Δευτέρα, Ιουλίου 02, 2007

Απαντήσεις...

Για την Αμαλία - συνέχεια

Ενημερώνω τους φίλους και τις φίλες που έστειλαν σχόλια σχετικά με τις απαντήσεις των Υπουργών ότι ακόμη δεν έχουμε λάβει την απάντηση του κατεξοχήν αρμόδιου Υπουργού Υγείας. Την περιμένω και ελπίζω να είναι ειλικρινής και ουσιαστική. Θυμίζω επίσης ότι σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης για την υπόθεση της Αμαλίας έχει αρχίσει ποινική προκαταρκτική εξέταση. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη.

Για τον ανοικτό διάλογο γύρω από το θέμα "Μπλογκόσφαιρα και κοινωνία"

Διαβάζω με προσοχή και καταγράφω όλες τις παρατηρήσεις. Σημειώνω δύο μόνον σκέψεις:
Οι συμπεριφορές των κομμάτων και των πολιτικών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από τα κριτήρια που διαμορφώνουν τις πολιτικές επιλογές και τις εκλογικές προτιμήσεις των πολιτών. Βέβαια οι πελατειακές σχέσεις δεν είναι ισότιμες. Δεν εξομοιώνω τις ευθύνες του κάθε πολιτικού προσώπου με τις ευθύνες του κάθε πολίτη ατομικά.
Συγκρίνω όμως τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος με τις ευθύνες της κοινωνίας των πολιτών συνολικά. Δυστυχώς οι πολίτες ως εκλογείς επιβραβεύουν και πάντως ανέχονται πολιτικές, επικοινωνιακές και πελατειακές συμπεριφορές που κάποιοι άλλοι πολίτες (ελπίζω όχι οι ίδιοι) καταγγέλλουν και πολύ ορθά κάνουν.
Θα ήταν κατά τη γνώμη μου πολύ χρήσιμο επίσης αν ο κάθε πολίτης αναλογιζόταν πως χρησιμοποιεί την όποια εξουσία διαθέτει κάποια στιγμή (π.χ. ως δημόσιος υπάλληλος ή και υπάλληλος μιας κοινωφελούς επιχείρησης, ως δημοτικός, νομαρχιακός ή διαμερισματικός σύμβουλος , ως μέλος της διοίκησης κάποιου σωματείου ή ιδρύματος, ως μέλος της διοίκησης κάποιου επιμελητηρίου ή κάποιου επαγγελματικού σωματείου, ως ένορκος, ως πραγματογνώμονας ή εκτιμητής κ.ο.κ.).
Εγώ (και μέσα από το διάλογο στο μπλογκ, αλλά κυρίως μέσα από την καθημερινή επαφή με τους πολίτες) προσπαθώ πάντα να αντιδρώ ως πολίτης και όχι ως πολιτικός απέναντι στα προβλήματα. Δεν μπορώ όμως να παραβλέπω την εμπειρία που έχω αποκομίσει από την κυβερνητική μου θητεία. Ξέρω πόσο μεγάλα είναι τα προβλήματα. Πόσο δύσκολο είναι να επιβάλεις το αυτονόητο, να κινητοποιήσεις το κάθε είδους προσωπικό του κράτους, να πείσεις την τοπική κοινωνία ή επιμέρους ομάδες για την ανάγκη να γίνουν κάποια πράγματα στο όνομα του γενικότερου συμφέροντος. Πόσο εύκολα φεύγει ο χρόνος. Γι΄αυτό χρειάζεται να σκέπτεται -νομίζω- ο καθένας μας πως θα αντιδρούσε αν είχε την ευθύνη για κάποιο θέμα σε κάθε δυνατό επίπεδο: Από το υψηλότερο πολιτικό έως το χαμηλότερο τεχνικό και υπηρεσιακό.

Για την καταστροφή της Πάρνηθας και τις άλλες περιοχές της χώρας

Στην εποχή μας το κράτος και άρα η κυβέρνηση οφείλει να είναι ικανός και αποτελεσματικός διαχειριστής κρίσεων. Κρίσεων κάθε είδους: Από την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, έως τη λειτουργία των χρηματοοικονομικών μηχανισμών και από τους θεσμούς μέχρι τις φυσικές καταστροφές. Ως διαχειριστής κρίσεων η κυβέρνηση έδειξε στην αρχή της θητείας της αμηχανία – θυμίζω το Σινούκ – , στη συνέχεια περίεργες υστεροβουλίες – θυμίζω τις υποκλοπές- για να καταλήξει στην απόλυτη και παταγώδη ανικανότητα. Θυμίζω το «Sea Diamond» και τώρα τον καταστροφικό απολογισμό της προηγούμενης εβδομάδας με κορυφαίο, αλλά όχι μόνο ζήτημα την Πάρνηθα. Η κυβερνητική πολιτική στα σώματα ασφαλείας, η αίσθηση κομματικής ιδιοκτησίας του κράτους, η πορεία της ΔΕΗ όλη την τριετία, η απουσία επαγγελματισμού, πολιτικών αντανακλαστικών και κοινής λογικής είχαν αυτό το αποτέλεσμα. Το ΠΑΣΟΚ δεν επιχαίρει. Στέκεται κοντά στους πληγέντες. Στηρίζει τους πυροσβέστες, τους τεχνικούς της ΔΕΗ και όλους όσους αγωνίζονται στο μέτωπο της κρίσης. Παροτρύνει τους πολίτες και τις οργανώσεις της κοινωνίας να μετέχουν μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση σε έναν κεντρικό σχεδιασμό πολιτικής προστασίας που δυστυχώς όμως είναι άτεχνος και ατελής. Υπάρχουν φυσικά και πολιτικές ευθύνες. Δεν χρειάζεται να τις καταλογίσει το ΠΑΣΟΚ. Τις καταλογίζει η κοινή συνείδηση της κοινωνίας.

39 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αξιότιμε κ. Βενιζέλο,

οι πολιτικές ευθύνες μιας τέτοιας καταστροφής δεν χαρακτηρίζονται κομματικά ούτε απο οτιδήποτε σχετικό με παρατάξεις και συμφέροντα. Κανείς δεν μπορεί να ασκήσει αντιπολίτευση με τέτοιου είδους καταστροφές. Ας σταματήσει ποια αυτό το κακό και ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους και οι 300 και επιτέλους ας γίνει και κάτι πράξη. Στο κάτω-κάτω αυτό που ενδιαφέρει τον πολίτη ειναι να ΜΗΝ γίνονται αυτές οι καταστροφές με οποιοδήποτε κόστος. Δεν είναι δυνατόν να καταστρέφουμε το παραμικρό πράσινο τετραγωνικό εκατοστό σε όλη την χώρα, ιδιαίτερα απο παραλείψεις και ανευθυνότητες δημοσίων υπαλλήλων και πολιτικών φορέων. Πιοι είναι όλοι αυτοί οι οποίοι θα παίξουν με εμάς και τα παιδιά μας; Ας δοθούν στην δημοσιότητα οι υπεύθυνοι και ας παρεπεμφθούν στην δικαιοσύνη. Ας κριθούν από το έργο τους και την ανευθυνοτητα τους.

Eleni V. Antoniadou είπε...

Κάποτε ρώτησαν έναν πολιτικό,ύστερα από κάποιον κυβερνητικό ανασχηματισμό, γιατι δεν έγινε υπουργός.Και αυτός αποκρίθηκε:"Προτιμώ να με ρωτούν γιατί δεν έγινα,παρά γιατί έγινα."Η φράση αυτή αισθητοποιεί ένα πρόβλημα πολιτικής συμπεριφοράς από όπου γεννώνται πολλά από τα προβλήμα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας:κατά πόσο η αξία συμπορεύεται με το αξίωμα, κατά πόσο ο πολίτης μπορεί να είναι υπερήφανος για τη θέση που κατέχει και κατά πόσο η θέση μπορεί να είναι "υπερήφανη" γιαυτόν που την κατέχει.Ο Άγγελος Τερζάκης, με την πνευματική ευαισθησία που τον διέκρινε, είχε γράψει:" Ανατέλλει μια εποχή, όπου το δύσκολο δεν είναι να ανέβεις αλλά να σταθείς." Η πρόσφατη πολιτική και κοινωνική μας ζωή είναι μια "ιστορία καθημερινής αδηφαγίας".Αρχισαμε να μιλάμε για κυβερνήσεις κλοπών και υποκλοπών(ομόλογα,χρηματιστήριο,Sea Diamond).Τι υπερηφάνεια να νιώσει κανείς όταν ο πολιτικός γίνεται δολοφόνος των ιδανικών της νεολαίας?
Οι μεγάλες θέσεις δε σημαίνουν μεγάλα προνόμια αλλά μεγάλες ευθύνες.
Πνιγόμαστε μέσα στα δίκτυα θεσμών και τύπων, κρεμόμαστε από τα άγκιστρα της συμβατικότητας, που έχει αποξηράνει κάθε ικμάδα αυθεντικής ζωής.Συνειδητοποιώ διαβάζοντας το άρθρο σας πόση αλήθεια κρύβεται στη σκέψη σας "Πόσο δύσκολο είναι να επιβάλεις το αυτονόητο, να κινητοποιήσεις το κάθε είδους προσωπικό του κράτους, να πείσεις την τοπική κοινωνία ή επιμέρους ομάδες για την ανάγκη να γίνουν κάποια πράγματα στο όνομα του γενικότερου συμφέροντος. Πόσο εύκολα φεύγει ο χρόνος."..και πόσο σημαντική είναι αυτή η διαπίστωση για κάθε πολιτικό.Ίσως μια δόση ρεαλισμού σε πολιτικούς και πολίτες να επέφερε θεαματικά αποτελέσματα στα τεκτενόμενα της χώρας.
Ματαιοδοξίες,ματαιολογίες, άχρηστες ενασχολήσεις εγκλωβίζουν τη ζωή μας.Κι ο κλοιός κάθε μέρα και στενεύει και εμείς ασφυκτυούμε μ'έναν κόμπο οδύνης στο λαιμό και μια γεύση στυφή από την πολλή ματαιότητα στα χείλη.
Η φωτιά στην Πάρνηθα επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά την ασυνεννοησία και την ανευθυνότητα που διακρίνει την κυβέρνσηση.(Ανάμεσα σε 2-3 μέρες διακοπή του ρεύματος και απώλεια δασικής έκτασης εκατοντάδων ετών, η κυβέρνηση επέλεξε αφελέστατα να ρισκάρει να μην στείλει εναέρια βοήθεια στην περιοχή...(δεν την συνέφερε να προκαλέσει αγανάκτηση στους πολίτες λόγω της πιθανής βλάβης των στηλών της ΔΕΗ από τα ιπτάμενα...)ήταν τόσο δύσκολη η επιλογή ρίψης νερού με αεροπλάνα...ή ήταν τόσο εύκολο να ρισκάρει επιπόλαια και αφελέστατα με το οικολογικό σύστημα της πόλης..?)
Η χώρα μας έχει αρκετό δρόμο να διανύσει μέχρι που να φτάσουμε στο σημείο ώστε όλοι να εργαζόμαστε για το κοινό καλό.Κάτι τέτοιο προυποθέτει εξοβελισμό του ατομικιστικού πνεύματος,ωριμότητα και μεγάλη υπευθυνότητα.Αντίθετα στην πολιτική μας ζωή κυριαρχεί ο φανατισμός, η συμφεροντολογία ,ο αχαλίνωτος εγωισμός.Αυτά τα δυσάρεστα φαινόμενα υπάρχουν.Η πιο λανθασμένη πολιτική είναι να τα παραβλέψουμε.

Georgios Vagianos είπε...

Αξιότιμε κε Βενιζέλο,
Θέλω να πιστεύω ότι πήρατε χρήσιμα μηνύματα μέσα από το διάλογο με τους ιστολόγους,-το πιστοποιεί μάλλον το ύφος του τελευταίου σημειώματος-εξάλλου η οίηση είναι χαρακτηριστικό των ανοήτων.
Εχετε δίκιο στις παρατηρήσεις σας που αφορούν στη συμπεριφορά μεγάλης μερίδας πολιτών.Δικαιολογείστε όμως,γιατί τέτοιοι είναι οι άνθρωποι που σας περιβάλλουν –και συνεπώς έχετε μια μάλλον στρεβλή εικόνα της κοινωνίας.Κατά πάσα πιθανότητα και ορισμένοι από αυτούς που κρύβονται πίσω από ένα ψευδώνυμο και «σας τα ρίχνουν» μέσα από αυτές τις σελίδες ,αύριο θα σας προσεγγίσουν-εσάς ή τους επιτελείς σας-με το πραγματικό τους όνομα και θα σας ζητήσουν μια χάρη.Η πρόκληση για σας είναι να επανασυνδεθείτε με την πραγματικότητα-όχι εκείνη την εικονική,των συγκεντρώσεων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης-και να προτείνετε αφενός ρεαλιστικές αφετέρου ριζοσπαστικές λύσεις-τομές.
Δε θέλω να σας κουράσω,θα σας αναφέρω όμως ένα περιστατικό.Το 2000 -επί υπουργίας σας στο ΥΠΠΟ -προκηρύχθηκε θέση εργασίας στο ΚΩΘ,σχετική με το αντικείμενό μου.Πήρα μέρος στη διαδικασία,καταλήγοντας,αν και είχα συντριπτική υπεροχή σε προσόντα και εμπειρία,να χάσω τη θέση από ευνοούμενη συναδέλφου σας.Η μη πρόσληψη μου ήταν το ανέκδοτο εκείνης της εποχής.Δεν κυνήγησα την υπόθεση δια της δικαστικής οδού γιατί δεν έχω καιρό για χάσιμο.Το Σεπτέμβριο του 2003 ο ίδιος άνθρωπος που με απέρριψε με κάλεσε να εργαστώ στο ΚΩΘ (προεκλογική περίοδος,γαρ,προοδευτική και δημοκρατική συστράτευση) κι εγώ διασκεδάζοντας λίγο ζήτησα πρόσληψη με ειδικό τρόπο,πράγμα που έγινε.Στις 22 Φεβρουαρίου του 2004 -15 μερες πριν τις εκλογές- ήσαστε σε επίσκεψή σας στο ΚΩΘ(σας τιμά το γεγονός) απέναντί μου μιλώντας όμως για καινούριες προοπτικές και σχέδια.Η συνάδελφος που πήρε τη θέση το 2000 είναι πλέον αορίστου χρόνου ενώ εγώ απολύθηκα από την εργασία μου προχθές,με κίνδυνο εξαιτίας του διατάγματος Παυλόπουλου-να μην ξαναπροσληφθώ.
Πείτε μου σας παρακαλώ,δεν κατέφυγα σε πελατειακές λογικές –πιστέψτε με όχι από αφέλεια-και ποιο το κέρδος μου?Δεν είμαι ο μόνος σε αυτή την περίπτωση ,αλλά πόσος καιρός θα χρειαστεί κατά τη γνώμη σας για να εμπιστευθώ κάποιον σαν κι εσας που υποτίθεται διαφυλάττει τους θεσμούς?
Τέλος χαίρομαι που μέσα από το ιδιαίτερο στυλ σας ομολογείτε ότι είναι δύσκολο πράγμα η τήρηση των ισορροπιών κατά την άσκηση καθηκόντων αυξημένης ευθύνης –οι περισσότεροι αφελείς ιδεαλιστές αριστεροί σχολιαστές σας δεν θα έχουν πιθανώς χριστεί ούτε καν διαχειριστές της πολυκατοικίας τους και άρα μιλάν εκ του ασφαλούς.Δε φαντάζομαι όμως να το θεωρείτε αυτό ως ελαφρυντικό για τις παραλείψεις και τα λάθη σας.
Μια και θεωρείτε ότι-σωστά-μερίδα πολιτών επικροτεί ευτελείς πολιτικές συμπεριφορές, πρωτοτυπείστε και λίγο.Δημιουργήστε το δικό σας ακροατήριο μέσα από τους «δύσκολους».Ο,τι δίνεις αυτό και παίρνεις…
Φιλικά,

Γ.Βαγιανός

harrygrath είπε...

Σχετικα με το θεμα των φυσικων καταστροφων ( θρησκοληπτος ορος : " θεομηνια " ),η πολιτικη των κομματων εξουσιας ειναι διαποτισμενη απο την εθνικη ιδεολογια περι " γεννητορων πολιτισμου " & ανωτεροτητας τους.Προπαγανδιζουν οτι εδω δεν ειναι αποδεκτο να καιγονται δαση,να γινονται ναυαγια,να κλεινουν δρομοι απο χιονι,να γινονται διακοπες ρευματος,να πεφτουν πετουμενα,οπως συμβαινει...απανταχου της ανθρωποτητας.
Σε ολα τα πλουσιοτερα απο την GR κρατη,ονομαστικα 26-πραγματικα 36,συμβαινουν καταστροφες που παραλυουν τη κρατικη μηχανη. Με μεγαλες ζημιες & θανατους.
Κανενας πολιτικος δεν λαικιζει οτι μπορει να κοντραρει τη φυση ( ή "τον Θεο").
Μηπως χρειαζεται πολιτικοι ολκης σαν εσας,να οδηγησουν τη κουρσα για αποκλεισμο της καταστροφολογιας απο τη πολιτικη ζωη ?

informatione είπε...

Το γραφειοκρατικο συστημα της χωρας μονον ενας γραφειοκρατης μπορει να το διοικησει.
Γραφειοκρατης ομως οπλισμενος με μηχανοοργανωτικες τεχνικες και αποφασισμενος να σπασει αυγα.
Εκει ποιος θα του δωσει πολιτικη στηριξη?
Μπορω να σας εξηγησω περισσοτερα εαν χρειαστει...

John Giannatos είπε...

Κύριε Βενιζέλο,

Είναι άδικο αυτό που λέτε για την ευθύνη των πολιτών απέναντι στην κοινωνία, διότι η κοινωνία αποτελείται από μια μάζα η οποία έχει νοημοσύνη μικρότερη του ατόμου (σύμφωνα με τον ψυχολόγο Πωλ Ζαγκό) και απ την άλλη, αριθμητικά, 50 άτομα που αποτελούν τον κορμό μια κυβέρνησης, έχουν διαφορετική ευελιξία από μια ομάδα 500 χιλιάδων ανθρώπων.
όλα ξεκινάνε από πάνω προς τα κάτω και μην αναζητάτε λύσεις από κάτω προς τα πάνω.

Όταν ο πολίτης βλέπει κατ εξακολούθησην το καμένο δάσος να γίνεται βίλα, τότε προετοιμάζεται ο ίδιος για το επόμενο δάσος που θα κάψει.

Ποιός φταίει? Ο πολίτης που θα κάψει το επόμενο δάσος ή η πολιτεία που επέτρεψε αυτόν τον συνειρμό στο μυαλό του πολίτη?

Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Ο υπουργός δημόσιας τάξης γιατί πρέπει να είναι αρμόδιος για πυροπροστασία και αγροφύλακες; Δε λέω τρομοκρατία είναι η πυρκαγιά για τα ζώα και τα φυτά, αλλά δεν το είδε κάτω από αυτό το πλαίσιο ο κύριος Πολύδωρας, γιατί θα είχε ασύρματες κάμερες, θα ήξερε την ηλικία κάθε δέντρου, πότε πέταξε καινούργιο κλαδάκι, θα είχε καταγράψει ίχνοι κι αποτυπώματα ελαφιού, τι ώρα πέρασε το σκιουράκι κι αν το γεράκι παραβίασε και διατάραξε με τσαμπουκά τις ώρες κοινής ησυχίας του δάσους. Θα είχε συλλάβει τη ζαρντινιέρα και θα τη φυλάκιζε (μεταφύτευε)στο δάσος.
Να μη χαθούν ζωές και καταστραφούν περιουσίες ιεραχούν τους στόχους. Τα καιόμενα δάση είναι η περιούσία των καπατατητών και προστατεύεται πολύ καλά.
Συγγνώμη, αλλά ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΚΑΕΙ Η ΠΑΡΝΗΘΑ. ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝΕ. Ποια 4 σπίτια στην Αυλίδα, 800.000 ερώ αξίζανε,ας τα πλήρωνε ο κ. Αλογοσκούφης, αλλά η Πάρνηθα δεν ζητάει αποζημίωση, ήτανε τζάμπα. Δεν έχει αντίτιμο, κέρδος έχει τις μίζες για καταπάτηση, είναι πάρα πολλά τα λεφτά για κάποιους και θα χρειαστούν και πολιτικούς και δικαστικούς και παπάδες να κάνουν αγιασμό στα θεμέλεια...Θα βγάλουν κι οι πνευμονολόγοι και ογκολόγοι το κάτι τις τους, θα πεθάνουν πριν τη σύνταξη και 2 εκατομύρια να κλείσει ο ισολογισμός από τα δομημένα ομολόγα των Ταμείων, με την δόμηση της Πάρνηθάς, του Πηλίου, όλης της Ελάδας. Θα ανέβει κι ο ρυθμός ανάπτυξης, το επιδιώκουν και υπερηφανεύονται τα κόμματα! Θα ανέβει το χρηματιστήριο, στο ύψος του Μοντ Παρνέ θα φτάσει, η ταυτιση του τζόγου και της επένδυσης στην Ελλάδα είναι αξιέπαινη! "Παίζω χρηματιστήριο" και κέρδισα, χιλιοειπωμένο...Αν θέλουν κάποιοι να πλουτίσουν, έστω και παράνομα, πρέπει πρώτα να ζήσουν κι αυτό απαιτεί μη τροποποιημένο περιβάλλον. Στο περιβάλλον ανήκει κι ο άνθρωπος κι η τροποποίση του αφορά κάτι που το λένε καρκίνο κι αν δεν ασχοληθείς με την πρόληψή του, όπως και με τις πυρκαγιές το μόνο που μένει είναι ΧΩΜΑ. Έχουμε οργανώσει τη γενοκτονία, μιας γενιάς που δεν γεννήθηκε ακόμη, χωρίς ευθανασία. Ευτυχώς που δεν έχω παιδιά ακόμη κι ας μην κάνω καλύτερα. θα πρέπει να τους δείχνω το δέντρο σε φωτογραφία, ηλεκτρονική, χαρτί δεν θα υπάρχει, όχι ότι στο χαρτί θα έβγαζε οξυγόνο..
Καλό θα ήτανε να πάνε και οι 300 βουλευτές στην περιφέρειά τους, προεκλογική περίοδος είναι, να οργανώσουν τους σταυροδότες τους και να ξεκαλοκαιριάσουν εκεί προστατεύοντας όσα δεντράκια απομείνανε, να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα του καθένα.

Patsman είπε...

Το θέμα που πρέπει να κατανοήσουν οι τωρινοί πολιτικοί, και δη εσείς αν θέλετε να αφουγκράζεστε τα κελεύσματα της κοινωνίας, είναι ότι το πολιτικό σύστημα έχει καταρρεύσει πλήρως. Τα ελληνικά κόμματα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα ζητήματα που θέτει η σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να μην μπορούν τέσσερα κόμματα στη Βουλή να βρουν μια κοινή συνισταμένη, ώστε να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στην υγεία, στην παιδεία, στο περιβάλλον. Απλή κοινή λογική χρειάζεται, αλλά μάλλον ούτε αυτήν διαθέτουν οι 300 και οι συν αυτώ.

Μόνος τρόπος για να αντιληφθεί η πολιτική σκηνή την αντίδραση της κοινωνίας είναι η λευκή ψήφος στις επερχόμενες εκλογές. Ούτε πορείες, ούτε διαδηλώσεις, ούτε μολότοφ. Λευκό και τέρμα. Τότε να δείτε πόσο θα συγκλονιστεί η πολιτική του τόπου. Θα δοθεί ώθηση σε αλλαγές και προφανώς σε διάλυση των τωρινών κομματικών σχεδιασμών.

Προτιμότερο θα είναι να δημιουργηθούν κόμματα, όπως το "αμερικανικό", το "ευρωπαϊκό", το "ελληνοκεντρικό" (βλ. άποψη Γιανναρά στο Lifo της 28.06.07).

Ανώνυμος είπε...

κ.Βενιζέλε,

Οφείλω να ομολογήσω ότι τόσο η ανάρτηση του τελευταίου σχολίου Σας όσο όμως και η συνακόλουθη συμπόρευση -ή έστω "αντίδραση" στα ερεθίσματα και λόγο Σας- είναι πηγαία. Σας συγχαίρω.
Η δε γραφή «Πόσο εύκολα φεύγει ο χρόνος» είναι ζήτημα, το οποίο ασαφαλώς βαίνει πέραν του παρόντος και της παρούσης, εντούτοις έχω την γνώμη ότι μόλις ένας πολιτικός αντιληφθεί τη βαθειά σχέση που συνδέει τον ίδιο και το έργο του με την έννοια του χρόνου, τότε μάλλον πορευόμαστε την ορθή οδό.
Για δε τις ευθύνες, είτε τις προερχόμενες ή καλύτερα αποδιδόμενες στην ιεραρχία είτε στην πλειονότητα των πολιτών, βέβαιο είναι μόνο τούτο: Το μέρος συναπαρτίζει το όλον, το δε όλον εγκιβωτίζει το μέρος. Απόδοση μάλιστα των ευθυνών-ας μη γελώμαστε- τόσο σε προσωπικό όσο και συλλογικό επίπεδο αργά ή γρήγορα πραγματοποιείται.
Ουδείς όμως μιλά για την eo facto και ενδογενή αντίφαση στο πολιτικό μας σύστημα (γράφω για το πρωθυπουργικό-πρωθυποκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης).
Δημοκρατία είπαν και εγεννήθη....!
ε.τ.

iQfish είπε...

Καλημέρα φίλε μου καλέ ...
Μέρες έχουμε να τα πούμε ... :)

Αφού λοιπόν μάζεψα τις σκέψεις μου , επανέρχομαι να αναφερθώ στην τριπλέτα θεμάτων που παρακολούθησα τις μέρες αυτές ...



@Αμαλία.... Παρόλο που θεωρώ ότι το θέμα θα φτάσει... στο καλάθι των αχρήστων, όπως έχουμε συνη8ήσει άλωστε , εγώ απλά περιμένω τις εξελίξεις ... είδωμεν λοιπόν ...


@Κοινωνία και μπλογκόσφαιρα...

θα επανέλ8ω με ολοκληρωμένη σκέψη διότι μάλλον προσπαθείς να μας πείσεις , ότι φταίνε οι πολίτες για το χάλι της χώρας (και ίσως σε έναν βαθμό να έχεις και δίκιο) , η οτι η ιντερνετική κοινότητα είναι αντίγραφο της πραγματικής που βιώνουμε καθημερινά...
Απλά διαφωνώ και όπως είπα θα επανέλθω με ποστ στο ανάλογο blog...


@Για την καταστροφή της Πάρνηθας και τις άλλες περιοχές της χώρας ..

Εδώ θα σταθώ σήμερα ...
Έχουμε και λέμε λοιπον ...



"Στην εποχή μας το κράτος και άρα η κυβέρνηση οφείλει να είναι ικανός και αποτελεσματικός διαχειριστής κρίσεων. Κρίσεων κάθε είδους: Από την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, έως τη λειτουργία των χρηματοοικονομικών μηχανισμών και από τους θεσμούς μέχρι τις φυσικές καταστροφές."


Σας παραθέτω λοιπόν τα εξής στοιχεία τα οποία αν θέλετε επιβεβαιώνετε και ο ίδιος ή τα διαψεύδετε .. .


* «Ενα καινούριο δέντρο θα φυτευτεί στη θέση εκείνου που καίγεται», δήλωνε τον Αύγουστο του 1995 ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, μετά την πυρκαγιά της Πεντέλης που είχε καταστρέψει 76.075 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων.

* «Κάθε σπιθαμή γης θα αναδασωθεί και πάλι», δήλωναν στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τον Ιούλη του 1998 μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της Πεντέλης, που αποτέφρωσε άλλα 90.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων.

* «Στη θέση του δάσους θα γίνει δάσος», είχε δηλώσει με στόμφο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον Ιούλη του 2005 μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στη Ραφήνα.

* Την περασμένη Κυριακή, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε: «Οπου ήταν δάσος, θα ξαναγίνει δάσος, το λέω και το εννοώ»...

καλά ως εδώ ??? Για να πάμε λίγο παρακάτω....



Επιπλέον, τη χρονική περίοδο 1982-1998 (διακυβερνήσεις διαδοχικά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) σε ολόκληρη τη χώρα καίγονται 8.751.193 στρέμματα και αναδασώθηκαν μόλις 1.013.024, δηλαδή αναλογία περίπου 1 προς 9.

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα:

* Το 1995 μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη κατέκαψε 76.075 στρέμματα δάσους. Από αυτά έχουν αναδασωθεί μέχρι σήμερα 2.157 στρέμματα. Σημειώνεται ότι στην περιοχή που κάηκε άρχισαν να ξεφυτρώνουν δεκάδες σπίτια.

* Το 1998 και πάλι στην Πεντέλη εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά που καταστρέφει 90.000 στρέμματα. Συνολικά στην Αττική κάηκαν 116.297 στρέμματα. Από αυτά αναδασώθηκαν τα 3.483 στρέμματα.


Για να μην λέμε και χαζομάρες ειδού οι αριθμοί ...
Με σειρά εμφανίζοντε η χρονολογία, η καμένες εκτάσεις σε στρέματα , και τελευταία οι αναδασωτέες πάλι σε στρέματα ... γιατί μου ήτανε δύσκολο να μεταφέρω εδώ τον πίνακα ..(ΚΕ = Καμενες εκτάσεις , ΑΕ= Αναδασώμενες εκτάσεις )
Ανοίχτε τα μάτια σας και δείτε λοιπόν ...



1991 - KE 7255 - AE 3336
1992 - ΚΕ 102125 - ΑΕ 6070
1993 - ΚΕ 27559 - ΑΕ 6650
1994 - ΚΕ 24736 - ΑΕ 3000
1995 - ΚΕ 76075 - ΑΕ 2157
1996 - ΚΕ 8359 - ΑΕ 2100
1997 - KE 2136 - AE 4730
1998 - KE 116297 - AE 3483 (!!!)
1999 - KE 4771 - AE 2234
2000 - KE 36734 - AE 1575
2001 - KE 27997 - AE 1523
2002 - KE 1691 - AE 2533
2003 - KE 4984 - AE 1350
2004 - KE 6189 - AE 370
2005 - KE 14757 - AE 950

Για το 2006 ακόμη το υπουργείο Γεωργίας δεν έχει ολοκληρώσει τα στοιχεία , αλλά μπορούμε να θυμηθούμε την Χαλκιδικη για παραδειγμα..!!!

Για πάμε πιο κάτω ...

Λέτε λοιπόν .. .

"Το ΠΑΣΟΚ δεν επιχαίρει. Στέκεται κοντά στους πληγέντες. Στηρίζει τους πυροσβέστες, τους τεχνικούς της ΔΕΗ και όλους όσους αγωνίζονται στο μέτωπο της κρίσης. Παροτρύνει τους πολίτες και τις οργανώσεις της κοινωνίας να μετέχουν μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση σε έναν κεντρικό σχεδιασμό πολιτικής προστασίας που δυστυχώς όμως είναι άτεχνος και ατελής. Υπάρχουν φυσικά και πολιτικές ευθύνες. Δεν χρειάζεται να τις καταλογίσει το ΠΑΣΟΚ. Τις καταλογίζει η κοινή συνείδηση της κοινωνίας."



Και η Κυβερνήσεις σας είναι μέσα στις χρονολογίες ... σωστά?

Μήπως το όνομα Λαλιώτης σας λέει κάτι ?? Μήπως ήτανε της κυβερνήσεως σας??? Γιατί κοιτάτε να δείτε τι έκανε ο Κος με την συγκατάθεση "σας" ...



Μετά το 98 .... ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, με υπουργική απόφαση για την κήρυξη των αναδασωτέων εξαιρεί τεράστιες εκτάσεις. Δύο χρόνια αργότερα, οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας (Λαλιώτης - Ανωμερίτης) υπογράφουν Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εντάσσονται στο Σχέδιο Πόλης 6.000 στρέμματα στην Πεντέλη, αρκετά από τα οποία είχαν καεί από την πυρκαγιά του 1998. Αξίζει να τονίσουμε ότι μία μόλις μέρα μετά την αποστολή του ΠΔ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εκδηλώνονται πυρκαγιές σχεδόν σε όλη τη χώρα σ.σ. Σάμος, Ικαρία, Εύβοια, Λάρισα, Πύργος, Κιάτο, Πολύγυρος Χαλκιδικής, Κοζάνη, Χανιά)...

* Το 2000 καίγονται συνολικά 36.734 στρέμματα στην Αττική και αναδασώνονται μόνο τα 1.575. Εκείνη τη χρονιά, στα τέλη Αυγούστου, καίγεται ένα κομμάτι της Νέας Πεντέλης που είχε ξανακαεί το 1998.
Τον ίδιο μήνα φορτηγό μπάζωνε καμένες εκτάσεις, ενώ 1.000 στρέμματα από τα καμένα είχαν πουληθεί νωρίτερα από τη Μονή Πετράκη στο συνεταιρισμό «Αγιος Τιμόθεος» με στόχο την οικοπεδοποίηση.



Σας φρέσκαρα καθόλου την μνήμη Κε Υπουργέ??

Οπότε θα σας παρακαλέσω , όντας ευαισθητοποιημένος πολίτης όπως ΕΣΥ δηλώνεις , να αφήσεις κατα μέρους πολιτικά παιχνίδια και τις κατηγορίες προς την ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ κυβέρνηση , μιας και είστε τα ίδια ΟΛΟΙ ΣΑΣ ...

Αρκέσου στο γλύψιμο της δεσποινής eantwniadou Γραμματέως της ΠαΣΠ , και κούνησε το κεφάλι σου ..ΣΥΝΗΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕ , ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕ ΥΠΟΥΡΓΕ!!!

ΠιΕς. Δεν πρόκειται για επίθεση προς τα εσένα , αλλά σου ξαναείπα ..ΕΧΟΥΜΕ ΜΥΑΛΟ ..φέρσου ανάλογα..

SilentSoul είπε...

http://anadasosi.blogspot.com/

maxforeigner είπε...

Φωτιές-πρόληψη-κτηματολόγιο.
1ο. Δεν ξέρω αν έχει θιγεί από κάποιον άλλο blogger το θέμα του Εθνικού Κτηματολογίου. Πιστεύω πως αν υπήρχε και γνώριζε το κράτος επακριβώς τις δημόσιες εκτάσεις, δεν θα μπορούσαν να ξεφυτρώνουν αυθαίρετα στις καμένες εκτάσεις, άρα ένας από τους παράγοντες (οικοπεδοφάγοι)που προκαλούν πυρκαγιές για ανοικοδόμηση, θα εξέλειπε.
2ο- ΠΡΕΠΕΙ ανεξαρτήτως κόστους (και ανεξαρτήτως το πώς θα βρεθούν τα χρήματα) να ληφθούν ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ τόσο για τη πρόληψη των πυρκαϊών όσο και για την ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ. Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ...
ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ????

Ανώνυμος είπε...

Κ. Βενιζέλο,
Όντας από τους Αθηναίους που γνωρίζουν τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας αρκετά καλά θα ήθελα να προσθέσω κάποιες απόψεις που ακούστηκαν ελάχιστα στη δημόσια συζήτηση.

Η πυρκαγιά από τη στιγμή που μπήκε στο Δρυμό (στον κύριο όγκο του πυκνού δάσους) τον είχε καταδικάσει. Και ακριβώς σε αυτό το σημείο τίθεται το ζητούμενο των κρίσιμων χαμένων ωρών, της κωλυσιεργίας τοποθέτησης οχημάτων πυροσβεστικής πέριξ της αντιπυρικής ζώνης της δυτικής πλαγιάς, της έλλειψης πίεσης στην αντλία κοκ. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα παρατηρήθηκε και σε άλλες καταστροφές όπως το Σινούκ, το Sea Diamond και παλαιότερων που συνέβησαν επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Τολμώ να πω λοιπόν ότι εδώ ενυπάρχει έλλειψη επαγγελματισμού που μεταφέρεται κάθετα στην οργανωτική ιεραρχία. Σχεδιασμός υπάρχει (βλέπε εγχειρίδιο Χρυσοχοϊίδη) αλλά δεν εκτελείται. Με λύπη μου καταθέτω, ότι τόσο οι προϊστάμενοι όσο και οι υφιστάμενοι του Πυροσβεστικού Σώματος δείχνουν βιολογικά (τουλάχιστον) ανίκανοι να εκτελέσουν το έργο τους με επιτυχία, παρόλο που μπορεί να έχουν όλη την καλή διάθεση. Για παράδειγμα η θέα υπέρβαρων πυροσβεστών δεν προσομοιάζει σε τίποτα με την αντίστοιχη του εξωτερικού που έχω ζήσει από κοντά.

Η ασυνεννοησία μεταξύ της ΔΕΗ και της Πυροσβεστικής πέραν των όσων αναφέρθηκαν, μας δείχνει ότι υπάρχει και βασική έλλειψη παιδείας. Ποτέ δεν ήμουν ως οικονομολόγος υπέρ του λιγότερου κράτους, αρκεί τα όσα γίνονται από τους κρατικούς φορείς να έχουν ένα mimimum επίπεδο επαγγελματισμού. Δεν αντιλαμβάνομαι δηλαδή από τη μια γιατί τον πλέον κακό υπάλληλο θα πρέπει να τον κρατούμε στο δημόσιο (η φράση ανήκει στον Στέφανο Μάνο). Δεν αντιλαμβάνομαι από την άλλη γιατί στα σχολεία δεν διδάσκεται σοβαρά η περιβαλλοντική συνείδηση και δεν γίνονται αντίστοιχες εκδρομές. Με άλλα λόγια η πολιτική παιδεία (και δεν αναφέρομαι στην κομματική) εκλείπει παντελώς. Και ως γνωστόν τα πάντα στο πολιτικό αποτέλεσμα είναι ενδογενή. Η έλλειψη παιδείας επιφέρει έλλειψη επαγγελματισμού, η έλλειψη συνείδησης και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης στα σώματα προστασίας επιφέρει απώλεια φυσικής κατάστασης κοκ ώστε να εισερχόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο.

Θα ήθελα να προσθέσω και ένα αισιόδοξο μήνυμα. Η αναδάσωση, ακόμα και της ελάτης, είναι εφικτή. Όπως είναι εφικτή και η δασοκάλυψη κάποιων σημείων του Υμηττού και του όρους Αιγάλεω, με λιγότερο εύφλεκτες ποικιλίες από τα ελληνικά πεύκα. Κονδύλια από την ΕΕ υπάρχουν (θυμίζω τη μηδενική απορρόφηση του αντίστοιχου κονδυλίου). Πολιτική βούληση λείπει και σωστός σχεδιασμός. Θα ήθελα να προωθήσετε όσο μπορείτε τα περί αναδάσωσης και δασοκάλυψης των βουνών πέριξ του λεκανοπεδίου στους αρμόδιους φορείς.

Ευχαριστώ
Μάνθος Ντελής

thanasis είπε...

Ξεκινώ από το ότι το μόνο που μπορεί να αισθάνεται κανείς μετά την καταστροφή του Εθνικού δρυμού της Πάρνηθας είναι η ΟΡΓΗ.
Οργή γιά όλους αυτούς που είναι οι αίτιοι ενός συμβάντος, που δεν ξαναέγινε από τότε που δημιουργήθηκε το Ελληνικό κράτος και είναι ευάριθμοι.
Πριν απ΄όλους και με διαφορά ενός τουλάχιστον γύρου, ο τέως Πρωθυπουργός που φαγώθηκε κυριολεκτικά να αναθέσει τις δασικές πυρκαιές στην πυροσβεστίκη υπηρεσία νομίζοντας ότι η διαχείρηση των πυρκαιών γίνεται τόσο απλά.
Δεύτερος ο νυν πρωθύπουργός, που φοβήθηκε μήν χαλάσει την καρδιά των πυροσβεστών οι οποίοι, μετά τους σεισμούς της Αθήνας, αναβαθμίστηκαν στην συνείδηση των πολιτών.
Τρίτα τά μέσα μαζικής επικοινωνίας, που το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν σύγχιση,
όχι μόνο για το συνηθισμένο θέμα,αλλά και κάθε τι που απασχολεί την κοινή γνώμη.
Τέταρτο το πυροσβεστικό σώμα που εν γνώσει της αμάθειας και ανεπάρκειας του επειμένει να θέλει να κρατήσει το αντικείμενο.
Πέμπτοι οι δασικοί υπάλληλοι που βόλευτηκαν από τις εξελίξεις και ποιούν την νήσσα φοβούμενοι μην τους ''χρεώσουν'' ξανά τις πυρκαιές.
Έκτος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και το επιτελείο του, που μόνο λάθη συμβουλές του δίνουν.[πχ.τροπολογία γιά τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων]
Έβδομος ο Υπουργός Δ.Τάξεως που έμπλεξε κιάυτός όπως ο προηγούμενος σε μιά δουλειά που δεν την ξέρει.
Όγδοος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί έπεσε στην παγίδα του ότι όσα έκανε το κόμμα του ΄΄ορθώς εγένοντο΄΄.
Ένατα τά υπόλοιπα κόμματα που
δεν κοιτούν κι΄αυτά την ουσία αλλά ενδιαφέρονται μόνο γιά να δημιουργούν εντυπώσεις.
Δέκατος ο ''θεός'' που έκανε αυτή την χώρα και μετά την ζήλεψε και την άφησε να βολοδέρνεται στην τύχη της.
Ο κατάλογος είναι ατελείωτος αλλά μένω προσωρινά εδώ μήπως ο τελευταίος υπαίτιος που ανέφερα θελήσει να βάλει το χέρι του και ταρακουνήσει ξανά την ΑΘΉΝΑ ,ώστε να φύγουν τουλάχιστον οι μισοί αφού οι Κυβερνήσεις δεν θέλουν να καταλάβουν ποιά είναι η κύρια αιτία του κακού.
Ο κ ΒΕΝΙΖΈΛΟΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΚΆΠΟΤΕ ΘΕΛΗΣΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ.
ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΕΛΠΙΖΩ.

iQfish είπε...

Μήπως την Κυριακή θα μας τιμήσεις με την παρουσία σου στην διαμαρτυρία έξω απο την βουλή ??

Μήπως σήμερα θα βρεθείς στο Πεδιον του Άρεως με τουσ υπολοιπους bloggers σε ανοιχτή συζήτηση ???

λέω μήπως ....

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλε,

Ας υποθέσουμε ότι, το πραγματικά ενδιαφέρον τελευταίο σας post, περί πολιτών και πολιτικών, περί του "χρόνου που φεύγει τόσο εύκολα", σας εκφράζει απολύτως. Ας υποθέσουμε ότι δεν είναι ένα εντέχνως επεξργασμένο επικοινωνιακό πόνημα, αλλά ένας ευθύς αντικατοπτρισμός της θέσης σας απέναντι στα πράγματα.

Πείτε μας λοιπόν: με βάση αυτή σας την οπτική, με δεδομένη την πολυετή πείρα σας σε κορυφαίες θέσεις και ρόλους της "κεντρικής πολιτικής σκηνής", ποια είναι η πρότασή σας για την επόμενη μέρα; Αυτό το ΠΑΣΟΚ, του οποίου αποτελείτε στέλεχος "πρώτης γραμμής", μπορεί να εμπνεύσει -και κυρίως να υλοποιήσει- την ανατροπή που υπονοείτε; Υπάρχει κάτι που μας διαφεύγει; Υπάρχει κάποιο σχέδιο που αγνοούμε και θα μας παρουσιαστεί κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον;

Εσείς, κύριε Βενιζέλε, ο κατά τεκμήριον ευφυής και ικανός, συμμετέχετε στη διαμόρφωση κάποιας πραγματικά νέας πολιτικής πρότασης; Κι αν ναι, πότε ακριβώς θα γίνουμε κοινωνοί της;

Αν έχετε κάτι νέο να μας πείτε, τώρα είναι η ώρα. Αν η φιλοδοξία σας είναι να πρωταγωνιστήσετε σε μια μεγάλη αλλαγή, βγείτε τώρα μπροστά. Τα πράγματα είναι πολύ πιο ώριμα απ΄ ότι πιθανόν πιστεύετε. Αν βέβαια η φιλοδοξία σας "περιορίζεται" στην ηγεσία εντός των υπαρχόντων ορίων, τότε ορθώς σιωπάτε επί της ουσίας. Οι εκλογές πλησιάζουν, ο "Γιώργος" μάλλον θα χάσει, το θέμα της ηγεσίας θα αναζωπυρωθεί, εσείς θα είστε de facto υποψήφιος διάδοχος, πιθανόν να "νικήσετε" και μπλα, μπλα, μπλα, μπλα...

harrygrath είπε...

Σε περιπτωση νικης Πασοκ,τωρα ή σε 4 χρονια,ο Μπεν παει για ΥΠΕΞ. Ο καθε σχολιαστης πρεπει να συνειδητοποιει με ποιον μιλαει & να κοβει τους ενικους,το παραληρηματικο λογο,τα σεντονια & τις αναρχομηδενιστικες θεσεις.
Επι του θεματος των καμμενων δασων,η πολιτικη του καθεστωτος βασιζεται στο δογμα προστασια = απαγορευση ιδιοκτησιας. Οι Ρωμιοι δεν ειναι Σκανδιναυοι & ο εθνικος χαρακτηρας μας δεν εμπεδωνει την εννοια της " δημοσιας ιδιοκτησιας ".
Μηπως λοιπον χρειαζεται ριζοσπαστικη αλλαγη πολιτικης ?
Οι αξιοποιησιμες εκτασεις των περιαστικων δασων ,σε Αθηνα,Σαλονικη,πολεις,να οικοπεδοποιηθουν ,με χαμηλο συντελεστη καλυψης,π.χ 0,1,δηλ. το 90% των δενδρων θα μεινει αθικτο & να αποδωθουν ΔΩΡΕΑΝ μεσω ΟΕΚ ,,με κληρωση ,σε ακτημονες ( 30% των νεων οικογενειων ) αλλα & στη φτωχολογια,για φτηνη & ποιοτικη 1η κατοικια.
Ο κοσμος πρεπει να ζει μεσα στα δαση,ωστε να τα προσεχει σαν ατομικη του ιδιοκτησια. Αλλωστε,ολα τα ορεινα χωρια ειναι δαση οικοπεδοποιημενα ( & εν πολλοις " καταπατημενα " ) απο τους προγονους μας...
Το ερωτημα
Θα ηγηθειτε ριζοσπαστικης αλλαγης πολιτικης,εναντιον του αποτυχημενου δογματος της δασοαπαγορευσης & υπερ της λαικης ιδιοκτησιας των περιαστικων δασων ?

Ari0nas είπε...

Δάσος? Δάση; Ας θυμηθούμε λοιπόν στο ταξίδι του χρόνου την ευαισθησία του δικού σας κόμματος για τα δάση. Μήπως να φέρουμε αεροφωτογραφίες με αυτά που ξεφύτρωσαν (σπίτια);

Αλλά ας μην είμαι μηδενιστής ή ρεβανσιστής.

«Στην εποχή μας το κράτος και άρα η κυβέρνηση οφείλει να είναι ικανός και αποτελεσματικός διαχειριστής κρίσεων»

Λάθος.

Γιατί πρέπει κάποιος να πάθει από καρκίνο να του πείτε σταμάτησε το κάπνισμα; Γιατί κάποιος που πεθαίνει από παχυσαρκία να του πείτε «έπρεπε να μην έτρωγες τόσο»;
Το ερώτημα είναι απλό: Πρόληψη ή καταστολή;

Διαχειριστής κρίσεων; Κρίσεων που δημιουργούνται από εμάς για εμάς; Τα καλώδια της ΔΕΗ πάνω από τα κεφάλια μας είναι διαχείριση κρίσεως; Όταν όλα τα πολιτισμένα κράτη έχουν κάνει υπόγεια τα καλώδια; Πάνω από το δάσος, τα σχολεία, τις κατοικίες. Από πού ξεκίνησε η φωτιά; Μήπως από οικοπεδοφάγους; Και αν ξεκίνησε από αυτούς τι κάνατε τόσα χρόνια για να τους «κόψετε τον τσαμπουκά»; Αφού πριν κάψουν πουλάνε. Είναι ΣΙΓΟΥΡΟΙ πως δεν θα γίνει τίποτα. Τα νούμερα είναι πικροί μάρτυρες…

Κάτι ακόμη: 1ος Λεπτού σιγή; ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ; Τέτοια επικοινωνιακή ξεφτίλα; Τρυκάκια για το πόπολο;

Γιατί δεν κρατάτε και ενός λεπτού για κάθε ζώο που δεν θα ξαναγυρίσει ποτέ, για κάθε βιότοπο που χάθηκε για κάθε δάσος που κάηκε επί των ημερών σας; Θα ήσασταν μονίμως ΑΚΙΝΗΤΟΙ από το πένθος. Ούτως η άλλως πολλών ετών σιγή κρατήσατε όλοι για όσα κάηκαν.

Αλλάχτε αρχηγό ή επικοινωνιολόγους. Αυτά τα εύκολα τρυκακια του πένθους πείτε στον κ. Παπανδρέου ότι δεν πιάνουν. Πάνω που τον έβλεπα με συμπάθεια…

evenizelos είπε...

Αγαπητέ κύριε Βαγιανέ,
προσπαθώ να διαχωρίσω τα παράπονα από την προσωπική σας εμπειρία στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης από το γνήσιο - το πιστεύω αυτό- ενδιαφέρον σας να με βοηθήσετε στη διατύπωση ριζοσπαστικών πολιτικών θέσεων που θα υπερβαίνουν τα συμβατικά όρια του πολιτικού λόγου. Ειλικρινά σας ευχαριστώ και ελπίζω να μπορέσουμε να συζητήσουμε και διεξοδικότερα από κοντά στη Θεσσαλονίκη (όχι μόνο ηλεκτρονικά).

evenizelos είπε...

jgiannatos

Η ευθύνη του πολίτη ούτε μειώνει ούτε ακυρώνει την ευθύνη της πολιτείας.

evenizelos είπε...

underinformation

Προφανώς εννοείτε κάποιο είδος πολιτικού.

evenizelos είπε...

Harrygreco

Προφανώς και συμφωνώ μαζί σας ότι πολιτική δεν σημαίνει αποφυγή ούτε της ατυχίας ούτε των φυσικών καταστροφών. Σημαίνει όμως προβλεπτικότητα και ικανότητα διαχείρισης κρίσεων. Συμφωνώ επίσης μαζί σας ότι σε σχέση με πολλά και αναπτυγμένα κράτη, η Ελλάδα δέχεται πολύ μικρότερα πλήγματα από φυσικές καταστροφές.

evenizelos είπε...

Patsman

Όπως είχα την ευκαιρία να ξαναγράψω εδώ, "ανώτερο σταδιο" της πολιτικής δεν είναι η κατάργηση μέσα από μία γενική συμφωνία όλων για όλα. Ο λόγος κα ο αντίλογος είναι η βάση των αντίβαρων που χρειάζεται η Δημοκρατία αλλά και η Διαφάνεια. Μπορεί όλοι να συμφωνούν στους γενικούς στόχους για καλύτερη υγεία, καλύτερη παιδεία, προστασία του περιβάλλοντος κ.ο.κ., μέσα όμως στο γενικό αυτό πλαίσιο υπάρχουν - και ευτυχώς - διαφορετικές ιεραρχήσεις, προσωπικές επιλογές κ.ο.κ.

evenizelos είπε...

eantwniadou

Συμφωνώ μαζί σας. Αυτά όμως δεν κυριαρχούν μόνον στην πολιτική ζωή. Κυριαρχούν πρωτίστως στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλο,

την προηγούμενη εβδομάδα μπήκε (σχεδόν;) ταφόπλακα στο περιβάλλον του Λεκανοπεδίου και της Αττικής ευρύτερα.

Η κυβέρνηση αντέδρασε και αντιδρά κατά τρόπο εξωφρενικό:
ο κ. Πολύδωρας τα είδε όλα καλά και διερωτήθηκε στη συνέχεια εάν η ελληνική οικονομία μπορεί να αντέξει το βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος. Άραγε δεν έχουν αντιληφθεί ότι η φύση είναι η βάση της οικονομίας;
Μετά ήρθε ο κ. Αλογοσκούφης να πει το απολύτως αμίμητο: το περιβάλλον πρέπει να αντιμετωπίζεται φιλικά προς τις επενδύσεις.
Πιο ανεκδίηγητος και κυνικός όλων όμως αποδείχτηκε ο κ. Αντώναρος, ο οποίος είπε ότι η Αττική έχει και άλλα βουνά.

Είναι σαφές ότι η πυρκαγιά της Πάρνηθας δεν μπήκε τυχαία. Προεκλογική περίοδος είναι, αποσύρθηκε και εκείνη η ρύθμιση για τα αυθαίρετα σε συνδυασμό με την απόρριψη της αναθεώρησης του άρθρου 24 για τα δάση, κάπως έπρεπε να χρυσωθεί το χάπι στους άμεσα ενδιαφερομένους.

Όμως κύριε Βενιζέλο, η ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είναι επίσης τεράστια. Όταν κάηκε η Πεντέλη, άρχισε από την επαύριο των δύο πυρκαϊών να τεμαχίζεται σε φιλέτα. Άλλωστε, όσο και αν υπήρχαν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για τις πυρκαγιές, όπως αυτό που υπήρχε, όπως είπε τουλάχιστον ο κ. Χρυσοχοΐδης, για την διάσωση της Πάρνηθας, το ΠΑΣΟΚ είναι που μετέφερε την αρμοδιότητα της δασοπυρόσβεσης στην πυροσβεστική.

Πέρα από συμψηφισμούς, κύριε Βενιζέλο, οι ευθύνες είναι σαφέστατα αμοιβαίες. Άλλωστε τα δύο κόμματα κυβερνούν.

Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι έχουμε ενιαίο Υπουργείο για το Περιβάλλον και τα Δημόσια έργα, για δύο έννοιες δηλ. που είναι ασύμβατες. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει πολλάκις διαφημίσει την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, τι έκανε και τι κάνει όμως για το περιαστικό και ακόμη περισσότερο για το εξωαστικό;

Εφόσον υπάρχει η ελάχιστη ευαισθησία, ή τσίπα όπως αρέσκεται να λέει ο κ. Παπανδρέου, η Βουλή σύσσωμη οφείλει να υιοθετήσει τουλάχιστον τους Δρυμούς, τους οποίους εποφθαλμιούν, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, κύκλοι από το ίδιο το κράτος, συνεταιρισμοί (όπως αυτός του Υπουργείου Γεωργίας που ορεγόταν ανέκαθεν τον Εθνικό Δρυμό
του Σουνίου).

Εν ολίγοις κύριε Βενιζέλο, η ευθύνη των δύο κομμάτων εξουσίας συνοψίζεται στο ότι αδιαφορούν παντελώς για το περιβάλλον προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ομάδες συμφερόντων εκείνες που θα τους ανεβάσουν στην κυβέρνηση. Το ότι βέβαια οι συγκεκριμένες ομάδες: που εκτείνονται από εργολάβους, βιομηχάνους μέχρι τις στρατιές των προς μονιμοποίηση και ήδη μονιμοποιημένων γαλαζοπράσινων παιδιών δεν έχουν χρώμα και έχουν καταλήξει να είναι μια Χούντα η οποία επικαλείται με τεράστιο θράσος το δημοκρατικό μας πολίτευμα πλέον για να επιβάλει τα συμφέροντά της. Είναι όμως αυτή η ομάδα που απειλεί την ίδια την χώρα και την κοινωνία.

Αυτό είναι τόσο δύσκολο να το διακρίνετε;

Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι το ΠΑΣΟΚ και κάθε κόμμα να προτείνει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την πάταξη της αυθαιρεσίας. Θα ήταν το έναυσμα για να αποκατασταθεί ένα ελάχιστο επίπεδο εμπιστοσύνης στην πολιτική, η οποία έχει χαθεί σήμερα.

Αυτή τη στιγμή ζούμε έναν αδιάκοπο πόλεμο λάσπης, τον οποίο δυστυχώς ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ. Η ευθύνη σας για την (επαν)εκλογή της ΝΔ (θα) είναι τεράστια. Έχουμε έναν πρωθυπουργό προσωποποίηση της ανευθυνότητας, όταν σε διάστημα 3 χρόνων έχουν γίνει τόσα πολλά σκάνδαλα που εξευτελίζουν την χώρα και εμάς τους ίδιους ως πολίτες, αφού το κράτος δείχνει κάθε μέρα περίτρανα πόσο "πολύ" μας υπολογίζει, ιδίως στον τομέα της Υγείας (π.χ. Αμαλία), και πολύ περισσότερο στο θέμα της Δημόσιας Τάξης, με τα όργανα να έχουν ξεσαλώσει. Και ξέρετε τα βίντεο είναι ειλικρινά η κορυφή του παγόβουνου, γιατί τα όργανα της τάξης υπηρετούν καθημερινά τον πολίτη ποικιλοτρόπως:
χτυπώντας φοιτητές και κόσμο που πάει να τους παράσχει στοιχειώδεις
Πρώτες Βοήθειες (πολλά τα περιστατικά τον καιρό των φοιτητικών κινητοποιήσεων), βασανίζοντας (λαθρο)μετανάστες που ήρθαν να βρουν μια καλύτερη μοίρα στη χώρα μας και βρίζοντας σκαιότατα αδύναμους και απόρους ανθρώπους...Η λίστα των παραβάσεων καθήκοντος είναι τεράστια.

Οι ηγεσίες ξέρετε πρέπει να είναι πάντοτε πιο μπροστά από τον λαό, όχι να σέρνονται από αυτόν.

Το στοίχημα είναι να κρατηθείτε πάνω από αυτό τον βούρκο της επικαιρότητας, όχι να γίνετε μέρος του.

Vagelford είπε...

Από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/07/05/1354541.htm

Αναζωπυρώθηκε στις 18:50 η πυρκαγιά στην Πάρνηθα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η αναζωπύρωση έγινε στην περιοχή Μόλα κοντά στο καταφύγιο Μπάφι.Στον τόπο της πυρκαγιάς βρίσκονται οκτώ πυροσβεστικά αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις που προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο.Το καταφύγιο Μπάφι βρίσκεται σε υψόμετρο 1.161μ. και σε απόσταση 40 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας.

Medeon είπε...

Αγαπητε κυριε Βενιζελο

Εσχατως ανακαλυψα το μπλογκ και σας συγχαιρω γαι την γενναια επικοινωνιακη πρωτοβουλια(συμμετοχικη δημοκρατια στη πραξη και συμπορευση στη κοινωνια με το πολιτικο.)Εαν και θερμος υποστηρικτης του Πασοκ και θαυμαστης σας ως ακαδημαικος και πολιτικος νομιζω παραλειπεται μια σημαντικη παραμετρο.Οταν περυσι κατστραφηκε η Κασσανδρα και ενα τμημα κοσμημα της Μανης , καθολικα τα δελτια ειδηεων αναφεραν την αδυναμια του κρατικου μηχανισμου,εκτος απο την ολιγωρια, αδυναμια που εκφραστηκε μεσα απο την καθηλωση των ειδικων αεροσκαφων προς κατασβεση λογω του καυσωνα(δεν μπορουσαν να πεταζουν δηλαδη, τα ΤΡΙΑ που ειχαμε ολα και ολα απο 38 βαθμους και πανω). Επισης πολιτικο επιχειρημα και εστια αντιπαραθεσης αποτελεσε η μη επικυρωση απο την κυβερνηση της ΝΔ ή η γενικοτερη αδυναμια προσληψης εποχικου προσωπικου για την καλυψη τουλαχιστον 4.000 κενων οργανικων θεσεων απο το 2000, δηλαδη και απο την κυβερνηση Σημιτη. Προσωπικα απηλαυσα εκεινη τη περιοδο την επιθεση αγανακτησης του κυριου Κανακη ως απλου πολιτη(ηθοποιος ΑΜΑΝ) εναντιον του υπουργου Μακεδονιας θρακης.
Ερωτω λοιπον
Η αδυναμια οργανωσης του κρατικου μηχανισμου, που εκραζεται απο την απουσια καταρχην επαρκη καλυψη σε αυτονοητα τεχνολογικα δεδομενα/π.χ μοντερνα αεροπλανα κατασβεσης/ αλλα και σε ανθρωπινο δυναμικο ποτε θα γινουν αντικειμενο υπερκομματικης συνεργασιας? Μαζι με την ενεργεια , το περιβαλλον και μεσα απο τη δασοπροστασια ΕΙΝΙΑ ΤΑ ΥΠΑΡΤΑΤΑ ΑΓΑΘΑ ΤΟΥ 21 ΑΙΩΝΑ. Εχουμε την παιδεια, την εξωτερικη πολιτικη, την υγεια/χρονια συζηταμε για την συσταση εθνικου συμβουλιου/ ποτε θα αντιμετωπισουμε υπευθυνα την οργανωση του κρατικου μηχανισμου και σε αυτο το τομεα?
Το κοστος ΖΩΗΣ μπροστα στην οποιαδηποτε υπερβαση στον προυπολογισμο σε μικροποσοστα ΑΕΠ ειναι ασυγριτο.
Επισης η καλλιεργεια οικολογικης συνειδησης,ατομικα και εθνικα ειναι μειζον θεμα οπως επισης ενσωματωση ολων ανεξαρτητων των περιβαλλοντολογικων μεσων προτυπων απο τις κοινοτικες οδηγιες στην ενιαια αγορα.
Και για οσους δεν το ξερουν Η προστασια του περιβαλλοντος αποτελει ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ(ΥΓΟΣ) στο δικαιο της ενεργειας και στο ευρωπαικο δικαιο του ανταγωνισμου.πραγμα που σημαινει προληπτικη αλλα αναγκαστικη κρατικη παρεμβαση για την θεσμοθετηση προστατευτικων μηχανισμων
Με εκτιμηση

harrygrath είπε...

Λαθος μου να σας υπερφορτωνω με 2 σχολια ανα ποστ.
Ομως,για το επικαιρο θεμα των δασων,η θεση σας για το δογμα της δασοαπαγορευσης & για τη λαικη ιδιοκτησια των περιαστικων δασων ?

maxforeigner είπε...

ΠΡΟΤΑΣΗ: (Επειδή πιστεύω πως ποτέ, ΜΑ ΠΟΤΕ το κράτος από μόνο του ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ,
αλλά ούτε και να αναδημιουργήσει ένα δάσος που κάηκε), θα πρέπει να συγκροτηθούν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ, έτσι ώστε ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ να φροντίζουν και να διατηρούν τα δάση. Απαιτέιται όμως και η βοήθεια των πολτικών. Και εσείς κε Βενιζέλε, με την ευαισθησία που σας διακρίνει, πιστεύω πως μπορείτε (ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ) να συμβάλετε αποφασιτικά σ'αυτό.

Παρρησία είπε...

κ. Βενιζέλο,

κάνατε μία συγκεκριμένη, κλασσική, μομφή: "Πολίτες χωρίς διαχρονικές ευθύνες για τα αποτελέσματα των εκλογών και τις επιλογές του εκλογικού σώματος"

Θα επαναλαμβάνω το ερώτημα μου μέχρι να πάρω μίαν απάντηση:

Οι πολίτες δεν έχουν ουσιαστικές επιλογές για αυτό ψηφίζουν τους ίδιους και τους ίδιους. Αν το λέει η καρδιά σας, ανοίξτε το σύστημα, φτιάξτε μονοεδρικές με πλειοψηφικό, να δείτε (α) για πότε όλοι εσείς οι κομματικοί υποψήφιοι θα φάτε μαύρισμα και (β) πόσοι "τρελοί" θα μπουν μέσα στη βουλή τους οποίους βεβαίως οι κομματικοί μηχανισμοί δεν θα μπορούν να κοντρολάρουν με τίποτα

Π

Suspect είπε...

στη χωρα μας θα αλλαξουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τα πραγματα οταν ασχοληθουμε με την ατομικη ευθυνη....

PanagiotisL είπε...

Αντιγράφω το σχόλιό μου στο blog http://anadasosi.blogpot.com

Διαβάζω στα σχόλια για τη μικρή σχετικά συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση όπου όλοι αναρωτιούνται 'γιατί τόσο λίγοι;'...

Το Σάββατο μίλησα με δύο φίλους για να πάμε μαζί στη συγκέντρωση. Κανένας από τους δύο δεν ήρθε. Και ξέρετε γιατί; Γιατί 'δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα'. Έτσι μου είπαν. Έτσι μας έχουν καταντήσει οι άχρηστοι που μας κυβερνούν. Η φωνή του πολίτη δεν έχει πια καμία αξία ούτε καν για τον ίδιο τον πολίτη! Μόνο η ψήφος έχει αξία (αν έχει κι αυτή).

ΜΑΥΡΟ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΥΣ! ΟΧΙ ΛΕΥΚΟ... ΜΑΥΡΟ! Μήπως μαυρίσει κι αυτών η ψυχή λίγο...


Μαύρο λοιπόν και σε σας κ. Βενιζέλο και σε όλους τους ομοίους σας. Χορτάσαμε από το χόρτο που μας ταΐζετε τόσα χρόνια. Φτάνει πια!

Ανώνυμος είπε...

Eίναι ευτυχές ότι ένας πολιτικός με μυαλό, γνώσεις και χάρισμα - ο συνδιασμός σπανίζει στις μέρες μας - επιλέγει να έχει blog και να κάνει διάλογο με τους πολίτες.
Εύχομαι ο διάλογος να είναι αυθεντικός, η επικοινωνία πιο αμφίδρομη και το αργότερο σε 5 χρόνια, το blog να γίνει πρωθυπουργικό!

Λόρδος Μπύρων είπε...

Το καλό με την τελευταία πυρκαγιά (τελευταία μέχρι την επόμενη), είναι ότι σημαντικός αριθμός πολιτών μετετράπησαν σε μετά χριστόν πράσινους προφήτες, παροδικά όπως η έρημος που ανθίζει. Πάντως προτού ξαναμαραθεί η έρημος, ο έξυπνος πολιτικός πρέπει να δράξει την ευκαιρία και να διατυπώσει ευκολονόητες, νέες, πολιτικές προτάσεις, αντί να το αφήσει σε απολιτικ σχολιαστές και κάποιες υστερικές-υστερόβουλες κρατικοδίαιτες "μη-κυβερνητικές", "μη-κερδοσκοπικές" οργανώσεις.

informatione είπε...

k.Βενιζελο στις 3-7-2007 εγραψα"Το γραφειοκρατικο συστημα της χωρας μονον ενας γραφειοκρατης μπορει να το διοικησει.
Γραφειοκρατης ομως οπλισμενος με μηχανοοργανωτικες τεχνικες και αποφασισμενος να σπασει αυγα.
Εκει ποιος θα του δωσει πολιτικη στηριξη?
Μπορω να σας εξηγησω περισσοτερα εαν χρειαστει... "

απαντησατε"Προφανώς εννοείτε κάποιο είδος πολιτικού.

Πέμπτη, Ιούλιος 05, 2007"

Διευκρινιζω λοιπον:οι διοικητες,προεδροι και οποιοι αλλοι τεχνοκρατες-συνηθως αποτυχημενοι πολιτικαντηδες η θεωρητικοι αναλγητοι γιαπηδες-τοποθεντουνται σε ελεγχομενες απο την πολιτεια θεσεις ειναι αυτοι που πρεπει να εχουν τα χαρακτηριστικα που αρχικα εγραψα.
Απο τον πολιτικο/ους προισταμενο ζητειτε η πολιτικη καλυψη για να λειτουργησουν αποτελεσματικα.
Και μην ξεχνατε:το προβλημα της διοικησης δεν ειναι απλο-ακομα και για τον υπουργο-διοτι δεν αρκει να εχεις σπουδασει-εστω και σε ανωτατα επιπεδα-Αν δεν εισαι "διοικητικος ",αν δεν "το εχεις μέσα σου" δεν μπορεις να λειτουργησεις.

AIGIOTIS είπε...

http://akis-aigio.blogspot.com/2007/07/blog-post_26.html Στην τελευταια φωτογραφια φαίνεται το παράπονο της κορης μου και η απάντηση που της δινω. Ειναι κριμα γιατί μονο αυτη η απαντηση υπάρχει και κανένας (ουτε εγω, ουτε εσεις, ουτε ο Θεος ο ιδιος) δεν μπορει να της δώσεις κάποια αλλη...διαφορετικη.

Ανώνυμος είπε...

Αποκωδικοποίηση....: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,.....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,.....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....

Ανώνυμος είπε...

αηδια η εκπομπη του ηληθιου του μεγα χθεσ βραδυ την βλεπουν καμμια φορα και εξυπνοι προσεχε γιαννη πεσ και κανενα εξυπνο για ξεκαρφωμα

Ανώνυμος είπε...

εξυπνη ηεκπομπη δε λεω μπραβο ποτε τα εμαθεσ γιαννη εισαι και ακουστικοσ τυποσ

ShareThis