Σάββατο, Σεπτεμβρίου 05, 2009

Μήνυμα Ευ. Βενιζέλου - Εκλογές 2009

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Η χώρα γυρίζει σελίδα. Ο κ. Καραμανλής παραδέχθηκε το προφανές: Δεν πήγαινε άλλο. Από τις προηγούμενες εκλογές μέχρι σήμερα χάθηκαν δύο πολύτιμα χρόνια. Το πρόβλημα στην
Ελλάδα δεν είναι - όπως αλλού – η διεθνής οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της. Εδώ η κρίση έχει προσλάβει πλέον διαστάσεις εθνικής ανομίας. Κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν και για τίποτα. Η κρίση δεν είναι μόνο δημοσιονομική, εισοδηματική, αναπτυξιακή. Είναι
θεσμική και ηθική. Είναι κρίση του κράτους, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.

Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου το ζήτημα δεν είναι απλά και μόνον η ανάδειξη μιας άλλης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και μιας άλλης κυβέρνησης. Όλοι θεωρούν δεδομένη την νίκη του ΠΑΣΟΚ και η κοινοβουλευτική του αυτοδυναμία είναι απολύτως εφικτή. Το ζήτημα είναι όμως η έκταση και η ποιότητα της νίκης αυτής. Η χώρα χρειάζεται ένα άλλο κράτος, δικαίου και διαφάνειας. Ένα άλλο πολιτικό σύστημα. Μία άλλη δικαιοσύνη. Μια άλλη δημόσια διοίκηση. Ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης. Μια νέα εθνική στρατηγική στην οποία να χωρούν όλοι οι Έλληνες, χωρίς αποκλεισμούς και αδικίες.

Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε το εθνικό καθήκον αλήθειας. Στο ΠΑΣΟΚ ξέρουμε πολύ καλά πως ό,τι λέμε προεκλογικά είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε μετεκλογικά. Χωρίς περίοδο χάριτος. Χωρίς περιθώρια λάθους. Χωρίς τις αρνητικές όψεις του παρελθόντος.

Την επομένη των εκλογών το ζήτημα δεν θα είναι οι αυταπόδεικτες πολιτικές ευθύνες της Ν.Δ. που θα της καταλογιστούν στις εκλογές, αλλά το μέλλον του τόπου.

Την επομένη των εκλογών η χώρα χρειάζεται σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση, ικανή να ενώσει τους Έλληνες. Να τους δώσει προοπτική. Να διαχειριστεί την κρίση, να χαράξει την εθνική στρατηγική, με αίσθημα δικαιοσύνης, με κοινή λογική, με αποφασιστικότητα.

Γνωρίζετε την διαδρομή, το έργο μου, τις απόψεις μου.
Έκανα και θα κάνω πάντα ό,τι περνάει από το χέρι μου για την ενότητα και την πολιτική αξιοπιστία της παράταξης, που υπάρχει για να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον.
Έκανα και θα κάνω πάντα ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας απέναντι στον τόπο.

Η Θεσσαλονίκη, που με τιμά με την ψήφο της, έχει στο πλαίσιο αυτό πολλούς λόγους να παραπονιέται, να διεκδικεί, να αξιώνει από την πολιτεία αυτό που δικαιούται.

Στη συλλογική εθνική αυτή προσπάθεια χρειαζόμαστε ως ΠΑΣΟΚ – χρειάζομαι και προσωπικά – τη βοήθεια, τη στήριξη, τη συμμετοχή σας. Σας ζητώ να μου τη δώσετε.

Όλοι μαζί μπορούμε.

Το οφείλουμε στον τόπο, το οφείλουμε στη νέα γενιά.

Σας σφίγγω το χέρι.

Ευάγγελος Βενιζέλος









12 σχόλια:

Χρήστος Τριγώνης είπε...

Δεν έχουμε άλλο παρά να ευχηθούμε καλή δύναμη και κουράγιο στον δύσκολο αγώνα της ανατροπής, όχι μόνον μιας ανεπαρκούς κυβέρνησης, αλλά και ενός σαθρού πολιτικού συστήματος.
Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσετε εσείς ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ δίνοντας μέσα από τις προγραμματικές θέσεις και τις επιλογές των συνυποψηφίων σας, το μήνυμα ελπίδας για μια πραγματική νέα αλλαγή.
Καλή επιτυχία!!!

Dorotheos είπε...

Μια από τα ίδια. Ο κόσμος κουράστηκς και δεν ελπίζει πλέον. Ελάχιστοι θεωρούν ότι η εναλλαγή στην εξουσία με αυτοδύναμη είτε τη ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση - πολιτική, θεσμική, οικονομική. Παραπέμπω στο άρθρο του Ξυδάκη:

http://vlemma.wordpress.com/2009/09/05/ekloges-2009-part1/

Ανώνυμος είπε...

Αυτο το ρημαδι το " Ευαγγελος ",

καθαρευουσιάνικο & γεροπαρατατικό,

θα το κανετε Βαγγελης ?

ΗarryTsopanos είπε...

Ναι Κυριε Βενιζελο,και θα κανετε οτι δεν κανατε 20 χρονια,θα φατε και τα υπολοιπα,οτι αφησαν οι κλεφτες της ΝΔ δηλαδη.
Και με τυπους σαν τον Πρωτοπαπα,και την Βασω Παπανδρεου και παλι θα μας αλλαξετε τα φωτα.
Και να σας ενημερωσω οτι επειδη χρονια και εσεις πατασετε την φοροδιαφυγη την ιδια καταγγελια τεραστια απο γνωστη εταιρεια που κατεθεσα στο υπ.οικονομικων και τελικα δεν βρηκαν τιποτα,την ιδια κατεθεσα και στο γραφειο της κας αυτης που ηταν τοτε τομεαρχης οικονομικων με το ιδιο αποτελεσμα,αδιαφορια,εμεις θα πληρωσουμε τα σπασμενα κυριε μου εσεις καλα τρωτε.

oksana είπε...

Μήπως είναι η ώρα του Βενιζέλου?
Τίποτε άλλο δεν περιμένουμε.

Aλκων είπε...

Οταν η συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα μεταξυ ανδρων και γυναικων, γινει συνείδηση και των πολιτικών αρχηγων τοτε ναι ο τοπος θα πάει μπροστα.
Με απλα λογια οταν οι πολιτικοι αρχηγοι δεχθουν οτι θα πρέπει το 50% των υποψηφιων να ειναι γυναικες τοτε μπορουμε να μιλαμε για προοδο, ειδάλλως η πολιτικη στον τοπο μας θα παραμείνει στο νηπιακό μετεπεναστατικό στάδιο και θα επικυρώνει καθημερινά τις μελέτες και τα συμπεράσματα των αμερικανικών πανεπιστημείων για τα κοινωνικα και πολιτικά πράγματα στον τοπο μας, στα πλαισια των μαθηματων της κοινωνικης μηχανικης.
Επισης άξιος θάναι ο πρόεδρος που θα παραδεχθεί οτι η χωρα ετεροκαθορίζεται και αυτος ζητα την ψηφο μας ως διαχειριστής της και οχι ως πρωθυπουργος της.
Ξερετε κυριε καθηγητά πολυ καλα τι εννοώ και δεν χειαζονται ιδιαίτερες αναλύσεις.
Καλη επιτυχια,

Elias είπε...

Cognitariato

Δευτέρα, 14 Σεπτέμβριος 2009
ΑΝΕΦΙΚΤΑ ΠΡΟΤΑΓΜΑΤΑ

H πολιτική δεν είναι ζήτημα λογικής ,είναι ζήτημα επιθυμίας. Αν κανένας τελικά δεν έχει δίκιο, είναι γιατί όλοι επιθυμούν!

Το ΠΑΣΟΚ,νιώθοντας (αλλά χωρίς να είναι ) έτοιμο, ξαναγινεται πάλι τελικά αυτό που δεν έπρεπε να γίνει:αίθουσα κατόπτρων για τίς ψευδαισθήσεις, με χωνευτήρι τον χρόνο.

Ενα κόμμα, εκτός απο συλλογικός οραματιστής,καλείται να λειτουργήσει και ως συλλογικός τεχνοκράτης.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί η σημερινή κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, να κατανοήσει οτι η τεχνογνωσία της οικονομικής διαχείρισης δεν είναι ψυχρή αριθμητική, νεοφιλελέυθερη εφαρμοσμένη πολιτική( ο Σημίτης πλανάται ακόμη ως το φάντασμα του λογιστή που μας έβαλε, σαν κοινωνία,να ανοίξουμε τους λογαριασμούς μας με το μέλλον)

Ας κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στην οικονομία της αγοράς και στις δυνάμεις της ανακατανομής.

Μια κυβέρνηση πρέπει να αγωνίζεται ωστε η τράποuλα να ανακατεύεται συνέχεια,για ισχυρές συνοδευτικές στρατηγικές στην διαχείριση των παγκόσμιων ατι γνωρίζεινταλλαγών και να πεί οτι το κράτος δεν είναι τα πάντα, ωστε να κινήσει, με ασφάλεια και εποπτεία,την μηχανή ανάπτυξης και ταυτόχρονης προόδου.

Δεν με πέιθει ο Γ.Παπανδρέου οτι γνωρίζει πως να διαχειριστεί τις λεπτες ισορροπίες μεταξύ δημοσιονομικής πολιτικής και κοινωνικής μέριμνας .

Δεν απαιτώ να τα βάλει με τις τράπεζες( γιατί δεν μπορεί) ουτε με το γονίδιο της ελληνικής ροπής για απάτη( η αλήθεια είναι οτι ο άνθρωπος αυτός δεν φαίνεται να έχει ίχνός γονιδιακής σχέσης με την ελληνική παγαποντιά και απορώ πως θα μυρίζεται τους μακρυχέρηδες δίπλα του,και γιατί δεν το έκανε ως υπουργός κυβερνήσεων! Βεβαια και ο Καραμανλής που ξέρει απο ελληνική μέθοδο σκέπτεσθαι και εργάζεσθαι, κοιμήθηκε όρθιος και κάποιο πλούτισαν...)

Το όραμα της Αλλαγής όμως περνάει μεσα απο επώδυνες συγκρούσεις με τα διλήμματα των καιρών: η ανάπτυξη, δεν διατάζεται ποτέ,αλλά απαιτεί σχέδιο και μίγμα οικονομικής/δημοσιονομικής πολιτικής.
Αναρτήθηκε από Elias στις 8:52 πμ

Ανώνυμος είπε...

Στις σελίδες που κάποτε υπήρχαν δεκάδες σχόλια ψαχνουμε τώρα με το κερί.
Δεν είναι θλιβερό Γιωργάκης και Κωστάκης να διεκδικούν την εξουσίας και ο εκ των ελαχίστων ικανός να κάθεται στην γωνία φροντίζοντας μαλιστα να είναι φρόνιμος.
Και μην μου πει κανείς ότι είναι θέμα ενότητος γιατί στό κόμμα μόνο άτομα με σαφή ιδεολογία δεν υπάρχουν.
Κ Ρ Ι Μ Α.
Άλλη μιά χαμένη ευκαιρία.

Χρήστος Τριγώνης είπε...

Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού.
Η δημοκρατία που όλοι πιστεύουμε, είναι η αποδοχή και ο σεβασμός στην θέληση των πολλών.
Οφίλουμε όλοι να αναμείνουμε και μετά να κρίνουμε.
Σημασία έχει ότι η φλόγα καίει...

Ανώνυμος είπε...

με πιους θα κανετε το νεο οραμα....?

George είπε...

Τι να ψηφίσω?! Την "Μαφία" που στις εσωκομματικές έβγαλε το όνομα-διάδοχο που (έστω κ αποκλειστικά τότε) ήταν ο χειρότερος υποψήφιος αντί του άξιου κ ικανού???

Εγώ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΧΝΑΩ ΑΥΤΑ κ κανένας δε θα πρεπε να τα ξεχνάει! Αλλά έτσι είναι εδώ. Μόλις κάτι φύγει απ τα κανάλια κ αμα δεν είναι για την τζέπη τ καθενός, ούτε π το θυμάται.

Ζήταγε ο Πρωθυπουργός ντιμπέιτ απ τον κ. Παππανδρέου κ ήξερε τι έκανε! Ας το ζήταγε με τον σωστό νικήτη αν του βαστούσε!

MAKIS είπε...

Αλίμονο η διεκδίκηση της εξουσίας να γίνεται στην λογική του εμείς θα είμαστε σωστοί γιατί πήραμε το μάθημα μας και άλλες τέτοιες ανοησίες.
Βαγγέλη από εσένα άλλα περιμένουμε.
Κάτι λέει ο μικρός σχολιαστής George.
Εάν όχι σήμερα πότε?

ShareThis