Πέμπτη, Μαΐου 03, 2007

Τι απέγινε η Θεσσαλονίκη του πολιτισμού;

Αυτό ήταν το θέμα της δημόσιας συζήτησης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία μου το περασμένο Σάββατο 28 Απριλίου 2007 στην Αποθήκη 1 του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εκπροσώπων διαφόρων φορέων της πόλης και κυρίως πολιτών που θεωρούν το ζήτημα αυτό κρίσιμο για το ίδιο το μοντέλο και τις προοπτικές ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης.
Εδώ βρίσκονται τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συζήτησης αυτής που μπορεί να συνεχιστεί και από εδώ, εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον.

51 σχόλια:

Archimidis P. είπε...

Ερώτημα που ταλανίζει όλους εμάς εδώ και χρόνια. Μια πόλη, η οποία έβγαλε λογοτέχνες, μουσικούς, γενικότερα ανθρώπους της τέχνης-κι όχι μόνο-έχει καταντήσει πλέον σκιά του εαυτού της. Θλίψη και μόνο θλίψη. Μολοταύτα, υπάρχει μια νέα γενιά-μικροί πυρήνες δράσης-η οποία προσπαθεί να δείξει κάτι καινούριο και διαφορετικό. Υπαρκτό το ερώτημά σας. Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι αργά...
Να είστε καλά.

Ανώνυμος είπε...

Η φωτογραφία στο προφίλ δεν είναι η σωστή. Ένας πολιτικός πρεπει να τα προσέχει αυτά. Νομίζω ότι θα πρεπει να την αλλάξετε. Αυτή βέβαια είναι η ταπεινή μου γνώμη. Μιχάλης Παπαδόπουλος.

harrygrath είπε...

Αν η μη-απαντηση στο ερωτημα μου επι "ευαισθητου εθνικου θεματος " ειναι για καλο σκοπο,να παω πασο. Εθνικο,καθοτι αφορα ομογενες εθνος.Ομογενεις ή συγγενεις ειναι ολοι οι Βαλκανιοι λαοι,απλα ειναι αλλοεθνεις. Ο ΚΕΙ,με ορολογια ναζιστικης Γερμανιας,δηλωνει "ομογενεις " τους ομοεθνεις & "αλλογενεις " τους αλλοεθνεις.
Λυπηρη η χαμηλη προσελευση στο μπλογκ,ο κοσμος δεν εκτιμα ακομα τη δυνατοτητα να συνομιλει απ' ευθειας με μελλοντα ΥΠΕΞ & πιθανο -σε (ρεαλιστικα ) 20 χρονια -πρωθυπουργο, Scripta manent.
Επι του θεματος,η Σαλονικη ειναι λυπηρο " προτυπο " εθνοκαθαρμενης πολης,με 88% αλλοεθνεις to '12,αντιστοιχο της Ιζμιρ/Σμυρνης,με 40% Ρωμιους,to '22 .
Η ιδεα της εθνοτικης αναδημιουργιας,ethnic reconstruction,δηλ.η αποδοση τιμητικης ιθαγενειας στους κατιοντες των διωγμενων αλλοεθνων & σε 50 χιλ Εβραιους,με δικαιωμα επιστολικης ψηφου,σας βρισκει ευμενως διατεθειμενο ?
Ειτε με αμοιβαιοτητα σε κατιοντες διωγμενων Ρωμιων απο Ιστανμπουλ,Ιζμιρ,Πλοβντιβ,Μπιτολα,Γευγκελι,ειτε μονομερως.

Ανώνυμος είπε...

Έγινε Θεσσαλονίκη του ...Ψωμιάδη και του ...Παπαγεωργόπουλου!

Παρρησία είπε...

Μάλιστα... αφού κήδεσθε για τη Θ του πολιτισμού, γιατί δεν κατεβήκατε για δήμαρχος ώστε να την εκπολιτίσετε ο ίδιος?

Troll είπε...

"Τι απέγινε η Θεσσαλονίκη του πολιτισμού"
Την καταπιε η παρεχομενη,στον Θεσσαλονικιο, ποιοτητα ζωης απο την πολιτεια.
Δεν γνωριζω τον πολιτισμο της θεσσαλονικης ουτε γνωριζα ,αλλα ο παραγωμενος πολιτισμος μιας κοινωνιας ειναι ευθεως αναλογος με την ποιοτητας ζωης των πολιτων της.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαι Σαλονικιός και δυστυχώς έχω επισκεφθεί την όμορφη πόλη σας ελάχιστες φορές. Αλλά θυμάμαι τους ΑΜΑΝ να μιλάνε για έλλειψη θεάτρων στην Θεσσαλονίκη. Δεν ξέρω αν έχει λυθεί το πρόβλημα αυτό αλλά θεωρείται πως η Θεσσαλονίκη ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα ποτέ αφού η τέχνη αναπτύσσεται κυρίως στην Πρωτεύουσα; Και μάλιστα πολλές φορές από καλλιτέχνες που δηλώνουν λάτρεις της συμπρωτεύουσας.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Αν δεν το καταλάβατε ή αν δεν θέλετε να το καταλάβετε το μήνυμα των εκλογών στη Γαλλία, οι πολίτες προτιμούν μια αδίστακτη, σκληρή και αντιλαϊκή δεξιά παρά σοσιαλιστές που είναι κακά αντίγραφα της δεξιάς. Δεν έκανε στροφή το εκλογικό σώμα προς τα δεξιά αλλά τα κόμματα. Γι'αυτό και θα ξαναχάσετε στις εκλογές. Λυπηρό μεν, πρόβλημά σας δε.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και συγγνώμη για το άσχετο σχόλιό μου σε σχέση με το post.

JAMES είπε...

Κατά τα φαινόμενα ο πολιτισμός δεν έλκει.΄Η μήπως το θέμα πρέπει να τεθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια?
Με την ευκαιρία τι απέγινε η εκκαθάριση της πολιτιστικής του 1997.Είναι ακόμη σε εκκρεμότητα?
ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ.

Georgios Vagianos είπε...

Παρακολούθησα την εκδήλωση και οφείλω να τονίσω ότι ήμουν μάλλον ο νεώτερος στην αίθουσα.Μήπως πρέπει να σας προβληματίσει το γεγονός ότι ούτε οι νέοι αλλά ούτε και οι άνθρωποι του πολιτισμού ήταν παρόντες;
Καταρχήν μην συγχέετε τον πολιτισμό με την παιδεία.Το ΑΠΘ παράγει παιδεία και όχι πολιτισμό με τη στενή έννοια.Με την ευρύτερη έννοια,πολιτισμός είναι και οι καλοί τρόποι ή ο τρόπος διεξαγωγής τηλεοπτικών πολιτικών συζητήσεων για παράδειγμα.Ισως πίσω από αυτή την σκόπιμη σύγχυση δικαιολογείται το γεγονός ότι στην αίθουσα η πλειοψηφία των παρόντων ήταν οι συνάδελφοί σας πανεπιστημιακοί ,κάποιους από τους οποίους δυστυχώς διορίζατε στα ΔΣ πολιτιστικών οργανισμών.
Σύγχυση νο2.Τα μέλη των ΔΣ των φορέων ΔΕΝ είναι «οι άνθρωποι του πολιτισμού».Είναι «οι άνθρωποι του Υπουργού».Οι άνθρωποι του πολιτισμού είναι οι δημιουργοί και αυτοί που κάνουν γνωστή στο κοινό την πολιτιστική δημιουργία (ακόμη και οι συντηρητές έργων τέχνης ή και οι αρχαιολόγοι,παρά τη μη άμεση σχέση τους με τη δημιουργία).Για αυτούς δεν αναφέρατε ούτε μια λέξη.Ο πολιτισμός φαίνεται ότι για σας είναι μόνο τα κτίρια .Η πολιτική σας όμως όπως και αυτή των διαδόχων σας στο Υπουργείο έχει φροντίσει οι Ελληνες καλλιτέχνες να είναι είδος υπό εξαφάνιση.
Σύγχυση νο 3.Ο πολιτισμός δημιουργείται κάθε μέρα και το πολιτιστικό αγαθό παράγεται,διαδίδεται και καταναλώνεται συνεχώς και όχι μόνο κατά τις επετείους και τα Φεστιβάλ.Η πρόταση για συστράτευση γύρω από τον εορτασμό της εμβληματικής όπως λέτε επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 2012 ,καταδεικνύει την έλλειψη φαντασίας και επαφής με την πραγματικότητα που μάλλον αποτελεί μόνιμο σύνδρομο της ελληνικής πολιτικής τάξης.Αντί να μιλάτε για το μεταπρατικό πολιτισμό των Φεστιβάλ και των επετείων θα σας πρότεινα να σκεφτείτε από τη μια το δημιουργό και από την άλλη το θεατή και να ασχοληθείτε με την εκπόνηση πολιτικών τόνωσης της ζήτησης πολιτιστικών αγαθών από τη μια και τη δημιουργία και κατάρτιση των καλλιτεχνών και στελεχών πολιτισμού από την άλλη.Μιλήστε για αισθητική παιδεία,για καλλιτεχνική παιδεία,για πολιτιστική αποκέντρωση(όχι το καπέλωμα των απηρχαιωμένων κρατικοδίαιτων φορέων από κομματικά συμφέροντα και εκδοτικά συγκροτήματα).Μια ακόμη γενιά χαμένη ανάμεσα σε επετείους με δεξιότητες ακυρωμένες από τη στενόμυαλη πολιτική των κυβερνώντων.
ΥΓ Αναφερόμενος στη σχέση Θεσσαλονίκης-Αθήνας χαρακτηρίσατε άκομψα τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου «κρίσιμη μάζα που μπορεί να είναι οι καταναλωτές αυτού που παράγεται στη Θεσσαλονίκη».Μα που ζείτε;Δεν έχετε καταλάβει ότι πλέον δεν παράγεται ΤΙΠΟΤΕ εξαγώγιμο στη Θεσσαλονίκη εδώ και πολλά χρόνια;

brexians είπε...

ASXETO ALLA SWZEI!!!
DIABASE TO KAI DIADOSE TO LINKARISE TO
SWZEI ZWES!!
http://brexmother1.blogspot.com/2007/05/blog-post_07.html

Ανώνυμος είπε...

Ότι απέγινε και η Αθήνα του πολιτισμού, αγαπητέ κύριε Βενιζέλο. Μεγαλοεπιχειρηματίες, πρώην και νυν βιομήχανοι, σαν βδέλλες πάνω σε κάθε μορφή τέχνης στην Ελλάδα. Τρανταχτό παράδειγμα, η τοποθέτηση του γαλάζιου Γιάννη Χουβαρδά στο Εθνικό Θέατρο. Ένας πρώην βιομήχανος που ξέπλυνε ότι μπορούσε να ξεπλύνει στο θέατρο Αμόρε και αφού το οδήγησε στην χρεωκοπία, επιβραβεύτηκε από τον κύριο Βουλγαράκη με τη θέση του μακαρίτη Νίκου Κούρκουλου.

Ξεκαθαρίστε το τοπίο από τους αυτούς που ξεπλένουν χρήμα εις βάρος των τεχνών και μετά η απάντηση για το τι απέγινε ο πολιτισμός θα είναι ζήτημα εύκολο.

Με απευθείας αναθέσεις, με δεινόσαυρους και με βιομήχανους δεν γίνεται πολιτισμός κύριε Βενιζέλο.

Όταν με το καλό επιστρέψει το Πασοκ στην κυβέρνηση, προτίθεστε να ξηλώσετε τα γαλάζια παιδιά;

Υπάρχουν και τα πολιτιστικά ομόλογα, το ξέρετε πολύ καλά.

Ανώνυμος είπε...

Λυπούμε που το λέω, αλλά η Θεσσαλονίκη όσο πάει και βυθίζεται σε έναν σύγχρονο σκοταδισμό.

Αρχίζει να μετατρέπεται σε κοινωνία Βυζαντίου. Δεν παράγει πλέον αξιόλογο πολιτιστικό έργο και δεν υπάρχει ανταπόκριση σε πολιτιστικό έργο.

Επίσης δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια αποτελεί ορμητήριο διάφορων ακροδεξιών στοιχείων.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι εκεί έλαβε χώρα η σκοταδιστική υστερία με το κάψιμο του βιβλίου του κ. Ανδρουλάκη (με τη συμμετοχή, βεβαίως, και του κ. Ψωμιάδη).
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός, ότι ο (ουδεμία σχέσην έχων με τη Θεσσαλονίκη) κ. Καρατζαφέρης την επέλεξε για να θέσει υποψηφιότητα για Δήμαρχος.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι άσχετα μεταξύ τους. Μακάρι να πέφτω έξω χρησιμοποιώντας αυτό το σκεπτικό, αλλά η Ιστορία μας έχει διδάξει, ότι όταν ένας λαός αναζητά ακροδεξιές ισορροπίες, ο πολιτισμός νοσεί.

Θα σας ήμουν ευγνώμων κ. Βενιζέλο αν άκουγα και τη δική σας άποψη για το θέμα από αυτή την οπτική γωνία.

Ανώνυμος είπε...

Σκέπτομαι οτι καμία πολιτική εξουσία δεν αντιλαμβάνεται την αξία και την χρησιμότητα του πολιτισμού και της τέχνης (αποσαφηνίζω διαφορετικές έννοιες ) γιατί , εάν την αντιλαμβανότανε οι κοινωνίες δεν θα ήταν σ΄ αυτό το χάλι .Δυστυχώς ο πολιτισμός τους αφορά μόνο εφόσον επηρεάζει την εκλογική τους δύναμη . Τι απέγινε η Θεσσαλονίκη του πολιτισμού ? φυσικά βυθίστηκε στο σκοτάδι , πέρασε στα χέρια του κ . Ζαχόπουλου και των κατηχητικών , γιατί οι ρίζες ήταν ρηχές. Τώρα καταλαβαίνει ο καθένας στη Θεσσαλονίκη τι εννοούσε ο κ. Καραμανλής όταν έλεγε , οτι η παιδεία και πολιτισμός είναι δύο στοιχεία κυρίαρχα για την " επανίδρυση " του κράτους .Εσείς , κ. Βενιζέλο , που πραγματικά θωρακίσατε την πόλη το' 97 , δυστυχώς δεν φροντίσατε ,ή για να είμαι πιο δίκαιη, δεν σας επέτρεψαν να προχωρήσετε σε ορθολογικώτερη πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης .Δε χρειαζόμαστε επετείους κ. Υπουργέ για την πολιτιστική ανάπτυξη , χρειάζεται γνώση , μελέτη , πρόγραμμα και πολιτική βούληση . Το brand name της πόλης είναι συνυφασμένο με τον φραπέ και τα ψάρια στην Νέα κρήνη ( που συνήθως απολαμβάνουν περαστικοί π.χ εκπρόσωποι υπουργείων , οργανισμών , με χρήματα του Ελληνικού δημοσίου )πάντως όχι για το Κ.Θ.Β.Ε την Κ.Ο.Θ το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ή την συλλογή Κωστάκη .Οι άνθρωποι της τέχνης εγκαταλείπουν την πόλη , κανέις δεν συνομιλεί μαζί τους τον λόγο έχουν " οι διαχειριστές " του πολιτισμού . ΦΕΥ !! Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη για το πολιτιστικό μέλλον της Θεσσαλονίκης , οι παρόντες καταστροφικοί και οι προηγούμενοι φεστιβαλικοί , οι επόμενοι πρέπει να εμβαθύνουν . Με εκτίμηση

evenizelos είπε...

Karpidis

Να μια ευκαιρία να ξαναεπισκεφθείτε τη Θεσσαλονίκη για να δείτε από κοντά το Βασιλικό Θέατρο, το θέατρο της Ε.Μ.Σ., το μεγάλο και μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, το δημοτικό θέατρο της Καλαμαριάς και της Σταυρούπολης, το ανοικτό θέατρο του Δάσους, της γης, του κήπου, των Συκεών κ.ο.κ.

evenizelos είπε...

Troll

Όλα αυτά είναι πολύ σωστά, αλλά απελπιστικά γενικόλογα. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολύ πιο συγκεκριμένα και πρακτικά. Φυσικά, πίσω από κάθε πράξη και πρακτική πρέπει να υπάρχει μία θεωρητική και ιδεολογική αντίληψη.

evenizelos είπε...

Μιχάλη Παπαδόπουλε

ευχαριστώ για την υπόδειξη. Θα το φροντίσω.

evenizelos είπε...

JAMES

Η νομική εκκαθάριση ολοκληρώθηκε. Δεν σας ενδιαφέρει όμως η πραγματική εκκαθάριση; Το έργο που έμεινε σε υποδομές και θεσμούς;

evenizelos είπε...

Παρρησία

Το ερώτημα το δικό μου ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός, που είναι βουλευτής Θεσσαλονίκης και διετέλεσε για δύο χρόνια Υπουργός Πολιτισμού, τι αποτύπωμα άφησε στον τομέα αυτό στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα; Το αποτύπωμα της δικής μου θητείας στο Υπουργείο Πολιτισμού είναι αν μη τι άλλο εμφανές.

evenizelos είπε...

ΑΠΕΙΡΩΤΑς

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ο πολιτικός λόγος του Σαρκοζί δεν είναι ο λόγος μιας "αδίστακτης, σκληρής και αντιλαϊκής δεξιάς".
Το 40% των ψηφοφόρων του Μπαϊρού ψήφισαν στο β΄γύρω Σαρκοζί.

Παρρησία είπε...

Κύριε Βενιζέλο,

προτρέχετε... Αφήστε αυτήν την ερώτηση-σύγκριση ("Το ερώτημα το δικό μου ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός, που είναι βουλευτής Θεσσαλονίκης και διετέλεσε για δύο χρόνια Υπουργός Πολιτισμού, τι αποτύπωμα άφησε στον τομέα αυτό στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα; Το αποτύπωμα της δικής μου θητείας στο Υπουργείο Πολιτισμού είναι αν μη τι άλλο εμφανές.
") να την κάνει πρώτα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και της αξ.αντιπολίτευσης ο οποίος και αυτός αν θυμάμαι καλά είχε διατελέσει κάποτε υφ.πολιτισμού...

Π
www.parrisia.com

harrygrath είπε...

Βλεπω οτι τηρειτε το ευαγγελικο " οι πρωτοι (σχολιαστες) εσονται τελευταιοι(στην απαντηση) "...

harrygrath είπε...

Διαβασα & την απαντηση σας περι " δικαιωματος αυτοπροσδιορισμου" στο προηγουμενο ποστ.
Διαφωνω, αλλα δεν θελω να βγω εκτός θεματος. Η εντυπωση μου ειναι οτι θα κρατησετε την " πατριωτικη " γραμμη,οπως εκανε & ο Μιλοσεβιτς στη Κοσοβα.

JAMES είπε...

Αναφερόμουν στην οικονομική εκκαθάριση.Δυστυχώς ο πολιτισμός στις μέρες μας κοστίζει και φαινεται ότι οι διαχειριστές της εξουσίας και κατ' επέκταση του χρήματος υπολογίζουν το κόστος όταν αυτό σχετίζεται με την επαρχία.Κρίμα γιατί η θεσσαλονίκη τροφοδοτούσε και συνεχίζει να τροφοδοτεί την ΄΄πρωτεύουσα ΄΄με έμψυχο υλικό που κι΄αυτό εύκολα ξεχνάει την προέλευση του.Ας χαίρονται λοιπόν τον πολιτισμό ή ότι ονομάζεται έτσι στην ποιό γκετοποιημένη πόλη της Ελλάδας.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλο ευχαριστώ που απαντήσατε πρώτα στο ερώτημα μου. Αλλά απαντήσατε μόνο στο πρώτο μέρος.
Μόνο στο μέρος για τα θέατρα. Και ξαναρωτώ, θεωρείτε πως υπήρξε ποτέ ουσιαστικά η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα του Πολιτισμού. Πειραιώτης εγώ βλέπω η κουλτούρα και η υποκουλτούρα να παράγεται στην Αθήνα. Βλέπω καλλιτέχνες που γεννιούνται στη Θεσσαλονίκη να έρχονται στην Αθήνα για να παράγουν τέχνη... Ύστερα ίσως επιστρέφουν καταξιωμένοι πίσω αλλά αυτό δε δείχνει πως η Θεσσαλονίκη ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα
Σας έχω στείλει ένα email
ελπίζω και εκεί απάντηση.
http://politikoblog.gr

ανεστης είπε...

Το ερώτημα είναι "του πολιτισμού" ή της διανόησης, της προόδου;
Διότι πολιτισμός πως να παραχθεί σε μια κοινωνία που τείνει να γίνεται όλο και πιο συντηριτική, εσωστρεφής, ξενοφοβική;
Και λυπάμαι -που το λέω- έχετε ευθύνες!

evenizelos είπε...

Από Αθήνα

Ίσω έχω χάσει μερικά "επεισόδια" και δεν κατανοώ όλους τους υπαινιγμούς, αλλά συμφωνώ απόλυτα επί της αρχής.

evenizelos είπε...

Ανέστη

Απάντησα σε παρεμφερή σχόλια. Σε κανένα αξιακού χαρακτήρα ερώτημα (π.χ. ρατσισμός, ξενοφοβία, στάση απέναντι στο θρησκευτικό φαινόμενο κ.ο.κ.) δεν υπάρχει ουσιατική διαφορά μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

evenizelos είπε...

Karpidis

Πως μπορεί να είναι "πρωτεύουσα του πολιτισμού" μία πόλη χωρίς μηχανισμούς προβολής και επικοινωνίας σε πανελλήνιο τουλάχιστον επίπεδο, χωρίς μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς, χωρίς δισκογραφικές εταιρίες, ή εταιρίες μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών;
Γι΄αυτό χρειάζεται να υπάρχουν θεσμοί και αντίβαρα μέσω της κρατικής πολιτικής. Η Θεσσαλονίκη ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, με ό, τι σημαίνει ο θεσμός αυτός που είναι πρωτίστως συμβολικός, υπάρχει όμως μία Θεσσαλονίκη του πολιτισμού που χρειάζεται αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση και όχι ανταγωνισμό με άλλες πόλεις.

Georgios Vagianos είπε...

Αξιότιμε κε Βενιζέλο,
Παρόλο που δεν τοποθετηθήκατε σε προηγούμενο σχόλιό μου,συνεχίζω αυτή τη φορά με περισσότερα ερωτήματα ,μακριά από γραφικότητες και γενικολογίες που μπορεί να κάνουν τη δική σας πορεία ως πολιτικού ευκολότερη , ουδόλως βοηθούν τον διάλογο και την κοινωνία όμως από την άλλη.
Ας δούμε τι κάνατε και τι δεν κανατε εσείς και να συγκρίνουμε τι έκανε η σημερινή κυβέρνηση(δυστυχώς η σύγκριση είναι δυνατή ακόμη και με ανθρώπους τόσο εγνωσμένης ανικανότητας).
1)Στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης κάνατε ειδική τη θέση του Διευθυντή που μεχρι πρότινος πληρωνόταν με κριτήρια αρχαιότητας και υπαλληλικής ιεραρχίας.Αφού προκηρύχθηκε,διορίσατε τον υποψήφιο με τα λιγότερα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα.Το αστείο είναι ότι την «ειδική» θέση με το ειδικό επίδομα κατέλαβε καθηγητής του Ωδείου και τότε αλλά και τώρα.Τότε προς τι η ειδική θέση; Τουλάχιστον ο σημερινός συνάδελφος που εκτελεί καθήκοντα διευθυντή είναι πιο προσγειωμένος και πιο επικοινωνιακός.
2)Στο κτιριακό παλι του ΚΩΘ δε βρήκατε λύση.Την έδωσε όμως η κυβέρνηση Καραμανλή.
3)Καταδικάσατε σε χρόνια στασιμότητα την ΚΟΘ με το μη διορισμό καλλιτεχνικού διευθυντή.Τοποθετήσατε σε θέση αναπληρωτή άτομο το κύρος του οποίου δεν μπορούσε να είναι αντίβαρο στις διαθέσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης που χρησιμοποιούσε ΔΩΡΕΑΝ τις υπηρεσίες της ορχήστρας για τις παραγωγες του,τους χρέωνε όμως ενοίκιο για τις συναυλίες.Η κυβέρνηση Καραμανλή διόρισε όμως καλλιτεχνικό διευθυντή αφενός,διπλασίασε και την επιχορήγηση της ορχήστρας.
4)Σε σχέση με την ΚΟΘ και πάλι.Δε δώσατε καμία λύση στο κτιριακό.Η κυβέρνηση Καραμανλή όμως βρήκε λύση,έστω και χρησιμοποιώντας το Παλλας με τους ιδιαίτερα επαχθείς όρους.(Τι κρίμα!Μετα από χρόνια θα μιλάμε και γιαυτό το σκάνδαλο.Ζωες και γενιές χαμένες.)
5)Οι καλλιτεχνικές σπουδές (Ωδεία,μουσικές σχολές) είναι αδιαβάθμητες.Και ενώ χρειάζεται μια Ακαδημία τεχνών για να αναπληρώσει τα κενό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,δεν το κάνατε. Η κυβέρνηση Καραμανλή όμως το έχει ήδη δρομολογήσει και μπορεί να το δούμε και να λειτουργεί σε λίγο καιρό.Εσείς δεν τολμήσατε για λίγες χιλιαδες ψήφους να βάλετε χερι στο Φαρ Ουεστ της ιδιωτικής ωδειακής παιδείας.Ελπίζω να μην αντιτεθείτε στην υπερψήφιση του σχετικού νόμου χρησιμοποιώντας αστήρικτα επιχειρήματα που συνήθως υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών.
6)Προικίσατε το νέο θεσμό της Οπερας Θεσσαλονίκης με δυσεπίλυτα προβλήματα,εντάσσοντας τον στα πλαίσια του ΚΘΒΕ χωρίς να διευκρινίσετε το πλαίσιο συνύπαρξης και συνεργασίας.
7)Η ατολμία υπηρξε και ο λόγος που δε διορίζατε Καλλιτεχνικό διευθυντή στην Οπερα τόσα χρόνια,καταδικάζοντάς τη σε μειωμένη ευελιξία στη λήψη αποφάσεων με αντίκτυπο στην οργανωτική και διοικητική υπόστασή της. Η κυβέρνηση Καραμανλή διόρισε διευθυντή όμως,αύξησε και την επιχορήγηση.
Δεν είμαι απολογητής της κυβέρνησης,ούτως ή αλλως στην τραγική πραγματικότητα που ζούμε ,εξαιτίας αυτής της κυβέρνησης έχασα τη δουλειά μου(και εξαιτίας των δικών σας κυβερνήσεων στο παρελθόν άλλες δύο φορές)..Παρόλα αυτά δυστυχώς υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης όπως βλέπετε.
Επειδή γράψατε στην "Ε" για το ιστολόγιό σας οφείλετε να δείχνετε οτι υπολογίζετε και την κριτική που μπορεί να σας βοηθήσει.Στην περίπτωσή μου μόνο "σκληρή και ισοπεδωτική" δεν είναι.Και ας διαβάζει ο καθένας πώς απαντάτε.Ουτως ή άλλως στο παιχνίδι διακυβεύεταιη αξιοπιστία σας, αυτήν πουλάτε.Απλά δε σας χαριζόμαστε πλέον εύκολα.

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ. Αυτό ακριβώς περίμενα. Η θεσσαλονίκη δεν ήταν ποτέ πρωτεύουσα του πολιτισμού. Άρα δεν θα έπρεπε να λέμε τι απέγινε αλλά γιατί δεν συνεχίστηκε η εξέλιξη. Πάντως από ότι καταλαβαίνω εσείς βοηθήσατε αρκετά στα χρόνια της θητείας στο υπουργείο Πολιτισμού. Συγχαρητήρια. Και πραγματικά αν δεν γίνει η πολυπόθητη περιφερειακή ανάπτυξη πραγματικότητα, αν δεν δοθούν κίνητρα για να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα πέρα από την Αθήνα δεν μπορεί να υπάρξει και ανάπτυξη του πολιτισμού.
karpidis[from]poltikoblog.gr

Ανώνυμος είπε...

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΕΧΝΩΝ ( ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ , ΘΕΑΤΡΟΥ , ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ )ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ , ΑΠΕΙΛΕΙ !!!! , ΝΑ ΤΟ ΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ . ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΣΥΝΘΕΤΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΕΙ ΣΟΒΑΡΑ . ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΕΧΝΩΝ ? ΣΕ ΠΟΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ? ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ? ΠΟΙΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ? ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑ / ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ? ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ Η ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ? ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΕΩΡΩ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΥΤΗ ' ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ ' ΘΕΤΙΚΗ . Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ , ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ? ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ? ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΣΑΣ?

evenizelos είπε...

Γ. Βαγιανέ

ευχαριστώ για το σχόλιο και την αντίδραση της προσέγισης μου. Σημειώνω ως μία πρώτη ανταπάντηση τα εξής:
1. Και εσείς μη συγχέετε τον πολιτισμό με τις καλές τέχνες και την καλλιτεχνική δημιουργία. Ο πολιτισμός είοναι η συνάρθρωση των αυτονοήτων, των νοοτροπιών, της τεχνολογίας, της καθημερινής αισθητικής, της ιστορικής μνήμης, της τέχνης κ.ο.κ. Συνεπώς είναι πολύ περισσότερο ζήτημα παιδείας παρά τέχνης.
2. Προφανώς τα μέλη των Δ.Σ των πολιτιστικών φορέων δεν είναι οι "άνθρωποι του πολιτισμού" γιατί "άνθρωποι του πολιτισμού" πρέπει να είναι όλοι οι άνθρωποι, όχι μόνο οι καλλιτέχνες, οι συγγραφείς, οι επαγγελματίες του πολιτισμού που είναι οι βασικοί αλλά όχι οι μόνοι συνομιλητές μας στα θέματα αυτά. Οι δε πολιτιστικοί φορείς δεν είναι μόνο ή κυρίως κρατικοί ή δημοτικοί, είναι κυρίως φορείς της κοινωνίας των πολιτών και της ίδιας της αγοράς.
Ο πολιτισμός προφανώς δεν είναι κριτήριο. Χωρίς όμως υποδομές και χωρίς θεσμούς δεν μπορεί να υπάρχει κρατική πολιτική για τον πολιτισμό. Ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται τέτοια πολιτική γιατί αρκεί η αγορά ή η κοινωνία. Βλέπω όμως ότι θέλετε κρατική "φροντίδα" για τους καλλιτέχνες: Άρα σχολές, φεστιβάλ,κρατικά θέατρα, μουσεία, επιχορηγήσεις. Όλες οι χώρες και όλες οι πόλεις με έντονο πολιτιστικό γίγνεσθαι αξιοποιούν τις ιστορικές παραδόσεις: Το Βερολίνο, η Πετρούπολη, η Τεργέστη, η Βαρκελώνη. Τί φοβάται η Θεσσαλονίκη; Τι πολιτικές παρεμβάσεις θέλετε και δεν τις προσπαθήσαμε; Δηλαδή: Τμήμα κινηματογράφου στο Α.Π.Θ., μουσεία δηλαδή φορείς στήριξης για την σύγχρονη τέχνη και τη φωτογραφία, φεστιβάλ κινηματογράφου, συνεχείς μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές επιχορηγήσεις, επιχορηγήσεις χορευτικών ομάδων, φεστιβάλ μαθητικών ταινιών κ.ο.κ.
Καμία κρατική στήριξη δεν υποκαθιστά τηνν έμπνευση και την πρωτοτυπία.
Με την ευκαιρία: θα μου ήταν χρήσιμο να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος στις προτάσεις σας για να μπορέσω και εγώ να τις αξιολογήσω και - γιατί όχι να τις υιοθετήσω.

evenizelos είπε...

Ανώνυμε

Όχι, δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου γιατί δεν κατατέθηκε κάτι τετοιο στη Βουλή. Είναι άλλο πράγμα οι δημοσιογραφικές εξαγγελίες και άλλο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με βάση το οποίο θα τεθούν και όλα τα εύλογα ερωτήματα που αναφέρετε εσείς.

Georgios Vagianos είπε...

Θα συμφωνήσουμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι θέμα μόνο καλλιτεχνικής δημιουργίας(ποτέ δεν εννόησα κάτι τέτοιο )αλλά θέμα παιδείας γενικότερα.Και εδώ έρχεται το θέμα όπως έγραψα των πολιτικών τόνωσης της ζήτησης πολιτιστικών αγαθών.Από την άλλη χωρίς θεσμούς και υποδομές δεν γίνεται πολιτισμός,αρκεί να κάνουμε και τα επόμενα βήματα.Και η «κρατική φροντίδα» όπως λέτε είναι απαραίτητη στο βαθμό που δε στραγγαλίζει-όπως το κάνει δυστυχώς- την αυτόνομη καλλιτεχνική δράση και δημιουργία.Προχωρώ σε απόλυτα συγκεκριμένες προτάσεις.
1)Δημιουργία μιας βασης δεδομένων που να καταγράφει την πολιτιστική δραστηριότητα σε όλη την επικράτεια.(δεν εννοώ την καταγραφή εκδηλώσεων ή φορέων όπως έγινε με την επικράτεια πολιτισμού.)Βρείτε τον τελευταίο λογοτέχνη,ποιητή ,ζωγράφο που ζει και δημιουργεί στα πιο απίθανα μέρη της πατρίδας μας.
2)Σε συνεργασία με ΟΤΑ και περιφέρειες προβάλλεται η δουλειά αυτών των ανθρώπων καταρχήν σε τοπικό επίπεδο και στη συνέχεια μέσω ανταλλαγών.(Υπάρχουν και χώροι που παραμένουν αναξιοποίητοι κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου,βλέπε Χώρος Τεχνών Βεροίας για παράδειγμα για να μη μιλήσουμε για τα βουβά μάρμαρα του ΜΜΘ)
3)Θεσμοθέτηση διαγωνισμών δημιουργίας σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο με σημαντική οικονομική επιβράβευση ή προβολή σε πανελλήνιο ή διεθνές επίπεδο με ευθύνη του ΥΠΠΟ.(Αυτό θα τονώσει τα ανταγωνιστικά αντανακλαστικά των συμμετεχόντων και θα δημιουργήσει κοινωνική κίνηση)
4)Υποχρέωση όλων των επιδοτούμενων από το κράτος σχημάτων ή φορέων να παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε μικρότερα αστικά κέντρα και σύνδεση της επιδότησης με τον αριθμό των παραστάσεων και εισιτηρίων(αναγκάζει τον καλλιτέχνη να ψάξει το κοινό του)
5)Δημιουργία λεσχών ανάγνωσης και φιλοτέχνων σε κάθε δήμο ή συνοικία,εκπρόσωποι των οποίων με ποσόστωση μπορούν να τοποθετούνται σε ΔΣ πολιτιστικών φορέων.Θέσπιση βραβείων ανάγνωσης.
6)Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές πρέπει να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου με ειδίκευση σε θέματα πολιτιστικού μάνατζμεντ.Οι αμοιβές τους συνδέονται ευθέως με την απόδοσή τους σε αριθμό εκδηλώσεων και προσέλευση.
7)Σύνδεση των επιχορηγήσεων με την εκπόνηση σχεδίων(project) κοινής δράσης μεταξύ φορέων που εποπτεύονται από το ΥΠΠΟ. «Ποινές» σε όσους δεν επιτυγχάνουν από κοινού δράση.
8)Τα ΔΣ των φορέων δεν διορίζονται από τονΥπουργό,αποτελούνται από εκπροσώπους άλλων φορέων και άμεσους εκπροσώπους των πολιτών,η θητεία τους είναι ορισμένη και δε διακόπτεται με την αλλαγή κυβέρνησης.
9)Δημοσίευση όλων των στοιχείων που αφορούν τις επιχορηγήσεις,αμοιβές συμβούλων, διευθυντών και οικονομικών στοιχείων που σχετίζονται με την απόδοση των πολιτιστικών οργανισμών στο Διαδίκτυο.
10)Τα πανεπιστημιακά τμήματα τα σχετικά με τον πολιτισμό στελεχώνονται μόνο από καλλιτέχνες με διδακτορικά και σημαντική προυπηρεσία.Υποχρέωσή των σπουδαστών- που φοιτούν δωρεαν -είναι η παρουσίαση εκδηλώσεων ή η πρακτική σε φορείς αντίστοιχου αντικειμένου στην περιφέρεια.
11)Νομοθεσία που αφορά στην καλλιτεχνική αγορά(επαγγελματικές ενώσεις καλλιτεχνών,ατζέντηδων,συλλογικές συμβάσεις όπου δεν υπάρχουν κλπ)
Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα.Μια γενικότερη τοποθέτηση τώρα σε ότι αφορά τον πολιτισμό.Η γενικότερη κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί προς την δημιουργία κινήτρων σε όλους τους παίκτες της πολιτιστικής αγοράς και τον κατ ουσία επιτελικό και συντονιστικό ρόλο του κράτους.Βάλτε από τη μια πόσο κοστίζουν τα φεστιβάλ και οι κρατικοί θεσμοί και διαιρέστε με τον πληθυσμό ή με τον αριθμό εισιτηρίων ή δείκτη προσέλευσης.Από την άλλη όλα τα ΔΗΠΕΘΕ μαζί με τα επιδοτούμενα θεατρικά σχήματα παίρνουν λιγότερα ίσως χρήματα από τους Λεβιάθαν του κρατικοδίαιτου(ή μήπως κομματικοκρατούμενου)πολιτισμού.Βρείτε πιο αποτελεσματικούς -οικονομικά και με όρους κοινωνικής ωφελείας -τρόπους να λειτουργήσει το πράγμα.Εν ολίγοις,βάλτε όλο τον κόσμο στο παιχνίδι.Η φαντασία και η εφευρετικότητα θα δώσει σύντομα αποτελέσματα που δε μπορεί να διανοηθεί αυτή τη στιγμή κανείς.
Υπάρχει ανάγκη για ένα καινούριο Διαφωτισμό.Το πέρασμα στην μετα-νεωτερικότητα (ή όπως λέει και ο Γκίντενς που εκτιμάτε στην ύστερη νεωτερικότητα) και το μεταβιομηχανικό μοντέλο ανάπτυξης πραγματοποιείται μόνο μέσω αυτού.
Ευθύνη δική σας ως πολιτικού είναι να εκφράσετε αυτό το νέο πρόταγμα.Και αν αυτό συνεπάγεται ρήξη με τις συντεχνιακές πολιτικές και λογικές ,τότε τολμείστε το.Η προοδευτική πολιτική κατεύθυνση δε διακηρύσσεται αλλά υλοποιείται ,μακριά από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις κατουσίαν συντηρητικές.Επίσης στο θέμα του Πολιτισμού δεν υπάρχει κομματική αλλά μόνο εθνική πολιτική και αυτό σημαίνει κινητοποίηση όλων των ανθρωπίνων πόρων.

evenizelos είπε...

Η πρόσκληση μου για διάλογο γύρω από το θέμα αυτό βρήκε αρκετά καλή ανταπόκριση. Όλα όμως τα σχόλια ήταν κριτικού, περιγραφικού ή καταγγελτικού χαρακτήρα. Χρειάζεται –πιστεύω- να φτιάξουμε ένα ταμείο ιδεών και προτάσεων για ενέργειες, θεσμούς, δράσεις, ή άλλες πρωτοβουλίες που μπορούν να συμβάλλουν στο να δοθεί ένας άλλος τόνος, πιο δημιουργικός και αισιόδοξος γύρω από το μέλλον της Θεσσαλονίκης. Περιμένω τέτοιου είδους ιδέες και προτάσεις.

evenizelos είπε...

Ανώνυμε,

Ας στρέψουμε την προσοχή μας στο καταλυτικό επικοινωνιακό έλλειμμα της θεσσαλονίκης και όλης της περιφέρειας σε σχέση με την Αθήνα. Πώς θα προβληθεί το έργο ενός δημιουργού; Σε πόσες κινηματογραφικές παραγωγές και σε πόσες θεατρικές παραστάσεις μπορεί να μετάσχει ο ηθοποιός ή ο σκηνοθέτης ή ο σκηνογράφος της Θεσσαλονίκης; Σε ποιά μέσα ενημέρωσης θα προβληθούν όσα συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη; Και κυρίως τι γίνεται με τα οικονομικά δεδομένα της πόλης, την παραγωγικότητα της, τη σχέση με τις οικονομικές λειτουργίες του κράτους;

evenizelos είπε...

Γ. Βαγιανέ,
(2)
Βλέπω ότι εστιάζετε την προσοχή σας στους πολιτιστικούς θεσμούς που συνδέονται με τη μουσική και λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη.
Θα σας παρακαλούσα να λάβετε λοιπόν υπόψη σας τα εξής:
Για να αναφέρεσθε τώρα στο Μέγαρο Μουσικής και στην Όπερα Θεσσαλονίκης, αυτά έπρεπε να δημιουργηθούν και δεν δημιουργήθηκαν από μόνα τους.
Για να αναφέρεσθε τώρα στο νεοκλασικό κτίριο του ΚΩΘ στην οδό Φράγκων, κάποιος έπρεπε να ανακαινίσει το κτίριο αυτό, να το καταστήσει κατάλληλο για τη στέγαση του ωδείου και να συνάψει τη σύμβαση με το ΙΚΑ.
Για να αναφέρεσθε τώρα στην ποιότητα της ΚΟΘ θα έπρεπε πρώτα αυτή να ανασυγκροτηθεί μουσικά επί εποχής Καβάκου και να αποκτήσει ένα ΕΤΟΣ με θεσμική ευελιξία.
Για να αναφέρεσθε τώρα στις σχέσεις ΟΜΜΘ και ΚΟΘ, θα έπρεπε να υπάρχουν οι δύο φορείς και να έχει επί της αρχής επιτευχθεί η συνεργασία τους.
Για να διορισθεί καλλιτεχνικός διευθυντής στην Όπερα Θεσσαλονίκης και να τεθεί θέμα αυτονόμησης της, έπρεπε να σταθεί στα πόδια της η όπερα και αυτό έγινε χάριν στην πρώτη διοικούσα επιτροπή και τα επιτελικά μέλη της που έδωσαν την ψυχή τους χωρίς να διεκδικούν τις όποιες θέσεις και την αμοιβή του καλλιτεχνικού διευθυντή. Είναι δε παράλογο να μην αξιοποιεί η όπερα τους διοικητικούς και τεχνικούς μηχανισμούς του ΚΘΒΕ, εφόσον έδρα της είναι το θέατρο της ΕΜΣ.
Για το Διευθυντή του ΚΩΘ θα έπρεπε να υπάρχει οργανισμός και να έχουν δημιουργηθεί τα νέα τμήματα του ωδείου. Όπως θα έπρεπε να έχουν ανατεθεί και οι καλλιτεχνικές του δραστηριότητες σε σχέση με την πόλη.
Τέλος, όλη η καλλιτεχνική εκπαίδευση πρέπει να περάσει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και να είναι διαβαθμισμένη. Γι΄αυτό απορώ τι ακριβώς θα είναι η Ακαδημία Τεχνών σε σχέση με τα ΑΕΙ και ιδίως με τις Σχολές Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ και ΑΠΘ), το Τμήμα Κινηματογράφου, τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών (ΑΠΘ, Ιονίου, Παν. Μακεδονίας κ.ο.κ.).
Τίποτα λοιπόν καλόκαι αξιοσημείωτο δεν έγινε πριν το 2004 και όλα βαίνουν καλώς από τότε μέχρι σήμερα;

evenizelos είπε...

Γ. Βαγιανέ
(3)
Όλες σχεδόν οι προτάσεις σας είναι ωραίες.Άλλα όμως από αυτά (σημεία 1-5 και 7)περιλαμβάνονονταν στους στόχους του Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων αρχικά και στη συνέχεια της "Επικράτειας Πολιτισμού", της "Κάρτας Πολιτισμού", του cultureguide.gr, του "Πολιτιστικού Δελτίου", των κριτηρίων των επιχορηγήσεων προς τα θεατρικά σχήματα και τις ομάδες χορού, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τις δράσεις ανάγνωσης του ΕΚΕΒΙ κ.ο.κ.
Όλα όμως αυτά χρειάζονται συνέχεια, συμπλήρωση, σεβασμό της προηγούμενης φάσης πριν αρχίσει η επόμενη κ.ο.κ. Κυρίως χρειάζονται πρωτοβουλίες όχι μόνο κρατικές, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ενιαίοων φορέων των δημιουργών. Όλες σχεδόν τις πρωτοβουλίες τις ενισχύσαμε επί χρόνια. Το ίδιο συνέβη και με την ερασιτεχνική δημιουργία και με τις πρωτοβουλίες των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων.
Το σημείο 6 είναι υπερβολικά τυπικό. Δηλαδή ο Νίκος Κούρκουλος στο Εθνικό Θέατρο δεν ήταν κατάλληλος διευθυντής επειδή δεν είχε μεταπτυχιακό τίτλο στο πολιτιστικό μάνατζμεντ; Το ίδιο και ο Λουκάς Καρυτινός στην ΕΛΣ; Έχει μήπως τέτοιο τίτλο ο κ. Λούκος ή ο κ. Χουβαρδάς ή ο κ. Τσακίρογλου;
Το σημείο 8 ισχύει προ πολλού: Όλοι οι φορείς μετέχουν στα Δ.Σ με εκπροσώπους τους.
Το σημείο 9 είναι σωστό για όλη της δημόσια διοίκηση, αλλά και για όλους τους κοινωνικούς και ιδιωτικούς φορείς.
Το σημείο 10 αφορά την πλήρη αυτονόμηση των ΑΕΙ.
Στο σημείο 11 έχουν γίνει πολλά και συνεχή βήματα: Πνευματικά δικαιώματα, συλλογικοί φορείς διαχείρισης. Φυσικά αυτά όλα πρέπει να συνεχίζονται με σταθερότητα.
Διαφωνώ όμως με τη γενική διατύπωση ότι η πολιτική για τον πολιτισμό πρέπει να είναι εθνική δηλαδή όχι κομματική: Όλες οι πολιτικές πρέπει να είναι νομιμοποιημένες και να υπηρετούν τον τόπο: Αν ακολουθούμε την αντίληψη ότι η εκπαιδευτική πολιτική, η πολιτική υγείας, το ασφαλιστικό, η εξωτερική πολιτική, η δημοσιονομική πολιτική κ.ο.κ. πρέπει ναείναι "εθνικού" χαρακτήρα ζητήματα, τι απομένει στο πεδίο της δημοκρατίας;. Στον πολιτισμό, όπως και στην παιδεία και στην οικονομία συγκρούονται αντιλήψεις με την καλή και δημοκρατική έννοια του όρου.

evenizelos είπε...

SPY
Δεν διαφέρει ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων στην πόλη της Θεσσαλονίκης από αυτόν που υπάρχει π.χ. στον Δήμο Αθηναίων. Ας μην κάνουμε το λάθος να θεωρούμε ότι ο,τιδήποτε συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζει την πόλη συνολικά, ενώ ο,τιδήποτε συμβαίνει στην Αθήνα απλώς συνέβη. Κάψιμο βιβλίων και σπασίματα προθηκών βιβλιοπωλείων γίνονται δυστυχώς και στην Αθήνα. Ας δούμε τα χαρακτηριστικά της οικονομίας της Θεσσαλονίκης (διάρθρωση του ΑΕΠ, κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ανεργία κ.ο.κ.) σε σχέση με τις οικονομικές λειτουργίες του κράτους και την υπερσυγκέντρωση κεφαλαίων στην Αθήνα.

Georgios Vagianos είπε...

Σας ευχαριστώ για τον κόπο και χρόνο σας απαντώντας σε προηγουμενα σημειώματά μου.Οφείλω όμως να τονίσω ότι
1)Επί της ουσίας δεν απαντήσατε σε κανένα από τα ερωτήματα που σας έθεσα.Η δικαιολογία ότι κάποιος έπρεπε να ιδρύσει τους θεσμούς για να μπορούμε σήμερα να γκρινιάζουμε είναι ανεπαρκέστατη.Εντεκα χρόνια συνεχούς διακυβέρνησης οφείλατε και εσείς να έχετε κάνει κάτι.Με αυτή τη λογική η Ακαδημία που ετοιμάζει η σημερινή κυβέρνηση είναι κάτι και οφείλουμε να μην κάνουμε κριτική.
2)Δεν ισχυρίστηκα ότι όλα είναι ρόδινα από το 2004 και μετά-κακώς χρησιμοποιήσατε ρητορικό τέχνασμα χαμηλής αξίας-αλλά ότι ακόμη και με την ανικανότητα των σημερινών κυβερνώντων υπάρχει σύγκριση της δικής σας πολιτείας.Αυτό συμβαίνει γιατί ασκείτε κατουσίαν την ίδια συντηρητική πολιτική,έχοντας στο κέντρο της φροντίδας σας τους κατασκευαστές και μεταπράτες πολιτισμού και όχι τις ανάγκες του πολίτη για μόρφωση και πολιτισμό.Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη Μυθωδία που στέλνατε-αφέλεια,έπαρση,επαρχιωτισμός;-σε άλλους πλανήτες και τη δεξίωση των Ηνωμενων Εθνών με πρωταγωνιστές το διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος και τη συμβία του επί των ημερών Καραμανλή.Μπορεί ο κάθε νουνεχής πολίτης να βάλει από τη μια τα ποσά που στοίχισε η Πολιτιστική Ολυμπιάδα και από την άλλη τα στοιχεία ευρωπαικών υπηρεσιών που δείχνουν ότι το 2006 52% των Ελλήνων δε διαβάζει ποτέ του βιβλία(αναλογιστείτε μόνο από πού ενημερώνεται και τι γνώση .του κόσμου έχει αυτό το κομμάτι του πληθυσμού).Αν πιστεύετε ότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν σωστά με αυτά τα αποτελέσματα τότε μάλλον πρέπει να αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε για τη δύναμη της έννοιας προοδευτική πολιτική.
3)Η εθνική πολιτική που περιγράφηκε δεν είναι «άχρωμη» και απολιτίκ.Είναι κατουσίαν προοδευτική πολιτική αφού τείνει στην αφύπνιση της κοινωνίας και των πολιτών και την άνοδο του μορφωτικού επιπέδου.Αν η Δημοκρατία –με εσάς ως εκπροσώπους της-αποφασίζει για τη νομή της εξουσίας σε ζητήματα πολιτισμού,τέχνης και –λαμβάνοντας υπόψη τη μιντιατική διάσταση του πολιτισμού- κατουσία την δυνατότητα καθορισμού της ιδεολογικής ατζέντας των κοινωνιών, τότε πρόκειται για καθαρά ολιγαρχική παρεκτροπή έστω και με τη «νομιμοποίηση» των πολλών.
4)Εδώ περνώ και στο επόμενο.Γιατί πρέπει ένας επιτυχημένος(ή μήπως όχι τόσο;)καλλιτέχνης να είναι και καλός διευθυντής να κάνει δηλαδή δουλειά που απαιτεί σπουδές και ανάλογη τεχνογνωσία;Ολοι αυτοί που αναφέρατε στην καλύτερη των περιπτώσεων ξερουν αλλους πέντε-δεκα συναδέλφους τους –ειτε από προσωπική σχέση ή μέσω των κοινών ατζέντηδων τους-με αποτέλεσμα να είναι «εμπνευσμένος» μόνο ο πρώτος ή ο δεύτερος χρόνος θητείας τους και μετά περνάμε σε μια μίζερη διαχείριση των πραγμάτων(μήπως δε συνέβηκε αυτό σε όλες τις περιπτώσεις ;).Θα ήταν ευχής έργο να βλέπατε «ακομπλεξάριστα» το γεγονός ότι στις ώριμες δυτικές κοινωνίες κάποια πράγματα αφήνονται σε πιο ειδικούς και η τεχνογνωσία δεν συσσωρεύεται υπό την αίρεση της «δημοκρατίας»( ή καλύτερα της κυβερνώσας φατρίας).
Στο νεωτερικό πολιτισμικό παράδειγμα ο ορθολογισμός –μέσα από τη λειτουργία της αγοράς και μέσα από την εξορθολογισμένη χρήση δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας- παίζει ένα σημαντικό ρόλο ,χωρίς να αντλεί πάντα τη «νομιμοποίηση» του από συλλογικούς θεσμούς.
Και τώρα να περάσουμε σε κάποια ερωτήματα.
1)Προτίθεστε να ασκείτε ή να υποστηρίζετε πολιτική για τον πολιτισμό στη Θεσσαλονίκη στηριγμένος στο μείγμα συνταξιούχων πανεπιστημιακών και γραφικών τοπικών στελεχών των ΟΤΑ όπως αυτό που εμφανίστηκε στην εν λόγω συγκέντρωσή σας στη «συμπρωτεύουσα»;
2)Θα τολμούσατε ποτέ να προτείνετε το μη διορισμό διευθυντών και μελών ΔΣ από κομματικές ηγεσίες αλλά στη βαση άλλων διαδικασιών;(Θα ήταν εξόχως ενδιαφέρον να μετρησουμε σε αυτήν την περίπτωση την προσέλευση σε πολιτικές συγκεντρώσεις)
3)Εχετε τη δυνατότητα να προτείνετε ρηξικέλευθες λύσεις υπερβαίνοντας τη μίζερη διαχειριστική λογική και την ανέμπνευστη ισορροπιστική πορεία της πλειοψηφίας των σημερινών ελλήνων πολιτικών;
4)Τι έχετε να προτείνετε για το σημαντικότερο πλούτο της χώρας,το ανθρώπινο κεφάλαιο,που είτε υποαπασχολείται σε απηρχαιωμένες δομές δημόσιας διοίκησης και έναν παρασιτικό ιδιωτικό τομέα είτε φεύγει με την πρώτη ευκαιρία για αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης σε σοβαρότερους προορισμούς
Απαντώντας πρώτα για σας κάποια τέτοια ερωτήματα και κατόπιν εκπονώντας τη δημόσια εικόνα σας ανάλογα ίσως μας πείσετε για τις προθέσεις σας.Κανείς δε μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τη μυθολογία ότι είστε ο ένας-και μοναδικός- ευφυής έλληνας πολιτικός.Οταν θα δούμε καμιά εικοσαριά σαν κι εσας να μιλούν στα μέσα,τότε θα αρχίσει να υπαρχει ελπίδα για κάτι καλύτερο.

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να συμφωνώ ή να διαφωνώ για μια σειρά ζητημάτων και επιλογών σε σχέση με τον πολιτισμό στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ και γενικώτερα , αλλά θα υποστηρίξω την σημαντική πρωτοβουλία αυτού του δημόσιου και ανοιχτού διαλόγου που επιχειρείται μέσω του ιστολογίου .
Μπορεί να ακούγονται επικρίσεις και αρνητικά σχόλια αλλά αποδεικνύουν οτιυπάρχει προβληματισμός και προτάσεις αλλά κυρίως πεδίο για να εκφραστούν , σημάδι ουσιαστικής λειτουργίας της δημοκρατίας .
Ψάχνω απεγνωσμένα να βρω κάτι παρόμοιο σε οποιοδήποτε πολιτικό χώρο , μπορείτε να μου υποδείξετε ( σοβαρό εννοώ ).

Κατερίνα ΄Καρατζά

proinos είπε...

Από την ημέρα που ξεκίνησε στο blog αυτό ο διάλογος για τα πολιτιστικά της Θεσσαλονίκης, μάθαμε και το ακριβές κείμενο του σχεδίου νόμου για την περίφημη Ακαδημία Tεχνών ΥΠΠΟ σε μορφή Word.

Το στρίμωγμα χορού, μουσικής, θεάτρου και κινηματογράφου με μια παράλογη και αναποτελεσματική διοικητική δομή που σκοπό έχει να βαλτώσει τα πράγματα και να κρατά χαμηλό προφίλ εκπαιδευτικού έργου, ήταν απλώς η αρχή.

Τριτοβάθμια την περίμενε ένας πολύ αισιόδοξος σχολιαστής σας...

"Ανώτερη" λέει θα είναι, (τη στιγμή που και τα ΤΕΙ ακόμα έχουν ενταχθεί στην Ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα), οι δε σπουδαστές θα κάνουν 3 χρόνια σεμινάρια και θα παίρνουν πιστοποιητικό!!! Επίσης, μέσα στη μεγαλοθυμία της η Υπουργός Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο να εισάγονται (μετά) στα σχετικά ΑΕΙ, προφανώς για να ...γίνονται επιτέλους άνθρωποι.

Επί δεκάδες χρόνων, οι ασχολούμενοι με τη μουσική αντιμετωπίζονται ως ανειδίκευτοι εργάτες σε επαγγελματικό, μισθολογικό, ακαδημαϊκό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο, απόρροια του παραλογισμού της αρμοδιότητας της μουσικής παιδείας στο υπουργείο πολιτισμού και όχι στο παιδείας. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα τελευταία χρόνια παρουσιάστηκαν και τα πανεπιστημιακά(?) μορφώματα της Κέρκυρας και της Θεσσαλονίκης όπου οι σπουδαστές μπαίνουν με πανελλήνιες (βιολογία κλπ) και δύο άσχετα με την ικανότητά τους σε όργανο, ειδικά μαθήματα, και οι επιτήδειοι (είμαι επιεικής εδώ στο χαρακτηρισμό) τους υπόσχονται πτυχίο πανεπιστημιακού οργάνου στο όργανο!!! Γελάνε (η μάλλον κλαίνε...) και οι πέτρες εντός και εκτός Ελλάδος. Και σαν να μη φτάνει αυτό, τώρα οι συγκεκριμένοι κύριοι (προφανώς), μπλοκάρουν το (τυχόν) πανεπιστημιακό status της Ακαδημίας για να μην τους χαλάσει τα μαγαζάκια... Κάνετε και σεις κανένα σεμινάριο και αφήστε εμάς που ξέρουμε, να αλωνίζουμε στα πανεπιστημιακά σαλόνια...

Τα δε επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται (ότι πχ πως θα διδάξουν οι μουσικοί που δεν έχουν διδακτορικό κλπ), αυτά τα έχει λύσει όλη η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια όταν χρειάστηκε οι μουσικές ακαδημίες που λειτουργούσαν εκατοντάδες χρόνια να μετατραπούν σε Πανεπιστήμια (για να έχει ανώτατο χαρακτήρα η εκπαίδευση, να δίνουν μεταπτυχιακούς τίτλους κλπ) και με διαφορετικούς τρόπους (μεταβατικό στάδιο με χορήγηση τίτλων στους διδάσκοντες μέσα από το πανεπιστήμιο, ή προσήλωση αποκλειστικά στο εκπαιδευτικό έργο όσων δεν έχουν ακαδημαϊκούς τίτλους και μη συμμετοχή τους σε όργανα και κρίσεις διδασκόντων κλπ).

Λύσεις υπάρχουν. Διάθεση δεν υπάρχει...

Υπάρχει μεγάλος θυμός κύριοι, από πολύ κόσμο. Κυρίως γιατί υποτιμάται η νοημοσύνη ανθρώπων που αγωνίζονται εδώ και χρόνια για τον πολιτισμό (ή έτσι νομίζουν έστω) μέσα σε ανεπαρκές και παράλογο πλαίσιο, το οποίο τους επιβλήθηκε από όλες τις μέχρι τώρα πολιτικές εξουσίες δια πράξεων ή παραλείψεων.

Και η περίφημη συνθήκη της Μπολώνια έρχεται (2010). Και το ελληνικό κράτος κάνει σεμινάρια και δίνει πιστοποιητικά, ενώ ο υπουργός πολιτισμού θεωρεί τους μουσικούς εμπειροτέχνες.
Μάλλον κρίνει εξ ιδίων...

Θα έλεγα και μη χειρότερα, αλλά απ'ό,τι φαίνεται έρχονται.

Ανώνυμος είπε...

Σας παρακαλώ -και προτρέπω- αξιότιμε κύριε Βενιζέλο, να αφήσετε το ύφος του καθηγητή για τα έδρανα. Πολλοί από τους αναγνώστες σας γνωρίζουν το αντικείμενο τους, και με πατερναλίστικο ύφος μάλλον εσείς χάνετε, κυρίως επειδή μπορεί να μάθετε κάτι γύρω από τον πολιτισμό: κανενός είδος μομφής, απλώς πιστεύω ότι όλοι μας μαθαίνουμε συνεχώς... Επειδή η φρασεολογία και έκφραση ορισμένων είναι πιο αδύνατη από τη δική σας, δε σημαίνει ότι αυτοί είναι άσχετοι κι εσείς ο σχετικός.

Επί της ουσίας:
1. Δηλώνετε:
Το σημείο 6 είναι υπερβολικά τυπικό. Δηλαδή ο Νίκος Κούρκουλος στο Εθνικό Θέατρο δεν ήταν κατάλληλος διευθυντής επειδή δεν είχε μεταπτυχιακό τίτλο στο πολιτιστικό μάνατζμεντ; Το ίδιο και ο Λουκάς Καρυτινός στην ΕΛΣ; Έχει μήπως τέτοιο τίτλο ο κ. Λούκος ή ο κ. Χουβαρδάς ή ο κ. Τσακίρογλου; Τουλάχιστον για κάποιον που έχει ασχοληθεί ελάχιστα με την καλλιτεχνική διαχείριση, αυτό το επιχείρημά σας δείχνει πλήρη άγνοια της πραγματικότητας όσον αφορά τη διοίκηση καλλιτεχνικών οργανισμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αφενός διότι εις εξ αυτών διοικείται από ομάδα πλέον κι όχι από άτομο (υπάρχουν διάφορα μοντέλα και πολλά βιβλία που ασχολούνται με το ζήτημα), αφ'ετέρου διότι ένας (1) δεν μπορεί να διοικήσει οργανισμό μεγέθους όπερας για παράδειγμα ή εθνικού μουσείου. Ακόμα και στην Ελλάδα αυτό το στοιχείο έχει γίνει κατανοητό, και ο ΟΜΜΘ για παράδειγμα στην προκήρυξη θέσης "υπευθύνου καλλιτεχν. οργανισμού" (Μάιος 2007) ζητά ως τυπικό προσόν χαρτί/δίπλωμα καλλιτεχνικής διαχείρισης: ως επί το πλείστον διετές μάστερ...

2. Συνεχίζετε: Για να αναφέρεσθε τώρα στην ποιότητα της ΚΟΘ θα έπρεπε πρώτα αυτή να ανασυγκροτηθεί μουσικά επί εποχής Καβάκου και να αποκτήσει ένα ΕΤΟΣ με θεσμική ευελιξία.

... ώστε η ΚΟΘ έστρωσε χάρη στα καμώματα του κου Καβάκου... διοίκηση από Αθήνα με φαξ και 30.000.000 δρχ ετήσιος μισθός... κάνω λάθος;;; Αφήνω τα σκάνδαλα (μη πηγαίνει ο νους κανενός σε οικονομικά).

3. Θεωρείτε εσείς προσωπικά την ΕΡΑ, το Τρίτο πρόγραμμα, και την Εθνική Συμφωνική ΟΡχήστρα της ΕΡΑ μέρος του πολιτισμού της χώρας μας; Αυτά που γίνονται εκεί σάς τα έχουν αναφέρει ποτέ οι συνεργάτες σας; Γνωρίζετε ότι εργαζόμενοι εκεί πληρώνονται 5-6 μήνες αργότερα; Κατανοείτε τη σημασία μιας ραδιοφωνικής ορχήστρας κι ενός ραδιοφωνικού σταθμού σοβαρής μουσικής και το ρόλο τους στην ανάπτυξη της σοβαρής μουσικής της χώρας μας;

Ναι κύριε Βενιζέλο, αναφέρομαι σε περιορισμένα παραδείγματα γιατί ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ τι γίνεται στους άλλους χώρους, κι ούτε σκοπεύω να γράψω ότι μού κατέβει. ΑΛΛΑ, αν μπορούσατε στις 2 (ΔΥΟ) θητείες σας να κάνετε 100 πράγματα, και κάνατε μόνο 10, ή 20, τότε θα δεχτείτε κριτική.

Α, ναι, ούτε η ΚΟΘ (έτος ίδρυσης 1959 από τον Κύπριο μουσουργό Σόλων Μιχαηλίδη) ούτε το ΜΜΘ ήταν έργα που ξεκίνησαν από την κυβέρνηση σας. Ακόμα δε θα είχαν γίνει, αν ίσχυε αυτό -και δεν εννοώ βεβαίως ότι θα ήταν εξαιτίας σας...

Στέφανος Νάσος, DMus

evenizelos είπε...

Proinos
Συμφωνώ με την κριτική σας για το σχέδιο νόμου περί "Ακαδημίας Τεχνών". Συμφωνώ επίσης με την άποψη σας ότι πρέπει να οργανωθεί σωστά και σύμφωνα με τα καθιερωμένα διεθνή πρότυπα η ανώτατη μουσική (και όχι απλώς μουσικολογική) εκπαίδευση.

Georgios Vagianos είπε...

Οι εξελίξεις στη Λυρική Σκηνή δικαίωσαν για μια ακόμη φορά την άποψη οτι ένας καλός καλλιτέχνης δεν κάνει αυτόματα και έναν καλό διευθυντή,αποψη που υποστήριξα θερμά σε προηγούμενο σημείωμα και θεωρήσατε "πολύ τυπική" (ο χαρακτηρισμός δικός σας).Επιπλέον ο ΥΠΠΟ της συντηρητικής κυβέρνησης είχε το θάρρος να τοποθετηθεί επί του θέματος μέσα σε 24 ώρες,ενώ εσείς ,ο ΥΠΠΟ της "προοδευτικής" κυβέρνησης αφήνατε τα προβλήματα να χρονίζουν,και η παροιμιώδης ατολμία σας οφειλόταν πιθανόν στην προσπάθεια να μη δυσαρεστήσετε κανένα.
Ελπίζω οτι θα είστε σαφέστερος όταν ασχολείσθε με το αντικείμενό σας της νομικής επιστήμης γιατί στον πολιτισμό δεν φαίνεται οτι καταφέρνετε πολλά.
Και μια και διαβάζουν και άλλοι φίλοι,πιθανόν να γνωρίζετε οτι η φετινή Κάρμεν της Λυρικής στοίχισε 2,2 εκ.Θυμάμαι και το 1δις της Λυσιστράτης του Θεοδωράκη,και τα 2 εκατομμύρια ευρώ της Πολιορκίας της Κορίνθου της παραγωγής της Λυρικής επί Λ.Καρυτινού τον οποίο φέρατε και ως παράδειγμα-συνετής ή συνεπούς διαχείρισης?,διοίκησης?
Αυτή την πολιτική της ρωμαικής φιέστας που υποστηρίξατε και υποστηρίζουν και οι διάδοχοι σας θεωρείτε πολιτισμό?Και έτσι θα πορευθείτε στο μέλλον?
Αν και μάλλον δε θα προλάβει,θα ήταν πολύ διασκεδαστικό να δούμε την αντίδρασή σας,αν ο σημερινός ΥΠΠΟ αλλάξει τελικά το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη Λυρική και τις άλλες κρατικές σκηνές.

evenizelos είπε...

Γ. Βαγιανέ

Δεν χρειάζεται να κουράζεστε επαναλαμβάνοντας τις απόψεις σας. Έχω καταλάβει πολύ καλά ότι με θεωρείτε κάκιστο και αποτυχημένο υπουργό Πολιτισμού. Επιπλέον θεωρείτε πολύ καλύτερο και επαρκέστερο υπουργό τον κ. Καραμανλή και τον κ. Βουλγαράκη τώρα. Η άποψη σας παρότι δεν είναι ευρύτερα αποδεκτή είναι σεβαστή.
Ελπίζω να μην έχετε την αισιοδοξία να με πείσετε και για το ότι είναι σωστή.
Σας εύχομαι καλή τύχη.

Ανώνυμος είπε...

δεν καταλαβαινω τι εννοειται οταν λετε τι απεγινε η θεσσαλονικη του πολιτισμου..το ζητημα δεν ειναι αυστηρα τοπικο και σιγουρα δεν εχει να κανει με καποια ιδιαιτεροτητα της θεσσαλονικης οπως πανε να μας πεισουν ο συν και το εκσυγχρονιστικο μπλοκ πασοκ και νδ...το σωστο ερωτημα θα ηταν τι απεγινε η ελλαδα του πολιτισμου που εβγαλε εναν σεφερη,εναν ελυτη δυο δηλαδη νομπελ λογοτεχνειας και ενα πιθανο τριτο(αυτο του ριτσου)..που ειναι ο νεος καρολος κουν?που ειναι οι νεοι χατζηδακηδες(με οσκαρ μουσικης),θεοδωρακηδες,βαγγεληδες η εστω Λοιζοι...Που ειναι οι μεγαλοι ζωγραφοι..οι τσαρουχηδες,οι κοντογλου...που εξαφανιστηκαν οι μεγαλοι ηθοποιοι(πουντος ο νεος Χορν?η νεα κατινα παξινου επισης με οσκαρ)..πουντοι οι νεοι μεγαλοι σκηνοθετες(αγγελοπουλος,κουνδουρος κακογιαννης να διεκδικησουν βραβεια και αναγνωριση με τις ταινιες τους στις καννες και στα φεστιβαλ βενετιας)..αφαντος και ο νεος καζαντζακης να κανει αισθηση παγκοσμια η εστω(εστω ειπατε?) ενας καβαφης.που ειναι και οι ακαδημαικοι μας?ενας σβορωνος ,ενας βακαλοπουλος μια γλυκατζη?..Μα πολυ απλα αντικατασταθηκαν απο την κυρια ρεπουση,τον κυριο λιακο και απο καλλιτεχνες επιπεδου στεφανης και της φοβερης και τρομερης αρτ αθηνα και του φοβερου και εσαει τρομερου μαικηνα λαμπρακη...επι πασοκ καναν καταληψη ολοι αυτοι στα πανεπιστημια και στις καλλιτεχνικες εκδηλωσεις...το πασοκ μεσα απο την προπαγανδα των εφημεριδων και καναλιων του,μεσα απο την πρωτογνωρη αναξιοκρατια που γεννησε ανεθρεψε αυτο το φαινομενο..στα σχολεια του σφυρηλατηθηκαν οι νεες πολιστικες αξιες της "συγχρονης" ελλαδας..πολιτισμος απαλλαγμενος απο την ελληνικοτητα και την μακραιωνη παραδοση της πατριδας και γι αυτο ασημαντος ειναι αυτος που εχουμε...Μεσα απο το συστημα πασοκ(ειδικα των τελευταιων"εκσυγχρονιστικων" ετων)μαθαινουμε να μισουμε την ελληνικοτητα μας,να ντρεπομαστε να μιλαμε για πατριδα,να φορτωνουμε στην ορθοδοξια οτι διαστροφη εχουμε κατα νου,να αποκοπτουμε την υπαρξη μας απο το πολιτιστικοστορικο μνημολογιο της φυλης μας ..ο Ελυτης,ο σεφερης,ο καβαφης αν δεν ηταν τοσο τοπικοι θα μπορουσαν να γινουν παγκοσμιοι και να κερδισουν την αναγνωριση ?ΟΧΙ. αν ακολουθουσαν τους σημερινους θα αποτελουσαν αδιαφορα καχεκτυπα δυτικων πολιτιστικων κατευθυνσεων(που και εκει αλιμονο κυριαρχει η εντοπιοτητα και η αγαπη και η αναζητηση,μαθηση για τα δικα τους πεπραγμενα,η συνειδητοποιηση της ιδιαιτεροτητας τους και επομενως η αναδειξη και καλλιεργεια των δικων τους πολιτιστικων αποτυπωματων που δημιουργουν τα νεα ερεθισματα στους καλλιτεχνες για νεες πολιτιστικες αξιες) ...Απολαμβανουμε επομενως την γενια της πασοκικης διαφθορας και αναξιοκρατιας τοσο στον ακαδημαικο οσο και στον καλλιτεχνικο χωρο..την γενια των εκατονταδων στιχων αναφορικα για τα καφενεια προηγουμενων αιωνων και της καμμιας αναφορας στον ελυτη και στον σεφερη που παρα ειναι ελληνικοι και αρα εθνικιστες(ετσι κυρια ρεπουση, σωστα)...αυτος ειναι ο νεος πολιτισμος,ο αυτολογοκριμενος, ο φορτωμενος με την ιδεοληπτικη ανωμαλια του κατεστημενου,ο προβεβλημενος μοναχα αν ταυτιζεται με την ιδεοληψια μας,ο στραγγαλισμενος στα χερια του κυριου λαμπρακη,της ελευθεροτυπιας,του μεγκα,του ελληνικου σχολειου και τελικα του"Ιου"..Αρρωστος ποια και ετοιμοθανατος συνωστιζεται στους προποδες της καλλιτεχνικης αυθεντικοτητας-δημιουργιας μαζι με αλλες μετριοτητες υπακουων κρατιδιων χωρις πολιτιστικο υποβαθρο...Ο θεοδωρακης αναφερει οτι ειναι γεννημα της επαρχιας,μεγαλωμενος με δημοτικα τραγουδια,με βυζαντινες υμνωδιες,με νανουρισματα...αυτα και μονο ηταν τα ακουσματα του.αυτα και τα ερεθισματα του.προτυπα και αξιες που δεν λοιδωρουνταν ,αλλα ακοπα αναδεικνυονταν(αλιμονο! μοναχα αυτα) απο αυτα αναφερει γεννηθηκε η μουσικη του...Δεν ειναι δυσκολο να φανταστειτε κυριε βενιζελε ποια δημιουργια μπορει να γεννηθει σε ενα περιβαλλον ερεθισματων αναλογο με αυτο της κυριας στεφανης..σιγουρα μια "ερεθιστικη"δημιουργια...με πολυ κοπο καταφερε το πασοκ και το μμεατζιδικο κατεστημενο παντα χερι χερι με τον γνωστο κυριο Λ,τον δικο του ανθρωπο( η νδ τελευταια δειχνει να ζηλεψε και ακολουθει πειθηνια τα "προοδευτικα" βηματα σας,μολονοτι και απο κοντα και μακρυα δειχνει να τρεκλιζετε),καταφερε ολος αυτος ο συμφερτος λοιπον να διαλυσει την λαικη παραδοση και πολιτιστικη-ιστορικη συνεχεια του ελληνα και να γραφικοποιησει-αφορισει την ταυτοτητα του,περιθωριοποιοντας την μνημη του λαικου πολιτισμου...Μαθαινω οτι βιβλιο νεοελληνικης λογοτεχνιας που διδασκεται αυτην την στιγμη στα ελληνικα σχολεια(βγαλμενο απο σας) εστιαζει σε αρθρα και αποψεις του κυριου σιμιτη(αλιμονο!)του συν (δηλαηδ ουσιαστικα πλην) και σνομπαρει αδιαλειπτα τον πολιτιστικο πλουτο που μας παρεδωσαν οι ελυτης,καβαφης κτλ..αν μη τι αλλο ενδιαφερουσα επιλογη κειμενων..δεν τολμω να φανταστω τους αυριανους δημιουργους τους μεγαλωμενους στο μμεατζιδικο (αεριτζιδηκο) περιβαλλον και αναθρεμμενους με σιμιτη και αλαβανο...

Ανώνυμος είπε...

φανταζομαι θα το φαει η μαρμαγκα το προηγουμενο μηνυμα...δυσκολο ακομα και σε μπλογκοσφαιρα,ακομα και ανωνυμα να γραφονται δυο αυτονοητα πραγματακια...

Ανώνυμος είπε...

για να ευθυμησουμε και λιγο που ειναι και η ορθογραφια?!εκανα καποια λαθακια σε προηγουμενο κειμενακι με κορυφαιο το ανεπαναληπτο.."λογοτεχνειας"...
συγχωρεμενος ομως...αλλωστε εδω κουβεντουλα κανουμε οχι ακαδημαικη ερευνα για να ειναι σουλουπωμενα ολα και στην τριχα?μιλαω σωστα? :)

τωρα καταλαβαινω και τον κυριο σημιτη τι τραβα με τοσα σαρδαμ!!αν μη τι αλλο συμπασχω

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Ποιου πολιτισμού; Εδώ και αρκετά χρόνια η Θεσσαλονίκη εκλέγει με μεγάλη πλειοψηφία ως νομάρχη τον Καζαντζίδη της πολιτικής που όλα τα σφάζει κι όλα τα μαχαιρώνει και αγνοεί τον εραστή της Θεσσαλονίκης τον ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ.Κάθε τόπος ανάλογα με τον πολιτισμό; και τη κουλτούρα του έχει τους πολιτικούς που του αξίζουν.Να τον χαίρεστε τον
Ψωμιάδη σας
Φαίδων Θεοφίλου

ShareThis