Πέμπτη, Μαΐου 31, 2007

Για την Αμαλία

Όλο το blog της Αμαλίας το κατέθεσα στη Βουλή ως αναφορά και άρα ως αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τους Υπουργούς Υγείας, Απασχόλησης και Δικαιοσύνης.

Τετάρτη, Μαΐου 30, 2007

Για την Αμαλία

Πριν από αρκετές εβδομάδες ένα μήνυμα εδώ μου υπεδείκνυε να δω fakellaki.blogspot.com και έτσι γνώρισα την περιπέτεια της Αμαλίας. Σχεδόν ταυτόχρονα υπήρξε το μεγάλο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης. Και πράγματι καμία έκθεση ειδικών, κανένα πολιτικό κείμενο για την κατάσταση του συστήματος υγείας δεν μπορεί να συγκριθεί με όσα έγραψε και κυρίως με όσα βίωσε η Αμαλία.
Όλα όμως αυτά φαίνονται πολύ αχνά μπροστά στον πόνο, το βαθύ αίσθημα αδικίας και την δίκαιη οργή της Αμαλίας. Τί μπορούσε να της πει ένας πολιτικός, που να μην φαντάζει κοινότοπο και ουσιαστικά αδιάφορο;
Ελπίζω και εύχομαι να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη όλα όσα λέμε τώρα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό όμως δεν θα είναι ούτε επαρκές μνημόσυνο για την Αμαλία ούτε παρηγοριά για την οικογένεια της.
Μπορεί όμως να είναι μία μικρή ένδειξη πως κάτι κινείται στον τόπο μας, πως όχι μόνο καταλαβαίνουμε ποιά είναι η πραγματικότητα, αλλά θέλουμε και να την αλλάξουμε. Και ευτυχώς η Αμαλία είχε το σθένος και την ικανότητα να αναδείξει όχι μόνο τις σκοτεινές, αλλά και τις πολλές φωτεινές όψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ανθρώπων που το υπηρετούν.
Δυστυχώς όμως δεν αρκούν αυτοί για να εξισορροπήσουν και να εξαφανίσουν τις κακές πρακτικές που ενοχλούν βαθιά και κυρίως ταλαιπωρούν και εκθέτουν σε κίνδυνο συνανθρώπους μας.

Δευτέρα, Μαΐου 14, 2007

Blog

Στην Ελευθεροτυπία του Σαββάτου δημοσιεύτηκε ένα σχόλιο μου για τα μπλογκ το οποίο θεωρώ σωστό να επαναλάβω εδώ.

Τετάρτη, Μαΐου 09, 2007

Τελευταίες δραστηριότητες...

Τρεις ομιλίες σε πανεπιστημιακούς χώρους, σε εκδηλώσεις οργανωμένες από την ΠΑΣΠ είχα την ευκαιρία να κάνω την προηγούμενη εβδομάδα ενόψει των σημερινών (9.5.2007) φοιτητικών εκλογών. Μίλησα στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο και στη Θεσσαλονίκη και συζήτησα με φοιτητές όλων των αντιλήψεων που εκφράζουν την αγωνία τους για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο, για το εργασιακό και προσωπικό τους μέλλον, αλλά και για την κατάσταση της χώρας που ταλανίζεται μέσα σε ένα κλίμα απαισιοδοξίας και καθολικής αμφισβήτησης.
Το Σάββατο (5.5.2007) επισκέφθηκα τη Δράμα όπου συναντήθηκα με το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής, συζήτησα με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης και μίλησα σε ανοικτή εκδήλωση που οργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ με θέμα την πολιτική συγκυρία και τις προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, την Κυριακή (6.5.2007) μίλησα στη Θεσσαλονίκη στο Ολύμπιον, στη Πλατεία Αριστοτέλους με θέμα : «Από το σκάνδαλο των ομολόγων στο μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος» και κάνοντας τη τη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση δεν έχει πια την πολιτική και ηθική δυνατότητα να χειριστεί με κάποια προοπτική το ασφαλιστικό, παρουσίασα τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό, τις οποίες είχα την ευκαιρία ήδη πριν από ένα περίπου χρόνο να παρουσιάσω στη Βουλή, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, που υποτίθεται θα συντόνιζαν τον διάλογο για το ασφαλιστικό.
Ο διάλογος όμως αυτός δυστυχώς εγκαταλείφθηκε για να αντικατασταθεί από περιοδικά επαναλαμβανόμενες κινδυνολογίες και απειλές κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που ευτυχώς αναγκάστηκε νε εγκαταλείψει τώρα η κυβέρνηση μετά την ανάδειξη του ζητήματος των ομολόγων. Αυτή η τελευταία ομιλία μου μόλις απομαγνητοφωνηθεί θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μου, γιατί ο σχετικός διάλογος είναι πάντοτε αναγκαίος και χρήσιμος.

Πέμπτη, Μαΐου 03, 2007

Τι απέγινε η Θεσσαλονίκη του πολιτισμού;

Αυτό ήταν το θέμα της δημόσιας συζήτησης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία μου το περασμένο Σάββατο 28 Απριλίου 2007 στην Αποθήκη 1 του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εκπροσώπων διαφόρων φορέων της πόλης και κυρίως πολιτών που θεωρούν το ζήτημα αυτό κρίσιμο για το ίδιο το μοντέλο και τις προοπτικές ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης.
Εδώ βρίσκονται τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συζήτησης αυτής που μπορεί να συνεχιστεί και από εδώ, εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον.

ShareThis