Δευτέρα, Μαΐου 14, 2007

Blog

Στην Ελευθεροτυπία του Σαββάτου δημοσιεύτηκε ένα σχόλιο μου για τα μπλογκ το οποίο θεωρώ σωστό να επαναλάβω εδώ.

49 σχόλια:

harrygrath είπε...

Σχετικα με το μακεδονικο & τη Γιουροβιζιον...
Το θεμα ειναι ουσιας,μιας & κρινεται η κοσμοθεωρια του "ελληνισμου",η ανυπαρκτη καταγωγη απο (αρχαιους) ελληνες & η (ανυπαρκτη) φυλετικη & πολιτισμικη ανωτεροτητα.
Ειναι ομως & τεχνικο. Το κρατος GR ειχε αναγνωρισει το ομοσπονδο κρατιδιο " Λαικη Δημοκρατια της Μακεδονιας" επι Γιουγκοσλαυιας. Αλλες συμφωνιες γινονταν με την ομοσπονδιακη κυβερνηση & αλλες με τη Λ.Δ. Μακεδονιας. Αρα,τι " Λαικη ",τι (σκετη) Δημοκρατιας της Μακεδονιας.
Μηπως το σκηνικο ειναι τοσο γελοιο οσο το αναλογο με συζυγο πρωην πορνης που οταν την αποκαλουν πορνη εκρηγνυται & παραληρει " Πρωην,πρωην"...?

e-politis είπε...

το αφιερωμα της ελευθεροτυπιας το θεωρω ατυχες εν γενει,(εξαιρω το δικο σας αρθρο).

Με αφορμη ομως αυτο, θα ηθελα, βλεποντας απο το αρθρο σας ποσο εκτιματε τη δυναμη των blogs, να ρωτησω ποια ειναι η γνωμη σας για την πολιτικη δραση και διαβουλευση που μπορει να οργανωθει μεσω του διαδυκτιου και του blogging ?

ποσο κοντα μπορει να μας φερει αυτη η λειτουργια σε μια διαβουλευση, διχως επικοινωνιακα παιχνιδια, με κυριαρχια της ισηγοριας, της σοβαροτητας και των ιδιων των αποψεων και των πολιτικων ιδεων ?

ποια η θεση του πολιτικου σε αυτο το νεο περιβαλλον?

πιστευετε οτι τα blogs μπορουν περα απο χωνευτηρι ιδεων (οπως αναφερει το αφιερωμα) να γινουν μεσα εκφρασης κοινων προσπαθειων, ανησυχιων της κοινωνιας των ενεργων πολιτων, οπως π.χ. η γενια των 700 ευρω, και να αποκτησουν παρεμβατικο ρολο στην πολιτικη ευρυτερα ?

ζητω τη γνωμη σας τοσο ως πολιτικου, οσο και ως blogger.

δεδομενου οτι ελαβα μερος σε μια προσπαθεια στηριξης απο Ελληνες bloggers της Σεγκολεν Ρουαγιαλ (με το http://votesegolen.blogspot.com)με παρεμβαση στη Γαλλικη μπλογκοσφαιρα και συνειδητοποιησα και την δυναμη που αυτο το φαινομενο εχει αποκτησει σε αλλες χωρες αλλα και την αμεσοτητα και την ευκολια στη διακινηση πολιτικων ιδεων και στη διαβουλευση που προσφερει. και το φαινομενο με εντυπωσιαζει και με προβληματιζει παραλληλα.

Ανώνυμος είπε...

Οι διανοούμενοι οφείλουν εξ ορισμού να παράγουν κριτική γνώση για το υπάρχον και να συμβάλλουν στον κριτικό ριζοσπαστικό μετασχηματισμό του, προτείνοντας διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας της κοινωνίας. Η σημασία ενός τέτοιου διανοούμενου στην εξέλιξη της κοινωνίας έχει περιοριστεί δραματικά τα τελευταία χρόνια καθώς ο κυρίαρχος θεσμός παροχής «καθημερινής» (και όχι ουσιαστικής) γνώσης είναι πλέον τα ΜΜΕ. Μάλιστα τα σημερινά ΜΜΕ αναπαράγουν την «καθημερινή» γνώση ενίοτε με ισχυρή τάση κιτρινισμού και άλλοτε με διάθεση αρπακτικού που εντόπισε τη λεία του, υποκαθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις πανάρχαιους δημοκρατικούς θεσμούς που βρίσκονται στο επίκεντρο της δικής σας επιστημονικής ιδιότητας κ. Βενιζέλο.

Στο πλαίσιο αυτό ο διάλογος στο διαδύκτιο (και όχι μόνο) είναι πράγματι ωφέλιμος ως τμήμα μιας δεξαμενής σκέψης. Η δημιουργία ενός απροϋπόθετου πανεπιστημίου (που έχει αναλυθεί επαρκώς σε άλλο κομμάτι της εδώ συζήτησης) είναι επίσης θεμιτή. Η βελτίωση όμως των ΜΜΕ και – κυρίως – η απεξάρτησή τους από τα κάθε φύσεως λεγόμενα συμφέροντα είναι μεταξύ άλλων συνάρτηση πολιτικής βούλησης αλλά και πολιτικού κόστους που κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει, ούτε καν οι διανοούμενοι. Γνωρίζοντας ότι ένας νομικός όπως ο κ. Παυλόπουλος δημιούργησε έναν ανενεργό νόμο αποτυγχάνοντας τόσο επί της ουσίας όσο και επί των εντυπώσεων (όπως άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ προηγουμένως), ο οποίος νόμος ούτως ή άλλως δεν θα έλυνε το ποιοτικό πρόβλημα, θα ήθελα μια δική σας τοποθέτηση ή έστω μια παραπομπή σε κάποιο βιβλίο σας.

ifigenia1953 είπε...

Σωστά αυτά αλλά η προηγούμενη δημοσίευσή σας ήταν περισσότερο ουσιαστική.

tzonakos είπε...

Νομίζω οτι πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε στην επικοινωνία μέσω Διαδικτύου ωστε να αποδίδει εύκολα και απλά ο διάλογος και οι θέσεις στα blogs.
Ως πριν λίγο καιρό, ενας πολιτικός ηταν απρόσιτος, απασχολημένος και δεν ηταν εύκολο να τον/την πλησιάσεις.
Τώρα δίνεται μια νέα δυνατότητα να είναι ενας απο μάς ο πολιτικός κα εμείς να ακούγεται/διαβάζεται η φωνή μας, να λύνεται μια απορία μας, να δίνουμε ιδέες στον πολιτικό και σε όλους μας.
Ειναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε αυτη την επικοινωνία και επαφή.
Καλο σας απόγευμα.

Unknown είπε...

Με το άρθρο σας μας δίνετε την ευκαιρία να σας προσκαλέσουμε στο blog των αποφοίτων Τμημάτων Μουσικών Σπουδών, www.mousikologia.blogspot.com. Δημιουργήσαμε αυτό το blog για να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο εκπαιδευτικών ΠΕ16 από το 2001 και να ζητήσουμε από όλους τους παράγοντες της Παιδείας να πάρουν θέση.
Το άρθρο που σας αφορά (Επιστολή προς τους Βουλευτές) θα το βρείτε εδώ. Ελπίζουμε να δούμε το σχόλιό σας.

vfantoniadis είπε...

Αφού συμφωνήσω με το σχόλιό σας στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ να προσθέσω ότι η δημιουργία Web Logs(=blogs)σε ατομικό επίπεδο ,δηλαδή από κάθε Πολίτη, είναι η μόνη γνήσια έκφραση Δημοκρατικής Συμμετοχής στο διάλογο για όλα τα θέματα που απασχολούν την Ανθρώπινη Κοινωνία..

Αν ο καθένας υπέυθυνα και με σεβασμό στη γνώμη και την ελευθερία του άλλου διατυπώνει τις απόψεις του πολύ σύντομα με τα προγράμματα "Ερευνας" και "συγκέντρωσης" ανά Θέμα που υπάρχουν στο διαδίκτυο θάχουμε την δυνατότητα να ανακτούμε πολύ πλούσιες συλλογές απόψεων για όλα τα μεγάλα προβλήματα, που θάχουν το πλεονέκτημα νάναι γνήσιες και αντιπροσωπευτικές της πραγματικής Θέλησης των Πολιτών και όχι κατευθυνόμενες και προκατασκευασμένες που εξυπηρετούν Οργανωμένα συμφέροντα όπως δυστυχώς οι Εφημερίδες και τα ΜΜΕ πράττουν.

Το διαδίκτυο με τον τρόπο αυτό θα γίνει πραγματικό μέσο λαικής συμμετοχής σε επίπεδο Πολίτη πράγμα που είναι αδύνατο με οποιοδήποτε άλλο μέσο μαζικής Επικοινωνίας....

Γιαυτό είναι χρήσιμο οι Πολιτικοί να καταλάβουν το μήνυμα αυτό και να συμμετάσχουν στην επερχόμενη Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση..

evenizelos είπε...

M. Deli

Με διευκολύνετε ζητώντας μία παραπομπή σε κάποιο κείμενό μου: Έχω προσπαθήσει να αναφερθώ στα θέματα αυτα στα κείμενα μου που περιλαμβάνονται στο βιβλίο μου "Το μέλλον της Δημοκρατίας και η αντοχή του Συντάγματος", Εκδόσεις Πόλις, 2003. Τα περισσότερα από τα κείμενα του βιβλίου υπάρχουν και στην ιστοσελίδα μου.

evenizelos είπε...

e-politi

Ξεκινώ με την τελευταία φράση σας που συνοψίζει με εξαιρετικό τρόπο το ζήτημα: Το φαινόμενο μας εντυπωσιάζει και μας προβληματίζειπαράλληλα. Οι νέες επικοινωνιακές δυνατότητες εκλύουν μία πολύ μεγάλη κοινωνική και πολιτική δυναμική, αυτή όμως όταν δεν συγκροτείται θεσμικά και όταν δεν συντίθεται σ΄ένα ενιαίο και έτσι δημοκρατικά και ορθολογικά ελέγξιμο πολιτικό προγραμματικό λόγο μπορεί να φανεί ατελέσφορη ή να αποβεί επικίνδυνη. Γι΄αυτό όλες αυτές οι νέες μορφές διαβούλευσης και συμμετοχής πρέπει κατά τη γνώμη μου να λειτουργούν και στο πλαίσιο μιας μετα - αντιπροσωπευτικής αντίληψης της Δημοκρατίας. Σ΄ένα επίπεδο υψηλότερο από αυτό της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και όχι σε αντίθεση προς αυτήν.

harrygrath είπε...

Βλεπω οτι καθυστερουν οι απαντησεις στα δυσκολα ερωτηματα. Το Μακ επι της ουσιας ειναι κοσμοθεωρησιακο θεμα. Απαντηστε τουλαχιστον για το τεχνικο μερος της υποθεσης.

e-politis είπε...

συμφωνω απολυτα με την απαντηση σας και ομολογω πως με εκπλησει ευχαριστα το γεγονος πως ενας πολιτικος, οπως εσεις, διαθετει συγκεκριμενη αποψη για το πλαισιο μεσα στο οποιο πρεπει να προωθηθει η συμμετοχικη δημοκρατια μεσω του διαδυκτιου. Δυστυχως, οι περισσοτεροι Ελληνες πολιτικοι αγνοουν το ιδιο το φαινομενο και οχι μονο τις προεκτασεις του.

ανεστης είπε...

Ανεξαρτήτων αποτελέσματος (μένει να φανει αν θα είναι παραγωγική η διατήριση ενός blog) πρέπει να σας συγχαρώ για τη γενναιότητα να εκτεθείτε σε ένα κοικό που (όπως κι εγώ άλλωστε σε ότι γράφω) έχει μια μηδενιστική/απαξιωτική αντιμετώπιση στους πολιτικούς. Και δεν είναι το μέσο που κάνει τη στάση απαξιωτική αλλά το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι νέες τεχνολογίες είναι ακόμα "προνόμιο" (ας όψονται οι συμφωνίες με τη Microsoft και τα κλειστά λειτουργικά).
Έτσι λοιπόν μοιραία εδω δεν κυκλοφορούν οι συνήθεις χειροκροτητές-οπαδοί αλλά άνθρωποι που απο καιρό έχουν υπερβεί τον αποστεωμένο κομματικό λόγο.
Θα είναι ακόμα πιο παραγωγικό αν κάνετε και περιπλάνηση στα Blogs για να ανιχνεύσετε θέματα που απασχολούν.

DimitrizZzZz είπε...

Δουλεύω σε ένα από τα εκατοντάδες ξενοδοχεία στα οποία έκλεισε το πασοκ δωμάτια για τους συνέδρους του.
Μόνο στο ξενοδοχείο που δουλεύω πλήρωσε το πασοκ 5.000 euro για δύο νύχτες.
Σαν δεν ντρέπεστε λέω γω.

tmak είπε...

Δυστυχώς μας υποχρεώνετε να παρατηρήσουμε ότι οι απόψεις σας σχετικά με τον δημόσιο διάλογο μέσω διαδικτύου δε συμβαδίζουν με τις πράξεις σας. Σας καλέσαμε να σχολιάσετε την επιστολή μας προς τους Βουλευτές που δημοσιεύσαμε στο ιστολόγιο mousikologia.blogspot.com, χωρίς να λάβουμε απάντηση.

evenizelos είπε...

Ανέστη

Σωστή υόδειξη για περιπλάνηση στα blogs. Το κάνω όσο μπορώ.

vampiria είπε...

Συμφωνώ με τη γνώμη που εκφράσατε στο άρθρο σας περί της ιδιότητας ενός blog (τόσο προσωπικό, όσο και δημόσιο).

Πιστεύετε όμως ότι μπορεί να γίνει ένας ευρύτερος χώρος, όχι μόνο "διαμαρτυρίας", αλλά συναίνεσης και εξεύρεσης νέου τρόπου επικοινωνίας σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο;

Πόσο "ανοιχτά" μπορεί να είναι τα αυτιά άλλων πολιτικών σε εκκλήσεις ή προβληματισμούς που εκφράζονται μέσα από τη blogoσφαιρα;

Ανώνυμος είπε...

Οι απαιτήσεις ανταπόκρισης ενός κεντρικού στελέχους -πρώτης γραμμής, όπως του κ. Βενιζέλου, στην διαχείριση της καθημερινής πολιτικής ατζέντας που προκύπτει τόσο απο τα ΜΜΕ όσο και απο το κόμμα του είναι υψηλές. Αλλά και η συνεχή δημιουργία πολιτικών γεγονότων...απο τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο είναι φαίνεται μια μη αντιστρέψιμη κατάσταση...Οπότε και με αφορμή το σχόλιο σας στην Ελευθεροτυπία...σας υπενθυμίζω την παλαιότερη πρόταση... (είχατε απαντήσει θετικά κατ' αρχήν) για ανοιχτή δημόσια διαδικασία διαλόγου για τα Πολιτικό Ημερολόγιο με τους blog-φίλους/es ή επικριτές του Ημερολογίου... σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αλήθεια, πως αξιολογείτε την προσπάθεια των στελεχών και εθελοντών του Ιντερνετ ΠΑΣΟΚ και των υποστηρικτικών του ομάδων; Ηλιότοποι...Καλημέρα κα...Χωρίς να αδικήσω κανένα στέλεχος επαγγελματικό ή μη κάπου έχει χαθεί η "μπάλα" και τα μηνύματα....;Γκρίζα απολιτικ μυρωδιά και επιφανειακές προσεγγίσεις ή κάνω λάθος; Τέλος πάντων απο το τίποτα...καλή είναι αυτή η επένδυση...αλλά πολιτικά πάσχει...όχι οργανωτικά!!

Με τιμή
IKATMR

evenizelos είπε...

Dimitrizzz

Δηλαδή που έπρεπε να μείνουν οι σύνεδροι από τις άλλες περιοχές της χώρας; Εκτός και αν εννοείτε ότι το ξενοδοχέιο στο οποίο δουλεύετε δουλεύετε είναι ακριβό και το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να προτιμά φτηνά ξενοδοχεία. Κατά την λογική αυτή το ΚΚΕ θα πρέπει να φιλοξενεί τους συνέδρους του σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

evenizelos είπε...

Μουσικολόγοι,

είδα την επιστολή σας και θα ζητήσω να συζητηθεί από τον Κοινοβουλευτικό Τομεά Παιδείας του ΠΑΣΟΚ.
Σας λέω όμως ήδη από τώρα ότι
α)Προφανώς και πρέπει να διεξάγεται τακτικός διαγωνισμός για όλους τους κλάδους των εκπαιδευτικών λειτουργών, άρα και για τους καθηγητές μουσικής
β)Η ωδιακή εκπαίδευση πρέπει κατα τη γνώμη μου να υπαχθεί στο Υπουργείο Παιδείας (το είχα προτείνει και ως Υπουργός Πολιτισμού) και να τυποποιηθεί.
γ)Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των μουσικών σπουδών των πανεπιστημίων πρέπει να είναι κατοχυρωμένα όπως και των αποφοίτων όλων των τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Βέβαια ως προς την εκτέλεση μουσικών οργάνων υπάρχουν εσωτερικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των τμημάτων που πρέπει να προσεχθούν.

evenizelos είπε...

Vampiria

Σιγά σιγά θα ανοίξουν τα αυτιά όλων των πολιτικών στα όσα λέγονται στην blogoσφαιρα. Έχει όμως σημασία και οι πολίτες να μην εκφράζονται μόνον με γενικόλογο και στερεότυπο τρόπο. Να μην εκφράζουν μόνο τη δυσπιστία τους. Να διατυπώνουν όσο γίνεται πιο συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις. Είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι μέσα από τις νέες σχέσεις επικοινωνίας μπορούν να προκύψουν και άλλης ποιότητας πολιτικές σχέσεις.

evenizelos είπε...

ΙΚΑΤΜR

Πραγματικά είχα συμφωνήσει με την ιδέα μιας τέτοιας συνάντησης παρότι υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι να ενοχληθούν αν βγούμε από τη blogoσφαιρα και πάμε σε μία συμβατική ατμόσφαιρα. Άρα ας μιλήσουμε και με τους άλλους συνομιλητές μας εδώ στο blog .
Εκτιμώ πολύ την προσπάθεια των εθελοντών διαδικτύου και των "Ηλιότοπων", αλλά το κρίσιμο είναι τελικά το περιεχόμενο του πολιτικού λόγου. Η τεχνική από μόνη της δεν αρκεί.

Παρρησία είπε...

κ. Βενιζέλο,

γράψτε ένα θέμα για την επιστολική ψήφο και συγκεκριμένα με ποιες προϋποθέσεις θα ψηφίζουν ομογενείς ως και 3ης γενιάς.

Το θέμα είναι σοβαρό διότι η ΝΔ προσπαθεί να σάς κάνει ρελάνς για τις ελληνοποιήσεις των ρώσων και των γεωργιανών που έκαμε το ΠΑΣΟΚ εκεί γύρω στο 1999-2000

Π

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλο,
πως είναι η ζωή....περίεργη...δεν παρακολουθώ τηλεόραση παρά σπάνια καθότι καιρό τώρα και ενώ δεν το περίμενα με έχει κερδίσει ολοκληρωτικά η οθόνη του προσωπικού μου υπολογιστή ...και λίγες ώρες πριν ψάχνοντας κάτι στο site της σχολής μας (www.auth.gr/law )για την εμβάθυνση δημοσίου είδα στα μέλη ΔΕΠ το όνομα σας ...ενώ το γνώριζα φυσικά μου έκανε εντύπωση που είδα γραμμένο το όνομα σας εκεί μαζί με των άλλων παρόντων στη σχολή καθηγητών και σκέφτηκα μέσα μου...θα στείλω ένα mail στον Βενιζέλο...που είναι και δεν έρχεται και στη σχολή ....(όχι μια στις τόσες), αφού είναι μέλος ΔΕΠ ... που είναι...μετά σκέφτηκα πως αποκλείεται να το δείτε το mail οπότε ας μην το στείλω!Τυχαία , καθότι δε τον συνηθίζω , είπα με το labtop στα χέρια να ανοίξω την ΤV μήπως και έχει καμιά ταινία, γιατί πρέπει να περιμένω μέχρι το ξημέρωμα για κάτι προσωπικό... και σας βλέπω στην εκπομπή που μόλις πριν 15 λεπτά τελείωσε...και έμεινα έκπληκτη απτή ζωή και τις συμπτώσεις της αυτές ...άκουσα ότι έχετε μπλοκ και λέω θα βάλω τους πιο πιθανούς συνδιασμούς και θα το βρώ....ναμαι λοιπόν...και που είστε...ναρχεστε στη σχολή (αν και εγώ τελειώνω)...και να διδάσκετε κιόλας...
Με εκτίμηση ,
μια τελειόφοιτη φοιτήτρια της Νομικής ΑΠΘ

Ανώνυμος είπε...

Aπολαυστικός στην εκπομπή της ΄Ελλης Στάη.
Παρά ταύτα, μιας και η συζήτηση "περί λέξεων" - πολύ ροζ και ελαφρώς ανόητη από την πλευρά των κοριτσιών -, θα "συμβούλευα", εφόσον είναι μοιραία η περιεκτικότητα του λόγου μιας πολυσχιδούς διανοητικής διαδικασίας, να παραδοθείτε, το δυνατόν, στην ειλικρίνεια του "όλου" των υπαινιγμών και των κρυπτόμενων συνειρμών σας, ώστε να επικοινωνήσετε σαφώς τη βούλησή σας και την ποιότητα των ιδεών και των θέσεών σας.
Τεράστια πεπονόφλουδα η μανιέρα του εκτιθέμενου, η ευκολία του ευφυούς λεξιλάγνου και πολύ επικίνδυνη η κολακευτική
άποψη των φίλων περί του "εκλεκτού, που θα αποβεί ηττημένος από τους μετρίους"...

Ανώνυμος είπε...

Θέλω απλά να συγχαρώ τον κ. Βενιζέλο και να πω ότι μακάρι όλοι οι πολιτικοί να μπορούσαν να βρουν έστω και λίγο χρόνο αλλά και θέληση και κουράγιο να επικοινωνήσουν με τον κόσμο τοιούτο τρόπω. Επίσης θέλω να τονίσω ότι το internet στην Ελλάδα θεωρείται από πάρα πολλούς(κυρίως ώριμα άτομα) ένα άχρηστο ή απρόσιτο μέσο επικοινωνίας με αποτέλεσμα η διαδικτυακή δραστηριότητα να πιάνει πάτο!

Το συμπέρασμα μου αυτό βγαίνει μέσα από σύγκριση των δύο χωρών που μένω Η.Π.Α(σπουδάζω) - Ελλάδα. Θα ήθελα επίσης να διευρύνω αν μου επιτρέπεται το θέμα του blog σε θέμα του internet. Εδώ(ΗΠΑ) βλέπω άτομα μεγάλης ηλικίας και ακόμη μεγαλύτερης επαγγελματικής δραστηριότητας και κατάρτισης να χρησιμοποιούν το ίντερνετ ακόμη και για τα καθημερινά ψώνια. Στην Ελλάδα, πάω να αναφέρω το θέμα ίντερνετ στον πατέρα μου που ανήκει στην ίδια κατηγορία με τους παραπάνω και τον πιάνει πονοκέφαλος. Είναι τελικά η αδιαφορία και η απαξίωση που μας οδηγεί το ίντερνετ στην παραμεθόριο ή ο πρωτόγονος ανθρώπινος φόβος για κάθε τι το καινούργιο ή μήπως οι διάφοροι αστικοί μύθοι και οι προκαταλήψεις που κυκλοφορούν;
Δεν το έχω μελετήσει και γιαυτό έθεσα αυτό το θέμα.

DimitrizZzZz είπε...

Dimitrizzz

Δηλαδή που έπρεπε να μείνουν οι σύνεδροι από τις άλλες περιοχές της χώρας; Εκτός και αν εννοείτε ότι το ξενοδοχέιο στο οποίο δουλεύετε δουλεύετε είναι ακριβό και το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να προτιμά φτηνά ξενοδοχεία. Κατά την λογική αυτή το ΚΚΕ θα πρέπει να φιλοξενεί τους συνέδρους του σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

---

Δηλαδή να μην πληρώνει ο κομματικός μηχανισμός τέτοια ιλλιγιώδη ποσά που ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΎΝΤΑΙ με καμία παναγία από τα διαφανή-δηλωμένα έσοδα τους δεν το συζητάς καν ε;

(Δεν μπαίνω καν σε εκτός παρενθέσεως κόπο να τονίσω οτι αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα).

Τα κομματικά μέλη έχουν αρκετά έμμεσα και άμεσα έσοδα - σε ρευστό και σε βολέματα - , να πάνε με δικά τους έξοδα στα συνέδρια.

Άστο διάλο πια - που έλεγε
και ο αξέχαστος Διαμαντόπουλος
στο Εκμέκ παγωτό.

Και μην μου τσαμπουνάς εμένα αιχμές περί κομμουνισμού.
Αυτό είναι το κακό με εσάς τους κατά φαντασίαν σοσιαλιστές.
Ταυτίζετε τον καπιταλισμό με την ασυδωσία και ανάγετε τις παρανομίες στο οικονομικό σύστημα.
Οι ελληνικοί κομματικοί μηχανισμοί δεν θα επιβίωναν αν ελέγχονταν - σωστά- οικονομικά.

Δέσποινα Π. είπε...

κ. Βενιζέλε καλημέρα σας

Παρακολούθησα τη χθεσινή σας συνέντευξη στην κ. Στάη και θα πρέπει να σας πω ότι η περισσότερο ανθρώπινη κ λιγότερο στυλιζαρισμένη εικόνα που βγάλατε (η οποία και είναι αντιπροσωπευτικότερη της πραγματικότητας από αυτή που χαρακτηρίζει τις τηλεοπτικές σας εμφανίσεις) είναι μια εικόνα που μπορεί να εμπνεύσει τον πολίτη και να τον κάνει να προσέξει με θετικότερη διάθεση και το περιεχόμενο των λεγόμενών σας. Το οποίο για ένα πολιτικό ον σαν κι εσάς είναι εν τέλει το ζητούμενο. Ελπίζω αυτή να ήταν η αρχή και για άλλες ανάλογες εμφανίσεις. Σας παρακολουθώ με ενδιαφέρον, Δέσποινα Π.

Unknown είπε...

Με αφορμή τη συνέντευξη που δώσατε στην εκπομπή της κυρίας Έλλης Στάη θα ήθελα να μοιραστώ ορισμένους προβληματισμούς με σας και με τους επισκέπτες αυτού του blog.
Παρακολουθώντας τα σχόλια τόσο της παρουσιάτριας όσο και των προσκεκλημένων, αλλά και των λοιπών ερωτηθέντων την άποψή τους για εσάς, κατέληξα στο εξής αποκαρδιωτικό συμπέρασμα: Οι σημερινοί Έλληνες φοβόμαστε, ή τουλάχιστον νιώθουμε αμήχανα, απέναντι στην ευφυία (τα σχόλια στην συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούσαν το ότι αν και είστε πολύ έξυπνος, για κάποιον λόγο αυτό μπορεί και να αποτελεί ελλάτωμα). Αν τώρα επεκτείνουμε αυτόν τον συλλογισμό στο ότι οι άνθρωποι συνήθως φοβούνται αυτά που δεν κατέχουν, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα...
Θα ήθελα τέλος να σας πω ότι είμαι 24 ετών, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. και , αν και θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικά ενεργό, ωστόσο δεν υπήρξα ποτέ κομματικά ενταγμένος κάπου. Στις βουλευτικές εκλογές του 2004 ψήφισα Ν.Δ. Η ψήφος μου δεν ήταν θετική, αλλά αρνητική προς το Π.Α.Σ.Ο.Κ. Στις προσεχείς εκλογές θα ψηφίσω πάλι Ν.Δ., αλλά αυτή τη φορά με θετική ψήφο. Αναγνωρίζω φυσικά ότι και άστοχοι χειρισμοί και σφάλματα και ακατάλληλα πρόσωπα υπήρξαν και υπάρχουν στην κυβέρνηση. Ωστόσο η συνολική παρουσία της αυτά τα 3 περίπου χρόνια μου έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι, αν μη τι άλλο, υπάρχουν ειλικρινείς προθέσεις να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Θα μου πείτε ότι στην πολιτική, αλλά και γενικότερα στη ζωή, δεν αρκούν οι προθέσεις, αλλά πρέπει να υπάρχει και ικανότητα υλοποίησης αυτών. Εγώ είμαι διατεθιμένος να δώσω άλλη μία ευκαιρία στην παρούσα κυβέρνηση. Ωστόσο η απόφαση μου αυτή θα άλλαζε σε μία και μόνο περίπτωση: Αν πρόεδρος του Π.Α.Σ.Ο.Κ. ήσασταν εσείς. Κανόντας λοιπόν μία σύνδεση με όσα ανέφερα στην αρχή, θεωρώ ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να στερείται της (άμεσης) προσφοράς ανθρώπων της δικής σας ευφυίας και ικανότητας. Και αυτή είναι μία άποψη που ενστερνίζονται πολλοί συνομήλικοί μου, και όχι μόνο, υγιώς σκεπτόμενοι πολίτες...

Ανώνυμος είπε...

κ. Βενιζέλε (ή Βενιζέλο),

Διάβασα με προσοχή το αποσταλέν σχόλιο Σας περί blogs (αλήθεια μία ελληνική αντίστοιχη λέξη?)και νομίζω υφίσταται προσθέτως της δικής σας πρισματικής σχεδόν επόψεως, μία διαφορετική, μάλλον επιφυλακτικότερη.
Έχοντας καταρχάς κατά νου την ελλειπή νομοθεσία και εν γένει πολιτειακού ή νομικού μορφώματος περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (και τη συναφή προβληματική), έπειτα δε την σχεδόν ηδονοβλεπτική τάση που εμπεριέχονται στα blogs, αναρωτιέμαι μήπως και ενδεχομένως δεν είναι τόσο ευοίωνα τα πράγματα, όπως παρουσιάζονται...
ε.τ.

Oribusiness είπε...

Κύριε Βενιζέλο......K.I.S.S.

Keep
It
Simple
Stupid

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Καθηγητά,

χθες διαβαζοντας Κοινοτικό Δίκαιο, έκανα διάλειμμα και ανοιξα στο Mega για να σας παρακολουθησω.
Το βιβλιο μου γεμισε στα περιθωρια, και τα εσωφυλλα, με κουβεντες σας που η ακριβεια και η ευστοχία τους ειναι "σφαιρες ουσίας" πραγματικά...
Τώρα το βιβλίο μου είναι σαφώς πιο ενδιαφέρον, εγώ πιο πλούσια απο εκφραστικά και εννοιολογικά βέλη, και προσυπογράφω την σκέψη της φίλης συμφοιτητριας, να έρχεστε στην σχολή μας.

Διψάμε για λόγους περίτεχνους, και συμπυκνωμένων νοημάτων (και σε αυτο το σημείο, χθες -επιτρέψτε μου- ήθελα να βάλω τα κλάματα, οταν άκουσα να σχολιάζουν και να σας συστήνουν να είστε πιο ...μέτριος, ωστε να είστε τάχα προσιτός. Επιτέλους, τί πολιτικούς ζητάμε; Παρέα στους ατελείωτους καφέδες ή ηγέτες να ξεμπλοκάρουν την "άοσμη" , ανειλικρινή και μονίμως εγκλωβισμένη σε ιστορικο-κοινωνικο-πολιτικά συμπλέγματα , εθνική μας παρουσία, εντός εκτός και επι παντός;;).
Γιατί αν τέτοιοι λόγοι δεν προοιωνίζουν ή δεν δεσμεύουν για προσεχείς καίριες πράξεις , τότε τί;;

Ονόμασέ το και θα γίνει, λέει ο Φουκώ...

Ηταν απο τις καλύτερες παρουσίες σας χθες.Είδαμε, είδα-για να εκφράσω την προσωπική μου αίσθηση- , εισέπραξα βλέμματά σας που οδηγουσαν σε πτυχές τις προσωπικότητά σας , που εμένα με κάνουν να νιώθω "ασφαλής" ως πολίτης.

Καλη δυναμη στον αγώνα σας,
μ.

Γιάννης Παπαϊωάννου είπε...

Πραγματικά είχα συμφωνήσει με την ιδέα μιας τέτοιας συνάντησης παρότι υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι να ενοχληθούν αν βγούμε από τη blogoσφαιρα και πάμε σε μία συμβατική ατμόσφαιρα. Άρα ας μιλήσουμε και με τους άλλους συνομιλητές μας εδώ στο blog .
Εκτιμώ πολύ την προσπάθεια των εθελοντών διαδικτύου και των "Ηλιότοπων", αλλά το κρίσιμο είν
αι τελικά το περιεχόμενο του πολιτικού λόγου. Η τεχνική από μόνη της δεν αρκεί.

Κύριε καθηγητά η εμφάνιση σας στην κυρία Στάη ήταν προσεγμένη και «ψαγμένη» πολιτικά και ταυτόχρονα «χαλαρή» όπως αρμόζει στο κλίμα της εκπομπής. Το «μέτρο το άριστο» ήταν εμφανές και τελικά κέρδισε της εντυπώσεις. Άξιος.
Το θέμα των Εθελοντών διαδικτύου το παρακολουθώ από πολύ κοντά και έχω και την εντύπωση ότι έχουμε ξεφύγει (λίγο) από τον στόχο ρέποντας προς την επίδειξη γνώσεων και δυνατοτήτων. Ο στόχος μας σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να είναι: πάντα το νέο, το πρωτοποριακό ή αυτό που βρίσκεται, σε συνάρτηση με το τι κάνουν σε άλλα αντίστοιχα διεθνή δίκτυα.
Ο μόνος ρεαλιστικός-πολίτικος στόχος των εθελοντών διαδικτύου ΠΑΣΟΚ -αλλά και συνολικά όλων των τομέων των σχετικών με το διαδίκτυο του κινήματος- πρέπει πλέων να περιγράφεται από την φράση «να πάρουμε όσους περισσότερους Έλληνες πολίτες μπορούμε μαζί μας, σε αυτό το ταξίδι μύησης στις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο.

Όσον αφόρα μια πιθανή συνάντηση νομίζω ότι δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε τι θα πουν οι άλλοι ή τι θα σκεφτούν. Αυτό θα μας οδηγήσει σταδιακά σε μια αυτολογοκρισία που αρμόζει μόνο σε «μετριότητες».

Το ουσιώδες είναι το τι θέλουμε να κάνουμε εμείς σε μια τέτοια συνάντηση … ή καλύτερα εσείς σε μια τέτοια συνάντηση. Αυτό θα είναι που θα κριθεί και με αυτό το «μέτρο» θα κριθούμε και στην ενδεχόμενη συνάντηση μας. Νομίζω λοιπόν ότι από όσα λίγα ξέρω για εσάς ότι αυτό το «εμπόδιο» που επικαλείστε είναι βατό. Για την ακρίβεια το έχετε για «ψωμοτύρι».

Ιωάννης Π.

gyristroula2 είπε...

Να λοιπόν, που ο πιο συγκεκριμένος και επί της ουσίας σχολιαστής σας, είναι ένας υβριστής.
Ελπίζω όλη αυτή η συζήτηση να σας βοηθήσει να δείτε την πραγματική άλλη όψη του φεγγαριού. Αυτούς που δεν συμφωνούν, που δεν "υπογράφουν", που δεν πείθονται από ευφυείς και ανεκτικούς πολιτικούς.
Το crash test αυτού του ημερολογίου θα γίνει αν συνεχίσουμε τη συνομιλία, όταν θα είστε σε υπουργικό θώκο με το καλό.
Μέχρι τότε, είμαστε κριτικά και επικριτικά μαζί σας.

evenizelos είπε...

Ανώνυμη τελειόφοιτη φοιτήτρια Νομικής ΑΠΘ,

Ευχαριστώ. Έρχομαι όσο πιο συχνά μπορώ στην Σχολή μας και αξιοποιώ όλες τις προσκλήσεις που μου γίνονται ώστε να βρίσκομαι σε επαφή με εσάς.

evenizelos είπε...

Φιλιώ,

Πρόσεξα ιδιαίτερα την προσέγγιση σας. Και ευχαριστώ για την προειδοποίηση.

evenizelos είπε...

Ανώνυμε,

Συμφωνώ απολύτως. Υπάρχουν πολλών ειδών "αντιστάσεις" των παλιότερων ιδίως γενεών απέναντι στο Διαδίκτυο. Η νέα γενιά είναι ο καλύτερος "δάσκαλος" για την εξοικείωση των παλιότερων με τις νέες τεχνολογίες.

evenizelos είπε...

Dimitrizzz

Περιμένω λίγο περισσότερο χιούμορ

evenizelos είπε...

Δέσποινα Π.

Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.Προσπαθώ.

evenizelos είπε...

Μανώλη

Δεν θα σχολιάσω το πολιτικό μέρος του σημειώματος σας. Σέβομαι τις απόψεις κάθε πολίτη και τα κριτήρια του. Θέλω όμως να ευχηθώ σε ένα νέο συνάδελφο νομικό καλή επιτυχία στους στόχους του: προσωπικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς.

evenizelos είπε...

gyristroula 2

Γιατί πιστεύετε ότι το να είναι κάποιος Υπουργός είναι τόσο σημαντικό;

evenizelos είπε...

Ιωάννη Π.,

Ωραία. Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε με κάποιες ιδέες για το πώς και πού μπορεί να οργανωθεί μια παρόμοια συνάντηση;

evenizelos είπε...

μ.,

Ευχαριστώ θερμά. Καλή επιτυχία στο Κοινοτικό Δίκαιο και σε όλα τα άλλα.

evenizelos είπε...

Ανώνυμε,

Σίγουρα το Διαδίκτυο, ο κυβερνοχώρος, η σφαίρα των ιστολογίων θέτουν μία σειρά από νέα και πολύ δύσκολα νομικά ζητήματα. Κατά βάθος τίθεται σε δοκιμασία η ίδια η έννοια της κρατικής κυριαρχίας και της "κρατικοκοινωνικής" έννομης τάξης. Η σχετική συζήτηση είναι ήδη πολύ έντονη. Φαίνονται έτσι και τα όρια της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών και της λεγόμενης αυτορρύθμισης που είναι παρόλα αυτά η πρώτη προτίμηση όλων μας.

gyristroula2 είπε...

Ελπίζω ότι το να είστε εσείς υπουργός είναι σημαντικό κι αυτό σίγουρα το πιστεύουν και οι πιο επικριτικοί από τους συνομιλητές σας στη διαδικτυακή κοινότητα. Όπως και να 'χει πάντως, είστε ο πρώτος έστω και πρώην υπουργός που έχει μιλήσει μαζί μου, πώς θέλετε να είμαι αντικειμενική;

Ανώνυμος είπε...

Εγώ απορώ με το ΠΑΣΟΚ της Βορείου Ελλάδος το οποίο δέχεται να υβρίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τον φίλο του Πανάγου, Παναγιώτη Ψωμιαδη. Μια απάντηση σ’αυτόν τον περιφερόμενο κουμπάρο του ΠΑΝΑΓΟΥ δεν μπορούν να δώσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της Βορείου Ελλάδος???????

Αυτός ο κύριος ο οποίος δηλώνει στα ΜΜΕ ότι δεν φοράει κράνος γιατί θα του χαλάσει του μαλλί, είναι δυνατόν να μην παίρνει απάντηση από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για όλες αυτές τις απίστευτες δηλώσεις που κάνει εναντίων του ΠΑΣΟΚ??????

evenizelos είπε...

ΣΤΕΛΙΟ
Συνομιλήτης του Γ. Παπανδρέου είναι θεσμικά ο Κ. Καραμανλής και οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων.

Batraxos είπε...

Μακάρι να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας και άλλοι συνάδελφοί σας. Ο χώρος του Internet στην Ελλάδα είναι οικόπεδο και όλοι οι πολιτικοί θα πρέπει να τον στηρίξετε.

Η Μικρή Ολλανδέζα είπε...

«Το όφελος για μένα είναι πολύ μεγάλο. Ελπίζω το ίδιο να ισχύει και για κάποιους από τους συνομιλητές μου.»

Ελπίζω κι εγώ, το ίδιο.

Σ’εναν «ανώνυμο» ιστολόγο θα έγραφα αναλόγως του σεβασμού που θα κέρδιζε ο συγκεκριμένος απο τα γραπτά του, τις απόψεις του, τους σχολιασμούς του.
Σ’ενα πολιτικό, σ’ενα δημόσιο πρόσωπο να κάνω το ίδιο;

Καλώς ή κακώς είναι και αυτό ένα είδος προβολής για την ιδιότητα σου ως πολιτικού. Αλλωστε δεν είναι ένα προσωπικό ημερολόγιο.

Η ερώτηση μέσα μου είναι η εξής:
Εχει νόημα ένας τέτοιος διάλογος απο την στιγμή που το όφελος δεν διασφαλίζεται για την δική μου πλευρά ενω για την δική σου είναι πεντακάθαρο;

Φαντάζομαι πως είναι περισσότερο ρητορικό το ερώτημα.
Με αφορμή όμως και το moderation που θεωρώ πως δεν θα έπρεπε να είναι ενεργοποιημένο αναρωτιέμαι: πόσο «καθαρή» είναι αυτή η κίνηση.

Απο την άλλη θα μπορούσε μόνο να υπάρχει(το ιστολόγιο) για να ανταλλάσουμε/σετε απόψεις έτσι για να περνάμε την ώρα μας χωρίς κανείς να περιμένει κάτι απο κανέναν. Οπως γίνεται και σε πάμπολα άλλα μπλογκς άλλωστε.

Τι απ’τα δύο συμβαίνει και τι είναι καλύτερο να συνεβαινε θα το δείξει η πορεία.

ANTONIS είπε...

Τα πράγματα αγαπητοί σύντροφοι είναι απλά.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έφερε μαζί με την προεδρία του και μια πολιτισμένη έκφανση της πολιτικής έτσι όπως θα έπρεπε να είναι και στην Ελλάδα όπως είναι παντού στην Ευρώπη , Αμερική , Καναδά και αλλού.
Το θέμα δεν είναι αν αγαπάμε τον κύριο Παπανδρέου ή όχι.
Η απάντηση είναι ΝΑΙ , τον αγαπάμε αλλά ενώ η καρδιά μας λέει ΝΑΙ , το μυαλό μας λέει ταυτόχρονα ΟΧΙ.
Λέει ΟΧΙ γιατί στην Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο πολιτισμός του Γιώργου.
Δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί δεν είμαστε πολιτισμένοι πολιτικά. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί ο Έλληνας θέλει τον αρχηγό του κόματος που υποστηρίζει να χτυπάει το χέρι του στο έδρανο της Βουλής και όχι μόνο καθημερινά, να μην αφήνει σε χλωρό κλαρί οτιδήποτε(ακόμα και ψίθυρους) που ακούγονται απο τους αρχηγούς των άλλων πολιτικών παρατάξεων και ασφαλώς της παράταξης που είναι κυβέρνηση.
Έτσι έκανε ο ΑΝΔΡΕΑΣ και έτσι πετύχαινε ακόμα και το βρώμικο 1989 που μετουσιώθηκε σε ΝΙΚΗ το 1993.
Αν Κύριε Παπανδρέου σας ψηφίζαμε στη Σουηδία , Καναδά, Αυστρία, Ελβετία τότε ασφαλώς θα ταιριάζατε στην Ελληνική πραγματικότητα .Αιτίες υπήρχαν πολλές (προσωπικά αν και σας ψήφισα το 2004) αλλά η αφορμή δόθηκε τώρα για αλλαγή ηγεσίας.
Στην Ελλάδα το κλίμα είναι διαφορετικό.
Αυτή είναι η μοναδική σωστή απάντηση στο εσωκοματικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Και η σωστή στάση είναι η αλλαγή ηγεσίας εφόσον ενώ σας το είχαν πεί πολλά στελέχη απο το 2004 ότι αντιπολιτευτικά δεν ενεργείτε με τον δέοντα τρόπο εσείς κοιμόσασταν όπως ο Καραμανλής στη Ραφήνα και στο Μαξίμου και ξυπνήσατε επτά (7) μήνες πρίν τις εκλογές.
Σας αγαπάμε αλλά πρέπει η να απομακρυνθείτε ή να σας απομακρύνει ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ.
Γι αυτόν και μόνο τον λόγο ο Κύριος Βενιζέλος είναι ο μόνος από τα γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μπορεί να πάρει στα χέρια του την τύχη του ΠΑΣΟΚ και να το οδηγήσει σε μια νικηφόρα πορεία τα επόμενα 6,5 χρόνια αρκεί όταν εκλεγεί να είναι περισσότερο απλός στο γραπτό και προφορικό του λόγο γιατί οι Έλληνες πολίτες κατά βάσην δεν θα τον καταλαβαίνουν αν ομιλεί όπως τώρα,περισσότερο δε όταν γράφει.
Αυτο που θέλω να πω είναι ότι στην Ελλάδα δεν είναι όλοι Ιατροί , Δικηγόροι , Οικονομολόγοι και Πανεπιστημιακοί αλλά απλός λαός που περιμένει από τον Ηγέτη του ΠΑΣΟΚ να μιλήσει στη καρδία του με απλά λόγια , να καταλάβει αυτά που λέει και να τα κατανοήσει .
Σας ευχαριστώ.
Αντώνης Μιχαλόπουλος
Οικονομολόγος

ShareThis