Τετάρτη, Μαΐου 09, 2007

Τελευταίες δραστηριότητες...

Τρεις ομιλίες σε πανεπιστημιακούς χώρους, σε εκδηλώσεις οργανωμένες από την ΠΑΣΠ είχα την ευκαιρία να κάνω την προηγούμενη εβδομάδα ενόψει των σημερινών (9.5.2007) φοιτητικών εκλογών. Μίλησα στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο και στη Θεσσαλονίκη και συζήτησα με φοιτητές όλων των αντιλήψεων που εκφράζουν την αγωνία τους για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο, για το εργασιακό και προσωπικό τους μέλλον, αλλά και για την κατάσταση της χώρας που ταλανίζεται μέσα σε ένα κλίμα απαισιοδοξίας και καθολικής αμφισβήτησης.
Το Σάββατο (5.5.2007) επισκέφθηκα τη Δράμα όπου συναντήθηκα με το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής, συζήτησα με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης και μίλησα σε ανοικτή εκδήλωση που οργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ με θέμα την πολιτική συγκυρία και τις προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, την Κυριακή (6.5.2007) μίλησα στη Θεσσαλονίκη στο Ολύμπιον, στη Πλατεία Αριστοτέλους με θέμα : «Από το σκάνδαλο των ομολόγων στο μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος» και κάνοντας τη τη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση δεν έχει πια την πολιτική και ηθική δυνατότητα να χειριστεί με κάποια προοπτική το ασφαλιστικό, παρουσίασα τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό, τις οποίες είχα την ευκαιρία ήδη πριν από ένα περίπου χρόνο να παρουσιάσω στη Βουλή, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, που υποτίθεται θα συντόνιζαν τον διάλογο για το ασφαλιστικό.
Ο διάλογος όμως αυτός δυστυχώς εγκαταλείφθηκε για να αντικατασταθεί από περιοδικά επαναλαμβανόμενες κινδυνολογίες και απειλές κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που ευτυχώς αναγκάστηκε νε εγκαταλείψει τώρα η κυβέρνηση μετά την ανάδειξη του ζητήματος των ομολόγων. Αυτή η τελευταία ομιλία μου μόλις απομαγνητοφωνηθεί θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μου, γιατί ο σχετικός διάλογος είναι πάντοτε αναγκαίος και χρήσιμος.

36 σχόλια:

Παρρησία είπε...

Αν το ΠΑΣΟΚ ήθελε να κάνει πράγματι κάτι για τον εργαζόμενο λαό, θα ανέστρεφε τη νομοθεσία Σιούφα που διήρεσε τους ασφαλισμένους σε "παλιούς" και "νέους" υποβαθμίζοντας τους τελευταίους σε εργαζόμενους β' κατηγορίας με επαχθέστερες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Είχατε 11 χρόνια στη διάθεσή σας, κ. Βενιζέλο, για να κάνετε την αλλαγή αυτή. Τώρα έρχεσθε κατόπιν εορτής και προσπαθείτε να εκμεταλλευθείτε πολιτικά την αγορά ομολόγων από τα ΜΙΚΤΗΣ κομματικής σύνθεσης διοικητικά συμβούλια των ασφ.ταμείων.

No, sir. To (διακομματικό) δούλεμα έχει και ένα όριο.

Π
www.parrisia.com

ifigenia1953 είπε...

Γνωρίζω τις δυνατότητες σας και νομίζω ότι αυτό μου επιτρέπει μερικές παρατηρήσεις.
Οι ιδεολογικές θέσεις πρέπει να διατυπώνονται με απλότητα και σαφήνεια για να τις καταλαβαίνουν και οι απλοί άνθρωποι.
Swap και δομημένα ομόλογα είναι όροι γνωστοί στους λίγους.Οι υπόλοιποι ούτε καν εντυπωσιάζονται.
Το πείραμα με την οικονομία της αγοράς και τον σοσιαλισμό ειναι καταδικασμένο πριν ακόμη επιχειρηθεί.Δείτε τι γελοίες καταστάσεις δημιουργηθηκαν στην Κίνα.Το ένα καταλύει το άλλο και η μόδα γρήγορα περνάει.
Το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς εχει μετατραπεί σε ένα άχρωμο κόμμα
που δύσκολα μπορεί να συγκινήσει.
Ιδιαίτερα τους νέους.Προσέξτε το.
Διατηρήστε την αυτοτέλεια σας και κυρίως καθαρές ιδεολογικές θέσεις.Κάτω από τέτοιες προυποθέσεις είστε ο άνθρωπος του μέλλοντος.Διαφορετικά................

harrygrath είπε...

Εκκρεμει & μια απαντηση για αποδοση τιμητικης ιθαγενειας στους κατιοντες των διωγμενων απο Σαλονικη ομογενων/αλλοεθνων & σε 50 χιλ Εβραιους,αυτο που ονομασα ethnic reconstruction.
Με ή χωρις αμοιβαιοτητα για διωγμενους Ρωμιους των Βαλκανιων.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Πόσο αισιόδοξος είστε με το γεγονός ότι δεν θά'χουμε και φέτος κοινά αποτελέσματα στις φοιτητικές εκλογές; Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης και συνεννόησης μεταξύ των φοιτητικών κομματικών παρατάξεων τι σας λέει για το μέλλον των πολιτικών πραγμάτων στη χώρα μας;

harrygrath είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Η μόνη ελπίδα του Πασοκ όπως και της Ν.Δημοκρατίας είναι ο πάλιός καλός δρόμος της ψηφορθηρίας σε τοπικό επίπεδο.
Τι εννοώ,?Απλούστατα θα βολέψετε όλους αυτούς που είναι παρκαρισμένοι έξω από τα βουλευτικά(βολεφτικά)γραφεία.Οι ψήφοι είναι εγγυημένοι δια βίου έτσι.
Ένα μικρό παράδειγμα Θέλετε?
Ποιός διορίζει στα καπνομάγαζα της Ξάνθης?
Ποιός διορίζει στον Γερμανό(εργοστάσιο στον Ν.Ξάνθης)?
Ένα μικρό πάράδειγμα για το τι γίνετε στην επαρχία ήταν αυτό.Δεν έχω βάλει στον λογαριασμό της θέσεις στον δημόσιο τομέα γιατί αυτός έχει καπελωθεί αποκλειστικά από την Ν.δημοκρατία τελευταία.

Ανώνυμος είπε...

Είσαι ο μελλοντικός ηγέτης της Ελλαδας, προχώρα και σε ΔΙΕΘΝΕΣ επίπεδο

costa2004_8@yahoo.gr

evenizelos είπε...

Παρρησία

Ίσως δεν θυμάστε ότι με μία σειρά νομοθετημάτων (π.χ. του ν. 3029/2002) θεραπεύτηκαν οι κραυγαλέες της "νομοθεσίας Σιούφα" ως προς τους παλιούς και νέους ασφαλισμένους.

evenizelos είπε...

Ifigenia 1953

Ευχαριστώ για το σχόλιο. Βεβαίως τα swaps και τα ομόλΟΓΑ δεν είναι ιδεολογικά, αλλά τεχνικά ζητήματα.

evenizelos είπε...

ΑΠΕΙΡΩΤΑς

Είναι κάτι που θεωρώ πολύ αρνητικό για την αξιοπιστία του φοιτητικού κινήματος και δυστυχώς αυτό συμβαίνει επί πολλά χρόνια.

SilentSoul είπε...

Καλησπερα αγαπητε κ.Καθηγητα

Κατανοώ πως δεν ειναι το καταλληλο μερος για να σας κανω μια ερωτηση αλλα δεν ηξερα που αλλου η πως αλλιως να επικοινωνησω μαζι σας.

Μιας και γνωριζετε πολυ καλα τους νομους θα ηθελα να σας ρωτησω:

1)Ενας Νομαρχης εχει την αρμοδιοτητα χωρις την αιτηση του υπαλληλου να τον μετακινει απο το φορεα που υπηρετει σε εναν ασχετο φορεα;
(Υπαλληλικός κωδικας αρθρο 66)
2)Πως μπορει να δικαιωθει αυτος ο υπαλληλος ο οποιος υπηρετει επι 33 συναπτα ετη στον συγκεκριμενο φορεα,με τον Νομαρχη να πιεζει περι της μετακινησης, για να τακτοποιησει
στην θεση του μετακινούμενου υπαλληλου εναν υποψηφιο του συνδυασμού του με κατώτερα υπαλληλικά προσοντα;Ο ενας πτυχιουχος ο αλλος απόφοιτος λυκειου.

Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζι μου στο epapala@gmail.com

Με εκτίμηση
Ευγενία

Παρρησία είπε...

Ορθώς, ο Ν.3029 όρισε τα 37 χρόνια (11.100 ένσημα) και για "παλιούς" και για "νέους".

Αυτό που ΔΕΝ διόρθωσε ο Ν.3029 είναι το ποσό της σύνταξης:
-για τους μεν παλιούς προβλέπει (αρθρο 2, παρ.10) το 1/35 (2,85%) "για κάθε έτος ασφάλισης υπολογιζόμενου επί του 80% των συντάξιμων αποδοχών", ήτοι: 2,85%x37x80%=84% του μισθού
-για τους δε νέους (άρθρο 3, παρ.2α) προβλέπει "ποσοστό 2% επί των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών ... για κάθε έτος ή 300 ημέρες ασφάλισης και μέχρι 35 έτη ή 10.500 ημέρες ασφάλισης" και "για κάθε έτος ή 300 ημέρες ασφάλισης πέραν των 35 ετών ή 10.500 ημερών ασφάλισης, που πραγματοποιούνται μετά το 65ο έτος της ηλικίας και μέχρι το 67ο, το ανωτέρω ποσοστό αυξάνεται σε 3%", τουτέστιν 35x2%+2x3%=76%

84-76=8% διαφορά μεταξύ "παλαιών" και "νέων". Γιατί κ. Βενιζέλο? Εσείς θα δεχόσασταν να πάρετε μικρότερη σύνταξη π.χ. από τον κ. Κ. Μητσοτάκη, όντας εσείς "νέος" και αυτός "παλαιός"?

Π

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@evenizelos

Μα το πρόβλημα δεν είναι ότι χρόνια τώρα το φοιτητικό κίνημα είναι η ουρά ή το θερμοκήπιο των κομμάτων, αλλά ποιο θά'ναι το πολιτικό μέλλον(αλλά και παρόν) της χώρας από τη στιγμή που τα κομματικά"θερμοκήπια" παράγουν μέτρια προϊόντα.

ifigenia1953 είπε...

Βεβαίως οι όροι δομημένα ομόλογα και swaps είναι τεχνικοί όμως πώς μπορεί ο μη οικονομολόγος να κατανοήσει διαφορές και να βγάλει συμπερασματα γιά το ποιός έχει δίκαιο.Το ανέφερα με αφορμή ατέρμονες συζητήσεις συναδέλφων σας στα παράθυρα της τηλεόρασης.ΘΑπροτιμούσα ενα σχόλιο σας για την υιοθέτηση από το κόμμα σας της οικονομίας της αγοράς η οποία τουλάχιστον στην Ελλάδα δεν προχωράει μέ τίποτα αφού δεν αναπτύσσεται κανένας ανταγωνισμός.
Αυτό είναι κάτι που το αντιλαμβάνεται ακόμη και ο πλέον χαμηλόμισθος συνταξιούχος και διαπιστώνει ότι τα τραστ λειτουργούν ακόμη και στις λαικές αγορές.
Αν δεν υπάρχει[στην πράξη ]κάτι, γιά να κάνει την διαφορά ανάμεσα στα κόμματα,το ΠΑΣΟΚ θα υποβαθμισθεί περισσότερο και φοβάμε ότι θα συμπαρασύρει και όσους το ακολουθούν.

evenizelos είπε...

Μαραμένα Σύκα

Είμαι σίγουρος ότι αστειεύεστε.

evenizelos είπε...

ΑΠΕΙΡΩΤΑς

Γι΄αυτό οι "νεολαίοι" πρέπει να είναι πρωτίστως νέοι ως προς τις νοοτροπίες και τις πρακτικές.

evenizelos είπε...

Ευγενία

Ο νομάρχης πρέπει να κινείται στο πλαίσιο του νόμου. Στην προκειμένη περίπτωση του υπαλληλικού κώδικα. Βέβαια υπάρχουν πάντα οι αποσπάσεις, οι αναθέσεις υπηρεσίας και άλλες προσωρινές διοικητικές καταστάσεις που σε καμία όπως περίπτωση δεν μπορούν να ισοδυναμούν με απόσπαση ή μετάθεση.
Ο υπάλληλος μπορεί να προσφύγει στα διοικητικά δικαστηρια κατά των πράξεων του νομάρχη. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να έρθετε σε επαφή με το σωματείο σας και την ΑΔΕΔΥ.

SilentSoul είπε...

Kυριε καθηγητα,

Σας ευχαριστω για την απαντηση σας.
Η υποθεση δεν αφορα εμενα αλλα την μητερα μου ,την οποια απο τον Δεκεμβριο την ταλαιπωρει ο Νομαρχης εδω στα Χανια.Εχω αναφερθει για ολη την κατασταση λεπτομερεστατα παλιοτερα σε ποστ στο blog μου.
Πηρα το θαρρος να γραψω σε εσας γιατι η κατασταση δεν αντεχετε,πραγματικα δεν αντεχετε.Παρουσιαζετε κανονικα στην υπηρεσια που υπηρετει,αλλα συνεχεια την ενοχλουν απο την Νομαρχια.
Σημερα συγκεκριμένα της εστειλαν παλι επιστολη λεγοντας τα εξής:
"Η μετακίνηση σας πρεπει να γίνει άμεσα.Η μη συμμορφωση στις εντολες των Προισταμένων συνιστά πειθαρχικό αδίκημα και καλεισθε για τελευταια φορα να μεταβείτε στην τάδε υπηρεσία".
Η μητερα μου δεν προκειται να κάτσει με σταυρωμενα χέρια.Ηδη εχει κινηθει νομικά και μολις πριν λίγο εστειλε με fax μια αναφορα στην ΑΔΕΔΥ , στον Συλλογο Υπαλληλων Νομαρχιακης Αυτοδιοίκησης Χανιων, και τον Προεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων.

Ειλικρινα σας ευχαριστω για τον χρονο που διαθέσατε για να μου απαντησετε.

Να ειστε παντα καλα.

Ευγενία

evenizelos είπε...

Ifigenia 1953

Επαναλαμβάνω το κοινότοπο, αλλά ουσιαστικό ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αναμφίβολα υπέρ της οικονομίας της αγοράς, αλλά κατά της κοινωνίας της αγοράς. Το κοινωνικό κράτος με τις παροχές και τον αναδιανεμητικό του ρόλο δημιουργήθηκε ιστορικά για να θεραπεύσει τις αδικίες και τις ανισότητες της οικονομίας της αγοράς.

ifigenia1953 είπε...

Δυστυχώς το κοινωνικό κράτος χάθηκε και το χειρότερο είναι ότι αυτό δεν συνέβει μετά το 2004 αλλά πολύ πριν και τίποτε δεν εγγυάται ότι έχει σκοπό να επανεμφανισθεί.
Γιά να είμαι σαφής, σκεφτείτε μιά οικογένεια χωρίς ιδιωτική κατοικία που προσπαθεί να επιβιώσει σε αστικό κέντρο με εισόδημα[συνταξη] της τάξης των 650 ευρώ και πρόσθετα να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας
και πείτε μου ποιό ρόλο παίζει το κοινωνικό κράτος.
Γιατί ενοχλεί η παρουσία ενός κρατους που παρεμβαίνει και ασκεί αυστηρούς ελέγχους?
Μήπως καποια πραγματα πρέπει να αναθεωρηθούν?

evenizelos είπε...

Ifigenia 1953

Προφανώς πολλά πράγματα πρέπει να αναθεωρηθούν.Όπως ίσως γνωρίζετε έχω προτείνει από καιρό - και το ΠΑΣΟΚ το έχει σε μεγάλο βαθμό συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του- το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους. Όταν λέμε στο ΠΑΣΟΚ ότι η σύνταξη για ένα ζευγάρι αγροτών ή ανασφάλιστων υπερηλίκων πρέπει να είναι 950 Ευρώ, ξέρουμε ότι πρέπει να υπολογίσουμε ποιο πρέπει να είναι το αντίστοιχο ελάχιστο εισόδημα μιας τετραμελούς οικογένειας: Ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων με δύο μικρά παιδιά που ζουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

ifigenia1953 είπε...

Σίγουρα καταλάβατε ότι δεν αναφέρθηκα σε ατομικά ή οικογενειακά προβλήματα. Πιστεύω ότι οι πολιτικοί πρέπει πρώτα να δουν την κοινωνία και μετά να ρητορεύουν γιά το ποιός έφταιξε περισσότερο ή λιγώτερο.
Χαίρομαι που επιτέλους κάποιος δέχεται ότι πολλά πρέπει να αναθεωρηθούν.
Δυστυχώς τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ διακατέχονται από το σύνδρομο τών προγονικών αμαρτιών και αντί να αποκηρύξουν και να εξομολογηθούν τισ αμαρτίες τους επιμένουν να τις στηρίζουν.
Χθες για πρώτη φορά άκουσα τον κ Χρυσοχοιδη να αποδέχεται τις δυσμενείς συνΈπειες της χρήσης του ΕΥΡΩ και ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα ευχάριστα.
Ε λοιπόν δεν είναι λαικισμός να λέμε ότι οι τιμές εδώ και χρόνια δεν ελέγχονται και κάτι πρέπει να γίνει.
Δεν ειναι λαικισμός να λέμε ότι ΄΄ουκ επ΄άρτον μόνον ζήσεται ο άνθρωπος΄΄,κάτι που δυστυχώς γιά πολλούς συμβαίνει.
Είναι υποκριτικό να μιλάμε γιά δωρεάν ανώτατη παιδεία και ταυτόχρονα να υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία στοιχείωδους και μέσης εκπαίδευσης, στην λογική οτι όποιου του περισεύουν, μπορεί να πληρώνει γιά να μορφωθούν τα παιδιά του.[Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΊΑ ΤΗΝ ΒΟΛΕΥΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ή ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΑΥΤΟ].
Ειναι καιρός καποιοι πολιτικοί να μιλήσουν στον λαό με ειλικρίνεια και αυτό θα εκτιμηθεί.

Ανώνυμος είπε...

Τι να αποφεύγουν οι Πολιτικοί
Να μην φωνάζουν.
Να μην αναφέρουν συνεχώς τα λάθη άλλων κομμάτων πχ "Ομόλογα" κ.α.
Τι να κάνουν
Να εκφράζουν τις θέσεις τους
Να αναγνωρίζουν τα προβλήματα και να προτείνουν λύσεις
Αν κάποιος εργάζεται με ημιαπασχόληση και θέλει να αυτοασφαλιστεί επιπλέον στο ΙΚΑ δεν μπορεί σήμερα και οδηγείται μόνο σε ιδιωτικές λύσεις. Γιατί να μη μπορεί να επιλέξει μεταξύ ιδιωτικών ή δημόσιων ασφαλιστικών λύσεων για μια επιπλέον κάλυψη (Σύνταξη, ιατροφαρμακευτική κάλυψη). Σημείωση, oι επιπλέον εισφορές να προσμετρούνται για τη συμπλήρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μόνοι μετά τα 65 έτη.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Καθηγητά,

θα γνωρίζετε προφανώς ότι από την αρχή του χρόνου υπάρχει έξαρση αυτοκτονιών στο στρατό (8 μέσα σε 5 μήνες). Με αφορμή το γεγονός αυτό, το πρωινό της Κυριακής 13/05/2007 έξω από το στρατόπεδο στην Κόρινθο, η "Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων", μοίραζε στους νεοσύλλεκτους ένα κείμενο με το οποίο τους ενημέρωνε για τα νόμιμα δικαιώματά τους. Τα μέλη της συνελήφθησαν από την Ασφάλεια και κρατήθηκαν επί ώρες στο αστυνομικό τμήμα Κορίνθου για εξακρίβωση στοιχείων. Μαζί συνελήφθη και ο δικηγόρος της Επιτροπής! Επιπλέον, πριν από λίγους μήνες είχαν συλληφθεί στο ίδιο σημείο για τον ίδιο λόγο!

Πηγή: Ελευθεροτυπία http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=15.05.2007,id=7889404

Θα ήθελα κατ'αρχάς τη νομική σας άποψη, και στη συνέχεια μια πολιτική αποτίμηση. Πρόκειται για μια εκδήλωση αυθαίρετης αστυνομικής βίας που εκδηλώνεται υπό την ανοχή (ίσως και ενθάρρυνση) της δεξιάς κυβέρνησης; Η αντιπολίτευση έχει αντιδράσει με κάποιο τρόπο στο συγκεκριμένο περιστατικό; Σε μια εποχή που πολλοί θεωρούν ότι τα δυο κόμματα εξουσίας δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε αν μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση σ' ένα τέτοιο ζήτημα που αφορά στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ενημέρωση.

Σας ευχαριστώ.

evenizelos είπε...

Ifigenia 1953

Βλέπετε ότι προσπαθούμε. Δεν αρκεί ο πολιτικός να θέλει ναμιλήσει με ειλικρίνεια. Πρέπει και ο πολίτης να θέλει να του μιλήσουν με ειλικρίνεια χωρίς να του επαναλαμβάνουν εύκολα στερεότυπα.

ifigenia1953 είπε...

Αν υπάρχει κάτι που θέλουν οι πολίτες είναι η ειλικρίνεια.Όχι ψεύτικες υποσχέσεις που στο τέλος τους κάνουν επιφυλακτικούς ακόμη και με τους πολιτικούς που είναι ειλικρινείς.
Θυμηθείτε που οδήγησε η απαξίωση της πολιτικής στο παρελθόν.[1965-67].
Και επιτέλους τολμήστε κάποιοι να πείτε ότι το κληρονομικό δίκαιο δεν πρέπει να ισχύει στην πολιτική.
ΑΠΑΙΤΕΊΣΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ.

evenizelos είπε...

Ανώνυμε

Ο καθένας που βρίσκεται στην Ελληνική Επικράτεια (αυτό προκύπτει από το συνδυασμό του άρθρου 11 του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) έχει το δικαίωμα να συνέρχεται μαζί με άλλους " ήσυχα και άοπλα", να διαδίδει τις ιδέες του και να διακινεί έντυπο υλικό τηρώντας ως προς το περιεχόμενο τους νόμους (π.χ. χωρίς να εξυβρίζει ή να συκοφαντεί). Στο πλαίσιο αυτό φυσικά και μπορεί να οργανώνεται οποιαδήποτε εκδήλωση για το ζήτημα των αυτοκτονιών στο στρατό και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την πολιτεία.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Καθηγητά,

νομίζω πως με καλύψατε ως προς το νομικό σκέλος της ερώτησής μου. Φοβάμαι, όμως, πως αποφύγατε έστω και απλά να εισέλθετε στο πολιτικό σκέλος. Φαντάζομαι πως το ΠΑΣΟΚ περασμένων δεκαετιών θα στρίμωχνε πολύ άσχημα μια δεξιά κυβέρνηση για την ανοχή της σε ανάλογα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας. Και δε μιλώ για μικροπολιτική εκμετάλλευση του τραγικού γεγονότος των αυτοκτονιών των φαντάρων για μια στείρα κριτική στην κυβέρνηση, αλλά για μια ουσιαστική αντιπολιτευτική πρακτική που θα φανερώνει ευαισθησία τόσο για το δικαίωμα της διακίνησης ιδεών όσο -κυρίως- για την ανάγκη να πιεστούν οι ιθύνοντες να εντοπίσουν τα αίτια της αύξησης των αυτοκτονιών των φαντάρων, και να αναζητήσουν μια λύση.

Σας ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Δύο τυραννίες

Διαβάζοντας τα περισσότερα μηνύματα, δεν μπορώ παρά να λυπάμαι γιατί ο θυμός και η επιθετικότητά σας είναι τόσο έντονα, που είναι σαν να είναι εδώ.
Νομίζω ότι η συζήτηση γύρω από την πολιτική ζωή και η αντίληψη για το τι συμβαίνει «πραγματικά» στην Ελλάδα ταλανίζεται από δύο τυραννίες και είναι ίσως προς τον συμφέρον του καθενός μας ξεχωριστά να τις εντοπίσει, γιατί διαστρεβλώνουν την οπτική μας, μειώνουν την κριτική μας ικανότητα και σε τελική ανάλυση την ικανότητα διατύπωσης ουσιαστικών καινοτόμων προτάσεων.
Η τυραννία της αντικειμενικότητας:
Η πίστη στην δυνατότητα του ανθρωπίνου νου να αντιληφθεί με αντικειμενικότητα την «πραγματικότητα» είναι ταυτόσημη με την μοντερνικότητα. Όμως είναι αδύνατο να δούμε την κοινωνική ζωή αντικειμενικά παρατηρώντας την από κάποιο μικροσκόπιο. Το ότι υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία είναι αντικειμενικό γεγονός, το τι συνιστά δημόσια παιδία είναι υποκειμενική, αξιολογική κρίση. Θεωρώ ότι οι Βρετανοί υπήκοοι οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώσουν επαχθή δίδακτρα –τα οποία καλύπτονται με δάνεια- για τις προπτυχιακές τους σπουδές στην Μ.Β. μάλλον θα εντυπωσιαζόντουσαν από το πλήθος των δωρεάν θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που εγγυάται το ελληνικό κράτος.
Η τυραννία του «παροντισμού».
Το ότι κάποιο είδος κοινωνικής οργάνωσης, κάποιος τρόπος διευθέτησης κάποιου κοινωνικού προβλήματος δεν έχει υπάρξει μέχρι το παρόν ή δεν έχει λειτουργήσει ικανοποιητικά, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ή να λειτουργήσει καλύτερα στο μέλλον. Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με το κοινωνικό κράτος σήμερα, ιδιαίτερα ένα αναγκάζεται να ζει με μία σύνταξη πενιχρή. Από την στιγμή όμως που οι περισσότεροι συμφωνούμε ότι υπάρχει ένα επίπεδο ανθρώπινης αξιοπρέπειας το οποίο είναι απαράδεκτο να το στερούνται μέλη της κοινωνίας μας, αποτελεί έλλειψη δημιουργικότητας, πολιτικής φαντασίας και σθένους να θεωρούμε ότι το κοινωνικό κράτος ως ιδέα είναι αποτυχημένο, αντί να προσπαθούμε να διορθώσουμε τα συγκεκριμένα αίτια που το καθιστούν ανεπαρκές.
Συμφωνώ ότι η ζωή είναι δύσκολη και άδικη με όλες αυτές τις αυξήσεις στις τιμές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητά μας. Δεν γνωρίζω όμως πως θα ήταν τα πράγματα εάν είχαμε περάσει την διεθνή αναταραχή με τον πόλεμο στο Ιράκ και την άνοδο της τιμής του πετρελαίου με εθνικό νόμισμα την δραχμή.

Ανώνυμος είπε...

Αξιότιμε κε Καθηγητά,πολιτικά ειμαι αντίθετος σας,πλην όμως οφείλω να ομολογήσω οτι πάντοτε παρακολουθώ τον καθαρό πολιτικό σας λόγο,και με εντυπωσιάζει το γεγονός οτι σε κάθε δημόσια παρουσία σας,έχετε άποψη επι των περισσοτέρων ζητημάτων και θεμάτων που τίθενται.Εχω ακόμη παρατηρήσει,οτι ο πολιτικός σας λόγος γίνεται ακόμη πιο καθαρός και ανθρώπινος όταν συμμετέχετε σε συζητήσεις που δεν αποτελούν αιχμή του δόρατος σε κάποια πολιτική αντιπαράθεση της επικαιρότητας,οπότε προφανώς αισθάνεσθε πιο "χαλαρός" προκειμένου να εκφράσετε κάποια άποψη.Θεωρώ οτι η παρουσία σας στην πολιτική σκηνή είναι χρήσιμη για την κοινωνία,και θα γινόμουν οπαδός σας,αν μπορέσετε ξεπερνώντας κάποια στερρεότυπα,να κάνετε προτάσεις σε ζητήματα όχι μόνο αυστηρά πολιτικά,αλλά και σε ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να ανατρέψουν την νοοτροπία σε διάφορα ζητήματα όπως πχ. στην εφαρμογή κάποιου οικονομικού μοντέλου το οποίο θα δημιουργούσε ανάπτυξη σε κάποια περιφέρεια και άμεσα και απτά θετικά οικονομικά αποτελέσματα στην ζωή των πολιτών.Θα μπορούσατε ακόμη να καταρτίσετε ένα οικονομό μοντέλο ανάπτυξης ανα περιοχή της χώρας,το οποίο συνδυαζόμενο με κάποια σοβαρή φοροαπαλλαγή επαναστατικής μορφής,να μετατρέψει την Ελλάδα απο τόπο αποφυγής επενδύσεων και τόπο αποχωρήσεως επιχειρήσεων σε χώρα παράδειγμα για τις άλλες χώρες της Ευρώπης.Η Ελλάδα θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί στην "Ελβετία" της Νοτιοανατολικής Ευρώπης",αν όροι όπως αληθινό Τραπεζικό απόρρητο έστω μόνο για αλλοδαπούς καταθέτες,δυνατότητα σύστασης εταιρέιών ευκαιρείας σε ορισμένες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η σε νησιά,πλήρης και μόνιμη φοροαπαλλαγή σε εταιρείες ή ιδιώτες που θα εγκαθίσταντο σε αυτές κλπ,δεν αποτελούσαν "ταμπού" στην Ελλάδα και αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.Θεωρώ οτι αυτό που λείπει απο την σημερινή πολιτκή πραγματικότητα,είναι οι πολιτικοί που θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε πολιτικούς ηγέτες,φέρνοντας νέες ιδέες που θα αγγίξουν ζητήματα που δεν τολμούν ή δεν θέλουν να ακουμπήσουν άλλοι που απλώς και μόνο ακολουθούν την πεπατημένη.Πιστεύω οτι εσείς διαφέρετε απο την μάζα και για αυτόν τον λόγο ξεχωρίσατε,και επομένως έχω την απαίτηση απο εσάς να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα στίς σκέψεις σας ώστε να εμπνεύσετε και ανθρώπους που αν και δεν ανήκουν στόν πολιτικό χώρο που κινείστε, εν τούτοις είναι ανοικτοί για κάτι καινούργιο.
Σας ευχαριστώ για την δυνατότητα επικοινωνίας μαζί σας που μου δώσατε μέσω του blog αυτού.Με τιμή- "Ελληνας"

Eleni A. είπε...

Κύριε Βενιζέλο,
Μετά τις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές (9 Μαϊου) και τους διαπλεκτισμούς των κομματικών παρατάξεων που αυτές συνεπάγονται μπορείτε να μας αναφέρεται ποια είναι η θέση σας ως προς τις "ροές"(όπως τείνουν να αποκαλούνται από την πλειοψηφία,στο επίσης πρόσφατο συνέδιο της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ)της νεολαίας της ΠΑΣΠ.Και κατά πόσο πιστεύετε πως αυτή η κατηγοριοποίηση μπορεί ή όχι να διχάσει (με γνωστές συνέπειες)τις ΠΑΣΠ ανά την Ελλάδα;

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Οι αναμφισβήτητες ικανότητές σας ώς επιστήμονα, και ως πολιτικού είναι πράγματι απαραίτητες για την άσκηση μιας απαιτητικής πολιτικής.
Πρέπει όμως να υπάρξει πολιτική παραγωγή και παραγωγή ιδεών, όπως μόνο το ΠΑΣΟΚ κατάφερε κατά τη διακυβέρνηση της χώρας:(Λαϊκή επιμόρφωση-ισοτιμία των δύο φύλλων- ΚΑΠΗ-Καποδίστριας- ΚΕΠ κλπ)Η πολιτική καριέρα είναι βέβαια θεμιτή,αλλά ενδιαφέρει τον πολιτικό που την επιδιώκει.Τους πολίτες ενδιαφέρουν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα ζήσουν καλύτερα και δεν εννοώ βέβαια μόνο οικονομικά.Τις προϋποθέσεις - ιδέες λοιπόν αυτές, πρέπει να τις παράξετε εσείς οι προικισμένοι πολιτικοί ανοίγοντας ένα διαρκή διάλογο με τους συναδέλφους σας και κάνοντας μια μεγάλη προσπάθεια να εμπνεύσετε τους πολίτες να ενδιαφερθούν-σκεφθούν και να δράσουν πάλι πολιτικά.
Φαίδων Θεοφίλου
ftheofilou@gmail.com
blog: theofilou.blogspot.com
site:fedon.aeolos.net

evenizelos είπε...

Ανώνυμε και Φαίδωνα Θεοφίλου

Όπως ίσως ξέρετε τις προτάσεις μου για μία σειρά από κρίσιμα θέματα τις παρουσίασα στο www.evenizelosdialogues.gr για όσους είχαν πρόσβαση σε αυτό και ελπίζω πολύ σύντομα να ανοίξω τον διάλογο με όποιον ενδιαφέρεται.
Αν έχετε διάθεση να εξειδικεύσετε τις προτάσεις σας για κάποια από τα θέματα που αναφέρετε, θα ήθελα πολύ να τις διαβάσω.

evenizelos είπε...

Eleni A

Ελπίδα μου είναι πάντα οι "νεολαίοι" όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, αλλά όλων των κομμάτων να είναι και να μείνουν νέοι με ό,τι αυτό σημαίνει: σε ιδέες, σε πρακτικές, σε αντιδράσεις και αισθητική.

evenizelos είπε...

Μαρία Δύο τυραννίες

Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σας για την τυραννία της αντικειμενικότητας και του παροντισμού. Πίσω από αυτές τις δύο συμπεριφορές κρύβεται η ακατάβλητη διάθεση για υπεραπλούστευση και η απόλυτη, αλλά ανιστόρητη βεβαιότητα ότι όλα θα εξελίσσονται ευθύγραμα χωρίς κίνδυνο παλινδρόμησης. Συμφωνούμε επίσης επί της ουσίας: Το ό,τι υπάρχει δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν το νοιώθοουν οι γονείς που πληρώνουν τις δαπάνες της παραπαιδείας και των συμπληρωματικών μαθημάτων. Το ό,τι το κοινωνικό κράτος έχει πρόβλημα, ελλείψεις και υστερήσεις δεν οδηγεί στην κατάργηση, αλλά στην ολοκλήρωση και τον εκσυγχρονισμό του.

Βασίλης είπε...

Κύριε Καθηγητά ,

Σας εύχομαι ότι καλύτερο για τις επερχόμενες εκλογές.
Είναι η πρώτη φορά που σας γράφω και ο λόγος είναι η απάντηση που δώσατε στην IFIGENEIA1953 :

At Τετάρτη, Μάϊος 16, 2007, evenizelos said

Επαναλαμβάνω το κοινότοπο, αλλά ουσιαστικό ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αναμφίβολα υπέρ της οικονομίας της αγοράς, αλλά κατά της κοινωνίας της αγοράς. Το κοινωνικό κράτος με τις παροχές και τον αναδιανεμητικό του ρόλο δημιουργήθηκε ιστορικά για να θεραπεύσει τις αδικίες και τις ανισότητες της οικονομίας της αγοράς.

Επικεντρώνομαι στη φράση σας υπέρ της οικονομίας της αγοράς, αλλά κατά της κοινωνίας της αγοράς. Θέλω να σας επισημάνω ότι η οικονομία είναι που επηρεάζει και διαμορφώνει την πολιτική σε όλα σχέδον επίπεδα. Έτσι μια αποδοχή της οικονομίας της αγοράς , σημαίνει τελικά μείωση του κράτους και υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα ( αφού έχουμε καταλήξει πλέον ότι το κράτος είναι κακός επιχειρηματίας και προχωράμε στο ξεπούλημα οποιασδήποτε δημόσιας περιουσίας – παρόλο που μπορεί να είναι και καλός επιχειρηματίας βλ. COSMOTE). Η μείωση του κράτους πλέον φάνηκε σε όλο του το μεγαλείο τις τελευταίες ημέρες ( αναζητούσαμε της εθελοντικές οργανώσεις να μας σώσουν )

Θέλω να καταλήξω ότι μια κοινωνία δεν μπορεί ταυτόχρονα να ικανοποιεί τα λαϊκά αιτήματα για κοινωνική ασφάλιση, πρόνοια και δημόσια εκπαίδευση και τις απαιτήσεις της αγοράς για την διασφάλιση μεγαλύτερου ιδιωτικού κέρδους. Πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο στόχος και οι πολιτικές τους γιατί κινδυνεύουν λόγω της αυξανόμενης δυσκολίας να ισορροπήσουν ανάμεσα στους δυο πόλους της κοινωνίας ( αγορά – πολίτες ) να χάσουν την ταυτότητα τους και τη νομιμοποίηση τους ( Habermas). ( βλ. τελευταίες δημοσκοπήσεις εξομοίωσης Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ ότι αυτά τα δυο κόμματα είναι το ίδιο ).

Θεωρώ ότι δεν είναι το ίδιο και ένα μεγάλο μερίδιο σε αυτό έχετε εσείς προσωπικά.

Με εκτίμηση

Βασίλης Κ.
vacour@yahoo.gr

ShareThis