Τετάρτη, Ιουνίου 20, 2007

Blogoσφαιρα και κοινωνία

Απαντώ όσο μπορώ πιο συστηματικά σε αρκετά σχεδόν πανομοιότυπα σχόλια για την απογοήτευση των πολιτών από την πολιτική και τους πολιτικούς, την αναξιοπιστία των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων, τις τρέχουσες, αλλά και τις διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος για το σύνολο των προβλημάτων της χώρας.
Τα σχόλια αυτά χρεώνουν με ευκολία τα πάντα στην πολιτική και τους πολιτικούς, αλλά δεν τους πιστώνουν τίποτα για την εξέλιξη της χώρας. Προφανώς οι φίλοι που διατυπώνουν τα σχόλια αυτά με εκλαμβάνουν ως εκπρόσωπο του πολιτικού κόσμου και του πολιτικού συστήματος συνολικά ίσως γιατί δεν έχουν άλλους πολιτικούς συνομιλητές στην blogoσφαιρα.
Φοβούμαι όμως ότι δημιουργείται έτσι η εσφαλμένη εντύπωση ότι η blogoσφαιρα είναι ένας χώρος κοινωνικά «αμόλυντος».Ένας χώρος όπου βρίσκει κανείς μόνο κριτικά σκεπτόμενους πολίτες που κρατούν αποστάσεις από τα κόμματα και το κομματικό σύστημα. Μόνο από πολίτες «αθώους» από κάθε πολιτικό και κοινωνικό αμάρτημα. Πολίτες χωρίς διαχρονικές ευθύνες για τα αποτελέσματα των εκλογών και τις επιλογές του εκλογικού σώματος, χωρίς ευθύνη για φαινόμενα όπως η διαφθορά, η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή, η αυθαίρετη δόμηση και η προσβολή του περιβάλλοντος κ.ο.κ.
Μόνον ενεργούς πολίτες – μέλη της κοινωνίας των πολιτών, με οικολογική ευαισθησία και καταναλωτική συνείδηση με προωθημένες αισθητικές αντιλήψεις, όπως της πολυπολιτισμικότητας και του κοινωνικού φιλελευθερισμού κ.ο.κ.
Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή η ειδυλλιακή αυτή περιγραφή δεν ισχύει ή αν ισχύει έχουμε μία blogoσφαιρα «αφαιρετική» που δεν είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικής κοινωνίας. Με άλλα λόγια όλοι έχουμε ευθύνη. Ο καθένας στο επίπεδο του. Με προβληματίζει όμως η διαπίστωση ότι εγώ είμαι έτοιμος να αποδεχθώ πολύ μεγαλύτερες δόσεις κριτικής και αυτοκριτικής απ΄ ό,τι αρκετοί συνομιλητές μου, που μιλούν στο όνομα των πολιτών και της κοινωνίας και όχι μόνο στο δικό τους έστω και ανώνυμα.

38 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία ανάλυση. Ο καθένας μας έχει τις ευθύνες του, είναι προφανές. Οι πολιτικοί όμως βρέθηκαν σε ένα από τα ανώτατα αξιώματα του Ελ. κράτους για να συνδιαμορφώσουν και την κοινωνία, να την εξελίξουν. Το μερίδιο ευθύνης σας είναι μεγαλύτερο.

P. είπε...

Γεια σας

Πιστεύετε πραγματικά ότι υπάρχει αξιόλογη εξέλιξη στη χώρα μας; Το λέτε αυτό μετά απ'όσα συμβαίνουν καθημερινά; Με ένα σύστημα υγείας άθλιο; Με την αστυνομία γεμάτη από τραμπούκους; Με το δικαστικό σύστημα που θέλουμε να λέμε ότι εξυγιάνθηκε; Με την οικονομία σε μαύρο χάλι; Με τους ελληνες πολίτες, τους πιο φτωχούς και χρεωμένους πολίτες της ΕΕ (των 15); Είναι μακρύς ο κατάλογος των ερωτήσεων.

Αλλά ένα το συμπέρασμα. Ο έλληνας πολίτης δε βλέπει φως στην άκρη του τούνελ. Με το ΠΑΣΟΚ καταστραφήκαμε ήδη μια φορά. Η ΝΔ απλά συνεχίζει το δικό σας καταστροφικό έργο. Όπως δείχνουν τα πράγματα θα έχει άλλη μια 4ετία να το ολοκληρώσει. Και μετά ίσως θα είναι η σειρά του ΠΑΣΟΚ πάλι. Οι καλές προθέσεις του προέδρου σας δε πείθουν. Και καλύτερα. Γιατί ακόμη κι αν έβγαινε στις εκλογές που έρχονται πάλι δε θα έκανε τίποτα. Αν επιθυμούσε πραγματικά να κάνει θα έπρεπε να διαγράψει τα 3/4 του κόμματος. Αλλά πώς να διαγράψεις τις τηλεοπτικές περσόνες; Ο σημερινός πρωθυπουργός, αν και φαίνεται κι αυτός γεμάτος καλές προθέσεις απλά δεν έχει υλικό. Ή τουλάχιστον δε χρησιμοποιεί αυτό που πρέπει. Δυστυχώς για μας είστε οι 2 πλευρές του ίδιου νομίσματος. Και τελικά όχι. Μέσα στα 30 χρόνια που ζω οι εξέλιξη είναι αντιστρόφως ανάλογη της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, της αναλγησίας, της ατιμωρησίας. Η εξέλιξη είναι μηδαμινή. Και το χειρότερο. Όλοι οι πολίτες περιμένουμε να μας διαψεύσετε. Με έργα. όχι με λόγια. Από λόγια χορτάσαμε.

Και φυσικά δε νομίζω αυτοί που γράφουμε στα blog να έχουμε την ψευδαίσθηση μια ελιτιστικής ηλεκτρονικής κοινωνίας. Είμαστε μια κοινωνία σαν όλες τις άλλες. Όπως και στην πραγματική κοινωνία κάποιοι μιλάνε. Έτσι κι εδώ. Μην γελιέστε. Αυτοί εκεί έξω που έχετε κουράσει είμαστε εμείς.

Ευχαριστώ

learning is earning είπε...

Δεν πιστεύω ότι μπορεί να διαφωνήσει κανείς στο ότι οι έλληνες bloggers δεν είναι αντιπροσωπευτικοί της ελληνικής κοινωνίας. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι νέοι, μορφωμένοι και σφόδρα απογοητευμένοι με την εγχώρια κοινωνική και πολιτική ζωή. Σεβαστείτε τους κανόνες του παιχνιδιού -στους οποίους περιλαβάνεται και η χρήση ψευδωνύμου- και δεχτείτε την καλή πρόθεση των inputs μας. Το "όλοι έχουμε ευθύνη" το υποστηρίζαμε στις εκθέσεις Λυκείου. Μεγαλώνοντας μαθαίνουμε και εμείς -που πολλοί από εμάς δεν φταίμε σε τίποτα για αυτά που ζούμε γύρω μας- ότι υπάρχει και ο κ. Κεδίκογλου επί παραδείγματι ο οποίος όπως και να το κάνουμε έχει λιγουλάκι μεγαλύτερη ευθύνη απ'ότι οι υπόλοιποι. Αν σερφάρετε στη μπλογκόσφαιρα θα δείτε ένα σωρό πρωτοβουλίες και κινήσεις. Μονο αυτή τη βδομάδα είχαμε τις κοινές μηνύσεις στο ejekt festival και τη δημοσιοποίηση των αιτημάτων των ποδηλατών (www.podilates.gr). Ο παρανομαστής είναι κοινός: διεκδικούμε με τα ελάχιστα μας μέσα λίγο δημοκρατικό οξυγόνο σε μια χώρα που πνίγεται από προδημοκρατικά σύνδρομα. Πιστέυω ότι η πλειοψηφία των bloggers οργίζεται όταν συνειδητοποιεί ότι η χώρα ανήκει στο Χριστόδουλο, τον Μεταξόπουλο, στις ζαρντινιέρες και στον Τέρενς Κουικ. Η οργή ξεχειλιζει όταν βλέπουμε καραμπινάτα κακουργήματα ,όπως π.χ. το βιντεάκι με τους βασανισμούς ή η Αμαλία (τι έγινε αυτή η ερώτηση στη Βουλή;) ή η ζαρντινιέρα,να μένουν ατιμώρητα. Όπως και να το κάνουμε είστε ο μόνος εκπρόσωπος του πολιτικού συστήματος στον οποίο μπορούμε να απευθυνθούμε.
Ελάτε στη θέση μου. Γνωρίζω π.χ ότι αν ασχοληθείτε με τα περιστατικά με τους βασανισμούς ενδεχομένως να αποκαλυφθούν οι δικαστικοί που αθωώνουν τους βασανιστές και να περιοριστεί σημαντικά αυτό το φαινόμενο. Εσείς με παραπέμψατε στη διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης. Δεν μου αρκεί. Διαβάστε τη σημερινή Ελευθεροτυπία και θα δείτε γιατι. Όταν ξέρω ότι μπορώ να επικοινωνήσω με ανθρώπους που μπορούν θα το αφήσω να περάσει έτσι;

ANemos είπε...

Ούτε ειδυλλιακή ούτε όμως και αντιπροσωπευτική της πραγματικής κοινωνίας είναι, πιστεύω, η μπλογκόσφαιρα. Όπως άλλωστε κι άλλες κοινότητες ανθρώπων, Είναι ειδυλλιακή ή αντιπροσωπευτική π.χ. η νομική κοινότητα, η ιατρική, η καλλιτεχνική, η ακαδημαϊκή; Αλίμονο και αν ήσαν! Ολες μαζί συνυφαίνουν μια κοινωνία, όμως η κάθε μία ούτε εξωραΐζει ούτε και αντιπροσωπεύει το σύνολο της κοινωνίας.
Αν μία κοινότητα θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει την κοινωνία στο σύνολό της αυτή είναι η κοινότητα των πολιτικών. Όμως –και συμφωνείτε φαντάζομαι- δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο παρά μόνο τυπικά. Ας μην μπω στα παραδείγματα όπου «σόϊ πάει το βασίλειο», κατά πόσο οι πολιτικοί εκλεγμένοι και μη «καθρεφτίζουν» την ταξική, κοινωνική, οικονομική, επαγγελματική, μορφωτική διαστρωμάτωση; Πόσο πιστή είναι αυτή η αντιπροσώπευση;

Οσον αφορά τη μπλογκόσφαιρα, το Μέσον είναι εξαιρετικά νέο για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, όπως όλα τα πράγματα ξεκίνησε σχεδόν ειδυλλιακά, με έναν έντονο ναρκισσισμό και μια άλλοτε τρυφερή κι άλλοτε σκληρή εγωπάθεια. Εκείνη του μαθητευόμενου μάγου. Οσο αυξάνεται ο αριθμός των ιστολόγων, η μπλογκόσφαιρα θα τείνει όλο και πιο πολύ στην αντιπροσώπευση, θα απομαγεύεται δηλαδή. Στο μεταξύ, ας ελπίσουμε ότι θα δημιουργηθούν νέες συλλογικότητες μέσα της, ως υποσύνολα έκφρασης, επικοινωνίας, παρέμβασης…

Παρρησία είπε...

κ. Βενιζέλο,

"Πολίτες χωρίς διαχρονικές ευθύνες για τα αποτελέσματα των εκλογών και τις επιλογές του εκλογικού σώματος"

Οι πολίτες δεν έχουν ουσιαστικές επιλογές για αυτό ψηφίζουν τους ίδιους και τους ίδιους. Αν το λέει η καρδιά σας, ανοίξτε το σύστημα, φτιάξτε μονοεδρικές με πλειοψηφικό, να δείτε (α) για πότε όλοι εσείς οι κομματικοί υποψήφιοι θα φάτε μαύρισμα και (β) πόσοι "τρελοί" θα μπουν μέσα στη βουλή τους οποίους βεβαίως οι κομματικοί μηχανισμοί δεν θα μπορούν να κουλαντρίσουν με τίποτα

Π

Georgios Vagianos είπε...

Προκειμένου να είναι κανείς πολύ αντικειμενικός,οφείλει να σας πιστωθεί το γεγονός ότι έχετε το κουράγιο να διατηρείτε το παρόν ιστολόγιο,κατι που δεν τολμούν παρά ελάχιστοι πολιτικοί να πράξουν.Επίσης πολλές φορές σηκώνετε άδικα το βάρος μιας συνολικής κριτικής απέναντι στον πολιτικό κόσμο.Πρέπει όμως να επισημανθούν τα εξής
1)Το κίνητρο πολλών από εμάς είναι να συνομιλήσουμε με τον καλύτερο και ευφυέστερο πολιτικό του ελληνικού συστήματος.Οταν αυτός-δηλαδή εσείς-χλωμιάζει,πράγμα που συμβαίνει αρκετές φορές στις σελίδες αυτού του χώρου,τότε υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη και πιο οξεία κριτική στο σύνολο του πολιτικού συστήματος.Ολοι μας φανταζόμαστε-ή καλύτερα αδυνατούμε να φανταστούμε –τι κατακάθι κυκλοφορεί στον πάτο του πολιτικού βαρελιού.
2)Στον κυβερνοχώρο είστε πιο εκτεθειμένος σε ανόμοιες αλλά και εξατομικευμένες κρίσεις.Η πλειοψηφία των πολιτικών έχει μάθει να αντιμετωπίζει τα πάντα με όρους μέσου όρου και μάλλον-απόσο καταλαβαίνω από την ατυχή προσπάθεια συμψηφισμού και επιμερισμού των ευθυνών με τους ιστολόγους-σας δυσαρεστεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι αρκετοί δεν συμπεριφέρονται προβλέψιμα.
3)Ο κυβερνοχώρος δεν είναι αγγελικά πλασμένος,αλλά κάποιοι μπαίνουν στον κόπο να αφιερώσουν τον πολύτιμό τους χρόνο σχολιάζοντας,στην προσπάθεια να σας βοηθήσουν να καταλάβετε την πραγματικότητα καλύτερα.Από αυτή την άποψη οι ιστολόγοι,αν και δύσπιστοι,είναι αλτρουιστές,αφού σκέφτονται πέρα από το δικό τους καλό και υπέρ του κοινού καλού και του διαλόγου.
4)Αρκετοί από αυτούς έχουν κάνει καλές σπουδές,μιλάν αρκετές γλώσσες,ταξιδεύουν πολύ και έχουν ευρυγώνιους φακούς που ξεπερνούν κατά πολύ το οπτικό πεδίο ακόμη και μερικών αν όχι όλων των ελλήνων πολιτευτών.Από αυτή την άποψη ο κυβερνοχώρος έχει προσπεράσει την πολιτική τάξη και αρκείται να γυρνά το κεφάλι προς τα πίσω ρίχνοντας της ένα χαμόγελο συμπόνιας. Φανταστείτε σε 15 χρόνια πόση ισχύ και πόση εξουσία θα έχει ο μέσος Ελληνας πολιτικός.Ηδη είναι πασιφανές ότι πρωτεύουσά μας είναι οι Βρυξέλλες.
5)Η εξουσία-αλλά και η εν γένει παρουσία- των πολιτικών παύει να υφίσταται από τη στιγμή που κλείσει ο τηλεοπτικός δέκτης.Εγώ-και φαντάζομαι και αρκετοί άλλοι ιστολόγοι-τον έκλεισα οριστικά πριν από εφτά χρόνια.Καταλαβαίνετε λοιπον ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένας τρόπος επηρρεασμού αυτών των ανθρώπων.Ούτε που γνωρίζω καν τα ονόματα των τηλεπαρουσιαστών με τους οποίους κάποιοι από εσας χαριεντίζεστε ανώδυνα μπροστά στο γυαλί.
Τέλος,αν και ανομολόγητο από αρκετούς,οι ιστολόγοι θέλουν στην ουσία συνδιαχείριση της εξουσίας και να αρχίσουν οι όμοιοί τους να ορίζουν σιγά-σιγά την κοινωνική ατζέντα.Δείτε το λίγο πιο μακροπρόθεσμα και μην υπερασπίζεσθε χρεωκοπημένες πολιτικές και ανυπόληπτες επιλογές.Μπορεί να αρέσει ο Σαρκοζί,μπορεί να αρέσει και ο Θαπατέρο(τουλαχιστον αυτός έφερε χωρισμό Εκκλησίας-κράτους μέσα σε μερικούς μήνες διακυβέρνησης στην Ισπανία της παράδοσης της Ιεράς εξέτασης).Πάντως κάτι παράγουν,δεν κάνουν –με συγχωρείτε για την έκφραση-«γαργάρες» όπως οι περισσότεροι αν όχι όλοι σας.
Πολύ φιλικά,
Γ.Βαγιανός

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή φταίμε κι από πάνω;

Η κριτική των πολιτών, ανώνυμων η επώνυμων, είναι μέρος της δουλειάς που επέλεξες να κάνεις, είτε αυτή η κριτική εκφράζεται ως σχόλιο, μπινελίκι γραμμένο με σπρέυ στον τοίχο ή ως ψήφος.

Θα σου πω απλά το motto της εταιρίας στην οποία δουλεύω:

"Αν δεν μπορείς, άσε να το κάνει κάποιος που μπορεί"

ANemos είπε...

ΕΠΕΙΓΟΝ: ην άρση του απορρήτου της ηλεκτρονικής επικοινωνίας του νεαρού ανθρώπου που «ανέβασε» το επίμαχο βίντεο στο Διαδίκτυο διέταξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας αρμόδιος για τις δραστηριότητες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων που ασχολείται με την υπόθεση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοπός του εισαγγελέα είναι να ερευνήσει το ενδεχόμενο ο χρήστης που υπογράφει ως «Kabamaru Igano hitthat1983 - Κώστας» να είναι ένας από τους συμμετέχοντες στο εξευτελιστικό βίντεο ή ακόμα και ο ίδιος ο αρχιφύλακας που πρωταγωνιστεί, κάτι που μάλλον φαίνεται απίθανο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εισαγγελέας έδωσε την εντολή περισσότερο για τυπικούς λόγους πληρότητας της έρευνας.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλο,
μια και το θέμα είναι μπλογκόσφαιρα και κοινωνία τι γίνεται με το θέμα της Αμαλίας ή μάλλον με το θέμα της κατάστασης της Υγείας συνολικά;
Υπάρχει κάτι νέο;

Ανώνυμος είπε...

Η blogόσφαιρα σίγουρα δεν είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικής κοινωνίας. Η χαμηλή διείσδυση του internet στην Ελλάδα είναι από μόνη της αποδεικτικό στοιχείο γι' αυτό.

Νομίζω ότι τα περισσότερα πυρά που δέχεστε είναι του στυλ: "Εεεπ, έλα εσύ εδώ τώρα που σε βρήκαμε, να στα πούμε ένα χεράκι". Δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο, και όπως είπατε κι εσείς σίγουρα πολλοί από τους κριτές σας δεν θα δέχονταν σε καμία περίπτωση τόσο σκληρή κριτική όσο αυτή που σας κάνουν.

Αλλά στην τελική αυτό που μετράει, όπως καταλαβαίνετε πολύ καλά κι εσείς, είναι ότι η έκφραση της απογοήτευσης όλων των σχολιαστών του blog σας είναι το πρώτο βήμα μιας κουβέντας που έχει την θεωρητική δυνατότητα να επαναφέρει την χαμένη πίστη του λαού (ή καλύτερα, των bloggers) στο πολιτικό μας σύστημα.

Οπότε, the ball is in your court.

Ανώνυμος είπε...

Θα επανέλθω, αν επιτρέπετε, γιατί το θέμα που θίγετε είναι πολύ ενδιαφέρον. Ως τότε, παρακαλώ, προβληματιστείτε για το "blogόσφαιρα" - ομολογώ πως με ενοχλεί.

Γιατί όχι "μπλογκόσφαιρα" (όπως έχει ήδη καθιερωθεί) ή "ιστόσφαιρα" (όπως, ίσως, θα έπρεπε να τη λέμε)ή "κοινότητα των ιστολόγων";

(αν δεν το έχετε ξανακούσει, υπάρχει και η "μπλογκοκοινωνία"!)

Ανώνυμος είπε...

Η blogoσφαιρα αποτελείται από καθημερινούς πολίτες. Είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Οπότε οι απόψεις που επικρατούν και έξω από την blogoσφαιρα επικρατούν και μέσα σε αυτήν.
Η απαξίωση της πολιτικής δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Αλλά συνεχώς διογκώνεται...
Δυστυχώς δεν μπορούμε να σας πιστώσουμε τα αυτονόητα κατά τη γνώμη μου. Η ιστορία θα σας τα πιστώσει.
Πρώτα κοιτάμε να λύσουμε τα καθημερινά προβλήματά μας και να γκρινιάξουμε για αυτά. Οι περισσότεροι bloggers -πιστεύω- ανήκουν στην γενιά των 1000€ τι περιμένετε να ακούσετε; Και τι περιμένετε να διαβάσετε; Μπράβο; Όχι βέβαια!
Τι αυτοκριτική μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος 18-25 χρονών; Σε τι μπορεί να έχει φταίξει; Στο μόνο που φταίει είναι ότι μαζί με την απαξίωση της πολιτικής απαξιώνει και τον ίδιο του τον εαυτό πλέον. Αλλά ακόμα και για αυτό δεν φταίει αποκλειστικά αυτός...

Dorotheos είπε...

κ. Βενιζέλο,

Η μπλογκόσφαιρα θα αντανακλούσε τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά της ελληνικής κοινωνίας, στο βαθμό που η ταξική διαστρωμάτωση και οι συσχετισμοί της εκπροσωπούνται ανάλογα σε αυτήν, πράμα που δεν γνωρίζω κατά πόσο συμβαίνει.

Ασφαλώς και ο οποιοσδήποτε διατυπώνει κριτική και σχόλια στο πολιτικό σας blog, δεν είναι «αμόλυντος» σε ότι αφορά τη νοοτροπία, τη συμπεριφορά στην εργασία του και τη δράση ή απάθεια του σε άλλους χώρους κοινωνικής δραστηριότητας.

Ομως, ως ευφυής πολιτικός, είμαι βέβαιος ότι διακρίνετε την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στη θέση του εργαζόμενου πολίτη από τη μια μεριά και του πολιτικού από την άλλη στο κοινωνικό μας εποικοδόμημα, αντιλαμβάνεστε τη μονοσήμαντη κατέυθυνση που η κριτική και αμφισβήτηση πρέπει να έχουν, δηλ. από τον πολίτη προς τον πολιτικό, όπως αναγνωρίζετε και τα δικαιώματα στο εύρος και την οξύτητα της κριτικής, που πρέπει να αποδίδονται στον πολίτη- και μάλιστα άνευ όρων. Η μπλογκόσφαιρα είναι ένας ακόμα φορέας αυτής της κριτικής και αμφισβήτησης, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

Ως προς τα συσσωρευμένα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, μερικά από τα οποία αναφέρeτε παραπάνω, και των οποίων είμαι σίγουρος ότι το μέγεθος διαπιστώνετε, προτού αποδώσουμε πιστώσεις ή χρεώσεις για αυτά και τις καταμερίσουμε σε πολίτες και πολιτικούς, πρέπει να εξακριβώσουμε τα αίτια τους και τη σχέση αιτίας και αιτιατού που διέπει τη γέννηση και όξυνση τους. Μια πρόχειρη ανάλυση της πρόσφατης ιστορίας μας, λοιπόν, επιβεβαιώνει ένα πράμα: ότι το κύριο μέρος της ευθύνης βαρύνει αυτούς στην κορυφή της κοινωνικής μας πυραμίδας που κινούν τα οικονομικά και πολιτικά νήματα της χώρας, δηλαδή στις τάξεις που καρπώνονται το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου που η Ελλάδα παράγει και, φυσικά, στην πολιτική εξουσία που εξυπηρετεί αυτές τις τάξεις και στην οποία τα δύο κομμάτα εναλάσσονται.

Ανώνυμος είπε...

Σας διαβάζω αρκετά συχνά ,αν και η αλήθεια , όχι πάντα συμφωνώ μαζί σας , κ. Βενιζέλο , πρώτη όμως φορά σας αφήνω κόμεντ , γιατί σας βρίσκω σωστό στην παρατήρηση σας περί μπλογγόσφερας . Φυσικό είναι να γίνετε στόχος (ας πούμε) , ίσος να το επιδιώκεται και λίγο αυτό , και δεν το βρίσκω κακό , ίσα - ίσα θα έλεγα , καλό σας κάνει . Μακάρι και άλλοι συνάδελφοι σας να έχουν τα κότσια να «ξεμπροστιάσουν» .

CsLaKoNaS είπε...

Κύριε Βενιζέλε...

Παρακολουθώ μήνες το blog σας όχι μόνο γιατί πολιτικά πρόσκειμαι στο ΠΑΣΟΚ αλλά γιατί ανέκαθεν έβρισκα πάντα πολύ ενδιαφέρουσες τις σκέψεις και τις προτάσεις σας...

Αποφάσισα να παρέμβω με σχολίο μου ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΣ αυτά που λέτε για δύο λόγους:

Πρώτον γιατί συμφωνώ απόλυτα με το κείμενο αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεσθε απέναντι σε όλους αυτούς που κατα καιρούς μπαίνουν και χυδαιολογούν νομίζοντας ότι το να κρύβεται κανείς πίσω από ένα πληκτρολόγιο είναι και να μπουρδολογεί είναι κάτι έξυπνο και ενδιαφέρον...

Δεύτερον γιατί έχοντας ασχοληθεί ως συνδικαλιστής για λίγο με τα κοινά έχω εισπράξει (στο βαθμό που μου αναλογεί) παρόμοιες τέτοιες άδικες και παράλογες επιθέσεις από συναδέλφους...

Είναι όμως και ένα σημάδι των καιρών και ίσως στη βάση του δικαιολογημένο. Δε θα το αναλύσω παραπάνω...
Γνωρίζετε όμως πως το ΠΑΣΟΚ ως πλειοψηφικό κοινωνικό κίνημα που εκφράζει τον προοδευτικό χόρο οφείλει να το λάβει πολύ σοβαρά υπ' όψιν...

Αυτή η απολιτίκ στροφή της κοινωνίας με την ταυτόχρονη απόρριψη είναι ένα κοκτέιλ πολύ επικύνδινο...

a-z είπε...

Σκέτη απογοήτευση το σημερινό σχόλιο. Ποιός είπε γιά αμόλυντη βλογκοσφαιρα? Απο πού ήρθε αυτό?

Η βλογκόσφαιρα ειναι just raw. Εχεις την δυνατότητα να αφουγκραστείς το πραγματικό παλμό του κόσμου. Μάθε απ' αυτά... Θα ακουσεις πολλά. 'Αλλα καλά, άλλα κακά και άλλα τρελά. Δεν ειναι ούτε άσπιλα ούτε αμόλυντα. Είναι απλά αφιλτραριστα. Deal with it.

JAMES είπε...

Είναι προφανές ότι όσοι απευθύνονται σε σας, μέσω του διαδικτύου, εκτίμουν το γεγονός ότι δεν αγνοείτε τις απόψεις των απλών πολιτών.
Η απαξίωση είναι για εκείνους τους πολιτικούς, που δεν τιμούν την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά προσπαθούν να επωφεληθούν από την ανάμειξή τους στην πολιτική.
Ζητούν δηλαδή να είναι αντί γιά υπηρέτες των πολιτών ,
εκμεταλευτές τους.
Πόσοι τέτοιοι υπάρχουν στο Κοινοβούλιο είναι γνωστό σε όλους όσους ασχολούνται μέ τα κοινά.Το δυστύχημα είναι ότι τηρείται μία στάση κακώς νοούμενης συναδελφικότητας, με αποτέλεσμα η κοινή γνώμη να βλέπει όλους τους πολιτικούς, με το ίδιο ''μάτι''.
Αυτό βέβαια είναι άδικο, όμως δεν είναι αμέτοχοι όσοι δέχονται τα ''σάπια μήλα'' να ανακατεύονται μέ τα γερά.

Γιάννης Παπαϊωάννου είπε...

Τα blog κύριε καθηγητά φαίνεται να ισχύει «το εγώ γράφω και εσείς με θαυμάζεται».
Στην περίπτωση σας δεν ισχύει αυτό. Αντίθετα ισχύει «το εσείς γράφεται και εμείς κρίνουμε». Όχι απόψεις αλλά όλο το πολιτικό σύστημα στο πρόσωπο σας.

Έχετε βγει από τα κομματικά ακροατήρια με το blog κύριε καθηγητά .

Το κοινό στο οποίο απευθύνεστε και αυτοί που σας γράφουν είναι προφανώς ένα κοινό με όλα τα χαρακτηριστικά που περιγράψατε, αλλά και ένα κοινό που καταρχήν επιδιώκει (κάπως άγαρμπα) την συμμετοχή του σε αυτό που εννοούμε Δημόσιο Διάλογο.

Δείτε το όλο αυτό σαν ένα είδος λαϊκής συνέλευσης σε ένα κόσμο που δεν έχει συμμετάσχει στο πρόσφατο παρελθόν σε κάτι αντίστοιχο. (Το moderation είναι ο πρόεδρος της συνέλευσης και οι σελίδες το blog τα πρακτικά).

Δείτε όλο αυτό ως σοβαρότατο προβλημα της Δημοκρατίας, που έχει όσες πολλές φωνές τόσα πολλά χρόνια στην σιωπή.
Στα κλασικά ΜΜΕ εδώ και χρόνια προβάλλονται οι πολιτικοί και τα διάφορα προβληματικά άτομα ή καλύτερα άτομα με ευρύτερες ειδικές Ανάγκες και κάποιο βαθμό νοητικής υστέρησης, ή άτομα τέλος πάντων με κάποιο «κώλυμα» ή πρόβλημα.

Ο μόνος τρόπος παρέμβασης των πολιτών είναι η κλασική επιστολή σε κάποιο έντυπο μέσο. Όμως θα πρέπει ο πολίτης να έχει αποκτήσει κάποιο αξίωμα για να βρεθεί εκεί, κάποιος χώρος για αυτόν.

Αυτό το ιδιότυπο «φίλτρο της Δημοκρατίας» έκανε την Ελληνική δημοκρατία αποστεωμένη, τον πολιτικό λόγο ξύλινο, έδωσε τον χαρακτηρισμό «τηλεοπτική» στο πολίτευμα, έκανε τους πολιτικούς να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε γυάλα και τους έχοντες μια σταλιά αξιοπρέπεια ανώνυμους πολίτες, τους έστρεψε μακριά από την πολιτική.

Επιπλέον οι πελατειακές σχέσεις και η ανεργία χτυπούν καίρια αυτή την «μια σταλιά αξιοπρέπεια» και οδηγούν τον «αξιοπρεπή» να αισθάνεται «θύμα».

Έκανε την TV «μαμά των γεγονότων» και οδηγεί τα περισσότερα blog στον ανταγωνισμό μαζί της για αυτό τον ρόλο.

Είναι προφανές ότι αυτό το «τυπικό» της Δημοκρατίας ράγισε με την γενναία είσοδο σας στα blog.

Από τους συμμετέχοντες στο Πολιτικό Ημερολόγιο απαιτείται η αίσθηση ευθύνης και η προοπτική σε αυτά που γράφουν,…

… και από εσάς απαιτείται να βρεθεί ο τρόπος να ακούγονται οι φωνές τους στην κορφή του Συστήματος.

Το ερώτημα για την Αμαλία που τίθεται από «διάφορους», εκλάβετε το ως ανάγκη η φωνή των blogers να ακουστεί και να φέρει αποτέλεσμα.

Τέλος επειδή διάβασα ότι ένας από τους στόχους σας είναι η επαφή με τα ρεύματα της κοινωνίας, προτείνω την δημιουργία ενός φόρουμ διάλογου όπου θα αναζητηθούν προτάσεις σε κάθε θέμα που αφορά την Ελληνική κοινωνία.

Μέσα από αυτό πιστεύω ότι θα ικανοποιηθούν άπαντες, ενώ ανάλογα το επίπεδο των συζητήσεων και προτάσεων είναι δυνατόν να επηρεαστεί άμεσα η Δημοκρατία μας.

Μακροπρόθεσμα θα πορευόμαστε ολενα και ταχύτερα σε αυτό που ονομάστηκε κάποτε «Σώμα των πολιτών».
Ακόμα καλύτερα και για εσάς, για την δημοκρατία, και για εμάς, να στείλετε προσκλήσεις συμμετοχής σε αυτό το forum σε συνάδελφους σας πολιτικούς.

Μια άλλη ιδέα θα ήταν e- στρογγυλά τραπέζια, δημόσια, ανοιχτά, και προσβάσιμα σε όλους, με συγκεκριμένα θέματα και ημερομηνία λήξης, κατά την οποία θα γίνονταν Εξαγωγή συμπερασμάτων και προβολή στον τύπο και στο διαδυκτιο.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει εκ μέρους σας ένα βαθμό αυτονόμησης από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι ήδη αρχίσαμε μια πορεία που οδηγεί σε μια δημοκρατία άλλου τύπου.

Έχω την αίσθηση ότι στο τέλος προγράμματα θα μείνουν πίσω όπως και τα κόμματα.
Οι πολίτες θα εκλέγουν αντιπροσώπους στο κοινοβούλιο. Αντιπρόσωπους που θα εκλέγονται με συγκεκριμένες θέσεις και με συγκείμενο σκοπό.
Αυτοί θα συζητούν και θα συμφωνούν για το πρόγραμμα, και θα ορίζουν κυβέρνηση (δηλαδή πρόσωπα) για να το εκτελέσουν.
(Περιγράφω το πολίτευμα της αρχαίας Αθήνας ή μου φαίνεται;;;… χμ…)

Προς το παρών δώστε αφορμές για να συνομιλούν και οι γράφοντες μεταξύ τους.

Πάλι «σεντονάκι» μου βγήκε το σχόλιο .. τι να κάνω σκέφτομαι γράφοντας.

Suzanne είπε...

κ. Βενιζέλε,

Κατ'αρχήν πιστεύω ότι όντως "έχουμε μία blogoσφαιρα «αφαιρετική» που δεν είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικής κοινωνίας". Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζετε και να μην σας προκαλεί έκπληξη. Τα ποσοστά διείσδυσης του internet στην Ελλάδα είναι τα προτελευταία στην Ευρώπη των 25!!! Στην ίδια θέση βρίσκονται και τα ποσοστά χρήσης Η/Υ και διαδικτύου στις ηλικίες άνω των 35. Συνεπώς από την συζήτηση που πραγματοποιούμε στο διαδίκτυο, λείπουν αρκετές ομάδες της ελληνικής κοινωνίας. Οι "ευπαθείς" -όπως τις αποκαλείτε- ομάδες της κοινωνίας μας δεν εκπροσωπούνται.

Δευτερόν, όσον αφορά την κριτική και ποιος τη δέχεται, τις ευθύνες και ποιοι τις αναλαμβάνουν, συμφωνώ μαζί σας ότι ο καθένας μας πρέπει να δέχεται κριτική στα λόγια και τις πράξεις του, και να αναλαμβάνει και τις αντίστοιχες ευθύνες.
Αλλά υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ εμένα -του απλού πολίτη- και εσάς. Εσείς έχετε επιλέξει την θέση του κρινόμενου και εγώ σας έχω δώσει την θέση που έχετε. Από εσάς έχω απαιτήσεις.
Έχω την απαίτηση να λειτουργείτε με αίσθημα ευθύνης, έχω την απαίτηση να με σέβεστε εσείς και όλος ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.
Έχω την απαίτηση να μην ψαρεύετε την ψήφο μου, με υποσχέσεις, χάρες, προσλήψεις, ρουσφέτια κτλ., αλλά να την κερδίσετε με κόπο.
Έχω την απαίτηση να παίρνετε αποφάσεις ακόμα και αν σας κοστίσουν πολιτικά.
Έχω την απαίτηση να βάζετε το μέλλον της χώρας πολύ παραπάνω από την προσωπική πολιτική σας καριέρα. Έχω την απαίτηση να αποχωρείτε από το πολιτικό προσκήνιο όταν "κουράζεστε" όταν δεν μπορείτε να δουλέψετε τόσο όσο απαιτεί η θέση σας.
Έχω την απαίτηση να διεκδικείτε την εξουσία με πολιτικό και όχι μικροπολιτικό - σκανδαλογενή λόγο, να διεκδικείτε την εξουσία όχι για να κερδίσετε (και να χάσουν οι "άλλοι") αλλά για να προσφέρετε. Έχω την απαίτηση να με πείσετε με επιχειρήματα
Πάνω απ'όλα έχω την απαίτηση να ακούω την ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

Όταν θα γίνετε αντάξιοι των απαιτήσεων μου, τότε θα αρχίσετε να κερδίζετε σιγά σιγά και τον σεβασμό μου. Μέχρι τότε καλή προσπάθεια...

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Παύλος Δ. Λινός

ανεστης είπε...

Ισως εδώ http://anebala.blogspot.com/2007/06/blogs.html
να βρείτε κάποιους προβληματισμούς σχετικούς με το θέμα σας.
Να πιστώσουμε λέτε τους πολιτικούς για την όποια πρόοδο;
Οταν οι άλλοι πανε με τραίνο, εμείς θα καμαρώνουμε τη βοιδάμαξα;
Για το ότι χρεώνεστε πολλά απαξιωτικά σχόλια συμφωνώ και σας αναγνωρίζω το ότι έχετε το θάρρος να εκτίθεστε. Ελπίζω να το κάνετε πιστεύοντας σε "κοινωνία πολιτών" και όχι για Image building.
Τους χαιρετισμούς μου.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει ένα αξίωμα στο μπάσκετ: όταν χάνεται η μπάλα, το λάθος χρεώνεται πάντα σ' αυτόν που δίνει την πάσα κι όχι σ' αυτόν που θα τη δεχόταν. Ο πολιτικός έχει τη μπάλα κι όχι ο πολίτης.

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά και έχουμε ευθύνη λίγο πολύ όλοι μας.Όμως ξεχνάτε ένα βασικό παράγοντα,κανένας από εμάς δεν είναι στα κέντρα των αποφάσεων,εκεί που διαμορφώμονται και ψηφίζονται νόμοι.Θα παρακαλέσω να μην αναφέρετε πάλι την περιβόητη κοινοβουλευτική δημοκρατία, άν είχαμε την δυνατότητα,ελάχιστοι θα ψηφίζαμε τους εκάστοτε που βάζουν οι κομματικές οργανώσεις.

evenizelos είπε...

papaioannou

Αντιλαμβάνομαι πολύ καλά την προσέγγιση σας. Πρέπει όμως να κάνουμε μία διάκριση ανάμεσα στη μπλογκόσφαιρα και στην "ηλεκτρονική δημοκρατία" για την οποία έχουν γραφτεί πολλά ενώ κατά καιρούς έχουν επιχειρηθεί διάφορες πρακτικές εφαρμογής. Στην μπλογκόσφαιρα ο καθέναςεκφράζεται ως άτομο, ως πολίτης, ως βιβλιόφιλος, ως ακτιβιστής γύρω από συγκεκριμένο αντικείμενο (π.χ. οικολογία, εθελοντισμός). Η "ηλεκτρονική δημοκρατία" σε τοπικό ή ακόμη και εθνικό επίπεδο ή και πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι κάτι το θεσμικά οργανωμένο. Δεν είναι μία απλή ανταλλαγή απόψεων ούτε μία απλή διαδικτυακή δημοσκόπηση. Στην ηλεκτρονική δημοκρατία έχουμε συμμετοχή σε θεσμικές διαδικασίες διαβούλευσης ή και απόφασης με βάση μια μέθοδο τοποθέτησης των θεμάτων και άρα των ερωτημάτων και στη συνέχεια συναγωγής αποτελεσμάτων με δημοκρατική ισχύ.
Όλα αυτά είναι βέβαια προφανή και γνωστά, αλλά τα επαναλαμβάνω για να διευκολύνω τη συζήτηση με όλους τους φίλους που αγωνιούν -δικαίως- να εκφραστούν πολιτικά και μέσω της μπλογκόσφαιρας καθώς, πράγματι, η κοινωνία υποαντιπροσωπεύεται πολιτικά.

evenizelos είπε...

Irda

Αναμφίβολα είναι πολύ μεγαλύτερο.

evenizelos είπε...

Π. Λινέ

Όπως είδατε και στο επόμενο σχόλιο μου "Μπλογκόσφαιρα και κοινωνία ΙΙ" συμφωνούμε και στα δύο σημεία που θίγετε.

Popita είπε...

Περιπλανήθηκα απόψε στην blogσφαιρα,κατέληξα εδώ και αφιέρωσα όλο τον χρόνο(αρκετό)στο ιστολόγιο σας.Διάβασα όλα σας τα θέματα,όλα τα σχόλια σας,τις απαντήσεις σας.Πρόσεξα ακόμα και την ώρα που γράφετε...Χαίρομαι που αποτελείτε κομμάτι αυτής εδώ της "blogoκοινωνίας"...Kαληνύχτα...

Ανώνυμος είπε...

Ο καθένας φέρει την ευθύνη του, ανάλογα σε ποιο χώρο κινείται, ένας πολιτικός που είναι μέλος μια κυβέρνησης ή και αντιπολίτευσης, δεν μπορεί να λέει ότι δεν φέρει καμιά ευθύνη, όταν όλα γύρω του καταρρέουν!
Τώρα όσον αφορά τη blogoσφαιρα και την κοινωνία δεν πιστεύω ότι υπάρχει αφαιρετική τάση, το αντίθετο, αλλά κ. Βενιζέλο, πρέπει να καταλάβετε εσεις οι πολιτικοί, ότι ο κόσμος έχει απογοητευτεί, ειδικά εμεις οι νέοι άνθρωποι, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε, την ανεργία, τους άθλιους μισθούς, την αναξιοκρατία, τη γραφειοκρατία, το αθλιότατο σύστημα υγειας και άλλα πολλα, που θα πιάσουν πολύ χώρο αν τα αναφέρω.
Ειλικρινά τι μπορεί να αλλάξει? Γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν αλλάζει τίποτα. Δεν θέλω να κουράσω άλλο.

Yannis H είπε...

Επιτέλους. Το μαχαίρι στο κόκαλο. Και αυτό είμαστε (οι κάθε) εμείς. Ο σωστός πολίτης, αυτός που θέλει αλλαγές (όπου και αν βρίσκεται, στο εκλογικό σώμα ή στην πολιτική), νιώθει εγκλωβισμένος. Όχι κατήγορος.

(Έγραψα ήδη να σχόλιο για τις γενικότερες ευθύνες σας στο θέμα της Αμαλίας - συνεχίζω να το προσυπογράφω, αλλά όντως, εδώ είναι το πρόβλημα. Συμφωνώ να μείνει ανοιχτό το θέμα, είναι ό,τι σημαντικότερο - και θα εκτιμούσα πιθανές προτάσεις σας προς συζήτηση.)

Σας προσκαλώ και σ' ένα σχετικό post που γράφτηκε σε ανύποπτο χρόνο. Εδώ

Ανώνυμος είπε...

Κατά δήλωση της κ. Α. Διαμαντοπούλου, κριτήριο για την επόμενη επιλογή ηγέτη του ΠΑΣΟΚ δεν είναι το ποιος μπορεί να κερδίσει τον κ. Κ. Καραμανλή.Ομολογουμένως στο ΠΑΣΟΚ τα έχουμε χαμένα! Και ποιο είναι άραγε το κριτήριο; Το ποιος έχει μουστάκι ή το ποιος είναι "ο μικρός πρίγκηπας"; Τα τελευταία 3,5 χρόνια δεν υπήρξε ούτε μια ξεκάθαρη πολιτική θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ούτε μια! Κι αν θεωρεί ότι το ρολόι του παππού του και το όνομα του πατέρα του είναι μικρά κληροδοτήματα για το μέλλον, ας αναλογιστεί αν ποτέ γινόταν υπουργός,πρόεδρος ή ο,τιδήποτε άλλο αν, για παράδειγμα, τον έλεγαν Παπασταφίδα.Θερμά συγχαρητήρια στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που προσεγγίζουν ρεαλιστικά την πραγματικότητα: Η μόνη ελπίδα για το ΠΑΣΟΚ ακούει στο όνομα ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,
θα ήθελα να μάθω κάποιες από τις θέσεις σχετικά με 2 θέματα που θεωρώ πως θα βοηθούσαν το ΠΑΣΟΚ να διαμορφώσει μία πιο προοδευτική- αριστερή τοποθέτηση.
1. Ποιά η θέση σας για την μεταναστευτική πολιτική που η χώρα ακολουθεί τα τελευταία 10 χρόνια? Θα σας επισημάνω μόνο πως εργάζομαι ως κοινωνικός λειτουργός σε Μ.Κ.Ο. η οποία προσπαθεί - στο βαθμό που τις επιτρέπεται - να επιλύσει προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετανάστες και πρόσφυγες στη χώρα.
2. Ποιά είναι η προσωπική θέση σας για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στην Ελλάδα? Το Πασοκ θα συνεχίσει να κλείνει τα μάτια και θα μας στέλνει στον ΣΥΡΙΖΑ?
Τέλος ήμουν οργανωμένος στην νεολαία του Κινήματος από το 1989 έως το 1996 αλλά αποστασιοποιημένος τα τελευταία 12 χρόνια.Λέτε πως υπάρχει χώρος επιστροφής?
Σας εύχομαι και θέλω να πιστεύω πως θα βρεθεί χώρος στο κίνημα για δημοκρατικό διάλογο και όχι για προσωπικές συγκρούσεις.
Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλο είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι είσαστε ο φυσικός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και αυτός που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από τα δύσκολα!Παρ όλα αυτά πιστεύω ότι η βεβιασμένη κατά την γνώμη μου αρχηγική σας εμφάνιση αμέσως με την ταπεινωτική ήττα του ΠΑΣΟΚ θα σας δημιουργήσει προβλήματα στην πορεία σας για πρόεδρος του κινήματος!
Το βασικό εμπόδιο θα είναι αυτοί που παλιότερα λέγαμε..προεδρικοί και που θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ιδιοκτησία τους και ότι μόνο όσοι έχουν επώνυμο Παπανδρέου μπορεί να είναι αρχηγοί και πρόεδροι του κινήματος. Είμαι κάθετα αντιθέτως στις λογικές πού θέλουν ο τόπος να κυβερνάτε από πολιτικούς με βάση το γενεαλογικό τους δέντρο! (Παπανδρέοι-Καραμανλήδες-Μιτσοτάκιδες)κτλ
Σάς εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στην υποψηφιότητα σας με την ελπίδα ότι θα δικαιώσετε τις προσδοκίες όσων πιστεύουν σε εσάς

ilias είπε...

αγαπητε φιλε βενιζελε ειλικρινα παρακολουθω τα πολιτικα δρωμενα και θεωρω οτι ηρθε πλεον η σειρα να παρεις τη σκυταλη αυτου του μεγαλου και ιστορικου κομματος αλλιως θα ειναι κριμα γιατι τη δεδομενη στιγμη υπαρχει πολιτικος διχασμος ευχομαι ολα να πανε κατευχην και οταν φτασεις στο υψηλοτερο σκαλοπατι να εισαι τοσο αξιος και δικαιος οσο δειχνεις.

ilias είπε...

και κατι ακομα μην μεινεις στο θα αλλα κανε πραξη αυτο αυτο που ο μεσος ελληνας εχει πραγματικη αναγκη.παραδειγμα μειωσε τα εφαπαξ και τις συνταξεις και δωσε στις γιαγιαδες συνταξη αξιοπρεπη να ζησουν.μειωσε τις αγορες των οπλων παρε πυροσβεστικα και οχι απατσι καπως ετσι η ζωη γινεται καλυτερη για ολους.και παρε 1% φορο απο τους εφοπλιστες επιπλεον δεν θα τους λειψουν μη βλεπετε τον κοσμο μονο σαν ευρω .τα λεμε αρχοντα κανε παιχνιδι δινεις το πιο κρισιμο ματς αυτην τη φορα.

d.psaradakis είπε...

Κυριε Βενιζελο

Η κινηση σας το βραδυ των εκλογων ηταν απολυτα επιβεβλημενη για δυο βασικους λογους :
1.Ισως προλαβατε μια παλινδρομηση του κ. Παπανδρεου
2.Εκεινο το βραδυ της βαθειας ηττας δωσατε σε αυτους τους ψηφοφορους ενα οραμα και μια διεξοδο .
Πιστευω οτι εχετε την ικανοτητα να ηγηθειτε αυτης της παραταξης.
Θα μου επιτρεψετε μια συμβουλη παρακαμψτε τους κομματικους εγκαθετους, να μιλατε απλα στο λαο και ο λαος του 2007 θελει λυσεις που βασιζονται στην απλη λογικη και την αληθεια.
Καλη επιτυχια

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα κ. Βενιζελο
Ειμαι ενα απο τα πολλα παλια μελη του ΠΑΣΟΚ που επαψα να ασχολουμαι με αυτο που καποτε λεγοταν οργανωση βασης,α)γιατι επι της ουσιας δεν εχει να προσφερει τιποτα και β) γιατι δεν αντεχω αλλο στη θεα του ιδιοκτητου μαγαζιου που εχουν καταντησει την οργανωση καποιοι, που ομως αν και εχουν μεινει μονοι τους λυνουν και δενουν στις τοπικες κοινωνιες και τα τοπικα δρωμενα και κανουν τους απλους ψηφοφορους και τα πρωην μελη να απομακρυνονται ολο και περισσοτερο απο το ΠΑΣΟΚ.Θελω να πιστευω οτι αυτη ισως ειναι η καταλληλοτερη στιγμη για να ξεκαθαρισει το τοπιο και οχι να γινει παλι κουκουλωμα για το καλο υποτιθεται της παραταξης.Πιστευω οτι ειστε ανθρωπος ξεκαθαρος οσον αφορα τις πολιτικες σας θεσεις και τον τροπο που οραματιζεσθαι το ΠΑΣΟΚ μεσα στις σημερινες συνθηκες.Εγω και τριαντα χιλιαδες εργαζομενοι στις Ν.Α (Νομαρχιακες Αυτ/σεις)περιμενουμε με αγωνια τις θεσεις σας οσον αφορα το θεσμο γιατι ειλικρινα μεχρι τωρα δεν εχει καταλαβει κανεις μας ποια ειναι η προταση ΠΑΣΟΚ.Θελουμε πραγματικα να εχετε ξεκαθαρη θεση και αμεση επαφη με τους ανθρωπους που μας εκπροσωπουν και οχι να αποφασισεται χωρις εμας για εμας οπως γινεται απο το 1994 μεχρι και σημερα.Ειλικρινα και μεσα απο την καρδια μου σας ευχομαι καλη δυναμη και εγω οπως και πολλες χιλιαδες ακομη ελπιζουμε για καλλιτερες μερες μετα την εκλογη σας στην θεση του προεδρου του ΠΑΣΟΚ.

kmanos73 είπε...

Σύντροφοι να μην γίνει τίποτα
Και δεν έπρεπε να γίνει
Πρέπει να γίνει αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων όπως προβλέπει το καταστατικό
Επανακαθορισμός του Πολιτικού Δόγματος στα πλαίσια της 3ης Του Σεπτέμβρη
Να αναγνώστη σωστά το πολιτικό μήνυμα της κάλπης
Να ενδυναμωθεί ο Αριστερός χαρακτήρας του Κινήματος
Παιδεία Μόνο Δημόσια παιδεία Ακαδημαϊκά Πανεπιστήμια και όχι Ιδιωτικά
Δεν είναι του Άμεσου Ενδιαφέροντος τα μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια αφού δεν έχει εκδηλωθεί τέτοια πρόθεση από κανένα. Κλείσιμο εδώ και τώρα των φροντιστηρίων με νόμο
Κολέγια και άλλα στο Υπουργείο Εμπορίου και έντυπη ενημέρωση των νέων
Οικονομία τώρα που στον κόσμο τελειώνουν οι βλακώδεις επιχειρηματολογίες και οι πρακτικές των Ιδιωτικοποιήσεων Γαλλία Σουηδία με ενίσχυση του κράτους είναι πολιτικό ολίσθημα να μιλάμε την ίδια γλώσσα με την Δεξιά του μη Ακαδημαϊκού Καραμανλή
Μονιμότητα Δημοσίων Υπαλλήλων καλά το συζητάμε με την επέλαση των Εργολάβων της ανασφάλειας. Το Ολοκαύτωμα των Δασών λόγω έλλειψης Πυροσβεστών Το Ξεχαρβάλωμα της Δημόσιου όπου δεν προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό για να μπουν εργολάβοι Παροχής Υπηρεσιών
Υγεία χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που είναι το ΕΣΥ Ποιοι καθαρίζουν τα χειρουργεία εργολάβοι ανειδίκευτοι, με ανειδίκευτους συμβασιούχους 4 ωρών
Το Πτυχίο του Γιατρού έγινε πτυχίο ευκαιρίας έρμαιο στα 800 ευρω των Ιδιωτικών Νοσοκομείων-Παρακλινικών του δημόσιου τομέας Υγείας
Ασφαλιστικό Άμεση κατάθεση των οφειλομένων από όλους μόνο στο ΙΚΑ Δημόσιο και Επιχειρήσεις χρωστούν 278Δις ευρω το πραγματικό έλλειμμα 265Δις ευρω
Άμυνα ε όχι και να πάμε στο ΙΡΑΚ ,
Εξωτερική Πολιτική το τελευταίο σχεδιάγραμμα του Βιβλίου της 6ης Λυκείου με την Μακεδονία δεν ήταν αναγκαίο και όμως το Όνομα της Μακεδονίας έχει κλείσει από Προδότες Πολιτικούς απλώς προσπαθούν να μας το περάσουν με Επιχειρησιακούς χάρτες της Χιτλερικής Ιστορίας είναι δήλωση αυτή του πολιτικού Όγκου Μόνο ένας βλάκας δεν καταλαβαίνει………..Μήπως έβλεπέ τον καθρέπτη
Πού είναι το Πατριωτικό Κίνημα ΠΑΚ η Ελλάδα στους Έλληνες
Να σταματήσουν τα μισόλογα και εναγκαλισμοί με τις Δεξιές Πολιτικές από όλους πολύ δε περισσότερο από κάποιους αμφιτερίζοντες βασιλικότεροι του βασιλέως κρυφοδεξιούλιδες τύπου Ευ. Βενιζέλου-Μπακατσέλου
Συνέδριο τώρα με συγκεκριμένες πολιτικές γραμμές μακριά από την Δεξιά πολιτική.
Το 58.4% του Λαού είπε αριστερά πλάκα μας κάνουν όσοι δεν πήραν ακόμη το μήνυμα είναι ακόμη λάτρεις των πλειοψηφικών απόψεων όπου το 41% να κάνει την Ελλάδα Μπανανία
Συνέδριο λοιπόν μα επαναπροσδιορισμό του Πολιτικού Δόγματος και όποιος το αποδέχεται να είναι αρχηγός
Πρόεδρε
θέλουμε απάντηση στην Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουμε στις Διαδικασίες

kmanos73 είπε...

Σύντροφοι
Η συμπεριφορά του Βενιζέλου το πρωί της 17-09-2007 είναι αντικαταστατική και αντικομματική με όλες τις κυρωτικές προβλεπόμενες διαδικασίες………..
Δεν γίνονται Κομματικές Αναφορές με τον Απαράδεκτο αυτόν τρόπο
Και αν μιλάμε για συμμετοχική Δημοκρατία είχα και γώ την ίση ευκαιρία να βγω αμέσως μετά την δήλωση του Προέδρου στο Ζάππειο και να κάνω ανακοίνωση
Ποιοι Καναλάρχες του έδωσαν βήμα ποια ήταν αυτή η ανοχή της επιβολής του
Είναι κομματικό όργανο το Ζάππειο???
Τι δουλειά είχε στο Ζάππειο ο Βενιζέλος με ποια κομματική εντολή παρουσιάσθηκε
Δημιούργησε μείζον πρόβλημα κομματικής πειθαρχίας και δεν πρέπει να το παραβλέπουμε να τηρηθούν οι διαδικασίες του καταστατικού
Έκανε το ΠΑΣΟΚ πρόβλημα της Ελλάδας και έδωσε στον Ατάλαντο Καραμανλή και την Χούντα των Επιχειρηματιών να αλωνίζουν τον Κοινοβουλευτισμό με νομοσχέδια που συρράπτονται στα γραφεία των επιχειρηματιών
Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει εκτροπή του πολιτεύματος από Χούντα επιχειρηματιών που κατασκευάζουν εκλογικό νόμο με πλειοψηφία του 30%
Το πρόβλημα που δημιούργησε στο κόμμα είναι θεσμικό Αντισυνταγματικό και θα έπρεπε να αποπεμφθεί από τα όργανα με απόφαση του Προέδρου του Κινήματος
Το μανιφέστο του Βενιζέλου δεν Ανταποκρίνεται στην ιδεολογική φυσιογνωμία του Κινήματος δεν είναι αριστερό όπως και η προεκλογική γραμμή που ακολουθήθηκε
Τι θέλει να φυγή ο σημερινός Πρόεδρος και να μας φέρει το Εκσυγχρονιστικό μπλοκ του Σημίτη μα δεν το κατάλαβαν ακόμα μας δουλεύουν
Ο κόσμος θέλει αλλαγή και μάλιστα αριστερή αλλαγή σε ποιους μιλάει ο Βενιζέλος
Θα πρέπει να απομονωθεί από το ΠΑΣΟΚ κάθε Δεξιά πολιτική αυτής της μορφής που λέει ο Βενιζέλος και κάθε Βενιζέλος
Άλλον Καραμανλή Σημίτη Παπαντωνίου κλπ. Κλπ. Κλπ. Δεν θέλουμε
Θα αντισταθούμε Δυναμικά σε κάθε Δεξιά πολιτική όποιου Υποψήφιου πάρτε το χαμπάρι δεν θέλουμε άλλα πολιτικά καραγκιοζιλίκια
Τα ασφαλιστικό λύνεται αν η απασχόληση επί παραδείγματι είναι σύμμετρη με την παραγωγή όπου η παραγωγή και το κέρδος βούτηξαν τεράστια κεφάλαια από την ασφάλιση με την απάτη της υποαπασχόλησης των εργαζομένων και το ανεμομάζωμα των οικονομικών δήθεν προσφύγων που έβαλε στην χώρα μας το επιχειρηματικό κεφάλαιο για τα φθηνά εργατικά χέρια.
Περιμένουμε να δούμε και τις άλλες προτάσεις των Παπανδρέου και Σκανδαλίδη
Το μέλος Νο 2615817

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Βαγγέλη

Η πρόταση που έκανες για ντιμπέϊτ με το Γιωργάκη δεν είναι πρέπουσα. Μα δεν το λυπάσαι το καημένο το παιδί. Είναι τόσο αδύναμο πολιτικά που δεν δυναμώνει ούτε με σουπερμαντολίνη.

ShareThis