Τετάρτη, Νοεμβρίου 28, 2007

...και πάλι για τα παιδιά των μεταναστών

Ευχαριστώ όσους σχολίασαν θετικά την ανάρτηση μου για τα παιδιά των μεταναστών και τη σχετική ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή.

Θεωρώ εύλογη την παρατήρηση που έγινε από ορισμένους για την ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ζήτημα αυτό έπρεπε να έχει ρυθμιστεί εδώ και πολλά χρόνια. Δεν έτυχε όμως να έλθω αντιμέτωπος με το ζήτημα αυτό ως αρμόδιος υπουργός, ούτε μου το είχε θέσει κάποια ομάδα ενδιαφερομένων. Αυτό έγινε για πρώτη φορά τώρα και βρίσκω το αίτημα αυτονόητο.

[Υπήρξαν και ένα-δύο σχόλια σχετικά με την ιθαγένεια των μελών της πρώην βασιλικής οικογένειας. Το ζήτημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με τους μετανάστες. Συνδέεται με τη δήλωση αποδοχής του δημοκρατικού πολιτεύματος και με την εγγραφή στα δημοτολόγια όπως συμβαίνει με όλους Έλληνες πολίτες που καταγράφονται με το ονοματεπώνυμο τους και όχι με τίτλο ευγενείας. Αυτό επιβάλλει η ισότητα των πολιτών. Όταν υπήρχε βασιλεία, ο βασιλιάς δεν ήταν Έλληνας ως πολίτης γιατί δεν ήταν ένας πολίτης ίσος με τους άλλους, αλλά ως βασιλιάς, με βάση ένα τελείως ιδιαίτερο νομικό καθεστώς σε σχέση με την ιθαγένεια, την ενηλικίωση, την κληρονομική διαδοχή κοκ.]

Ας γυρίσουμε όμως στο κεντρικό και κρίσιμο ζήτημα: Απαιτείται πραγματικά να χαραχθεί μία ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, ένα κεφάλαιο της οποίας είναι και τα κριτήρια απονομής της ελληνικής ιθαγένειας. Υπάρχουν δοκιμασμένα σχήματα που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες χώρες υποδοχής μεταναστών. Ελπίζω σύντομα να είμαι σε θέση να παρουσιάσω μία πιο συγκεκριμένη και συστηματική πρόταση. Αν υπάρχουν ιδέες και εμπειρίες, είναι ευπρόσδεκτες.

Είδα, τέλος, ότι υπάρχουν πάντα κάποια ανοικτά ζητήματα σε σχέση με τους Βορειοηπειρώτες (παρότι ισχύουν πλέον νέες ρυθμίσεις για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας) και ορισμένες κατηγορίες παλιννοστούντων. Θα ερευνήσω -όσο μπορώ- τα θέματα που τέθηκαν και θα επανέλθω μόλις έχω να πω κάτι καινούργιο. Αυτό αφορά και την υπόθεση των παλιννοστούντων της Φαρκαδώνας Τρικάλων. Ελπίζω να μπορέσω να έλθω σε επαφή μαζί τους για να μάθω λεπτομέρειες.

Παρασκευή, Νοεμβρίου 23, 2007

Για τα παιδιά των μεταναστών...

Προχθές με επισκέφθηκαν στο γραφείο μου ο Μανώλης, ο Νίκος και ο Μιχάλης, τρία νεαρά παιδιά που γεννήθηκαν από νιγηριανούς γονείς οι οποίοι βρέθηκαν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα για σπουδές.
Ο Μανώλης, ο Νίκος και ο Μιχάλης μιλούν ελληνικά ως μητρική γλώσσα, μεγάλωσαν και σπούδασαν στην Ελλάδα, αποφοίτησαν από το ελληνικό λύκειο, φοιτούν σε ΤΕΙ και έχουν ως βασική χώρα αναφοράς και ως πραγματική πατρίδα την Ελλάδα. Εν τούτοις δεν μπορούν να πάρουν ελληνική ιθαγένεια, με μεγάλη δυσκολία παίρνουν άδεια νόμιμης παραμονής, δεν μπορούν να προσκομίσουν πιστοποιητικό γέννησης και αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην αγορά εργασίας, στις σπουδές τους και γενικά στη νομική τους κατάσταση.
Για το θέμα αυτό υπέβαλα ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών την οποία και παραθέτω.

Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό
Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης

Θέμα: Το νομικό καθεστώς παιδιών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς

Το ζήτημα της νομικής κατάστασης των παιδιών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς, είτε αυτά είναι ακόμη ανήλικα και βρίσκονται στην προσχολική ηλικία, είτε είναι ανήλικα και φοιτούν στο ελληνικό σχολικό σύστημα, είτε έχουν ενηλικιωθεί και φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή σε δομές μεταλυκειακής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, είτε έχουν ενηλικιωθεί και αναζητούν θέση στην αγορά εργασίας, εξακολουθεί δυστυχώς να εκκρεμεί και να εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς.
Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει προ πολλού επισημάνει το ζήτημα προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα τα οποία δυστυχώς δεν έχουν υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση.
Είναι παράλογο και απάνθρωπο άνθρωποι που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και έχουν περάσει στη χώρα μας όλη την έως τώρα ζωή τους, άνθρωποι που θεωρούν την Ελλάδα πατρίδα τους, μιλούν ελληνικά ως μητρική γλώσσα, έχουν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία και είναι απολύτως ενσωματωμένοι στο ελληνικό κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον όχι μόνον να μην μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά να δυσκολεύονται να αποκτήσουν άδεια νόμιμης διαμονής ως μετανάστες, πολλές φορές δε να δυσκολεύονται να αποκτήσουν ακόμη και ένα απλό πιστοποιητικό γέννησης, ενώ κάποιοι από αυτούς είναι νομικά «ανύπαρκτοι» καθώς δεν έχουν καταγραφεί με ληξιαρχική πράξη γέννησης ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην χώρα προέλευσης των γονέων τους.

Ερωτάται συνεπώς ο κ. Υπουργός

1. Πώς και πότε προγραμματίζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό;
2. Θα τροποποιηθεί ο Κώδικας Ιθαγένειας ώστε να διευκολυνθεί η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στις περιπτώσεις αυτές;
3. Θα γίνουν αποδεκτές οι συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, έτσι ώστε τουλάχιστον η ληξιαρχική πράξη γέννησης στις περιπτώσεις αυτές να γίνεται δεκτή ως έγγραφο ισοδύναμο προς το πιστοποιητικό γέννησης και να δημιουργηθεί ειδικό δημοτικό μητρώο αλλοδαπών μονίμων κατοίκων με προϋποθέσεις εγγραφής που λαμβάνουν υπόψη τους τις πραγματικές συνθήκες υπό τις οποίες τελούν εδώ και δεκαετίες τα πρόσωπα αυτά και οι γονείς τους;
4. Θα συμμορφωθεί η χώρα μας προς τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις, αλλά και τις γενικές αρχές που διέπουν τον ευρωπαϊκό νομικό και πολιτικό πολιτισμό, όπως αυτές έχουν κατά καιρούς καταγραφεί σε αποφάσεις και διακηρύξεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης;


Ο ερωτών βουλευτής
Ευάγγελος Βενιζέλος

Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2007

Για τις εκλογές...

Χαιρετίζω την μεγάλη συμμετοχή στην σημερινή διαδικασία. Ευχαριστώ από καρδιάς όλα τα μέλη και όλους τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν. Όλοι όσοι μετείχαν σήμερα στην διαδικασία, θέλουν, θέλουμε, ένα ΠΑΣΟΚ θεσμικό, συλλογικό, δημοκρατικό, συγκροτημένο.
Η πλειοψηφία επέλεξε και πάλι ως Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον Γιώργο Παπανδρέου. Τον συγχαίρω και του εύχομαι καλή επιτυχία στην αποστολή που επωμίζεται για δεύτερη φορά.
Απευθύνω θερμό χαιρετισμό σε όλες εκείνες και όλους εκείνους που στήριξαν σε όλη τη χώρα, αυθόρμητα, την προσπάθειά μας.
Συγκροτήθηκε ένα μεγάλο, δυναμικό, ριζοσπαστικό, αισιόδοξο ρεύμα. Νιώθω πραγματικά μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη, γιατί ένα τέτοιο ρεύμα εκφράζεται μέσα από την υποψηφιότητά μου.
Αντίπαλός μας ήταν και είναι η συντήρηση, η Δεξιά και η κυβέρνησή της. Όλοι όσοι μετείχαμε στην σημερινή διαδικασία, έχουμε έναν κοινό στόχο: Τη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτή την νίκη, θ' αγωνιστούμε όλοι μαζί.
Σας ευχαριστώ.

Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2007

Για τη συνάντηση της Πέμπτης...

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους προσήλθαν χθες το βράδυ στο Μουσείο Μπενάκη για να συζητήσουμε χαλαρά και χωρίς ατζέντα. Χάρηκα ειλικρινά που σας γνώρισα από κοντά και ελπίζω η συνάντηση αυτή να επαναληφθεί σύντομα και με μεγαλύτερη άνεση χρόνου.
Η χθεσινή εμπειρία ήταν όντως εποικοδομητική για μένα και ελπίζω και για εσάς.

ShareThis