Πέμπτη, Φεβρουαρίου 01, 2007

Καλοί οιωνοί για το άρθρο 24...

Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στην Επιτροπή Αναθεώρησης απορρίφθηκε με επεισοδιακό τρόπο η αναθεώρηση του άρθρου 24 επειδή ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών της Ν.Δ. δεν ακολούθησε την κομματική γραμμή. Αυτό ελπίζω να είναι ένας καλός οιωνός και για την Ολομέλεια

58 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλοί οιωνοί για το άρθρο 24, όμως κακοί για το άρθρο 16....

harrygrath είπε...

Χαιρομαι που επανηλθε η αξιοπρεπεια στο μπλογκ & μπορουμε να κανουμε διαλογο ποιοτητας.
Επι του θεματος,για το περιβαλλον η συζητηση ειναι ατερμονη & ο καθενας βαζει τα δικα του κριτηρια για το διδυμο προστασια-αναπτυξη.
Για τα ιδιωτικα παν/μια ομως,απ' ο,τι καταλαβαινω,δεν ειστε μονο τεχνικα αντιθετος,αλλα επι της αρχης & της ουσιας. Η Σοσιαλιστικη Διεθνης / Ευρωπ. Σοσιαλ. Κομμα,στο εξης ΣΔ/ΕΣΚ,αποδεχονται τα ιδιωτικα παν/μια & εχουν το δογμα συνυπαρξης δημοσιου/ιδιωτικου τομεα. Εσεις προσχωρειτε στο δογμα των εναπομειναντων της Κομμουνιστικης Διεθνους,οπου ιδιωτης = ταξικος εχθρος,υποκειμενο καταδιωξης,οπως επι Πασοκ '81-'90. Κανενα κομμα της Ευρωβουλης δεν ειναι αντιθετο στα ιδιωτ Παν/μια. Επιπλεον,ειστε εναντιον της ελευθεριας της γνωσης & της ελευθερης διακινησης των ιδεων,αφου στα κρατικα Παν/μια,δεν γινεται δεκτος κανενας αντικαθεστωτικος & κανενας μειονοτικος.

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω ότι ο κ. Βενιζέλος άνοιξε ξεχωριστό topic σχετικάμε τα χθεσινά γεγονότα και για αυτό μεταφέρω εδώ το σχόλιο μου.

Συγχαρητηρια στη ΝΔ για τη στάση της χθες στην Επιτροπή Αναθεώρησης στη Βουλή! Εύγε! Τα όσα διαδραματίστηκαν χθές, (μεταξύ των άλλων ο κ. Σταύρου είχε αρπάξει από το μανίκι τους διαφωνούντες βουλευτές και τους ζητούσε σε έντονο ύφος να αλλάξουν γνώμη) καταρρακώνουν το κύρος των θεσμών και της Βουλής ειδικότερα, δείχνει το πως αντιλαμβάνεται η ΝΔ τη δημοκρατία και τέλος φανερώνει την υποκρισία της. (Θυμίζω απλώς το πως ξεσηκώθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ όταν κάποιοι συνδικαλιστές του ΣΥΝ ανάρτησαν πανό στη Βουλή σχετικά με την πώληση του ΟΤΕ και μιλούσαν για άσέβεια προς τους θεσμούς. Για τα χθεσινά τι έχουν να πούν;)
Το ΠΑΣΟΚ μετά τα χθεσινά συνεχίζει να μιλά για υπερψήφιση του άρθρου 16;
Τελειώνοντας θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Βενιζέλο αν γνωρίζει γιατί οι βουλευτές του ΣΥΝ δεν καταψήφισαν την αναθεώρηση του άρθρου 24 και δήλωσαν απλά παρών (κάτι που μου έκανε αλγεινή εντύπωση)

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση ποιες ήταν οι προθέσεις για την αλλαγή του 24 συνταγματικού άρθρου;
Γιατί αν ήταν να χαρακτηριστούν δάση ως οικοδομήσιμα τότε είναι φανερό που το έτος 2007 δεν υπάρχουν στις δύο μεγαλύτερες πόλεις ακόμη εργοστάσια ανακύκλωσης απορριμμάτων.
Πότε αλήθεια θα ενδιαφερθούμε για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε;

DimitrizZzZz είπε...

Πολύ αστείο να βλέπει κανείς τον χάρρυ να μιλάει για διάλογο ποιότητας.
Παραθέτω δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς:
"Ολοι οι παλεστίνιοι είναι άτομα ψυχοπαθητικά που τους αρέσει να σκοτώνουν"

"Όλοι οι 'Ελληνες είναι αλβανοί"

"Η Αμερική ελευθερώνει το Ιρακ"

"Ολοι οι Έλληνες είναι ρατσιστές και μισούν τους εβραίους"

"Οι 'Ελληνες είναι τουρκόσποροι"

και πολλά άλλα παρόμοια.

Και εδώ μας μιλάει για διάλογο ποιότητας.
Για να ξέρουν και οι ανύποπτοι με ποιόν έχουν να κάνουν.

Mανιτάρι είπε...

Κύριε Βενιζέλο καλημέρα σας,είμαι ένα μανιτάρι,επ,συγγνώμη ένας πολίτης και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτή την διαδικτυακή σας παρουσία.Σας τιμάει και μας τιμάτε. Με αφορμή τον τίτλο του πόστ σας "καλοί οιωνοί για το άρθρο 24" κάνω τον παρακάτω συνειρμό:"εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περι πάτρης",΄και όχι "πάρτης".Σε αυτο το αρθρο(24)έιναι έντονο το δίπολο και την αντίθεση "πάτρης"-"πάρτης".
Η ρητορική εναντίον της αλλαγής και υπέρ "πάτρης" είναι πιο μεστή απο το απο την ρητορική εναντίον της αλλαγής στο 16 και για αυτό νομίζω και είναι καλυτεροι οι οιωνοί.Συνεχίστε να μάχεσθαι

evenizelos είπε...

Για τον Κώστα

Επρόκειτο πράγματι για φαινόμενο θεσμικής ασέβειας και παρακμής και αξίζουν συγχαρητήρια στους βουλευτές της Ν.Δ. που άντεξαν στις πιέσεις. Την θέση μου ως προς το άρθρο 16 την γνωρίζετε. Δήλωσα χθες ότι δεν μπορεί να έχει κάποιος εμπιστοσύνη στην απλή πλειοψηφία για συνταγματικές ρυθμίσεις μείζονος σημασίας, όπως αυτές που αφορούν στην παιδεία ή το περιβάλλον.
Οι βουλευτές του ΣΥΝ διευκρίνισαν τελικά ότι ψηφίζουν "παρών". Στην αναθεωρητική διαδικασία όσοι ψηφίζουν "παρών" ουσιαστικά ταυτίζονται με αυτούς που ψηφίζουν κατά της αναθεώρησης μίας διάταξης γιατί η πρόταση αναθεώρησης πρέπει να συγκεντρώσει θετικές ψήφους που να σχηματίζουν την αναγκαία πλειοψηφία.

evenizelos είπε...

Για Harrygreco

Έχω εξηγήσει αναλυτικά τη θέση μου για τα μη κρατικά - μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και το άρθρο 16. Τα σχετικά κείμενα βρίσκονται στην ιστοσελίδα μου και τώρα στο νεό μου βιβλίο "Ατζέντα 16" (Εκδόσεις Πόλις)

evenizelos είπε...

Ionix

Ευτυχώς ο συσχετισμός των δυνάμεων στη Βουλή δεν φαίνεται να επιτρέπει αναθεώρηση του άρθρου 24. Δεν συγκεντρώνονται 180 ψήφοι.

evenizelos είπε...

Για Dimitrizzz

Ελπίζω πάντως να επιστραφούν κάποτε. Γι΄αυτό έχει σημασία να τα ζητάμε.

JAMES είπε...

Άν υποτεθεί ότι κάποιοι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον,υπάρχουν λύσεις μέσα από τις οποίες μπορούν να ΄΄θεραπευθούν'' και οι αμαρτίες του παρελθόντος.
1]Καθορίζονται χρήσεις γης.
2]Απαγορεύται η δόμηση εκτός σχεδιου.
3]Νομιμοποιούνται τα μέχρι την 11.06.79 αυθαίρετα, με καταβολή από τους κατόχους τους, τιμήματος, για την αξία της δημόσιας γης που υπερβαίνει την σημερινή αξία της.
Η υπέρβαση γίνεται γιά να μην επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο στο μέλλον και τα επιπλέον χρή
ματα αποδίδονται στην βελτίωση του περιβλλοντος.
4]Κατεδαφίζονται άμεσα όλα τα υπόλοιπα αυθαίρετα με νόμο ο οποίος θα περιορίζει [χρονικά]τις
δικαστικές παρεμβάσεις.[εκδίκαση εντός μικρού χρονικού διαστήματος καθοριζόμενου από τον νόμο].
5]Επιβάλλονται οικονομικές κυρώσεις, σε όσους επιχειρούν να αποτρέψουν την κατεδάφιση.
6]Δημιουργία αμιγούς Υπουργείου περιββάλοντος και κατάργηση της ύπαρξης Υπουργείου με αντιφατικές αρμοδιότητες.[ΥΠΕΧΩΔΕ]
7]Πλείστα άλλα όσα.
Αυτά όμως γίνονται από Κυβερνήσεις πού θέλουν να φροντίσουν το περιβάλλον και οχι να μαζέψουν ψήφους.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΖΗΦΟΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

evenizelos είπε...

Για "Μανιτάρι",

ευχαριστώ

JAMES είπε...

Μικρή αλλά όχι ασήμαντη διόρθωση
11.06.75 και όχι 11.06.79 πού έγραψα από παραδρομή.

admin είπε...

εγώ θα ήθελα να μάθω αν προτίθεται το ΠΑΣΟΚ πέρα απο την δήλωση "Το ΠΑΣΟΚ είχε εκδηλώσει δια του Χάρη Καστανίδη την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του κ. Τραγάκη" αν θα προβεί σε κάποια κίνηση στα πλαίσια του Κοινοβουλευτισμού ή αν κατα την γνώμη ως Συνταγματολόγου θα έπρεπε να ληφθεί μια κίνηση, ποια κίνηση θα ήταν η αρμόζουσα για ένα τέτοιο αντιδημοκρατικό ολίσθημα συνειδητά 2 και 3 φορές που είχε ως σκοπό την αλλοίωση της βούλησης της Επιτροπής;

harrygrath είπε...

Δυσκολευομαι,οπως & αλλοι,να διαβασω between the lines ,ωστε να κανω των θεσεων σας διαπιστωση. ( Την κανονικη,οχι α λα...βασιλικη περιουσια ). Στην αυτοβιογραφια σας θα μπορειτε, σε Σωκρατειο υφος, να γραψετε : " Εν διασαφησα,οτι διασαφησα ουδεν "...

Παντως,συνεχεια ΝΔ & Πασοκ ξορκιζουν τη κερδοσκοπια. Προσωπικα,σαν καπιταλιστης,πιστευω οτι καθε δραστηριοτητα δημοσιου & ιδιωτικου τομεα πρεπει να ειναι κερδοφορα. Η ΣΔ / ΕΣΚ,θεωρει το κερδος υποδεεστερο του ιδεωδους της υπηρεσιας της κοινωνιας,εξ ου & " κοινωνιστες " / σοσιαλιστες. Δεχεται καποιες υπηρεσιες κοινης ωφελειας να ειναι ζημιογονες. Παντως,δεν αποτασσει το κερδος,οπως οι κομμουνιστες,ουτε απαγορευει σχεδον καμμια ιδιωτικη κερδοσκοπικη δραστηριοτητα Η δικη σας αντιληψη περι κερδους ειναι οτι αποτελει ενα δευτερευον επιθυμητο στη πολιτικη σας ή ενα ανεπιθυμητο κακό ?

Ανώνυμος είπε...

'Έξοχη η ομιλία σας κ. Υπουργέ σήμερα στην ολομέλεια στο πλαίσιο της κατάθεσης πρότασης μομφής του ΠΑΣΟΚ προς τη κυβέρνηση.

Υποθέτω ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ελπίζει ότι θα καταψηφιστεί η πρόταση μομφής καθώς σε διαφορετική περίπτωση (εκλογές) η πρωτοβουλία αυτή θα ισοδυναμεί με την πολιτική αυτοκτονία του.

Κατανοώ ότι η πρόταση αυτή ήταν ο μόνος τρόπος για να βγεί απο το αδιέξοδο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (ο κ. Παυλόπουλος έχει δίκιο), όμως και αυτή η πρωτοβουλία συγκαταλέγεται επίσης «στα παιχνίδια με τους θεσμούς», που δεξιοτεχνικά καταγγείλατε όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική.

Παρ’ αυτά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστω και την τελευταία στιγμή αντιλήφθηκε πόσο πολιτικά επικίνδυνη ήταν η υπερψήφιση του 16 ως αναθεωρητέα διάταξη. Θα ήταν ορθότερο αν απλώς το παραδεχόταν άμεσα. Τώρα, με την πρόταση μομφής το παραδέχεται έμμεσα. Όπως και να έχει, η νίκη είναι δική σας. Σας συγχαίρουμε και σας ευχαριστούμε.

Τέλος, πράγματι η ΝΔ κάνει ανεπίτρεπτα λάθη. Πράγματι φοβόμαστε ως έλληνες πολίτες τη στιγμή που η Ελλάδα θα βρεθεί σε πραγματικά δύσκολη θέση και θα κληθεί αυτή η κυβέρνηση να τη διευθετήσει. Όμως ως Έλληνας ψηφοφόρος αισθάνομαι εξίσου ανασφαλής σε περίπτωση που κυβερνήσει το σημερινό ΠΑΣΟΚ.

Σας ευχόμαστε καλή δύναμη.
Θα είμαστε κοντά σας.

Ανώνυμος είπε...

Το μπάχαλο που είδαμε όλοι στην επιτροπή του αρθρου 24 δεν είναι τιποτε άλλο απο αποδειξη οτι εκεί στη χώρα της Ν.Δ. δεν ξέρουν τι τους γίνεται και οτι δεν ξέρουν ούτε στοιχειωδως να κυβερνήσουν. Εξαιρουμένων ολίγων ,οι υπόλοιποι είναι παντελώς ακατάλληλοι και εθνικά επικινδυνοι γκαφατζήδες. Πολύ φοβάμαι οτι, μέχρι και σήμερα, το ΠΑΣΟΚ είχε ξεχάσει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιπολίτευση.
Πιστεύω ,όμως , καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ πιο ικανά και αποτελεσματικά στελέχη ,οτι θα βρεί κάποια στιγμή την φόρμα του και θα παρουσιαστεί όπως πρέπει μέχρι τις εκλογές. Και εσείς κύριε Βενιζέλο έχετε ευθύνη να βγείτε μπροστά και να βοηθήσετε να κερδηθεί το χαμένο έδαφος γιατι και καταλληλος είστε και ικανός, και απο αυτούς τους πολιτικούς ο κόσμος έχει υψηλές απαιτήσεις

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΟΜΟΛΟΓΩ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ

Unknown είπε...

Συμφώνω..επιτέλους ίσως κάτι πολυ σταδιακά να αλλάζει..η κομματική πειθαρχία όταν συγκρούεται με το κοινωνικό καλό πρέπει να χάνει το πρώτο.
Να προτείνω και κάτι ? ( που εσείς το κάνετε ηδη) να πραγματοποιεί το ΠΑΣΟΚ συναντήσεις κατά τόπους με σκοπο την συζήτηση της αναθεώρησης με τους πολίτες...αυτό ειναι συμμετοχική δημοκρατία..

Χρήστος Λουτράδης

DimitrizZzZz είπε...

Μας δουλεύει ο γιωργάκης; Πρόταση μομφής, πάει ο πρωθυπουργός στην βουλή, και ο γιωργάκης για βρούβες;
Αν δεν είναι αυτό προσβολή των θεσμικών διαδικασιών, τι είναι;
Α, ξέρω. Εντυπώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ συμφωνώ με την κ. Κανέλη:
πρόταση μομφής και στους δύο (κωστάκη,γιωργάκη).
Ο ένας δεν θέλει (να κάνει τίποτα) και ο άλλος δεν ξέρει (δεν καταλαβαίνει τίποτα), και οι δυό παίζουν με τους θεσμούς.

Λυπάμαι κ. Υπουργέ.
Λυπάμαι και Ντρέπομαι.

Ανώνυμος είπε...

ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΑΝΩ ΤΟΥΣ....

Ανώνυμος είπε...

Mou fainetai kapws periergo giati thewreite kalos iwnos se mia xwra otan symvainoun tetoia epeisodia sto xwro tou koinovouliou. Emena pali mou fainetai oti einai allos enas kakos iwnos pou deixnei toso thn apaxiwsh twn thesmwn (gia tous opoious aftoi pou koptontai einai aftoi pou prin tous exoun katapathsei) kai to poso epagelmatiki exei ginei h mikropolitikh sthn ellada opou afenos yparxei mia kivernisi pou anagazetai na "apeilisei" tous boyleytes tis, mia axiomatikh antipoliteysh pou allazei grammh panw sto thema ths pedias (thn opoia h idia katestrepse) analoga me tis sfygmometrhseis kathws kai ta "loipa" kommata ths legomenhs "proodeytikhs" aristeras (giati opws exei pei kai o jimis panousis ama eisai aristeros iponoeite oti eisai kai proodeyteikos) h opoia emenei se taktikes kai rhtorikes psixropolemikes, me styro kai xilino logo, kai kamia pragmatikh protash. Ola ayta emena mou deixnoun mono kakous iwnous. Kyrie Venizelo gnwrizw oti exete mia allh thewrhsh ths politikhs parolayta mou fainetai kapws praxeno na mhn enoxleiste apo olh ayth thn pragmatika sapia kai pnigiri atmosfera.

DimitrizZzZz είπε...

Γιατί οι βουλευτές που Πασοκ φέρονται σαν αλήτες στο κοινοβούλιο με ιαχές και επιφωνήματα;
Αυτό γίνεται από μεμονωμένους βουλευτές όλων των κομμάτων κατά καιρούς, αλλά στο Πασοκ γίνεται ομαδικά, γιατί;
Δεν θυμάμαι τόση ομαδικότητα στην αλητεία από την νέα δημοκρατία όταν ήταν στην αντιπολιτεύση.
Μπράβο οργάνωση το Πασοκ.

evenizelos είπε...

James

Πολλά από τα σημεία αυτά μπορούν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα άμεσης εφαρμογής. Ορισμένς άλλα (όπως το 3) προσκρούουν ίσως στη νομολογία του ΣτΕ. Το καθοριστικό όμως είναι το σημείο 1 που πρέπει να αναγορευθεί ως βασική μας προτεραιότητα.

evenizelos είπε...

James ..... συνέχεια

Μάλιστα, τώρα γίνεται κατανοητή η σημασία της ημερομηνίας (έναρξη του ισχύοντος Συντάγματος του 1975)

evenizelos είπε...

Frodo

Για τις ενέργειες του κ. Τραγάκη και του κ. Σταύρου η ευθύνη καταλογίστηκε στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και στον Πρωθυπουργό προσωπικά. Γι΄αυτό το ΠΑΣΟΚ προτίμησε να υποβάλλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και όχι κατά του Προεδρείου της Βουλής ή προσωπικά κατά ενός αντιπροέδρου της Βουλής.

evenizelos είπε...

Dimitrizzz,

Νομίζω ότι αδικείτε κατάφορα τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αντιδράσεις και μάλιστα έντονες υπάρχουν από όλες τις πτέρυγες. Έχετε παρακολουθήσει ποτέ συνεδριάσεις του Βρετανικού Κοινοβουλίου για να δείτε τι συμβαίνει στη χώρα με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική παράδοση; Στην τελευταία μου ομιλία στην Επιτροπή Αναθεώρησης για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο οι συνάδελφοι της Ν.Δ. με διέκοψαν 56 φορές! Υπάρχει όμως πάντα το όριο της ευπρέπειας. Άλλο πολιτική αντίδραση και άλλο προσωπική προσβολή.

evenizelos είπε...

Dimitrizzz 2...

Μη κρίνετε τα πράγματα με βάση παραπολιτικά σχόλια ορισμένων δημοσιογράφων. Ας μιλήσουμε για την πρόταση μομφής, την αποχώρηση από την αναθεωρητική διαδικασία, το αίτημα για εκλογές, την ποιότητα των επιχειρημάτων κάθε πλευράς.

evenizelos είπε...

Χ. Λουτράδη,

Καλή ιδέα. Ας την εφαρμόσουμε προς το παρόν ηλεκτρονικά. Το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΠΑΣΟΚ βλέπω πάντως ότι οργανώνει εδώ και καιρό σχετικές συζητήσεις σε διάφορες πόλεις.

DimitrizZzZz είπε...

Παραέγιε τις τελευταίες μέρες.
Ο παυλόπουλος προσπαθούσε να πει οτι η κυβέρνηση δέχεται να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση μομφής, και ούρλιαζαν για ακατανόητους λόγους όλοι μαζί οι βουλευτές του πασοκ.
Όπως και να χει η συμπεριφορά σας, όχι εσάς προσωπικά - που να ξεχωρίσω ποιός δεν κάνει σαν κανίβαλος, ήταν απαράδεκτη.
Εγώ ο τηλεθεατής, οι δημοσιογράφοι όλων των καναλιών και των αποχρώσεων, και γενικά όλοι όσοι παρακολουθούσαν προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί ουρλιάζει το πασοκ.

Και επειδή η πηκτρολόγηση είναι τσάμπα θα πω και το εξής.
Χειρότερη στρατηγική κίνηση δεν μπορούσε να κάνει ο γιωργάκης.
Για να πάρετε ένα επιχείρημα φτηνό
του τύπου
"γιατί δεν κάνατε εκλογές αφού είστε τόσο σίγουροι"
και για να συσπειρωθεί το κόμμα σας,
συσπειρώσατε την ΝΔ που αλλιώς θα άρχιζε να έχει προβλήματα μετά την στάση κάποιων βουλευτών για το άρθρο 24.
Έτσι το πασοκ κρατάει τα χρόνια εσωκομματικά του προβλήματα, κουκουλωμένα με μία πρόσκαιρη ανακωχή, και η ΝΔ απέφυγε τα πρώτα σοβαρά σοβαρά ρίγματα στην συνοχή της.
Να δεις που ο γιωργάκης είναι κρυδο-νεοδημοκράτης.
Ατάλαντος τελείως.

evenizelos είπε...

Harry greco

Η ευρωπαϊκή σοσιλαδημοκρατία δεν είναι εναντίον των αγορών και του κέρδους. Η αγορά είναι δεδομένη και προχωρεί. Το ζητούμενο είναι να υπάρχουν μηχανισμοί αναδιανομής ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή μέσα από τη λειτουργία των θεσμών του κοινωνικού κράτους. Και βέβαια να υπάρχουν ισχυροί πολιτικοί θεσμοί διασφάλισης της νομιμότητας και του υγιούς ανταγωνισμού υπέρ των καταναλωτών.

evenizelos είπε...

m-dorian

ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ μέσα στο πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί το πολιτικό μας σύστημα.

DimitrizZzZz είπε...

Παραέγινε τις τελευταίες μέρες.
Ο παυλόπουλος προσπαθούσε να πει οτι η κυβέρνηση δέχεται να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση μομφής, και ούρλιαζαν για ακατανόητους λόγους όλοι μαζί οι βουλευτές του πασοκ.
(Και αυτό δεν είναι συμπέρασμα από παραπολιτκά σχόλια, είναι κάτι που το είδα σε ζωντανή σύνδεση).
Όπως και να χει η συμπεριφορά σας, όχι εσάς προσωπικά - που να ξεχωρίσω ποιός δεν κάνει σαν κανίβαλος, ήταν απαράδεκτη.
Εγώ ο τηλεθεατής, οι δημοσιογράφοι όλων των καναλιών και των αποχρώσεων, και γενικά όλοι όσοι παρακολουθούσαν προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί ουρλιάζει το πασοκ.

Και επειδή η πηκτρολόγηση είναι τσάμπα θα πω και το εξής.
Χειρότερη στρατηγική κίνηση δεν μπορούσε να κάνει ο γιωργάκης.
Για να πάρετε ένα επιχείρημα φτηνό
του τύπου
"γιατί δεν κάνατε εκλογές αφού είστε τόσο σίγουροι"
και για να συσπειρωθεί το κόμμα σας,
συσπειρώσατε την ΝΔ που αλλιώς θα άρχιζε να έχει προβλήματα μετά την στάση κάποιων βουλευτών για το άρθρο 24.
Έτσι το πασοκ κρατάει τα χρόνια εσωκομματικά του προβλήματα, κουκουλωμένα με μία πρόσκαιρη ανακωχή, και η ΝΔ απέφυγε τα πρώτα σοβαρά σοβαρά ρίγματα στην συνοχή της.
Να δεις που ο γιωργάκης είναι κρυφο-νεοδημοκράτης.
Ατάλαντος τελείως.
Και όσον αφορά την Χώρα, ήταν κακή κίνηση, όλα τα θέματα πήγαν στην άκρη: αποπροσανατολισμός

evenizelos είπε...

Arrogance

Την έκφραση "καλός οιωνός" την χρησιμοποίησα μόνον για το άρθρο 24. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι μπορεί και να μην συγκεντρωθούν ούτε οι 151 ψήφοι που απαιτούνται προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση στην επόμενη Βουλή. Και αυτό οφείλεται στην κατά συνείδηση ψήφο ορισμένων βουλευτών της Ν.Δ. εφόσον όλα τα άλλα κόμματα ήταν εξ αρχής κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24. Ως προς το γενικότερο επίπεδο του πολιτικού μας βίου και η δική μου απογοήτευση είναι πολύ μεγάλη. Αυτό δεν με οδηγεί στην αδρανοποίηση, αλλά μου επιβάλλει να επιμείνω περισσότερο στην ανάγκη να αλλάξουν "πρακτικές" και "αυτονόητα".

DimitrizZzZz είπε...

Εχ.. Συγνώμη για τίποτα διπλο-τριπλο τυπωμένα σχόλια που ίσως εμφανιστούν.
Προσπάθησα να τα σταματήσω για διορθώσεις/προσθέσεις και μαλλον τα θαλάσσωσα.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλε,

Καταρχήν συγχαρητήρια για την ομιλία σας την Παρασκευή στη Βουλή, η οποία ήταν μεστή και ουσιαστική.
Το ΠΑΣΟΚ έστω και την τελευταία στγμή έπραξε το αυτονόητο.Πέρα από τις έντονες αντιδράσεις για το άρθρο 16, το να προχωρούσαμε σε μία αναθεώρηση του Συντάγματος μόλις 5 χρόνια ύστερα από την τελευταία αναθεώρηση το κρίνω ως ασόβαρο. Επρόκειτο για ένα επικοινωνιακό τέχνασμα της Ν.Δ. για να κρύψει την κυβερνητική αποτυχία της σε όλους τους τομείς.
Μία απορία έχω όμως σχετικά με τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας. Εαν το ΠΑΣΟΚ παρέμενε στην διαδικασία της
αναθεώρησης ποιες πωτοβουλίες θα έπαιρνε στο συγκεκριμένο ζήτημα;
Επίσης από ότι γνωρίζω, δεν είναι απαραίτητη η αναθεώρηση του Συντάγματος για να παρθούν κάποια μέτρα στην κατεύθυνση του χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας. Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα προβλέπεται κάτι σχετικό;
Κλείνοντας, όπως ένας φίλος παραπάνω προτείνει συναντήσεις κατά τόπους σχετικά με την αναθεώρηση, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο και με το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ;
Κώστας Μούρκος

psarras είπε...

Κύριε Βενιζέλο και όσοι έχετε τη δύναμη, παρακαλώ κάντε κάτι για τους 2 απεργούς πείνας!!! 9 μήνες φυλακή χωρίς δίκη, απεργία πείνας με αίτημα όχι την απελευθέρωση γενικά, αλλά απελευθέρωση μέχρι να γίνει η δίκη.. δηλαδή το αυτονόητο!!
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=649167

harrygrath είπε...

Επι του θεματος της αναθεωρησης,εσεις & το Πασοκ θελετε να παρετε θεση για σταθερη ημερομηνια βουλευτικων/νομαρχιακων/δημοτικων εκλογων,α λα ΗΠΑ,με ή χωρις συνταγματικη της κατοχυρωση ?

JAMES είπε...

Γιά Ε.Βενιζέλο.
Η απόφαση 2619/1982 του Σ.Τ.Ε είναι γνωστή και αν δεν κάνω λάθος, υπάρχουν και άλλες παρόμοιες.
Όμωςεπειδή
1] Η αντισυνταγματικότητα του άρθρου 38 παρ.1 του Ν.998/79 μνημονεύται στο σκεπτικό της.
2]Το Σ.Τ.Ε έχει εκδώσει πολλές φορές αποφάσεις αντιφατικές μεταξύ τους.[Άρα μπορεί να τεθεί το θέμα ξανά και μάλιστα στήν Ολομέλεια]
3]Η πολιτεία δεν έχει εφαρμόσει το μέτρο της κατεδάφισης ακόμη και για κτίσματα πού έγιναν μετα το 1975.
4]Επιχειρούνται ''τεχνάσματα'' όπως πχ μέ το άρθρο 14 του Ν998/79
γιά τροποποίηση του αναδασωτέου χαρακτήρα εκτάσεων που περιορίζουν την αξιοπιστία του δημοσίου.
5]Παραβιάζεται η αρχή της ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών[Συνταγματικά κατοχυρωμένη]με διαχείρηση εκτάσεων, που αδιαμφισβήτητα έχουν την μορφή δάσους, κατά τρόπο διαφορετικό[περιπτώσεις Ιπποκρατείου πολιτείας
Πόρτο Καρρά ,Sunny κλπ],με την χρήση άλλων τεχνασμάτων.
6]Διαιωνίζεται μία κατάσταση παρανομίας ,χωρίς συνέπειες γιά τούς παρανομούντες.
7]Υπάρχουν περιπτώσεις που οι παραλείψεις εφαρμογής του άρθρου 117 του Συντάγματος αναφέρονται σε οργανωμένες πολεοδομικά περιοχές.[ π.χ Αγία Παρασκευή].
8]Όσο το πρόβλημα παραμένει, τόσο διογκώνεται,
νομίζω ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση στην κατεύθυνση αυτή και αν δεν βρεθεί , να προχωρήσει η πολιτεία σε εφαρμογή του νόμου[προσαρμοσμένου στο Σύνταγμα],ώστε να επαναποκτήσει την αξιοπιστία της.
Γιά εμένα το ερώτημα παραμένει, στο αν η πολιτεία εκτιμά θετικά την αξιοπιστία της ή προτιμά να κινείται στα πλαίσια του ''κατα περίπτωση''.

Ανώνυμος είπε...

Κ. Υπουργέ,
καταρχάς συγχαρητήρια για την επιτυχία σας σχετικά με την καταψήφιση της αναθεώρησης του 16 στη προ-αναθεωρητική Βουλή.
Ο αγώνας που δώσατε είχε νόημα και αποτέλεσμα.
Θα μπορούσατε να τοποθετηθείτε τώρα στο ζήτημα του νόμου-πλαίσιο καθώς και στο τι σκοπεύει να πράξει το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη βουλή σχετικά με το άρθρο 16.
Καθώς έχω διαβάσει το βιβλίο σας, το οποίο οφείλω να πω πως είναι εξαιρετικά ενημερωτικό (το συστήνω ανεπιφύλακτα), θέλω να πιστεύω ότι γνωρίζω την άποψη σας η οποία φυσικά με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Το ζήτημα είναι όμως τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ εάν η χάραξη της πολιτικής του εξακολουθεί να καθορίζεται από τον ίδια πρόσωπα.
Εσείς, σε περίπτωση που δεν θα εξαρτάται από εσάς και μόνο η συνολική πολιτική του κόμματος, είστε διατεθειμένος να εμμείνετε στις θέσεις σας ή μήπως μια δεύτερη (τρίτη;) σύγκρουση θα σας τρόμαζε;

karagiannisa είπε...

κ. Βενιζέλε

θεωρώ ότι τα τεκταινόμενα στην επιτροπή για την αναθεώρηση του άρθρ. 24 έχουν διπλή διάσταση:
1. ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ έδειξαν ότι σέβονται το λαό που εκπροσωπούν και δεν υπέκυψαν σε πιέσεις. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές αξίζουν εύσημα αναφορικά με τη στάση τους στο συγκεκριμένο θέμα.
2. το κυβερνών κόμμα δυστυχώς επέδειξε ότι διατηρεί στα πλαίσια του στοιχεία που δεν ενστερνίζονται πλήρως τις δημοκρατικές διαδικασίες, και φέρουν αντιλήψεις άλλων εποχών. Το κυβερνών κόμμα, ειδικότερα με αρχηγό τον κ. Καραμανλή τα τελευταία έτη, προβάλλει συνεχώς ότι έχει αποβάλει παλαιοκομματικές νοοτροπίες και στοιχεία με πεποιθήσεις όπως τις παραπάνω, όμως τέτοιες πράξεις τους διαψεύδουν. Ωστόσο, η αντίδραση του συνόλου της αντιπολίτευσης δεν θα λέγαμε ότι ήταν ανάλογη της σοβαρότητας του θέματος.
Επίσης διάβασα κάπου ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι σχεδόν έτοιμο και ότι θα παρουσιασθεί σύντομα. Ελπίζω ότι θα δημιουργήσει ελπίδα και ότι ο μέσος πολίτης θα ξαναδεί το φως στο τέλος τούνελ όπως το 1974 με τη ιδρυτική διακήρυξη. Ουσιαστικά αυτό που αποζητά ο μέσος Έλληνας είναι η ελπίδα, εκεί καταντήσαμε.

Ανώνυμος είπε...

Kyrie Venizelo

Oso afora thn apaxiosi tou politikou mas systhmatos. Krinontas toulaxiston apo to diko mou kyklo gnwrimiwn ws ena mikro alla antiproswpeytiko deigma parathrw ta exhs. Oloi se periodous makria apo tis ekloges thewroun ta 2 kommata exousias xwris megales diafores metaxy tous kai se synnenoisi oso afora to ti kanoun kai ti protithentai na kanoun. Thewroun oti oi politikoi exoun apokthsei pelateiakh sxesh me tous psifoforous tous kanwntas proslipseis, rousfetia, anatheseis ergwn, metatheseis/apallages sto strateyma kai genika volevontas imeterous wste na exasfalisoun toso thn epaneklgh tous oso kai paranoma oikonomika wfelh enw to mono pou allazei kata thn allagh diakivernisis apo to ena komma sto allo einai oi posostoseis mple prasinou aytwn pou "exipiretountai". O logos pou o kosmos syspirwnetai kata th diarkeia twn eklogwn einai oti pistevei oti an kerdisei to "diko" tou komma tha mpei to pedi tous sto dhmosio, tha parei kalh metathesi kai tha karpwthoun genikotera wfelh ta opoia twra karpwnontai apo ta alla "paidia". Sthn koinwnia de yparxei orama kai pepoithisi oti aytos pou exagelei kati tha to kanei kai akoma kai an to kanei o kosmos pistevei oti kati skoteino krivetai pisw apo ayto. Kai gia na anaferthw pio sygekrimena se diaforous tomeis exoume kai leme: Ston tomea tou politismou sizitite poly entona to pou pigainoun ta kondilia tou ypourgeiou politismou (apo xrhmata tou opap) xrhmatodotontas organismous oi opoioi polles fores elaxisth sxesh exoun me ton politsmo kai akoma ligoterh parousia (prosfata athinaikh efhmerida dhmosieyse 2 selides!!! me tetoious organismous) Oso afora thn paidia yparxei mia diarkhs diadikasia ypovathmish ths h opoia perilamvanei allages tou systhmatos twn exetasewn kathe fora pou allazei h kivernisi (kai polles fores kai xwris na allaxei), ta thlivera gegonota pou symvainoun synexws se akadhmaikous xwrous, th diktatoria pou exoun epivalei meiopsifies "proodeytikwn" kleinontas ta ekpeytika idrymata me "nyxterines" syneleyseis kathodigoumenes apo to ena h to allo komma, kataspatalhsh twn kondyliwn pou proorizontai gia thn paidia me apotelesma h Ellhnikh ereyna na einai ouragos sthn Evrwph kai alla polla thlivera. Oso afora thn exwterikh mas politikh eimaste apo ta liga krath pou den mporoume na diamorfwsoume mia eniaia exwterikh politikh pou na mhn allazei meta apo kathe ekloges kai to monadiko melos ths evrwpaikhs enwshs me toso htopathi stash apenanti se diekdikhseis eis varos mas. Exoume katanthsei na ypovathmisoume tous anthrwpous pou dinoun th zwh tous kathimerina panw apo to Aigaio kanontas opoiadhpote ypoxwrhsh sto vwmo ths astikhs mas kaloperashs kai twn exwthen diatagwn. Exoume stamathsei xronia twra na diekdikoume kyriarxika dikaiwmata mas kai moirolatrika/prodotika na dexomaste otidhpote mas zhththei. Oso afora th diafthora ayth gigantwthike epi Pasok kai einai se pososta pou de tha zhleve oti Afrikaniko tritokosmiko kratos. Exoume grafeiokratia sta protypa prwhn kommounistikwn kratwn kai enan dhmosio tomea yperogo aneparkh kai tebelh pou exei ginei pleon to oneiro tou kathe oknhrou pou psaxnei na voleytei. Exei xathei h eythixia afou yparxoun Bouleytes kai Ypourgoi prwhn kai nyn pou exoun kathgorithei h kai katadikastei gia ypexereseis, klopes kai ploista alla adikhmata kai synexizoun na askoun dhmosiws politkh xwris to paramikro ixnos aidous. An kai ligo makroskeles to minima mou ithela na sas exigisw ti ennow otan lew pnighrh kai sapia atmosfaira kai na mathw ligo pio sygekrimena apo thn eyxologia pou mou apanthsate pws skopevete na kinhtheite mesa se ena tetoio yparkto vourko.

Filika
A.

evenizelos είπε...

Gia Kargiannisa

Πράγματι, είναι θετική και αξιοσημείωτη η στάση των βουλευτών της Ν.Δ. που καταψήφισαν την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 24. Αυτά που έγιναν στην κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης είναι θεσμικώς απαράδεκτα και προκλητικά. Επιπλεόν, είναι πολιτικώς αφελή. Συμφωνώ ότι και η στάση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρή.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ελπίζω να παρουσιαστεί πολύ γρήγορα. Βρισκόμαστε στην τελική φάση της επεξεργασίας.

evenizelos είπε...

JAMES

Απλώς θυμίζω ότι μεσολάβησε η αναθεώρηση του 2001 και ο νέος δασικός νόμος που έχει και πάλι αρκετά προβλήματα σύμφωνα με τη νομολογία. Όλα όμως αυτά που σημειώνετε δεν οδηγούν στην ανάγκη και νέας αναθεώρησης, αλλά στην ανάγκη ορθής εφαρμογής των άρθρων 24 και 117.

evenizelos είπε...

Harrygreco

Σε όλα τα κοινοβουλευτικά συστήματα διακυβέρνησης προβλεπεται αφενός μεν η εξάρτηση της κυβέρνησης από την εμπιστοσύνη της Βουλής, αφετέρου δε η ευχέρεια διάλυσης της Βουλής. Το αντίθετο ισχύει στα προεδρικά συστήματα διακυβέρνησης, όπως το αμερικανικό ή το κυπριακό.

evenizelos είπε...

Psarra

Ίσως θα είδατε ότι αναφέρθηκα σε αυτό στο δελτίο ειδήσεων του Alpha τη Δευτέρα 5.2.2007. Το θέμα έχει επίσης συζητηθεί στη Βουλή και έχει υποσχεθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία.

evenizelos είπε...

Dimitrizzz..

Σέβομαι και διαβάζω με προσοχή την άποψη σας. Τις δικές μου απόψεις, φαντάζομαι, τις ακούσατε τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή και στα μέσα ενημέρωσης. Τα κόμματα είναι συλλογικοί οργανισμοί και κάθε συλλογική οργάνωση έχει κανόνες λειτουργίας και συνεννόησης.Για την έκπτωση του επιπέδου του πολιτικού πολιτισμού η πρώτη ευθύνη ανήκει πάντα στην πλειοψηφία που έχει την δυνατότητα να διασφαλίσει - αν θέλει- την ποιότητα του.

evenizelos είπε...

Κώστα Μ.

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Όλες οι συναντήσεις σε μικρούς κύκλους προσώπων είναι χρήσιμες.
Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει να προστεθεί με την αναθεώρηση ερμηνευτική δήλωση κάτω από το άρθρο 3 του Συντάγματος ώστε να είναι σαφείς οι διακριτοί ρόλοι Κράτους - Εκκλησίας και να είναι αναμφισβήτητος ο πλήρης σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας και ισότητας.

harrygrath είπε...

Αρα,δεν θελετε σταθερη ημερομηνια εκλογων.
Επι του επικαιρου θεματος του καψιματος σημαιων,στηριζετε τον σημερινο ( περιπεσαντα σε αχρησια ) νομο που την ποινικοποιει -κατ' εγκληση ,ή οταν γινετε κυβερνηση θα τον καταργησετε & τυπικα,προσχωροντας στη φιλελευθερη αντιληψη οτι το καψιμο ειναι μεν κατακριτεα ενεργεια αλλα εμπιπτει στην ασκηση της " ελευθεριας του λογου " ?

gat είπε...

κ.Βενιζέλο
Συνεχίζοντας την ερωτηση του Κωστα Μ.θα ηθελα να μου εξηγήσετε τι σημαίνει για σας και το ΠαΣοΚ , διακριτοί ρόλοι κρατους και εκκλησίας;
Ειναι ο πλήρης χωρισμός οικονομικός ,διοικητικός και εκπαιδευτικός μεταξυ κρατους και ορθοδοξου εκκλησίας;Πρέπει ο πληρης διαχωρισμός να ειναι ενας προοδευτικός στοχος η το θεωρείτε προτεσταντισμό;Ιδου πεδίον δοξης λαμπρόν για να αποδειξει το κινημα συγχρονη σκέψη και όχι υστερόβουλες δήθεν εκλογικές συσπειρώσεις.Θεωρώ οτι ειναι το πιο κρίσιμο ερωτημα για την ελληνική κοινωνία και το ΠαΣοΚ σκοπίμως δε δινει καθαρή απάντηση και αρκείται σε νεφελώδεις διατυπώσεις.Εσεις;

JAMES είπε...

ΓΙΑ evenizelo

Η άποψη μου είναι ότι το Σύνταγμα του 1975 αρκούσε,αφού υπήρχε ο σαφής επιστημονικός ορισμός του δάσους και των υπολοίπων προστατευομένων εκτάσεων . Όλες οι κινήσεις για την αναθεώρηση του υπαγορεύθηκαν από την πρόθεση να ''κλείσουν''τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την μη εφαρμογή των νόμων γιά τα δάση.[μέχρι τον νόμο 998/79 δεν προβλεπόταν δόμηση εντός των δασών, όμως δημιουργήθηκαν και όχι εξ ανάγκης, ολόκληρες πολιτείες].
Δυστυχώς το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην έλλειψη επαρκούς νομοθεσίας αλλά στην ανοχή της μή εφαρμογής της.
΄Αν κρίνουμε μάλιστα από τις διατάξεις των νόμων 3208/03 και 3147/03, που σωστά προσεβλήθησαν,
η ''πολιτεία'' αντί να απαιτεί την εφαρμογή των νόμων που ισχύουν,εισάγει νέους με αντισυνταγματικές διατάξεις επιβεβαιώνοντας την ρήση εκλιπόντος επιφανούς συναδέλφου σας[Συνταγματολόγου], ότι ''ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ''και όχι αρχές δικαίου.
Δεν διαφωνούμε φυσικά, στην ανάγκη εφαρμογής κατά ορθό τρόπο των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος και έχω ,σχεδόν ,την βεβαιότητα ότι έχουμε την ίδια οπτική για την έννοια της ορθότητος.
Στην αδιαμφισβήτητα ορθή αυτή παραδοχή προσκρούει δυστυχώς η πραγματικότητα και συγκεκριμένα η συμπεριφορά όλων τών παραγόντων εφαρμογής των νόμων.
Πολιτική εξουσία ,δίκαστική εξουσιά,αρμόδιοι γιά την εφαρμογή τους [υπάλληλοι],διοικούμενοι.
Άν κάποτε, τουλάχιστον οι άμεσα υπεύθυνοι, αποφασίσουν να κινηθούν στα πλαίσια του δικαίου
και πέρα από τα συμφέροντα τους [με την στενή αλλά και την ευρεία έννοια] δεν θα χρειάζεται καμμιά Συνταγματική μέριμνα.

evenizelos είπε...

Για JAMES

Χαίρομαι γιατί συμφωνούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι το Σύνταγμα, αλλά οι τρόποι εφαρμογής του. Αυτό αφορά το κράτος και τις κοινωνικές νοοτροπίες και πρακτικές.

evenizelos είπε...

Πάντα σκεπτικιστή

Για τους λόγους που αναφέρετε η λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η δράση του κινήματος των καταναλωτών είναι ζητήματα μείζονος σημασίας. Φυσικά θα ήθελα και εγώ η κατάσταση να έχει διαμορφωθεί πολύ καλύτερα, όμως ποτέ δεν είναι αργά. Ήδη τα θέματα αυτά κυριαρχούν στα μέσα ενημέρωσης και αυτό είναι ιδίατερα θετικό γιατί ασκεί ισχυρή πίεση.

evenizelos είπε...

Harry greco

Μην συγχέετε τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ με τις απόψεις που κυριαρχούν στην Ευρώπη.

JAMES είπε...

Απόλυτα συμφωνοι, αρκεί στο κράτος να συμπεριληφθούμε όλοι.Και οι απλοί πολίτες.

evenizelos είπε...

Arrogance

Συμφωνώ με την αυστηρή κριτική κατά της κατάστασης που επικρατεί στο πολιτικό, διοικητικό, δικαστικό, εκπαιδευτικό κ.ο.κ. σύστημα της χώρας. Συμφωνώ επίσης με την διαπίστωση ότι, παρά την αυστηρή κριτική, οι πολίτες τελικά συσπειρώνονται στα δύο μεγάλα κόμματα.
Διαφωνώ όμως με τη γενίκευση και την πλήρη απαξίωση. Όλα τα σύγχρονα δημοκρατικά συστήματα διακύβέρνησης εκφράζουν λίγο πολύ τα ίδια προβλήματα εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας, αποτελεσματικότητας σχέσης ηθικής και πολιτικής, σχέσεων πολιτικής και οικονομίας κ.ο.κ. Δεν υπάρχει όμως κανένα άλλο - κεντρικά δοκιμασμένο και εφικτό - σύστημα διακυβέρνησης που να έχει να επιδείξει καλύτερα αποτελέσματα από τη λεγόμενη αντιπροσωπευτική / συνταγματική δημοκρατία.Θέλει βέβαια συνεχή προσπάθεια. Κυρίως θέλει να υπάρχουν απαιτητικοί και συνεπείς πολίτες χωρίς αντιφατικές και ανακόλουθες πρακτικές. Κανένας δεν είναι δημοκρατικά και πολιτικά ανεξάρτητος. Χρειάζεται όμως υπέρβαση μέσα από μία σειρά ενεργειών από τις οποίες προσπαθώ και εγώ να προτείνω.

evenizelos είπε...

JAMES

Προφανώς

ShareThis