Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2007

Εκποίηση κειμηλίων...

Οι αντιδράσεις που προκαλεί η εκποίηση στο Λονδίνο κειμηλίων που ανήκουν στη λεγόμενη «βασιλική περιουσία» δείχνει πόσο ορθή ήταν η πρωτοβουλίας μας, του 1994, να διαπιστώσουμε νομοθετικά την αναγκαστική απαλλοτρίωση της λεγόμενης «βασιλικής περιουσίας» υπέρ του δημοσίου.
Δυστυχώς, δια παραλείψεων η κυβέρνηση Καραμανλή προσπαθεί να ολοκληρώσει το ατόπημα που έκανε η κυβέρνηση της Ν. Δ. το 1991. Τα αντικείμενα, η εξαγωγή των οποίων επιτράπηκε τότε, είχαν καταγραφεί και από το Υπουργείο Οικονομικών και από το Υπουργείο Πολιτισμού και ο σχετικός κατάλογος υπάρχει στο αρχείο των υπηρεσιών.
Εάν η κυβέρνηση ήθελε πράγματι να παρέμβει για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου και της ιστορικής μνήμης έπρεπε να το κάνει εγκαίρως, από τα τέλη Νοεμβρίου, και με σοβαρό τρόπο και όχι την τελευταία στιγμή και με επιπόλαιο τρόπο.

61 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο. Απορώ, αυτοί οι άνθρωποι δε σκέφτονται;;;;

brexians είπε...

prepei na iparxei kai mnimi....eseis ti kanate gia na apodoseta ta tou kaisaros to kaisari!

harrygrath είπε...

Θυμαμαι μια περιπτωση ενος τυραννου που νομιζε οτι θα υποδουλωσει 1,7 εκ. αδελφων Αλβανων & θα γλυτωνε με βερμπαλισμους. Μπερδευοντας τις κουβεντες. Τελικα,οι απογονοι του γενους Μπεν Ζελον τον πετυχαν.Και τον ξεμπερδεψαν.Και η κυβερνηση του δεν λειτουργουσε καν στρατοπεδο εκπαιδευσης τρομοκρατων του PKK.

Οσο για την λεγομενη " αναγκαστικη απαλλοτριωση", δηλαδη την σκαια μεγαλη κλοπη ( grand larceny ) της βασιλικης περιουσιας που αποπειραθηκατε,καταδικαστηκατε απο το ΕΔΑΔ ομοφωνα,πλην της ψηφου του Εβραιου Rosenstein / ψευτωνυμο " Ροζακης ",εκπροσωπου σας ,& με πληρη δικαιωση του θυματος κλοπης. Μεσα στο παθολογικο μίσος σας εναντιον του ελληνικοτατου θεσμου της βασιλευομενης δημοκρατιας, συμβατου & αποδεκτου απο τη Σοσιαλιστικη Διεθνη & τους Ευρωπαιους Σοσιαλιστες,,νομισατε οτι θα κλεβατε περιουσια Γραικου πολιτη,ψηφισμενου απο το 31% μειον οσοι πεθαναν απο το '74 & θα μενατε ατιμωρητοι. Οπως κανατε παλιοτερα με τις περιουσιες των Εβραιων της Σαλονικης. Ομως,πλεον,δεν ειστε υφηλομισθος κρατικος υπαλληλος των Γραικων αλλα & των Ευρωπαιων. Πρεπει λοιπον να προσφερετε & σ' εκεινους υπηρεσιες Δικαιου,οπως το εννοουν -ομοφωνα- εκεινοι,δια του αρμοδιου οργανου τους,του ΕΔΑΔ. Εσεις προσωπικα & το ...Panhellenic θα ζητησετε συγνωμη απο τον : επωνυμο : Xριστιανος,ονομα : Κωνσταντινος ,για τη κακουργηματικη πραξη σε βαρος της περιουσιας του ,τη παραβιαση των ανθρωπινων δικαιωματων του,τη στερηση των πολιτικων του δικαιωματων & τη προσβολη της τιμης & της υποληψης του ?

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά κύριε Βενιζέλο... άλλωστε ο πολιτικός Βενιζέλος το 1994 με τον άψογο χειρισμό του σχετικά με το θέμα της βασιλικής περιουσίας έδειξε στον ελληνικό λαό για πρώτη φορά, τίς πολιτικές δυνατότητες που διαθέτει, οι οποίες είναι ελπίδα για τον τόπο.
Άλλωστε η κλήση του από τον Ανδρέα Παπανδρέου το 94 να χειριστεί το θέμα δεν ήταν τυχαία.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Αμάν πια. Να τελειώσει και αυτή η ξεφτίλα - δεν αντέχεται άλλο.

Όταν ο κ. Βουλγαράκης κάνει τα σχέδια του με τη κιμωλία για τη VODAPHONE γίνεται ρεζίλι εντός Ελλάδας (κυρίως). Όμως με αυτά τα καραγκιοζιλίκια τα εξώδικα της τελευταίας στιγμής ενώ το θέμα είναι γνωστό στην ελληνική κυβέρνηση από το Νοέμβριο, που είναι και νομικά αστεία, γινόμαστε παγκοσμίως ρεζίλι. Και κάνουμε τους Άγγλους να καγχάζουν με τον ερασιτεχνισμό μας.

Θέλουμε να τους πάρουμε και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πίσω, τρομάρα μας ...

--DMR

Dimitris Symeonidis είπε...

Κάποιοι θα το θεωρήσουν συνομωσιολογία, αλλά εγώ θα το πω: πιστεύω πως όλα έγιναν για λόγους διαφήμισης, για να πιάσουν καλύτερες τιμές στις δημοπρασίες. There's no such thing as bad publicity...

evenizelos είπε...

Θα μου επιτρέψετε αντί άλλων απαντήσεων - προς όλους τους φίλους/ συνομιλητές - να παραθέσω μερικές πρόσθετες παρατηρήσεις για το ζήτημα που προέκυψε:Τα πράγματα είναι δυστυχώς πολύ απλά. Η κυβέρνηση παραβίασε ρητές και σαφείς διατάξεις του ν. 2215 /1994, με το άρθρο 2 του οποίου το ελληνικό δημόσιο κατέστη κύριος όλης της ακίνητης, αλλά και της κινητής περιουσίας του τέως βασιλιά και της οικογένειας του. Ο νόμος 2215/1994 παραπέμπει μάλιστα ρητά στο σύνολο των κινητών πραγμάτων, που περιλαμβάνονται στο δημοσιευμένο στο ΦΕΚ κατάλογο του 1973. Επιπλέον με το άρθρο 6 του ίδιου νόμου προβλέπεται μηχανισμός αναζήτησης και ανάκτησης των κινητών πραγμάτων μέσω των ελληνικών δικαστηρίων τα οποία, στο πλαίσιο της διεθνούς δικαστικής συνεργασίας και της Σύμβασης των Βρυξελλών, μπορούν και πρέπει να συνεργάζονται με τα δικαστικά όργανα άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Μεγάλη Βρετανία. Οι διατάξεις του ν. 2215/1994 έχουν κριθεί σύμφωνες με το Σύνταγμα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο της χώρας, το δε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απεδέχθη πλήρως το δικαίωμα του ελληνικού δημοσίου να απαλλοτριώσει το σύνολο των κινητών και ακινήτων πραγμάτων της βασιλικής περιουσίας υπό τον όρο της καταβολής της γνώστης μικρής αποζημίωσης που επιδίκασε. Η είσπραξη της αποζημίωσης αυτής από τον τέως βασιλιά και την οικογένεια του συνιστά και απόδειξη της πλήρους αποξένωσης τους από όλα τα κινητά και ακίνητα πράγματα της περιουσίας αυτής, τα οποία το ελληνικό δημόσιο οφείλει να προστατεύει ως ιδιοκτήτης τους. Στη δίκη μάλιστα στο Στρασβούργο το ελληνικό δημόσιο είχε προσκομίσει και επικαλεστεί τον περιβόητο κατάλογο του 1991, που υπάρχει όχι μόνο στα χέρια του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά προφανώς και στις νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών. Πέραν μάλιστα των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων του ως ιδιοκτήτου, το δημόσιο έχει απόλυτη υποχρέωση εφαρμογής του αρχαιολογικού νόμου που προστατεύει όλα τα αντικείμενα, όχι μόνο πολιτιστικής, αλλά και ιστορικής αξίας.
Η Ν.Δ., αφού έκανε ό,τι έκανε το 1991, αφού αρνήθηκε να ψηφίσει τον νόμο του 1994 με τον οποίο είχε εκ προοιμίου συμφωνήσει πολιτικά και ιστορικά ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, αφού λοιδόρησε το νόμο αυτό και αφού επέχαιρε για την δήθεν επικείμενη επιδίκαση «τεράστιας» αποζημίωσης στον τέως βασιλιά και παρότι διαψεύστηκε από τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα, τώρα έρχεται να ολοκληρώσει διά παραλείψεων, αντιφάσεων και υποκρισιών το έργο της, δέσμια της μοίρας των παραταξιακών της αντιφάσεων ως προς το λεγόμενο πολιτειακό. Η μεγαλύτερη τιμωρία της ιστορίας είναι να σε βάλει να μετέχεις σε μία φάρσα.

Ανώνυμος είπε...

Ναι καλά τώρα..τακτοποιήσαμε την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά μας πολύ καλά και μας απασχολούν οι αλατιέρες των Γλύξμπουργκ!
Άντε και να τα είχαμε,τι θα τα κάναμε?
Θα παρέμεναν μέσα στο Τατοι που ρημάζει?
Θα στήναμε εμείς,εντος Ελλάδος την δημοπρασία για να τσεπώσουμε τα λεφτά?
Και στο κάτω κάτω όταν δεχτήκαμε τους εισαγόμενους γαλαζοαίματους αυτόματα πήραμε και την ευθύνη να τους συντηρούμε.
Και στο κάτω κάτω ας ξέραμε να κάνουμε σοβαρές δουλειές και όχι παπατζιλίκια.Εννοώ να είχαμε λίστες με το τι είναι τι και σε ποιόν ανήκει.Όλοι ζητάνε λίστες και κανείς δεν είναι αρμόδιος να δώσει μια απάντηση(ζούμε στην χώρα των αναρμόδιων μάλλον).
Κανένα κόμμα δεν υπήρξε αρκετά δημοκρατικό ώστε αυτό που επέβαλε η ευρωπαική ένωση να το κάνει αυτό.
Σε ποιά δημοκρατική χώρα αρνούνται την ιθαγένεια σε κάποιον που έχει γενηθεί σ'αυτή την χώρα..γιατί το κάναμε και αυτό?Μόνο σε εμάς και την Ιταλία(ευρωπαικές δημοκρατικές χώρες).Δεν θα επεκταθώ περισσότερο γιατι ζω στο πετσί μου χειρότερα αυτή την περιόδο παρόλο που έχω την Ελληνική ιθαγένεια.
Επανίδρυση του κράτους χρειάζεται κύριε Βενιζέλο και επανεγκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικά ενημερωτική η ανωτέρω παράθεση σας.
Σας ευχαριστούμε.
Όμως όλα αυτά δεν τα γνωρίζει ο κ. Υπουργός;
Και πέρα το κ. Υπουργό τι γίνεται με τον κ. Πρωθυπουργό;
Είναι δυνατόν να προέβη στην αποστολή εξωδίκου εν αγνοία του Πρωθυπουργού;
κ. Βενιζέλε,
έχετε απόλυτο δίκιο όταν λέτε ότι με την κυβέρνηση αυτή δεν δικαιούται να χάσει το ΠαΣοΚ.
Δεν είναι το ζήτημα τα «φλιτζάνια της Φρειδερίκης» αλλά κυρίως το ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν καμία απολύτως κρίση ακόμα κι όταν τα δεδομένα είναι υπέρ αυτών.
Και οι καιροί είναι δύσκολοι για τέτοιου είδους ερασιτεχνισμούς.

harrygrath είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Stavros Katsaris είπε...

Καλημέρα!
Και σε αυτό το θέμα παρατηρώ το κόμμα του ΠΑΣΟΚ να μεταφλερει τις ευθύνες στην κυβέρνηση της Ν.Δ. την περίοδο 1990-1993.
Καμμία αντίρρηση οτι υπάρχουν και εκεί ευθύνες.
Όμως το διάστημα της δικής σας διακυβέρνησης δεν κάνατε κάτι για να σωθεί οτι έχει απομείνει.
Το Ελληνικό κράτος κέρδισε το Τατόι και το άφησε να μαραζώνει.
Καμμία αξιοποίηση, κανένα ενδιαφέρον.

σχολιαστής είπε...

Κάτι επίσης επίκαιρο.

Ερχόμενος στο γραφείο είδα στις τοπικές εφημερίδες "Μακεδονία κλπ", πρώτο θέμα για την υποθαλάσσια, και ότι ο Σουφλιάς καταθέτει τη σύμβαση στη βουλή.

Αν κάνουμε την παραδοχή, ότι είναι τελειωμένη υπόθεση, τουλάχιστον μπορεί να γίνει η εξής βελτίωση:

Tο πέρασμα των αυτοκινήτων να ελέγχεται ηλεκτρονικά ώστε να μην γίνουν οι σταθμοί διοδίων (που να θυμίσω ότι δεν προβλέπονταν στις αρχικές μελέτες).

Ρωτήστε τους ειδικούς, τι ζημιά κάνουν οι σταθμοί διοδίων και πόσα πρόσθετα προβλήματα δημιουργούν και είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε με την πρότασή μου.

evenizelos είπε...

Για τον σχολιαστή

Αυτό είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν στη Βουλή σε σχέση με την υποθαλάσσια.

evenizelos είπε...

Ανώνυμε,
είμαστε απολύτως σύμφωνοι.

Αρχαίος είπε...

Οι προφανείς ευθύνες της Ν.Δ δεν μπορούν να καλύψουν τις δικές σας. Εσείς σαν κυβερνηση τόσα χρόνια τι κάνατε για το θέμα της περιουσίας που απέμεινε στο Τατόι;
Αν τα αντικείμενα αυτή υπήρχαν εκέι απλά θα είχαν κλαπεί όπως και όλα τα άλλα που απέμειναν.
Ακόμα και αν μερικά απο τα αντικείμενα που πήρε ο τεως σας ενδιάφεραν τι κάνατε τα επόμενα 10 χρόνια μετά το 91 που πήρατε την κυβέρνηση;
Βλέπω ότι τώρα παραδεχόσαστε ότι η αποζημίωση που πήρε ο τεως είναι μικρή. Εξευτελιστικά μικρή θα πρόσθετα εγώ όταν μόνο για ένα τμήμα των κινητών που περιείχε, η αξία τους έφτασε στο τετραπλάσιο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και αυτή τη μικρή αποζημίωση τη δώσατε μόνο κατόπιν καταδίκης απο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ο τέως βασιλιάς είναι μέρος της ιστορίας της Ελλάδος, είχε πάρει συνταγματικά και νόμιμα τη θέση αυτή και δεν μπορεί να υπάρχουν ακόμα άτομα που να ισχυρίζονται ότι δεν είναι Έλληνας. Φυσικά η δημοκρατία καλά έκανε και τον καθαίρεσε έπρεπε όμως να του αφήσει την περιουσία του και να του δώσει ένα επώνυμο μετα απο κοινή συμφωνία. Η μικροψυχία και η "επαναστατικότητα" του ΠΑΣΟΚ εμπόδισε μια προφανή λύση.
Τώρα ψάχνουμε σε ποιόν ανήκουν μερικά βαρύτιμα "τσουκάλια" του παπού του τέως. Εδώ δεν μπορούμε να βρούμε σε ποιόν ανήκουν τα μισά οικόπεδα της Ελλάδος ψάχνουμε να βρούμε τα τιμολόγια που αγόρασε ασημικά ο Γεώργιος πρίν 100 χρόνια.
Ακόμα ένα θέμα για τον τοπικό λαϊκισμό.
Τελικά υπάρχει λίστα τι πήρε μαζί του ο τεως, απο τις εκπομπές που ακούω στο ράδιο είχα καταλήξει ότι δεν υπάρχει τέτοια λίστα εσείς λέτε ότι υπάρχει. Τι ισχύει άραγε; Το ποιό πιθανό είναι να υπήρχε αλλα τώρα να μην μπορούμε να τη βρούμε!!!

evenizelos είπε...

Για τον Stavro Katsari

Όπως ίσως θα ξέρετε εγώ είμαι αυτός που εισηγήθηκα το νόμο 2215/1994 με τον οποίο διαπιστώθηκε η απαλλοτρίωση υπέρ του ελληνικού δημοσίου όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας της τέως βασιλικής οικογένειας. Αυτό ήταν μία ανατροπή της ως τότε πολιτικής και μία αποκατάσταση της ιστορικής και πολιτειακής βάσης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Συμφωνώ όμως ότι από τότε έπρεπε να έχουν αξιοποιηθεί όλα τα ακίνητα και να έχουν αναζητηθεί όλα τα κινητά. Έως το 2002 υπήρχε βέβαια η εκκρεμότητα στα ελληνικά δικαστήρια και το Στρασβούργο. Έτσι μετά την τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έπρεπε να είχαμε κινηθεί ταχύτερα. Το ίδιο όμως ισχύει για την περίοδο 2004 και μετά.

evenizelos είπε...

Για τον πάντα σκεπτικιστή..

Η δύναμη των "συμβόλων". Εκτός και αν αυτά είναι αρνητικά...

Αρχαίος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Stavros Katsaris είπε...

Ασφαλώς δεν τοποθετώ το ζήτημα ή τις ευθύνες κομματικά ή συγκεκριμένα.
Με στενοχωρεί οτι κανένα από τα δύο κόμματα δεν ασχολήθηκε να αξιοποιήσει την κινητή και ακίνητη περιουσία και επανήλθαμε τώρα με τον πλειστηριασμό.
Δεν είναι ποτέ αργά, ελπίζω από τη μεριά σας να επιμείνετε και να πιέσετε την κυβεέρνηση να τα αξιοποιήσει.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε υπουργέ με όλο το σεβασμό στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρήτε πολλά στοιχεία για το ....


* Που κατουρούσε η Φρειδερίκη
* Που κατουρούσε η Αντουανέτα
* Που κατουρούσε ο Παύλος
* Που κατουρούσε ο Κοκός
* Πόσο πουλήθηκε το καθικάκι που πουλούσε η Φρειδερίκη
* Τι είπε ο Βουλγαράκης στον κύριο Κρίστη
* Πόσο κοστίζει στη Γαλλία να δεις το μπιντέ της Αντουανέτας
* Μια πάπια που κόβει εισιτήρια
* Η προσβολή που έγινε στο εθνικό μας καθίκι
* Όσα ξέρει ο νοικοκύρης
* Κουκουλοφόροι και Αστυνομία
* Και τι λέει ο Λαόνος

Την καλημέρα μας και ευχές απο καρδιάς

harrygrath είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Χαρρυ (harrygreco) κάνουν τέτοια πράγματα;
Σαν δεν ντρέπονται. Γιατί να μην τα κλείσει εντελώς τα σχόλια ε; Τι λες;

Θέμα προς συζήτηση.

Αν κάθε μέρα πέρναγαν για έλεγχο τα σχόλια από λογοκρισία κακιασμένων καλογριών θα ήταν πιο ευφάνταστα και λιγότερο χοτροκομμένα τα υπονοούμενα και οπωσδήποτε πιο λεπτό και περιπεκτικό το χιούμορ των αναγνωστών.

Η απουσία «ελέγχου σχολίων», κακά τα ψέματα, μας κατάντησε λαπάδες.

Και άντε μετά να κάνεις αντιπολίτευση. Και μιας και φόρτωσα να προσθέσω και κάτι που θέλω να το πω μέρες τώρα αλλά δεν έβρισκα την ευκαιρία «καλά θα κάνει ο Γιώργος να ακούσει αλλά να την ακούσει καλά τη θέση του Μπεν ( όπως τον προσφωνείς εγώ προτιμώ το κύριε) για το άρθρο 16.

Έχει δασκάλους να ακούσει ο Γιώργος ένας απο όλους είναι ο κύριος Βενιζέλος

Την καλησπέρα μου

araxtos είπε...

Εμένα, όλη αυτή η ιστορία με ευχαρίστησε.
Την χάρηκα πάρα πολύ.
Και αυτό γιατί, ένα νέο κλίμα διαμορφώνεται.
Δεν θα έχει τώρα να επικαλεστεί τίποτα που να τον συνδέει με αυτόν τον τόπο.

Πουλώντας τα αυγά και τα μπρίκια της Φρειδερίκης,
έκοψε μόνος του τους δεσμούς με την ιστορία.
Και με την Ελλάδα.
Ας πάει στο καλό ο μονάρχης.

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλώ τους "harrygreco" & "αρχαίο" να σεβαστούν τους φίλους του πολιτικού ημερολόγιου του Υπουργού, τον ίδιο τον Υπουργό ως θεσμικό πρόσωπο, το δικαίωμα στην έκφραση και την ελευθερία που παρέχει το διαδυκτίο. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα στην βωμολοχία πόσο μάλλον όταν είναι ανώνυμη.
Το ημερολόγιο αυτό είναι μιά έξοχη εφαρμογή της νεόκοπης συμμετοχικής δημοκρατίας.
Σας παρακαλώ ειλικρινά: μην το υπονομεύετε.
με κάθε εκίμηση.

harrygrath είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
gat είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Ο φερελπις υπουργος Βουλγαράκης με την αγνοια του αλλα και την υπερβολική του ανεση,υποπίπτει συνεχώς σε γκαφες.Μπορει αυτός ενας ποδοσφαιρικός οπαδός να κανει πολιτική πολιτισμού?Τελικά καλύτερα ηταν με τον προκάτοχο του και αρχηγό του που δεν έκανε τίποτα!

Ανώνυμος είπε...

Eφοσον θεωρείται πως η πολιτικη της σημερινης κυβερνησης ήταν λαθος για το θέμα τον κειμηλιων γιατι δεν έκανε τιποτα η αντιπολιτευση να τα υπερασπισει στη παρουσα φάση?Δε γινεται σε αυτη τη χώρα να φταίνε πάντα οι άλλοι...είμαι 22 χρονων και πραγματικά αυτό το παιχνίδι της 'μεταφοράς' ευθυνων με έχει κάνει να απορώ κάποιες στιγμές...δε γίνεται να μην ευθύνεται κανενας...πρεπει να ειμαστε απο άλλο πλανητη για να υπαρχει τετοια διασταση αποψεων...

http://topapei.blogspot.com

DimitrizZzZz είπε...

Σταματήστε πια το δούλεμα.
Τι κάνατε εσείς από το 1994 και μετα για την καταγραφή των αντικειμένων που υπάρχουν στο ανάκτορο;
Αφήστε τι έκαναν οι άλλοι μια φορά, και δείτε μια φορά τις ευθύνες σας.
Κανείς δεν γνωρίζει τι υπάρχει εκεί μέσα.
Και τι κάνατε πριν απο το 1989 για ητν καταγρφή των αντικειμένων που υπήρχαν εκεί μέσα;
Αφήστε που το μέρος είναι σαν χοιροστάσιο από την βρώμα και την εγκατάλειψη.
Η κυβέρνηση και η κυβέρνηση και τρίχες κατσαρές.
Είναι η δική σας ανικανότητα που επέτρεψε πράξεις σαν αυτήν του 1991.
Είναι δυνατόν τέτοια αντικείμενα να μην έχουν καταγραφεί παρά μόνο από τους φασίστες της χούντας;
Λίγη τσίπα δεν έχετε, και το μόνο που ξέρετε είναι να απευθύνετε ένα κατηγορώ; Σε κυβέρνηση 20 χρόνων που αφήνει ένα μέρος σαν αυτό σε πλήρη εγκατάλειψη δεν αναγνωρίζει κανείς τον ρόλο του εισαγγελέα.
Σοβαρευτείτε εσείς του πασοκ αλλιώς δεν σας βλέπω ούτε έξω από υπουργείο να περνάτε.
Ακόμη και στα εθνικά θέματα μόνο αντιπολιτευτικές κορώνες είστε.
Στην πρώτη ανακοίνωση ο γιωργάκης για το πρόσφατο θέμα που διμιουργεηθηκε με τα σκόπια στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης λες και είναι ευκαιρία αντιπαράθεσης.
Βγάλε ρε άνθρωπε μια ανακοίνωση για την θέση στο θέμα ως ελληνικλό κόμμα, και δημαγωγείς αργότερα για να ψαρέψεις καμια ψήφο. Όχι έτσι απρόκλητα.

DimitrizZzZz είπε...

Βλέπεις τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι απλά αν το πασοκ υπήρχε σαν κυβέρνηση και δεν είχε μοναδική ασχολία την μίζα.
Θα είχε στην κατοχή του την λίστα με τα αντικείμενα που υπήρχαν πριν το 1991.
Θα έκανε καταγραφή των αντικειμένων που έβρισκε μετά το 1994, και τέλος.
Όσο για τις δυο "κλοπές" που έγιναν, αφήστε και εκεί τις μπούρδες.
Αν ξέρατε να υπερασπίζεστε την περιουσία του δημοσίου θα υπήρχαν μέτρα ασφαλείας εκεί πέρα, από το 1981.
Αλλά εδώ θα μου πεις δεν ξέρετε να υπερασπίζεστε καν το έδαφος: Ίμια.

Ar. Pardalakis είπε...

Δυστυχώς μέσα από αυτήν την δημοπρασία, φαίνεται και το σχέδιο του Μητσοτάκη και της Δεξιάς να καρπωθεί τους βασιλικούς ψήφους και τα σταγονίδια της χούντας και την γύμνια του ελληνικού κράτους τόσα χρόνια να μην αξιοποιήσει τα ανάκτορα. Στην πολιτεία της Μασαχουσέτης το μεγαλύτερο μουσείο της έχει εκθέματα από διαφόρους στρατηγούς- αποίκους, με τα τσαγιερά τους, τα κουταλάκια τους, τις πάπιες τους μέχρι και τα μπάνια τους. Το εισητήριο δε 20$. Αν επισκεφθείτε ποτέ την Βοστώνη, αξίζει να πάτε για να παρατηρήσετε το ύφος και τους ήχους που βγάζουν οι Αμερικάνοι , εκστασιασμένοι από το super θέαμα. Σε άλλες πολιτείες υπάρχουν εκθέματα από διάφορα αγγεία ελληνικά και ρωμαϊκά, δευτέρας και τρίτης κατηγορίας, όπου φιγουράρει ταμπέλα του δωρητή!!! Συνήθως οικογένειες αμερικάνικες, όπου φαίνεται έσκαψαν μπροστά στο σπίτι τους και τα βρήκαν. Ή πάλι τα πήραν λάφυρα κατόπιν μάχης με τους Ινδιάνους.
Αυτά για να θυμώμαστε το ένδοξο και πολιτισμικά κορεσμένο παρελθόν της περιοχής που ζούμε και λέγεται ΕΛΛΑΔΑ.

Αρχαίος είπε...

Ζητάω συγνώμη απο τον ανώνυμο και φυσικά απο τον οικοδεσπότη μας για εκφράσεις που πιθανά ενόχλησαν. Απλά θέλησα να ξεσκεπάσω τον Αλβανογραικό harry (δική του έκφραση και αυτή)για να ξέρουν και οι άλλοι με ποιόν έχουν να κάνουν. Αν χρειαστεί μπορώ να παραθέσω ακριβώς όλα τα δικά του σχόλια που αποδεικνύουν αυτά που ανέφερα.

Σεβόμενος το χώρο και τους αναγνώστες θα ασχοληθώ αποκλειστικά με το θέμα που συζητάμε και ελπίζω αυτό να κάνουν και οι άλλοι.

Ανώνυμος είπε...

Σας παρακαλώ κ. Βενιζέλε,
Όπως στη ζωή έτσι και στην πολιτική είναι εντελώς άχρηστο να ασχολείται κανείς με το παρελθόν αλλά και το μέλλον. Η προσπάθεια να υπερασπίσετε το έργο σας και να κατηγορήσετε τους αντιπάλους σας δεν αποδίδει τίποτα. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε τις νοητικές σας δυνατότητες για να πείτε κάτι χρήσιμο για το παρόν. Τί κάνουμε τώρα άμεσα για να βελτιώσουμε τα πράγματα έστω και στο απειροελάχιστο.

JAMES είπε...

ΤΟΣΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΠΕΦΕΥΓΑΝ ΝΑ ΑΓΓΙΞΟΥΝ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΚΑΙΓΕ[ΤΟ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ]ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΑΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ, ΩΣ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ,ΑΠΟΒΛΕΠΕΙ ΣΤΟ'' ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ''ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΜΕΣΑ ΘΕΜΑΤΑ.
ΑΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ [ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ].
ΑΝ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ [ΜΗΝΥΣΗ Κ.ΤΣΟΒΟΛΑ] ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ?

evenizelos είπε...

Για τον SykofantiBastouni

Καλό. Ευχαριστώ για τις ευχές. Ανταποδίδω.

evenizelos είπε...

Για τον Harrygreco
Το blog είναι ανοικτό και ελεύθερο. Ο καθένας αναλαμβάνει επίσης την ευθύνη των λεγομένων του. Είμαι όμως βέβαιος ότι τελικά επικρατεί η καλοπιστία στη συζήτηση όλων των θεμάτων.

evenizelos είπε...

Για Ανεμολόγιος

Δύσκολη η απάντηση....

evenizelos είπε...

Φαμπιάν

Συμφωνώ. Αυτό προσπαθώ να κάνω. Η ιστορία όμως είναι εντυπωσιακά παρούσα. Επηρεάζει το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι πολύ περισσότερο απ΄ό,τι νομίζουμε.

harrygrath είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
cyberdustz είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
DimitrizZzZz είπε...

Δεν βλέπω απάντηση κι ας μην έκανα ερώτηση.

DimitrizZzZz είπε...

Α και κάτι άλλο. Μην ασχολείστε με τον χάρυ.
Φιλική συμβουλή κι ας μην είμαστε φίλοι.

evenizelos είπε...

Για james

Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τον Νοέμβριο του 2002, τίποτα δεν εμποδίζει την πλήρη εφαρμογή του νόμου 2215/1994 που έδωσε οριστικά ιστορική και νομική λύση στο περιβόητο αυτό θέμα.
Η κυβέρνηση δεν έπραξε το απλούστερο: Δεν ρώτησε τους ανθρώπους που είχαν χειριστεί το θέμα εδώ και στο Στρασβούργο.

evenizelos είπε...

Για τον Αρχαίο, αλλά και τους άλλους φίλους Dimitrizzz, μαραμένα σύκα, stavro katsari

Το πρόβλημα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας είναι παρακολούθημα και κατάλοιπο του προβλήματος της βασιλείας, δηλαδή του περιβόητου πολιτειακού. Η οριστική απόφαση του ελληνικού λαού, που εκφράστηκε με το δημοψήφισμα της 8.12.1974, δεν έγινε δυστυχώς σεβαστή ως προς την περιουσία. Αυτό το ιστορικό κενό καλύφθηκε με το ν. 2215/1994 που κήρυξε απαλλοτριωμένη στο σύνολο της την ακίνητη και κινητή περιουσία της τέως βασιλικής οικογένειας.
Δυστυχώς, η έντονη αντιδικία που ξεκίνησε το 1994 ολοκληρώθηκε μόλις το Νοέμβριο του 2002. Επειδή εισηγήθηκα το νόμο αυτό, που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση με τη μορφή πρότασης νόμου ήδη από τον Αύγουστο του 1993, θεωρώ ότι αποκαταστήσαμε ένα ιστορικό και νομικό λάθος.
Η θέση μου αυτή δικαιώθηκε τόσο από τα ελληνικά δικαστήρια, ΣτΕ και Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, όσο και απο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που έκρινε ότι το ελληνικό δημόσιο είχε το δικαίωμα να επιβάλλει την απαλλοτρίωση υπό τον όρο της καταβολής μιας κάποιας εύλογης αποζημίωσης, όχι όμως αποζημίωσης πλήρους σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ελληνικού Συντάγματος.
Ο τέως βασιλιάς ζήτησε αποζημίωση 480 περίπου εκ. Ευρώ και έλαβε αποζημίωση μόλις 13,9 εκ. Ευρώ μαζί με την οικογένεια του. Αυτή την αποζημίωση την εισέπραξε και έτσι αποξενώθηκε πλήρως όχι μόνο από το σύνολο της ακίνητης, αλλά και της κινητής περιουσίας που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.
Το Δημόσιο πρέπει να προστατεύει την περιουσία του, ιδίως όταν επιπλέον έχει πολιτική και ιστορική σημασία. Άρα η προστασία που παρέχει το Δημόσιο στην περιουσία αυτή είναι διπλή: Αφενός μεν από πλευράς κυριότητας, αφετέρου δε από πλευράς πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περιγράφονται τρεις λίστες: α)η μεγάλη λίστα με την εκτίμηση των Κρίστις που ζητήθηκε από τον τέως(περίπου 950 αντικείμενα αξίας 3.750.000 στερλινών) β)η λίστα των 271 αντικειμένων στα οποία δόθηκε άδεια εξαγωγής το 1991 γ) η λίστα των περιπου 870 αντικειμένων που παραδόθηκαν το 1977 στην Προεδρεία της Δημοκρατίας.
Τέλος, υπάρχει η μεγάλη λίστα του 1973 (που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ) με βάση την οποία διαπιστώθηκε και η απαλλοτρίωση με το νόμο 2215/1994.

evenizelos είπε...

Αρχαίε,
ευχαριστώ για την κατανόηση

evenizelos είπε...

Για τον Στέφανο

Απάντησα σε σχετικά σχόλια άλλων φίλων. Αν θέλετε δείτε τα και αν κάπου χρειάζεστε διευκρινήσεις, θα τις δώσω ευχαρίστως.

harrygrath είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
evenizelos είπε...

Ar. Pardalaki

- Για τη βασιλική περιουσία απάντησα με αφορμή άλλα σχόλια.
- Οι ελληνικές αρχαιότητες που βρίσκονται στα μουσεία του εξωτερικού είναι προφανές ότι προέρχονται είτε από κλοπές είτε από αρχαιοκαπηλείες, παλαιότερες, αλλά και νεότερες. Όπου υπάρχουν στοιχεία προέλευσης κινούνται (πρέπει να κινούνται) οι διαδικασίες επιστροφής, στο πλαίσιο των σχετικών διεθνών συμβάσεων.

DimitrizZzZz είπε...

"Εϊμαι στην ευχάριστη θέση να σσς ανακοινώσω οτι τα μάρμαρα θα μας επιστραφούν το αργότερο μέχρι το 2000."
Μελίνα Μερκούρη σε τηλεοπτική συνέντευξη.

DimitrizZzZz είπε...

Ή μήπως είχε δηλώσει για νωρίτερα. Δεν θυμάμαι. Όπως και να ΄χει, το πιάσατε το νόημα.

Ανώνυμος είπε...

Τα πολλά comments deleted που βλέπω δεν μου αρέσουν κ. Βενιζέλο όποιο και να ήταν το περιεχόμενό τους.

Ανώνυμος είπε...

Τα πολλά comments deleted που βλέπω δεν μου αρέσουν κ. Βενιζέλο όποιο και να ήταν το περιεχόμενό τους.

Ανώνυμος είπε...

Ontws xtypane asxhma tosa svismena comments eidika se xwrous pou synathrizontai atoma pou koptontai gia th dhmokratia kai thn eleytheria tou logou. Sto katw katw kyrie Venizelo akoma kai ta sxolia na perieixan kakes lexeis eimaste megala paidia kai mporoume na to antexoume.

Ανώνυμος είπε...

Kyrie Venizelo

Nomizw oti akomh den exete apanthsei sxetika me to ti kanate ws kyvernisi epi 20 xronia peran tou nomou (o opoios xaraktiristike se antithesi me thn evrwpaiki nomothesia) gia na prostateysete ayth thn ellhnikh klhronomia? Thymamai oti toso eseis oso kai o k. Pagalos kata th thitia sas sto ypourgeio politismou den eixate kanei thn paramikri kinisi gia thn filaxi kai axiopoihsh twn anaktorwn sto Tatoi.

evenizelos είπε...

Για τον ανώνυμο και τα deleted comments

Γνωρίζετε ότι ζητήθηκε η διαγραφή συγκεκριμένων σχολίων που αφορούσαν κάποιο άλλο συνομιλητή. Εφόσον το ζήτησε, έπρεπε να το κάνουμε για να διασφαλισθούν οι προϋποθέσεις του διαλόγου με όλους.

evenizelos είπε...

Gia Arrogance

Σας θυμίζω ότι εγώ εισηγήθηκα την απαλλοτρίωση της "βασιλικής περιουσίας" και κήρυξα διατηρητέα τα ακίνητα. Σας θυμίζω επίσης ότι έως τις αρχές του 2003 ήταν ανοικτή η σκληρή αντιδικία στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια. Από τις αρχές του 2003 άρχισε η οργανωμένη διυπουργική προσπάθεια για την αξιοποίηση τιου Τατοϊου. Η γνώμη μου ήταν και είναι ότι έπρεπε να έχουμε λάβει πιο δραστικά μέτρα. Ευτυχώς στο Μον Ρεπό αυτό έγινε εγκαίρως με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού.

evenizelos είπε...

Για arrogance

Εφόσον ζητήθηκε η διαγραφή σχολίων που κρίθηκαν προσβλητικά, έπρεπε να γίνει για να διατηρηθεί η δυνατότητα διαλόγου με όλους.

Ανώνυμος είπε...

To gnwrizw oti eseis ferate to nomosxedio, parolayta htan ena nomosxedio to opoio krithike sto evrwpaiko dikasthrio kai an kai apo oikonomikhs apopseos h Ellada den plhrwse megalo timhma o tews Vasilias dikaiwthike kati to opoio ypodeikniei to oti de symfwnsouse me thn evrwpaikh nomothesia. Oso afora to Tatoi toso kata th diarkeia diakivernisis tou Pasok oso kai aytes tis ND yphrxan allepaliles leilasies kai klopes thisavrwn oi opoioi ontws anhkoun sthn politistikh mas klhronomia. Exontas gnwrisei apo konta to ergo pou exete kanei ws Ypourgos Politismou tha ithela na mathw poia einai h thesi sas oso afora toso tous thisavrous aytous oso kai ton idio to thesmo ths vasilias ws kommati ths istorikhs kai politistikhs mas klhronomias.

Ανώνυμος είπε...

«ορθή πρωτοβουλία» η δήμευση της «βασιλικής» περιουσίας το 94? Βενιζέλε, το χαστούκι που σού έριξε το ΕΔΑΔ δεν σού έμαθε τίποτα? Εγώ, που δεν είμαι νομικός, πιο καλά θα τον έγραφα το νόμο. Αλλά η βιασύνη -όταν είναι μάλιστα απόρροια πιεστικής εντολής πολιτικού πάτρονος (βλ. ΑΓΠ)- αυτά κάνει...
Παρρησία
www.parrisia.com

evenizelos είπε...

Arrogance

Η ιστορία κάθε χώρας δεν λογοκρίνεται ούτε εξωραϊζεται. Είναι ένα συνεχές πεδίο αναζήτησης, έρευνας και αφήγησης. Ένα πεδίο στο οποίο αναπτύσσεται η συλλογική μνήμη και αυτοσυνειδησία. Έτσι αντιμετωπίζεται κατά τη γνώμη μου και ο ρόλος της βασιλείας στην ελληνική ιστορία. Για την περιουσία ακινήτων και κινητών πραγμάτων πολιτιστικής και ιστορικής αξίας η γνώμη μου είναι γνωστή και περιλαμβάνεται στον ισχύοντα αρχαιολογικό νόμο που εισηγήθηκα στη Βουλή.

evenizelos είπε...

Παρρησία

Η απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας ήταν μία ενέργεια επιβεβλημένη από το ίδιο το δημοκρατικό Σύντατγμα της χώρας και το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974. Κακώς αργήσαμε 20 χρόνια μέχρι το 1994. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναγνώρισε πλήρως αυτή την αρμοδιότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας και επιδίκασε μία πολύ μικρή, συμβολική αποζημίωση για το "ιδιωτικό" τμήμα της περιουσίας αυτής. Η τέως βασιλική οικογένεια ζήτησε περίπου 450 εκ. ευρώ και πήρε 13,5 εκ. ευρώ. Από τη δημοπρασία στον Κρίστις συγκεντρώθηκαν 17 εκ. ευρώ!!

ShareThis