και τις συγκρούσεις του με έκανε να ψαχτώ περισσότερο πολιτικά.

Με φιλικούς χαιρετισμούς από το Lothlorien...

Ανώνυμος είπε...

Εχει ενα μεγαλο προβλημα το ΠΑΣΟΚ. Δεν εχει ξεπερασει το οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου δεν ειναι πια μαζι μας και επομενως ο ηγετης δεν μπορει να μας καθοδηγησει. Το '95/'96 με τη διαδοχη του, παιχτηκε πολυ δραμα που σ' αυτο βοηθησε και ο αειμνηστος Ανδρεας που δεν ηθελε το Σημιτη για αρχηγο. Στη συνεχεια ο Σημιτης πηρε την αρχηγια με την υποστηριξη του Γιωργου Παπανδρεου, και πιθανως με ανταλλαγματα για τη δικη του διαδοχη το '04. Το 2004, ο Γιωργος εξαργυρωσε την επιταγη της υποστηριξης του στο Σημιτη με το δαχτυλιδι της διαδοχης που εγινε με γκανγκστερικο, αιφνιδιαστικο τροπο και μεσα στην γενικη ευφορια των μεγαλων επιδοσεων της 8ετιας Σημιτη. Ο Γιωργος λιγο νοιαστηκε αν θα εχανε τις εκλογες του '04 και περιπου θεωρησε φυσικη την αλλαγη εξουσιας το '04. Αλλα, παντως φανηκε οτι δεν περιμενε κανεις την πανωλεθρια του ΠΑΣΟΚ το '07 και τη διατηρηση της ΝΔ παρολα τα δεινα με τα σκανδαλα, τις πυρκαγιες, την ακριβεια, κλπ. Τωρα ειναι φυσικο να πληρωνει το ΠΑΣΟΚ ολες εκεινες τις πολιτικες απ' το '96 και μετα, ενω κανεις δεν μπηκε στον κοπο να κανει αναλυση των αιτιων της ηττας, που ηταν κυριως η ταυτιση των δυο μεγαλων κομματων εξουσιας, αφου οι πολιτικες τους λιγο διεφεραν, ενω οι εναλλακτικες πολιτικες που χλιαρα προσφερε ο Γιωργος στην προεκλογικη εκστρατεια δεν επεισαν κανενα περα απ' το 38% που ακολουθει παντα το ΠΑΣΟΚ ακομα και στις μαυρες, απαισιοδοξες μερες του. Ο μονος τροπος να ξεφυγουμε απ' το κακο μας παρελθον ειναι να παρουμε διαζυγιο απ' τον κακο μας εαυτο και να εκλεξουμε καινουργιο αρχηγο την 11/11. Αλλωστε, ολοι οι "πρωτοκλασατοι" θελουν καινουργιο αρχηγο καθως και πολλα απο τα στελεχα μας.

Παντως ας σταματησουμε να συγκρινουμε ολους τους αρχηγους με τον Ανδρεα Παπανδρεου. Ολοι μας λατρεψαμε τον Ανδρεα, αλλα ο Ανδρεας δεν ειναι πια εδω, οπως δεν ειναι η Μελινα, ο Γεννηματας και ο Αντωνης Τριτσης.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένε μας Πρόεδρε κ.Βενιζέλο,
Θυμίστε μου ως σοφότερος, πότε υποψήφιος αρχηγός κόμματος δέχθηκε τέτοιον πόλεμο και τέτοιας έντασης, όπως αυτός που δέχεσθε τώρα εσείς.
Οι κ.κ.ΓΑΠ και Αλαβάνος φαίνεται ότι δεν θα διστάσουν να μετέλθουν κάθε πρόσφορη μέθοδο ώστε να επιτύχουν τον στόχο της πλήρους πολιτικής σας εξουδετέρωσης για ευνόητους λόγους. Μας έχουν κυριολεκτικώς τρελάνει με τα υβριστικά τους μηνύματα στο ιστολόγιό σας και δεν έχουν… ξελυσσάξει ακόμη!
Δεν ξέρω αν θα επαληθευθούν οι προβλέψεις μου για επικείμενη εφαρμογή εις βάρος σας σταλινικών μεθόδων εκκαθαρίσεων στα προσεχή κομματικά συμβούλια. Το γεγονός είναι ότι ο κ.ΓΑΠ εργάζεται με πρωτοφανή σταλινική μεθοδικότητα για να εκφοβίσει, δελεάσει (να πώ και εξαγοράσει;), απειλήσει, προσε-ταιρισθεί όποιον μπορεί και με όποιον τρόπο μπορεί (όχι φυσικά αυτός, αλλά τα όπισθεν αυτού εξωχώρια και ντόπια κέντρα που τον στηρίζουν). Όχι μόνον χρήση των πολύ σοβαρών χρηματικών αποθεμάτων που έχει στην διάθεσή του θα κάνει, αλλά και όλα τα μέσα που διαθέτει για να εκβιάσει καταστάσεις θα τα μετέλθει. Υμείς τι πράττετε; Ως νέος… Μπουχάριν αναμένετε το μοιραίο, ελπίζοντας ότι θα το αποφύγετε; Δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι αποτελείτε στόχο μίας λυσσώδους μάχης, την οποία όμως οφείλετε να κερδίσετε; Το γεγονός των δήθεν «γκάλοπ» που δημοσιοποιήθηκαν εις βάρος σας, τα μηνύματα από τα όσα λαμβάνουν χώρα στις κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ δεν αρκούν να σας κινητοποιήσουν;
ΤΡΕΞΤΕ ΣΤΟΝ ΛΑΟ! ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!
Προτείνω: 1) Οργάνωση περιοδειών με έμφαση στην Θράκη και την Μακεδονία, που πληγώθηκαν και εξακολουθούν να πληγώνονται από τον ενδοτισμό του ΓΑΠ. Σε κάθε πόλη οργανώστε μία ομιλία σε κλειστό χώρο και καλέστε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τους ενεργούς πολίτες να προσέλθουν. Μεταδώστε τους το πατριωτικό μήνυμά σας και ξυπνήστε την χαμένη ελπίδα!
2) Πολύ δυναμική εμφάνιση στα κομματικά συμβούλια, όπου προβλέπω ότι θα βρεθείτε μόνος και περικυκλωμένος! Μην δειλιάσετε!
3) Αρθρογραφία με ξεκάθαρες θέσεις. Ναι, εσείς θα τα αλλάξετε όλα και στο ΠΑΣΟΚ και στον τόπο! Πείτε το, δηλώσετε το για να το καταλάβουν που ζητούν χωρίς ντροπή συνδιαχείριση, οι απόβλητοι και αποδοκιμαστέοι πολιτικοί του 2% και του 5% δημοφιλίας και των 17.000 σταυρών!
4) Έκδοση διακηρύξεων υποστηρίξεώς σας. Στους πέντε καθηγητές μείναμε;
5) Μην τους αφήσετε να πάρουν αναπνοή!
Με ακλόνητη ελπίδα στην νίκη σας,

Ανώνυμος είπε...

Veggeli min asxolisai me keimena twra, trexoume gia ta koukia KAI MONON GI AUTA yparxei xwros kai xronos gia keimena & platformes.AYTOI POU PROHGOUNTE DEN VGAZOUN KEIMENA PRIN TIS EKLOGES KAI GRAPTA MALISTA Dose ligo neuro stiS kiniseis sou DWSE TON YPERTATO AGWNA GIA TA KOYKIA, TI GINETAI?? PROSEXE TA DIADIKASTIKA MHN EISAI XALAROS S AYTA kai strimoje poilitika to antipalo sou AYTO LEGETE EPI8ETIKI AMYNA STO PODOSFRO - ODIGISETON DILADI STA SHMEIA POU 8ELEIS KAI APODOMISETON opos kanoun kai autoi me esesna kai vale kapoion na apanta stous Tzomakes & Kotziades POTE o idios, esy apantas mono ston Papandreou, ATOS EINAI O OMOLOGOS SOU, XANEIS POLY sta matiA tou kosmou OTAN //SINOMLEIS// ME AYTA TA ATOMA PROSEXE giati pane na se apodomisoun kai na janavgaloun ton AKATALILO Giorgaki, O OPOIOS 8a prepei na SYMPERIFERETAI SAN YPHREIAKOS PROEDROS OPWS YPHRESIAKO YPES EXOUME KATA TIN DIARKEIA TWN EKLOGWN-
VEGGELI KANE KATI GIATI SE ODHGOUN SE H T T A / DEN MPOREI NA 8ELEI TO PASOK SXEDON 2 MHNES NA VGALEI PROEDRO KAI H ELLADA PRO8YPOYRGO 1MHNA EPEMENE S AYTO MHN PAS SAN PROVATO GIA SFAGH...
ME TIN NIKH GIA TO KALO THS ELLADOS

Ανώνυμος είπε...

Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΧΤΕΣ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΣΑΤΕ ΣΤΟ ALTER ΔΕ ΣΑΣ ΕΒΛΕΠΑ ΑΛΛΑ ΣΑΣ ΑΚΟΥΓΑ. ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΘΩ ΣΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΙΣΩΣ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ. ΘΑ ΣΤΑΘΩ ΣΤΟ ΜΕΜΠΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΩΡΩ ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟ ΕΝΙΚΟ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ. ΑΚΟΥΓΕΣΤΕ ΠΟΛΥ ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ!
ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω με την προταση του χρηστη γvι....βγες στον κοσμο, Βαγγελη, και αφησε τα σαλονια και τα στουντιο. Και ταυτοχρονα διορισε τις επιτροπες που λεει ο αλλος φιλος εδω να εξειδικευσουν το προγραμμα σου. Μην τα κανεις ολα μονος σου, καταρτισε την επιτελικη σου ομαδα, καταρτισε την ομαδα που θα σε συνοδεψει στις περιοδιες σου και επεξεργασου το προγραμμα σου. Οταν σε γνωρισει ο κοσμος απο κοντα και αυτοπροσωπως, θα δει οτι δεν εισαι μπαμπουλας που πας να φας το κομμα των Παπανδρεου με τους οποιος πολλοι ειναι ψυχολογικα δεμενοι. Βγες στον κοσμο και στην επαρχια απο τωρα.

Αντε, καλη δυναμη.
(Τι θα κανες χωρις εμας εδω στο φροντιστηριο σου?)

MiHat είπε...

Απογοήτευση.

Πολύ μα πολύ εύκολο θα ήταν να πεισθώ κ. Βενιζέλο, πως δεν έχετε ιδέα για τι πράγμα μιλάτε ανακοινώνοντας αυτές τις 'θέσεις'. Δεν πείθομαι όμως, μόνο και μόνο διότι έχω διαβάσει τις πραγματικές θέσεις σας αναλυτικά στο άλλο site σας. Και το βιβλίο σας περι αριστεράς και δεξιάς. Κείμενα που είναι και τα δύο περιεκτικότατα. Γιατί το κάνατε αυτό με αυτές τις τόσο γενικές 'θέσεις'; Νομίζετε πως αν το αναλύατε παραπέρα, δεν θα σας καταλάβαιναν; Αυτό είναι το μυστικό κ. Βενιζέλο. Να μην σας καταλαβαίνουν. Να έχει ο εν δυνάμη ηγέτης στο μυαλό του οράματα και στόχους που δεν αντιλαμβάνεται πλήρως ο δέκτης λόγω της πολύπλοκης δομής της πολιτικής. Αν θέλατε να λαϊκίσετε, υπάρχουν αλήθεια πιο εύκολοι τρόποι. Φτιάξατε ένα παζλ με φράσεις απο τα κείμενά σας, με τα τμήματα που στερούνται ουσίας. Θα συμφωνήσω με το 2ο σχόλιο με τον ανώνυμο φίλο. Και τι βγήκε; Μια διακύρηξη καταρχήν 'εσωτερική', αναφερόμενη κυρίως στο ΠΑΣΟΚ δλδ. Μια διακύρηξη φλύαρη κατα δεύτερον. Και κυρίως μια διακύρηξη που δεν σας διαφοροποιεί σε τίποτα απο τον Καραμανλή (άνετα με κανα δυο αλλαγές λέξεων θα μπορούσε να ειπωθεί), και που λόγω αυτής της φλυαρίας και αερολογίας μας θυμίζει υον ΓΑΠ. Απο εσάς ο κόσμος περιμένει λίγα λόγια και με πυγμή. Πυγμή που δεν βασίζεται σε 40 'θέλω ένα πασόκ'. Ούτε 'θέλω μια ελλάδα'. Πυγμή πρακτική. Οι λιγότερο πολιτικοποιημένοι περιμένουν να ακούσουν έναν πρόεδρο του πασοκ να τους πάει κόντρα. Απο τον ανδρέα είναι μαζοχιστική η τάση των φίλων του πασόκ. Θέλουν κάποιον να τους νουθετήσει, χωρίς στημένους λόγους και διακυρήξεις. Αυθόρμητα.


Φιλικά
Μιχάλης

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλο, αν βλέπεις ότι σε ένα νέο αυτοτελές κόμμα θα συμμετάσχουν 20-25 βουλευτές, τότε ξεκίνα, άφησε το κάρο του ΠΑΣΟΚ στη λάσπη που έχει κολλήσει και δημιούργησε κάτι νέο με σοβαρότητα και θέσεις. Στις μάχες της Βουλής θα φανεί ποιος μπορεί να σταθεί με ιδέες και προτάσεις και -εγώ πιστεύω- στην πορεία, μέχρι τις επόμενες εκλογές, θα μαζέψεις άλλους 15-20 βουλευτές.

Εκεί μέσα θα εξειδικευτούν και οι προτάσεις σου, με τις οποίες θα κατέβεις στις επόμενες εκλογές. Θυμάμαι την εξέλιξη της Ε.Κ., οι αρχηγοί της προσεχώρησαν και έγιναν βουλευτές στο ΠΑΣΟΚ. Κάποια στιγμή σε βλέπω να βάζεις τον Γιώργο στο ψηφοδέλτιο επικρατείας!

Ανώνυμος είπε...

Η βελτίωση της ελληνικής πραγματικότητας η οποία εξαρτάται από τους πολιτικούς προϋποθέτει την αλλαγή της νοοτροπίας των Ελλήνων πολιτών (δηλαδή περιορισμός φαινόμενων όπως: ωχαδερφισμός, αβασάνιστη κριτική, αδράνεια, βόλεμα, επιδίωξη ρουσφετιού, αποδοχή, αποσιώπηση και συμμετοχή σε μη αξιοκρατικές διαδικασίες και άλλα πολλά…). Την ίδια στιγμή όμως οι υπάρχοντες πολιτικοί καθορίζουν την ποιότητα ζωής και τη νοοτροπία των Ελλήνων, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε φαυλότητα. Επομένως υπάρχει ανάγκη για μία ομάδα ανθρώπων που θα κάνει την υπέρβαση και θα βγει από το φαύλο κύκλο. Πιστεύω πως βασικότερο είναι η εξασφάλιση της ποιότητας ζωής στα καθημερινά και ουσιαστικότερο μια παιδεία που προσφέρει ολοκληρωμένες γνώσεις, καλλιεργεί την κριτική σκέψη και δημιουργεί πολιτισμό. Το πώς θα πραγματοποιηθούν αυτά είναι δουλειά των πολιτικών (ομολογουμένως όχι και τόσο εύκολη αν κάποιος την εκτελεί συνειδητά και υπεύθυνα) .

Μακάρι να βρείτε τον τρόπο να πάτε τα πράγματα μπροστά!

Ανώνυμος είπε...

1)καταργηση υποχρεωτικης στρατευσης
2)διαχωρισμος κρατους και εκλησσιας
3)εθνικη συνταξη για ολους στα 1000 ευρω
4)αυξηση βασικου μισθου κατα 200 ευρω
5)καλυψη κενεων θεσεων στα δημοσια νοσοκομεια
6)αφορολογητο οριο στα 30000 ευρω
7)αυξηση φορολογιας στις πλουσιες ταξεις
8)καταπολεμηση της φοροδιαφυγης απο τις πολυεθνικες και τους μεγαλοεπιχειρηματιες
9)οχι στην ιδρυση ιδωτικων πανεπιστημιων
10)οχι στα διδακτρα στα δημοσια πανεπιστημια.οχι στα διδακτρα στα μεταπτυχιακα
11)μειωση δαπανων για το στρατο.αυξηση
δαπανων για τη παιδεια
12)καταργηση βουλευτικης ασυλιας
13)μειωση της γραφειοκρατιας
14)επιδοματα στους κοινωνικα ασθενεστερους
15)δημιουργια δασικης υπηρεσιας και προσληψη επιπλεον πυροσβεστων και δασοφυλακων
16)γκρεμισμα αυθαιρετων κατοικιων
17)δωρεαν μετακινησεις απο τα μεσα μεταφορας για τους πραγματικα οικονομικα ασθενεστερους
18)αποχωρηση απο τη συμφωνια της μπολονια
19)αποχωρηση του στρατου απο το κοσοβο και απο το αφγανισταν
20)ο δημοσιος τομεας να λειτουργει με ελευθερο λογισμικο
21)ελεγχος τιμων σε βασικα καταναλωτικα αγαθα

αυτο ειναι το προγραμμα που θα λυσει τα προβληματα του ελληνικου λαου.

θα το εφαρμοζατε ?

sumfwnw apolutws

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνω με τον φιλο giorgos για το οτι ο Γιωργος Π. εμφανιζεται ο φορεας της "ρηξης" με τον Σημιτη ενω ο Βενιζελος εισπραττει τη δυσαρεσκεια του κοσμου οταν θεωρει τον Σημιτη πολιτικο κεφαλαιο. Δεν το νομιζω. Ο καθενας κρινεται και θα κριθει απ' τη δικη του προσφορα, η κι απο την ελλειψη προσφορας. Ο Σημιτης δεν εχασε καμμια εθνικη εκλογη, ενω ο Γιωργος εχασε δυο, και την δευτερη με συντριπτικη ηττα. Τωρα γιατι ο Γιωργος εχει ανεβει στην προτιμηση στις δημοσκοπησεις? Λογω του συναισθηματισμου των φιλων του ΠΑΣΟΚ που ξερουν οτι σε λιγες βδομαδες θα αναγκαστουν να τον πεταξουν κλωτσηδον απ' την προεδρια. Ειναι το τελευταιο θωπισμα προς τον ετοιμοθανατο. Οταν η πλειοψηφια συνειδητοποιησει οτι ο Γιωργος θα ειναι ξανα "μια απο γιουβετσι", οτι δεν εχει τις ικανοτητες να εμπνευσει το κομμα και να το οδηγησει στη νικη στη νεα εποχη, τοτε πολλοι θα σκεφτουν την εναλλακτικη προταση Βενιζελου. Αρκει να κανει και να πει αυτα που πρεπει μεχρι τοτε ο Βαγγελης, και ειναι πολλα. Δεν θα ειναι ευκολη μαχη, και στην Ελλαδα δεν ειναι ολα αυτονοητα. Εξαλλου, πολλοι εχουν συνελθει απ' το σοκ της εκλογικης ηττας, και σου λενε μεχρι τις επομενες εκλογες σε 4 χρονια ποιος ζει και ποιος πεθαινει. Ακομα και η ελλεψη ρεαλισμου και παιδειας σε πολλους Ελληνες που παλια ελεγαν "Ψωμι, ελια, και Κωτσο Βασιλια!" ειναι και η αιτια για την αναστροφη στις δημοσκοπησεις.
Παντως, κ. Βενιζελο, βγειτε στον κοσμο στην επαρχια και δουλεψτε γιατι ειναι μακρυς ο δρομος μεχρι τον αλλο μηνα. Και να ξερετε οτι ο χρονος θα δουλεψει πιο πολυ για σας παρα για τον ΓΑΠ.

Γιάννης Παπαϊωάννου είπε...

Ένα μεγάλο κειμενο με σχόλια για τις 20 θεσεις του βαγγελη Βενιζελου. Καθως γίνεται διάλογος καταθετω και εγω μια αποψη.


Διαβάζοντας το κείμενο είκοσι θέσεων του Βαγγέλη Βενιζέλου για το ΠΑΣΟΚ δεν μπορείς παρά να σταθείς και να το εξετάσεις λέξη προς λέξη. Αναζητώντας -μέσω αυτού -σημεία πρόσβασης στο μυαλό και στην συνείδηση του μελλοντικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ και στον τρόπο που αυτός σκέφτεται. Αναζητώντας και θεωρώντας εκ των πρότερων ως πολύ σημαντικό το να γνωρίζεις, όσο αυτό είναι δυνατόν, έναν άνθρωπο μέσα από αυτά που λέει ο ίδιος, και όχι μέσα από αυτά που αφήνονται να βγουν προς τα έξω, φιλτραρισμένα από διάφορους επικοινωνιολόγους και εικονοκλάστες και εικονοπλάστες .
Όλο αυτό γίνεται ακόμα ποιο σημαντικό όταν αυτός ο άνθρωπος επιθυμεί να αναλάβει την κορυφαία θέση εύθηνης στην χώρα μας. Είναι σημαντικό να τον γνωρίσεις σήμερα για να μην αισθανθείς ξένος αύριο.

Ελπίζοντας να μην ξεστρατίσω λοιπόν, θα προχωρήσω βήμα βήμα στην ανάλυση των κειμένων με στόχο, να βρω τι θέλει να πει και να τονίσει ο μεγάλος αυτός άνδρας της πολιτικής και ακαδημαϊκής ζωής της χώρας και την ευχή να βρεθώ στην θέση εκείνη που ο άνθρωπος δεν δύναται να κάνει λάθος.

1. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που στρέφεται προς το μέλλον με συνείδηση της ιστορίας και των αρχών του. Ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει στις αξίες της σοσιαλιστικής Αριστεράς, ένα ΠΑΣΟΚ που συγκροτεί πλειοψηφικό ρεύμα και αποτελεί αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ θέλουμε να είναι ένα προοδευτικό, λαϊκό κίνημα. Ένα κίνημα κοινωνικής ευαισθησίας, πολιτικής εμπιστοσύνης και κυβερνητικής ευθύνης.

Ο Συγγραφέας εδώ κάνει μια αναφορά στην ιστορία και σύνδεση με το παρόν και το μέλλον. Η Αναφορά στην Ιστορία και στην διακήρυξη της τρίτης του Σεπτέμβρη γίνεται με τον όρο Αρχές . Ο όρος σοσιαλιστική Αριστερά παραπέμπει ευθέως σε τρία πράγματα ευρωπαϊκή: Σοσιαλδημοκρατία, Σοσιαλισμός της τρίτης του Σεπτέμβρη και του Αντρέα Παπανδρέου, και Στην Αριστερά. Αριστερά που γίνεται σύγχρονη στην επόμενη φράση, όπου ο συγγραφέας μιλά για πλειοψηφικό ρεύμα και αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση.

Ο όρος «Αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση » απευθύνεται στους πολίτες και του αναγάγει σε κριτές .

Και πριν γίνει η κρίση τους βάζει τους στόχους του και αναφέρει ο ίδιος το τι εμείς θέλουμε. Κυριαρχούν οι όροι Λαϊκό, προοδευτικό κίνημα, ευαισθησίας, εύθηνης, εμπιστοσύνης.

2 Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που εκφράζει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Τη μεγάλη κεντροαριστερά. Ένα ΠΑΣΟΚ που ενώνει και συνθέτει όλα τα προοδευτικά ρεύματα, όλες τις γενιές που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται, τις γενιές που αγωνιούν και ελπίζουν για το μέλλον του τόπου. Ένα ΠΑΣΟΚ ανοιχτό στις νέες ιδέες, στις σύγχρονες ευαισθησίες, σε όλες τις εκφράσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ένα ΠΑΣΟΚ που είναι πάντα κίνημα κατά της αδικίας, της ανασφάλειας, της φτώχειας, του αποκλεισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των κοινωνικών ανισοτήτων. Κίνημα για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και νέων δυνατοτήτων σε όλους. Ένα κίνημα που ενισχύει τους δεσμούς με τους απόδημους Έλληνες, που αγκαλιάζει τους παλιννοστούντες, που προωθεί την ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία

Στην επόμενη παράγραφο συγγραφέας χρησιμοποιεί τον όρο μεγάλη δημοκρατική παράταξη και επεξηγώντας τον αναφέρεται στην μεγάλη κεντροαριστερά. Με αυτό τον όρο δείχνει ότι αντιλαμβάνεται το πολιτικό σκηνικό με όρους κεντροαριστεράς- κεντροδεξιάς αφήνοντας στο πλάι του νεφελώδεις όρους του μεσαίου χώρου που οδήγησαν και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε στρογγυλοποιήσεις και ήττες. Στην συνέχεια επιβεβαιώνοντας την σκέψη μου επεξηγεί το τι σημαίνει κεντροαριστερά και αναφέρεται σε αυτήν προσδιορίζοντας την ως έξεις: {…}συνθέτει όλα τα προοδευτικά ρεύματα, όλες τις γενιές που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται, τις γενιές που αγωνιούν και ελπίζουν για το μέλλον του τόπου. Ένα ΠΑΣΟΚ ανοιχτό στις νέες ιδέες, στις σύγχρονες ευαισθησίες, σε όλες τις εκφράσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ένα ΠΑΣΟΚ που είναι πάντα κίνημα κατά της αδικίας, της ανασφάλειας, της φτώχειας, του αποκλεισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των κοινωνικών ανισοτήτων. Κίνημα για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και νέων δυνατοτήτων σε όλους. Ένα κίνημα που ενισχύει τους δεσμούς με τους απόδημους Έλληνες, που αγκαλιάζει τους παλιννοστούντες, που προωθεί την ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

Εν τω μεταξύ όλα αυτά από την αρχή έχει τονίσει ότι επιθυμεί να πετύχει να τα συνθέσει και να τα εκφράσει το ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι τώρα λοιπόν ο Βαγγέλης Βενιζέλος σε δυο παραγράφους παράθεσε το από πού έρχεται και που βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ σήμερα. Εξέφρασε το που θα έπρεπε να βρίσκεται και το ποιους πρέπει να εκφράσει. Έθεσε έτσι το πήχη για το μέλλον και έδωσε τους ποιο σύγχρονους και κρυστάλλινους ορισμούς της αριστεράς και της κεντροαριστεράς που ακούστηκαν στο ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα ξεκαθάρισε την γνώμη του για τον μεσαίο χώρο.

3. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ, με σύγχρονο πολιτικό λόγο που διαφοροποιείται ουσιαστικά από τον συντηρητισμό, χωρίς παρωχημένες παλαιοκομματικές ρητορείες. Ένα ΠΑΣΟΚ έτοιμο να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη ριζική ανανέωση του πολιτικού συστήματος τώρα που έκλεισε ο κύκλος της μεταπολίτευσης.

Σε αυτή την παράγραφο συναντάμε τον συγγραφέα να προσπαθεί να υπεισέρχεται στα αιτία της ήττας. Αναφέρει επί λέξη ότι «Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ, με σύγχρονο πολιτικό λόγο που διαφοροποιείται ουσιαστικά από τον συντηρητισμό», για να διαφοροποιηθεί από παρωχημένες παλαιοκομματικές ρητορείες. Προφανώς αναφέρεται στην αντιμετώπιση που έτυχαν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Παπανδρέου και σε όρους όπως: Σικελοί, Μαφία, Σπείρα, ήρθαν για να κλέψουν, οργανωμένο σχέδιο.

Εξηγεί επιπλέον ότι αυτά είναι παρωχημένα γιατί ο κύκλος της μεταπολίτευσης (που κατά την γνώμη μου οριοθετείται και χαρακτηρίζεται από την απήχηση του συνθήματος «ο Λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά») έχει κλείσει.

Παρακάτω στην παράγραφο 4 αντιπροτείνει έναντι του ΠΑΣΟΚ που έχει ως συνεκτικό στοιχείο αυτό το σύνθημα και διάφορα αλλά αντιδεξιά κόμπλεξ (το κακό ΠΑΣΟΚ κατά την εκτίμηση μου)





{…}ένα ΠΑΣΟΚ που ξαναφέρνει την πολιτική στο προσκήνιο και διασφαλίζει την αυτονομία της από κάθε εξωθεσμικό κέντρο.

Ένα ΠΑΣΟΚ που αντλεί τη δύναμη του από το λαό. (Συμμετοχή-Μαζικότητα ) Ένα ΠΑΣΟΚ – κίνημα υπεράσπισης της πολιτικής που (μπορεί να )ανοίγει και χειρίζεται τα κρίσιμα ζητήματα.

Τελικά το εκφράζει καθαρά Το ζητούμενο είναι η συμμετοχή καθώς αυτή είναι η άμυνα και η νομιμοποίηση όλου του συστήματος.

Λέει λοιπόν Ένα ΠΑΣΟΚ που πείθει τον διστακτικό και απογοητευμένο πολίτη και του δίνει κίνητρο να συμμετάσχει ξανά στην πολιτική.





Στην επόμενη παράγραφο στην 5 ο σύντροφος Βαγγέλης Επεκτείνεται και μιλά για μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα θα πει:

«Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ ικανό να εφαρμόσει το πρόγραμμα των προοδευτικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος. Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι δεν υπάρχουν «ουδέτερες μεταρρυθμίσεις».

Εγγυάται: προοδευτικό πρόσημο σε ριζοσπαστική κατεύθυνση,

κοινωνικές συναινέσεις στο όνομα του γενικού συμφέροντος.

Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι το πρόβλημα είναι το κράτος που ταλαιπωρεί, αγνοεί και εγκαταλείπει τον πολίτη.

Προτείνει: ένα κράτος αποκεντρωμένο, αντιγραφειοκρατικό, αξιόπιστο, διαφανές, φιλικό στον πολίτη. Ένα κράτος που προσφέρει αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη.

5. Ένα ΠΑΣΟΚ με προοδευτικό πρόσημο σε ριζοσπαστική κατεύθυνση, που ξέρει να δημιουργεί πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις στο όνομα του γενικού συμφέροντος. Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι το μεγάλο θεσμικό, αναπτυξιακό, πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα της χώρας είναι η κατάσταση του κράτους. Ενός κράτους συγκεντρωτικού, γραφειοκρατικού, αυταρχικού, αναποτελεσματικού που ταλαιπωρεί, αγνοεί και εγκαταλείπει τον πολίτη. Στη θέση του θέλουμε ένα κράτος αποκεντρωμένο, αντιγραφειοκρατικό, αξιόπιστο, διαφανές, φιλικό στον πολίτη. Ένα κράτος που προσφέρει αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη.

Στην παράγραφο 6 μπαίνει στο τραπέζι η πραγματικότητα που επιβάλει ο χάρτης στην περιοχή μας και οι ανακατατάξεις που λαμβάνουν χώρα σε αυτόν. Ο καθηγητής θα γράψει: Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ πατριωτικό που ξέρει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνισμού στον 21ο αιώνα με αίσθημα εθνικής ευθύνης και αποτελεσματικότητα. Που αντιλαμβάνεται ότι πατριωτικό καθήκον είναι αφενός η σθεναρή αντιμετώπιση των εξωτερικών κινδύνων και αφετέρου η υπεράσπιση της γλώσσας, της παράδοσης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

Με την παραπάνω παράγραφο ξαναμπαίνει ο όρος πατριωτικός στην σωστή του βάση. Με αυτή την φράση ο Βαγγέλης Βενιζέλος εξανίσταται για την βαρβαρότητα που επικρατεί στον χειρισμό της λέξης πατριωτικός και στην πατριδοκαπηλία από την μια αλλά και στην υπεραπλούστευση ορισμένων στοιχειων από την άλλη.

Αυτή η φράση είναι φράση κλειδί για τον χαρακτήρα, του τις πεποιθήσεις του, την Ελληνική του ταυτότητα. Μας κάνει να φωνάξουμε επιτέλους ένας γνώστης του Ελληνικής Ιστορίας και ευαισθησίας. ΜΠΡΑΒΟ Βαγγέλη. Άξιος

Και συνεχίζοντας στην επόμενη παράγραφο απονέμοντας αρχικά τον δέοντα σεβασμό στην Ιστορία αυτής της χώρας και του κινήματος μας λέει:

Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που είναι υπερήφανο για το έργο των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Συνεχίζοντας προχωρεί και σε αυτοκριτική

Ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει τις κατακτήσεις και τη συμβολή της κυβερνητικής του θητείας, αλλά αναγνωρίζει και τα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις αντιφάσεις της. Ένα ΠΑΣΟΚ με αυτογνωσία, με ειλικρινή αυτοκριτική στάση αλλά ταυτόχρονα αισιόδοξο και δημιουργικό. Ένα ΠΑΣΟΚ που κατανοεί τα αίτια της εκλογικής του ήττας, αλλά υπερβαίνει τις δυσκολίες και στοχεύει στη νίκη.



Στις επόμενες παραγράφους Ο σύντροφος Βαγγέλης επιτείνεται στο πρόγραμμα του. Μπορούμε να το χωρίσουμε σε ενότητες και αυτό θα κάνουμε

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Πρόγραμμα για το κράτος. Ξεχωρίσουμε φράσεις όπως:

- Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως εγγυητής και φορέας της ανανέωσης των δημοκρατικών θεσμών

-Ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως κίνημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισονομίας και του κράτους δικαίου, χωρίς καμία έκπτωση ή διάκριση. Κίνημα υπεράσπισης της διαφάνειας παντού, σε όλα και για όλους.

-Ενα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει βαθιά στη μέγιστη δυνατή αποκέντρωση, στην θεσμική ολοκλήρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, στις πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών, στο ρόλο του ενεργού πολίτη, στο διάλογο των κοινωνικών εταίρων και σε θεσμούς κοινωνικού ελέγχου σε κάθε επίπεδο.

-Ένα ΠΑΣΟΚ κίνημα αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης, κίνημα των περιφερειών, που γνωρίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες των νησιωτικών και απομονωμένων περιοχών.

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Ευρώπη

-Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αγωνίζεται με σταθερότητα και συνέπεια για αυτήν.

Για να φτάσουμε σε μια καταπληκτική φράση με δεδομένο τις ευαισθησίες του bologger Ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει καλά τις εθνικές προτεραιότητες και μπορεί να παίζει ενεργό ρόλο στην ανοικτή και διαρκή ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση. Άλλη μια φορά ΑΞΙΟΣ

Διαπραγμάτευση με στόχο μία Ευρωπαϊκή Ένωση με διεθνή οντότητα, πολιτικά ολοκληρωμένη και χειραφετημένη, με αυτόνομο ρόλο στη διεθνή σκηνή. Μία Ευρώπη που δεν είναι ουραγός, αλλά ισότιμος συνομιλητής των ΗΠΑ μέσα σε έναν πολυπολικό κόσμο. Μια Ευρώπη που δεν παρακολουθεί παθητικά την εξέλιξη της παγκοσμιοποίησης, αλλά αναλαμβάνει θεσμικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Η δική μας Ευρώπη είναι η κοινωνική Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο ως επίτευγμα των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων είναι ένα ολοκληρωμένο μοντέλο οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ανάπτυξης που πρέπει να διατηρηθεί. Θέλουμε μία Ευρώπη που αντιλαμβάνεται τη σημασία της παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης για την διαφύλαξη της ειρήνης, την άρση των κραυγαλέων διεθνών ανισοτήτων και την καταπολέμηση της παιδικής θνησιμότητας, της πείνας, της φτώχειας, των περιβαλλοντικών καταστροφών πλανητικής κλίμακας.

Εξαιρετικό, εκπληκτικό, μένω άφωνος.

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Κοινωνικό κράτος: ξεχωρίζουμε φράσεις όπως:

-Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει σ΄ ένα νέο κοινωνικό κράτος. Ένα κράτος που λειτουργεί αναπτυξιακά, αλλά ταυτόχρονα και αναδιανεμητικά.

-Ένα κοινωνικό κράτος που διασφαλίζει την πλήρη απασχόληση και προστατεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των χαμηλών, αλλά και των μεσαίων οικονομικών στρωμάτων που συμπιέζονται διαρκώς.

-Ένα ΠΑΣΟΚ που σέβεται την εργασία και όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και φροντίζει για την αύξηση και την δίκαιη κατανομή του εθνικού πλούτου.

-Ένα ΠΑΣΟΚ που σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ένα ΠΑΣΟΚ που διασφαλίζει για όλους το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, το δημόσιο αγαθό της υγείας. Ένα ΠΑΣΟΚ που θέτει ως προτεραιότητα την προστασία του παιδιού και όλων των μορφών οικογένειας και δίνει υπόσταση στα δικαιώματα των αναπήρων.



Ενότητα 4: οικονομία

-Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που στηρίζει και προωθεί μία οικονομία εξωστρεφή και ανταγωνιστική, ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης, «πράσινο», βασισμένο στην καινοτομία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου. Που στηρίζει την επιχειρηματικότητα, εγγυάται τη διαφανή λειτουργία της αγοράς, προστατεύει τον καταναλωτή από την ακρίβεια, πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αξιοποιεί σύγχρονες πηγές πλούτου για τη χώρα η πιο σημαντική από τις οποίες είναι οι άνθρωποί της: Οι νέοι εργαζόμενοι, επιστήμονες και επιχειρηματίες, οι νέοι αγρότες, οι ερευνητές που προωθούν τη γνώση στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους.
-Ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει ότι η αγορά από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα της ανεργίας, της φτώχειας, της ανισότητας, της οικολογικής ανισορροπίας. Αντίθετα γνωρίζει καλά ότι αυτά είναι πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος δικαίου.

Ενότητα 5. Περιβάλλον

-Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ με οικολογική συνείδηση, που προσθέτει την περιβαλλοντική παράμετρο σε όλες τις πολιτικές του και έχει πλήρη συνείδηση ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση της ανθρωπότητας.

-Ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει ότι ο κόσμος μας δεν είναι αναλώσιμος και δεν ανήκει μόνο σε μας αλλά και στα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας. Γεγονός που επιβάλλει ένα νέο τρόπο ζωής και ριζική αναθεώρηση της ατομικής και συλλογικής μας συμπεριφοράς.



Ενότητα 6 commons.Παιδεία Επιχειρηματικότητα

Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει να σέβεται το ιδιωτικό και να υπερασπίζεται το δημόσιο: Το δημόσιο αγαθό, το δημόσιο χώρο, τα δημόσια δίκτυα, την καθολική δημόσια υπηρεσία, το κοινωνικό και συλλογικό συμφέρον απέναντι στο ατομοκεντρικό και το συντεχνιακό.

Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως κίνημα παιδείας και πολιτισμού, ως κίνημα νέων.

Ένα ΠΑΣΟΚ που αντιμετωπίζει την παιδεία ως δημόσιο αγαθό, που εφαρμόζει μία συνολική και ενιαία θεώρηση της παιδείας από την προσχολική αγωγή μέχρι τις μεταπτυχιακές σπουδές, που θέτει σε προτεραιότητα το δημόσιο σχολείο, που δεν παίζει με το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά διασφαλίζει την αναβάθμισή του και προσφέρει αξιόπιστες και εφαρμόσιμες λύσεις για τις σπουδές και το εργασιακό μέλλον όλων των παιδιών της Ελλάδας.

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 Ανοικτό Δημοκρατικό συμμετοχικό κόμμα

Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που συγκροτείται και λειτουργεί ως κόμμα - θεσμός και όχι ως προσωπικό ή αρχηγικό κόμμα. Ένα ΠΑΣΟΚ συλλογικό, αποκεντρωμένο, εσωκομματικά δημοκρατικό. Που δίνει ευκαιρίες και κίνητρα ουσιαστικής συμμετοχής στους φίλους, τα μέλη και τα στελέχη του, και τους καθιστά συνδιαμορφωτές των θέσεων του. Ένα ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως ανοικτό κόμμα και όχι ως κόμμα - μηχανισμός. Ένα ΠΑΣΟΚ συντεταγμένο, παρεμβατικό, με ισχυρό λόγο που διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα.

Αρνούμαστε τα φοβικά και εσωστρεφή αντανακλαστικά, τα εσωκομματικά πελατειακά δίκτυα, τις προσωπολατρικές πρακτικές, τις λευκές επιταγές. Πιστεύουμε στο ΠΑΣΟΚ που αξιοποιεί την ικανότητα όλων των στελεχών του σε όλη της χώρα, δίκαια και αξιοκρατικά, χωρίς αποκλεισμούς, παραγοντισμούς και νεποτισμούς.

Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που έχει ως θεμέλιο την αξιακή, πολιτική και προγραμματική ενότητα. Τη σύνθεση μέσα από τον πλουραλισμό των απόψεων και την κοινή δράση. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κοινό μας σπίτι. Είναι η βάση για κάθε στρατηγική και πολιτική επιτυχία. Είναι πρώτιστο καθήκον μας να διαφυλάξουμε την ενότητα της Δημοκρατικής Παράταξης που είναι η μεγάλη παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που είναι ικανό ν’ αλλάξει τον εαυτό του για ν’ αλλάξει την κοινωνία. Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι το αίτημα για ανανέωση είναι διαρκές, στηρίζεται όμως σε ιδεολογικές αρχές και πολιτικά κριτήρια. Ένα ΠΑΣΟΚ που ξέρει ότι η ανανέωση του πρέπει να αποσαφηνίζει και να ενδυναμώνει την ταυτότητά του, να πολλαπλασιάζει τη δυναμική του και να διατηρεί διαρκώς ανοικτή την επαφή του με τα μηνύματα και τα αιτήματα της κοινωνίας.

Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ ικανό να διαμορφώσει στρατηγική σχέση διαλόγου και συνεργασίας με την ευρύτερη Αριστερά. Διαλόγου που θα αποκαταστήσει τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική πολιτική και κομματική γεωγραφία.

Ένα ΠΑΣΟΚ που θα συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος καχυποψίας με την Αριστερά και θα προτείνει πολιτικό πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων ανεξάρτητα από διαφορές και συμφωνίες, αναζητώντας πάντα την ουσιαστική προγραμματική σύγκλιση.

Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ αξιόπιστο και νικηφόρο. Ένα ΠΑΣΟΚ ικανό να πείσει και να συσπειρώσει ξανά τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις σε μία κυβερνητική προοπτική.

Ένα ΠΑΣΟΚ που μπορεί να προβάλει πάλι ως πειστική και εναλλακτική λύση προοδευτικής διακυβέρνησης με στόχο την ανόρθωση και αναγέννηση της χώρας.


Σας το ειχα πει οτι ειναι μεγαλο.

Κυριε καθηγητά έγραψες.

Για σχολια και παρατηρησεις στο blog μου.
ΟΙ 20 ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

20 ΘΕΣΕΙΣ & 20 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Οι "20 θέσεις για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα" μπορεί να μην προσθέτουν κάτι καινούργιο στο διάλογο (που δυστυχώς δεν πρόκειται να αρχίσει στο οργανωμένο ΠΑΣΟΚ )αλλά προσφέρουν μια βάση συζήτησης σε μια πολιτικά καθυστερημένη οργανωμένη βάση που δεν έμαθε να κάνει διάλογο...
Ο γολγοθάς των "διαδικασιών και του διαλόγου" μέχρι την 11η Νοεμβρίου (θέλανε και Δεκέμβριο!) που επέβαλλε το γραφεικρατικό επιτελείο των εμπειριστών-τακτικιστών της Χαριλάου Τρικούπη οδηγεί σε μια χειραγώγηση της οργανωμένης βάσης...Το στοίχημα θα είναι μεγάλο για όλες τις υγιείς δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που θέλουν μια νέα ηγεσία με καινοτόμο και ριζοσπαστικό πολιτικό λόγο και νέες "μικρές ηγεσίες" στην οργανωμένη βάση που θα παράγουν ενιαίο και προωθημένο πολιτικό λόγο και άλλα πολλά..."κινηματικά και εναλλακτικά" που δεν μπορούν να υλοποιήσουν οι λίγοι αλλά ισχυροί"καρεκλοκένταυροι" όλων των τάσεων του κεντρικού μηχανισμού αλλά και μερικοί γκρίζοι απολίτικοι τεχνοκράτες-καριερίστες νέας σοδειάς. Χρειάζονται νέες δεξαμενές σκέψης και σωστή πολιτική εκπαίδευση στελεχών κλπ.
Οι προτάσεις πάντως κινούνται σε σωστή κατεύθυνση και διέπονται απο το πνεύμα της κοινής λογικής στο πλαίσιο της παράταξης της κεντροαριστεράς. Κοινή Λογική λοιπόν! Το χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ!
Ο τόπος, όπως έχω ξαναπεί, χρειάζεται μια μεγάλη αντιπολίτευση στη Βουλή και στην Κοινωνία. Η εναλλακτική κυβερνητική πρόταση θα προκύψει στο μέσον της πορείας του κύκλου της "Μεγάλης Αντιπολίτευσης" όπως πολλοί φίλοι και συνάδελφοι έχουμε καταλήξει και προτείνει μόνο στο blog του κ. Βενιζέλου! Ελπίζω να υπάρξει η ανοιχτή πρόσκληση απο την νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και μετά την εκλογή στο συνέδριο...Αν φυσικά υπάρξει κίνημα εκλογής την 11η Νοεμβρίου και όχι "Μητρώα Πιστών" καθώς και κίνημα Συνεδρίου μετά την 11η Νοεμβρίου.
ΥΓ.1 : ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ... ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΤΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
ΥΓ.2 : Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΩΣ ΤΟ 1996 ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΜΕ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ! ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΠΡΙΝ ΤΟ 1996...ΟΤΑΝ ΤΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ ΓΕΜΙΖΑΝ...ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ...ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΕ ΜΙΜΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ..ΕΙΧΑΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΤΟΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΣΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ...ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ".
ΥΓ.3 : ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΑΙ ή ΝΑ ΠΑΡΑΣΥΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ-ΔΥΝΑΜΙΤΙΣΤΕΣ...ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΑ "ΓΝΩΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ" ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΚΛΗΡΑ ΣΤΑΛΙΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ' 80!ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ
Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ. ΜΟΝΟ ΚΡΙΤΙΚΗ, ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ ΘΕΛΟΥΜΕ. ΑΠΟΜΟΝΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΟΥΣ... ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ!

ΜΕ ΤΙΜΗ
LIKELY VOTER

Ανώνυμος είπε...

Η Ελληνικη κοινωνια δεν μπορει να ειναι ανοικτη ουτε δημοκρατικη περνα περιδο πολιτικης αποδιοργανωσης με αποτελεσμα να προβαλλει σε περσονες αυταρχικες ελλιπεις και ανουσιες.Σε ενα παιχνιδι εξωστρεφειας με ορους θεαματος και μονο μηπως θα πρεπει να ακολουθησετε μια πιο μονηρη αναζητηση.Προσωπικα προκρινω σε σας αυτο τα στοιχειο που ισως δεν ειναι επι του παροντος να το αναδειξετε.Νομιζω ομως οτι καποιας μορφης ελιτισμος δεν ειναι κακος δραματοποιηστε και λιγο αυτο που σας προσαπτουν το χουμε αναγκη και μεις οι υπολοιποι που βιωνουμε την ανια παρωχημενων τηλεοπτικων αντιπαραθεσεων.

Λαϊκιστής είπε...

Ποιά πολιτική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ εκπροσωπείτε?

Ανώνυμος είπε...

Eδώ νομίζω ότι υπάρχει μια παρεξήγηση. Διαβάζω, σε αυτό και σε άλλα μπλογκ, ότι το συγκεκριμένο κείμενο διαλόγου είναι γενικόλογο, κοινότοπο κλπ. Πρόκειται όμως μόνον για ένα κείμενο κατευθύνσεων και όχι για προεκλογικό πρόγραμμα κόμματος. Ας κατανοήσουμε ότι, παρόλο που τα τελευταία χρόνια τα πράγματα συνέβαιναν συνήθως αλλοιώς (πολύ κακώς!), ο πρόεδρος ενός κόμματος ή υποψήφιος πρόεδρος δεν συντάσει μόνος του ένα προεκλογικό πρόγραμμα κλεισμένος σε ένα δωμάτιο και μάλιστα όταν δεν προβλέπονται εκλογές για το άμεσο μέλλον. Το πρόγραμμα ενός κόμματος οφείλει να είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς και σύνθεσης διαφορετικών απόψεων. Θα μου είχε κάνει τη χειρίστη εντύπωση αν ο κύριος Βενιζέλος είχε κάνει εξειδικευμένες προεκλογικές αναγγελίες *τώρα* και είχε παρασυρθεί σε κορώνες, εν όψει των κομματικών εκλογών. Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι ένα καθαρά διατυπωμένο ιδεολογικό στιγμα (που διαφαίνεται νομίζω μέσα από το παραπάνω κείμενο) και ίσως μερικές εξειδικευμένες προτάσεις για την οργάνωση και τη λειτουργία του κόμματος στα επόμενα χρόνια. Μετα την εκλογή Προέδρου περιμένουμε ο νέος Πρόεδρος να εργαστεί ομαδικά (για όσους θυμούνται τι σημαίνει η λέξη!) για την εκπόνηση ενός νέου προγράμματος του κινήματος.

Ας μην συγκρίνουμε λοιπόν τα μήλα με τα πορτοκάλια.

Καλή επιτυχία κύριε Βενιζέλο.

Ανώνυμος είπε...

Η Κυβέρνηση Σημίτη ήταν μια από τις εντιμότερες που γνώρισε η Ελλάδα κατά τη νεότερη ιστορίας της.

Νομίζω όμως ότι κήρυξε λάθος πολεμος σε μετωπα δευτερεύοντα κι έτσι ο κος Σημίτης έχασε την ευκαιρία να κονταροκτυπηθεί με τον κατεστημένο της αργόσχολης, άμουσης,υπαμειβόμενης, "διεφθαρμένης" (με την τεχνική έννοια του όρου), δημοσιοπυαλληλικής γραφειοκρατίας.

Ο κος Σταθόπουλος τα έβαλε με τον Χριστόδουλο. Κέρδισε η κυβέρνηση το στοίχημα των ταυτοτήτων και έχασε τις εκλογές. Ας τις έχανε επειδή προσπάθησε να φτιάξει από την αρχή μια νέα καλοστημένη, ορθολογική και παραγωγική διοίκηση, πετώντας στον κάλαθο της υφιστάμενη.

Στη Γερμανία δίδαξε ο κος Σ. και ήξερε τι χρειάζεται η Ελλάδα. Ας άφηνε το ζήτημα των ταυτοτήτων για την τελευταία εβδομάδα προ των... εκλογών. Αφού θα πάτωνε που θα πάτωνε, ας έχανε με την ψυχή του!!!

Τώρο ο κος Βενιζέλος, έφτιαξε ένα κείμενο που κυρίως απευθύνεται στα στελεχη του κέντρου και της αριστεράς, στους καθοδηγητές γνώνης. Για να μην έχουν να λένε ότι δεν ξερει, τι θέλει και που ανήκει.

Πρόκειται για ένα κείμενο-πυξίδα. Ένα "σύνταγμα", ένα σύστημα αρχών τις οποίες φιλοδοξεί να εξειδικεύσει όταν έλθει η ώρα. Αναγκαστικά, λοιπόν γενικολογεί. Δεν αοριστολογεί, όμως. Ούτε φυσικά μας λέει τι θα κάνει για να υλοποιήσει αυτές τις αρχές. (Πολύ πρόωρο για κάτι τέτοιο, ακόμα δεν έχει εκλεγεί πρόεδρος του πασόκ ο άνθρωπος). Αυτά τα αφήνει για όταν έλθει η ώρα του "προγράμματος". Αν έλθει...

Ανώνυμος είπε...

ΦΥΓΕΤΕ
Ο ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ και η Βαρώνη φον Λέανδρος δεν σας θέλουν .Εσείς ένας λαϊκός από τας Αμπελοκήπους της Θεσσαλονίκης τολμάτε να ζητάτε το στέμμα?

criticalthinking είπε...

Αρχικώς , θα ήθελα να μοιραστώ το θυμό μου με τους λοιπούς φίλους της ιστοσελίδάς σας. Δεν αντιλαμβάνομαι τι συμβαίνει πια.
Ο GAP χρησιμοποιεί το μηχανισμό καθώς και το ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ για την δική του προεκλογική εκστρατεία!Δεν έχω βέβαια στοιχεία περί κατάχρησης των οικονομικών αποθεμάτων του κόμματος, όμως θα θέσω ένα απλό ερώτημα: ποιος πληρώνει τους λογαριασμούς του τηλεφώνου, της ΔΕΗ, το προσωπικό, το ενοίκιο για τα γραφεία όπου στεγάζετε ο GAP; Το κόμμα. Ποιος πληρώνει τα αντίστοιχα για τον Βενιζέλο και τον Σκανδαλίδη; Ο Βενιζέλος και ο Σκανδαλίδης. Ευχαριστώ. («Δικός σας ο μάρτυς» όπως λένε και στα δικαστήρια) Και εμείς το δεχόμαστε αυτό;
Ζήτησε ο Βενιζέλος να χρησιμοποιήσει την Χαριλάου Τρικούπη για τις εξαγγελίες του και ο GAP αρνήθηκε; Αυτός που εγγυάται την ενότητα και την διαφάνεια των διαδικασιών?????? Ντρέπομαι ειλικρινά.
ΖΗΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΜΕ Ε-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ GAP ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΥΤΗ. Δεν έχει απολύτως κανένα δικαίωμα να λειτουργεί κατά τον τρόπο αυτό.
Τώρα καταλαβαίνετε γιατί πήγε ο άνθρωπος στο Ζάππειο και γιατί έκανε τις δηλώσεις το βράδυ της Κυριακής;
Η "σύγκρουση" πλέον δεν είναι μεταξύ παπανδρεϊκών και βενιζελικών στο όνομα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για σύγκρουση στο όνομα της δημοκρατίας, της ισηγορίας, της ισονομίας, και της διαφάνειας των διαδικασιών.

Με εκτίμηση

criticalthinking είπε...

Όσον αφορά την πλατφόρμα ιδεών του κ. Βενιζέλου,
εγείρονται ενστάσεις όσον αφορά το γενικόλογο αυτής. Αφενός επιτρέψτε μου να πω πως δια το λόγο αυτό αποκαλείται διακήρυξη. Αφετέρου, θα έλεγα πως πράγματι ουδέν κόμμα σοσιαλιστικό κόμμα αλλά και οιοδήποτε πολυσυλλεκτικό κόμμα εξουσία θα διαφωνούσε με τις απόψεις αυτές. Όσοι όμως γνωρίζουμε την εργογραφία του υπουργού, ξέρουμε ότι η μόνη διαφορά έγκειται στο ότι ο Βενιζέλος ξέρει επακριβώς το πως οι εξαγγελίες αυτές θα γίνουν πραγματικότητα. Οι είκοσι θέσεις του Βενιζέλου είναι τα σχεδόν είκοσι βιβλία που έχει συγγράψει.
Όμως η πλειονότητα δεν το γνωρίζει και δικαίως αντιδρά.
(Επιτρέψτε μου να διασκεδάσω τα σχετικά σχόλια λέγοντας ότι ο GAP ουδέποτε έχει συντάξει καμία πλατφόρμα ιδεών μόνος του. Επίσης το εξής ένα βιβλίο που έχει γράψει μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία: «Το δάσος και το δέντρο». Όσο για τον κ. Πρωθυπουργό, δεν έχει γράψει ούτε άρθρο σε εφημερίδα εάν δεν με απατά η μνήμη μου)
Κ. Βενιζέλε, παρακαλώ πολύ , μολονότι πιστεύω ότι σκοπεύετε ήδη να το πράξετε, δώστε στη δημοσιότητα τον τρόπο που οι εξαγγελίες αυτές θα γίνουν πράξη.
Καλέστε δημοσιογράφους, συνδικαλιστές, απλούς πολίτες, καθηγητές πανεπιστημίου, κτλ και αφήστε τους να σας προκαλέσουν. Δώστε απαντήσεις. Δεσμευτείτε.

Με εκτίμηση

Ανώνυμος είπε...

Οι απόψεις σας κ. Βενιζέλο δεν συνιστούν μια καινούρια πολιτική πρόταση, απλά είναι με πολύ ωραίο τροπο διατυπωμένες παλιές και γνωστες απόψεις. Πρότιμώ δηλαδή ο πολιτικος αρχηγός και ηγέτης να διακρίνεται από ριζοσπαστισμό και διορατικότητα και όχι αν γράφει καλές εκθέσεις.

Ανώνυμος είπε...

kyrie venizelo
genikologite
legontas omorfies

pos tha ta kanete
ekei ine to thema

mag είπε...

Βλέποντας τις εξελίξεις μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ότι δεν είστε θύτης δεν υπήρξατε ποτέ θύτης όπως θέλουν να παρουσιάζουν οι ταγμένοι κριτές...
Θεωρώ ότι σωστά έγινε ότι έγινε από την πλευρά σας μέχρι σήμερα. Άλλοι τα είχαν μιλημένα και πρόλαβαν να πάρουν παράταση.
Σ΄ένα βιβλίο είχα διαβάσει:
"Το φλερτ αντί να ξυπνά τον ρομαντικό μας εαυτό, αντίθετα ξυπνά τη φωνή της λογικής.Όσο περισσότερο χρόνο μου δίνεις σε γλυκερά πρελούδια, τόσο πιο γρήγορα θα καταστρώσω τον αρνητικό σου χάρτη.Θα ολοκληρώσω τη λίστα της καταδίκης σου.Για να μην ολοκληρώσουμε ποτέ."
Έτσι άρχισε η αξιολόγηση...
Η κακώς εννοούμενη αξιολόγηση αυτή που γίνεται για να γίνεται για να μην ξεπερνάει κανείς το μέτρο.
Δεν ξέρω τί περίμεναν να ακούσουν μερικοί...
Ότι και να πεις μερικές φορές (σε όλους μας συμβαίνει) χρησιμοποιείται εναντίον σου.
Φάση είναι και θα περάσει.
Η επίθεση που δέχεσαι είναι και ένα μέτρο για το πόσο φοβούνται να φύγουν την ώρα που πρέπει από το τιμόνι .(εδώ θα συμφωνήσω με το "συγχωρώ"... στη Χαριλάου Τρικούπη), όμως χρειάζεται μία διέξοδος γιατί παρατράβηξε η βαλίτσα.
Μας ζάλισαν και με τις δημοσκοπήσεις.
Η σημερινή κατάσταση μου δημιουργεί την απορία που είχα όταν ήμουν μικρή το ΄74 που έβλεπα την επιστροφή του Καραμανλή (του κανονικού όχι του ανηψιού):
-Μα αυτός από πού ήρθε? Δηλαδή καθόταν στο Παρίσι κράταγε τη θέση, είχε αφήσει ,εμάς τους άλλους εδώ για τη λάντζα και τρέχουν και στο αεροδρόμιο για τον υποδεχθούν αλαλάζοντας από χαρά και ευγνωμοσύνη ? ΓΙΑΤΙ? Είχαμε έλειψη από ήρωες?Μετά έμαθα τι θα πει χρίσμα δαχτυλίδι κ.ο.κ
Έτσι και τώρα ψάχνω να βρω ποια είναι εκείνα τα χαρίσματα που κάνουν κάποιον να προτιμήσει Παπανδρέου έναντι Βενιζέλου για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ...ή και για ό,τιδήποτε άλλο. Ψάχνω με αγωνία... για να καταλάβω.
Τι να πω? Περί ορέξεως...
"Η υπομονή και ο χρόνος κάνουν περισσότερα απ΄τη δύναμη και το πάθος", είπε ο Λαφονταίν.

anonymous είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς οι 20 θέσεις δεν θα καθορίσουν σχεδόν τίποτα στο κρίσιμο θέμα της εκλογής της 11/11/07, μπορούν όμως να δώσουν ένα θετικό μήνυμα σε στελέχη βουλευτές και μέλη του εθνικού συμβουλίου χρήσιμο για το σαββατοκύριακο που έρχεται. Και πιστεύω πως θα χρειαστείς βοήθεια στο Ε.Σ. γιατί γύρω σου έχει τυλιχτεί ένας ιστός που προσπαθεί να σε οδηγήσει τελικώς όχι μόνο εκτός Προεδρίας του κόμματος αλλά εκτός κόμματος στην κυριολεξία.
..................
Σύντροφε, νομίζω ότι θα προσπαθήσουν να σου σπάσουν τα νεύρα στο Πολιτικό Συμβούλιο της Πέμπτης και να σε εξωθήσουν σε ακραίες αντιδράσεις. Μην πέσεις σε καμιά παγίδα, έσο ψύχραιμος και φέρε τα θέματα στο Ε.Σ.. Εκεί θα αναγκαστούν να πάρουν θέση οι "μεσαίοι" και οι "βαρώνοι" κλπ. που θα δουν [αν δεν το ξέρουν ήδη] το σχέδιο των άλλων και νομίζω θα αντιδράσουν μη θέλοντας να ευνοήσουν μια επερχόμενη διάσπαση ή μια άνευ όρων παράδοση σε πριγκηπικές και αυτοκρατορικές συμπεριφορές.
...............
Σε ό,τι αφορά στα καυτά ζητήματα του εκλογικού σώματος της 11/11/07:
1) Να επιμείνεις μέχρι τέλους στον ανοιχτό εκλογικό κατάλογο μέχρι την 11/11 με βάση τους καταλόγους του Υπ.Εσωτερικών [των δήμων].
2) Για το θέμα των νέων 16-17 ετών μπορούν οι δήμοι να έχουν και τέτοιες καταστάσεις από τα δημοτολόγια και μπορεί το ΠαΣοΚ να ζητήσει επίσημα ως κόμμα αυτούς τους καταλόγους από το Υπ.Εσ.
3) Για τους μετανάστες [τους μη εγγεγραμμένους από το Υπ.Εσ] μπορεί να γίνει ειδικός κατάλογος και ας κλείσει και 1 εβδομάδα πριν.
4) Για τους έλληνες του εξωτερικού -όπου θα σε στριμώξουν και θα ελπίζουν να σε ωθήσουν σε αδιέξοδο και αποχώρηση- δέξου να ψηφίσουν και μη φοβάσαι. Το πολύ-πολύ να κάνεις και κανένα ταξίδι σε Αυστραλία ή ΗΠΑ και στήνεις εκεί έναν εκλογικό μηχανισμό που να εξασφαλίσει δίκαιες και καθαρές εκλογές. Αν είναι καθαρές, θα επικρατήσεις έξω περισσότερο και από εδώ όπου τα κριτήρια είναι διαφορετικά.
...............
Σου εύχομαι καλή δύναμη τις προσεχείς 4 μέρες [Πέμπτη-Κυριακή] όπου θα κριθούν πολλά για το μέλλον του ΠαΣοΚ αλλά και της Ελλάδας, αφού η διάσπαση που επιδιώκουν θα δώσει μια προοπτική 10-ετίας στη Δεξιά με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον λαό. Η επιτυχία σου θα είναι μια νίκη για την ίδια την Ελλάδα.
Theatis kai Symmetoxos

anonymous είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
a-z είπε...

Κείμενο άχρωμο, άοσμο, και άγευστο.

Παρρησία είπε...

Είσαι πανέξυπνος αλλά πολύ φιλόδοξος. Η βιασύνη σου ενεργοποίησε ανακλαστικά και σε ώθησε να κάνεις δηλώσεις όπως αυτή με το περιστατικό του καφέ. Η εκ μέρους σου προσέγγιση του Σημίτη έδειξε ότι κι'εσύ το "δαχτυλίδι" ήθελες, θαρρείς και ο τέως είναι ο πατριάρχης της παράταξης.

Ενώ το είχες στο τσεπάκι, τώρα το "καλό και χαμογελαστό παιδί με το επώνυμο" (βλ. GPAP) έχει σοβαρές πιθανότητες να κατισχύσει. Κι'όλα αυτά διότι είσαι πολύ φιλόδοξος και βιαστικός. Μη με παρεξηγείς: άσχετα απ'ό,τι λένε οι φίλοι σου έμποροι της άλλης ζωής (χριστόδουλος, Ανθιμος κλπ), μία φορά θα ζήσουμε. Αν το έβαλες με το νου σου να γίνεις αρχηγός του Πασοκ, τότε καλά έκανες και βγήκες να το πεις. Με το easy όμως...

Συμπέρασμα: η υπερβολική σιγουριά βλάπτει (ή αλλιώς: ποτέ μην υποτιμάς τον αντίπαλό σου)

Π

stathis είπε...

Giorgos, έχασες
38,1% είναι το μικρότερο ποσοστό από το 1977 για το Κίνημα. Ψάχνοντας, το αποδίδω στα ακόλουθους λόγους:


δεν ανέλυσες το αποτέλεσμα του 2004 ενώ ταυτόχρονα έδινες την εντύπωση ότι απλά οι εκλογείς έκαναν λάθος - ο γιατρός πρώτα διαγνώνει και μετά θεραπεύει.
πορεύτηκες αυτά τα χρόνια με λάθος ανθρώπους - αδυναμία επιλογής συνεργατών.
μας ζάλισες με τις θέσεις σου - από το άρθρο 16 μέχρι τις περίεργες επιλογές με Καραχασάν, Ματσούκες, Μαριλίζες.
αντιπολιτεύτηκες σαν χεσμένος - άν φοβόσουν κάτι, ας έβγαινες να αποστασιοπηθείς απ΄αυτό.
δεν άλλαξες τίποτε - άν και είχες τη δυναμική του 1.000.000 εκλογέων.
αστοχούσες συνεχώς - στην αρχή ήταν γραφικό, έπειτα βαρετό και επικίνδυνο.
δικαίωσες τον Μητσοτάκη - δεν μπορεί το παιδί.
πορευόσουν με ανθρώπους περίεργους
πήγες στις εκλογές αντιπαραβάλλοντας το πιό αδύναμο σημείο του κινήματος - την προσωποαντιπαράθεση με τον Κώστα.

http://kafedaki.blogspot.com/2007/09/giorgos.html

Αύριο θα τοποθετηθώ επί των 20 θέσεών σας.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό τι είναι τώρα?? Όπως είπαν και οι υπόλοιποι 20 ΘΑ, τελειως αεριτζιδικα....
Α και για να μην ξεχνιόμαστε, το όνομα δεν φέρνει την χάρη (όπως ο αρχηγός σας δεν είναι Γεώργιος Παπανδρέου -ο γέρος- έτσι και εσείς δεν είστε Ε.Βενιζέλος -Ελευθέριος εννοώ-)

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Κύριε Βενιζέλο,

Γιατί δεν τα παρατάτε όσο είναι καιρός ???

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλο,

καταρχήν να ξεκαθαρίσω οτι ουδέποτε υπήρξα οπαδός του ΠΑΣΟΚ αν και θεωρώ τον εαυτό μου ΚΕΝΤΡΟ-αριστερό. Εχω ψηφίσει 2 φορές στη ζωή μου τον κ. Σημίτη προσωπικά για καποιους πολύ συγκεκριμένους λόγους(ΟΝΕ και θα το σταματήσω εδώ). Σκοπός μου ήταν να μην ξαναψηφίσω ποτε.

Να ξεκινήσω απο τα αυτονόητα. Θεωρώ την εκ νέου υποψήφιότητα του κ. Παπανδρέου συμπαθητικώς χαζή. Ο κατα τ άλλα συμπαθέστατος αυτός κύριος θα έπρεπε να είχε αποσυρθεί από την πολιτική ζωή του τόπου. Επαιξε και έχασε 2 φορές. Δεν χρειάζεται να κάνουμε ιδιαίτερες αναλύσεις πάνω σε αυτό.

Εσείς τώρα. Δεν σας θεωρώ αναμάρτητο σε σχέση με τα λάθη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ αλλά πιστεύω οτι είστε ενας ιδιαίτερα έξυπνος άνθρωπος. Πιστεύω οτι με τη κριτική σκέψη που σας διακατέχει να έχετε εντοπίσει, μιας και έχετε ζήσει από κοντά τη μεγαλύτερη διάρκεια της μεταπολίτευσης, τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού κράτους. Τα οποία δεν περιορίζονται στα συν 100 ευρώ μιας σύνταξης, παρότι και αυτά είναι σημαντικά. Η πηγή των προβηματων είναι άλλη και έγγειται σε επίπεδο ποιοτικό, κοινωνίας και πολιτικής. Πιστεύω ότι το γνωρίζετε.

Σε πρακτικό επίπεδο εκλογής τώρα. Καταρχήν το κείμενο θέσεων το ξεκίνησα και το σταμάτησα στις 3 πρώτες γραμμές. Σου δίνει κατευθείαν την αίσθηση του déjà vu!

Κύριε Βενιζέλο, με πρακτικές αναχρονιστικές δεν πρόκειται να εκλεγήται. Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι τις ελεγχουν με μαεστρία, δεν μπορείται να τους συναγωνησθείται σε αυτές.
Κοιτάξτε τι γίνετε ανά την ευρώπη, οι νικήτες είναι οι πραγματιστές αυτοί εντοπίζουν,αναλύουν και λύνουν τα προβλήματα, αυτοί που βαζουν στόχους εφικτούς και πανω απο όλα αυτοί που ειναι ειλικρινείς.

Λοιπόν κρατείστε επίπεδο στο λόγο σας, απλοποιίστε τον. Φέρτε τους αντιπάλους σας στο δικός πολιτικό terrain. Μην προσπαθείτε να κερδίσετε με όπλα που δεν είναι δικά σας.

Καλή δύναμη στην προσπάθεια σας και ελπίζω να μας αναγκάσετε να ξανάψηφίσουμε.

laki είπε...

Αξιότιμε κ.Βενιζέλο

Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ ενωμένο και όχι έναν περίγελο της Βουλής. Αυτό τίποτα παραπάνω. Μια παράταξη που κάποτε στήριξε τον Έλληνα πολίτη, τον φοιτητή, τον αγρότη, τον συνταξιούχο. Είμαι μαζί σου αλλά και με τον Γ.Παπανδρέου.

Κάντε μας περήφανους οπαδούς του κινήματος. Δυστυχώς όλη η Ελλάδα βλέπει πως το ΠΑΣΟΚ οδηγείτε σε διάσπαση.

Τι θα γίνει λοιπόν μετά??? Η δεξιά θα κυβερνά ανενόχλητη....

Ανώνυμος είπε...

Τον Μπένυ κάποιοι θέλανε της στρούγκας να ηγείται
κι`αυτός δηλώνει με χαρά "αμα θα βγώ θα δείτε"
Ομως αυτοματιάστηκε και φθάρθηκε για πάντα
καθώς ό άλλος του ΠΑΣΟΚ είναι παλιά π.....να!!!!
Μη κλαίτε σύντροφοι καλοί
και μην ματαιοπονείτε
πάλι με χρόνια με καιρούς
με ψήφους Ρώσικες διπλές
τη χώρα θα διοικήτε.

Unknown είπε...

@tinker

Σωμφωνώ μαζί σου. Και εγώ έτσι το εξέλαβα. Ως 20 προκαταρκτικές θέσεις, 20 βασικές κατευθύνσεις που στη συνέχεια θα εξειδικευτούν και που προς το παρόν εκφράζουν το γενικότερο ιδεολογικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα γίνει η προσέγγιση της κάθε παραμέτρου.

Δηλαδή είναι η ιδεολογική αφετηρία και όχι το τέλος.

Όμως Ευάγγελε, επειδή οι καιροί είναι πονηροί, έχω εδώ κάτι ξωτικά του δάσους (του δάσους που απέμεινε) που φοβούνται και θέλουν να μάθουν:

Τί θα γίνει με το κτηματολόγιο - δασολόγιο;
Είμαστε η μόνη ευρωπαική χώρα που δεν έχει σαφείς προσδιορισμένες χρήσεις γης!
Θα αποκτήσει η Ελλάδα επιτέλους δασολόγιο έτσι όπως προβλέπεται από το άρθρο 24;
Θα κάνεις αυτό που καμία κυβέρνηση δεν έκανε; (Το ΠΑΣΟΚ φέρει τεράστια ευθύνη σε αυτό)

Στη θέση σου για το περιβάλλον εύχομαι και περιμένω να θεωρείται δεδομένο το αυτονόητο.

Το Lorien (εύχομαι να έχεις διαβάσει Τόλκιν),μετά τις φετινές φωτιές έχει φοβηθεί πολύ, πάρα πολύ....Άλλα έχει όμως εκνευριστεί και πολύ, πάρα πολύ...

Ανώνυμος είπε...

Αν ο ΓΑΠ στηρίζεται σε στελέχη τύπου Χάρη (ξύλινη γλώσσα) που έχουν αλλάξει 15 ενδοκομματικά στρατόπεδα τότε η νίκη του Β.Β. είναι εξασφαλισμένη.

Ανώνυμος είπε...

Κανείς δεν περίμενε από τον κύριο Βενιζέλο να καταθέσει μια πλατφόρμα 150 σελίδων για το ΠΑΣΟΚ και την κυβερνητική πολιτική του αύριο.
Προσωπικά,όμως,θα περίμενα στο κείμενο που δημοσιοποίησε να πάρει θέση σε βασικά πολιτικά ζητήματα.Παράδειγμα:γράφει μια πρόταση για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.Δηλαδή περίσσευε στο σημείο αυτό μια μικρή παράγραφος που να μας δίνει ''πυξίδα'' για τον ΟΤΕ,την Εμπορική,το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο,τη ΔΕΗ;Τί κρατάμε στο κράτος και τί δίνουμε στους ιδιώτες;Να παραδώσουμε το management του ΟΤΕ;Να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ;Η Εμπορική καλώς πουλήθηκε;Άλλο παράδειγμα:άρθρο 16.Γνωστή ή συμφωνία του (ή ,αν θέλετε,η ''μη διαφοροποίησή του'') στο Εθνικό Συμβούλιο στην πρόταση του κυρίου Παπανδρέου.Γνωστή και η μεταγενέστερη αντίθεσή του την περίοδο των κινητοποιήσεων.Τελικά τί να κάνουμε;Να κρατήσουμε το 16 ως έχει ή πρώτα να ενισχύσουμε τη δημόσια εκπαίδευση και ύστερα να άρουμε την απαγόρευση των ιδιωτικών;Πώς αντιμετωπίζουμε την Οδηγία του 2005 για την υποχρέωση αναγνώρισης των τίτλων σπουδών;
Δεν έχει σημασία αν εγώ ή κάποιοι άλλοι έχει τύχει να διαβάσουμε τα βιβλία του.Δεν μπορείς να διεκδικείς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κατεβάζοντας ένα γενικό κείμενο καλών προθέσεων και παραπέμποντας στα βιβλία σου για τα υπόλοιπα.Γιατί στα βιβλία εκφράζεις τον εαυτό σου και μόνο,ενώ στην πολιτική αυτό που προτείνεις είναι αποτέλεσμα ''συνομιλίας'' με άτομα,ομάδες,επιδιώξεις,αγκυλώσεις,συμφέροντα.Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό σε αυτό.Έτσι παίζεται το δημοκρατικό παιχνίδι.Αλλιώς θα καθόμασταν όλοι στο σπίτι μας και θα εκφράζαμε θέσεις συνομιλώντας...με τον εαυτό μας.
Τελευταίο πολιτικό δείγμα από τον κύριο Βενιζέλο είναι το Σύνταγμα του 2001.Θέλω λοιπόν να δω τον πολιτικό συμβιβασμό που προτείνει για το 2008.Γιατί οι συνθήκες αλλάζουν,η ζωή τρέχει,μερικές από εκείνες τις διατάξεις κοντεύουν να γίνουν αναχρονιστικές,άλλες δεν λειτούργησαν στην πράξη...
Βάση συζήτησης δίνουν μόνο οι καθαρές θέσεις και οι συγκεκριμένες κατευθύνσεις.Με γενικές και αόριστες αρχές,τις οποίες μπορεί να διατυπώσει ο οποιοσδήποτε εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ,ουσιαστικά ζητάτε λευκή επιταγή,κι ας έχετε δηλώσει το αντίθετο.
Ελπίζω ως τις 11 Νοεμβρίου να γίνετε σαφέστερος.Ώστε να ξέρουμε γιατί να σας στηρίξουμε ή γιατί να σας απορρίψουμε.Το ότι θα επικρατήσετε του Καραμανλή στο debate δεν αρκεί.
Και μην αφήνετε να σας λιβανίζουν οι γνωστοί ''σημιτικοί'' δημοσιογράφοι.Πιστέψτε με,δεν κερδίζετε τίποτε από αυτό.Άφού αγαπούν τόσο τον κύριο Σημίτη,ας γράψουν ένα βιβλίο ''Simitis years-η 8ετία που συγκλόνισε την Ευρώπη'' και ας μην σας κάνουν τόσο κακό.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Ένας φίλος του ΠΑΣΟΚ.

Κωνσταντίνος Κόλιος είπε...

Αυτό είναι ένα μανιφέστο,ένα κείμενο αρχών δηλαδή και δεν μπορεί αφ εαυτού του να είναι ούτε συγκεκριμένο ούτε σαφές.

Παρόλα αυτά είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για διάλογο.
Κατά τη γνώμη μου ο κ.Βενιζέλος είναι η μόνη λογική-επιλογή-διέξοδος του ΠΑΣΟΚ αν αυτό θέλει να παραμείνει κόμμα εξουσίας και να κυβερνήσει την άλλη τετραετία.
Πρέπει να γνωρίζουμε πότε πρέπει να ελπίζουμε και πότε να φοβόμαστε και τώρα δεν είναι ώρα για ελπίδα στο πρόσωπο του Γιώργου αλλά για φόβο των χειρότερων σεναρίων.
Όταν μια μετοχή πέφτει(Γιώργος) και ελπίζεις ότι θα ξανανέβει είναι ο ποιο βέβαιος τρόπος για να χάσεις το κεφαλαίο σου (ποσοστό).Αντίθετα πρέπει να φοβηθείς να επωμιστείς το κόστος και να απεγλωβιστής.
Ο Γ.απανδρέου δοκιμάστηκε και έχασε τραγικά κάτω απ τις ευνοϊκότερες συνθήκες για αυτόν.
Ακομα και από λόγους βαρύτητας ότι πέφτει πέφτει ποιο γρήγορα και αποφασιστικά απ ότι ανεβαίνει και χρειάζεται πολλαπλή προσπάθεια για να ανέβει κάτι.
Ο λαός μας επί των περιουσιών λέει πως μια γενεά δημιουργεί,μια συντηρεί και η επόμενη καταστρέφει.
Ο Αντρέας δημιούργησε και ο Γιώργος στην καλύτερη περίπτωση να υπάρξει συντηρητής με φθίνουσα πορεία,μέχρι εκεί είναι οι δυνατότητες του.
Δεν μπορείς να νιώθεις περήφανος για τον τίτλο νεωτεριστής σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων που το ζητούμενο είναι βαθιά προσαρμογή σε ένα νέο κόσμο.
Δεν μπορείς να νιώθεις πρόεδρος επειδή συναισθηματικά το κίνημα σου δίνει κάποιο ποσοστό στα γκάλοπ -λόγο ονόματος -αλλά ταυτόχρονα οι ίδιοι άνθρωποι δεν σε θεωρούν ικανό να αντιμετωπίσεις τον κ. Καραμανλή.
Σε όλα τα γκάλοπ τις προηγούμενης τετραετίας ο Γ.Παπανδρέου υπήρξε συντριπτικά κατώτερος στην ερώτηση 'ποιος είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός' έναντι του κ.Καραμανλή.

kbabis είπε...

@mixalis για τα αυτονόητα
Ας μας εξηγήσει γιατί ο άνθρωπος - το είδος που υπάρχει τώρα - έκανε μόνο 50.000 χρόνια για να καταλάβει ότι το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει. Το μόνο σίγουρο ήταν οτι κάτω θα έπεφτε αλλά όχι το πως πέφτει. Αυτά για όσους σκέφτονται ρηχά και ίσως επιπόλαια

Ανώνυμος είπε...

Αν κατάλαβα καλά οιείκοσι θέσεις σας είναι ένα κείμενο διαλόγου,σκόπιμα γενικό για να αποτελέσει βάση συζήτησης και ζητάτε απο εμάς να καταθέσουμε τις προτάσεις μας.Ξεκινώ λοιπόν από το χώρο της εκπαίδευσης μιας και είμαι εκπαιδευτικός.¨Εχω παρατηρήσει από την πολυετή πείρα μου σε πολλά σχολεία της χώρας ότι τα σχολεία που ειχαν ικανό Διευθυντή,λειτουργούσαν σωστά και αποτελεσματικά.Το πρόβλημα της Παιδείας δεν είναι να φτιαχτεί ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο αλλά να στελεχωθούν τα σχολεία μας με ικανούς ανθρώπους.Βάλτε ένα καλό Διευθυντή που να έχει τα χαρακτηριστικά του αποτελεσματικού manager,πληρώστε τον καλά-με 1200 ευρώ δε θα βρείτε ποτέ κάποιον ικανό-και θα δείτε άμεσα θεαματικά αποτελέσματα.

Ανώνυμος είπε...

Παρακολουθω τις πολιτικές κινήσεις και τις δηλώσεις σας αρκετό καιρο τώρα. Όσο αφορά τις πάγιες θέσεις σας (http://www.evenizelosdialogues.gr)
είμαι σχετικά ικανοποιημένος αλλά δεν με καλύπτουν πλήρως μιας και σε μερικά σημεία τις βρίσκω ελαφρώς γενικές και αόριστες.

Για παράδειγμα, στην ενότητα που θίγετε τον θέμα της χρηματοδότησης της έρευνας νομίζω ότι πρέπει να αναλύσετε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το πώς σκοπεύετε να σταματήσετε το πάρτυ-όργιο που πραγματοποιείται από μια μεγάλη μερίδα πανεπιστημιακών και ερευνητών (υπάρχουν φυσικά και λαμπρές εξαιρέσεις στον κανόνα) ειδικά στους τομείς υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι θυσαυρίζουν (χωρις καμία υπερβολή) διχως να παράγουν τίποτα (ουσιαστικά αναμασώντας την ήδη υπάρχουσα γνώση και αντιγράφοντας εργασίες άλλων).
Είμαι σίγουρος πως ως πανεπιστημιακός δάσκαλος γνωρίζετε την κατάσταση και θα πάρετε θέση.

Για ευνόητους λόγους αγνοώ πλήρως τις 20 γενικόλογες και αυτονόητες (κατά την ταπεινή μου άποψη) προτάσεις σας, για το πασοκ και την χωρα που δημοσιεύσατε χθες, και ελπίζω αν εκλεγείτε στις 11Ν κι κερδίσετε τις επόμενες εκλογές να συνεχίσετε να κάνετε πάρα πολλά πραγματα "μόνος σας" όπως σας καταλογίζουν τελευταία...

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλο,
Είμαι μαζί σας από την πρώτη στιγμή, και θα εξακολουθήσω να είμαι.
Όμως δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον ανώνυμο που μιλάει για γενικολογίες σχετικά με τις 20 θέσεις.
Σας παρακαλώ, μιλήστε λίγο πιο "χειροπιαστά".
Θέλω να μιλήσετε όχι μόνο για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και για το πως προτίθεστε να κυβερνήσετε. Όχι όμως γενικά, θέλουμε όλοι να ακούσουμε το τι θα κάνετε για την παιδεία, την οικονομία, την ανεργία. Θέλουμε να ακούσουμε τι θα κάνετε αλλά και πως θα το κάνετε. Θέλουμε να μας ξαφνιάσετε, όπως μας ξάφνιαζε ο Ανδρέας όταν μιλούσε για το Ε.Σ.Υ. για παράδειγμα. Νομίζω ότι λείπουν οι ιδέες από τους πολιτικούς στις μέρες μας.
Είμαι σίγουρος ότι είστε πανέξυπνος και ότι θα κάνετε αυτό που χρειάζεται. Η συμβουλή μου είναι να έρθετε κοντά στο λαό πριν γίνουν οι εκλογές για την προεδρία του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Αυτά τα λίγα από μένα.
Καλή δύναμη.
Γιώργος (όχι Παπανδρέου...)

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε κυριε βενιζελο ειμαι εξαλος ουτε καν 21 δεν ηταν οι προτασεις σας γιατι μονο 20 θα μπορουσε να ηταν και 19 η 18 αλλα 20;;;μηπως μας δουλευετε και δεν το εχετε παρει χαμπαρι; για δειτε το λιγο πιο ψυχραιμα...ευτυχειτε...

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφε Βενιζέλο, οι είκοσι αυτές θέσεις δεν αποτελούν την ανακάλυψη της Αμερικής. Λίγο πολύ απο το 2004 η λαϊκή βάση του Πασοκ σε αυτές τις θέσεις έχει καταλήξει. Το θέμα είναι πως θα βρεθεί η φόρμουλα να γίνουν τα μεγάλα λόγια, μεγάλες πράξεις. Μου δινεται η αίσθηση απο τις εξελίξεις στο Πασοκ και κυρίως τις κινήσεις σας, οχι μόνο τις δικές σας προσωπικά αλλά και των περισσοτέρων μεγάλων στελεχών του κινήματος, πως δεν έχουν καταλάβει περι τίνος πρόκειται. Με λύπη σας υπενθυμίζω πως ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου του κόμματος νιώθει απογοήτευση και ντροπή όχι μόνο απο την ήττα αλλα κυρίως απο την εξέλιξη και την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα μέσα σε αυτό. Όποιος πιστεύει πως η ήττα μας ήταν θέμα ηγεσίας πλανάται πλάνην οικτρά και όποιος πάει να επωφεληθεί απο αυτήν αργά ή γρήγορα θα τον ''φάει η μαρμάγγα'' και μαζί θα βουλιάξει και το κόμμα. Έχω κάνει εκτενή εργασία με θέμα το συνέδριο ανασυγκρότησης του 2004. Απο όλα όσα βάζαμε σαν βασικούς στόχους για το κόμμα δεν καταφέραμε τίποτα και το χειρότερο είναι πως δεν προσπαθήσαμε καν. ΌΛΟΙ έχουμε ευθύνη για την ήττα και το γνωρίζουμε καλά μέσα μας. Ο λαος κατεψήφησε το παλαιό Πασοκ με την κατ'επίφασην ανανέωση. Και εσείς σύντροφε Βενιζέλο δεν αποτελείτε την φωτεινή εξαίρεση σε αυτό το παλαιόκομματικό μοντέλο αλλά την περίτρανη επιβεβαίωση του κανόνα. Απο όλα τα μεγάλα στελέχη του κινήματος η βάση του Πασοκ επιθυμεί σεμνότητα, ευθύνη και συνέπεια. Το χρωστάτε σε όλο αυτόν τον κόσμο που τρέχει και δίνει τη ζωή του για αυτό το κόμμα. Γιατί το Πασοκ δεν είναι κόμμα εξουσίας. Είναι ΚΙΝΗΜΑ ΛΑΟΥ. Το Πασοκ είμαστε εμείς και όχι κάποιοι ολίγοι. Απο όλα όσα αναφέρατε στις είκοσι θέσεις σας κρατώ ένα και αξιόλογο το οποίο θα έπρεπε να τονιστεί περισσότερο: ''θέλουμε ΕΝΑ Πασοκ''.

thanos_med είπε...

Διάβασα με προσοχή την πολιτική πλατφόρμα του κ. Βενιζέλου και προσπάθησα να την δεχθώ όσο πιο αντικειμενικά γίνεται.Μου δημιούργησε όμως αρκετά ερωτηματικά αφού τίθεται ως κείμενο για διάλογο.Καταρχήν δεν μπόρεσα να καταλάβω ποιό είναι το ιδαιολογικό του στίγμα.Άν αφαιρέσει κανείς την φράση ‘’...είμαστε υπερήφανοι για τις κυβερνήσεις Α.Παπανδρέου και Κ.Σημίτη...’’ δύσκολα θα βρεθεί κανείς να διαφωνήσει και αυτό δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλά και όλους τους άλλους πολιτικούς χώρους ( εκτός του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλετικής αριστεράς που δεν ασπάζονται την ευρωπαική προοπτική της χώρας).Θα μπορούσε δε να χρησιμοποιηθεί , με μικρές αλλαγές , για ανάλογες διαδικασίες εκλογής αρχηγού και σε άλλα κόμματα , ίσως μελλοντικά και στη Νέα Δημοκρατία.Πρόκειται για το πλέον ασαφές και δημαγωγικό κείμενο που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια.Ακόμη και η ρητορική του που είναι το δυνατό του σημείο , θυμίζοντας το περίφημο ‘’I have a dream...’’μιας άλλης εποχής , δεν μπορεί να συγκριθεί με πολιτικά γραπτά που εμφανίστηκαν στο ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν και κυρίως πριν την επικράτηση Σημίτη.Ο κ. Βενιζέλος δεν έχει ή τουλάχιστον δεν εκφράζει σαφείς πολιτικές θέσεις.Εμφανίζεται στο διάλογο με ένα σύνολο ‘’ευχών’’ χωρίς να εισηγείται κάτι καινούργιο.Μπροστά στην πλατφόρμα του, το πρόγραμμα που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, στην ευρύτερή του έκδοση , μοιάζει ως το απόλυτο μανιφέστο για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας..Οι θέσεις Βενιζέλου είναι αμυδρές , απολίτικες και υποτιμιτικές για τη βάση του ΠΑΣΟΚ.Σήμερα , περισσότερο από κάθε άλλη φορά , έχουμε ανάγκη από ουσιαστική πολιτική διαδικασία.Δεν θέλουμε ένα κόμμα κρατικοδίαιτο , μονοδιάστατο και διαχειριστικό.Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που να παράγει πολιτική , να εκφράζει αυτό που παλιά λέγαμε εθνική λαική ενότητα , να φέρνει καινούργιες ιδέες και να προσφέρει ελπίδα και όραμα.Η εξουσία είναι ο στόχος όταν ως κόμμα έχεις κάτι να προσφέρεις.Η ενότητα δεν είναι προαπαιτούμενο αλλά κατάκτηση μέσα από αντιθέσεις , συγκρούσεις και συνθέσεις.

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Καραμανλής που δεν είχε πρόγραμμα διότι ήταν οχταετίας και που δεν είχε κυβερνητικό έργο να μας παρουσιάσει (εξαιρώ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥΣ- ΟΜΟΛΟΓΑ-ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΕΣ, ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ κλπ.) εκλέχθηκε πρωθυπουργός άνετα.
Και όταν λέω άνετα εννοώ χαλαρά και μάλιστα πολύ χαλαρά.

Εμείς τώρα λοιπόν γιατί κατηγορούμε το Βενιζέλο??? Επειδή έχει το θάρρος να καταθέσει τους βασικούς άξονες της πολιτικής του για να συζητηθούν στην κοινωνία???

Αν δεν κάνω λάθος η κυβερνητική πρόταση του ΠΑΣΟΚ απερρίφθη από τον ελληνικό λαό πριν λίγες μέρες. Στις 16 του Σεπτέμβρη.

Για αυτή την απόρριψη ο νυν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μας πει τίποτα???

Θα μας πει για παράδειγμα αν ο κ. Μάνος και ο κ. Ανδριανόπουλος είχαν θετική ή αρνητική συμβολή στην πορεία του ΠΑΣΟΚ???

Θα μας πει για παράδειγμα γιατί η Νεολαία ΠΑΣΟΚ παραμένει ακόμα υπό διάλυση???

Θα μας πει για παράδειγμα γιατί το ΠΑΣΟΚ εκτέθηκε ανεπανόρθωτα με την υποψηφιότητα της κ. Γεννηματά???

Θα μας πει για παράδειγμα γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν πέρασε την κυβερνητική του πρόταση στην κοινωνία???

Θα μας πει γιατί ο ίδιος δεν έπεισε τον ελληνικό λαό στον δίλημμα Καραμανλής ή Παπανδρέου???

Όταν μας απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα ο νυν Πρόεδρος τότε περιμένω και εγώ να ακούσω τις 20 αντίστοιχες θέσεις του κ. Παπανδρέου.
3,5 χρόνια περιμένω μπορώ να περιμένω λίγες μέρες ακόμα.

Πάντως η κυβερνητική του πρόταση απερρίφθη από την κοινωνία.

Μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό!!!

Όσο για τους ανυπόμονους ο κ. Βενιζέλος είμαι σίγουρος ότι από τις 12 Νοέμβριου θα αρχίσει να ξεδιπλώνει την κυβερνητική πρόταση του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία. Μια πρόταση καθαρή χωρίς ασάφειες που θα δίνει στον ελληνικό λαό το δικαίωμα να πιστέψει ότι με το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ελπίδα.

ΥΓ:Όσο για την ΝΔ τι να πω ρε μάγκες ???? Τα βλέπετε. Δεν πέρασαν 15 ημέρες και ετοιμάζονται να μας ισοπεδώσουν. Οι κουμπουριές στους φόρους και το ασφαλιστικό πέφτουν βροχή. Ο θεός βοηθός!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΝΕ ΠΙΣΩ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΤΩΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥ...
ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ.
ΕΙΣΑΙ ΔΑΣΚΑΛΑΚΟΣ.
ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΗΓΕΜΟΝΕΣ ΝΑ ΠΟΡΕΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΕΝΑ ΔΟΥΚΑ. ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΟΥΚΕΣ ΘΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ. ΟΙ ΚΑΡΑΜΑΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΕΣ ΑΦΟΡΜΗ ΓΥΡΕΥΟΥΝ.
ΝΤΑ ΝΤΑ ΒΑΓΓΕΛΗ. ΝΤΑ ΝΤΑ!
ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΝΑ ΚΟΥΝΑΕΙ ΣΗΜΑΙΑΚΙΑ ΔΑΚΡΎΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΑ ΤΩΝ ΗΓΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ.(ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΟΠΟΤΕ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ )
ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΑ ΕΚΑΝΕΣ ΜΑΝΤΑΡΑ.
ΔΙΑΣΠΑΣ ΤΟΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟ ΛΑΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΕΡΤΑ ΤΟΥ ΗΓΕΜΟΝΑ. ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΤΑΛΆΙΠΩΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΝΆΓΚΗ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΗΓΕΜΟΝΑ.
ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΕ ΣΤΕΝΟΧΩΡΕΙΣ...

Ανώνυμος είπε...

Τα φλέγων προβλήματα αυτού του τόπου και του έρημου λαού ποιος θα τα λύσει ή έστω θα προσπαθήσει να κάνει κάτι καλύτερο από αυτό που ζούμε σήμερα?

Ανεργία
Παιδεία
Υγεία
Συντάξεις
Φορολογία …και άλλα

Συγνώμη κύριε Βενιζέλο αλλά ενώ είστε ικανός σε λόγο και σίγουρα εύστροφος δεν πείθετε για τις «καλές , αγνές , θετικές» προθέσεις σας , εγώ μάλιστα δεν πιστεύω καν ότι έχετε ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ παρά μόνο προσωπικές φιλοδοξίες.
Είναι και το ύφος σας …προκαλεί αποστροφή ..τουλάχιστον ο Γ. Παπανδρέου
( ανίκανος ίσως) συμπαθής όμως εκ πρώτης όψεως.


Λυπάμαι για την Ελλάδα και τους Έλληνες που έχουμε 300 τομάρια για Βουλευτές.

mgpolitis είπε...

Επαναλαμβάνω εδώ το σχόλιο που έκανα στο εξαιρετικό σημερινό (3-10-2007) σχόλιο του Μίμη Ανδρουλάκη. Έτσι θα ήθελα να σε δώ να τοποθετείσαι σύντροφε Βαγγέλη.

"Μίμη μπορείς να βάλεις την καρδιά σου στο μυαλό του ΒΒ? Αυτό θα ήταν το ιδανικό. "Η καρδιά του κτήνους", όπως στην ταινία του Χαραλαμπίδη."
(και εξαιρετικό βιβλίο του Π. Τατσόπουλου)

Ανώνυμος είπε...

Όσο βλέπω τον ΓΑΠ να λυσσάει για να επανεκλεγεί και να βάζει τα μεγάλα μέσα, μου γυρνάνε τα άντερα.
Αλλά θα πέσει ο ίδιος στο λάκκο που σκάβει στον Βαγγέλη.
Καλή δύναμη, Ε.Λ.

Ανώνυμος είπε...

To θέμα που βάζει ο criticalthinker είναι εξαιρετικά σημαντικό. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει αυτή τη στιγμή ως υποδομή (πιθανόν και οικονομικά) τον Γιώργο Παπανδρέου ως υποψήφιο την ίδια στιγμή που οι άλλοι υποψήφιοι αρχίζουν εκ του μηδενός και πληρώνουν από την τσέπη τους: επιτελεία, χώρους, επικοινωνία, μετακινήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ενώ θα όφειλε να κρατήσει ίσες αποστάσεις από τους τρεις υποψηφίους (όπως σωστά είχε κάνει στο παρελθόν ο κύριος Σκανδαλίδης) έχει ανοιχτά συνταχθεί με τον κύριο Παπανδρέου. Η ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ φιλοξενεί αποκλειστικά δηλώσεις του κυρίου Παπανδρέου, τα newsletter που λαμβάνουμε ηλεκτρονικά το ίδιο, ενώ οι γνωστοί εθελοντές που τεχνικά ανήκουν σε όλο το ΠΑΣΟΚ αν δεν απατώμαι, έχουν ξεφαντώσει στην μπλογκόσφαιρα ως σταυροφόροι του κυρίου Παπανδρέου, με όλες τις αντιφατικές/απορριπτέες συμπεριφορές προς τις οποίες διολισθαίνουν πάντα οι όποιοι σταυροφόροι. Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις που έχουμε καταθέσει ως πολίτες στο ΠΑΣΟΚ για να λαμβάνουμε τα newsletter όπως και μερικοί αριθμοί κινητών χρησιμοποιούνται κατά πολύ ανορθόδοξους τρόπους... Οπότε, συμφωνώ με τον criticalthinker, τι άλλο χρειάζεται να δούμε για να βάλουμε τις φωνές???

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα με προσοχή τις θέσεις. Δεν συμφωνώ ότι πρόκειται για κείμενο με αοριστολογίες. Είναι σαφές, αλλά είναι γενικόλογο, όπως και θα έπρεπε να είναι μία διακήρυξη/μανιφέστο. Αν επρόκειτο για προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος, τότε θα έπρεπε να είνα πιο συγκεκριμένο. Αγωνιώ κι εγώ, όπως και άλλοι, να ακούσω τις προτάσεις σας για τη διακυβέρνηση της χώρας για ΚΑΘΕ ζήτημα. Αλλά αυτό όταν θα γίνετε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οπότε θα έχετε και την ανάλογη πολιτική και θεσμική υποχρέωση. Αυτά και καλή επιτυχία!

Polanyi-Transformation είπε...

Αν μπορούσα να "παραφράσω" τον Γκράμσι... κυρίαρχο κόμμα γίνεται αυτό που επικρατεί στο χώρο των ιδεών. Ιδέες για κυρίαρχο κόμμα έχει μόνο ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ! Ξέρετε κ. Βενιζέλο, σ' αυτό τον αγώνα δεν είστε μόνος. Είμαστε μαζί σας. Να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ κυρίαρχο κόμμα, με εσάς πρωθυπουργό!

Polanyi-Transformation είπε...

Αν μπορούσα να "παραφράσω" τον Γκράμσι... κυρίαρχο κόμμα γίνεται αυτό που επικρατεί στο χώρο των ιδεών. Ιδέες για κυρίαρχο κόμμα έχει μόνο ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ! Ξέρετε κ. Βενιζέλο, σ' αυτό τον αγώνα δεν είστε μόνος. Είμαστε μαζί σας. Να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ κυρίαρχο κόμμα, με εσάς πρωθυπουργό!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένε μας Πρόεδρε κ.Βενιζέλο,
Πολύ δύσκολες ώρες πιθανολογώ (όχι ότι γνωρίζω από πουθενά) ότι σας αναμένουν στις προσεχείς συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων. Ο κ.ΓΑΠ θα αναθέσει στους Ηρακλείς του να αποκαλύψουν την… σκευωρία εις βάρος του (ίδια μικρογραφία Στάλιν) καταγγέλλοντάς σας ως υπαίτιο «συνωμοσίας» που εξυφάνθηκε εναντίον του και του.. στέρησε την νίκη στις εκλογές!
Δεν φαντάζομαι να αιφνιδιασθείτε και να περιέλθετε σε θέση απολογουμένου, αλλά να είσθε έτοιμος να θέσετε τα ενοχλητικά για τον ίδιο θέματα:
α) Ποια συμφέροντα εγγυήθηκαν ή μεσολάβησαν για να λάβει το κόμμα το δάνειο των 100 εκ.€ και πού διατέθηκε αυτό;
β) Πώς εξασφάλισε ο ίδιος την άμετρη προσωπική προβολή του και ενίσχυση από όλα σχεδόν τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης προεκλογικά αλλά και καθ’όλη την τετραετία που παρήλθε, απολαμβάνοντας υποστήριξη από τα κατεστημένα συμφέροντα του Τύπου που ποτέ και κανένας άλλος πολιτικός αρχηγός (πλην του Παπάγου ίσως) δεν απήλαυσε ποτέ στην Ελλάδα;
γ) Πώς εξηγεί την υποστήριξή του ακόμη και σήμερα από την πλειονότητα (αν όχι την ολότητα) των ΜΜΕ, αριστερών και δεξιών;
δ) Με ποιους συμβούλους πέραν του Ατλαντικού συνεσκέπτετο ηλεκτρονικά και αντήλλασσε μηνύματα; Ποιοι καθοδήγησαν την προεκλογική του εκστρατεία;
ε) Ποιοι του υπαγόρευσαν και ποια συμφέροντα εξυπηρέτησε: α) με την υποστήριξη του σχεδίου Ανάν, β) με την προσυπογραφή των «χαμηλών» συμφωνιών με Τζέμ, γ) με την προσυπογραφή της συμφωνίας της Μαδρίτης, δ) με την ανάδειξη εγκαθέτων της Άγκυρας ως υποψηφίων δημοτικών αρχόντων και βουλευτών στις αντίστοιχες τελευταίες εκλογές;
στ) Ποια η γνώμη της Αμερικανικής πρεσβείας προς το πρόσωπό του; Είναι αληθές αυτό που γράφηκε ότι, παράγοντές της δυσαρεστήθηκαν μετά την αποχώρησή του από το ΥΠΕΞ διότι έχασαν τον άνθρωπό τους στην Ελλάδα;
ζ) Με βάση ποιες υποσχέσεις και δεσμεύσεις εξελέγη πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αξίωμα που και προσωπικότητα της εμβέλειας του πατέρα του δεν είχε διανοηθεί καν ότι θα του ανατίθετο;
η) Ποιες οι σχέσεις του με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ; Του είχε τάξει το Υπουργείο Οικονομίας σε περίπτωση εκλογής του;
Ας αποκαλυφθεί πλέον ο ρόλος του κ.ΓΑΠ για να μην δύναται να συνεχίζει τους ενοχλητικούς κομπασμούς του.
Εις ό,τι αφορά στο θέμα των εκλεκτόρων:
1) Πώς θα εξασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξουν διπλοψηφίσαντες;
2) Ποιοι θα αποτελούν τις εφορευτικές επιτροπές; Μέλη του κόμματος (ήτοι άνθρωποι του κ.ΓΑΠ, που από τώρα έχουν αρχίσει να απεργάζονται το σχέδιο νοθείας) ή ανεξάρτητοι επαγγελματίες (δικηγόροι π.χ.) με εμπειρία σε τέτοιες διαδικασίες;
3) Θα υπάρξει ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ; Τι εννοώ: Αν ψηφίσουν από όλη την Ελλάδα 500.000 άνθρωποι και οι 100.000 είναι, φερ’ειπείν από την Αχαϊα και άλλοι 50.000 είναι οι φίλοι του κ.ΓΑΠ μουσουλμάνοι της Ροδόπης και Ξάνθης (καθ’υπόδειξη της Άγκυρας) θα είναι έγκυρο το εκλογικό αποτέλεσμα; Ποια λύση μπορούμε σ’αυτό να σκεφθούμε; Σε κάθε περίπτωση, επειδή τέτοια σχέδια θα εκπονούνται στο επιτελείο του κ.ΓΑΠ, εύλογο είναι να κηρύξετε ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο μίας τέτοιας έμμεσης νοθεύσεως του αποτελέσματος.
4) Δεν συμφωνώ με τον φίλο που ομίλησε ανωτέρω για ψήφο στους 17χρονους, στους μετανάστες και στους αλλοδαπούς. Βάση μόνον οι κατάλογοι του Υπουργείου Εσωτερικών μπορούν να είναι.

Και με την (σίγουρη) νίκη

Ανώνυμος είπε...

Μανιφέστο ή αλλιώς, είκοσι(20) λόγοι για το τι Πασοκ θέλουμε.

1.Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ καθαρό, χωρίς αχάριστους.
2.Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ καθαρό, χωρίς αριβίστες.
3.Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ καθαρό, χωρίς διαπλεκόμενους.
4.Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ καθαρό, χωρίς νταβατζήδες.
5.Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ καθαρό, χωρίς λαμόγια.
6.Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ καθαρό, χωρίς κλέφτες.
7.Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ καθαρό, χωρίς απατεώνες.
8.Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ καθαρό, χωρίς υπονομευτές.
9.Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ καθαρό, χωρίς διασπαστές.
10.Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ καθαρό, χωρίς πόλους.
11.Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ καθαρό, χωρίς Βερελήδες.
12.Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ καθαρό, χωρίς Νεονάκηδες.
13.Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ καθαρό, χωρίς Τσουκατοπανταγιάδες.
14.Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ καθαρό, χωρίς MEGAλουποστηρικτές.
15.Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ καθαρό, χωρίς Πρετεντέρηδες.
16.Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ καθαρό, χωρίς Φιλελεύθερους
17.Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ καθαρό, χωρίς Τούρκο(γλου)
18.Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ καθαρό, χωρίς μπουρδολόγο Πρόεδρο.
19.Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ καθαρό, χωρίς χοντρό Πρόεδρο.
20.Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ καθαρό, χωρίς την ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ.

gyristroula2 είπε...

Έχω την αίσθηση μιας προεκλογικής εκστρατείας, θρησκευτικού περιεχομένου, στην οποία ο καθένας προσπαθεί να πείσει ότι θα μείνει απολύτως πιστός στο ίδιο ακριβώς πράγμα, στις βασικές αρχές του ΠΑΣΟΚ. Μόνο τα πρόσωπα αλλάζουν.
Είναι φανερό και από τις αντιδράσεις εδώ και από τις άλλες έξω, ότι έχουμε όλοι βαρεθεί τις γενικές αρχές, τις ιδεολογικές αναφορές, τα μεγάλα λόγια που ποτέ δεν γίνονται πράξη.
Ίσως ήταν αρκετό να πείτε παραμένω συνεπής στις βασικές αρχές του κινήματος κι από αυτές εγώ θα κάνω το παν για να υλοποιήσω την εξής ΜΙΑ... ΜΟΝΟ ΜΙΑ

harrygrath είπε...

Ελευθερια σχολιασμου δεν σημαινει ασυδοσια.
Τα δυσφημιστικα & υβριστικα σχολια,οσα προσβαλλουν προσωπα & εθνοτητες , πρεπει να διαγραφονται.

Ανώνυμος είπε...

κ. Βενιζέλο,
Πιστεύω πως πρέπει ΑΜΕΣΑ να δώσετε ένα αντίστοιχο κείμενο όπου:
1. Θα αναφέρετε συγκεκριμένους τρόπους που θα επιτύχετε τα 20 σημεία (ΜΗ φοβάστε τις συγκρούσεις) και
2. Θα αναφέρετε τις βασικές αρχές επάνω στα φλέγοντα ζητήματα (πολλά αναφέρονται στα σχόλια αυτού του post) και τρόπους επίλυσης.

Μη χάνετε πόντους με αοριστολογίες, αφήστε κατά μέρος το image
Είμαι πατέρας και πραγματικά έχω άγχος για το πως θα τα βγάλουμε πέρα με επιπλέον 6δις νέους φόρους. Παρακαλώ δείτε το πρόβλημα, αγωνιστείτε, αυτό και μόνο αρκεί για να σας επιλέξουν για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.
Με ένα κείμενο σαν αυτό νιώθω ότι ενώ απειλείται η οικογένειά μου από τη ΝΔ (η οποία προφανώς εμπαίζει), στο ΠΑΣΟΚ εσείς ενδιαφέρεστε μόνο για την εκλογή αρχηγού .
Υψώστε τη φωνή σας ενάντια τους, προβάλλετε την λύση και την ελπίδα με επιχειρήματα και ο κόσμος θα το ανταποδώσει.

Με εκτίμηση.

Ανώνυμος είπε...

καποιοι κύριοι ή καποιες κυριες αφού από το ψευδωνυμο "ανωνυμος" δεν μπορει κανεις να ξεχωρισει περι τινος προκειται, νοσταλγουν τη ρουσφετολογια, του παλαιου Πασοκ, τις ιντριγκες του παλαιοκομματισμου τους, στηριζοντας για αρχηγο-μελλοντικο πρωθυπουργο εναν διχως ιδιαιτερες ικανοτητες για να τον εχουν του χεριου τους, να τους ικανοποιει τα γουστα, διοτι μονο ετσι μπορουν καποιοι ξεχασμενοι να επανελθουν στον αφρο, αφου με μετρο συγκρισης τον αρχηγο τους, ο πυχης θα ειναι τοσο χαμηλος, ωστε θα ειναι αρκετη μια εισηγηση μυστικοσυμβούλου για να αναδυθουν στον αφρο και σε μια κομβικη θεση, σπρωχνοντας πιο κατω καποιον αξιο και ικανοτερο, αφου ο ικανος θα ειναι κινδυνος για τους ιδιους και τον αυταρχικο αρχηγο τους...

Δυστυχως ο Βαγγελης ο Βενιζελος ειναι πολυ ικανος για να τον αποδεχτει αυτή η παλιαοκομματικη καστα που λυμαινεται ακομη την Ελλαδα και την κεντροαριστερα οντας γατζωμενοι στην εξουσια σαν να εξαρταται απο αυτην η ολη τους επιβιωση....ντροπη τους!
αρκετα προσφεραν και πολυ περισσοτερα δεν προσφεραν, απετυχαν εντελει να προσφερουν κατι νεο, ας υποχωρησουν πριν προκαλεσουν μεγαλυτερη ζημια, η ηθικη στην πολιτκη και η γνωση του ποτε να αποχωρεις ειναι πλεον το ζητουμενο...διαφορετικα ελπιζω να τους διωξει η ιδια η κοινωνια......

Ζανγκ Ζιγί είπε...

Δε με πείθεις όταν σε ακούω και όταν σε βλέπω. Οχι φυσικά ότι με πείθει ο Γιώργος Παπανδρέου. Σου λείπει κάτι. Μόλις το βρω θα σε ενημερώσω.

Mediterraneo είπε...

κ. Βενιζέλο,
http://blaxos.blogspot.com/2007/10/blog-post.html
Δεν είμαι συνειδητός blogger, αλλά έκρινα πως τόσο μεγάλο κείμενο, χρειαζόταν ένα δικό του blog.
Κατά τα άλλα, ελπίζω να το εννοείτε πως εάν χάσετε θα μείνετε στην παράταξη, αλλά ελπίζω πως αυτή τη φορά όντως θα υποταχθείτε.

Ανώνυμος είπε...

Ένα απλό αλλά τρανταχτό ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ της ανικανότητας του Γιώργου Παπανδρέου να ηγηθεί της Δημοκρατικής Παράταξης αποτελεί η Ν. ΠΑΣΟΚ.

Έχοντας την υποστήριξη όλων των Νεολαίων έκανε μια συμβολική και δυναμική πράξη με την Διάλυση της Ν. ΠΑΣΟΚ.

Και μετά; Τι; Τι έκανε;

Άρχισε τις στρογγυλοποιήσεις, τους συμβιβασμούς και το γλύψιμο.

Σκεφθείτε αν δεν κατάφερε να γκρεμίζει τα λαμόγια από τη Ν. ΠΑΣΟΚ πως θα τα βάλει με τους ΒΑΡΩΝΟΥΣ του ΠΑΣΟΚ και τους ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ της πολιτικής;

Βαγγέλη αν πορευτείς κι εσύ με αυτούς που κατέστρεψαν τη Ν. ΠΑΣΟΚ, όπως την Τόνια Αντωνίου και τον Ν. Ανδρουλάκη, λυπάμαι αλλά δεν θα σε ακολουθήσω...

OnWine είπε...

"Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που είναι υπερήφανο για το έργο των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη."

Συγχαρητήρια! Γιά το θάρρος σου να υποστηρίξεις τα πεπραγμένα του "μιάσματος" που όλοι πιά κατηγορούν και απομακρύνονται όσο πιό μακρυά από αυτό! Ο ιστορικός του μέλλοντος θα δυσκολευτεί να εξηγήσει αυτή την στάση γιά τον καλύτερο πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης.

Η διακήρυξή σου είναι σωστή. Προσωπικά χαίρομαι που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ΚΑΙ την ΝΔ. Γιατί όλοι ξεχνούν ότι το ΠΑΣΟΚ γίνεται κυβέρνηση ΜΟΝΟΝ οταν "αλιεύει" συντηρητικούς ψήφους.

Μιά συμβουλή γιά τις επόμενες κρίσιμες συζητήσεις: Μην διστάσεις να αναφέρεις τις ευθύνες του Γιώργου στην ήττα. Επειδή, τον τελευταίο καιρό, γίνεται μιά προσπάθεια "αγιοποίησης" του πιό αποτυχημένου αρχηγού κόμματος που γνώρισε ο τόπος, και επειδή βλέπω, τελευταία, ότι και εσύ έχεις θιοθετήσει ένα πιό "μαλακό" ύφος, ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΣΕΙΣ!! Μην παρασυρθείς από το τελευταίο "κόλπο" που επιβάλλει σαν ΜΟΝΑΔΙΚΟ αίτιο της ήττας την ιδεολογική πλατφορμα και ξεχνά τα άπειρα λάθη, τις γκάφες κλπ. κλπ του Γιώργου. Επί τέλους, κάποτε και σ' αυτόν τον τόπο ας πούμε τα σύκα-σύκα...

Θυμήσου, επίσης, οτι "ευνουχίζοντας" ύφος, λόγο και συμπεριφορές σου, πέφτεις και εσύ στο λάθος του Γιώργου που όλη την τελευταία περίοδο παρίστανε ότι είναι το κακέκτυπο του πατέρα του.

Ανώνυμος είπε...

Ο κορυφαίος πολιτικός ηγέτης και οραματιστής, που κυριάρχησε επί 35 χρόνια στη νεώτερη πολιτική ιστορία της χώρας, δεν βρίσκεται σήμερα ανάμεσά μας. Υπάρχει όμως στην ψυχή μας στη σκέψη μας , στην καρδιά μας και αυτή η παρουσία του θα μας συνοδεύει πάντα. Φλογερός και ακάματος αγωνιστής από τα νεανικά του χρόνια. Συμμέτοχος και εκφραστής του μεγάλου αντιδικτατορικού απελευθερωτικού Κινήματος. Εθνικός και λαϊκός ηγέτης με παγκόσμια ακτινοβολία και αναγνώριση. Επιστήμονας με διεθνές κύρος. Ανυποχώρητος πατριώτης και μάχιμος ειρηνιστής, με το κυρίαρχο σύνθημά του "η Ελλάδα στους Ελληνες". Εδωσε νόημα και αξία στις αρχές του σοσιαλισμού και με τη μεγάλη Αλλαγή του 1981 άνοιξε διάπλατους τους ορίζοντες για να γίνουν πράξη τα συνθήματα της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Κοινωνικής Απελευθέρωσης. Κατοχύρωσε την αυτόνομη φωνή της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή και αναβάθμισε τη θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση. Ιδρυσε το ΠΑΣΟΚ και το ανέδειξε ως λαογέννητο, ελπιδοφόρο και νικηφόρο Κίνημα.Ενωσε για πρώτη φορά, μετά από πολλές δεκαετίες, τη δημοκρατική παράταξη, και την ανέδειξε σε ένα ρωμαλέο πλειοψηφικό κοινωνικό κίνημα που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας. Εδωσε την εθνική αυτοπεποίθηση στη χώρα , στον λαό , στον Ελληνα πολίτη, που επί δεκαετίες βίωνε την πολιτική της εξάρτησης. Γι΄αυτό και ο απλός πολίτης, ο λαός και ιδιαίτερα οι νέες γενιές τον αγάπησαν όσο κανένα άλλο ηγέτη.Η τεράστια εθνική, κοινωνική και πολιτική του συνεισφορά στην Ελλάδα και τον Λαό θα μείνει για πάντα καταγραμμένη στη νεώτερη ιστορία της χώρας.Αυτή ακριβώς η προσφορά αποτελεί για μας, για το ΠΑΣΟΚ, διαρκή δέσμευση και ιστορική παρακαταθήκη. Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ , η διατήρηση της ιδεολογικής του φυσιογνωμίας, οι μεγάλες στρατηγικές που χάραξε και προώθησε ο Α. Παπανδρέου αποτελούν για όλους μας τους ακατάλυτους δεσμούς και τις ιστορικές προϋποθέσεις για να συνεχίσουμε το έργο του και να φανούμε αντάξιοι της δικής του προσφοράς στην πατρίδα.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα βρίσκεται πάντοτε κοντά μας, οδηγός και συμπαραστάτης μας.
Από www.pasok.gr/oldwebsite/gr/index.html

Παρατήρηση:Αυτό είναι το παλιό site του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Σημίτη.Στο σημερινό site του ΠΑΣΟΚ δεν θα βρείτε κουβέντα για τον ιδρυτή του κινήματος.

Αυτό είναι το ευχαριστώ του ΓΑΠ στον ίδιο του τον πατέρα?

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλο,

Αν και στην αρχή είμουν επιφυλακτική μαζί σας, τώρα πλέον σας ζητώ να λάβετε θέση με ηρεμία και σθένος σε συγκεκριμένα ζητήματα της Ελλάδας. Μια συμβουλή θέλω να σας δώσω. Υπάρχουν σαν εμένα πάρα πολλοί που περιμένουν να ακούσουν συγκεκριμένες θέσεις σας, να κάνετε νέες προτάσεις για να σχεδιάσουμε την νέα Ελλάδα. Δεν έχετε ανάγκη να συγκρούεστε με κανέναν, μην είστε επιθετικός και μην κάνετε γρήγορες κινήσεις. Φανείτε στον συνέδριο μεγαλοπρεπής και αποδείξτε ότι θα είστε αυτός που θα αλλάξει την Ελλάδα. Ισως ζητάω πολλά αλλά δυστυχώς ο λαός τιμωρεί και θα τιμωρεί για πολύ ακόμα ανθρώπους που του γυρνάνε την πλάτη. Πλέον στην Ελλάδα ηγέτης θα είναι αυτός που ότι λέει το κάνει. Εσείς έχετε την ικανότητα να σκεφτείτε τον νέο σχεδιασμό. Αποδείξτε μας ότι δεν σας ενδιαφέρει και εσάς μόνο η καρέκλα αλλά η κοινωνία.

Μαρία

Ανώνυμος είπε...

¨Ενα από τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας είναι η ακρίβεια.Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που ήταν μαθημένη σε νομίσματα με πολλά μηδενικά το ευρώ δημιούργησε πληθωριστική ψυχολογία.Το χιλιάρικο ήταν αδιανόητο να γίνει διχίλιαρο.Το ένα ευρώ ,όμως,εύκολα γίνεται 2 ευρώ με αποτέλεσμα οι τιμές των προϊόντων να διπλασιάζονται χωρίς να καταλαβαίνουμε πώς...!Απαιτήστε,λοιπόν,από την ευρωπαϊκή επιτροπή να εισάγει το χαρτονόμισμα του 1 ευρώ στις συναλλαγές μας.Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου οι οποίες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
Ξεκινήστε διαφημιστική καμπάνια για να καταλάβει ο κόσμος ότι το ευρώ είναι ακριβό νόμισμα .ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ.ΜΗΝ ΤΟ ΔΙΝΕΤΕ ΕΤΣΙ ΕΥΚΟΛΑ.
Αλλος λόγος που δημιουργείται ακρίβεια στην αγορά είναι τα καρτελ και δε μιλάμε μόνο για τις μεγάλες εταιρίες.Ακόμα και τα περίπτερα συνεννοούνται και ανεβάζουν τις τιμές....!!!!Είναι ενα σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα.
Σχετικά με τα αγροτικά προϊόντα.Είναι απαράδεκτο να πουλάει ο αγρότης 20 λεπτά και να φτάνει το προϊόν στο καταναλωτή 2 ευρώ....!Να δημιουργηθούν αγροτικά πρατήρια σε κάθε νομό με σκοπό να ελέγχονται οι τιμές που 8α λειτουργούν,όμως,με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για να μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά και να μη μοιάζουν καθόλου με τους αλήστου μνήμης αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Περιμένω και από άλλους να καταθέσουν προτάσεις για το πώς θα παταχθεί η ακρίβεια και ειδικά από ανθρώπους που γνωρίζουν πώς λειτουργεί το εμπόριο.

EPSILON είπε...

Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ πατριωτικό που ξέρει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνισμού στον 21ο αιώνα με αίσθημα εθνικής ευθύνης και αποτελεσματικότητα. Που αντιλαμβάνεται ότι πατριωτικό καθήκον είναι αφενός η σθεναρή αντιμετώπιση των εξωτερικών κινδύνων και αφετέρου η υπεράσπιση της γλώσσας, της παράδοσης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
Αυτά είπατε/γράψατε.

Τίποτα ώς αναφορά τούς Έλληνες της Κύπρου τούς οποίους όλοι σας παρατήσατε να παλεύουν μόνοι τους το θεριό και όλοι σας απλώς αναφέρεστε , γενικά , σε κάποια λύση, πού παρακαλάτε να δοθεί από κάποιους άλλους. Όλοι ξεχάσατε ότι είναι καθήκο σας να προστατέυεται τον Ελληνισμό όπου και άν βρίσκεται/.

Δουλοπάρικους έχουμε πολλούς στο θέμα αυτό (Γ.Παπαντρέου, Ντόρα Μπακογγιάνη, Κ.Μητσοτάκη) - στρουθοκάμιλους άλλους τόσους ( Κ.Καραμανλή , Παπούλια, ΚΚΕ, κλπ )

Επιτέλους ας αποφασίσει κάποιος να γίνει ΗΓΕΤΗΣ και όχι διαχειριστής αυτής της χώρας.

Ας ακούσουμε επιτέλους ένα όραμα , ένα Εθνικό στόχο , μιά αντίδραση στα μεγάλα και όχι μόνο οικονομική διαχείρηση.

EPSILON είπε...

Ο N.G.P ΕΓΡΑΨΕ
ΚΑΝΕ ΠΙΣΩ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΤΩΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥ...
ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ.
ΕΙΣΑΙ ΔΑΣΚΑΛΑΚΟΣ.
ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΗΓΕΜΟΝΕΣ ΝΑ ΠΟΡΕΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΕΝΑ ΔΟΥΚΑ. ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΟΥΚΕΣ ΘΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ. ΟΙ ΚΑΡΑΜΑΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΕΣ ΑΦΟΡΜΗ ΓΥΡΕΥΟΥΝ.
ΝΤΑ ΝΤΑ ΒΑΓΓΕΛΗ. ΝΤΑ ΝΤΑ!
ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΝΑ ΚΟΥΝΑΕΙ ΣΗΜΑΙΑΚΙΑ ΔΑΚΡΎΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΑ ΤΩΝ ΗΓΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ.(ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΟΠΟΤΕ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ )
ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΑ ΕΚΑΝΕΣ ΜΑΝΤΑΡΑ.
ΔΙΑΣΠΑΣ ΤΟΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟ ΛΑΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΙ ΛΑΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΕΡΤΑ ΤΟΥ ΗΓΕΜΟΝΑ. ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΤΑΛΆΙΠΩΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΝΆΓΚΗ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΗΓΕΜΟΝΑ.
ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΕ ΣΤΕΝΟΧΩΡΕΙΣ...

Τετάρτη, Οκτώβριος 03, 2007 2:09:00 μμ

ΑΠΛΩΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΥΠΟΓΆΨΩ

gpapandreou είπε...

Και τώρα τι κάνουμε;

Νομίζω αρκετοί ζούμε ένα ψυχόδραμα.

1η Φάση
Κάποιοι από εμάς, πραγματικά σοκαρίστηκαν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Το αποδώσαμε σε μεγάλο βαθμό – και δικαιολογημένα – στην προφανή αδυναμία του ΓΑΠ. Ο ΓΑΠ μας προκάλεσε το βράδυ επιμένοντας και ζητώντας ανανέωση της θητείας του. Ο Μπένυ μας λύτρωσε με την ασυγκράτητη ορμή του και την θέληση του να ηγηθεί.

2η Φάση
Προβλέποντας πια στη δυναμική Μπένυ, προσδοκούσαμε να δούμε νέα πρόσωπα. Αυτά που δε μας είχε δείξει ο ΓΑΠ το 2004. Αντί αυτού, είδαμε κάτι παλιές φιγούρες, αποκρουστικές, χλωμές, υποχθόνιες, απόλυτα φθαρμένες. Και είδαμε βέβαια και έναν Μπένυ, που μόνο για ηγέτης δεν έμοιαζε.. Ο αυριανός ηγέτης, ο λυτρωτής ηγέτης, δε μπορεί να ζητάει τη βοήθεια του Σημίτη, δε μπορεί να έχει τις ευλογίες του Σημίτη.

Μια παράνθεση: Τί εστί Σημίτης; Θα ήταν κρίμα και άδικο να τον δαιμονοποιήσουμε και να του αποδώσουμε όλα τα κακά. Ο Σημίτης δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια μετριότητα, που προέκυψε ως σημείο των καιρών. Ο Κόσμος, η Ευρώπη, η Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ, είχαν μπεί ήδη από τα τάλη της δεκαετίας του 80, σε έναν άλλο δρόμο που οδηγούσε στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Ο ίδιος ο Αντρέας είχε αποδεχθεί την κατάσταση. Ο Τσοβόλας είχε αποχωρήσει από το Κίνημα επί Αντρέα ήδη. Η Ελλάδα ήταν οριστικά στον αστερισμό του convergence trading. Τρελά λεφτά, τράπεζες, χρηματιστήριο, ακίνητα, δημόσια έργα σε μια φτωχή ψωροκώσταινα. Στο βάθος ΟΝΕ και Ολυμπιάδα. Το έχω ξαναγράψει λίγο ειρωνικά ίσως: σιγά το κατόρθωμα!! Το ίδιο έργο παίζεται ήδη στις υπό ένταξη χώρες. Να θυμίσω απλά την πολιτική κατάσταση σε κάποιες απ΄ αυτές. Στην Πολωνία κυβερνούν δύο γραφικοί, ψυχοπαθείς δίδυμοι, στην Ουγγαρία, ο Πρωθυπουργός παραδέχεται σκάνδαλα και εξαπάτηση του λαού, στη Ρουμανία δεν υπάρχει καν κυβέρνηση ουσιαστικά, κυβερνούν διάφορες μαφίες.. Και το ΠΑΣΟΚ σε ελεύθερη πτώση από το 96 κιόλας, χάνοντας σταδιακά τα λαϊκά ερείσματά του με μοιραία κατάληξη το 2000- 2004. Η περίοδος αυτή για την Ελλάδα ήταν θολή. Κάπου όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν μάλλον αναπόφευκτα.

Το ΠΑΣΟΚ όφειλε να είχε κάνει την ιστορική αποτίμηση αυτής της περιόδου, να είχε αποκαθαρθεί πολιτικά και ιδεολογικά, και να είχε προχωρήσει.
Διαφωνώ κάθετα με την ανιστόρητη ταύτιση Μπένυ – Σημίτη αφ΄ ενός, όσο και με την καιροσκοπική και ρηχή «εκτέλεση» του Σημίτη από την πλευρά του ΓΑΠ.

3η Φάση
Ο κόσμος είναι σαστισμένος. Βλέπει αντίπαλους στρατούς χωρίς κατεύθυνση και στρατηγική, και δύο υποψήφιους ηγέτες χωρίς σαφές στίγμα. Ο Νεωτεριστής ΓΑΠ, συναθροιζόμενος με γραφικούς παλαιοκομματικούς, ο ελπιδοφόρος Μπένυ με εκσυγχρονιστές. Και οι δυο χωρίς πολιτικές αναφορές και σαφή ιδεολογική βάση. Για τον ΓΑΠ λίγο πολύ τα ξέραμε, για τον Μπένυ όμως; Θέσεις ασαφείς, γενικές, νομικισμοί και λογιοτατισμοί.
Ο κόσμος είανι διχασμένος, ακόμη και δισυπόστατος σε προσωπικό επίπεδο. Να κλείσουμε την πόρτα στο ΓΑΠ της μετριότητας και να αφεθούμε στην πληθωρικότητα του Μπένυ, ή να κλείσουμε την πόρτα στο λογιοτατισμό του Μπένυ, στη νεκρανάσταση Σημίτη και να αφεθούμε στον οίστρο ενός άλλου ΓΑΠ, να του δώσουμε 2η ευκαιρία, τι έχουμε να χάσουμε; Είναι ψυχόδραμα. Το ψυχόδραμα του ΠΑΣΟΚ: να εμπιστευθούμε τη λογική που μάλλον οδηγεί στον Μπένυ, ή να αφήσουμε το συναίσθημα, το φαντασιακό μας υπέδαφος, τη μεταφυσική ίσως παρόρμηση, να μας παρασύρει στον κόσμο των πριγκίπων, που ελέω Θεού και ονόματος είναι καλύτεροι;

Μήπως τελικά έχει δίκιο, αυτός ο περίεργος Τζιώτης; Να τα βρει ο πρίγκηπας με τον ιππότη. Σαν Λακεδαίμονες Διόσκουροι. Ο αθάνατος Πολυδεύκης – ΓΑΠ, και ο θνητός Κάστωρ – Μπένυ. Ο Μύθος λέει ότι σε κάποια μάχη ο Κάστωρ σκοτώθηκε από τους Μεσσήνιους εχθρούς, και ο Πολυδεύκης από αγάπη στον αδελφό του, αρνήθηκε την αποκλειστική αθανασία, και ζήτησε από τον πατέρα Δία να τον πάρει μαζί του και να μοιραστούν την Αθανασία. Ας καλέσει λοιπόν ο ΓΑΠ τον Μπένυ να τα βρουν, ως παιδιά του Δία, και να παραμερίσουν όλους αυτούς τους μιαρούς και ριπαρούς αξιωματούχους – βαρόνους, μια και έξω. Ο ΓΑΠ έχει ανάγκη τον Μπένυ, και αντίστροφα, και κανένας τους δεν αντέχει τους βαρόνους.
Είναι μάλλον απίθανο το παραπάνω σενάριο. Φανταστείτε όμως πόσο λυτρωτικό θα ήταν. Λέτε αυτό να φοβάται ο χοντρός βαρόνος Πάγκαλος;

Θα ήθελα να τελειώσω με τη λεγόμενη αριστερή στροφή. Δεν είναι δυνατόν να γκρινιάζουμε σα γεροντοκόρες, επειδή ανέβηκε η Αριστερά. Μπράβο της. Είναι θετικό. Το ζήτημα είναι το ΠΑΣΟΚ, να πάρει κόσμο από τη Δεξιά. Βλέποντας τα αποτελέσματα του exit poll της GPO, όπως δημοσιεύθηκαν στα ΝΕΑ, κάνω τις εξής παρατηρήσεις:
• Η ΝΔ έχει δύναμη στους Αγρότες, στις Νοικοκυρές και στους Συνταξιούχους. Σε σχέση με το 2004, απώλεσε σημαντική δύναμη στους Αγρότες, ενώ στις άλλες δύο κατηγορίες δεν είχε απώλειες.
• Η ΝΔ δεν έχει και τόση δύναμη στα δυναμικά – αναπτυσσόμενα στρώματα. Στους υψηλόμισθους Ιδιωτικού τομέα έχει 37,5%, έχει δε απωλέσει σε σχέση με το 2004, 9,2 ποσοστιαίες μονάδες. Κατέρευσε κυριολεκτικά. Δεν έπιασαν ούτε οι μεταρυθμίσεις, ούτε οι φοροαπαλαγές. Αποδεικνύεται ότι αυτοί οι άνθρωποι, μπορεί να βγάζουν λεφτά, αλλά δεν είναι κοινωνικά αναίσθητοι. Δεδομένου μάλιστα ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία το ΠΑΣΟΚ πήρε 33,5%, είναι απόλυτα θετικό το γεγονός ότι η Αριστερά φαίνεται να έχει δύναμη σε μια κατηγορία που κάποιοι ίσως δε θα το περίμεναν. Ίσως να είναι και η γενιά του Πολυτεχνείου..

Αριστερή στροφή πρέπει να υπάρξει, αλλά να στοχεύει προς τα Δεξιά. Αρχή με Αγρότες, Συνταξιούχους και Νοικοκυρές. Δηλαδή, όχι μεταμοντερνισμούς, προσοχή στη σχέση με την εκκλησία, πατριωτισμός. Ας μην τρελαίνεται ο Μιχ. Χρυσοχοίδης με το upper middle class. Αλλού είναι ο εχθρός.

Divaynne είπε...

ποιος το γραψε αυτο το πράμα...καλά?
τόσο δύσκολο είναι να βγάλετε την ουσία σε ένα συμπυκνωμένο λόγο...?ε και να προκύπτει και κάτι συγκεκριμένο..?αει καλά...

Unknown είπε...

ΕΙΚΟΣΙ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ: Κείμενο διαλόγου
1. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που στρέφεται προς το μέλλον με συνείδηση της ιστορίας και των αρχών του. Ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει στις αξίες της σοσιαλιστικής Αριστεράς, ένα ΠΑΣΟΚ που συγκροτεί πλειοψηφικό ρεύμα και αποτελεί αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ θέλουμε να είναι ένα προοδευτικό, λαϊκό κίνημα. Ένα κίνημα κοινωνικής ευαισθησίας, πολιτικής εμπιστοσύνης και κυβερνητικής ευθύνης.

Πώς θα ήθελα να γραφούν οι θέσεις.

Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που να μπορεί να σταθεί δίπλα στον πολίτη τώρα. Να είναι η εγγύηση του μέλλοντός του. Να αισθανθεί ξανά ότι σοσιαλιστική αριστερά με κριτήριο τον άνθρωπο σημαίνει πρακτικά ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση θα επιδιώξει άμεσα τα εξής : 1. Μισθός ανάλογα με την προσφορά των εργαζομένων αλλά και τις ανάγκες τους. Η διαπραγμάτευση μισθών θα αρχίζει μετά την αύξηση η οποία θα ανακοινώνεται με βάση τον πληθωρισμό. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία θα ελέγχεται από επιτροπή της οποία τα μέλη θα ορίζονται κατά την αναλογία των κομμάτων στη Βουλή. Η εργοδοτική πλευρά και η πλευρά της ΓΣΕΕ θα ορίζουν από 2 μέλη . Την πλειοψηφία θα έχει το εκάστοτε κυβερνών κόμμα. Για να είναι ξεκάθαρη η πολιτική του.2.Περίθαλψη αξιοπρέπειας στην αρρώστια του. Τα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων θα τοποθετούνται ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή από τεχνοκράτες που θα υποδεικνύονται με ευθύνη των κομμάτων.3.Αξιόπιστα σχολεία. Ουσιαστική μέσω της βελτίωσης της δημόσιας κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Κατάργηση αρχικά αμέσως όλων των ιδιωτικών Πανεπιστημίων που δεν αναγνωρίζονται ως τέτοια από τη χώρα προέλευσης.4. Μεταφορά της ευθύνης διοίκησης των Ασφαλιστικών Ταμείων σε όλα τα κόμματα. Κατά την αναλογία των κομμάτων στη Βουλή τοποθέτηση διοικήσεων σε αυτά. 5.Δημιουργία εξειδικευμένων δικαστικών σωμάτων ελέγχου της επιχειρηματικής δράσης. 6 Δημιουργία εξειδικευμένου σώματος αξιολόγησης της Δημόσιας εκπαίδευσης από εκπαιδευτικούς που θα προτείνονται κατά την αναλογία των κομμάτων στο κοινοβούλιο ανά τετραετία.7. Πολιτική εμπιστοσύνη σημαίνει ότι ορίζονται ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή επιτροπές με άτομα που προτείνονται από κάθε κόμμα για τον έλεγχο του κάθε Υπουργείου και του προϋπολογισμού του.Οι σχετικές λεπτομέρειες θα ορισθούν με νόμο.





2. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που εκφράζει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.
Δεσμευόμαστε ότι εφόσον γίνουμε κυβέρνηση θα προτείνουμε τη συμμετοχή στη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ των αριστερών κομμάτων που βρίσκονται στη Βουλή κατά την αναλογία της δύναμής τους. Αυτή η πρόταση που θα είναι πάντα ανοικτή δεν θα δεσμεύει το κόμμα στην κριτική του ή οτιδήποτε άλλο. Αυτή θα είναι και καταστατική μας δέσμευση. Γιατί πιστεύουμε ότι η διαμαρτυρία και η αμφισβήτηση μπορεί να είναι καλή για κάθε κυβέρνηση αλλά θεωρούμε ότι κάθε αριστερό κόμμα έχει ευθύνη για οτιδήποτε γίνεται τώρα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένε μας Πρόεδρε κ.Βενιζέλο,
Συγχωρήστε μου ένα υστερόγραφο:
1) Με ποιο ποσοστό εκλέγεσθε αρχηγός; Χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία; Αν εξαιτίας της ποικιλότροπης υπονόμευσης αυτή δεν επιτευχθεί, θα υπάρξει και δεύτερος γύρος;
2) Θα υπάρχουν δύο εκλογικοί κατάλογοι; Ένας των μελών του κόμματος και των φίλων και ένας λευκός με όσους προσέλθουν αυθόρμητα για να ψηφίσουν εκείνη την ημέρα; Αν ναι, πρέπει να διασφαλίσετε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν και δύο εκλογικά αποτελέσματα, διότι δυνατόν ο κ.ΓΑΠ να θελήσει να αμφισβητήσει την εκλογή σας αν πλειοψηφήσετε στον δεύτερο (λευκό) κατάλογο και μειοψηφήσετε στον πρώτο.
3) Θα υπάρξει… τέλος 2€ σε όσους προσέλθουν να ψηφίσουν; (Τι άλλο ακόμη θα σκεφθούν!) Νομίζω ότι πρέπει να μην το δεχθείτε.

Με τις ευχές για καλό κουράγιο και καλή νίκη στην «μητέρα όλων των μαχών»

Swan Lake είπε...

Βάγγελι...την επομενη φορα θα σου πετάξουν γιαουρτι αλλα με την συνταγη πανω! ! ! !

Unknown είπε...

Αγαπητέ Βαγγέλη
΄Οταν βλέπεις τις δηλώσεις Τσοβόλα θα πρέπει να πείς ότι τότε που τρώγαμε πίτσες στις τοπικές περιμένοντας την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου για τον Ανδρέα από τον Τσοβόλα είχαν απομακρυνθεί όλοι ως μίασμα και οι τωρινοί υπερασπιστές του ΠΑΣΟΚ αν δεν μας έλεγαν κλέφτες που μας έλεγαν περίμεναν μέρα με τη μέρα τη φυλάκισή του.Ποιός τον υποστήριξε τότε; Δεν θα έπρεπε να βγεί μια ανακοίνωση απόλυτα σκληρή σε σχέση με το διαφημιζόμενο ήθος. Ο κος Χρυσοχοίδης που μιλάει κάθε λίγο στις ειδήσεις δεν είναι αυτός που έλεγε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει μέχρι και το σήμα του. Χρησιμοποιούν την αντίδρασή σου για να χτίζουν το μέλλον τους που δεν το βλέπουν να υπάρχει με σένα.Οι διαδικασίες θα σε τραγανίσουν.Παρά λίγο και να τραγανίσουν το "μαγαζί" στο Πεντελικό. Ο Χρυσοχοίδης χτίζει το προφίλ του σοφού που περιμένει ήρεμος και δεν βιάζεται,ό πως και οι άλλοι "σοφοί". Αν δεν είχες κάνει την κινησή σου δεν θα υπήρχε. Για να εκλεγεί άλλαξε μέχρι και εκλογική περιφέρεια. Συναισθηματικά θα έλεγα ότι δεν έχουν τι νά πούν παράτα τους. Αλλά λογικά δεν θέλω να παραδοθεί το ΠΑΣΟΚ στους τραγανιστές του. Τώρα λέει να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας αυτός που κρύφτηκε στη Β Αθηνών για τί αλλιώς δεν θα ήταν βουλευτής. Τί να πείς; ΄Ενας ακόμα τραγανιστής. Να σκέφτεσαι ότι τους έδωσες τη δυνατότητα να υπάρχουν ήταν χαμένοι. Ο Γιώργος θα ταξίδευε κάπου όπως θα γίνει και άμα νικήσει και θα άφηνε εδώ τους Τσούρα, Πετσάλνικο, Μπεγλίτη, Λαμπρινίδη, Σηφουνάκη Παμπούκη, Γεωργαλίδη, Κόκκο, Κοτζιά Ρόντο, Λάμψα, Βαρτζελή, Ζιώγα, Αντρίκο Παπανδρέου, Ν. Παπανδρέου , Χαλκιώτη ,Μητσό, Πανάρετο, Κοπά, Μπιρμπίλη, Θέο, Λυμπεράκη και καμμιά δεκαριά άλλους που βαριέμαι να γράφω για να δημιουργήσουν τη μετανεοτερική μετανεοτερικότητα στο ΠΑΣΟΚ. Ο ένα ς δεν μπορεί να καταλάβει τί λέει ο άλλος. Κουράγιο. Νάχεις από κοντά τις διαδικασίες μη παραχωρείς τίποτα στις διαδικασίες.Και βγές στο κόσμο στη Θεσσαλονίκη. Πήγαινε στους ανθρώπους σου. Μίλα στη Θεσσαλονίκη λίγο και για το διεφθαρμένο κέντρο.Γιατί δεν οδηγείς τη σύγκρουση. Για να εκλεγείς πρέπει να υπάρξει σύγκρουση.Τόσα χρόνια στο ΠΑΣΟΚ δεν υποπτεύεσαι τις διαδικασίες τις ήρεμες και τις ενωτικές για να διατηρήσουν άπαντες τα κεκτημένα τους και να φάνε κυριολεκτικά μόλις τον αδυνατίσουν όποιον έχει διαφορετική άποψη.Δεν το έχεις καταλάβει. Αυτές αφαίρεσαν δύναμη και από τον Ανδρέα.Για να μην αρχίσω πως πήραν τα μεταπτυχιακά εκ της Αγγλίας ορισμένοι.Είμαστε εξοργισμένοισε υποστηρίζουμε μέχρι τέλους. Μίλα στους δικούς σου στη Θεσσαλονίκη Μήν κάθεσαι συνέχεια στην Αθήνα.Εμφανίσου στη Θεσσαλονίκη καιστη Βορεια Ελλάδα . Κάνε βόλτα στην Αριστοτέλους δές κόσμο.Τώρα. ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΜΟΥ ΟΎΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΛΩ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΡΑ ΒΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΠΕΡΠΑΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Αμφισβητείται από κάποιους το θεσμικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης;
Ναι, όχι όμως απο την ανύπαρκτη ακροδεξιά, αλλά από την υπαρκτή κεντροαριστερά.
Στις αγορεύσεις των βουλευτών της αριστερής αντιπολιτεύσεως επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβερνήσεως, ακούγαμε να επαναλαμβάνεται η επωδός ότι η αντιπολίτευση θα "αντισταθεί" στην εφαρμογή της πολιτικής της κυβερνήσεως ώστε αυτή να μην υλοποιηθεί. Ήταν τόσο συχνή η χρήση της ορολογίας της αντιστάσεως, και σαφώς υπονοείτο η δυναμική αντίσταση, ώστε να νομίζει κανείς ότι συζητούνται οι προγραμματικές δηλώσεις κατοχικής - δοσιλογικής κυβερνήσεως, που τυραννεί και καταπιέζει τον λαό, στερουμένη στοιχειώδους δημοκρατικής νομιμοποίησης!
Την αντίληψη ότι οι κυβερνήσεις της "Δεξιάς" στερούνται δημοκρατικής νομιμοποίησης και δεν έχουν την αποδοχή του λαού και της κοινωνικής πλειοψηφίας καλλιεργεί συστηματικά η κεντροαριστερά επί έτη, αυτοαποκαλουμένη επιδεικτικά "δημοκρατική" παράταξη σε αντιδιαστολή με την συντηρητική - και προφανώς μη δημοκρατική- παράταξη. Το absurtum αυτό της κεντροαριστεράς να αποκαλεί ένα κόμμα λαϊκό, που επανειλημμένως έχει τιμηθεί απο την πλειοψηφία του λαού με κυβερνητικές ευθύνες ως αντιδημοκρατικό, τόσο πολύ διαδόθηκε και παγιώθηκε ως αυτονόητο με την βοήθεια των ΜΜΕ του χώρου της, που σήμερα θεωρείται δεδομένη η σχετική ορολογία και μάλιστα δεν ενοχλεί κανέναν, ούτε και αυτούς που αμέσως θίγονται απο αυτήν!
Όμως η κεντροαριστερά δεν αρκείται μόνον στην δημαγωγική ρητορεία. Προχωρεί και στην αντιθεσμική δράση. Με βίαιες διαδηλώσεις που καταργούν το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη διακίνηση και επάγονται απειλές για την σωματική ακεραιότητα -και την ζωή πολλές φορές- των οργάνων της τάξης, με προκλητικές απεργίες, τις οποίες αποφασίζουν διοικητικά συμβούλια συνδικαλιστών, άγνωστο από ποιους εκλεγέντα και με τι διαδικασίες και οι οποίες παραλύουν κάθε δραστηριότητα και ναρκοθετούν την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και των υπηρεσιών του, αλλά και την οικονομική ευημερία και ασφάλεια των πολιτών, η κεντροαριστερά επιχειρεί να επιφέρει την ανατροπή "αντιλαϊκών" πολιτικών και να προκαλέσει, ει δυνατόν, και την πτώση εκλεγμένων απο τον λαό κυβερνήσεων προ της λήξεως της θητείας τους με την μέθοδο της παρεμπόδισής τους να ασκήσουν την εκτελεστική εξουσία, που το Σύνταγμα ευθέως απονέμει σ'αυτές.
Η έκνομη και βαθύτατα αντιδημοκρατική όμως αυτή πρακτική της κεντροαριστεράς δεν ανησυχεί όσο θα έπρεπε τους σκεπτόμενους πολίτες και δεν προβάλλεται κατάλληλα από τα ΜΜΕ η ιδιάζουσα απαξία της, άφού οι πάντες έχουν εθισθεί στις μεθόδους της και ορισμένοι τις θεωρούν μάλιστα ως την πεμπτουσία της δημοκρατίας! Ώστε, η αντιθεσμική πρακτική της παρεμπόδισης της εκλεγμένης κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και μάλιστα να εκτελέσει τους νόμους που ψηφίζει η νομοθετική εξουσία θεωρείται θεσμική, ενώ η ενάσκηση της εκτελεστικής εξουσίας κατά το Σύνταγμα και τους νόμους θεωρείται αντιλαϊκή!
Η παράλογη αυτή πρακτική της αντιπολίτευσης δεν σημαίνει ότι στην κεντροαριστερά δεν υπάρχουν δυνάμεις που σέβονται το δημοκρατικό θεσμικό κεκτημένο και αγανακτούν από την υπονόμευσή του απο τους έξαλλους μηχανισμούς των κομμάτων τους. Ωστόσο, οι δυνάμεις αυτές, οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Κέντρου, για συγκυριακούς λόγους εγκλωβίσθηκαν στα κεντροαριστερά κόμματα και άγονται και φέρονται απο την επικρατούσα σ'αυτές συνιστώσα της Αριστεράς. Η λύση του πολιτικού προβλήματος της χώρας έγκειται συνεπώς κατά ένα μεγάλο μέρος στην αποδέσμευση αυτών των δυνάμεων απο την ιδεολογική κηδεμονία και τυραννία της κεντροαριστεράς και στην αυτόνομη και πάλι παρουσία τους στην πολιτική σκηνή.
Οι εξελίξεις συνεπώς στο ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν είναι άνευ ιδεολογικού περιεχομένου και ουσίας, όπως ίσως φαίνονται. Στην πραγματικότητα, γίνεται μάχη μεταξύ των δυνάμεων του Κέντρου υπό τον κ.Βενιζέλο (του οποίου η πολιτική προέλευση ανάγεται στην Νεολαία του Κέντρου) αλλά και υπό τον κ.Σκανδαλίδη, δυνάμεων που σέβονται το θεσμικό κεκτημένο της μεταπολιτεύσεως και θέλουν να εργασθούν για την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την πρόοδο της χώρας μας και στις δυνάμεις της Αριστεράς (οι οποίες πρόσκαιρα τώρα συσπειρώνονται -και μιλάμε πάντοτε για τους συσχετισμούς στην κοινωνία- γύρω απο τους κ.κ. Παπανδρέου και Αλαβάνο), που φλερτάρουν πάντοτε με την πολιτική ανωμαλία και την αντιθεσμική δράση, έστω και αν έτσι διακυβεύεται το δημοκρατικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης. Οι δύο αυτές τάσεις είναι προφανές ότι δεν δύνανται πλέον να συνυπάρχουν στο ΠΑΣΟΚικό μόρφωμα.
Σαφής εξάλλου είναι η διάκριση των δυνάμεων αυτών και σε τρία άλλα στοιχεία: α) στην αμείλικτη αντίθεση των δυνάμεων του Κέντρου στην διαφθορά, β) στην ανυποχώρητη προάσπιση απο τις δυνάμεις του Κέντρου των εθνικών δικαίων, γ)στον σεβασμό απο τις δυνάμεις του Κέντρου της Ελληνικής παράδοσης, γλώσσας, Ιστορίας και πίστης.
Θέλομε δημοκρατία ναι ή όχι; Ή την θέλομε μόνον όταν κυβέρνηση είναι η παράταξή μας; Θέλομε δυνατή Ελλάδα ναι ή όχι; Θέλομε ηθική στον δημόσιο βίο ναι ή όχι; Στα ερωτήματα αυτά το κατηγορηματικό "ναι" από όλο τον συρφετό της ψευτοδημοκρατικής παράταξης μόνον οι δυνάμεις του Κέντρου δύνανται να αρθρώσουν πειστικά.

Ανώνυμος είπε...

Το εγω σας και το ψωνιο για εξουσια ,συνθετουν ενα εκρηκτικο μιγμα.
Συντροφε,με τρομαξες,μας βρηκες στο κινημα,σε φιλεψαμε και εφαγες και τα κουταλια.
οπως ειχε πει ο ΑΝΔΡΕΑΣ ,το μυαλο σας ειναι στη γλωσσα πραγμα σπανιο, αλλα για να γινετε προθυπουργος πρεπει πρωτα να την βουτατε στο μυαλο.
Εσεις μονος σας και οι εκσυγχρονιστες που σας αγκαλιασαν
μας εχετε τρομαξει.
Οσο για τον Κο ΣΙΜΙΤΗ το γνωριζαμε οτι μας οδηγει προς τα δεξια απο το συνεδριο οπου μας απειλησε με παραιτηση .
ΑΥΤΑ συντροφε , σε τιμω και σε θαυμαζω για τις ικανοτητες σου σαν στελεχος του κινηματος, μεχρι εκει!

Ανώνυμος είπε...

Κ. Βενιζελο,

Το βρισκω πολυ καλο ως εξαιρετο το κειμενο στο στυλ 3/9/74, ουσιαστικα ειναι μια νεα ιδρυτικη διακηρυξη για το ΠΑΣΟΚ και προσαρμοσμενο στις επιταγες των καιρων και της μοντερνας κοινωνιας μας. Περιμενουμε να το εξειδικευσετε σε επιμερους τομεις. Ειμαι με το ΠΑΣΟΚ απο μικρος, απ'το '81, αλλα λογω της επελασης της δεξιας και της στασιμοτητας της οικονομιας με τους 3 εκατ. φτωχους, τις παλιες κρατικες δομες, την αθλια, τριτοκοσμικη κατασταση των υπηρεσιων μας, σκεφτηκα οτι με αρχηγο τον Γιωργο δεν θα μπορεσουμε να προταξουμε μια πειστικη, εναλλακτικη προταση και θα μεινουμε στην αντιπολιτευση για παρα πολλα χρονια. Εξαλλου, ρεαλιστικα, και οχι συναισθηματικα, τι θα αλλαξει με τον Γιωργο στα επομενα 2, 3 η και 4 χρονια, μεχρι τις επομενες εκλογες, που δεν εκανε ο Γιωργος σε 4 χρονια απ' το 2004? Μηπως θα αλλαξει το στυλ του? Μηπως θα διωξει την εσωτερικη του αντιπολιτευση? Και αυτη του φταιει στο φιναλε? Και τι πειστικη πολιτικη αλλα και πως θα την εκφερει ο Γιωργος οταν, 1. δεν μπορει να συλλαβει αποτελεσματικες πολιτικες και πεφτει σε γκαφες, 2. οταν του λειπει το παθος και το σθενος να κανει τομες που, αντιθετα με το '74 η το '81, ειναι πολυ πιο δυσκολες να γινουν το 2008, 3. λειτουργει με συντεταγμενες που ειναι ασαφεις, συγκεχυμενες και προβληματικες.
Ο Γιωργος δεν μπορει να συλλαβει και να προτεινει πολιτικες που να ανταποκρινονται στην καινουργια εποχη γιατι δεν εχει το αισθητηριο και γιατι δεν εχει τον δυναμισμο που απαιτειται απ' εναν αρχηγο. Δεν θελω αρχηγο που να συμπορευεται γενικα και που ειναι ενας καλος, ενωτικος διαχειριστης των κομματικων πραγματων που περιμενει απλα να κυβερνησει κι αυτος καποια στιγμη. Δεν πιστευω οτι τον υπονομευσε κανεις στο ΠΑΣΟΚ, με την εννοια οτι δεν του υπεδειξαν τη σωστη ροτα. Μα ειναι σοβαρα πραγματα να λεγονται αυτα? Αν περιμενει ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης του 40% του ελληνικου λαου να μαθει να κανει αντιπολιτευση απ' τα στελεχη του, ζησε Μαη. Ο Γιωργος απεδειξε οτι ειναι καλος στο ρολο του ενωτικου και σε ποστα που χρειαζονται τις ικανοτητες του, οπως αυτο του ΥΠΕΞ. Στην αρχηγια, ομως, λιγοτερο χρειαζεται το ενωτικο προφιλ και περισσοτερο η συλληψη πολιτικων προς την κατευθυνση πειστικης εναλλακτικης λυσης για την κοινωνια σε πολλα επιπεδα. Και πρωτα απο ολα, ο αρχηγος πρεπει να πεισει πρωτα την ηγετικη του ομαδα και τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ και μετα την ευρυτερη κοινωνια. Σ' αυτο ενας αρχηγος ειναι μονος του. Ο αρχηγος, αυτος που ειναι στην κορυφη, ειναι παντα μονος. Αυτος παιρνει τις αποφασεις και δινει το στιγμα της πολιτικης του κομματος, τα στελεχη αναλαμβανουν να την προβαλουν στην κοινωνια. Τιποτα περισσοτερο.
Πιστευω οτι, 1. εχετε τα προσοντα να ηγηθειτε του ΠΑΣΟΚ, και σε επιπεδο παιδειας, αποφασιστικοτητας, συλληψης και εκφορας πολιτικων κατευθυνσεων για το κομμα και την κοινωνια, 2. εχετε τις συναινεσεις στο κομμα και θα φανει πιο ξεκαθαρα αυτο τις επομενες μερες.
Ενας ρεαλιστης (καθολου πια συναισθηματικος) φιλος του ΠΑΣΟΚ απ'το '81.
Καλη τυχη.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλο,

είσαστε στην παρούσα συγκυρία
το καλύτερο που μπορεί να συμβεί στο ΠΑΣΟΚ και στη χώρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

mag είπε...

Συνεχίζεται η αγωνία μερικών.
Μην ανησυχείτε!
Ο κάθε λαός έχει την ηγεσία που του αξίζει.
Έτσι κι εμείς.
Καθίστε να ανέχεστε την βλακεία σαν θεσμό και να την επικροτείτε επιπλέον.
Ψηφίστε τον σημερινό πρόεδρο για να αποδείξετε ότι είναι αλήθεια αυτό που έλεγε ο Αϊνστάιν:
"Δύο πράγματα δεν έχουν όριο σ΄αυτό τον κόσμο.Το σύμπαν και η βλακεία... και για το πρώτο δεν είμαι και σίγουρος!"
Κάντε τα απλά και τα αυτονόητα δύσκολα.Έτσι νομίζετε ότι θα βρείτε δικαιολογία για την οπισθοδρόμηση?
Σταματήστε και δείτε καθαρά.Δώστε μια ευκαιρία σε έναν άνθρωπο που το αξίζει από μόνος του κι όχι από κληρονομιά.
Δεν γίνεται να περιμένετε αντί για τις 20 θέσεις τις 10 εντολές.(είναι πιο συγκεκριμένες!!!)
Άλλωστε υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι αν θέλει δεν μπορεί ο Βενιζέλος να τα γράψει αντί για μία σελίδα σε 20 τόμους?
Έλεος δείτε την πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΓΑΠ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΛΑΛΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΣΟΒΟΛΑ!

ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΑΧΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΝ. ΚΑΛΑ ΖΗΤΟΥΣΑΤΕ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ, ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΕΙΣΤΕ. ΖΗΤΩΚΡΑΥΓΑΖΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ. ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ ΞΑΝΑ ΠΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΤΕ ΑΛΛΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΡΑ ΑΛΛΙΩΣ ΠΑΣΟΚ ΞΑΝΑ ΤΟ 2015.

ΑΚΟΥ ΤΣΟΒΟΛΑ ΚΑΙ ΛΑΛΙΩΤΗ, ΚΑΙ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΛΕΝΕ "ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΣΟΚ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ" ΚΤΛ ΚΤΛ ΚΤΛ

ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΣ ΑΥΤΑ ΣΤΟ ΓΑΠ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΖΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, Ο ΑΡΧΙΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΕ ΟΛΟΥΣ ΕΞΩ 3.5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ.

ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ, ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.

Να συμφωνησω κι εγω ομως Βαγγελη: Βγες και περπατα στο δρομο και μιλα με τον κοσμο. Μην βαλεις οργανα ποτε του ειδους Κουλουρη (ελεος).

Βγες διπλα στον κοσμο γιατι αυτο που ο Ελληνας κοιταει δυστυχως η ευτυχως δεν ειναι αν παμε καλα στην Ευρωπη, και η λεξεις "ρυθμος αναπτυξης" ειναι οροι διαστημικοι για τον κοσμο. Ο κοσμος κοιταει την καθημερινοτητα: εχει λεφτα να κινηθει; εχει να προσφερει στα παιδια του; εχει διευκολυνσεις σε πρωτης αναγκης πραγματα; νοιωθει ασφαλης?

ΣΕ ΝΟΙΩΘΕΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ?

Δωσε μια λιστα με πραγματα που θα ηθελες να κανεις και να δωσεις στον απλο λαο πρωτα και πιο κατω πες για τις μεγαλοεπιχειρησεις. Ο κοσμος ο απλος ειναι που πιεζετε συνεχως, μεινε διπλα του και μην κρυφτεις ποτε

PanagiotisL είπε...

Μια μετάφραση των θέσεων του Barba Ben

1. Θέλουμε να φαινόμαστε αριστεροί, γιατί αυτή είναι η τάση της κοινωνίας σήμερα. Αύριο βλέπουμε...

2. Θέλουμε να φαινόμαστε προοδευτικοί, για να τσιμπήσουμε ψήφους από τους φτωχούς αυτής της χώρας. Είναι οι περισσότεροι.

3. Θέλουμε να φαινόμαστε εκσυγχρονιστές, για να τσιμπήσουμε ψήφους από τη νεολαία και τους bloggers.

4. Θέλουμε μαζί μας όλους όσους έχουν απογοητευτεί από την πολιτική, τάζοντας τα γνωστά αναμασήματα του παρελθόντος: δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία.

5. Θέλουμε να κυβερνήσουμε τη χώρα, γι΄ αυτό βάζουμε στο αγκίστρι μας τα γνωστά και δοκιμασμένα δολώματα: αποκέντρωση, αξιοπιστία, διαφάνεια, εξυπηρέτηση του πολίτη.

6. Θέλουμε μαζί μας και τους πατριώτες του Λα.Ο.Σ. που έχουν ρεύμα αυτή την εποχή, γι' αυτό θα το παίξουμε και μεις πατριώτες.

7. Δεν θέλουμε Γιωργάκη Παπανδρέου. Αυτόν προτιμάμε να τον ξεχάσουμε σα να μην υπήρξε ποτέ.

8. Γνωστά και δοκιμασμένα δολώματα μέρος 2ο: ισονομία, ισοπολιτεία και κράτος δικαίου.

9. Θέλουμε ψήφους και από την επαρχία (παλιά τη λέγαμε περιφέρεια), γι' αυτό και τάζουμε πάλι ότι θα προσέξουμε τους κατοίκους των νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών.

10. Θέλουμε ψήφους και από τους νεογιάπηδες γι' αυτό δηλώνουμε και Ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

(Να δω πώς θα βολέψετε όλο αυτό τον αχταρμά σε ένα κόμμα... κι ακόμα είμαστε στη μέση)

11. Θέλουμε ψήφους και από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους κοινωνικά αδύνατους και από αυτούς δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Γι' αυτό θα (ξανα)επιδείξουμε τον καλό κοινωνικό μας χαρακτήρα κι όποιος τσιμπήσει, τσίμπησε.

12. Θέλουμε ψήφους και από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Έτσι κι αλλιώς του άλλους, τους μεγάλους, ή τους έχεις ή δεν τους έχεις, γι΄αυτό και τάζουμε υψηλή ανάπτυξη με έμφαση στις νέες τεχνολογίες.

13. Θέλουμε και τις ψήφους των οικολόγων (1% δεν πήραν αυτοί;) γι' αυτό και το παίζουμε ευαισθητοποιημένοι με το περιβάλλον.

14. Θέλουμε και τις ψήφους των συνδικαλιστών (μην ξεχνάμε και τις ρίζες μας). Θα τάξουμε λοιπόν ότι θέλουν να τους τάξουμε. Ε, τώρα αν δεν τα υλοποιήσουμε, δεν πειράζει!

15. Θέλουμε και τις ψήφους των πιτσιρικάδων. Αυτοί μπορεί να μην ψήφισαν σε αυτές τις εκλογές, αλλά σε 3-4 χρόνια που θα ξαναγίνουν εκλογές θα τους έχουμε καβατζωμένους. Γι' αυτό και τους τάζουμε ότι θα κάνουμε την Παιδεία όπως την θέλουν. (ρε σεις, τη σύνταξη στον αιώνιο φοιτητή ξεχάσαμε!)

16. Θέλουμε και τις ψήφους από τους οπαδούς του ΠαΣοΚ που αυτές τις εκλογές δεν ψήφισαν ΠαΣοΚ. Αυτούς θα ξεχάσουμε; Σ' αυτούς θα τάξουμε διαφανείς κομματικές διαδικασίες και δυνατότητα εξέλιξης στο κόμμα.

17. Θέλουμε και τους παλαιοπαπανδρεικούς. Λίγη συγκίνιση και ένα ψεύτικο δάκρυ μας για τον Α. Παπανδρέου δεν έβλαψε ποτέ κανένα (εδώ ο Γιωργάκης έγινε αρχηγός μόνο με το όνομα... εγώ δεν θα γίνω;)

18. Θέλουμε τις ψήφους όλων των παραπάνω και για να τις σιγουρέψουμε - όσο γίνεται - θα τάξουμε ότι θα ακούμε την κοινωνία και θα προσαρμοζόμαστε ανάλογα (προς το χειρότερο)

19. Τι λέγαμε στο 1; Α, ναι για τους αριστερούς. Ρε συ... αυτοί είναι μπουμπούνες, μάλλον δεν θα το κατάλαβαν... Ας τους τα ξαναπούμε πιο ωμά και ας ελπίσουμε ότι θα καταλάβουν.

20. Θέλουμε να γίνουμε κυβέρνηση το καταλαβαίνετε; θα κάνουμε τα πάντα γι' αυτό! Θα φιλήσουμε μέχρι κατουρημένες ποδιές! Φέρτε μας να φιλήσουμε κατουρημένες ποδιές! (α, ρε Ψαθά! Αθάνατος είσαι ακόμα και 50 χρόνια μετά*)!

*Δημήτρη Ψαθά: ο Αχόρταγος (πριν την αυλαία)

KATERINIOTHS είπε...

Αγαπητέ Κύριε Βενιζέλο,

Με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπό σας, στο ηγετικό προφίλ σας και στην αυθεντικότητα του χαρακτήρα σας, οφείλω να σας δηλώσω τα εξής

1) Η αγάπη για τον τόπο και το κοινό καλό είναι το μόνο συναίσθημα που χωράει στον πολιτικό στίβο(και αυτό εμαυρώνεται σχεδόν σε κάθε θέμα που "δεν" προκύπτει).
2) Η πλειονότητα των Ελλήνων είναι τριχοτομημένη. Αν η Ελλάδα ήταν γωνία, η Βουλή των Ελλήνων θα έπερνε Nobel μαθηματικών.
3) Αποστροφή στις ιδέες των Νέων... Λες και οι παλαιοί δεν κρίνονται ΚΑΙ από αυτούς.

Ας πιάσουμε τα σοβαρά θέματα όμως..
1) Οι Έλληνες πεθαίνουν ή στα όπλα ή στο μποτιλιάρισμα του ασθενοφόρου .
2) Στην Ιαπωνία, όταν γίνεται ένα τεράστιο λάθος, ο πολιτικός αυτοκτονεί, σαν μία ένδειξη ανδρείας και φιλότιμου (βλ. Υπουργός Γεωργίας - Ιαπωνία).
3) Που είναι το κράτος; ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΟΤΑΝ ΣΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΟΥ!
4) Η ψυχή του πολιτικού φαίνεται στο πολιτικό κόστος που αναλαμβάνει.
5) Ο "Νεοέλληνας" δε χρειάζεται πολιτικούς. Μεγάλα λόγια χρειάζεται.

Αγαπητέ Κύριε Βενιζέλο,

Αν σας δοθεί η ευκαιρία, δοκιμάστε να αλλάξετε τους Ελληνες. Να τους ξυπνήσετε απο έναν λήθαρχο που έχουν πέσει τόσα χρόνια τώρα. Αφυπνήστε τους! Κάντε τους να σκεφτούν τι είναι αυτό που θέλουν.
ΘΑ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ; Αν Ναι, στη διάθεσή σας. Αν πάλι όχι, θα είστε ο συνεχιστής μιας αιώνιας κατάστασης.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΡΟΣ 2ον
Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ.
ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ:
ΜΙΛΟΥΣΕ ΣΑΝ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΣ ΣΕ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΣΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΝ ΕΔΙΩΞΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΟΙ.ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΧΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΟ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ΕΠΕΦΤΑΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ.
ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΤΟ Δ.Σ. ΘΥΜΩΣΕ.ΤΟ ΕΙΠΕ ΕΞ ΑΛΛΟΥ. "Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΟΛΗ ΜΑΖΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ".
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Δ.Σ.
ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ Η ΝΤΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΞΟΜΟΙΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ Ν.Δ.
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ.
Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ. ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ. ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΒΕΡΤ ΗΤΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΟΧΟΥΣ.(ΝΑ ΩΡΙΜΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ)
Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.
ΕΙΣΑΙ ΑΤΥΧΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗ. ΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΕΙΧΕΣ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ 1467ου ΒΑΘΜΟΥ,
ΘΑ ΗΣΟΥΝ ΗΔΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.
ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΡΑΤΣΑ ΒΑΓΓΕΛΗ. ΚΙ ΑΣ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΣΥΜΠΑΘΗΣ ΟΣΟ ΕΝΑ ΑΓΙΟΥ ΒΕΡΝΑΡΔΟΥ.
ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΑΤΑΚΤΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗ. ΛΕΡΩΝΕΙΣ ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΗΣ ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗΣ ΒΑΣΙΛΟΚΡΑΤΙΑΣ.
ΝΤΑ ΝΤΑ ΒΑΓΓΕΛΗ.

Ανώνυμος είπε...

" ΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ,
ΤΟ ΦΩΣ Ν'ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ.
ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ Ν'ΑΝΑΣΤΗΘΕΙΣ,
ΧΙΛΙΕΣ ΘΑ ΣΕ ΣΤΑΥΡΩΣΟΥΝ"

Α,ΡΕ ΒΑΡΝΑΛΗ ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΙΧΕΣ

ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΖΙ ΣΟΥ,ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΣΧΗΜΑ.
Μ.Φ.1970

NOM_DE_PLUM είπε...

Ο/Η NOM_DE_PLUM είπε...
Στ’ αλήθεια μερικά κείμενα εδώ είναι εξαιρετικά. Εύχομαι να μπορέσει ο Κος Ε.Β. να τα αξιοποιήσει (θέμα θέλησης είναι άλλωστε)...


Θα ήθελα κι εγώ να προσθέσω τους προβληματισμούς μου. Όντως κάποιες θέσεις που λειτουργούν σαν πλατφόρμα ιδεών δεν μπορούν παρά να είναι περιληπτικές και γενικόλογες. Όπως έγραψαν και αρκετοί κανείς δεν θα διαφωνούσε μ’ αυτές, ούτε ο ΓΑΠ. Άρα έμμεσα τίθεται το ζήτημα του τρόπου που θα γίνουν αυτές πράξη καθώς και της βούλησης για την πραγματοποιήσή τους. Έχω την αίσθηση ότι η ουσία βρίσκεται ακριβώς εκεί. Θέλει ο Χ ηγέτης να τις πραγματοποιήσει; Τις πιστεύει στ’ αλήθεια; Από εκεί και πέρα, ο συντάκτης των θέσεων είναι σαν να λέει, ελάτε να συζητήσουμε τους τρόπους... Αλλιώς προς τι και η επανάληψη του «θέλουμε» ;

Το θέμα της βούλησης ήταν και ένα από τα κυρίαρχα , νομίζω, των εκλογών του Σεπτέμβρη. Από την μία είχαμε τον Κ.Κ. , που
επαναλάμβανε τα προ 4ετίας λόγια του (με λιγότερες υποσχέσεις ωστόσο), και από την άλλη τον ΓΑΠ , ο οποίος όταν μιλούσε , νόμιζες ότι δεν καταλάβαινε αυτά που έλεγε. Σαν να ήταν φορέας ιδεών κάποιου άλλου και διεκπεραίωνε απλά... Και πάλι η ψήφος ήταν αρνητική λοιπόν (όπως τόσες φορές στην μεταπολιτευτική Ελλάδα). Δεν ψηφίζω κάποιον που μ’ αρέσει, μα καταψηφίζω αυτόν που με ενοχλεί περισσότερο, αυτό εγώ κατάλαβα από το εκλογικό σώμα.


Θυμίζω επίσης ότι ένας από τους βασικούς λόγους που καταψηφίστηκε ο Κ.Σ. το 2003 (μα και παρ’ολίγο το 2000) ήταν αυτή η απίστευτη διγλωσσία του. Πόσοι από εμάς βγάζαμε τότε σπυράκια ακούγοντάς τον να μιλάει για τον σοσιαλισμό και τα σοσιαλιστικά ιδεώδη; Ο ΓΑΠ αποτέλεσε , σ’ αυτό το επίπεδο, την συνέχειά του... Από το «άλλα λέω και άλλα πράττω» του Κ.Σ. (πρωθυπουργός ων) στο « λέω χωρίς να πιστεύω και να νιώθω τίποτε απ'όσα λέω» του ΓΑΠ... Γιατί να υπερψηφιστεί τελικά;


Δύο, θα έλεγα, ήταν τα θέματα που έθιξαν οι περισσότεροι από τους σχολιαστές εδώ μέσα και είναι αυτά που απασχολούν πιστεύω και την έξω κοινωνία. Η συνέπεια λόγων και έργων και η ικανότητα του μηχανισμού του κόμματος (αλλά και εσάς του ιδίου!)να αντιληφθεί τι συμβαίνει στην κοινωνία, να δει δηλαδή τις προφανείς αλήθειες και να μιλήσει για αυτές. Υπό αυτή την έννοια διαφωνώ με τις μεγαλειώδεις ιδέες που πλέον τις βρίσκω εντελώς γραφικές και παρωχημένες. Είναι σα να πετάς στα μούτρα του άλλου ένα ψέμμα, σαν να του φωνάζεις ότι τον θεωρείς ηλίθιο! Και εξηγούμαι:


Μετά και την πτώση του ανατολικού μπλοκ , έγινε ξεκάθαρο ότι κάποιες ιδέες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν (τουλάχιστον όχι ακόμη). Είναι ο άνθρωπος έτσι φτιαγμένος, πώς να το κάνουμε; Εδώ ακόμη , μετά από 10.000 χρόνια, δεν έμαθε να λύνει το πρόβλημά του με τον διάλογο , αλλά εξακολουθεί ακόμη να πολεμάει με τον «αντίπαλό» του και θα κάνει κολλεκτίβες (θυμίζω επίσης την αποτυχία των κοινωνικοποιήσεων του Ανδρέα λόγω της ανωριμότητας –κυρίως- των ίδιων των εργαζομένων) ; Τα κόμματα λοιπόν την τελευταία 20ετία μετακινήθηκαν πιο πολύ προς το πρακτικό κομμάτι διακυβέρνησης αφήνοντας κατά μέρος τα ιδεολογήματα. Αυτός , νομίζω, είναι και ο λόγος που τα κόμματα εξουσίας μοιάζουν ως προς τα προγράμματά τους . Π.χ. και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. θέλουν να σταματήσουν να υπάρχουν ράντζα στα νοσοκομεία ή να αυξήσουν το ποσοστό του Α.Ε.Π. που δίνεται στην παιδεία. Ο τρόπος και η βούληση είναι που φέρνουν την διαφοροποίηση. Εγώ προσωπικά, θα ήμουν ευχαριστημένος, εάν κατάφερνε η εκάστοτε κυβέρνηση να πραγματοποιήσει ένα ελάχιστο μέρος αυτών που επαγγέλλεται ότι θα κάνει. Σε τελική ανάλυση, όλοι μας νιώθουμε ικανοποίηση όταν δεν χειροτερεύει , χρονιά με χρονιά, η οικονομική κατάστασή μας ...

Εγώ λοιπόν θα ήθελα λίγα έως και ελάχιστα λόγια. Απλές, μικρές δεσμεύσεις πάνω σε κάποια ζητήματα που είναι στοιχειώδη μα δείχνουν να έχουν ξεχαστεί. Τα θίγουν λίγο- πολύ όλοι εδώ μέσα. Η απλή καθημερινότητα. Τα μεγάλα θέλουν και πολύ χρόνο για να γίνουν... καλό είναι να λέγονται και αυτά , μα κάντε πρώτα πράξη αυτά που φαντάζουν ευτελή, τετριμμένα, αυτονόητα. Θέλω ένα πάτημα για να πιστέψω στην συνέπεια και την συνέχειά σας. Αρχίστε απότα ελάχιστα λοιπόν και μετά πείτε για ποιό λόγο να κάνω παιδιά και ποιά προοπτική θα έχουν...


Κλείνω με κάτι σχετικό με την περίφημη αριστερά. Γιατί κυνηγάτε μανιωδώς έναν διάλογο που δεν θέλουν εκείνοι; Ξεχάσατε τόσο εύκολα το 1989; Πεθαμένο τον περίμεναν από το νοσοκομείο και χώριζαν τα κομμάτια του, πώς το ξεχάσατε ; οι ίδιοι περίπου άνθρωποι δεν είναι στον ΣΥΝ. και στο ΚΚΕ; Αυτοί δεν λένε τώρα ότι προτιμάνε να μην κυβερνήσουν αλλά να κρίνουν εκ του ασφαλούς ; δηλαδή εάν το ΠΑΣΟΚ κατηγορείται για απουσία πρακτικής εφαρμογής των όσων υπόσχεται, τι να πούμε για εκείνους ; Είναι άραγε τυχαίο ότι πλην των εκλογών του 1958 (ΕΔΑ 25%), ουδέποτε άλλοτε η αριστερά πήρε πάνω από 15% συνολικά;

Ευχαριστώ για την φιλοξενία και την συγγνώμη μου για το «σεντόνι»!

ΥΓ: Το σχόλιο αυτό δημοσιεύθηκε κατά λάθος στο θέμα " ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΟΙΝ.ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑ". Παρακαλώ όπως φροντίσει ο υπεύθυνος να διαγραφεί.

Ανώνυμος είπε...

νομίζω ότι ο κ. Βενιζέλος είναι άξιος αλλά προκαλεί την μήνιν μεγάλης μερίδας της παράταξης γιαυτό θα πρέπει να επιλέξει το μοντέλο της δυαρχίας μαζί με τον πανάξιο κ. Λοβέρδο. ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

ανρωτιέμαι αν εχετε καταλάβει ότι το blog έχει καταληφθει από σπείρα των ΓΑΠ με εντολή ΓΑΠ... Όταν δεν υπάρχουν μέσα να εξοντώσεις τον αντίπαλο καταφέυγεις στην επίθεση επί προσωπικού...η κατάντια του μεσοέλληνα σε όλο της το μεγαλείο

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλο,

Νομίζω βιαστήκατε λίγο το βράδυ των εκλογών και αυτό μπορεί να σας στοιχίσει....

http://hellas-fos.blogspot.com/

criticalthinking είπε...

@ politis_ath
Αγαπητέ politi, χαίρομαι που έστω ένας εισάκουσε το θυμό μου σχετικά με την ιδιοποίηση του κομματικού μηχανισμού προς όφελος του κ.GAP.
Όμως κατά πως φαίνεται δεν καταφέραμε να ευαισθητοποιήσουμε κανέναν άλλον.

Ένα δεύτερο σχόλιο αφορά τους φίλους του ιστολογίου. Αναρωτιέμαι πράγματι τι σημαίνει αυτή η επιδρομή πως "ανώνυμων". Εγώ προσωπικά δεν γράφω σε ιστοσελίδες φιλικά (ή μάλλον, φανατικά) προσκείμενες στον GAP διότι το θεωρώ ανέντιμο. Το διακύβευμα είναι το πώς θα πείσει ο Βαγγέλης, το πως θα του δοθεί η δυνατότητα να κοινωνήσει τις σκέψεις και οράματα του έτσι ώστε να τον εμπιστευτούν και όσοι διάκεινται δυσμενώς, αλλά όμως έχουν ανοιχτά τα ώτα τους. Δεν με ενδιαφέρει το πως θα χάσει ο GAP. Όπως επίσης δεν με ενδιαφέρουν τα κλαψουρίσματα του Τσοβόλα, οι νουθεσίες του Λαλιώτη, η πατριαρχικές δηλώσεις του Λιβάνη (έλεος!), ο τραμπουκισμός του Τζουμάκα και οι θλιβερότητες του Παπουτσή (Τι παρέα , θεέ μου).
Το αδιάβλητο των διαδικασιών μας απασχολεί, εμάς τους φίλους του Βαγγέλη και η αποφυγή των "κάτω απο τη ζώνη χτυπημάτων".

Με εκτίμηση

criticalthinking είπε...

Θα ήθελα να θυμίσω μιά φράση που συνοδεύει την επικράτηση του Ελ. Βενιζέλου στο ρουν της Ιστορίας:
" Δεν τον ανακήρυξε η φωνή, αλλά η σιωπή του λαού".
Ποτέ δεν ήθελαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ένεκα Κρητικός (και η Κρήτη τότε ανήκε στους Οθωμανούς) αλλά και φιλελεύθερος ( και τα φιλομοναρχικά αισθήματα του Έλληνα είναι πλέον αδιαμφισβήτητα.) Όμως ήταν τόσο ισχυρή η προσωπικότητα του ώστε απλώς δεν μπορούσαν παρά να τον αποδεχθούν.
Δεν θα σας αγαπήσουν φίλτατε Ευάγγελε. Μην περιμένετε κάτι παρόμοιο.
Απλώς θα σας χρησιμοποιήσουν. Ο γάμος δεν θα είναι από έρωτα αλλά από ένα χυδαίο συνοικέσιο. ¨Όμως μην σας λυπεί αυτό. Στη συνέχεια θα έχετε όλο το χρόνο για να τους πείσετε να σας «ρίξουν απλώς μια ματιά» και με τον καιρό θα σας αγαπήσουν. Άλλωστε οι γάμοι που αντέχουν στο χρόνο είναι…τέτοιου τύπου γάμοι.

Και μια και αναφέρθηκα στον Ελευθέριο,
ας θυμηθούμε την περίφημη σύγκρουση του Πρίγκηψ Γεωργίου με τον Ελ. Βενιζέλο (σατανικές συμπτώσεις!) στα 1905. Η σύγκρουση ήταν μεταξύ των θέσεων του Πρίγκηψ υπέρ της ανακήρυξης της Κρήτης σε ανεξάρτητο πριγκιπάτο με δεσποτική διακυβέρνηση, και των θέσεων του Ελευθέριου Βενιζέλου υπέρ της αδέσμευτης αυτονομίας της Κρήτης, της κατάργησης της Βασιλείας και της εξουσιοδότησης της Κρητικής Συνέλευσης να εκλέξει κυβερνήτη. Η σύγκρουση εκείνη οδήγησε στο Θέρισο, κι έπειτα στο Γουδί, και την συνέχεια την γνωρίζετε.
Δεν είναι εντυπωσιακές οι ομοιότητες?
Δεν αμφιβάλλω ότι θα στέρξουν οι « άλλοι» να μας κατηγορήσουν ότι ιστορία ενίοτε επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Όμως αυτός ΔΕΝ είναι ο κανόνας.

Τελειώνω με μια ρήση του Ελευθέριου Βενιζέλου:
« όπου η εξουσία αφαιρεί τας λαϊκάς ελευθερίας δια πραξικοπήματος, εκεί ανοίγεται πλέον η νόμιμος οδός των επαναστάσεων, και δια της οδού ταύτης νικητής θα εξήρχετο ο υπέρ των ελευθεριών του αμυνόμενος λαός συντρίβων ανηλεώς πάσαν εναντίον του δύναμιν»

Με εκτίμηση

g.antonopoulos είπε...

Από την πρώτη στιγμή που δήλωσες "ΠΑΡΩΝ" ήμουν μαζί σου. Ισώς όμως η αντίδράσή μου αυτή να ήταν εν θερμώ. Παρ' όλα αυτά συνεχίζω να υποστηρίζω την υποψηφιότητά σου, αλλά συγχρόνως παρακολουθώ τις εξελίξεις και διατηρώ επιφυλάξεις για την τελική απόφασή μου. Εδώ θέλω να σε πληροφορήσω ότι συμμετείχα σε μια συνεδρίαση της Δ.Ο. Περιστερίου ως μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η συντριπτική των μελών ήταν υπερ του Γιώργου με βαρύτατες εκφράσεις μάλιστα προς το πρόσωπό σου αλλά και προς τον Κώστα Σημίτη. Προσωπική μου άποψη την οποία εξέφρασα και σε 'κείνη την συνεδρίαση είναι ότι όλα αυτά δεν είναι υπερ της Δημοκρατίας. Κάθε υποψηφιότητα είναι ευπρόσδεκτη πόσο δε μάλλον όταν υποβάλλεται αυθόρμητα από την πρώτη στιγμή. Τι θέλουμε δηλαδή να πάμε πάλι σε εκλογή Προέδρου με τη Δημοκρατικότατη διαδικασία του ενός υποψηφίου; Όχι ότι επικρίνω την εκλογή του Γιώργου το 2004. Άλλωστε ήμουν ένας από αυτούς που συμμετείχε. Άλλο τότε όμως άλλο σήμερα. Τέλος πάντων όλα αυτά έχουμε καιρό και να τα συζητήσουμε και να τα αναλύσουμε και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Τώρα αυτό που προέχει είναι η επόμενη των εκλογών ημέρα. Αυτό που προέχει έιναι να αποδείξουμε στην πράξη ότι ήμαστε Δημοκρατικό "ΚΙΝΗΜΑ" σεβόμενοι το όποιο αποτέλεσμα και συμπορευόμενοι για το καλό του κινήματος αλλά και του τόπου. Όποιος και να είναι ο νικητής δεν έχουμε περιθώρια για απώλειες σημαντικών στελεχών. Γιώργος - Βαγέλης - Κώστας είναι ίσως ότι καλύτερο έχουμε να επιδείξουμε για τη σύνθεση και την προοπτική. Όποιος και αν είναι ο νικητής, σας χρειαζόμαστε και τους τρεις "ΜΑΖΙ" για ένα καλύτερο αύριο για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και την Χώρα. Εύχομαι καλό αγώνα!!!

Ανώνυμος είπε...

Αν θέλετε να δείτε γιατί έχασε το ΠΑΣΟΚ θυμηθείτε τα εκλογικά κέντρα στα οποία ψηφίσατε και σε πόσα από αυτά δεν υπήρχε αντιπρόσωπος του κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ φίλοι έχει αποξενωθεί από τον κόσμο που ενεργά το στήριζε. Θυμηθείτε πόσοι σπό σας έκαναν πραγματικά πολιτική κουβέντα στα καφενεία στους χώρους δουλειάς και όπου αλλού. Θυμηθείτε πόσοι από σας συμμετείχαν σε απεργίες πορείες και γενικά εκδηλώσεις διαμαρτυρίας όταν η κυβέρνηση της ΝΔ επέλαυνε κατά των όποιων κατακτήσεων του λαικού κινήματος. Μετρηθείτε και θα δείτε ότι είστε λιγότεροι και από τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ μπορεί και του ΣΥΡΙΖΑ. Αν το ΠΑΣΟΚ που θέλετε είναι το ΠΑΣΟΚ των μηχανισμών για να βολεύονται οι λίγοι, ενα ΠΑΣΟΚ μηχανισμό εξουσίας χάρισμά σας. Εμείς θέλουμε το ΠΑΣΟΚ κίνημα αλλαγής, συμμετοχής που θα ξαναεκφράσει τα όνειρα και τις ελπίδες των μη προνομιούχων, ένα ΠΑΣΟΚ που θα ξανακατέβει στους δρόμους αν χρειαστεί να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις των 20 χρόνων. Θέλουμε έναν ηγέτη που πιστεύει σε συλλογικές διαδικασίες και ορθώνει ανάστημα στα δύσκολα, που εμπνέει και δεν διχάζει, που παίρνει την ευθύνη για τις ήττες και που μοιράζεται τις νίκες, που στο κάτω κάτω της γραφής ήταν εκεί όταν ο ΑΝΔΡΕΑΣ τον χρειάστηκε και δεν του έλεγε παραιτήσου. Αν αυτά τα βλέπετε στο Γ. Παπανδρέου χάρισμά σας. Εγώ που από ΤΟ 81 ψηφίζω ΜΟΝΟ ΠΑΣΟΚ σας λέω ότι σε περίπτωση επανεκλογής του σας χαιρετώ συντριφικά και πάω αριστερότερα

Ανώνυμος είπε...

Ποιά απ αυτές τις 20 θέσεις δεν θα μπορούσε να υπάρξει σε ένα προγραμματικό κείμενο της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ αρκεί να υποκαθιστόταν η λεξη ΠΑΣΟΚ απο τη λεξη ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ ....
Μεγαλύτερη σαφήνεια σ. Βενιζέλε και άσε τους "κακούς" επικοινωνιακούς συμβούλους να σου προτείνουν γλυκανάλατες ιδεολογικές σούπες...

Ανώνυμος είπε...

Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την πλατφόρμα σου, θα δει ότι δεν περιλαμβάνει τίποτε το ριζοσπαστικό, ή οραματικό: Θυμίζει λίγο Ντόρα, συν μια ισχυρή δόση κρατισμού. Η άποψή σου τρέχει πίσω και τρέμει την γνώμη των πολλών, θεοποιώντας την έννοια του πολιτικού κόστους (έχεις δηλώσει άλλωστε ότι ο χειρισμός του, είναι η πεμπτουσία της πολιτικής). Η πολιτική όμως πρέπει να μεταμορφώνει δυναμικά την κοινωνία κι όχι να την "εκφράζει", σαν ρεπόρτερ, ή δημοσκόπος. Σε ξέρω κ. Βενιζέλε και σε παρατηρώ χρόνια τώρα: Από τα συνέδρια της ΦΕΑΠΘ στη Θεσ/νίκη της δεκαετίας του '70, μέχρι το υπουργείο Πολιτισμού, έχω πια πεισθεί ότι στην περίπτωσή σου, δεν ισχύει το:"πού είσαι νιότη που 'δειχνες πως θα γινόμουν άλλος", γιατί σ' όλη αυτή τη διαδρομή δεν έπαψες ποτέ να εκφράζεις κατεστημένες και συντηρητικές απόψεις, σε κρίσιμες δε στιγμές ακόμη και αντιδραστικές, όπως η στάση σου στο θέμα των ταυτοτήτων ή η λογοκρισία της έκθεσης "outlook" στη διάρκεια της πολιτιστικής Ολυμπιάδας. (ήσουν και υπουργός Πολιτισμού, παρακαλώ!). Η σταθερή και συνεπής στάση σ' αυτά τα ζητήματα δημοκρατικών δικαιωμάτων τώρα μάλιστα που η ακροδεξιά έχει αναβαθμιστεί, δεν είναι από τα δυνατά σημεία σου, αντίθετα είναι και με το παραπάνω, του Παπανδρέου.
Οι απόψεις σου κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να γίνουν κυρίαρχες σ' ένα ριζοσπαστικό σοσιαλιστικό κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ, μπορούν να υπάρχουν ως ρεύμα.

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ,

ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "ΣΚΟΡΠΙΟΣ" ΤΟΥ 1972, Η Σ.Ι.Α. ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ ΛΩΡΙΕΡ, ΠΟΥ ΤΟΝ ΥΠΟΔΥΕΤΑΙ Ο ΑΛΑΙΝ ΝΤΕΛΟΝ, ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ ΣΙΑ ΚΡΟΣ, ΠΟΥ ΤΟΝ ΥΠΟΔΥΕΤΑΙ Ο ΜΠΑΡΤ ΛΑΝΚΑΣΤΕΡ ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΠΑΓΙΔΕΥΣΕΙ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΡΟΣ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΔΥΟ ΗΠΕΙΡΟΥΣ, ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΗ. ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ, ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ, Ο ΝΤΕΛΟΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΛΑΓΑΡΙΑΣΜΟ ΚΑΙ "ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ" ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΤΟΝ ΜΠΑΡΤ ΛΑΝΚΑΣΤΕΡ, ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ, ΣΕ ΕΝΑ ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΡΟΣ, ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΞΕΤΕΛΕΣΕ Η ΣΙΑ, ΚΑΙ Η ΑΡΑΒΩΝΙΑΣΤΙΚΙΑ ΤΟΥ ΛΩΡΙΕΡ ΠΟY ΗΤΑΝ ΤΣΙΡΑΚΙ ΤΗΣ ΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΣΚΑΒΕ ΤΟΝ ΛΑΚΚΟ. ΠΡΙΝ "ΠΕΘΑΝΕΙ' Ο ΜΠΑΡΤ ΛΑΝΚΑΣΤΕΡ, ΑΙΜΟΦΥΡΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΤΟΥ ΓΚΑΡΑΖ, ΓΥΡΝΑΕΙ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΤΟΥ OTI ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΚΡΥΦΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΗ ΣΙΑ, ΟΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΩΜΟΤΟΥΝ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ Η ΑΝ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥΣ (υποννοωντας, βεβαια, οτι βαζουν αλλους να σκοτωνονται για να εχουν τον ελεγχο). ΜΑΝΤΕΨΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΤΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ. ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΝΤΕΛΟΝ ΑΠ' ΤΟ ΓΚΑΡΑΖ ΣΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΚΑΘΩΣ ΣΚΥΒΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΓΑΤΑΚΙ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΝ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙ Η ΚΑΝΝΗ ΕΝΟΣ ΣΙΓΑΣΤΗΡΑ ΑΠ' ΤΟ ΟΠΛΟ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΒΑΛΤΟΥ ΤΗΣ Σ.Ι.Α., ΑΠ' ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΙΑΣ ΚΑΝΤΙΛΑΚ ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ. Ο ΝΤΕΛΟΝ ΠΕΦΤΕΙ ΣΕΚΟΣ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ, ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ, Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΟΥ ΥΠΟΚΙΝΕΙ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ, ΠΟΥ ΕΚΡΑΖΕΤΑΙ ΑΠ' ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΑΣ, ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΝΑ ΤΣΑΚΩΝΕΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΟΤΙ ΕΡΧΕΣΤΕ ΝΑ ΑΡΠΑΞΕΤΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΠΑΣΕΤΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΕΧΕΙ ΧΩΡΙΣΤΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΕ ΔΥΟ ΑΝΤΙΠΑΛΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ, ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΦΟΒΟ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ.

ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΣΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΣΑΣ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΔΗΛ. ΠΟΥ ΥΣΤΕΡΕΙ Ο ΓΑΠ. ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΟ, ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΣΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΟΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ. ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΛΟΙΠΟΝ, ΜΗΝ ΠΑΙΞΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΟΣΜΟ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΩΡΑ. ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΓΙΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών είναι ξεκάθαρο και διαυγές. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες του, να ξαναβρεί το χαμένο δρόμο του σοσιαλισμού, να ακολουθήσει πραγματικά αριστερή και όχι κεντροδεξιά πορεία, να συνάψει πολιτική και κοινωνική «συμμαχία» με τα κόμματα της αριστεράς.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να σταματήσει να ισορροπεί ανάμεσα στην σοσιαλιστική του ιστορία και την νέο-αστική πολιτική των μεγάλων συγκλύσεων και συναινέσεων. Οφείλει να προχωρήσει σε μια εσωτερική αλλαγή που να μοιάζει με μια πραγματική κοινωνική επανίδρυση.

Αυτή η επανίδρυση, σε ένα κόμμα δημοκρατικό, όπως το Κίνημα μας, που έχει όργανα και καταστατικό μπορεί να γίνει με συλλογικότητα. Τα συντεταγμένα όργανα του, ο Πρόεδρος του Γιώργος Παπανδρέου, τα μέλη και τα στελέχη του μπορούν να διασφαλίσουν την ενότητά και να ξεπεράσουν την κρίση.

Εγγυητής αυτής της νέας πορείας, αλλά και της ενότητας του Κινήματός μας, είναι η βάση του. Για την αποκατάσταση της εσωκομματικής γαλήνης αλλά και για το ποιος θα ηγηθεί του κόμματος στα επόμενα χρόνια θα αποφασιστεί από το σύνολο των μελών και φίλων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μέσα από ουσιαστικό πολιτικό διάλογο.

Διάλογος που πρέπει να αγγίξει τόσο τα ουσιαστικά αίτια της ήττας, όσο και την μελλοντική φυσιογνωμία και το μοντέλο λειτουργίας του κόμματος. Το Κίνημα οφείλει να δρα με βάση τις διαμορφούμενες κοινωνικές ανάγκες και εξελίξεις και όχι με βάση προσωποπαγείς ισορροπίες, που σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνονται και με την επιρροή τηλεοπτικών σταθμών και γενικά των ΜΜΕ.

Οι εξωθεσμικοί παράγοντες που επιχειρούν ή έχουν καταφέρει να «υιοθετήσουν» μέλη του πολιτικού προσωπικού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και επιδιώκουν να ασκήσουν πιέσεις και να καθορίσουν το μέλλον του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ας περιοριστούν στον πραγματικό τους ρόλο που είναι η ολοκληρωμένη καταγραφή και η αντικειμενική ανάλυση των γεγονότων.

Η προσπάθεια απόδοσης των ευθυνών για την ήττα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μόνο στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου είναι πολιτικά ανιστόρητη αλλά και εκ του πονηρού. Τις εκλογές τις χάνουν τα πολιτικά κόμματα στη βάση της κατασταλαγμένης αντίληψης που έχει η κοινωνία για αυτά και τα στελέχη τους.

Κάθε προσπάθεια να βρεθούν αποδιοπομπαίοι τράγοι υποκρύπτει αχαλίνωτες πολιτικές φιλοδοξίες επίδοξων αρχηγών και εκείνων που τους πλαισιώνουν. Οι «εν αναμονή» αρχηγοί που συστηματικά αμφισβητούν κάθε ηγεσία στο πρώτο κακό αποτέλεσμα ας περιμένουν την κρίση του λαού.

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας και όχι η ώρα του Πρετεντέρη! Αναζητώντας λοιπόν την αλήθεια για την ήττα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιβάλλεται να αξιολογήσουμε και την συνολική συστράτευση των στελεχών του κινήματος στην εκλογική μάχη.

Μήπως κάποια στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. βρήκαν την κατάλληλη ώρα για διακοπές και χαλάρωση; Μήπως κάποιοι σύντροφοι ευαγγελίζονταν την επερχόμενη ήττα σαν να έφτανε η ώρα της δικής τους ιστορικής-εσωτερικής δικαίωσης; Μήπως κάποιοι που είχαν απομονωθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, επεδίωξαν την ήττα για να ανακάμψουν με στόχο την εξουσία;

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα που με πληρότητα και συμπληρωματικότητα έδινε απαντήσεις στα σύγχρονα θεσμικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Ταυτόχρονα υπήρξε ικανοποιητική ανανέωση σε επίπεδο υποψηφίων βουλευτών, όπου οι περισσότεροι έγιναν θετικά αποδεκτοί από τους φίλους και τους οπαδούς μας.

Το κακό εκλογικό αποτέλεσμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κυβερνητισμό και την αλαζονεία που πλήττει σειρά στελεχών του κινήματος σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα οι προσωπικές στρατηγικές οδήγησαν σε απώλειες, ακόμα και στη Κρήτη. Οι φωτιές και το κλίμα συμψηφισμού ευθυνών που καλλιέργησαν με κάθε τρόπο τα ΜΜΕ σε συνδυασμό με την μικρή προεκλογική περίοδο έπαιξαν καταλυτικό ρόλο.

Η συνθηματική ρητορεία της Κυβέρνησης και η αδυναμία άσκησης ουσιαστικού και σε βάθος προγραμματικού λόγου, στα πλαίσια της τηλεοπτικής δημοκρατίας, έκλειναν την πλάστιγγα υπέρ του κόμματος που πορεύτηκε με δημοσκοπήσεις και χωρίς πρόγραμμα-δεσμεύσεις.

Ειδικότερα η αδυναμία των μεσαίων στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να αφομοιώσουν ένα σύγχρονο και προοδευτικό πρόγραμμα και παράλληλα η αποκοπή τους από την πραγματική κοινωνική βάση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την κοινωνία συνέβαλαν αποφασιστικά στην καθίζηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση και πολιτικός διάλογος, με κύριο, αλλά όχι μοναδικό, στόχο την ενότητα και τη συνοχή του κινήματος. Ο διάλογος πρέπει να αποβλέπει και στην πλήρη αποσαφήνιση της ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με αναφορά στις αρχές και στις αξίες της 3ης του Σεπτέμβρη και στα οράματα του ιδρυτή Ανδρέα Παπανδρέου.

Χρειάζεται επειγόντως να επιβεβαιωθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του πολιτικού μας φορέα και να οριοθετηθούν οι διαφορές μας από τη συντηρητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που προφανώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα εξωθεσμικών κέντρων, των κουμπάρων και των «δικών» τους παιδιών.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να αντισταθεί στην αποϊδεολογικοποιημένη πολιτική προσέγγιση-κατάταξη του «κέντρου», είτε αυτό εκφράζεται στη λογική του «μεσαίου χώρου», είτε στη λογική της «κεντροαριστεράς», είτε του «κοινωνικού κέντρου». Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να ξαναγίνει σοσιαλδημοκρατικό ριζοσπαστικό και προοδευτικό κίνημα.

Η προσπάθεια για την αλλαγή στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν μπορεί να στηρίζεται στους γνωστούς 'παραθυρόβιους', που για μεγάλο διάστημα παρέλαυναν στα κανάλια, χωρίς ποτέ να αναδεικνύουν την ουσία του προγραμματικού λόγου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Οι περισσότεροι αντί να βρεθούν κοντά στους πολίτες και τα προβλήματα τους έχουν πετύχει να συμβάλουν στην απαξίωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του δημόσιου πολιτικού διαλόγου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε το λάθος ότι δεν τόλμησε όσο έπρεπε. Δεν συγκρούστηκε με τα «κακώς κείμενα» στη βάση του πολυσυλλεκτικού ΠΑ.ΣΟ.Κ. Επιλογή που έχει αξία όταν αυτή η πολυσυλλεκτικότητα στηρίζεται σε κοινωνικές δυνάμεις και όχι σε «βαρονίες» συμφερόντων. Κάποιοι κατάφεραν να αποκτήσει και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. βαρώνους!

Ταυτόχρονα, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε το λάθος να «δείξει τα δόντια του», χωρίς να ολοκληρώσει το «άλλαξε τα όλα» πολύ νωρίς. Όταν «έκοψε» βουλευτές που ενεπλάκησαν στην «υπόθεση Πάχτα». Όταν έφερε ένα εντελώς νέο ψηφοδέλτιο Ευρωεκλογών. Όταν προώθησε μερικά "καθαρά" στελέχη στο Πολιτικό Συμβούλιο. Όταν το 2005 μετά την ΔΕΘ σε ανύποπτο χρόνο δήλωσε ότι δεν θα κυβερνήσει με τους TVstar, καλώντας τα ΜΜΕ-lobby να προβάλουν και τα νέα στελέχη του Κινήματος.

Αλήθεια, ποιος "επενδυτής" θα αποσύρει την "επιρροή" του και θα αποχωριστεί το πολιτικό προσωπικό που επηρεάζει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. τη ΝΔ ή άλλα κόμματα (όλοι γνωρίζουμε τη λίστα των στελεχών, όλων των κομμάτων, που συστηματικά εμφανίζονται και ανακυκλώνονται στα talk-show.)

Αυτό επιχειρείται «ρευστοποιηθεί» σήμερα! Συγκεκριμένες “επιχειρηματικές επιρροές” στρατεύονται πίσω από την επιλογή, σα να πρόκειται για «νέο διευθύνοντα σύμβουλο», φιλόδοξων "μετόχων". Αυτό που δεν ξέρουν όλοι αυτοί είναι ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει μια μόνο μια μετοχή και μόνο έναν ιδιοκτήτη, τον ΛΑΟ!

Η προσπάθεια μας λοιπόν οφείλει να γίνει με αρωγό την βάση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Για το σκοπό αυτό επιβάλλεται να εκφραστούν άμεσα όλα τα τοπικά όργανα του Κινήματος (Σ.Ε., Ν.Ε., Π.Ε.) Παράλληλα όλοι οι σύντροφοι που εκπροσωπούν το Κίνημα μας, και τον λαό του Ηρακλείου, σε διάφορα αιρετά όργανα ή σε θεσμούς επιβάλλεται να τοποθετηθούν δημόσια για το μέλλον του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Δεν γίνεται κατανοητό για ποιο λόγο δεν έχουν λάβει ακόμα καθαρή και δημόσια πολιτική θέση. Η κρίση στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι σημαντική και δεν μπορεί να επιχειρείται η επίλυση της με παρασκήνια, διαπραγματεύσεις και απολιτικές στοιχίσεις. Ο λαός του Ηρακλείου δικαιούται να μάθει την άποψη προβεβλημένων στελεχών και επικεφαλείς οργάνων.

Όσοι φιλοδοξούν να εκπροσωπούν τους φίλους και τα μέλη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι υποχρεωμένοι να μην φοβούνται το κόστος των επιλογών τους και να μην πατάνε σε δυο βάρκες ή να λειτουργούν καιροσκοπικά.

Εμείς δηλώνουμε στην στήριξη μας στον Γιώργο Παπανδρέου και συστρατευόμαστε στην προσπάθεια για ρήξεις, τομές και ανατροπές.

Πρόεδρε, ΜΑΖΙ ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ! ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Μακρυγιαννάκη Ειρήνη, μέλος Ν.Ε. Ηρακλείου, αναπληρώτρια γραμματέας Δ.Ο. Νοτίων συνοικιών Δήμου Ηρακλείου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Σταυρουλάκη Σοφία, μέλος Ν.Ε. Ηρακλείου, αναπληρώτρια γραμματέας Δ.Ο. Τεμένους ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Μποκέας Μενέλαος, μέλος Ν.Ε. Ρεθύμνου, αναπληρωτής γραμματέας Δ.Ο. Ρεθύμνου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ανωγειανάκη Μαρία, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Τεμένους ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Καλαϊτζάκης Δημήτρης, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Νοτίων συνοικιών Δήμου Ηρακλείου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Καναβάκης Νάσος, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Βόρειων Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Κυριακίδη Μαρία, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Ρούβα ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Κυριακίδης Γιώργος, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Ρούβα ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Λυδάκης Μάνθος, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Αρχανών ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Λυπάκη Κυριακή, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Βιάννου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Μυτάρας Βασίλης, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Ανατολικών Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Παπαδάκη Μαρία, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Αρχανών ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Πολιτάκη Ειρήνη, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Τεμένους ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Πρασιανάκης Γιώργος, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Κόφινα ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Στεργιόπουλος Γιώργος, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Νοτίων Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Σφακιανάκης Ζαχαρίας, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Δυτικών συνοικιών Δήμου Ηρακλείου.

Ανώνυμος είπε...

για το υποκειμενο δικαιο που ακούει στο ονομα "μιχας" υπαρχουν πολλα στην πλατη του...λιγο να ερευνησει κανεις, ευκολα θα διαπιστωσει ολα οσα συνιστουν την λεγομενη καμπουρα του....στοχος απωτερος ειναι το αξιωμα του βουλευτη...ελπιζω αγαπητε βαγγελη οταν εκλεχτεις να τον αξιολογησεις οπως ακριβως του αξιζει, με ολη την δικαιοσυνη και την αξιοκρατια που νομιζω οτι σε διεπει....καποιοι πρεπει να ανηφορησουν στην προτερα ζωη τους, αυτή του προηγουμενου επαγγελματος τους, πχ του ζωγραφου, του καλλιτεχνη, του σιδηροκολλητη κλπ, διχως να το παιζουν πολιτικοι χωρις καμια ιδεολογια και θεση, παρα μονο με την ιδεολογια της αρπαχτης....

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΠΑΣΟΚ (ΑΠΌ 3-3-2005)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ, Μέλη και Φίλοι του ΠΑΣΟΚ,Αρθρο 18 Συμμετοχή στο ΠΑΣΟΚ

1. Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, που αποδέχονται τις αρχές και τους στόχους του Κινήματος και που δεν συμμετέχουν σε άλλο ελληνικό κόμμα, μπορούν να συμμετάσχουν στο ΠΑΣΟΚ ως Μέλη του ή ως Φίλοι του.

2. Με τις ίδιες προϋποθέσεις συμμετέχουν και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και αλλοδαποί πολίτες που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.


Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΦΤΙΑΞΕΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΦΙΛ.

Οι Ευρωπαίοι και αλλοδαποί οικονομικοί μετανάστες, φίλοι του ΠΑΣΟΚ (με 2 ευρώ), θα δώσουν τη νίκη στο Γιώργο.
Ολες οι δημοσκοπήσεις παίρνουν ως βάση το εκλογικό σώμα των βουλευτικών εκλογών. Λάθος!

Ανω των 16, Ελληνας ή Ευρωπαίος ή νομίμως διαμένων αλλοδαπός, θα είναι ο ψηφοφόρος για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Ανώνυμος είπε...

Βαγγελη,

Κερδιζεις....εισαι μπροστα στις προτιμησεις. Παρτους φαλαγγι, μεγαλεεεε. Ειμαστε μαζι σου. Μην επαναπαυτεις. Βαλτους τις φωνες να λουφαξουν οι πριγκηπες και οι πριγκηπεσες. Ειδες το Νικο Π. στον Ευαγγελατο προχτες? Ολο αμερικανικο στοχασμο, και φιλοσοφιες της μπουρδας. Τις δυο πανωλεθριες του αδελφου του δεν τις ειδε. Και απορω πως γραφει βιβλια χωρις να μιλαει καλα Ελληνικα. Αποριας αξιο μ' αυτα τα αμερικανακια.

Ανώνυμος είπε...

κ. Βενιζέλο,

Το βαθύ ΠΑΣΟΚ είναι απέναντί μας και απέναντί σας. Έχουν γατζωθεί στην κομματική εξουσία και δεν πρόκειται να την αφήσουν με τίποτα. Είναι απίστευτα μωρό αλλά δυστηχώς αν δεν βγείτε πρόεδρος θα καταντήσουμε απλά ένα κόμμα που θα απολαμβάνει την κρατική επιχορήγηση με ποσοστά εκεί γύρω στο 30%.
Αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτό είναι το πρόβλημα. Τα λαμόγια των οργανώσεων κάνουν ότι μπορούν να βγάλουν τον ΓΑΠ. Ας είναι. Δώστε την μάχη άσχετα με το αποτέλεσμα. Θα την δώσουμε κι εμείς μαζί σας!

skeptomenospolitis είπε...

Επειδή δεν μπορώ να βρω το mail σας, σας παραπέμπω στο blog μου tyllman.blogspot.com. Διαβάστε το και θα πάρετε απαντήσεις για πολλά.

Ανώνυμος είπε...

τι καινουργιο δηλαδη προσθετει αυτο το κειμεο στην πολιτικη ζωη του τοπου? Γενικολογια και ξυλινος λογος σε ολο τους το μεγαλιο. Με αυτες τις θεσεις αγαπητε Βαγγελη δεν ειναι δυνατον να ζητατε τη συμπαρασταση των συντροφων για να "αναγεννησετε" το παπανδρεικο πασοκ. Δεν πειθετε πλεον κανεναν για την αγνοτητα των προθεσεων σας.
Εχετε ποτε αναλογιστει τις δικες ευθυνες για τη σημερινη εικονα του πασοκ? τελος μια ερωτηση ηθελα να σας κανω, συμεριζεστε τη σταση του πρωτοπαλικαρου σας κυριου Λοβερδου στην κε? ο λαος αγαπητε βαγγελη δεινει ευκαιριες ενιοτε ομως γυριζει και την πλατη

Unknown είπε...

Αγαπητέ Βαγγέλη,

Μετά τις χθεσινές διαδικασίες νομίζω ότι άρχισες να καταλαβαίνεις τα της ενότητας στο ΠΑΣΟΚ και πότε χρησιμοποιούνται. Εάν δεχθείς τα γλιστρήματα όχι στις 11 του Νοέμβρη δεν γίνεται ψηφοφορία ούτε στις 11 Μαΐου δεν θα γίνει. Πολύ γλυκιά η πρόταση των Παναγιωτακόπουλου Μπεγλίτη Παπουτσή να φέρουν οι υποψήφιοι υπογραφές κάτω από την υποψηφιότητα. Μια ακόμα προσπάθεια να σε «μπλέξουν» στη διαδικασία μόνο που ξέχασαν και έμπλεξαν και τον Σκανδαλίδη σε μια εσωτερική μάχη της Α΄Αθήνας. Σήμερα σε άρθρο του στα ΝΕΑ ο Γ. Παναγιωτακόπουλος λέει ότι «ο σημιτισμός ως κρατικοδίαιτη διαχείριση της εξουσίας εγκατέλειψε το κόμμα για να μην υποστεί συντριβή» Δικαιούμαστε λοιπόν να πούμε ότι «ο παναγιωτακοπουλισμός ως κομματικοδίαιτη διαχείρηση , δεν εγκαταλείπει τη διαχείριση του κόμματος «γιατί κανείς δεν μπορεί να εκπροσωπεί αυτάρεσκα το ΠΑΣΟΚ » παρά μόνον ο ίδιος. Τουλάχιστον ο Σημίτης μας έβαλε στην ΟΝΕ έφτιαξε δρόμους γέφυρες νοσοκομεία σχολεία μετρό και στάδια.. Και αυτός ο ίδιος άνθρωπος που εξευτελίζει έτσι τη περίοδο Σημίτη απαιτεί σύνεση αυτοσυνειδησία νηφαλιότητα και κυρίως προτάσεις που αρνούνται το νεοφιλελεύθερο πολιτικό παρελθόν του σημιτισμού. ΄Εχε λοιπόν στο νού σου όχι το τι λένε αλλά κυρίως το τι επιδιώκουν και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο το επιδιώκουν. Τι να πώ για τον Σημίτη. Θα μπορούσε να γράψει ένα άρθρο για το ρόλο του κου Παναγιωτακόπουλου, αν τον θυμάται βέβαια, στην οκταετία Σημίτη. Θα μπορούσε να το γράψει και ο κος Θέμελης ως μυθιστόρημα. Ο κος Παπαγιωτακόπουλος είναι βέβαια εναντία στους Μεσσίες όμως εκφράζεται ως απόλυτη και αυθεντική γνώμη όταν κρίνει τον κο Σημίτη. Μου άρεσε ιδιαίτερα η πρόταση της « Άννας που περιμένει». Θεωρεί αδιανόητο λέει να μην μπορεί η επιτροπή να καταλήξει σε μια κοινή πρόταση πορίσματος για την ήττα. Μάλλον θα έπρεπε να απευθυνθεί στον πρόεδρο και να διαμαρτυρηθεί γιατί δεν τοποθέτησε στην επιτροπή άτομα με την ίδια πολιτική άποψη τελοσπάντων. Εξάλλου είναι φυσικό να γνωρίζονται με τον πρόεδρο από την εποχή που η κα ΄Αννα Διαμαντοπούλου είχε υπηρετήσει ως γραμματέας στην Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης (29.6.1987-8.9.1988) όπου είχε υπηρετήσει και ο κος Πετσάλνικος από (10.1.1984-15.4.1985) αλλά και ο κος Γεωργαλίδης ( από 10.5.1996- 10.1.1997) Μου άρεσε επίσης και το άρθρο του κου Ευθυμίου ο οποίος θέλει να μας πείσει ότι υπάρχουν δύο σχολές σκέψης στο ΠΑΣΟΚ που υπηρετούν τον στόχο διεκδίκησης της ηγεσίας. Η μία ότι η ήττα του 2007 εξηγείται από την πορεία του ΠΑΣΟΚ από το 1996-2204 και η άλλη ότι η ήττα του ΠΑΣΟΚ εξηγείται από την πορεία 2004-2007. Μου αρέσει αυτό . Το ότι χάσαμε Βαγγέλη το 2007 φταίει ο τρόπος που έβηχες όταν είχες αρπάξει ένα κρυολόγημα το 2002. Γιατί τότε που ήταν και ο κος Παπανδρέου υπουργός εσύ κρυολόγησες και έβηχες ενώ ο κος Παπανδρέου παρόλο που και αυτός είχε αρπάξει κρυολόγημα δεν έβηχε. Στην πορεία 1996-2004 ο κος Παπανδρέου που ήταν Υπουργός δεν έχει συνολική ευθύνη ενώ εσύ που ήσουν υπουργός εσύ έχεις ευθύνη γιατί υπάρχουν υπεύθυνα και ανεύθυνα υπουργεία. Μα τι λέμε Θεέ μου και μας ακούει ο κόσμος. Πώς διαχωρίζετε η ευθύνη του Γιώργου για την περίοδο 1996-2004. και πώς ως αρχηγός δεν έχει ευθύνη 2004-2007 ενώ έχει και δεν έχει ευθύνη όταν ήταν υπουργός 1996-2004. Μήπως είχε παραιτηθεί λόγω της πολιτικής του διαφωνίας και δεν το πήραμε χαμπάρι ενώ το πήρε χαμπάρι ο κος Παναγιωτακόπουλος; Αντί να παραιτηθεί η γραφειοκρατία του ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύει τις έννοιες. Στο τέλος να δεις που θα πιστέψουμε ότι ο Γιώργος το 1996-2004 δεν υπήρχε. Είναι αδύνατο να σκεφθείς τι θα γίνει αν υποχωρήσεις. Γειά σου ρε Βαγγέλη να χαίρεσαι ,αν και πιστεύουμε ότι πρέπει να του τα σούρεις, ότι η υποψηφιότητά σου φέρνει στο ΠΑΣΟΚ και τον Τσοβόλα. Πολύ ωραίος με τη δήλωσή του ο Κουκουλόπουλος ψηφίζεται(!) Δε πα να λέει ότι θέλει ο Τσοβόλας αρκεί που ασχολείται, έτσι κι αλλιώς με το κόμμα του τα έκανε μπάχαλο λίγο πριν το τέρμα. Με τους εντός γραφειοκρατούντες και μεμψιμοιριάζοντες ΠΑΣΟΚους, άπαντες εμείς η ομάδα Βενιζέλος και ξερό ψωμί, σε παρακαλούμε να μην υποχωρείς. Βέβαια έρχεται και ο Μπίλ Κλίντον προσκαλεσμένος του Γιώργου Θέλουν έτσι βέβαια να τονίσουν το κύρος του Κου Παπανδρέου στο εξωτερικό μετρώντας λόγου χάριν πόσοι ανάπηροι μείναν στη Σερβία. Δεν θα θέλαμε να γίνουμε κακοί περισσότερο. Πλάκα θάχει να κατηγορήσουν μετά εσένα για συντηρητικό Αμερικανόφιλο.Θα περιμένουμε τις δηλώσεις του κου πρώην προέδρου και θα επανέλθουμε.

kbabis είπε...

@ anonymos Πέμπτη, Οκτώβριος 04, 2007 6:26:00 μμ
Συμφωνώ και επαυξάνω

kbabis είπε...

@Εμείς δηλώνουμε στην στήριξη μας στον Γιώργο Παπανδρέου και συστρατευόμαστε στην προσπάθεια για ρήξεις, τομές και ανατροπές.

Πρόεδρε, ΜΑΖΙ ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ! ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Μακρυγιαννάκη Ειρήνη, μέλος Ν.Ε. Ηρακλείου, αναπληρώτρια γραμματέας Δ.Ο. Νοτίων συνοικιών Δήμου Ηρακλείου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Σταυρουλάκη Σοφία, μέλος Ν.Ε. Ηρακλείου, αναπληρώτρια γραμματέας Δ.Ο. Τεμένους ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Μποκέας Μενέλαος, μέλος Ν.Ε. Ρεθύμνου, αναπληρωτής γραμματέας Δ.Ο. Ρεθύμνου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ανωγειανάκη Μαρία, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Τεμένους ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Καλαϊτζάκης Δημήτρης, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Νοτίων συνοικιών Δήμου Ηρακλείου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Καναβάκης Νάσος, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Βόρειων Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Κυριακίδη Μαρία, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Ρούβα ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Κυριακίδης Γιώργος, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Ρούβα ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Λυδάκης Μάνθος, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Αρχανών ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Λυπάκη Κυριακή, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Βιάννου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Μυτάρας Βασίλης, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Ανατολικών Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Παπαδάκη Μαρία, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Αρχανών ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Πολιτάκη Ειρήνη, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Τεμένους ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Πρασιανάκης Γιώργος, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Κόφινα ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Στεργιόπουλος Γιώργος, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Νοτίων Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Σφακιανάκης Ζαχαρίας, μέλος Σ.Ε. Δ.Ο. Δυτικών συνοικιών Δήμου Ηρακλείου.

Τι λέτε ρε παιδιά;
Θαρρείτε πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται τόοοοοοοοσο πολύ για το ΠΑΣΟΚ;
Τους Ελληνες τους ενδιαφέρει να εκλεγεί κάποιος που θα κάνει κάτι ΟΛΟΚΛΗΡΟ και ΟΧΙ ΜΙΣΟ ΜΙΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΙΣΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΙΣΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΜΙΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΜΙΣΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ

Ανώνυμος είπε...

Καλώ όλους τους συντρόφους που βρίσκονται στο πλευρό του Βαγγελη Βενιζέλου να δώσουν τον αγώνα πόρτα-πόρτα. ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ. Τρέμουν το άνοιγμα της ψηφοφορίας. Καλώ τους συντρόφους στον αγώνα να φύγει η γατζωμένη αρρώστια από το κίνημά μας. Καλώ τους συντρόφους να φέρουν όλους τους γνωστούς και φίλους, συγγενείς κλπ. για ψήφο. ΟΛΟΙ θα δώσουμε την υπέρτατη μάχη, την μητέρα των μαχών. Γκρεμίστε την ηττοπάθεια από το κίνημά μας, διώξτε τη σαβούρα. Όλοι μαζί, πόρτα-πόρτα...ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΟΥΤΕ ΨΗΦΟΣ!

Ανώνυμος είπε...

Γατζωμένα τα τρωκτικά του μηχανισμού στηρίζουν με νύχια και δόντια τον τωρινό θλιβερό ηγετάκο. Ντροπή στο κίνημα που πιστέψαμε. Βαγγέλη δώσε την μάχη και είμαστε εδώ!

Ανώνυμος είπε...

Φταίει η 8ετία Σημίτη ή η 3ετία Παπανδρέου;Πέρα από τις φωνές ,η αλήθεια είναι:φταίνε και τα δύο!
Το ΠΑΣΟΚ έχασε το 2004 ,με 5 μονάδες διαφορά ,γιατί προφανώς οι πολίτες θέλησαν να αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση Σημίτη.Αυταπόδεικτο.
Έπρεπε λοιπόν το 2004 το ΠΑΣΟΚ να ανοίξει τη συζήτηση:γιατί οι πολίτες μας τιμώρησαν;Τί έφταιξε;Τί κάναμε λάθος;Τί θα αλλάξουμε στην πολιτική,τα στελέχη,τις προτάσεις μας;
Αυτή η συζήτηση δεν έγινε.Δεν βγήκε το ΠΑΣΟΚ στους πολίτες να πει ''ξέρετε,καταλάβαμε γιατί μας τιμωρήσατε''.
Αυτός είναι και ο ΜΟΝΟΣ λόγος για τον οποίο δεν μπορέσαμε να κάνουμε σοβαρή αντιπολίτευση.Το βασικό επιχείρημα εναντίον μας ,από όλα τα κόμματα ,ήταν ''δεν δικαιούστε να ομιλείτε ,γιατί στην κυβέρνηση Σημίτη κλπ. κλπ.''.
Φτάνουμε στο 2007.Νέα ήττα,με 4 μονάδες διαφορά.Αλλά ο συνταξιούχος δεν μας μαύρισε επειδή μπήκε η Φώφη στο Επικρατείας!Οι νέοι των 700 ευρώ δεν είχαν στο μυαλό τους τη Μαριλίζα και έριχναν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη!
Προφανώς, οι πολίτες δεν πείστηκαν ότι καταλάβαμε τί συνέβη το 2004.Εξακολουθούσε να μας θεωρεί ίδιους με τη ΝΔ.Όπου και αν πήγαινες,αυτό άκουγες από τον κόσμο.Έβλεπε στην TV σε σημαντικό βαθμό τα ίδια πρόσωπα που είχε αποδοκιμάσει το 2004.Και μας έδωσε και δεύτερο μήνυμα ,με την υποσημείωση ''για όποιον δεν κατάλαβε γιατί σας απέρριψα το 2004 ''!
Και βρισκόμαστε πλέον σε ένα σημείο που αναγκαζόμαστε να συζητήσουμε.Το ότι ο Παπανδρέου δεν τα ''άλλαξε όλα'' στην 3ετία,δεν σημαίνει ότι ο κόσμος ξαφνικά σταμάτησε να ζητά την αλλαγή.Απλώς του ρίχνει (και δικαίως) την ευθύνη για το ότι δεν έκανε αυτό που του ζητούσαν.
Και μπαίνει εδώ το κρίσιμο ερώτημα:ποιος μπορεί να τα αλλάξει όλα;Ποιος θα πάρει το μήνυμα των πολιτών;Ο κύριος Βενιζέλος ,του οποίου τα βασικά στελέχη δεν θέλουν καν να γίνει κουβέντα για το 2004 ;
Ο δρόμος για την εξουσία,όμως,μόνο από εκεί περνάει.Να καταλάβουμε τί έγινε το 2004.Αλλιώς θα πριμοδοτήσουμε κι άλλο την Αριστερά,θα την φτάσουμε στο 20%.Ενδιαφέρον το σενάριο με ΠΑΣΟΚ 30% και Αριστερά 20% ,αλλά δεν νομίζω ότι το θέλουμε...
Ας κανονίσουμε λοιπόν την πορεία μας.
Κι επειδή ακούω ιστορίες για πρίγκιπες και δουκάτα ,ας ακολουθήσω στο ίδιο στυλ:με παλινόρθωση (του χρεοκοπημένου από το 2004 εκσυγχρονισμού) δεν βλέπουμε προκοπή!Ο εκσυγχρονισμός τελείωσε το 2004.Θα το καταλάβουμε;

Ανώνυμος είπε...

Η αληθεια για το ποιος φταιει συνοψιζεται στα εξης:

Ο Σημιτης μετα απο μια 8 ετια στην κυβερνηση θα εχανε τις εκλογες, και γιαυτο εδωσε την αρχηγια στον Γιωργο, που δεν ειπε οχι, αλλα εβγαλε και την ουρα του απο εξω. Η κυβερνησεις Σημιτη ηταν δεξιες. Αφορητη λιτοτητα για πολλα χρονια που καλυπτηκε πισω απ' την αναγκη για ενταξη στην ΟΝΕ και τις εργασιες για την Ολυμπιαδα. Τα μεγαλα εργα, η ελευση του Ευρω, κτλ ηταν σπεσιαλ εφφε τα οποια εξωραιζαν μια πραγματικοτητα που ελεγε οτι ο φτωχος δεν ειδε καλυτερες μερες, αλλα χειροτερες, και βογγηξε με την ανεργια, την αναποτελεσματικοτητα και την οπισθοδρομηση. Απ' την αλλη, ο Σημιτης ηταν σοβαρος πολιτικος, και οι Ελληνες γενικα αγαπανε τους σοβαρους, συντηρητικους πολιτικους. Ετσι το '04 υπηρξε μια φθορα του ΠΑΣΟΚ λογω των κυβερνησεων Σημιτη που περιπου θεωρηθηκε και φυσιολογικη στο παιγνιδι εναλλαγης εξουσιας σε μια δημοκρατια (8 χρονια εσεις, 8 εμεις). Και τι να πουμε ποιος φταιει για τα 3.5 χρονια του ΓΑΠ? Εδω ο Ελληνικος λαος εξελεξε ξανα τον Καραμανλη που ελεγε και ξαναλεγε οτι η κυβερνηση του πληρωνε τα σπασμενα των προηγουμενων κυβερνησεων, και ετσι αυτος πηρε μερικο αλλοθι αμαρτιων. Το ιδιο κανει και ο Γιωργος τωρα. Εφταιγαν οι προηγουμενοι, ο Σημιτης γαι την ηττα του '04. Για τις πυρκαγιες, ο λαος πιστεψε τελικα οτι ηταν συνομοσια περισσοτερο και λιγοτερο οτι εφταιγε η ελλειψη στην προληψη και καταστολη.

Πολυ φοβαμαι οτι το ΠΑΣΟΚ εχει μπει σε ενα μακρυ, δυσκολο δρομο οχι τοσο για το φοβο διασπασης αλλα για την διαφαινομενη ελλειψη κριτικης για τα λαθη των ηγεσιων του και την ελλειψη ιδεολογιας. Αυτο θα οδηγησει με μαθηματικη ακριβεια στην σμικρυνση της βασης του και στην μακροχρονια παραμονη του κομματος στην αντιπολιτευση, με ολα τα αδιεξοδα που συνεπαγεται αυτο. Αν δεν βγουν οι υποψηφιοι να ξεκαθαρισουν τι κομμα θελουν και ποια ιδεολογια θα εχουν, δεν προκειται να αλλαξει τιποτα. Θα παρει πολλα χρονια να βγει το κομμα απ'την κριση, που πιστευω θα συνεχιστει και μετα την εκλογη αρχηγου.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΛΕΣ ΚΑΤΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙ ΤΑ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ! ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟ ΜΝΜ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΗΡΑΤΕ? Α ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΦΕΡΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΖΕΨΕ ΤΗΝ ΛΙΓΟ... ΤΗΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ? ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΧΕΙ ΣΑΠΙΣΕΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΣΠ ΑΥΤΗ Η ΓΥΝΑΙΚΑ! ΠΑΣΠ ΙΔΕΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ!

gharamis είπε...

Διάβασα το κείμενο σας αλλά το μόνο που λέτε είναι το τι θέλετε. Το θέμα δεν είναι όμως μόνο το τι θέλουμε αλλά & πως θα το πετύχουμε αυτό. Θέλουμε σαφής απαντήσεις πάνω σε αυτό το τομέα.
Αναφέρεστε στο "παλιό" ΠΑΣΟΚ... πιστεύετε ότι οι ιδέες σας, ο τρόπος σκέψης σας εκφράζει το "παλιό" ΠΑΣΟΚ??? Κατά την γνώμη μου δεν εκφράζετε το κλασσικό ΠΑΣΟΚ, την βάση του κινήματος. Μια βάση όπου παραμελήθηκε εντονότατα από τον κ.Σημίτη & είχε σαν αποτέλεσμα να βλέπουμε το σημερινό ΠΑΣΟΚ.
Αυτό που πραγματικά δεν έχω καταλάβει & θα ήθελα να το ξεκαθαρίσετε είναι τι πολιτική θα ακολουθήσετε αν τελικά εκλεγείτε πρόεδρος της παράταξης.Τι επιρροές θα έχει η πολιτική σας? Θα συνεχίσετε στα πρότυπα της πολιτικής του κ.Σημίτη?

Το πιο σημαντικό είναι όμως το ΠΑΣΟΚ να μείνει ενωμένο & δυνατό ανεξαρτήτως αποτελέσματος!

με συντροφικούς χαιρετισμούς Γ.Χαραμής

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ 20 ΘΕΣΕΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ
ΚΥΡΙΕ
ΚΟΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΕΙΔΩΝ
ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ
ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΤΑΙ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ
ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.
ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ Η ΑΣΤΙΚΟ ΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ
ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ

Unknown είπε...

ΕΥΑΓΓΕΛΕ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΑ ΠΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙΣ ΚΟΜΜΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΙ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣ ΛΕΙΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΑ ΜΥΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΠΕΣ ΜΑΣ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΡΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο Κώστας Καραμανλής είναι Δεξιός αλλά και ο Γ. Παπανδρέου είναι Δεξιός.
Και οι δυο λένε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Λένε ακριβώς τις ίδιες δικαιολογίες.

Θυμάστε τι έλεγε ο Καραμανλής για το θέμα των ομολόγων??????

-Έλεγε λοιπόν: Εντάξει, το παραδέχομαι. Μου πήρε 3,5 χρόνια για να καταλάβω τι έγινε αλλά τώρα έμαθα. Γενικά δεν έκανα τίποτα σωστό αλλά δώστε μου μια δεύτερη ευκαιρία.

Το πρόβλημα όμως κ. Καραμανλή είναι ότι εσείς μπορεί να το καταλάβατε αργά αλλά τα λεφτά έγιναν βαλίτσες.

-Τι μας λέει τώρα ο Γ. Παπανδρέου?????

Μας λέει το εξής: και εμένα μου πήρε 3,5 χρόνια για να καταλάβω το ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα έμαθα. Γενικά δεν έκανα τίποτα σωστό αλλά δώστε μου μια δεύτερη ευκαιρία.

Το πρόβλημα όμως κ. Παπανδρέου είναι ότι εσείς μπορεί να το καταλάβατε αργά αλλά το ΠΑΣΟΚ το πήγατε στο 38%. Αυτό κ. Παπανδρέου το έχετε καταλάβει????

-Επίσης ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να θέσει ένα πρωτοφανές δίλημμα. Επειδή πίσω από το όνομα Γ. Παπανδρέου υπάρχει το όνομα ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, προσπαθεί να θέσει το δίλημμα Ε. Βενιζέλος ή ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

-Το σωστό όμως είναι Ε. Βενιζέλος ή Κ. Καραμανλής.
Το δίλημμα Γ. Παπανδρέου ή Κ. Καραμανλής κρίθηκε για πάντα στις 16 του Σεπτέμβρη.

ΥΓ1:Για τον Κ. Καραμανλή πάντα φταίνε οι άλλοι. Στις υποκλοπές έφταιγαν οι ξένες δυνάμεις από το διάστημα, στους Πακιστανούς έφταιγε το χόμπι της απαγωγής, στους κουμπάρους έφταιγε η συγγένεια, στα ομόλογα έφταιγαν οι άπληστοι χρηματιστές και οι ανίδεες διοικήσεις και στις πυρκαγιές έφταιγαν οι ασύμμετρες κοτσάνες.

ΥΓ2:Για τον Γ. Παπανδρέου πάντα φταίνε οι άλλοι. Για την επιλογή της κ. Ξενογιαννακοπουλου φταίνε τα εξωθεσμικά κέντρα, για την επιλογή της κ. Καραχασαν φταίνε πάλι τα εξωθεσμικά κέντρα, για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου επικρατείας του 2007 αλλά και του 2004 φταίνε πάλι τα εξωθεσμικα κέντρα, για την θολούρα στον πολιτικό και προγραμματικό λόγο του ΠΑΣΟΚ φταίνε πάλι τα εξωθεσμικα κέντρα και για την διάλυση της νεολαίας ΠΑΣΟΚ φταίνε πάλι τα εξωθεσμικα κέντρα.

ΥΓ3:Για το Κ. Καραμανλή και το Γ. Παπανδρέου πάντα φταίνε οι άλλοι.

Ερώτηση:Η εφημερίδα του κ.Τράγκα είναι εφημερίδα της Δημοκρατικής Παράταξης???
Έχω μπερδευτεί.


-Εγώ στις εκλογές στις 11 Νοεμβρίου ψηφίζω για τον επόμενο πρωθυπουργό. Δηλαδή τον Ε. Βενιζέλο.

vrysinas είπε...

To λάθος που γίνεται συστηματικά από τους διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι η συνεχής επίκληση περί αριστερού ανοίγματος, ενώ το "κέντρο" που δίνει κατά τεκμήριο τη νίκη στις εκλογές έχει αφεθεί βορά στον Καραμανλή. Μέγα λάθος!
Ο προικισμένος Ε. Βενιζέλος, επόμενος -πιστεύω για το καλό της χώρας- ηγέτης του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της, ας το λάβει υπ' σοβαρά όψιν του όσο είναι καιρός.

Ανώνυμος είπε...

Βαγγέλη δυνατά,
δυστυχώς οι μέτριοι πάντα συνασπίζονται απέναντι σε ένα μεγάλο ηγέτη.
Ο φόβος φοβάται τα έρημα, όπως λέι και ο λαός!!
Θα χάσουν τις θεσούλες τους, τα διευθιντιλίκια τους, τα επιδοματάκια τους. Η οικογενειοκρατία και η ελέω θεού βασιλεία τους βολεύει.
Εσένα δεν μπορούν να σε επηρεάσουν, ούτε να γίνουν αυλή σου. Δεν τους έχεις ανάγκη.
Μήπως θα έπρεπε να δείχνεις πιο μέτριος για να μην τους κομπλάρεις.Δεν ντρεπόμαστε λιγάκι....

ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. είπε...

ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ-ΣΕΣ.
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά του Β.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.
Τιμάμαι όλοι τον Γ.Παπανδρέου αλλά απέτυχε.όλα τα άλλα είναι δικαιλογίες.
Ρωτείστε και την βάση.

Nick Fassolas είπε...

Κύριε Βενιζέλο... Φίλε Βαγγέλη.

Και αν δεν το κατάλαβες καλώς ήλθες στον κόσμο των «Δημοκρατικών» ασύδοτων bloggers.
Πρέπει να είναι μια πραγματικά τραυματική εμπειρία για σένα αυτό που συμβαίνει σε τούτο το βήμα ιδεών που έστησες για να επικοινωνείς άμεσα με τον κόσμο.
Όπως βλέπεις κανείς δεν έχει την ανάγκη πολιτικών που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα.
Η προσωπική μου διαπίστωση όσον αφορά εσένα τον ίδιο είναι ότι πιστεύεις γνήσια ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν.
Το ακατόρθωτο εδώ είναι να πεις και στους υπόλοιπους το πόσο δύσκολο είναι η δημοκρατίες να αναδείξουν ηγέτες, γι αυτό τον λόγο ούτε ο Α. Παπανδρέου ήταν ηγέτης με την πραγματική έννοια του λεξικού (Α. 1. οδηγός, αυτός που προπορεύεται, που δείχνει το δρόμο 2. αυτός που πρωτεύει, που χρησιμεύει ως κανόνας και υπόδειγμα για τους άλλους) αφού ουσιαστικά δεν έδειξε ούτε προπορεύτηκε ενός καινούργιου ( τρόπου ) δρόμου κυβέρνησης καθώς ο σοσιαλισμός και το κέντρο ως ιδεολογίες προϋπήρχαν.
Ο Σημίτης ήταν ένας αξιόλογος μάνατζερ που επί των κυβερνήσεων του έγιναν πράγματα σε τούτη την χώρα που επί δεκαετίες κόσμος και κοσμάκης (ασύδοτος μεν κοσμάκης δε) αποζητούσε, δεν ήταν ποτέ όμως ηγέτης.

Η εμφάνιση σου λοιπόν στην πολιτική είναι αυτό που πολλοί μαθηματικοί θα χαρακτήριζαν ως «Το Παράδοξο Βενιζελου».


Είναι αδιανόητο το να σκεφτούμε πέραν του προσωπικού μας συμφέροντος και επιτέλους να αποκτήσουμε κοινωνική συνείδηση!
Είναι δυνατόν να ξεφύγουμε εμείς η αμαθείς από το πέπλο των εκάστοτε κομμάτων και πολιτικών που με μια τους φράση μας δίνουν αυτό που νομίζουμε ότι θέλουμε;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ενός ηγέτη δεν είναι να δώσει σε όλους αυτό που θέλουν, ούτε να μπαλώσει τρύπες στις προυπάρχοντες υδρολογίες, πρέπει να δείξει σε όλους τον δρόμο (ηγέτης) προς την κοινωνική συνείδηση.

Το καλό του συνόλου όχι με την κουμουνιστική ή αριστερή ή ότι άλλη πλευρά θες, ξεκινάει από την γέννηση μια νέας ιδέας, ενός νέου οράματος.

Όλοι, Νεοδημοκράτες, Πασοκτζίδες, κουκουέδες κλπ, από την ίδια μάνα είμαστε και τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε. Πως όμως θα βρεθεί εκείνος ο κάποιος που θα μας δώσει να καταλάβουμε ότι τα προβλήματα μας είναι κοινά;

Πώς θα βρεθεί εκείνος που θα χαλάσει την σούπα του κατεστημένου συστήματος και θα πείσει τον κόσμο ότι τα πράγματα χρειάζονται απλές λύσεις, καθαρές προσεγγίσεις και δημιουργία ιδεών σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας;

Πως θα βρεθεί εκείνος ο ηγέτης που θα ξέρει πραγματικά τι χρειάζεται πρωτίστως ετούτος εδώ ο ασύδοτος λαός που τα θέλει όλα αλλά αυτό τον έχει κάνει να έχει θυσιάσει τα πάντα;

Ένας πραγματικός ηγέτης δεν έχει την ανάγκη του αμόρφωτου λαού για να του υποδείξει ως ίσο προς ίσο τι να κάνει, είναι σαν το 3χρονο παιδί να λέει στον πατέρα του τι φαϊ να του δώσει για να μεγαλώσει.

Ένας ηγέτης πρέπει να μορφώσει και να δώσει όλες εκείνες τις κατευθυντήριες γραμμές στον λαό έτσι ώστε εκείνος με την σειρά του να γίνει πραγματικός πολίτης, και τότε να μιλήσει με τον πολίτη ως ίσο προς ίσο, τότε να μιλήσει για συμμετοχική δημοκρατία ,για εκλογές μέσω internet και για άλλου υψηλού επιπέδου ασχολίες.

Ένας ηγέτης δεν μπορεί να είναι οπαδός ιδεών αλλά δημιουργός τους.

Ένας ηγέτης δεν μπορεί να βλέπει να περνούν τα χρόνια και να μένουν άλυτα βασικά πράγματα για την ποιότητα ζωής των πολιτών και να μένει άπραγος σαν να ζει αλλού.
(φτώχεια, ρύπανση, ανεργία, αμορφωσιά, διαφθορά, ρουσφέτια κλπ)

Ένας ηγέτης δεν μπορεί να μιλά στον πολίτη για αναπτυξιακούς νόμους και στατιστικά στοιχεία, πρέπει να είναι εκείνος που έχει το όραμα και να ορίζει εκείνους που θα το φέρουν εις πέρας, υπερ του πολίτη.

Ένας ηγέτης δεν μπορεί να τα έχει καλά με όλους, αλλά όλοι πρέπει να τα έχουν καλά μεταξύ τους ακολουθώντας την συνταγή της κοινωνικής συνείδησης που εκείνος θα τους εμφυσήσει.

Ένας ηγέτης πρέπει να οδηγεί τους άλλους βασιζόμενος σε πανανθρώπινες αρχές και αξίες, χωρίς φανατισμό και πάθη αλλά με σεβασμό και αγάπη προς τον πολίτη που τον επέλεξε να οδηγεί, να προπορεύεται και να είναι υπόδειγμα για τους άλλους.

Πρέπει όλοι μας να αναρωτηθούμε, Θέλουμε τελικά έναν πραγματικό ηγέτη;

Είσαι εσύ αυτός κύριε Βενιζέλο, φίλε Βαγγέλη;


Σε περίπτωση που είσαι, προτείνω ίδρυση νέου κόμματος, αναζήτηση νέων ανθρώπων στο πλάι σου, απομάκρυνση από τα προβλήματα μιας δανεικής ιδεολογίας που ανήκει στο παρελθόν με δημιουργία μιας νέας αυθεντικής και σύγχρονης με προτεραιότητα στην παιδεία, την έρευνα και την ουσιαστική υιοθέτηση αξιών και ιδεών που διέπουν την ανθρωπότητα.


Ευχαριστώ για το βήμα που μου έδωσες.

Νίκος

info@nickfassolas.com

Ανώνυμος είπε...

επιτελους καιρος για καταργηση της στρατευσης .

οι φανταροι περνουν ενα δραμα στο στρατο.

αγγαρειες ,ασκοπο χασιμο χρονου και χρηματος,αθλιες απανθρωπες συνθηκες διαβιωσης κλπ.

η υπαρξη υποχρεωτικης στρατευσης ειναι κατι που παει πισω τη χωρα οικονομικα και κοινωνικα. ειναι ενα συντηρητικο καταλοιπο περασμενων εποχων.

και ας αφησουν το προπαγανδιστικο παραμυθι περι απειλων απο τηυ τουρκια. δεν υπαρχει τετοιος κινδυνος .

Ποια αληθεια η αποψη σας για την υποχρεωτικη στρατευση?

Ανώνυμος είπε...

Ενα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σου αξίζει κε Βενιζέλο για το θάρρος σου. Τράβα Μπροστά και είμαστε μαζί σου. Μην ακους τι λένε για την Κρήτη . Η πατρίδα του μεγάλου Ελευθέριου Βενιζέλου , θέλει και πάλι Βενιζέλο για μια μεγάλη ΕΛΛΑΔΑ.

Ανώνυμος είπε...

agapite.
trexete monos kai 8a r8ete 2os?
aytosygkrati8eite,tin kardara,tin kardara mhn tin klwtsate!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αξιότιμε κ. Βενιζέλο,
Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο στο δρόμο που επιλέξατε. Μα προσωπικά, πιστεύω ότι πλέον χάσατε το παιχνίδι, όταν το βράδυ των εκλογών φανήκατε - ή έτσι το έκαναν οι αντίπαλοί σας να φανεί - ξυλεύων την δρυν που είχε ήδη πέσει. Εν συνεχεία, χάσατε, γιατί τα ίδια λαμόγια που "διέγραφαν" τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, αποφάσισαν, μεταξύ σαλάτας και γλυκού, να μην κερδίσετε. Γιατί; Εσείς βέβαια θα το ξέρετε καλύτερα. Η άποψή μου είναι ότι οι βεζύριδες που ξέρουν ότι δεν θα γίνουν χαλίφιδες (ή που δεν θέλουν διότι δεν συμφέρει), επιθυμούν τουλάχιστον χαλίφιδες υποχείριά τους. Ο Γιώργος Παπανδρέου - δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο γι' αυτό ίσως κάνω λάθος - ίσως τους φαίνεται εύκολος στόχος. Ίσως εσύ φαίνεσαι πιο τσαμπουκάς, ώστε δεν ξέρουν αν μπορούν να σε χειριστούν. Τελικά, η ουσία είναι αυτό που η Βάσω Παπανδρέου είπε: στην 33 πορεία του ΠΑΣΟΚ, τα κομματικά σας στελέχη πλούτιζαν, έφτιαχναν περιουσία, όνομα, φήμη. Που να ασχοληθούν τώρα με πολιτική, προτάσεις, οράματα, σχέδια κτλ; Δεν ξέρω αν είσαι παιδί του λαού. Δεν ξέρω τον τρόπο που ανέβηκες. Στην Ελλάδα του μέσου και του "σπρωξίματος" όσο και να δουλεύεις, ποτέ δεν ανεβαίνεις μόνο με την αξία σου. Αυτή είναι η αλήθεια φίλε κ. Βενιζέλο. Άρα, κι εσύ κάποιο σπρώξιμο θα είχες. Το σίγουρο είναι ότι δεν είσαι παιδί του μπαμπά. Δεν νομίζω όμως ότι αυτό κινεί κάποιους να στηρίξοιυν τον άλλο. Μάλλον τους φαίνεται εύκολος στο χειρισμό. Έχει βλέπεις αυτό το χαμηλό προφίλ, την αδυναμία έκφρασης στα Ελληνικά, που σε κάνουν να σκέφτεσαι ότρι είναι Γιωργλακης και όχι Γιώργος. Θα χάσετε όμως από αυτόν το Γιωργάκι, γιατί έστρεψε εναντίον σας τις ίδιες τις κινήσεις σας. Ευχαριστώ

Unknown είπε...

Φίλε Ευάγγελε
και όχι Βαγγελάκη όπως λένε όλοι Γιωργάκη.
Το ονομά σας και την αξία σας τα έχετε κατακτήσει μόνος σας και μπράβο για αυτό.
Είμαι μαζί σας και εγώ και πολύς κόσμος.
Χαίρομαι επίσης γιατί έχετε Στερεοελλαδίτικο αίμα και αυτό κάνει τη διαφορά, γιατί μόνο το Μακεδονίτικο δεν φτάνει.
Θα έλεγα μιας και δέχεστε χτυπήματα ύπουλα να βγείτε μπροστά ξεκάθαρα (όπως εξάλλου είστε ξεκάθαρος) να πείτε και κυρίως να δείξετε τη διαφορά σας χωρίς καμία αναφορά στον αντίπαλο. ΜΗΝ αναλώνεστε σε αντιπαραθέσεις. Μην μιλάτε καν για τον αντίπαλο εκτός αν είναι απαραίτητο, δείξτε ποιος είστε, τι θα κάνετε, πως θα γίνει το ΠΑΣΟΚ με σας Αρχηγό και τι ΠΑΣΟΚ θα έχουμε και πως θα νικήσουμε τους αντιπάλους για το καλό όλων μας. Μην χρησιμοποιείτε τη λέξη εγώ αλλά το εμείς. Εμείς θα κάνουμε ...κτλ. όπως και πολύ σωστά είπατε, πως μόνος σας ούτε θέλετε ούτε μπορείτε. Δείξτε σιγουριά για τον εαυτό σας και για το μέλλον, αλλά προσοχή, όχι αλλαζονία και παρορμητικότητα.
Είμαι μαζί σας και σας στηρίζω.

Ανώνυμος είπε...

Συντροφε Ευαγγελε Βενιζελο:

Η άθλια κομματικη συμμορια που ελεγχει τουτη την ωρα τον κομματικο μηχανισμο του κινηματος θεωρει πως μπορει να ελεγξει και τη κοινωνια.

Ομως απαταται πλανην οικτρα οταν με υφος χιλιων καρδιναλιων θεωρει πως θα πετυχει το σκοπό της. Η κάλπη δεν εχει ακομα στηθει και τα οργανα εχουν ξεκινησει! "το παιγνιδι το εχασες βενιζελε" κραυγαζουν τα αφεντικα της Χαριλαου Τρικουπη και νομιζουν πως
με πολιτικη σπεκουλα και μανιπουλατσια θα προβοκαρουν το αποτελεσμα.

Συντροφε Βενιζέλο, εσυ δεν ετυχε να γενηθεις στα σαλονια και στα πολιτικα τζακια αλλα εφτασες μεχρι εκει με την αξια σου και με τη στηριξη του κοσμου του πασοκ.Με την αξια σου αυτη και με τη στηριξη της βασης θα φτασεις και μεχρι τη προεδρια.ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ!

Οι τελευταιες δημοσκοπησεις δειχνουν να χανεις εδαφος.Προσεξε και εσυ και το επιτελειο σου.Εαν Παραμεινει ο Γ.Α.Π το ΠΑΣΟΚ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ.Η δεξια θα στησει παρτυ πανω στο πτωμα του κινηματος.

Συντροφοι και συντροφισες. Βαλτε το χερι στη καρδια και πριν απο τη καλπη σκεφτειτε!Ο Βενιζελος ειναι ενας απο εμας.

Ανώνυμος είπε...

Εχουμε την εντυπωση οτι ο κ.Καραμανλης εχει το ελευ8ερο τωρα που εσεις ασχολειστε με τα εσωκομματικα σας.Το χρωστατε στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ να μεινετε ενωμενοι με κα8ε κοστος,ειτε πολιτικο ειτε προσωπικο.Στην τελικοι εμας δεν μας ενδιαφερει ποιος 8α κατεχει την εξεχουσα 8εση του προεδρου, αλλα μας ενδιαφερει να νιω8ουμε οτι υπαρχει μια σκληρη και μαχωμενη αντιπολιτευση.Ειμαστε μια χωρα βα8ια Δημοκρατικη ,με πρωτογενη πολιτικο πολιτισμο,αλλα τελικα φαινεται οτι αυτα ολα λειτουργισαν εις βαρος μας.Με το παραπανω εννοω να δωσετε επιτελους λιγο βαση στα εθνικα μας θεματα γιατι δεχομαστε το ενα ραπισμα μετα το αλλο.Επιτελους πρεπει να σταματισει αυτο!Δεν ειναι η Ελλαδα σκακιερα για ατομικα και κομματικα παιχνιδια.

Δημήτρης Ευσταθίου είπε...

K. Benizelo, ekana mia prospatheia na sxoliaso antikeimenika tin katastasi sto blog mou (defstat.blogspot.com). Theto ena basiko erotima pou pisteuo oti einai aporeia pollon. Eilikrina elpizo ola na kulisoun irema mexri tin 11h Noembriou kai i mera meta na brei to PASOK enomeno kai me igesia (giati auti tin stigmi mallon tou leipei) opoios kai an aklegei.

Ανώνυμος είπε...

η βασω παπανδρεου ειπε οτι δεν μπορει να ειναι στο κομμα με αυτους που πλουτισαν επι πασοκ.εσεις τι λετε?

Ανώνυμος είπε...

Αξιότιμε κε υποψήφιε Πρόεδρε,


σας αποστέλλουμε αυτήν την σύντομη ανοιχτή επιστολή ως εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Σπουδαστικής Παράταξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συγκεκριμένα του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας.
Οι λόγοι που μας ώθησαν σε αυτήν την κίνηση είναι πρώτον για να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στον αγώνα που ξεκινήσατε απ’ τις 17 του Σεπτέμβρη για το Κόμμα και τον Τόπο, για την των επανάκαμψη δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, την επάνοδο του πλειοψηφικού και ριζοσπαστικού ΠΑΣΟΚ.
Δεύτερον για να σας εκφράσουμε την επιθυμία μας να μας τιμήσετε εκ νέου με μια επίσκεψή σας για να συζητήσουμε γύρω την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Ειδικά μάλιστα μετά από την περσινή λίαν ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη εκδήλωση γύρω από θέματα που εφάπτονταν την εκπαιδευτικής συγκυρίας, θεωρούμε πως η παρουσίας σας στο Πανεπιστήμιό μας θα είναι καθοριστική μιας και ο φοιτητικός κόσμος ενδιαφέρετε ειλικρινά να σας ξανασυναντήσει και να συζητήσει μαζί σας πάνω στις θέσεις και το πρόγραμμά σας.

Μετά τιμής,
ΠΑΣΠ Κοιν. Ανθρωπολογίας και Ιστορίας Πανεπιστημίου Αιγαίου.
(sahpasp@yahoo.gr)

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφε Βενιζέλο είμαι υποστηρικτής των θέσεων και επιλογών του προέδρου μας σ. Παπανδρέου και κάθε μέρα νιώθω οτι αυτή μου η επιλογή δικαιώνεται. Ένας από τους λόγους είναι και η νοοτροπία που έχει καλλιεργηθεί ανάμεσ αστους φίλους που έχουν παρισφρήσει στην πλευρά των δικών σας θέσεων. Παρακάτω δανείζομαι και επαναδημοσιεύω κάποια απο τα σχόλια που ενας0 ένθερμος υποστηρικτής σας έχει αναρτήσει στο http://dialogos.pasok.gr/forum/
topic.php?id=11&page=160&replies=117 , εκεί όπου μπορεί κάθε πολίτης να συμμετέχει ελεύθερα και να εκφράζετε , να προτείνει και να συνδιαλέγετε.

"(Σελιδα 163)
SbirosDimosthenis
Σχετικά με την πολυπόθητη (από σας) ήττα και συντριβή του ΒΒ. Σοβαρευτείτε! Αρχικά για να χάσει ο Βενιζέλος, πρέπει ο αριθμός των ψηφοφόρων να είναι περιορισμένος, δηλ. να ψηφίσει ο κομματικός μηχανισμός. Αλλά ακόμα και σ' αυτήν την περίπτωση, πάλι η ήττα Βενιζέλου δεν εί-ναι σίγουρη. Κι αν τελικά ο Βενιζέλος καταφέρει να πείσει τον κόσμο να έρθει να ψηφίσει, τότε ξεχάστε την πιθανότητα, έστω και για μια αξιοπρεπή ήττα του Παπανδρέου. Δηλ. το στοίχημα του Βενιζέλου δεν παίζετε στο να πείσει τον κομματικό μηχανισμό, αλλά να πείσει τον κόσμο να έρθει να ψηφίσει. Γι' αυτό άλλωστε και κάνει περιοδείες και ομιλίες στις γειτονιές και όχι μεγάλες συ-γκεντρώσεις.
Όμως, ακόμα και στην περίπτωση που χάσει ο ΒΒ, η διαφορά θάναι τόσο μικρή, που θα έχει τη δυνατότητα στην επόμενη ήττα (ευρωεκλογές) - είτε αυτός, είτε κάποιος άλλος (πχ Λοβέρδος) - να δημιουργήσει πρόβλημα στον Ηγεμόνα. Σας το ξαναγράφω και καταλάβετε το:
Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΒΕ-ΝΙΖΕΛΟΣ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΧΕΤΕ ΔΥΟ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
Α) Ή ΝΑ ΔΕΧΤΕΙΤΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΠΕΔΙΟ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΗΤΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝ-ΔΡΕΟΥ
Β) Ή ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΓΡΑΨΕΤΕ, ΠΟΥ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΤΑΒΛΗΘΕΙΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕ-ΚΤΑ, ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ."

"(Σελιδα 164)
SbirosDimosthenis
Σε τελική ανάλυση δεν φταίνε οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ αν οι προτιμήσεις και η γνώμη της κοινωνίας έρχονται σε αντίθεση μ' αυτές του κομματικού μηχανισμού. Δεν επέβαλαν τα ΜΜΕ στο κόσμο το παρατσούκλι "Γιωργάκης", "Γκούφυ", "γιος της μαργαρίτας", "giorgos", "ανίκανος", "βλάκας" κοκ για τον ΓΠ. Δεν εμπόδισε κάποιος τον ΓΠ να κάνει όλα αυτά έπρεπε να κάνει και δεν έκανε. Δεν τον άφησε κάποιος χωρίς υποστήριξη όταν τη χρειάσθηκε. Αλλά νισάφι πια! Δεν κάνει! Σήκω φύγε με αξιοπρέπεια! Σκέψου και λίγο το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας σου! Σκέψου τη μέγιστη ξεφτίλα να διαλύσεις το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας σου και μεγαλούργησε!
Και σε τελική ανάλυση ρε Σωτηρόπουλε...... Έστω ότι ο Βενιζέλος βιάστηκε να δηλώσει υποψη-φιότητα. Τι μ' αυτό; Ποιο το πρόβλημα; Δημιούργησε κάποιο πρόβλημα; ΟΧΙ. Ποιος το δημιούρ-γησε το πρόβλημα; Το πρόβλημα το δημιούργησε ο Παπανδρέου, όταν γαντζώθηκε στην καρέκλα κι άρχισε να μιλάει για οργανωμένα συμφέροντα και υπονομευτές και έβαλε τις εσωκομματικές εκλογές δύο μήνες μετά. Αυτός το δημιούργησε το πρόβλημα. Δηλ. τι ήθελε; Να κάνει πάλι εσω-κομματικές εκλογές, όπως το 2004, χωρίς αντίπαλο;
Σοβαρευτείτε ρε! Και ναι, Μαργαρίτα, αυτά που γράφω τα εννοώ και νάσαι σίγουρη ότι αν ξανα-βγει ο Παπανδρέου η ζωή σας θα γίνει κόλαση. Τώρα δεν μπορούμε, δεν μας συμφέρει η πόλωση, επειδή θέλουμε να έρθει ο κόσμος να ψηφίσει. Τότε δεν θάχουμε να χάσουμε τίποτα και τότε θα δείτε τι σημαίνει πόλωση, λάσπη και συκοφαντία, που σήμερα την πετάτε ανεξέλεγκτα ξεχνώντας ότι έχετε να κάνετε με συντρόφους που σας είχαν στην εξουσία για οκτώ χρόνια και που θέλουν πάλι να σας ξαναφέρουν στην εξουσία. Ένα σου γράφω: Ο Παπανδρέου και οι δικοί του δεν είδαν τίποτα ακόμα και ούτε θα δουν μέχρι τις εκλογές. Να παρακαλάνε να βγει ο Βενιζέλος, διότι η γούνα τους έχει πολλά ράμματα. Κι αν θέλεις να μάθεις τι είδους ράμματα είναι αυτά, ψάξε να μάθεις ποια είναι η ιδεολογία του Παπανδρέου και σε ποιους χώρους κινούνταν."

Πραγματικά θα ήθελα το σχόλιό σας για αυτά τα οποία λέγονται , δεδομένου οτι έχεται αναφερθεί πολλές φορές περι απειλών διαγραφών μετά την 12/11 απο την πλευρά του Γ. Παπανδρέου στην περίπτωση νίκης του. Συγχωρήστε το σχόλιό μου, της βέβαιης νίκης, αν κρίνω από το επίπεδο των συνοδοιπόρων σας, που το μόνο που κάνουν με τέτοιου είδους σχόλια, είναι να απομακρύνουν και αυτούς που αμφιταλαντεύονται.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς
Αλβανός Μιχάλης
Πολύκαστρο Κιλκίς

Optimist είπε...

Κύριε Βενιζέλο οι δημοσκοπήσεις (αν και δεν είναι αλάνθαστες) δείχνουν ότι θα παραμείνει πρόεδρος ο κ. Παπανδρέου. Μετά από τόσες δεκαετίες διακυβέρνησης από

την οικογένεια Παπανδρέου, στο ΠΑΣΟΚ έχουν συνηθίσει να έχουν Παπανδρέου στο τιμόνι. Αυτόν ξέρουν αυτόν εμπιστεύονται.
Πιστεύω ότι ίσως δεν επιλέξατε (σε συνεργασία φαντάζομαι με τους συμβούλους σας) τον κατάλληλο χρόνο για να θέσετε θέμα διαδοχής. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε

να προσεγγίσετε τη βάση του κόμματος (όλα εκείνα τα μέλη τα οποία επηρρεάζουν με τη σειρά τους άλλα μικρότερα μέλη του κόμματος και τα οποία σχετίζονται με

τον απλό κόσμο) και να δείτε πώς βλέπουν το όλο θέμα. Στην αρχή οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δυσαρεστήθηκαν με το αποτέλεσμα των εκλογών και ήθελαν εσάς για

αρχηγό. Στη συνέχεια όμως τα μέλη της ομάδας του κ. Παπανδρέου θα άρχισαν να τάζουν, όπως γινόταν χρόνια τώρα, στη βάση του κόμματος και έτσι έγινε η

ανατροπή. Εσάς δεν σας ξέρουν στο κόμμα. Δεν ξέρουν αν θα τους βοηθήσετε. Ενώ οι Παπανδρέου έχουν καλύτερο ιστορικό σε τέτοια ζητήματα. Αλήθεια πόσους έχετε

βοηθήσει να βρουν δουλειά, πόσους έχετε προσλάβει, πόσους έχετε βάλει σε επιτροπές, πόσους έχετε κάνει καθηγητές στα ΑΕΙ/ΤΕΙ, σε πόσους έχετε δώσει έργα με

απευθείας ανάθεση, τι έχετε κάνει για να βοηθήσετε τις οικονομικά ασθενείς ομάδες ατόμων, κλπ. κλπ., τελικά κάθε πότε και πόση επαφή έχετε με το μέσο πολίτη

?

Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να προετοιμαστεί καλύτερα το κλίμα για διαδοχή μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου ουσιαστικά έχασε μόνο τις τελευταίες εκλογές. Για

τις προηγούμενες δεν έφταιγε ο ίδιος (και κακώς έκανε που ανέλαβε το κόμμα την τελευταία στιγμή). Οπότε αφού έχει χάσει ουσιαστικά 1 μόνο φορά, δεν περιμέναμε να θέλει να παραιτηθεί. Αν περιμένατε ως τις επόμενες εκλογές, στην περίπτωση που θα τις έχανε θα άνοιγε ο δρόμος για εσάς. Εάν κέρδιζε θα έπρεπε να περιμένετε 8 με 12 χρόνια (από σήμερα και καλώς εχόντων των πραγμάτων) για να αναλάβετε. Καταλαβαίνω ότι είναι πολλά και δεν επιθυμούσατε να περιμένετε τόσο, όμως αυτή τη στιγμή κινδυνεύετε να χάσετε το χρίσμα και στη συνέχεια να γίνει προσπάθεια πολιτικής εξόντωσής σας.

Λάθη έγιναν.
Τι μπορεί να γίνει όμως από εδώ και πέρα (ουσιαστικά την τελευταία στιγμή) με δεδομένο ότι η μάχη της διαδοχής δεν είναι μια καθαρή διαδικασία ?

1) Να τάξετε περισσότερα από τον κ. Παπανδρέου (στα μέλη της βάσης του κόμματος αλλά και σε επιχειρηματίες οι οποίοι επηρρεάζουν το λαό (με κανάλια, εφημερίδες, κλπ.)).

2) Να δείξετε τις διαφορές που έχετε από τον κ. Παπανδρέου σε θέματα μείζονος σημασίας: 1) Ανεργία, 2) Ασφαλιστικό, 3) Ιδιωτικά ΑΕΙ, 4) Νοσοκομεία, 5) Ανάπτυξη της χώρας, 6) Μέθοδοι εξυγίανσης του Κράτους, 7) Μέθοδοι εξυγίανσης της Εκκλησίας, 8) Χαμηλόμισθοι και οικονομικά ασθενέστερες τάξεις κλπ.
Να δώσετε ιδιαίτερο βάρος στα θέματα που προσεγγίζουν την Αριστερά.
Αυτές οι διαφορές θα πρέπει να εμφανιστούν τόσο στα κανάλια και τις εφημερίδες όσο και στο Ιντερνετ. Φαντάζομαι ο κ. Παπανδρέου δεν θα επιθυμεί debate. Μπορεί να γίνει όμως off-line αρχικά στις εφημερίδες (δίστηλο με τις απόψεις του καθενός) και στη συνέχεια με συνεντεύξεις σας στα κανάλια.


3) τουλάχιστον αν χάσετε να κοιτάξετε να διατηρήσετε τη θέση σας μέσα στο κόμμα και να αποφύγετε διαγραφές, πολιτική εξόντωση, διάσπαση του κόμματος, δημιουργία δικού σας κόμματος κλπ. Έξω απ' το μαντρί υπάρχουν πολλοί λύκοι.


Εν κατακλείδι δεν υποστηρίζω ούτε εσάς, ούτε τον κ. Παπανδρέου πριν ξεκαθαρίσετε τις απόψεις σας. Θέλω να ξέρω τι περίπου θα περιμένει την Ελλάδα. Και δεν θα ήθελα απόψεις στυλ Αλογοσκούφη "άλλο οι εξαγγελίες και άλλο το δια ταύτα της εφαρμογής του προγράμματος της ΝΔ".

Επίσης μπορεί να φαίνεστε ικανότερος από τον κ. Παπανδρέου, αλλά όπως γνωρίζουμε οι ικανότητες δεν είναι το μόνο κριτήριο στην Ελλάδα.
Ο λαός θέλει ηγέτες οι οποίοι θα τον προστατεύουν από πάσης φύσεως προβλήματα, ανεξάρτητα αν είναι περισσότερο ή λιγότερο ικανοί. Εσείς είστε από τους περισσότερο ικανούς. Αρκεί λοιπόν να θέλετε να προστατέψετε τον κόσμο και να το δείξετε λαμβάνοντας θέσεις στα προβλήματά του.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Με εκτίμηση.
Kdal

Manos Bairaktaris είπε...

Κύριε Βενιζέλο,

Εκτιμώ πολύ την κίνησή σας να επικοινωνήσετε αμφίδρομα με τους πολίτες μέσω αυτού του blog.
Εκτιμώ και τις Είκοσι Θέσεις που γνωστοποιήσατε (έστω κι αν είναι αναμενόμενες και προφανείς, η δέσμευσή σας είναι μία αναμφίβολα θετική κίνηση). Αποτελούν δύο κινήσεις που με επηρέασαν θετικά απέναντί σας.

Όμως την ψήφο μου (ως φίλος) δεν την κερδίσατε για τους παρακάτω λόγους:
1. Ο βασικός σας αντίπαλος, ο κ.Παπανδρέου, έχει από καιρό ταχθεί υπέρ των αμεσότερων δημακρατικών διαδικασιών, με συμμετοχή του πολίτη με δημοψηφίσματα στις αποφάσεις της πολιτείας (πχ ευρωσύνταγμα). Επίσης το "άνοιγμα" της επιλογής αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία είναι δική του πρωτοβουλία και αναδεικνύει περισσότερο αυτή του την βούληση.
2. Οι θέσεις του κλίνουν περισσότερο προς τον σοσσιαλισμό (αν και όχι στον βαθμό που θα ήθελα) και λιγότερο στην σοσιαλδημοκρατία, όπως οι δικές σας. Με αυτό το σχόλιο δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να σας χαρακτηρίσω "δεξιό". Σας σέβομαι και σας αναγνωρίζω ως κεντροαριστερό πολιτικό.
3. Η επιθετική σας στάση σε κάθε διάλογο και σε κάθε αντιπαρατιθέμενο που σας έχω παρακολουθήσει στο παρελθόν δεν συνάδει με την άποψή μου περί πολιτισμού στην πολιτική. Ο ηπιότερος χαρακτήρας του κ.Παπανδρέου (κι ας χαρακτηρίζεται ηττοπαθής) ταιριάζει καλύτερα στην πολιτισμένη διαλεκτική, όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι.

Καλή επιτυχία σε όποια συνέχεια έχετε στην πολιτική, είτε ως αρχηγός είτε ως σημαντικό στέλεχος.

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΒΕΝΝΥ ΑΠΟΣΥΡΣΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ...ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ.ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ"ΛΙΓΟΣ",ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ 4 ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟ,ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ.ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΜΕ ΤΙ ΑΤΟΜΑ ΣΥΖΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΕΣ ΝΑ ΣΕ ΨΗΦΙΣΟΥΝ..ΑΣΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟΝ ΒΓΑΛΟΥΝ,ΝΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΦΑΜΕ ΣΤΟΝ ΚΩΛΟ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΠΑΡΑΚΑΛΕΤΟΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΙΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΨΗΦΙΣΕ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΕ ΣΕΝΑ.

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Βενιζελο, θα ηθελα να σας εκφρασω τις θερμοτερες και πιο εμψυχωτικες ευχες μου για τη δυσκολη μαχη που εχετε να δωσετε την 11η Νοεμβρη. Ειμαι 20 χρονων και ηταν η πρωτη φορα που ψηφισα σε βουλευτικες εκλογες και ειλικρινα πρεπει να ομολογησω οτι λυπηθηκα βαθυτατα με το αποτελεσμα.δεν αξιζει στο σοσιαλιστικο και δημοκρατικο ΠΑ.ΣΟ.Κ αυτη η θεση και προφανως αυτα τα ποσοστα
Θελουμε το κινημα μας πρωτο. Δε με ενδιαφερουν τα διαφορα ρευματα που εχουν δημιουργηθει στο εσωτερικο και εχουν διχασει τους ψηφοφορους. Εγω θελω ο αρχηγος ενος κομματος να εχει πυγμη, ευστοχο πολιτικο λογο και να σε παρασερνει καθε φορα που τον ακους και οχι να θελεις να αλλαξεις καναλι.
Η οικογενεια μου και εγω σας στελνουμε τους αγωνιστικους μας χαιρετισμους και ευχομαστε να μη διαψευστουν οι προσδοκιες μας και στις 12 του Νοεμβρη να βλεπουμε πιο αισιοδοξα τα πραγματα με εσας αρχηγο. Ελπιζω να μη μας απογοητευσετε.καλη επιτυχια!

still-elate είπε...

ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΤΟΣ…

ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ, ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ «ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, ΕΝΩ Ξ Ε Ρ Ε Ι ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ Υ Π Α Ρ Χ Ο Υ Ν ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΠΟΥ Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ, ΑΥΤΟ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ…

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ BLOG TOY
http://www.evenizelosdialogues.gr/page.asp?pid=20

ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΝΩ ΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟ…..

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΔ, ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ…
http://www.parliament.gr/ergasies/nomosxedia/EisigisiEpitropon/g-anasy-eis.pdf

ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ…
http://www.parliament.gr/ergasies/nomosxedia/EisigisiEpitropon/G-ANAPASOK-EIS.pdf

ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ Α Π Ρ Ο Κ Α Λ Υ Π Τ Η ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ – ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ…

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ Μ Η Ν ΚΑΤΑΝΟΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ, ΥΠΟ ΜΟΡΦΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΠΧ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ???

Σ ΑΥΤΟ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ… ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Δ Ε ΘΑ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ Η ΕΡΩΤΗΣΗ…
ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ,
Η ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΟΥ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ, ΚΑΘΟΤΙ, ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ, Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ «ΠΟΥΛΑΕΙ»…

ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΖΗΤΗΜΑ…

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΕΜΕΙΣ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ ΔΕ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΜΕ ΤΑ…ΝΕΑ…ΤΑ ΠΑΛΙΑ…. ΤΑ ΟΣΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΚΑΣΤΟΣ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΝ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ???

ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ ΠΕΦΤΕΙ ΕΞΩ, ΟΤΙ ΟΙ …ΦΗΜΕΣ ΔΙΑΔΙΔΟΝΤΑΙ…
ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ????

ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Α.-Ι. Δ. ΜΕΤΑΞΑ, «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ», ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ…

«Οι φήμες χαρακτηρίζονται από ρέουσα κυκλοφοριακή ικανότητα, γιατι ικανοποιούν δύο βασικές ψυχολογικές λειτουργίες:
 μια ορθολογιστική, και
 μια συγκινησιακή-απελευθερωτική

Η ορθολογιστική λειτουργία συνίσταται στο ότι η φήμη προσφέρεται ως εξήγηση σε ένα σημαντικό πολιτικό πρόβλημα πάνω στο οποίο οι αρχές παρέλειψαν ή απέφυγαν να κάνουν ανακοινώσεις. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν η επίσημη εξήγηση δεν ικανοποιεί.
Η ΣΥΓΚΙΝΗΣΙΑΚΗ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗ λειτουργία εξ άλλου, συνίσταται στο ότι περιορίζει μέσα από την τεχνική της emotional substitution το άγχος που δημιουργείται από την έλλειψη πληροφοριών για ένα θέμα που θεωρείται κρίσιμο. Στη θέση δηλαδή μιας συγκινήσεως που πιέζει δημιουργείται μια άλλη που πιέζει περισσότερο και απελευθερώνει από την πρώτη. Τα α υ τ α ρ χ ι κ ά καθεστώτα που αποτελούν και τα προσφορότερα πεδία διαδόσεως φημών προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο με διάφορα μέσα Στη ναζιστική Γερμανία, πχ εφαρμοζόταν με σημαντική επιτυχία η τεχνική της «ατομικής κοινωνίας».

Η ατομική κοινωνία, η περίφημη «Gleichschaltung» βασίζεται στη δημιουργία μιας ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΘΕΙΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΣΧΕΣΕΩΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ FUEHRER ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥ.

Η σχέση αυτή ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ την οριζόντια επικοινωνιακή δομή μεταξύ ατόμων και ομάδων ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ FUEHRER…”

ΚΥΡΙΕ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΣ…..

ΕΔΩ ΞΕΡΕΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ… ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ… ΑΛΛΑ Μ Ο Ν Ο ΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ, ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ Ο,ΤΙ ΗΘΕΛΑΝ…

ΚΑΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΑΠΑΙΤΕΙ ΜΑΛΛΟΝ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΛΛΙΓΓΙΩΔΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ FUEHRER…

ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ… ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΙΣ «ΦΗΜΕΣ» ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΤΥΑΚΟΥΣ Σ Α Σ ΤΟΠΟΥΣ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ….

ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΚΘΕΤΕΙ…..

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΓΕΛΑΩ.....

"Νομίζω πως το παιχνίδι το έχετε πλέον χάσει. Κοιτάξτε τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις"

ΠΟΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΒΡΕ ΣΟΥΡΓΕΛΑ?

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΑΣΕ Ο ΓΙΩΡΓΟς 2ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΑΛΛΟΝ.........
ΚΑΤΙ ΑΡΡΩΣΤΑ ΜΥΑΛΛΑ ΤΟ ΕΚΛΑΒΑΝ ΩΣ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΔΡΑΙΩΘΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΤΟΥ.....

ΚΑΙ ΡΩΤΑΜΕ ...ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΕΚΕΙ?

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ¨:
ΝΙΚΗΤΗΣ Η ΧΑΜΕΝΟΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!!!!!!!!

ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΑΧΡΕΙΑΣΤΟΣ!!!

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 202   Νεότερο› Νεότερο»

ShareThis