Με τις πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στο μπλογκ παρέλειψα εδώ και αρκετές ημέρες να αναφερθώ στις πολιτικές δραστηριότητες και ομιλίες που μπορούν να είναι αφορμή για περαιτέρω συζήτηση και σε άλλα πεδία. Άλλωστε για πολιτικό ημερολόγιο πρόκειται και πρέπει να το ενημερώνουμε. Τις τελευταίες λοιπόν ημέρες συνέβησαν τα εξής:
- Στις 4 Ιουνίου 2007 είχα την ευκαιρία να μιλήσω στη Θεσσαλονίκη σε μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που οργάνωσε το Monthly Review για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια. Εδώ είναι αναρτημένη η ομιλία μου για όσους ενδιαφέρονται.
- Στις 6 Ιουνίου 2007 είχα την ευκαιρία και την τιμή να μετάσχω στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του διάσημου Βυζαντινολόγου καθηγητή σε πολλά πανεπιστήμια των Η.Π.Α. Σπύρου Βρυώνη για τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955 στην Κωνσταντινούπολή και οδήγησαν ουσιαστικά στον εξανδραποδισμό της ελληνικής ορθόδοξης κοινότητας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μίλησα στο συνέδριο του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή για τις θεσμικές αντιλήψεις του Καραμανλή, ένα ζήτημα εξαιρετικά ενδιαφέρον γιατί αυτές έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το ισχύον Σύνταγμα της χώρας, το οποίο βεβαίως έκτοτε αναθεωρήθηκε δύο φορές, αλλά δεν παύει στην αφετηρία του να βρίσκεται η πρωτοβουλία του 1974 και οι συνθήκες της μεταπολίτευσης.
- Στις 11 Ιουνίου 2007 ξεκίνησε ένα πάρα πολύ σημαντικό συνέδριο: το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Συνταγματικού Δικαίου που οργανώνει η Διεθνής Ένωση Συνταγματικού Δικαίου και η Ένωση Ελλήνων Συνταγματολόγων. Σε λίγες μέρες θα αναρτηθεί η ομιλία μου στην ιστοσελίδα μου και θα δημοσιευθεί στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το θέμα της συζήτησης είναι: «Ξανασκεφτόμαστε τα όρια του συνταγματικού δικαίου». Τα θέματα που συζητούνται στο συνέδριο αφορούν το σύνταγμα ως πεδίο, όπου αναπτύσσονται οι συγκρούσεις και διασφαλίζεται η σταθερότητα, τις νέες ιδεολογικές αμφισβητήσεις που προβάλλουν εναντίον του συνταγματισμού με αφορμή φαινόμενα όπως η τρομοκρατία, ο φονταμενταλισμός κ.ο.κ., η σχέση κράτους και εκκλησίας, ο ρόλος των διεθνών και περιφερειακών δικαστηρίων, όπως το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ.ο.κ.
"ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ", 14-15/04/2008
Πριν από 16 χρόνια
44 σχόλια:
"Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μίλησα στο συνέδριο του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή για τις θεσμικές αντιλήψεις του Καραμανλή, ένα ζήτημα εξαιρετικά ενδιαφέρον γιατί αυτές έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το ισχύον Σύνταγμα της χώρας, το οποίο βεβαίως έκτοτε αναθεωρήθηκε δύο φορές, αλλά δεν παύει στην αφετηρία του να βρίσκεται η πρωτοβουλία του 1974"
Οταν μιλάμε για την "πρωτοβουλία του 1974", μιλάμε πράγματι για την πρωτοβουλία του Κ.Καραμανλή και όχι του αντί-ΕΟΚικού ΠΑΣΟΚ των πρώϊμων Α.Γ.Παπανδρέου και Κ.Σημίτη.
Με την ευκαιρία μπορούμε να ορίσουμε και την "πρωτοβουλία του 1985" ή "πρωτοβουλία του Ανδρέα" για τον εξανδραποδισμό του πολιτεύματος στην αφόρητη μετριότητα της λαϊκίστικης μονοκομματικής κυβέρνησης.
05:02 ...!
Καλο καλοκαιρι...
Καλά όλα αυτά που γράφεις, σύντροφε Βαγγέλη αλλά εγώ έχω, ανέκαθεν, μιά απορία που την διατυπώνω και στο προσωπικό μου ιστολόγιο (Ελληνικά Blog) του οποίου το όνομα ελπίζω να μην σε ξενίσει ιδιαίτερα (αν το επισκευθείς). Γράφω λοιπόν:
Επειδή εγώ πολλά γράμματα δεν ξέρω, έχω πολλές απορίες και πολύ θα ήθελα να κάνω τις παρακάτω ερωτήσεις στους ανθρώπους που έχουν εκλεγεί ή θέλουν να εκλεγούν σε μια από τις επόμενες εκλογές σε θέσεις εξουσίας:
•ΓΙΑΤΙ θέλετε να εκλεγείτε αδέρφια;
•ΓΙΑΤΙ η τόσο μεγάλη αγωνία (λύσσα θα έλεγα) για την εκλογή (ή επανεκλογή) σας;
•ΓΙΑΤΙ θέλετε τόοοοσο πολύ να με σώσετε;
•ΓΙΑΤΙ λέτε τόσα πολλά ψέματα εναντίον των αντιπάλων σας;
•ΓΙΑΤΙ ξοδεύετε τόσα πολλά στην προεκλογική σας καμπάνια για χάρη μου, δηλαδή για να βρεθείτε στην εξουσία και να μπορέσετε να με σώσετε;
•ΓΙΑΤΙ χρησιμοποιείτε τις λέξεις «κερδίζω», «νικώ» κ.α. παρόμοιες, ενώ η θέση για την οποία αγωνίζεστε είναι μιά αγγαρεία και περιλαμβάνει τόσο κόπο και τόσο μόχθο;
Αυτά κι όποιος μπορεί να με διαφωτίσει κερδίζει την αιώνια ευγνωμοσύνη μου!
Η αγαπητή "παρρησία" μου φαίνεται έχει αντιστρέψει τα πράγματα (όπως κατά κανόνα κάνει και η σημερινή κυβέρνηση). Η "αφόρητη μετριότητα της λαϊκίστικης μονοκομματικής κυβέρνησης" χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τη σημερινή κυβέρνηση, που είναι η χειρότερη απο το 1974!!! ΣΕ ΟΛΑ!
Αγαπητό "ανώνυμο" παιδί μου,
η Παρρησία έχει ράμματα για τη γούνα όλων των κομμάτων εξουσίας
Μία επίσκεψη στο parrisia.com θα σε πείσει
Π
Με αφορμή πρόσφατη δήλωση Υπουργού, ότι οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων πρέπει να είναι έμπιστοσύνης (=κομματικοί), θα ήθελα να σας υποβάλω δύο ερωτήσεις:
Ο Υπουργός πολιτικός, οι υφυπουργοί πολιτικοί, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς κομματικοί, οι γενικοί διευθυντές κομματικοί, θα μείνει κανένας Υπηρεσιακός;
Οι Άγγλοι είναι λιγότερο ξύπνιοι από εμάς που ακόμα και οι υφυπουργοί προέρχονται από τη δημοσιουπαλληλική ιεραρχία;
Παρρησία
Το Σύνταγμα μας όπως διαμορφώθηκε μετά την αναθεώρηση του 1985-86 το αποδέχθηκε πλήρως και η Ν.Δ. και γι΄αυτό δεν έθεσε ζήτημα ανατροπής της αναθεώρησης του 1986 στην αναθεωρητική διαδικασία του 2001.
heliotypon
Μήπως έτυχε να διαβάσετε τον Επιτάφιο του Περικλή; Εκεί υπάρχουν απαντήσεις στα πιο κρίσιμα από τα ερωτήματα σας.
κ. Βενιζέλο,
φυσικά και "το Σύνταγμα μας όπως διαμορφώθηκε μετά την αναθεώρηση του 1985-86 το αποδέχθηκε πλήρως και η Ν.Δ. και γι΄αυτό δεν έθεσε ζήτημα ανατροπής της αναθεώρησης του 1986 στην αναθεωρητική διαδικασία του 2001". Ο "εξανδραποδισμός του πολιτεύματος στην αφόρητη μετριότητα της λαϊκίστικης μονοκομματικής κυβέρνησης" την εξυπηρετεί και αυτήν.
Π
ανώνυμε η χειρότερη ήταν του Μητσοτάκη σου θυμίζω....περάσαμε τρομερές στιγμές τότε :)
Κύριε Βενιζέλο,
Σας παρακαλώ θα μπορούσατε να μου λύσετε μια απορία, για το πως γίνονται οι τοποθετήσεις νέων υπαλλήλων στο
Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς έχετε διατελέσει και υπουργός Δικαιοσύνης.
Έχει πέσει στην αντίληψη μου, ότι στους νέους δόκιμους δικαστικούς υπαλλήλους που προσλήφθηκαν πρόσφατα στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι τοποθετήσεις έγιναν με "κριτήρια" που όχι μόνο δεν ορίζονταν στην προκήρυξη για την πρόσληψη τους, αλλά και χωρίς αξιοκρατία και διαφάνεια. Και όχι μόνο έχει αδικηθεί κόσμος , αλλά έγιναν και τοποθετήσεις εκ των υστέρων, (σε δεύτερη ορκωμοσία) ενώ ήδη είχαν καλυφτεί οι συγκεκριμένες κενές θέσεις.
Εκτός από αυτό, υπάρχουν υπάλληλοι που έχουν κάνει προσφυγή για την τοποθέτηση τους, και για να ικανοποιήσουν το αίτημα τους, αποφασίστηκε (την ίδια μέρα της προσφυγής) να καλυφτούν θέσεις που δεν είχαν προκηρυχτεί (που ουσιαστικά δεν υπήρχε ανάγκη της υπηρεσίας), ενώ σε περίπτωση προσφυγής συναδέλφου που ζήτησε τοποθέτηση σε κενή θέση ακόμα δεν έχει δοθεί απάντηση εδώ και 10 μέρες, ούτε καν ανεπίσημα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική και σωματική κούραση ενός ατόμου που αναγκάζεται να κάνει χιλιόμετρα καθημερινά και χωρίς να γνωρίζει καν που βρίσκεται.
Ποιές διαδικασίες μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει κάποιος δόκιμος ή μόνιμος δικαστικός υπάλληλος ούτως ώστε να διασφαλίσει την ίση μεταχείριση των υπαλλήλων και την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων?
Αν θέλετε μπορώ να σας στείλω ονομαστικά όλα τα στοιχεία (σε προσωπικό σας email).
Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη για την ενόχληση με ένα θέμα που δεν άπτεται του σημερινού θέματος του blog σας.
Μια αγανακτισμένη πολίτης.
Υ.Γ Αν θέλετε μπορείτε να μου γράψετε και στο mail adikimeni@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες.
Αγαπητή "παρρησία" ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ "ΨΕΛΝΕΙΣ" ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, αλλά το θέμα δεν είναι το τί έκανε και τί δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ (μου θυμίζεις ΚΚΕ!!!). Άλλωστε αν ήταν τέλειο σε όλα ή αν τα σφάλματα του ήταν πολύ λίγα και μικρά, θα ήταν κυβέρνηση και σήμερα. Επομένως δεν προσφέρει κανείς τίποτα αν αναφέρεται στο τί είπε ο Αντρέας για την ΕΟΚ κλπ. όταν σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση που στο όνομα της διαφάνειας και ανασυγκρότησης του κράτους (???) έχει πετύχει τα αντίθετα ακριβώς!!! ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Και αντί ανασυγκρότησης υπάρχει ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. (τα γνωρίζω από πρώτο χέρι, και το ανώνυμο το έχω...μόνο εδώ, γιατί είμαι υπάλληλος... η κατάσταση στο δημόσιο πάει προς καταστάσεις ΠΡΟ 1974!!!!).
Στα πλαίσια της επικαιρότητας που δημιουργεί η επικαιρότητα της κατάθεσης και απόσυρσης στην βουλή της τροπολογίας γιά την αναστολή καταδέφισης των αυθαιρέτων μερικές παρατηρήσεις που αφορουν την συμπεριφορά των κοινοβουλευτικών και τους λόγους που τους απαξιώνουν στην κοινή γνώμη.
Με νόμο που ψηφίστηκε με τρόπο πανηγυρικό στην Βουλη, στις 31/7/90 [ν1892/90 άρθρο114]απαγορευτηκε ρητά η οικοδόμηση δασών και δασικών εκτάσεων και καθορίστηκε η επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους παρανομούν.
Ο Νόμος, με τις υπογραφές σχεδόν όλου του Υπουργικού Συμβουλίου, άφηνε την εντύπωση ότι η πολιτεία ήταν αποφασισμένη να διαφυλάξει τον δασικό πλούτο της χώρας αφού ο Νόμος καθιέρωνε μέτρα και ποινές στην κατευθυνση αυτή.[Αρθρα 114-120].
Στο ίδιο πνέυμα αυστηρότητας ψηφίστηκαν από την ίδια Κυβέρνηση και άλλες διατάξεις[αρθρο 12 ν2040/92,άρθρο29 ν2081/92]και περίμενε κανείς ότι η απόφαση γιά την προστασία των δασών ήταν πιά αδιαπραγμάτευτη.
Όμως, όταν το ΣΤΕ[Ε΄ Τμήμα] έκρινε αντισυνταγματική την διάταξη του άρθρου 114 Ν 1892/90, επειδή οριοθετούσε ως ανέκλητη την απόφαση των διοικητικών δικαστηρίων, σε σχέση μέ τις επιβαλλόμενες κατεδαφίσεις ων αυθαιρέτων το άρθρο 114[παράγραφος 3 ]τροποποιήθηκε μέ τον νόμο2145/93.
Οι παλινωδίες αλλά και η έλλειψη αποφασιστικότητας των αρμοδίων, σε συνδιασμό με την διάσπαση της αρμοδιότητος γιά την διενέργεια της κατεδάφισης, οδήγησαν τελικά στην πλήρη αδρανοποίηση του Νόμου,με αποτέλεσμα να μην έχει κατεδαφισθεί κανένα άξιο λόγου αυθαίρετο.
Παραμόνες των εκλογών του 2004 και προφανώς για τον φόβο καμμιάς''στραβής'', με εγκύκλιο δ/γη ανεστάλη η εφαρμογή του νόμου!!!!!!
Στο ίδιο πνεύμα προφανώς, κατετέθει στην Βουλή και η τροπολογία που ευφυώς αποκήρυξε ο Θεσσαλός Υπουργός, γνωρίζοντας ότι ούτως ειδ΄ άλλως κατεδαφίσεις δεν γίνονται.
Θαυμάστε οι απλοί πολίτες πώς λειτουργεί η δημοκρατία μας και9 πώς ανταμοίβεται η πίστη στους νόμους.Ή με άλλα λόγια γιατί αναπτύσσεται ''αντιβουλευτικο ''πνεύμα.
Ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει και αντιλαμβάνεται.
Το θέμα είναι να αποστασιοποιηθεί από τέτοιες πρακτικές που δεν βελτιώνουν την αξιοπιστία των πολιτικών΄.
Σύντροφε Βαγγέλη, (ξανα)διάβασα τον επιτάφιο (αχνή ανάμνηση των μαθητικών χρόνων), σε μιά προσπάθεια εντοπισμού των απαντήσεων στα ερωτήματά μου αλλά δυστυχώς δεν τις βρήκα. Αν θεωρείς ότι οι απαντήσεις ότι βρίσκονται στην εξύμνηση της δημοκρατίας των Αθηνών δεν θα συμφωνήσω. Κι αυτό γιατί οι δικές μου ερωτήσεις δεν θέτουν εν αμφιβόλω τις αξίες που συναποτελούν το πολίτευμα της δημοκρατίας. Κάθε άλλο! Ούτε αντιστρατεύομαι την συμμετοχή στα κοινά. Αυτό που, ίσως, σου διέφυγε, σύντροφε, από τα ερωτήματά μου είναι ότι προβληματίζομαι όχι με την απλή επιθυμία υπηρέτησης των κοινών, κάτι που θεωρώ απολύτως φυσιολογική για κάθε συνειδητό πολίτη, αλλά με τη λυσσώδη επιθυμία για εκλογή (ή αναρρίχηση) σε δημόσια αξιώματα, από αυτό του δημοτικού συμβούλου, μέχρι και το του πρωθυπουργού, (αλλά και των παραλλήλων πολιτικών αξιωμάτων που συνακολουθούν) και η υιοθέτηση αήθων τακτικών έναντι των πολιτικών αντιπάλων, ακόμη και (πολύ συχνά) των συμπολιτευομένων, της ανακολουθίας, της κραυγαλέας υποτίμησης του λαού. Βρίσκω εντελώς φυσιολογική τη φιλοδοξία να κυβερνήσεις, εφ’ όσον αισθάνεσαι ότι έχεις να προσφέρεις, αλλά αυτή η φιλοδοξία να μεταβάλλεται σε αυτοσκοπό και μάλιστα να γίνεται αιτία πολεμικής στάσης και προσωπικής διαμάχης, αφετηρία ευτελισμού του λόγου, ψευδολογιών, χυδαιότητας και κατάπτωσης, ε, όχι, δεν θα το δεχτώ. Και ο πολιτικός μας κόσμος, στην μεγάλη πλειοψηφία του, πάσχει και από αυτές τις ασθένειες.
Μόλις είδα το βίντεο του εξευτελισμού των 2 Αλβανών στο τμήμα ομονοίας. Η κυβέρνηση "ήδη έθεσε τον διοικητή σε διαθεσιμότητα". Κοινώς το πολύ ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ. Η δίκη θα γίνει σε 10 μήνες και θα είναι χ'αδι με "δυσμενείς μεταθέσεις" και αηδίες. Παρακαλώ πείτε μου ΕΝΑ επιχείρημα για να μην αφήνω το δίκιο μου στον ΕΛΑ αυτή τη στιγμή. Και δεν είμαι αναρχικός, όυτε εξωκοινοβουλευτικός. Δημοκράτης πολίτης είμαι σε μια δημοκρατια που έχει ξοφλήσει.
http://www.youtube.com/watch?v=gCc7xc8hxDQ
Σήμερα οι αστυνομικοί έχουν τελειώσει και κάποια σχολή? Εκεί τα μαθαίνουν αυτά τα κόλπα. Παρακαλώ να ενεργήσετε.
learningis earning
Θα είδατε φαντάζομαι τις αντιδράσεις μας με δηλώσεις, ερωτήσεις στη Βουλή κ.ο.κ.
Παρρησία
Δεν φταίει το σύνταγμα ούτε για την κρίση της πολιτικής ούτε για την κρίση της κοινωνίας
JAMES
Όπως είδατε η αντίδραση είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθεί η τροπολογία για τα Δάση
Ένα σχόλιό σας για τις συνθήκες εργασίας σήμερα,
http://www.agelioforos.gr/archive/article.asp?date=6/15/2007&page=39
Νομίζω ότι ήταν σαφές πως το σχόλιο μου δεν αφορούσε την τροπολογία, για την μη την κατεδάφιση των αυθαιρέτων μέσα στα δάση αλλά γιατί μεγαλώνει στους πολίτες η αίσθηση ότι οι πολιτικοί δεν είναι αρκούντως αξιόπιστοι.Αυτό βέβαια δεν αφορά το σύνολό τους, αφορά όμως τις χαλαρές αντιδράσεις αυτών που πιστεύω ότι είναι έντιμοι αλλά δεν τολμούν να έρθουν σε αντίθεση με το κατεστημένο.
Ανέφερα τα γεγονότα γιά να γίνει αντιληπτή η αιτία της μειωμένης αξιοπιστίας.
ΕΠ΄ΑΥΤΟΎ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΌ ΣΑΣ.
Αγαπητέ κύριε
αδιαφορώ για το που θα μιλήσετε, μα περισσότερο αδιαφορώ για αυτά που θα πείτε.
Τα έχω ακούσει πολλές φορές και δυστυχώς με υποσχέσεις δεν λύνονται τα προβλήματα αυτού του τόπου.
Θα με πείτε αδιάφορη, ενδεχόμενα και εμπαθή ή και προκατειλημένη, μέγα λάθος κύριε.
Μας διώξατε από κοντά σας εσείς οι πολιτικοί μας δώσατε μαθήματα διαφθοράς και μας στερήσατε να πιστεύουμε στην προοπτική που έχει αυτή η χώρα και δυστυχώς δεν καταλάβατε ακόμα πως κυβερνάται απο 4-5 οικογένειες "νονών" με ισάξια κομμάτια στην πίττα.
Αν σας ενδιαφέρει η υστεροφημία σας και οι ιστορικές σελίδες του μέλλοντος να σας αποδώσουν κάποιες τιμές και εύσημα, διορθώστε και σημαζέψτε ότι απέμεινε κατακρεουργημένο.
Ενδιαφέροντα κε Βενιζέλε όλα όσα αναφέρατε στην ομιλία σας σχετικά με την εξωτερική πολιτική. Θα περιοριστώ (λόγω καταγωγής)μόνο στο Κυπριακό. Ένα ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων της Κύπρου (δεν μου αρέσει ο όρος "Ελληνοκύπριοι... ")είναι ότι, παρά τις θυσίες-σε χρήμα αλλά και σε ανθρώπους- και την συνεχή συμπαράταση ή "συμπαράσταση" των κυβερνήσεων της Ελλάδας, καμιά ΜΑ ΚΑΜΙΑ κυβέρνηση δεν έδειξε ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ώστε να υπάρξει μια λύση του Κυπριακού ΔΙΚΑΙΗ (σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά). Το χειρότερο δε, παρά τις συνεχείς υποχωρήσεις της Ελληνικής πλευράς, {από το 1950...) ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ... Αν σώζαμε τουλάχιστον τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης ή αν είχαμε κάποια τέλος πάντων οφέλη..., θα μπορούσε να πει κανείς ότι "θυσιάσαμε τη Κύπρο, αλλά έχουμε αυτό ή εκείνο..." Δυστυχώς, έχουμε χάσει παντού... και φαίνεται ότι θα χάσουμε και άλλα! (Μην επικαλεστείτε το "Σχέδιο Αναν"...ότι θα ήταν λύση... ήταν Ο,ΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ!)
Αγαπητό "ανώνυμο",
εγραψες: "μου θυμίζεις ΚΚΕ"...
Αυτό λοιπόν κατάλαβες από την ανάγνωση του σαϊτ της Π? Λοιπόν, κόβεσαι. Να ξαναρθείς το Σεπτέμβριο
Π
Δεν με κάλυψαν στο παραμικρό οι αντιδράσεις σας στη Βουλή τη στιγμή που γνωρίζω ότι θα πάψουν με το που η μνήμη χρυσόψαρο του τηλε-Έλληνα θα στραφεί σε άλλο θέμα. Για τη ζαρντινιέρα ουδείς τιμωρήθηκε (αντίθετα προάχθηκε!!!). Με αυτές τις σκανδαλώδεις αποφάσεις δυστυχώς εκτρέφεται η νέα γενιά τρομοκρατών που θα έρθει να συμπληρώσει το μεγάλο νομιμοποιητικό κενό.
Υ.Γ. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείτε να αφιερώνετε πολύ χρόνο στο κάθε comment αλλά αυτή πιστεύω ήταν -με όλο το σεβασμό- πολιτικάντικη απάντηση.
Η αίσθηση μου είναι ότι στο θέμα της FYROM αγνοούμε τον παράγοντα πολιτισμό.
Αν αφήσουμε τους σκοπιανούς να ψάξουν την ιστορία του Μεγάλου Αλέξανδρου είναι σίγουρο ότι θα βρουν Αρχαία και κλασική Ελλάδα, Αριστοτέλη Ελληνιστικό κόσμο και τα επόμενα σταδία της ιστορίας τους στα πλαίσια του Βυζαντίου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Θα βρουν δηλαδή Ελλάδα.
Έχουμε μια χώρα που αποκόβεται συνειδητά από το σλαβικό παρελθόν, απειλούμενη από το αλβανικό παρών, που αναζητά νομιμοποίηση της ύπαρξης της, και τον ενοποιητικό, σταθεροποιητικό παράγοντα στο αρχαιοελληνικό παρελθόν.
To νέο αυτό «Εθνικό» και ορθόδοξο κράτος δεν θα είναι κατά ανάγκη πρόβλημα.
Σύντομα σε αυτές τις αναζητήσεις θα τους απασχολήσει το θέμα γλώσσα με το ερώτημα να περιστρέφεται γύρω από το εάν τελικά "εκσλαβίστηκαν" .
Υπό κάποιες συνθήκες και με σωστούς χειρισμούς μπορεί όλο αυτό να είναι ιστορική εύκαιρα για την Ελλάδα, καθώς η πολιτισμική τους υποτέλεια (πέρα από την οικονομική διάσταση) θα έχει καταλυτικές συνέπειες στο πέρασμα του χρόνου.
Πολιτισμική υποτέλεια που θα την αναζητήσουν συνειδητά, καθώς το έντονο αλβανικό στοιχείο δεν θα τους αφήσει και δεν τους αφήνει να ψάξουν στο μισητό «σλαβικό» παρελθόν.
Περισσότερα στο άρθρο μου Μακεδονία και Macedonia στο www.papaioannou.wordpress.com
Στο θέμα των νέων χωρών μελών της ΕΕ κύριε καθηγητά δεν θα πρέπει να μας διαφύγει ότι αυτές οι χώρες έχουν ως εχθρό την Ρωσία (όπως εμείς έχουμε την Τουρκία) και αυτό θα χαρακτηρίζει για πολλά ακόμα χρόνια την εξωτερική τους πολιτική.
Στο θέμα της Τουρκίας έχουμε το παράδοξο γεγονός οι Αμερικανόθρευτοι Τούρκοι Στρατηγοί να υπονομεύουν τον Ευρωπαϊστή Ερντογάν. Παράδοξο γιατί ο Κ Ατταούρκ ήταν Ευρωπαϊστής.
Αναλογιζόμενοι όμως την στάση του Ερντογαν στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ αυτό δεν είναι τόσο παράδοξο.
Αυτό μας οδηγεί στο να αντιληφθούμε την δυσχερέστατη θέση της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής εκεί. Πολιτική που αφήνει πολλά περιθώρια ευρωπαϊκής Εξωτερικής πολιτικής.
Πολιτικής που δεν είδαμε για μια ακόμη φορά.
Εάν όντως (που έτσι μοιάζει) πρόκειται για μια ακόμη φάση του Ανατολικού Ζητήματος Τότε μάλλον οι άσχετοι καμποιδες θα τα κάνουν μαντάρα τόσο εκεί όσο και στο Βόρειο ΙΡΑΚ.
Πάντως δεδομένου ότι το Ανατολικό Ζήτημα εμπεριείχε ή έφερε ως αποτέλεσμα το «ξεφλούδισμα της Αγκινάρας» (όπου αγκινάρα εστί η οθωμανική Αυτοκρατορία) …
Πιστεύετε κύριε καθηγητά ότι «παίζει» ή «θα παίξει» κάτι τέτοιο ως ρεαλιστικό σενάριο εργασίας, στην Ευρωπαϊκή Διπλωματία?
Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Να πιέσει ή υπομονή; Πρέπει να κάνει κάτι;
Στο θέμα του Κοσόβου αυτό που μας τρομάζει δεν είναι το Κόσσοβο ή ο ακρωτηριασμός της Σερβίας, αλλά η Μεγάλη Αλβανία. Θα πρέπει εγκαίρως να καταστρωθούν διπλωματικά σχέδια επ αυτού και όχι «αντιδραστική» εξωτερική πολιτική.
Να δουλέψει η «ομογένεια».
Δεν είναι δυνατόν να αισθανόμαστε τυχεροί που ο ΤW Bush ( το γράφω επίτηδες έτσι για να μας πιάσει το echelon -χε χε- και τα ξεφτέρια τους αν μάθουν και κανά Ελληνικό ) έχει κόλλημα με το ΙΡΑΚ.
Αύριο πιθανών ο επόμενος πρόεδρος θα είναι Δημοκρατικός (από αυτούς που έχουν κόλλημα με τα Βαλκάνια) και εμείς οι προοδευτικοί θα το χαιρόμαστε.
Τα πράγματα δεν είναι ροζ για τη Ελλάδα και η κυβέρνηση παρακολουθεί απλά, η κάνει χαζομάρες και άστοχες αμερικανόδουλες δηλώσεις, ενώ η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει «κολλήσει», στο σκάνδαλο με τα ομολόγα και στην επεξήγηση του όρου «Δίκαιη κοινωνία».
Μια ακόμα ερώτηση κύριε καθηγητά (λίγο προβοκατόρικη είναι αλήθεια)..
Πιστεύεται ότι στα επόμενα χρόνια και καθώς η Ευρώπη θα διαμορφώνεται εμείς θα πρέπει να κινηθούμε με στόχο «περισσότερη Ελλάδα στην Ευρώπη» ή με στόχο το «περισσότερο Ευρώπη στην Ελλάδα»?
Η πρότασή σας για το "Μακεδονικό" είναι ασφαλώς ενδιαφέρουσα. Όμως: δεδομένης της αδιανόητης, όπως σωστά γράφετε, αδράνειας της εξωτερικής μας πολιτικής των τελευταίων ετών, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι μια μεγαλόθυμη ελληνική πρωτοβουλία υπέρ των Σκοπίων, όπως την προδιαγράφετε (να μεσολαβήσουμε δηλαδή για την ταχεία ένταξή τους στις ευρωατλαντικές δομές σε αντάλλαγμα ενός συμβιβασμού ως προς το όνομα) δεν θα εκληφθεί από την ΠΓΔΜ ως ένα ακόμη σημείο αδυναμίας της ελληνικής πλευράς; Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι και το πιθανότερο, άλλωστε υποστηρικτές στην προσπάθειά τους να ενταχθούν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, οι βόρειοι γείτονές μας έχουν ήδη αρκετούς, με πρώτους ανάμεσά τους τους Αμερικανούς.
Νομίζω ότι η απειλή βέτο δεν αντίκειται στην πρότασή σας, αλλά την συμπληρώνει, προσδίδοντάς της αξιοπιστία, και μια χρήσιμη δόση διπλωματικής δραματικότητας, αν θέλετε: Ναι μεν, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει θερμά τα Σκόπια στην ευρωαντλαντική τους πορεία, αν αυτά επιδείξουν ευελιξία στα του ονόματος, αν όμως δεν το πράξουν, είναι αποφασισμένη να την παρεμποδίσει με κάθε τρόπο.
Καταλαβαίνω ότι από τα δύο κλασσικά μέσα της εθνικής διπλωματίας, το καρότο και το μαστίγιο, η προβολή του πρώτου είναι συνήθως προτιμητέα. Ωστόσο, στην περίπτωσή μας, όλα δείχνουν, και αναφέρομαι στην συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας της άλλης πλευράς τους τελευταίους μήνες, όλα δείχνουν λοιπόν ότι δεν επαρκεί.
Συμφωνώ απολύτως μαζί σας για την ανάγκη αναθεώρησης της αποδεδειγμένα αλυσιτελούς και ήδη επικίνδυνα υπερήμερης πολιτικής μας έναντι της Τουρκίας. Και δεν είναι μόνο η ανάρρηση Σαρκοζύ που την καθιστά απαραίτητη. Η ενίσχυση των αντιπάλων της τουρκικής ένταξης στις πρόσφατες βελγικές βουλευτικές εκλογές, η σαφέστατη ενίσχυση της πλευράς Μέρκελ και η αντίστοιχη κατολίσθηση των Σοσιαλδημοκρατών στο εσωτερικό του γερμανικού Μεγάλου Συναπισμού, ακόμη και η -πιθανότατη- νίκη του "τουρκοσκεπτικιστή" Κάμερον στις επερχόμενες βρετανικές εκλογές του 2009, πείθουν ότι η τουρκική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταπίπτει όλο και περισσότερο από τη σφαίρα της απτής πολιτικής σε εκείνην της ουτοπίας.
me to "thema" amalia ti ginete?
...κάποτε έίχατε το υπουργείο τύπου με έναν φευγάτο, όπως θέλετε ερμηνεύστε το, πρωθυπουργό και δε λέω ανήλικο ήμουν και παίζατε λέξεις άψογα και πολύ σας θαύμαζα γιατί τις λέξεις τις αγαπώ και τα παιχνίδια και νόμιζα πώς έτσι παίζουν οι μεγάλοι...Καλά εγώ ενηλικιώθηκα αλλά δεν ήτανε ανάγκη να χάσει κι ο πολιτικός λόγος την αξία του. Μεταρυθμίστηκε και διευρύνθηκε η έννοια των λέξεων κι εφαρμόστηκαν οι μεταρυθμίσεις. Το πολιτευμά μας έγινε από προεδρευόμενη, ένστολη δημοκρατία, η δημοσιότητα ταυτίζεται με τη διαπλοκή και τη διαφθορά (από δέλτα αρχίζουν αρκεί), το ρουσφέτι προς τον ψηφοφόρο έγινε τώρα προς τον μιζαδόρο. Για τη λέξη καρτελ που δεν την προσέγγιζα ετυμολογικά είχα πολλά παραδείγματα από τα δελτία ειδήσεων (χρωστάω κι ευχαριστώ). Κι οι φράσεις "ο μέσος Έλληνας πολίτης, ο μέσος ακροατής" το μόνο θετικό που μπορώ να σκεφτώ είναι, ότι το φυσιολογικό ορίζεται από το πόσο κοντά στο μέσο όρο βρίσκεται, για άλλες τιμές ας απευθυνθούμε στην σωστή ιατρική ειδικότητα. Υποτίμηση ανθρώπων θεωρητικά και εφαρμοσμένα. Όσο για το σύνταγμα που ορίζει ισότητα πολιτών, όταν ήμουν παιδί η λέξη λόμπι είχε αρνητική έννοια, τώρα την πλέον θετική με τις ευλογίες των επιτροπών της ΕΕ. Δεν τα γραψα τζάμπα τόσα, χάρες θέλω, ή ρουσφέτι. Όχι να κάνετε να "ξεκάνετε". Να καταργείσετς όλα τα στρατοδικεία, έλεος να δικάζουν άνθρωποι που δεν τελειώσανε τη νομική. Δεν είχε δόλο που χτύπησε τη γυναίκα του και το άρρωστο με λευχαιμία παιδί του, δίκιο είχε δηλαδή; Η πρόεδρος κι η εισαγγελέας είπανε ένοχος, οι δύο μονιμάδες στρατιωτικοί αθώος γιατί δεν είχε δόλο. Το λένε και λόμπι; Κρύβει πολύ χούντα η δημοκρατία μας και δεν ξέρω εφαρμοσμένα, δεν έχω παραδείγματα τι είναι σύνταγμα. Μπορει να γεννήθηκα 21-4 αλλά ήτανε το 74 και δε γουστάρω παραδείγματα χούντας, μου φτάνουν όσα άκουσα από άλλους, γιατί θεωρώ πως ήξερα πότε να γενηθώ και ξέρω τουλάχιστον να ξεχωρίζω τις εποχές και τους ανθρώπους. Χάρες είπα, απότέσμα για την υπόθεση της Αμαλίας όχι πολιτική για κάμερες κι επικαιρότητα, αν βαριέστε μην παίρνεται πρωτο βουλίες.. Θα σας ξαναζητήσω κάτι γιατί είναι μόδα..
κ. γεωργίου
Οι γενικοί διευθυντές πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να είναι υπηρεσιακά στελέχη ποιότητας που θα επιλέγονται με ανοικτή διαδικασία.
Learning is earning
Δηλαδή πιστεύετε ότι την τρομοκρατία την προκαλεί η κρίση νομιμοποίησης του κράτους ή του πολιτικού συστήματος;
Αυτή είναι μία απλουστευτική άποψη που κάποιοι υποστηρίζουν από την παραδοσιακή αριστερά, αλλά δεν νομίζω ότι συλλαμβάνει τα αίτια και τις όψεις των φαινομένων βίας στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Ανώνυμε για Ελεγκτικό Συνέδριο
Παρακαλώ να μου δώσετε παραπάνω και πιο συγκεκριμένα στοιχεία.
Κύριε Βενιζέλο,
Έχω όλα τα στοιχεία που χρειάζεστε σχετικά με το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά θα προτιμούσα να σας τα στείλω σε κάποιο προσωπικό σας email αν έχετε. Δε θα ήθελα να αναφερθώ ονομαστικά, ως ένδειξη σεβασμού στα προσωπικά στοιχεία των υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Είδα ότι στο blog σας δεν αναφέρεται κάποιο συγκεκριμένο email. Στην ιστοσελίδα σας evenizelos.gr έχετε ένα email, info@evenizelos.gr, είναι προσωπικό σας ? Μπορώ να σας στείλω τις πληροφορίες εκεί?
Αδικημένη
Επειδή ακούω και διαβάζω συχνά περί "χειρότερης κυβέρνησης από..." και επανέρχονται αυτά σε πολλά blogs και αλλού, θέλω να πω ότι η σημερινή είναι μια κανονική μέτρια ελληνική κυβέρνηση, ούτε καλύτερη, ούτε χειρότερη από πολλές άλλες...
Κι αν πρέπει να διαβαθμίσουμε τις κυβερνήσεις και να υποδείξουμε την απόλυτα χειρότερη, να υπενθυμίσω μια κυβέρνηση, στην οποία ο πρωθυμπουργός ήταν ετοιμοθάνατος και έκαναν κουμάντο η σύζυγος και ο ξάδελφός της.
Η σημερινή απαξίωση της πολιτικής ζωής και των πολιτικών σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με εκείνη την εποχή, η οποία βέβαια άρχισε λίγα χρόνια πριν, με τον αείμνηστο Μένιο κλπ.
Δυστυχώς, πάμπολλα επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ μόνο κατ' ιδίαν μιλάνε για εκείνη τη ζωφερή υποβάθμιση που επηρεάζει ακόμα την πολιτική ζωή!
Επειδή έγινε δε αναφορά στη συνταγματική αλλαγή του 1985, να υπενθυμίσω ότι εκείνη ακριβώς η τροποποίηση έκανε τον εκάστοτε πρωθυπουργό απόλυτο μονάρχη, να αποφασίζει πότε θα γίνουν εκλογές, ανάλογα με το συμφέρον, το δικό του και του κόμματός του.
Θα έπρεπε να έχει διορθωθεί εκείνο το σφάλμα και να εξαρτάται η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, είτε από τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου, είτε από μια αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής. Κάτι που μετριάζει την εκλογολογία και ενδυναμώνει τη συναίνεση, από την οποία έχουμε (ως άτομα και κοινωνία) σημαντικό έλλειμμα.
Ο φίλος Παπαϊωάννου κάνει ένα σημαντικό λάθος, από έλλειψη πληροφόρησης, το οποίο τον οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα. Αποτέλεσμα είναι, όπως έχει συμβεί ήδη με πολλούς άλλους, αν βρεθεί κάποτε σε δημόσια συζήτηση στο εξωτερικό (γιατί εδώ δεν γίνονται τέτοιες συζητήσεις!) να αποστομωθεί από τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς και μια "υπερήφανη ελληνική" τοποθέτησή του για τη Μακεδονία να οδηγήσει στο ακροατήριο, είτε αυτό είναι η παρέα της μπυραρίας, είτε ένα πανεπιστημιακό αμφιθέατρο, σε συμπάθειες για την άλλη πλευρά.
Συγκεκριμένα, δεν ισχυρίζονται οι Σκοπιανοί ότι είναι απ' ευθείας απόγονοι και κληρονόμοι του Μεγαλέξανδρου, ούτε ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες μίλαγαν σλαβοσκοπιανά κλπ. Λένε απλά, ότι κάποτε εγκαταστάθηκαν στο χώρο της παλιάς Μακεδονίας (η οποία στα βυζαντινά χρόνια είχε επεκταθεί προς Βορρά), αναμείχθηκαν οι ίδιοι με τους μακεδονικούς πληθυσμούς και έχουν προγόνους που κατάγονται από τους αρχαίους Μακεδόνες. Όπως ο γιος μια Γαλλίδας και ενός Έλληνα έχει προγόνους Γάλλους και Έλληνες!
Λοιπόν, κάποιοι είναι το άλφα ή το βήτα, είτε λόγω γονιδίων, είτε λόγω επιλογής, όπως είναι "Αμερικάνοι" στις ΗΠΑ και όλοι οι μετανάστες, πέρα από τους πραγματικούς Αμερικάνους ιθαγενείς! Κι ενώ η "αμερικάνικη" ιδιότητα είναι υπόθεση 2-3 αιώνων, οι Σλάβοι βρίσκονται στο χώρο της Μακεδονίας ήδη 14-15 αιώνες... Εδώ αρχίζει και παρατηρείται η πρώτη στροφή στις συμπάθειες του ακροατηρίου!
Δηλαδή, σου λέει, είναι ο Πολωνός ή ο Έλληνας ή ο Ισπανός β' γενιάς Αμερικάνος, επειδή συγχωνεύτηκε σε μια μεγάλη κοινωνία που μιλάει ευρωπαϊκή γλώσσα (αγγλικά), κι εγώ ο Σλάβος που είμαι εδώ επί 40-45 γενιές δεν είμαι Μακεδόνας, που έχω συγχωνευτεί με δεκάδες ή εκατοντάδες άλλους λαούς, οι οποίοι έζησαν ή πέρασαν από την περιοχή;
Ταυτόχρονα δείχνουν δε προς την ελληνική Μακεδονία και λένε, οι ελληνόφωνοι κάτοικοί της είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους πρόσφυγες 2ης-3ης γενιάς και ήρθαν από τη Μικρασία ή έστω από την Ανατολική Θράκη. Ακόμα "θρηνούν" για τη χαμένη τους πατρίδα και καλλιεργούν ήθη και έθιμα από τις περιοχές των προγόνων τους κλπ. και πολύ καλά κάνουν. Αν είναι λοιπόν αυτοί μια φορά Μακεδόνες, υπολόγισε πόσες φορές είμαι εγώ (και δεν εννοώ τώρα εμένα που γράφω) που κατάγομαι από το Μοναστήρι ή κάποια άλλη πόλη τους κράτους. Το αργότερο εδώ έχει πάρει ο Σλάβος συνομιλητής το ακροατήριο οριστικά με το μέρος του!
Και δεν λέω ότι δεν υπάρχει απάντηση σ' αυτές τις τοποθετήσεις, αν και ανίσχυρη, αλλά σ' αυτά τα επιχειρήματα και άλλα συναφή πρέπει να διατυπωθεί αντίλογος, αν υπάρχει, και όχι στα περί ελληνικότητας του Μεγαλέξανδρου κλπ.! Και να μην αναφερθώ τώρα στις αμφισβητήσεις περί ελληνικότητας των Μακεδόνων που διατύπωναν οι αρχαίοι Αθηναίοι, γιατί πρέπει να είναι γνωστά αυτά - αποτελούν όμως ισχυρά επιχειρήματα της άλλης πλευράς!
Αυτό που αναφέρεις φίλε s.frang το ονομάζουμε Σλαβομακεδονία.
Στην παρούσα φάση όμως και με την επικείμενη ανεξαρτητοποίηση του Αλβανικού Κοσοβου ένα Σλαβομακεδονικό Κράτος δεν μπορεί να «σταθεί» καθώς ο όρος αυτός αποσιωπά την αλβανική υποεθνότητα του Κράτους.
Η αναγνώριση του κράτους αυτού με το Συνταγματικό της όνομα από πολλά κράτη ανά τον κόσμο λαμβάνει, υπόψη ότι ο όρος «Μακεδονία» είναι ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής ύπαρξης και ενότητας αυτού του κράτους.
φίλε s.frang μιλώ μόνο για τον πολιτισμικό παράγοντα.
Με το post έμμεσα υπαινίσσομαι ότι το όνομα δεν είναι το μείζων, ειδικότερα εάν αποδειχτεί το μέσο για να δημιουργηθεί ένα κράτος μέτοχος του Ελληνικού πολιτισμού μείων ( –) την Γλώσσα.
Ανάφερα ότι οι Σκοπιανή πνευματική ή πολιτική ηγεσία δεν έχει άλλες επιλογές (καθώς είναι κυκλωμένη από Αλβανούς και αποκομμένη από τον Σλαβικό κορμό), παρά να ψάξει στο αρχαιοελληνικό ή βυζαντινό παρελθόν αναζητώντας νομιμοποιητικούς παράγοντες για το παρών της.
Υπό την προϋπόθεση να αποδεχτούν ότι ο Μ Αλέξανδρος ήταν Έλληνας (που νομίζω το αποδέχονται άπαντες ανά τον κόσμο)...
Το νέο εθνικό κράτος θα «στηθεί» οριακά στα πλαίσια της Ελληνικής Ιστορίας όπως αυτή γράφτηκε από τον Κωνσταντίνο Παπαρηγόπουλο τον 19ο αιώνα.
(Έστω οριακά ) θα έχουμε ένα λαό που θα έχει κοινό παρελθόν, κοινό παρών, και προφανώς κοινό μέλλον με ένας,.
Το ότι σήμερα βασίζονται σε απλά γεωγραφικά δεδομένα για να βρουν νομιμοποίηση για το όνομα Μακεδονία δείχνει την αδυναμία να αυτοχαρακτηριστούν Σλάβοι ή Αλβανοί. Τι άλλο υπάρχει στην περιοχή για να χαρακτηριστούν;
Με λίγα λόγια αυτό το εθνικό κράτος και η ύπαρξη του (με όποιο όνομα ) δεν είναι η καταστροφή για την Ελλάδα και ίσως υπό κάποιες συνθήκες να πρόκειται για ιστορική ευκαιρία.
Όλο αυτό υπό το πρίσμα του Πολιτισμού και της επηροης που ασκεί στην περιοχή διαχρονικά σε αυτό το πεδίο η Ελλάδα, (τόσο η αρχαία ή μεσαιωνική, όσο και η σύγχρονη).
heliotypon
Χαίρομαι γιατί ήδη προσδιορίσαμε με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια το πεδίο της συζήτησης. Προφανώς και η φιλοδοξία δεν πρέπει να μεταβάλλεται ούτε σε αυτοσκοπό ούτε σε πεδίο ευτελισμού και κατάπτωσης.
Mike
Καταλαβαίνω τα αισθήματα σας, αλλά τί νομίζετε ότι μπορούσαν να κάνουν μόνες τους οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα και δεν το έκαναν;
Paranoia
Αναρωτιέμαι όμως: Ποιός σας υποχρέωσε να ενδιαφερθείτε για το που θα μιλήσω και το τι θα πω; Το διαδίκτυο είναι χώρος ανοικτός σε όλους. Χώρος κατάθεσης και άντλησης πληροφοριών και απόψεων. Στο blog μου γράφω αυτά που με αφορούν. Στο δικό σας γράφετε αυτά που σας αφορούν. Κάποια απορρίπτουμε, κάποια όχι.
Ionix
Πολύ συνοπτικά λέω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της αγοράς εργασίας είναι η απουσία πραγματικών ελεγκτικών μηχανισμών για την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας (εθνικής και κοινοτικής). Υπάρχει δυστυχώς εκτόςαπό το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας ένα εξίσου μεγάλο πρόβλημα "ημιαπασχόλησης" ή μάλλον "ημιαποδοχών". Δεν αναφέρομαι στη μερική απασχόληση,αλλά στην μαύρη εργασία, την ανασφάλιστη εργασία, την παραβίαση των ρυθμίσεων για τις υπερωρίες και τον χρόνο εργασίας κ.ο.κ. Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας δεν βρίσκεται στην εργασία χαμηλής ποιότητας και αμοιβής, αλλά στην υψηλή παραγωγικότητα, τις δεξιότητες και άρα στην ικανοποιητικότερη αμοιβή των εργαζομένων.
'Ενα πρόσφατο άρθρο που διάβασα (δυστυχώς ξέχασα ποιός το έγραψε) γράφει ότι το πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο κάθε χώρας είναι ανάλογο του επιπέδου του ενδιαφέροντος του πολίτη για τα κοινά σε σχέση με το ενδιαφέρον του για το προσωπικό του όφελος. Όταν εσείς, οι πολιτικοί, θα δώσετε το παράδειγμα ενδιαφέροντος ΠΡΩΤΑ για το κοινό συμφέρον και όχι για το κομματικό και προσωπικό σας συμφέρον, τότε ίσως αρχίσει και το ενδιαφέρον του πολίτη να προσανατολίζεται αναλόγως. 'Οσο εσείς θα είσαστε το κραυγαλέο παράδειγμα επιδίωξης των συμφερόντων του κόμματος και του ατόμου σας, εις βάρος της χώρας τόσο η κακοδαιμονία θα διαιωνίζεται. Ο άνθρωπος, λένε οι ειδικοί επιστήμονες, είναι ον μιμητικό. 'Οτι βλέπει κάνει. Αποδείξεις πάμπολες (έχετε δει κάνεναν να καπνίζει ή να τρώει στο μετρό ή στους σταθμούς του;). Δώστε το παράδειγμα, ΑΝ μπορείτε και δεν έχετε διαφθαρεί τόσο ώστε να σας είναι αδύνατο αυτό!
Αγαπητέ σύντροφε κυκλοφόρησε το βίντεο της ντροπής με 3 ¨"Τούρκους" της Θράκης να φοβερίζουν τους ομόθρησκους τους να μην ψηφισουν "γκιαούρηδες". Αν δεν το είδατε,μπορείτε να το δείτε στο http://www.youtube.com/user/mentoras88
Σαν θα βγείτε πρωθυπουργός τι θα τους κάνετε αυτούς (αν θα υπάρχει ελληνική Θράκη ακόμα, εννοείται...);
Αγαπητέ κύριε Βενιζέλο είμαι ένας νέος ελέυθερος επαγγελματίας απο την Κρήτη και έχω γαλουχηθεί με τις ιδέες του Πασόκ..Έζησα την "ανάσταση" του 1981 και πίστεψα σ'αυτό..Πραγματικά όμως με έχει απογοητεύσει μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια..στο μικρό τόπο που ζώ το ρουσφέτι και το βόλεμα έιναι πιο ευδιάκριτα..και τα μεγέθη τραγικά.Δεν μας πείθει πια το Πασοκ κυριε Βενιζέλο και ειδικά τώρα που ζήτε ενα πραγματικό εμφύλιο στο κόμμα, νομίζω
ότι ανατινάζεται τα πάντα.Υπήρξαν στελέχη σε αυτήν την παράταξη με όραμα..Γεννηματάς, Τρίτσης, Μερκούρη..Οι οποίοι έφυγαν νωρίς..Ενώ άλλοι που δεν είχαν καμια
θέση στο Πασοκ, είναι ακόμα εκεί!Σώστε το Πασοκ
κύριε Βενιζέλο..Σταματήστε τον εμφύλιο!
Θεσσαλονίκη 10/10/2007
Αγαπητέ σύντροφε Βαγγέλη
Μετά από εκείνο το ιστορικό πια παρών στο Ζαπειο,θεωρησα υποχρέωση μου να σου γράψω αυτό το γράμμα.
Είμαι ένας απλός πολιτης,εμπορος στο επαγγελμα,μελος του ΠΑΣΟΚ από το 1982 στη νεολαία του,με αγώνες καθαρούς ιδεων,χωρίς να μετέχω σε μηχανισμους,τετραδες και εφταδες.Μακρια επίσης από την προβολή με στόχο θέσεις που θα μπορούσαν να με φέρουν στην άσκηση εξουσίας με προϋποθέσεις, αλλά και να με φέρουν κοντά σε συμφέροντα που θα είχαν κάθε λόγω να δηλώνουν παρών.
Πρέπει να σου πω ότι αυτό το γράμμα άρχισα να το γράφω στις 18 του Σεπτέμβρη .Σχεδόν το τελείωσα και ήμουν έτοιμος να στο στείλω μα η επικαιρότητα δεν με αφησε.Ετσι προσθέτω μερικά ακόμη σχολιάζοντας.
Με χαρά σε άκουσα στο Ζαπειο,περιμενα μια κινηση,από σένα η από κάποιο άλλο στέλεχος μας.Πηρες το ρίσκο σου για το χώρο και το χρόνο και αυτό σε τιμα.Μοιαζει λίγο η πολιτική με το επιχειρειν σε αυτά τα θέματα.
Σε άκουσα επίσης να ομιλεις για την αισθητική της πολιτικής μετά το ατυχές συμβάν στην Χαρ.Τρικουπη.Ειχες απόλυτο δικιο,μα τα υπόλοιπα δεν ήταν απαραιτητα.Μαλον θα σου στοιχίσουν παρά καλό θα σου κάνουν.
Επίσης σε άκουσα στην βουλή στην περίφημη συνεδρίαση της κοιν/κης ομαδος.Μου άρεσε η στάση σου.Ακουσα εκεί τον πρόεδρο με προσοχη.Προφανως δεν έχει καταλάβει τι εγινε.Κι αυτό με λυπεί ιδιαιτέρα.
Θα σε παρακαλέσω να μου επιτρέψεις μέσα από αυτές τις γραμμές να σου εκφράσω τις θέσεις μου που είναι και πιστεύω πολλων,μα παρά πολλών συντρόφων μας.Μπορεις να κλείσεις το PC σου και να μην συνεχίσεις το διαβασμα,εσυ θα κρίνεις .Μα αν μείνεις και διαβάσεις να τα θυμάσαι αυτά που θα δεις.
Η πολύχρονη παραμονή του πασοκ στην εξουσία έκανε καλό στην χώρα αναμφησβητητα,μα έφερε στο προσκήνιο και αρκετές αδυναμίες και συμπεριφορές.
- η υπεροψία και σε πολλές περιπτώσεις αλαζονεία μερικών κορυφαίων στελεχων,μα κυρίως μεσαίων στελεχών που αναρριχηθήκαν στον κρατικό μηχανισμο,στις ΔΕΚΟ και στον συνδικαλισμο.Οι περισσότεροι από αυτούς πλούτισαν γιατί εκμεταλλευτήκαν τις θέσεις τους σε βάρος ολόκληρης της κοινωνιας.Σε αυτών το πρόσωπο οι τοπικές κοινωνίες έβλεπαν το πασοκ.
-είναι αλήθεια ότι απομακρυνθήκαμε από τις αρχές της 3ης του Σεπτεμβρη.Ο ίδιος ο αρχηγός μας και ιδρυτής του πασοκ πήρε αποστασεις.Απο το 1993 και μετά επί Α.Παπανδρεου έγινε η στροφή προς το φιλελευθερισμο.Και ενώ η διακυβέρνηση Σημίτη στέφεται από επιτυχία σε οικονομία και εξωτερική πολιτικη,ο κόσμος κράτησε αποστάσεις από το πασοκ από το 2000 ακομα.Μετα ηρθε το χρηματιστήριο και η κρίση του.Πολυ κακό και αυτό γιατί επενδύσαμε πολιτικά ως κυβέρνηση εκεί.
Φτάνουμε στο 2004 πριν τις εκλογές και παραδίδεται η αρχηγία στον Γ. Παπανδρέου λες και είμαστε στο Βυζαντιο.Λαθος και του Γιώργου που επέτρεψε να συμβεί αυτό.Ηδη ήμασταν μακριά από τις θέσεις μας ως σοσιαλιστικό κομα,μας ενδιέφερε η εξουσία μονό και παρόλο που όπως λέει ο πρόεδρος τώρα έπρεπε να στρίψουμε αριστερα,φεραμε τον Μανο και τον Ανδιανοπουλο,ως εκπροσώπους της αριστερας μάλλον.
2004 χασαμε.Μετα από πολλά χρονιά χωρίς το ρίσκο της εξουσίας με νέο αρχηγο είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα νέο ξεκινημα.Δεν ήταν απαραίτητο να είμαστε και πάλι στην εξουσία την επόμενη φορα.Επρεπε να διορθώσουμε ότι στραβό είχε γίνει τόσα χρονια.Ολα από την αρχη.Οργανωσεις, μελη,οργανα.ΟΛΑ.Περισσοτερη συλλογική λειτουργία και ευθυνη.Ξεκαθαρισμα κυρίως προσώπων που έβλαψαν το κόμμα,(δεν ομιλώ για τον Αλ.Παπαδοπουλο).Μιλώ για τα μεσαία στελέχη μας που είπα πιο πανω.Νεα πρόσωπα παντου,η νεολαία ξανά μπροστα.Που είναι όμως αυτά Αγαπητέ Βαγγέλη?
3,5 χρονιά από το 2004 και μετά νεκρά όλα.Τιποτα,λες και το πασοκ είχε πεθανει,μολις έχασε την εξουσια.Περα από τη νεολαία και πολλοί ακόμη αγαπητοί σύντροφοι που επί 30-40 χρονιά βρίσκονται στην πολιτική σκηνή έπρεπε και Πρέπει να αποσυρθούν.
Σε μια παρατεταμενη προεκλογική περίοδο με την κυβέρνηση να κάνει τη μια γκαφα μετά την άλλη και τα σκάνδαλα να την τριγυρίζουν από παντού ο κόσμος ήθελε μια νέα προταση.Ν αλλάξει την ΝΔ μα με τι Βαγγελη?Με την εικόνα των περισσοτέρων παλιών στελεχών μας(Βάσω Παπανδρεου,Παγκαλο,Παπουτση,Γειτονα,κ.α)που στήνονταν στα παράθυρα και αντί για καλό κάνανε ζημια?Μα πριν από 3,5 χρονιά αυτούς τιμώρησε ο λαός Βαγγέλη μου,δεν ήθελε αυτούς αλλά εμείς αυτούς πουλούσαμε Αγαπητέ μου.Και όπως ήταν προφανές δεν αγόρασαν από μας.θα μου πεις για τα προγράμματα κλπ.ξερεις όμως κατά βάθος ότι αυτά πάνε περίπατο την προεκλογική περίοδο.Τρανο παράδειγμα φετο στις εκλογες.Νεα πρόσωπα Αγαπητέ Βαγγέλη αυτό ήθελε ο κόσμος και θελει.νεα πρόσωπα που θα φέρουν και νέες ιδεες.Πασχουμε σε αυτό και μείς και όλα τα κόμματα.
Ύστερα ηρθε το ψηφοδέλτιο επικρατειας.Αστο καλυτερα.Ολοι έλεγαν αυτοί δεν μπορούν ένα ψηφοδέλτιο να κάνουν θα κυβερνήσουν κι ολας?Μετα η Πατουλιδου και λίγο πριν ο Λαλιωτης.Στ αλήθεια πιστεύει κανείς στο πασοκ ότι ο Λαλιωτης έκανε καλό ερχομενος από το 81 και το 89?
Είχε δίκιο ο Μητσοτακης.Μονο κακό έκανε Αγαπητέ μου.Κακο έκανε επίσης και η συνεχείς αναφορά του Γιώργου στη δεξιά και η προτροπή του στον κόσμο να πει όχι σε αυτην.Κι αυτό κακό Αγαπητέ μου.Σε ποιους απευθύνονταν ο πρόεδρος με αυτήν την αναφορα?στους νέους ψηφοφόρους?
Ζημιά έκαναν όλοι στο πασοκ Αγαπητέ μου,μα κυρίως ο καπετάνιος με τις επιλογές του.Δεν μπορεί το 2004 να φταίει ο Σημίτης και τώρα να φταίμε συνολικα.Η πάντα συνολικά η πάντα μοναχικά.
Ο πρόεδρος μου άρεσε με τους ήπιους τόνους του Αγαπητέ μου.στην αρχη μα μετά όταν δεν του εβγαινε άλλαξε στάση και αυτό ήταν το χειρότερο. Όλος ο κόσμος το καταλάβαινε ότι προσποιουνταν.Παριστανε κάποιον που δεν ηταν.Γι αυτό και δεν έπεισε κανέναν.
Μα το παράπονο των προοδευτικών πολιτών Αγαπητέ μου είναι πολύ πιο βαθυ.πολυ πιο ουσιωδες.Το πασοκ κυβέρνησε την χώρα 20 χρονιά σχεδον.Με το χέρι στην καρδιά περιμένω να μου απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις μου Αγαπητέ σύντροφε Βαγγέλη
- είναι σοσιαλιστική αντίληψη μετά από 20 χρονιά εξουσίας να παίρνουν οι συνταξιούχοι το 80% της σύνταξης αμέσως με την καταβολή των δικαιολογητικών τώρα επί δεξιάς του Καραμανλη?
- Είναι σοσιαλιστική θέση να κυνηγάμε και να φυλακίζουμε τουςπολιτες για 2000€ και να χαρίζουμε δισεκατομμύρια σε εφοπλιστες,ομαδες και μεγαλοεπιχειρηματίες?
- Είναι σοσιαλιστική θέση να υπάρχουν πολίτες που βγαίνουν στη σύνταξη στα 47 τους και άλλοι στα 65 τους?Με ότι αυτό συνεπάγεται για τι κοινό καλό?
- Είναι σοσιαλιστική θέση να υπάρχει αυτή η διαφορά αποδοχών μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομεα?
- Είναι σοσιαλιστική θέση που επί 20 χρονιά άσκησης εξουσίας δεν έχει λύσει το σύστημα υγειάς προς όφελος των πολιτων?Ποσα χρονιά χρειάζονται Αγαπητέ μου Βαγγέλη?
- Είναι σοσιαλιστικό ένα κόμμα που δεν έχει λύσει μετά από 20 χρονιά εξουσίας το θέμα της παιδείας?
- Είναι σοσιαλιστικό ένα κόμμα που μετά από 20 χρονιά εξουσίας δεν έχει κάνει τίποτα μα τίποτα για το βασικότερο που πρεσβευε?την κοινωνία των πολιτών?
Σ αυτά Πρέπει όλοι μα όλοι μας να απαντήσουμε Αγαπητέ Βαγγελη.Πρωτα να απαντήσουμε σε αυτά.Να πούμε γι αυτά τι θα κάνουμε στο μέλλον και μετά όλοι μαζί να το πούμε και στους πολίτες αυτής της χώρας.
Και ίσως μας δώσουν μια ακόμη ευκαιρία στο μέλλον.
Με εκτίμηση
Αριστείδης Στογιαντσακης
Μέλος ΤΟ Ξυλαγανης
Δήμος Μαρώνειας
Τηλ:6936118169
Δημοσίευση σχολίου