Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2008

"Προς μια μετα - αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Οι θεσμικές προϋποθέσεις μιας άλλης πολιτικής"

Παρουσίασα χθες στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής το νέο βιβλίο μου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ: "Προς μια μετα - αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Οι θεσμικές προϋποθέσεις μιας άλλης πολιτικής". Το κείμενο της ομιλίας μου έχει αναρτηθεί εδώ.

74 σχόλια:

harrygrath είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Stelios Frang είπε...

Συγχαρητήρια για το βιβλίο
και καλή υπομονή!

criticalthinking είπε...

Εξοχη η ομιλία σας κ. Βενιζέλε,
εξαιρετικη και η εμφάνιση σας στη Παλαιά Βουλή.
Δώσατε το στίγμα του εγγυητή της ενότητας και θέλω να ελπίζω ότι πλέον τους τελειώσαν τα χαλκεύματα περι εσωτερικών εχθρών.
Για να δούμε τι θα κάνουν!!!

Σημαντικότατη επίσης ήταν και η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στα ΝΕΑ. (http://www.tanea.gr//Article.
aspx?d=20080209&
nid=7421988&sn=&spid=876)
Επισημαίνω ότι η δημοσκόπηση έλαβε χώρα μια εβδομάδα μετά την υπαναχώρηση του κ. Βενιζέλου όσον αφορά την σύσταση του Ομίλου.
Δηλαδή με 0 συσπείρωση!

criticalthinking είπε...

" ΘΑ μπορούσε να γίνει ο δικός μας Ομπάμα. "
γράφει ο κ. Π. Καψής στα Νεα, αναφερόμενος στο ΓΑΠ-
(http://www.tanea.gr//Article.
aspx?d=20080209&
nid=7421349&sn=&spid=876)

και μου φτιάχνει το Σαββατοκύριακο!!!

Αχ κ. Παντελή μου!
Μαύρος είναι ο Ομπάμα,
μαύρος είναι και ο Γιώργος!
Μόνο που σας διαφέυγει οτι ο Γιώργος είναι μαύρος απο το ξύλο που τρώει απο τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ! (ή μήπως έχει αρπάξει λίγο καιαπο την κακία του?).

Μην μπερδεύεστε!

criticalthinking είπε...

Και συνεχίζω, καθότι τα ΝΕΑ σήμερα ήταν "όλα τα λεφτά".
Γράφει λοιπον ενας ακόμη μεγαλοφυής δημοσιογράφος των ΝΕΩΝ (γνωστός για τον γεωργακισμό του)
σε σχεση με τη συνάντηση Βαγγέλη - Γιώργου στη Π. Βουλή:
"είχε και έναν θερμό διάλογο με τον Ευάγγ. Βενιζέλο, με το δεύτερο να λέει ότι έχει αφιερώσει το βιβλίο στην κόρη του και τον Γ. Παπανδρέου να ανταπαντάει πως και εκείνος θα ήθελε να γράψει ένα βιβλίο που να αφιερώσει στην κόρη του, αλλά δεν τα έχει καταφέρει ακόμη λόγω έλλειψης χρόνου" (ΤΕΛΕΙΟ!)

Και δευτερο βιβλίο να γράψει???
Θέλετε να τον εξαντλήσετε τελείως?
Έλεος κ. Παπαχρήστε μου!
Τι άλλο θα αναγκάσετε τον πρόεδρο μας να κάνει???
(a propo, έχει κόρη ο ΓΑΠ, ή θα πρέπει να κάνει και αυτό?)

Για λόγους θεσμικού σεβασμού, δεν θα ήθελα να προβώ σε μια εις βάθους ανάλυση όσον αφορά τους συγγραφείς (τρόπος του λέγειν "συγγραφείς") που γράφουν βιβλία με μοναδικό στόχο την αφιέρωση!
Θα αρκεστώ μόνον σε έναν παραλληλισμό:
Αντιπαραβάλλετε τον εν λόγω συγγραφέα στον ηθοποιό που ψάχνει να βρεί τον πρώτο του ρόλο έχοντας έτοιμο το λόγο που θα βγάλει όταν (!) θα του απονεμηθεί το OSCAR:
« ευχαριστώ τον πατέρα μου, τη μητέρα μου, την γιαγιά και τον παππού μου, ευχαριστώ την εταιρεία παραγωγής, τον σκηνοθέτη, τον ηχολήπτη…και κυρίως ευχαριστώ εσάς, το κοινό μου, σας ευχαριστώ που με λατρεύετε… δεν θα σας απογοητεύσω..» (και το δάκρυ να κυλά από το δεξί βλέφαρο..)

με εκτίμηση!

Ανώνυμος είπε...

Πρόεδρε είσαι η μόνη ελπίδα. Μας έχει ζώσει ο βρόχος της Δεξιάς. Φτάνει πια. Αντίσταση τώρα.
Ήρθε η ώρα της ανατροπής.
Έχει έρθει το τέλος του φυτευτού ¨αρχηγού¨.
Η λεβεντομάνα Κρήτη θα κάνει την ανατροπή. Είμαστε μαζί σου...

Ανώνυμος είπε...

Τεράστια είναι η δύναμη του λόγου ως σκέψης και ως έκφρασης (Ισοκράτης, Περί Αντιδόσεως 253-255).
Στη σημερινή συγκυρία της πλήρους αδράνειας και ακινησίας, η ισχύς των επιχειρημάτων είναι η μόνη σίγουρη διέξοδος για να αφυπνιστεί η ελληνική κοινωνία και να ξεκινήσει την προσπάθεια εξόδου από το τέλμα, στο οποίο βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό βυθισμένη.
Για το ΠΑΣΟΚ των τελευταίων ετών - της μετριότητας ,της ανασφάλειας, της φοβικότητας , της μιζέριας και της παντελούς έλλειψης συγκροτημένου λόγου - οι προτάσεις του Βενιζέλου αποτελούν «μάνα εξ ουρανού». Δεν αξίζει, πιστεύω, τέτοια γενναιοδωρία από την πλευρά του στη σημερινή μικρόψυχη και ανάξια ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ας τις αξιοποιήσει τουλάχιστον αυτή για το καλό του απογοητευμένου λαού της παράταξης. Γιατί οι προτάσεις αυτές μεταξύ άλλων:
α) θέτουν ένα εθνικό στόχο και δημιουργούν την απαιτούμενη δυναμική για τη φυγή προς τα εμπρός.
β)συμβάλλουν στο να αποκτήσει η Ελλάδα ξανά την αίσθηση ότι μπορεί.
γ) θυμίζουν στην πλειοψηφική κυβερνητική αριστερά ότι, από φοβική και αμυντική, πρέπει να γίνει πάλι επιθετική και ριζοσπαστική.
δ)δείχνουν το δρόμο στο σημερινό ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει να γίνει ένα υποδειγματικά ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα, γιατί η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται πια για τους κομματικούς μηχανισμούς και τη διανομή των αξιωμάτων. Ενδιαφέρεται όμως για την ειλικρίνεια, την καθαρότητα και την υπευθυνότητα των πολιτικών.
δ)αναδεικνύοντας την αντίληψη για ένα Κίνημα πολιτικής ενεργοποίησης, βοηθούν τελικά στη λειτουργία της ίδιας της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.
ε)περιέχουν πρακτικές λύσεις για τη λειτουργία του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και αποτελεσματικά.
Επειδή όμως δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η σημερινή ηγεσία θα λάβει τα μηνύματα των καιρών, πιστεύω ότι ο Βενιζέλος θα κληθεί σύντομα να υλοποιήσει ο ίδιος τις ιδέες και τις προτάσεις του.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία η θεωρία αλλά στην πράξη τι γίνεται; Ποια είναι η θέση σας για τα "καρτέλ" στην Ελλάδα? Του γάλακτος για παράδειγμα που πληρώνουμε το γάλα διπλάσια τιμή από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τι έκανε ή τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ για να τα αντιμετωπίσει; Απλά θα συνεχίζει να βάζει πρόστιμα μέσω της επιτροπής ανταγωνισμού για να "τσεπώνετε" το πρόστιμο; Καθαρές κουβέντες κ. Βενιζέλο.

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΣΑΣ ΓΡΑΨΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ.Παρκολουθουμε ολοι τα αποτελεσματα του λαθους ανοιγματος του αγχηγου του ΠΑΣΟΚ προς το συνασπισμο.Ολοι που θα θελουν συγκυβερνηση θα ψηφισουν ΣΥΡΙΖΑ.Νομιζω το ψυχολογικο φραγμα θα ειναι η ανατροπη του 2ου κομματος στη 3η θεση.Το κενο αντιπολιτευσης καποιος επρεπε να το καλυψει.

anonymous είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Ακυρος ο συναγερμος για το συριζα.Ο αρχηγος ειναι γυμνασιοπαις. Γρηγορα θα φανει και δε θαχουνε που να κρυφτουνε.

Ανώνυμος είπε...

Η ομιλίας σας ήταν μια μεγαλοπρεπής "κωλοτούμπα"...Κρίμα,γιατί αποδείξατε ότι τελικά το "μαντρί" είναι πιο ισχυρό...

Ανώνυμος είπε...

κ. Βενιζέλο

Χειροκροτώ με εγκάρδιο ενθουσιασμό :)
Ένας λόγος με γνώση, δομή, συνοχή, όραμα και δυναμισμό.
Αν το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου συμφώνησα με την διαμαρτυρία σας ενστικτωδώς, σήμερα γνωρίζω έναν πολιτικό με γνώση, εμπειρία, σεβασμό κι ενδιαφέρον για τα κοινά και τον πολίτη. Τίποτα περιττό δεν υπήρχε στο λόγο σας. Κάθε παράγραφος και μια δυναμική καταγραφή που μετασχηματίζεται σε πρόταση. Μια σύγχρονη αντίληψη της πραγματικότητας που καταγράφεται στα δομικά της στοιχεία, με ένθερμο ενδιαφέρον για την εφικτή και σταδιακά λειτουργική αναδιάταξή τους προς την ανάπτυξη της κοινωνίας και της χώρας μας.
θα διαβάσω ξανά τον λόγο σας και σε συνδυασμό με το βιβλίο σας θα γράψω περισσότερα. Μέχρι τότε μένω πραγματικά ήσυχη ότι υπάρχουν ικανοί άνθρωποι μ' ενδιαφέρον για τον τόπο. Νάστε καλά, με πίστη και δύναμη :)

Ανώνυμος είπε...

Ολοι οπορτουνιστες ειναι...και εσεις ακομα κ. Βενιζελο. Οποτε σας συμφερει αναρτειτε εδω μεσα κειμενα για τη διαφημηση σας, για τις ομιλιες και τα βιβλια σας. Οποτε δεν σας συμφερει κανετε και δεκα μερες να αναρτησετε τα σχολια μας εδω. Γι αυτο ο κοσμος σας θεωρει ολους μια κλικα και σας καταψηφιζει. Γιαυτο και Τσιπρες και Ομπαμες θα κανουν θραυση απο δω και περα, μεχρι να μας απογοητευσουν και αυτοι. Τι να την κανουμε την εξειδικευμενη γνωση σας οταν αυτη ειναι υποταγμενη και υποκειται στο συνολικο σαθρο συστημα. Ειστε και εσεις μερος του κατεστημενου, γιαυτο ο Γιωργος τωρα σας παει και λιγακι. Καταλαβε οτι και αυτος ο Βαγγελης δικος μας ειναι. Θεμιτο ειναι, σου λεει, να εχει παρουσια, με οτι αυτο συνεπαγεται. Ειναι το τελος της πολιτικης οπως αυτη θα επρεπε να ειναι. Ειναι τωρα ολα υποταγμενα στη σηψη, τη φθορα, το ευκολο κερδος, την ανια, την απωλεια ελπιδας. Και ολοι μαζι, πολιτες και πολιτικοι, βουλιαζουν στον βορβορο της ζωης. Δεν μας σωζει κανεις και τιποτα. Το καταλαβα αργα, αλλα ολα και τα παντα γινονται για το χρημα και τη δοξα την ατομικη μερικων...και αυτοι πολεμουν μεταξυ τους για το ποιος θα επικρατησει και θα βγει στον αφρο, οχι της θαλασσας, αλλα στον αφρο των υγρων απορριματων που εκπορευονται απο τους τεραστιους οχετους που μας εχουν πλημυρεισει. Πνιγομαστε, και κανεις δεν μας σωνει πια. Ουτε εσεις. Ισως να χρειαζομαστε ολοι μια μεγαλη συλλογικη καθαρση, ενα ολοκαυτωμα που θα ξυμνησει ολων τις συνειδησεις, απ' τους εμπορους ελπιδας και τους πλουσιους μεχρι τα υποχειρια τους τους πολιτικουληδες, τους μικρους και ασημαντους, τυπου Γιωργακη, Σαρκοζι, Τζωρτζ ΙΙ, και τα κοριτσακια τις ΥΠΕΞ τους. Γελοιοι ολοι. Μονο ο φτωχος εχει αξια, αλλα και αυτος ειναι ηλιθιος που αφηνει και τον εκμεταλλευονται μερικοι ηλιθιοι επειδη ειναι δημοσια προσωπα. Χρειαζεται μια μεγαλη επανασταση να φερει τα πανω κατω...να ξυπνησει συνειδησεις και να κανει την κραταια ταξη να σκιρτησει απο φοβο. Να τους πιασουν ολους τους εκμεταλλευτες και να τους κρεμασουν στο Συνταγμα και στα Ηλυσια Πεδια. Να γινει ανακατανομη του εισοδηματος, σε παγκοσμια κλιμακα, υπερ των φτωχων, αυτων που τον παραγουν. Μπορειτε να ηγηθειτε ενος τετοιου κινηματος κ. Βενιζελο στην Ελλαδα? Και να δειτε οτι θα μεινετε στην Ιστορια. Αλλιως θα γινετε κι εσεις μερος του κατεστημενου, αλλος ενας με πνευμα, κοινωνικη καταξιωση και αλλαζονια. Μεχρι που να σας καταταξουν στους ελλειπεις και τους μετριους. Αναποδογυριστε τα παντα κ. Βενιζελο. Παρτους τα ολα και δωστε τα στους φτωχους. Αλλα φτιαξτε και τις υποδομες, εξαλειψτε την παρανομια, ανεβαστε τον κοσμο και να ξερετε οτι θα μεινετε στην ιστορια. Ετσι κι αλλιως, ολοι οι πλουσιοι τις Ελλαδας στην Ελβετια τα εχουν τα λεφτα τους. Παρτε τους κι αυτα που εχουν στην Ελλαδα, δωστε τα στους φτωχους, και ανταμειψτε τη σκληρη δουλεια του φτωχου. Χωρις τον φτωχο και τη δουλεια του σε λιγο δεν θα υπαρχει ουτε οικονομια στην Ελλαδα. Εκει ειναι το κεντρικο νοημα...η ανισοτητα, μεγαλη και αδικη. Φερτε τα πραγματα στα ισα και φτιαχτε την Ελλαδα. Οχι μονο θεωρια των σαλονιων, χρειζεται επανασταση...αλλιως ο Τσιπρας και ο Ομπαμα θα σας παρει φαλαγγι εσας τους 50αρηδες πολιτικους με τις γνωριμιες και τα τζακια. Αν κατι σας μεινει απ' το γραμμα μου εδω κ. Βενιζελο ειναι οτι πρεπει, οταν και αμα εκλεγειτε, να κανετε την κοινωνικη και πολιτικη επανασταση και να πεταξετε τους πριγκηπες και τις 1000 οικογενειες που λυμαινονται την Ελλαδα (οπως ειχε πει η Μελινα) στο Φαληρο...να παρουν τις θαλαμηγους τους και να φυγουν απ' την Ελλαδα. Να κανουν ολα τα πλοια τους οι εφοπλιστες ελληνικα, αλλιως να πανε να δουλεψουν για την Κινα. Μπορειτε να τα ανατρεψετε ολα αυτα που συμβαινουν τωρα. Ειστε παιδι απο φτωχη οικογενεια, αλλα μηπως εχετε κιολας γινει μερος της αστικης ταξης με τις γνωσεις και την επαρση σας? Συντομα θα δειξουν τα πραγματα...προς στιγμην διαφαινεται οτι ο κοσμος θελει ελπιδα γιαυτο ψηφιζει Τσιπρα και Ομπαμα. Ολα τα αλλα ειναι αμπελοφιλοσοφιες για τα πηγαδακια.

Ανώνυμος είπε...

Απογοήτευση! Μεγάλη απογοήτευση...

Ώστε όλα γίνανε για ... ένα βιβλίο?

Έτσι, λοιπόν, γράφτηκε το τέλος αυτής της ιστορίας?

Τέλειωσε εδώ το έργο ή θάχουμε συνέχεια "Πολύ σκληρός για να πεθάνει Venizelos II"?

Δεν θα κόψει, όμως, ούτε καν τα δικά μας εισιτήρια, γιατί το "TSIPRAS the winner takes it all" έχει κάνει από τώρα sold out...

aristide είπε...

Σοβαρη και ρεαλιστικη αποικονιση της πραγματικοτητας της πολιτικης ζωης του τοπου.....
...προτασεις που πραγματι θα συμβαλουν στην μερικη η ολικη ανατροπη της καταστασης....
θελει αρετη και τολμη η ελευ8ερια ΒΑΓΓΕΛΗ

aristide-kikonas.blogspot.com
domiwood.spaces.live.com

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλο
Θέτω τις απόψεις ως κείμενο για να δώσω ως απλός πολίτης, το απαιτούμενο ποσοστό μου στην κινητήρια δύναμη του Κινήματος, που ήταν, είναι και θα είναι ο Λαός.
Απέναντι στη μνησικακία του Νέου ΣΥΝ, απέναντι στην ανυπαρξία μιας αριστερής πρότασης, απέναντι στις ανεδαφικές απαγορεύσεις για το ποιός είναι αριστερός και ποιός δικαιούται να μιλά το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει εκ των έσω.
Δεν ανήκω σε οργάνωση, δεν ανήκω σε πρόσωπα, δεν μπορώ να μιλήσω στις ΝΟΕΣ θέτω τις απόψεις μου είτε στο ιστολόγιό μου είτε σε στελέχη, που αισθάνομαι, ότι θα με ακούσουν.
Διότι πάλεψα και παλεύω για τις ιδέες μου και θέλω απλώς να με ακούν.

ΠΑΣΟΚ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΡΟΘΙΑ - ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ΠΑΣΟΚ μέσα στο πολιτικό γίγνεσθαι έχει δείξει ότι ανανεώνεται και προσαρμόζεται άμεσα. Αυτό οφείλεται τόσο στο δυναμικό του όσο και στο υποβαθρό του. Πρέπει όμως να καταλάβει ότι και τα δύο ξεκινούν και πηγάζουν από την κοινωνία.

Η ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

Μέσα στην αναζήτησή του το ΚΙΝΗΜΑ κινδυνεύει να εισέλθει σε ένα “βαθύ λήθαργο” εσωστρέφειας, που θα το αποδομήσει και θα το καταστρέψει. Ηγεμονικές αναζητήσεις οδηγούν πιο γρήγορα στην εσωστρεφή αποδόμηση. Το ΚΙΝΗΜΑ πρέπει να βρει την πηγή της δύναμής του. Πρέπει να φύγει από τα στενά κομματικά επιτελεία και να κατέβει στον κόσμο, και να αναδιοργανωθεί μέσα από την κοινωνία.

Η επιζητούμενη Αυτοοργάνωση δεν πρέπει να είναι μια αναδιάταξη κομματικών δυνάμεων. Αυτοοργάνωση δεν μπορεί να σημαίνει στείρα μικροκομματική αυτοπροβολή. Αυτοοργάνωση πρέπει να είναι η στροφή του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ σε ανάληψη δράσεων ενάντια σε όσα απασχολούν την κοινωνία. Να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ σε δύναμη τόσο ΑΛΛΑΓΗΣ, όσο και Ακτιβιστικής Δραστηριοποίησης. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μένει αμέτοχο σε όλα όσα απασχολούν την Κοινωνία και το Μέλλον μας.

Θα ακουστεί ίσως λίγο εξεζητημένο αλλά ένα ΚΙΝΗΜΑ στη σύγχρονη εποχή, πρέπει να είναι πρωτοπόρο σε θέματα αντιμετώπισης καταστροφής του περιβάλλοντος, καταπίεσης, διαφθοράς, κοινωνικής αλληλεγγύης, εργασιακών δικαιωμάτων. Εύκολα θα πει κάποιος ότι το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε και δεν έκανε τίποτα. Αυτή η αφοριστική και συμψηφιστική προσέγγιση είναι ο τρόπος των συντηρητικών καθεστώτων για την συγκάλυψη των αντιλαϊκών επιλογών τους.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να οργανωθεί μέσα στους κοινωνικούς αγώνες με τον ίδιο τρόπο που ιδρύθηκε. Όπου υπάρχει δράση για το Περιβάλλον το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι εκεί. Όπου κινητοποιούνται οι καταπιεσμένοι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι πρωτοπόρο. Όπου υπάρχει αδικία και πόνος το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δείξει τη δύναμή του. Στους αγώνες του Λαού το ΚΙΝΗΜΑ πρέπει να είναι μπροστά. Η ομολογία των λαθών του παρελθόντος δεν πρέπει να ακολουθείται από τη μεμψοιμιρία, αλλά από τις λύσεις.

Ένα ΚΙΝΗΜΑ πρέπει να μην συμμετέχει απλώς αλλά να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο. Ακολουθεί και οδηγεί μαζί με την κοινωνία και δεν ΧΕΙΡΑΓΩΓΕΙ ούτε ΚΑΠΗΛΕΥΕΤΑΙ. Δημιουργεί τις δράσεις και προωθεί τις λύσεις. Καταδικάζει καθεστωτικές πρακτικές έστω και αν αυτό σημαίνει καταδίκη του παρελθόντος του. Μόνο όμως έτσι θα μπορέσει να προχωρήσει μπροστά.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Έχοντας θέσει τους αυτοοργανωτικούς του στόχους το ΠΑΣΟΚ πρέπει να τους προσωποποιήσει στο επερχόμενο Συνέδριο. Το συνέδριο όμως πρέπει να έχει ένα πρωταρχικό χαρακτήρα. Να μην είναι κομματικό. Να είναι συνέδριο του πολίτη, που τον απασχολεί η πολιτική.

Ένα Συνέδριο το οποίο δεν θα είναι:

Κομματικό.
Συνεστίαση Χειροκροτητών.
Συγκάλυψη διεφθαρμένων πρακτικών.
Αρένα Ηγεμονικών Αντιπαραθέσεων.
Ανακύκλωση Φατριακών Φιλοδοξιών.
Βάθρο Προσωποκεντρικής Επιβολής.
Το Συνέδριο πρέπει να είναι ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ.

ΓΡΟΘΙΑ στο Εξουσιαστικό Κατεστημένο.
ΓΡΟΘΙΑ στο Αποσαρθρωμένο Παρελθόν.
ΓΡΟΘΙΑ στα Λάθη.
ΓΡΟΘΙΑ στον Εαυτό μας.
ΓΡΟΘΙΑ σε Όλους μας.
Το Συνέδριο πρέπει να είναι το “Καθαρτήριο Πυρ” του Κινήματος από ότι το έχει Κλωνίσει. Το παρελθόν πρέπει να το δούμε μπροστά μας και να προσωποποιήσουμε ακόμα και τις ευθύνες. Αν δεν γκρεμίσουμε μόνοι μας όλα τα Σάπια Απολιθώματα της Εξουσίας μας τότε θα ζήσουμε σε ένα “Μουχλιασμένο” Μέλλον. Θέλω ένα Συνέδριο Δυναμικής Προοπτικής και Πρωτοπόρας Κοινωνικής Πολιτικής. Αυτό θα γίνει μόνο με σκληρή αντιμετώπιση όλων όσων “θόλωσαν τη ματιά μας”.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει τελικά να επιδιώξει δυναμικά και αποτελεσματικά την αποκάλυψη όλων των σκιών του παρελθόντος, και την απόδοση όλων των ευθυνών όσο ψηλά και αν φτάνουν. Χωρίς την ΚΟΙΝΩΝΙΑ δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ. Χωρίς κάθαρση του Παρελθόντος δεν υπάρχει μέλλον. Αν δεν γίνει ο Λαός θα μας ξεχάσει. Ας δράσουμε τώρα.

ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για το νέο βιβλίο σου. Εντυπωσιακή η παρουσία του στην Παλαιά Βουλή. Προχώρα προσεκτικά και καλή υπομονή!

Με την ευκαιρία ήθελα να στείλω
ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΜΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ κ. ΤΖΟΥΜΑΚΑ κ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟ κ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ κ. ΠΑΓΚΑΛΟ και λοιπούς "αγωνιστές συντρόφους" της ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη λίγο αγώνας τους έμεινε για να τ΄αποτελειώσουν...

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ
Είμαι ιδιωτικός υπάλληλος ετών 30 έγγαμος με ένα παιδί και όνειρο να δω κάποτε τη χώρα μου να βρίσκεται εκεί που πραγματικά της αξίζει. Στις τελευταίες εκλογές είχα ψηφίσει ΝΔ τόσο εγώ όσο και η παρέα μου, μόνο και μόνο επειδή πέσαμε θύμα των υποσχέσεων του κ. Καραμανλή για διαφάνεια, εξυγίανση και ανασύσταση του κράτους και άλλα πολλά τέτοια παχιά λόγια.
Συμπέρασμα;
Αυτά που υποσχέθηκε να εξαλείψει αυτά συνεχίζουν και γίνονται βλ. (Μαγγίνας,Τσιτουρίδης, Ρεγκούζας, Ζαχόπουλος, πόρισμα Ζορμπά, Κλαδάς, σκάνδαλα Siemens και πολλά άλλα που ακόμα δεν έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας και μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή).
Ειλικρινά τους έχει σιχαθεί η ψυχή μου. Κάθομαι μερικές φόρες και σκέπτομαι στις επόμενες εκλογές που πρέπει να ρίξω την ψήφο μου;
• Στους ίδιους ;; αποκλείεται!!
• Στον κ Παπανδρέου;; ο οποίος είναι εκτός Ελληνικής πραγματικότητας;;;(Μεγάλωσε, σπούδασε στο εξωτερικό
• Στο Κ.Κ.Ε με αρχηγό την κ Παπαρήγα με κόρη στην κατ έξοχην καπιταλιστική χώρα των Ην.Πολιτ. Αμερικής να σπουδάζει;;; αποκλείεται!!
• Το ΛΑΟΣ ;;;;; αποκλείεται!!
Γι αυτό εάν κάποια στιγμή αποφασίσετε να αναλάβετε τα ινία αυτού του πεθαμένου ΠΑΣΟΚ ή ακόμα να κάνετε και δικό σας κόμμα τόσο εγώ όσο και παρέα μου θα σας στηρίξουμε στο έργο σας γιατί πιστεύουμε σε εσάς στην εμπειρία σας στις γνώσεις σας και στο όραμα σας. Σας ευχαριστώ

achilles είπε...

Συγχαρητηρια για το βιβλιο σου,για την ομιλια σου και γενικα για την εξαιρετικη σου εμφανιση στην αιθουσα της παλαιας βουλης.
Αγαπητε Βαγγελη,ευχομαι να σταματησουν τα σεναρια περι εσωτερικων εχθρων και γενικα περι εσωτερικων αντιπαραθεσεων.
Τους αποδειξες,πως εκτος των αλλων πολλων προτερηματων σου, διαθετεις και μεγαλο περισευμα μεγαλοψυχιας.
Συντροφε Βαγγελη,ανησυχουμαι εδω στο Βισμπαντεν της Γερμανιας,εγω και οι περισσοτεροι των συντροφων."Εσυ εισαι η μονη μας ελπιδα που περιμενουμε να ρθει"oπωςτραγουδησε και ο Σαββοπουλος,μια διασκευη του Μπομπ Ντυλαν.Δεν θα αργησει ναρθει η ημερα αυτη.Αυτο ομως που με τρομαζει,ειναι να μην παραλαβεις,ενα πολυ συρρικνωμενο κομμα.
Πρωτοφανες φαινομαινο στα Ελληνικα πολιτικα δεδομενα.Το κομμα της αξιωματικης αντιπολιτευσης να φθειρεται περισσοτερο απο την κυβερνηση,η οποια βρισκεται καθημερινα στη δινη των γνωστων σκανδαλων.Ενω πληττεται η κυβερνηση, εν τουτοις αυξανεται το προβαδισμα στην προθεση ψηφου.Το 70% των πολιτων κρινουν αρνητικα τον Παπανδρεου.Τι αλλο θα δουμε σ'αυτη τη χωρα.ΕΛΕΟΣ!!!
Παντως εμεις εδω,εν'οψει συνεδριου,βρισκομαστε σε εκγρηγορση γιατι σε πολλες οργανωσεις γινονται,μεχρι και εκτρωματα.
Τους χαιρετισμους απο το ηλιολουστο,ανοιξιατικο Βισμπαντεν,στην Ελλαδα των ακραιων,καιρικων και προπαντος,πολιτικων φαινομενων.

Elias είπε...

To βιβλίο πραγματεύεται ένα θέμα επίκαιρο ,αλλά και ταυτόχρονα διαχρονικής σπουδαιότητας. Η γλώσσα δεν είναι κατάλληλη ώστε να αποκωδικοποιηθούν μηνύματα απο πολλούς,αλλά απο ελάχιστους ,απο ειδικούς στην πολιτικο-θεσμική διαμόρφωση δομών και σχέσεων. Το βιβλίο θέτει με το γνωστό ακαδημαικό ύφος του συγγραφέα, το πρόβλημα της επανερμηνείας της Δημοκρατίας. Θα διαφωνήσω με όσους ισχυρίζονται οτι αυτό δεν προσφέρει τίποτα στον λαό ,στις μάζες, στους καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου...Είναι καταπληκτικό το σχόλιο που έκανε νεαρή αναγνώστρια αυτού του blog.΄΄..δουλεύουμε, τόσος κόσμος, και ένας κακός ηγέτης μπορεί να μας τινάξει στον αέρα τον ιδρώτα μιας ζωής..΄΄( Ένα έξοχο κωδικοποιημένο μήνυμα στους κυβερνώντες)
Ας κατυανοήσουμε φίλοι και φίλες,οτι δεν είναι κακό ούτε ανώφελο, να χρησιμοποιεί επιστημονική γλώσσα ό πολιτικός άνδρας. Είναι μάλλον προτιμότερο απο τον να συνθηματολογεί, να αρθρώνει ξύλινο λόγο ,σχεδόν δογματικό και ποτέ μηνυματικό. θα επιμείνω σε αυτό: ο Καραμανλης μιλάει για Μεταρρύθμιση, ο Παπανδρέου λέει συνέχεια, εδώ και 4 χρόνια, οτι θα βρεθεί απέναντι στην κακή ΝΔ,η Παπαρήγα αρθρώνει το γνωστό ιδεολογικό πρόταγμα ανατροπής του συστήματος. Ο Αλαβάνος και τώρα ο νεαρός Τσίπρας, έχουν έξυπνα υιοθετήσει μια εναλλακτική γλώσσα πολιτικής επικοινωνίας: δεν προτείνουν, καταγγέλουν τους διαχειριστές του συστήματος και όχι το σύστημα και δείχνουν οτι δρουν, οτι συμμετέχουν κινηματικά, ακτιβιστικά στα προβλήματα της καθημερινότητας και του μέλλοντος..
Ο Βενιζέλος, χωρίς να συμφωνώ στην μονοδιάστατη παραγωγή πολιτικής που έχει θεσπίσει, εν τούτοις παράγει περισσότερο απο πολλούς: οι μάζες θα βοηθηθούν αν και εφόσον έχουν οριστεί τα προβλήματα στον πυρήνα τους, στην καρδιά τους. Η διαφθορά και η απαξία της πολιτικής, είναι ζήτημα δημοκρατίας και θεσμών. Ρωτάω όμως: αξίζει να θεωρητικολογεί ένας πολιτικός για Έννοιες, για Σημαίνοντα, για Αντικείμενα;
Αξίζει τελικά να επιστημονικοποιούμε την πολιτική και τις προτάσεις της ή απλά να παρεμβαίνουμε όποτε δημιουργείται θέμα( τεχνητής έντασης απο την τυρρανία των ΜΜΕ,πάντα..)
Το τί μου συμβαίνει στην ζωή,το γιατί κάνω δυο ώρες να πάω στο γραφείο, γιατί τελειώνει γρήγορα ο μισθός ή δεν υπάρχει ρευστότητα στο ταμείο της επιχείρησης μου,το γιατί εν τέλει αγχώνομαι και δυστυχώ,είναι Πολιτικό πρόβλημα, μια συνάρτηση κοινωνιολογικού,οικονομικού και ψυχολογικού. Αυτή η συνάρτηση έχει εξισώσεις και αγνώστους...
Θέλει και βιβλίο και θεωρία η ζωή.Αυτοί λοιπόν που δουλειά τους είναι να διαβάζουν και να φτιάχνουν θεωρίες , ας τους αφήσουμε να το κάνουν καλά...Οσοι αντέχουν να στίψουν το μυαλό τους και να τις κατανοήσουν τις λύσεις,καλό είναι να το κάνουν(ακόμη και αν αυτές δεν υποδεικνύονται άμεσα ή δεν ξέρει να τις υποδείξει ο θεωρητικός. Πολλές φορές,ένας επιστήμονας ξέρει το πρόβλημα,το αναλύει,αλλά δεν ξέρει οτι μπορεί και να μην υπάρχουν λύσεις... )

Ανώνυμος είπε...

Ο κόσμος καίγεται και σεις ασχολείστε από το σαλονάκι σας με βιβλιαράκια και θεωρητικές ελιτίστικες πολιτικές προσεγγίσεις.
Τι να πω. Απογοήτευση πλήρης!
Τελικά δεν μπορείτε να αλλάξετε πολύ απλά γιατί αυτός είναι ο παργματικός σας χαρακτήρας και οι προθέσεις σας.
ενας ακόμη καιροσκόπος πολιτικός.
Λυπάμαι που σας ψήφισα πιστεύ9οντας ότι έχετε κάτι νέο να δώσετε.
Συνεχίστε τη λευκή απεργία σας, την καλλιέργεια εντυπώσεων και την απουσία σας από τα πραγματικά προβληματα. Καλόν υπνο !

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα την ομιλία σας κατά την παρουσίαση του καινούργιου σας βιβλίου (συγχαρητήρια!).Είπατε πως το πρόβλημα του τόπου είναι πολιτειακό και πως χρειάζεαται μια άλλη δομή εκτελεστικής εξουσίας.Εάν το πρωθυπουργοκεντρικό συστήμα δεν επαρκεί, είστε υπέρ ενός πιο προεδρικού μοντέλου δημοκρατίας;Όπως για παράδειγμα το μοντέλο της γαλλικής δημοκρατίας.Ή της κυπριακής, αν θέλετε, που σύντομα θα αναδείξει νεο πρόεδρο.Μπορείτε να γίνεται λίγο πιο σαφής σχετικά με τη δομή της εκτελεστικής εξουσίας που εννοείται;Αν οχι με ένα σχόλιο στο blog, τότε κατά τη διάρκεια του συνεδριακού διαλόγου.Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλο παρακαλώ απαντήσατέ μου στην εξής ερώτηση, κυρίως ως νομικός και δη συνταγματολόγος αλλά και σαφώς ως πολιτικός.
Υπάρχει κάποια διμερής συμφωνία με τις ΗΠΑ, που να δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτες αμερικανούς πολίτες να ανακρίνουν επί ελληνικού εδάφους έλληνες πολίτες..και αν όχι πως εξηγείται το γεγονός ότι δικηγόροι δικηγορικού γραφείου της Νέας Υόρκης που έχουν αναλάβει την υπόθεση της siemens κλείδωσαν υπαλλήλους της εδώ Siemens στα γραφεία τους και του ς ανέκριναν.
Πέρα από το ποινικό μέρος της υπόθεσης (παράνομη παρακράτηση, απειλή κτλ)υπάρχει ή δεν υπάρχει αμφισβήτηση της κρατικής εξουσίας της χώρας μας.
Πως πολίτες μιας ξένης χώρας προβαίνουν μέσα στην εδαφική επικράτεια της χώρας μας σε πράξεις για τις οποίες αρμοδιότητα έχει μόνο οι συντεταγμένη δικαστική εξουσία και τα εξουσιοδοτημένα όργανα αυτής. Ποιος προστατεύει τους Έλληνες πολίτες από τέτοιου είδους ενέργειες?
Κύριε Βενιζέλο περιμένω με ανυπομονησία την απάντησή σας.
Ελισάβετ

Ανώνυμος είπε...

κυριε Καθηγητά το βιβλίο σας είναι εξαίρετο, όπως όλα όσα έχετε γράψει άλλωστε.
Συγχαρητήρια

Clandestino είπε...

Θα το διαβάσω με ενδιαφέρον, ευελπιστώντας να μη συναντήσω και πάλι την ιδέα των "άπειρο-συλλεκτικών" forum...

Ανώνυμος είπε...

H ομιλία σας μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα! Με συγκεκριμένο στίγμα και προτάσεις. Είναι πολύ ελπιδοφόρα η γέννηση του «Κινήματος πολιτικής ενεργοποίησης» – ενός «Κινήματος πολιτών υπέρ της διαφάνειας». Πολύ θα ήθελα να συμμετέχω.
Φροντίστε στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να ακουστεί δυνατά και καθαρά αυτή η θέση.

Υ.Γ. Εξαιρετικά ήταν σήμερα τα λόγια του αρχιεπισκόπου. Πόσο σπάνια ακούμε ανθρώπους να μιλάνε για τα ουσιαστικά θέματα της ζωής! Νομίζω πως έχει αρχίσει να μπαίνει λίγο φως...

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια για την ομιλία σας.
η Ελλάδα χρειάζεται μια "φυγή προς τα εμπρός" αλλά και «υγιείς ανθρώπους» για να έχουμε και υγιείς θεσμούς όπως πολύ σωστά λεει και ο νέος αρχιεπίσκοπος.
Υπομονή Ευάγγελε σύντομα πιστεύω μαζί με εσένα θα αρχίσουν να γίνονται πράξη αυτά που λες.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κύριε Ευάγγελε,

με λένε Χρήστο και είμαι 15 ετών.
Δε θα σας κρύψω ότι το ΠαΣοΚ δεν είναι το κόμμα που θα ψήφιζα αν είχα τη δυνατότητα.
Το σχόλιο που θα σας αφήσω δεν έχει σχέση με το ποστ αυτό και ξέρω ότι δεν θα το δημοσιεύσετε.
Μία ερώτηση θέλω να κάνω: Με το θέμα της Αμαλίας τι γίνεται;
Μην αρχίσετε να κατηγορίτε την κυβέρνηση, τα προβλήματα στο χώρο της υγείας υπήρχαν και επί των δικών σας ημερών, όμως τότε νομίζω(γιατί ήμουν πολύ μικρός τότε) πως απλά σιωπούσατε και προσποιούσασταν πως δεν υπήρχαν...
Και σας ρωτώ: Ύστερα από 6 περίπου μήνες από το θάνατο της Αμαλίας εσείς ως Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ως κόμμα της αντιπολίτευσης, που θέλει στις επόμενες εκλογές να νικήσει τι κάνετε;Να σας πω εγώ?ΤΙΠΟΤΑ!

Δυστυχώς για εσάς τους πολιτικούς, οι νέοι έχουν ξυπνήσει.
Το να έχετε ένα μπλογκ, για να δείξετε ότι είστε μέσα στη τεχνολογία δεν νομίζω πως αρκεί.
Το να αφιερώνετε δύο-τρία ποστ και λίγα λεπτά για μια-δυο μέρες στη βουλή στο θέμα της Αμαλίας δεν άρκει.

Αν είστε ο μεγάλος πολιτικός για τον οποίο όλοι μιλάνε περιμένω να κάνετε κάτι. Περιμένω όχι μόνο από εσάς, αλλά και από το κόμμα σας να κάνει κάτι, για να αποδείξετε αυτό που έλεγε ο κος Παπανδρέου πριν τις εκλογές, ότι είστε καλύτεροι από τη Νέα Δημοκράτια.

Οι μεγάλοι πολιτικοί δεν φαίνονται από τα λόγια και από τα ποστ κ. Βενιζέλο. Φαίνονται από τα έργα τους.

Απ'ότι φαίνεται, ασχολείστε με όποια θέματα είναι στην επικαιρότητα. Η Αμαλία πέθανε και γι'αυτό φταίνε όλες οι κυβερνήσεις που δεν έκαναν κάτι για αυτό το χάλια σύστημα υγείας.
Όταν πέθανε, πολλοί έγραψαν ότι δεν πέθανε "άδικα", ότι αυτά που γράφτηκαν στο μπλογκ της θα βοηθήσουν εμάς και ότι θα βελτιωθεί το σύστημα υγείας.
Τελικά δεν έγινε κάτι τέτοιο.
Και για αυτό φταίτε και εσείς που ως αντιπολίτευση το μόνο που κάνατε ήταν να βρίσκετε σκάνδαλα.

Αυτά είχα να σας πω. Ξέρω πως κατά πάσα πιθανότητα το σχόλιο αυτό δεν θα δημοσιευθεί, γι'αυτό άλλωστε έχετε ενεργοποιήσει τον μετριασμό των σχολίων, για να μην δημοσιεύονται τα σχόλια που δεν σας αρέσουν. Αλλά για εμένα δεν έχει σημασία να διαβάσει ο υπόλοιπος κόσμος το σχόλιο μου, αν ήθελα αυτό θα το δημοσίευα στο δικό μου μπλογκ. Σημασία έχει για εμένα να το διαβάσετε εσείς μέχρι τέλους.

Υ.Γ. Θα σας αφήσω στο επόμενο μου σχόλιο ένα e-mail, σε περίπτωση που θελήσετε να μου δώσετε κάποια απάντηση

non journalist* είπε...

Mia meta-antiproswpeutiki dimokratia..
Teleutaia akouw sunexws gia to meta-kati. Meta-afigiseis, meta-dimokratia, meta-monternismos..
To meta-pasok pote 8a to doume? To meta-to-xali pasok, meta-tin itta, meta- tin atimosi, meta- ti siriknosi..

ax ax ax

harrygrath είπε...

Ειναι κριμα να παραμελειτε το #1 πολιτικο μπλογκ της χωρας...

Ανώνυμος είπε...

Είχα προγραμματίσει κ. Βενιζέλο από καιρό να κατεβώ στη Θεσσαλονίκη, ειδικά για την ομιλία σας στο Ολύμπιον. Αποζημιώθηκα πλήρως.
Λόγος τεκμηριωμένος με επιστημονική ακρίβεια και ενορατικός.
Μια συνολική πρόταση, θεμελιωμένη σε ένα σαφές θεωρητικό πλαίσιο, που ταυτόχρονα συνοδεύεται από πρακτική και εφαρμόσιμη συνταγή.
Ανεβάζετε τον πήχυ απέναντι στην αποθέωση της μετριότητας και της ανεπάρκειας του σημερινού ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα απέναντι στην απερίγραπτη ηγετική του ομάδα.
Να είστε βέβαιος πάντως ότι, πίσω από τις γραμμές της ομιλίας σας, μπορεί να εντοπίσει κανείς τα ενθαρρυντικά μηνύματα σχετικά με μελλοντικές εξελίξεις.

Καλή δύναμη.

Ανώνυμος είπε...

Πρόεδρέ μου,
Ακόμη δεν μου πέρασε η μεγάλη στενοχώρια, ωστόσο η πίκρα, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν μπορεί να αλλοιώσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό σου! Σου υπενθυμίζω μόνον ότι, ΗΓΕΤΕΣ είναι όσοι προπορεύονται ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ και αναγκάζουν και τους άλλους να ακολουθήσουν και όχι όσοι περιμένουν απο τους άλλους να προπορευθούν ή έστω να ΣΥΜΠΟΡΕΥΘΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ!

evenizelos είπε...

Για τη Νίκη
Ευχαριστώ. Συμφωνώ απολύτως ως προς την ομιλία του Αρχιεπισκόπου

evenizelos είπε...

Για τον Elias
Η πολιτική χρειάζεται πάντοτε μία "θεωρία της πράξης"...Για να θυμηθούμε κάπως και το Μάρξ.

evenizelos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
evenizelos είπε...

Για τον Ανώνυμο "ο κόσμος καίγεται..."
Αυτή είναι μία χαρακτηριστική δήθεν προοδευτική αντίδραση. Χωρίς σχέδιο, χωρίς θεωρητική προετοιμασία, χωρίς στοχασμό, δεν υπάρχει αυτοτελής πολιτική δράση.Αντιπολίτευση δεν είναι οι αντικυβερνητικές κορώνες, αλλά η διατύπωση μίας άλλης προγραμματικής πρότασης που πείθει τον κόσμο.

evenizelos είπε...

Για την Ελισάβετ...
Έχετε απολύτως δίκιο. Ανακριτικές πράξεις επί ελληνικού εδάφους μπορούν να κάνουν μόνον οι αρμόδιες ελληνικές αρχές. Δεν υπάρχει κάποιο είδος "ετεροδικίας" για ιδιωτικές επιχειρήσεις. Όποιος θίχτηκε πρέπει να καταγγείλει το γεγονός στις εισαγγελικές αρχές και αν υποστεί κυρώσεις ως προς την εργασιακή του θέση να προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια όπου και θα δικαιωθεί.

evenizelos είπε...

Για τον exlibris
Είπα ότι όπως αποδεικνύεται στην πράξη τα προεδρικά συστήματα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια προσαρμογής. Όχι ότι προτιμώ το προεδρικό από το κοινοβουλευτικό σύστημα. Άλλωστε στη δική μας αλλά και γενικότερα στην ευρωπαϊκή θεσμική παράδοση κυριαρχεί το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης που μπορεί να περάσει στη φάση της "μετα-αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας" αν γίνουν κινήσεις όπως αυτές που προτείνω.

evenizelos είπε...

Για το Χρήστο
Αγαπητέ Χρήστο είναι πολύ ενθαρρυντικό για μένα το γεγονός ότι ένας νέος στην ηλικία σου έχει τόσο έντονο ενδιαφέρον για τα δημόσια πράγματα και ιδίως για τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου συστήματος υγείας. Σε ευχαριστώ επίσης που απευθύνθηκες σε μένα. Αυτό με τιμά ιδιαιτέρως.
Ασχολήθηκα με το ζήτημα της Αμαλίας και γιατί με συγκίνησε η τραγική προσωπική της περιπέτεια αλλά και γιατί από την ιστορία της Αμαλίας φάνηκε το τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό, διοικητικό, λειτουργικό και ηθικό πρόβλημα του δημοσίου συστήματος υγείας. Έχουμε ευθύνη όλοι όσοι μετέχουμε στη διακυβέρνηση του τόπου από την ίδρυση του ΕΣΥ. Όταν όμως βρίσκεσαι στην αντιπολίτευση, όπως εμείς τώρα, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να πιέζεις, να διαμαρτύρεσαι και να προτείνεις. Τις δικές μου προτάσεις τις έχω διατυπώσει με ολοκληρωμένο τρόπο εδώ και πολύ καιρό. (www.evenizelosdialogues.gr)

harrygrath είπε...

Δεν ειχα απαντηση σας στο ερωτημα μου για δημοκρατικη εκλογη ηγεσιας της κρατικης " Εκκλησιας " αμεσα απο τους πιστους...

GEORGE είπε...

Το σημερινό πολιτικό σύστημα αν και ονομάζεται ''δημοκρατία'' , στην ουσία δεν είναι δημοκρατικό αλλά αποτελεί μια μίξη διαφόρων αλλών πολιτικών συστηματών.
Από τη μια πλευρά είναι ολιγαρχικό. Μόνο μια μικρή μερίδα πλουσίων εχούν τη δυνατότητα να εκλεγούν χρησιμοποιώντας τα χρηματα και τις διασυνδέσεις τους.
Από την αλλη πλευρά ειναι οικογενειοκρατικό . Μια χούφτα πλούσιων οικογενειων και οι απόγονοι αυτών λυμαίνεται τα πολιτικά και δημόσια αξιώματα χρησιμοποιωντας και πάλι τη δύναμη του χρήματος και των διασυνδέσεων.
Επιπλέον το σύστημα ειναι αυταρχικό. Ο λαός ( με εξαιρεση τη 1 φορά καθε 4 χρόνια που ψηφίζει για αλλαγή μανατζμεντ στη κυβερνηση ) δεν εχει λόγο ούτε για τις πολιτικές εξελίξεις ούτε για τις πολιτικές αποφάσεις. Επίσης ,δεν υπάρχει λαικός ελεγχός πάνω στην εξουσία. Οι κυβερνήσεις ειναι ανεξέλεγκτες και δεν ελέγχονται απο κανέναν .
Αν κρίνουμε και απο το γεγονός οτι οι πολιτικοί ειναι λακέδες των μεγαλο-επιχειρηματιών και των πολυεθνικων και δίνουν λογαριασμό μονο σε αυτους (με ανταλλάγματα μίζες αλλα και προεκλογική χρηματοδότηση ) ,τοτε ολοι καταλαβαίνουν την επικινδυνότητα του σημερινού συστήματος.

Συχνά, οι (αφελείς) υποστηρικτές του σημερινού συστήματος επικαλουντε το δικαιωμα του λαου στις ελεύθερες εκλογες . Σιγουρα υπάρχουν εκλογές αλλά πόσο ''ελεύθερες'' είναι ?
Οταν τα ΜΜΕ κάνουν πλύση εγκεφάλου στους πολίτες και όταν οι πολιτικοί χρησιμοποιούν το χρημα ως μέσο εξαγοράς ψήφων αλλα και ως μεσο προσωπικής προβολής ?
Τελικά , είναι εύκολο πραγμα να σύρουν το κόσμο εκεί που θέλουν και όπως θέλουν.

GEORGE είπε...

το πολιτικο μας συστημα δεν ειναι ουτε αντιπροσωπευτικο ουτε δημοκρατικο.
οποτε δεν εχει νοημα να μιλαμε για μετα αντιπροσωπευτικη δημοκρατια τη στιγμη που δεν εχουμε καν δημοκρατια.

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
ΠΡΙΝ ΚΑΙΡΟ ΠΑΛΕΥΑ ΣΧΕΔΟΝ ΜΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.
ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑ ΠΛΗΡΩΣ .
ΑΙΝΤΕ ΝΤΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΣΕ 1.000.000 ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.
ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΣ ΓΝΩΜΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.
ΜΗΝ ΑΝΥΣΥΧΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ(ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ?)
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΥΣΚΕΣ.
ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙΣ ΑΡΧΗΓΟΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΞΕΦΟΥΣΚΩΣΕΙ.
ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.
ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΕΙ ΑΠ ΤΟΝ ΧΥΛΟ ΦΥΣΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ.
ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΟ ΑΥΤΟ.

Yannis Zabetakis είπε...

http://environmentfood.blogspot.com/2008/02/h.html

Δεν είναι το σχολείο, ούτε το Πολυτεχνείο. Η δικιά μου Ελλάδα είναι το μέτρο και το πάθος. Είναι μια δροσερή λιακάδα. Αυτοί οι στίχοι του Νίκου Πορτοκάλογλου μού ήρθαν στο νου, την Πέμπτη (7.2.2008) το βράδυ στεκόμενος μπροστά σε ένα video-wall έξω από την παλιά Βουλή και ακούγοντας τα λόγια του κ. Βενιζέλου σχετικά με το καινούργιο του βιβλίο περί μιας «μετα-αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας».

Διάβασα την ενδιαφέρουσα επιστολή του κ. Ψυχογιού προς τον κ. Διευθυντή του Βήματος στις 9.2.2008 που μάλλον διαφορετικά ερμήνευσε τα λόγια του κ. Βενιζέλου και θα ήθελα, προς περαιτέρω ιδεολογική ζύμωση, να καταθέσω την προσωπική μου ανάγνωση-ερμηνεία του σημαίνοντος μηνύματος που μας είπε την περασμένη Πέμπτη ο κ. Βενιζέλος.

Παραφράζοντας τους παραπάνω στίχους του στιχουργού, για μένα η μετα-αντιπροσωπευτική Δημοκρατία είναι τούτο: τρόποι όπου ο πολίτης μπορεί να συμμετάσχει ενεργά και όχι δια-αντιπροσώπων. Ποιοι τρόποι είναι αυτοί; Τα ιστολόγια (blogs), τα δημοτικά συμβούλια και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) είναι οι πιο άμεσοι τρόποι όπου ο καθένας μας μπορεί να εκθέσει και να καταθέσει ελεύθερα τις απόψεις του, τη γνώμη του και τον προβληματισμό του. Σε όλα αυτά, χωρίς να ελέγχεται η γνώμη του από αντιπροσώπους-κομμισάριους ούτε από αρχισυντάκτες και εκδότες, μπορεί ο καθένας μας να προτείνει τρόπους και λύσεις.

Πιο αναλυτικά, τα blogs σήμερα είναι ίσως ότι πιο ζωντανό έχει να επιδείξει η τέταρτη εξουσία, ο Τύπος. Ανώνυμα ή επώνυμα, όλοι μας μπορούμε χωρίς καμία εξάρτηση και τον παραμικρό έλεγχο, να γράψουμε και να εκφράσουμε ότι πραγματικά πιστεύουμε ή αισθανόμαστε. Ο Γουτεμβέργιος μπορεί να αισθάνεται άβολα που καταργήσαμε την αναγκαιότητα της εκτύπωσης αλλά σίγουρα θα μας στέλνει χαμόγελα από εκεί ψηλά κάθε φορά που μια καινούργια ιδέα γίνεται ηλεκτρονικό κείμενο που απευθύνεται στο παγκόσμιο χωριό που λέγεται Γη. Όλοι οι «συγχωριανοί» μας σε τούτο τον πλανήτη, μπορούν να το διαβάσουν και να το σχολιάσουν! Αν δεν είναι αυτό «μετα-αντιπροσωπευτική Δημοκρατία» τότε τι είναι;

Ανάλογα, με τη φυσική του ανεξάρτητη και αυθόρμητη παρουσία του και συμμετοχή του στα δημοτικά συμβούλια της πόλης του ή σε ΜΚΟ, ο πολίτης (δηλαδή όλοι μας) μπορεί να συμμετάσχει στα δημοτικά και κρατικά δρώμενα χωρίς αντιπροσώπους! Έτσι, είμαστε όλοι μας σε θέση να εκφράσουμε γνώμη άμεσα για τα τεκταινόμενα σε αυτοδιοικητικό ή πανελλήνιο επίπεδο και να αναλάβουμε δράσεις για περισσότερη συμμετοχή στα κοινά, χωρίς ανάγκη αντιπροσώπου (βουλευτών, δημοτικών συμβούλων ή δικηγόρων-εργασιολόγων).

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι σήμερα που ζούμε τόσες κρίσεις αλλά η Πολιτεία αγνοεί τρόπους διαχείρισής τους, πρέπει να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε τους πολίτες που νιώθουν και είναι πολιτικά αποκλεισμένοι. Αλλά, πιο πολύ από όλους πρέπει να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε τους κοινωνικά αποκλεισμένους. Κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε την άμεση ανάγκη της Ελλάδας για φυγή προς τα εμπρός από το σημερινό τέλμα.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτή η κινητήρια δύναμη προς τα Εμπρός δεν μπορεί να προέλθει από κανένα κόμμα ή πολιτικό σχηματισμό. Η δύναμη αυτή μπορεί να προκύψει μόνο από τα σώψυχά μας, του καθενός προσωπικά και όλων μαζί. Όλοι μας πρέπει να βρούμε τρόπους να ενώσουμε τις φωνές μας και τις ενέργειές μας σε μια συνισταμένη δύναμη αρνητικής εντροπίας και να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας αλλά και την Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά. Προσωπικά ως δάσκαλος, πιστεύω πως αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα: πώς θα δώσουμε στα βιολογικά μας και τα πνευματικά μας παιδιά όραμα και όρεξη, πώς θα τα εμπνεύσουμε να συμμετάσχουν ουσιαστικά και όχι δια-αντιπροσώπων. Διότι καλές είναι οι εκλογές (μία φορά ανά τετραετία) αλλά καλύτερα θα ήταν αν είχαμε ενεργό συμμετοχή κάθε μέρα, άνευ αντιπροσώπων.

Σε αυτή την πορεία προς μια Μετα-αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, το χρέος μας ως Δάσκαλοι είναι μεγάλο.

Αλλά, αν όχι εμείς (που κουβαλάμε το χρέος της Μόρφωσης), τότε ποιοι;

Αν όχι τώρα (μετά τις αδικοχαμένες 70 ψυχές και τα καμένα 2.000.000 στρέμματα), τότε ποτέ (;)…

Ανώνυμος είπε...

Κατ'αρχήν ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας στο σχόλιό μου.Φαντάζομαι ο χρόνος σας είναι λίγος, οπότε η απάντησή σας έχει ξεχωριστή αξία.Είναι ενθαρρυντικός αυτος ο μικρός διάλογος για εμένα.Συνήθως οι πολιτικοί είναι εξαιρετικά δυσπρόσιτοι στην επικοινωνία.
Μια παρατήρηση σχετικά με το βιβλίο σας Προς μια μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Είναι ελπιδοφόρο να δίνεται μια μάχη εμπροσθοφυλακής επιβεβαιώνοντας το ΠΑΣΟΚ ως ένα προοδευτικό κόμμα, το οποίο τον τελευταίο καιρό εχεί περιοριστεί σε μάχες οπισθοφυλακής.Θέλω να πιστεύω πως το συνέδριο θα προσδώσει νέα δυναμική, ώστε να ξεφύγει το ΠΑΣΟΚ απο την εσωστρέφεια.
Τέλος, σχετικά με το θέμα της FYROM ξαι τη συνεντευξή σας στον Flash.Βρήκα πολύ ενδιαφέροντα αυτα που είπατε και συμμεριζομαι απολύτως τις απόψεις σας. Προσπαθώ να παρακολουθώ τακτικά το blog σας και επιθυμώ να διαβάζω και να σας ακούω πιο συχνά.Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

>Για τον Ανώνυμο "ο κόσμος καίγεται..."
Αυτή είναι μία χαρακτηριστική δήθεν προοδευτική αντίδραση. Χωρίς σχέδιο, χωρίς θεωρητική προετοιμασία, χωρίς στοχασμό, δεν υπάρχει αυτοτελής πολιτική δράση.Αντιπολίτευση δεν είναι οι αντικυβερνητικές κορώνες, αλλά η διατύπωση μίας άλλης προγραμματικής πρότασης που πείθει τον κόσμο.<

Δυστυχώς κ. Βενιζέλο πήγατε από την δυναμική ρήση για "θνησιγενή νομιμοποίηση" στο νεφελώδη θεωρητικό στοχασμό. Θέλετε δηλαδή να πείσετε τον κόσμο ότι ο αέναος, ανεφαρμοστος σχεδιασμός είναι προοδευτικότερος από τη δυναμική αντιπολίτευση δηλ. την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όσων σας ψήφισαν; Τι κρίμα για σας που ο κόσμος δε φαίνεται να συμμερίζεται αυτό τον πρωτόγνωρο ορισμό της προοδοευτικότητας. Αυτό που λέτε εσείς προοδευτικότητα είναι ο ορισμός της συντήρησης. Όσο για την αποστροφή προς τις "κορώνες" φαίνεται ότι έχετε αρκετό περίσσευμα - και εσείς και οι απέναντι- όταν ασχολείστε με την εσωκομματική αντιπολίτευση. Μέχρι να διατυπώσετε κ. Βενιζέλο την προγραμματική σας πρόταση θα έχουν περάσει ασφαλιστικά, συνταγματικές αναθεωρήσεις, αναγνωρίσεις κοσοβου-φυρομ, νεο σχεδιο για κυπρο και ενδεχομένως εκλογές. Μείνετε λοιπόν κλεισμένος στο γραφείο σας υποτάσσοντας τη γνήσια πολιτική δράση στον μικροκομματικό καιροσκοπισμό αλλά επιτρέψτε σε όσους πίστεψαν πριν από λίγο καιρό ότι κάτι μπορεί να αλλαξει στο πασοκ, να είναι εντελώς απογοητευμένοι. ΚΑι επειδή γνωρίζετε ότι θεωρητικά στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα να είστε βέβαιος ότι αυτή η απογοήτευση θα εκφραστεί. Καλή συνέχεια στο δρόμο σας

Ανώνυμος είπε...

Κ. Βενιζέλο

Σίγουρα αυτή την εποχή βρίσκεστε σε μεγάλο δίλλημμα. Εμείς όλοι που σας ψηφίσαμε περιμέναμε από εσάς τόλμη και πρωτοβουλία. Βλέποντας το ΠΑΣΟΚ να καταρρέει και μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων να στρέφεται προς το ΣΥΡΙΖΑ, αναρρωτιόμαστε αν θα παραλάβετε κόμμα ή απόκομα. Γι αυτό κάντε κάτι πριν είναι πολύ αργά. ....

anonymous είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

16% ο συνασπισμός και ο γαπ δίνει συνέντευξη για αλλαγή του άρθρου 16!!! κ. Βενιζέλο έχετε κάποια ερμηνεία γιαυτό το φαινόμενο; Να ψάξω σε κανενα βιβλίο ψυχιατρικής για να βρω την αιτία η είμαι υπερβολικός;
Επίσης μπορείτε να μας απαριθμήσετε σε απλά λόγια τους τομείς στους οποιους σήμερα το πασοκ διαφερει ριζικά από την πρακτική της νδ; Την κυβερνητική συμμαχία με συν την βλεπετε ως ενδεχόμενο για τις επόμενες εκλογές; Διότι σκεφτομαι ότι αφου δεν αλλάζει τελικά το πασοκ εκ των έσω μηπως χρειαστεί να αλλάξει από την πίεση του συν οπότε γιατί να μην ψηφίσω και εγω προς αυτή την κατεύθυνση;

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν συγχαρητήρια για το νέο σας βιβλίο.
Δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ ιδιαίτερα για τον κατήφορο του ΠΑΣΟΚ στα γκάλοπ.
Βλέπω τον ΣΥΝ στο 16% και το ΠΑΣΟΚ στο 28% και νομίζω ότι πρόκειται για φάρσα.
Το ΠΑΣΟΚ δείχνει αδύναμο και ανήμπορο να υψώσει ανάστημα στις αυθαιρεσίες ενός γνήσιου δεξιού καθεστώτος.
Ο απλός ΠΑΣΟΚικός κόσμος υποφέρει από τους κομματικούς φύλακες της ΔΕΞΙΑΣ και αισθάνεται να μην υπάρχει ελπίδα.
Αποκαρδιώνεται όταν βλέπει προβεβλημένος ΠΑΣΟΚους σε τοπικό επίπεδο να αλλάζουν στρατόπεδο προς εξυπηρέτηση ατομικών και οικογενειακών συμφερόντων.
Αποκαρδιώνεται όταν βλέπει να συρρικνώνεται το κίνημα.
Αποκαρδιώνεται όταν βλέπει ότι το κόμμα, που στηρίζει μια ζωή, αδυνατεί να τον στηρίξει, να του δώσει ελπίδα και προοπτική. Αδυνατεί να του δώσει απλές και πειστικές λύσεις στα καθημερινά του προβλήματα.
SOS

Ανώνυμος είπε...

Για να δείτε τον πραγματικό λόγο που ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης επιτίθεται στο ΣτΕ και γιατί θέλει να "ξηλώσει" τον πρόεδρο του Ε' Τμήματος μέσω νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί. Κυνηγάει λοιπόν το κράτος τα μπλογκς; Τώρα θα αρχίσει το δικό τους "κυνηγητό"...

Έχουν πάθει πλάκα με το γεγονός ότι το Ε' Τμήμα έβγαλε μία απόφαση - εισήγηση που ενδεχομένως να "σπάσει" τους δεσμούς πολιτικών - επιχειρηματιών και τώρα κάνουν ότι μπορούν για να μην υιοθετήσει την απόφαση αυτή η Ολομέλεια του ΣτΕ. Και όλα αυτά πίσω από το τεράστιο σκάνδαλο της ανέγερσης του "The Mall".

http://andjusticeformall.blogspot.com/2008/02/blog-post.html

http://andjusticeformall.blogspot.com/2008/02/and-justice-for-mall-part-2.html

http://andjusticeformall.blogspot.com/

Ο κ. Βενιζέλος είχε νομοθετήσει υπέρ του Mall.

harrygrath είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται ότι τα παραδοσιακά ΜΜΕ και οι πολιτικοί έχουν θορυβηθεί από την επιτυχία των blogs και την απήχηση των bloggers στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
Είναι προφανές ότι επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τον απλό πολίτη και να το φιμώσουν!
H ελευθερία στην έκφραση που δίνουν τα blogs ενοχλούν το κατεστημένο. Είναι κάτι που τους φοβίζει διότι ακριβώς δεν μπορούν να το ελέγχουν...
free free bloggers!

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να ακολουθήσουμε στρατηγική και πολιτική προσανατολισμένη στο μέλλον και όχι αιχμάλωτη στο παρελθόν, δηλαδή πρέπει να αποκτήσουμε συναίσθηση της ευθύνης μας γι’ αυτόν τον τόπο τον οποίο και κληθήκαμε να υπηρετήσουμε.
Και μην ξεχνάμε «Ένα ρητό λέει: "Αν αποτύχεις να προετοιμαστείς, προετοιμάζεσαι να αποτύχεις». Η επιτυχία απαιτεί προετοιμασία. Γνώση, μαζί με προετοιμασία, εμπειρία και όποιο ταλέντο υπάρχει, αποτελούν τη συνταγή της επιτυχίας.
Δηλώνω συνοδοιπόρος σας στο δρόμο της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, σε ένα δρόμο που "όπως έλεγε ο Αννίβας ο Καρχηδόνιος" ή θα τον βρούμε...ή θα τον δημιουργήσουμε...

Σοφία Πάνου είπε...

@Izabet
Πολύ ενθουσιώδες το σχόλιό σου, χαίρομαι για την διάθεση/τοποθέτησή σου για την αναγκαιότητα ανάληψης ευθυνών και συμφωνώ μαζί σου.

harrygrath είπε...

Ευτυχως που ο Μπεν,σαν σωφρων πολιτικος,συνεβαλε στη δημιουργια του αριστουργηματικου Μωλλ,αντι να το δωσει σε βλαχοδημαρχους αρχισκουπιδιαρηδες,να το κανουν "χωρο πρασινου",δηλαδη δημοσιο ουρητηριο σκυλων...

Ανώνυμος είπε...

Πιάνομαι από το σχόλιο του chris για τα blogs,συμφωνώντας βέβαια με όσα γράφει.
Τα παραδοσιακά ΜΜΕ ενοχλούνται πολύ από τη δράση των blogs ,
γιατί έχουν χάσει πλέον το μονοπώλιο της μαζικής πληροφόρησης.
Έτσι εξηγούνται και οι κραυγές τους στα κανάλια.
Ας μην αναζητούν φαντάσματα και εξωτερικούς εχθρούς όμως.
Ας μην ψάχνουν στο Διαδίκτυο τις αιτίες για τις οποίες τα δελτία τους και οι ίδιοι ως πρόσωπα έχουν περιπέσει στην ανυποληψία.
Το ΠΑΣΟΚ μου θυμίζουν:ψάχνουν κι αυτοί για αόρατους εχθρούς σαν τον Δον Κιχώτη και δεν πάνε να κοιταχτούνε στον καθρέφτη για να καταλάβουν τι φταίει...

argyris είπε...

Δυστυχώς το παιχνίδι με τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ ήταν στημένο. Είναι γνωστό στους παροικούντες ότι όποιος έχει την σφραγίδα έχει αβάντα από 10 μέχρι και 20% ανάλογα με το τι μηχανισμό έχει. Τα περί λαθών του Βενιζέλου (έπρεπε να βγεί έτσι ή κάπως έτσι) είναι μπούρδες. Δεν ήταν τυχαίο ότι όλοι οι εργατοπατέρες, αργόσχολοι και συνδικαλισταράδες τρέξανε να κάνουν φιέστες για τον Γιώργο. Τον {αριστερό} που όμως ήταν κορυφαίος υπουργός του {δεξιού} Σημίτη και διάδοχός του.
Αν μετά το συνέδριο που παρεπιμπτόντως δεν ενδιαφέρει κανέναν, δεν αλλάξει το ΠΑΣΟΚ αρχηγό, ο τελευταίος να μην ξεχάσει να κλείσει την πόρτα. Αυτά και καλή δύναμη.

Ανώνυμος είπε...

Ο ηγέτης είναι ο συναισθηματικός οδηγός της ομάδας.
Η επίδραση της αληθινής ηγεσίας προχωράει παραπέρα από το αν ένα έργο ολοκληρώθηκε.
Η αρμονία πηγάζει από την πεποίθηση με την οποία ο ηγέτης εκφράζει τα θετικά του συναισθήματα.
Τις ίδιες ευθύνες βεβαίως έχουμε ο καθένας μας ξεχωριστά...

mag είπε...

Η ασχολία με υγιή πράγματα δείχνει ότι πάμε καλά.
Κατά τα άλλα ή στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε.
Ο όρος αμηχανία είναι φτωχός για τη στάση της αντιπολίτευσης.
Μήπως το επόμενο βήμα να είναι ένα εγχειρίδιο για "μια μετα-αντιπροσωπευτική αντιπολίτευση" αφιερωμένη εξαιρετικά όπου δει?
Πίκρα κάθε μέρα πριν και μετά πίκρα....
ΥΓ
τα συγχαρητήρια σας τα έδωσα προσωπικά.
Την ομιλία την απήλαυσα live.
Για το βιβλίο θέλω χρόνο να το μελετήσω... μετά θα πω πιο αναλυτικά.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλε, θα θέλαμε να φιλοξενήσουμε στο blog μας, http://hellastv.blogspot.com τις απόψεις σας για το θέμα που έχει προκύψει με τα blogs και για τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Και εμείς αλλά και άλλα blogs θα θέλουνε να φιλοξενήσουν την απάντηση σας.
hellastv@gmail.com

harrygrath είπε...

Ενα σχολιο Βαγγελη για το ψυχοπαθητικο παραληρημα του...ανοιχτα Χρυσαυγιτη πια,
Mickey Θεοδωρακη,
συνθετη του Υμνου της 4ης Αυγουστου ?

Σε τι διαφερει η εθνικη ιδεολογια του Πασοκ απο το καθεστως Μεταξα ?

giorgos είπε...

το θεμα ειναι πολύ πιο πολύπλοκο
αλλά ρωτώ
τα λιμάνια τον ΟΤΕ την ΔΕΗ κλπ
ποιοι και με τι χρήματα τα έκαναν.
αυτοι που κάποτε πλήρωσαν ποιό το όφελος τους απο το ξεπούλημα αυτών.
νομικά έχει τη δυνατότητα το κράτος να τα παραχωρεί στην ουσία στους ιδιώτες.

Ανώνυμος είπε...

Πρόεδρέ μου,
Τι θα γίνει με την καθεστωτική δημοσιογραφία; Εξηγούμαι: Εδώ και πολλά έτη, το "Βήμα", η "Καθημερινή", η "Ελευθεροτυπία", το "Έθνος", ο "Ελ.Τύπος" έχουν γεμίσει από αρθρογράφους με τεράστια προβολή και έντονη παρουσία με ηγεμονικά, θαρρείς, χαρακτηριστικά (Πρετεντέρης, Σωμερίτης, Μπουκάλας, Καρκαγιάννης, Τσιχλιάς, Καμπύλης, "Ιοί" κλπ.κλπ.) σκοπός των οποίων έχει ταχθεί η διακωμώδηση και κατασυκοφάντηση οποιασδήποτε εννοίας πατριωτισμού και παράδοσης. Το "ελληνικό" θέλουν να το ταυτίσουν με το παρωχημένο και ευτελές και τον πατριωτισμό με την ακροδεξιά και τον φασισμό!
Στο σχολείο μάθαμε ότι απάντων τιμιώτερον εστί η πατρίς και μάλιστα η γλυκιά ελληνική μας πατρίδα και οι κύριοι αυτοί αδίστακτα πατρονάρουν ξένα συμφέροντα, ακόμη και εχθρικά προς την Ελλάδα με μουσολινική, τολμώ να πω, αλαζονεία και ιταμότητα, έχοντας, προφανώς, ισχυρότατες πλάτες να τους υποστηρίζουν! Στην ίδια γραμμή και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και μάλιστά τα πέντε μεγαλύτερα, ασύδοτα εντελώς, κανάλια, τα οποία δεν χορταίνουν να προβάλουν την ανηθικότητα και την ανοησία στον υπέρτατο βαθμό, ενώ έχουν καταστεί και άκρως επικίνδυνα με την ανεύθυνη και προκλητικά αναληθή και τρομοκρατική ειδησεογραφία τους!
Εμείς ο λαός, έχομε κυριολεκτικώς χαζέψει και ούτε διαμαρτυρόμεθα ούτε αντιδρούμε, αλλά αγοράζομε τα DVD των εφημερίδων και βλέπομε τα αισχρά προγράμματα των τηλεοράσεων σαν να αγνοούμε την δηλητηριώδη προπαγάνδα που τα συνοδεύει, εσείς δε οι πολιτικοί έχετε εξώσει απο την ατζέντα σας το ζήτημα τούτο, αν και είναι καίριο και σοβαρό, δίδοντας την εντύπωση ότι αφεντικά του τόπου είναι οι εκδότες και μεγαλομέτοχοι των προαναφερομένων εντύπων και καναλιών, φανεροί και κρυπτόμενοι!
Τι θα γίνει; Εφόσον, κακώς κατά την γνώμη μου, αποφάσισες να παραμείνεις στο ΠΑΣΟΚ, αντί να ανασυστήσεις την παράταξη του Δημοκρατικού Κέντρου και να βοηθήσεις να πνεύσει ζωογόνος αέρας ανανέωσης της πολιτικής μας ζωής, βοήθησε τουλάχιστον (όσο θα παραμείνεις στο παρακμιακό αυτό και ημιθανές κόμμα) τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην αντιμετώπιση του φαινομένου τούτου και συμμαχείστε με την κυβέρνηση για να δοθεί δραστική λύση! Ειδικότερα, προτείνω συνοπτικώς τα εξής:
1. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να εκδώσουν επίσημα κομματικά όργανα (εφημερίδες) και επί ημερησίας ακόμη βάσεως, ώστε στον λαό να φθάνουν ανόθευτες οι θέσεις τους, χωρίς την νοθεία της ασύδοτης διαπλοκής.
2. Να λυθεί οριστικά και αμετάκλητα το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων με την καθιέρωση της υποχρέωσης να ανακοινώνονται τα στοιχεία των χρηματοδοτών κομμάτων και μεμονωμένων υποψηφίων και με την λήψη και άλλων κατάλληλων θεσμικών μέτρων (αν θέλετε, μπορείτε).
3. Να δρομολογηθούν διαδικασίες για την κατάργηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση και την επανασύσταση του αυστηρού κρατικού ελέγχου των προγραμμάτων τους. Ευκολότερα, πράγματι, ορισμενοι πολιτικοί συζητούν την... μετατόπιση των ελληνικών συνόρων, παρά διανοούνται να θίξουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στον ευαίσθητο τομεά της ενημέρωσης! Ως πότε; Αφού όλοι ομολογούν ότι το πείραμα της ιδιωτικοποίησης της ενημέρωσης απέτυχε οικτρά.
2. Ενθάρρυνση νέων επιχειρηματιών με αγνή ελληνική συνείδηση να εισέλθουν στον χώρο του τύπου. Καθιέρωση του θεσμού των αυτοδιαχειριζόμενων εφημερίδων, ήτοι εφημερίδων στις οποίες δεν θα συμμετέχουν επιχειρηματίες, αλλά θα ανήκουν σε εταιρείες δημοσιογράφων και θα επιδοτούνται απο το κράτος βάσει γνωμοδότησης ανεξάρτητων επιτροπών εμπειρογνωμόνων (άμεμπτων και κοινά αποδεκτών ανθρώπων του πνεύματος) με κριτήριο όχι τόσο την κυκλοφορία, όσο την ποιότητα και αντικειμενικότητα της ύλης.
Πρόεδρέ μου,
Είσαι από τους λίγους, αν όχι ο μόνος πολιτικός, που δύνασαι να εμπνευσθείς θεσμική διέξοδο στο μέγα αυτό ζήτημα, η ασύδοτη εξέλιξη του οποίου απειλεί ακόμη και την ακεραιότητα της χώρας, αφού οι ανεύθυνοι δημοσιογράφοι και εκδότες εργάζονται ως πέμπτη φάλαγγα, που υπονομεύει την ασφάλεια και την ευημερία του λαού μας. Πρότεινε αυτά που πρέπουν και βοήθησε να βρεθεί συναινετική λύση. Τουλάχιστον εδώ ομονοείστε κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου. Αν κατορθώσετε να διασπάσετε αυτήν την φάλαγγα της συνομωσίας, της διαπλοκής και της διαφθοράς το επίτευγμά σας θα είναι μέγα!

Ανώνυμος είπε...

REPUBLIC OF MEZADONIA!!!

Δέχθηκαν να αλλάξουν τη σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας. Γιατί να μη δεχθούν παραποίηση και του προκατασκευασμένου συνταγματικού τους ονόματος;

Η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει και να μη δεχθεί όνομα του γειτονικού κράτους, το οποίο θα περιέχει οποιοδήποτε παράγωγο του ονόματος "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ".

REPUBLIC OF MEZADONIA!!!

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλο,

είμαι σε κατάσταση ελαφρού ΣΟΚ μετά το γκάλοπ που δημοσιεύει το αυριανό ΒΗΜΑ.
Δεν έχω να πω τίποτε εκτός από μία μικρούλα λεξούλα:

SOS!

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα πρόσφατα μια συνέντευξη σας σε μια εφημερίδα(ελευθεροτυπία,αν δεν κάνω λάθος)και μπορώ να πω πώς οι απόψεις σας για τα θέματα των σκοπίων,της εσωτερικής πολιτικής ήταν ορθές κατά την άποψη μου,όμως πρέπει να σταματήσετε με κάθε τρόπο την αιμορραγία του ΠΑΣΟΚ.Είδατε τι γίνεται με τον Κο Τσίπρα?Το πολιτικό κόστος και βάρος του ΠΑΣΟΚ λόγω του κυβερνητικού παρελθόντος του είναι πολύ μεγάλο και δεν ξέρω πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ανασυνταχτεί αυτό το κίνημα.Πολύ φοβάμαι οτι το τίμημα που θα πληρώσει το ΠΑΣΟΚ για τις "αμαρτίες" του θα είναι βαρύ!

Ανώνυμος είπε...

23% ????
Κλινικά νεκρό το πασοκ. Μόνο με τεχνητά μέσα κρατιέται στη ζωή.
Αδικια πάντως να υπάρχουν 2 νεες δημοκρατίες. αρκεί μια οπότε πρέπει να κλείσουν τα μηχανήματα που κρατούν στη ζωή το πασοκ για να μην ξοδευόμαστε κιόλας.
Τα συλληπητήρια μου στα στελέχη του.
Άντε να ζήσουμε να το θυμομαστε. Ελαφρύ το χώμα που θα το σκεπάσει

Unknown είπε...

Θα φροντίσω να το προμηθευτώ σύντομα,καλή επιτυχία.

Ανώνυμος είπε...

Ξερετε ειναι παραξενο να εχουν καταρευσει οι πολιτικες δομες δεκαετιων ,ενα παιδι να σκυλευει ψηφους του ΠΑΣΟΚ,ολοι οσοι αγαπουν το ΠΑΣΟΚ να εχουν αηδιασει απο την συμπεριφορα των καποιων κομπλεξικων και καποιων αστεια φιλοδοξων στελεχων και ο Βενιζελος να ειναι φιμωμενος με την πλατη στο τοιχο φοβουμενος μην τα χρεωθει ολα αυτα.Ισως ειναι και αυτο ενα μαθημα πως εκανες καποια ευκολα δυσκολα.Χρειαζεται διπλη προσοχη αυτη τη στιγμη.Ο κοσμος σε ξερει δε χρειαζεται ν αποδειξεις τιποτα.Καλη υπομονη

Ανώνυμος είπε...

η στιγμη των εξελιξεων ειναι ,θελοντας και μη ,η ωρα που το ΠΑΣΟΚ γινεται τριτο κομμα.Εκει ειναι που χρειαζεται περισσοτερη υπομονη .Εκει θα παιξει απο μονο του το βαρυ χαρτι Βενιζελος.

Ανώνυμος είπε...

Βλέποντας το 20άρι του Τσίπρα στην τελευταία δημοσκόπηση, ξαναδιάβασα τα μηνύματα που στέλναν εδώ οι bloggers αμέσως μετά τις εσωκομματικές εκλογές:

Ένας έγραφε "πάμε γερά για το 20%". Ο καλύτερος! Μεγάλε, έπρεπε να βάλεις στοίχημα...

Ένας άλλος έγραφε για όσους ψήφισαν Βενιζέλο «αν θέλετε να φύγετε δεν σας κρατάει κανείς». Έφυγαν, ρε μεγάλε, πήραν των οματιών τους κι έφυγαν. Ησύχασες τώρα?

Ένας τρίτος έγραφε: «Μ’ αυτή την ψήφο, αυτό το ΠΑΣΟΚ έδωσε μια εντολή και μια κατάρα στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη: τη μετατροπή της σε Ένωση Κέντρου».

Και κάποιος άλλος, last but not least, είπε το αμίμητο: «Φτου! Πάλι Αλαβάνο θ’ αναγκαστώ να ψηφίσω στις επόμενες εκλογές...». ΤΣΙΠΡΑ, ρε μεγάλε, ΤΣΙΠΡΑ !

Ανώνυμος είπε...

Ο άστεγος που οίδε το Όνειρο του Μ…..?
Για σου άγνωστε δεν με ξερής αλλά και εγώ πέδη περπάτησα στα σοκάκια της πόλης σου τότε που όλοι ήταν σαν μια κινούμενη μάζα ιδεών .
Άστεγος από ιδέες
Άστεγος από οράματα
Άστεγος από κινήματα και ιδεολογήματα ………ένα κινούμενο τσόφλι σε μια περίεργη φουρτούνα στην ζωή μου .
μία φιλί που έχει βιβλιοπωλείο ……….μου είπε μια μέρα ζηλεύω τους ανθρώπους που ξέρουν την ποριά τους …………Γέλασα……..?
Ίδρυμα Καραμανλή
Ίδρυμα Μητσοτάκη
Ίδρυμα Παπανδρέου
Ίδρυμα Σημίτη σε λίγο ………
Αλήθεια μήπως περνούν επιχορηγήσει από το κράτος η από εισφορές φύλλων ……..
Πραγματικά δεν ξερό .
Τρίπολη
Περίεργο μέρος περίεργα σοκάκια ………περίεργη ιδεολογικοί φουρτούνα ……?
Πόση δουλειών αλήθεια στο κράτος σε αυτήν την πόλη και πόση από έξω …..ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ ………
Ο άστεγος που οίδε το Όνειρο του …..Μ…….!
Ένας καλός φίλος κριτικός μου είπε κάποτε γιατί να μην ………πληρωνόμαστε από το κράτος………..
Τη κοινό έχουν αυτά τα διό άγνωστε ……….άγνωστη κυρά τον ονείρων μου ……..μάλλον τίποτα και η διό σκέφτονται οπός όλοι η θνητή έλληνες .
Ο άστεγος που κρυώνει και στο τέλος ………..ταξιδεύει στο αιώνιο Όνειρο ……..
Μάλλον δεν είχε την τύχη να πληρώνετε από το κράτος
Μάλλον η γονής του δεν προνόησαν πως θα πάγωνε και το κορμί θα έμενε εκεί στην ξυλιασμένοι γωνίτσα του ……..μια θυμωμένοι σκέψη κιλά .
Μεταλλάσσομαι προδίδω το αρχικό Όνειρο μου ……..pigkouinos………αγριεύω γίνομαι η εσωτερικοί μετάλλαξη της σκληρής πραγματικότητας ένας αγριεμένος λύκος ……….likos……..?
Κάποτε μου τα έχωσε ένας που χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο γιατί λέει παίρνω την ιδεολογία και την σκέψη του λύκου ……σκέφτηκα πόλη γέλασα μετά …………μήπως χάνομε στα χιονισμένα βουνά τον Αγράφων που …………..λατρεύω ………….το χωριό της μαμάς ……
Η μεταλλαγμένη κοινωνία μας δεν έχει ζωντανή ιδεολογία ούτε βέβαια ……προζδιορησους μόνο μετάλλαξη ιδεών και εικόνων σαν αυτά που ξεχνιούνται και επαναλαμβάνονται …………….άγνωστη κυρά της ψευδαισθήσεις μου μάλλον …..δεν υπήρξες ποτέ .
Οπός όλοι αυτή που καπηλεύονται λέξης και στην ζωή ……..απλός σφυρίζουν αδιάφορα.
Ο άστεγος θάφτηκε από την κοινωνία που προσπερνά αδιάφορα ………τη τους νοιάζει αλήθεια αφού δεν ανήκουν στην Αγγελή τους .Και αν φίλε μου ξαφνικά βγεις από την αγέλη όχι εσύ τα πεδία σου τότε ……..
Μάλλον η ψυχή του άστεγου θα έχει ζεστασιά στο μεγάλο ταξίδι του ………

ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ
Υποκλίνεται ένας …………Αγράμματος……….?2/1/2009 8:01 μμ

ShareThis