Δευτέρα, Αυγούστου 20, 2007

Εκλογές και Μπλογκόσφαιρα ΙΙ

Ευχαριστώ θερμά όσους διατύπωσαν προσωπικές ευχές για τις εκλογές.
Προσυπογράφω όλα τα σχόλια που τονίζουν την ανάγκη να διαφυλάσσεται όλο το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού και να διατυπώνεται ένας πολιτικός λόγος βασισμένος σε επιχειρήματα και αποχρώσεις και όχι ένας λόγος απλουστευτικός, δημαγωγικός και συνθηματολογικός.
Πολλά σχόλια αφορούν την αποχή από τις εκλογές ή την απορριπτική στάση των πολιτών απέναντι στα κόμματα και κυρίως στα δύο κόμματα εξουσίας.

Μετά την αναθεώρηση του 2001, η αποχή από την ψηφοφορία δεν συνεπάγεται καμία απολύτως κύρωση. Η ψήφος είναι υποχρεωτική, αλλά η μη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν τιμωρείται. Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία δεν είναι νομικά αναγκαστική, αλλά πολιτικά και δημοκρατικά επιβεβλημένη. Η αποχή αλλοιώνει τη βάση υπολογισμού των ψήφων και άρα τον ίδιο τον συσχετισμό των κοινοβουλευτικών δυνάμεων. Υπό την έννοια αυτή, η αποχή, ενώ μπορεί να έχει ως αφετηρία μία διάθεση διαμαρτυρίας, δεν προσμετράται ως τέτοια. Είναι όμως αντιφατικό ευαίσθητοι πολίτες να παραιτούνται από την δυνατότητα επηρεασμού του εκλογικού αποτελέσματος και του κοινοβουλευτικού συσχετισμού.
Διαβάζω πάντα με μεγάλη προσοχή τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις ως προς την ικανότητα του ΠΑΣΟΚ να διατυπώσει μία εναλλακτική πρόταση εξουσίας και κυρίως τις επιφυλάξεις ως προς το αν το ΠΑΣΟΚ αφομοίωσε τα αίτια της ήττας του 2004. Είναι αλήθεια ότι η ένταση των τελευταίων μηνών γύρω από θέματα όπως τα ομόλογα, οι πυρκαγιές και οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν άφησε πολλά περιθώρια για συζήτηση γύρω από το πρόγραμμα που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ ήδη από το Μάρτιο του 2007. Η προγραμματική αυτή πρόταση υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ και θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσαμε να συζητήσουμε γύρω από τα επιμέρους σημεία της με κάποιο πιο συγκεκριμένο τρόπο.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι πολίτες δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην αξιοπιστία των προσώπων απ΄ ότι στην πληρότητα ή την γενναιοδωρία των προγραμματικών εξαγγελιών. Θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ όχι μόνο κυβερνητικά αποτελεσματικό και πολιτικά αξιόπιστο, αλλά και κοινωνικά ευαίσθητο. Θέλουν να γνωρίζουν και να έχουν πειστεί ότι όταν κρίνονται κρίσιμα διλήμματα οι απαντήσεις που θα δίνει μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα διέπονται από μία γνήσια προοδευτική και φιλολαϊκή αντίληψη. Αυτό είναι ένα στοίχημα που μένει πάντοτε ανοικτό και ελπίζω να το κερδίζουμε. Ξέρουμε ότι ο χρόνος θα τρέχει πολύ γρήγορα, ότι οι απαιτήσεις θα είναι πολλές, τα κριτήρια πολύ αυστηρά. Θέλουμε να ανταποκριθούμε. Δεν θέλουμε να βρισκόμαστε υπόλογοι απέναντι σε πολίτες που μας έδωσαν και πάλι την εμπιστοσύνη τους και στη συνέχεια ενδέχεται να θεωρήσουν ότι η εμπιστοσύνη αυτή προδόθηκε. Πιστεύω ότι αυτή είναι η καλύτερη δυνατή αφετηρία τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο για την μετεκλογική πορεία μιας νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

57 σχόλια:

animalis είπε...

Η αποχή και η λευκή ψήφος ενώ έχει μια πολιτική μορφολογία στην ουσία είναι ιδεολογημα της συντήρησης.
Η απολίτικη στάση δημιουργήθηκε από τους συντηρητικούς κύκλους της χώρας μας αλλά και διεθνώς με στόχο να μην αναδεικνύεται η γυμνια τους σε επίπεδο ιδεών και κοινωνικής ευαισθητοποίησης.
Τώρα όσον αφορά το πρόγραμμα, φυσικά ο κόσμος αναζητά παροχές, που θα τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στο σύγχρονο οικονομικό τοπίο.
Το ΠΑΣΟΚ όμως πρέπει να αναπτύξη όλες τις κοινωνικές παρεμβάσεις, που δημιούργησε στο παρελθόν και η σημερινή κυβέρνηση τις αποδυνάμωσε, διότι απλώς κάποιες παροχές χωρίς κοινωνικό πρόσωπο και συμμετοχή θα είναι χωρίς αντίκρυσμα. Η Βοήθεια στο σπίτι, τα προγράμματα για την ανεργία και η προστασία της οικογενείας πρέπει να αναδεικνύονται και παράλληλα να φανερώνουμε τη αποτυχία σε αυτούς τους τομείς της κυβέρνησης.
Ελπίζω σύντροφε για το καλύτερο τόσο για σένα όσο και για τη χώρα μας.
Χρήστος Μπαζιώτης

harrygrath είπε...

Διαφωνω ριζικα με την ηττοπαθεια για εκλογες 2004.

Το 5% των περιπλανωμενων που βγαζουν κυβερνηση,κουραστηκε απο 11 χρονια Πασοκ & πηγε ΝΔ για αλλαγη.
Σημασια εχει η ΝΔ να γινει...το ρεπό του Πασοκ.
Να παγιωθει ενα συστημα 2 - 1. Δυο 4ετιες Πασοκ,1 αναπαυλα ΝΔ.

Ηταν ολεθρια η τυφλη & ανοητη αντιβασιλικη σταση του Πασοκ.
Επρεπε να...διευκολυνοταν ο Χριστιανος απο εσας,να επιστρεψει στη χωρα με κομμα βασιλοφρονων,να παγιωσει ενα 5% & να διαλυσει την αυτοδυναμια της ΝΔ,ανοιγοντας βεντεττα με Καραμανλη.

Θα μπορουσε να εκανε ακομα & κυβερνηση συνασπισμου με Πασοκ.

Αλλα ποτέ δεν ειν' αργα για ...διαπιστωση σφαλματων & διορθωση.

Ανώνυμος είπε...

Η συζήτηση γύρω απο εναν προγραμματικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ αποτελεί υποχρέωση του Κινημάτος ανεξαρτήτως της κυρίαρχης νοοτροπίας περί έμφασης στην ακτινοβολια του εφήμερου και των προσώπων αφου εκεί στηρίζεται και η διαφορά των προσανατολισμών των δυο κομμάτων παράλληλα μέσω του διαλογου γύρω απο αρχές και αξιακούς κώδικες διαφυλλάσεται και η αξιοπιστία της ίδιας της πολιτικής διαδικασίας .
Κατα την άποψη μου το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει ενα συγκεκριμενο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα.Ένα στιγμα Αριστερου Προσαντολισμου , μιας Αριστεράς με αρχές και αξίες αλλα συνάμμα και συχρονή
Και πάλι ευχές για κάθε προσωπική επιτυχία

Unknown είπε...

Καταρχήν καλή επιτυχία (και στις εκλογές έχει σημασία να είναι καλή η επιτυχία αφού μια πύρρειος νίκη δεν δίνει αυτοδυναμία στο 1ο κόμμα).
Τώρα σε αυτό που λέτε
Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι πολίτες δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην αξιοπιστία των προσώπων απ΄ ότι στην πληρότητα ή την γενναιοδωρία των προγραμματικών εξαγγελιών.
Στηριζόμενος σε κάτι που είχατε πει στην Έλλη Στάη πως ενόψει εκλογών κάθε άτομο είναι χρήσιμο (μιλώντας για την διαγραφή Κουλούρη) θεωρείτε πως το Πα.Σο.Κ που πάσχει και έπασχε από την ιδιωφέλεια των μικροπαραγόντων του μπορεί να πείσει αφού δεν έχει κάνει μια εκκαθάριση βάσης ούτε πρόκειται αφού μετρά απώλειες ψήφων;
Και πως γίνεται να πιστέψουμε(οι πολίτες) πως κάτι άλλαξε στο ΠΑΣΟΚ ώστε να του δώσουμε ξανά την εντολή να γίνει τιμονιέρης του ελληνικού κράτους;

Medeon είπε...

Αγαπητε κυριε Βενιζελο

Μια ερωτησh.Αληθευει οπως εκμηστερευτηκε καποτε ο πατερα σας σε γνωστους μου οτι η καταγωγη σας ειναι απο Ευβαια(νοτια Ευβοια εαν δεν με απαταει η μνημη μου)?
Ean θελετε να συζητησουμε για τις προτασεις του προγραμματος ΠΑΣΟΚ,

πρωτον κρισιμο κεφαλαιο θεωρω την παροχη ή μη της δημοσιας υπηρεσίας στους υπο απελευθερωση τομεις,ενεργεια και τηλεπικοινωνιες κυριως.Χαρηκα που στο προγραμμα του ΠΑΣΟΚ ειδα εντονες αναφορες στο κοινωνικο χαρακτηρα της καθολικης υπηρεσιας λ.χ..ΕΙΝΑΙ μια ΔΙΑΦΟΡΑ ουσιαστικη ΝΔ Πασοκ μεχρι στιγμης στο προγραμμα..

Με αφορμη τα παραπανω. Ποια ειναι η θεση σας προσωπικη για το ρολο του κρατους στη συγρονη καπιταλιστικη και παγκοσμιοποιημενη κοινωνια?(einai το σημαντικοτερο ερωτημα στη συγρονη επιστημη της πολιτικης οικονομιας στην Αμερικη, οπως λενε κορυφαιοι οικονομολογοι)

Δευτερον με αφορμη την επαπειλουμενη δημογραφικη εκρηξη και τη προβλεπομενη πληρη καταρρευση των δημοσιονομικων του ασφαλιστικου μας συστηματος ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ της ενταξης ΜΕΡΙΚΗΣ και υπο προυποθεσεις του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ?

Tριτον υπαρχουν διαφορες ΝΔ ΠΑΣΟΚ για την εθνικη πολιτικη στο τομεα της ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ?

Τεταρτον για το μεγαλο θεμα του αρθρου 16 δεν θεωρειται οτι ειναι λιγο ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ γενικα η επιμονη αρνηση του πολιτικου κοσμου στο ΠΑΣΟΚ για την αρνηση αναθεωρησης δεδομενων Ευρωπαικων δεδομενων οπως η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΠΟΛΩΝΙΑΣ? Ενω τα μονοπωλια καταρρεουν γυρω μας γιατι να ειναι ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ το ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ των Πανεπιστημιων?


Θα ημουν ευγνωμων εαν μπορουσατε να απαντησατε σε καποιες αποριες μου..Ελπιζω να μη σας κουρασα

Με εκτιμηση απο το μαντειο του Τροφωνιου ,διπλα στην Ερκυνα

Bournaris Thomas είπε...

Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχηθώ ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ σε συτή τη πολύ σημαντική για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για εσάς προσωπικά, εκλογική αναμέτρηση.

1) Οι πρυτάνεις, στην 55η σύνοδο τους, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν να η Σύνοδος θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ανάλογη με αυτή που προέβλεπε ο Ν. 2817/2000 (άρθρο 13, παρ.4, εδάφιο (ζ)) που να επιτρέπει την υπό προϋποθέσεις ένταξη του προσωπικού ΙΔΑΧ των Πανεπιστημιών, στους κλάδους ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, ανάλογα με τα πραγματικά προσόντα τους και το προσφερόμενο έργο.

Ποια είναι η άποψη του ΠΑΣΟΚ πάνω στο συγκεκριμένο Θέμα;

2) Η αξιοπιστία και η ικανότητα των προσώπων που απαρτίζουν ένα κόμμα είναι ίσως ένα από τα κύρια κριτήρια για τις Εκλογές. Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πρόσωπα που με την παρουσία τους, αποτρέπουν μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων να το ψηφίσει.

Μήπως θα πρέπει να ξεκινήσουν οι τιμητικές αποστρατίες και η απαλλαγή από βαρίδια;

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στη ΜΑΧΗ της Α'.
Θα είμαστε εκεί

Ανώνυμος είπε...

Δεν πιστευω οτι ηταν ποτε αδικημα να μην ψηφιζεις ψευτες και απατεωνες.Ετσι κι εγω δεν ψηφισα ποτε ουτε και θα ψηφισω στο μελλον οπως το ιδιο προσπαθω να πεισω να κανουν ολοι οσοι γνωριζω.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας είπε...

Κε Υπουργέ,
το ΠΑΣΟΚ είχε 3,5 χρόνια να αφομοιώσει και να αντιμετωπίσει τα αιτια της ηττας του 2004 και τους δαιμονες του παρελθόντως. Ακόμα και εσεις στο ποστ θεωρήσατε πολιτικά σκόπιμο να μην τα αναφερεται. Όμως εαν το ΠΑΣΟΚ δεν σταθεί απο τώρα με ειλικρίνια απέναντι στον ψηφοφορο αναγνωρίζοντας τα λάθη του δεν πιστευω οτι μπορει να διαμορφώσει συνθήκες νίκης.

Ανώνυμος είπε...

Baggeli kati asxeto kai esokommatiko.
Giati sto ethniko simboulio den eklisan oles oi theseis ipopsifion kai afisame orismenes kenes,eos tin pempti(afou paraskeui katatithontai sto protodikio)
opos gia parageigma:xania,trikala,rethimno kai allous nomous
Nomizo pos etsi kseneronoume tous ipopsifious mas pou einai stin anamoni,kai einai psixologika asximo auto.
Ti tha alaksei se 3 meres diladi tote tha apofasisoume eno prin den mporousame..
Thelo na akouso ti gnomi sou

ps.Apethinome se eniko(par'oli tin diafora ilikias eimai 23)

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ.Βενιζέλο.
Στην περίπτωση που γίνεις αρχηγός, ευχαρίστως θα ψηφίσω ΠαΣοΚ.
Ως τότε, με τίποτα.
Απλά,διαλέγω από τα δύο κακά το λιγότερο κακό.
Κι αυτό για την ώρα, είναι ο κ.Καραμανλής.
Με τιμή
Ένας Blogger

tzonakos είπε...

Πως θα ερμηνευόταν απο εσάς - ως Κόμμα και ατομικά - μια τυχόν κατακόρυφη αύξηση λευκών και άκυρων ψήφων ;
Μήπως ο κόσμος - οχι εγω - θεωρεί οτι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ειναι μια απ τα ίδια, επειδη ακριβώς η εξουσία έφθειρε στελέχη και παρατρεχάμενους ετσι που ο απλός κόσμος βλέπει το ίδιο έργο γύρω του ανα τετραετία, αρα θεωρεί οτι δεν έχει νόημα να ρίξει θετική ψήφο ;
Αυτη τη φορά ο αντίπαλος παίζει εντός έδρας κ.Βενιζέλο.
Πρέπει λοιπόν, στην εξέδρα να κάθονται περισσότεροι φιλοξενούμενοι.
Καλημερα σας.

Elias είπε...

Aξιότιμε Δάσκαλε ( ετσι πάντα μου άρεσε να σας αποκαλώ)
Καλή επιτυχία( την θεωρώ δεδομένη για την πρωτιά σας ) όμως δυστυχώς δεν μπορεί να ανατραπεί το σκηνικό. Επειδή την επαύριο των εκλογών ξερετε τί θα συμβεί, θα έλεγα το απλό: γίνεται το επόμενο ατίθασο άλογο, δώστε άλλον αέρα στην εικόνα της Κεντροαριστεράς, μπόλιασετε το ρεπερτόριο της ρητορείας σας με την ανατρεπτική σκέψη,φτιάξτε δομές και πλαίσια μή κομματικής ταυτότητας,φέρτε νεους και αφθαρτους ανθρώπους στην συμμετοχική διαδικασία, ΄΄βγείτε ΄΄ απο εκέινο το κόμμα που δυστυχώς το κρίσιμο 5% των ψηφοφόρων δεν μπορέι να το αποσυνδέσει απο το γνωστό κόμμα των 10-15 ατόμων που ο Ανδρέας έφερε στο προσκήνιο την δεκαετία του '80 , με τα γνωστά παθογόνα στοιχεία που εμφυτεύθηκαν στην κοινωνική νοημοσύνη...Ακολούθησε την φιλοσοφία της επανάγνωσης των θεωριών: επανασύνδεστε οικονομία με κοινωνία,''ξαναδιάβαστε'' Μαρξ, Κευνς, προσάρμοστε τους στην δημοσιονομική περιοριστική πολιτική της Ε.Ε.. Καθοδήγηστε,ως ικανός Δάσκαλος,την στρατηγικής σημασίας μετάβαση της Κεντροαριστεράς σε εναν νεο φορέα, μίληστε στον Αλαβάνο, βάλτε στο τραπέζι την διάλυση του μύθου της...Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Επιστημονικοποίηστε το κόμμα,γίνετε μπροστάρης να μπουν στην αρένα και να βγούν στο τηλεκοινοβούλιο, απέναντι στην κάστα των δημοσιογράφων, άνθρωποι της διανόησης και της επιστήμης, οχι αστέρες, περσόνες εφήμερες ... Βοηθήστε να αναδυθεί το κρυμμένο δυναμικό της ελληνικής κοινωνίας,περίπου 100 άτομα που κινούνται στον ιδιαίτερα στεγανό χώρο της ιδιωτικότητας τους και της δημοσίευσης των ιδεών τους σε αξιόλογα δίκτυα..Ψάξτε ανθρώπους, Ζητούνται Αλχημιστές, όπως λέει και ο Μίμης...Ανθρώπους που ψυχογράφησαν την ελληνική κοινωνία,και που οι ίδιοι ξέρον απο Ψυχανάλυση και κοινωνικά συμπτώματα, που δεν θα πολιτευθούν για να μείνουν στο επάγγελμα της πολιτικής αλλά θα κοινωνικοποιήσουν τις ιδέες τους, θα ΄΄πληρωθούν΄΄ για την αναλυτική τους ικανότητα, τον στρατηγικό τους σχεδιασμό, χωρίς την ψυχρή τεχνοκρατική διαχείριση των αριθμών, όυτε και την λαικίστική διαχειριση της κοινωνικής επιθυμίας. Χρειάζεται, μετά τις εκλογές, να συνάψετε σχέσεις με ανθρώπους που ξέρουν να συναρμολογούν τον κίδυνο, την αβεβαιότητα,χωρίς να την μετακυλίουν στους πολίτες. Χρειάζεστε άτομα ικανά να εφαρμόσουν μίγμα πολιτικής που αναδιανέμει και αυξάνει,που διαχερίζεται χωρίς να συντηρεί. Μπορεί και να υπάρχουν στο Πασοκ, όμως δεν φάνηκαν, δεν μίλησαν ,δεν ανέλυσαν, δεν μοτιβάρισαν κόσμο...
Γιατί;μα φοράνε φανέλα, έχουν ετικέτα,είναι προιόν παλιάς συσκευασίας. Οι εκλογές συνοψίζονται στην φράση του Μητσοτάκη, γνωστός για τον κυνισμό του: θα κερδίσει ο λιγότερο κακός...( τα λάθη 3,5 ετών της νεοδεξιάς, δεν φαντάζουν στους μή φανατικούς του 5% μεγάλο πρόβλημα ,μπροστά στα λάθη 15-20 ετών του Πασοκ, αν και αυτή η κυβέρνηση είναι απο τίς πλέον αδρανείς και απαθείς)...

Ανώνυμος είπε...

Κύριε καθηγητά,

Κατ αρχάς εύχομαι επιτυχία στους σκοπούς σας κατά τις εκλογές. Οι ευχές μου δεν έχουν να κάνουν με την πολιτική/κομματική μου τοποθέτηση, αλλά με την εκτίμηση που τρέφω στο πρόσωπό σας ως επιστήμονα.

Θα ήθελα να σας θέσω δύο ερωτήματα:

1. Ποιες δυνατότητες διαμαρτυρίας δίνει το ισχύον εκλογικό σύστημα σε κάποιον που δεν επιθυμεί να ψηφίσει κανένα από τα δύο κόμματα εξουσίας ή κανένα από τα έχοντα κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κόμματα; Με άλλα λόγια, σε ποιες περιπτώσεις οι "ψήφοι διαμαρτυρίας" πριμοδοτούν ακριβώς εκείνους τους σχηματισμούς, για τους οποίους κάποιους επιθυμεί να διαμαρτυρηθεί; Απευθύνομαι στις νομικές σας γνώσεις πρωτίστως.

2. Τι σκοπεύει να κάνει το κόμμα σας, αν γνωρίζετε, για το ζήτημα του μη χαρακτηρισμού ως δημοσιογράφων των συντακτών σε διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης (portals). Σας παραπέμπω για το ζήτημα σε αυτό μου το post.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

Ανώνυμος είπε...

Η ημέρα των εκλογών, είναι η ομορφότερη μέρα της δημοκρατίας.

1) Επανέρχεται το παράνομο ή παράτυπο χρήμα από τους πολιτικούς πίσω στην κοινωνία.

2) Είναι η ημέρα όπου οι πολίτες εκδηλώνουν την χαρά του ή την δυσαρέσεκεια τους προς την κυβέρνηση

3) Οι πολιτικού πραγματικά υπηρετούν τον πολίτη και κατεβαίνουν στο πεζοδρόμιο

4) Είναι η μοναδική μέρα που έχουμε δημοκρατία

Ανώνυμος είπε...

«Προσυπογράφω όλα τα σχόλια που τονίζουν την ανάγκη να διαφυλάσσεται όλο το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού και να διατυπώνεται ένας πολιτικός λόγος βασισμένος σε επιχειρήματα και αποχρώσεις και όχι ένας λόγος απλουστευτικός, δημαγωγικός και συνθηματολογικός.»

Μα στην Ελλάδα κ. Βενιζέλο οι πολιτικοί μόνο απλουστευτικό, δημαγωγικό και συνθηματολογικό λόγο χρησιμοποιείτε.
Πολλά είχε το ΠΑΣΟΚ στο «πρόγραμμά» του (τα εισαγωγικά αντιπροσωπεύουν την ποιότητα) και άλλοτε αλλά...

Ανώνυμος είπε...

Με τόσες μαλ...ες που έχει κάνει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μέσα σε 3,5 χρόνια και αυτές που δηλώνει οτι θα κάνει στο μέλλον, θεωρώ αδιανόητο - ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ - να μην κερδίσει το ΠΑΣΟΚ αυτή την αναμέτρηση.Το ακούς σύντροφε Βαγγέλη;A Δ Ι Α Ν Ο Η Τ Ο...!

Ανώνυμος είπε...

Κ. Βενιζέλε,

καλή σας επιτυχία! Κυρίως, καλή σας προσωπική επιτυχία!

Το ποιός είστε και ποια η δυναμική σας είναι γνωστό στους περισσοτέρους. Αυτό που μένει είναι η επιβράβευση σας δια της ψήφου. Άλλωστε, δεν μας χρειάζεστε. Εμείς σας χρειαζόμαστε.

Παρακαλώ ενημερώστε μας για τις ομιλίες σας- ημερομηνία, τοποθεσία, ώρα.

Να είστε καλά.

Με εκτίμηση,

Γ.Ν.

harrygrath είπε...

Εκ μεταφορας,ενα σχολιο σας για "σεισαχθεια " ?

Ισως ειναι η silver bullet του προεκλογικου αγωνα.

Ανώνυμος είπε...

Τα σφάλματα, οι παραλήψεις, η κομματικοποίηση του κράτους, τα σκάνδαλα, κλπ, κλπ. είναι τόσα πολλά που καθημερινά μπορείτε εσείς και όλοι οι αντιπολιτευόμενοι μπορείτε να σφυροκοπείτε συνεχώς και καθημερινά τη Ν.Δ. ώστε να απαλλαγούμε από τη χειρότερη κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση (χειρότερη και από αυτή του Μητσοτάκη!!!). ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΠΕΙΘΩ.

Athanasios Tsiouras είπε...

Καλή επιτυχία στις εκλογές!

Ο τρόπος, με τον οποίον διαλύθηκε η Βουλή και προκηρύχθηκαν οι εκλογές, δεν είναι παρά η επιτομή της συμπεριφοράς της "κυβέρνησης όλων των Ελλήνων". Αλαζονεία, παραλογισμός (κατά τη λογική τους πρέπει το Σύνταγμα να απαγορεύσει τη διεξαγωγή εκλογών την άνοιξη, για να μην υπάρχει σύγκρουση με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση), ετσιθελισμός, πλήρης αδιαφορία για τη διεξαγωγή ουσιαστικής συζήτησης στην προεκλογική περίοδο, σε συνδυασμό με ανεύθυνη, λαϊκιστική ψηφοθηρική προσέγγιση (βλ. κατατεθειμένα νομοσχέδια).

Θα μπορούσε να προστεθεί και φόβος (λ.χ. αποκαλύψεων για την υπόθεση των ομολόγων), αλλά πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο Πρωθυπουργός επέδειξε ασυνήθιστη τόλμη με μια άλλη, παράλληλη χειρονομία του: έδωσε το φυλακτό του στον Αρχιεπίσκοπο ενώ επίκεινται οι εκλογές! Τώρα η έκβασή τους είναι πραγματικά αμβίφολη.

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στις εκλογές με ένα θετικό αποτέλεσμα για την χώρα.

Δυστυχώς τα τελευταία 3,5 χρόνια βλέπουμε το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο χρόνο που ήταν στην αντιπολίτευση βολεύοντας όσους περισσότερους μπορεί στο δημόσιο τομέα (βλ Αγροφυλακή.)

Δυστυχώς στην καθημερίνη μας ζωή δεν έχουμε δει καμία απολύτως βελτίωση. Ίσα ίσα που τα πράγματα πηγαίνουν στο χειρότερο.

Αλήθεια προτίθεται το ΠΑΣΟΚ να κατεβάσει τον ΦΠΑ στο 8 και 18% ή θα το αφήσετε έτσι;

Η γιαγιά μου, με τήν απλοϊκή αφήγηση μιας αγράμματης ηλικιωμένης, μου λέει πάντα

'Από αυτούς (δηλ. την δεξιά)ποτέ δεν δεις χαϊρι αγόρι μου. Ο Καραμανλής (πρεσβύτερος) έκαιγε όσα καπνά δεν αγόραζαν οι καπνέμποροι, και μας έβαζε να πληρώνουμε και το πετρέλαιο που τα καιγα. Τέτοιοι είναι'.

Και πάλι καλή επιτυχία

Γιάννης Παπαϊωάννου είπε...

Εκείνο που παίζεται στις εκλογές συνοψίζεται στην ερώτηση των δημοσκοπήσεων για τον καταλληλότερο. Η απουσία ιδεολογιών φαίνεται και οι πολίτες φαίνεται τελικά να ψηφίζουν πρόσωπα όπως έγινε και στην Γαλλία. Ευνοούνται Αλαβάνος Καταφέρεις και ο καταλληλότερος.

Η ευθηνή του ΠΑΣΟΚ συνοψίζεται στο ότι αντιμετώπισε την ήττα ως δεξιά παρένθεση και παρέμεινε στην αναμονή για να ξανακερδίσει.
Η προσπάθεια του ΓΑΠ να μας πείσει για το πόσο κλεφτές είναι όλοι τους αλλά και η συνθηματολογία και η ρητορεία που χρησιμοποιεί μέχρι τώρα ( νέα αλλαγή… στις 17 πιάνουμε δουλειά…. η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης κλπ κλπ) εδράζεται ακριβώς σε αυτή την αντίληψη. Η απαξίωση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και οι επιθέσεις στον Καραμανλή θυμίζουν επιθέσεις Ανδρέα στο Μητσοτάκη το 1993. Αυτή η στρατηγική δεν φέρνει ψήφους στο ΠΑΣΟΚ και απαξιώνει το πολιτικό σκηνικό. Πρέπει να εγκαταλειφθεί

Η εμμονή του ΠΑΣΟΚ στην ευελιξία στις σχέσεις του με τις «αγορές» καταδίκασε και θα το καταδικάσει σε απώλειες κυρίως προς τα Αριστερά..
Δεν χωρούν δικαιολογίες. Μετά από 9 μήνες προεκλογική εκστρατεία Η αλήθεια είναι πασιφανέστατη Ο ΓΑΠ μετράει μέρες όπως έκανε ένα ολόκληρο καλοκαίρι.

Η ήττα θα είναι μεγάλη και σίγουρη με το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ να ασελγούν στους ψήφους του ΠΑΣΟΚ.
Αναμένονται εξελίξεις.

Καλη επιτυχια κυριε καθηγητα.

eikelos είπε...

Νομίζω πως οι εκλογές αυτές θα είναι οι πιο αδιάφορες των τελευταίων ετών, δεν ξέρω αν αισθάνεται το ίδιο και ο σοφός λαός, αλλά η σοφή μπλογκόσφαιρα μάλλον αδιαφορεί. Ο πολιτικός, όταν τυγχάνει να διαπιστώνει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την αδιαφορία του κόσμου για τα πολιτικά, το πιο φρόνιμο θα είναι να αναζητήσει τα αίτια στον χώρο του (αν τον ενδιαφέρουν βεβαίως βεβαίως). Την ευθύνη για την αδιαφορία γενικότερα (εάν δεχθούμε πως αυτή υπάρχει στον βαθμό που να αποτελεί πλέον φαινόμενο) την έχουν τα πολιτικά κόμματα, ειδικότεροι υπεύθυνοι είναι αυτοί που τα εκπροσωπούν ==> οι βουλευτές. Όσο αδιάφορες και αν είναι όμως οι εκλογές για την μπλογκόσφαιρα, ένα είναι σίγουρο: θα χρίσουν το ένα από τα δυο μεγάλα κόμματα κυβέρνηση. Προς χάριν αυτής της παραδοχής λοιπόν (η οποία είναι και η μόνη βεβαιότητα των εκλογών) όλα αλλάζουν.

Ναι, είναι πράγματι αντιφατικό κύριε Βενιζέλο να δηλώνει κάποιος την πολιτική του ευαισθησία απέχοντας από την εκλογική διαδικασία Δεν είναι επίσης αντιφατικό όμως να ακούμε εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια τα δυο μεγάλα κόμματα να αλληλοκατηγορούνται για σκάνδαλα δίχως να παραιτείται κανείς; Δεν είναι αντιφατικό που μιλάμε για επίπεδο πολιτικού πολιτισμού και ο δημόσιος βίος της χώρας σε όλα τα επίπεδα διοίκησης είναι κομματικός; Η αντίφαση προφανώς είναι συνυφασμένη με τον πολιτικό -και όχι μόνο- βίο της χώρας. Η αδιαφορία όμως ίσως τελικά δεν είναι αντιφατική, ίσως είναι απλά το φυσικό επακόλουθο μιας νοοτροπίας με αρκετές ιδιαιτερότητες όπως είναι η νεοελληνική.

deGreece είπε...

Αγαπητέ κε Βαγγέλη,

Δεν έχω δει μέχρι στιγμής να εκπροσωπείτε κάτι περισσότερο από την προσωπική σας φιλοδοξία να κυβερνήσετε και την υπέρμετρη πίστη στις ικανότητές σας. Το πολιτικό σας ημερολόγιο γεμίζει σχόλια ανθρώπων που σας θαυμάζουν και αυτό θα έπρεπε να σας προβληματίσει, οι άλλοι την έκαναν με μικρά πηδηματάκια σε δικτυακούς χώρους πιο ευάερους και οπωσδήποτε πιο γόνιμους ιδεολογικά. Οι δυσκολίες και οι αστοχίες των άλλων δεν σημαίνει ότι αρκούν για τη δική μας (σας) επιτυχία. Όσο επιμένετε στο στρογγυλοποιημένο λόγο, στις γνώριμες ιδεολογικά ακίνδυνες θέσεις σας και κυρίως στην εμμονή σας να ικανοποιήσετε το ‘μεσαίο’ χώρο, κάτι που άλλωστε κάνατε και ως υπουργός πολιτισμού για πολλά χρόνια δεν σας κατατάσσει προς το παρόν στην πρωτοπορία των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να σας πείσουν, δεν νομίζω ότι αυτές οι εκλογές είναι η ευκαιρία σας.

Πάντοτε φιλικά

Ατσαλάκωτος είπε...

Η μπλογκόσφαιρα μας δίνει την δυνατότητα να εκφράσουμε πολιτικό λόγο τέτοιο που να διαφοροποιείται από την πολιτική κατρακύλα που εκπέμπουν τη τηλεοπτικά κανάλια αναλύοντας θέσεις και απόψεις με σαφή και ξεκάθαρα επιχειρήματα.
Μ' αυτήν την έννοια είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη ενός γόνιμο υ και ουσιαστικού πολιτικού προβληματισμού με αφορμή τις εκλογές και όχι για τις εκλογές.
Επιπλέον παρέχει την δυνατότητα έκφρασης και διατύπωσης σκέψεων σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σ’ αυτήν την διαδικασία.
Με λίγα λόγια η μπλογκόσφαιρα είναι ένα σύγχρονο εργαλείο εφαρμογής της άμεσης δημοκρατίας στο πλατύ πεδίο της έκφρασης και του προβληματισμού.
Με αυτά τα λίγα αντλείστε ιδέες και ανταλλάξτε με τρόπο γόνιμο απόψεις.
Καλή επιτυχία!

Akis-Aigio είπε...

Από ότι βλέπω και διαβάζω σε blogs και sites με ευχαρίστηση, υπάρχουν Έλληνες οι οποίοι έχουν απαιτήσεις από το κράτος.. Αγαπητοί φίλοι. Όσο και να θέλετε να έχετε τις υπηρεσίες που δικαιούστε αυτό που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια δεν θα μπορεί να το πληρώσει ο Θεός ο ίδιος. Το τίμημα που οφείλουμε όλοι μας στον πλανήτη Γη….δεν πληρώνεται από κανέναν. Μην περιμένετε να σας σώσει ούτε ο Καραμανλής, ούτε ο Γιωργάκης, ούτε η Παπαρήγα, ούτε ο Αλαβάνος….ούτε ο…………Καρατζαφέρης, ούτε ακόμα και ο Πλανητάρχης Μπους. Νομίζεται ότι ζούμε σε χώρα της ΟΝΕ…..(έτσι μας είπαν οι προηγούμενοι) και τώρα είμαστε ακόμα πιο άξια μέλη στην ΟΝΕ…(λένε οι τωρινοί), ελάτε να σας σώσουμε εμείς λένε οι από κει. Είμαστε μια ψωροκώσταινα με όμορφο φουστάνι και τελευταίας μόδας καλοκαιρινό μακιγιάζ. Κάτω από το φόρεμα όμως, βρώμα και δυσωδία σε ένα κορμί που βιάζεται καθημερινά ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. Ένα κράτος που δεν μπορεί να εισπράξει φόρους (πέρα από τα γνωστά κοροΐδα τους μισθωτούς) και φυσικά λογω αυτού, ούτε οργάνωση, ούτε εξοπλισμό μπορεί να έχει. Ένα κράτος της ΟΝΕ με πολίτες που κράζουν για την γύμνια του κράτους, όταν οι ίδιοι ΔΕΝ απαιτούν αποδείξεις από γιατρούς, μαγαζιά, όταν αγοράζουν πειρατικά DVD και CD από τον πειρατή της γειτονιάς, όταν ανέχονται τον ιδιοκτήτη αυθαιρέτου στις τάξεις τους, όταν διασκεδάζουν στα παράνομα μπαράκια που ξεφυτρώνουν σε κάθε Ελληνική παραλία της χώρας, όταν ανέχονται τις χιλιάδες παράνομες χωματερές σε όλα τα δάση της Ελλάδας, όταν στην ΠΡΩΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΗ ΚΑΠΕΛΩΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΜΕΣΩ SMS ΚΑΙ BLOGS ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ 4,500,000, ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΗΓΑΝ ΜΟΝΟ 2 ΜΕ 3 ΧΙΛΙΑΔΕΣ. Αντιδράστε….φωναξτε, απαιτήστε, αλλά,……….πρώτα από όλα κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέπτη και αναρωτηθείτε……ΗΜΟΥΝ ΕΓΩ ΣΩΣΤΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ?. Και αν νομίζετε ότι ήσασταν ακέραιοι χαρακτήρες, έχετε κάθε δικαίωμα να κράξετε και να φωνάξετε. Σιχάθηκα τα κοράκια στην τηλεόραση που κράζουν, κράζουν γουρλώνουν τα μάτια από θυμό και αγανάκτηση. Τους σιχαίνομαι. Τιμή στα παλικάρια τους πυροσβέστες που χάθηκαν στον αγώνα και στο καθήκον για ένα ψωρομισθό. Σεβασμός στους νεκρούς συμπατριώτες μας που χάθηκαν και αυτοί. Χρέος μας να αλλάξουμε αυτήν την χώρα και αν θέλετε να το γενικεύσουμε, όλο τον πλανήτη, γιατί δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτόν τον κόσμο. Σικελία και Πορτογαλία καταστρέφονται όπως κι εμείς. Δάση που χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια να γίνουν καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Περισυλλογή φίλοι μου, περισυλλογή και σκέψη χρειάζεται αυτή την στιγμή που ξαφνικά για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, οι Έλληνες αποκτούν οικολογική συνείδηση. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Ευχαριστώ για άλλη μια φορά που μου δίνεται βήμα να μιλήσω.

Ανώνυμος είπε...

Κε Βενιζέλε
δεν ξέρω αν με θυμάστε, είχα γράψει πάλι το χειμώνα για την παιδεία, ότι περίμενα απο σας να λύσετε ή τουλάχιστον να βελτιώσετε την κατάσταση... Τέλος πάντων είμαι ο μαθητής της πρώτης λυκείου σε λίγες μέρες θα πάω δευτέρα).

Τότε σας είχα γράψει πολύ θερμά λόγια, θυμάμαι, και πράγματι σας θαύμαζα. Πίστευα ,επειδή έχω διαβάσει και βιβλία σας, ότι είστε ο πολιτικός που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

Ωστόσο, τώρα είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας πω ότι κι εσείς με έχετε απογοητεύσει. Κι αυτό γιατί περίμενα από σας έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική. Περιττό να σας πώ ότι βλεπω σε σας το πρόσωπο του ηγέτη, του αρχηγού. Ή τουλάχιστον, αυτό έβλεπα. Γιατί τώρα διακρίνω μια ανύπαρκτη στάση σε όλα.

Μη γελιόμαστε, όλοι ξέρουμε ότι το κράτος είναι ένα μπάχαλο την τετραετία του καραμανλή, αλλά πιστεύω θα είναι εξίσου άσχημα και με τον παπανδρέου. Γι αυτό άλλωστε είχα εναποθέσει τις ελπίδες μου σε σας.

Αυτό που παρατηρώ όμως είναι ότι τόσο καιρό απλώς κάθεστε και κοιτάτε τα γεγονότα. Ούτε μιλάτε ούτε αντιδράτε. Πρέπει να σας ενημερώσω ότι ο κόσμος πιστεύει σε σας. Θα πρέπει όμως να κάνετε κάτι τώρα. Μετα θα είναι αργά. Αν περιμένουμε να παραιτηθεί ο παπανδρέου, καήκαμε.

Κανε την κίνηση σου τώρα που υπάρχει θυμός για όλα τα κόμματα εκτός απο το συνασμισμό και το κκε οπου υπάρχουν γέλια....
Αν θές τη γνώμη μου, ανέχεισ σκοπό να κάνεις κάτι (συγγνώμη για τον πληθυντικό αλλά....) κάντο τώρα..

Θα έχεις τη υποστήριξη του κόσμου, ενώ μετα θα λέ(μ)ε (κι εγώ) ότι καθόταν και κοίταγε.

κοίταγε τις 1000 φωτιές να κατακαίουν τα λιγοστά δάση που είχαν απομείνε,
κοίταγε την οργάνωση των νοσοκομεών όπου γίνονται επείγοντες εγχειρήσεις στο προαύλιο επειδή δεν υπάρχει κρεβάτι διαθέσιμο,
κοίταγε την ανύπαρκτη αστυνομία, η οποία κατάφερε να κάνει περιοχές της αθήνας ημί- γκέτο.
κοίταγε την απογοήτευση των ανθρώπων για τα παρόντα κόμματα, και δεν το εκμεταλεύτηκε....

κοίταγε τους καταστροφείς του κράτους και δεν τους σταμάτησε, ενώ θα μπορούσε.....


Αυτά είχα να πώ. Καλή τύχη.

Α και κάτι τελευταίο, μην το δημοσιεύσετε σας παρακαλώ. το έστειλα μόνο για να σας πώ τη γνώμη μου και τα παράπονα μου....

Ανώνυμος είπε...

Όλοι παρακολουθούμε αποσβολωμένοι την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που γνώρισε η Ελλάδα μας και μάλιστα με πολλά ανθρώπινα θύματα. Ο λόγος της καταστροφής είναι ένας. Η ατιμορισία όλων αυτών που κατά το παρελθόν δημιούργησαν παρόμοια προβλήματα. Από την άλλη, η κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής ενδιαφέρονται για το διορισμό των αγροφυλάκων (κομματικά του παιδιά) και όχι για τον διορισμό πυροσβεστών. Τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα. Τα πανέμορφα βουνά μας καίγονται. Τα παραδοσιακά χωριά μας καίγονται. Τα ζώα των κνηνοτρόφων καίγονται, και το πιο σημαντικό, καίγονται Έλληνες. Ο κ. Πολύδωρας έχει εξαφανιστεί. Στην, και καλά, επίσκεψη (πάντα νύχτα) του κ. Καραμανλή στην Πελοπόννησο, ο κ. Πολύδωράς ήταν κρυμένος. Δεν έπρεπε με τίποτα να κυριχτούν εκλογές στην διάρκεια αυτής της καταστροφής. Και ο εγωισμός της κυβέρνησης πρέπει να έχει ένα όριο.

Όλοι εμείς οι φίλοι των βουνών, της οικολογίας και της Ελληνικής φύσης ζητάμε:

Να αλλάξει μυαλά η πολιτεία και να θέσει σε άμεση προτεραιότητα την οικολογία.
Τον άμεσο διορισμό δασοφυλάκων και πυροσβεστών, ώστε να μην επαναληφθεί άλλη φορά αυτή η τραγωδία.
Την παραδειγματική τιμωρία των εμπρηστών (εδώ έπιασαν την «17 Νοέμβρη», δεν μπορούν να πιάσουν μια χούφτα αλήτες;)
Την άμεση αναδάσωση όλων των περιοχών που χτυπήθηκε απο την πύρηνη λαίλαπα.
Την άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορέσει να υπάρξει η ελληνική φύση της υπαίθρου.

Ανώνυμος είπε...

Όλοι παρακολουθούμε αποσβολωμένοι την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που γνώρισε η Ελλάδα μας και μάλιστα με πολλά ανθρώπινα θύματα. Ο λόγος της καταστροφής είναι ένας. Η ατιμορισία όλων αυτών που κατά το παρελθόν δημιούργησαν παρόμοια προβλήματα. Από την άλλη, η κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής ενδιαφέρονται για το διορισμό των αγροφυλάκων (κομματικά του παιδιά) και όχι για τον διορισμό πυροσβεστών. Τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα. Τα πανέμορφα βουνά μας καίγονται. Τα παραδοσιακά χωριά μας καίγονται. Τα ζώα των κνηνοτρόφων καίγονται, και το πιο σημαντικό, καίγονται Έλληνες. Ο κ. Πολύδωρας έχει εξαφανιστεί. Στην, και καλά, επίσκεψη (πάντα νύχτα) του κ. Καραμανλή στην Πελοπόννησο, ο κ. Πολύδωράς ήταν κρυμένος. Δεν έπρεπε με τίποτα να κυριχτούν εκλογές στην διάρκεια αυτής της καταστροφής. Και ο εγωισμός της κυβέρνησης πρέπει να έχει ένα όριο.

Όλοι εμείς οι φίλοι των βουνών, της οικολογίας και της Ελληνικής φύσης ζητάμε:

Να αλλάξει μυαλά η πολιτεία και να θέσει σε άμεση προτεραιότητα την οικολογία.
Τον άμεσο διορισμό δασοφυλάκων και πυροσβεστών, ώστε να μην επαναληφθεί άλλη φορά αυτή η τραγωδία.
Την παραδειγματική τιμωρία των εμπρηστών (εδώ έπιασαν την «17 Νοέμβρη», δεν μπορούν να πιάσουν μια χούφτα αλήτες;)
Την άμεση αναδάσωση όλων των περιοχών που χτυπήθηκε απο την πύρηνη λαίλαπα.
Την άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορέσει να υπάρξει η ελληνική φύση της υπαίθρου.

harrygrath είπε...

Για το επικαιρο θεμα των μαζικων πυρκαγιων,τα καναλια προπαγανδιζουν θεωριες συνωμοσιας, κυνηγι φανταστικων εμπρηστων,ξενα κεντρα,οργανωμενα σχεδια,ολο το μενου της λαικιστικης παρανοιας...

Ακομα & στα πιο πλουσια κρατη,υπαρχουν ατυχεις συγκυριες που βγαζουν εκτός μαχης & τις πιο εξοπλισμενες κρατικες μηχανες.

Μηπως πρεπει πνευματικοι & δημοφιλεις πολιτικοι,σαν εσας,να παρουν πρωτοβουλια ωστε οι φυσικες καταστροφες,φωτιες,σεισμοι,πλημμυρες,αποκλεισμοι απο χιονια,να βγουν εκτός πολιτικου παιχνιδιου & να αντιμετωπιζονται σαν ανωτερη βια ,ακαταμαχητη απο οποιαδηποτε κυβερνηση & κρατος ?

Ενα σχολιο σας...

Ανώνυμος είπε...

Είδα στα δελτία των ειδήσεων την Ελλάδα μας να καίγεται, να ματώνει, εξαντλημένη πια ξαπλωμένη στο έδαφος να ζητάει βοήθεια...
Παππούδες και γιαγιάδες, μανάδες και πατεράδες αγόρια και κορίτσια με δάκρυα στα μάτια να θρηνούν, για το καμμένο τους βιός
, για το καμμένο τους χωριό ,για τους καμμένους συγγενείς και συνανθρώπους, για το μακρινό μέλλον
που δεν αφήνει ο καπνός και η στάχτη να φανεί στον ορίζοντα.΄Ολα πια είναι μάταια...Τα αεροπλάνα
τα ελικόπτερα, ένα πυροσβεστικό όχημα που προσμέναν σαν μαννα εξ ουρανού δεν έφτασε ποτέ. Λίγο νερό ρε παιδιά λίγο νερό!!!
Στα μάτια τους δεν υπάρχει ίχνος ελπίδας έγινε πλέον στάχτη η ζωή τους και αυτή μαζί με την μητέρα που προσπάθησε να σώσει τα παιδιά της
μαζί με τον αδελφό της που προσπάθησε να τους βρεί...
Ποιός φταίει;
Δεν εχει σημασία αυτό για όλους αυτούς πια.
Ξέρουν ότι δεν θα τα γυρίσει πίσω τίποτα.
Αφήστε τους με ησυχία να θρηνήσουν τους νεκρούς τους, τους νεκρούς μας.

Lego είπε...

Κε Βενιζέλο,

Αυτές τις δύσκολες ώρες για την Ελλάδα και τους πολίτες της που είδαν τους ανθρώπους τους και τις περιουσίες τους να χάνονται... έχετε στα χέρια σας ένα μεγάλο ποσό για τον προεκλογικό αγώνα του κόμματος. Νομίζω ότι, τα χρήματα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν αλλού...

Υ.Γ. Ελπίζουμε όταν γίνετε κυβέρνηση, να αντιμετωπίσετε αυτό το αίσχος με τις φωτιές. Χθές ήρθα και εγώ αντιμέτωπος μαζί με πολλούς άλλους με τη φωτιά δίπλα στο σπίτι μου... Δεν μπορείτε να φανταστείτε την οργή μου όταν εντόπισα εμπρηστικό μηχανισμό !

Υ.Γ2. Πόσα πυροσβετικά οχήματα μπορούν να αγοραστούν και πόσοι πυροσβέστες να πληρωθούν με το κόστος ενός άρματος μάχης;

Υ.Γ3 Αναρωτηθήκατε ποτέ πως νοιώθουν όλοι αυτοί που βλέπουν τα χωριά τους να καίγονται 3 μέρες και να μη βλέπουν πουθενά κανένα ίχνος του κράτους;

Nikolinakos είπε...

δεν αντιλαμβανομαι πωσ αποδεχεστε ,εσεις, τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου ως αρχηγό από τον οποίο πέρνετε εντολές!!!!

PanagiotisL είπε...

Η Ελλάδα καίγεται και όλοι οι επαγγελματίες πολιτικοί τρέχουν να μαζέψουν ψήφους (κατηγορώντας ο ένας τον άλλο) πάνω από τα πτώματα.

Ξέρετε, και οι νεκροθάφτες το ίδιο κάνουν... Μόνο που αυτοί ξέρουν τη δουλειά τους... εσείς όχι.

Ντροπή σας! Δεν πάτε να αυτοκτονήσετε όλοι μαζί καλύτερα; Χάρη θα μας κάνετε.

DimitrizZzZz είπε...

Αναρωτιέμαι αν η επιστροφή του Λαλιώτη στην προσπάθεια επανεκλογής του κόμματος σου έβαλε φωτιά στην Ελλάδα.

thanasis είπε...

ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΑΠΟΔΕΊΧΘΗΚΕ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΉΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΙΕΣ.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΕΙ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ? ΜΗΠΩΣ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΚΑΙ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ?

Newborn Doomstalker είπε...

Καιγόμαστε, σύντροφοι. Όχι πολιτικά. Κυριολεκτικά.
Ο μετρητής θυμάτων ανεβαίνει σαν θερμόμετρο τον Αύγουστο, η πολιτεία εκτιμά την ανθρώπινη ζωή στις δέκα χιλιάδες ευρώ και τα άρθρα 24 και 117 χρησιμέυουν ως προσάναμα για τα δάση.
Το κράτος, ενώ κοιμόταν για δυό μέρες, ξύπνησε και αντί οργάνωσης, εξήγγειλε μέτρα ψηφοθηρίας με τη μορφή αποζημιώσεων και επικηρύξεων. Μοιράζει λεφτά σε όσους ήθελαν κράτος. Σε λίγο θα φτιάξουμε ένα νέο Κολοσσαίο.
Οι δημοσιογράφοι, όσοι δεν ζήσαν από κοντά τον όλεθρο, μυδροβολούν εναντίων όλων. Οι υπόλοιποι, ασθμαίνοντας από την τέφρα και την αποπνικτική αγωνία των συμπολιτών τους, αδύναμοι και ανήμποροι, αναμεταδίδουν συναίσθημα πλέον.
Δεν θέλουμε παροχές σαν πολίτες πλέον. Μπουλντόζες θέλουμε. Πραγματικές και πολιτικές. Να ισοπεδώσουν τα δεδομένα του δεσμού των υποστηρικτών των πολιτικών με την διακυβέρνηση του τόπου. Δεν είμαι ουτοπιστής και δεν θα γίνω ποτέ. Όμως στη χώρα μας το κακό που έγινε είναι πλέον μη επιδιορθώσιμο.
Βγάλτε τις μπουλντόζες και διαλύστε τα αυθαίρετα στα ρέμματα. Έρχεται βαρύς χειμώνας στη ζωή μας. Γκρεμίστε ό,τι χτίστηκε στα δάση. Γκρεμίστε ό,τι χτίστηκε στις παραλίες. Γκρεμίστε ό,τι μάντρωσε το δάσος. Γκρεμίστε το κράτος που νομιμοποιεί τις παρανομίες δια της δικαστικής οδού και της εφορίας. Αν δεν τα ξέρετε εσείς οι πολιτικοί αυτά τα κόλπα και σας είναι πρωτάκουστα, ρωτήστε τον όποιο απλό πολίτη να σας ενημερώσει. Χάσατε την επαφή σας με εμάς τους πληβείους. Μόνο εξυπηρετήσεις και γλυψίματα φτάνουν στ' αυτιά σας γιατί υπάρχουν πολλοί καλοθελητές που σας φιλτράρουν τα όσα κακά δεν χρειάζεται να ξέρετε. Φταίτε γιατί επαναπαφθήκατε στις αγκαλιές του περίγυρού σας.
Δεν είναι ένα γενικό κατηγορώ ενάντια στην πολιτεία. Είναι ένα κατηγορώ ενάντια στην πολιτική ως επάγγελμα. Πιστεύω σε εσάς τους πολιτικούς, ασχέτως κόμματος. Έχετε τη δυναμική. Αξιοποιήστε την. Βέβαια, δεν πιστεύω πως πλέον υπάρχουν ηγέτες όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τώρα είναι η συλλογική εργασία που χρειάζεται να εντατικοποιηθεί.
Ο λαός θα είναι πάντα στο πλευρό αυτού που τον αισθάνεται δίπλα του. Δίπλα στο λαό είναι πάντα ένας άνθρωπος σαν αυτόν. Όχι αφθαρτος αλλά τρωτός, με πάθη, με λάθη, όμως με σύναιση να μην τα επαναλάβει και να αναδειχθεί ανώτερος των περιστάσεων.
Ακόμα και ο Χριστός στο σταυρό ένοιωσε παρατημένος από τον Πατέρα του. Όμως ήξερε το σκοπό που επιτελούσε. Εμείς σαν πολίτες, δεν έχουμε σκοπό και περιφερόμαστε σαν πρόβατα από παροχολογία σε παροχολογία. Από γενικόλογα σε πομπώδεις ασυναρτησίες.
Αυτή τη μεγάλη στιγμή, ο λαός έχει εξήντα αμάχους, θύματα του πολέμου με το κακώς κατεστημένο και ριζωμένο στον τόπο. Κακό που ο ίδιος ο λαός έσπειρε και τώρα θερίζει. Το ξέρουμε, το γνωρίζουμε, εμείς το επιφέραμε το κακό τούτο στα κεφάλια μας.
Είμαστε πάνω στο σταυρό. Ανασκουμπωθείτε. Δείξτε μας ο δρόμο για την Ανάσταση.

Δημήτρης (mitSOS) είπε...

Aξιότιμε κύριε Βενιζέλε,
καταρχάς καλή επιτυχία στην εκλογική μάχη σας. Αφορμή για αυτό το σχόλιο αποτελεί η πρόσφατη εθνική τραγωδία στην Ηλεία κ αλλού συναρτήσει των εκλογών. Σας μιλώ ειλικρινά ως πολίτης, φίλα προσκείμενος στο κόμμα σας, που είχα διατελέσει και πρόεδρος της σχολής μου στα φοιτητικά μου χρόνια με την ΠΑΣΠ. Δυστυχώς η εσωκομματική "σαπίλα" με "αυτοεξόρισε", παρέμεινα όμως ενεργός πολίτης, σοσιαλιστικά σκεπτόμενος.
Θεωρείται σωστό ο Πρόεδρος του κινήματος να συνοδεύεται απο κουστωδία υποψηφίων και λοιπών παρατρεχάμενων κατά την επισκεψή του στις πυρόπληκτες περιοχές? Οι συγκεκριμένοι θα τρέξουν να ζητήσουν ψήφο, όταν την ώρα που φρόντιζαν για την προβολή τους, θα έπρεπε να είναι στον αγώνα της κατάσβεσης. Οχι λαικίστικα, αλλά ειλικρινά. Πρεσβευέτε την ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ. Όχι στα σλόγκαν όμως...τη θέλουμε και στις πράξεις.
Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

tithonte para polla zitimata pou omws distixws den vlepw na pairnoun apantisi...! kai einai pragmatika krima giati thewrw oti eiste o monos politikos auti tin stigmi pou mporei (an tolmisei) na odigisei tin xwra se enan neo dromo....! Makria apo agkilwseis kai desmeuseis.

DimitrizZzZz είπε...

Σε ένα εξάωρο άρχισαν 22 πυρκαγιές, και σε όλες αυτές υπήρχαν μαρτυρίες
βοσκών, κτηνοτρόφων κλπ οτι είδαν άτομα να κινούνται ύποπτα.
Μία μόνο από τις μέρες μαίνονταν 150 μέτωπα φωτιάς σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.
Παρόλαυτα η περίπτωση της γριάς που άρχισε ένα από τα μέτωπα από αμέλεια μαγειρέυοντας ακουγεται.
Δεν ξέρω αν είναι οι Τούρκοι, οι Αλβανοί, οι εξωγήινοι ή οι βάζελοι που αποφάσισαν να τα κάψουν όλα επειδή δεν παίρνουν πρωτάθλημα. Δεν ξέρω αν ο Λαλιώτης εγκατέλειψε τα φωτομοντάζ και τις πολιτικές δυσφήμησης και άρχισε άλλες, το μόνο σίγουρο είναι οτι ποτέ στην ιστορία δεν εχει γίνει τέτοιος βομβαρδισμός πυρκαγιών σε μιά χώρα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, από μαζεμένες συμπτώσεις και αμέλειες.
Δεν ξέρω τι έγινε, αλλά είμαι σίγουρος οτι κάτι άλλο από αμέλεια έγινε εδώ πέρα.

Ανώνυμος είπε...

Αν οι πολίτες δεν λειτουργούν ως πολίτες και τις 365 ημέρες του χρόνου κι όχι μόνον τις ημέρες των εκλογών, δεν υπάρχει ελπίδα. Αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει η αρχή να γίνει από τα κόμματα που δυστυχώς κατέληξαν κόμματα στελεχών. Υπάρχει ακόμη ένας ολόκληρος κόσμος που διψά για συμμετοχή στα κοινά, μιλάμε για ουσιαστική συμμετοχή χωρίς ανταλλάγματα, έτσι για τη χαρά της πολιτικής, και κανείς ουτε καν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ του απλώνει το χέρι. Τι κρίμα... Τελοσπάντων. Το ζητούμενο είναι να ψηφίσει ο κόσμος αυτή τη φορά πέραν των άλλων και με το κριτήριο του αυτοσεβασμού, ο οποίος βάλλεται σκληρά επί 3,5 χρόνια. Να πεί όχι σε μια κυβέρνηση που βασίζεται μόνον στο ψέμα και τα επικοινωνιακά τρυκ. Να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, όχι επειδή ότι έπραξε στις κυβερνητικές του θητείες ήταν καλώς καμωμένο, αλλά επειδή ελπίζει πως διδάχθηκε από τα λάθη του. Άλλωστε η σταυροδοσία επιτρέπει να επιλέξουμε τους άριστους και να τιμωρήσουμε όσους τους αξίζει. Καλή επιτυχία Βαγγέλη

Heliotypon είπε...

Σήμερα το πρωί, διαβάζοντας αυτήν την ανάρτηση σκέφτηκα (μην ρωτάς με τι, με ό,τι λίγο μου έδωσε η φύση) ότι πρέπει να απασχολεί σοβαρά, μερικούς από εσάς του ΠΑΣΟΚ, το πως αισθάνεται ο πολίτης για την αξιπιστία του κόμματος. Η αλήθεια είναι ότι τα είκοσι χρόνια θητείας του στην εξουσία δεν έδωσαν τα καλλίτερα δείγματα αξιοπιστίας. Δεν αρκεί ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκαναν ΚΑΠΟΙΑ θετικά πράγματα. 'Ολες οι κυβερνήσεις (ακόμα και της χούντας!) κάτι θετικό έκαναν. Το ερώτημα είναι πόσο κακό έκαναν! Αυτό είναι το πρωταρχικό, κατά τη γνώμη μου, ερώτημα. Και ένα άλλο ερώτημα που με απασχολεί και που θα ήθελα απάντηση είναι το εξής: Πώς είναι δυνατόν να ψέγεται το ΠΑΣΟΚ την Ν.Δ. (όχι πως δεν της αξίζει ο ψόγος) για λάθη, παραλείψεις και κακοποιό δράση που είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά του ΠΑΣΟΚ!) αλλά πώς γίνεται "ένοχος ένοχον ποιείν"; Μήπως θα ήταν τιμιότερο να έλεγε: "Παιδιά, προσέξτε μην κάνετε τα δικά μας λάθη και σας πάρουν με τις πέτρες"; Αυτό θα το εκτιμούσε ο λαός, που συγχωρεί τα λάθη και τις παραλείψεις, αλλά δεν συγχωρεί την αλαζωνία και την φαυλότητα!

Ανώνυμος είπε...

Κατ΄αρχήν καλή επιτυχία στις εκλογές.Θα ήθελα να σχολιάσω κάτι που με κάνει να γελάω αλλά πολύ φοβάμαι οτι σε λίγο καιρό θα μας κάνει να κλαίμε.
Χθές το πρωι , επικοινωνιολογος ελεγε στη κρατικη τηλεοραση, οτι η αναγκη να εχουν τα κομματα ηδη γνωστα προσωπα στα ψηφοδελτια τους, τους οδηγει στο να συμπεριλαβουν σε αυτα ηθοποιους,τραγουδιστες,αθλητες , και οτι το αμεσως επομενο βημα θα ειναι να δουμε ατομα απο τα κουτσομπολιστικα πανελ των πρωιναδικων να μπαινουν μεσα στα ψηφοδελτια.

Αν εκλεγειτε, θα νιωθετε καλα αν παραδιπλα σας πχ. καθεται η κυρια Εφη Σαρρη;

Ακόμη θα ήθελα να την άποψη σας για το σποτακι του Πασοκ (Ακακιε τα ομολογα να ειναι δομημενα). Και πως κρινετε την επαναφορα του Κυριου Λαλιωτη ;

Εχω αμετρητες ερωτησεις αλλα γνωριζω οτι δεν εχετε χρονο.....

Ανώνυμος είπε...

είμαι Πασόκ και σας αναγνωρίζω ένα πολύ ωραίο λόγο και μια πολύ ωραία παρουσία.Αλλά διακρίνω επίσης και μια συνεχή σας αποχή απ τα δύσκολα.Θα μπορούσα να αναφέρω πάμπολλα παραδείγματα.Θα εστιάσω σε ένα μόνο που για μένα είναι και το πιο χαρακτηριστικό.Δεν σταθήκατε στη μάχη με τον Σημίτη με τις ταυτότητες.Κι όχι μόνο δεν σταθήκατε αλλά απ ότι θυμάμαι τον πολεμήσατε.Εγώ θέλω τον πολιτικό να μην κρύβεται στα δύσκολα αλλά ν α έχει το θάρρος να υποστηρίζει το δίκαιο πέραν του πολιτικού κόστους.Εκτός αν θεωρείτε πραγματικά ότι τότε ο Σημίτης είχε άδικο.Γιατί για μένα αυτή του η στάση θα γραφτεί στην ιστορία.Και θα προσμετρηθούν ελάχιστες φωνες που ήταν συμπαραστάτες τότε,πχ ο Νίκος Σηφουνάκης.Εν κατακλείδι,έχω πολλές αμφιβολίες για την παρουσία σας.Βγαίνετε χωρίς αιχμές και δεν ξέρω τις θέσεις σας σε πάρα πολλά πράγματα.Δεν αρκούν τα ωραία λόγια,χρειάζονται και ρήξεις.Καταλαβαίνω ότι στηρίζεστε για την εκλογή σας στη Θεσσαλονίκη στους παππάδες αλλά εκείνο το θέμα ήταν θέμα δημοκρατίας και η εκκλησία επιχείρησε μιας άνευ προηγουμένου παρέμβαση στην πολιτική.Και σεις ως συνταγματολόγος και ως έγκριτο στέλεχος του Πασόκ θα έπρεπε να το αντικρούσετε.Πρέπει να πάμε μπροστα.Με αλήθειες,με θάρρος,με διαπαιδαγώγηση του λαού.Κι όχι με κρύψιμο στα δύσκολα και με λόγια και πράξεις που χαιδεύουν τα αυτιά.
Ευχαριστώ

thanasis είπε...

Tο σχόλειο του ανωνύμου γιά τις ταυτότητες ακούγεται προβοκατόρικο κατά του κ.Βενιζέλου.
Σιγά να μήν χρειάζεται ταυτότητα γιά να πεί κανείς ότι ο ΟΣΜΆΝ ΟΓΛΟΥ ΦΕΡΑΤ είναι Μουσουλμάνος ή ο Μόλχο εβραίος.
Τζάμπα την φασαρία που έγινε.

animalis είπε...

Κύριε Βενιζέλε.
Μόλις άκουσα τη δήλωση σας και αισθάνθηκα ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει, μεγάλη παρακαταθήκη στελεχών, που στις κρίσιμες στιγμές είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Το ΠΑΣΟΚ όπως έχω πει σε συζητήσεις δεν είναι κληρονομικό στοιχείο, αλλά γονιδίωμα και κοινωνικό και εθνικό κεφάλαιο.
Η ευθύνη όλων μας είναι η ανάδειξη της κοινωνικής πρωτοπορίας του Κινήματος, που πηγάζει από το Λαό, διότι δημιουργήθηκε από το Λαό.
Η άλλη Αριστερά δυστυχώς έχει υποστεί μια μεγάλη ήττα, την οποία δεν μπορεί να διακρίνει. Την ευκαιρία της για ευρύτερες συνεργασίες την έχασε από την εποχή του "βρώμικου" ΄89.
Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης μας να διατηρήσουμε την ενότητα και ξεκάθαρα και δημοκρατικά να αλλάξουμε τη φυσιογνωμία μας και να δώσουμε ελπίδα στο Λαό και απαντήσεις στα προβλήματά του.
Κύριε Βενιζέλε.
Το αίσθημα ευθύνης, που σας διακατέχει το αναδείξατε, με τη δήλωσή σας.
Η δικιά μας ευθύνη είναι να βρισκόμαστε δίπλα σας σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες, διότι το ΠΑΣΟΚ αναπτύχθηκε από αυτούς τους αγώνες.
Μπορεί ο Λαός να θεωρεί ότι έχουμε ευθύνες για την κατάσταση στη χώρα.
Μπορεί να αποτύχαμε να αναδείξουμε το ανάλγητο πρόσωπο αυτής της κυβέρνησης, που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η διαχείρηση της εξουσίας.
Μπορεί να αποτύχαμε σε αυτή τη μάχη.
Δεν θα αποτύχουμε στον αγώνα για το Μέλλον.
Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη από ευρύτερες συμμαχίες, μιας αριστεράς ανίκανης να ακολουθήσει τις κοινωνικές εξελίξεις.
Το ΠΑΣΟΚ πηγάζει από την κοινωνία για την κοινωνία.
Ότι και να γίνει την επόμενη ημέρα, θα είμαστε μαζί διότι έχουμε ευθύνη για την Ελλάδα.

dagasma είπε...

Περιμένω από τόν καθηγητή τού
συνταγματικού να μη δώση λαβή
γιά αμφισβήτηση της εκλογής του
ουτε από συντρόφους ουτε από
αντιπάλους.Το μέλη καί φίλοι πολύ
με ανυσηχεί γιά καθαρές εκλογές
alexandrinos

dagasma είπε...

Το μέλη και φίλοι γιατί με ψιλιαζει
ωσ εκλογικό σώμα?ειδικά το φίλοι

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλο
Η υπόδειξη του κ. Καραμανλή στους υπουργούς του περί σεμνότητας και ταπεινότητας δεν νομίζω ότι ταιριάζει σε εσάς έναν σοβαρό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, άνθρωπο ιδιαίτερα έξυπνο και καλλιεργημένο. Προσέξετε γιατί αυτό μπορεί να σας στοιχίσει την αρχηγία και αυτό θα είναι πολύ κρίμα. Οι Έλληνες είμαστε συναισθηματικός λαός και πολύ μας επηρεάζει η αλαζονεία και η έλλειψη ταπεινοφροσύνης.

Ανώνυμος είπε...

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
"τα κόμματα δεν είναι ομοσπονδίες για να «δικαιούται» ο Βαγγέλης Βενιζέλος το 40% της εξουσίας επειδή πήρε το 40% των ψήφων. Το ποσοστό του είναι υπαρκτό, ριζωμένο στη σημερινή συγκυρία, αλλά το πώς θα συμπεριφερθεί απέναντι σε αυτό το 38,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και τον εκπρόσωπό του ο Γ. Παπανδρέου, είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο ίδιος με πολιτικά κριτήρια."

"Ένας αρχηγός επιλέγει αν θα επιχειρήσει να το ενσωματώσει συνθετικά, να το λεηλατήσει μέσω αντιπαράθεσης ή να το απομονώσει και να το αδρανοποιήσει. Όλες οι επιλογές είναι θεμιτές στο πολιτικό παιχνίδι και ο ηγέτης αναλαμβάνει τις ευθύνες για τα αποτελέσματα της όποιας επιλογής του."
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ, στο Έθνος με την προσωνυμία της ανάλυσης του : Γιώργος πρόεδρος, Βαγγέλης Νο2

ΤΟ ΘΕΤΩ ΑΥΤΟ ΩΣ ΘΕΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Θέτω δηλαδή το ζήτημα της αστικής αντίληψης για την διαχείριση του πολιτικού λόγου και της κομματικής διαδικασίας στην λειτουργία των κομμάτων που δεν αντλούν επιχειρήματα ή μέσα αυτοδιαχείρισης τους, από την αστικο-δημοκρατική οπτική αλλά από την σοσιαλιστική που πιστεύουν.
Η Δεξιά συνειδησιακή αντίληψη για το πως συγκροτείται το Κράτος και τα θεσμοθετημένα όργανα του καθώς και τα θεσμοθετημένα πολιτικά υποκείμενα, μπορεί να αποτελούν την οπτική γωνία που βλέπει "Αρχηγούς" στα κόμματα, στις ομάδες, στις κοινωνικές τάξεις κλπ. ο κ. Δελαστίκ , είναι όμως και η οπτική γωνία του Γ. Παπανδρέου και των προσαρτημένων "πρωτοκλασάτων"; Είναι ενδεχομένως η κυρίαρχη θέση μέσα στο ΠΑΣΟΚ που από ότι φαίνεται θα αποτελέσει και την βάση της λεγόμενης "Επανίδρυσης";

Το θέτω το ζήτημα αυτό γιατί κάτι τέτοια ζητήματα, όπως ο ρόλος του Προέδρου ως "αρχηγού" , προσδιορίζει το συνειδησιακό του πολιτικού υποκειμένου και δημιουργεί αλυσιδωτές ακολουθίες έως και την υιοθέτηση του "Καισαρισμού" ως μέσο και αντίληψη.

Ζητώ λοιπόν όσοι έχετε διάθεση, να συμμετάσχετε σε μια τέτοια συζήτηση, γιατί εν όψη Συνεδρίου, θα ήταν εποικοδομητικό για τον μέλλον του ΠΑΣΟΚ ως Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Το ζήτημα της "Επανίδρυσης" που έπρεπε να αποτελέσει ιδεολογικό ζήτημα τριβής μέσα στην Οργάνωση, ανακαλύπτεται εκ των υστέρων ως προέκταση της ¨νίκης¨ Παπανδρέου στις πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης Προέδρου.
Αυτό από μόνο του απαντά και στο παραπάνω ζήτημα και δημιουργεί ανησυχίες την παλινόρθωσης της λογικής Α. Παπανδρέου στην λειτουργία του κινήματος αλλά και στην φιλοσοφία του.
Φαίνεται πως διάφορες περικοκλάδες της Αυλής Παπανδρέου μέσα από το διαδίκτυο φωνασκούν για τα περί "αυτο-οργάνωσης" και ¨επανίδρυσης" ή την αλλαγή συμβόλων, ώστε να αποτελέσουν όλες αυτές οι φωνασκίες πολιτική πρόταση στην ανασυγκρότηση του κινήματος με την κατασκευή ενός κόμματος Παπανδρεϊκής αντίληψης, που Σοσιαλισμός είναι η Φιλελεύθερη Δημοκρατία. Που η "Αμερικανοποίηση" της κομματικής διαδικασίας αποτελεί προοδευτική καινοτομία. Αυτές τις διαδικασίες που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες όπου "ορδές" ποικιλώνυμων εκλογέων συνωστίσθηκαν στις κάλπες για την ανάδειξη Προέδρου - Αρχηγού

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ "ΗΤΑΝ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΜΑΛΛΟΝ ΠΑΡΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ"

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΓΛΥΚΗΤΗΤΑ ΛΟΓΟΥ ΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ?ΓΙΝΕ ΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΛΙΓΟ.ΔΕΣ ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΠΑΡΑ ΦΙΛΟΥΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΙΝ.ΜΗΠΩΣ ΦΤΑΙΕΙ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΒΟ ΜΑΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ?

Ανώνυμος είπε...

ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΗ…?
Περίεργη λέξη με πολλά σύνθετα κομμάτια , που η ζωή χαράζει σε περίεργα μονοπάτια , σαν ένα ανεξερεύνητο , εσωτερικό σου ταξίδι , σαν ένα κενό που έρχεται την ορά της κρίσης .Η βροχή έλουσε την πόλη σαν την μέρα , που ο κατακλυσμός της μοναξιάς μας , θα γυνή κομμάτι της , κατάρας που τρέχει σε μια χώρα που θέλει η την βολεύουν , τα πολλά κενά μέσα σε δρομάκια που χάραξαν η που , δεν θα χαραχτούν ξανά από μεγάλες μορφές .Γιορτάσαμε κατή που έφυγε , και στην θέση του ήρθε ένα περίεργο άρωμα , που ακόμα δεν ξέρουμε τη θα φέρει , στην ζωή και στον κόσμο μας .Μια λέξη που δεν έχει νοήματα μονάχα έννοιες χαμένες στα βάθη , τον ωκεανών μας , εκεί που δεν θα πατήσει , ποτέ ανθρώπινη , τρελά για δημιουργικοί καταστροφή .Ένα πείραμα που ωμός δεν θα γυνή το αύριο , σε μια μεταλλαγμένη , πλανητικοί άναρχη εξουσία .
Η βροχή πέφτει και όλα αλλάζουν σαν , την ζωή που θα ζώσει η την ζωή , που θα πάρει από την αλαζονεία η την μοναξιά της τυφλής κοινωνίας μας .Όλοι ξέρουν όλοι κοιτάν αλλά περνάν , σαν τα σκουπίδια που εμείς , η ίδιοι δημιουργούμε , και ωμός τα πετάμε στους δίπλα μας , σαν την αγάπη που , έγινε ένα βραδινή πήδημα και μετά ……….ΜΟΝΑΞΙΑ ……?
Τα θέλουμε όλα αλλά δεν δίνουμε πλέον τυπωτά , απαιτούμαι και σινχρονος η ατομικότητα έγινε μια , απλή διαδικασία που όλοι πλέον αποδεχόμαστε , σαν ένα μπιφτέκι που δεν ξέρουμε τη υλικά έχει μέσα .Τα όνειρα έγιναν ατελείωτες ώρες εργασίας , για μια ζωή που στο τέλος , δεν προλαβαίνεις να ζήσεις γιατί , αλλά στην ζωή πράγματα σταματάν το δικό σου ρόλοι .Σαν μια εικόνα που λίπη η δικιά σου μορφή , έχει τοπία , ωραία θάλασσες και κόσμο πόλη , αλλά εσύ τρέχεις στα βάθη του , βιολογικού σου ατελείωτου πόνου , μέσα σε αισθήσεις που τρέχουν σαν όρος στην , μικρή ζωή σου που δεν σεβάστηκες ποτέ .
Η ΑΓΑΠΗ
Έγινε μετάλλαξη του αιώνιου σαρκικού , πόθου μας , που τρέχει σε κάθε κινήσει , όταν μια ωραία κηρία φοράει κατή καυτό ……..μαζί με μια δόση περίεργης σκέψης , σαν μια φαντασία που δεν θα ζήσεις , μαζί της αλλά την ποθείς σαν μια αμαρτία που , έχει γέμιση την σκέψη σου .Η μετάλλαξη γίνεται κομμάτι της αδιαφορίας μας , σαν το πολυτεχνείο που όλοι πηγαίνουν πόση , από αυτούς ξέρουν το βάθη νόημα η αν έχει νόημα , σε μια πολιτεία που γεννά την αλαζονεία .
Πολλά κομμάτια από παζλ τρέχουν στην σκέψη και στην ζωή μας , σαν την παιδική ηλικία που πέρναγα , στα βουνά κοντά στα γίδια , που τα λατρεύω γιατί όλοι η ύπαρξη τους ήταν η , ελευθέρια της δικιάς τους ασιμπιβαστη ζωή .Πάντα έτρεχαν σε σημεία που τα αλλά ζώα , χάνανε την κινήσει τους αυτά εκεί σε γκρεμούς , σε δικούς τους δρόμους , σαν την αιώνια μοναχική , πλασμένη ελεύθερη κινήσει τους .Σε κάθε κατάθεση στέφανου , η στρατονομία παρούσα στέλνει , το βάθη νόημα της δικιάς της εξουσίας , μέσα από μια ένια που λίγη θα τολμήσουν , να αλλάξουν γιατί η κινήσει της σκιάς , θα τρέχει με νούμερα χρηματιστηρίου , και ωραία ταξίδια για , φιλικά πάρτη με συντρόφους η σύμμαχους , που η κινήσει τους , φερνή την αληθινοί , και σύναμμα περίεργη σχέση , σε περίεργα μονοπάτια .
Η Γιουγκοσλαβία ………….ύπαρχοι ακόμα και εκεί η σκιά έτρεξε , έδωσε σάρκα και οστά σε κινήματα , και ψεύτικα θολά στενά μονοπάτια , ποίος ένοιωσε την κίνηση , της αληθινής σκέψης .Τα σύνορα άνοιξαν και η χώρα τρέχει , σε ρυθμικά , συναισθήματα με σημαία που , σε λίγο θα έχει αλλά χρώματα , έντυπα τρέχουν σε γλώσσα οικία , αλλά η γενιά τον ελλήνων , δεν γεννά …ΜΟΝΟ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΙ ΓΕΡΝΑ .
Το αύριο είναι πόλη κοντά ένα βήμα από τα Γιάννενα , μια χούφτα , οικονομικών μεταναστών έφεραν , την διάφορα η ιδέα τρέχει περίεργα , αλλά λίγη νιώθουν το πηγαινέλα , αυτού το παιχνιδιού , σαν την γενιά που έγινε μετανάστες , σε όλον τον κόσμο , αλλά δεν αφομοιώθηκε ποτέ .Η Γαλλία δίνη σημάδια περίεργης αλλά και σκεφτικής δύναμης σε μια Ευρώπη , που δεν έχει ακόμα πυραμίδα , έχει ένα οικοδόμημα που , με τον πρώτο άνεμο θα γυνή , ένα ξεχασμένο χάλασμα στην έρημο .Από μικρός ακόμα και σήμερα λατρεύω την κινήσει , της φωνής του ραδιόφωνου , είναι η ζωή που , γνώρισα όταν δεν είχαμε τηλεόραση , μας την έκαναν Δώρο .Μέσα από αυτές της φωνές τότε μετά ήρθε το ελεύθερο , ράδιο πράγμα που δεν έγινε ποτέ αυτό , γιατί όλοι εξαρτιόνται από αυτό , που βρίζουνε σε αυτήν την χώρα , το κεφαλαίο [ διαφημίσεις αλλιώς η ελευθέρια πεθαίνει χωρίς χρήμα ] εδώ είναι η σκιά φιλί μου το απόλυτο , εξουσιαστικό κομμάτι του , μικρού κοσμου μας .
Η πόλη ξυπνά και εγώ σε λίγο θα πάω μια βόλτα , με τα ποδιά που μου αρέσει πόλη είναι και αυτό ένα κομμάτι , που ο κόσμος άρχισε έστω και αργά , να αναζητεί από την παχυσαρκία που τον σκοτώνει .Όχι δεν το κανό γιατί είμαι ….το έκανα από πέδη όταν περπάταγα στην θάλασσα , και ένιωθα την καρδιά μου , να θέλει να χαθεί στην δικιά της ατελείωτη μύρα .Σήμερα είναι η απόσταση που με χωρίζει , η και με ενώνει έτσι απλά από το ατελείωτο , κενό της δικιάς της αιώνιας ΑΓΑΠΗΣ .
Λίρα πεζή δυνατά
Με της καρδιάς το γιόμα
Σαν τα κύματα ψιλά
Που είναι ο αγγόνας
Για την δικιά σου την αγκαλιά
Που είναι ένα κιμά
Που έρχεται κάθε βράδια και φερνή
Καταιγίδα
Που είναι η μορφή
Εκεί σαν έρημο
Λιμάνι που έρχεται
Και γίνετε της ομορφιάς η χάρη
Η λίρα πεζή δυνατά
Για σένα και για μένα
Για μια αγάπη τώρα
Πια που έγινε μια τρελά
Σαν του άνεμου
Την φωνή που
Όλο σε ζητάει και μια
Καρδιά που έγινε
Ένα ατελείωτο δάκρυ .

Υ.Σ

Εγραψε
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Κανείς να μη μάθει πως ζήσαμε ,κανείς να μην ξέρει από πού ερχόμαστε και , προπαντος, κανεις να μη μάθει ποτέ πως πεθάναμε …..
………….pigkouinos
Zaxir35@yahoo.gr
18/11/2007 7:08 μμ

Βαγγέλης Κωνσταντίνου είπε...

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:





ΚΟΜΜΑ ΠΟΛΥΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ή ΚΟΜΜΑ ΠΟΛΥΤΑΣΙΚΟ;





Τι σημαίνει πολυσυλλεκτικό κόμμα;


Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε μεγάλη εμπειρία του τι είναι , δηλαδή τι περιλαμβάνει το "Πολυσυλλεκτικό", καθώς γνωρίζουμε ότι μέχρι σήμερα η όποια αναφορά στον Σοσιαλισμό πάντα εννοούμε κάτι άλλο , που βρίσκεται στον συσχετισμό της δύναμης που συγκροτείται ανάμεσα από αντιμαχόμενες οικονομικές παρατάξεις συγκυριακά Μέχρι σήμερα όμως εκείνο που καταγράφεται σε επίπεδο κοινωνιών είναι το Φιλεργατικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. Όχι η Σοσιαλιστική αντίληψη του ΠΑΣΟΚ για τις κοινωνίες, το Κράτος και την οικονομία, αλλά μια κορπορατίστικη μακιγιαρισμένη πολιτική επικυριαρχίας στις λαϊκές δυνάμεις που υποτίθεται πως εκπροσωπεί. Έτσι ή αλλιώς ο Δημοκρατικός Σοσιαλισμός προπαγανδίζει τις αλλαγές των πολιτιστικών στοιχείων συγκρότησης των κοινωνιών, την κοινωνικοποίηση των σχέσεων αφήνοντας έξω τις παραγωγικές σχέσεις, μιας και οι όποιες αλλαγές δύναται να συμβαίνουν χωρίς την ανατροπή των κεφαλαιοκρατικών δομών ανάπτυξης.

Επομένως δεν τίθεται ζήτημα έκφρασης των κοινωνιών που συνωστίζονται μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αφού στα πλαίσια του συστήματος και της κορπορατίστικης συγκρότησης όλοι και όλες οι κοινωνικές ομάδες ή τάξεις μπορούν στην βάση της διαβούλευσης να εκπροσωπούνται και να εκφράζονται μέσα από κοινούς και παραδεκτούς στόχους αλλά και μέσα από μια συν-αντίληψη που αποτελεί προϋπόθεση για την ενότητα.

Εκείνο όμως που πραγματοποιείται επί της ουσίας είναι η αναπαραγωγή της κρατικής εξουσίας και η δυναμική των ποιο ισχυρότερων ομάδων συμφερόντων ώστε μεταξύ των Αστικών κομμάτων εξουσίας και του Κράτους να μην δημιουργείται τοίχος ή σχίσμα Ακόμη δε περισσότερο να μην δημιουργούνται συνθήκες ωρίμανσης της σκέψης και της δράσης των Λαϊκών δυνάμεων που θα επιθυμούσαν την ανατροπή της καθεστωτικής αντίληψης για το Κράτος, το Κεφάλαιο, τις παραγωγικές σχέσεις, τα δικαιώματα, την αυτοδιάθεση και την αυτοδιαχείριση του παραγόμενου πλούτου.

Δηλαδή να μην δημιουργούνται συνθήκες αριστερής συνείδησης - και άρα επαναστατικής- στα μέλη ή τους φίλους ενός Σοσιαλιστικού ή Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που αλλού αλληθωρίζει και άλλους στόχους υπηρετεί.

Η πολυσυλλεκτικότητα από μόνη της άλλωστε έρχεται να καταργήσει την πάλη των τάξεων, βρίσκεται έξω και απέναντι από κάθε Μαρξιστική ή νέο-μαρξιστική θέση, ομογενοποιεί παρα-φύσει αντιμαχόμενες κοινωνίες ( εργοδότες - εργαζόμενους) και προπαγανδίζει αταξικούς και απολιτικούς όρους, όπως " μη προνομιούχοι".
Ένα κόμμα που δεν πατάει πάνω στην Μαρξιστική Θεωρία δεν του αρμόζει να αυτοπροσδιορίζεται ως Σοσιαλιστικό. Αλλά και Σοσιαλδημοκρατικό δεν μπορεί η βάση της συλλογιστικής του και η δράση του να παίρνει νόημα μέσα από το αντι της Συλλογιστικής κι των αναλύσεων της Ρ. Λούξεμπουργκ
Γιατί η βάση της συλλογιστικής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δεν εδράζεται ούτε στην Μαρξιστικής , ούτε στην Νέο -Μαρξιστική φιλοσοφία αλλά ούτε καν ακουμπάει τις Θεωρίες της Λούξεμπουργκ.

Προφανώς ένας μικρός Βιοτέχνης που εργάζεται στην οικογενειακή του επιχείρηση δεν είναι προνομιούχος με το μεγάλο - βιοτέχνη που απασχολεί πέντε αλλοδαπούς τρεις - τέσσερις Έλληνες και παράγει τα ίδια προϊόντα.

Αντίστοιχα δεν είναι προνομιούχος ο μεγάλο - βιοτέχνης με έναν εργοστασιάρχη.

Ούτε και ο εργοστασιάρχης είναι προνομιούχος αντίστοιχα συγκρινόμενος με μια πολυεθνική.

Δεν είναι προνομιούχος ένας αγρότης με μέσο κλήρο δέκα στρεμμάτων με έναν πεντακοσίων ή χιλίων στρεμμάτων;

Πως είναι δυνατόν ο εργάτης να είναι το ίδιο προνομιούχος όπως ό μεγάλο - βιοτέχνης, ο επιχειρηματίας , ο τσιφλικάς και να συνυπάρχει σε ένα κόμμα που έχει πολιτική, την πολιτική του μέσου όρου και η οποία επηρεάζεται σαφέστατα από την υπεροχή των συμφερόντων που εκφράζουν είτε ο μεσαίος χώρος, είτε οι επιχειρηματίες είτε οι μεγάλο - βιοτέχνες είτε οι μεγάλο - γαιοκτήμονες;

Για να δούμε λοιπόν ποια είναι η οικονομική επιφάνεια των στελεχών μας, πρώτης γραμμής; Ποια είναι η αναγνωρισιμότητα τους και ποια κέντρα πιστοποιούν αυτήν την αναγνωρισιμότητα; Ποια είναι η βάση της προβληματικής που κατέθεσε ο Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο για την συμμετοχή "προβεβλημένων" στελεχών του κοινωνικού γίγνεσθαι που θα έχουν την ευθύνη διεξαγωγής του συνεδρίου;
Ποια είναι η οργανωτική λειτουργία του Κόμματος και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί;

Οι ομάδες συμφερόντων, εφόσον υπάρχουν και αποδεχόμαστε να υπάρχουν τότε το αποτέλεσμα είναι αναγκαστικά η ρήξη. Η σύνθεση προϋποθέτει διχασμό συμφερόντων και αποποίησης ιδιότητας. Πράγμα οξύμωρο
Οξύμωρο όμως είναι και η επίκληση του Σοσιαλιστικού χαραχτήρα του Κόμματος καθώς και η ερμηνεία της αριστεράς κατά τρόπο που να χωράει πολιτικές και όχι κατ' ανάγκη ιδεολογίες.
Η Αριστερά δεν είναι λάστιχο που εκτείνεται όσο το τραβάει κάποιος ούτε κάδος απορριμάτων για να δέχεται μέσα του οτιδήποτε απόβλητο που εκτοπίστηκε ως τενεκές από τις τάξεις της!
Αλλά άλλο πράγμα είναι η Αριστερά και άλλο η Αριστεροσύνη.
Άλλο πράγμα ένα συλλογικό ΠΑΣΟΚ και άλλο η ενός Αρχηγού συλλογικότητα.
Τι σημαίνει " ενός Αρχηγού συλλογικότητα"; Ακούγεται κάπως περίεργο. Αλλά ιστορικά η Σύγκλητος στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχε χαραχτήρα συλλογικής ηγεσίας προεξέχοντος την απολυταρχικότητας του Καίσαρα. Αυτή η απολυταρχικότητα λειτουργούσε ως μέρος της Συγκλητικής πολυφωνίας και λήψης αποφάσεων υπό τις ευλογίες ή την άρνηση του εξέχοντος υιού του Ήλιου, που ήταν ο Καίσαρας.
Άλλοι εξ' αυτών έμειναν στην ιστορία ως υποχείρια της συλλογικότητας και άλλοι ως δυνάστες της.

Σε ότι αφορά το σήμερα, φαίνεται πως ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει αντιληφθεί καν τις σημαίνει συλλογικότητα, τι σημαίνει Συμμετοχική Δημοκρατία.
Πρώτα να δούμε τι είναι, ποιο είναι τι, πως λειτουργεί, πως εκφράζεται, πως συγκροτείται , τι οργανωτικά χαρακτηριστικά έχει, να το δοκιμάσουμε εντός του κόμματος , να δημιουργήσουμε συνθήκες και όρους επανεκπαίδευσης της κοινωνίας στις νέες μορφές συμμετοχής και συν-εξουσίας και μετά να προσφύγουμε σε μια διαδικασία κοινωνικοποίησης των εσωτερικών διεργασιών του κόμματος που θα αφορά είτε την εκπόνηση θέσεων πολιτικής είτε ιδεολογικών αποσαφηνίσεων, είτε στρατηγικών είτε εκλογής Προέδρου, με ενεργή συμμετοχή των κοινωνιών που επιθυμούμε να εκφράσουμε.
Διαφορετικά υπονομεύουμε τόσο την συλλογικότητα όσο και την Συμμετοχική Δημοκρατία.
Η ίδια η διαδικασία εκλογής Προέδρου που ζήσαμε πρόσφατα μαρτυρά από την μια τον αμερικανοτραφής χαραχτήρα της και από την άλλη την παρωδία Συμμετοχικής Δημοκρατίας όπου με αντιφατικά επιχειρήματα και επιδιώξεις υπήρξε μια πραγματική συμμετοχή του στιλ " είδα φως και μπήκα".
Η πολυσυλλεκτικότητα λειτούργησε πλήρως Εργαζόμενοι σε διάφορους χώρους και κυρίως σε μικρές επιχειρηματικές μονάδες (Βιοτεχνίες ή καταστήματα του εμπορίου) συνταυτίστηκαν με τα αφεντικά τους στην προτίμηση υπέρ Παπανδρέου ή υπέρ Βενιζέλου.
Η ιδεολογική αφετηρία των "ηγετών" της εκλογικής διαδικασίας χώρισε το ΠΑΣΟΚ σε τρις φατρίες που έπαψαν να υφίστανται μετά το αποτέλεσμα αφού ο νικητής απείλησε την εφαρμογή της "καθαρής εντολής" προς τους αντιπάλους του.
Οι ψευδεπίγραφες τάσεις που διαμορφώθηκαν οφείλουν να υποταχθούν στην ισχύ και την συλλογικότητα του Ενός Αρχηγού.
Το τι είναι συλλογικότητα, το τι είναι Συμμετοχική Δημοκρατία, το ποια ιδεολογία θα έχει το κόμμα, με ποιες διαδικασίες και ποια τεχνοτροπία θα οδηγηθούμε σε Συνέδριο , είναι θέμα του νικητή αφού η "καθαρή εντολή"του παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ ως λάφυρο.
Επομένως η πολυσυλλεκτικότητα και ο ηγέτης της, που είναι ηγέτης ομάδων συμφερόντων που περιστασιακά συμμάχησαν ή ετερόκλητων πολιτικο-ιδεολογικών δυνάμεων ( Εκσυγχρονιστές με αντί-Εκσυγχρονιστές) αποτελούν το νέο τοπίο που διαμορφώνουν το νέο ΠΑΣΟΚ που οδηγείται στην επανίδρυσή του.

Βαγγέλης Κωνσταντίνου είπε...

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
Η, με αστικούς όρους, σοσιαλιστική αντίληψη των πραγμάτων.

Να μια βάση συζήτησης.
Είναι ένας δογματικός τρόπος να προσεγγίσεις τα προβλήματα και να επεξεργαστείς λύσεις που να εντάσσονται σε μια σοσιαλιστικής εκδοχή ή να διατυπώνει μια σοσιαλιστική εκδοχή για τον εξανθρωπισμό των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.
Επιθυμείς τότε να κρύψεις τις αντιθέσεις ανάμεσα στον ιδιοκτήτη των μέσων παραγωγής και στον παραγωγό των μέσων παραγωγής.
Ο Σοσιαλισμός εμφανίζεται τότε ως «δημοκρατική» συνέπεια στην επίλυση των αντιθέσεων, και γιατί υφίσταται μια διαλεκτική σχέση ανάμεσα στον ιδιοκτήτη (κάτοχο) των μέσων παραγωγής και τον παραγωγό (εργάτη) των μέσων παραγωγής.
Οι αντιθέσεις δεν αποτελούν φυσικοϊστορική εξέλιξη αλλά ηθικές συναρτήσεις που διαφοροποιούνται μόνο ως προς την ηθικότητα ή την ανηθικότητα στο ποιος κατέχει το κεφάλαιο και ποιος εργάζεται για την διατήρηση του, την αύξηση του και την ηγεμονία του.
Ο Σοσιαλισμός αποκτά κυρίως μια ηθική διάσταση που μετατρέπεται σε ένα ιδανικό προσιτό σε όλα τα στρώματα της εθνικής κοινωνίας και παρεμβάλλεται στην επίλυση των αντιθέσεων προβάλλοντας την ανάγκη αναδιαπαιδαγώγησης και διαπαιδαγώγησης των συντελεστών των αντιθέσεων σε μια προοπτική εναλλακτικής ανάπτυξης χωρίς την άρνηση των καπιταλιστικών δομών κυριαρχίας του κεφαλαίου.
Πιστεύουν πως ο σοσιαλισμός μπορεί να επηρεάσει θετικά τους κεφαλαιοκράτες και να δημιουργήσει μια διαφορετική ηθική στην ανάπτυξη του κεφαλαίου. Μια εξανθρωπισμένη καπιταλιστική ανάπτυξη.
Προπαγανδίζετε ότι η ταξική πάλη δεν οικοδομεί μια συνεκτική κοινωνία και δεν δημιουργεί την ηθική αμοιβαιότητα στην ανάπτυξη του κεφαλαίου και της διασφάλιση της προόδου.
Ο Δημοκρατικός Σοσιαλισμός δεν αρνείται την ύπαρξη ταυτόχρονα όλων των μορφών οργάνωσης της παραγωγής , ακόμα και των καπιταλιστικών αφού βλέπει την παρουσία του ως μέσο ιδανικής ηθικής εξέλιξης της δημοκρατίας. Δηλαδή ως παρεμβατικός ενδιάμεσος στην διατήρηση της αστικής βάσης συνύπαρξης των κοινωνιών προβάλλοντας μια ηθική «δικαίου» στην συνεννόηση την διαβούλευση και την αρμονική ενότητα των κοινωνιών.
Αυτά δεν είναι καινούργια πράγματα, διατυπώθηκαν το 1951 στο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Φρανκφούρτη, προσπαθώντας να διατυπώσουν την εξέλιξη της δημοκρατίας ως μέσον αρμονικής ενότητας των κοινωνιών στην διαδικασία της ανάπτυξης.

Βαγγέλης Κωνσταντίνου είπε...

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
Η, με αστικούς όρους, σοσιαλιστική αντίληψη των πραγμάτων.

Να μια βάση συζήτησης.
Είναι ένας δογματικός τρόπος να προσεγγίσεις τα προβλήματα και να επεξεργαστείς λύσεις που να εντάσσονται σε μια σοσιαλιστικής εκδοχή ή να διατυπώνει μια σοσιαλιστική εκδοχή για τον εξανθρωπισμό των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.
Επιθυμείς τότε να κρύψεις τις αντιθέσεις ανάμεσα στον ιδιοκτήτη των μέσων παραγωγής και στον παραγωγό των μέσων παραγωγής. Καθώς δεν αναγνωρίζεις στο πρόσωπο του εργάτη τον παραγωγό των μέσων παραγωγής.
Ο Σοσιαλισμός εμφανίζεται εδώ ως δημοκρατική "συνέπεια" στην επίλυση των αντιθέσεων, και γιατί υφίσταται μια διαλεκτική σχέση ανάμεσα στον ιδιοκτήτη (κάτοχο) των μέσων παραγωγής και τον παραγωγό (εργάτη) των μέσων παραγωγής και επομένως κάποιος πρέπει να την προσδιορίσει με ηθικό-πολιτικούς όρους.
Οι αντιθέσεις δεν αποτελούν φυσικοϊστορική εξέλιξη αλλά ηθικές συναρτήσεις που διαφοροποιούνται μόνο ως προς την ηθικότητα ή την ανηθικότητα στο ποιος κατέχει το κεφάλαιο και ποιος εργάζεται για την διατήρηση του, την αύξηση του και την ηγεμονία του.
Ο Σοσιαλισμός αποκτά κυρίως μια ηθική διάσταση που μετατρέπεται σε ένα ιδανικό προσιτό σε όλα τα στρώματα της εθνικής κοινωνίας και παρεμβάλλεται στην επίλυση των αντιθέσεων προβάλλοντας την ανάγκη αναδιαπαιδαγώγησης και διαπαιδαγώγησης των συντελεστών των αντιθέσεων σε μια προοπτική εναλλακτικής ανάπτυξης χωρίς την άρνηση των καπιταλιστικών δομών κυριαρχίας του κεφαλαίου.
Πιστεύουν πως ο σοσιαλισμός μπορεί να επηρεάσει θετικά τους κεφαλαιοκράτες και να δημιουργήσει μια διαφορετική ηθική στην ανάπτυξη του κεφαλαίου. Μια εξανθρωπισμένη καπιταλιστική ανάπτυξη.
Προπαγανδίζετε ότι η ταξική πάλη δεν οικοδομεί μια συνεκτική κοινωνία και δεν δημιουργεί την ηθική αμοιβαιότητα στην ανάπτυξη του κεφαλαίου και της διασφάλιση της προόδου.
Ο Δημοκρατικός Σοσιαλισμός δεν αρνείται την ύπαρξη ταυτόχρονα όλων των μορφών οργάνωσης της παραγωγής , ακόμα και των καπιταλιστικών αφού βλέπει την παρουσία του ως μέσο ιδανικής ηθικής εξέλιξης της δημοκρατίας. Δηλαδή ως παρεμβατικός ενδιάμεσος στην διατήρηση της αστικής βάσης συνύπαρξης των κοινωνιών προβάλλοντας μια ηθική «δικαίου» στην συνεννόηση την διαβούλευση και την αρμονική ενότητα των κοινωνιών.
Αυτά δεν είναι καινούργια πράγματα, διατυπώθηκαν το 1951 στο συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Φρανκφούρτη, προσπαθώντας να διατυπώσουν την εξέλιξη της δημοκρατίας ως μέσον αρμονικής ενότητας των κοινωνιών στην διαδικασία της ανάπτυξης.

Βαγγέλης Κωνσταντίνου είπε...

Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
( ΤΟ ΑΙΤΙΟ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΟ 2004)

Ενώ η ανικανότητα της Σοσιαλδημοκρατίας να υπερασπιστεί τις συνταγματικές ελευθερίες και να διατηρήσει την πλήρη απασχόληση στους εργάτες κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 1930, αποτέλεσε εφαλτήριο ανόδου του Εθνικοσοσιαλισμού, στην πρόσφατη περίοδο της εξουσίας του ΠΑΣΟΚ με Πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη, καθοδήγησε στο όνομα του Σοσιαλισμού την ενοχοποίηση της πλήρους απασχόλησης, εφεύρε την έννοια του απασχολήσιμου και στην θέση της έβαλε την δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και τις δεξιότητες και δημιούργησε τις προϋποθέσεις να συγκροτηθεί σε πολιτικό υποκείμενο ο Ελληνικός Φασισμός με το ΛΑΟΣ υπο την ηγεσία του κ. Καρατζαφέρη.
Με τον τρόπο αυτό δυσφήμισε την σοσιαλιστική προοπτική και το όραμα του Σοσιαλιστικού Μετασχηματισμού ταυτίζοντας τον με τον εκσυγχρονισμό και τον νεοφιλελευθερισμό.
Έτσι στο μυαλό των εργατών και των αγροτών αλλά και της φτωχότερης μεσαίας τάξης, ο σοσιαλισμός ήταν μια παραλλαγή της Δεξιάς που δημιούργησε τις αναγκαίες σταθερές για την παλινόρθωση της Κυβερνητικής Δεξιάς.
Το 2004 όταν το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές, ηττήθηκε μόνο για αυτό τον λόγο, που όμως κανένας δεν θέλει να παραδεχτεί, αφού οι θιασώτες του πολιτικού και ιδεολογικού εκτροχιασμού πρόσφατα διεκδίκησαν την θέση του Κυρίαρχου, δηλαδή του Προέδρου του κόμματος.
Ο εκτροχιασμός αυτός έδωσε την δυνατότητα από την μια να ηττηθεί η Σοσιαλιστική προοπτική και από την άλλη να εδραιωθεί με χωριστά οργανωτικά χαρακτηριστικά ο φασισμός που σαν ιδέα υπηρετεί το κοινοβουλευτικό κόμμα του Καρατζαφέρη, το ΛΑΟΣ.
Μέχρις την περίοδο αυτή η ιδέα του φασισμού είχε βρει ασφαλές καταφύγιο μέσα στο κόμμα της Δεξιάς και αποτελούσε σύμφυτο περιεχόμενο και πολιτικό υποκείμενο της συνολικής δράσης της Ν.Δ. , όπως αυτή δημιουργήθηκε από τον Κ. Καραμανλή αμέσως μετά την πτώση της Χούντας και αποτέλεσε φυσική εξέλιξη της ΕΡΕ.
Η δημιουργία του νεοφασιστικού ( ελεγχόμενα εθνικοσοσιαλιστικού) κόμματος του Καρατζαφέρη αποδέσμευσε ορισμένες ενοχοποιητικές δυνάμεις από το κόμμα της Ν.Δ. που εκμεταλλεύτηκε με αρκετή μαεστρία ο Κ. Καραμανλής, ο νεώτερος.
Παρ’ όλο που εξακολουθεί η Ν.Δ. να παράγει φασισμό και η πολιτικής της να εδράζεται πάνω σ’ αυτόν, η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του οργανωμένου φασισμού, την απαλλάσσει προσωρινά από την κατηγορία της «επάρατης Δεξιάς».
Παρ’ ότι πολλοί πιστεύουν ότι ο Καραμανλής έκανε σημαντικές προσπάθειες να αποτύχει η εκλογική εκστρατεία του φασιστικού κόμματος του Καρατζαφέρη στις εκλογές του 2007, εντούτοις με εξίσου αξιοζήλευτη μαεστρία έβαλε πλάτες να έχει μια δυναμική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Θα πρέπει λοιπόν να παίρνουμε υπόψη μας και ιστορικά γεγονότα και αντίστοιχες εποχές που η κρίση έδρασε ασφυκτικά σε βάρος των εργατικών κινημάτων, εμπόδισε την εγκαθίδρυση της Σοσιαλδημοκρατίας ως πολίτευμα , ενσωμάτωσε σε καθεστωτικές αξίες τα μεσαία στρώματα, έδωσε ευκαιρίες στα φασιστικά κινήματα να καταλάβουν την κυβερνητική εξουσία και να οδηγήσουν την Ευρώπη σε δύο παγκόσμιους πολέμους.

Στις μέρες μας και πάλι η Σοσιαλδημοκρατία μαζί με τα κομμουνιστικά κόμματα και την ανεμπόδιστη διαμάχη μεταξύ τους, έχουν οδηγήσει είτε ο φασισμός να αποκτά μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στις μάζες μέσα από οργανωμένα πολιτικά υποκείμενα είτε να χειραγωγείται και να χρησιμοποιείται από τα Δημοκρατικά Δεξιά κόμματα , στην μεγιστοποίηση της ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης.

Την χρυσή περίοδο του ΠΑΣΟΚ ( την Πρώτη τετραετία του Α. Παπανδρέου) η παλινδρόμηση και η ασάφεια του τι επεδίωκε ή τι επιθυμούσε η Ελληνική Σοσιαλδημοκρατία , καθώς και η ατολμία της Κυβέρνησης τότε, δεν μπόρεσε να ανατρέψει καθεστωτικές αντιλήψεις ούτε να εγγυηθεί την κοινωνικοποίηση της ανάπτυξης του κεφαλαίου ώστε να μεταβολιστεί η συνειδησιακή νοοτροπία της Ελληνικής κοινωνίας και του Κράτους.
Το εργατικό κίνημα μπορεί να ήταν ρεφορμιστικό όμως παρ’ όλα αυτά δεν ήταν καθόλου επαναστατικό.
Γιατί δεν αποτελεί εμπόδιο ο ρεφορμισμός στις επαναστάσεις του εργατικού κινήματος σε μια πορεία κατάκτησης της κυβερνητικής εξουσίας. Το εργατικό κίνημα δεν είχε ποτέ διατυπώσει την διεκδίκηση της Κυβερνητικής εξουσίας αλλά πρόσμενε την συμμετοχή του σ’ αυτήν ως ανταμοιβή της ενεργής του συμμετοχής στην εκθρόνιση της Δεξιάς από την Κυβερνητική εξουσία.
Το δυστύχημα για το εργατικό κίνημα ήταν η προσχώρηση της ηγεσίας του, σε ότι αφορά την ΠΑΣΚΕ , στο συντηρητισμό και την προσκόλληση με συνέπεια στο άρμα του εκσυγχρονισμού.
Η ηγεσία των ρεφορμιστών της Σοσιαλδημοκρατικής πτέρυγας στην ΓΣΕΕ, άνηκαν και ανήκουν στην μεσαία μικροαστική τάξη των μισθωτών και επομένως είναι επιδιωκόμενα επιρρεπείς στην αφομοίωση τους από τον κυβερνητισμό και τον νέο-πλουτισμό.
Γι’ αυτό και δεν εμποδίστηκε ο εκτροχιασμός του ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά, και εξαργύρωσαν την υποστήριξη τους αυτή με την εκλογή τους στο κοινοβούλιο και με σαφή ροπή στον πλουτισμό.
Έδωσαν όμως την δυνατότητα της συγκατοίκησης στο άλλοθι και της μεσαίας μικροαστικής τάξη των Δεξιών μισθωτών, που στο πρόσωπό του βρήκαν τους όμοιους τους.
Η συνολική εικόνα της Σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας του εργατικού κινήματος συντέλεσε αποφασιστικά στην απομάκρυνση των εργαζομένων στα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες από τα συνδικάτα δημιουργώντας ένα σημαντικό κενό στην συνολική εικόνα του οργανωμένου εργατικού κινήματος που έμελλε να καλυφθεί από μια διάσπαση του μεσαίου μικροαστικού χώρου των εργαζομένων στο Δημόσιο ( επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας), έτσι που σε ονομαστικούς αριθμούς να φαίνεται μια ανάπτυξη των οργανωμένων δυνάμεων της εργασίας.
Το αν απέτυχαν συνολικά οι σοσιαλδημοκράτες του εργατικού κινήματος και αφυδάτωσαν τον στόχο του Σοσιαλιστικού Μετασχηματισμού πρέπει να το εξετάσουμε βαθύτερα ώστε να διαπιστώσουμε τα ποιο δυναμικά αίτια της αφομοίωσης τους , όπως να εξετάσουμε το γιατί στις περιόδους οικονομικής άνθησης το Εργατικό Κόμμα της Αγγλίας, βιώνοντας τον ρεφορμισμό του επιβίωσε ως Κυβέρνηση μέχρι το 1931 αλλά χρειάστηκε το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο για να ξαναβρεί την επαφή του με το εργατικό κίνημα και τις λαϊκές δυνάμεις ή το αντίστοιχο του στην Σουηδία.
Ο ρεφορμισμός δεν αποτέλεσε εμπόδιο σε μια ειρηνική «επανάσταση», επιβολής της Σοσιαλδημοκρατίας, στην κοινωνία και το Κράτος.
Εξακολουθούμε να θαυμάζουμε το Σουηδικό μοντέλο σοσιαλδημοκρατίας το οποίο επιβίωσε πολύ περισσότερο από ότι ο Μπολσεβικισμός με την Ρωσική Επανάσταση του Λένιν, αλλά κανείς δεν έχει διάθεση να μελετήσει σε βάθος τα αίτια παρά μόνο επιφανειακά προσπαθεί να μιμηθεί ως κακόγουστη φάρσα, πτυχές της δράσης του και να προσπαθεί αυτούσια να τις μεταφέρει χωρίς καν να μπει στον κόπο να αναλύσει την Ελληνική πραγματικότητα και τι την δημιούργησε.
Η σημερινή, περισσότερο Φιλελεύθερη Σοσιαλδημοκρατία, που έχει απορρίψει τον ριζοσπαστισμό και προσπαθεί να διαχειριστεί τα αποτελέσματα της ιμπεριαλιστικής επέκτασης και να αντιπαραθέσει το πράσινο μοντέλο ανάπτυξης κινείται στα ίδια πλαίσια διατήρησης των εκμεταλλευτικών παραγωγικών σχέσεων , αρνούμενη να παραδεχτεί ότι η ανατροπή τους αποτελούν πρόοδο των κοινωνιών.
Τα εργατικά κινήματα που επισκιάζονται από την ηγεμονία των συντηρητικών ρεφορμιστών της μεσαίας μικροαστικής τάξης, ακολουθούν μια πορεία αποσπασματικών εντάσεων και διεκδικήσεων που δεν εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό άσκησης κυβερνητικής εξουσίας.
Με χαμένη την αξιοπιστία τους προσπαθούν να αγκιστρωθούν από προβλήματα που δημιουργούνται με την γενικευμένη ανατροπή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Διεκδικούν την χαμένη αξιοπιστία τους και την χαμένη τιμή τους μέσα από αποσπασματικούς αγώνες όταν έχουν ταυτόχρονα προσχωρήσει στον νέο-συντηρητισμό και στην προσπάθεια υπεράσπισης των «εξουσιών» τους ως μεσαία μικροαστική τάξη.

ShareThis