Κυριακή, Οκτωβρίου 07, 2007

Ομιλία στην 12η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

Παραθέτω την ομιλία μου στην 12η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στις 6 Οκτωβρίου 2007.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
«Ουδέν κακόν αμιγές καλού». Το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα και η κίνηση της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ μας έφερε ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινωνίας.
Επανέφερε την πολιτική στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και μπορεί αυτό το έντονο ενδιαφέρον της κοινωνίας να έχει και ορισμένες αρνητικές όψεις σ' αυτή την πρώτη φάση, τελικά όμως μπορεί να μας προσφέρει μια νέα ισχυρή αφετηρία εάν εμείς διαμορφώσουμε και εφαρμόσουμε μια στρατηγική ανασυγκρότησης και νίκης. Το μπορούμε και το οφείλουμε, όχι μόνο στην παράταξη, αλλά σε όλον τον ελληνικό λαό.
Απευθυνόμαστε συνεπώς σήμερα όλοι μας στο ευρύτερο εθνικό και πολιτικό ακροατήριο. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Σε αυτούς που ψήφισαν, αλλά και σε αυτούς που δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ιδίως σ' αυτούς που σκέφτηκαν κάποια στιγμή να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, ταλαντεύτηκαν, αλλά αποφάσισαν διαφορετικά. Τους θέλουμε πίσω. Θέλουμε να συμπορευτούμε με όλους αυτούς και με άλλους πολλούς στην πορεία προς τη νίκη που αρχίζουμε σήμερα. Στην πορεία για το σχηματισμό της νέας κοινωνικής πλειοψηφίας.
Θέλω όμως, πριν από οτιδήποτε άλλο, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες που μας ψήφισαν, στα 2.750.000 Ελληνίδων και Ελλήνων που συγκροτούν το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, που πιστεύουν στην παράταξη και που θέλουν το καλύτερο και για το ΠΑΣΟΚ και για τον τόπο.
Τους ευχαριστώ και προσωπικά, από τα βάθη της καρδιάς μου, για την αγωνιστικότητά τους, για την πίστη τους, για την κριτική που μας ασκούν, για την κριτική που ασκούν και σε μένα, τώρα που τα φώτα πέφτουν πιο έντονα πάνω μας, τώρα που εγκαθιδρύουμε μια νέα πιο ισχυρή και πιο βαθιά σχέση εμπιστοσύνης για το μέλλον.
Αυτό που γίνεται, συντρόφισσες και σύντροφοι, μέσα στο ΠΑΣΟΚ από το βράδυ της Κυριακής των εκλογών δεν αφορά το παρελθόν, αλλά το μέλλον. Διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις της επόμενης ημέρας. Κρίσιμη για μας δεν είναι η 11η Νοεμβρίου, αλλά η 12η Νοεμβρίου.
Ξέρουμε άλλωστε πολύ καλά ότι δεν σταμάτησε ο πολιτικός χρόνος, προκειμένου να βρούμε το βηματισμό μας. Έξω από την αίθουσα αυτή τρέχουν διαρκώς τα γεγονότα και διαμορφώνεται καθημερινά ένα νέο, εξαιρετικά δυσμενές και πολύπλοκο πολιτικό τοπίο.
Διαμορφώνεται από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και από την πλευρά των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ασκούν την πολιτική τους με πολύ μεγαλύτερη άνεση σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν βαρύνονται με τις υποχρεώσεις ενός κόμματος εξουσίας που κυβέρνησε στο παρελθόν και ό,τι λέει ξέρει ότι πρέπει να το κάνει πράξη μόλις κληθεί ξανά στην εξουσία.
Μέσα σε 20 μόλις ημέρες από τις εκλογές χώρεσαν:
  • ο εξωραϊσμός της εικόνας της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή, με νεώτερους σε ηλικία Υπουργούς
  • ο ευτελισμός και η εγκατάλειψη όλων των δήθεν μεταρρυθμίσεων της πρώτης θητείας του κ. Καραμανλή, με κορυφαίο παράδειγμα την αδρανοποίηση του νόμου για τα Πανεπιστήμια και την απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας
  • η οργανωμένη κινδυνολογία για τα ασφαλιστικά δικαιώματα, που έχει ως στόχο να τρομοκρατήσει τους πολίτες και να κάμψει προκαταβολικά τις αντιστάσεις της κοινωνίας.
  • η απόλυτη αμηχανία στην εξωτερική πολιτική, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διαχείριση του ζητήματος των Σκοπίων
  • η άμεση και ακαριαία διάψευση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης με την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού
  • η επιβεβαίωση του ταξικού χαρακτήρα της οικονομικής και φορολογικής πολιτικής του κ. Καραμανλή, που λειτουργεί τώρα ακόμη πιο έντονα ως μηχανισμός αντίστροφης αναδιανομής εις βάρος των ασθενέστερων, των φτωχότερων, αλλά και των μεσαίων στρωμάτων
  • και βέβαια, η εξαγγελία της αλλαγής του εκλογικού νόμου, με ό,τι αυτό σημαίνει για το χρόνο των εκλογών και για το «στένεμα» του πολιτικού ορίζοντα της κυβέρνησης.
Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, συντρόφισσες και σύντροφοι, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να λειτουργεί ως φραγμός. Ως εκφραστής των λαϊκών συμφερόντων. Ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των πολιτών. Ως ασπίδα της κοινωνίας. Ως δύναμη προοδευτικών αλλαγών.
Η νέα αντιπολίτευσή μας – γιατί η παλιά κρίθηκε στις εκλογές – οφείλει να είναι μαχητική, δυναμική, αλλά πάντα υπεύθυνη, πάντα προγραμματική, ιδεολογικά και πολιτικά οριοθετημένη σε σχέση με τη δεξιά και τη συντήρηση.
Η νέα αντιπολίτευσή μας πρέπει να είναι αντιπολίτευση με καλά αντανακλαστικά, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, που μας εκθέτουν στα μάτια μιας μεγάλης μερίδας των πολιτών. Πρέπει να είναι αντιπολίτευση με εθνική και θεσμική υπευθυνότητα. Αντιπολίτευση χωρίς το άγχος του κυβερνητισμού, αλλά πολιτικά ώριμη, που αποδεικνύει ότι αξίζει τον κόπο να κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα.
Δυο είναι οι βασικές προϋποθέσεις της φυγής προς τα εμπρός και της νίκης: Πρώτον, ένα νέο ΠΑΣΟΚ και, δεύτερον, μια νέα κοινωνική πλειοψηφία.
Το ΠΑΣΟΚ της νίκης είναι πάντα – όπως ήταν εκ γενετής – πατριωτικό, λαϊκό, προοδευτικό, ριζοσπαστικό.

  • Είναι όμως μεγάλο, πλειοψηφικό και πολυσυλλεκτικό. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ του 13% ή του 25%. Δεν μας κληροδότησε αυτό το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Παπανδρέου. Είναι το ΠΑΣΟΚ του 48% του 1981 και του 47% του 1993. Αυτό το ΠΑΣΟΚ είναι το καθαρό ΠΑΣΟΚ. Όχι το φοβικό, ηττοπαθές και παραιτημένο ΠΑΣΟΚ.
  • Το ΠΑΣΟΚ της νίκης είναι ανοικτό στην κοινωνία, στα ρεύματα και στις εκφάνσεις της, αλλά οργανωτικά συγκροτημένο, με ραχοκοκαλιά.
  • Είναι γνήσια συλλογικό, συμμετοχικό και δημοκρατικό.

Σέβεται, ακούει, αξιοποιεί, αξιολογεί αξιοκρατικά και δίκαια και προστατεύει τα στελέχη του. Αναπτύσσει στην πράξη δεσμούς συντροφικότητας και αλληλεγγύης.

  • Το ΠΑΣΟΚ της νίκης είναι ανοιχτό στους νέους. Τους εμπιστεύεται, τους αναθέτει ευθύνες, όπως έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974.
  • Το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής εγγυάται την αυτονομία της πολιτικής, αλλά η μέθοδος, αν θες να εγγυηθείς την αυτονομία της πολιτικής, είναι πάρα πολύ απλή. Προϋποθέτει ισχυρό και αξιόπιστο πολιτικό λόγο, που διαμορφώνει την ατζέντα και δεν αφήνει κενά που να τα καλύπτουν άλλες εκδοχές του δημοσίου λόγου, πίσω από τις οποίες αναγκάζεται να τρέχει η πολιτική.
  • Η αυτονομία της πολιτικής ισχύει παντού και πάντοτε. Ισχύει το 2007, όπως έπρεπε να ισχύει και το 2004, όπως έπρεπε να ισχύει και το 1989 και το 1996.
    Το ΠΑΣΟΚ της νίκης είναι χώρος ελεύθερης πολιτικής σκέψης, ελεύθερης πολιτικής έκφρασης, αλλά και ενότητας μέσα από την κοινή πολιτική δράση. Έχει την ικανότητα να συνθέτει απόψεις, διασφαλίζοντας τον προοδευτικό και πλειοψηφικό χαρακτήρα των απόψεων αυτών. Είναι άλλο η σύνθεση και άλλο ο συμψηφισμός και η στρογγυλοποίηση. Ικανότητα πολιτικής ηγεμονίας σημαίνει ικανότητα σύνθεσης ώστε να προκύπτει το μεγάλο νικηφόρο και πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ.
  • Το ΠΑΣΟΚ της νίκης έχει αυτογνωσία, αυτοκριτική ικανότητα στην πράξη, όχι ρητορικά και όποτε προκύπτει ανάγκη να διασώσουμε ένα εσωκομματικό κατεστημένο. Έχει όμως και αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία και αυτοεκτίμηση. Καταλαβαίνει πραγματικά τι συμβαίνει, δεν εξωραΐζει τα πράγματα, δεν κατασκευάζει μια εικονική πραγματικότητα. Γιατί μόνο όταν καταλαβαίνεις τι συμβαίνει μπορείς να αλλάξεις την πραγματικότητα.
  • Γνωρίζει καλά και υπερασπίζεται το έργο των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Γνωρίζει όμως εξίσου καλά και έχει το θάρρος να παραδέχεται και να αναλύει τα λάθη, τα κενά, τις υστερήσεις. Γιατί μόνον έτσι πείθεται ο κόσμος ότι δεν θα επαναλάβεις τα ίδια λάθη.
  • Το ΠΑΣΟΚ της νίκης μπορεί πράγματι να τα αλλάζει όλα, κρατώντας την ιδεολογική, αξιακή, πολιτική και ιστορική ουσία της ύπαρξής του. Έχει την ικανότητα να ανανεώνεται, όχι όμως επιφανειακά για τη διάρκεια ενός δελτίου ειδήσεων, αλλά ουσιαστικά και σε βάθος.
  • Το ΠΑΣΟΚ της νίκης διαμορφώνει, συντρόφισσες και σύντροφοι, την επικαιρότητα της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη. Πιστεύει αταλάντευτα στον αστερισμό των ιδεών της σοσιαλιστικής αριστεράς. Στη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ασφάλεια, την αναδιανομή, την πλήρη απασχόληση, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών. Πιστεύει στο κοινωνικό κράτος δικαίου, στην αειφορία και στην «πράσινη» ανάπτυξη, στη διεθνή αλληλεγγύη, στον ουμανισμό, που ήταν και είναι πάντα η πρωταρχική ουσία της αριστεράς σε σχέση με τη δεξιά.
  • Το ΠΑΣΟΚ της νίκης εκφράζει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, τη διαδοχή και την αλληλεγγύη των γενεών, τη μεγάλη κεντροαριστερά.
  • Έχει ενεργό ιστορική μνήμη, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο έως τον Γεώργιο Παπανδρέου και από τον Ανδρέα Παπανδρέου έως το μέλλον.

Η μνήμη του μέλλοντος ήταν και είναι πάντα αυτό που κατά βάθος χωρίζει τη δεξιά από την αριστερά. Και αυτήν πρέπει να δείξουμε ότι διαθέτουμε σε αυτή την κρίσιμη περίσταση.

***
Ο κύκλος της μεταπολίτευσης πράγματι τέλειωσε. Η κοινωνία δεν εκφράζεται από το πολιτικό σύστημα με επαρκή και αυθεντικό τρόπο. Σε αυτό οφείλεται άλλωστε και ο ισχυρός κλυδωνισμός του δικομματισμού στις εκλογές, που στοίχισε πολύ και στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.
Χρειαζόμαστε συνεπώς ριζικές αλλαγές στη λειτουργία των κομμάτων.
Το ΠΑΣΟΚ πρωτοπόρησε στα θέματα αυτά το 1974 με τις πρωτοβουλίες του Ανδρέα Παπανδρέου. Πρέπει να πρωτοπορήσουμε και τώρα, μετασχηματίζοντας πράγματι το συλλογικό μας εαυτό σε ανοικτό, δημοκρατικό, αποκεντρωμένο κόμμα.

  • Ένα νέο πολιτικό σύστημα προϋποθέτει άλλη σχέση και μεταξύ των κομμάτων και κυρίως μεταξύ των κομμάτων της ευρύτερης αριστεράς. Χωρίς υπεκφυγές, χωρίς μισόλογα, χωρίς υπαινιγμούς, χωρίς τριβές. Ο διάλογος και η κοινή δράση αναδεικνύουν τις προγραμματικές συγκλίσεις. Ξεκαθαρίζουν τις σχέσεις με τη συντήρηση και τη δεξιά. Διαμορφώνουν καθαρά μέτωπα. Επιτρέπουν στον πολίτη να παρακολουθεί με διάφανο και ευανάγνωστο τρόπο μια πολιτική ζωή που ασχολείται επιτέλους με τα ουσιώδη, χωρίς στερεότυπα και χωρίς ξύλινο λόγο.
  • Το πρωθυπουργικό μοντέλο εξουσίας, που καθιερώθηκε από το 1974 και λειτουργεί έως και σήμερα, εμποδίζει πλέον την πρόοδο της χώρας, ξοδεύει τον ιστορικό χρόνο του τόπου, τον δαπανά σε δευτερεύοντα ζητήματα.

Το «μοντέλο» Κώστα Καραμανλή είναι το ακραίο σημείο αυτής της κατάστασης.

  • Ήρθε πλέον η ώρα να περάσουμε στην περίοδο της συλλογικής ηγεσίας της χώρας. Με έναν Πρωθυπουργό που μπορεί να διευθύνει και να συντονίζει αποτελεσματικά τη χώρα ολόκληρη και όχι με έναν Πρωθυπουργό που λειτουργεί ως κοινοβουλευτικός μονοκράτωρ
  • Αυτό αντανακλά και στο μοντέλο ηγεσίας των κομμάτων εξουσίας, όπως το ΠΑΣΟΚ. Με συλλογικότητα, με ηγετική ομάδα αναγνωρισμένη από την κοινωνία, με σοβαρή σκιώδη κυβέρνηση, πείθουμε ότι είμαστε πραγματικά έτοιμοι να κυβερνήσουμε τον τόπο.

Ο Πρόεδρος ενός τέτοιου κόμματος οφείλει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων. Γιατί χρειάζεται την ενεργό και απροκατάληπτη συμμετοχή όλων των στελεχών και όλων των μελών προκειμένου να επιτευχθεί η νίκη και προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα.
Η δεύτερη προϋπόθεση της νίκης, συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι η συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας, πάνω όμως σε μια απλή και ισχυρή πολιτική συμφωνία. Χωρίς λευκές επιταγές.
Αυτό προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χώρα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το κράτος, την οικονομία και την κοινωνία.
Το πρόβλημα των σοσιαλιστικών κομμάτων εξουσίας στην Ευρώπη είναι πως δεν πείθουμε εύκολα τους πολίτες, γιατί οι πολίτες είναι δύσπιστοι. Δυσκολεύονται να αποδεχθούν ότι μπορεί να εφαρμόζεται μια κυβερνητική πολιτική, που είναι ταυτόχρονα και αναπτυξιακή και αναδιανεμητική.
Ότι μπορεί να εφαρμόζεται μια κυβερνητική πολιτική που ολοκληρώνει το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, σεβόμενη ταυτόχρονα τα στενά δημοσιονομικά όρια του Συμφώνου Σταθερότητας. Μια πολιτική που είναι εξωστρεφής και ανταγωνιστική σε σχέση με την οικονομία, αλλά ταυτόχρονα στοχεύει στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ο πολίτης φοβάται ότι οι καλές προθέσεις και οι εύκολες προεκλογικές εξαγγελίες προσκρούουν πάρα πολύ γρήγορα μετά το σχηματισμό μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης στο φραγμό και το άγχος της δημοσιονομικής πολιτικής, που τελεί υπό τον αυστηρό και διαρκή έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γενικότερα των ευρωπαϊκών οργάνων.

Οφείλουμε συνεπώς να ξεκαθαρίσουμε πρωτίστως στο μυαλό μας και στη συνέχεια στους πολίτες, με πολιτικό ήθος, τη στιγμή που πρέπει και με ειλικρίνεια, ότι μια άλλη πολιτική είναι πράγματι εφικτή μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική που διασφαλίζει ταυτοχρόνως:

  • Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και άρα αύξησης του εθνικού πλούτου
  • Οικολογική ευαισθησία και διορατικότητα
  • Αναδιανομή του κοινωνικού πλεονάσματος υπέρ των φτωχότερων, αλλά και υπέρ των μεσαίων εισοδημάτων που συμπιέζονται διαρκώς
  • Ολοκλήρωση των δομών του κοινωνικού κράτους, με βάση την αδιαπραγμάτευτη λογική του δημόσιου αγαθού στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, το ασφαλιστικό σύστημα, τα δημόσια δίκτυα, τις καθολικές δημόσιες υπηρεσίες. Στα μεγάλα θέματα του κοινωνικού κράτους πρέπει να ξαναβρούμε το κομμένο νήμα και τη χαμένη δυναμική της δεκαετίας του '80, της δεκαετίας των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου.

Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε δύο βασικά πράγματα:

  • Πρώτον, σαφές εθνικό μοντέλο ανάπτυξης που εξειδικεύεται σε κάθε περιφέρεια.
  • Δεύτερον, σαφή φορολογική πολιτική αναπτυξιακού και κοινωνικού, δηλαδή αναδιανεμητικού χαρακτήρα βασισμένη όχι μόνο στην αλλαγή της σχέσης άμεσων και έμμεσων φόρων, αλλά και στην αλλαγή της εσωτερικής κατανομής των έμμεσων φόρων, ώστε να προστατεύεται το εισόδημα και το καλάθι των χαμηλότερων και μεσαίων εισοδημάτων, για το οποίο ο πραγματικός πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό πολύ υψηλότερο του επίσημου.

Η Ελλάδα, συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι μια ευλογημένη χώρα. Αλλά είναι μια χώρα με προβλήματα και στερήσεις. Μια χώρα που ανήκει στον κύκλο των πιο αναπτυγμένων χωρών όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά του κόσμου και ταυτόχρονα μια χώρα με διαρθρωτικά προβλήματα στην παραγωγική της δομή. Με θεσμικές και πολιτικές ελλείψεις, με πολιτιστικές πολλές φορές υστερήσεις, με γοητευτικές, αλλά συχνά παραλυτικές αντιφάσεις.
Η Ελλάδα όμως μπορεί να κάνει τη διαφορά. Να διατηρήσει όλα τα πλεονεκτήματά της και να μετατρέψει τα μειονεκτήματά της σε συγκριτικό πλεονέκτημα για την εφαρμογή ενός μεταβιομηχανικού μοντέλου ανάπτυξης.
Το μεγαλύτερο ατόπημα του κ. Καραμανλή είναι ότι δε διαθέτει κανένα σχέδιο για τη χώρα, για το κράτος, την οικονομία, την κοινωνία. Αυτό είναι ακόμα χειρότερο και από την ύπαρξη ενός κακού σχεδίου.
Σε αυτή τη λογική της τυχαίας συντηρητικής διαχείρισης, της ταξικής επιλογής και της αντίστροφης αναδιανομής σε βάρος των ασθενέστερων, εμείς αντιτάσσουμε τη λογική ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη χώρα:

  • Ενός σχεδίου οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής ανάπτυξης.
  • Ενός σχεδίου βασισμένου στη γνώση, την παιδεία, την καινοτομία, τα φυσικά και ιστορικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως χώρα, την αειφορία.
  • Ενός σχεδίου για την ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία, αλλά και για μια συνεκτική κοινωνία ασφάλειας και δικαιοσύνης.
  • Ενός σχεδίου βασισμένου στο σεβασμό της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Στην επιδίωξη της πλήρους απασχόλησης, που πρέπει να ξαναβγεί στην επιφάνεια χωρίς η ευρωπαϊκή σοσιαλιστική αριστερά να ντρέπεται για τις κεϋνσιανές καταβολές της.
  • Ενός σχεδίου βασισμένου στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και στην ανόθευτη και ελεύθερη λειτουργία της αγοράς υπό το ρυθμιστικό έλεγχο του κράτους. Η επιχειρηματικότητα δεν αφορά τους λίγους μεγάλους. Αφορά τους πάμπολλους μικρούς, πολύ μικρούς και μικρομεσαίους. Αφορά τους επαγγελματίες, τους νέους επιστήμονες, τους νέους αγρότες.
  • Ενός σχεδίου βασισμένου σε μια εθνική κοινωνική συμφωνία που προσφέρει εργασιακή ειρήνη, σταθερό οικονομικό πλαίσιο, με αντάλλαγμα τη δίκαιη αμοιβή της εργασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Αυτό σημαίνει γενικό συμφέρον και αριστερή προοδευτική διαχείριση του γενικού συμφέροντος.
  • Το κοινωνικό κράτος δεν είναι για μας ένα άθροισμα ιδρυματικών παροχών. Είναι ένα ολοκληρωμένο μοντέλο ανάπτυξης που συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ, που δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, που εγγυάται καλή ποιότητα ζωής για όλους.
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο για την κοινωνία και την οικονομία σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από τα τετριμμένα για υποδομές, έργα, χρηματοδοτήσεις, ΚΠΣ, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οικονομικές και δημοσιονομικές σχέσεις μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης.
  • Σημαίνει ηθική, συναισθηματική, ιδεολογική και αξιακή δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, όταν θα είναι κυβέρνηση, αλλά και σήμερα που είναι αντιπολίτευση, πως θα απαντά σε όλα τα κρίσιμα διλήμματα με τον πιο προοδευτικό, τον πιο φιλολαϊκό, τον πιο αριστερό τρόπο.

***

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, συντρόφισσες και σύντροφοι, μας κληροδότησε δύο άξονες πάνω στους οποίους οφείλει να κινείται σταθερά και αταλάντευτα το ΠΑΣΟΚ:
Ο πρώτος άξονας είναι ο χαρακτήρας ενός κόμματος που είναι το πιο προοδευτικό, το πιο λαϊκό, το πιο αριστερό με την έννοια αυτή κόμμα. Που είναι όμως ταυτόχρονα -και πάμε στον άλλο άξονα- ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό, πλειοψηφικό, ένα κόμμα εξουσίας. Δε μας κληροδότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου ένα κάπως μεγαλύτερο ΚΚΕ ή έναν κάπως μεγαλύτερο Συνασπισμό.
Με βάση αυτό το σχέδιο για τη χώρα μπορούμε να συγκροτήσουμε τη νέα κοινωνική πλειοψηφία.

  • Απευθυνόμαστε στους φτωχούς, στους περιθωριοποιημένους, στους ανασφάλιστους, στους άνεργους, στους μετανάστες που δεν τους εγκαταλείπουμε σε επιδοματικές παροχές, αλλά τους δίνουμε ενεργητικά τη δυνατότητα και την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.
  • Απευθυνόμαστε στους συνταξιούχους και ιδίως στους χαμηλόμισθους που δεν έχουν άλλες πηγές εσόδων. Αυτούς που δεν έχουν οικογένεια και τους λέμε ότι εμείς είμαστε η οικογένειά τους. Η τρίτη ηλικία πρέπει να έχει ευκαιρίες ενεργού συμμετοχής όχι μόνο στην πολιτική, αλλά και στην πολιτιστική και οικονομική ζωή της χώρας και ισχυρό δικαίωμα στην προστασία. Να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά.
  • Απευθυνόμαστε στον αγρότη, ιδίως το νέο, και του λέμε πως δε θεωρούμε την ύπαρξή του βάρος για την οικονομία. Δε θεωρούμε την ύπαρξή του κατάλοιπο ενός παλιού μοντέλου ανάπτυξης. Θεωρούμε την ύπαρξή του συγκριτικό πλεονέκτημα μέσα στην προοπτική ενός μοντέλου πράσινης ανάπτυξης.
  • Απευθυνόμαστε στα δυναμικά μεσαία στρώματα, που στηρίζουν την οικονομία, την ανάπτυξη, δίνουν απασχόληση και βλέπουν συνεχώς την πόρτα του τραπεζικού συστήματος να κλείνει. Βλέπουν το εισόδημά τους να συμπιέζεται και θέλουν να αναπνεύσουν, θέλουν να νιώσουν ότι υπάρχει κρατική προστασία, μέριμνα, ότι υπάρχει οδός διαφυγής.
  • Απευθυνόμαστε στους φοιτητές, σε όλους τους νέους, στους bloggers, απευθυνόμαστε σε όσους μετέχουν στα νέα κινήματα.
  • Απευθυνόμαστε στους νέους επιστήμονες, σε όσους θέλουν γνώση με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Και τους λέμε ότι εμείς είμαστε εδώ, παλεύουμε και θα παλεύουμε να τους δώσουμε τη δική τους ευκαιρία στη ζωή.
  • Απευθυνόμαστε στους συμβασιούχους, στους ομήρους της προσωρινής ή μερικής απασχόλησης, στους ομήρους της εργασιακής αβεβαιότητας, στους ομήρους των 400, 500, ή 600 ευρώ το μήνα. Στους ανασφάλιστους εργαζόμενους των προγραμμάτων STAGE.
  • Απευθυνόμαστε σε όλους του Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες.

Μαζί τους μπορούμε να διαμορφώσουμε πράγματι με ορατό τρόπο μια μεγάλη εθνική κοινωνία συμφωνία:

  • Για την ανάπτυξη, αλλά και για την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή,
  • Για την πλήρη απασχόληση,
  • Για τον μετασχηματισμό του κράτους από ένα κράτος γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό, αυταρχικό, δυσκίνητο που αγνοεί τον πολίτη, που δεν τον σέβεται, που τον εγκαταλείπει τη στιγμή της ανάγκης και της κρίσης, σε ένα κράτος που είναι λειτουργικό, αποτελεσματικό, αποκεντρωμένο, ευέλικτο. Σε ένα κράτος που σέβεται και τιμά τον πολίτη. Σε ένα κράτος που στέκεται δίπλα του τη στιγμή της ανάγκης. Σε ένα κράτος που του προσφέρει ασφάλεια και προστασία. Σε ένα κράτος ικανό να προβλέπει και να διαχειρίζεται κρίσεις. Σε ένα κράτος που ανακόπτει και αποκαθιστά τις αδικίες και τις ανισότητες που παράγονται από την αγορά και την κοινωνία.

Δεν υπάρχει, συντρόφισσες και σύντροφοι, ούτε δίκαιη αγορά, ούτε δίκαιη κοινωνία. Η κοινωνία κινείται με βάση τη λογική του ισχυρού. Παράγει ανισότητες, αδικίες, περιθωριοποιεί. Μόνον μέσα από τη δημοκρατία και την πολιτική, μόνο μέσα από τη συγκρότηση ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου κοινωνικού κράτους δικαίου, μπορείς να ανακόψεις και να αποκαταστήσεις τις αδικίες της κοινωνίας και της αγοράς και να μετατρέψεις μια άδικη κοινωνία σε μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης μέσω του κοινωνικού κράτους.
Ο ριζικός μετασχηματισμός του κράτους είναι το μεγάλο στοίχημα της εποχής μας. Απ' αυτό εξαρτάται η δυνατότητα εφαρμογής όλων των επιμέρους πολιτικών και η δυνατότητα να εφαρμόσουμε μια πολιτική αλλαγών και τομών που έχει ανάγκη ο τόπος. Γιατί ουδέτερες μεταρρυθμίσεις χωρίς πρόσημο δεν υπάρχουν. Ο κόσμος έχει ανάγκη από προοδευτικές αλλαγές.

***

Συντρόφισσες και σύντροφοι, η 11η Νοεμβρίου είναι μια τεράστια ευκαιρία για τη νέα συνάντηση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία.

  • Λέμε στους πολίτες που ψήφισαν, αλλά και στους πολίτες που δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις 16 Σεπτεμβρίου, θα έπρεπε όμως να ψηφίσουν και θα ψηφίσουν την επόμενη φορά, ελάτε μαζί μας. Πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας, δώστε του την δική σας ψυχή, την δική σας πνοή, την δική σας κατεύθυνση. Σ' εσάς ανήκει το ΠΑΣΟΚ, στην κοινωνία, όχι σε μηχανισμούς, όχι σε πελατειακά δίκτυα.
  • Μόνον όλοι μαζί αλλάζουμε τα δεδομένα και δίνουμε προοπτική στην παράταξη και τον τόπο.
  • Μόνον όλοι μαζί ξεπερνούμε την ηττοπάθεια και το συμβιβασμό με το μικρό και το λίγο.

Στις 11 Νοεμβρίου δεν διεκδικώ να εκλεγώ Πρόεδρος για να κερδίσω ένα προσωπικό ή μοναχικό στοίχημα. Μόνος μου ούτε μπορώ, ούτε θέλω να κάνω τίποτα. Είμαι εδώ για να ενώσω, για να σεβαστώ, να τιμήσω και να αγκαλιάσω όχι μόνον όλους εκείνους που συμφωνούν μαζί μου, αλλά κυρίως αυτούς που διαφωνούν μαζί μου.
Είμαι ένας από εσάς, δεν γεννήθηκα μέσα στην εξουσία. Και νομίζω, ότι όπως ο καθένας και η καθεμιά από εσάς έχει το δικαίωμα να μιλά στο όνομα της κοινωνίας και του λαού, έτσι έχω κι εγώ το δικαίωμα και την ηθική υποχρέωση να το κάνω.

  • Η χώρα θέλει πραγματική προοδευτική αλλαγή. Η Ελλάδα που θέλουμε, μπορεί να είναι μια Ελλάδα πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη, πιο δημιουργική, πιο φιλική για τους πολίτες της.
  • Στόχος μας, συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι η αναγέννηση. Η αναγέννηση της παράταξης και η αναγέννηση του τόπου.
  • Όλοι μαζί μπορούμε.
  • Το 1 εκατομμύριο πολιτών που ψήφισαν το 2004, πρέπει να πολλαπλασιαστεί στις 11 Νοεμβρίου.

Μπορεί τώρα να απωθούμε τους πολίτες. Μπορεί ο πολίτης να νιώθει ξένος προς αυτό που συμβαίνει, γιατί ίσως παρακολουθεί μια σύγκρουση μηχανισμών. Δεν είναι αυτή η εικόνα του ΠΑΣΟΚ. Εμείς θέλουμε το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ που ανοίγεται στην κοινωνία.
Θέλουμε, λοιπόν, να καλέσουμε όλους τους πολίτες, που είναι κοντά μας, που συγκροτούν την ελπίδα μας να έρθουν και να εκφραστούν. Θέλουμε στις 11 Νοεμβρίου το ΠΑΣΟΚ να είναι το πιο μεγάλο, το πιο πλειοψηφικό, το πιο ισχυρό όλων των εποχών.

  • Ηχούν τα αυτιά όλων μας οι αγωνιώδεις ερωτήσεις απλών και πονεμένων ανθρώπων σε όλες τις γωνιές της χώρας τις μέρες πριν τις εκλογές. Μας ρωτούσαν, σας ρωτούσαν: «θα νικήσουμε; Θα τον ρίξουμε τον κ. Καραμανλή; Θα είμαστε Κυβέρνηση την επομένη των εκλογών;» Αυτοί οι άνθρωποι είναι που διψούν για την εξουσία. Σ' αυτούς τους ανθρώπους δεν δίνεις ελπίδα, δεν δίνεις όραμα, δεν δίνεις προοπτική, δεν εγγυάσαι τίποτα, όταν όλα όσα κάνεις και όλα όσα λες έχουν ως αποτέλεσμα να ξαναγίνει κυβέρνηση με οριακή αυτοδυναμία ο κ. Καραμανλής. Δεν πρέπει να τους προδίδουμε τους ανθρώπους αυτούς.
  • Όλοι, λοιπόν, μαζί μπορούμε να ξαναφτιάξουμε το μεγάλο πλειοψηφικό και νικηφόρο ΠΑΣΟΚ.
  • Όλοι μαζί μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε εφαλτήριο αναγέννησης.
  • Όλοι μαζί μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους απλούς ανθρώπους της παράταξης, που αγωνιούν και να τους πούμε: Μη φοβάστε. Το ΠΑΣΟΚ είναι και θα είναι πάντα ενωμένο. Το άφησε ο Ανδρέας Παπανδρέου ενωμένο και μεγάλο, το διατηρούμε όλοι εμείς ενωμένο και μεγάλο και έτσι θα το παραδώσουμε.

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος διάσπασης, δεν κινδυνεύει η ενότητα του ΠΑΣΟΚ όταν εφαρμόζεται μια φυσιολογική και αυτονόητη δημοκρατική διαδικασία, αξιοκρατικής και δημοκρατικής επιλογής.
Είμαστε, λοιπόν, ενωμένοι. Πρέπει να είμαστε όμως και πολιτικά αποτελεσματικοί. Πρέπει να είμαστε μεγάλοι και νικηφόροι. Πρέπει, λοιπόν, να κοιτάξουμε στα μάτια αυτούς τους πολίτες, που με αγωνία μας ρωτούσαν την παραμονή των εκλογών «τι γίνεται, θα νικήσουμε, πού πάει το πράγμα», ώστε να μπορέσουμε να τους πούμε «ναι, την άλλη φορά θα νικήσουμε, θα κάνουμε πράξη αυτά που υποσχόμαστε».
Και προφανώς θα τα κάνουμε όλα αυτά πράξη, όχι στο όνομα μιας οποιασδήποτε πλειοψηφίας, αλλά μιας μεγάλης κοινωνικής, λαϊκής, προοδευτικής πλειοψηφίας, στο όνομα του γενικού συμφέροντος του ελληνικού λαού, στο όνομα των πιο αδύνατων, των μη προνομιούχων, των πιο φτωχών, αυτών που συμπιέζονται, αυτών που αγωνιούν.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, μας ενδιαφέρει όλους η 11η Νοεμβρίου. Ακόμη πιο πολύ όμως μας ενδιαφέρει η 12η Νοεμβρίου. Αυτήν την ημέρα σας καλώ να κοιτάξουμε.
Να σκεφτούμε πως θα ξημερώσει για το ΠΑΣΟΚ η επόμενη μέρα και να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική.

Ευχαριστώ.

369 σχόλια:

1 – 200 από 369   Νεότερο›   Νεότερο»
harrygrath είπε...

Σχετικα με την ομιλια...

Προσωπικα,μου χτυπαει ασχημα το " συντροφος "...Ειναι ορος του 19ου αι.

Οσο & αν τα λογια ακουγονται τετριμμενα,βγαζουν νοημα. Ειναι ομιλια ενωτικη & πολυσυλλεκτικη.

Ανώνυμος είπε...

Τα είπατε καλά σήμερα, θα σας περιμένουμε για κουβέντα στα Γιάννενα όταν έρθετε μιας και δεν θα μπορέσουμε να είμαστε στην συνάντηση με τους bloggers στην Αθήνα

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν κάνω λάθος, ήταν ο κ. Πρετεντέρης που έκανε την διαπίστωση ότι "η υποψηφιότητα Βενιζέλου επιβιώνει του Βενιζέλου".

Georgios Vagianos είπε...

Μετά την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία σας καταθέτω κάποιες σκέψεις.
Η δημοκρατική παράταξη οφείλει να κινείται στο μέτρο του δυνατού προοδευτικότερα,μακριά από τις προκρούστειες ανεδαφικές λύσεις της «αλλης Αριστεράς» που υποτάσσουν το πρακτέο σε μια ιδεολογική ορθοδοξία αλλά με σταθερή προσήλωση στην ιδέα του ευρωπαικού κοινωνικού και πολιτικά φιλελεύθερου κράτους.
Αυτή τη διάσταση τη δώσατε σήμερα πολύ καθαρά μιλώντας ώριμα και υπεύθυνα.
Κάνατε μια προσπάθεια να δώσετε μια ελαφρώς πιο συναισθηματική χροιά στην ομιλία σας,λυπάμαι όμως πρέπει να δουλέψετε ακόμη αρκετά για αυτό. Η Ελλάδα δεν κυβερνάται από καθηγητές Πανεπιστημίου ούτε και διανοούμενους. Είμαι σίγουρος οτι το ακροατήριό σας εντός και εκτός αιθούσης δεν κατάλαβε εν πολλοίς το αντικείμενο της τοποθέτησής σας.Παρόλα αυτά η γλώσσα είναι λιγότερο ξύλινη,αν και δεν αποφεύγετε πάντα την παγίδα των ευφυών να επιδεικνύετε τις ικανότητές σας.
Μην κινείτε το δάχτυλό σας την ώρα που μιλάτε,δε σας κάνει παραστατικό αντιθέτως χάνετε πόντους ενδίδοντας σε μια παλαιική τάση διδακτισμού που χαρακτηρίζει συχνά τους ομοτέχνους σας.
Για την πολιτεία σας ως ΥΠΠΟ σας έχω επικρίνει στο παρελθόν με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία χωρίς να αγνοώ τις θετικές και ουσιαστικές πλευρές της.Θέλω να πιστεύω οτι τα λεγόμενα σας για το «ολοκληρωμένο σχέδιο για την κοινωνία και την οικονομία που σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από τα τετριμμένα για υποδομές, έργα, χρηματοδοτήσεις, ΚΠΣ, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων» κλπ θα γίνουν πράξη αν αναλάβετε πεισσότερες ευθύνες ,διότι ο πρότερος πολιτικός σας βίος δεν το έδειξε.Σας υπενθυμίζω οτι οι περισσότεροι των συνεργατών σας ήταν χωμένοι στον κυβερνητισμό και την εργολαβία.Πιστεύω οτι ωριμάσατε αρκετά για να καταλάβετε οτι με μια μικρή συντεχνία δεν κυβερνιέται ο τόπος.Υπάρχει ανάγκη για σοβαρό ηγέτη πνοής.
Κάποιοι σας έχουν επικρίνει για ορισμένες αρνητικές πλευρές του χαρακτήρά σας.Το μόνο που προσθέτω είναι οτι η απόλυτη αυτοκυριαρχία είναι σημαντικό γνώρισμα του
καλού ηγέτη και δείγμα προσωπικής ολοκλήρωσης.Ευτυχώς που τα πράγματα ήταν από κάθε άποψη καλύτερα σήμερα , γιατί μέχρι τώρα έβλεπα να συγκρούονται οι φιλοδοξίες δύο πολιτικών που συμπεριφερόταν ο ένας σαν μικρό παιδί που του παίρνουν το παιχνίδι μέσα από τα χέρια και ο άλλος σαν τον καλό μαθητή της τάξης που αγωνίζεται να αποδείξει την αξία του και πιστεύει οτι του αναλογούν περισσότερα.Πάντως είναι σίγουρο οτι στο δρόμο για την αυτοκυριαρχία στέκονται εμπόδιο οι παντοειδείς τοξίνες που κυλούν στις φλέβες σας, όπως δείχνει ο σωματότυπός σας.
Δεν έχετε πολλά να χάσετε αν αποσαφηνίσετε τις θέσεις σας σε μια σειρά ζητημάτων όπως έχουν επισημάνει και άλλοι σχολιαστές(εκκλησία κλπ.).Το πολιτικό κόστος θα είναι πιστέψτε ελάχιστο διότι ελάχιστοι μπορούν να σας καταλάβουν σε βάθος. Αντίθετα,πρέπει να κάνετε πράξη την πολυσυλλεκτικότητα του κινήματος μέσα από τη φροντίδα των δικαιωμάτων της μειοψηφίας.Αν έστω και ένας δε θέλει τη σύμφυση εκκλησίας-κράτους –και έχει μάλλον πολλούς λόγους να το ζητά σε μια αστική δημοκρατία,πόσο μάλλον της μεταβιομηχανικής εποχής-οφείλει κανείς να το λάβει στα σοβαρά υπόψη.Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με τους γάμους των ομοφυλοφίλων για παράδειγμα.Η προοδευτικότητα ή μη της πολιτικής πρακτικής εξαρτάται όχι από την υποταγή στα κελεύσματα της πλειοψηφίας αλλά τη φροντίδα της μειοψηφίας.
Τέλος μη ξεχνάτε σε ποιους απευθύνεστε και με ποιους πορεύεστε.Η γενιά της Μεταπολίτευσης ολοκλήρωσε τον ιστορικό της ρόλο-κατά τη γνώμη μου αρκούντως αποτυχημένα- και στο προσκήνιο έρχονται τα δύσπιστα μεσαία στρώματα των σαραντάρηδων , η δική μας γενιά που δε σας χαρίζεται με τίποτε.Πρέπει να δουλέψετε για να μας πείσετε.Ούτε μηχανισμοί ούτε μαντριά δε μας ταιριάζουν.Και ίσως όπως καταλάβατε αυτά τα στρώματα δίνουν και την μακροπρόθεσμη πολιτική κυριαρχία στη δημοκρατική παράταξη.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία,
Γ.Βαγιανός
Διευθυντής Ορχήστρας

lazaridis_com είπε...

Η ομιλία σας δεν φαίνεται στην λίστα με τα νέα του ιστοχώρου του ΠΑΣΟΚ, για τον εξής λόγο:

Ο λόγος: Το κείμενο ΔΕΝ είναι εγγραμμένο ως "Δελτίο Τύπου".

Εάν πάτε στην διεύθυνση:

http://www.pasok.gr/portal/gr/3/8/7/1/15/1/listnews.html

και βγάλετε το "Δελτία Τύπου" (= uncheck checkbox) και πατήσετε το "ΟΚ", θα εμφανιστεί η ομιλία σας:

http://www.pasok.gr/portal/gr/3/51833/7/7/1/showdoc.html

Ζητήστε από τους διαχειριστές να προσθέσουν το κείμενό σας ως "δελτίο τύπου", ώστε να εμφανίζετε στην αρχική κεντρική λίστα (τεχνικά: πιθανός απλά η αλλαγή arr1.gif προς arr3.gif)

To θέμα τράβηξε την προσοχή μου απο το εξής ιστολόγιο:

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

mag είπε...

ΕΥΓΕ!
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΗΤΑΝ Η ΟΜΙΛΙΑ.
ΔΕΝ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ.
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΙΣΑΚΟΥΣΘΕΙΤΕ.
ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΑΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ,ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ.
ΕΓΩ ΜΕ ΒΡΗΚΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ...
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΛΙ ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΗ ΠΙΚΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ...
ΜΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ? ΩΡΑΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ.
ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ (ΕΓΩ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΛΑ)... ΜΕΤΑ? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΦΥΓΕ?
ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΝΑ ΠΕΙ:
ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΑ.
ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΑΡΕΛΑΒΑ ΤΟ ΧΑΟΣ (ΑΣ ΤΟ ΔΕΧΤΟΥΜΕ)96
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ... Ο4
ΕΧΑΣΑ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΑ...07
ΤΟΠΟ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.
ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ
ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ.
ΘΑ ΣΤΡΑΒΩΝΕ Ο ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΒΕΒΑΙΑ, ΑΛΛΑ ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΗΔΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΛΥΒΑ.

ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟ 1988 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΚΟΥΓΑ.
ΤΟ 88 ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΤΑΝ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ. ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΔΕΝΠ.
ΕΤΣΙ ΣΤΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΑΡΙΣΤΑ. ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΡΤΙΟΤΕΡΑ.ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΤΑΝ ΟΠΩΣ ΕΠΡΕΠΕ(ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΑΝ ΑΝΠΛΗΡΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ) ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ (ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΦΤΑΝΑΝ ΤΟ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΟ 5%?)ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΚΑΤΙ "ΚΟΥΦΟΥΣ" ΦΟΡΕΙΣ, ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, ΠΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΛΛΩΝ ΕΦΑΓΕ ΑΡΚΕΤΑ ΕΝΣΗΜΑ.ΑΥΤΑ ΤΟΤΕ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΖΕ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ (ΛΑΛΙΩΤΗΣ) ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΛΙΑΝΗΣ).
ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΜΕ ΤΟΤΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ, ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΕΤΣΙ ΤΑ ΩΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΑΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ...
ΜΕΤΑ ΗΡΘΕ Ο ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΚΟΨΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ.
ΜΕΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΗΓΕ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΥΠΕΠΘ.ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ.
ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΜΕ ΜΑΤΑΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ ΣΑΝ ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ-ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ. ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΑΦΗΣΑΜΕ ΕΝΑ ΚΑΡΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥ.
ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΨΕΙ ΣΤΟ ΓΟΥΣΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ.
ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΩΝ ΘΕΣΜΟΙ ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΕΡΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ.
-ΜΑ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΥΤΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΙΠΑΜΕ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΧΙ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ (ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ).
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΛΙΑΝΗ ΔΕ, ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΙΑΣΕΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΟΣΤΟ, ΗΤΑΝ ΤΡΟΜΕΡΑ ΑΣΤΕΙΑ. ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ 4 ΩΡΕΣ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΕΦΕΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ.Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΝΑ ΒΑΡΕΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΕΙ.

ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΧΕ ΚΑΒΑΛΗΘΕΙ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ.ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ.
ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ.
ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΄ΝΑΙ ΑΣ ΑΦΗΝΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ.
ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΗΡΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΑΣ.

ΕΛΕΟΣ.

ΚΕ ΒΕΝΙΖΕΛΕ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ
ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ.

theodore είπε...

Σύντροφε Βαγγέλη,συγχαρητήρια για την ομιλία σου.
Ηταν μιά ομιλία ενωτική,δυναμική,αισιόδοξη για το ΠΑΣΟΚ που όλοι θέλουμε και ονειρευόμαστε.

Και πάλι τα θερμά μου συγχαρητήρια.

Θεόδωρος Βασιλείου

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κύριε Βενιζέλο,

Πραγματικά πολύ καλή η ομιλία σας και πολύ πειστική. Δώσατε επιτέλους ένα σαφέστατο και αιχμηρό όραμα για το ΠΑΣΟΚ και την για την Ελληνική κοινωνία. Οι προτάσεις σας είναι απτές, πραγματοποιήσιμες και απαντούν σε πολλές από τις «λαϊκές ανησυχίες». Δίνουν ένα σαφές περίγραμμα σύγχρονου, σοσιαλδημοκρατικού, αριστερού κόμματος.

Ωστόσο με αφορμή την (επίσης καλή) ομιλία του Γ. Παπανδρέου αξίζουν ορισμένες παρατηρήσεις.

Είναι σαφές ότι και ο Γ. Παπ έδωσε (με λιγότερη πειστικότητα είναι η αλήθεια εξαιτίας της ρητορικής του αδυναμίας) ένα σαφές πρόγραμμα/όραμα, το οποίο εμφανίζεται εξίσου «λαϊκό», αν όχι ριζοσπαστικό σε σχέση με το παρελθόν (και του ιδίου αλλά και του ΠΑΣΟΚ μετά το 2000). Και αυτός πρόταξε την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας κοινωνικής συμμαχίας που να ενσωματώνει τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τους χαμηλόμισθους αλλά και τα μεσαία στρώματα. Και αυτός μίλησε για κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και αναδιανομή. Υποσχέθηκε ισχυρό ρόλο για το κράτος στην οικονομία, ουσιαστικό κράτος πρόνοιας ακόμα και προστατευτισμό (χρυσή μετοχή), αλλά και περισσότερη δημοκρατία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έκανε και μια κάποια αυτοκριτική και τα έβαλε με την παγκοσμιοποίηση. Το κυριότερο ωστόσο είναι ότι ήρθε σε οριστική ρήξη με το Σημιτικό παρελθόν και με αυτό που καυτηρίασε (επανειλημμένα) ως καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ και ως καθεστωτική πρακτική που αποξένωσε «λαό». Η θέση του, όπως έχω ξαναγράψει, είναι να κάνει σαφές ότι αυτή τη φορά θα αλλάξει συθέμελα το καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ, ότι θα αναδείξει νέους ανθρώπους και θα έρθει σε επαφή με τις «λαϊκές ανησυχίες». Η θέση του είναι να αποδώσει τα αίτια των δεινών του ΠΑΣΟΚ στην περίοδο λίγο πριν το 2004.

Όπλο στο νέο, ας τον χαρακτηρίσουμε λαϊκό, ριζοσπαστικό λόγο του Γ. Παπ., είναι από ότι φαίνεται η έννοια του «νέου πατριωτισμού». Προσοχή μπορεί σε μερικούς να φαντάζει απλοϊκή, σε άλλους ακόμα και γελοία, αλλά σίγουρα δεν είναι τέτοια και με την κατάλληλη προβολή και χρήση από τον Γ. Παπ. μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη συνεκτική ιδέα (αντιπροσωπευτική του οράματος του τη χώρα) και ως εκ τούτου να προσελκύσει πολύ κόσμο – αρχής γενομένης στις εκλογές της 11ης Νοέμβρη. Ο «νέος πατριωτισμός», ειδικότερα μετά την εθνική τραγωδία των πυρκαγιών μπορεί να αποτελέσει ένα πειστικό επιχείρημα αλλαγής. Πρώτα από όλα σε ότι αφορά στη συμπεριφορά μας προς το περιβάλλον και ύστερα κατ’ επέκταση στις σχέσεις μας με το κράτος (φορολογία κ.α.) αλλά και στη συμπεριφορά του ίδιου του κρατικού μηχανισμού απέναντι μας. Με όπλα λοιπόν τη «ρήξη» με το καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ και (πιθανώς) το «νέο πατριωτισμό» (ή κάτι που να κινείται σε αυτά τα πλαίσια) ελπίζει να φτάσει εκ νέου στην ηγεσία και αργότερα στην εξουσία.

Ωστόσο το πολιτικό πρόταγμα του Γ. Παπ. είναι προφανές ότι έχει αδυναμίες. Κυριότερη είναι ότι δεν εξηγεί το πώς ακριβώς θα μετουσιώσει σε πράξη αυτά που διακηρύσσει. Στόχος του και εχθρός του νέου ΠΑΣΟΚ που οραματίζεται, είναι η Παγκοσμιοποίηση. Αλλά δεν εξηγεί πως μπορεί κανείς να «τα βάλλει» με την παγκοσμιοποίηση. Και αυτό δεν είναι τυχαίο γιατί κανείς δεν μπορεί να βρει ένα κέντρο σε αυτή τη διαδικασία. Ο Γ. Παπ. καυτηριάζει τις παρενέργειες της παγκοσμιοποίησης και υποστηρίζει ότι θέλει ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας και τέτοιες πολιτικές που να αντιστρατεύονται το κοινωνικό dumping που φαίνεται να επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση, ωστόσο δεν εξηγεί πως θα συμβεί αυτό. Αναφέρεται βέβαια στη «χρυσή μετοχή» και στο ενδεχόμενο προστασίας ορισμένων κρίσιμων τομέων της οικονομίας μας, αλλά αυτό και θολό είναι και σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει τις «κοινωνικές πολιτικές» ή τη «φιλολαϊκή πολιτική» που θέλει ο ίδιος. Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα (δεν είναι Γαλλία κλπ.) που δεν μπορεί να εφαρμόσει μόνη της έναν προστατευτισμό (χωρίς τραγικές συνέπειες). Οπότε το επιχείρημα του Γ.Παπ. μάλλον στερείται σοβαρότητας.

Και εδώ είναι που εσείς έχετε το πλεονέκτημα. Διότι αναφέρετε σαφέστατα ότι οι Σοσιαλιστές στην Ευρώπη δεν πείθουν γιατί από τη μία υπόσχονται κοινωνικά ευαίσθητες πολιτικές και από την άλλη είναι αναγκασμένοι να τις εφαρμόσουν εντός των εξαιρετικά στενών ορίων που επιβάλλουν η ΕΚΤ και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Οπότε καθίσταται σαφές ότι πρώτο μέλημα είναι να δουλέψει το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξει αυτή η πολιτική σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ή τουλάχιστον να σταματήσουν να είναι τόσο στενά τα όρια.

Πέρα λοιπόν από τις αιχμηρές διακηρύξεις για το νέο ΠΑΣΟΚ (και είναι σωστά αυτά που λέτε για «πρώτος μεταξύ ίσων» και για ανοιχτό κόμμα) και για την κοινωνικά δίκαιη κοινωνία, αυτό που προέχει είναι να υπάρξουν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν αυτή την πολιτική και θα κάνουν το σοσιαλδημοκρατικό πρόταγμα του ΠΑΣΟΚ πραγματικά πειστικό. Και αυτό ακριβώς πρέπει να είναι το κεντρικό μήνυμα σας: ότι δηλαδή το ΠΑΣΟΚ θα δουλέψει για την αλλαγή στο Ευρωπαϊκό επίπεδο (με τις κατάλληλες συμμαχίες) για να μπορέσει όλη η Ευρώπη να γυρίσει σε ένα πιο κοινωνικό μοντέλο. Αυτό δε σημαίνει ότι σε εθνικό επίπεδο δεν μπορεί από τώρα να πραγματοποιήσει μια «κοινωνικά εκσυγχρονιστική» πολιτική. Κάθε άλλο πρέπει να το αναδείξετε (όπως και το κάνατε δηλαδή) και αυτό. Ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί και θέλει να το κάνει άμεσα αυτό – δηλαδή όταν γίνει κυβέρνηση ξανά.

Μην ξεχνάτε κύριε Βενιζέλο ότι τα πραγματικά ηγεμονικά προτάγματα στην Ελλάδα χτίζονται στη βάση μεγάλων κινητήριων ιδεών για την εξωτερική πολιτική. Ο Ανδρέας Παπ. μίλησε για την «εθνική ανεξαρτησία» και την ανάγκη να αντισταθεί η Ελλάδα σε αυτές τις διεθνείς δεσμεύσεις που την έφερναν πίσω (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ). Μόνο τότε, υποστήριζε, θα μπορούσε να χτίσει την κοινωνικά δίκαιη κοινωνία. Ο Σημίτης από την άλλη υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να πάψει να λαϊκίζει και να γίνει πραγματικό τμήμα της Ευρώπης. Δηλαδή να «Εξευρωπαϊστεί», να «εκσυγχρονίσει» κράτος και οικονομία. Αυτό συνεπάγονταν και μια ουσιαστική, χωρίς εθνικές εξάρσεις, συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. Και οι δύο τόνισαν την Εξωτερική διάσταση ως προϋπόθεση για τις εσωτερικές αλλαγές και κατάφεραν να επικρατήσουν. Βέβαια και τα δύο εγχειρήματα προσέφεραν πάρα πολλά καλά, αλλά και παρήγαγαν και αδικίες.

Οπότε είναι σωστό να τονίζετε ότι κρατάτε τα καλά και από τους δύο (πράγμα που παρά τη στρατηγική ρήξη με τον Κ. Σημίτη, ανέφερε και ο Γ.Παπ.), αλλά εξαιτίας της αρνητικής στάσης της πλειοψηφίας των φίλων/μελών του ΠΑΣΟΚ (και μιας μεγάλης μερίδας Ελλήνων) απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό θα πρέπει συμβολικά να μειώσετε τις σχέσεις σας μαζί του. Στόχος είναι η ανανέωση και ο «κοινωνικός εκσυγχρονισμός» αλλά και η ρήξη με το καθεστωτικό παρελθόν. Σε αυτή την προοπτική πρέπει να αναδείξετε μια πραγματικά νέα (και σε ηλικία) ηγετική ομάδα στο κόμμα.

Εκεί που υστερείτε μέχρι στιγμής είναι στην εξεύρεση μιας βασικής κινητήριας ιδέας. Την περιγράφετε αλλά δεν την έχετε καταθέσει ρητορικά και συμβολικά ακόμη.

Αναφέρετε πολύ έξυπνα ότι ο κύκλος της μεταπολίτευσης έχει τελειώσει. Και είναι ακριβώς αυτό το σχόλιο πιστεύω που πρέπει να συνδυάσετε με την εξωτερική διάσταση για να «κατασκευάσετε» μια τέτοια κινητήρια ιδέα. Ο κύκλος λοιπόν της μεταπολίτευσης τελείωσε, και αυτός ο κύκλος χαρακτηρίστηκε από τις δύο ηγεμονικές κινήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μία προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης Ελλάδας που να σέβεται τον εαυτό της (μετά από δεκαετίες ωμής ξένης παρέμβασης) και τη δημιουργία κράτους πρόνοιας. Και μία προς τον εκσυγχρονιστικό ορθολογισμό, τη ρήξη με το λαϊκισμό και το άνοιγμα της χώρας. Προσέξτε όλη αυτή η περίοδος σημαδεύτηκε από αυτές τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ απλά ακολουθεί αυτή τη δεύτερη. Δεν έχει δημιουργήσει τίποτα δικό της.

Πλέον ζητούμενο είναι (με βάση τα κέρδη από τις δύο κινήσεις) να φτιάξει το ΠΑΣΟΚ μια κοινωνία, που να είναι όσο περισσότερο γίνεται κοινωνικά δίκαιη αλλά και πάντα ανοιχτή. Το ζητούμενο είναι να τελειώσουμε με τις καθεστωτικές συμπεριφορές σε όλους τους τομείς (πολιτική, δημόσια διοίκηση), με την ανευθυνότητα (φοροδιαφυγή και λογικές του δε βαριέσαι) και τις αδικίες (κακή παιδεία, πενιχρή δημόσια υγεία, φτωχές συντάξεις). Η Ελλάδα δηλαδή πρέπει να μπει στον νέο κύκλο, που θα της επιτρέψει να γίνει πραγματικά ισχυρή κοινωνία. Αυτό μπορεί κανείς να το πει στρατηγική του «κοινωνικού εκσυγχρονισμού» ή του νέου «κοινωνικού συμβολαίου» ή της «δίκαιης, λαϊκής ανάπτυξης» ακόμα και της «νέας Μεταπολίτευσης».

Αυτά και πάλι συγγνώμη αν κούρασα.

http://politicscomments.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ,

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. ΕΞΑΙΣΙΟ. ΔΕΙΝΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ. ΕΧΕΙ ΟΡΑΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ, ΕΝΩΤΙΚΟ, ΑΠΛΟ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΙΣ 20 ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΣΑΤΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΥ ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ. ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ. ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΛΟΣ, ΠΡΟΣΙΤΟΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕΙ. ΜΑΣ ΔΕΙΝΕΤΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ, ΚΟΙΤΑΧΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΘΕΩΡΙΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΟΥΧΤΗΣΕΙ.

ΠΡΙΝ ΚΛΕΙΣΩ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΤΕ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 11/11, ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 11/11, ΚΑΙ ΩΣ ΑΡΧΗΓΟΣ, ΔΗΛ. ΓΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ ΑΥΤΕΣ. ΕΧΕΤΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ? ΘΑ ΕΙΧΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΕΤΕ ΤΟ ΛΟΓΟ ΣΑΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΙΝΗΣΕΤΕ ΤΟ ΔΥΣΚΙΝΗΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

ΠΑΝΤΩΣ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ. ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ ΛΟΓΟΣ. ΣΑΣ ΘΑΥΜΑΖΩ.

Τ. ΓΚΙΚΑΣ
ΜΑΣΤΕΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΗΠΑ

anonymous είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γιάννης Παπαϊωάννου είπε...

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Είναι ένα θέμα που άπτεται της Δημοκρατίας.

Παρακαλώ διαμαρτυρηθείτε μήπως αλλάξει κάτι.

Ανώνυμος είπε...

Ομιλίες στοχευμένες ήταν και οι τρεις και η δική σου σύντροφε Ευάγγελε νομίζω ότι στόχευε σωστά στο ευρύ κοινό που γενικά βρίσκεται κοντά στο ΠαΣοΚ κι όχι τόσο στον στενό του πυρήνα. Ωστόσο δεν σε είδα να αντιδράς σε όσα είπε ο Γ.Παπανδρέου και αυτό μου δημιούργησε αντιφατικά συναισθήματα. Αφ' ενός μεν απόρησα που άφησες αναπάντητα πολλά από όσα είπε ο Γιώργος από την άλλη όμως σε θαύμασα που συγκρατήθηκες καθώς αυτό δεν είναι και το καλύτερό σου σημείο.
Είπες τα πράγματα που περίμενα από εσένμα να ακούσω:
Α.- Το κηνύγι της εξουσίας είναι όρος για το ΠαΣοΚ αφού την εξουσία την θέλει για τον απλό λαό κι όχι για τα καρεκλοκένταυρα στελέχη του. Και αυτή την εξουσία θα την κατακτήσεις και θα την διαχειριστείς όχι μόνος σουθ αλλά μαζί με το "όλον Πασοκ". Ο πολίτης που σε ρώτησε αν θα νικήσουμε τη ΝΔ είναι αυτός που θέλει την εξουσία, άρα ο "μη εξουσιολάγνος" [δήθεν] οπαδός του μικρού και καθαρού ΠαΣοΚ αυτού του πολίτη τον πόνο και πόθο αγνοεί και με τις ελπίδες του παίζει.
Β.- Δεν μπορείς μόνος, είπες και μόνο όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Αυτό ήθελε να ακούσει ο κόσμος από εσένα, όχι γιατί θα γίνουν υπουργοί και στελέχη όλοι αλλά γιατί τους δίνεις το μήνυμα ότι είσαι ένας άνθρωπος σαν αυτούς, με αδυναμίες και λάθη, που τα αντιλαμβάνεσαι.
Γ.- Θύμησες σε όλους ότι η σημαντική ημερομηνία είναι η 12η Νοεμβρίου, όταν θα έχουμε πλέον στα χέρια μας το αποτέλεσμα. Αντέχει το ΠαΣοΚ και ο τόπος ένα ΠαΣοΚ με αρχηγό και πάλι τον Παπανδρέου; Με ποιό στόχο, με ποιό όραμα; να γτιάξει το κόμμα σιγά-σιγά διώχνοντας τους ανεπιθύμητους και να ξαναπάρει τον δρόμο προς την εξουσία ανανεωμένο; Βέβαια, κάποτε κάποιος θα κερδίσει τον Καραμανλή. Θα κουραστεί να μας δέρνει, θα ιδρώσει, θα κρυώσει, θα αρρωστήσει, θα πεθάνει....
THEATIS-SYMMETOXOS
Κυριακή πρωί 7-10-2007

gyristroula2 είπε...

Στα γραπτά είστε και οι δύο πολύ καλοί με μικρή υπεροχή Γιώργου (ο λογογράφος του πετάει!), στα προφορικά κερδίζετε κατά κράτος. Στην πράξη, τώρα; Μάλλον θα το μάθουμε πολύ μετά το τέλος των εξετάσεων!

αθεόφοβος είπε...

Αγαπητέ μου κ Βενιζέλο
Διάβασα με προσοχή την ομιλία σας αλλά σε κανένα σημείο δεν είδα να αναφέρετε τίποτα για ένα θέμα που κάποτε αποτελούσε βασική συνιστώσα της πολιτικής ενός σοσιαλιστικού κόμματος.
Τον χωρισμό κράτους-έκκλησίας.
Μπορούμε να έχουμε την απόψη σας για το θέμα αυτό όπως και για το θέμα των ταυτοτήτων;

meggy είπε...

Oλοι σας οι λόγοι είναι γενικόλογοι.Οπότε για να κρίνω θα πρέπει να ανατρέξω στα πεπραγμένα σας.Ιδού λοιπόν μερικά απ αυτά.Ταυτότητες,outlook,ροτόντα,συνάφεια εκδοτική με Μπόμπολα και Λαμπράκη,αγαπητός στο Μητσοτάκη,στον Παπαθεμελή,στον Ανθιμο,γνωμοδότηση υπέρ ψήφου Αλευρά,συνεντευξη σας στους Τάιμς για ΔΑΝΕΙΣΜΟ των μαρμάρων,νόμος που άνοιξε το δρόμο στις διεκδικήσεις του τέως,βασικός μέτοχος,άρθρο σας στα νέα το 2005 υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων(άλλο που τώρα, το μόνο που έχετε να μας παρουσιάσετε ότι είστε αριστερός ,είναι ΜΟΝΟΤΟΝΑ, το άρθρο 16.Ολα αυτά κύριε Βενιζέλο δεν υποκρύπτουν άκρατο συντηρητισμό?Είναι αλήθεια ότι ο δάσκαλος σας στο πανεπιστήμιο ,Αριστόβουλος Μάνεσης σας είχε χαρακτηρίσει με άρθρο του στο Νομικό Βήμα ,επιστημολογικό αμοραλιστή,προπέτη και μέτριο?Σας ρωτώ και αν θέλετε μου απαντάτε.Ευχαριστώ

Μανώλης Τσιμπλάκης είπε...

Δεν κάνει για τη δουλειά που ανέλαβε ο κύριος Παπανδρέου.Του λείπει η ευρυμάθεια,η ευφράδεια,η αμεσότητα και τα αντανακλαστικά που πρέπει να έχει στις απαντήσεις του ένας πολιτικός αρχηγός.Όποιος είναι καλός υπάλληλος σε μια επιχείρηση,δεν σημαίνει οτι θα είναι καλός και ως αφεντικό,για να μπορέσει να πάει η επιχείρηση καλά και να νικήσει τον ανταγωνισμό.Και ο κύριος Παπανδρέου το απέδειξε περίτρανα.Άφησε τη Ν.Δ.να παίζει μόνη της στο γήπεδο,χωρίς αντίπαλο και το ίδιο θα συνεχίσει να γίνεται και τώρα αν εκλεγεί και πάλι αρχηγός.Κάποιος έγραψε εδώ οτι μια δεύτερη ευκαιρία στον κύριο Παπανδρέου σημαίνει μια τρίτη ευκαιρία για τον κύριο Καραμανλή.Φαντάζομαι οι περισσότεροι συμφωνούμε σε αυτό.Σε όλες τις δημοσκοπήσεις στο ερώτημα ποιός μπορεί να νικήσει τον κύριο Καραμανλή το ποσοστό είναι συντριπτικό υπέρ του κυρίου Βενιζέλου.Αυτό από μόνο του δεν φτάνει;Τί άλλο θέλουν οι υποστηρικτές του νυν αρχηγού.Εκτός και αν δε θέλουν να κυβερνήσουν και τους αρκεί να βρίσκονται μονίμως στη δεύτερη θέση.Εμάς όμως δε μας αρκεί αυτό.Στελέχη όπως ο κύριος Βενιζέλος,ο κύριος Λοβέρδος και άλλοι φαντάζομαι οτι ασφυκτιούν και αισθάνονται άσχημα με τις επιδόσεις του κυρίου Παπανδρέου ,και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και ανθρώπινο.Να τελειώνει λοιπόν αυτή η ιστορία γιατί ο κόσμος κουράστηκε και δε μπορεί να περιμένει άλλο.-

Ανώνυμος είπε...

Εγώ συμπεραίνω από τους τρεις λόγους που άκουσα ότι τρεις υποψήφιοι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα - ξένος γιατί άλλαξε το γήπεδο και ο καυγάς γίνεται ακόμα με τα παλιά κόλπα και επιχειρήματα. Δύο λύσεις βλέπω εφικτές:

α) Αποσύρονται Βαγγέλης και Γιώργος και βγαίνει πανηγυρικά πρόεδρος ο Σκανδαλίδης για να τραβήξει το κάρο όπως παλιά, μια πάνω μια κάτω, άοσμο και άγευστο, για να ελπίζει το ΠΑΣΟΚ στα λάθη της ΝΔ και στη βαρεμάρα του κόσμου. Έτσι κι αλλιώς σε 7-8 χρόνια κλείνει ο κύκλος κάθε πρωθυπουργού και ο κόσμος χρειάζεται να δει νέες ταπετσαρίες στο κατάστημα, αλλιώς δεν ξαναμπαίνει.

β) Αποσπάται ο Βαγγέλης με 20-25 βουλευτές και αρχίζει τη "μακρά πορεία" προς την εξουσία, την οποία βλέπω να καταλαμβάνει μετά το 2012, με αντίπαλο τη Ντόρα. Το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ ακολουθεί την πορεία της Ε.Κ. και καταλήγει ομάδα προβληματισμού και συζητήσεων - με την κομματική επιχορήγηση στο ταμείο βεβαίως, βεβαίως. Μετά θα έχουμε γεράσει όλοι και θα ξεχαστούμε.

Elias είπε...

Στην φράση'' δεν μας κληροδότησε Ο Ανδρέας ενας κάπως μεγαλύτερο ΚΚΕ ή ενας κάπως μεγαλύτερο Συνασπισμό''πήρατε περίπου 5,000 ψήφους ακόμη απο την βάση του παραδοσιακού παπανδρεισμού..Και μάλλον δεν χάσατε αριστερούς.Αλλο η Αριστερά ,άλλο ο Παπανδρεισμός.Όμως προσέχετε το ισοζύγιο χρήσης τους, διαχειριστείτε προσεκτικότερα τις λέξεις, τις έννοιες: ο Καραμανλής νίκησε διοτι τον ψήφισαν αυτοί που πιστεύουν οτι η ΝΔ θα γίνει το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80, μια εταιρεία λαικού καπιταλισμού δηλαδή, μπας και μπουν και αυτοί μέσα, ως μικρομέτοχοι( σύγχρονο αντίγραφο του δημαγωγού Ανδρέα είναι ο Κωστάκης, όπου Αλλαγή, βλέπε Μεταρρύθμιση, όπου Δεξιά βλέπε Καθεστωτική Νοοτροπία).
Η νικη κε καθηγητά, δεν προέρχεται απο συνειδησιακό πολιτικό λόγο και επιρροή στις μάζες, αλλά πο θυμικές, δημαγωγικές,μεγαλόστομες κουβέντες,ικανές μέσα αποτην γκεμπελική επαναληπτική μεθοδο ,να φαίνονται ως ρεαλιστικές ,πιστευτές απο αυτον που τις απαγγέλει.
Εχετε μεν ρητορική δεινότητα,αλλά αρκετά πλουραλιστική για του Ελληνες,πολύ διάσπαρτη, σχεδόν καθρέφτισμα μιας ευρυμάθειας των κοινωνικών συμβάντων. Ο μέσος Ελληνας αρέσκεται στην πιο περιορισμένη,πιο κωδικοποιημένη γλώσσα, οχι ξύλινη,αρνητική για τον αντίπαλο,αλλά υπερβατική,σχεδόν με νεογλωσσικούς ιδιωματισμούς(η Αναγέννηση ας πούμε πείθει, ως νεό μότο ιδεολογικής υφής).
Καλά κάνατε και απευθυνθήκατε να σας ψηφίσουν και άλλοι ,εκτός ΠΑΣΟΚ, μή φίλοι, μή μέλη. Εχει ο καθένας δικαίωμα να εκλέγει υποψήφιο πρωθυπουργό, σε τούτο το φασιστικό πρωθυπουργικό σύστημα εξουσίας(ορθή η τοποθέτηση σας,οτι η διακυβέρνηση Καραμανλή είναι το ανώτατο όριο μοντελοποίσης,αλλά ο Ανδρέας ήταν αυτός που πρωτοεδραίωσε αυτό το προσωποκεντρικό μοντέλο αποφάσεων,οπότε ας μην ζητάμε αλλού ευθύνες)

Ανώνυμος είπε...

Παρακολούθησα με προσοχή τη χθεσινή ομιλία σας. Περιεκτική και ουσιαστική μου φάνηκε. Σε μεγάλο ποσοστό με καλυψατε και δεν κρύβω ότι εκφράσατε και τις δικές μου ανησυχίες (προσωπικές και κοινωνικές). Η οξυδέρκειά σας είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα σας σε σχέση με τους άλλους υποψήφιους γι' αυτό αν εκλεγείτε σας συμβουλεύω να μην ελαττώσετε την επικοινωνία με τον πολίτη ή/και να μην την "αναθέσετε" σε κάποιους άλλους. Μόνο έτσι θα καταφέρετε να εκφράζετε και να πράττετε διαχρονικά αυτό που θέλουν οι πολλοί.

Ανώνυμος είπε...

Μια συμπληρωματική παρατήρηση στα όσα είπα νωρίτερα. Δεν αναφερθήκατε τόσο πολύ στα αίτια της ήττας. Να πείτε δηλαδή ότι χάσαμε το 2004 και το 2007 επειδή και το Ανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ και το Σήμιτικό παρήγαγαν αδικίες και καθεστωτικές συμπεριφορές. Αλλά και ότι, αυτά τα ξέραμε από το 2004 και ότι τρία χρόνια τώρα δεν κάναμε τίποτα! Και ότι τώρα έρχεται ο Γ. Παπ. να μας πει ότι τα ήξερε αυτά και δεν έκανε τίποτα και ότι θέλει την ψήφο μας για να το κάνει τώρα... Πράγμα φαιδρό.
Ευχαριστώ.

http://politicscomments.blogspot.com/

criticalthinking είπε...

Κάποτε είχα ακούσει τον κ. Τσάτσο να λέει ότι «ελπίζω η Ελλάδα να του συγχωρήσει (κ. Βενιζέλου) την πολύ του ικανότητα». Τότε είχα εκτιμήσει αυτή τη φράση ως εξαιρετική από λογοτεχνικής πλευράς.
Σήμερα στο πλαίσιο των εξελίξεων φοβούμαι πως ο κ. Τσάτσος δικαιώνεται.

Όμως ο κ. Τσάτσος έχει πει και μια άλλη φράση: «ελπίζω όταν τον χρειαστεί η Ελλάδα ο Βαγγέλης να θέλει ακόμα να σηκώσει αυτό το βάρος».
Με την σειρά μου θα έλεγα: ελπίζω να μην τον εξαντλήσουμε- πόσες προσβολές, ταπεινώσεις, αμφισβητήσεις θα υπομείνει αυτός ο άνθρωπος απλώς και μόνο γιατί θέτει το εαυτό του στις υπηρεσίες μας;

Η ομιλία σας κ. Βενιζέλε είναι εξαιρετική.
Δεν θυμάμαι να έχω ακούσει παρόμοια ομιλία τα τελευταία χρόνια από Έλληνα πολιτικό.
Η ομιλίας σας δίνει το στίγμα της επόμενης μέρας.
Με εσάς η Ελλάδα θα (επανα-)αποκτήσει το ειδικό βάρος που είχε αλλά της στερήθηκε από το δίδυμο Κωστάκης-Γιωργάκης.
Σας ευχαριστούμε.

Μια πρόταση μόνο εάν μου επιτρέπετε:
Ο πολιτικός πολιτισμός σας ίσως να μην είναι ο απολύτως ενδεδειγμένος στο unfair play που διαδραματίζεται αυτές τις μέρες.
Μέχρι την 11η Νοεμβρίου, κρίνω, πως θα πρέπει να σηκώσετε τους τόνους. Και εάν όχι σε μετωπική με τον GAP, αλλά σε μετωπική με την κυβέρνηση.

Όσον αφορά την ομιλία του GAP:
Λύπη, μου προξένησε λύπη. Μια επαιτεία ψήφου.
ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΜΠΟΡΕΊ ΑΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΦΡΑΣΗ « ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΟΥ, ΘΑ ΑΛΛΑΞΩ, ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΊΑ ΑΚΌΜΑ»
Σε ποιο κόσμο συμβαίνει αυτό το πράγμα;
Σε ποιο κόμμα, επιχείρηση, αθλητική ομάδα, προσωπική σχέση κ.α. έχει κάποιος το απίστευτο θράσος να ζητά και σχεδόν να απαιτεί κάτι τέτοιο? Μόνο από την μητέρα μας μπορούμε να ζητήσουμε μια δεύτερη ευκαιρία (3η, 4η, 5η…) και να μας δοθεί.
Τι είναι λοιπόν το κόμμα και η Ελλάδα; Οι κηδεμόνες του Γιώργου;
Έλεος κύριοι! έλεος! Λίγη ωριμότητα παρακαλώ.

Unknown είπε...

Κύριε Βενιζέλο,
μπορώ να πω ότι η ομιλία σας ήταν εξαιρετική, προσωπικά θεωρώ ότι δώσατε το στίγμα σας για αρκετά σημεία που πλήττουν τον δημόσιο και κοινωνικό βίο. Μένουν και άλλα, αλλά ίσως να είναι μέρος της στρατηγικής σας. Οι ταυτότητες π.χ και οι σχέσεις εκκλησίας κράτους έχω την εντύπωση ότι είναι ένα θέμα που το αποφεύγετε...
Πολύ σωστή η τοποθέτηση σας για την κρίση του σοσιαλισμού στην Ευρώπη.
Ομολογουμένως, η ομιλία σας ήταν ενωτική, καθόλου ξύλινη, αντιπολιτευτική σε σχέση με τις τοποθετήσεις σας για τον Κ. Καραμανλή.
Το δαχτυλάκι όντος πρέπει να το εξωστρακίσεται από τη γλώσσα του σώματος!

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και κυρίως να μην ξεχάσετε τις δεσμεύσεις σας.

Υ.Τ Mήπως πρέπει να αναλυθεί τι σημαίνει υπονόμευση και τι ελευθερία πολιτκού λόγου και σκέψης γιατί είναι ένα έντονο επιχείρημα του Γ. Παπανδρέου.
Αν και το θείξατε λίγο...

Ανώνυμος είπε...

Sudanese Association for refugees {SAR}
Str: Evripido 57-61 Athina
Tel/fax 2103239393
Mobile:6946399821
Sar_ties@yahoo.gr


Dear Ms Venizelos 07-10-2007



We are the members of the Sudanese Association for refugees [SAR] .SAR is a recently established organization consisted of refugees and asylum seekers originating from Sudan (Darfur).The purpose of creating this organization was based on the need of organizing our-selves in order to come to better understanding of our situation in Greece and to create cultural and social bonds with the population of Greece.


We are addressing you this letter on behalf of all the members of our association in order to inform you about us and, secondly, to request an appointment so to discuss matters of mutual interest.

We believe in your effective role in protecting democracy and implementing the state of law.


Awaiting for your positive response to this friendly invitation,

Sincerely,


On behalf of SAR, Ziad Adams
General Secretary
6946399821

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ.Βενιζέλο,
ξεφυλλίζοντας σήμερα εγώ και η σύζυγός μου το σημερινό "ΘΕΜΑ" και κοιτώντας τις προσωπικές σας φωτογραφίες με έκπληξη μας διαπιστώσαμε ότι η σύζυγός σας είναι σύντροφός σας από τα φοιτητικά χρόνια.
Δεν σας κρύβουμε ότι συγκινηθήκαμε γιατί και εμείς γνωριστήκαμε από εκείνα τα χρόνια (προ 10ετίας) και γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που υπάρχουν για να κρατήσει μία τέτοια σχέση αγάπης.
Και είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτό και μόνο δείχνει πολλά για τον χαρακτήρα σας...
Η αλήθεια είναι ότι κάποιες στιγμές δείχνετε εκρηκτικός και η εικόνα προς "τα έξω" χαλάει.
Όσο για την 11/11 είμαστε από τους αναποφάσιστους που ίσως "κλείνουν" προς εσάς.
Προσέξτε όμως (κατά την γνώμη μας βέβαια) κάποιους που στοιχίζονται δίπλα σας και δεν είναι ό,τι το καλύτερο...Νεονάκηδες, Παπαντωνίου, Κουλούρηδες, Φωτιάδης και τα λοιπά εκσυγχρονιστικά παληκάρια...τον Φωτιάδη ο λαός του Έβρου τον καταψήφισε στις εκλογές και γενικά δεν έχει αφήσει καλές μνήμες από την Υφυπουργεία του...
Θα δηλώσω να ρθω τελικά στην συγκέντρωση των bloggers.
Aντε καλή επιτυχία
Όπως θα λέγε και η Πατουλίδου: για το ΠΑΣΟΚ ρε γ....

Ανώνυμος είπε...

Βαγγέλη έχασες...
Έχασες μια μοναδική ευκαιρία.
Όχι δεν έφτασε η 11η Νοεμβρίου και ξέρουμε δεν θα καταθέσεις τα όπλα.
Ούτε Κασσάνδρα είμαι,απλά βλέπω πιο ξεκάθαρα κάποια πράγματα, μακριά από οφέλη και σκοπιμότητες.

Ανώνυμος είπε...

η ομιλια σκανδαλιδη ανεδειξε τη δικη σας πολιτικη ενδοια...

Ανώνυμος είπε...

Τρία πράγματα μού προκάλεσαν απογοήτευση:
1) Η θέση που πήρατε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι κακώς αποσύρθηκε το βιβλίο Ιστορίας.
2) Η εμμονή σας στους όρους δεξιά - συντήρηση, αριστερά και σοσιαλιστική αριστερά.
3) Η έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς σε κρίσιμα εθνικά θέματα.
Είναι προφανές ότι ο λόγος σας ήταν ενδοενωτικός (επεδίωκε την συγκόλληση του όλου ΠΑΣΟΚ) και όχι εθνοενωτικός. Αναμένομε με ενδιαφέρον την συνέχεια.

Καππαδόκης είπε...

ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΕΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ..ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ

Τελικά σε αυτό τον τόπο που λέγεται Ελλάς δεν πλήτεις ποτέ. Μπορείς να ακούσεις και τα πιο απίθανα πράγματα με μεγάλη σοβαρότητα και μπορείς να διασκεδάζεις παρακολουθώντας μια κωμωδία χωρίς μάλιστα και να πληρώνεις εισιτήριο.

Τελευταίο από τα απίθανα, για την ήττα του Πασοκ και του ΓΑΠ...φταίει ο Σημίτης!!!
Ο "κακός" Σημίτης που έδωσε το 2004 το θαμπό δακτυλίδι στο Γιώργο και το παιδί τι να κάνει, παρ΄όλο που έβλεπε την καταστροφή μπροστά του το πήρε για να σώσει ότι σώζεται. Και τελικά κατάφερε, από εκεί που το Πασόκ θα καταποντιζόταν με διψήφια διαφορά, κατάφερε να χάσει μόνο με 5 μονάδες διαφορά.Ολα αυτά το 2004 με τον "κακό" Σημίτη πρωθυπουργό και με νωπά στην μνήμη του λαού όλα τα κακά της διακυβέρνησης Σημίτη.Το Πασοκ τότε πήρε 3.002.531 ψήφους.

Και ερχόμαστε στο σήμερα και ο ΓΑΠ με φρεσκογυαλισμένο δακτυλίδι μετά από 3,5 χρόνια τρίψιμο πάει στις εκλογές και μαζεύει 2.727.853 ψήφους δηλαδή 275.000 περίπου λιγότερους από το 2004.Και ξαφνικά βγαίνει χρησμός από τη Χαριλάου Τρικούπη ότι για την νέα αυτή ήττα φταίει ο Σημίτης.Και την αναπαράγουν όλα τα παπαγαλάκια και κελαηδούν παντού πως ο Σημίτης φταίει.

Και εύλογα γεννάται η απορία.Καλά, το 2004 με το Σημίτη στα πράγματα και τον Γιώργο σε ρόλο Ιφιγένειας το Πασόκ πήρε 275.000 ψήφους παραπάνω από φέτος.
Που αλήθεια βρίσκονται τα μυαλά των ανθρώπων εκείνων που ισχυρίζονται ότι φέτος και με το Σημίτη έξω από τα πράγματα φταίει αυτός που το Πασόκ έχασε 275.000 ψήφους. Δεν ξέρω που βρίσκονται εκείνα τα μυαλά, πάντως όχι εκεί που βρίσκονται όλων των άλλων ανθρώπων που διαθέτουν και μια στοιχειώδη λογική.

www.liberalgreek.blogspot.gr

Ανώνυμος είπε...

Ήταν πολύ καλή η ομιλία σας κύριε Βενιζέλο!

Καλή επιτυχία.

Troll είπε...

k.Βενιζελο.
Εμεις οι πολιτες θελουμε ενα κρατος μη διεφθαρμενο.Ενα κρατος καθαρο αξιοκρατικο.Μακρια απο πελατειακες σχεσεις. Ενα κρατος που να σεβεται τον πολιτη εμπρακτα.Ενα κρατος που να θεωρει τα χρηματα των φορολογουμενων ιερα και οχι λεια των κομματικων μηχανισμων.

Λυπαμαι ειλικρινα που και εσεις δεν θελετε το ιδιο.
Ουτε μια αναφορα στην διαβρωση της κρατικης μηχανης ,ουτε μια αναφορα στην διαφθορα του κρατους.Μονο επιμονη στους κρατικους μηχανισμους για ενα κρατος λαφυρο αυτην την φορα του ΠΑΣΟΚ του μελλοντος.

Το Πασοκ εχασε και θα ξαναχασει γιατι θελει ενεργους Πασοκους και οχι ενεργους πολιτες!!!!

Τολμηστε επιτελους!!!

criticalthinking είπε...

ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΟΡΙΟ.
Στο Κυριακάτικο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ υπάρχει ένα άρθρο που βάλλεται κατά της επιστημονικής αξίας του κ. Βενιζέλου.
Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι:
1. γνωμοδότησε υπέρ της «ψήφου αλευρά»
2. άνοιξε την πόρτα στον τέως για να πετύχει την καταδίκη της Ελλάδας στο ΕυρΔ
3. συνέβαλλε στη μη επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων υπονομεύοντας τον GAP
4. επέβαλε το γενικό ασυμβίβαστο των βουλευτών καθώς και το κώλυμα εκλογιμότητας υπερνομάρχη (για να παγιδεύσει τη Φώφη!!!)
5. για τον βασικό μέτοχο-
(μάλιστα κατηγορείται ότι η εμμονή του στο βασικό μέτοχο οφείλεται στο ότι θέλει να αποκρύψει τις οικογενειακές σχέσεις του με τους μεγαλοεπιχειρηματίες καθώς η γυναίκα του είναι συγγενής με κάποιους που έχουν συνεργαστεί με το ΔΟΛ)
6. τάχθηκε υπέρ της μετατροπής της Ροτόντας της Θεσσαλονίκης σε ιερό ναό
7. συνυπόγραψε την πολιτιστική συνεργασία Ελλάδας- Τουρκίας, στο πλαίσιο της οποίας ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου ιστορίας από την κ. Ρεμπούση
8. θα έδινε την κόρη του σε Τούρκο (!!!!) (no comments)
9. ο κ. Μητσοτάκης δεν τον αντιπαθεί. (no comments)
10. τέλος, ότι ενώ δηλώνει κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων σε άρθρο του έχει αναφέρει την φράση: ναι στα ιδιωτικά, όχι στα κερδοσκοπικά!

Θα προσπαθήσω να απαντήσω συνοπτικά στις άνωθεν ερωτήσεις,
μολονότι κ. ΒΕΝΙΖΕΛΕ θα πρέπει να απαντήσετε εσείς ή οι συνεργάτες σας.

Όσον αφορά το:
(1.)δείτε «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ» Κ.Γ. ΜΑΥΡΙΑ (Τρίτη έκδοση, σελ 481-486).Το 1985 υπήρξαν δύο διαφορετικές εξίσου έγκυρες συνταγματικές ερμηνείες του ζητήματος. Η μία υποστηρίχθηκε κυρίως από τον κ.Τσάτσο, βάσει της οποίας: ο αναπληρών τον Πρόεδρο Δημοκρατίας Πρόεδρος της Βουλής δύναται να ψηφίσει κατά την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ως βουλευτής. Η άλλη, κυρίως του κ. Μάνεση, υποστήριζε πως ο αναπληρών τον ΠτΔ δεν δύναται να ψηφίσει ως βουλευτής κατά την εκλογή του νέου ΠτΔ. Η άποψη που επικράτησε και επικρατεί είναι η πρώτη. Ποιο λοιπόν το ατόπημα του νεαρού τότε Βενιζέλου (28 χρ, νομίζω). Μήπως η οξύτητα του πνεύματος του;
(2.) είναι γνωστό της πάσης ότι ο χάρη στον Υπουργό κ. Βενιζέλος απαλλοτριώθηκε η περιουσία του τέως. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά του πήρε ακόμα και το ρολόι του. Η αποζημίωσε που επιδίκασε το ΕυρΔ ήταν κατώτερη και από την αντικειμενική αξία της περιουσίας (μόλις 24δις), ενώ ο ίδιος ζητούσε 164 δις. Η νίκη αυτή αποδίδεται στο Υπουργό.
(3.) Μια βόλτα στα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: http://www.parthenonuk.com/
και http://www.uk.digiserve.com/mentor/marbles/
θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε την συμβολή του τότε Υπουργού Πολιτισμού στο ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων. Περιέργως, πουθενά δεν αναφέρεται ο GAP.
(4.)Το γενικό ασυμβίβαστο ισχύει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες. Στο άρθρο 57 παρ1 εδ. ε΄, αναφέρεται: «νόμος ορίζει τις δραστηριότητες που είναι συμβατές με το βουλευτικό αξίωμα». Αυτός ο νόμος δεν ψηφίστηκε ποτέ και αυτό δεν προσάπτεται στον κ. Βενιζέλο. Στα περί Φώφης δεν απαντώ, με ξεπερνά η φαντασία της κ. Νεγρεπόντη. Τέλος, ο εισηγητής της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απλώς ένας εκ των τεσσάρων εισηγητών. Στη συνέχεια για να ψηφιστεί μια διάταξη χρειάζεται τη ψήφο 180 βουλευτών, δηλαδή τη ψήφο και της αντιπολίτευσης.
(5) Μόνο ένα σχόλιο: ο ΔΟΛ δεν είναι η cosa nostra!
(7) Διαφωνούμε με την πολιτιστική συνεργασία Ελλάδος- Τουρκίας?
(10) Διαβάστε το σχετικό άρθρο: http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20050915&nid=4407286
Ο άνθρωπος λέει: ναι στα ιδιωτικά υπό τον όρο ότι θα είναι μη κερδοσκοπικά, θα βασίζονται στην αξιοκρατική εισαγωγή φοιτητών και σε αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια επιλογής καθηγητών. Και υπονοεί: ένα βρείτε κανέναν να θέλει να ξοδέψει ένα ασύλληπτο χρηματικό ποσό για να συστήσει τέτοιο πανεπιστήμιο… γράψτε μου!


Με εκτίμηση

ΥΣ.
(ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΘΕΜΟ: οι δημοσιογράφοι σας πληρώνονται για την «εργασία τους»? )

Kostas είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟ!!!
ΕΥΓΕ!
Η ομιλία σου ηταν εξαιρετική.
Δεν θυμάμαι να έχω ακούσει παρόμοια ομιλία τα τελευταία χρόνια από Έλληνα πολιτικό.Θα την χαρακτήριζα ιδανική!
Τι όμως πρόκειται να συμβεί στις 11/11???
Η Ελλάδα όντως είναι ένας ονειρεμένος τόπος, τι να πρωτοθυμηθεί κανείς:Την Ελλάδα του Ομήρου, του Θουκυδίδη, του Σωκράτη, του Περικλή, του Αριστοτέλη ,του Αλέξανδρου, του Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου, του Παρθενώνα και της Αγιά Σοφιάς,του Κολοκοτρώνη, του Κανάρη, του Πολυζωίδη και του Τερτσέτη,του Ελευθερίου Βενιζέλου,των αγωνιστών ΄των Βαλκανικών Πολέμων, του έπους του '40' και της Εθνικής Αντίστασης, του Σεφέρη, του Ελύτη και του Ρίτσου, του μέγιστου Καβάφη, του Μουστακλή και του Αλέκου Παναγούλη και τόσων άλλων.Η Ελλάδα ΟΜΩΣ έχει γεννήσει και έναν Εφιάλτη,αυτούς που εξόρισαν τους Θουκυδίδη, Περικλή ,Πυθαγόρα,
Θεμιστοκλή,Αριστείδη,έδωσαντο κώνειο στον Σωκράτη,αυτούς που παρέδωσαν την Πόλη στους Μωαμεθανούς(:Κερκόπορτα),δοσίλογους, χαφιέδες, βασανιστές,και πλείστους όσους .......
Πείσε λοιπόν πολιτικά,θεσμικά,ηθικά τους πρώτους και αδρανοποίησε τους άλλους.
ΈΙΜΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΣΗΜΕΡΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΙ ΒΑΓΓΕΛΗ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΤΑΤΟ.


Γ.Α.Π.: Ουδέποτε χώνεψες το γεγονός ότι βγήκα εγώ πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΕΥ.Β.: Το είπα δημοσίως από τότε. Αν θυμάσαι, είχα χαρακτηρίσει τη διαδικασία «κληρονομικώ δικαιώματι διαδοχή» που δεν ταιριάζει σ' ένα σοσιαλιστικό κόμμα.

Γ.Α.Π.: Κανείς δεν σε εμπόδισε να βάλεις και εσύ υποψηφιότητα. Δεν το έκανες γιατί θα καταποντιζόσουν.

ΕΥ.Β.: Ετσι όπως είχαν διαμορφωθεί οι συνθήκες, θα ήταν μάταιο. Ολα και όλοι εσένα έσπρωχναν. Μήπως ξέχασες τι έλεγαν τα μέσα ενημέρωσης και τι έδειχναν οι δημοσκοπήσεις; Δεν είχε άλλη διέξοδο ο Σημίτης.

Γ.Α.Π.: Μην παραπονιέσαι, τον Σημίτη τον έχεις τώρα στο πλευρό σου. Ποτέ δεν μου στάθηκε πραγματικά. Αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, επέλεξε τη φυγή. Μου έδωσε το «δαχτυλίδι» για να μου φορτώσει μετά την ήττα.

ΕΥ.Β.: Ας μην το έπαιρνες...

Γ.Α.Π.: Ολοι θα μου έλεγαν ότι φοβάμαι. Εχει δίκιο ο αδελφός μου ο Νίκος, το κόμμα ήταν σε αποσύνθεση. Και ενώ ήξερες τι παραλάμβανα, είπες ότι «θα έχει ο Γιώργος όσες ευκαιρίες θέλει, εύχομαι να μην χρειαστεί πολλές». Από την πρώτη στιγμή μου έβαζες τρικλοποδιές. Καραδοκούσες σαν την ύαινα.

ΕΥ.Β.: Οι ηγέτες στα δύσκολα φαίνονται. Είχες την τύχη να αναλάβεις ένα μεγάλο κόμμα και πολλές ευκαιρίες: Εκλογές 2004, ευρωεκλογές, νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές 2007. Και πέτυχες το ακατόρθωτο! Να μειώσεις το ποσοστό μέσα σε τέσσερα χρόνια, χάνοντας από μια κυβέρνηση που εσύ ο ίδιος είχες περιγράψει ως τη «χειρότερη από τη μεταπολίτευση».

Γ.Α.Π.: Είχα παρελθόν και πριν από το 2004. Προφανώς δεν σου αρέσει να θυμάσαι ότι ήμουν ο πιο επιτυχημένος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Αλλά αυτό ήσουν πάντα, ένας αλαζόνας που δεν μπορούσε να αντέξει τις επιτυχίες των άλλων. Στις εκλογές του 2004 και στις ευρωεκλογές πλήρωσα τα σπασμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων Σημίτη.

ΕΥ.Β.: Να σε ευχαριστήσω, κατ' αρχάς, για την πρόχειρη ψυχανάλυση, αλλά σε παρακαλώ να μου πεις ποιος σε εμπόδισε να αναζητήσεις τις αιτίες της ήττας;

Γ.Α.Π.: Ηθελα να προχωρήσω με βελούδινο τρόπο. Χρησιμοποίησα τους πάντες.

ΕΥ.Β.: Ησουν πανίσχυρος αρχηγός, πιο δυνατός και από τον πατέρα σου. Εκανες ό,τι ήθελες, προώθησες όποιους ήθελες, πορεύτηκες όπως επιθυμούσες, απομάκρυνες εκείνους που δεν ταίριαζαν με τα χνότα σου. Δεν ευθύνεται κανένας άλλος αν εσύ έκανες διαρκώς λάθος επιλογές.

Γ.Α.Π.: Συμμετείχες στα όργανα. Συναποφασίζαμε. Τώρα λες ότι όλα τα έκανα μόνος.

ΕΥ.Β.: Ξεχνάς ότι επί δύο χρόνια άλλαζες τα όργανα σαν τα πουκάμισα; Ξεχνάς ότι εσύ έβαλες τον Μάνο και τον Ανδριανόπουλο στη λίστα επικρατείας; Εσύ δεν διαμόρφωσες όπως ήθελες και το ευρωψηφοδέλτιο; Εδιωξες τον Τσάτσο και τοποθέτησες επικεφαλής τη Ματσούκα. Εβαλες μετά την Ξενογιαννακοπούλου γραμματέα και την άλλαξες μέσα σ' ένα χρόνο για να φέρεις τον Αθανασάκη. Για να μην πούμε για την εκτίμησή σου το βράδυ των δημοτικών εκλογών. Η Ελλάδα είχε βαφτεί μπλε και εσύ μίλαγες για... ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Ρωτούσες ποτέ κανέναν;

Γ.Α.Π.: Δεν θυμάμαι να εξέφρασες ποτέ ισχυρές αντιρρήσεις στα όργανα...

ΕΥ.Β.: Το έκανα όπως μπορούσα. Διακριτικά, για να μην κατηγορηθώ για υπονόμευση.

Γ.Α.Π.: Ξέρω, περίμενες τη σειρά σου. Και νόμισες ότι ήρθε στις 16 Σεπτεμβρίου. Γι' αυτό έσπευσες να καταθέσεις την υποψηφιότητά σου, και μάλιστα στο Ζάππειο, ούτε καν από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Το έπαιξες υποψήφιος πρωθυπουργός.

ΕΥ.Β.: Επραξα το καθήκον μου σε μια οδυνηρή για την παράταξη περίσταση. Εσύ όχι. Οφειλες να παραιτηθείς ύστερα από τέτοια συντριβή. Προτίμησες να γαντζωθείς στην καρέκλα, λες και το κόμμα είναι ιδιοκτησία σου.

Γ.Α.Π.: Θα σε βόλευε πολύ να παραιτηθώ. Νόμιζες ότι θα κάνεις περίπατο. Για να προσγειωθείς, ρίξε μια ματιά στις δημοσκοπήσεις...

ΕΥ.Β.: Μπα; Τώρα τις πιστεύουμε τις δημοσκοπήσεις; Εσύ δεν ήσουν που τις κατήγγελλες σαν στημένες; Εσύ δεν μίλαγες για τη συνωμοσία των μέσων ενημέρωσης;

Γ.Α.Π.: Ασ' την καλύτερα αυτήν την κουβέντα. Δεν σε συμφέρει. Μια μέρα μετά τις εκλογές -πότε άραγε πρόλαβαν- κυκλοφόρησαν τρεις δημοσκοπήσεις και όλες σε έδειχναν μπροστά με κραυγαλέο τρόπο. Είχα δίκιο όταν έλεγα ότι διψάς για την εξουσία.

ΕΥ.Β.: Μιλάς για τα ίδια ΜΜΕ που σε αποθέωναν το 2004; Για τα μέσα που σε στήριξαν καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου; Ακόμη και όταν διέπραττες εκκωφαντικά λάθη, όπως ήταν αυτό με τη Φώφη Γεννηματά; Διακινδύνευσαν τη σοβαρότητά τους για να δικαιολογήσουν την ανοησία σου περί «δικαστικού πραξικοπήματος». Αλήθεια, γιατί δεν ρώτησες, τότε, ούτε εμένα αλλά ούτε τον Λοβέρδο αν έχει κώλυμα η Φώφη;

Γ.Α.Π.: Ρώτησα άλλους, δεν είσαι δα και ο μόνος συνταγματολόγος στην Ελλάδα.

ΕΥ.Β.: Και τι σου είπαν;

Γ.Α.Π.: Πώς υπάρχει όντως κώλυμα, αλλά θα αποφασίσει το εκλογοδικείο αργότερα .

ΕΥ.Β.: Να τους χαίρεσαι, λοιπόν, τους επιστήμονές σου.

Γ.Α.Π.: Οπως καταλαβαίνεις, η μάχη μεταξύ μας θα είναι μέχρις εσχάτων: Ή εγώ ή εσύ. Και στα όργανα θα πω τα πάντα. Είμαι αποφασισμένος να εγκαταλείψω την ήπια τακτική. Την ευγένειά μου την πήρατε σαν αδυναμία. Θα πω καθαρά ότι με υπονομεύατε. Και, φυσικά, δεν πρόκειται να χαριστώ στον Σημίτη. Εγώ τον έβγαλα πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το 1996 κι αυτός σήμερα προτιμά εσένα. Τόσο δηλητήριο...

ΕΥ.Β.: Πρέπει να τα αποδείξεις όλα αυτά. Σε υπονόμευσα εγώ που βγήκα πρώτος στην περιφέρειά μου και ανέβασα τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ; Σε υπονόμευσε ο Σημίτης που ανέβηκε μαζί σου στην εξέδρα; Βάζεις αυτογκόλ και σου φταίει ο διαιτητής! Εγώ από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα αν χάσω. Γιατί δεν κάνεις το ίδιο; Σε συμφέρει να πλανάται η εντύπωση ότι μόνο με σένα επικεφαλής είναι εξασφαλισμένη η ενότητα; Παίζεις με τη φωτιά.

Γ.Α.Π.: Υπάρχουν και όρια στις προσβολές. Οι αρχές μου είναι οι εγγυήσεις για τη στάση μου. Μην ξεχνάς, με λένε Παπανδρέου.

ΕΥ.Β.: Και μένα Βενιζέλο...

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ,

ΔΙΑΒΑΣΑ ΕΔΩ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΝΟΣ ΚΥΡΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΚΑΤΕΛΘΕΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΑΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ. ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΕΙΧΑ ΚΙ ΕΓΩ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΝΑ-ΔΥΟ ΣΛΟΓΚΑΝ ΠΟΥ ΝΑ ΣΥΝΟΨΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΑΣ ΜΗΝΥΜΑ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΔΡΑΙΩΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ. ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΕΔΡΑΙΩΣΑΜΕ ΤΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΥΡ. ΕΝΩΣΗΣ, ΠΟΥ, ΟΜΩΣ, Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ ΠΟΛΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΤΟ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΔΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΨΗ. ΒΕΒΑΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠ' ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΟΤΙ ΜΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΣΑΝ ΙΣΟΥΣ ΠΑΡ' ΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΑ. ΟΜΩΣ, Η ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΕΙ ΑΠ' ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΟΠΩΣ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΤΑΝ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΔΕΝ ΕΛΑΦΡΥΝΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΣ ΩΣ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ, ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΣ ΜΗΝΥΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΑΝΕΙ ΤΟΝ ΜΙΤΟ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ ΑΠ' ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΑ ΔΥΟ-ΤΡΙΑ ΚΑΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ, ΠΡΩΤΟΝ, ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΕΣ, ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΤΡΕΧΕΙ.
ΣΙΓΟΥΡΑ, ΠΑΝΤΩΣ, ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΑΣ ΜΗΝΥΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ, ΔΗΛ. ΘΑ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΥΤΗΝ ΚΑΘΑΥΤΗΝ, ΓΙΑΤΙ ΑΦΕΝΟΣ ΜΕΝ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ, ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΤΛ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝ ΤΟ ΜΟΧΛΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΡΑΓΟΣ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ.

ΠΑΝΤΩΣ, ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΝΙΩΣΑ ΤΗΝ ΦΡΕΣΚΑΔΑ ΤΟΥ. ΒΓΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΩΣΤΕ ΤΟ, ΕΠΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΕΝΑ-ΔΥΟ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΟΨΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΑΣ ΩΣΤΕ ΟΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΚΕΦΤΕΤΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΝΑ ΛΕΕΙ ΑΜΕΣΩΣ "Α! Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΠΑΛΕΥΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ!"

ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ. ΕΧΕΤΕ ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙΤΕ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ έξυπνη κίνηση η μη αναφορά στον απόντα Σιμίτη.Εντονα ενωτικός και ακριβής λόγος.Η συνεχής όμως ατάκα δεν γεννήθηκα στην εξουσια καταντά κουραστική.
Διότι και ο Αντρέας Παπανδρέου κυριε Βενιζέλο στην εξουσία γεννήθηκε.Και είχε και το όνομα.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΣΟΚ 2007

Υπέρ της υποψηφιότητας του Ε. Βενιζέλου.

300 και πλέον Μέλη της πρωτοβουλίας από όλη την Ελλάδα στηρίζουν την υποψηφιότητα του Ευ. Βενιζέλου.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ

GC είπε...

Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα (ή καλημέρα).
Λαμβάνω το θάρρος να σας ενημερώσω ότι από χθες το πολιτιστικό πόρταλ GoCulture.gr απέκτησε δικό του blog.
Θα σας ήμουν ευγνώμων αν κάνατε μια επίσκεψη στο site ή στο blog μας και μας αφήνατε ένα μήνυμα για να μας πείτε τη γνώμη σας. Αν κάτι δεν σας αρέσει σε μας θα θέλαμε να το ξέρουμε.
Αν πάλι σας αρέσουμε, ίσως να μας βάζατε κι όλας στα αγαπημένα του Blog σας για να μας βοηθήσετε να γίνουμε λίγο γνωστοί; :-)
Φιλικά,
από το GoCulture

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ευάγγελε, Καληνύχτα. Τώρα θα αντιληφθείς πόσο αντιθεσμική είναι η Ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς όσο ήσουν προστατευόμενο τέκνο "αστών" δεν είχες την ευκαιρία ν' αντιληφθείς την χυδαία σταση των μηχανισμών. Τώρα θα μαθητεύσεις στην "παραδοσιακή προδοσία" στον νεοελληνικό εκβιασμό και την διαστροφή της αλήθειας που καλλιέργησε το Πασοκ εδώ και είκοσι χρόνια. Οσον αφορά την βραδιά των εκλογών ακόμα και η ημετέρα γαλή ανέμενε την εμφάνισή σου στην τηλεόραση.

harrygrath είπε...

Η αναφορα στη πορνοφυλαδα ΘΕΜΑ,που εγραψε ιστορια για τις τσοντες της, ειναι απρεπεια.

Κανενας σοβαρος πολιτικος δεν πρεπει να ασχολειται με δαυτη.

criticalthinking είπε...

Ένα σχόλιο σχετικά με την ωρυόμενη εμφάνιση του κ. Καστανίδη στο ΜΕΓΚΑ:
ο κ. Καστανίδης κατήγγειλε ότι ο κ. Βενιζέλο είχε ταχθεί κατά του Αλ. Παπαδόπουλου σε ζητήματα σχετικά με το ασφαλιστικό και είχαν συγκρουστεί.
Κατά τη γνώμη μου, αυτό επιβεβαιώνει την ανιδιοτέλεια των στελεχών που στηρίζουν τον Βαγγέλη.
Το ζήτημα είναι το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της χώρας κι όχι οι προσωπικές αψιμαχίες. Τα κριτήρια είναι αμιγώς πολιτικά.
Εν αντιθέσει, το κριτήριο επιλογής του GAP βασίζεται σε προσωπικές φιλίες, παλαιά μίση και πάθη, ανταλλακτικές ψήφους και μπόλικο συναίσθημα.
Συναίσθημα V. Λογικής!!!
Έξοχο κριτήριο για επιλογή συντρόφου (όχι συζύγου), όμως ολέθριο κριτήριο για επιλογή Προέδρου κόμματος και άρα εν δυνάμει Πρωθυπουργού.

criticalthinking είπε...

Αυτό το περί «δεν ευθύνομαι που υπονομεύτηκα» ηχεί πολύ θλιβερό, ή μου φαίνεται;
Και εκτός απο θλιβερό, είναι και επικίνδυνο!
Δηλώνει άγνοια πολιτικής.
Ξέρετε κ. Παπανδρέου μας πόσες φορές θα υπονομευτείτε (αν ποτέ γίνετε Πρωθυπουργός) από την αντιπολίτευση, από την Ε.Ε. από την Τουρκία, τη FYROM, τις ΗΠΑ, την Ρωσία, από ιδιωτικά συμφέροντα κ.α.???
Και τότε τι θα κάνετε?
Θα έρθετε να μας πείτε (στον Ελληνικό λαό) ότι δεν σας φέρθηκαν καλά γιαυτό και δεν καταφέρατε να προστατεύσετε τη χώρα?

Όχι δεν φοβάμαι τα αποτελέσματα της 11ης Νοεμβρίου.
Ο έλληνας έχει ισχυρό πολιτικό κριτήριο και ένστικτο.
Μπορεί να δείχνει τώρα ότι λυπάται για το δράμα που ζει ο Γιώργος,
όμως την ύστατη ώρα θα ψηφίσει πολιτικά.
Θα ψηφίσει για το καλό της χώρας. θα ψηφίσει τον Βαγγέλη.
Δεν διαπραγματευόμαστε την Ελλάδα κ. Παπανδρέου.
Συνεχίστε την θητεία σας ως βουλευτής ή υπουργός πολυτελείας
και όταν κάποια στιγμή αισθανθείτε ότι αντιληφθήκατε τι σημαίνει Πολιτική, Διακυβέρνηση, Εθνικό συμφέρον,
τότε δηλώστε και εσείς παρών. Το Ζάππειο είναι πάντα ανοιχτό.

Για να πάρει κάποιος δίπλωμα πλοήγησης, κάνει επι μακρόν μαθήματα και ασκήσεις προσομοίωσης και εάν κριθεί ικανός του δίνεται η δυνατότητα να συν-πλοηγήσει το σκάφος. Εσείς αναλάβατε το σκάφος δίχως να δώσετε εξετάσεις. Και το συντρίψατε.
Και τώρα ζητάτε μια ακόμη ευκαιρία.
Όχι κ. Παπανδρέου. Χρειάζεται να ξανακαθίστε στα θρανία.

Για την ώρα θα δώσουμε το κατεστραμμένο σκάφος σε κάποιον που είναι βετεράνος.
Μήπως και μπορέσει να το σώσει.

Να είστε καλά.

Ανώνυμος είπε...

"Ηχούν τα αυτιά όλων μας οι αγωνιώδεις ερωτήσεις απλών και πονεμένων ανθρώπων σε όλες τις γωνιές της χώρας τις μέρες πριν τις εκλογές. Μας ρωτούσαν, σας ρωτούσαν: «θα νικήσουμε; Θα τον ρίξουμε τον κ. Καραμανλή; Θα είμαστε Κυβέρνηση την επομένη των εκλογών;» Αυτοί οι άνθρωποι είναι που διψούν για την εξουσία".

Αυτοί οι άνθρωποι δεν διψούν για την εξουσία κύριε Βενιζέλο.Ατυχής αποστροφή του λόγου σας.Η δίψα για εξουσία δεν εχει θετικό πρόσημο.Εχει κάτι από λύσσα,κάτι ασθενές. Γιατί αν διψούν για την εξουσία "οι απλοί για πονεμένοι άνθρωποι" δεν είναι απλοί και πονεμένοι άνθρωποι,είναι κομματόσκυλα που έχασαν τις καρέκλες και σκούζουν επειδή τους πήραν από το στόμα το κόκκαλο.

Ανώνυμος είπε...

H προσπαθεια εκλογης του Βενιζελου ειναι προσπαθεια εναντια στα διαπλεκομενα και αρρωστα συμφεροντα στο ΠΑΣΟΚ.Και γω οταν ακουω Α.Λιβανη ανθρωπινο αιμα μυριζω.

Μάρκος είπε...

Έχω μία απορία κ. Βενιζέλο.

Ο Γ. Παπανδρέου, όλοι ξέρουμε, άσκησε μία πολιτική φιλίας και πολύ χαμηλών τόνων με την Τουρκία και είναι γνωστές οι σχέσεις του με την υπερδύναμη.

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, και η πολιτική κυβέρνησης Σημίτη, στην κυβέρνηση του οποίου άνθισε η πολιτική Παπανδρέου.

Ομοίως, υπήρξε μεγάλη συμφωνία των δύο πλευρών σε εσωτερικά θέματα παιδείας, πολιτισμού κλπ, όπως για παράδειγμα αναθεωρητική γραμμή στην Ιστορία, κατά μέτωπο επίθεση στην Εκκλησία και ένα σωρό άλλα θέματα.

Εσείς, παρότι επίσης μεγάλο στέλεχος την ίδια περίοδο, επιχειρούσατε να κρατήσετε αποστάσεις από όλα αυτά. Σε άλλα θέματα πιο έντονα, σε άλλα λιγότερο έντονα. Γεγονός είναι όμως πως πολύς κόσμος, ειδικά κόσμος ΠΕΡΙ το ΠΑΣΟΚ (όπως εγώ) και όχι ενταγμένος οργανικά στο ΠΑΣΟΚ, είδε με πολύ θετικό μάτι τη στάση σας. Επικρότησε βέβαια και διάφορα ακόμα στοιχεία σας και θέλει σήμερα να σας στηρίξει, όπως και εγώ.

Υπάρχει όμως η εξής απορία.

Πώς είναι δυνατόν να στηρίζει η ομάδα και το λεγόμενο "σύστημα ΠΑΣΟΚ" του Σημίτη εσάς, ενώ αντίθετα η πλειονότητα όσων βρίσκονται κοντύτερα στις δικές σας θέσεις (το λεγόμενο Πατριωτικό ΠΑΣΟΚ) να στηρίζουν σήμερα τον Γ. Παπανδρέου, δηλαδή τον θιασώτη των ακριβώς αντίθετων θέσεων;

Αυτή είναι η απορία μου, και πιστεύω και άλλων πολιτών.

Θα εκτιμούσα δεόντως μία απάντηση, η οποία ενδεχομένως να με οδηγούσε να γραφτώ ως "φίλος του ΠΑΣΟΚ" και να σας τιμήσω την 11η Νοεμβρίου.

Ευχαριστώ.

(Το 2000 είχα ψηφίσει Χαραλαμπίδη)

Ανώνυμος είπε...

Όταν κάποιοι φτάνουν στο σημείο να θεωρούν τον Αλέκο Παπαδόπουλο υπονομευτή του Γ. Παπανδρέου εγώ να πράγμα έχω να πω: όταν ο Γιώργος καπνίσει τα πακέτα τσιγάρων του Αλέκου τότε θα μπορούν να μιλήσουν για το συγκεκριμένο άνθρωπο. Μέχρι τότε ας βολευτούν με το τζόκινγκ.

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος υπονομευτής του ΠΑΣΟΚ. Που φτάσαμε ρε μάγκες??

Αν δεν κάνω λάθος όταν παρέλαβε ο Ανδρέας Παπανδρέου από την λαίλαπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας ήταν ο Γ. Γεννηματάς με Υπουργό Οικονομικών τον Αλέκο Παπαδόπουλο. Πολλά τσιγάρα λόγω δουλείας ο Γ. Γεννηματάς. Το ίδιο και ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

Επομένως τα πράγματα είναι απλά κ. Βενιζέλο. Όπως κατάλαβες τα κομματικά ΚΑΠΗ του Γ. Παπανδρέου όχι απλά δεν σε θέλουν αλλά σε μισούν. Φοβούνται ότι θα τους δώσεις σύνταξη. Αυτή είναι αλήθεια.

Επομένως αυτά τα περί πολιτικής συζήτησης και αναζήτησης της ψυχής του ΠΑΣΟΚ είναι η παγίδα.

Εάν δεν χτυπηθείς στα ίσα μαζί τους θα χάσεις. Σε λίγο θα σου πουν ότι και τον Κωσκωτά εσύ τον έφερες στην Ελλάδα. Χτυπά τους εκεί που πονάνε. Δηλαδή πες ποιο καθαρά γιατί θες να γίνεις πρωθυπουργός.

Θυμίζω ότι στις 11 Νοέμβριου ψηφίζουμε τον επόμενο υποψήφιο Πρωθυπουργό και όχι τον Πρόεδρο των ΚΑΠΗ που μαζί με άλλους, θα ψάχνουν να βρουν την ψυχή του ΠΑΣΟΚ με καφέ και πρέφα στο ΚΑΠΗ της Χαριλάου Τρικούπη.

Στη Γαλλία οι εκεί Σοσιαλιστές ποσά χρόνια ψάχνουν την ψυχή τους?????
Νομίζω καμία εικοσαετία. Εκεί θα καταντήσουμε.



Ερώτηση:

O άξιος και έντιμος κ. Παναγιωτακόπουλος εκτός από συγκεντρωσιάρχης του Α. Παπανδρέου σε ποια αλλά μετερίζια έχει αγωνιστεί για το Κίνημα?????????

Ρωτάω γιατί και εγώ παλιά έκανα προσυγκεντρώσεις με τον Ολυμπιακό και εάν αυτό είναι κριτήριο τότε να πάρω και εγώ μια θέση στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως κείμενο της ημέρας είναι το παρακάτω στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής και δένει άριστα με τη χτεσινή ομιλία του ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.
*


Μονόλογος για το χθες και το αύριο του ΠΑΣΟΚ
Του Στελιου Ραμφου*

Τα αποτελέσματα των προσφάτων εκλογών κρύβουν στην ευανάγνωστη αριθμητική τους ένα δεύτερο νόημα, δυσπρόσιτο για τον απλό παρατηρητή, ο οποίος βλέπει τη δυσφορία των πολιτών χρόνο με τον χρόνο να μεγαλώνη. Θα βγάλη χρήσιμα συμπεράσματα εφ’ όσον τα συνδυάση με την κρίσι που ξέσπασε από το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου στους κόλπους του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος προκαλώντας τέτοιο ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη, ώστε να αφανισθή «επικοινωνιακά» η νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Πίσω από την κρίσι ηγεσίας που εκδηλώθηκε, υφίσταται μία βαθιά κρίσι πολιτικής.

Ασφαλώς δεν πρόκειται για τέχνασμα των ΜΜΕ: Τα μάτια όλων στράφηκαν στο ΠΑΣΟΚ επειδή φαίνεται υποσυνείδητα να πιστεύουν ότι από εκεί δρομολογούνται οι εξελίξεις, καθώς η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας προεκτείνει την διαχείρισι του χθες απλώς προς το συμφέρον της. Τέτοιο ενδιαφέρον θα ήταν αδιανόητο, εάν ο κόσμος δεν ανεγνώριζε, ασχέτως προτιμήσεων, τον ρόλο αυτού του μεγάλου κόμματος, το οποίο κυβέρνησε επί εικοσαετία τον τόπο και τώρα δείχνει να χάνη κάτω από τα πόδια του το έδαφος που το ίδιο δημιούργησε. Υπ’ αυτή την έννοια τα επακόλουθα της ήττας συνδέονται με το αύριο.

Ο απολογισμός της διακυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ είναι θετικός, παρά τα ανυπόφορα λαϊκιστικά συμπαρομαρτούντα που πλαισίωναν κάποτε τακτικές του επιλογές. Σε πρώτο στάδιο αποκατέστησε την ισονομία στον τόπο μας βγάζοντας από το πολιτικό περιθώριο τον πληθυσμό των κατατρεγμένων, επέτυχε δε γενναία αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος, που έδωσε αξιοπρέπεια στα λαϊκά στρώματα και στερέωσε κοινωνικά τη δημοκρατία. Σε δεύτερο στάδιο ανέλαβε το εγχείρημα ενός δομικού εκσυγχρονισμού της χώρας, με σοβαρά επιτεύγματα κατά την τετραετία 1996-2000 (ΟΝΕ και μεγάλα έργα), εν αντιθέσει προς την τετραετία 2000-2004, η οποία δεν απέδωσε, υπό το βάρος ενός σχεδιασμού για την Ελλάδα μάλλον παρά για τους Ελληνες και υπό την πίεσι ποικίλων συμφερόντων, που καθώς έδειξε το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, εννοούσαν τον εκσυγχρονισμό με όρους δικής των κατοχυρώσεως, συμφερόντων απέναντι στα οποία ο τότε πρωθυπουργός δεν έδειξε την απαιτουμένη ετοιμότητα και αποφασιστικότητα, ώστε να επιβληθή και να συνεχίση. Ακολούθησε η ήττα του 2004 και η νεοδημοκρατική διακυβέρνησι, με εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις όχι μόνο στην αποτελεσματικότητα, αλλά και στην ηθική τάξι.

Οι ήττες του ΠΑΣΟΚ

Συνέβη στην Ελλάδα ό,τι και με τα περισσότερα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Προσανατολισμένη φιλοσοφικά στην κοινωνική δικαιοσύνη και απελευθέρωσι, η πνευματική τους σκευή παρέβλεπε την καθημερινή ύπαρξι των ανθρώπων, που με τις εξελίξεις του 1989 διψούσαν πλέον για ατομική αυτοπραγμάτωσι στις νέες συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης επικοινωνίας και οικονομίας, οπότε προχώρησαν στη βιαστική αποδοχή των νεοφιλελευθέρων επιλογών με πανάκριβο τίμημα. Αυτό το έλλειμμα καθημερινότητος στον αναγκαίο αλλά μονομερή σχεδιασμό της τελευταίας κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ, βιώθηκε από τα λαϊκά στρώματα ως ηθική αναλγησία και χαρακτηρίσθηκε ενδοπαραταξιακώς αβασάνιστα σαν «στροφή προς τα δεξιά», ενώ κατά βάθος συνιστούσε μυωπία στρατηγικών επιπτώσεων, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει αξιολογηθή και της οποίας παρεπόμενα μεταξύ άλλων αποτελούν οι πρόσφατες εξελίξεις. Η δογματοπαγής ελληνική σοσιαλιστική συνείδησι δεχόταν τις παγκόσμιες μεταβολές χωρίς να παρακολουθή εσωτερικά τις ζυμώσεις και έτσι έθετε το δίλημμα: δομικός εκσυγχρονισμός ή λαϊκισμός, για να απαντήση άκαμπτα με επιλογή του πρώτου σκέλους. Διαμορφωμένο στην ιστορικιστική γενικότητα του δεκάτου ενάτου αιώνος, το ιδεολογικό οπλοστάσιο της δημοκρατικής και μη Αριστεράς, αποδείχθηκε ανήμπορο να συλλάβη και να εκφράση τα αιτήματα των σημερινών ανθρώπων, που στις εύπορες και ελεύθερες κοινωνίες μας λαχταρούν να χαίρωνται τον επιτυχημένο τους εαυτό και τις επιθυμίες τους, αφήνοντας συχνά ανεξέταστο το ποιόν του επιθυμητού. Στην πραγματικότητα το μη τεθέν και αναπάντητο ερώτημα είναι: Πώς να σχεδιασθή εκσυγχρονισμός που να λαμβάνη υπ’ όψιν του και ως ψυχή τον άνθρωπο;

Μετά τις εκλογές του 2004 η νέα ηγεσία του Κινήματος βρέθηκε απέναντι σε μια συντριπτική πλειοψηφία μελών και φίλων που ζητούσαν «να τα αλλάξη όλα» και σε ένα καρεκλοκένταυρο κομματικό μηχανισμό, ο οποίος καταλάβαινε μόνο την λογική της επιβιώσεώς του, οπότε παρέκαμψε συμβιβαστικά το κρίσιμο αυτονόητο – να μελετήση το συμβάν και να βγάλη συμπεράσματα.

Οι απλοί οπαδοί ήθελαν, όμως δεν ήξεραν τι πολιτικό περιεχόμενο να δώσουν στο αίτημά τους· ο μηχανισμός ήξερε τι επεδίωκε και πώς να το διεκδικήση. Ο συνδυασμός ασάφειας και επιβιώσεως βραχυκύκλωσε την ηγεσία και εξανέμισε τις αναγεννητικές διαθέσεις πολύ γρήγορα, ενώ το νέο που συγκατοίκησε άνετα με το παλιό υπέστη δραματική μείωσι της αξιοπιστίας του, με αποτέλεσμα την εκλογική ήττα της 16ης Σεπτεμβρίου και την κρίσι ηγεσίας ως κρίσι πολιτικού προσανατολισμού.

Το εκλογικό αποτέλεσμα κατέγραψε αυτοδύναμη επικράτησι της Νέας Δημοκρατίας με απώλειες, αύξησι των μικρών κομμάτων της Αριστεράς, είσοδο στην Βουλή ενός παλαιοδεξιού κόμματος και σοβαρή ήττα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπέστη αφαίμαξι ψήφων από όλους τους άλλους. Η αριθμολογία και μόνο του αποτελέσματος υποχρεώνει να κατανοήσουμε πόσο ολέθριο θα είναι για το ΠΑΣΟΚ να περιορισθή σε απλή επανεκλογή ή αλλαγή ηγεσίας και σε επιφανειακή ανάλυσι των λόγων της εκλογικής ήττας. Θα δώση καρπούς μόνο υπεύθυνη αποτίμησι των πεπραγμένων και των παραλείψεων της τελευταίας επταετίας, εν συσχετισμώ μάλιστα με την κατάστασι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Η κρίσι της σοσιαλδημοκρατίας

Να αρχίσω από την τελευταία. Μετά την κατάρρευσι της Σοβιετικής Ενώσεως και την συνθήκη της παγκοσμιώσεως, ο ρόλος του εθνικού κράτους περιορίσθηκε αισθητά και η παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία βρέθηκε σε δύσκολη θέσι, αφού έχασε το δεκανίκι της και έπρεπε να πορευθή, όπως οι Εργατικοί της Αγγλίας, με συγκεκριμένα ρεαλιστικά βήματα χωρίς τους παραμορφωτικούς φακούς της ιδεολογίας του δεκάτου ενάτου αιώνος. Η σοσιαλδημοκρατία είχε στηριχθή ιδρυτικά και είχε θεμελιώσει τον πολιτικό της λόγο στον κρατικό παρεμβατισμό, αφ’ ης στιγμής όμως το μόρφωμα του κλειστού κράτους άρχισε να δοκιμάζεται από τις εξελίξεις, η κοινωνία της καταναλωτικής αφθονίας να αντικαθιστά με την ομοιογένειά της την κοινωνία των ταξικών διαχωρισμών και η αγορά να απλώνεται ενιαία απ’ άκρου εις άκρον της γης, έχασε για τα καλά τα νερά της.

Ομως το κενό που δημιούργησε η έκπτωσι του εθνικού κράτους έφερε στο ιστορικό προσκήνιο ανέκδοτες μορφές πλατύτερης συλλογικότητος, συνυφασμένες με την δικτυακή πραγματικότητα, την επικοινωνιακή έκρηξι, τα κινήματα της κοινωνίας των πολιτών και της οικολογίας, μορφές για τις οποίες η σοσιαλδημοκρατία δεν έδειξε ουσιαστικό ενδιαφέρον, καθώς τα αντανακλαστικά της ήταν μόνο θεσμικά. Για τον ίδιο λόγο δεν μπόρεσε να εκτιμήση το συνεχώς αυξανόμενο κοινωνικό βάρος των εξατομικευμένων απαιτήσεων και των προβλημάτων της καθημερινότητος, και να μελετήση διεξοδικά το ζήτημα ενός μικρού, ισχυρού, ευκίνητου και αποτελεσματικού κράτους. Υφίστανται και θα υφίστανται εργάτες, αγρότες, υπάλληλοι, συνταξιούχοι ή φοιτητές, αλλά θέλουν να μετέχουν στις κοινωνικές ζυμώσεις ως αυτεξούσιες οντότητες και όχι ως υπάκουα μέλη, ασχέτως εάν ανήκουν στις όποιες συνδικαλιστικές τους οργανώσεις.

Σε μια κοινωνία με ατροφική ακόμη την εσωτερικότητα, όπως η ελληνική, οι ψυχές μπορεί πολύ εύκολα να αλλάζουν περιεχόμενο και ταυτοχρόνως να μένουν δομικά ίδιες. Εξ ου και ο ηθοποιός υποκαθίσταται στον ήρωα, ενώ ο θρησκευτικός ηγέτης οφείλει για να ακούγεται να γίνη τηλεστάρ. Πλέον η ατομικότης δεν διαμορφώνεται τόσο από θρησκευτικά, ιστορικά είτε οικογενειακά πρότυπα, όσο από τους πρωταγωνιστές της τηλεοράσεως, που συγκροτούν με την καθολική τους αναγνωρισιμότητα τα τρέχονται παραδείγματα προς μίμησιν. Οτι την θέσι του ήρωα παίρνει στην ψυχή ένα μοντέλο ή ένας ποδοσφαιριστής, δείχνει πως η κοινωνία δεν τείνει προς το μηδενιστικό, αλλά σε ικανό βαθμό προς το ελαφρύ και το ασήμαντο, καθώς ο σημερινός άνθρωπος αναζητεί εκεί πολύ συχνά τον εαυτό του, για να ελευθερωθή –ίσως ναρκισσιστικά– από εξωτερικούς περιορισμούς της προσωπικής του επιβεβαιώσεως, όπως ο υψηλός βαθμός στην κλίμακα της κοινωνικής ιεραρχίας. Βεβαίως παραγκωνίζοντας τις ιδρυμένες αξίες της ζωής και του πολιτισμού εν ονόματι της δικής του εκφράσεως διακινδυνεύει να αρνηθή μαζί με τον ορίζοντα της σημασίας και την δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής, αλλά επειδή ακριβώς αυτός ο άνθρωπος καταθέτει την αλήθεια του, φέρνει αντί του μηδενός την πνευματικότητα της υλικής του υπάρξεως, που ως ορμή του αγαπητικού αισθήματος υποβαστάζει την αλήθεια της συνειδήσεως και διαπερνά, την νέα επικοινωνιακή συλλογικότητα.

Μπορεί να ηγεμονεύη το ΠΑΣΟΚ αρνητικά, αφού η Νέα Δημοκρατία υποδύεται την «καλή» εκδοχή του, όμως θα ηττάται αν εξακολουθή να μην έρχεται σε ειλικρινή διάλογο με την πραγματικότητα και με τον εαυτό του, προκρίνοντας τα συμβιβαστικά κουκουλώματα. Μιλώ για ένα διαρκή ευρύτατο διάλογο, που θα επιτρέψη να κατανοηθή ο διφορούμενος χαρακτήρας των συγχρόνων κοινωνικών φαινομένων, να αναδειχθούν οι θετικές και οι αρνητικές πλευρές τους, εν γνώσει ότι η αρχή της αποτελεσματικότητος και το αίτημα του αγαθού διαφέρουν, χωρίς όμως να αλληλοαποκλείωνται στα πλαίσια των σημερινών συνθηκών – το Εγώ δεν είναι κατ’ ανάγκην κλειστό στο Εσύ. Στο μέτρο που συνειδητοποιώ ότι το επιδιωκόμενο χωρίς το επιδιωκτέο επιδεινώνει και για λογαριασμό μου τα πράγματα, την ώρα που θέλω να πετύχω επιχειρηματικώς θα με απασχολή και πώς θα προστατεύσω το κοινό αγαθό του περιβάλλοντος. Η οικολογική έγνοια θέτει με όρους υλικούς την αξία του ηθικού αγαθού στον πολιτικό και τον πολίτη του καιρού μας.

Η κοινωνία της καταναλώσεως είναι μέσα στις υπέρογκες ανισότητές της ομοιογενής και στην ομοιογένειά της διφορούμενη. Εάν ενδιαφέρη να βελτιώνεται, ώστε η δικαιοσύνη να συνυπάρχη με την ελευθερία την ώρα που οι δύο αυτοί πόλοι βρίσκονται σε μόνιμη έντασι, χρειάζεται μια πολιτική λογική ξένη προς εκείνη της ανειρήνευτης συγκρούσεως μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας ή καλύτερα μεταξύ μηχανικής αποτελεσματικότητος με τις τεχνολογικές της δομές και σκοπιμότητος του κοινού αγαθού, μ’ άλλα λόγια ενδείκνυται η επιλογή ενός σταθερού εμπλουτισμού του «είναι» με το «πρέπει». Εννοώ την πολιτική δυναμικού συγκερασμού, συναινέσεως όπου η μία πλευρά επιζητεί όχι την τελική πτώσι, αλλά την «ωρίμανσι» της άλλης στην διαφορετική πάντα κοινωνική της τοποθέτησι. Η αγορά και η επιχειρηματική συλλογιστική δεν αποκλείουν ποιοτικές σκοπιμότητες με ηθικό πυρήνα, όπως τα υβριδικά αυτοκίνητα, είτε οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ενώ τα αιτήματα ποιοτικής ζωής προκαλούν νέα ιεράρχησι πολιτικών στοχεύσεων, που με τη σειρά τους επηρεάζουν την οικονομία. Μόνα τα αφηρημένα μακροοικονομικά μεγέθη του χρέους, των ελλειμμάτων και του πληθωρισμού υποβιβάζουν τις ανάγκες των ανθρώπων για σάρκα και οστά, που επιθυμούν η ποιότητα της ζωής τους να αποτελή αντικείμενο δημοσίου ενδιαφέροντος.

Χαρακτηριστικό των συγχρόνων προηγμένων κοινωνιών είναι, ως γνωστόν, η στροφή του ανθρώπου προς την αυτοπραγμάτωσι ως υπαρξιακή πληρότητα χάρι στην άμεση ικανοποίησι των επιθυμιών και την προσωπική επιτυχία, εις βάρος συχνά αξιών της ζωής και της ψυχικής ανοίξεως προς τον άλλο. Ωστόσο αυτό δεν θα πη ότι το άτομο είναι εξ ορισμού φίλαυτο και αδιάφορο, καθώς νόμιζαν παλαιότερα, οπότε θα πρέπη να ευχώμαστε επιστροφή στον ομαδισμό. Το άτομο δεν μπορεί να είναι φύσει αντικοινωνικό επειδή αναγνωρίζει τον εαυτό του στην σημασία του υπάρχειν, άρα στην διαρκή αυθυπέρβασι προς ανώτερη αξία. Δηλαδή στο αίτημα της αυτοπραγματώσεως βρίσκεται ένα ηθικό υπόβαθρο που τείνει να τρέψη την μεμονωμένη ατομικότητα σε αυτοσυνείδητο ανοιχτό Εγώ και να την στρέψη κατ’ επέκτασιν προς την κατεύθυνσι της ενεργού συλλογικότητος με σκοπό το αγαθό του άλλου. Αυτό προκάλεσε το κίνημα του εθελοντισμού και στήριξε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004· αυτό την συμπαράστασι στους πυροπαθείς της Πελοποννήσου ή σε θύματα φυσικών καταστροφών στην άλλη άκρη του κόσμου. Κυοφορήται, θα έλεγα, ένας νέος πολίτης και πολιτικός, ο οποίος νοιάζεται εξ ίσου για τον συγκεκριμένο συνάνθρωπο και για τις ευρύτερες κοινωνικές ανάγκες, πολίτης και πολιτικός που γνωρίζει το ευμετάβλητο των σημερινών καταστάσεων, δεν αρκείται όμως να ενισχύη μόνο τα αντανακλαστικά προσαρμογής, αλλά επιμένει κυρίως στο νόημα της υπάρξεως.

Το Εγώ και το Εσύ

Δεν παραβλέπω τον σύγχρονο εγωκεντρισμό· βλέπω όμως ότι στην αυτοσυνείδητη ατομικότητα το Εγώ περιλαμβάνει δυνητικά το Εσύ, καθώς διαποτίζεται από τον αξιακό χαρακτήρα της επιθυμίας, όπως αυτή λειτουργεί στο αίτημα για αυτονομία του υπεύθυνου ανθρώπου. Είναι καιρός η πολιτική να προσθέση στο κριτήριο των υλικών αναγκών και συμφερόντων το κριτήριο των ηθικών κατηγοριών. Το Εγώ ως Εγώ εγκλωβίζεται στην ανάγκη της επιθυμίας του και ενδιαφέρεται αποκλειστικά, λόγου χάριν, για την θεαματικότητα ελαφρών προγραμμάτων που «φέρνει» διαφημίσεις· το Εγώ ως Εσύ λαμβάνει υπ’ όψιν του και τον πιο καλλιεργημένο θεατή, θεωρώντας την ωφέλειά του και δικό του κέρδος. Εκεί που ο οικονομικός παράγων καθώριζε άλλοτε τις αποφάσεις, τώρα η τεχνολική έκρηξι επιτρέπει στην δημιουργική σκέψι να εντάσση τις επιλογές σε πτητική λογική και όχι προσγειωμένη. Η ηθική απαίτησι μπορεί να δίνη σκοπό στην αγορά, χωρίς να την σπρώχνη κατ’ ανάγκην σε μαρασμό ή έστω ύφεση. Η πρακτική σκέψι χρειάζεται τους λόγους της ηθικής σε μια σχέσι ισορροπούσα διαρκώς προς τα επάνω με κριτήριο το αγαθό, η καθολικότητα του οποίου φανερώνεται στις αξίες και όχι στα συμφέροντα, με την εξύψωσι του βιοτικού ενστίκτου σε δύναμη δημιουργίας, ποτέ με την προοοπτική της φυσικής επιβιώσεως και την ηθική της καταστολής των ζωτικών ορμών.

Οι διαφορές των παρατάξεων

Ουδείς λαός υποφέρει την αβεβαιότητα των συμβόλων και των προσδοκιών, που αδειάζει από νόημα το παρόν και δεν ανοίγει διέξοδο στο μέλλον, οπότε η ψυχολογική επένδυσι σε ένα πολιτικό σχηματισμό με συγκεχυμένη προοπτική φέρνει αντί ελπίδας αγωνία. Οι αποχρώσεις της ελληνικής Αριστεράς βρίσκονται ιδεολογικά εντοιχισμένες στον συγκεντρωτισμό του παλαιού κράτους και άμεσο ή έμμεσο αρνητισμό, που υπαγορεύει η μονοδιάστατη λογική μιας μουσειακής αναγνώσεως των κοινωνικών διεργασιών. Οταν οι πολιτικές επιλογές εκβάλλουν στην αρνητικότητα είναι εις βάθος χρόνου βέβαιο το ναυάγιο, καθώς ενεργοποιούν τον ψυχικό τραυματισμό ατόμων που στερήθηκαν αγάπη, με οράματα αφηρημένης δικαιοσύνης, τα οποία οδηγούν σε κοινωνίες ασφυξίας και ωμότητος. Σημειωτέον ότι ο ελευθερωτής ήρωας του αλυτρωτικού αρνητισμού αναγνωρίζει στον εαυτό του καθολική αξία και παγιδευμένος στην απολυτότητά του δεν έχει ανάγκη καμμιάς θετικότητος. Η Κεντροδεξιά πάλι, όταν δεν σηκώνει ψηλά τα λάβαρα της θρησκείας, της πατρίδας και της οικογένειας, αλλά τα συνδυάζει χαμηλότονα με την πρακτική ενός ανεκτικού πελατειακού προστατευτισμού, τον οποίο τροφοδοτεί πνευματικά η εικόνα μιας αναπόδραστης φυσικής ιεραρχικής τάξεως εικόνων και πραγμάτων, υιοθετεί ως πρότυπο τον λειτουργισμό της κοινωνίας των τεχνικών μέσων, και όπως στερείται πλατύτερου ορίζοντα σημασιών της ζωής, τείνει να δημιουργή άτομα με μειωμένο αίσθημα συμμετοχής, ευθύνης και αλληλεγγύης. Οσο για την Κεντροαριστερά, αυτή οφείλει να συνδέη πολιτικά το νόημα ενός ανοιχτού μέλλοντος με τις ανθρώπινες δυνατότητες και ο λόγος της να προβάλη ως νέος τόπος επενδύσεως αισθήματος, το οποίο γεννιέται στη διαρκή προσπάθεια ανώτερης συζεύξεως ελευθερίας και δικαιοσύνης. Εάν, παραδείγματος χάριν, η Κεντροδεξιά κινήται στην κατεύθυνσι μειώσεως των φόρων, αυτή οφείλη να σχεδιάζη και να ασκή συνολική φορολογική πολιτική· εάν η πρώτη θέλη εκπαίδευσι συνδεδεμένη με τις απαιτήσεις της αγοράς και με τους συμβολισμούς του παρελθόντος, αυτή να απαντά με πρότασι η οποία να αντιμετωπίζη αποκεντρωτικά και ευέλικτα την ανάγκη του νέου να εκφρασθή σύμφωνα με τις κλίσεις και τις δεξιότητές του, εν επιγνώσει ότι δεν είναι δεδομένη η αλήθεια του αλλά ότι θα την ανακαλύψη στις επιλογές της επιθυμίας του να χαρή δημιουργικά τη ζωή.

Για να ορθοποδήσει το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει πέρα των συναισθηματικών διακηρύξεων να εκφέρη πολιτικό λόγο ο οποίος θα κατευθύνη κριτικά τα κοινωνικά διφορούμενα προς τη θετική τους πλευρά και θα εμποδίζη τις μονομερείς εκδοχές τους, ώστε τα αισθήματα να βρίσκουν ανταπόκρισι σε ποιοτικές επιλογές του θεσμικού συστήματος. Οφείλει πριν από όλα να τελειώνη με την απαρχαιωμένη ιδέα της κοινωνικής προόδου ως εξελικτικής διαδρομής με ιστορική κατάληξι την κυριαρχία των πολλών μέσω του γιγαντωμένου κράτους και αντ’ αυτής να αναγνωρίση την πολυδυναμία μιας κοινωνικής πραγματικότητος, η οποία μας επιτρέπει να προσεγγίζωμε τα προβλήματα κυρίως αξιολογικά και δευτερευόντως στις λειτουργικές τους διαστάσεις. Οι ελαττωμένες πνευματικές αντιστάσεις απέναντι στη μηχανική λογική, που απειλεί την ελευθερία των ενεργών πολιτών να διεκδικούν λύσεις με νόημα για την ύπαρξι και υπονομεύει έτσι την ικανότητα της κοινωνίας να ανανεώνεται, δείχνουν πειστικά ότι το ζήτημα της ηθικής και υλικής ζωής πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο του αυθεντικού πολιτικού λόγου της εποχής μας.

Υπ’ αυτό το πρίσμα η όποια «στροφή προς τα Αριστερά» είναι απαραίτητο να κατανοηθή με αντισυμβατικά κριτήρια, ως διαρκώς βαθύτερος δεσμός της ελευθερίας και της ηθικής, της αλήθειας και της δικαιοσύνης στην κοινωνία.

Σκοπός δεν είναι να προσχωρήση το ΠΑΣΟΚ στον νοσηρό κρατικισμό και τον άγονο αρνητισμό των κομμάτων διαμαρτυρίας· σκοπός είναι να ξανακυβερνήση επιστρέφοντας στην πολιτική. Ενα κόμμα εξουσίας έχει εκ των πραγμάτων την έγνοια της θετικής προσφοράς στο σύνολο, κάτι που δεν αφήνει περιθώρια στην αντιαισθητική πρακτική των αλαλαγμών και της ψυχικής μιζέριας. Ο απανταχού αρνητισμός και κάθε στάσι η οποία θέλει την κοινωνία να υπακούη μονοδιάστατα στις επιτιαγές των εξωτερικών αναγκασμών, δεν διακρίνει το υγιές από το προβληματικό επειδή ακριβώς αποστρέφεται την ελευθερία του πνεύματος. Δεν ισχύει το ίδιο και για μια μεγάλη παράταξι, που επιδιώκει να κυβερνά και οφείλει να δεχθή την πρόκλησι της θετικότητος.

Το μέλλον του θετικού

Το ΠΑΣΟΚ θα δεχθή ως Κεντροαριστερά... την πρόκλησι της θετικότητος εάν χαράξη ένα δρόμο ριζοσπαστικού ή καλύτερα υπερβατικού ρεαλισμού με προτάσεις και επιχειρήματα, δρόμο στην γραμμή της αντιπαραθέσεως, αλλά και μιας συνθετικού χαρακτήρα συναινέσεως, ξένης προς τις συμφωνίες παζαρεμάτων, αφού ιδεολογικά εδράζεται σε προβολή του υλικού στην σφαίρα του ηθικού. Παράδειγμα οι βιολογικές καλλιέργειες. Ο συνδυασμός αντιπαραθέσεως και διαλεκτικής συναινέσεως ενθαρρύνει την άμεση συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και κτίζει μία νέα συλλογικότητα. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη επιλογών για την ζωή του, ο σημερινός άνθρωπος μπορεί να βγη από την παθητικότητα του λειτουργικού πατερναλισμού και να κινητοποιηθή για θέματα που την αφορούν ως άτομο και ως ομάδα.

Το μέλλον της κοινωνίας μας δεν περνά από ακύρωσι του προηγουμένου δομικού εκσυγχρονισμού στο όνομα του όποιου αριστερού λαϊκισμού, αλλά από έναν εκσυγχρονισμό βαθύτερο και εντελέστερο από εκείνον που κερδήθηκε προ δεκαετίας. Στρατηγικοί πυλώνες του νέου εκσυγχρονισμού πρέπει να είναι η προώθησι εξατομικευμένων λύσεων στον σχεδιασμό της εργασιακής απασχολήσεως και στο πεδίο της καθημερινότητος, με εκπαιδευτική πολιτική ικανής ανυψώσεως του μορφωτικού επιπέδου του λαού και ιδιαίτερη έμφασι στην επιστημονική έρευνα, ώστε να μην χάνωνται οι αξίες της ζωής και συγχρόνως να βρίσκη έμψυχο στήριγμα για εύρωστη οικονομία της γνώσεως· η βελτίωσι των θεσμών αλληλεγγύης και η ανάπτυξι του αισθήματος κοινωνικής ευθύνης· ο σεβασμός και η απαρέγκλιτη τήρησι των αρχών εκείνων που εγγυώνται ισονομία και διαφάνεια, ευνοούν δε την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στις κοινωνικές διεργασίες. Εδώ θα φανή πόσο «ίδια» είναι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, αν η διαφορά τους περιλαμβάνη κάποιο ουσιαστικό διακύβευμα ή αν η συνύπαρξί τους αποτελή τυπική εκδήλωσι υπανάπτυκτης κοινωνίας, η οποία επιβιώνει τρώγοντας τελετουργικά τις σάρκες της. Η διαφορά υφίσταται, αλλά πρέπει να δηλωθή πεντακάθαρα ως πολιτική πρότασι σε ορίζοντα σημασίας που δεν ταυτίζει το «καλό» με αποδοχή της λογικής και των σημασιών ωρισμένης ετερονομικής τάξεως, αλλά ποιοτικών επιλογών οι οποίες ενέχουν στην ελευθερία και στον αυτοπροσδιορισμό τον πυρήνα της ηθικής τους.

* Ο κ. Στέλιος Ράμφος είναι συγγραφέας.

Ανώνυμος είπε...

http://papaioannou.wordpress.com/2007/10/06/%ce%97-%ce%94%ce%97%ce%9c%ce%9f%ce%9a%ce%a1%ce%91%ce%a4%ce%99%ce%91-%ce%a3%ce%a4%ce%9f-%ce%91%ce%a0%ce%9f%ce%a3%ce%a0%ce%91%ce%a3%ce%9c%ce%91/#comments

Na tous xereste tous probokatores sas k. Benizelo

Ανώνυμος είπε...

Τα τελευταία 50 χρόνια τις τύχες της Ελλάδας τις ορίζουν 3 πολιτικά και 4 επιχειρηματικά τζάκια.

Ο μόνος πολιτικός ηγέτης, πρώην πρωθυπουργός με μεγάλη θητεία, ο οποίος δεν προέρχεται από πολιτικό τζάκι είναι ο Κ. Σημίτης.

Ο Κ. Σημίτης τυχαίνει να είναι αυτός με τι μεγαλύτερη ουσιαστική προσφορά στον τόπο.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να απεγκλωβίζεται από τα τζάκια της καλλιεργώντας έτσι νέες πολιτικές δυνάμεις.

Η αρχή ας γίνει τουλάχιστον από το ΠΑΣΟΚ.

mag είπε...

ΜΗΝ ΜΕΛΑΓΧΟΛΕΙΤΕ ΚΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ.
ΑΓΑΠΑΜΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΟΧΙ ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΖΗΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΝΙΩΣΑΜΕ ΙΔΙΑ Μ΄ΑΥΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΜΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΟΥΜΕ ΟΜΟΙΑ.
ΓΙ ΑΥΤΟ ΧΑΡΗΚΑΜΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ.

ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ

ΟΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΥΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ.

ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ.ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΙΦΑΝΕΣ ΠΟΙΟΣ ΚΙΝΕΙ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ.
Ο ΚΑΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΘΑ ΡΘΕΙ.ΑΣΕ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΛΥΣΑΞΕΙ ΓΙΑΤΙ ΠΑΛΙ ΤΡΙΤΕΥΟΝΤΑ ΡΟΛΟ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ.ΟΛΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΤΑ ΛΕΕΙ.ΛΕΓΕ ΛΕΓΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗ.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΝ 36 ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ (ΜΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΚΙΟΛΑΣ) ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ?
ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΟΥΤΡΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΙΓΜΕΝΟ ΗΘΙΚΑ?

ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΝΟΜΙΖΩ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ.

ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ
ΑΝ ΣΤΙΣ 11/11 ΒΓΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΟΥΤΕ ΝΟΗΜΑ...
ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΓΩ, ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΨΗΦΙΖΑ ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟ 85 ΝΟΜΙΖΩ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΣΟΚ.
ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ.
ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΛΕΝΕ, ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΥΠΕΠΘ.

ΛΕΩ ΝΑ ΡΘΩ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΣΤΙΣ 11 ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΕΧΩ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΟΥ.ΕΛΠΙΖΩ ΕΤΣΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ.

Υ.Γ. ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΤΟΣΕΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ? (Π.Χ. ΘΕΜΑ)

Kato Patissia είπε...

ΓΙΑ ΤΗΝ AYTONOMIA
ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


Διάβασα, στον λόγο σας:

«Η αυτονομία της πολιτικής ισχύει παντού και πάντοτε. Ισχύει το 2007, όπως έπρεπε να ισχύει και το 2004, όπως έπρεπε να ισχύει και το 1989 και το 1996.»

----

Λοιπόν..

Με τα φτωχά Ελληνικά που ξέρω,
κύριε Βενιζέλο μου λέτε πως
-- το 2007 ΙΣΧΥΕΙ η αυτονομία της πολιτικής, αλλά...
-- το 2004, το 1996, το 1989 ΕΠΡΕΠΕ να ισχύει ( συνεπώς ΔΕΝ ίσχυε! Διότι, άν ίσχυε, τότε δέν ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να ισχύει, εφόσον...ίσχυε ήδη! )

Δηλαδή,
Μας λέτε πως στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ... ΔΕΝ ήταν «πολιτικά αυτόνομο» ενώ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να ήταν.

Άρα, το ΠΑΣΟΚ ήταν ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟ απο κάποια συμφέροντα!

Απο ΠΟΙΑ συμφέροντα, κύριε Βενιζέλο;

Δέν έχετε την υποχρέωση να μας εξηγήσετε τί εννοείτε, όταν γράφετε μιά τόσο ΣΟΒΑΡΗ κατηγορία;;

Κι’ όταν μάλιστα την εκστομίζετε στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ;;

Δηλαδή... άν κι’ εκεί μέσα, ο καθένας έχει το δικαίωμα να λέει ότι γουστάρει ΧΩΡΙΣ να εξηγεί το νόημα των λόγων του... τότε... ζήτω που καήκαμε!

Θιγμένος στο έπακρο,
περιμένω την εξήγησή σας !!

Unknown είπε...

MΠΡΑΒΟ!!
Απλά ΜΠΡΑΒΟ!!
Λόγος καίριος, σαφής, περιεκτικός, ακριβής, εμπεριστατωμένος, χτισμένος με διαύγεια νοητική, με ποιότητα πνευματική. Λόγος απόλυτα στον πνεύμα των καιρών.Αλλά και ενωτικός και προτρεπτικός και ναι, λυρικός σε σημεία και γνήσια ποιητικός.
"Η διαδοχή και η αλληλεγγύη των γενεών",
"ενεργός ιστορική μνήμη, από τον Ανδρέα Παπανδρέου έως το μέλλον" (ουαου!!!)
"Η μνήμη του μέλλοντος ήταν και είναι πάντα αυτό που κατά βάθος χωρίζει τη δεξιά από την αριστερά"(super!!)
"μοντέλο εξουσίας που ξοδεύει τον ιστορικό χρόνο του τόπου".....

Έθιξες:
τη διαφορά του ΠΑΣΟΚ με τα άλλα κόμματα της αριστεράς
τους λόγους για τη δυσπιστία του πολίτη απέναντι στις σύγχρονες σοσιαλδημοκρατίες
τη δυνατότητα μιας αναπτυξιακής και αναδιανεμητικής πολιτικής
τις σύγχρονες προκλήσεις μιας σοσιαλδημοκρατίας.

Έθεσες:
Δεύτερη τη σειρά στα σχέδια σου την παιδεία και τη γνώση.
Μπράβο. Γιατί αναγνωρίζεις ότι από την παιδεία ξεκινούν όλα.

Είπες:
"Primus inter pares"
"Πολιτική ικανότητα ηγεμονίας σημαίνει ικανότητα πολιτικής σύνθεσης"
"Η περίοδος της μεταπολίτευσης κλείνει"

Μίλησες για την πραγματικότητα που κάθε διαφωτιστής πρέπει να γνωρίζει: δεν υπάρχει δίκαιη κοινωνία. Υπάρχει ο νόμος του ισχυρού. Ο σεβασμός και η αλληλεγγύη είναι προίόντα διαρκούς διαπραγμάτευσης. Τα μέσα σε αυτήν, είναι η δημοκρατία και η πολιτική.

Μπράβο γιατί:
Σεβάστηκες το ΠΑΣΟΚ και τους ανθρώπους του
Δεν απαξίωσες το Σημίτη και ως εκ τούτου ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του κόμματος. Μια ολόκληρη εποχή για το κίνημα.

Δεν ξέρω, νομίζω ότι οι νέοι άνθρωποι πρέπει να σε ακολουθήσουμε.Επίσης,όποιος αγαπά το ΠΑΣΟΚ,όποιος αγαπά τη χώρα.
Μια εποχή κλείνει και μια καινούρια έρχεται.
Μακάρι. Να φύγουμε προς τα μπρος.

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο που καταφέρνει ο δικός σας λόγος και κυρίως αυτός του Παπανδρέου είναι να αντικαταστήσει τα υπνωτικά χάπια. Προβλέπω ότι σύντομα θα στραφούν εναντίον σας οι φαρμακευτικές εταιρείες καθώς τους κλέβετε το μερίδιο αγοράς. Λόγια λόγια κενά περιεχομένου. Λόγια που άνετα μπορούν να βρεθούν σε κείμενα του καρατζαφέρη, του καραμανλή, της αριστεράς και άλλων σχηματισμών. Είναι η αποθέωση της κοινοτυπίας και της αοριστίας.

... Ολοκλήρωση των δομών του κοινωνικού κράτους, με βάση την αδιαπραγμάτευτη λογική του δημόσιου αγαθού στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, το ασφαλιστικό σύστημα, τα δημόσια δίκτυα, τις καθολικές δημόσιες υπηρεσίες....

Αμφιβάλλω αν κάποιος κατάλαβε και ακόμη χειρότερα αν πίστεψε τις παραπάνω αοριστίες.

Θα μπορούσα να παραθέσω και τα αντίστοιχα από την ομιλία του Παπανδρεόυ αλλά έχω την εντύπωση ότι σπάτε πλάκα στα συνέδρια και τις συναντήσεις σας και το μόνο που σας απασχολεί είναι οι προσωπικές φιλοδοξίες. Μάθετε λοιπόν ότι είμαι ένας από εκείνους που δε δίνει δεκάρα για το αν θα είστε εσείς ή κάποιος άλλος αρχηγός του πασοκ. Φάνηκε καθαρά αυτές τις μέρες τι παίζεται και ποια είναι η ποιότητα των στελεχών σας. Άδικο το " όλοι ίδιοι είστε" ; Φροντίζετε να το δικαιώσετε και με λόγια και με έργα. Κάποτε θα ανεβείτε ξανά στην εξουσία αφού νομοτελειακά πέσει ο Καραμανλής. Και πάλι από την αρχή. Και θα συνεχίζοντε οι μπαρούφες για την εξυπηρέτηση των φτωχών και των αδύναμων για την υγεία και την παιδεία. Καλά που ζείτε κύριε Βενιζέλο και οι υπόλοιποι; ΄Ησασταν σε άλλη χώρα ή μήπως νομίζετε ότι απευθύνεστε σε χαχόλους; Τα ίδια πράγματα δεν λέτε από την ίδρυση σας και τα ακριβώς αντίθετα δεν κάνετε όταν πάρετε την εξουσία; Δεν περιορίζεται ο ρόλος σας στη εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων και στο βόλεμα του κομματικού στρατού; Ποιον αφελή επιχειρείτε να πείσετε; Ποιος δε γνωρίζει ότι τα σημαντικότερα πολιτικά μέτρα αποφασίζονται από τις διαχειριστικές γραφειοκρατικές επιτροπές της Ευρώπης; Όχι δεν είμαι κκε-συν-νδ-λαος ούτε πρόκειται να γίνω κομματόσκυλο κανενός. Δεν ανέχομαι να με κοροϊδεύουν κάποιοι που νομίζουν ότι είναι οι έξυπνοι της υπόθεσης. Αφυπνιστήκατε το 2007 για να διαπιστώσετε τα χαλια της υγείας; Και δεν ντρέπεστε καθόλου; Τις ίδιες ασυναρτησίες θα λένε μετά από κάποια χρόνια οι τωρινοί κυβερνώντες όταν θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση και θα αναζητούν σε συνέδρια υποκρισίας τα αίτια της δικής τους ήττας. Κύριοι της πολιτικής δικαωματικά διεκδικείτε τον τίτλο του αξιοθρήνητου χαρτογιακά. Έχετε την οίηση να πιστεύετε ότι περιμένουμε απο εσάς όραμα για την ζωή μας; οχι κ. Βενιζέλο . Είστε οι τελευταίοι που δικαιούστε να μιλάτε για οράματα και ιδεολογίες όταν η αποκλειστική επιδίωξη είναι το ΕΓΩ σας. Ο σύγχρονος πολίτης περιφρονεί την προσπάθεια σας να τον κοροϊδέψετε και ψηφίζει κάθε φορά πέρα από κομματικές ταμπέλες εκείνο που πιστεύει τη δεδομένη στιγμή ότι εξυπηρετεί. Αν εσείς νομίζετε ότι με όρους του περασμένου αιώνα μπορείτε να προσεταιρίζεστε κοινωνικές ομάδες και τάξεις τότε μάλλον κάνετε λάθος. Όσες λοιπον ομιλίες περι ανέμων και υδάτων και αν κάνετε εσείς και οι "σύντροφοι" ( να στε καλα πάντως που χρησιμοποιείτε στο λόγο σας και όρους που προκαλούν ξεκαριστικό γέλιο ) να έχετε υπόψιν σας ότι δεν αγγίζουν τους νοήμονες. Και όχι δεν είμαστε οι απολιτίκ.Αντιπαραθέτουμε τα έργα στον δικό σας αμοραλισμό. Έργα που αφορούν τον αγώνα που κάνουμε όταν φροντίζουμε την οικογένεοια μας και όταν προσφέρουμε ευσυνείτητα στο κοινωνικό σύνολο χωρίς να έχουμε την αναγκη των κούφιων κομματικών οραμάτων σας. Δεν χρειαζόμαστε τον κομματικό φωτισμό για την διαμόρφωση των αξιών μας. Και σίγουρα η ιδεολογική αναζήτηση είναι ξένη με την κομματική υποκρισία. Η σχέση σας με την ουσιαστική έννοια της πολιτικής είναι ανύπαρκτη. Τη μόνη ταμπέλα που μπορείτε να διεκδικείτε είναι της κομματικής αφοσίωσης. Αφήστε λοιπόν τα ιδεολογικά μονοπώλια.Περιορίστε το χοντρό δούλεμα στα κομματικά σας όργανα. Και πείτε μου αλήθεια. Έχετε σοβαρά την ψευδαίσθηση ότι τα δήθεν προβληματισμένα μέλη του πασοκ περιμένουν να γίνουν διάλογος πολιτικών ζητημάτων για να τοποθετηθούν; Υλικό στη σάτιρα δίνετε. Από τη μια κάστες που προσπαθούν να διατηρήσουν τις κομματικές καρεκλιτσες τους, απ΄την άλλη φοβισμένα κουταβάκια που προσπαθουν να προβλέψουν το νικητή ώστε να γλύψουν κανένα κοκκαλάκι. Αξιώνετε λοιπόν απο τους πολίτες να ακούσουν και να παρουν στα σοβαρά εσάς ή τον μεγαλο τραγουδιστή, τον γόνο του μπαμπα του, την εκσυγχρονίστρια της ευρωπαϊκής κουλτουρας [ αλήθεια τα αγγλικά πότε θα τα κάνετε επίσημη γλώσσα; ] . είστε ένας θίασος που προξενεί το γέλιο και τον ύπνο. Κανένας δεν σας παίρνει στα σοβαρά. Κοιτάξτε λοιπόν να μετρήσετε τα κομματικά κουκιά και να ακολουθήσετε τις συνήθεις κομματικές ραδιουργίες μήπως και κερδίσετε την καρέκλα και αφήστε τα οράματα για ανθρώπους που κάθε μέρα εργάζονται σκληρά και δεν είναι αργόσχολοι όπως η πλειονότητα των στελεχών σας. Και αν Θέλετε και την πρόβλεψη μου κ. Βενιζέλο δεν έχτε την παραμικρή ελπίδα να βγείτε νικητής σε αυτή τη μάχη για τον απλούστατο λόγο ότι το κόμμα σας είναι εντελώς σάπιο και η μυρωδιά της σήψης εκφράστηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Και πολύ σας ήταν το 38%. Στις επόμενες εκλογές το ποσοστό σας θα είναι ακόμη χαμηλότερο. Όσο εσείς συνεχίζετε το χοντρό δούλεμα με τα οράματα, στέλνετε τον κοσμο απηυδησμένο στην ακροδεξιά. Εκεί έχει φτάσει το κατάντημα σας. Να θεωρεί καποιος κόσμος πιο αξιόπιστους και ειλικρινείς τους ακροδεξιούς. Και δεν έχει και άδικο. Τουλάχιστον αυτοί είναι ειλικρινείς και μπορεί κάποιος να τους αποφύγει. Με την δική σας ψευτιά την υποκρισία και την ανηθικότητα είναι το πρόβλημα. Καλόν αγώνα κ. Βενιζέλο! Είναι πολύ βαθύτερα τα προβλήματα σας και δεν λύνονται με την απλή αναφορά σε οράματα. Η εναλλακτική που προσφέρεται σε αντίθεση με τον παπανδρεου ποια είναι; Το ζητούμενο που ζητάτε από τον πολίτη στις 11 Ν ποιο είναι; Αν θα επιλέξει ηγετική ομάδα με τον τζουμάκα ή τον Παπαντωνίου;
Πλάκα μας κάνετε κ. Βενιζέλο; Προσέξτε μήπως με τον ανταγωνισμό για το πόσες μοίρες πρέπει να στρίψετε οδηγήστε το καράβι σε βράχια.
Όσο λοιπόν εσείς διατυπώνετε κούφια οράματα γιατί δεν έχετε το θαρρος να κοιτάξετε τον καθρεφτη, η ΝΔ μεθοδικά θα ξηλώνει την εκλογική βάση του λαος και πολύ φοβάμαι ότι στις επόμενες εκλογές [ σύντομα ] το ποσοστό σας, η απουσία του λαος από την βουλή και το εκλογικό σύστημα θα είναι παράγοντες που θα οδηγήσουν τη ΝΔ όχι σε απλή νίκη αλλά σε περίπατο και με πλειοψηφία που θα της επιτρέπει να κάνει όποια αναθεώρηση θέλει. Ραντεβού λοιπόν το 2013-14 όταν ο λαός θα έχει ξεχάσει τα ψέματα σας και θα έχει φτάσει στο αμήν από το "εργο" της ΝΔ. Συνεχίστε λοιπόν να περνάτε εκεί στο πασοκ την ώρα σας με οράματα και με θεωρίες περί δεξιάς παρένθεσης. Καλή διασκέδαση!

Ανώνυμος είπε...

8.10.07
ΕΞΟΧΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΟΥ.ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ Σ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.
ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΡΟΧΩΡΑ
ΕΝΑ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

κε Βενιζέλο υποψήφιε πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ, σε έναν, από πλευράς σύνταξης και δομής, πραγματικά άψογο λόγο, ανάμεσα στα άλλα που είπατε, διέκρινα τα εξής:
1. αναφερθήκατε στην ανάγκη να είναι το ΠΑΣΟΚ κόμμα πατριωτικό,
2. κατηγορήσατε την κυβέρνηση για την απόσυρση του (κατάπτυστου) βιβλίου ιστορίας της 6ης δημοτικού, και
3. αναφερθήκατε στην ανάγκη διατήρησης της μνήμης του μέλλοντος.
Να υποθέσω ότι για το παρελθόν στόχος σας είναι η λήθη;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Κύριε Βενιζέλο,

Άκουσα με προσοχή και τις τρεις ομιλίες των στελεχών που διεκδικούν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Και οι τρεις ενδιαφέρουσες και ενωτικές
Οι αντίπαλοί σας ο ένας άμεσα και ο άλλος έμμεσα μίλησαν για προσωπικά λάθη.
Εσείς δεν είπατε τίποτε δεν κάνατε ???
Αν δεν κάνατε τότε να σας ψηφίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Αν όμως κάνατε, τι λάθη κάνατε ???
Είσαστε αλάθητος???
Είσαστε μεγαλόθυμος ??? "Σε συγχωρώ ως μελλοντικός πρόεδρος" !!!!
Είναι κρίμα !!!
Είχατε μια ευκαιρία και την χάσατε!!!
Μπορεί να έχετε τη "φραστική" ικανότητα να κερδίσετε τον Καραμανλή!!!
Δεν έχετε όμως τα προσόντα να ηγηθείτε του κινήματος
Είσαστε "λίγος" για πρόεδρος
Μετά τη λαίλαπα των λαμόγιων κάθε λογής και παράταξης, μετά την καταρράκωση της αξιοπρέπειας μας δεν χρειαζόμαστε νίκη αλλά οράματα
και προέδρους που να εμπνέουν!!!

Ανώνυμος είπε...

Είστε κι εσείς ξύλινος....είναι δυνατόν να ξεκινάτε την ομιλία σας με την προσφώνηση ''σύντροφοι και συντρόφισες''; Που ζείτε κ. Βενιζέλε;

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βαγέλη, Γιωργάκη, Κωστάκη και όλο το κακό συνονθύλευμα του εκφυλισμένου ΠΑ.ΣΟ.Κ


...μέσα σε 33 περίπου χρόνια «καταφέρατε» με τις πράξεις σας και μετατρέψατε το
«δώστε τη ΧΟΥΝΤΑ στο ΛΑΟ» των νεανικών μας χρόνων, στη μόνιμη και μοναδική πια κραυγή κάθε τίμιου Έλληνα πατριώτη για «μια ΧΟΥΝΤΑ που θα καθαρίσει το σάπιο πολιτικό σύστημα* του τόπου !» εκεί μας φτάσατε πια – η τελευταία μας ελπίδα και έσχατη προσμονή να είναι η σάλπιγγα και το εμβατήριο!

* - δεν φταιν οι κλέφτες, οι αεριτζήδες και τα λαμόγια.
- δεν φταιν τα διαπλεκόμενα και τα ΜΕDΙΑ.
- δεν φταιν οι αμερικανοί και οι στοές.

- Πρωτίστως φταιν οι πολιτικοί που τους ανέχονται και τους υπηρετούν.

ΖΗΤΩ ΤΟ Κ.Α.Ε.Π. (Κίνημα Αναγέννησις Ελληνικού Πνεύματος)

Unknown είπε...

Σχόλιο προς τον άγνωστο πιο πάνω. Θα μπορούσε να είναι ένας από τους πολλούς αγνώστους εκεί έξω που πρεσβεύουν τις ίδιες απόψεις.

Κύριε άγνωστε/η, είναι δυνατόν να λέτε ότι λόγια από αυτή την ομιλία μπορούν να βρεθούν στον Καρατζαφέρη, ή στον Καραμανλή ή στα άλλα αριστερά κόμματα;Ειδικότερα όμως η αναφορά σας στον Καρατζαφέρη, αυτομάτως, ακυρώνει κάθε αξιοπιστία στο λόγο σας.

Τον διαβάσατε το λόγο; Τον προσέξατε;Νομίζω ότι αν το είχατε κάνει,δε θα λέγατε ότι είναι κενός περιεχομένου.

Έπειτα, το ότι η ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους, γίνεται μέσα από το δημόσιο αγαθό της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας,κλπ, μη νομίζετε, δεν είναι τόσο δύσκολο στην κατανόηση. Αντιθέτως.Και σίγουρα δεν είναι αοριστία.

Η λογική του "όλοι ίδιοι είναι", είναι ισοπεδωτική, απλουστευτική, επικίνδυνη. Αυτή ακριβώς ευθύνεται για τον εκμαυλισμό της ελληνικής συνείδησης.
Η Ιστορία έχει δείξει ότι ένας άνθρωπος, ένας, αρκεί για να κάνει τη διαφορά. Αλλά και η καθημερινότητα αυτό δείχνει. Ένας ικανός άνθρωπος στον τομέα του, μπορεί να κάνει θαύματα.

Λέτε ότι είστε οικογενειάρχης. Δηλαδή τα παιδιά σας, τα μεγαλώνετε με αυτή την αφοριστική νοοτροπία;¨οτι όλοι ίδιοι είναι;

Κατανοώ την απογοήτευσή σας, αλλά δοκιμάστε πρώτα κάποιον και μετά απορρίψτε τον.Δοκιμάστε το Βενιζέλο και αν αποδειχτεί για εσάς ανακόλουθος, κατακρίνετέ τον.
δεν μπορεί όμως να ακολουθούμε εκ των προτέρων μια λογική του "Ακόμα δεν τον είδαμε,Γιάννη τον εβγάλαμε".
Σας ευχαριστώ

galad1977@gmail.com

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλο
¨Ησασταν εξαιρετικός στο συμβούλιο.Με μια λέξη πολύ μπαλκονάτος.Τελικά η δύναμή σας δεν είναι η τηλεόραση.Είναι να μιλάτε σε ακροατήριο.Βγείτε και κάνετε περιοδείες σε όλη την Ελλάδα να σας ακούσει ο κόσμος.Φτιάξτε μια καλή,απλή και μεστή ομιλία και γυρίστε ¨ολη την Ελλάδα.Θα συμβούλευα να αρχίζατε αυτόν τον ανένδοτο αγώνα καταθέτοντας,συμβολικά στεφάνι στον τάφο του Ανδρέα και στον τάφο του Βενιζέλου στην Κρήτη.Μη χάνεται άλλο χρόνο και αφήστε τους αντιπάλους σας να συνεχίζουν να ρίχνουν λάσπη.Στο τέλος θα τη λουστούν οι ίδιοι.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ,
εξαιρετική ομιλία, αλλά έχε υπόψη σου ότι μάλλον η ψηφοφορία της 11/11 θα έχει προβλήματα..! Φήμες λένε ότι γράφονται ως φίλοι πολλοί ΝΔτες μόνο και μόνο για να ψηφίσουν τον little George. Οργανωθείτε και σκεφτείτε το αν πρεπει να ψηφίσουν και οι φίλοι..έχει βουίξει ο τόπος....

Ανώνυμος είπε...

ποιες οι θεσεις σας για
1)διαχωρισμο κρατους και εκλησσιας
2)μειωση ή καταργηση της υποχρεωτικης στρατευσης

?

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ .
ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ.
ΑΣ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ.

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΑ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ.

Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
ΕΙΝΑΙ ΧΑΣΙΜΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.

Η ΛΟΓΙΚΗ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΧΥΡΟ ΣΤΡΑΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ.

ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ 18ΧΡΟΝΑ ΥΠΕΡΒΑΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΓΓΑΡΕΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ?

ΓΙΑΥΤΟ Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ. ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΧΡΟΝΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ.

ΑΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΤΕΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΘΑ ΒΓΕΙΤΕ ΜΕ 60% ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.
Η ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΒΡΑΧΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

Αυτό μάλιστα!Είναι πολιτική πλατφόρμα με ''πυξίδα'' και ''κατευθύνσεις'',που δείχνει την πολιτική ταυτότητά σας.Σοσιαλδημοκράτης,κρατική παρέμβαση,προστασία του δημόσιου χώρου,δημόσια αγαθά,ασφάλεια,πλήρης απασχόληση,κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.Οι απόψεις αυτές κυριάρχησαν στη ''δική σας'' αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001.Νομίζω όμως ότι έχουν αλλάξει πολλά από τότε,κι ότι η συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα θα μένει στο 2001,θα είναι πίσω απ'τη νέα εποχή,αν δεν υπερβεί την κρατικίστικη λογική που αποτελεί τον πυρήνα της...
Και πάλι,βέβαια,επιλέξατε να μην μιλήσετε σαφώς για όλα τα ζητήματα.Περίμενα,λ.χ.,να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας για το 16.Να πείτε γιατί σε εκείνο το Εθνικό Συμβούλιο συναινέσατε,έστω και σιωπηρώς,στην πρόταση του Προέδρου για την αναθεώρησή του.Μήπως τελικά κρυβόμαστε όλοι πίσω απ'το δάχτυλό μας για το 16 ,ζούμε με βολικά παραμύθια άλλων δεκαετιών και δεν τολμάμε να πούμε ότι η απαγόρευση έχει αρθεί ήδη στην πράξη;Μήπως το χρησιμοποιείτε ως σημαία ευκαιρίας για να δείξετε κάποιο σημείο αντίθεσης στον Πρόεδρο,ενώ κι εσείς γνωρίζετε ότι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προετοιμάσουμε τη δημόσια εκπαίδευση για την νέα περίοδο της κατάργησης του κρατικού μονοπωλίου;
Αλλά θα είναι εμπαθής όποιος υποστηρίξει ότι η ομιλία σας αυτή δεν έχει σαφές στίγμα.
Θυμίζω ότι την προηγούμενη Δευτέρα μας πετάξατε στα μούτρα ένα κείμενο-έκθεση ιδεών για τη Βουλή των Εφήβων.Μάλλον υποτιμήσατε εκείνους στους οποίους απευθύνεστε.Τέτοιο λάθος ας μην ξανακάνετε.
Τώρα όμως,με βάση την ομιλία,μπορεί να γίνει σοβαρή κουβέντα.Θέλω να σας κάνω 3 ερωτήματα:

1.Μιλήσατε για πλήρη απασχόληση.Συμφωνώ.Αλλά πώς συμβιβάζεται αυτό με την ιστορική πλέον ρήση Σημίτη για το μοντέλο του ''απασχολήσιμου'';Θυμίζω,επιπλέον,ότι οι εκπρόσωποι του παλιού ''σημιτικού μπλοκ'' έχουν ταχθεί υπέρ σας .Εκείνοι που πριν υπεράσπιζαν το μοντέλο του ''απασχολήσιμου'' τώρα θα στηρίξουν την πλήρη απασχόληση;


2.Είπατε ότι στα θέματα του κοινωνικού κράτους πρέπει να ξαναβρούμε το χαμένο νήμα από τη δεκαετία του'80.Άψογα,συμφωνώ απολύτως.Όχι βέβαια με την έννοια να ''επιστρέψουμε'' στο '80! Αλλά να ξαναθυμηθούμε σήμερα ότι υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες και ότι χρειάζεται να τις αντιμετωπίσουμε με σημερινά εργαλεία ,που ΔΕΝ είναι πλέον κυρίως εθνικά- κρατικά.Χαίρομαι,γιατί κόντευα να ...πειστώ κι εγώ από το δόγμα ότι η δεκαετία του '80 ήταν μια χαμένη δεκαετία (Παπαντωνίου),μια δεκαετία που μας έχει αφήσει μόνο ελλείμματα.Σημαντική η παρατήρησή σας,γιατί από το '89 και μετά έχουμε μπει στη φάση ολοκληρωτικής επίθεσης των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων.Πείτε μας,όμως:γιατί το χάσαμε αυτό το νήμα ;Ήταν νομοτελειακή εξέλιξη ή μπορούσαμε να το διατηρήσουμε;Κι
αν μπορούσαμε,τότε γιατί χάθηκε και ποιοί φέρουν την ευθύνη;


3.Τί περιθώρια έχει πλέον το εθνικό κράτος να ασκήσει παρεμβατική,ρυθμιστική,αναδιανεμητική πολιτική στην εποχή της ΟΝΕ και της παγκοσμιοποίησης;Νομίζω ότι μόνο η Ευρώπη ως πολιτική οντότητα μπορεί να δώσει κάποιες λύσεις στην παντοδυναμία των πολυεθνικών,εάν υπερασπιστεί και εμπλουτίσει αυτό που ονομάζουμε ''ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο''.Στην Ελλάδα,ίσως μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε τη Διοίκηση και την Παιδεία,ίσως προλάβω να δω τη χώρα μου να μην έχει κρατική θρησκεία,ίσως τα μελλοντικά βιβλία Ιστορίας να μην εξαρτώνται από το λόγο του Άνθιμου και του Λιακόπουλου ,αλλά μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας π.χ.το 35ωρο ,όταν δεν μπόρεσε να το υπερασπιστεί ούτε η Γαλλία;Με άλλα λόγια:εντάξει,το κράτος μπορεί και να το ανασυγκροτήσουμε,την κοινωνία όμως;


Τελική παρατήρηση:συνεκτική η πρότασή σας.Αλλά έχει δυο καταλυτικά μειονεκτήματα.
Πρώτον,ότι τα βασικά σας στελέχη απέδειξαν (στην κυβερνητική πράξη)ότι δεν συμμερίζονται την πρόταση αυτή,άρα χάνετε σε αξιοπιστία.
Δεύτερον,ότι μάλλον η πρόταση αυτή είναι του 2001 και όχι του 2007,άρα όχι σύγχρονη.
Τα μειονεκτήματα αυτά δεν μπορεί να τα υπερκαλύψει η ατομική σας ικανότητα.
Κι επειδή έχετε καλές σχέσεις (κάτι όχι επιλήψιμο,ασφαλώς) με τους τηλεαστέρες των 8,βοηθήστε τους στην ανάλυση για το εκλογικό αποτέλεσμα και μην παρασύρεστε στα δόγματά τους.Ο νέος των 700 ευρώ δεν έχει για μπαμπούλα ούτε το Επικρατείας με τη Φώφη ούτε την Πατουλίδου ούτε τη Μαριλίζα ούτε την Καραχασάν.
Αυτά μπορεί να ανατριχιάζουν τον Πρετεντέρη και είναι δικαίωμά του να τα θεωρεί αίτια της ήττας του ΠΑΣΟΚ.Το πρόβλημα με τους νέους είναι ότι δεν έχουν υποστεί λοβοτομή:για κάθε Αναλυτή και κάθε Μαγγίνα,θυμούνται έναν Σπράο και έναν Γιαννίτση...
Κι αν δεν αλλάξει (έστω και τώρα,αν και έπρεπε από το 2004) το ΠΑΣΟΚ,θα μείνουν σε αυτόν τον παραλληλισμό.


Ευχαριστώ για τη φιλοξενία .

Ν.Φ.

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ο Γ.Π ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΪ ΤΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΕ "ΠΡΟΓΡΑΦΕΣ" ΚΑΙ "ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ" ΟΣΩΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
ΝΤΡΟΠΗ.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΗΓΕΜΟΝΕΣ ΠΑΝΤΩΣ ΕΤΣΙ ΠΟΡΕΥΘΗΚΑΝ-ΣΤΗΡΙΧΤΗΚΑΝ-ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΑΝ.
ΜΕ ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ.
ΕΥΑΓΓΕΛΕ, ΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΓΕΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ.
ΕΥΑΓΓΕΛΕ ΚΟΥΡΑΓΙΟ...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!

Στις 11 Νοεμβρίου θα έρθω να ψηφίσω, όπως και όλη μου η οικογένεια. Η ομιλία σας, αν και ήταν η καλύτερή σας μέχρι τώρα, θύμιζε τα τετριμμένα λόγια που ακούμε εδώ και χρόνια.Καμία αλλαγή, καμία ελπίδα, το όνειρο μόνο ένος κόμματος στο οποίο θα χωράνε όλοι και θα είναι στην εξουσία.
Περίμενα να με πείσετε πολιτικά, γιατί πρέπει να σας ψηφίσω και για ακόμα μια φορά δεν τα καταφέρατε. Δεν έχω καταλάβει ακόμα ποιες είναι οι πολιτικές σας πεποιθήσεις, ποιο το όραμα που έχετε για τη χώρα μας και πως θα το πραγματοποιήσετε. Ένας ηγέτης δεν αρκεί να είναι καλός διαχειριστής, πρέπει να έχει όραμα, να μας εμπνέει και να μας δίνει ελπίδα.
Τα όπλα που φαίνεται να χρησιμοποιείτε μέχρι στιγμής είναι 3:
1) Ο Γιώργιος Παπανδρέου έχασε, η ευθύνη είναι δική του και πρέπει να φύγει. Δεν διαφωνώ. Σας κατηγόρησαν όμως πως προεκλογικά δεν τον στηρίξατε αρκετά εσείς και άλλοι που πρόσκεινται σ'εσάς τώρα και απαντήσατε πως δώσατε το 100% των δυνάμεων σας. Ποιο ποσοστό της ήττας λοιπόν είναι και δική σας ευθύνη;
2) Ο Γιώργος Παπανδρέου έχασε 2 φορές από τον Κώστα Καραμανλή, εγώ μπορώ να τον νικήσω. Δεν θα διαφωνούσα, αν οι εκλογές ήταν πρωτάθλημα και η πολιτική ποδόσφαιρο. Δεν αναζητώ έναν αντι-Καραμανλή, που θα λέει τα ίδια γενικόλογα που αρέσουν στον κόσμο και θα έχει την ίδια πολιτική με την πολιτική της ΝΔ την τελευταία 3ετία, έστω και με καλύτερη διαχείριση, ή θα έχει την πολιτική της τελευταίας 4ετίας ΠΑΣΟΚ. Δεν φαίνεται να καταλαβαίνετε πως ακριβώς αυτήν την πολιτική ο κόσμος καταψήφισε.
3)Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ήπιων τόνων και χωρίς καλό αντιπολιτευτικό λόγο, εγώ θα ασκήσω καλύτερη αντιπολίτευση. Δεν διαφωνώ. Αλλά τι νόημα έχει μια καλύτερη αντιπολίτευση όταν θα φέρει μια ίδια κυβέρνηση;

Και για να καταλήξω, δε με πείθετε σαν φίλο του ΠΑΣΟΚ να σας ψηφίσω για πρόεδρο, όπως και δε θα με πείσετε σε 2 ή 3 χρόνια σας ψηφίσω για Πρωθυπουργό. Στα μάτια τα δικά μου είστε ένας ρήτορας που διψάει για εξουσία, ένας ευφυής άνθρωπος που φιλοδοξεί να βγει πρωθυπουργός, χωρίς όραμα να προσφέρει, χωρίς όνειρο να αλλάξει κάτι για εμας τους ταλαίπωρους. Λυπάμαι, αλλά το ΠΑΣΟΚ που πρεσβεύετε είναι το ΠΑΣΟΚ που δεν θέλω.

Ανώνυμος είπε...

Βαγγέλη δείχνεις πολύ αυστηρός όταν μιλάς. Το Σάββατο έπιασες κόκκινο. Να είσαι ποιo cool!

Ανώνυμος είπε...

pou na steilo sewasoft gia ti melagxolia kai ti sigikisi?????

alexis.argyris είπε...

Καλησπέρα σας,

Υπάρχει στην ομιλίας σας κάτι που δεν θα προσυπέγραφε άμεσα οποιοσδήποτε από τους δυο ανταγωνιστές σας;

Αν αντικαταστήσουμε την λέξη "ΠΑΣΟΚ" με τον τίτλο κάποιου άλλου κόμματος, δεν θα προσυπέγραφε ευχαρίστως τα λόγια σας και οποιοσδήποτε άλλος ηγέτης;

Ανώνυμος είπε...

Ένα πολυσέλιδο κείμενο, στο μεγαλύτερο μέρος του τεχνικό, το οποίο διατηρεί τις εσωκομματικές ισορροπίες, είναι το πόρισμα που παρουσίασε η πενταμελής επιτροπή που όρισε το προηγούμενο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για τη διερεύνηση των αιτίων της εκλογικής ήττας….
Το πόρισμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 38,5% που απέσπασε το ΠΑΣΟΚ θεωρείται μεγάλο (SIC) ποσοστό για τα δεδομένα των σύγχρονων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και εξαιρετικά δυναμικό στην παρούσα χρονική και πολιτική συγκυρία.


(Πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=837177)

Εύχομαι το ΠΑΣΟΚ με ΝΕΑ ηγεσία να αρχίσει, τουλάχιστον, να λέει τα πράγματα με το όνομά τους.
Είναι το πρώτο βήμα για τη λύση των προβλημάτων που μας ταλαιπωρούν ως χώρα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ Ε. ΒΕΜΙΖΕΛΟ

Ανώνυμος είπε...

Βαγγέλη το ΜΕΓΚΑ σού κάνει μεγάλη ζημιά και μιλάω σοβαρά! Δες εδώ: www.sofistis.wordpress.com

Dinos Nikolaou είπε...

Είμαστε καλά όλοι στο ΠΑΣΟΚ;
Είχε υπονομευτές ο Παπανδρέου που ήταν απόλυτος μονάρχης στο κόμμα και δεν είχε ο Σημίτης με τους Τσοχατζόπουλους κ& ΣΙΑ (ή CIA);
Είναι δυνατό να αποκαλείται ο Αλ. Παπαδόπουλος "υπονομευτής"; Ας ρωτήσει ο κος Πετσάλνικος τον ΣυμΠαπανδρεϊκό κ.Ρέππα ποιος υπονόμευσε ποιον όταν ο Αλ. Παπαδόπουλος έκανε τη μεταρρύθμιση για την υγεία; Η ένταξη του ΙΚΑ στο Υπουργείο Υγείας και ο ΟΔΙΠΥ του λένε κάτι;
Διορθώστε με επίσης αν δεθυμάμαι καλά. Ο κ. Πετσάλνικος, ο κ Ρέππας, ο κ Παπανδρέου ήταν ή όχι μέλη της κυβέρνησης Σημίτη;
Ο κ.Σημίτης ήταν ή όχι δέσμιος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και υποχρεωνόταν να έχει στην κυβέρνηση ΛαλιωτοΤσοχατζόπουλοΠάγκαλους;
Και κάτι ακόμα.

Όταν έκανα το αγροτικό μου στη Μάνη, αναρωτιώμουν πως είναι δυνατό οι φιλοβασιλικοί να δίνουν την ψυχή τους για έναν συμπαή στο λόγο αλλά ανεπάγγελτο και ανίκανο κατά τα λοιπά; Μήπως για τα συμφέροντά τους;
Δεν περίμενα ποτέ να το ζήσω και στο ΠΑΣΟΚ.
Ευχαριστώ για το βήμα.
Ντίνος Νικολάου, Ιατρός

mgpolitis είπε...

Πολύ καλή ομιλία, comme il faux. Ένα μήνυμα στην ομάδα του Β.Β.: γιατί δεν κάνετε κάτι (www.meetup.com κανείς??) για να οργανωθούν on-line αλλά και δια ζώσης όσοι θέλουν να στηρίξουν τον ΒΒ? Είναι τακτικισμός ή τι? Υπάρχει πλάνο/ημερομηνίες ομιλιών? Παιδιά επειδή οι μπούκς παίζουν 1.30 φαβορί τον ΒΒ (ο ΓΑΠ ειναι στο 2.80) μην εφησυχάζετε, πρέπει να γίνει καμπάνια.

harrygrath είπε...

Διαβαζοντας τα (λιγα) ιδεολογικα σχολια,ειναι φανερο οτι υπαρχει βασικο προβλημα στο ΠΑΣΟΚ.

Σπερνοντας ανεμους πεθαμενων ιδεολογιων του 19 αι,τωρα θεριζει θυελλες.

Η αντιθεση στα ιδιωτικα Παν/μια ειναι σοβιετικο καταλοιπο,αλλα & μεσαιωνικος σκοταδισμος εναντιον ελευθεριας γνωσης.

Το λαικιστικο ντελιριο για το συνταξιοδοτικο,ειναι μια εκτός λογικης ασκηση στη τεμπελιά & τον παρασιτισμο. Ειναι αδιανοητο γυναικες να συνταξιοδοτουνται στα 45-50 ,με μ.ο ζωης τα 80...

Γιάννης Παπαϊωάννου είπε...

Τελικά μετά την καθολικη αντίδραση η ομιλία του συντρόφου Βαγγέλη Βενιζέλου δημοσιεύθηκε όπως και κάθε άλλου συντρόφου που έλαβε τον λόγο στην συνεδρίαση του Εθνικού συμβουλίου .

Αυτή ειναι η πρωτη φορα που εμφανίζεται το ονομα Βενιζέλος σε επισημο site του πασοκ μετα την 16η Σεπτεμβριου.

Συγχαίρω όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή την νίκη όπως και συγχαίρω και όσους προσπάθησαν και τελικά εκτέθηκαν προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Σημασία σύντροφοι δεν έχει το αποτέλεσμα αλλά ο αγώνας για αυτά που πιστεύετε . Αυτός ο αγώνας είναι καλός αγώνας.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ (update)

mag είπε...

ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ ΕΓΡΑΨΑ ΚΟΖΑΝΗ ΕΝΝΟΟΥΣΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ... ΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είπε ότι είναι ένας από εμάς γιατί δεν γεννήθηκε μέσα στην εξουσία.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου-τον οποίο ο Β.Β. μνημόνευσε, επικαλέστηκε και ύμνησε πολλές φορές κατα τη διάρκεια της ομιλίας του-γεννήθηκε μεσα στην εξουσία, αφού ήταν γυιός πρωθυπουργού, άρα, κατά τη λογική του Β.Β. πάντα, δεν ήταν ένας από εμάς. Έτσι δεν φίναι;

Polanyi-Transformation είπε...

Αξιότιμε κ. Βενιζέλο,

Πραγματικά ο πολιτικός σας λόγος είναι ο μόνος που εμπνέει. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει κυρίαρχο κόμμα ιδεών. Μόνο εσείς έχετε την ικανότητα να το κάνετε αυτό. Σέβομαι απόλυτα τη δημοκρατία και τους θεσμούς της. Ίσως αυτό που θα πω να παρεξηγηθεί από μη οικείους στην πολιτική επιστήμη. Η δημοκρατία ενέχει ένα φαινόμενο που ονομάζεται "τυραννία της πλειοψηφίας". Δηλαδή υπάρχουν κάποιοι ικανοί πολιτικοί που βρίσκουν τους εαυτούς τους να μειονεκτούν υπό το βάρος της πλειοψηφίας. Στον αγώνα που δίνετε είμαστε θα είμαστε πάντα δίπλα σας. Ενεργά όταν χρειαστεί.

Ευχαριστούμε που μας εμπνέετε.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένε μας Πρόεδρε κ.Βενιζέλο,
Μελαγχολήσατε λίγο από τους κομματικούς; Ετοιμασθείτε να μεταστραφεί η λύπη σας σε χαρά! ΕΡΧΕΤΑΙ η ώρα των ενεργών πολιτών να επικοινωνήσουν μαζί σας! Προσεγγίστε τους και ΑΓΚΑΛΙΑΣΤΕ ΤΟΥΣ με τον εθνικό, δημιουργικό σας λόγο, στα ΙΧΝΗ του ιδεολογικού σας προγόνου ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ! Σημάνατε ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ αναδημιουργίας και εθνικής ανάτασης και δώστε πάλι την χαμένη ελπίδα στον ευλογημένο λαό μας. Αφήστε τους μικρόψυχους και ευθυνόφοβους (που θα έπρεπε όλοι να βρίσκονται στα σπίτια τους, όπως σωστά τους τα είπε μία κυρία) αφήστε τις αριστερές εξαλλοσύνες και τους εξτρεμισμούς στους ΧΑΜΕΝΟΥΣ, που με την πολλή φασαρία και οχλαγωγία επιδιώκουν να καλύψουν το εσωτερικό τους κενό και ΤΡΕΞΤΕ να μεταφέρετε παντού και σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης το μήνυμα της αληθινής ΑΛΛΑΓΗΣ και ΠΡΟΟΔΟΥ, στην βάση της ισοπολιτείας, της αξιοκρατίας (τυπικό και μοναδικό ίσως δείγμα της οποίας είσθε εσείς), της δικαιοσύνης και της πίστης στα ΥΨΗΛΑ ιδανικά!
Με ακλόνητη ελπίδα στον θρίαμβό σας,
ΖΗΤΩ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ!
ΥΓ: Μήπως μπορείτε να δημοσιεύσετε και την δευτερολογία σας; Δεν την βρήκα κάπου να την διαβάσω.

Ανώνυμος είπε...

Υπήρξα φοιτητής σας στα μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου και τα παρεμφερή (επιλογής) στο ΑΠΘ μετά το 1985. Τώρα είμαι Δικηγόρος σε πόλη της Β. Ελλάδας. Ανήκω βέβαια σε άλλο πολιτικό χώρο αλλά λόγω της παλιότερης προσωπικής γνώσης των ικανοτήτων και δυνατοτήτων σας ως καθηγητή, παρακολουθώ με ενδιαφέρον την - αναμενόμενη ανέλιξή σας στο ΠαΣοΚ από τότε που η πολιτική διόραση του Α. Παπανδρέου σας ενέταξε στο κόμμα αυτό, μέχρι σήμερα.
Είμαι φανατικός υποστηρικτής του Ευαγγέλου Βενιζέλου διότι ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των πολιτών που έχουν την στόφα βαθύτατου πολιτικού όντος. Που με ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει αληθινά μεγάλος Ευρωπαίος και Έλληνας πολιτικός. Απ' αυτούς που χρειάζονται να συμπράξουν (σε όλη την ΕΕ) για να προσαρμοστεί το ιδεώδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις σύγχρονες και μελλοντικές απαιτήσεις με σεβασμό στις κοινωνικές και ατομικές κατακτήσεις.΄΄Οσοι στο ΠαΣοΚ έχουν αντιληφθεί το κεφάλαιο αυτό που διαθέτει το κόμμα τους, ασφαλώς θα σας υποστηρίξουν.
Οι εμφανίσεις σας τις πρώτες ημέρες μειώνουν το αληθινό επίπεδό σας. Στην συνέχεια, ευτυχώς τα πράγματα βελτιώθηκαν.
Οι σφυγμομετρήσεις αποδεικνύουν ότι ο Ε. Βενιζέλος διεμβολίζει τα στεγανά ακόμη και στους οπαδούς των άλλων κομμάτων. Όλοι οι άλλοι, παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις σε ενα μεγάλο κόμμα εξουσίας. Και προσδοκούμε απ' αυτούς που θα ψηφίσουν, να το κάνουν με το βλέμμα στο αύριο και όχι το χθες.

zizugataki είπε...

κ. Βενιζέλο,
με εντελώς καλή πρόθεση θέλω να ρωτήσω πώς είναι δυνατόν να συζητάτε στο Εθνικό Συμβούλιο τους λόγους της ήττας χωρίς να κάνετε πρώτα διάλογο με τους ψηφοφόρους και να τους ρωτήσετε γιατί δεν σας ψήφισαν.

Ανώνυμος είπε...

Ψηφιστε Βενιζελο για μια ανανεωμενη δεξια.

criticalthinking είπε...

Φίλε ανώνυμε σχετικά με το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης,

όπως έχω αναφερθεί και στο παρελθόν αναλαμβάνω αυτοκλήτως να αποσαφηνίζω κάποιες θέσεις του κ. Βενιζέλου βάσει της εργογραφίας και αρθρογραφίας του, καθώς κατά πως είναι φανερό ο χρόνος του είναι μάλλον εξαιρετικά περιορισμένος.

Όσον αφορά το ζήτημα της στράτευσης,
στο άρθρο 4 του Συντάγματος στην αναθεώρηση του 2001, βασικός εισηγητής της οποίας ήταν ο κ. Βενιζέλος, προστέθηκε η ερμηνευτική δήλωση η οποία εισάγει την εναλλακτική θητεία σε όσους έχουν «τεκμηριωμένη αντίρρηση συνείδησης για την εκτέλεση ένοπλης ή γενικά στρατιωτικής θητείας».
Στο δε βιβλίο του «ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ» (2002, ΣΑΚΟΥΛΑΣ)
στις σελίδες 152-154, αναπτύσσει διεξοδικά τις απόψεις του επι του θέματος.
Χαρακτηριστικά αναφέρει:
«όποιος έχει αντίρρηση για την ένοπλη θητεία μπορεί να αναλάβει άοπλη αλλά στρατιωτική υπηρεσία, ενώ όποιος έχει αντίρρηση για τη στρατιωτική θητεία γενικά μπορεί να αναλάβει την εκτέλεση κοινωνικής υπηρεσίας μέσα στη δομή της δημόσιας διοίκησης ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα ή και σε συνεργασία με ΜΚΟ»

Ελπίζω να συνέβαλα στην απάντηση της ερώτησης σας.
Σας ευχαριστώ

criticalthinking είπε...

Φίλε ανώνυμε σχετικά με το διαχωρισμό κράτους εκκλησίας,

καθώς αυτοκλήτως προσπαθώ να συνεισφέρω στο διάλογο, θα επαναλάβω προηγούμενο σχόλιο σχετικά με τις απόψεις του κ. Βενιζέλου όσον αφορά στις θέσεις του στο ζήτημα του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας:

Στο e-βιβλίο του "Απαντήσεις στις προκλήσεις" στο ΙΙΙ κεφάλαιο εισηγείται την προσθήκη ερμηνευτικής διάταξης στο άρθρ.3 του Συντάγματος που θα αποσαφηνίζει το αυτονόητο:ότι η επικρατούσα θρησκεία δεν είναι η κρατική θρησκεία αλλά η θρησκεία της πλειονότητας.
Επίσης στο βιβλίο του
"ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ" σελ 71-83, αναφέρει:
1.η πρόταση του ΠΑΣΟΚ στην αναθεώρηση του Σ. το 1995
αφορούσε το διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, αλλα καταψηφίστηκε απο ΝΔ.
2.Η θρησκευτική ελευθερία κατοχυρώνεται απο το άρθρ. 13 το οποίο ανήκει στις μη υποκείμενες σε αναθεώρηση διατάξεις βάσει του 110
3. ούτε το άρθρο 3 ούτε άλλη διάταξη του Σ. επιβάλλει η Εκκλησία της Ελλάδος να είναι Ν.Π.Δ.Δ. και την μισθοδοσία του κλήρου ή το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας
4. "γνωστή θρησκεία" είναι όχι η "μεγάλη" θρησκεία αλλα η θρησκεία που δεν έχει κρυφά δόγματα και τελετές που αντιβαίνουν στη δημόσια τάξη.
5. το 16/2 θα μπορούσε να αντικατασταθεί ως " σκοπός της παιδείας είναι η ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης και ολοκληρωμένης αντίληψης για το θρησκευτικό φαινόμενο"
6. ο θρησκευτικός όρκος του ΠτΔ και των βουλευτών, όπως άλλωστε ορίζει και ο Κανονισμός της Βουλής, μπορεί να αντικατασταθεί απο όρκο με την επίκληση του ονόματος τους Ελληνικού λαού.

Τέλος, κρίνω πως ο κ. Βενιζέλος δεν θεωρεί πως υπάρχει λόγος αναθεώρησης του Σ για να ρυθμιστεί το ζήτημα. Όπως αναφέρει (σελ 79.) " όλες οι αδράνειες και αγκυλώσεις που υπάρχουν στην κοινή νομοθεσία και διοικητική πρακτική ως προς τον πλήρη σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας και ισότητας, μπορούν και πρέπει να ρυθμιστούν απο τον κοινό νομοθέτη"
Επομένως, φρονώ πως τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού κράτους- εκκλησίας
για τον οποίο όμως δεν χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΥΣ.
Εάν έχω αναγνώσει διαφορετικά τις απόψεις σας κ.Βενιζέλο,
ζητώ συγνώμη και παρακαλώ την παρέμβαση σας.

Με εκτίμηση

Grammateas είπε...

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΨΣΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ. ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΚΟΥΡΑΖΟΥΝ, Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΤΗ ΝΔ!

Ανώνυμος είπε...

κ. Βενιζέλο
η ψύχραιμη στάση σας απέναντι στον οχετό των ύβρεων και των ψεμμάτων που εκτοξεύονται εναντίον σας από διάφορους ξαμολυμένους loosers, είναι στα σίγουρα ο πιο ορθός τρόπος για να αποδείξετε ότι μπορείτε να χειριστείτε αυτά τα παραλυτικά φαινόμενα.
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε εμείς, κάποιοι σκεπτόμενοι απλοί πολίτες, πως είναι δυνατόν να θεωρείται υπονόμευση η έκφραση πολιτικής άποψης που διαφοροποιείται από την κεντρική γραμμή του κόμματος.
Δεν ψηφίζουμε ένα ΠΑΣΟΚ που θα συμπεριφέρεται σαν αυταρχικό, σταλινικό κόμμα. Αν αυτό ονειρεύονται κάποιοι που περιμένεουν να μην εκλεγείτε Πρόεδρος για να αρχίσουν τις διαγραφές (μήπως αυτό θα έκαναν και αν δεν βγαίνατε στο Ζάππειο να πείτε ότι είστε πολιτικά παρών;), λυπάμαι αλλά δεν θα τους το κάνουμε το χατήρι.
Δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξη για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα έχει τόσα βαρίδια που δεν συνέρχεται εύκολα.
Μήπως θα έπρεπε να εξετάσετε την πιθανότητα να επανιδρυθεί το κόμμα ως ένα σύνολο πολιτών που ενδιαφέρονται για τις πολιτικές εξελίξεις και για την κεντροαριστερά παρά σαν ενας σκληρός κομματικός μηχανισμός;
Να πάψουν δηλαδή να υφίστανται νομαρχιακές και δημοτικές οργανώσεις και να γίνουν αντί αυτού πάνελ συζητήσεων, με όσους πολίτες ενδιαφέρονται με κατάλληλη προβολή από τα μέσα που θα καταλήγουν σε πολιτικό σχολιασμό και συμπεράσματα χρήσιμα για την πολιτική της παράταξης;

criticalthinking είπε...

Στη γλυκανάλατη συνέντευξη του GAP στο ALTER
ο κ. Παπανδρέου είπε ότι εμμένει στις θέσεις του στο ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16.
Ας το θυμόμαστε αυτό.
Ας μην το ξεχάσουμε αυτό την 11η Νοεμβρίου.
Ψέλλισε κάποιες διαφορές στις θέσεις του με την ΝΔ αλλά δεν μας είπε ποιες είναι αυτές.
Αντιθέτως κατηγόρησε εμμέσως τον κ. Βενιζέλο λέγοντας πως άλλα είχαν συμφωνήσει και άλλα έκανα στην συνέχεια.
Οι θέσεις του κ. Βενιζέλου σχετικά με την (μη) ίδρυση κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, και την ίδρυση μη-κερδοσκοπικών πανεπιστημίων είναι γνωστές από δεκαετίας. Αυτό το επιβεβαιώνει όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα.
Γιώργο, πράγματι οι θνητοί έχουμε κοντή μνήμη,
αλλά όχι τόσο κοντή. Και ευτυχώς υπάρχουν και τα βιβλία!

Όσον αφορά το concept της συνέντευξης,
λυπάμαι κ. Χατζηνικολάου αλλά η στάση σας είναι διακριτική υπέρ του GAP.
Γιατί να είναι face to face, ενώ με τον Βαγγέλη ήταν πάνελ;
Γιατί να πάτε στο Καστρί ενώ τον Βαγγέλη τον φέρατε στο στούντιο;
Και το Καστρί δεν είναι ένας ουδέτερος χώρος.
Είναί ένας χώρος που απευθύνεται στο θυμικό. Είναι ο χώρος του Αντρέα.
Γιατί αυτή η διαφοροποίηση κ. Χατζηνικολάου;
Ένας εκτός των τριών υποψηφίων είναι ο Παπανδρέου.

Και όλη αυτή η ευγένεια!
Με τον Βαγγέλη δεν είστε τόσο σεμνός, προσεκτικός, ταπεινός.
Γιατί κ. Χατζηνικολάου;
Γιατί δεν σέβεστε τους θεατές σας;

Ανώνυμος είπε...

Ήταν μάλλον η καλύτερη ομιλία σας, με περισσότερο ξεκάθαρες τοποθετήσεις σε διάφορα θέματα, η οποία κέντρισε τα ξεχασμένα κοιμησμένα ανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ για τον κόσμο που παραδοσιακά το στήριζε με πρώτο συνθετικό το χαμηλό (μισθος, συνταξιούχος κλπ).
Επίσης: 1)Ο ανεκδιήγητος Σημίτης ο οποίος είναι ο κατεξοχή εκφραστής του ερρέτω του Αρχίλοχου.Γεννημένος ρίψασπις, για μια ακόμη φορά, ο δήθεν πρωθυπουργός των έργων, μέντορας των νεόκοπων χρημαστηριούχων και ενίοτε λαμογιών στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ.
2)Απαράδεκτος ο από το πουθενά προερχόμενος Π. Κουκουλόπουλος με την εξής δήλωση γελωτοποιού της Σημιτικής αυλής:Τα εθνικά κεφάλαια (εννοεί το Σημίτη) δεν τα αγγίζουμε δεν μιλάμε ..Μήπως θα μας πάτε και στη πυρά αγαπητέ γελωτοποιέ,μόνιμε αυλικέ και δυστυχώς συνεργάτη του Βενιζέλου.
3)Ο ανύπαρκτος Πετσάλνικος που επιμένει ότι ο Παπαδόπουλος υπονόμευσε το ΠΑΣΟΚ.Όχι μόνο συκοφαντεί αλλά και αυτός υπερασπιζόμενος τη δική του αυλή λοιδωρεί με το χειρότερο τρόπο την ελευθερία γνώμης και έκφρασης καθώς η οποιαδήποτε άλλη άποψη από αυτή την επίσημη είναι υπονόμευση.
Αγαπητέ κ. Βενιζέλο αν εκλεγείτε τελικά την 11η Νοεμβρίου, που το ελπίζομε, μήπως θα πρέπει να σκεφτείτε πως θα προχωρήσετε με τους ριψάσπιδες και τους γελωτοποιούς-αυλικούς-ανύπαρκτους την 12η Νοεμβρίου; Μήπως πρέπει να τους στείλετε σπίτι τους για μια ριζική ανανέωση;

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλο, έλεπα μέχρι προ ολίγου τη συνέντευξη του Γιώργου στο Alter, βαρέθηκα και την παράτησα. Έχω να πω το εξής, αξιοποιώντας και ένα ευφυολόγημά σου κατά την προεκλογική περίοδο: Δεν επιτρέπεται, δεν δικαιούσαι να χάσεις από ένα τέτοιον αντίπαλο! Οφείλεις να τον κερδίσεις!

Και δεν ξέρω τί είχατε να πείτε στα πολλαπλά συμβούλια και διαβούλια που γίνονταν τόσο καιρό με τον Γιώργο επικεφαλής. Εντάξει, γίνομαι κακός, αλλά δεν καταλαβαίνω, πώς τόσοι αξιόλογοι άνθρωποι που απαρτίζετε την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δέχεστε να λειτουργείτε υπό ένα τόσο αδύναμο και ανεπαρκή άνθρωπο.

harrygrath είπε...

Η συνεντευξη Γιωργου στο Αλτερ αποδειχνει οτι ειναι formidable αντιπαλος...
Στις 11 / 11 θα γινει ντερμπυ...

Ανώνυμος είπε...

Εγώ αναρωτιέμαι κ. Βενιζέλο, τί σχέση έχετε με τον Τζουμάκα και τον Παναγιωτακόπουλο, πώς μπορείτε να κάθεστε στο ίδιο τραπέζι, έστω και για να φιλονικήσετε. Δεν ξεκινάτε μια προσπάθεια αποδέσμευσης από αυτό το έρμα και να ξανοιχτείτε με το λόγο και το πνεύμα σας στον ελεύθερο πολιτικό ανταγωνισμό?

Βέβαια, ολίγον δεξιούλης είστε (τί ολίγον...), αλλά μόνο ως "δεξιός" θα κατατροπώσετε τον Καραμανλή. Ο Γιώργος θα προσχωρήσει σύντομα στον ΣΥΡΙΖΑ :D

Anastassios είπε...

Ανήκω στα μιάσματα που προτιμούν τη "Δεξιά"(μπούουου! -φάντασμα), δίχως πάντως να έχω υπάρξει μέλος κανενός κόμματος -ούτε τώρα ούτε ποτέ. Στις πρόσφατες εκλογές δεν πήγα καν να ψηφίσω(δεν είχα καμία διάθεση μετά τις πυρκαγιές και τα 70 θύματα τους -και όχι, δεν θεωρώ απόλυτα υπεύθυνη την κυβέρνηση. Τα κανάλια του κόσμου ολόκληρου τα παρακολούθησε κανείς, που μιλούσαν για πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες;). Ωστόσο διατηρώ πάντα άποψη για τα πράγματα.

Ανήκω σε αυτούς που ήρθατε και καταφέρατε να εκδικηθείτε με ...συνέπεια με τις κλαδικές και τα πράσινα καφενεία σας, για όσα περάσατε ή νομίζετε πως περάσατε εξαιτίας της Δεξιάς(κάπου, κάπως, κάποτε), το μακρυνό 1981 και συνεχίσατε να το κάνετε για πολλά χρόνια έκτοτε. Μπράβο...

Δεν με αφορά το παρελθόν(αν και θλίβομαι -κυρίως για την Παιδεία και το καταντημά της στα χρόνια της "δημοκρατικής/προοδευτικής παράταξης". Πάλι καλά που δηλώνετε προοδευτικοί... Αλλά και για τις ευκαιρίες που χάσαμε ως χώρα-μέλος της τότε ΕΟΚ. Θα έπρεπε οι Ιρλανδοί να μας ζηλεύουν σήμερα -και όχι να συμβαίνει το αντίθετο).

Ελπίζω πάντως, επιτέλους, να μη σας απασχολεί ούτε και εσάς πια το οδυνηρό παρελθόν. Ό,τι έγινε έγινε(αρκεί να μη ξαναγίνει -είτε από τους μεν είτε από τους δε).

Αν πράγματι διαβάζετε ο ίδιος αυτά τα σχόλια και όχι κανένας παρατρεχάμενος, ελπίζω να κερδίσετε την "Καρέκλα" -μπας και καταφέρει κάποιος στο κόμμα σας να αποδείξει στην πράξη ότι, δεν είστε πρώτα ΠΑΣΟΚοι και κατόπιν Έλληνες, αλλά το αντίστροφο.

Και δεν το λέω τυχαία...

Στα 3.5 χρόνια που πέρασαν(αλλά και την εποχή '90-'93), δεν αποδεχθήκατε ούτε για μια στιγμή με ειλικρινεία τον ρόλο σας ως αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και τότε και τώρα, μιλούσατε αλλαζονικά περί "δεξιάς παρένθεσης" και απλώς περιμένατε με αγωνία... πότε θα γίνουν ξανά εκλογές για να ορμήξετε στα υπουργεία.

Ωραία...

Όμως η Δημοκρατία δεν είναι το πολίτευμα του Ενός(κόμματος).

Ρίξτε μια ματιά στην "επάρατο Αμερική": κεί αλλά και αλλού, στη Δ.Ευρώπη, η αντιπολίτευση λέει και κανένα ΝΑΙ στις προτάσεις ή τις επιλογές των κυβερνήσεων, εφόσον ωφελούν την πατρίδα τους και το σύνολο. Δεν λέει μόνο όχι. Δεν σκέφτεται μικροκομματικά, αλλά εθνικά("ψιλλά γράμματα" για εσάς μάλλον...)

Επειδή δε θέλω να μακρυγορώ, αν το κάνετε αυτό, αν -κόντρα στην εικόνα που περνά προς τα έξω- επιδείξετε τη διαλλακτικότητα και τη σύνεση που δεν επέδειξε ο προκάτοχός σας(θέλω να πιστεύω)αρχηγός εντός της βουλής, ίσως να καταφέρετε το αδύνατο:

να κρατήσετε ζωντανό ένα κόμμα που δεν έχει ούτε αρχή ούτε μέση ούτε τέλος. Κυρίως, που υπηρετεί ιδέες και αντιλήψεις, νεκρές και ξεπερασμένες(βλέπε 1989 και Ανατολικό Μπλοκ -ποιός σοσιαλισμός;). Και που αποφεύγει την πραγματικότητα και την Αλήθεια, όπως ο διάολος το λιβάνι...

Ευχαριστώ για την ευκαιρία που δίνετε στον "απλό πολίτη" να σας απευθύνει τον λόγο του. Σας τιμά.

(δεν με ανδιαφέρει πάντως αν θα το δημοσιεύσετε, αρκεί να σας προβληματίσει -για μισό έστω δευτερόλεπτο...)

mag είπε...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ:
ΕΙΝΑΙ Η ΔΑΣΚΑΛΑ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΘΕΣΗ.
-ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΙΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΖΙ. ΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ, ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΩ, ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ.
-ΝΑΙΑΙΑΙΑΙ!,ΦΩΝΑΞΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.
-ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ! ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ "Ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ".ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΚΑΙ ΓΡΑΨΤΕ...
"Ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΝΤΟΜΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΤΟ ΧΩΜΑ.ΕΚΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ. ΖΕΙ ΣΕ ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ.
ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΑΖΕΥΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ.ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΙΟ ΑΦΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΕΙ.
Ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΝΤΟΜΟ."
ΕΝ ΤΑΞΕΙ ΠΑΙΔΙΑ?
-ΝΑΙΑΙΑΙΑΙ ΚΥΡΙΑ!
ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ Η ΔΑΣΚΑΛΑ."ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ"
-ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΣΑ ΓΡΑΨΑΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΡΜΗΓΚΑ.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΑ ΛΕΠΤΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ. ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΚΟΙΤΟΥΝ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΜΑΤΑΙΑ ΓΙΑ ΙΔΕΕΣ.
ΞΑΦΝΟΥ Η ΙΔΕΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΨΥΘΙΡΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΣΩ ΘΡΑΝΙΟ ΟΠΟΥ ΚΑΘΟΤΑΝ Ο ΤΟΤΟΣ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΤΑΞΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ. ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕ ΧΑΡΑ Η ΔΑΣΚΑΛΑ,ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΚΠΛΗΞΗ.ΔΙΑΒΑΖΕΙ:
"ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ"
ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΦΥΤΟ.
ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΣΤΟ ΧΩΜΑ,
ΠΟΥ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΖΕΙ Ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ.
ΠΟΥ Ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ...." ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΜΕ ΤΗ ΔΑΣΚΑΛΑ.
-ΑΑΑΑΑ ΛΕΕΙ Η ΔΑΣΚΑΛΑ. ΑΣ ΤΟΥΣ ΒΑΛΩ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΠΙΟ ΑΣΧΕΤΟ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ.
ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΙ "ΤΟ ΒΟΥΝΟ"
ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΥΤΑ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΛΕΠΤΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ.ΠΑΛΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΦΟΙΤΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΗΡΘΕ ΕΝ ΕΥΘΕΤΩ ΧΡΟΝΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΜΟΛΥΒΙΑ ΠΗΡΑΝ ΦΩΤΙΑ...
ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΚΑΙ Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΔΙΑΒΑΣΕ:
"TO BOYNO"
ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΟΡΦΩΜΑ ΤΗΣ ΓΗΣ.ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΧΩΜΑ.ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ Ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ, ΠΟΥ Ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ.....
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΠΙΣΥΝΑΦΘΗΚΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ.
ΕΛΕΟΣ ΛΕΕΙ Η ΔΑΣΚΑΛΑ.ΤΩΡΑ ΘΑ ΔΟΥΝ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΟΥΝ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΡΜΗΓΚΑ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ.
ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΜΑ:
"Η ΦΑΛΑΙΝΑ"
ΤΑΜΠΛΑΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ...ΤΟ ΚΕΝΟ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ.
Η ΩΡΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ.
Η ΛΥΣΗ ΠΑΛΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΣΩ ΘΡΑΝΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕ ΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ.
ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ.
ΔΙΑΒΑΖΕΙ:
"Η ΦΑΛΑΙΝΑ"
Η ΦΑΛΑΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΗΛΑΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΡΜΗΓΚΑ ΠΟΥ Ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ....
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ....

ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΤΗΝ ΔΑΣΚΑΛΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΣΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΝΤΙΜΠΕΙΤ.
ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΗΚΑ ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΥΤΗ Η ΜΕΡΜΗΓΚΟΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΚΑΙ ΠΗΡΑ ΒΑΘΙΑ ΑΝΑΠΝΟΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑ ΑΓΧΩΘΕΙ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ- ΛΟΓΙΔΡΙΟ Ο ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΙΑΖΟΜΕΝΟΣ.
ΑΥΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βαγγέλη, θα ήθελα να μάθω αν θα είναι μεγάλο ρεζιλίκι αν χάσετε την προεδρία και φυσικά αν θα έχετε τελειώσει πλέον πολιτικά μέσα στο ΠΑΣΟΚ.
Καλή επιτευχία!

Ανώνυμος είπε...

Τελικά στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάσχουμε από σχιζοφρένεια, εκτός κι αν υπάρχουν ορισμένοι «κύκλοι» που θέλουν να μας τρελάνουν. Δεν είναι δυνατόν να ισχυριζόμαστε στις δημοσκοπήσεις ότι ο ΓΑΠ είναι πιο ενωτικός, ότι ο τωρινός πρόεδρος είναι καταλληλότερος να ηγηθεί του κόμματος και από την άλλη μεριά να ισχυριζόμαστε σε συντριπτικό βαθμό ότι ο βασικός του αντίπαλος, ο κ. Βενιζέλος είναι ο καταλληλότερος για να διεξάγει ουσιαστική αντιπολίτευση και ο μόνος που μπορεί να κερδίσει σε εκλογική αναμέτρηση τον κ. Καραμανλή. Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να βγούμε από την εσωστρέφεια και την ομφαλοσκόπηση και ταυτόχρονα να υποστηρίζουμε ότι ο καταλληλότερος για να το κάνει αυτό είναι ο κ. Γ. Παπανδρέου και οι άμεσοι συνεργάτες του όταν εκείνοι πρωτοστατούν σε χωριστικά, υποκριτικά και διασπαστικά σενάρια και ανάλογες πρακτικές. Δεν είναι δυνατόν ο κ. Πολυζωγόπουλος να προσπαθεί να δεσμεύσει τον συνδικαλιστικό τομέα του ΠΑΣΟΚ στην υπηρεσία του απερχόμενου προέδρου και ταυτόχρονα να αποκαλύπτει και να στηρίζει θεωρίες συνωμοσίας. Είναι αδιανόητο οι άμεσοι συνεργάτες του κ. Σημίτη να εμφανίζονται ως κύριοι τιμητές του έργου του, όταν ευθύνονται άμεσα και απόλυτα για την καθεστωτική αντίληψη και νοοτροπία την οποία οι ίδιοι διαμόρφωσαν. Δεν είναι δυνατόν ο ισχυρότερος πρόεδρος στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ να μην μπορεί εδώ και 4 χρόνια να αλλάξει προς όφελός του τους συσχετισμούς και να ισχυρίζεται ότι υπονομεύτηκε από τα φαντάσματα του χθες και να ζητά να συνεχίσει το έργο του γιατί τώρα κατάλαβε επιτέλους ότι η πολιτική απαιτεί συμμετοχή και δέσμευση και όχι μόνο καλές διαθέσεις. Και αν διατηρήσει την θέση του τότε αν κάποτε αναλάβει και την πρωθυπουργία θα ακολουθήσει την ίδια τακτική; Θα αφήσει και πάλι να περάσουν 4 χρόνια μέχρι να καταλάβει ποια είναι η δουλειά του πρωθυπουργού; Τότε σε τι θα διαφέρει από τον σημερινό πρωθυπουργό που κατά τα λεγόμενά του ηγείται της χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης – δηλαδή χειρότερος και από τον κ. Κ. Μητσοτάκη-. Επιτέλους πότε θα καταλάβουν ορισμένα στελέχη του κόμματος ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις τους, όσο και αν υπηρετούν τις ανάγκες της τωρινής ηγεσίας, ανοίγουν βαθιές πληγές στην κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ. Εκτός και αν θεωρούν ότι είμαστε πια τόσο άρρωστοι που το κόμμα δεν θα επιβιώσει παρά μόνο μέσα από τον αυτοακρωτηριασμό του. Αλλά τότε να το γνωρίζουν ότι με την κομματική τους προσήλωση προσφέρουν άριστες υπηρεσίες στο κόμμα αλλά χείριστες στην κοινωνική βάση και το κοινωνικό σώμα του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα να γνωρίζουν ότι η Δεξιά και η Αριστερά παρά τον φαινομενικό τους σκεπτικισμό και την αποστασιοποίησή τους, παρεμβαίνουν και μάλιστα καταλυτικά ετοιμάζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα διατηρήσουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που θα τους εξασφαλίσει μακρόχρονη παραμονή στην εξουσία και διαρκή αύξηση της κομματικής τους πελατείας.
Καλά ξεμπερδέματα «σύντροφοι»
Μανόλης Ορφανουδάκης Mhs

Ανώνυμος είπε...

τι σημαίνει βαγγέλη προσωπικό στοίχημα?

Ανώνυμος είπε...

Hey, Georgie...

How ya doin', buddy? I watched a lil bit of your speech at the conference. You really tried hard, man. It almost brought tears to my eyes. There, I thought, is a man who's trying hard to erase the past, to declare his unwavering desire to hang on to his job, hoping history will give him one more chance to prove he's great, that he can lead like his father did, and his grandfather. Clean slate, man. Who doesn't want a second chance?

Bud, I think you're great. You've offered great service to our country from many posts. I just don't think you're leadership material. Take it from me, dude. I've worked for a few big corps in my life, you know the kind where you're constantly trying to prove you're worth the spit of the board of directors and the fat check they pay you.
George, if I were you, I'd give up all that shit with the leader's chair and all that, man. What good is it? Let's say you stay on. You win by a small margin over the professor, and then you find yourself sitting on the electric chair, with the rest of your leadership team, the party fans and the rest of the country hangin' from your every word, your every action. Then, one Spring day, next year, Dora's father comes out and with that stupid smile on his face he says to reporters outside the Maximos Mansion. "I've told you before, to paidi den kanei gia arxigos!" For the ten millionth frigging time. What do you do then? You wanna smack the old man, the apostati, but he keeps smirking and he's the "Honorable ND leader" so you shut up and take it up the tail pipe. You swallow your pride, and try to conceive an ideology platform to express what PASOK stands for. Guess what? You can't come up with one. It's so f..cked up this world we live in now, so much confusion, you don't know which direction to take and what would be a viable strategy. You take your concerns to your leadership team. You sit around the nice table at 50 Downing (X. Trikoupi) Street, and you propose your plan. The barons yawn. The modernists fart. They reluctantly begin to utter their first words. Nothing makes sense. Everyone proposes their own version of PASOK ideology, man. They're so messed up, you wonder how the f.ck these guys ended up in your leadership team. Several hours later, you're all still at point zero. At least you didn't act on your own, you sigh with relief. You're a team player, but this team is unproductive, dude. So, to make a long story short, you are stuck, man. Back to square one. Then, you think of Niko, your novelist brother. Maybe he'll have a good idea or two to bring in to the table, but how is that gonna be perceived? You see what I mean? Leave this leadership shit to Venizelos, man. He can handle it. I'd take a chair and sit back and relax, maybe ask Vangelis to give me a post that deals with foreign affairs or meeting with VIPs. Screw the party chair. Who cares? No body is gonna call you names if you call Vangelis tomorrow and give it up. Let him deal with it, dude. Let's see how well he does, the arrogant lil prick. He things he knows everything. Right!
Bud, I'm your best friend, man. Listen to me. Push comes to shove, you quit one term or two, Vangelis fixes up the party, or not, and they call you from exile to save them, like the old Karamanlis did in '74. By then, you'll be older, more mature, and missed by many. That's the best choice. Do you have a better plan?

Well, I got to go, dude. Peace, my man. And God bless you to do the right thing. Call me on my cell if you need anything.

thanasis είπε...

Φοβάμε ότι το Πασοκ οδηγείται σε εκλογή νέου προέδρου κατω από συνθήκες συναισθηματικής φόρτισης.
Ο Κ.Παπανδρέου αφού απέφυγε να αντιμέτωπίσει τους δημοσιογράφους κατω από τις ίδιες συνθήκες που τους αντιμετώπισε ο Ε.Β στην εκπομπή ΠΡΌΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΌΣΩΠΟ επέλεξε να απευθυνθεί στους εκλογείς φορτίζοντάς τους συναισθηματικά.[αναφορά στην οικογένεια Παπανδρέου-προσωπικές αναφορές -αόριστες υποσχέσεις ]
Αν αυτό τον βοηθά δεν είναι ξεκάθαρο, όμως αν ο κ. ΒΕΝΙΖΈΛΟΣ συνεχίσει να επιλέγει την τακτική των ηπίων τόνων φοβάμε ότι θα φτάσουμε στην εκλογή, χωρίς να περάσει στην σκέψη των ψηφοφόρων ότι μιά νέα ήττα οδηγεί με βεβαιότητα, στην συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ.
Και κάτι γιά τον κ. Χατζηνικόλαου.
Τι συμφωνία είχε με τον κ.Παπανδρέου, ώστε όταν οι απαντήσεις που έπαιρνε απ΄αυτόν ήταν εκτός θέματος προχωρούσε σε άλλη ερώτηση?

Ανώνυμος είπε...

In a previous comment in your blog I asked 'who will give me my country back ?'. Your message for a 'Renaissance', can capture a 'vision' for this country. But it should appeal not only to the middle and working classes, but to a wide range of social groups.

No one wants inequality, lack of productivity, or poverty for his/her country, even those who vote for the right wing party and their financial profit.

What is the use of urban centres where only the minority populations and pensioners are left behind to live in? What is the use of a unique natural environment that we abandon to impoverish, die or burn? What is the benefit of social degradation and deprivation? What is the benefit of all these for the financially privilleged?

None, because they are also indirectly or directly affected from lack of collective opportunity, from lack of meritocracy, from lack of progress, from lack of environmental protection, from lack of urban renewal, from lack of social care.

Make them understand that everyone benefits from a healthy, strong and productive society. Make the Renaissance message a wide one, a message that can touch every Greek person, because it is humanistic, progressive and universal.

It is not only PASOK that needs reform. Greece needs a better future, all Greeks, not just the 'comrades and comradettes'. Reach out, embrace them all.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΡΟΣ 5ο
ΑΓΑΠΗΤΕ ΕΥΑΓΓΕΛΕ,
ΕΧΘΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΑΛΤΕΡ & ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ.
ΘΕΛΩ ΛΟΙΠΟΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΕΥΑΓΓΕΛΕ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
ΕΑΝ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ Ο Γ.Π.ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙΣ;
ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟΠΑΠΑΝΔΡΕΪΚΟ ΠΑΣΟΚ;
ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΖΗΤΑΣ ΝΑ ΑΠΟΒΛΑΚΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΑΜΙΛΗΤΟΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΚΝΩΣΗ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ-ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ;
ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΣΠΑΤΑΛΑΣ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΣΕ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ;
ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΙΔΕΙΣ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΛΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ;
ΕΥΑΓΓΕΛΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ.
ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΠΟΧΗ!
ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΥΛΕΣ ΠΟΥ ΑΝΔΡΩΘΗΚΑΝ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ!
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΑΛΕΥΡΑΣ-ΕΒΕΡΤ(ΝΑΙ...ΕΒΕΡΤ),ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ,ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ,ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ, ΝΥΦΕΣ ΚΑΙ ΓΑΜΠΡΟΙ.
ΕΑΝ ΕΥΑΓΓΕΛΕ ΔΕΝ ΕΚΛΕΓΕΙΣ ΑΡΧΗΓΟΣ, ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΕΝΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΡΓΟ;
ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΣΕΝΑ, ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΤΑΧΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟ ΑΛΤΕΡ ΜΕ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ;
Ο Γ.Π. ΘΕΩΡΕΙ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΟΤΙ "ΔΙΨΑΤΕ ΓΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ". ΕΤΣΙ ΕΙΠΕ.
ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΔΙΨΑΕΙ ΓΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ!ΓΙΑΥΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΩΣ-ΚΟΚΟΥ
" I WAS BORN TO RULE".
ΕΥΑΓΓΕΛΕ, Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΝΑΙ " ΕΝΟΘΕΙΤΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΕΜΕΝΑ"
Η ΝΕΑ ΜΕΤΑΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΔΕΣ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΕΣ.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΛΑΪΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ.
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΕΥΑΓΓΕΛΕ ΕΙΤΕ ΣΑΝ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΙΤΕ ΜΑΚΡΥΑ ΚΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟ.

Ανώνυμος είπε...

κ. Βενιζέλο,

Πολλές φορές τους έβλεπα εκεί το Σαβ/κο να χειροκροτούν τον τωρινό ηγετίσκο. Τους λυπόμουν αυτούς του ΠαγκαλοΦωφοΠετσάλνικους! Τίποτε άλλο. Λύπη και θλίψη.
Σας παρακαλώ όλους δώστε την μάχη πόρτα-πόρτα. Να ψηφίσουν όλοι! Δώστε την μάχη σθεναρά, ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ. Γκρεμίστε τον μηχανισμό του κινήματος!.

criticalthinking είπε...

Φίλε/ η mag,
είναι έξοχη η παραβολή σου και απολύτως σωστή!
Να είσαι καλά,
μας εφτιαξες την μέρα!

Divaynne είπε...

@ Ο/Η Ανώνυμος είπε...
"pou na steilo sewasoft gia ti melagxolia kai ti sigikisi?????"

εεε δήλωσε συμμετοχή στη συνάντηση εκεί θα πουλήσεις πολλά! trust me!

criticalthinking είπε...

Ο καλύτερος τρόπος να απαντήσει κανείς σε όλα αυτά που εκστομίζει ο Πάγκαλος τις τελευταίες μέρες είναι να αδιαφορήσει τελείως.
Αυτή δε η αδιαφορία μπορεί να τον τρελάνει!
Είναι αξιολύπητος πάντως.
Εάν υπάρχει ένας άνθρωπος που επιθυμεί σφόδρα να στείλει σπιτάκι του το Γιώργο, αυτός είναι ο Πάγκαλος. Λόγω όμως της προσωπικής κόντρας με τον Βενιζέλο (η οποία δεν πηγάζει από τίποτα άλλο παρά από το γεγονός ότι ο Πάγκαλος είναι 18-20 χρόνια μεγαλύτερος από τον Βενιζέλο και έχει στο C/V του μια σειρά από τραγικά λάθη, με αποτέλεσμα να γνωρίζει πως δεν μπορεί πλέον να διεκδικήσει την προεδρία) αναγκάζεται να γίνει ο απολογητής του Γιώργου!
Συμπεριφέρεται όπως η πάλαι ποτέ όμορφη 70άρα η οποία όμως δεν σκέφτηκε να επιλέξει σύντροφο, και τώρα μισεί τις νεότερες της που έχουν αυτή τη δυνατότητα να φλερτάρουν και να ερωτοτροπούν!

Divaynne είπε...

εεεεεε μα εσείς θα με κάνετε να ψηφίσω ΝΔ στις επόμενες και δεν το κανα ποτέ στη ζωή μου!!ο Καραμανλής πλέον φαντάζει μέχρι και συμπαθής!!....

Ανώνυμος είπε...

Βαγγέλη με το Γιάννο μακριά και αγαπημένα. ΠΡΟΣΟΧΗ!

Ανώνυμος είπε...

Προσοχή στη ψηφοφορία Ευάγγελε. Κι αν δεν εκλεγείς γιατί οι υπόλοιποι κατάφεραν να παραπλανήσουν το κόσμο, ασε το "μαγαζάκι" στη θέση του και στη μοίρα του, παρε το Λοβέρδο και μερικούς καλούς άξιους και φτιάξε επιτέλους το μεγάλο κεντρώο κίνημα που ζητάει η Ελλάδα. Μη μείνεις εκεί.Το ΠΑΣΟΚ έχει ακόμη βαρίδια, που δεν μπορεί να τα ξεφορτωθεί κανείς μάλλον... Μέχρι την 11η δώσε μάχη, κάνε ενεργή αντιπολίτευση γιατί ο άλλος αλωνίζει μόνος του και ας ελπίσουμε ότι ο κόσμος θα ξυπνήσει.
Εναλλακτικά, έχεις πολύ κόσμο μαζί σου. Περισσότερο από όσο μπορείς να φανταστείς. Υπάρχει κόσμος που θέλει να αλλάξουν τα πράγματα. Αυτούς τους έχεις μαζί σου.

Ανώνυμος είπε...

ανωνυμε 10:30

Εχεις δικιο, ο Γιωργος ειναι ηγετισκος μπροστα στον Βενιζελο που σιγουρα αν κερδισει θα γινει...μεγαλος ηγετης...Εχουν μεγαλη διαφορα κιλων!!!!

Λυπασαι παλι για τους παγκαλοφωφοπετσαλνικους και εχεις δικιο που να συγκριθουν αυτοι με τη συντροφισσα Ευα και τη Μιλενα "τερατα πολιτικης ευφυιας".Αντε και με την νικη, καλα επιτυχια να χετε για να γελαμε.

Ανώνυμος είπε...

Συντροφε Βενιζελο δεν σε συμπαθω σαν χαρακτηρα, αλλα θα σε ψηφισω γιατι εισαι η μονη προοπτικη για το Πασοκ και για την Ελλαδα.

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Βενιζελο στις 11 Νοεμβρη πρεπει να πεισετε την κοινωνια να σταθει απεναντι στους μηχανισμους, και να συμμετασχει στις εκλογες,γιατι η κοινωνια ειναι μαζι σας.

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ,

ΟΤΑΝ ΕΚΛΕΓΕΙΤΕ, ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΠΡΕΣΒΕΥΤΟΥ ΕΙΤΕ ΣΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. ΚΟΙΤΑΧΤΕ ΤΟΝ ΠΡΩΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΡΤΕΡ. ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ, 1977-1981, ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΕΞΕΛΕΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΕΓΙΝΕ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΠΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ.
ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΕΝΑ ΠΟΣΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΧΑΣΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ.

Καππαδόκης είπε...

@mag

Στο ανέκδοτο με το μέρμηγκα τα παιδιά προσπαθούσαν να συνδιάσουν το δέντρο, το βουνό, τη φάλαινα με το μέρμηγκα και μετά άρχιζε το ποίημα.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν γινόταν καμμία προσπάθεια και ο μέρμηγκας ήταν εκεί χωρίς να χρειαστεί να συνδεθεί με την ερώτηση.Κάτι το παρόμοιο παρακολουθήσαμε και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Νομίζετε ότι ο συνδιασμός του κάθε θέματος με το μέρμηγκα είναι εύκολο πράγμα?
Νομίζετε ότι όλοι έχουν το μυαλό του Τοτού???

Unknown είπε...

Αυτή η λέξη χρησιμοποιείται κατά κόρον το τελευταίο διάστημα, χωρίς να ανταποκρίνεται στην πραγματική της έννοια. Ας το μάθουμε όλοι επιτέλους!


διακυβεύω-ομαι (συνήθ. παθ.) : αφήνω μια σοβαρή και δύσκολη υπόθεση να εξελιχθεί και να διαμορφωθεί από τυχαίους ή απρόβλεπτους παράγοντες, επειδή δεν μπορώ ή δε θέλω να παρέμβω, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η καλή έκβασή της· ΣYN έκφρ. παίζω κτ. στα ζάρια: Mέσα στη δίνη των διεθνών ανακατατάξεων διακυβεύονται ύψιστα εθνικά μας συμφέροντα, παίζονται.

Ανώνυμος είπε...

Η ομιλία σε γενικές γραμμές ήταν επιτυχημένη. Όμως κάποια πράγματα παραμένουν ασαφή και θολά για μένα. Π.χ. τι θα πει "όλων των μορφών οικογένειας"(Θέση 16)? Υπάρχουν πολλές μορφές οικογένειας Ευάγγελε?
Μήπως χάνεις πολλούς οικογενειάρχες-ισσες με όλα αυτά?
Ο σοσιαλισμός έχει και αυστηρότητα και ήθος. Όσο τα λέτε αυτά, τόσο θα μεγαλώνουνε οι Καρατζαφέρηδες.
Στην Ελλάδα ζούμε (δοξα τω θεώ) και όχι στην Ολλανδία.
Πρόσεχε ποιούς καλλιτέχνες συναναστρέφεσαι.
Κι ακόμα, εσύ πιστεύεις ότι "έγινε συνωστισμός" στο λιμάνι της Σμύρνης?
Πρώτα απ' όλα είμαστε Έλληνες, Ευάγγελε και μετά Πασοκ και Ευρωπαίοι και παγκόσμιοι.
Ευχαριστούμε

Ανώνυμος είπε...

-Η θέση που είχε πάρει ΟΜΟΦΩΝΑ το ΠΑΣΟΚ ήταν για την αναθεώρηση του 16 .Τόσο ο Παπανδρέου όσο και ο Βενιζέλος μιλούν από κοινού για μη-κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.Και σωστά,αφού είμαστε στο 2007 .

-Ο Βενιζέλος προτείνει να προστεθεί ερμηνευτική δήλωση στο 3 και παραπέμπει τα πάντα στον κοινό νόμο.Ναι,μπορεί να γίνει αυτό.Από πολιτική και συμβολική άποψη,όμως,γιατί το άρθρο 3 να εντάσσεται συστηματικά στις ''Βασικές διατάξεις'' του Συντάγματος,αμέσως μετά τις διατάξεις για τη μορφή του πολιτεύματος;
Σκέφτεστε π.χ. να υπήρχε,εκτός από το 29 που ορίζει τα των πολιτικών κομμάτων ,κι ένα άλλο άρθρο στις βασικές διατάξεις που να λέει ''επικρατών κόμμα στην Ελλάδα είναι το ΠΑΣΟΚ;'' .Τραβηγμένο παράδειγμα,αλλά ελπίζω κατανοητό.
Ανεξιθρησκία με καθεστώς επικρατούσας θρησκείας δεν συμβιβάζεται.

-Και κάτι άλλο:όποιον κι αν προτιμούμε για πρόεδρο,το ζήτημα είναι από τις 12 Νοεμβρίου και μετά να είμαστε πιο δυνατοί.Κανείς δεν περισσεύει.Τα διχαστικά μηνύματα εξυπηρετούν μόνο την κυβέρνηση.Μην παρατείνετε τη ζωή αυτής της κυβέρνησης.Όχι άλλον Καραμανλή,όχι άλλο κάρβουνο.Και μην πει κανείς ότι μόνο με το Βενιζέλο θα κερδίσουμε.Με διαλυμένο κόμμα ,με 5 φωνές σε κάθε πολιτικό θέμα και χωρίς εκλογικούς αντιπροσώπους στα μισά εκλογικά τμήματα δεν κερδίζει κανείς .

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΠΕ ΧΤΕΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΤΙ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ. ΠΟΙΟΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ? ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΤΟΥ 2004. ΙΝΤΡΙΓΚΕΣ, ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΑΛΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ. ΒΓΗΚΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ΟΤΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΣΠΕΥΣΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙ ΑΠ' ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ. ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΕΙ ΘΑΜΠΟ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙ?

ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΗΦΟΡΑ ΤΟΥ 15%. ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ 15%? ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ? ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΥΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ? ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ? ΔΗΛΑΔΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΘΕΛΕΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΣ. ΜΑ Κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, ΟΧΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΝΑ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ, ΤΟΤΕ ΣΥΝΘΕΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠ' ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΤΕ ΜΙΑ ΤΑΣΗ. ΕΜΠΝΕΥΣΤΕ, ΚΑΝΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ? ΔΕΝ ΤΟ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ. ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ, ΠΑΝΤΩΣ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΔΙΩΞΕΤΕ ΤΗΝ 12/11. Η ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΕΝΩΤΙΚΟΣ, Η ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΔΙΩΞΕΤΕ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ. ΑΛΛΑ ΑΝ ΠΡΟΒΑΛΕΤΕ ΕΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΞΑΝΑ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΛΘΑΚΟΤΗΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
¨Οποιος είδε και τις δυο μπορεί να κάνει συγκρίσεις.Στη δική σας είχε βάλει 6 επιφανείς δημοσιογράφους να σας ανακρίνουν εξονυχιστικά και παρόλα αυτά τα πήγατε περίφημα,τον Γαπ τον αντιμετώπισε πιο ήπια.Προτίμησε ένα τετ α τετ αλλά και πάλι υστερούσε ο Παπανδρέου σημαντικά.Συνεχώς απολογιόταν και δεν έδειχνε ότι είναι άνθρωπος στον οποίον μπορείς να εμπιστευτείς τις τύχες της χώρας.Ακόμα και στη τηλεθέαση πρέπει να πήγατε πολύ καλύτερα.Η δική σας συνέντευξη μπήκε στην πρώτη δεκάδα τηλεθέασης ενώ του ΓΑΠ πρέπει να καταποντίστηκε-τουλάχιστο στην ιστοσελίδα της AGB δε φαίνεται πουθενά.
Ωστόσο,στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ,τα γκάλοπ δείχνουν να προηγείται ο ΓΑΠ.Αυτό δεν το καταλαβαίνω.Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έχουν τάσεις πολιτικής αυτοκτονίας?Μάλλον λειτουργούν περισσότερο συναισθηματικά.Τέλος πάντων η κάλπη θα δείξει.Ακόμη επηρεάζονται από τις συνωμοσιολογίες και τα σενάρια περί υπονόμευσης.Εκεί πρέπει να στρέψετε το βάρος σας.Τέσσερα χρόνια εσάς έβλεπα στην τηλεόραση να προσπαθείτε να στριμώξετε την κυβέρνηση και τώρα μετεκλογικά,βλέπω διάφορους να βγαίνουν στην τηλεόραση και να λένε ότι υπονομεύατε το ΠΑΣΟΚ.Αυτόν τον κύριο Πετσάλνικο είχα να τον δω στην τηλεόραση από τότε που ήταν υφυπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ...!Τώρα που τέλειωσαν οι εκλογές και το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές αποφάσισε να αφήσει την ωραία Καστοριά και είναι συνεχώς στα κανάλια και εξυφαίνει σενάρια υπονόμευσης...!!!Πού ήσασταν Κύριε Πετσάλνικε όταν το ΠΑΣΟΚ έδινε τη μάχη για να κερδίσει τις εκλογές?Τώρα συνεχώς βγαίνετε στο γυαλί,τότε ήσασταν αθέατος...!!!!

Ανώνυμος είπε...

Βαγγέλη

Αν ήμουν στη θέση του ΠΑΠΑΝΔΡΈΟΥ για να φάω τον ΒΕΝΙΖΕΛΟ
1.Θα έκανα κίνηση εντυπωσιασμού την τελευταία στιγμή απομακρύνοντας από το γραφείο μου τον περίγυρό μου, τους λεγόμενους παρατρεχάμενους. Δύσκολο αλλά μπορεί να γίνει πιστευτό.
2.Θα έκανα όσο το δυνατόν λιγότερες εμφανίσεις στην βουλή όπου διαμέσου TV να μη με βλέπει πολλές φορές ο κόσμος μια και χάνω.
3.Θα φρόντιζα να ψηφίσουν πολλοί αλλοδαποί ( φίλοι ΠΑΣΟΚ) που αποτελούν νέο αίμα και τους ελέγχουν όσοι είναι δικοί μου σε κάθε νομαρχία.
4.Θα φρόντιζα να ψηφίσουν δεξιοί που στις μεγάλες πόλεις δεν τους ξέρουν και έχουν συμφέρον να στηρίζουν εμένα τον ΓΑΠ παρά τον Βενιζέλο.
5.Θα φέρω ξανά στο, προσκήνιο το ..... λάθος του Βενιζέλου να αντιδράσει αμέσως μετά τις εκλογές, την ίδια ημέρα με τον τρόπο που αντέδρασε.
6.Τέλος θα κάνω άλλη κίνηση εντυπωσιασμού για να μη χάσω τους θερμοκέφαλους που πιστεύουν στο όνομα και όχι στην πικρή πραγματικότητα. Θα τους θυμίσω τον πατέρα και τον παππού μου.

Αν ήμουν στη θέση του ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ για να φάω τον ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
1.Θα έκανα κίνηση εντυπωσιασμού την τελευταία στιγμή μη αποδεχόμενος (εν μέρει) αυτούς που έδιωξε ο Παπανδρέου για τους γνωστούς λόγους. Δύσκολο αλλά μπορεί να γίνει πιστευτό.
2.Θα έκανα όσο το δυνατόν περισσότερες εμφανίσεις στην βουλή κάνοντας αντιπολίτευση όπου διαμέσου TV να με βλέπει πολλές φορές ο κόσμος μια και κερδίζω.
3.Θα φρόντιζα να ψηφίσουν πολλοί αλλοδαποί ( φίλοι ΠΑΣΟΚ) που αποτελούν νέο αίμα και τους ελέγχουν όσοι είναι δικοί μου σε κάθε νομαρχία.
4.Δεν θα ασχολιώμουν καθόλου με τον Παπανδρέου .
5.Θα προσπαθούσα να πείσω ότι θα έχουμε σύντομα εκλογές και δεν πρέπει να τις χάσουμε αυτή τη φορά. Οι εκλογές ενώνουν!
6.Τέλος θα κάνω άλλη κίνηση εντυπωσιασμού για να κερδίσω τους θερμοκέφαλους που πιστεύουν στο όνομα και όχι στην πικρή πραγματικότητα. Θα τους θυμίσω την Μαργαρίτα και τον Νίκο που γράφει τους λόγους στον αδελφό του στα Αγγλικά και άλλος τους μεταφράζει.

Βαγγέλη καλή επιτυχία.

Ανώνυμος είπε...

Σας είδα στις ειδήσεις του ALPHA με την Ζαχαρέα ,τον Κύρτσο και τον Κακαουνάκη.¨Ησασταν καταπληκτικός.Κάθε φορά και καλύτερος.Συγχαρητήρια.Εκεί στο ΠΑΣΟΚ δε βλέπουν πόσο καλός είστε?

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένε μας Πρόεδρε κ.Βενιζέλο,
Μία νέα διαίρεση προκλήθηκε μεταξύ των Ελλήνων, που έθραυσε τις παραδοσιακές διαιρέσεις. Μεταξύ των εχθρών και μεταξύ των φίλων του κ. Βενιζέλου. Ποιοι είναι οι εχθροί; Αυτοί που εκνευρίζονται με το να ακούν ότι ο κ.Βενιζέλος είναι ιδιοφυής, χαρισματικός, ικανός, ΑΡΙΣΤΟΣ! Ποιοι είναι οι φίλοι; Αυτοί που βλέπουν ότι ο κ.Βενιζέλος ενσαρκώνει το ελληνικό όνειρο, του αυτοδημιούργητου που ανέρχεται ψηλά μόνον με την ΑΞΙΑ ΤΟΥ!
Η μάχη εντείνεται μεταξύ των δύο ρευμάτων. Τα ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ γκάλοπ μάς κάνουν καλό! Αποκοιμίζουν την άλλη πλευρά, που δεν πρόκειται να αντιληφθεί το ΡΕΥΜΑ υπέρ Βενιζέλου, που είναι ΥΠΟΚΩΦΟ, ΣΙΩΠΗΛΟ, ΒΟΥΒΟ ΚΑΙ ΟΡΜΗΤΙΚΟ, παρά μόνον στην κάλπη! Τι έχουν όμως να πουν αυτοί που κατηγορούσαν τον κ.Βενιζέλο ότι στηρίζεται από τα διαπλεκόμενα, τώρα που βλέπουν όλα σχεδόν τα ΜΜΕ να αντιμετωπίζουν με φανερή ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ τον εκλεκτό του ΛΑΟΥ και να προβάλλουν με φανερή δολιότητα και δουλικότητα τον ΦΙΛΟ των ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ, των ΤΟΥΡΚΩΝ και των ΜΕΓΑΛΟΑΣΤΩΝ;
Η εξόρμηση προς τον ΛΑΟ άρχισε! Το ρυάκι σε λίγες ημέρες θα γίνει ΟΡΜΗΤΙΚΟ ΠΟΤΑΜΙ. Ο ΛΑΟΣ θα στηρίξει τον άνθρωπό του με τρόπο που θα εκπλήξει και θα ενθουσιάσει και άλλους θα ΠΑΡΑΛΥΣΕΙ.
Σας παρακαλούμε αγαπημένε μας κ.Πρόεδρε, αν δεν έχει πολύ κόστος να ΑΝΑΡΤΑΤΕ στην ιστοσελίδα σας τα βίντεο με τις ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΑΣ.
Πότε θα κάνει ΞΑΣΤΕΡΙΑ
Πότε θα ΝΟΕΜΒΡΙΣΕΙ
Να γίνει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
Η ΕΛΛΑΔΑ να ΙΣΧΥΣΕΙ!

harrygrath είπε...

Λυπαμαι που τα περισσοτερα σχολια ειναι κακεντρεχη & ανθρωποφαγικά.

Ειναι φανερο οτι η διεκδικηση ηγεσιας φθειρει & τους 2.

Ισως ειναι προτιμοτερο να χωριστει ο κοσμος του Πασοκ σε δεξια & αριστερη πτερυγα.

Υπερ & εναντιον ιδιωτικων Παν/μιων
Βαλκανοφιλοι/Βαλκανοφαγοι
Σοσιαλιστες/λαικοκαπιταλιστες
κ.ο.κ...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ σύντροφε Βαγγέλη,
θερμά συγχαρητήρια για την ομιλία, τις θέσεις και τον αγώνα σου. Δεν ξέρω αν τελικά οι διάφοροι μηχανισμοί που θέλουν τον Γ. Παπανδρέου να παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα τα καταφέρουν. Ελπίζω όχι, διότι η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ θέλει ένα κόμμα και ένα αρχηγό μαχητικό με ουσιαστικό πολιτικό πρόγραμμα και όχι ένα κόμμα κομπάρσο της ΝΔ, χαμηλών τόνων και με φιλικές διαθέσεις προς την συντήρηση, την δεξιά και τις πολυεθνικές.

Η Ελλάδα χρειάζεται να ξεφύγει από τον στείρο φιλοαμερικανισμό και τις στενές επιταγές της Ευρωπαικής ένωσης που μας θέλουν να είμαστε τα γκαρσόνια της ευρώπης.
Υπάρχουν και οι λεγόμενες διμερείς σχέσεις με άλλα κράτη, που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν καλύτερα το συμφέρων της Ελλάδας, υπάρχει και η Ρωσία που ψάχνει συμμαχίες και συμφωνίες. Γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε;

Σύντροφε Βαγγέλη, αυριανέ μας πρόεδρε, θέλουμε επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, χτίσιμο νέων παραγωγικών δυνάμεων και μαζί νέες θέσεις εργασίας, θέλουμε δημόσια, δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση, θέλουμε πλήρη προστασία των ανέργων και της εργασίας μέσα από συνδικαλισμό, και συλλογικές συμβάσεις, θέλουμε περιορισμό της δράσης των πολυεθνικών τύπου Microsoft η οποία επιβαρύνει το δημόσιο και τους Έλληνες πολίτες με δις Ευρώ (http://chouvi.blogspot.com/2007/09/microsoft.html)
ενώ υπάρχει το Ελεύθερο Λογισμικό (http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.el.html) που είναι δωρεάν και ποιότικά ανώτερο για όλες τις ανάγκες σε Software που έχει η Ελλάδα, το δημόσιο και οι επειχηρήσεις μας.

Γιατί αυτά τα δις Ευρώ να μην δωθούν σε ελληνικές εταιρίες και σε έλληνες επιστήμονες;
Γιατί να μην στηριχθεί με αυτά τα χρήματα η έρευνα από πανεπιστήμια της Ελλάδας;
Γιατί να μην απασχοληθούν έλληνες, συμπολίτες μας με αυτά τα χρήματα;
Επειδή ο Αλογοσκούφης και η συμμορία της ΝΔ θέλουν την χώρα μας σκλαβάκι των Αμερικάνικων πολυεθνικών;

Σύντροφε Βενιζέλο, θέλουμε την Ελλάδα μια μικρή Φιλανδία του νότου (προσαρμοσμένη φυσικά στο δικό μας ταμπεραμέντο και ανάγκες), θέλουμε την Ελλάδα πρωτοπόρα και δυναμική, κάντε τα πρώτα βήματα από τις 12 Νοέμβρη, θα είμαστε στο πλευρό σας έτοιμοι για κάθε αγώνα.

Η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ ψηφίζει Βενιζέλο, γιατί θέλουμε να είμαστε περήφανοι ως Έλληνες, στην Ελλάδα και στους Έλληνες αξίζει ένα καλύτερο μέλλον.

Ευχαριστώ
Διονύσης
dionysios.ioannidis@googlemail.com

criticalthinking είπε...

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Λάκη Λαζόπουλο.
Όχι, με την σάτιρα του δεν γελάμε ακριβώς. Με την σάτιρα του μας βοηθάει στη σκέψη, στο σκέπτεσθαι, στο κρίνειν, στο επιλέγειν.

Το πλάνο με το Γιώργο και την Λιάνη ήταν ένα πλάνο που πόνεσε.
Πόνεσε ακόμα κι εμάς, που δεν είμαστε ακριβώς «φίλοι» του Γιώργου.
Ήταν ένα πλάνο που έδειχνε την ιστορία της Ελλάδος τα τελευταία 20 χρόνια.
Πέφτουν οι μάσκες. Και αυτό πονάει. Γιατί ευθυνόμαστε όλοι για τις μάσκες αυτές.
Όχι ο Γιώργος δεν υπήρξε ποτέ ο καλός και αγαθός γιός,
Ο Ανδρέας ίσως να μην ήταν αυτός που πρόδωσε την οικογένεια του,
Και η Μιμή ίσως να μην είναι η πανούργα εταίρα!
Βέβαια, περί οικογενειακού δράματος η ιστορία της μεταπολίτευσης.
Κι εσύ φίλε Βαγγέλη θέλεις να τα αλλάξεις όλα, θέλεις να μετατρέψεις το βραζιλιάνικο σίριαλ σε συμφωνικό έργο!
Μπορεί και να τα καταφέρεις.
Εύχομαι ολόψυχα να τα καταφέρεις.
Κάνουμε ότι μπορούμε για να τα καταφέρεις. Για να τα καταφέρουμε.
Καλή μας δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

Προτεινατε στους σχολιαστες να χρησιμοποιουν σοβαρες και υπευθυνες εκφρασεις. Ορισμενοι ομως, και πιο συγκεκριμενα καποιοι που γραφουν στα αγγλικα, εκφραζονται με χυδαιολογιες. Καποιες απο τις λεξεις που χρησιμοποιουν ειναι απαραδεκτες τοσο στο πλαισιο της αγγλικης γλωσσας οσο και της ερμηνειας τους στην ελληνικη. Ειστε σιγουρος οτι οι συνεργατες σας διαβαζουν ολα τα σχολια, η οτι γνωριζουν αγγλικα στο επιπεδο των εκφρασεων που χρησιμοποιουνται? ειναι κριμα να πεφτει το επιπεδο της επικοινωνιας τοσο χαμηλα.

Ανώνυμος είπε...

Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ
ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ
Κύριε Βενιζέλε δε μάχεστε μόνο για την προσωπική σας επιτυχία.Μάχεστε για να σώσετε το ΠΑΣΟΚ.Κάθε μέρα που περνάει ο σημερινός του ηγέτης το απαξιώνει.Αν το ΠΑΣΟΚ μείνει με τη σημερινή του ηγεσία θα συρρικνωθεί και θα σβήσει.Ο σημερινός του πρόεδρος πείθει ολοένα και λιγότερους ανθρώπους και το αποτέλεσμα θα είναι παρα πολύ οδυνηρό για το Πασοκ.Ξέρω ότι δίνεται μια πολύ δύσκολη μάχη.Η λάσπη που σας ρίχνουν είναι μεγάλη,τα μέσα ,τα περισσότερα σας πολεμούν σκληρά.Παρόλο που επικρατεί η διαφορετική άποψη,εγώ βλέπω ότι τα περισσότερα μέσα σας πολεμούν.Ξέρω ότι ο αγώνας που δίνεται είναι άνισος.Το κόμμα με τον κομματικό του μηχανισμό είναι εναντίον σας και μάλιστα με επιθετικό τρόπο.Αξίζει όμως να δωσετε τον αγώνα.Και τα λίγα στελέχη που βλέπω ότι σας στηρίζουν,να ξέρουν ότι κάνουν ένα πολύ μεγάλο αγώνα για να σωσουν την παράταξη από τον αφανισμό και αξίζει να δώσουν αυτό τον αγώνα.

Ανώνυμος είπε...

Τα αίτια της ήττας, της οποιασδήποτε ήττας, πρέπει να αναζητώνται μέσα στο πέρασμα του χρόνου.
Για να δούμε ακριβώς τι συνέβη, πρέπει να φτάσουμε στην εποχή της αμφισβήτησης του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Αυτού που διέκρινε τις ελπίδες και τα οράματα, του ελληνικού λαού και τους έδωσε οντότητα, πολιτική και ιδεατή και στο τέλος τα έκανε πράξη, του Ανδρέα Παπανδρέου.
Τότε, που τα εκδοτικά συμφέροντα, πάλεψαν να τον σπιλώσουν, να του προσδώσουν μια εικόνα αηθή. Τότε ήταν, που εμφανίστηκαν κάποιες φωνές, όχι απλής αμφισβήτησης ή κριτικής, αλλά της απόλυτης αντίθεσης, όχι στις ιδέες, αλλά στην εξουσιαστική βάση.
Τότε ήταν, που αποφάσισαν κάποιοι, ότι το Κίνημα, που προσέδωσε αξία σε ένα λαό, έπρεπε να κατακτηθεί και να χειραγωγηθεί.
Δεν το κατάφεραν, διότι ήρθαν αντιμέτωποι με τον ίδιο τον Λαό, που έβγαλε από τα σπλάχνα του το ΠΑΣΟΚ.
Ήρθε η εποχή της φυσικής πτώσης του Ανδρέα. Τότε οι φωνές δήλωσαν έτοιμες για μια μεγάλη αλλαγή. Μια αλλαγή η οποία θα έδινε νέα ώθηση σε ένα λαό να προχωρήσει στη σύγχρονη εποχή και ο Λαός τους πίστεψε. Πίστεψε ότι οι ιδέες του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να εξελιχθούν, να εκσυγχρονιστούν. Ήταν μια πίστη θεμιτή, αποδεκτή και ίσως επιβαλλόμενη από τις επιταγές της εποχής. Άλλωστε κάθε τι, που μένει σταθερό φθίνει.
Η αλλαγή όμως δεν είχε τη μορφή της εξέλιξης των ιδεών. Η αλλαγή πήρε τη μορφή του εξουσιασμού. Άτομα προσκολλημένα σε μια νοοτροπία εξουσιαστικού τυχοδιωκτισμού εισχώρησαν στο Κίνημα και το οδήγησαν στην τεχνοκρατική διαχείριση της εξουσίας.
Αυτή η διαχείριση για να έχει αποτελέσματα, έπρεπε να συνδυάζει κοινωνικές πολιτικές με απόλυτες λογιστικές πρακτικές, για την μετατροπή του λαού σε ένα απολίτικο ηττοπαθές κοινό, που δεν διεκδικεί και δεν διακρίνει διαφορές. Ο νεοσυντηρητισμός βρήκε θέση σ’ένα Κίνημα, που ενώ έπρεπε να βρίσκεται σε επαφή με την κοινωνία, οδηγήθηκε στην αντιπαράθεση με αυτή.
Το Κίνημα μετατράπηκε σε κόμμα και υιοθέτησε οικονομικές πρακτικές συντηρητισμού, με στόχο την ανάπτυξη χωρίς τον άνθρωπο. Έτσι χρηματιστήριο, δημιουργικές λογιστικές, ημιαπασχόληση και αναπτυξιακές πολιτικές μόνο για τις επιχειρήσεις, συνδυαζόμενες με λογικές ιδιωτικοποίησης κοινωνικών αγαθών, έδωσαν στο κράτος έναν ανάλγητο χαρακτήρα, αντίθετο με τις αρχές του κράτους δικαίου.
Το 2000 με την απολίτικη μεταβολή της κοινωνίας, δεν κρίθηκαν οι ιδέες αλλά διαχειριστικές πρακτικές, οι οποίες όταν κατέρρευσαν οδήγησαν στην απόλυτη απαξία του ιδεολογικοπολιτικού χώρου του κινήματος. Έτσι η πτώση του 2004 ήταν παραπάνω από σίγουρη.
Τότε αποφασίστηκε η μερική επάνοδος σε μια προγενέστερη κατάσταση, με την διαδοχή στην αρχηγία του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτό είχε συγκεκριμένη στόχευση και συνέπειες.
Πρώτον το εκσυγχρονιστικό δεν δέχθηκε το πλήγμα της ήττας.
Δεύτερον η ήττα εισπράχθηκε από τον νέο Πρόεδρο και στηρίχθηκε σε λανθασμένες, πειραματικές όσο όμως και ριζοσπαστικές κινήσεις καθώς και σε επιλογές τακτικών αντιμετώπισης κρίσεων, που όμως είχαν ρίζες στην εκσυγχρονιστική περίοδο.
Τρίτον απαξιώθηκε η εικόνα του Γιώργου Παπανδρέου, που φάνταζε ως ο μόνος εκπρόσωπος του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ των ιδεών και αξιών.
Τέταρτον προετοιμάστηκε η απόλυτη απαξία όλων των αντιπάλων των εκσυγχρονιστικών τάσεων για να εμφανιστούν ως σωτήρες ενός παραταξιακού χώρου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχοντας ως συνεργάτες ανθρώπους της αναληφθείσας κατάστασης, έπρεπε να ισορροπήσει για να μπορέσει να δώσει προοπτική στο κίνημα.
Όμως επιλογές του δεν υποστηρίχθηκαν, επιλεχθέντα άτομα, νέα στον πολιτικό στίβο παρέμειναν μοιραία μόνα τους, πολιτικές πήραν μορφές που δεν είχαν και γενικότερα είτε ακούγονταν διαφορετικές φωνές, όχι στα καταστατικά όργανα, αλλά στα ΜΜΕ των εκδοτικών οίκων, ένώ άλλοι παρέμεναν παγερά απόντες ή με μικρή παρουσία.
Ταυτόχρονα όλοι αποδώθηκαν σε έναν αγώνα δικαιόλογησης αντιλαϊκών πολιτικών και σφαλμάτων διαχείρισης, ενώ ο πρόεδρος πολλές φορές ήταν μόνος του στην ανάδειξη μεγάλων επιτυχιών, όπως στην εξωτερική πολιτική αλλά και στην υπεράσπιση του εργασιακού μέλλοντος των ελλήνων, που επιχειρήθηκε ευτυχώς ανεπιτυχώς να βληθεί με εκθέσεις τύπου Σπράου.
Μέσα από αυτή την προσπάθεια ισορρόπησης, δεν ξεκαθαρίστηκε η κυβερνητική πρόταση του Κινήματος, δεν δώθηκε η εικόνα της πολιτικής συνοχής στο Κίνημα και η αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να πάρει την απαραίτητη μορφή για να οδηγήσει στη νίκη.
Ταυτόχρονα ο αγώνας για ισορροπίες επανέφερε στην επιφάνεια, εικόνες, που ο Λαός είχε καταδικάσει. Ο Λαός το 2004 απέρριψε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ αλλά το Κίνημα την υπερασπιζόταν, χωρίς να δίνει μια σαφή διαφορετική πολιτική. Έτσι σε κρίσιμες χρονικά στιγμές η εμφάνιση προσώπων, που ο Λαός δεν ήταν έτοιμος να δεχθεί θετικά, λειτούργησαν ανασταλτικά για την επάνοδο στην εξουσία.
Σε τελική ανάλυση το ΠΑΣΟΚ φόβησε τον κόσμο, ότι θα επανέλθει στην εξουσία, ένας άκρατος κρατισμός και πρόσωπα ανάλγητα.
Όποιος και αν είναι ο πρόεδρος στις 12 Νοεμβρίου θα πρέπει να πείσει ότι προχωράει μπροστά και να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις, ότι κρατικοδίαιτοι εξουσιαστές δεν αναλάβουν τα παλιά τους πόστα.
Χρειάζονται ξεκάθαρες θέσεις, αξίες και αρχές, οι οποίες θα κριθούν και θα δώσουν νέα οράματα στο Λαό.
Πρέπει πολύ απλά δηλαδή το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει από εκεί που άρχισε και ανήκει, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ.

Ανώνυμος είπε...

Πως το κάνατε το κόμμα έτσι ρε Βαγγέλη, σαν τα μούτρα σας φίλε. Τόσα χρόνια κυβερνούσατε σαν γνήσιοι δεξιοί, ντροπή σας. Το κόμμα του Αντρέα κατάντησε νεοφιλελεύθερο και πλέον αποκαλύφθηκαν τα έργα σας, διότι οι δεξιοί είναι άφθαρτοι και όχι καλύτεροι. Λυπαμαι, διαλυθείτε καλύτερα για να μην ξεφτυλίζεστε καθημερινά στα Μ.Μ.Ε.

Συντονιστή Διαδικτύου είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
slave είπε...

κ.Βενιζέλε,
επειδή θέλετε να χωρέσετε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνικής χάρτας δεν σημαίνει οτι αυτό θα συμβεί κι όλας.Το παράδειγμα του Κίσσινγκερ δεν το θεωρώ και το πιο πετηχυμένο στην συνέντευξη σας. Αδικείτε τον εαυτό σας με την παρομοίωση. Επίσης μου αρέσει το ελλάτωμα σας να είστε ο εαυτός σας.Μερικές φορές δίνετε την εντύπωση οτί θα σκάσετε αν δεν τα πείτε όλα και αυτό που σας σπρώχνει ,ο λόγος ,σας καθιστά σε εμένα συμπαθή.
Είμαι παντελώς αντίθετος στην άποψη του κ.Πάγκαλου οτι δεν χρειάζεται να είναι ρήτορας ο αρχηγός. Από πότε η άγνοια της γλώσσας και η ελλιπής εκφορά της αποδυκνείουν τον φορέα της ολοκληρωμένο εργάτη της πολιτικής ? Λυπάμαι που ο κ.Πάγκαλος υποτάσσει τον τόπο ενσυνείδητα στην αδυναμία εκφοράς εκλογικευμένων νοημάτων ,όπως συμβαίνει στον κ.Παπανδρέου αρνούμενος την νοητική ανάλυση και εκλογίκευση οραμάτων και βιωμάτων που χαρακτηρίζουν το πρόσωπο και τον λόγο σας. Ήταν ελλάτωμα του Ανδρέα η μουσική του λόγου του ? ή δεν ήταν παραφωνία η γραμματική αταξία στον λόγο του κ.'Εβερτ? Η χρήση της γλώσσας και η κατοχή της είναι ο αφαλέστερος οδηγός σας στην ανακάλυψη της αλήθειας και του ψεύδους στον πολιτικό οραματισμό σας. Δικαιούστε να μας εξαπατήσετε, δεν δικαιούστε όμως να εξαπατάτε τον εαυτό σας. Αυτό είναι το δώρο της γλώσσας, το εργαλείο για την διόρθωση των λαθών.

Las Tristezas είπε...

Για άλλη μια φορά κύριε υπουργέ αποτύχατε να μιλήσετε συγκεκριμένα.
Χαθήκατε σε βερμπαλισμούς, σε γενικολογίες, σε επίδειξη λεξιλογικού πλούτου και απόδειξη διαλεκτικής ένδειας και κενότητας ουσίας.
Μόνο ναυτία μπορεί να προκαλέσουν οι αλληλοχαρακτησμοί "σύντροφε" .
ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ = ΣΥΝ + ΤΡΟΦΗ (...)

Όταν επί σειρά ετών ήσαστε τηλεπροβεβλημένος μεγαλόσχημος υπουργός των κυβερνήσεων του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού (...) Κινήματος, δεν ενθυμούμαι να χρησιμοποιείτε τον όρο αυτό.

Δεν θυμάμαι στις κυβερνήσεις Σημίτη (κατά κοινή παραδοχή μακράν δεξιότερες της μεταπολίτευσης) τις παραμικρές ενδείξεις αριστερισμού από την παρουσία σας.

Δεν θυμάμαι τη παραμικρή ένδειξη ευαισθησίας (όχι λεκτικά, κύριε Υπουργέ , αλλά εμπράκτως) απέναντι στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Το σύστημα υγείας επί ημερών σας υπονομεύτηκε από εσάς τους ίδιους και αφέθηκε να καταρρεύσει.
Επι της σοσιαλιστικής σας κυβερνήσεως οι πολίτες ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ να καταφεύγουν στην ιδιωτική υγεία για να διασώσουν την αξιοπρέπειά τους.

Η εύρεση εργασίας έγινε δυσκολότερη για τους νέους. Οι μισθοί εξεφτελιστικοί. Μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές επί των ημερών σας κατήντησαν να αμοίβονται με βασικό μισθο ανειδίκευτου εργάτη.

Το ευρώ μείωσε σχεδόν στο μισό την αγοραστική δύναμη των πενιχρών μισθών μας υπό το αδιάφορο αλλά όχι αδιάφθορο βλέμμα της κατά τα άλλα "επιτυχημένης" κυβερνήσεώς σας.

Πού ήταν η ευαισθησία σας τότε κύριε Υπουργέ;

Ποια ήταν η συμβολή της κυβερνήσεώς σας για τις κοινωνικά εξαθλιωμένες ομάδες;; Πού ήταν το κοινωνικό κράτος της 20ετούς Σοσιαλιστικής διακυβερνήσεως για τους αστέγους, για τους ασθενείς συμπολίτες μας που δεν έχουν οικογενειακό περιβάλλον να τους στηρίξει; Πείτε μου, ποιά πρόνοια λειτουργεί για τους γέροντες καιτους ανήμπορους που φυτοζωούν κλεισμένοι στα τσιμεντένια κλουβιά τους, αφημένοι στο έλεος των του Θεου;

Κύριε Υπουργέ
Μήπως οι όψιμες δήθεν στροφές προς τα αριστερά έχουν σκοπό απλά να χαϊδέψουν αυτιά ρομαντικών ακροατών σας;; Μήπως έχουν σκοπό να εξαπατήσουν και να υποκλέψουν την ψήφο συμπολιτών και στελεχών που ακόμη ελπίζουν σε οράματα;

Οι νέοι και οι σκεπτόμενοι πολίτες αυτής της χώρας δεν ανεχόμαστε πια αυτές τις γελοίες λογικές πόλωσης "Δεξιάς" και "Αριστεράς".

Προσπαθείτε να συντηρήσετε την οπαδοποίηση στην πολιτική για ίδιον όφελος.

Η πορεία σας ως τώρα έχει δείξει ότι είστε δεξιότερος των δεξιών.

Και η τωρινή σας ομιλία αποδεικνύει ότι θεωρείτε τους έλληνες ψηφοφόρους κρετίνους. Διανοητικά ανάπηρους και αμνήμονες.
Που θα πειστούν εύκολα με μπαγιάτικα, μουχλιασμένα, ξύλινα συνθηματολογικά λογίδρια.

ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ!
-Για το κακό που έκαναν οι κυβερνήσεις σας στον έλληνα πολίτη.
-Για την ανυπαρξία σας ή μάλλον την ανελέητη και πολυετή επίθεσή σας απέναντι στους οικονομικά ανίσχυρους Έλληνες.
-Για την αλλαζονική και πολιτικάντικη υποτίμηση της νοημοσύνης μας.
-Για την υπερφίαλη αρχομανία και εξουσιολαγνεία σας σε συνδυασμό με την καταφανώς παντελή αδιαφορία σας για την καθημερινότητα του πολίτη.

Είμαστε και σκεπτόμενοι κύριε Υπουργέ και η μνήμη μας λειτουργεί.
Και δόξα τω Θεώ, παρά τις προσπάθειές του "εκπαιδευτικού" σας συστήματος σας προς το αντίθετο, έχουμε κατορθώσει να διαθέτουμε και κρίση.

θα το διαπιστώσετε.

Με τιμή και αξιοπρέπεια
Νικόλας Τριστέζας, 33 ετών
Λούμπεν Προλετάριος
του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Manolis είπε...

To πρόβλημα για ένα μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων του Πασόκ δεν είναι η κατάκτηση εκ' νέου της διακυβέρνησης της χώρας,αλλά η διαδρομή που πρέπει να ακολουθηθεί για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου.
Η αναζήτηση των αιτιών της σημερινής ήττας είναι απαραίτητη για ένα κόμμα που θέλει πράγματι να ανανεώνει και να αναπροσαρμόζει την πολιτιή του.
Η πορεία του Πασοκ προς την εξουσία κράτησε 8 χρόνια, όσο δηλαδή και αυτή της σημερινής ήττας.Αρα είναι λογικό το κόμμα να ανατρέξει στο παρελθόν,για να διαπιστώσει τα λάθη και τις παραλείψεις.
Πως είναι δυνατόν το Πασόκ, να κυβερνήσει με πρόσωπα της περασμένης 20ετίας?Πως είναι δυνατόν να κυβερνήσουν άνθρωποι, που έχουν κορεστεί από ιδέες, που έχουν ταυτιστεί με την αλαζονεία και την αμετροπρέπεια?
Στρογγυλέματα, συμβιβασμοί και προσχήματα για δήθεν ενότητα,είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.
Ψηφίζουμε Γιώργο,γιατί οι ιδέες του μπορούν να προκαλέσουν την ρήξη στην συντηρητική κοινωνία μας,στο σκουριασμένο και διεφθαρμένο κόμμα μας.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΡΟΣ 6ο
ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ SITE ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ!
ΕΧΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΕΝΩ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ Ε.Σ.
ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΗ ΑΡΧΗΓΟΥ;
ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ; ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΜΑΓΑΖΙ;
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ, ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΑΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ.
Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΤΑΙ ΣΑΝ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΔΙΑΔΟΧΟΣ!
ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ!
ΝΤΡΟΠΗ!!!
ΕΥΑΓΓΕΛΕ ΞΕΦΩΝΗΣΕ ΤΟΥΣ! ΜΗΝ ΑΝΕΧΕΣΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΚΤΑ!

Ανώνυμος είπε...

Η δική μου γενιά έχει ταυτίσει τις καλές και τις κακές στιγμές του Κινήματος, με συγκεκριμένα πρόσωπα και σύμβολα. Επειδή, παντού και πάντα, επιπλέουν οι φελλοί και εξαφανίζονται βυθιζόμενα τα βαρίδια, πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή παντού, ξεκινώντας ακόμη και από το σύμβολο. Ας υιοθετήσει και το ΠΑΣΟΚ, ένα από τα σύμβολα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Θυμηθείτε πως ο "πράσινος ήλιος" είναι ταυτισμένος με πολλές άσχημες αρνητικές αναμνήσεις για την Ελλάδα και τους ψηφοφόρους του Κινήματος. Επιπλέον, πρέπει να αποσυνδεθεί το Κόμμα από πρόσωπα που - ιδιαίτερα στις κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη - λεηλάτησαν το δημόσιο χρήμα και εξέθεσαν το Κίνημα, προδίδοντας με τον πιο ειδεχθή τρόπο, την άδολη εμπιστοσύνη του ελλνικού λαού. Ολική απομάκρυνση, λοιπόν, όλων εκείνων των στελεχών και εν ενεργεία βουλευτών, που "διακόρευαν σοσιαλιστικά", τα δημόσια ταμεία. Έτσι θα πεισθεί ο κόσμος και ιδιαίτερα η σημερινή γενιά των 30άρηδων, ότι συντελείται πραγματική, ουσιαστική και ριζική αλλαγή στη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, απαιτείται Ουσιαστική πολιτικοϊδεολογική τοποθέτηση. Η περιβόητη "στροφή προς τα Αριστερά", θα πρέπει να φαντάζει παράδοξη για τους άδολους φίλους του ΠΑΣΟΚ, μιάς και το Κίνημα, από το 1974, έτσι προσδιορίζεται: ξεκινώντας από τα Αριστερά, αγγίζοντας το Κέντρο. Μια ζωή, με τα οράματα της Αριστεράς. Για ποιά ξαφνική "στροφή", μιλάνε ορισμένοι;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κε Βενιζέλο/Γιωργάκη/Κωστάκη,

«το περί δικαίου αίσθημα" κάθε τίμιου πολίτη και ψηφοφόρου σας, επιβάλλει όπως πρώτα από όλα απαντήσετε άμεσα και πειστικά στο τι θα κάνετε με «τους κάθε λογής άεργους-αεριτζήδες, μεγαλοστελέχη του κόμματος σας, οι οποίοι πλούτισαν αθέμιτα, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους κατακλέβοντας και υποθηκεύοντας την περιουσία και το μέλλον του δύσμοιρου ελληνικού λαού»

...μέχρι τότε κάθε τίμιος και νομοταγής πολίτης δικαιούται να ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ότι ΕΙΣΤΕ και ΕΣΕΙΣ το ΙΔΙΟ - ΔΗΛ. ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ και ΚΛΕΦΤΕΣ!!!!


ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ (ΧΟΥΝΤΑ) ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Υ.Γ1 και μη μου πείτε ότι όποιος έχει στοιχεία να τα καταθέσει στη δικαιοσύνη γιατί θα σας στείλω κατευθείαν .....στην κα Μπουρμπούλια (δεν πιστεύω να την ξεχάσατε αυτή; πόσο είχε ταρίφα; 200,000 Ευρώ την περίπτωση; τσάμπα πράμα δηλ.)

Υ.Γ2 Και μη βγουν όλοι οι «τσάμπα-δημοκράτες» και ισχυριστούν ότι η «δημοκρατία» είναι ότι καλύτερο πέτυχε η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα, γιατί αυτό που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και ΜΜΕ να έχουν εξαγοράσει όλο το πολιτικό σύστημα και τη δικαιοσύνη, είναι η τέλεια μορφή ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ με «δημοκρατικό» μανδύα. Επομένως, κάθε κίνηση για ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης, «δικτατορία του πολίτη» την ονομάζω εγώ, είναι πράξη εξόχως δημοκρατική και εξόχως προοδευτική.

Ανώνυμος είπε...

κ. Βενιζέλο,

Χτες στον ALPHA ήσασταν κάτι πιο πάνω από εκπληκτικός. Καλώ τους πάντες να συγκρίνουν την εμφάνισή σας αυτή με αυτή του ηγετίσκου. Πολλά μα πολλά χιλιόμετρα η διαφορά και φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού.
κ. Βενιζέλο προχωρήστε μπροστά και η κοινωνία θα ακολουθήσει αμέσως. Συνεχίστε έτσι και μην σας ανυσηχεί τίποτα. Το ΠΑΣΟΚ των μέτριων έχει τελειώσει.

Ανώνυμος είπε...

Εθνικα θεματα, εξωτερικη πολιτικη, καθημερινοτητα, διαφθορα, παιδεια. 5 τομεις που ο κοσμος θα ηθελε να ακουσει τις θεσεις σας.

Οπως ειπε κι καποιος αλλος το επισημο site του ΠΑΣΟΚ ειναι μεσα στην προπαγανδα υπερ του ΓΑΠ. Απλα βγες και δειξε ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΕΣ. Αλητες, να τους πεταξεις ολους εξω εναν εναν μολις βγεις. Οχι την επομενη μερα, την επομενη ΩΡΑ.

Παρρησία είπε...

dude

ασ'το καλύτερα, φέτος δεν βγαίνεις. Κάτι ότι βιάστηκες, κάτι ότι σού προβάλλουν οι άλλοι ένσταση καταχρησης δικαιώματος, η φάση δεν θα σού βγει.

Επανέλθε το 2010 όταν ο GPAP θα έχει ξανασπάσει τα μούτρα του (αλλά αυτήν τη φορά στο μεσοδιάστημα κάνε ανοικτή κριτική, μην περιμένεις να πέσει σαν ώριμο φρούτο)

Απορίες?
Parrisia@gmail.com

Ανώνυμος είπε...

Στο πασοκ αυτην την στιγμη συμβαινουν τραγελαφικες καταστασεις.
Το βαθυ πασοκ της αναξιοκρατιας των κλαδικων και της διαπλοκης κατηγορουν για διαφθορεα και διεπλακομενο τον κ Βενιζελο στηριζοντας τον Παπανδρεου ο οποιος βρηκε αποκουμπι και αναθαρησε.
Η γνωστη παροιμια "γατος γαμαει, γατος μνιαουριζει".
Η τακτικη του "Θοδωρη" 3,5 χρονια τωρα που ξαναφερε ξανα την νδ κυβερνηση.

Κ. Βενιζελο εαν δεν βγητε στην αντεπιθεση στοχευοντας την διαφθορα και την διαπλοκη με συγκεκριμενες προτασεις για την λυση των παραπανω...καλητερα για σας στο ονομα της ενοτητας
του πασοκ καντετην με ελαφρια πηδηματακια!!!!

Λάμπης Φίλης είπε...

Κύριε Βενιζέλε,
δεν καταλαβαίνετε το χάσμα που δημιουργείτε στο ΠΑΣΟΚ όταν κάνετε προσωπικές αναφορές σε στελέχη του κόμματος με ιστορία; Γιατί αποδεικνύεστε τόσο κατώτερος των περιστάσεων; Γιατί δεν περιορίζεστε στο να προβάλετε το δικό σας στίγμα και όχι στη μείωση των "αντιπάλων" σας; Πως περιμένετε να σας στηρίξουν αύριο αυτά τα άτομα; Κίμα γιά άλλη μία φορά!

Ανώνυμος είπε...

Μα επιτέλους κύριε Βενιζέλο,

δεν καταλαβαίνετε ότι με τους τόσο σκληρούς χαρακτηρισμους σας κατά του Γεωργίου Παπανδρέου, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ "αναγκάζεται" να ταχτεί με την πλευρά του?

Σας θέλουμε και τους δυο στο ΠΑΣΟΚ! Αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις! Με την πόλωση που δημιουργείται κυρίως εσείς διχάζεται το λαό του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω πως αν δεν αναφερόσασταν καθόλου στον G.Παπανδρέου οι δημοσκοπήσεις θα ήταν υπέρ σας...

Ανώνυμος είπε...

Καλά την πας την δουλειά. Πιάνεις τώρα τα κομματικά ποστά. Είναι απαραίτητα για την εκλογική διαδικασία.

Οσες περισσότερες φορές θα λένε τώρα το επωνυμό σου, τόσο ποιό ισχυρός παίκτης θα γίνεσαι μέσα στο κόμμα.


Θα κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν και με το Καραμανλή.Απο τις τόσες φορές που τον ανέφεραν προεκλογικά τον έκαναν να φαντάζει ανίκητος. Τον έκαναν Θεό.

Οι δικοί σου ρολίστες όμως που είναι????

Ανώνυμος είπε...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΕΔΩ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΟΥΣ. ΚΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΕΙ. ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΑΠ' ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΕΝΩ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΠΛΟΓΚ. ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΡΤΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΥΒΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΕΔΩ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ? ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΟ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΑΝΕΧΕΣΤΕ ΕΔΩ? ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΟΓΚ ΦΙΛΩΝ ΣΑΣ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΚΤΟΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ "ΠΡΙΓΚΗΠΟΣ ΟΘΩΝΑ". ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΞΗΛΩΣΤΕ ΤΑ ΑΠΟ ΕΔΩ, ΜΟΝΟ ΚΑΚΟ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ, ΠΑΙΞΕΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΚΛΗΡΟΣ, ΟΠΩΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ. ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ, ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ.

ΕΙΔΑΤΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΟΜΗΤΩΡ ΜΑΓΚΥ ΤΣΑΝΤ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΧΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ?!! ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ, Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ. ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΠΙΣΩ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ. ΣΩΣΤΕ ΜΑΣ! ΠΕΣΑΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥΣ, ΤΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι αρρώστια. Να έχει κάποιος πάντα ένα αρνητικό πρόσημο σε σχέση με το ζητούμενο. Να λύνει όλες τις ασκήσεις στο σπίτι του κι όταν φτάνει η ώρα των εξετάσεων να έχει πρόβλημα ακόμα και στην ανάγνωσή τους. Στη μία φορά που θα του έρθει η σωστή απάντηση στο μυαλό, να του κοπεί η φωνή. Στη μία φορά που δεν θα του κοπεί η φωνή, να δαγκώσει τη γλώσσα του. Αυτό είναι το χειρότερο. Γιατί; Γιατί δεν μπορείς να κερδίσεις. Γιατί δεν αντέχει ο οργανισμός σου τη νίκη. Αυτή η άρρωστη κατάσταση έχει για τους Αμερικανούς τον όρο της. Για τους Αμερικανούς αυτός ο "άρρωστος" άνθρωπος ονομάζεται "pathetic".

Ο Γιώργος είναι η απόλυτη έκφραση της έννοιας αυτής. Σήμερα προσπαθεί να δώσει τη μάχη του, ώστε να πείσει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ πως αξίζει να είναι αρχηγός. Δίνει τη μάχη, για να κερδίσει ένα κοινό, το οποίο εκ των δεδομένων είναι φιλικό προς αυτόν. Φιλικό ως προς το όνομά του ή τον χαρακτήρα του …Κι όμως, ούτε αυτό το φιλικό κοινό δεν μπορεί να κερδίσει.

Η μόνη μάχη που κέρδισε και του έδωσε την αρχηγία είναι μια μη-μάχη, εφόσον δεν υπήρχε αντίπαλος. Έτρεξε μόνος του και νίκησε, γιατί απλούστατα δεν μπορούσε να βγει δεύτερος. Ούτε "πεθαμένο" δεν άφησαν να σταθεί δίπλα του στην εκκίνηση, γιατί προφανώς αυτοί οι οποίοι τον γνώριζαν φοβήθηκαν μήπως τον "κουτουλήσει" και του δώσει φόρα από τη δική του φόρα.

Όσες φορές είχε αντίπαλο, ήταν δεύτερος. Κάθε φορά δηλαδή που υπήρχε μέτρο σύγκρισης, ο Γιώργος ήταν πίσω. Τον έβαζαν μαζί με τον Καραμανλή στο ερώτημα για καταλληλότερος για πρωθυπουργός και υστερούσε. Τον βάζουν τώρα απέναντι στον Βενιζέλο στο ερώτημα για καταλληλότερος για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και υστερεί. Όποιον και να του βάλεις απέναντι, μπορεί να τον υπερκεράσει.

Ακόμα και μια τοστιέρα να βάλεις απέναντί του, θα τον νικήσει. Γιατί; Γιατί αυτός ο ίδιος το προκαλεί. Γιατί την κρίσιμη στιγμή θ' αναγκάσει κάποιον να σκεφτεί ότι …ακόμα και μια ψήφος στην τοστιέρα είναι πολιτική επιλογή. Η σκέψη είναι απλή. Η τοστιέρα δεν κάνει τίποτε και άρα δεν μπορεί να κάνει ζημιά, ενώ ο Γιώργος μπορεί. Στην πραγματικότητα αυτός "φτιάχνει" τους αντιπάλους του. Ο μέτριος και "άχρωμος" Καραμανλής δεν θα ήταν "χαρισματικός" χωρίς τη βοήθεια του Γιώργου. Ο φλύαρος και κενός Βενιζέλος δεν θα ήταν "αποτελεσματικός" χωρίς τη βοήθεια του Γιώργου.

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΝΟΛΙΣ, ΛΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ. ΤΙΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΠΙΟ ΚΑΤΩ, ΚΑΙ ΘΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ. ΕΙΠΕΣ....Ψηφίζουμε Γιώργο,γιατί οι ιδέες του μπορούν να προκαλέσουν την ρήξη στην συντηρητική κοινωνία μας,στο σκουριασμένο και διεφθαρμένο κόμμα μας.

Ο γιωργακης θα κανει ριξεις τωρα στο ξαφνικο? Μα εισαι σοβαρος? Δυο φορες καταποντηστηκε το κομμα, και ακομα συζηταμε για ιδεες Γιωργου? Δεν ειναι θεμα ιδεων, φιλε, ειναι θεμα συνθεσης ιδεων και παραγωγης πολιτικης μεσα απο πολυπλοκες διαδικασιες που ο Γιωργος ειτε δεν τις καταλαβαινει ειτε δεν μπορει να τις κινησει ειτε και τα δυο. Ασε που κι απο ιδεες, γιοκ. Που ειναι? Πως θα διαφερουν οι ιδεες του απ' τις νεοφιλελευθερες της ΝΔ? Αστα καλυτερα για τον επομενο αρχηγο, αυτα ειναι ψιλα γραμματα για τον Γιωργο, ασε μηπως μπορεσουμε και εκλεξουμε τον Βαγγελη που εχει καλυτερες ιδεες και μπορει να νικησει τον Καραμανλη, αλλιως μας βλεπω στην αντιπολιτευση για αλλα 8 χρονια. Εκτος κι αν εισαι ΝΔτης και ηρθες εδω να κανεις προπαγανδα για να κρατησετε το Γιωργο που σας συμφερει γιατι ειναι ευκολος αντιπαλος!

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Βενιζέλος ως γνωστό είναι γαμπρός του Μπακατσέλου. Αντι σχολιου παραθετω το Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος
Χρήστος Λαμπράκης

Αντιπρόεδρος
Γεώργιος Μπόμπολας

Διευθύνων Σύμβουλος
Αλέξανδρος Μπακατσέλος

Αν. Διευθύνων Σύμβουλος
Νικόλαος Μπακατσέλος

Μέλη
Δαμιανός Χατζηκόκκινος
Παναγιώτης Χρυσικάκης
Φώτιος Μπόμπολας
Αλέξιος Σκαναβής
Γεώργιος Μπακατσέλος

Αναρωτιέμαι άραγε είναι αλήθεια ???

anonymous είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ είπε...

Αγαπητέ καθηγητά,
δεν υπάρχει τόση ανάγκη όπως δείχνετε αυτό τον καιρό για συγκρίσεις με τον απερχόμενο πρόεδρο.
Αγωνιώ να κατανοήσετε:
-Την απελπισία του ψηφοφόρου που βλέπει να απειλείται η ελπίδα του για ένα ισχυρό, πλειοψηφικό ρεύμα που να εκφράζεται μέσα από το ΠΑΣΟΚ.
-Την ανάγκη κάθε πολίτη της προόδου να αισθάνεται περήφανος που διάλεγε τις περισσότερες φορές στην πρόσφατη ιστορία του τόπου του το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση του.
-Την σιγουριά και την προοπτική που αναζητά μέσα από την υποψηφιότητα σας.
-Την ελπίδα για την επίλυση των ζωτικών προβλημάτων του, προβλημάτων κυρίως καθημερινότας (σύνταξη, εκπαίδευση για τα παιδιά του, ασφάλεια στην εργασία).
Επειδή η περηφάνεια, η σιγουριά και ελπίδα του ψηφοφόρου του ΠΑΣΟΚ συνθέτει η υποψηφιότητα σας, απόληξη ενός σταθερά στον στόχο της προσφοράς στην επιστήμη και στην πατρίδα βίου, η καθημερινή πλέον αντιπαράθεση σας με τον αποδομημένο κομματικό μηχανισμό και τον εκφραστή του απερχόμενο Πρόεδρο δρα υπονομευτικά.(Αφήστε αυτή την δουλειά για τους συνεργάτες σας).
Απευθυνθείτε στον Έλληνα Πολίτη.
Απευθυνθείτε στο όραμα σας.
Απευθυνθείτε στην ελπίδα που ξεπερνάει την κομματική σας (μας)ταυτότητα.
Αφήστε στην άκρη την σύγκριση των βιογραφικών που αφορά το παρελθόν καθώς υπάρχει ανάγκη εξωστρεφούς σχεδιασμού του μέλλοντος.
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΓΙΔΕΥΕΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΝΤΩΣ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΚΟΝΑ.
Τέλος,
ποτέ μην μου δείξετε ποτέ ότι αμφιβάλλετε για τον ιστορικό σας ρόλο και την αποδοχή του.
Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΤΑΜΕΙΨΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

προς MANOLIS
ε όχι ψηφίζεις ΓΑΠ γιατί θέλεις κάτι καινούργιο στο ΠΑΣΟΚ.....!!!!4 χρόνια πρόεδρος και 20 χρόνια υπουργός.Βρες βρε αγόρι μου κάτι πιο πειστικό.Ελεος πια

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε Ευαγγελε
Αδιαφορησε ,λενε πολλοι που σε αγαπανε,για το Γιωργο και μιλησε για σημαντικα πραγματα που εσυ πρεσβευεις.Το ΠΑΣΟΚ ειναι ενα μεγαλο κομμα αλλα θυμισου οτι εχει καποιους μηχανισμους για τους οποιους δεν ειναι υπερηφανο.Θα θυμασαι τον εκλογικο νομο οταν εχανε τις εκλογες, θα θυμασαι τα πολυχρωμα ψηφοδελτια.
Επεμενε στο οτι ο Γιωργος δεν εχει ελπιδα να γινει ποτε πρωθυπουργος.Να ξερεις οτι τα μκρομεσσαια στελεχη το ξερουν αυτο και το τρεμουν.Μην ασχολεισαι με το Γιωργο και αναζητησε ψυχραιμους συμβουλους-συνομιλητες.
Καλο κουραγιο

Ανώνυμος είπε...

Μη τσιμπας στα παλαιοκομματικα στελεχη.Ο λυκος ειναι πιο επικινδυνος λιγο πριν ξεψυχησει.Εσυ τη δουλεια σου!

Ανώνυμος είπε...

Κανε το βημα αυτο της υποψηφιοτητας σου αυτο που ειναι .Μια νεα προταση προς την κοινωνια οχι απαραιτητα μονο για το ΠΑΣΟΚ.Εχεις ολα τα φωτα πανω σου.Ο κοσμος εχει αρχισει να εχει παλι πολιτικα ενδιαφεροντα νοιωθει, κατι το καινουργιο

Ανώνυμος είπε...

Βαγγέλη, εμένα μου άρεσε η επίθεση που έκανες κατά του Γιώργου στη μάζωξη με τους δημοσιογράφους. Έτσι κι αλλιώς πάτε για διάσπαση, κάποιος έπρεπε να τα έχει πει αυτά, αλλιώς θα αιωρείται το ερώτημα στον κόσμο, δεν βλέπουν τα πασιφανή;

Τώρα, επειδή γίνεται τελευταία μεγάλη κουβέντα για τη σημασία του καθαρού λόγου, της ευφράδειας και του ετοιμόλογου στην αντίδραση, καλό είναι να ξέρουν οι φίλοι (όσοι δεν είναι εκπαιδευτικοί), ότι το λέγειν βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με το σκέπτεσθαι. Δεν ισχύει ότι ξέρω μεν κάτι, αλλά δεν μπορώ να το εκφράσω και όσοι το επικαλούνται για τον εαυτό τους, ας βρουν κάποια άλλη δικαιολογία, π.χ. ότι έχουν πονόδοντο.

Κάθε άνθρωπος λέει αυτά που έχει στο μυαλό του, όταν κομπιάζει και παλινδρομεί, αυτό ακριβώς κάνει και η σκέψη του, είναι ανασφαλής και απροβλημάτιστος, δεν έχει κατασταλαγμένες σκέψεις. Και όταν απαντάει σε άλλη ερώτηση από αυτή που του ετέθη, είναι κατά βάσιν ειλικρινής, σκέφτεται τι καλά που θα ήταν να με είχε ερωτήσει αυτό ή εκείνο, και απαντάει σ' αυτό που θα ήθελε να έχει ερωτηθεί, σ' αυτό που ετοίμασε σκονάκι στο μυαλό του.

Θα μου πείτε, καλά θα τους ρίξουμε στον Καιάδα όσους είναι ανασφαλέις και μετέωροι στις σκέψεις και στις ιδέες; Ουχί! Αλλά δεν πρόκειται να δουν ποτέ πρωθυπουργία, όποιο όνομα κι αν διαθέτουν, όποια κόλπα κι αν εφαρμόσουν. Δεν θυμόμαστε τί έγινε με τους Βενιζέλους, γιο και εγγονό του Ελευθέριου; Ο ένας (Σοφοκλής) επιβίωσε ως πολιτευτής των σαλονιών και ο δεύτερος (Νικήτας) ως μόνιμος υποψήφιος, παρά το όνομα και τη μεγάλη περιουσία που διέθετε.

Στο τέλος, κάθε πολίτης ως ψηφοφόρος αναζητάει έναν καπάτσο δικηγόρο για να εκπροσωπηθούν τα συμφέροντά του και όχι έναν που μαθαίνει την δικηγορικήν από βοηθήματα άνευ διδασκάλου.

Ψυχάκιας είπε...

Έλεος πια...έχουν σταματήσει τα ρολόγια;

" Συντρόφισσες, σύντροφοι, πριν μερικά χρόνια κυκλοφορούσαν στο Κίνημα μας φαντάσματα που μας τρομοκρατούσαν. Μερικά από τα φαντάσματα αυτά ήταν η ευρωπαϊκή ενοποίηση, η σοσιαλδημοκρατία. Σήμερα η εισήγηση του Προέδρου διαπιστώνει ότι είναι καιρός πια να ξεπεράσουμε τις παιδικές ασθένειές μας.

Διατρέχουμε όμως έναν κίνδυνο. Να παραβλέψουμε ότι μερικά κρίσιμα ερωτήματα για τον προσανατολισμό του Κινήματος μας και της Πατρίδας μας παραμένουν ακόμα ασαφή. Θα αναφέρω δύο. Ποιος είναι ο Σοσιαλισμός που πρέπει να επιδιώξουμε; Ποια είναι τα δικά μας προτάγματα; Μήπως ακολουθούμε ένα διαχειριστικό πραγματισμό; Μήπως ακολουθούμε μία πολιτική η οποία δεν διαφέρει από την πολιτική της εκσυγχρονιστικής Δεξιάς;

Το δεύτερο: Με ποιο τρόπο θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να δώσει στην Ελληνική Κοινωνία τη μεταρυθμιστική εκείνη δυναμική, να το ριζοσπαστικοποιήσει έτσι ώστε να μπορεί η κοινωνία μας να λύσει τα τιτάνεια προβλήματά της;

Για να απαντήσουμε σ΄αυτά τα ερωτήματα χρειάζεται να πάρουμε θέση σε μερικά κρίσιμα ζητήματα..........Συντρόφισσες και Σύντροφοι, πιστεύω ότι έχουμε τις δυνατότητες, μπορούμε να διαμορφώσουμε προγράμματα, μπορούμε να προωθήσουμε ιδέες, μπορούμε να δώσουμε στην κοινωνία μια νέα δυναμική. Μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα του εκσυγχρονισμού και της σοσιαλιστικής πορείας. Μπορούμε να τολμήσουμε ενωμένοι, αν οργανώσουμε το ΠΑΣΟΚ ως ριζοσπαστική μεταρρυθμιστική δύναμη. Αν έχουμε μπροστά μας το όραμα μιας Ελλάδας ισχυρής, κοινωνικά δίκαιης και δημοκρατικής. Ας παλέψουμε και θα το πετύχουμε. Ευχαριστώ "

[ Ομιλία στο Γ΄ Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, 15 Απριλίου 1994 ]

πηγή: "Για μια κοινωνία ισχυρή Για μια ισχυρή Ελλάδα" του Κώστα Σημίτη. σελ. 181 & σελ. 189

Αφιερωμένο σε όλους τους Έλληνες με λύπηση. Επιτέλους κάποιος να τους ξυπνήσει και να τους ενημερώσει, ότι η "εξέλιξη" είναι κάτι το οποίο μπορεί να παρουσιαστεί και σε άλλους τομείς εκτός από την αυτοκινητοβιομηχανία και την αγορά κινητής τηλεφωνίας....και ότι δεν πονάει ας μην φοβούνται!!

κε Βενιζέλο παρακαλώ για το σχόλιό σας.

Ευχαριστώ

Unknown είπε...

Να επιλέγετε εσείς τον χρόνο των συγκρούσεων.
Αγαπητέ Βαγγέλη,
Εμάς μας αρέσουν αυτά που λες όπως μας άρεσε και η ομιλία σου στο Εθνικό Συμβούλιο. Δεν έχει σημασία όμως τόσο αν θα βγεις αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, εσύ πάλεψε για το ΠΑΣΟΚ ,και ότι έρθει καλοδεχούμενο. Μη λές δεν το κάνω αυτό γιατί δεν είναι σωστό ή θα διασπασθεί το κόμμα .Ακολούθησε τη μέθοδο κάνω αυτό που νομίζω σωστό και υπηρετώ την αλήθεια που πιστεύω δεν θέλω τη διάσπαση αλλά δεν με φοβίζει κιόλας. Και αυτό γιατί όντως είσαι ικανότερος από τον Γ. Παπανδρέου για τον οποίο εμείς με μια δόση υπερβολής δεν θέλουμε να σχολιάζουμε καν τους λόγους του. Δε θέλουμε να μας σώσει όπως και δεν μας αρέσει που θεωρεί τον εαυτό του θυσιαζόμενο. Και μιας και έχει κρεμασμένη τη κάπα του ας την πάρει και ας φύγει δεν θα χάσει η Ελλάδα και πολλά πράγματα ,πιθανώς ο Συνασπισμός το ΚΚΕ ο ΛΑΟΣ ή η ΝΔ ενώ ο μεταμοντερνισμός του μεταμοντερνισμού θα κερδίσει πολλά. Όπως ξέρεις τα σχόλια στις αναρτήσεις σου δεν ξεπερνάν τα διακόσια. Εάν μια ομιλία δεν κατορθώνει να αφήσει χώρο ώστε να βγουν από μέσα της οι μη κομματικές σημασίες δεν έχει πιθανότητα να συγκινήσει τη κοινωνία στο σύνολό της. Αγαπητέ Βαγγέλη πρέπει να κατανοείς ότι απευθύνεσαι ταυτόχρονα και στο κόμμα αλλά και στη κοινωνία. Θα πρέπει οι θέσεις σου να μπορού να να «παραλάσσονται»με τέτοιο τρόπο ώστε ο καθένας να μπορεί να δει ότι αντιπροσωπεύουν τα δικά του συμφέροντα. Αυτό λέγεται σύνθεση του κοινωνικού σώματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο λόγος δεν είναι συμπαγής ή σοσιαλιστικός αλλά μπορεί να μεταλαχθεί ταυτιζόμενος με κάθε ιδιοπροσωπία .΄Όπως ξέρουμε όλοι οι διαφορές παράγονται και εντός πλαισίου ομοιομορφίας γι αυτό και ο υπαρκτός μας άφησε χρόνους. Δεν θέλουμε να πούμε ότι τάχα ξέρουμε πολλά παρατηρήσεις προσπαθούμε να κάνουμε. Οι κοινωνικές σχέσεις όπως γνωρίζεις είναι «φορείς άμεσων ανταμοιβών και ποινών.» Την ποινή την ξέρουμε ίδίως τα παλιά στελέχη που είμαστε μαζί σου. Την ανταμοιβή όμως; Και για να μην πηγαίνει το μυαλό σου αλλού η ανταμοιβή υπάρχει όταν ο λόγος σου διαπερνά το κοινωνικό σώμα. ΄Όταν μας πείσεις ότι ένα νέο ΕΣΥ λόγου χάριν θα μας επιτρέπει να πεθαίνουμε τουλάχιστον με αξιοπρέπεια και όχι ως τσουβάλια πρωτεϊνών. Το νέο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να καθιερώσει αληθινές σχέσεις υποστήριξης του κράτους για όλους εμάς τους μη προβεβλημένους μη προνομιούχους έλεγε παλιά ο Ανδρέας. Και μη ξεχνάς ότι σήμερα μη προνομιούχα είναι η κάθε νέα γενιά που μπαίνει όπως μπαίνει στην αγορά εργασίας. Μερική απασχόληση ευέλικτες σχέσεις συμβάσεις ορισμένου χρόνου κ.λ.π. Δε λέμε ότι μπορείς δια μιας να αλλάξεις την οικονομία αλλά αυτές οι μη προνομιούχες νέες γενιές πρέπει να παλέψουν πολύ και συ που είσαι αυτοδημιούργητος αυτό το ξέρεις καλά. Παρακαλούμε να το δούμε στα λόγια σου. Γιατί τα λόγια σου πρέπει να βοηθούν. Δεν λές κάτι που είναι σωστό μόνο αλλά αυτό που είναι σωστό πρέπει να το αντικρίζουμε μπροστά μας στη μέρα μας. Και αυτό να φαίνεται στα λόγια σου. Και μπορείς βέβαια να λές ότι θα τα κάνεις όλα πράξη «στο όνομα του γενικού συμφέροντος του ελληνικού λαού,»σύμφωνα και με την άριστη νομική σου παιδεία, αλλά σαν αόριστο και για πολλούς μας μοιάζει. Το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού είναι να βρίσκει ο φτωχός κρεβάτι στο νοσοκομείο, να μπορεί να χειρουργηθεί χωρίς φακελάκι.Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα κίνημα των μη προνομιούχων ξεκάθαρα όχι στα πλαίσια ενός γενικού συμφέροντος. Πές το με άλλα λόγια εσύ αλλά πές το. Βέβαια πρέπει να δείς και τις επιχειρήσεις αλλά βρέ παιδί μου αυτή η εταιρική κοινωνική ευθύνη πολύ ξενέρωτη μας φαίνεται. Δεν θέλουμε να σε κουράσουμε άλλο. Πληροφοριακά σου λέμε ότι πήγαμε να ακούσουμε και την ομιλία του Λοβέρδου στο Βόλο, μοίρασαν και ένα φάκελο με τις ομιλίες και τις θέσεις σου. Η ομιλία καλά οργανωμένη. Ο κόσμος πολύ περισσότερος από τις καρέκλες. ΄Ακρως επιτυχημένη αν κρίνεις από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Μετά καθίσαμε να ακούσουμε τα σχόλια του κόσμου που είχε έρθει και των συντρόφων. Εκτός της γελοίας απόφασης της νομαρχιακής να μην έρθει σαν να μην είμαστε εμείς ΠΑΣΟΚ και σαν να μην αναγνωρίζει ότι η εκλογή προέδρου είναι διαδικασία του ΠΑΣΟΚ ο κόσμος ήρθε. Βέβαια εμείς που δεν είμαστε ειρηνοποιοί θα λέγαμε και άλλα για τη νομαρχιακή σχετικά με τη συγκεκριμένη απόφαση. Ο Λοβέρδος πιο ευγενής δεν είπε. Νομίζουμε Βαγγέλη ότι ακολουθείται για τα θέματα αυτά ήπια στάση. Όπως ακολουθήσατε και στη Βουλή και δεν δεχθήκατε σκεπτόμενοι την ειρήνη στο ΠΑΣΟΚ την ψηφοφορία που έπρεπε κατά τη γνώμη μας να δεχθείτε. Και αυτό γιατί εμείς πιστεύουμε ότι θα υπάρξει σύγκρουση αλλά αφήνετε την άλλη πλευρά να επιλέγει τους χρόνους των συγκρούσεων. Λάθος κατά την άποψή μας. Ακούσαμε λοιπόν τα εξής: « Και τι με νοιάζει εμένα ποιος θα βγει. Μα δε θέλεις να νικήσουμε; Εμένα με νοιάζει τι θάχει αύριο η τσέπη μου.» Αυτή τη στιχομυθία μπορείς να την πάρεις σαν ένα γενικό συμπέρασμα ιδίως από τους γηραιοτέρους συντρόφους. Οι νέοι έχουν ενθουσιασμό. Με βάση αυτό είναι κατά τη γνώμη μας απαραίτητο:1. Οι θέσεις από μόνες τους χάνουν την ισχύ τους όταν δεν μπορεί να δειχθεί ο δρόμος σύνδεσής τους με συγκεκριμένη πραγματικότητα. Η θέση είναι αυτή γιατί προσδοκούμε να πετύχουμε αυτό. Δεν θέλουμε να σας κάνουμε υποδείξεις αλλά νομίζουμε ότι μέσα στην αδιαφορία για την πολιτική , η σύνδεσή της με συγκεκριμένες και απτές πραγματικότητες ή αποτελέσματα είναι επιβεβλημένη.2.Καλό είναι να ξεκαθαρισθεί ότι οι σημασίες των λόγων σας δομούνται μέσα στις συγκεντρώσεις από κοινωνικά τοποθετημένους ακροατές. Και οι αδιάφοροι είναι κοινωνικά τοποθετημένοι. Το πλαίσιο κάθε συγκέντρωσης έχει ένα πλαίσιο ομοιομορφίας . Τη δυναμική προσωπικότητα του Βαγγέλη Βενιζέλου. ΄Όμως μην ξεχνάτε ότι και μέσα στις συγκεντρώσεις μπορούν να παραχθούν κοινωνικά διαφορές και εναντίον του πλαισίου ομοιομορφίας όπως πιο πάνω είπαμε π.χ. « Εγώ θέλω να ξέρω τι έχει η τσέπη μου.» Καλή επιτυχία. Ομάδα Βενιζέλος και ξερό ψωμί.

Ανώνυμος είπε...

Οι αυτόκλητοι υπερασπιστές Βενιζέλου τον καλούν να διώξει τους μέτριους και τους ανίκανους.
Οι αυτόκλητοι υπερασπιστές Παπανδρέου τον καλούν να διώξει τα βαρίδια και τους δεξιούς.
Θεωρίες συνομωσίας ένθεν κακείθεν .Οι μεν ψάχνουν για αυλικούς,οι δε αναζητούν υπονομευτές.Οι μεν μιλούν για οικογενειοκρατία,οι δε για διαπλοκή.
Και στη μέση ο Πρετεντέρης,έτοιμος να βάλει την κάπα (όχι του Παπανδρέου,τη δική του) και μαύρα γυαλιά και να τρέξει στην ΤΟ Κάτω Πευκακίων για να ανακαλύψει εκείνους που μιλάνε για υπονόμευση.Έτοιμος να κατατροπώσει ''εκείνους που άλλαξαν κόμμα και που τρέχουν ζαλισμένοι από υποψήφιο σε υποψήφιο'' (προς στιγμήν σκέφτηκα ότι κάνει αυτοκριτική,περιγράφοντας τη δική του πορεία).

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω,να βγαίνουν δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες:

1.Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι υπήρξε υπονόμευση.Άρα ο Πρετεντέρης πρέπει να τρέξει και σε πολλές ΤΟ ακόμα για να αποκαταστήσει την αλήθεια .

2.Οι ίδιοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι οι κατά τη γνώμη του υπονομευτές έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν τον Καραμανλή .

3.Παράλληλα,οι ίδιοι ψηφοφόροι προτιμούν για Πρόεδρο τον Παπανδρέου ,παρ'όλο που δεν πολυπιστεύουν ότι θα κερδίσει στις επόμενες εκλογές.

Αυτή είναι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ.
Να τη χαιρόμαστε όλοι...και να συνεχίσουμε να στοιχιζόμαστε τυφλά πίσω από αρχηγούς προσπαθώντας να μειώσουμε τους απέναντι.Η τέλεια συνταγή για να συρρικνωθούμε είναι να φθείρουμε τους υποψηφίους.Λες και δεν καταλαβαίνουμε ότι μαζί με τους ''δεξιούς'' ή τους ''ανίκανους'' θα πρέπει να συνυπάρχουμε την επόμενη μέρα.Γιατί αν συνεχίσουμε να λειτουργούμε σαν να είναι το ΠΑΣΟΚ άθροισμα από γκρούπες ,θα κάνουμε τον Καραμανλή τον μακροβιότερο πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης.

OnWine είπε...

Αγαπητέ Βγγέλη,

Δεν εχω δει μέχρι σήμερα πιό αυτοκαταστροφικό από εσένα.

Αν δεν είχες ανοίξει το στόμα σου από το βράδυ των εκλογών μέχρι σήμερα, αν δεν είχες κάνει ΑΠΟΛΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ, θα έκανες απλέ εκλογικό περίπατο.

Λυπάμαι γιά το ΠΑΣΟΚ, αλλά μάλλον το έχασες το παιχνίδι.

Unknown είπε...

Στέλνω έτσι για χάζι μερικά βιογραφικά από την ιστοσελίδα της Βουλής για αυτούς που δεν ήξεραν οι που περιμένουν.Καλό είναι να υπάρχουν για να συμπεριλαμβάνονται στον προβληματισμό.

Ο Γιώργος που δεν ήξερε.

Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών από 18.2.1999 έως 10.3.2004, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών από 25.9.1996 έως 18-2-1999. Επίσης διετέλεσε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά τα διαστήματα 1988-1989 και 1994-1996, υφυπουργός Πολιτισμού (1985- 1987),και υφυπουργός Εξωτερικών (1993- 1994). Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 1984. Είναι Αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Αυτομόρφωσης, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου, ιδρυτικό μέλος του Helsinki Citizens Assembly και συντονιστής ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Τιμήθηκε με βραβείο από το Ίδρυμα Μπότση για τους αγώνες του υπέρ της ελεύθερης ραδιοφωνίας (1988), από την οργάνωση "SOS Ρατσισμός" για την προσφορά του ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία (1996) και με το βραβείο Ιπεκτσί για τη δραστηριότητά του υπέρ της ελληνοτουρκικής προσέγγισης ως υπουργός Παιδείας κατά το διάστημα 1995-1996. Επίσης αναγορεύθηκε Μέγας Σταυροφόρος του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου και του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο Α΄. Κυκλοφόρησε τα βιβλία "1974-90: Στην Τροχιά της Ιστορίας" και "Το Δένδρο και το Δάσος" (1996).
Ο Φίλλιπος ο κριτικός
Διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης από 24.10.2001 έως 10.3.2004, υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από 13.4.2000 έως 24.10.2001, υπουργός Δημόσιας Τάξης από 30.10.1998 έως 19.1.1999, υπουργός Μακεδονίας- Θράκης από 22.1.1996 έως 30.10.1998, υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από 25.4.1986 έως 5.2.1987, υφυπουργός Πολιτισμού από 5.2.1987 έως 22.6.1988, υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από 22.12.1988 έως 18.6.1989 και από 18.6.1989 έως 2.7.1989, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από 8.7.1994 έως 15.9.1995 και από 15.9.1995 έως 22.1.1996. Την περίοδο 1984-1985, διετέλεσε γενικός γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης στο υπουργείο Παιδείας. Στις 17.4.1994, στο 3ο συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, θέση στην οποία επανεξελέγη στο 4ο συνέδριο του Κινήματος (30.6.1996), στο 5ο συνέδριο (21.3.1999) και στο 6ο συνέδριο (14.10.2001).


Ο Χρήστος που δεν ευθύνεται

Είναι επικεφαλής της μείζωνος αντιπολίτευσης στο Δήμο Αθηναίων με τη Δημοτική Παράταξη «Όμορφη Πόλη»(2002-σήμερα). Διετέλεσε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας από 13.4.1999 έως 24.10.2001. Από τον Ιανουάριο του 1995 έως τον Σεπτέμβριο του 1999 ήταν Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε αναλάβει τα χαρτοφυλάκια της πολιτικής Ενέργειας, της Υπηρεσίας Εφοδιασμού Euroatom και της πολιτικής των Επιχειρήσεων, Εμπορίου, Τουρισμού, Κοινωνικής Οικονομίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα και στις εξεγέρσεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου το 1973. Το 1974 οργανώθηκε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και από το 1977 μέχρι το 2005 εκλέγονταν συνεχώς στην Κεντρική Επιτροπή του. Την περίοδο 1978-1980 ήταν πρόεδρος της Ε.Φ.Ε.Ε. Πρόεδρος της Νεολαίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (1977-1981). Διετέλεσε γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος και εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επί σειρά ετών. Από το Μάρτιο του 2005 είναι Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική Ασφάλεια και Άμυνα. Είναι εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Η «΄Αννα που περιμένει.»

Διετέλεσε Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με χαρτοφυλάκιο την Απασχόληση και Κοινωνικές Υποθέσεις (1999-15.3.2004). Αναλαμβάνει υφυπουργός Ανάπτυξης στην Κυβέρνηση του Κ. Σημίτη με αρμοδιότητα σε θέματα Βιομηχανίας (1996-1999). Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας (1994-1996). Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ) (1993-1994). Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (1990-σήμερα). Γενική Γραμματέας Νέας Γενιάς (1988-1989). Γενική Γραμματέας Λαϊκής Επιμόρφωσης (1987-1988). Αναλαμβάνει Νομάρχης Καστοριάς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα θέματα μεταποίησης της Γούνας, την αναστήλωση του ιστορικού κέντρου της Καστοριάς (υιοθετείται η πόλη από την UNESCO), τα περιβαλλοντικά προβλήματα της λίμνης. Ως επίτροπος της Ε.Ε. στο συνέδριο της Δανικής προεδρίας για την ενσωμάτωση της διάστασης της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Ευρώπη της απονεμήθηκε το Βραβείο του Δικτύου για το 2002 σε αναγνώριση της συμβολής της στην προώθηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην Ευρώπη (Helsingoer, Δανία 21-22.11.2002). Ως επίτροποος της Ε.Ε. παρασημοφορήθηκε με τα διάσημα του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής ως έμπρακτη αναγνώριση από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας της πολύ μέγάλης προσφοράς της στον κοινωνικό τομέα και ειδικότερα στη δια βίου εκπαίδευση και στην καταπολέμηση της ανεργίας μεταξύ των νέων.

Πάγκαλος που γνωρίζει

Διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού από 13.4.2000 έως 20.11.2000. Επίσης διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών, από 22.1.1996 έως 18.2.1999, υφυπουργός Εμπορίου από 5.7.1982 έως 17.1.1984, Εξωτερικών από 17.1.1984 έως 5.6.1985 και από 5.6.1985 έως 26.7.1985 , αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών από 26.7.1985 έως 18.11.1988, από 18.11.1988 έως 18.6.1989, από 18.6.1989 έως 2.7.1989 και από 13.10.1993 έως 8.7.1994, υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών από 8.7.1994 έως 15.9.1994. Ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων "Γρηγόρης Λαμπράκης". Ανέπτυξε αντιστασιακή δράση στο εξωτερικό, κατά τη δικτατορία. Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης ως εντεταλμένος διδασκαλίας και ερευνητής (1969-1978) σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, προγραμματισμού και χωροταξίας και διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης του ιδίου Πανεπιστημίου. Μετείχε στο Κέντρο Μελετών και Διαφώτισης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ήταν νομικός σύμβουλος εργατικών σωματείων της Μεγαρίδας και ιδρυτικό μέλος της κίνησης "Πολίτες κατά του Νέφους". Το 1984, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το 1985 αναπληρωματικό μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου. Στις 8.8.1989, εξελέγη τακτικό μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και στις 23.8.1989 ορίστηκε μέλος της τριμελούς γραμματείας του. Επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής στο 2ο και 3ο Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ενώ την 1.11.1990 εξελέγη τακτικό μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου. Ηγήθηκε της αντιπολίτευσης στο Δήμο Αθηναίων από τον Οκτώβριο του 1994. Στις 6.9.1995 παραιτήθηκε από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ενώ στις 22.1.1996, με την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων του, παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος Αθηνών. Στις 30.6.1996, στο 4ο Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, και στη συνέχεια, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος. Στις 21.3.2000 στο 5ο Συνέδριο επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κατά την περίοδο 1989-1993 ορίζεαι αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ανώνυμος είπε...

Πατέρα,

Εχουμε να σου πούμε κάτι. Ακουσες τα νέα; Στις 11 Νοεμβρίου εδώ στην Αθήνα, στην κοιτίδα του πολιτισμού, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στην υπόλοιπη χώρα από την Θρακη και την Μακεδονία, από την άκρη του Αιγαίου μέχρι τα Επτάνησα, από τις βουνοκορφές της Ηπείρου μέχρι τις πανέμορφες ακρογιαλιές της Πελοποννήσου και της ηρωϊκής Κρήτης, θα στήσουμε κάλπες για να εκλεγώ ξανά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Θα έρθουν να με ψηφίσουν με πλοία, με αεροπλάνα, με κάθε τρόπο, πεζοί, ακόμα και σε αναπηρικά καροτσάκια. Ηλικιωμένοι, σαν τις αιωνόβιες ελιές, και νέοι σαν την αυγή. Όλοι αυτοί έρχονται πατέρα, για να τιμήσουν ένα σπουδαίο άνθρωπο, όπως λένε, τον άνθρωπο που τους βοήθησε, τον άνθρωπο που αγάπησαν.

Γι’ αυτά τα νέα θέλουμε να σου μιλήσουμε.

Εδώ στους δρόμους της Αθήνας, και κατά πως λέγουν σε όλη τη γή, ο κόσμος μιλάει για έναν άνδρα. Είναι δυνατόν ένας άνδρας να έχει χάσει τόσες εκλογές;

Λένε ότι μιλώ γιά γνωστά πλήν ξεχασμένα πράγματα, όπως την Νέα Διακυβέρνηση, την Δεύτερη ευκαιρία, την Νέα αρχή και την ανασυγκρότηση με την αριστερά. Λένε ότι τρόμαξα τους δυνατούς και τους κραταιούς, ότι ξεσήκωσα τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους. Μάγεψα με φράσεις όπως “δέχτηκα να σηκώσω το σταυρό του μαρτυρίου,” “απέναντι στη δεξιά,” “εγώ τίμησα τον Κώστα Σημίτη,” και ο “Νέος Πατριωτισμός.”

Λένε πως υπερασπίστηκα της μικρές και αδύναμες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία, και ότι στήριξα τους Αμερικανούς.

Πατέρα, άσε με να σου μιλήσω για μένα.

Θέλουμε να σου πούμε πατέρα, ότι θα σταθώ μαχητής, όρθιος, λεβέντης, με αξιοπρέπεια. Δεν θα φύγω σιωπηλά μέσα στο βαθύ σκοτάδι της νυχτάς από το ΠΑΣΟΚ, θα φύγω με το θόρυβο χιλιάδων φωνών, θα φύγω με τα χειροκροτήματα ενός ολόκληρου λαού.

Πατέρα, θέλω να σου μιλήσω με τον ίδιο τρόπο όπως κάθε φορά που συνέβαινε κάτι σημαντικό. Τα νέα είναι τα εξής: ένας σπουδαίος άνδρας, ένας μεγάλος επαναστάτης, διεκδικεί ξανά το ΠΑΣΟΚ
Και θέλω να σου πω κάτι ακόμα: Απέναντι έχω τον Βενιζέλο και τον Σκανδαλίδη που λένε ότι σε αγαπήσανε και σου σταθήκανε περισσότερο από μένα πατέρα.

Γειά σου, πατέρα.

Ανώνυμος είπε...

κ. Βενιζέλο,

Πολύ λίγο με ενδιαφέρει αν θα είμαστε στο ΠΑΣΟΚ του παιδιού και την 12η Νοεμβρίου αν βέβαια το παιδάκι αυτό γίνει πάλι αρχηγός. Θελω να προχωρήσετε μέχρι τέλους. Πολυζωγόπουλος, Φώφη, ο πνίχτης ο Παπουτσής, ο μεγιστος Τζουμάκας είναι σύντροφοί μου?

Ανώνυμος είπε...

Από το apomesa.info - Διαβαστε το και πάρτε χαμπάρι τι παίζεται με το παιδί και το βαθύ ΠΑΣΟΚ (λαρύγγι)


Μήπως η συμμαχία των 5 (με Β. Παπανδρέου, Πάγκαλο, Ευθυμίου, Χρυσοχοϊδη, Διαμαντοπούλου) αποφάσισε να ρίξει το βάρος της στον Γ.Παπανδρέου με την συμφωνία και του ιδίου ώστε να του δωθεί άλλη μια ευκαιρία στις ερχόμενες εκλογές (που εκτιμούν ότι θα γίνουν αρκετά πρόωρα) και μετά αν χάσει (που επίσης το εκτιμούν αλλά δεν του το λένε) να διεκδικήσουν δια της εκλεκτής της λέσχης Μπιλντερμπεργκ Κας Διαμαντοπούλου την ηγεσία χωρίς την ενοχλητική παρουσία του κ. Βενιζέλου ο οποίος ουσιαστικά θα έχει καεί από τώρα; Μήπως προσφέρουν στον ΓΑΠ μια ελάχιστη ευκαιρία και ίσως μία τιμητική προεδρική αποστρατεία και στην Κα Διαμαντοπούλου έναν ευχάριστο εκλογικό περίπατο σε δύο χρόνια; Και τέλος μήπως και ο κ. Σκανδαλίδης γνωρίζει ή και συμμετέχει στο παιχνίδι; Έρμε Βενιζέλο. Το έξυπνο πουλί από την μύτη πιάνεται. Κι εσύ την έχωσες πολύ βαθειά. Και υπερπήδησες και την ιεραρχία του άλλου Ευάγγελου (του Γιαννόπουλου). Μήπως λέμε πάντα ...μήπως

Sofia Maria Angelara είπε...

Αφού διάβασα με μεγάλη προσοχή το ποστ σας ομολογώ πως με κάνατε να νιώσω τόσο θετικά όσο ποτέ άλλοτε. Τα λόγια σας, το ύφος, οι ιδέες σας δείχνουν πόσο κορυφαίος είστε, πόσο πολύ φτάνετε στην τελειότητα μέρα με τη μέρα τόσο ως άνθρωπος όσο και ως πολιτικός. Μπράβο! Πραγματικά το αξίζετε.

Ανώνυμος είπε...

Ο κος Παπανδρέου μιλάει διαρκώς για υπονόμευση και υπονομευτές.
Μια αφελή ερώτηση κάνω.
Ο κος Πάγκαλος όταν έλεγε διαρκώς ότι η χειρότερη κυβέρνηση που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα ήταν η τελευταία του Κώστα Σημίτη, στήριζε ή υπονόμευε το ΠΑ.ΣΟ.Κ ;
Τώρα δήλωσε ότι στηρίζει Γιώργο, και αυτό για την ασυλία που είχε να λέει ότι ήθελε όταν άλλα στελέχη για ψηλού πήδημα βρέθηκαν εκτός ψηφοδελτίων ;

Ανώνυμος είπε...

Kύριε Βενιζέλο καλή επιτυχία στις περιοδείες σας.
Δυστυχώς ο αγώνας σας είναι άνισος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ. Καταχωρούν μόνο τις δηλώσεις του Γεωργίου Α. Παπανδρέου...Το "Α" δηλαδή Ανδρέα ήταν ένα τρυκ επικοινωνιακού στελέχους για να προσδώσει ηγετικό κύρος και κληρονομική συνέχεια στον Πρόεδρο του Κίνηματος. Με φανατισμό πρωτόγνωρο αλλά σύμφωνο με την παράδοση...του Κινήματος στον κεντρικό κομματικό μηχανισμό ( που συντηρείται χρηματικά και ανησυχεί για εργασιακό του μέλλον!)το πιστό επαγγελματικό προσωπικό της Χαριλάου Τρικούπη κάνει τη δουλιά του. Ομως τα χρήματα που παίρνει αυτό το προσωπικό και πολιτικοί τους προιστάμενοι τα πληρώνει το κράτος άρα εμείς οι φορολογούμενοι που τυγχάνει να ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ... και τα μέλη ή φίλοι του ΠΑΣΟΚ από τις συνδρομές ( ελάχιστα συνεισφέρουν πλέον οι Δ.Ο...)
Ολα αυτά δεν θα είχαν σημασία αν το "πολιτικό" επικρατούσε του προσωπικού και φυσικά αν γινόταν οργανωμένη συζήτηση διαλόγου για το ποιά ηγεσία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο ΠΑΣΟΚ και τη κοινωνία. Το "ποιά ηγεσία" μας φέρνει πιο κοντά στο πολιτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που πρέπει απο την αρχή να ξαναγραφτεί...δυστυχώς.
Οι διαφορές με τη Ν.Δ να γίνου ευδιάκριτες και φυσικά να διαπαιδαγωγηθεί με άλλες αξίες το εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ και των ψηφοφόρων του...Κάτι πολύ δύσκολο. Μια εμπνευσμένη ηγεσία και ένα ανάλογο στελεχιακό δυναμικό με προσβάσεις στην κοινωνία και τους χώρους παραγωγής της πολιτικής μπορει να αλλάξει την λανθασμένη πορεία του ΠΑΣΟΚ.
Οσο για τους φορείς των ιδεών της επίκλησης "βάλτε μέσα τα σπαθιά στις θήκες ή κάτι παρόμοιο..." προκαλούν γέλιο και δυσφημούν την παράταξη. Το ίδιο και οι φανατικοί που κάποτε ήταν αμίλητοι( μπροστά στον Ανδρέα ή όταν κατείχαν θέσεις εξουσίας) και τώρα ανακαλύπτουν τον "αριστερισμό της δεξιάς τους παρέκκλισης"(!) εδώ και δεκαετίες!
Ομως όλα αυτά γεννούν αδιέξοδα...ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να απομονώσει τους φανατικούς και να μείνει στο γεγονός ότι είναι πολυτέλεια να υπάρχει Βενιζέλος στο ΠΑΣΟΚ και είναι κρίμα ένας πολιτικός με νεωτεριστικές ιδέες και με "ματιά χωρίς αλαζονεία" να έχει παρασυρθεί απο ένα μέρος των συνεργατών του...έχει κοντά του αξιόλογα στελέχη που πρέπει να τον συνετίσουν πολιτικά για το καλό της παράταξης.
Τέλος προτρέπω σε κορυφαία στελέχη να κάνουν μόνο πολιτικές δηλώσεις και προτάσεις καθαρές και δημόσια διατυπωμένες για να ξέρουμε την πολιτική τους ταυτότητα. Μην μας παραμυθιάζουν με επικλήσεις ενότητας και λόγια φαιδρά που δεν αρμόζουν στην ιστορία τους.

ΜΕ ΤΙΜΗ

LIKELY VOTER
ΥΓ. : Ρίξτε μια ματιά σε "διαφορετικά e-mail" που λαμβάνετε και να απαντάτε έστω και αν αυτές οι ώρες είναι δύσκολες για επικοινωνία με τον κ.Βενιζέλο. Βοηθείστε τον, προσθέτοντας δυνάμεις στην μάχη του!Ναι, για τους συνεργάτες της ιστοσελίδας το λέω και όσους/ες λαμβάνουν email του κ. Βενιζέλου. Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Ανώνυμος είπε...

Ευάγγελε,

Κάνε μια κίνηση, πάρε τα καλά παιδιά από το κόμμα, κυρίως τον Αλ. Παπαδόπουλο και τον Μπένο, αλλά και τους άλλους που θεωρείς ότι είναι κατάλληλοι και δεν έχουν επιβαρυνθεί με ατασθαλίες, και ξεκινείστε ένα νέο κόμμα...

Σιγά την "παράδοση" των 30 ετών που έχουν τα τωρινά ελληνικά κόμματα. Στη Γερμανία αποσπάστηκε από την SPD με ιστορία 140+ ετών, ένα κομμάτι, die Linke (η Αριστερά) και παίρνει ήδη ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό στις σφυγμομετρήσεις. Και δεν έχει επικεφαλής έναν μπουλντόζα, όπως στη δική μας περίπτωση, καλή ώρα.

Και δεν θα είναι αριστερό το κόμμα σου, θα είναι στο κέντρο και θα αποσπάσει κόσμο από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα γίνει το παγόβουνο, το οποίο θα διαρρήξει τα βράχια που το συμπιέζουν!

Αλλά δεν αρκεί ένα κόμμα, χρειάζεται και ανανεωτική πολιτική: όχι στα κεκτημένα των συντεχνιών, όχι στους συνταξιούχους των 50 ετών, όχι στους πανεπιστημιακούς της λούφας και της αλληλοστήριξης, όχι στους επαγγελματίες χωρίς ταμειακές μηχανές, όχι στα επαγγελματικά και συντεχνιακά μονοπώλια, όχι στο χάρισμα χρεών χωρίς σοβαρό κοινωνικό λόγο, όχι στους αργόσχολους που εισπράττουν πανταχόθεν χωρίς να προσφέρουν κοινωνικό έργο. Ο κόσμος, ακόμα κι αν θίγεται επειδή έχει κακομάθει τόσα χρόνια, θα σε στηρίξει γιατί θα ξέρει ότι γίνεται ανανέωση και εξυγίανση.

Μπορείς?

.

Ανώνυμος είπε...

den pithete

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλο,
δεν ειδα τη συνέντευξη σας στο Alpha, αλλά διάβασα τα σημαντικά της σημεία σήμερα στην Ελευθεροτυπία. Αναμφισβήτητα διαθέτετε την ευφράδεια λόγου που χαρακτηρίζει τα δύο επαγγέλματά σας, αλλά αν φτάσαμε στο σημείο να εκλέγουμε πρωθυπουργούς με μόνο αυτό το κριτήριο, τότε τι να πω, μας αξίζετε κι εσείς και ο κύριος Καραμανλής.
Πάντως από έναν άνθρωπο με τη δίκη σας ευφυϊα δεν περίμενε ποτέ να πει το εξής απλοϊκό: "Αν ήμουν εγώ στο debate, θα είχαμε νικήσει τις εκλογές!" Πραγματικά, πιστεύετε πως περιμένουμε ένα ανούσιο τηλεοπτικό πρόγραμμα για να αποφασίσουμε ποιον θα ψηφίσουμε. Τι είμαστε; Πρόβατα ή Αμερικάνοι; Αν ήταν έτσι ο κύριος Αλαβάνος θα ήταν πρωθυπουργός και ο τηλεοπτικότατος κύριος Καρατζαφέρης αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μάλλον όμως εσείς πιστεύετε ότι είμαστε πρόβατα, γιατί το να υποστηρίζετε ότι οι εφημερίδες πάνε όπου πάει και το ρεύμα και πως δεν σας στηρίζουν και να περιμένετε να το πιστέψουμε, το λιγότερο υποτιμά τη νοημοσύμη του κάθε Έλληνα πολίτη. Και Βήμα διαβάζουμε και τον Πρετεντέρη βλέπουμε και ξέρουμε τι μας γίνεται, όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και χρόνια.
Συγκρίνοντας τη δικιά σας συνέντευξη με αυτήν του κυρίου Παπανδρέου, κατέληξα στο ότι εσείς τουλάχιστον δεν καταλαβαίνετε τι γίνετε γύρω σας! Πιστεύετε στ' αλήθεια πως ο κοσμάκης δεν ψήφισε ΠΑΣΟΚ, γιατί ο Γιώργος είναι λίγος; Έχουν ξεχάσει δηλαδή τις αμαρτίες σας 8 χρόνια και την κατάντια στην οποία φτάσατε αυτή τη χώρα και ο μόνος που τους φταίει είναι ο Γιωργάκης που δεν κάνει για Πρωθυπουργός! Ελάτε στα συγκαλά σας! Ανοχή δείξανε στην ΝΔ, γιατί φοβήθηκαν ότι θα ξανάρθει το ΠΑΣΟΚ με όλα τα λαμόγια που σας υποστηρίζουν. Με τι επιχειρήματα να αντιπολιτευτεί ο κος Παπανδρέου; Όταν 8 χρόνια το ΠΑΣΟΚ έκανε τα ίδια και χειρότερα! Να πει για τα σκάνδαλα; Να πει για την ακρίβεια; Τι να πει που δεν το ζήσαμε στο πετσί μας 8 χρόνια με το ΠΑΣΟΚ;
Άλλο ένα δείγμα ότι αντιλαμβάνεστε την πραγματικότητα με το δικό σας τρόπο, είναι ότι δεν αναγνωρίζετε τη δική σας ευθύνη για τη μείωση της δημοτικότητας σας στα γκάλοπ. Φυσικά και έπαιξαν ρόλο οι "θεωρίες" για την υπονόμευση, αλλά ο κύριος υπεύθυνος είστε εσείς και αυτό πρέπει να το καταλάβετε. Πληρώνετε το Ζάππειο, πληρώνετε τη "συγχώρεση στους ταλαίπωρους", πληρώνετε αυτούς που σας υποστηρίζουν, πληρώνετε την προβολή σας με αυτόν τον τρόπο από τα ΜΜΕ και από αύριο θα πληρώνετε και την αήθη επίθεση που κάνατε χτες στον κύριο Παπανδρέου. Τον οποίο δείξατε για ακόμα μια φορά πως δεν τον σέβεστε σαν άνθρωπο, σαν πολιτικό, ούτε καν σαν θεσμό.
Και το ότι ο κύριος Παπανδρέου είναι διχαστικός, ενώ εσείς ενωτικός, αυτό μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να σταθεί.

Και για να μην μακρυγορώ, ψήφισα ΠΑΣΟΚ 2 φορές γιατί πίστεψα στο Γιώργο Παπανδρέου. Αν βγειτε εσείς πρόεδρος υπάρχουν, άλλα, αριστερά κόμματα να ψηφίσω.

Ανώνυμος είπε...

Γι αυτό σε πάω γιατί είναι εναντίον σου το καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ,οι περισσότεροι μεγαλοδημοσιογράφοι,σύσσωμος ο δεξιός τύπος,οι κρυπτοδεξιοί των τηλεοπτικών πάνελς και οι εμετικοί δημοσιογράφοι αλα Θεμος και Τριανταφυλλόπουλος

Συντονιστή Διαδικτύου είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Συντονιστή Διαδικτύου είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Antonis Spyridakis είπε...

Βαγγέλη,
Η υπέρμετρη -μάλλον κατευθυνόμενη- βλακεία που κυριαρχεί αυτές τις μέρες στο ΠΑΣΟΚ, αρχίζω να πιστεύω ότι οδηγεί σε δρόμους χωρίς γυρισμό: στη διάσπαση.
Ίσως αυτή τελικά να είναι η καλύτερη λύση. Άσε τους (αυλο-)κόλακες να ακολουθούν το όνομα (χωρίς αντίκρυσμα), και πάρε το δρόμο σου. ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ θα στοιχηθούν πίσω σου μετά, και όχι εσύ. Προχώρα.
Α

Unknown είπε...

Ευάγγελε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΓΠ, έχει πλέον καταφύγει στην τακτική του λαϊκισμού. Και λαϊκισμός δε σημαίνει τίποτα άλλο παρά μία διαρκής κατάσταση δαιμονοποίησης, υπονόμευσης, συνομωσιολογίας και ψευδούς θυματοποίησης έτσι ώστε να γίνει κανείς συμπαθής στις μάζες.(ειρωνία το πώς αυτό το άτομο ξέπεσε σε τέτοιες πρακτικές!!)

Επίσης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΓΠ αντιπροσωπεύει αυτό που θα λέγαμε καθεστώς μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Άκου λοιπόν τί λέει ο Ουμπέρτο Έκο σε μια ανάλυση για το πώς οι αριστεροί θα μπορούσαν να φανούν αποτελεσματικοί απέναντι στο καθεστώς και στο λαϊκισμό του Μπερλουσκόνι. (αυτό στα 2003)
Η ανάλυση αυτή θεωρώ ότι θα μπορούσε να επεκταθεί σε κάθε διεκδίκηση εξουσίας. Eδώ εσύ αντιπροσωπεύεις τον αριστερό πόλο και ο ΓΠ το καθεστώς.

"Με λίγα λόγια θα πρέπει να εξαπολύονται συνεχώς και με θετικό τρόπο προτάσεις που θα αφήνουν την κοινή γνώμη να διακρίνει έναν άλλο τρόπο διακυβέρνησης και ότι είσαι σε θέση να στριμώξεις την άλλη πλευρά (ΓΠ), και να την αναγκάσεις να πει αν συμφωνεί ή δε συμφωνεί-να την αναγκάσεις δηλαδή να συζητήσει και να προασπίσει τα σχέδιά της και να δικαιολογήσει τις αθετήσεις των υποσχέσεών της-μη μπορώντας να οχυρωθεί πίσω από τη γενική κατηγορία ενός εριστικού και φιλόδοξου αντιπάλου(Εσύ). Αν πεις στον κόσμο ότι η άλλη πλευρά (ΓΠ) στη τάδε περίπτωση,έκανε λάθος, ο κόσμος μπορεί να μην καταλάβει αν έχεις δίκιο ή άδικο. Αν, όμως πεις στον κόσμο ότι εσύ θα ήθελες να κάνεις αυτό ή το άλλο, η ιδέα μπορεί να φανεί καλή για τη φαντασία και τα συμφέροντα πολλών ανθρώπων"

Επίσης, στη εποχή των ΜΜΕ, ο ιταλός διανοητής λέει ότι δίκιο έχει πάντα αυτός που μιλά τελευταίος.Π.χ, μετά την εξαγγελία ενός νόμου, πρώτα πάντα μιλάει η αντιπολίτευση και μετά οι κυβερνητικοί και βέβαια πείθουν οι δεύτεροι.
Για αυτό Ευάγγελε, πρώτος άνοιξες αυτήν την υπόθεση και τελευταίος θα την κλείσεις. Ο τελευταίος λόγος θα ανήκει σε εσένα. Και σε κανέναν άλλον.

Ακόμα δε θα ήταν κακό να ανεβάσεις στο blog σου τις συνεντεύξεις σου στα ΜΜΕ. (να τις απολαμβάνουμε)

Τέλος:Brainstorming συνθημάτων:
«Όλοι μαζί για μια νέα εποχή», "Όλοι μαζί για μια φυγή στο μέλλον", "Ας φύγουμε στο Μέλλον","Όλοι μαζί για το νέο ΠΑΣΟΚ", "Το αύριο δεν μπορεί να περιμένει","Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να περιμένει","Φυγή προς τα μπρος", "Όλοι μαζί για μια φυγή προς τα μπρος", "ΠΑΣΟΚ ενωμένο, ποτέ νικημένο","Μαζί για το ΠΑΣΟΚ της νίκης, για την Ελλάδα του Αύριο", «Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί, άλλη ήττα να δεχτεί» και ένα πιο ποδοσφαιρικό: «Άλλαξέ το, το τελειωμένο, δεν μπορώ, δεν μπορώ να περιμένω»…..

Ανώνυμος είπε...

den 8a bgeis kakomoirhhhhh.....

Manolis είπε...

Kε Βενιζέλο...μάλλον έχετε εκτροχιαστεί.Αντι για moderation στο blog,θα σας 'ηταν πολύ πιο χρήσιμο ένα moderation στον λόγο σας.
Καθημερινά αποδεικνύεται, ότι η φιλοσοφία σας είναι ξένη για τον κόσμο του Πασόκ.Αυτοαπαξιώνεστε και καταστρέφετε μόνος σας την όποια καλή εικόνα είχε ο κόσμος για το πρόσωπό σας.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΡΟΣ 6ο
ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΘΕΡΟΥ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΕΣΥ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΑΣ ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΘΕΣΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣ!
ΕΙΔΙΚΑ ΟΣΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΑΔΟΧΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΑΓΙΟΙ.
ΤΟ ΟΤΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΙΔΑ ΛΑΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΩΟ ΧΩΡΟ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΣΟ ΣΕ ΘΕΤΙΚΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ.
ΕΥΑΓΓΕΛΕ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΒΛΗΤΗ.
Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΦΗΣΕ ΣΤΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΙΑ ΒΙΛΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ.
Η ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ.
ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΙΣ ΓΥΦΤΙΕΣ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΙΒΑΝΗ ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΣΟΥ ΦΩΝΑΞΕΙ:
ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΩΛΟΚΟΜΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΤΣΙ ΒΑΓΓΕΛΗ;
ΕΥΑΓΓΕΛΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΞ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΣΕ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΟΥ.
Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΝΟΙΩΘΕΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ. ΕΣΥ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟ.
"ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΜΑΣ".
ΑΡΚΕΤΑ. ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑ ΟΥΤΕ ΠΡΟΙΚΩΟ.
ΕΥΑΓΓΕΛΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙΣ!
ΑΛΗΘΕΙΑ! ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝ ΑΝΕΡΓΟ;

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΡΟΣ 7ο
Ο ΠΙΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΨΕΥΤΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΕ.
ΤΙ "ΠΡΟΕΔΡΟΣ" ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΟΤΑΝ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ;
ΑΥΤΟΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΒΑΓΓΕΛΗ;
ΚΑΙ ΣΥ ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ. ΣΚΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ;
ΑΝ ΜΙΛΗΣΕΙΣ Η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΘΑ ΣΕ ΣΚΙΣΕΙ;
Ο ΑΡΧΙΣΥΝΤΕΧΝΟΣ-ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ-ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ
ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ "ΤΗ ΨΕΙΡΑ ΠΟΥ ΑΜΑ ΧΟΡΤΑΣΕΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΓΙΑΚΑ"
ΦΤΥΣΤΟΥΣ ΒΑΓΓΕΛΗ. ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΝ!

Ανώνυμος είπε...

ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΟΥ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕ ΜΟΥ ΤΟΝ ΕΝΙΚΟ

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΒΑΛΛΕΣΑΙ ΩΣ 'ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΗΣ' ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ 'ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ' ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 'Κου' ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Α.Π ΤΟ '92 ?

ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ
Α.Κ

Ανώνυμος είπε...

Έχουν εκτροχιασθεί τα ΓΑΠάκια. Έρχονται εδώ και βρίζουν και μιλούν και για δημοκρατία! Είναι εκπληκτικό πως προσπαθούν να στηρίξουν τον φουκαρά!

Ανώνυμος είπε...

ΣΗΜΕΡΑ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2007

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΡΟΜΕΤΩΠΙΔΑ ΑΠΟ 8.10! ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΣΩΣΤΟ;

ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΕΚΤΡΑΠΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΆΜΕΣΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΤΑΓΜΑΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΙΑΣ ΜΑΧΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΑΣΟΚ...

Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΉ ΕΝΟΤΗΤΑ...ΚΑΤΑΝΤΑΕΙ ΑΝΟΥΣΙΑ ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΟΤΕ
ΜΕΤΑΞΥ ΣΤΕΛΕΧΩΝ . ΑΠΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΚΧΩΡΟΥΣΑΝ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΠΙΣΩ...ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ...ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ.

Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΩΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΚΡΥΒΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ...

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΌ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ
Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ
Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΈΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ. ΝΑ ΕΠΙΒΆΛΛΕΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΜΙΛΛΑΣ.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ :
1. ΠΟΙΑ ΗΓΕΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ
2. ΠΟΙΑ ΗΓΕΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
3. ΠΟΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΌ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΠΡΟΤΑΓΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
4. ΠΟΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΗ, ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΜΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ

Ο Ε.Βενιζέλος κάθε μέρα δίνει αξιόπιστες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Ευτυχώς έχει αντοχές και σε "πολεμικές καταστάσεις και σε περιόδους ειρήνης". Το ζητούμενο είναι να έχουμε συνεχείς "περιόδους ειρήνης" με προτάγματα, με διάλογο, με ουσιαστική δημοκρατία.

ΜΕ ΤΙΜΗ LIKELY VOTER

NAKAS είπε...

ΚΥΡΙΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΙΑΣΕ Ο ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ 3 ΜΗΝΕΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΡΓΟΜΙΣΘΟΥΣ ΟΝΝΕΔΙΤΕΣ??

Ανώνυμος είπε...

Φίλτατε κ. Βενιζέλο,

Επειδή από ημερών είχα σκοπό να σας συστήσω να αποδεσμευτείτε από το σαράβαλο που είναι πλέον το ΠΑΣΟΚ, μπήκα να γράψω κάτι σχετικό, αλλά βλέπω ότι σας το έχουν συστήσει κι άλλοι. Δεν έχω λοιπόν να προτείνω κάτι πρωτότυπο, απλά επαναλαμβάνω ότι πρέπει να ετοιμαστείτε να ανεξαρτοποιηθείτε.

Φαντάζεστε να νικήσετε στις 11/11 και να έχετε όλο αυτό το χυλό επαγγελματικών στελεχών, φαναστισμένων οπαδών και βολεμένων συνοδοιπόρων υπό τη διοίκησή σας και να πρέπει (χάριν της ενότητας, λέμε) να συζητάτε μαζί τους; Το καλύτερο happening θα γίνει όταν κερδίσετε την εκλογή και στη συνέχεια δηλώσετε την αποχώρησή σας από αυτό το κόμμα! Θα αποτελεί δείγμα μεγαλείου και οξυδέρκειας. Αλλά εγώ είμαι βέβαιος ότι θα εύχεστε να χάσετε!

Φροντίστε να μαζέψετε τους καταλληλότερους συνεργάτες και ξεκινείστε ένα νέο κόμμα, χωρίς βαρίδια. Καλή επιτυχία και γράψτε πού θα έρθουμε να γραφτούμε μέλη κι εμείς. ;)

Συντονιστή Διαδικτύου είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Συντονιστή Διαδικτύου είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Μ.Μ είπε...

Μάλλον κ. Βενιζέλο θα πρέπει να προετοιμάζεστε για την οριστική ρήξη με το πασόκ μετά την ενδεχόμενη ήττα σας στις 11 Νοεμβρίου. Η παραμονή σας σε αυτό το κόμμα όχι μόνο θα σημάνει τον πολιτικό σας θάνατο αλλά και θα αποδείξει σε όσους σας πιστεύουν ότι όλη η προσπάθεια γίνεται για την καρέκλα. Η γλυκανάλατη ενότητα για χάριν της εξουσίας θα επιβεβαιώσει για ακόμη μια φορά την αποδοκιμασία που σας έδειξε ο λαός. Έχετε λοιπόν τα εξής ενδεχόμενα. Ή νικάτε και αλλάζετε τις δομές και τα πρόσωπα, για να πραγματοποιήσετε αυτά που γράφετε αποδεικνύοντας ότι δεν είναι κούφια λόγια, ή χάνετε και αποχωρείτε και ρηξικέλευθα τολμάτε νέα πολιτική κίνηση. Υπάρχει επίσης και η δυνατότητα να λουφάξετε περιμένοντας ίσως ένα νέο στραβοπάτημα στις επόμενες εκλογές;
Δυστυχώς το κόμμα κ. Βενιζέλο είναι στο μεγαλύτερο κόμμα του σάπιο και αν είστε ειλικρινής θα αναγνωρίσετε ότι δεν έχει τίποτα διαφορετικό να προσφέρει στον κόσμο απο τη ΝΔ εκτός απο διαχειριστικές διαφοροποιήσεις. Αν είστε νικητής η όποια προσπάθεια να προχωρήστε με αυτό το υλικό θα είναι θνησιγενής [ για να χρησιμοποιήσω τα λόγια σας ]. Η ρήξη είναι μονόδρομος ευτυχώς [ μπας και αλλάξει τίποτα επιτέλους στην πολιτική ]

Ανώνυμος είπε...

eime 33 xronon kai ta asfalistika mou dikeomata ta diaxirizonte penhntarides kai eksintarides
kalopliromenoi sindikalistes
mou dhmiourgite mia ipopsia
oti otan ego tha exo pragmatiko problima me thn sintaksh mou autoi tha einai sta thimarakia

mhpos mia lish gia to asfalistiko tha einai na miothoun oi asfalistikes dapanes ton gerontoteron me skopo
thn kaliterh diaxirish ton tamion
etsi oste na ginei praksh
auto pou enoume me to ritoriko erothma

"ti kosmo tha afisoume sta pedia mas?"

Ανώνυμος είπε...

eiste poli laikisths legontas
(fotografisontas to gap) peri ikogeniokratias
afinontas ta ola "flou"
kai legontas oti iste enas apo mas
to apo emas omos pepei na to dieukrinisete
enoite emas to lao h apeuthineste se 200 atoma mesa sto pasok

ta iponoumena peri ikogeniokratias kai lipon (paragogon-yponooumenon)
orismenous mas vazoun se skepshs (kakos malon) gia sxeshs
sas me ekdotiko organismo meso ths oikogenias sas kai ths ginekas sas
kati akoume gia ΔΕΛΦΙΝΙ Α.Ε. thio ths ginekas sas synergaths tou kiriou Mhtsotakh
ktl.


ego kirie venizelo den psifizo atoma epidi exoun h den exoun onoma
den psifizo atoma epidi exoun h den exoun bohthia apo thn ikogenia tous
den psifizo atomo epidi exei h den exei doulepsei sthn ikodomh
psifizo me mono kritirio an hne kapios ikanos kai leei alhthies

ikanos na lete alithies den eiste dioti
lete oti eiste enas apo emas, distixos emena h gineka mou den einai simetoxos se kamia eteria me
ton kirio lamrakh oute o thios ths einai sinergaths tou kiriou Mhtsotakh
enas apo mas tha borite na ginete mono an exete kinous stoxous
oxi omos laikizontas giati tha sas ethei boumerag

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλο,

συμφωνούν πολλοί ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ τελευταία -και κύριος λόγος ήττας του και πάλι- είναι η διγλωσσία του.

Όμως θα ήθελα να μου πείτε πότε αλήθεια το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν δίγλωσσο? Και από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου ακόμα. Βλέπετε, τότε δεν υπήρχε η πολυφωνία των μέσων και η εξάπλωση του internet που υπάρχει σήμερα, γιατί αλλιώς και τότε δε θα είχε τη δημοτικότητα που δεν έχει σήμερα.

Ο "σοσιαλιστής" που νοσηλεύεται στο Harefield (γιατί δεν πήγε στην Κούβα να νοσηλευτεί), που αγοράζει βίλες στην Εκάλη (γιατί δεν αγόρασε στο Βιετνάμ και στο Λάος, τους "σοσιαλιστικούς παραδείσους") δεν είναι δίγλωσσος?

Φοβάμαι ότι δύσκολα θα τα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να πείσει για το σοσιαλιστικό προφίλ του, με mercedes, πολυτελείς γάμους κλπ κλπ.

Ανώνυμος είπε...

Α ρε Βαγγελη...ποσο λιγος αποδειχθηκες τελικα.....Σε στηριζε σχεδον ολο το πασοκ, ολοι οι ψηφοφοροι του, οι δυο ηττες του Γιωργου, ολοι οι μεγαλοδημοσιογραφοι, ολες οι εφημεριδες,μεχρι κι ο Κουρης, ολα τα αριστερα κομματα,ολα τα πολιτικα συμφεροντα, ολο το μητσοτακεικο και το μονο που καταφερες ειναι αναστησεις το Γιωργο........παρε την πλατφορμα σου προτου γινεις τελειως ρομπα

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ,

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. ΠΑΡΤΟΥΣ ΦΑΛΑΓΓΙ. Ο ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΜΑΛΘΑΚΟΤΗΤΕΣ. ΓΙ ΑΥΤΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΟΤΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ. ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΕΚΛΕΓΕΙ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΡΑ, ΜΕ ΟΡΙΑΚΗ ΙΣΩΣ ΔΙΑΦΟΡΑ. ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΧΑΣΕΙ ΘΑ ΤΟΥ ΠΕΣΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΑΝΤΙ. ΘΑ ΕΙΝΑΙ 60 ΧΡΟΝΩΝ, ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΣΕΝΑ ΑΡΧΗΓΟ ΘΑ ΞΑΝΑΜΠΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΔ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ, ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΧΗ, ΟΧΙ ΜΙΑ ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΗ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΝΑ "ΗΓΕΙΤΑΙ" ΕΝΟΣ ΣΥΡΦΕΤΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ ΕΠΟΧΩΝ.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΣΑΣ. ΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΛΗΞΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Καταλαβαινω οτι το ΠΑΣΟΚ εχασε γιατι...Φταιει ο Βενιζελος.Εκει το πανε και ειναι ανεκδοτο απο μονο του.Καταλαβαινω ομως οτι αν δεν αντιδρασουμε οι πολιτικα (εστω και λιγο) σκεπτομενοι θα βασιλευουν οι απαραδεκτοι.Ειναι ενας αγωνας που μ αρεσει να τον αγωνιστω.

kbabis είπε...

Γειά σε όλους, βλέπω ότι όσο περνάνε οι μέρες τόσο και λιγοστεύουν αυτοί οι οποίοι γράφουνε τις σκέψεις τους. Ελπίζω πως συνεχίζει πολύς κόσμος να διαβάζει. Εγώ θα ήθελα να πω στον ΒΒ ότι θα πρέπει να σταματήσει να ασχολείται εντελώς -μαχαίρι που λένε- με τους άλλους συνυποψηφίους για την προεδρία και να αφιερωθεί αποκλειστικά και μόνο στην αντιπολίτευση όπως και έκανε σήμερα. Θα ήθελα ακόμη να του πω πως θα πρέπει να χρησιμοποιεί γλώσσα πιο προσιτή στον μέσο άνθρωπο για να αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος τι ακριβώς λέγεται.
Καλό Ξημέρωμα

Ανώνυμος είπε...

... Ο προηγουμενος
Μην ασχολησε με το Γιωργο, εχει φορτισμενο ονομα για τους παλιους ΠΑΣΟΚτζηδες.Αγνοησε τον και μιλησε για ολα τ αλλα.
Ηταν ωραιο που αρχισες να κανεις εκ μερους του ΠΑΣΟΚ αντιπολιτευση.Ο κοσμος το θελει.ΟΡΙΣΤΕ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ΤΥΜΠΑΝΟΚΡΟΥΣΙΕΣ

Ανώνυμος είπε...

κ. Βενιζέλο,

Από Πάτρα είμαι και εκπροσωπώ 3 ψήφους. Σας μεταφέρω λοιπόν αυτό που ακούω. Πρόκειται για ντέρμπυ. Θα δούμε πως θα καταλήξει αλλά έστω και μικρή πλειοψηφία να έχει ο γιωργάκης ή ΕΣΕΙΣ θα τα καταφέρετε στον Β γύρο. Μιλήστε στον λαό. Ξέρω ότι ο μηχανισμός είναι ελεγχόμενος, αλλά προσπαθείστε. Η συνέντευξή σας στον ALPHA ήταν εκπληκτική. Δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης με τον γιωργάκη.

κ. Βενιζέλο,

Αν το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο παρακαλώ να σκεφτείτε την δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα. ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ είμαστε πολλοί που θα σας στηρίξουμε αμέσως!

Ανώνυμος είπε...

Εμπρός Βαγγέλη στο δρόμο που χάραξε ο Τσοβόλας, ο Στεφανόπουλος, ο Σαμαράς, ο Παπαθεμελής...

Γιατί νομίζεις ότι θα έχεις καλύτερη τύχη από αυτούς; κι αυτούς τους περιτριγύριζαν κόλακες και τους χάιδευαν τα αυτιά παροτρύνοντάς τους να κάνουν δικό τους κόμμα... Και μετά χάθηκαν...

Σαν αρχηγός στο Πασοκ θα σε ψηφίσουν όλοι, ακόμα και οι "Παπανδρεϊκοί" ψηφοφόροι (αρκεί να αποδείξεις πως μπορείς να συνυπάρχεις με τον Παπανδρέου), ενώ σαν αρχηγός ενός άλλου κόμματος, δε θα σε ψηφίσουν ούτε οι "δικοί" σου!

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΞΕΚΑΤΙΝΙΑΖΕΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ! ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΩΡΙΖΟΥΝ!!!

Για το καλό του τόπου και της παράταξης ρε ΓΑΜΩΤΟ!

(Ένας αγανακτισμένος - ουδέτερος ως προς το θέμα του αρχηγού - ψηφοφόρος)

Ανώνυμος είπε...

κ. Νάκα,

Δεν θέλετε υπεράσπιση από κανέναν. Οι αργόσχολοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ίδια, μπλέ και πράσινοι!

Ανώνυμος είπε...

Πας να βγεις προεδρος ενος κόμματος που δεν σε θέλει για πρόεδρό του. Τα βαλες με τον κομματικό μηχανισμό, με τους παλαιοκομματικούς, με τους συνδικαλιστές. Ένα πράγμα θα σου πω και μετα θα σε αφήσω στην κατρακύλα σου...Η δημοκρατία είναι ενα πολίτευμα που ψηφίζουν οι πολίτες και εκλέγεται ότι θέλουν οι εφορευτικές επιτροπές........Περαστικά

Ανώνυμος είπε...

Eμπρός για τη νίκη

"Σύντροφε Bαγγέλη:

H γενναία σου πράξη να προχωρήσεις στη διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος σε μία στιγμή κρίσιμη για το κίνημα και το σοσιαλισμό στη πατρίδα μας σε τιμά. O δημοκρατικός λαός του ΠΑΣOK, πληγωμένος αλλά όχι ταπεινωμένος όπως είπες, βρίσκει στο πρόσωπό σου τον ηγέτη που θα τον οδηγήσει στη νίκη ενάντια στη δεξιά.

Σύντροφε Bαγγέλη είμαστε μαζί σου"

Ανώνυμος είπε...

Αξιότιμε κ. Bενιζέλο:

Σαν έτοιμος από καιρό βαδίσατε στο Zάππειο με ύφος που δεν αρμόζει σε έναν αριστερό, να μας ανακοινώσετε την σωτηρία του κόμματος και της χώρας.

Kαι σας ρωτώ κ. Bενιζέλο: με ποιους θα σώσετε την χώρα; Mε τον κ. Παπαντωνίου του Xρηματιστηρίου; Mε τον κ. Kουλούρη; Mε την Αυριανή του Kουρή;

'Oταν ο κόσμος δεν ψήφισε ΠΑΣOK, ακόμα και όταν κάηκε η χώρα, δε το έκανε αυτό από την απέχθεια του προς ένα κόμμα στου οποίου την εικόνα κυριαρχούσαν στελέχη όπως ο κ. Λοβέρδος, η κ. Αποστολάκη, και φυσικά εσείς κ. Bενιζέλο;

Tι σας κάνει να πιστεύεται πώς αντί για την υπόσχεση της νίκης, δεν αποτελέσατε το αίτιο της ήττας;

Mε εκτίμηση

Δημήτριος Δρουτσίνας

Δασολόγος

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να απευθυνθείτε σε συγκεκριμένες ομάδες του λαού που θίγονται από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.Οι συμβασιούχοι που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους,οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής,οι κτηνοτρόφοι που βλέπουν τις βιομηχανίες γάλακτος να τους αγοράζουν το προϊόν τους ολοένα και φτηνότερα,οι εκπαιδευτικοί του δημόσιου πανεπιστημίου,οι φοιτητές,οι εργαζόμενοι που απειλούνται άμεσα από τα ασφαλιστικά σχέδια της Νέας Δημοκρατίας,οι μικρασιατικής καταγωγής που οι αντίπαλοί σας,τους αποκαλούν ,στο πρόσωπό σας....τουρκόσπορους.Τώρα που διασφαλίσατε ότι το κόμμα δεν θα λειτουργεί σαν προσωπικός κομματικός μηχανισμός του ΓΑΠ-αν και πολύ αμφιβάλλω-,εντατικοποιείστε τον αγώνα που κάνετε να σώσετε του πασοκ από την εντατική που το έχει βάλει,χρόνια τώρα ο υιός Παπανδρέου.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Σήμερα στην επικαιρότητα ήταν το ασφαλιστικό και τα σχέδια της κυβέρνησης.Αμέσως ο Βενιζέλος έτρεξε να συνομιλήσει με συνταξιούχους ,το πρωί και έκανε μια πολύ καλή δήλωση για αυτό αναφέροντας τις θέσεις του ιδίου και του ΠΑΣΟΚ.Ο Παπανδρέου,με καθυστέρηση,το απόγευμα,έκανε μια χλωμή δήλωση ,διαβάζοντας ένα κείμενο που δεν το είχε μάθει και καλά γιατί συνεχώς κόμπαζε.Γι αυτό σας προτιμώ για πρόεδρο.Είστε συγκριτικά πολύ καλύτερος.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης πρέπει να απευθυνθείτε και να πάτε στο χώρο δουλειάς τους στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που κινδυνεύουν άμεσα από την επέλαση Του Βγενόπουλου και της ΜΙΓ και των δήθεν επενδυτών απο το Ντουμπάι-VIVARTIA,ATTIKA K.A-.Aπευθυνθείτε στους ανθρώπους που πλήττονται άμεσα από τη Νέα Δημοκρατία

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 369   Νεότερο› Νεότερο»

ShareThis