Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2007

Νέα ερώτηση...

"Με εξέπληξε δυσάρεστα η 72859/9.7.2007 απάντηση του κ. Υπουργού Υγείας στην ερώτηση και την αναφορά μου για τη γνωστή τραγική υπόθεση της Αμαλίας Καλυβινού και της ιστοσελίδας της. Μετά από σαράντα ολόκληρες ημέρες (1.6.2007 η ερώτηση, 10.7.2007 η απάντηση), κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής, το κατεξοχήν αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει να πει τίποτα συγκεκριμένο ! Αρκείται να πει ότι τα θέματα που έθιξε η Αμαλία στην ιστοσελίδα της «αποτελούν το περίγραμμα μερικών από τα πιο σοβαρά θέματα στο χώρο της υγείας αλλά και της δημόσιας διοίκησης γενικότερα», ότι πολλά από αυτά έχουν καταγραφεί στην έκθεση ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας και ότι η ιστοσελίδα … μελετάται! Στο μεταξύ όμως ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι ήδη έχει παραγγελθεί και διεξάγεται ποινική προκαταρκτική εξέταση για όλες τις καταγγελίες της Αμαλίας, ο δε κ. Υπουργός Απασχόλησης προσπάθησε (ανεπιτυχώς μεν, αλλά προσπάθησε) να μεταφέρει απάντηση των υπηρεσιών του ΙΚΑ ως προς τις συγκεκριμένες αναφορές της Αμαλίας για τις διαδικασίες έγκρισης των φαρμάκων που είχε ανάγκη.
Ερωτάται συνεπώς ο κ. Υπουργός
1. Έχει συνεννοηθεί και συντονιστεί με τους κ.κ. Υπουργούς Δικαιοσύνης και Απασχόλησης;
2. Τι μέτρα πρόκειται να λάβει για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων και επώνυμων καταγγελιών της Αμαλίας; Δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός του ΕΣΥ από όσους αναφέρονται δυσμενώς στην ιστοσελίδα της Αμαλίας που να πρέπει να ελεγχθεί; Δεν υπάρχει ούτε μία πρακτική ή μία διαδικασία από όσες μνημονεύει μέσα από την εμπειρία της η Αμαλία που να απαιτεί άμεση επέμβαση του αρμόδιου Υπουργού έστω για την βελτίωση της; Δεν προέκυψε η ανάγκη να χορηγηθεί καμία οδηγία στις ΔΥΠΕ και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ; Δεν προέκυψε η ανάγκη για κάποια παρέμβαση και απλούστευση στις σχέσεις μεταξύ ΕΣΥ και ΙΚΑ;"

61 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σας τιμά το ενδιαφέρον σας για την Υπόθεση της Αμαλίας. Θέλω να ελπίζω ότι θα δείχνατε το ίδιο ενδιαφέρον και στην περίπτωση που θα είσαστε εσείς ή θα γίνετε Υπουργός.
Είναι επιτέλους καιρός να δούμε σ' αυτή τη χώρα να αποδίδεται δικαιοσύνη στο τομέα της Υγείας.
Δεν θυμάμαι πριν πόσα χρόνια, είχε γίνει κάποιο γκάλοπ σχετικά με τη διαφθορά στη Δημόσια Διοίκηση το υψηλότερο ποσοστό το είχε ο κλάδος της Υγείας - αυτό τα λέει όλα υποθέτω.

Παρρησία είπε...

Με το εισαγωγικό σας σχόλιο αδικείτε το συνάδελφο σας βουλευτή και υπουργό κ. Αβραμόπουλο.

Δηλαδή, για να έχουμε καλό ερώτημα, εσείς στη θέση του τι θα απαντούσατε, κ. Βενιζέλο?

Δεν νομίζετε ότι η υποτιθέμενα θλιμμένη-οργισμένη στάση σας, πάει πολύ?

Π

ΗarryTsopanos είπε...

Και πιστευετε οτι αυτοι οι υπανθρωποι εχουν καθολου ευαισθησια η αισθημα ευθυνης ωστε να μπουν στον ελαχιστο κοπο να ενδιαφερθουν για τετοια .....μικρα προβληματα?
Αλλωστε την ιδια αντιμετωπιση θα ειχε το προβλημα αν υπουργος ηταν καποιος του Πασοκ.
Μια ολικη ανατροπη του συστηματος μονο ισως ελυνε το προβλημα.Ξερετε ποσων ευχη ειναι να πεσει μια βομβα στο κοινοβουλιο την ωρα της ονομαστικης ψηφοφοριας για τις αυξησεις των βουλευτων,ωστε να ειστε ολοι παροντες?

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλε, σε πόσες μέρες είναι υποχρεωμένος να σας απαντήσει ο κ. Αβραμόπουλος;

kwstask είπε...

Καλησπερα κι απο εμενα κυριε Βενιζελο.Πιστευω πως πρεπει να υπαρχουν ευθηνες,οι οποιες πρεπει να αποδοθουν,γιατι οπως ολοι θυμομαστε η Αμαλια ειχε πει στο μπλογκ της οτι το φαρμακο,του οποιου τη συνεχεια δεν ενεκριναν γραφειοκρατοντας καποιοι,την βοηθουσε και οι ογκοι της αρχιζαν να μικραινουν,η αναπνοη της να γινει καλυτερη.Αρα αυτοι που κακως δεν ενεκριναν τη συνεχεια της χορηγησης του φαρμακου,εχουν ευθηνες για τον αδικο θανατο της! Αν το ενεκριναν,η Αμαλια ισως και να ηταν κοντα μας τωρα...Επισης ευθηνες εχουν και ολοι οι γιατροι που δεν μπορεσαν να διαγνωσουν το καλοηθες νευρινωμα,με αποτελεσμα αυτο να γινει κακοηθες νεοπλασμα που ειχε ως συνεπεια το κοψιμο του δεξιου ποδιου της Αμαλιας και τελος τον αδικο θανατο της!Πιστευω πως υπαρχουν ευθηνες και η κυβερνηση οφειλει να τις αποδοσει και να τιμωρησει αυτους που ευθηνονται.Αν θελει ακομη να λεγετε κρατος προνοιας!

Eleni V. Antoniadou είπε...

Στις φυλακές και τα νοσοκομεία καθρεπτίζονται, όσο πουθενά αλλού, οι αξίες και οι απαξίες μιας κοινωνίας. Μέσα σ' αυτούς τους δυο χώρους όπου προσβλήθηκε, διασύρθηκε η ανθρώπινη αξιοπρέπεια ξεπήδησαν όλα τα ανθρωπιστικά κινήματα της ιστορίας.
Είναι προφανέστατα αντιληπτό πως η Αμαλία έπεσε θύμα (με ατυχή τρόπο)γιατρών που είτε με επιπολαιότητα προέβαιναν σε αφελέστατα συμπερίσματα είτε απλά δεν είχαν τις γνώσεις για να κάνουν τις σωστές διαγνώσεις.Η υπόθεση προφανώς (για όλους εμάς..μάλλον όχι για τους δικαστές και τους εισαγγελείς)πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψην και να αποδοθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες.Ωστόσο μήπως το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας πρέπει εξίσου να αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν γιατροι (και συγκεκριμένα χειρουργοί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου)να εκτελούν διπλές εφημερίες (δηλαδή να μπαίνουν στο νοσοκομείο τη Δευτέρα και να δουλεύουν ασταμάτατητα έως το απόγευμα της Τετάρτης,χειρουργώντας ασθενείς αυπνοι και εξουθενωμένοι...)και να είναι σε θέση να αξιολογούν νηφάλιοι το εκάστωτε περιστατικό? Πώς είναι δυνατον στο Νοσοκομείο Φθιώτιδας να υπάρχει ούτε το μισό από το αναγκαίο προσωπικό και παρόλα αυτά να μην γίνονται προκυρηξεις θέσεων ιατρικού δυναμικού?Πώς είναι δυνατόν να ζήσει ένας ειδικευόμενος χειρουργός με λιγότερο των 1000 ευρώ το μήνα και ενώ έχει πραγματοποιήσει 12 έτη σπουδών?
Τελικά πέρα από την εκάστωτε κυβέρνηση η τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία και η ιστορία με τα "φακελάκια" των γιατρών πηγάζει από την ίδια την κοινωνία.Οι πολίτες χαίρονται με την εξευτελιστική πληρωμή των γιατρών και αυτή είναι μία από τις ρίζες του κακού.
Κύριε Βενιζέλο κάνετε μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια να παλέψετε για την αποκατάσταση του δικαίου(την υστεροφημία αν θέλετε,ενός πολύ βασανισμένου κα άτυχου συνανθρώπου μας)και είναι προς τιμή σας που δεν έχετε παραιτηθεί έως τώρα.Η Δύναμη πρέπει να είναι στην υπηρεσία του Δίκαιου και όχι το Δίκαιο στην υπηρεσία της Δύναμης.Είστε ένα λαμπρό παράδειγμα,ας ελπίσουμε όχι το μόνο.(Μπορείτε να αντιληφθείτε την αδιαφορία όλων των αρμόδιων αρχών σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα αν οι καταγγελίες έφεραν την υπογραφή ενός Ευάγγελου και όχι του Βενιζέλου...η προσπάθεια της παθούσας είναι χαρακτηριστική της απάθειας των υπεθύνων τόσο καιρό τώρα.)
Ίσως λοιπόν όλα αυτά τα τραγικά χαρακτηριστικά να είναι γνωστά στα άτομα που όλοι εμείς πασχίζουμε να ενημερώσουμε για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, το δίκαιο και να προστατέψουμε άλλους συμπολίτες μας.(Και για όσους δεν είναι αφελείς,προφανώς και είναι γνωστά.)Ο Β. Ουγκώ είχε πει "Ξύστε το δικαστή, θα βρείτε το δήμιο." και όχι τυχαία.

Suspect είπε...

Οι Ελληνες πολιτικοι κανουν την ταινια του Μαυλογιαλουρου να μοιαζει παραγωγης 2007. Υπαρχει όμως μια συγκλονιστικη διαφορα. Ο Μαυρογιαλουρος ειχε φιλοτιμο.

Ανώνυμος είπε...

Και αυτή η ιστορία -δυστυχώς- θα κουκουλωθεί.

harrygrath είπε...

Ακομα & αν ειναι γελοια,τα σχολια με ιδεασμο δολοφονιας πρεπει να διαγραφονται.

monahikoslikos είπε...

Μια απορία έχω Ευάγγελε.
Έτσι και τα φέρει ο θεός στις εκλογές μη δεξιά (κατά το μη πόλεμος του αείμνηστου) και σε κάνει υπουργό ο Γιωργάκης σε πόσες ώρες θα έχεις εξαφανίσει το παρόν blog, από το διαδίκτυο;

Ανώνυμος είπε...

Εγώ γνωρίζω τα εξής:
1) Για να απολυθεί γιατρός ή να χάσει την άδεια άσκησης επαγγέλματος απαιτούνται 15 χρόνια για τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Το νομικό πλαίσιο με το οποίο δικάζονται οι γιατροί είναι του 1932. Τι κι αν άλλαξε αιώνας και χιλιετία!!!
2)Το ΙΚΑ το έχουν για κράχτη, για πελατολόγιο στο ιατρείο τους, οι περισσότεροι γιατροί. Ο ευσυνείδητος γιατρός του ΙΚΑ πρώτα θα πρέπει να έρθει σε κόντρα με συναδέλφους και μετά να βλέπει 15 ραντεβού της βάρδιας του και τα ραντεβού της άλλης βάρδιας που εμφανίζονται ως έκτακτα. Γιατί αν μειωθεί η όρασή σου κι έχεις κλείσει το 55 έτος, χειρουργήσε για καταράκτη καλού, κακού από τους αλμπάνηδες του ΙΚΑ, ίσως κάνουν προληπτική ιατρική, ίσως...
3)Φαρμακευτικές και φακελάκια είναι οι αμοιβές των γιατρών, οι μισθοί είναι για την εφορία.
4)Σιγά, μη με πείσει κανείς από τους διοικούντες την υγεία εδώ και χρόνια, πως δεν πήρε προμήθεια-μίζα από φαρμακευτικές για να έχουν τα νοσοκομεία μας extra υποδομή και να μην έχουν προσωπικό. Τα εγκαίνεια σε κτήρια και μηχανήματα γίνονται.
5)Είμαστε μια χώρα χρεωμένη, να χρεωθούμε λίγο ακόμη, να είμαστε μια χρεωμένη χώρα με καλές υπηρεσίες υγείας.
6)Μετά τις εκλογές θα απαντήσει ο κ. Αβραμόπουλος κι αν δεν είναι κυβέρνηση θα σας ρωτήσει ότι τον ρωτάτε, αν είναι ότι και να πει δεν θα τον νοιάζει. Το πολύ πολύ να μη κάνει blog...αλήθεια έχει;

zepos είπε...

Ο Αβραμόπουλος φροντίζει να μας υπενθυμίζει συνεχώς οτι προέρχεται από το ..διπλωματικό σώμα. Τι περιμένατε δηλαδή;

Ανώνυμος είπε...

Η Αμαλία θα έλεγε.

Ο τελευταίος προιστάμενος στην Πολεοδομία, κερδίζει δεκαπλάσια από τον επίσημο μισθό σας.

Και ο τελευταίος δικηγόρος γνωρίζει ότι όταν επισκέυτεται πελάτη του στην ΓΑΔΑ, πρέπει να περιμένει 1 ώρα απ'έξω ακούγωντας τα βογγητά του πελάτη του από το ξύλο και τα βασανιστήρια.

Και ο τελευταίος Έλληνας γνωρίζει ότι τα νοσοκομεία έχουν ράντζα στους διαδρόμους, στα οποία ο ασθενής πρέπει εν δημοσία θέα να κάνει τις βασικές του ανάγκες.

Η παρα-εκπαιδευση και τα φροντιστήρια έχουν γίνει θεσμός και ένα είδος βασικής εκπαίδευσης.
...Προσβολή για εσάς και για το κράτος.

Η Ελλάδα, μία από τις ομοφότερες χώρες του κόσμου, δεν καταφέρνει να αγγίξει στο ελάχιστο τον τουρισμό που μία πόλη "Η Ρώμη" έχει από μόνη της


Το λεκανοπέδιο της αθήνας έχει το λιγότερο πράσινο και τους λιγότερους χώρους αναψυχής στην Ευρώπη. (Κοιτάξτε λίγο στο google earth)

Είμαστε το δεύτερο χειρότερο κοινοβούλιο σε ποσοστό οικογενειοκρατίας στην Ευρώπη.

Οι τιμές των ακινήτων αγγιζουν τα όρια του φανταστικού, όταν ο ανειδίκευτος πρέπει να εργαστεί 41 χρόνια για να αποκτήσει ένα σπίτι.

όταν οι Γιαπωνέζοι φτιάχνουν τραίνα των 500 χλμ την ώρα και δημιουργούν τισ βάσεις την πραγματικής αποκέντρωσης, εμείς καμαρώνουμε για τα "γρήγορα" τραίνα των 110 χλμ την ώρα.

Η Αμαλία σας σίγουρα χαιρετά για την προσπάθεια σας, αλλά ίσως τελικά να βρίσκεται κάπου καλύτερα από εδώ.

harrygrath είπε...

Για να συγκεντρωνουμε τις θετικες σκεψεις για το θεμα " Αμαλια",το ζητουμενο ειναι
1) Η μειωση των ιατρικων λαθων &
2) η ικανοποιητικη αποζημιωση οικογενειων θυματων λαθων.
Το κυνηγι κεφαλων/μαγισσων,η παραβιαση τεκμηριου αθωοτητας & επαρκειας αποδειξεων,οι εξοντωτικες ποινες δεν ειναι το προσδοκωμενο απο πολιτισμενους ανθρωπους.

maxforeigner είπε...

"Ολοι δίκαιο έχουν"...ανάλογα από ποια μεριά βλέπουν τα θέματα. Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση : Πιστεύει κανείς πως σε μια χώρα που το 99% (τουλάχιστον) παρανομεί, αυθαιρετεί, προσφέρει κακές υπηρεσίες, κερδοσκοπεί, αδιαφορεί για τα πάντα εκτός από το ίδιο "συμφέρον", ψευδομαρτυρεί, κακοδιοικεί, βάζει φωτιές, πετά σκουπίδια παντού, κλπ κλπ κλπ... πιστεύει, λέω, πως μπορεί κάποια κυβέρνηση να τα διορθώσει όλα??? --- Εκείνο που μπορώ να δω, είναι πως μόνο μικρά λιθαράκια είναι δυνατόν να βάλει κάθε υπουργός (εάν ενδιαφέρεται βέβαια...)και δυστυχώς ούτε αυτό το βλέπουμε.... (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα)...

evenizelos είπε...

Γιάννη Καρυωτάκη

Αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη ζωή. Αυτό είναι το βασικό νόημα της ιστορίας και της πολιτικής. Παρόλα αυτά (σε κάποια σημεία συμφωνώ και με κάποια άλλα διαφωνώ πλήρως), η Ελλάδα ως πραγματικό επιπεδο ζωής είναι μία από τις πιο καλές χώρες του κόσμου. Θέλουμε να την κάνουμε καλύτερη, αλλά εγώ - και γνωρίζω την κατάσταση σε αρκετές χώρες - δεν θα ήθελα να ζω κάπου αλλού.

evenizelos είπε...

monahikoslikos

Γιατί να εξαφανιστεί;

evenizelos είπε...

μια απορία...

Σε 25

evenizelos είπε...

underinformation

Εννοούσα ότι ζητάτε κάποιο άλλου είδους προδιαγραφές από τους πολιτικούς της σημερινής εποχής. Συμφωνώ ότι είναι πολύ δύσκολο να ασχολείται κάοιος στις ημέρες μας με την πολιτική και ότι απαιτούνται πολλά προσόντα. Ευτυχώς όμως το βασικό κριτήριο είναι πάντα η ψήφς και άρα η επιλογή και προτίμηση των πολιτών.

Ανώνυμος είπε...

" η Ιστοσελίδα τής Αμαλίας μελετάται"

θα μελετάται για πολύ επειδή είναι ...." αμελέτητοι" ! !

evenizelos είπε...

Suspect

Θυμάστε το τέλος της ταινίας αυτής;

evenizelos είπε...

magsie

Έχει ψηφιστεί από τη Βουλή νέος κώδικας ιατρικής δεοντολογίας με αυστηρές ποινές και ταχύτερες διαδικασίες. Η κυβέρνηση αλλά και οι ιατρικοί σύλλογοι οφείλουν να τον εφαρμόζουν.

evenizelos είπε...

Ανώνυμε

Συμφωνώ ότι το χειρότερο από όλα είναι ο συμψηφισμός ευθυνών και η ισοπέδωση του έργου των προηγούμενων κυβερνήσεων. Συμφωνώ μαζί σας για τις ευθύνες αλλά και τις δυνατότητες μιας νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μια κυβέρνηση πετυχαίνει όταν καταφέρνει να δημιουργήσει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και στη Βουλής και στην κοινωνία.

evenizelos είπε...

eantwniadou

Η κατάσταση είναι δυστυχώς αυτή που περιγράφετε. Έχω ασχοληθεί συστηματικά με τα ζητήματα της υγείας. Στην ιστοσελίδα μου και εδώ υπάρχουν τα σχετικάκείμενα.Πιστεύω δε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τη υγεία είναι και αυτοκριτικό και υπεύθυνο και εφαρμόσιμο. Δεν είναι εύκολο να γίνουν όλα όσα πρέπει, αλλά ούτε ακατόρθωτο όταν υπάρχει πραγματικά πολιτική βούληση.

thanasis είπε...

ΓΙΑ ΤΟΝ .Κ.βΕΝΙΖΈΛΟ Στο ποστ με τα τρία θεματα, μεταξύ των οποίων και η καταστροφη της Πάρνηθας, άφησα ένα σχόλιο στο οποίο περίμενα κάποια απάντηση.
Φταίει το καλοκαίρι?
Ίσως κατι άλλο?
Μπορεί το θέμα της υγείας να είναι σημαντικό και το δράμα της Αμαλίας μεγάλο, όμως η επικαιρότητα τρέχει και χρήσιμο είναι να την ακολουθούμε.
Αυτό που περιμένει κανείς από οξυδερκή άτομα, είναι να εντοπίζουν τα προβλήματα στην βάση τους, αντί να ακολουθουν την τακτική συρμού και των σκοπιμοτήτων. Αυτό περιμέμω και από εσάς.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΣΑΣ.!!!

harrygrath είπε...

Προτεινω,οπως & παλιοτερα,τα παρελθοντα ποστς να κλειδωνουν για νεα σχολια,ωστε να μην περισπαστε & εχετε προσθετο φορτο εργασιας.
Ειναι φανερο το απαγορευτικο ντελιριο της "κοινης γνωμης" ως προς αξιοποιηση-προστασια δασων δια της λαικης ιδιοκτησιας.
Ενα κομμα ομως πρεπει να αντιστεκεται στο λαικισμο & να προσφερει ηγεσια.
Μας ενδιαφερει αν θα παρετε πρωτοβουλια για αλλαγη φιλοσοφιας της "συντεταγμενης Πολιτειας" ως προς την ιδιοκτησια των περιαστικων δασων.

Ανώνυμος είπε...

Και το αυτονόητο: Ο Χριστόδουλος με έξοδα της κυβέρνησης για μεταμόσχευση στο Μαιάμι!!! Είναι δυνατόν σε δημοκρατική χώρα να πληρώνουν οι φορολογούμενοι τη θεραπεία του 70ρη Αγιατολάχ!? Από τη στιγμή ειδικά που άρχεται του πιο πλούσιου οργανισμού στη χώρα και δεν φορολογείται!
Αλήθεια, με χωρισμό κράτους εκκλησίας τι γίνεται; Πότε θα σταματήσουμε να αναγνωρίζουμε επικρατούσα θρησκεία και να απαγορεύουμε τον προσηλυτισμό; Το πολιτικό κόστος ΟΚ είναι απαγορευτικό αλλά αν βγει κανας Άνθιμος (μακάρι!) πολύς κοσμος θα σιχαθεί τη διαπλοκή της εκκλησίας με την πολιτική.
Α! By the way οι φήμες λένε ότι στη Θεσσαλονίκη βασίζεστε ιδιαίτερα σε ψήφους από τις λεγόμενες "θεούσες" και για αυτό -λέει εγώ δεν το θυμάμαι- αποφύγατε να πάρετε και ξεκάθαρη θέση για τις ταυτότητες.

Κωνσταντίνος Κόλιος είπε...

Αφού έτσι (η αλλιώς) ξεφύγαμε απ το θέμα...
άλλωστε νομίζω πως οι καιροί είναι για λίγη προεκλογική κουβέντα...(χωρίς να μειώνω βέβαια το ζήτημα τις Αμαλίας)
Απλά τώρα που κλείνει η θητεία του Πρωθυπουργού και έχω μια σφαιρική άποψη για την τετραετία...
έχω την αίσθηση πως ο Κύριος Καραμανλής μπήκε στην τετραετία με φόρα κατηφόρα που λέμε και έδινε την εντύπωση ικανού να "φάει τον τόπο" (με την καλή έννοια βέβαια).
Νομίζω όμως πως τώρα τελευταία συνειδητοποίησε το μέγεθος τις αδυναμίας του αλλά και το πραγματικό τεράστιο μέγεθος των προβλημάτων του τόπου (και δηλώνει υποσυνείδητα ίσως) μερική αδυναμία.(χωρίς να το κραυγάζει βεβαίως)
Από την άλλη να πει κάποιος :'δεξιά ήταν και πέρασε?'
Δεν νομίζω πως θα το πούμε (εμείς ο λαός όπως μας αποκαλούν η και ενίοτε μάζα αρκεί να μη μας πουν μπάζα καμιά φορά,εκεί θα θυμώσω)
Η άποψη μου λοιπόν είναι πως θα του δώσουμε άλλη μια ευκαιρία να δοκιμάσει τα κοφτερά του δόντια στο πετσί μας και θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του δαγκώματος το μέλλον του.
Γιατί όπως και να το κάνουμε το Πασοκ μας δάγκωσε άγρια και οι παλιές πληγές πονούν ακομα και οι μνήμες υπάρχουν.
Θα μου πείτε ίσως να βλέπουμε τα πρόσωπα και όχι τα κόμματα...
Όταν τα πρόσωπα είναι ενταγμένα στα κόμματα ακομα και οι ποιο αγαθές προθέσεις χάνουν την αξία τους.
Α-Κόμμα και αν ένας Πολιτικός πέσει στα γόνατα και κλαίει με οδυρμούς πολύ δύσκολα θα με πείσει για το αγαθό των προθέσεων του.Δύσκολα θα με πείσει πως στο πίσω μέρος του μυαλού του δεν υποβόσκει ένας προσωπικός η κομματικός σκοπός.Με κάνατε πολύ καχύποπτο εσείς οι πολιτικοί και τώρα καλείστε να με "φάτε στη μάπα"(πάντα με την καλή έννοια)
Παραμένω βέβαια ανοιχτός στο να πεισθώ αλλά θέλω πράξεις πλέων και όχι τα 'ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα' που κάποιοι τα είπαν με το πρώτο τους το γάλα και τα συνεχίζουν τώρα με γαλλικές σαμπάνιες και χαβιάρι ενίοτε )

ένας μέσος ψηφοφόρος αλλά όχι μάζα παρακαλώ,Απλά πρόσωπο-μονάδα.

thanasis είπε...

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΠΛΟΓΚ.

ΗarryTsopanos είπε...

Σημερα 25/7 κατεθεσα την αιτηση για να χορηγηθει στην μητερα μου επιδομα αναπηριας απο την νομαρχια αθηνων.Με ενημερωσαν οτι θα βγει η αποφαση τον νοεμβριο και με την βοηθεια του θεου θα την παρει απο το νεο ετος.Πειτε μου εσεις τωρα πως μπορει να ζησει ενας ασθενης με Παρκινσον και διαφορα αλλα με 266 ευρω την συνταξη του ΟΓΑ.
Εχετε δημιουργησει ενα κρατος που εξευτελιζει την αξιοπρεπεια του καθε ενος απο εμας,ενα κρατος αρπαγα και δολοφονο παραδειγματα απο τις σχετικες δολοφονιες γιατι δολοφονιες ηταν οι θανατοι των πυροσβεστων και του παιδιου με το αεροπλανο.Αυτα δεν τα εκανε η Ν.Δ τα κανατε εσεις κυριε Βενιζελο εσεις που ζητατε να σας ψηφισουμε παλι χωρις να εχετε αλλαξει τιποτα.Ακομη και τον Λαλιωτη επανεφερε ο Αρχηγος σας αυτος σας ελειπε?

harrygrath είπε...

Στη τελευταια ομιλια του,ο - κατα δηλωση του "πολιτικη Ιφιγενεια " - Λαλιωτης ειπε :

"η Δικτατορια εγινε συμφωνα με τις εντολες & τη καθοδηγηση του Πενταγωνου & της CIA ".
" Η Αποστασια εγινε με τα κελευσματα των ΗΠΑ ".
" Οι Αμερικανοι προστατευαν Δεξια,Παλατι,Αποστατες".

Εσεις,το ΠΑΣΟΚ σαν κομμα,ο Γιωργος Παπ.,συμφωνειτε με τις δηλωσεις " Ιφιγενειας " ?

thanasis είπε...

Αν κάποιος διαφωνεί με τον κ. Λλιώτη δεν είναι σ΄αυτά που λέει αλλά με αυτά που έκανε.

Ανώνυμος είπε...

O Λαλιώτης επίσης είπε πως το βιβλίο της Στ Δημοτικού είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Εσείς συμφωνείτε με αυτή την δήλωση; Την ερώτηση την κάνω γιατί είδα στο διαδίκτυο σχόλια πως και εσείς ήσασταν ένας από τους αρχιτέκτονες της δημιουργίας τέτοιων βιβλίων.

evenizelos είπε...

Thanasi

Ζητώ συγγνώμη αν δεν ανταποκρίθηκα. Είχα την εντύπωση ότι αυτό έγινε με τα τελευταία post μου και με τις δημόσις δηλώσεις μου που μεταδόθηακν στα μ.μ.ε. και δεν θέλησα να τις επαναλάβω στο blog.

evenizelos είπε...

Harrygreco

Μόλις περάσει η ένταση των πυρκαγιών, μπορούμε -από το Φθινόπωρο - να ανοίξουμε ένα διάλογο για την προστασία των δασών και γενικότερα το οικολογικό μοντέλο ανάπτυξης.

harrygrath είπε...

Διπλωματικος οπως παντα.
Ο Αυγουστος αντενδεικνυται για μπλογκαρισμα & πολιτικο διαλογο.
Καλη αναπαυση & ραντεβου τον Σεπτεμβριο.

Ανώνυμος είπε...

29-07-07


Πάνω από τα όρια το όζον και κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Αθήνα

ΣΟΣ

και κανένα μέτρο για περιορισμό των αυτοκινήτων στο κέντρο των πόλεων

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας,

Σε περίπτωση που δεν έγινε αντιληπτό, τα ΝΕΑ προχθές (Δευτέρα 30/7) φιλοξένησαν μια συνέντευξη του κ. Βενιζέλου. Η συνέντευξη δεν έχει να προσθέσει τίποτα το ιδιαίτερο. Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι η απάντηση που δίνει σε ερώτηση αναγνώστη (κ. Προεστός):
"Θα ήμουν στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Θα μιλούσα προς τους πολίτες από την τηλεόραση. Θα συντόνιζα όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Θα ήμουν σε επικοινωνία με τους δήμους και τις νομαρχίες. Θα αξιοποιούσα τους εθελοντές. Θα είχα φροντίσει να ψηφιστεί ένας σύγχρονος νόμος για την πολιτική προστασία με ενοποίηση των μηχανισμών και ιδίως των κέντρων συντονισμού. Θα ήξερε όχι μόνο κάθε στέλεχος του Δημοσίου, αλλά και κάθε πολίτης ποιος είναι ο ρόλος του σε περίπτωση κρίσης."
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070730&nid=5383163&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876

Έχω την εντύπωση πως πραγματικά κ. Βενιζέλε εννοείτε τα όσα λέτε.
Θέλω να τη δώ την μέρα αυτή που θα έχετε την (θεσμική)δυνατότητα να πράξετε αναλόγως.

(Δεν είμαι ψηφοφόρος σας. Όμως, πλεον, με την πρώτη ευκαιρία σκοπεύω να σας εμπιστευτώ.)

Καλό καλοκαίρι.

Ανώνυμος είπε...

Χαίρεται,
σε περίπτωση που δεν έγινε αντιληπτο, θα ήθελα να ενημερώσω την μπλογκόσφαιρα σχετικά με μια συνέντευξη σασ στα Νεα (Δευτέρα 30/07).
Η συνέντευξη δεν έχει να προσθέσει τίποτα το εξαιρετικά σημαντικό, αυτό όπως που έχει ενδιαφέρον είναι η απάντηση που δίνει σε ερώτηση αναγνώστη (κ. Προεστό) :
"Θα ήμουν στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Θα μιλούσα προς τους πολίτες από την τηλεόραση. Θα συντόνιζα όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Θα ήμουν σε επικοινωνία με τους δήμους και τις νομαρχίες. Θα αξιοποιούσα τους εθελοντές. Θα είχα φροντίσει να ψηφιστεί ένας σύγχρονος νόμος για την πολιτική προστασία με ενοποίηση των μηχανισμών και ιδίως των κέντρων συντονισμού. Θα ήξερε όχι μόνο κάθε στέλεχος του Δημοσίου, αλλά και κάθε πολίτης ποιος είναι ο ρόλος του σε περίπτωση κρίσης. "

Έχω την εντύπωση κ. Βενιζέλε, ότι γνωρίζετε πολύ καλά τα όσα λέτε και ότι έχετε σκοπό να τα πράξετε.

Θέλω να δώ τη μέρα αυτή που θα έχετε τη θεσμική δυνατότητα να κάνετε πράξη τα όσα λέτε.

(δεν είμαι ψηφοφόρος σας, όμως σκοπέυω με την πρώτη ευκαιρία να σας εμπιστευτώ)

Με εκτίμηση
Γ.Κ.

animalis είπε...

Αγαπητέ κύριε καλησπέρα. Το να είμαι σε θέση να επικοινωνήσω μαζί σας είναι ωραίο, αλλά για το θέμα της υγείας είναι δύσκολο.
Πρώτο αγγίζουμε ένα κομμάτι της κοινωνίας το οποίο δυστυχώς οι πολιτικοί μας ("δεν είναι επίθεση εναντίον σας είναι παράπονο δικό μου") ασχολούνται είτε για προεκλογικά οφέλη, είτε μετά από τραγικά γεγονότα όπως της Αμαλίας.
Δεύτερον η υγεία διατηρεί τα στεγανά της με την κάλυψη της συναδελφικής αλληλεγγύης έχοντας ως κύριο στόχο την υπεράσπιση των κακώς εννοουμένων κεκτημένων τους.
Τρίτον η ιδιωτικοποίηση της υγείας για μια κυβέρνηση της ελεύθερης οικονομίας είναι αυτοσκοπός άρα και το ΕΣΥ ένα μεγάλο εμπόδιο.
Επειδή είναι σχόλιο στο ημερολόγιό σας σταματώ εδώ, να γνωρίζεται όμως κάτι, έχεται ευθύνη απέναντι σε μια κοινωνία να συγκρουστείτε με τα συμφέροντα γι'αυτή εμείς θα είμαστε μαζί σας. Χρήστος Μπαζιώτης, http://animalis.wordpress.com

Ανώνυμος είπε...

Το να ζητάς κοινωνική ευαισθησία από τους πολιτικούς, είναι πλεονασμός, διότι θα έπρεπε να είναι αυτονόητη.
Δυστυχώς κύριε Βενιζέλο η πολιτική δράση κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δεν διακρίνεται για κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα και εμείς οι πολίτες να γενικεύουμε και να θεωρούμε όλους τους πολιτικούς το ίδιο.
Το θέμα της υγείας είναι απλό. Είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να είναι στη πρώτη θέση με την παιδεία. Κάθε τι το διαφορετικό θα πρέπει να πατάσσεται.
Απο εκεί και πέρα οι τεχνοκρατικές λεπτομέρειες είναι για τους εκάστοτε αρμοδίους. Εμείς απλως ζούμε με τις επιπτώσεις των αποφάσεών σας. Πάρτε τις σωστές, μπορείτε.

Ανώνυμος είπε...

Βενιζέλο για το βιβλίο της Ρεπούση κουβέντα
σε ξεμπροστιάσανε και κρυβεσαι
δεν πειράζει γνωρίζεις και γνωρίζουν πλέον, για να μην μας το παίζεις και εσυ πατριώτης στο μέλλον

JAMES είπε...

ΓΙΑ ΤΟΝ Κ.ΒΕΝΙΖΕΛΟ. Επιστρέφοντας από ένα 15νθήμερο ταξίδι στην Πολωνία[μιά από τις χώρες που πρόσφατα εντάχθηκαν στην Ε.Ε], άκουσα έκπληκτος τον οδηγό του ταξί που με μετέφερε από το αεροδρόμιο να λέει, ότι όσο έλειψα, στην Ελλάδα δεν έγινε τίποτε.Ομολογώ ότι το βρήκα θετικό επειδή συνήθως πάντα κάτι στραβό συμβαίνει.
Επέμενα να τον ρωτάω και μου είπε ότι το θέμα των εκλογών είναι στάσιμο,οι φωτιές συνεχίζονται,ο Αρχιεπίσκοπος είναι ακόμη εδώ και οι αρχηγοί των κομμάτων παραμένουν στις θέσεις τους.
Το τελευταίο ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικό, αλλά τι να κάνουμε,
αυτή είναι η Ελλάδα όπως έλεγε και ο αείμνηστος.
Λοιπόν την περασμένη Παρασκευή[10/8] στην Βαρσοβία έβρεξε καντάρια.Ηταν μπόρα και σε χρόνο μηδέν η πόλη γέμισε εργάτες που σκούπισαν ακόμη και τα παγκάκια για να μπορούν να κάθονται οι πολίτες.
Τα πάρκα της Βαρσοβίας[μεγέθους δάσου]δεν ήταν απλώς καθαρά, αλλά κάτω από τα δένδρα είχε και γκαζόν φρεσκοκουρεμένο.
Σε μία διαδρομή 300 κμ από Βαρσοβία στην Κρακοβία το μόνο που συναντά κανείς ειναι ατελείωτα δάση με ευθύκορμα και αποκλαδωμένα δένδρα.Ούτε υποψία φωτιάς και ας είναι μιά ατέλειωτη πεδιάδα.
Τα ασθενοφόρα που κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα είναι ο μόνος ενοχλητικός θόρυβος στην πόλη.Και οι δρόμοι θυμίζουν Λος Άντζελες με τρείς και τέσσερεις λωρίδες κυκλοφορίες.
Όμως με περισσότερα από 30 εκατομμύρια πληθυσμό στην Πολωνία η Βαρσοβία δεν ξεπερνάει τα δύο και έχει τόσο πράσινο όσο δεν έχει όλη η Ελλάδα.
Οι ντομάτες έχουν μόλις 3 ζλότυ [0,8 του ευρώ] ενώ στην Ελλάδα 2,87[Μαρινόπουλος] γιατί λέει κάηκαν από τον καύσωνα.Και ένα γεύμα μέ ψάρια σε εστιατόριο πολυτελείας κοστίζει στην Βαρσοβία [γιά τέσσερα άτομα] λιγώτερο από 160 ζλότυ[περίπου 42 ευρώ]
Σκόπιμα τα έγραψα χύμα μήπως κάποιοι από τους αναγνώστες καταλάβουν, πως καταφέρνουμε να είμαστε στην θέση που είμαστε.

Yannis H είπε...

Κε Βενιζέλο,

Οι πράξεις που καταγγέλλει η Αμαλία δεν είναι σωστό να αντιμετωπιστούν μόνο σαν ποινικά ή υπηρεσιακά αδικήματα, για τα οποία μάλιστα, απαιτείται προανάκριση. Ότι αποτελούν αδικήματα είναι σίγουρο – αλλά παράλληλα αποτελούν και τον κανόνα στο κράτος μας. Όταν καθημερινά πέφτουν άτομα από μια προβλήτα δεν διενεργείς προανάκριση - κάνεις μελέτη για την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και φυσικά, την εφαρμόζεις. Η προανάκριση είναι κατάφορα ένας γραφειοκρατικό τρόπος παράκαμψης του θέματος, με την παράλληλη εντύπωση ότι το υπουργείο έχει αντιδράσει. Αλίμονο αν δούμε την περίπτωση της Αμαλίας έτσι – πρόκειται ασφαλώς για σύμπτωμα, για έκφανση ενός πολύ γενικότερου προβλήματος, για μια μεμονωμένη περίπτωση που δημοσιοποιήθηκε χάρη στο ποιόν της συγκεκριμένης κοπέλας και στις νέες τεχνολογίες.

Η επερώτηση στη Βουλή αλλά και το πνεύμα κάποιων θέσεων που εκφράζετε εδώ, δίνει την εντύπωση ότι εσείς (προσωπικά, κομματικά, θεσμικά, όπως θέλετε πείτε το) μοιάζετε να πέσατε από τον ουρανό. Φυσικά δεν είναι έτσι. Θα προτιμούσα (καθώς είμαι πράγματι καλοπροαίρετος) μια συνολική πρόταση, έστω για μελέτη, μια κίνηση που να δείχνει αποφασιστικότητα να εξαλειφθεί ή να μειωθεί το πρόβλημα της Υγείας, της αυθαιρεσίας ιατρών, της αναλγησίας των απανταχού υπευθύνων. Μια πρόταση που να δείχνει την επιτακτικότητα του προβλήματος – που δεν περιστρέφεται γύρω, ούτε εστιάζει στο να εξιχνιαστεί η συγκεκριμένη υπόθεση. Οτιδήποτε ‘ειδικό’, αποσπασματικό και μεμονωμένο, θα αποτελεί περισσότερο κουκούλωμα του γενικότερου θέματος και επίφαση δράσης. Ακόμα και ο παραδειγματισμός των υπευθύνων (ας πάρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα της προανάκρισης) δεν θα εγγυηθεί στο ελάχιστο ότι δεν θα υπάρξουν κι άλλες Αμαλίες – τόσο «μεμονωμένες», όσο η πράξη της …‘προανάκρισης’ δείχνει πως ήταν κι αυτή.

Λυκάων είπε...

"Έξω απ' τον χορό πολλά τραγούδια λένε"

Αυτό κάνει και ο κος. Βενιζέλος αν και ομολογουμένως ικανότατος και οξυδερκέστατος ως ανθρωπος.
Για το τι πραγματικά εννοεί το είδαμε τόσα χρόνια επί κυβερνήσεων Σημίτη.

Δυστυχώς η κάστα των εκσυγχρονιστών ΠΑΣΟΚων άφησε κατα μέρους τα περι σοσιαλισμού και άνοιξε διάπλατα τις κερκόπορτες στα λαμόγια του νεοφιλελευθερισμού παραδίδοντας την χώρα βορά στα μεγάλα συμφέροντα για χάρη μιας "ανάπτυξης" που γέμισε την Ελλάδα μας με Porsche Cayenne και μια ολόκληρη γενιά νέων στον μονόδρομο της επιβίωσης με 700€.

Και βέβαια ύστερα ήρθαν και οι μέλισσες ή καλύτερα οι σφήκες της δεξιάς που άρχισαν να ασελγούν (όντας ακόμη στα προκατακτικά, γιατί η κυριώς πράξη ακολουθεί μετά τις εκλογές) στον ήδη θωπευμένο από του "σοσιαλιστές" (τρομάρα τους) σώμα της πατρίδας.

Ακούμε και θα ακούσουμε πολλές μεταμοντέρνες δικαιολογίες για το ποιος και τι φταίει (φταιει ο Θεός που μας μισεί ίσως να φταίει και το κρασί), θ' ακούσουμε πολλές και ωραίες λύσεις αλλά για μια ακόμα φορά δεν θα δούμε ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά μας.

Που είναι κε. Βενιζέλο τα περι σοσιαλισμού, που κάποτε κηρύττατε με πάθος; Θαρρείτε πως ο σοσιαλισμός δεν είναι αρκετά trendy όρος-λέξη για τα παράθυρα της τηλοψίας; Γιατί επιτρέψατε να μείνει ιδεολογικά ορφανό ένα τόσο μεγάλο μερος Ελλήνων που σας πίστεψαν;

Για κάντε μια ενδοσκόπηση και δείτε τι είδους άνθρωποι υπάρχουν σήμερα μέσα στο ΠΑΣΟΚ και τι σχέση μπορούν νά'χουν αυτοι με τα σοσιαλιστικά ιδεώδη;

Αν θέλετε να σας ακούσει και να σας πιστεψει ξανά καποιος πάψτε να κάνετε διαγωνισμό ευπείθειας στα νεοφιλελεύθερα ιδεώδη με την δεξιά. Αυτή το 'χουν στο αίμα τους, τους βγαίνει απο φυσικού και θα κερδίζουν εσαεί τους νεόκοπους τιμητές της οικονομίας της αγοράς.

Είναι το ελάχιστο που οφείλεται τόσο στην απελθούσα γενία των 50ηδων που σας πιστεψε κάποτε αλλά πολύ περισσότερο στην γενιά όλων εμάς των νέων που παλεύουμε με σκυμμένα τα κεφάλια, χωρίς λαμογίες και "βύσματα" στο δισάκι μας, για το μέλλον τούτου του τόπου.

Με ειλικρινή εκτίμηση,

-γπ

harrygrath είπε...

Τωρα που ανακοινωθηκαν οι εκλογες,πειτε μας αν θα κρατησετε το μπλογκ & μεχρι πότε,ωστε να κανουμε ενα ωφελιμο διαλογο & να βοηθησουμε για τη πρωτια σας στη Σαλονικη.

Ενα ενδιαφερον θεμα. Το μπλογκινγκ ...εμπιπτει στην αρμοδιοτητα του νομου προεκλογικου αγωνα & κατα ποιο τροπο ?
Δικαιουστε να μπλογκαρετε ακομα & την Κυριακη των εκλογων ?

Λόρδος Μπύρων είπε...

άντε, 4 εβδομάδες μέχρι την ανάληψη της εξουσίας του πασόκ ;)

Ανώνυμος είπε...

Μου έστειλαν το ακόλουθο κείμενο:

---

Αξίζει να προσέξουμε μια λεπτή πτυχή που αφορά στη διάλυσης της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 41, παράγραφος 2, του Συντάγματος.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή με πρόταση της κυβέρνησης…
για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπισθεί ενικό θέμα εξαιρετικής σημασίας».

Εάν ο Πρωθυπουργός προβάλει ως θέμα οποιοδήποτε ζήτημα που δεν αφορά τις εξωτερικές υποθέσεις της χώρας, αλλά ζήτημα εσωτερικής πολιτικής, θα υποδηλώνει την αδυναμία της κυβέρνησης του να ασκήσει την κυβερνητική εξουσία που της ανέθεσε με την ψήφο του το εκλογικό σώμα.

Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Καραμανλής δεν δικαιούται να επικαλεστεί το άρθρο 2 για ανανέωση της λαϊκής εντολής, καθώς θα πρόκειται για έμμεση παραίτηση κυβέρνησης που δεν μπορεί να ασκήσει τις αρμοδιότητες της (αρ.41. παρ.1 και τρίτο εδάφιο παραγρ. 3 του αρ. 37 του Σ.).

Με αυτή την έννοια ή επίκληση της οικονομίας ως εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας θα συνιστά, πράγματι, έκφραση αδυναμίας άσκησης πολιτικής, αιτία για την οποία το Σύνταγμα ΔΕΝ προβλέπει τη διάλυση της βουλής για ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Η μόνη δυνατότητα σε αυτή τη περίπτωση, είναι η παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία ο Πρόεδρος οφείλει να απαλλάξει από τα καθήκοντα της σύμφωνα με το αρθρ. 38 παρ.1.
Μόνο που τότε θα καταλήξουμε σε εκλογές μέσω άλλης διαδικασίας, που προβλέπεται από τις διατάξεις 2,3,4 του αρθ.37 (διερευνητική εντολή κλπ)

---


Κι εγώ πιστεύω πως ο Πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί "σοβαρό εθνικό θέμα" - πλην ίσως της ανικανότητάς του.

Γράψτε μας - ως ειδικός - τη θέση σας για το συνταγματικό πραξικόπημα, το οποίο μόλις συνετελέσθη.


Μιχάλης

evenizelos είπε...

Για τον Μιχάλη

Η προσέγγιση είναι σωστή: Τα έχουμε πει όλα αυτά κατ΄επανάληψη. Επειδή όμως δεν υπάρχει δυνατότητα δικαστικού ελέγχου του τρόπου εφαρμογής του άρθρου 41 Συντ. σημασία έχει να αναδειχθεί η υποκριτική στάση του κ. Καραμανλή και να τονισθεί ότι η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών δεν είναι μία πολιτική πρωτοβουλία, αλλά μία εξαναγκασμένη και αναγκαστική κίνηση λόγω του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει. Οι εκλογές είναι καλοδεχούμενες ως η μόνη διαδικασία υπέρβασης της κρίσης, είναι όμως απαράδεκτο ο Πρωθυπουργός να καταστρατηγεί απροκάλυπτα το Σύνταγμα.

Ανώνυμος είπε...

Αμαλία η ΘΥΡΑ -13- ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΑΣΕΙ ΠΟΤΕ..ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΜΙΑ ΑΓΩΝΗΣΤΡΙΑ! ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΦΤΑΙΝΕ!

Ανώνυμος είπε...

Την απαντηση σε αυτους που ισχυριζονται οτι η δηλωση σας αμεσως μετα τις εκλογες ηταν βιαστικη,την δινει το παρακατω τετραστιχο:

"Σαν ειναι ο τραγος δυνατος δεν τον χωρει η μαντρα,ο αντρας κανει την γενια, και οχι η γενια τον ανδρα."

(ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ)

Ανώνυμος είπε...

Ξέρετε κύριε Βενιζέλε,
όλες αυτές τις μέρες που παρακολουθώ το ΠΑΣΟΚ και τις "διεργασίες" του με κάνουν και αναρωτιέμαι σοβαρά, αν πραγματικά έχετε καταλάβει τι συνέβει στις τελευταίες εκλογές.
Έχετε άραγε συνειδητοποιήσει ότι ο κόσμος σας εξέλεξε για αξιωματική αντιπολίτευση και πως αυτό περιμένει να κάνετε;
Αντ' αυτού, για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του αειμνηστου Γιώργου Ιωάννου, τα παιδία παίζει με τας έδρας των...
Καθόσαστε και βαυκαλιζόσαστε με τους εαυτούς σας, ΟΛΟΙ, μηδενός εξαιρουμένου, ποιός και καλά θα γίνει πρόεδρος, λες και αυτό είναι το πρόβλημα μας σήμερα.
Όχι ότι ο ΑΛογοσκούφης αλωνίζει, όχι ότι το ασφαλιστικό επεξεργάζετε ερήμην σας, αλλά το ποιός θα γίνει αρχηγός.
Το ΠΑΣΟΚ δείχνει σαν να έχει σταματήσει ο κόσμος να γυρνάει.
Πάντως δεν μπορώ να πω... έχετε καταφέρει να ασχολείτε ο κόσμος μαζί σας και να μη παίρνει χαμπάρι τι γίνεται γύρω μας.
Και το εκπληκτικότερο όλων είναι, πως νομίζετε, πως μ' αυτά που κάνετε θα κερδίσετε τις επόμενες εκλογές!!!
Το τραίνο φεύγει-οπως έλεγε ο Ανδρέας-κι εσείς έχετε μείνει στο σταθμό να καυγαδίζετε για το αν το τραίνο ήταν πράσινο ή οχι.
Σταματήστε πλέον να ευτελίζεστε στη πολυλογία και στη βουή (εδώ παίζει Καβάφης) και σοβαρευτείτε επιτέλους!!!

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλε

Θα έχετε αντιληφθεί πόσο δύσκολο πράγμα είναι η αλλαγή επιπέδου από βουλευτής σε υποψήφιο Πρόεδρο.
΄Οσον και αν νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα ξαφνικά τα βρίσκουμε μπαστούνια.
Θα πρέπει να αφήσετε τον ΓΙΩΡΓΟ που ήδη έχει δουλέψει σαν αρχηγός με λάθη και σωστά, να βρει τον βηματισμό του και να κερδίσει τον ανύπαρκτο Καραμανλή.
Και μην ξεχνάτε ο Καραμανλής για να κυβερνήσει πέρασε σαν αρχηγός 8 χρόνια στην αντιπολίτευση και το κόμμα του έντεκα.
Λοιπόν μην είστε βιαστικός, γιατί η βιασύνη και η επιθετικότητα που δείχνετε σας πάει πίσω και φοβάμαι ότι έχετε χάσει το παιχνίδι και για το μέλλον.
Είδατε πόσο αναγεννημένος είναι ο Γιώργος μετά τις εκλογές, δείχνει σαν να έχει αναγεννηθεί, σαν να έχει απαλλαχθεί από τα δεσμά του και λέει τα πράγματα με το όνομά τους, γιαυτό πρώτη φορά χθες ένα ολόκληρο στάδιο φώναζε το όνομά του "Παπανδρέου-Παπανδρέου"

Ανώνυμος είπε...

Aγαπητε Βαγγελη,
Εμας τους Πασοκους,μας ενδιαφερει η νικη στις εκλογες,αλλα οχι με οποιο Πασοκ.Ενα Πασοκ υπο την ηγεσια σου,δηλαδη ενα Πασοκ με δεξιες θεσεις και αντιληψεις,για την πορεια της χωρας,δεν μας συγκινει.
Επειδη ειμαστε πολυ παλαιοτεροι σου,σε αυτο το κινημα,θα σε συμβουλεβαμε να αντιληφθεις την βαση του Πασοκ και τις προσδοκιες της παραταξης.
Βαγγελη η πολιτικη δεν ειναι πανεπιστημιο και καθηγητικο κατεστημενο.Θελει κατανοηση των προβληματων και συναισθημα.
Δεν μας ενδιαφερει αλλος ενας Παπαντωνιου στο κινημα.Αυτον νομιζω οτι αρκετα τον ανεχθηκαμε τοσα χρονια...Ελεος πια....
Αθηνα

Θοδωρος Σεργιαδης
Μελος Πασοκ απο το 1974

Βαγγέλης Κωνσταντίνου είπε...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ;


Πόσο χαμηλά οδηγείται η πολιτική αντιπαράθεση από έλλειψη πολιτικής συνείδησης;
Γινόμαστε όλοι φτωχότεροι είτε παρακολουθώντας τα Διαπλεκόμενα ΜΜΕ, είτε τους «εκπροσώπους» των διεκδικητών της θέσης του Προέδρου, στο ΠΑΣΟΚ, είτε στην τοποθέτηση διαφόρων στελεχών του Κινήματος.
Γινόμαστε φτωχότεροι όταν διαπιστώνουμε γιατί η νεολαία μας απέχει από την πολιτική δραστηριότητα, απέχει από την συνειδητή συμμετοχή της στα κοινωνικά ζητήματα, αφήνοντας τους επιτήδειους να υποθηκεύουν το μέλλον τους και να καταστρέφουν το παρόν τους.

Μα καλά. Αυτό το ……… ΠΑΣΟΚ απέμεινε από ότι δημιουργήθηκε στις 3ης του Σεπτέμβρη;
Υπάρχει όμως κάποια δικαιολογία γι’ αυτήν την εικόνα, αυτήν την κατάσταση;
Μήπως θα πρέπει να μιλήσουμε για τις εκ γενετής αιτίες, τις σύμφυτες δηλαδή με την συγκεχυμένες ιδεολογικές βάσεις που έδωσαν μια παραμορφωτική παιδεία πολιτικού διαλόγου, είτε στα μέλη είτε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑΣΟΚ ιδρύεται σε μια στιγμή που ένας σαστισμένος κόσμος από την « πτώση» της Χούντας αυτό-προσδιορίζεται «Αριστερά» στην φρενήρη παλιννόστηση του Κράτους της Δεξιάς που συγκροτείται υπό τον Καραμανλή, ως φυσικός διάδοχος της Χούντας.
Η Χούντα που αποτελούσε της φασιστική εξέλιξη της Δεξιάς στην Ελλάδα, διαπραγματεύτηκε μέσω των εγγυητών της να αποκτήσει πολιτικό καταφύγιο στην Πολιτική Δεξιά, εκδίδοντας ως μοναδικά «εξιλαστήρια θύματα» τους πρωτεργάτες της «Εθνοσωτήριου Επανάστασις».
Αυτό από μόνο του ήταν αρκετό για να συγκροτήσει ένα μέτωπο Λαού, μέτωπο αντίστασης που προσδοκούσε να συνεχίσει τον αγώνα του μέσα από ένα καινούργιο πολιτικό υποκείμενο που να μην είχε προϊστορία στην πολιτική – κυβερνητική ζωή της χώρας. Ένα υποκείμενο που θα έδινε μια αριστερή διέξοδο στο Λαό, στην οικονομία, στις παραγωγικές σχέσεις, στο Πολίτευμα, στην Δημοκρατία.
Επιθυμούσε να ξεκληριστεί όλος ο Χουντικός μηχανισμός που είχε βρει στέγη και κολυμβήθρα εξιλέωσης στην μετεξελιγμένη ΕΡΕ που εμφανίσθηκε με το ψευδώνυμο, Ν.Δ.
Να ξεκληριστεί ολόκληρος ο μηχανισμός, ρουφιάνων, δοσίλογων, εγκληματιών του παρακράτους, ενδοτικών στους Αμερικάνους και τους άλλους ιμπεριαλιστές, που είχαν υπό την κατοχή τους το Κράτος, τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τον Στρατό, την Αστυνομία, τον Κλήρο, την Δικαιοσύνη.
Ήθελαν το χαμένο όνειρο να ξαναγεννηθεί. Ήθελαν η εργατιά, η αγροτιά να ξεδιψάσει, έναν ήλιο να ζεσταθεί χωρίς να τους ενοχοποιεί, ένα πιάτο φαΐ χωρίς τον φόβο της απόλυσης ή του χωροφύλακα, μια καλλίτερη ζωή , ένα καλλίτερο αύριο για τα παιδιά τους χωρίς να ξεφτιλίζονται φιλώντας κατουρημένες ποδιές. Ήθελαν το γεράνι τους να έχει κόκκινα λουλούδια χωρίς το φόβο της Μακρόνησου.
Ήθελαν απλά πράγματα. Να νιώθουν υπερήφανοι. Ότι αξίζουν, ότι προσφέρουν και το Κράτος τους σέβεται. Ότι δεν είναι οι μισοί από αυτούς μιάσματα και οι άλλοι μισοί καλά παιδιά.

Σ’ αυτόν τον κόσμο, που άλλοι τότες ήταν παιδιά και μεγάλωσαν, που άλλοι ήταν μεσήλικες και δεν ζουν ανάμεσά μας, σας ρωτώ σύντροφοι που διεκδικείτε τον Προεδρικό θώκο, τι τους υπόσχεστε;
Ποιος γκρεμός τους πρέπει;
Είναι Δημοκρατία αυτή που φτιάξατε; Είναι δημοκρατία αυτή που τους δείχνετε; Είναι πολιτισμός αυτός που τους εμπνέετε; Είναι το όνειρο που χάθηκε;
Μα είναι κατάσταση αυτή, να εκχυδαΐζετε έναν αγώνα πρωτίστως πολιτικό, πρωτίστως ιδεολογικό και να τον μεταφέρετε από βούρκο σε βούρκο, να τον φτιασιδώνετε με ξεκατινιάσματα και να ρεζιλεύετε έναν ολόκληρο λαό που έμεινε μαζί σας, παρ’ ότι ξέρει πως μέχρι σήμερα τον προδώσατε πολλές φορές, αλλά είναι έτοιμος να ξαναθυσιαστεί και πάλι;
Είναι πολιτικός λόγος αυτός, είναι συντροφική αντιπαράθεση;
Στρατόπεδα και στρατοπεδάρχες;
Προσωπικοί διαξιφισμοί, υπονοούμενα, συκοφαντίες, εναγκαλισμό με τα διαπλεκόμενα;
Πως είναι δυνατό αύριο να συγκατοικήσουμε, να διεκδικήσουμε την κυβερνητική εξουσία, να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλο;
Έχουμε αφήσει τους δολοπλόκους των media, τους δημοσκόπους και τους εγκάθετους των παραθύρων των ΜΜΕ, να καθορίζουν τον πολιτικό μας λόγο, να μας υποδεικνύουν πολιτισμό ήθους και αξιών και εμείς να στρατευόμαστε πίσω από ψευτοδιλήμματα για την εξουσία και την ηγεμονική υπεροχή του Εγώ στο Είμαστε.
Ποια ιδεολογικά πρότυπα προβάλατε για να αντιπαρατεθεί ο ένας στον άλλον και να καταστήσετε τα μέλη, τους φίλους, τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ πιο σοφούς να επιλέξουν;
Ποιο είναι το οικονομικό και το κοινωνικό μοντέλο που προτείνετε για μια Ελλάδα που να ανήκει στους Έλληνες;
Ποιος είναι ο πολιτισμός που προτείνετε ώστε να αποβάλουμε την βαρβαρότητα της φτώχειας, της μιζέριας, της οσφυοκαψίας, της ανεργίας, της οικονομικής υποτέλειας, του εκχυδαϊσμού των αξιών και της ηθικής , της καταστροφής του περιβάλλοντος για μια χούφτα ευρώ;
Γιατί πράγμα ενδιαφέρεστε πέρα από εκείνο που υποτίθεται ότι εκπροσωπείτε;
Γιατί ο τρόπος που «πολιτεύεστε» και η διαδικασία συμμετοχής στην εκλογή Προέδρου άλλα πράγματα δείχνει;
Γιατί όχι μόνο τα κομματικά μέλη, αλλά όποιος, όποια και ότι εκπροσωπεί ή εκφράζει προσκαλείται να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία; Να πάρει θέση, να στρατευθεί πίσω από φωτισμένες ηγεσίες για ένα Κόμμα που άλλοι το θέλουν γρήγορα Κυβέρνηση ( τους έλειψε η κουτάλα;) και άλλοι το θέλουν να ξαναγεννήσει δεσμούς με την κοινωνία που το γέννησε.
Αλλά ποιοι θα το αποφασίσουν αυτό;
Η Αμερικανοποίηση της «Συμμετοχικής» Δημοκρατίας συνάδει με τον ……. Σοσιαλισμό και τα πολιτιστικά στοιχεία που συγκροτούν και χαρακτηρίζουν την εθνική κοινωνία της χώρας μας;
Δηλαδή δεν υφίσταται ζήτημα Συμμετοχικής Δημοκρατίας εντός του Κόμματος ή το έχουμε λύσει αυτό και θέλουμε να εμπνεύσουμε και ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό;

Μήπως πρέπει να σοβαρευτούμε και να ματαιώσουμε την εκλογή Προέδρου σήμερα;
Μήπως θα ήταν καλλίτερα να δούμε πρώτα ένα συνέδριο θέσεων και ιδεολογικής αποσαφήνισης και τον Φεβρουάριο να πάμε σε κομματικό και μόνο, συνέδριο εκλογής Προέδρου και να αφήσουμε στην άκρη αυτόν τον τραγέλαφο της δήθεν άμεσης εκλογής Προέδρου από την Βάση.
Ποια βάση; Την Βάση Παπανδρέου, την Βάση Βενιζέλου, την Βάση Σκανδαλίδη; Γιατί για Βάση ΠΑΣΟΚ ούτε λόγος.

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας. Θέλω πολύ να δω επιτέλους έναν ευφυή άνθρωπο όπως εσείς Κε Βενιζέλο να γίνεται Πρωθυπουργός. Πολύ φοβούμαι όμως πως αυτό δε θα αφήσουν να συμβεί. Πιστέψτε με ειλικρινά δεν είμαι φανατικός, κανενός κόμματος ή κανενός πολιτικού. Θέλω να σας ψηφίσω, αλλά φοβάμαι πως θα πρέπει να εγγραφώ σε ένα Πασόκ που θα έχει τον Κο Παπανδρέου αρχηγό και θα είναι για πάντα αντιπολίτευση. Για καθαρά προσωπικούς και εργασιακούς λόγους ΔΕΝ θέλω να είμαι μέλος σε ένα Πασόκ που θα χάνει για δεκαετίες με τον Κο Παπανδρέου. Είμαι λοιπόν σε δίλλημα για το αν θα πρέπει να εγγραφώ ή όχι, προκειμένου να σας ψηφίσω....Καλή Επιτυχία ολόψυχα

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΩΣ ΚΑΙΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ
6932460490
ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΚΛΕΓΕΙΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΩ ΠΑΣΟΚ

Βαγγέλης Κωνσταντίνου είπε...

Από το blogs : politicsgr.blogspot.com σχολιάσθηκε το ιδεολογικό ζήτημα που έβαλα σε σχέση με την ανεργία, κάνοντας μου γνωστό, και το εκτιμώ πολύ αυτό, ότι ο σχολιαστής δεν είναι σοσιαλιστής αλλά οπαδός μιας ας πούμε θεωρίας όπως την αναφέρει, του " κεντρώου - κοινωνικού - φιλελευθερισμού " και βρίσκεται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ.


Ως γενική παρατήρηση, στην Ελλάδα, όπου τα ζητήματα πολιτικής οικονομίας και φιλοσοφίας απασχολούν τους, εκ του βιοποριστικού τους επαγγέλματος, "αρμοδίους", οι υπόλοιποι έχοντας ημιτελή γνώση των αντικειμένων και περισσότερο είναι αποδέκτες κάθε "κουφής" ορολογίας περί των κοινωνικών - φιλοσοφικών όρων, από διάφορους " ειδήμονες" των ΜΜΕ ή επιτήδειους σκοταδιστές του επιστημονικού χώρου, εφευρίσκουν δικούς τους προσδιοριστικούς όρους που να δικαιολογούν την κοινωνικοπολιτική τους στάσης.



Θα επιχειρήσω δύο προσεγγίσεις σχετικά με τις φιλελεύθερες τάσεις στα οικονομικά και τις flexicurity εργασιακές σχέσεις.




Α. Ανάπτυξη στην φιλελεύθερη θεματική



1 Η πολιτική της διεθνούς ανάπτυξης συνήθως προσεγγίζεται από την ανάλυση των αντιθέσεων που δημιουργούνται ανάμεσα στον ανταγωνισμό συμφερόντων ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις μιας εθνικής κοινωνίας ή σε διεθνές επίπεδο ανάμεσα στα εθνικά κράτη.
Το πολιτικό περιεχόμενο αυτών των προσεγγίσεων στηρίζεται στην δυνατότητα επιλογή ανάμεσα σε ανταγωνιστικούς και συχνά συγκρουόμενους στόχους που προωθούνται από τον ανταγωνισμό των κοινωνικών ομάδων.
Τέτοιοι στόχοι είναι, η οικονομική αποτελεσματικότητα, η οικονομική ανάπτυξη, η πλήρης απασχόληση, η αναλογική διανομή του εισοδήματος, η σταθερότητα των μισθών , η εγγύηση της ασφαλιστικής συνέχειας, η ποιότητα ζωής και η εξασφάλιση της δυναμικής της οικονομίας.

2 Εάν επιλέξεις τον στόχο της οικονομικής αποτελεσματικότητας, τότε επιδιώκεις την εξειδίκευση των οικονομικών συντελεστών, την εξειδίκευση των συντελεστών παραγωγής, την υποδιαίρεση της απασχόλησης σε απόλυτα εξειδικευμένη και σχετικά εξειδικευμένη, την άρνηση της πολιτικής της πλήρους απασχόλησης, τον ανταγωνισμό ιδίων ( εθνικών ) προς εισαγόμενα ξένα κεφάλαια, την αποδοχή κάθε ξένης βοήθειας και επομένως και των όρων που αυτή δίνεται και τέλος την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων στα οποία έχεις συγκριτικό πλεονέκτημα.

3 Το αντίθετο της οικονομικής αποτελεσματικότητας είναι η οικονομική ανάπτυξη η οποία συνδυάζει την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους με τον ανταγωνισμό και την ανάπτυξη των εθνικών κεφαλαίων ή των ξένων επενδύσεων ασκώντας προστατευτισμό στο στρατηγικό κεφάλαιο το οποίο παραμένει Δημόσιο.
Συνετό είναι να επιλέγει κανείς όχι το σύνολο των στόχων, αλλά επί μέρους στόχους, που του δίνει την δυνατότητα της επίλυσης των ανταγωνιστικών διαφοροποιήσεων ή συγκρούσεων, που αναπτύσσονται τόσο στο εσωτερικό του εθνικού κράτους όσο και μεταξύ των εθνικών κρατών.

4 Τις περισσότερες φορές η επιφανειακή προσέγγιση της πραγματικότητας, δίνει την εντύπωση ότι η πολιτική κυριαρχεί της οικονομικής. Έτσι η «παραγωγή» πολιτικών ανάπτυξης από τα διεθνιστικά κέντρα του ιμπεριαλισμού εκλαμβάνεται ως πολιτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων που εξωθούν την ανάπτυξη σε μεγαλύτερα και πιο ανταγωνιστικά επίπεδα, αλλά στην πραγματικότητα οι πολιτικές εξουσίες δίνουν μόνο πολιτικό άλλοθι στην ισχυροποίηση του συγκρουσιακού ανταγωνισμού μεταξύ ομάδων συμφερόντων σε εθνικό η διεθνές επίπεδο.
Με άλλα λόγια δίνεται η εντύπωση στο δομικό επίπεδο ότι το διεθνές πολιτικό σύστημα επιβάλλεται στο αντίστοιχο οικονομικό ή το διαμορφώνει.
Ένα επιπλέον σημαντικό λάθος είναι η προσπάθεια προσέγγισης των διεθνών πολιτικών ανάπτυξης και ανταγωνισμού με κριτήριο της εσωτερικές επικρατούσες ανταγωνιστικές τάσεις . Ερμηνεύεται δηλαδή η ωφελιμότητα των επιλεγμένων στόχων με βάση την διεθνιστική πολιτική οικονομία υιοθετώντας παλαιές συνταγές που εμφανίζονται με νέα προσωνύμια

5 Οι διάφορες προσεγγίσεις φιλελεύθερων ή νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων που υποστηρίζουν τα νεοκλασικά μοντέλα ανάπτυξης, υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα σε ένα διεθνές μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης σχετίζονται με τα εμπόδια που προβάλλουν τα εθνικά κράτη και δεν επιτρέπουν στο διεθνές εμπόριο να αποτελέσει το πιο πρόσφορο μέσο τόσο για την προώθηση της ανάπτυξης όσο και για την αποτελεσματική αξιοποίηση των παγκόσμιων πόρων.
Βασικά εμπόδια στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θεωρούνται το κοινωνικό κράτος, η εγγυημένη πλήρη απασχόληση , η σταθερότητα των τιμών και ο προστατευτισμός των στρατηγικών κεφαλαίων ανάπτυξης.

Βαγγέλης Κωνσταντίνου είπε...

Β. Εργασιακές σχέσεις - Flexicyrity




Ως γενική τοποθέτηση και για να το συνδέσω με την παραπάνω προβληματική, η αποδοχή μια εργασιακής κατάστασης που επιχειρείται σε μια τρίτη χώρα χωρίς να λάβεις υπόψη το περιβάλλον ασφάλειας της οικονομίας και των σχέσεων που γεννιούνται στα πλαίσια αυτά, της τρίτης χώρας, είναι τουλάχιστον άστοχο.


Ως δεύτερης γενικής τοποθέτησης, τουλάχιστον είναι αποπροσανατολισμός να πιστεύει κανείς ότι οι πολιτικές του Ευρωπαϊκού Ιμπεριαλιστικού Κέντρου, που είναι η Κομμισιον, αποτελούν πολιτικές των εθνικών κυβερνήσεων στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την κρίση της οικονομίας που με την σειρά της δημιουργεί και κρίση εργασίας και θέσεων απασχόλησης.


Η θέληση του ΕΙΚ είναι να ενισχύσει το πλαίσιο επιχειρηματικής δράσης υιοθετώντας όρους που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα σε βάρος της εργασίας και των κοινωνικών υποχρεώσεων που απορρέουν από την σχέση Κεφάλαιο - Εργασία.


Ενώ θα έπρεπε η ανάπτυξη και η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών να αυξήσει τα έσοδα της κοινωνικής παροχής στο επίπεδο και του εθνικού κράτους, αλλά και να σμικρύνει τους χρόνους απασχόλησης ( σήμερα πρέπει να περιοριστεί ο χρόνος απασχόλησης στις 5 ώρες ημερησίως ), απέναντι στα ευεργετήματα της ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών το μόνο που ενδιαφέρει το διεθνές κεφάλαιο είναι η μεγιστοποίηση της ισχύος του και η εξαθλίωση των εργαζομένων.




Οι επιχειρούμενες αλλαγές αποβλέπουν στην χαλάρωση των κανόνων προστασίας της εργασίας, κυρίως ως προς τα δικαιώματα των εργαζομένων σε περίπτωση απόλυσης, επιδιώκοντας τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις και με διακηρυγμένο στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα και την καταπολέμηση (;) της ανεργίας, εφ' όσον κρίνεται οτι η "άκαμπτη" εργατική νομοθεσία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την υλοποίηση της ( ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Γιάννης Κουζής)




Αλλά αυτή κάθε αυτή η έννοια της flexicurity εργασιακής σχέσης αλλάζει τελείως και στρεβλώνει τον τρίτο πυλώνα των παραγωγικών σχέσεων ( εργαλεία, κεφάλαιο, εργατική συμμετοχή, προϊόν, ανταλλαγή).


Έτσι επιχειρείται το ανάθεμα της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής κρίσης να μετακυλισθεί στην εργασία και στο σύνολο των εργασιακών ( παραγωγικών) σχέσεων δημιουργώντας νέες ανισότητες, υιοθετώντας την εύκολη λύση της μείωσης του εργατικού κόστους, το οποίο όμως συμμετέχει κατά το 1/4 στο συνολικό κόστος παραγωγής.


Δηλαδή από την ασφάλεια της πλήρους απασχόλησης και των κανόνων που την διέπουν περνάμε στην ασφάλεια της εργασιακής θέσης και ο παράγοντας εργαζόμενος είναι μεταβαλλόμενη συνιστώσα στην παραγωγή.


Όμως " η έννοια της flexicyrity διακατέχεται από μια σοβαρή αντίφαση.... Η αύξηση της ευελιξίας της εργασίας αποτελεί βασικό μέσο για την μείωση του κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις, από την άλλη όμως η διαμόρφωση όρων ασφάλειας των ευέλικτα απασχολούμενων συνεπάγεται την παράλληλη αύξηση του εργασιακού κόστους, εφ' όσον μεταφράζεται με την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και συνεπώς κοστίζει". ( Σχετ. ΙΝΕ - ΓΣΕΕ)

Βαγγέλης Κωνσταντίνου είπε...

Ζητήματα καθημερινότητας.


Στα ζητήματα της καθημερινότητας που αποτελούν τον βραχνά των Ελληνικών νοικοκυριών, όπως οι συνεχείς ανατιμήσεις από την πολιτική της αύξησης των τιμών στα πετρελαιοειδή, οφείλουμε ως ΠΑΣΟΚ να έχουμε διακηρυγμένη και ευδιάκριτη θέση. Οι Πολίτες της χώρας μας περιμένουν κάπου να βρουν καταφύγιο και εμείς δεν κάνουμε τίποτα.




Γνωρίζουμε ότι η πολιτική της Ν.Δ. είναι πολιτική "πλιατσικολόγων". Εμείς τι πολιτική έχουμε;




ΕΡΩΤΗΜΑ: Τι θέση έχουμε για την "ελεύθερη αγορά" και την "ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών";




Πόσα είναι τα αποθέματα του Κράτους που η όποια αύξηση των τιμών "αργού πετρελαίου" επηρεάζει άμεσα τις τιμές καυσίμων.


Καμιά παραγγελία από τα διυλιστήρια δεν γίνεται σε καθημερινή βάση ώστε να επηρεάζεται η τιμή των καυσίμων. Κάθε παραγγελία που γίνεται σήμερα αναφέρεται σε παράδοση μετά από τρία χρόνια.


Αυξάνεται λοιπόν η τιμή των καυσίμων από σήμερα για το ενδεχόμενο κόστος μετά από τρία χρόνια, όταν κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί μετά από 6 μήνες;




Πως προστατεύουμε την οικογενειακή οικονομία;




Ερωτάται ο Πρόεδρος , αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Γραφείου την θέση παίρνουν στο ερώτημα που θέτω και είναι ερώτημα της κοινωνίας που πρέπει να απαντηθεί και δημόσια.

Ανώνυμος είπε...

Κε Βενιζελο τη συνετυξη που δώσατε στον κ. Τρανταφυλλόπουλο την Κρατώ κι' εγώ για να γίνω σοφότερος στο μέλλον, απο τις εύκολες... κουβέντες των πολιτικών. Πάντως πρέπει να δεχθώ ότι είσθε μεγάλος ΚΟΒΕΝΤΟΜΆΣΤΟΡΑΣ άσχετα με το τι πραγματικά πιστεύετε, αυτό θα φανεί στο μέλλον ότα γίνετε Προθυπουργός και ελπίζω να μην διαψεσθώ γιατί θα είναι για άλλη μια φορά πολύ αργά. Προς το παρόν καλή ΕΠΙΤΥΧΊΑ
amicro32@yahoo.gr

ShareThis