Τρίτη, Ιανουαρίου 16, 2007

Να προστατεύσουμε το περιβαλλοντικό Σύνταγμα

Η διάταξη του άρθρου 24 του Συντάγματος είναι από τις σημαντικότερες συμβολές της αναθεώρησης του 2001. Τότε πολλοί είχαν εκφράσει ανησυχίες για την τελική διατύπωση της διάταξης από την προηγούμενη αναθεωρητική Βουλή. Χαίρομαι βλέποντας σήμερα όλους τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς να υπερασπίζονται την ισχύουσα διατύπωση.
Με το άρθρο 24 συγκροτείται το περιβαλλοντικό Σύνταγμα της χώρας και αυτό γίνεται με ευαισθησία και διορατικότητα που τοποθετεί το Ελληνικό Σύνταγμα στην πρώτη ίσως θέση διεθνώς. Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος των δικαιωμάτων και των εγγυήσεων που απορρέουν από το άρθρο 24 προστατεύεται ή τίθεται στο επίπεδο του διεθνούς και του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου. Αυτές οι ρυθμίσεις του διεθνούς και του ευρωπαϊκού κοινοτικού περιβαλλοντικού δικαίου συνιστούν ένα πλαίσιο από το οποίο δεν μπορούν, ούτως ή άλλως, να αποκλίνουν οι εθνικές έννομες τάξεις. Αυτό μάλιστα στο πεδίο του διεθνούς δικαίου δεν αφορά μόνον τις κανονιστικά πλήρεις διατάξεις, αλλά ακόμη και το λεγόμενο soft law: διακηρύξεις, δηλώσεις, κατευθυντήριες γραμμές. Στο μέτρο μάλιστα που το περιβαλλοντικό Σύνταγμα συνδέεται με την αλληλεγγύη των γενεών και άρα την αξία και την προσωπικότητα του ανθρώπου (άρθρα 2 παρ. 1 και 5 παρ. 1) είναι στοιχείο του σκληρού πυρήνα των μη υποκείμενων σε αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος κατά το άρθρο 110, ο σεβασμός προς το οποίο σε οριακές περιπτώσεις τελεί και υπό δικαστικό έλεγχο.
Με την αναθεώρηση του 2001 το άρθρο 24 θέτει ρητά ως πλαίσιο το ατομικό δικαίωμα του καθενός στην προστασία του περιβάλλοντος και την αρχή της αειφορίας, δηλαδή της βιώσιμης ανάπτυξης. Μέσα στο πλαίσιο αυτό τοποθετείται η προστασία των δημόσιων και ιδιωτικών δασών και δασικών εκτάσεων, παρατίθεται ο ορισμός τους δάσους και της δασικής έκτασης, επιβάλλεται η σύνταξη δασολογίου και κτηματολογίου, τίθενται οι αρχές ενός ορθολογικού και συστηματικού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και προβλέπεται η διαρκής προστασία των μνημείων. Αυτό το πλέγμα συνταγματικών ρυθμίσεων είναι και επαρκές και αναγκαίο. Τίποτα δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να μεταβληθεί στο κείμενο της ισχύουσας διάταξης του άρθρου 24.
Η πρόταση της Ν.Δ. για αναθεώρηση του άρθρου 24 εμπεριέχει τον κίνδυνο να υπονομευθεί το σύνολο των δικαιωμάτων και εγγυήσεων του περιβαλλοντικού συντάγματος της χώρας. Είμαι συνεπώς απολύτως αντίθετος προς την πρόταση αναθεώρηση του άρθρου 24.
Υπάρχουν βέβαια πολύ σοβαρά προβλήματα που απασχολούν μεγάλες ομάδες πολιτών: η αυθαίρετη δόμηση, η μεταφορά του συντελεστή δόμησης, η προστασία των νεωτέρων μνημείων που επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες κατά τρόπο άνισο, η αδυναμία προώθησης και πραγματοποίησης επενδύσεων λόγω της απουσίας εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού και συγκροτημένης πολιτικής γης, η αδυναμία πολλών συνεταιρισμών να αξιοποιήσουν εκτάσεις που έχουν με κόπο αποκτήσει και δεν είναι δασικές κ.ο.κ.
Τα περισσότερα από τα προβλήματα αυτά προκύπτουν λόγω των ελλείψεων, των υστερήσεων και κυρίως των αντιφάσεων της νομοθεσίας. Ποτέ δυστυχώς δεν αποκτήσαμε ως κράτος μία πλήρη και συστηματική χωροταξική, πολεοδομική και δασική νομοθεσία. Το νομοθετικό κενό το καλύπτει ο υπερεντατικός δικαστικός έλεγχος των νόμων και η προσπάθεια του δικαστή πολλές φορές να διαμορφώσει τη δική του χωροταξική, πολεοδομική και περιβαλλοντική πολιτική ενώ από την ίδια τη θέση του ο δικαστής δεν μπορεί (γιατί δεν έχει ούτε την αρμοδιότητα, ούτε τη νομιμοποίηση, ούτε τα μέσα) να διαμορφώσει το δικό του επιστημονικά τεκμηριωμένο και συγκροτημένο σχεδιασμό. Δεν είναι αυτή η δουλειά του. Αυτή είναι δουλειά του νομοθέτη και της διοίκησης.
Αυτό συνεπώς που χρειάζεται είναι καμία σύγχρονη, πλήρης, συστηματική, κωδικοποιημένη και εφαρμόσιμη από τις αρμόδιες διοικητικές αρχές νομοθεσία που θα σέβεται το Σύνταγμα, το διεθνές και το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, την αειφορία και την προστασία των οικοσυστημάτων με κορυφαία τα δάση.

64 σχόλια:

S G είπε...

"Με το άρθρο 24 συγκροτείται το περιβαλλοντικό Σύνταγμα της χώρας και αυτό γίνεται με ευαισθησία και διορατικότητα που τοποθετεί το Ελληνικό Σύνταγμα στην πρώτη ίσως θέση διεθνώς"

τωρα συγγνωμη αλλα αν πω οτι αυτο ειναι λατρεια του νομικου φορμαλισμου εις βαρος της ουσιας θα ειμαι κακος?

γιατι εχω την εντυπωση οτι η Ελλαδα τοποθετειται σιγουρα στην τελευταια θεση της ΕΕ15 οσον αφορα την περιβαλλοντικη προστασια. Και δεν ειδα κατι να καλυτερευει απο το 2001! Ισα ισα νομιζω οτι ο μεγαλυτερος εχθρος του περιβαλλοντος στην Ελλαδα ειναι οι υποτιθεμενοι προστατες τους, νομοι που φτιαχνονται υποτιθεται για την απολυτη προστασια (οπως παντα στην Ελλαδα θετουμε γελοια μαξιμαλιστικους στοχους) και εχει ως αποτελεσμα την απολυτη αναρχια και αυθαιρεσια.

Αν δεν μπαινουν ρεαλιστικες βασεις, αν δεν συνειδητοποιουμε οτι η ελληνικη αναπτυξη εχει αναγκη απο συγκεκριμενους πορους, αν δεν δεχτουμε οτι οταν δεν προσφερουμε νομιμο τροπο για εκμεταλλευση των πορων εχουμε παρανομη υπερεκμεταλλευση και καταστροφη, δεν θα δουμε πρασινη μερα...

ΥΓ αυτα απο την πραγματικα περιβαλλοντικα σκεπτομενη Γερμανια.

Ανώνυμος είπε...

" Υπάρχουν βέβαια πολύ σοβαρά προβλήματα που απασχολούν μεγάλες ομάδες πολιτών: η αυθαίρετη δόμηση, η μεταφορά του συντελεστή δόμησης, η προστασία των νεωτέρων μνημείων που επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες κατά τρόπο άνισο, η αδυναμία προώθησης και πραγματοποίησης επενδύσεων λόγω της απουσίας εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού και συγκροτημένης πολιτικής γης, η αδυναμία πολλών συνεταιρισμών να αξιοποιήσουν εκτάσεις που έχουν με κόπο αποκτήσει και δεν είναι δασικές κ.ο.κ."

Μέ πόση θλίψη διαβάζω αυτό το σημείωμα !
Μετά από τόσα χρόνια στην Κυβέρνηση, το Κίνημα που ξεκίνησε να αναμορφώσει τρόπους ζωής και μαζύ και το περιβάλλον, περιόρισε τις επεμβάσεις του ή/και άφησε κάποιους ( εργολάβους, οικ. συνεταιρισμούς κ.λ.π. ) να τις στραγαλίσουν άν όχι να τις κατευθύνουν προς ίδιον όφελος.
Και πέρασαν από τις θέσεις αυτές άνθρωποι σάν τον Τρίτση, τον Λαλιώτη, τον Παπαδόπουλο και εσάς κύριε Βενιζέλο...
Κάποτε θα έπρεπε να καταλαβαίναμε ( να μάς εξηγούσατε ; ) γιατί σ' αυτόν τον Τομέα τής ζωής μας, τόσο γρήγορα υπεστάλλησαν τα λάβαρα και τα όνειρά μας.


Υ.Γ ...και συνήθως, νομίζω, οι οικ. συνεταιρισμοί δεν είναι αθώοι όπως κοντεύουν να εμφανιστούν στο ανωτέρω τμήμα, και πολλές φορές γίνονται η αρχή μιάς άναρχης καταστροφής τού περιβάλλοντος. Άς μην στενοχωρούμαστε ( και ) για αυτούς και για το πώς θα αξιοποιήσουν ( ! ) την περιουσία τους ( ; ).

Ναυαγός είπε...

Από τη μία έχουμε το προωθημένο μας σύνταγμα υπέρ της προστασίας τους περιβάλλοντος και από την άλλη έχουμε 10.000.000 Έλληνες να του επιτίθενται καθημερινά με άγριες διαθέσεις (Θα συμφωνήσω με το πνεύμα του σχολίου του s g).

Ανίσχυρες πραγματικά οι διατυπώσεις όσο προωθημένες και να είναι μπρος στη με λάθος τρόπο ανάπτυξη της οικονομίας.

Οι τομές πρέπει να γίνουν αλλού. Π.χ. ας αναδιοργανώσουμε το φορολογικό μας σύστημα στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.

Και ας γίνουμε για μια φορά πραγματικά πρωτοπόροι και όχι copy paste λαός, όπως καταντήσαμε.

(Μεθαύριο μπορεί να έχετε απόλυτη εξουσία στα χέρια σας. Καλό είναι να σας τζιγκλάμε λίγο τη σκέψη τώρα που μπορούμε).

proinos είπε...

Οταν διαβάζω τα κείμενά σας όπως αυτό το συγκεκριμένο για το άρθρο 24 ή για την παιδεία, ή για τη δικαστικοπολιτική υποκρισία κλπ, αναρωτιέμαι με έντονη απορία:
Ποιός κυβερνούσε επί 20 χρόνια αυτόν τον τόπο?

Πως γίνεται να υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση ανάλυσης-πρόθεσης και εκτελεστικής ή και νομοθετικής πράξης?

Μήπως η εξουσια αφοπλίζει τον έγκυρο αναλυτικό στοχαστή και αλλοιώνει τον πολιτικό νού επικίνδυνα?

brexians είπε...

Διαβάζοντας αυτό το ιστοπονημα σας, αναρωτήθηκα αν κάνατε τον κόπο να το στείλετε στους 300 συναδέλφους σας αλλά και στους συντρόφους σας, κκ Λαλιώτη, Κα Β. Παπανδρεου και την Κα Ζήση.

Με εξαίρεση ίσως την τελευταία στα 20 χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ δεν είδαμε να γίνεται και τίποτα.

Παράνομες χωματερές και πρόστιμα στα Χάνια, η Ψυτάλλεια μπούκωσε και βρωμάει, οι καλοκαιρινές φωτιές φερνουν βίλλες σε όλη την επικράτεια και μονιμα η καθε αντιπολίτευση κοιμάται τον ύπνο τον βαθύ….

Ας έχουμε ένα πλαίσιο έστω και αυστηρό έστω και ασαφές και όταν με το καλό θα γίνεται πρωθυπουργός ,τότε θέλω να δω την ολιγομελή δραστήρια κυβέρνηση σας τι θα κάνει!!!

Μέχρι τότε πιάστε αυτούς που επηρεάζεται Νομάρχες Δημάρχους κλπ να αρχίσουν κανένα προγραμματακι στις γειτονιές να μάθει ο κόσμος σιγά μπας και αποκτησει συνείδηση.

Τώρα εάν είμαστε 1η Διεθνώς ποσώς ενδιαφέρει!

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα έτσι όπως κατέβαινα την οδό Φιλελελήνων και η πορεία των φοιτητών ήταν στο απόγειο αναρωτήθηκα: πως θα ήταν η χώρα μας αν η πορεία αυτή δεν αφορούσε το άρθρο 16 αλλά το άρθρο 24!!! Τι σκέφτηκα, ο πλανεμένος εγώ !
Σε καμία περίπτωση δεν μέμφομαι τις πορείες για το 16, απλώς σκέφτομαι πως θα ήταν εάν οι φοιτητές διαδήλωναν με την ίδια θέρμη για το περιβάλλον, για την μόλυνση, για την αειφορία... Που άλλωστε είναι και το επίκαιρο ζήτημα σήμερα ένεκα συζήτησης στην επιτροπή αναθεώρησης.
Το γνωρίζω κ. Βενιζέλε πως το τελευταίο πράγμα για το οποίο θα μπορούσα να είχα απαίτηση από εσάς είναι το να οργανώνετε ομάδες πίεσης. Αυτό είναι δουλεία δική μας. Βέβαια θα μπορούσε να γίνει κάτι σε επίπεδο νεολαίας των κομμάτων…αλλά θα μου πείτε πως δεν υπάρχει νεολαία (θεσμική) στο ΠΑΣΟΚ. Ναι, μάλιστα. Και δεν έχετε καμία ευθύνη για αυτό, όπως και για πολλά άλλα.
Όσο αφορά τους φίλους που συν-σχολιάζουμε στην ιστοσελίδα αυτή, απευθύνω μια ερώτηση: έως πότε θα κατηγορούμε τους πολιτικούς όταν εμείς οι ίδιοι δεν κάνουμε τίποτα για τα δικαιώματα σας; Τι νόημα έχει να κατηγορείς φίλε τάδε το ΠΑΣΟΚ για την υποτιθέμενη ανυπαρξία του σε ζητήματα περιβάλλοντος όταν ουδέποτε έχεις κάνει (ούτε εγώ) τίποτα για να το πιέσεις προς αυτή τη κατεύθυνση;
ΚΟΥΙΖ: 1.πόσες φορές πήρες το αυτοκίνητο σου αυτή τη βδομάδα για να κάνεις μια διαδρομή για την οποία υπάρχουν Μ.Μ.Μ; 2.Πόσα κουτάκια αναψυκτικών πέταξες στα σκουπίδια σου αυτή τη βδομάδα; 3.Πόσες έκκλησης διαμαρτυρίας απεύθυνες στη πολιτεία για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στο πρωτόκολλο του Κιότο τα τελευταία πέντε χρόνια;
Αν η απάντηση είναι: 1. πάνω από μία, 2. πάνω από ένα, 3. κάτω από μία… μην κατηγορείς το ΠΑΣΟΚ ή τη Ν.Δ..
Το πολίτευμα μας είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία, τουτέστιν : θεμέλιο πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία (Άρθρο 1§2).
Όχι δεν είμαι απολογητής κανενός κόμματος, τουναντίον. Απλώς αντιλαμβάνομαι την παγίδα που ελλοχεύει στο να κατηγορούμε νυχθημερόν τους πολιτικούς. Με τον τρόπο αυτό μεταμορφώνουμε το πολίτευμα μας από δημοκρατία σε απολυταρχία. Η μετάθεση ευθυνών δεν είναι, αν μη τι άλλο, sic!
Όσο για σας κ. Βενιζέλο, πείτε μας επιτέλους τι οραματίζεται το ΠΑΣΟΚ επί του θέματος, γιατί δεν μας το λέει κανείς άλλος. Τι θα κάνατε εσείς εάν (φευ) μπορούσατε να διαμορφώσετε την συνολική περιβαλλοντική πολιτική του ΠΑΣΟΚ (και όχι μόνο);Ποιά η θέση σας στο ζήτημα της πυρινικής ενέργειας, εως εναλλακτική μορφή ενέργειας; Και τέλος, τι έγινε με εκείνη την υπόθεση συνεργασίας με την Ρωσία για τον αγωγό φυσικού αερίου;Ποια η θέση σας στο ζήτημα αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Για όσους δε το γνωρίζουν που απ'ότι βλέπω είναι πολλοί... :
Ον. ο Βενιζέλος
Γεν. του Βενιζέλου
Αιτ. τον Βενιζέλο
Κλητ. (ω) ΒενιζέλΕΕΕΕΕΕ

όχι κύριε Βενιζέλο. Έλληνας είναι ο άνθρωπος....

Ανώνυμος είπε...

Aλήθεια φίλοι του Πολιτικού Ημερολογίου του κ.Ε.Β. γνωρίζετε το όνομα Ο Μιχαήλ Δεκλερής; Αν όχι, τότε σας πληροφορώ ότι είναι ο τέως πρόεδρος του Ε' τμήματος του Συμβουλίου της
Επικρατείας και επίτιμος πρόεδρος της ολομέλειας αυτού, πρόεδρος και
ιδρυτής του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος.Εδω και πολλά χρόνια μάχεται για την προστασία του περιβάλλοντος με τεράστια επιτυχία! Τελευταία παραχωρεί συνεντεύξεις αποκαλυπτικές που περιέχουν μεγάλες αλήθειες για όλο το πολιτικό και κομματικό σύστημα.
Δίνει πολλές απαντήσεις σε όλους μας...και ιδιαίτερα στους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους και σε υπουργούς εν ενεργεία. Tα κείμενα του, τις συνεντεύξεις του, τα βιβλία του μπορείτε όλοι/ες εύκολα να τα βρείτε. Με αφορμή την μεγάλη αυτή προσωπικότητα θα ήθελα να προσφέρω μια άλλη έποψη...σε ότι αφορά κινήματα περιβάλλοντος...αρ.24Σ κοκ :
Οσοι/ες προσπαθήσαμε απο το τέλος της δεκαετίας του '80 να σηκώσουμε το περιβαλλοντικό και οικολογικό κίνημα βρήκαμε τείχη διακομματικά...και απαράδεκτες νοοτροπίες. Βρήκαμε μεγάλα και μικρά συμφέροντα στο δρόμο μας...το μόνο που δεν βρήκαμε ήταν το αραχνιασμένο πόρισμα της περίφημης διακομματικής Επιτροπής για τα Δάση. Το θυμάστε; Γνωρίσαμε όμως αξιόλογους ανθρώπους που μόνοι τους, χωρίς κρατική βοήθεια,επιτηρούσαν δάση,φρόντιζαν μονοπάτια...μάζευαν σκουπίδια και αποτσίγαρα εκδρομέων... Μερικοί(τότε τους λέγανε "υστερικούς οικολόγους") συντόνιζαν δράσεις ενάντια σε "μεγάλα αναπτυξιακά έργα" (βλ. φράγματα Αχελώου, εκτροπή κοκ), φώναζαν, έκαναν αγωγές, έτρεχαν πάνω-κάτω. Εκαναν φυσικά και πολλά λάθη, παντού έβλεπαν εχθρούς και συνήθως μετά απο αγώνες... έτρεχαν σε εκλογικά σχήματα ή σε μεγάλα κόμματα για να ενισχύσουν την οικολογική φωνή και να "πρασινίσουν" τον προγραμματικό λόγο ή το εκάστοτε κυβερνητικό πρόγραμμα!Πάντως όμως ήταν εκεί...στην πρώτη γραμμή.Ομως η πραγματικότητα είναι σκληρή και η εξουσία μονίμως γκρίζα. Το αρθρο 24 του Συντάγματος, οι ανένταχτοι εθελοντές- φίλοι του περιβάλλοντος, οι φωτισμένες μειοψηφίες σε αυτοδιοίκηση, κόμματα ή φορείς της κοινωνίας πολιτών και ένα κομμάτι της δικαστικής εξουσίας...αυτοί είναι το λεγόμενο κίνημα...για το περιβάλλον και δεν συναντιέται συνήθως και κατά περίεργο τρόπο... με τα "κατασκευασμένα" κινήματα των φαντασμένων επαγγελματιών της αριστερής πολιτικής που παντού βλέπουν μαζικά κινήματα και δηλώνουν μονίμως αισιόδοξοι ότι κάτι "δεν θα περάσει"! Και άλλα πολλά μπορεί κανείς να αναφέρει. Ομως το ημερολόγιο είναι του κ. Βενιζέλου και πρέπει να σταματήσω.Εκείνος έχει την τόλμη (και την όρεξη!)τουλάχιστον να γράφει, να διαλογίζεται, να κάνει αυτοκριτική, να παράγει πολιτική και μέσα φυσικά απο τις ιδέες που αναπτύσσονται στο ημερολόγιο του. Ραντεβού λοιπόν με πολιτικές πρωτοβουλίες και με ανθρώπους ξεχωριστούς που μπορούν ακόμα να αντιστέκονται δημιουργικά και όχι μίζερα. Ας εμπιστευτούμε όλοι τη δύναμη των ιδεών μας! Τόσο απλό!

evenizelos είπε...

Gia to sg

Πράγματι άλλο το νομικό πλαίσιο και άλλο η διοικητική και κοινωνική πρακτική. Όμως χωρίς συνταγματικό και γενικότερα νομοθετικό πλαίσιο δεν γίνεται. Το Σύνταγμα επιβάλλει συμπεριφορές.
Τώρα, ως προς τη Γερμανία: Αξίζει να δούμε τόσο ανά κάτοικο, όσο και σε απόλυτους αριθμούς πόσοι είναι οι ρύποι που παράγει η Γερμανία και πόσοι η Ελλάδα. Τι συμμετοχή έχει στο φαινόμενο του Θερμοκηπίου η Γερμανία και τι η Ελλάδα.

harrygrath είπε...

Λογω απουσιας μου,δεν μπορουσα να σχολιασω νωριτερα την μιση απαντηση σας ως προς την εθνικ καταγωγη σας & την εθνικη σας ταυτοτητα. Αν το επωνυμο Βενιζελος ειναι το πραγματικο,τοτε επειδη ειναι εβραικο ( Ben Zelon ) ,ειστε γραικοποιημενος Εβραιος,οπως η ( αγια ) Φιλοθεη Βενιζελου,Ο Σολωμος ( απο το Σολωμων ),ο Κοραης ( Κοράι) & ο Σημιτης. Εσεις δεχεστε την ταυτοτητα του εβραιογραικου ή δηλωνετε (αρχαιος) Ελληνας & οχι Γραικος ? Θα μπορουσατε εσεις ή ο Σημιτης να εκλεγειτε απο ενα εθνος τοσο ρατσιστικο & αντισημιτικο,οπως οι Γραικοι,αν δηλωνατε ευθαρσως εβραικη & οχι αρχαιοελληνικη καταγωγη ?

S G είπε...

"Αξίζει να δούμε τόσο ανά κάτοικο, όσο και σε απόλυτους αριθμούς πόσοι είναι οι ρύποι που παράγει η Γερμανία και πόσοι η Ελλάδα."

ο ορθος δεικτης για μενα ειναι η ρυπανση ανα μοναδα ΑΕΠ. Γιατι υποτιθεται οτι η Ελλαδα θελει να πιασει το γερμανικο ΑΕΠ. Ποσο θα ρυπαινει οταν το πιασει? Λοιπον σημερα η Γερμανια ειναι σε αρκετα καλυτερη θεση απο την Ελλαδα οσον αφορα το διοξειδιο του ανθρακα. Η Ελλαδα ειναι πολυ χειροτερη και απο χωρες οπως η Ισπανια! Και συμφωνα με τις διεθνεις δεσμευσεις μας (που δυσκολα θα πιασουμε) η Ελλαδα ειναι απο τις λιγες χωρες που υποσχεται ΑΥΞΗΣΗ των ρυπων κατα 20% εναντι μειωσης για σχεδον ολη την δυτικη Ευρωπη!!

"Όμως χωρίς συνταγματικό και γενικότερα νομοθετικό πλαίσιο δεν γίνεται."

αυτο ειναι σαφες. Αλλα εγω ισχυριζομαι οτι τυπικα τα αυστηρα ελληνικα νομοθετικα πλαισια αν εφαρμοζονταν θα οδηγουσαν σε οικονομικη κριση (ας πουμε θα ειχαμε τρομερο ελλειμμα οικιστικου υλικου και βιομηχανικων χώρων), οπως εχουν σημερα ομως απλα δεν εφαρμοζονται και θρεφουν την διαφθορα και την αδιαφορια για τους νομους του ελληνικου κρατους. Η προστασια του περιβαλλοντος θελει εξυπνους νομους, οχι αυστηρους για τα ματια του κοσμου.

Takis Alevantis είπε...

Συμφωνώ με το άρθρο σας, ιδίως με το σημείο στο οποίο αναφέρετε τα προβλήματα που έχουν οι πολίτες. Η σκέψη που έρχεται όμως αμέσως στο νου είναι μήπως υποστηρίζοντας ότι έχουμε το καλύτερο περιβαλλοντικό σύνταγμα διεθνώς, το οποίο όμως αδυνατούμε να εφαρμόσουμε, δείχνουμε ότι θέσαμε τον πήχυ πολύ ψυλά και πρέπει να τον κατεβάσουμε λίγο;

Μήπως μοιάζουμε με την πρώην Σοβιετική Ένωση που είχε (στα χαρτιά) το πλέον δημοκρατικό σύνταγμα στον κόσμο άλλα οι πολίτες της στέναζαν από έλλειψη δημοκρατίας;

Μήπως πρέπει να αφήσουμε την ευθύνη της προστασίας του περιβάλλοντος και των δασών, περισότερο στους πολίτες (που έχουν αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι νοιάζονται για τα σπίτια τους) και λιγότερο στο κράτος (που μέχρι σήμερα δεν θεωρείται ιδιαίτερα πετυχημένο στον τομέα αυτόν);

admin είπε...

φίλε harrygreco εσένα ποιος σου είπε ότι έχεις αρχαιοελληνική καταγωγή; η γλωσσολογία δεν μπορεί να μας δώσει επιστημονικά αποτελέσματα σε βιολογικά στοιχεία ιδίως εν έτη 2007 χιλιετίες μετά την αρχαιοελληνική (δωρική ίσως) γονιδιακή ταυτότητα.Αυτό που λές είναι το λιγότερο, ρατσιστικό και αναχρονιστικό...

harrygrath είπε...

Δεν επιθυμω διαλογο με αλλα προσωπα πλην οικοδεσποτη,ιδιως με ατομα που δεν καταλαβαινουν τι λεω...

Ανώνυμος είπε...

Όσες παρεμβάσεις και να γίνουν,όσες φορές και να αναθεωρηθεί το σύνταγμα τίποτα δεν θα γίνει αν δεν σταματήσει ο άκρατος καταναλωτισμός.Αυτόν και τις συνέπειες του ,μπορεί κάποιος να τον σταματήσει?
Αμφιβάλω...είναι σαν την επιστήμη,όταν κάνει ένα βήμα μπροστά τίποτα πια δεν τον σταματάει.

σχολιαστής είπε...

Aγαπητέ κ. Βενιζέλο, δεν έχουμε ανάγκη το Σύνταγμα για να καταστρέψουμε το περιβάλλον.

Μπορείτε να μου πείτε αν τα εγκλήματα που θα αναφέρω (ως παραδείγματα) στη συνέχεια και έγιναν και κατά την ΕΙΚΟΣΑΕΤΗ διακυβέρνηση σας, έγιναν επειδή το έλεγε το Σύνταγμα;

* Δεν υπάρχει κτηματολόγιο και
δασολόγιο.

* Αφήσατε να χτισθούν εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα

* Δεν λύσατε το πρόβλημα των σκουπιδιών. Επιτρέψατε παράνομες χωματερές παντού, καταστρέφοντας λίμνες, ποτάμια, θάλασσες.

* Δεν κάνατε τίποτα για να μη δηλητηριάζουμε τα πάντα με τα φυτοφάρμακα και τις ορμόνες.

* Προσπαθήσατε να εκτέψετε τον Αχελώο, γιατί το υδρόφηλο βαμβάκι θέλει απίστευτες ποσότητες νερού. Επιτρέψατε η ΕΕ να επιδοτεί την καταστροφή του Θεσσαλικού κάμπου.

* Δεν είδατε ότι παντού χτυπάνε παράνομες γεωτρήσεις κάνοντας ανυπολόγιστες καταστροφές.

* Στην εικοσαετία σας για να έγκριθεί εγκατάσταση αιολικού πάρκου, χρειάζονταν 50 χαρτιά και αρκετά χρόνια και λαδώματα. Ηταν ένας σαφής τρόπος επιδότησης της μόλυνσης. Και τώρα όλες τις άδειες χρήσης για να εγκαταστήσουν αιολικά πάρκα τις έχουν αγοράσει οι άγιες οικογένειες του ελληνικού καπιταλισμού. Αυτοί που έχουν στα χέρια τους πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

* ....

* ....

Αυτά που προανέφερα έγιναν όχι γιατί το Σύνταγμα το επέβαλε, αλλά γιατί εσείς το θελήσατε. Αλλοιώς θα ήταν σα να λέγαμε ότι το Σύνταγμα είναι αρωγός σε εγκληματικές παραλήψεις και πράξεις.

Είπαμε, χρειάζεται αυτοκριτική και δεσμευτικός προγραμματικός λόγος. Αλλοιώς στη Β' Εθνική.

ΥΓ. Αλήθεια, διαβάσατε το σχόλιό μου στο προηγούμενο ποστ ή πήγε άκλαφτο.

Ανώνυμος είπε...

To αρθρο 24 δειχνει το δρομο και αποτελει ενδειξη οτι τιποτα δεν μπορει να περιμενει η Δημοκρατια απο προτασεις τη κυβερνηση της αβελτηριας.Θα ελεγα οτι παρα το οτι το αρθρο 16 βαζει καποιους περιορισμους στη διακινηση της γνωσης, καλο θα ηταν η Δημοκρατικη Παραταξη να οδηγησει σε κατευθυνση οπου η αναθεωρηση του να φερει αναβαθμιση συνολικα στη παιδεια(μη κερδοκοσπικα ιδρυματα,θεσμοθετηση δαπανων στο προυπολογισμό για τη εκπαιδευση και τη ερευνα τουλαχιστο στο Μ.Ο. της Ευρωζώνης κλπ).Πρεπει να περάσει το μυνημα στη κοινωνία οτι για τα θεματα παιδειας το ΠαΣοΚ ειναι ο εγγυητής με σκόπευση στο μέλλον.

harrygrath είπε...

Στοιχειωδης ...θεσμικη ευγενεια,οπως θα 'λεγε & ο ιδιος ο Βεν.,επιβαλλουν τη τακτικη συμμετοχη του στο μπλογκ,ας πουμε 2 φορες/εβδομαδα. Ακομα & σε φορτο εργασιας ή ταξιδι,υπαρχουν τα φορητα πισι & το ασυρματο ιντερνετ.

cyberdustz είπε...

Δεν πας να τα πεις καλύτερα αυτά εις του Δήμου το βλόγιον? Μόνον αυτός είναι σε θέση να σε καταλάβει και ασπάζεται πλήρως και ολοκληρωτικά αυτές τις μεγάλες αλήθειες που εμετάς συνέχεια. Σαν να του έλειψες τελευταία και σε πεθύμησε.

DimitrizZzZz είπε...

Νομίζω οτι όπως πολλά πράγματα έτσι και το δάσος αντιμετωπίζεται με καταστροφικούς περιορισμούς από τους νόμους που οδηγούν σε καταστροφικές λύσεις (εμπρησμούς) από τους ιδιοκτήτες. Αν κάποιος δεν καλλιεργήσει το χωράφι του σε πολλές περιπτώσεις καταλήγει να χαρακτηρίζεται δάσος και ο ιδιοκτήτης του μπορεί μόνο να το κοιτάει.
Θα μπορούσε να δίνεται μία διέξοδος πνοής από τον νόμο,για παράδειγμα: μπορείς να κψεις το Χ δέντρο που δεν σου αποφέρει τίποτα αν φυτέψεις το Ψ που βγάζει καρπούς, ή κάποια άλλη πέραν της εύκολης απαγόρευσης.

Ανώνυμος είπε...

Όσα έχουν κατακτηθεί, και αυτή τη στιγμή θεωρούνται δεδομένα, κινδυνεύουμε πάλι να τα χάσουμε. Όπως η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, όπως η ίδια η δημοκρατία....

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλε λυπάμαι που η ΝΔ παίζει χωρίς αντίπαλο......

Αρχαίος είπε...

Harry αν δεν το κατάλαβες το post αναφέρεται στο περιβάλλον.

Όταν πάψεις να βάζεις φασιστικά ταμπέλες στους ανθρώπους το συζητάμε για την καταγωγή μας.

Αλήθεια γιατί έφυγες απο το blog του Ν.Δ εκεί μπορεί να συζητήσουμε για την καταγωγή των γάτων που έχει ο Ν.Δ. Πιστεύω ότι μερικοί απο αυτούς είναι αλβανικής καταγωγής άλλοι είναι τουρκόσποροι και κανένας δεν προέρχεται απο την αρχαία Αθήνα.

Σοβάρα τώρα στο θέμα μας
Έχω διαφορετική άποψη για τον Δέγλερη. Προφανώς τα μέτρα αυτά δεν απέδωσαν και δεν χρειαζόμαστε αποδείξεις αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας.
Αφού υπάρχει οικιστική ανάγκη θα γίνουν παραονομίες (αφού έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να ελεγθούν). θα πρέπει ανμπορεί κάθε ένας να κτίζει όπου θέλει εφόσον έχει ιδιοκτησία με ειδικούς όρους. Η απαγόρευση δεν οδηγεί πουθενά το είδαμε - ολόκλητρες πόλεις αυθαίρετες-. Επίσης σχεδόν κάθε χαράδρα έχει καταντήσει σκουπιδότοπος αλλά μόλις πάνε να φτιάξουν ένα εργοστάσιο τότε όλοι ξεσηκώνονται γιατί "καταστρέφεται ένας ιστορικός χώρος με απαράμιλη ομορφία" και έρχεται (ερχόταν) ο Δέγλερης και τους δικαίωνε. Αποτέλεσμα τα βλέπουμε 10% επίσημη ανεργία.
Έτσι έγινε με την επένδυση για την παραγωγή Χρυσού στην Χαλκιδική και για το εργοστάσιο επεξεργασίας τοξικών αποβλήτων που θα γινότανε στη Στερεά Ελλάδα.
Το τελευταίο έχει και περισσοτερο ίσως ενδιαφέρον γιατί το εργοστάσιο αυτό θα επεξεργαζόταν μεταξύ άλλων 100.000 τόνους Ελληνικά τοξικά απόβλητα το χρόνο. Σκεφτόσαστε μήπως τι γίνονται τώρα τα τοξικά απόβλητα; Ποιά λύση σας έρχεται στο μυαλό;

Ανώνυμος είπε...

ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη που θα αναφερθώ σε θέμα διάφορο από αυτό που έχετε θέσει. Όχι πως εξαντλήσαμε το ζήτημα του περιβάλλοντος αλλά καθώς μεθαύριο, Τετάρτη, θα συζητήσετε, μεταξύ άλλων, το άρθρο 57 περί ασυμβιβάστου, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτό; Η θέση σας κ. Υπουργέ, είναι γνωστή από διάφορες δημοσιεύσεις. Όμως προξενεί εντύπωση το ότι δεν διατίθεστε να δώσετε άλλη μάχη. Η σιωπή που επικρατεί είναι μάλλον ένοχη.
Προσωπικά μου προξενεί λύπη και τρόμο ότι σύσσωμο το κοινοβούλιο συναινεί στην άρση του απόλυτου ασυμβιβάστου. Εγώ, ως κοινός θνητός και ως κοινός επαγγελματίας, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα μπορούσα να εργάζομαι σε δύο δουλειές με ίσες και εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις και αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα. Αφενός, το να είσαι βουλευτής από όσο γνωρίζω δεν είναι πάρεργο αλλά η ανώτατη των εργασιών, και αφετέρου, το ίδιο ισχύει και για τον γιατρό.
Ευφυώς είχε αποπειραθεί η βουλή να ψηφίσει νόμο (εκτελεστικό νόμο του άρθρου 57)σύμφωνα με το οποίο η αποζημίωση του απερχόμενου βουλευτή θα ήταν υπέρ του δέοντος υψηλή. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε η παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης. Αποτέλεσμα: τώρα όλοι είναι κατά του ασυμβιβάστου δίχως όμως να γνωρίζουν σε τι συνίσταται αυτό.
Προφανώς και η άρση του ασυμβιβάστου σας ωφελεί οικονομικά γιαυτό και είναι προς τιμήν σας το ότι δώσατε μάχες για την επικράτηση αυτού. Κατά πως φαίνεται όμως για τους λοιπούς 299 η ηθική και άρα το συλλογικό συμφέρον ωχριά έναντι του ατομικού συμφέροντος. Λυπάμαι. Και περισσότερο λυπάμαι για την τροπή που έχει πάρει το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια.
Αν δεν απατώμαι σε καμιά σοβαρή δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι κάποιος και βουλευτής και ενεργός δικηγόρος, γιατρός, κ.α

evenizelos είπε...

Gia harrygreco

Υποθέτω ότι εσείς έχετε αρχαιοελληνική καταγωγή. Προσευχηθείτε επομένως στους Δώδεκα Θεούς του Ολύμπου να βάλουν το χέρι τους μήπως και σωθούμε.

evenizelos είπε...

Για τον Ναυαγό

Κρατώ την πρόταση για την σύνδεση φορολογίας και περιβαλλοντικής πολιτικής. Θα προσπαθήσω να την επεξεργαστώ.

evenizelos είπε...

Δημήτρη "Ταξιδευτή"

Κρατώ ιδιαίτερα την παρατήρηση της προτελευταίας παραγράφου: Τα όσα μπορούν και πρέπει να κάνουν σε τοπικό επίπεδο οι ΟΤΑ.

karagiannisa είπε...

κ. Βενιζέλε

Έχω αρκετό καιρό να επικοινωνήσω μαζί σας, καλή χρονιά. Αιτία της σημερινής μου επικοινωνίας είναι η δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας στις 21/01/2007 και η οποία αναφέρει ότι το 57% πιστεύει πλέον ότι οι κάμερες προστατεύουν, παρά παραβιάζουν τα πολιτικά δικαιώματα. Επίσης αναφέρει ότι, το 61% των πολιτών συμφωνούν με την τηλεοπτική αστυνόμευση του δημόσιου χώρου. Οι παραπάνω αναφορές είναι κατά την άποψη μου ανησυχητικές, μην ξεχνάμε και το Ναζιστικό κόμμα στη προπολεμική Γερμανία εκλέχθηκε.
Παρακαλώ για το σχόλιο σας.

Υ/Γ: Μήπως οδηγούμαστε, με την ΄΄συναίνεση΄΄ μας, στον ολοκληρωτικό έλεγχο.

evenizelos είπε...

Για τον γκιώνη

Αρχίζω από το τελευταίο περί συνεταιρισμών. Λέω το ακριβώς αντίστροφο από αυτό που καταλάβατε. Εάν υπάρχει κάποιος συνεταιρισμός που διαθέτει έκταση που δεν είναι δασική, σε περιοχή στην οποία είναι νόμιμη η δόμηση, τότε η νομοθεσία υπό τον έλεγχο της δικαιοσύνης, μπορεί να δώσει κάποια λύση. Δυστυχώς όμως στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι συνεταιρισμοί διαθέτουν δασικές εκτάσεις που ευτυχώς προστατεύονται ρητά από το Σύνταγμα. Τώρα γενικότερα ως προς την περιβαλλοντική πολιτική (εκπομπές διοξειδίου και άλλων ρύπων, ενεργειακή πολιτική, χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία) έγιναν ορισμένα βήματα, αλλά και εγώ θα ήθελα να έχουν γίνει πολύ περισσότερα. Συμφωνώ συνεπώς μαζί σας ότι για το ΠΑΣΟΚ η οικολογική διάσταση πρέπει να είναι κεντρικό σημείο της πολιτικής του φυσιογνωμίας.

evenizelos είπε...

Μικρές Αλήθειες
Πράγματι, στο επίκεντρο της πολιτικής, άρα και της πολιτικής ευθύνης βρίσκεται πάντα ο πολίτης Τώρα επί της ουσίας: Η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια άνοιξε με παρέμβαση άλλου φίλου και αναμένονται σχόλια. Ως προς τις άλλες όψεις της ενεργειακής πολιτικής σημειώνω πολύ συνοπτικά: α)Ν διευκολύνουμε την επέκταση των ΑΠΕ, όπου και όσο μπορούμε. Το πρόβλημα εδώ είναι τα κενά της πολιτικής γης και τους εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού, ιδίως ως προς τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων. β)Να επεκταθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η χρήση του φυσικού αερίου και τα δίκτυα των αγωγών (φυσικού αερίου σε όλες τις βιώσιμες εκδοχές τους)γ)Να προσανατολιστεί ο ΓΟΚ πολύ πιο έντονα και σοβαρά στα ενεργειακά έξυπνα κτήρια με στόχο τη μέιωση της μη ορθολογικής κατανάλωσης ενέργειας (βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι η υποεκτίμηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα οδηγεί πολλές φορές σε στατιστικά αντιφατικά συμπεράσματα ότι έχουμε κατανάλωση ενέργειας ανά μονάδα ΑΕΠ πολύ μεγαλύτερη από ότι άλλες χώρεδς, μόνον που ενδεχομένως το ΑΕΠ είναι πολύ μεγαλύτερο και άρα το πρόβλημα δεν βρίσκεται στον αριθμητή, αλλά στον παρονομαστή του κλάσματος). Αυτά προς το παρόν. Θα συνεχίσουμε.

harrygrath είπε...

Σας εκανα μια σαφη ευγενικη ερωτηση,την οποια αποφυγατε με ειρωνεια η οποια υποδηλωνει αδυναμια., Το μπλογκ ειναι για τα δυσκολα. Εγω δεν ειμαι ( αρχαιος ) Ελληνας,ειμαι Γραικος / Greek,με καταγωγη αλβανικη - οπως το 60% των Γραικων -,μακεδονικη & βλαχικη. Τη δεχομαι & τη τιμω. Εσεις δεχεστε οτι ειστε Γραικος / Greek εβραικης καταγωγης ,οπως οι Σημιτης,Κοραχαης,Εβερτ - απο μανα,Κοραης,Σολωμος,Ελ. Βενιζελος,αγια Φιλοθεη Βενιζελου ή ισχυριζεστε οτι ειστε (αρχαιος ) Ελληνας / Hellenic ?

evenizelos είπε...

Για τον proinos

Παρά τα προβλήματα, τα λάθη και την αυτοκριτική την περίοδο 1981-1989 και 1994-2004 διαμόρφωσαν την υποδομή και την εικόνα μίας συγχρονης ευρωπαϊκής Ελλάδας. Ναι, δημιουργήθηκαν νέες ανισότητες, ναι, έπρεπε να είναι πιο σαφή τα αποτελέσματα σε διάφορους τομείς και να έχει θεωρήσει ο πολίτης ότι όλα όσα έγιναν τον αφορούν περοσωπικά . Άλλο όμως αυτό και άλλο η ισοπέδωση των επιτευγμάτων αυτών που στο κάτω κάτω είναι επιτεύγματα της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας και όχι των τότε κυβερνήσεων. Κυρίως όμως πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι στην πολιτική πράξη οι δυσκολίες που αναφύονται καθημερινά είναι τεράστιες ακόμη και για το πιο απλό και αυτονόητο πράγμα.

evenizelos είπε...

Για SG

Γνωρίζω πολύ καλά ότι ο χρησιμοποιούμενος δείκτης είναι η ρύπανση ανά μονάδα ΑΕΠ. Αυτή είναι όμως μία οικουμενικά άδικη και δυτικοκεντρική προσέγγιση που οδηγεί σε ανακύκλωση των προβλημάτων. Αν δούμε τη ρύπανση ανά κάτοικο έχουμε μία πιο δίκαιη εικόνα σε σχέση με τις προοπτικές ανάπτυξης χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία. Ας κρατήσουμε τα όσα μας λέτε για τις αρνητικές επιδόσεις της Ελλάδος σε σχέση με άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως η σύγκριση με χώρες - χρήστριες πυρηνικής ενέργειας είναι κάπως άδικη. Συμφωνώ βεβαίως και με την τελευταία παρατήρηση σας για "έξυπνους" και εφαρμόσιμους νόμους σε αντίθεση με τους αυστηρούς, αλλά ανεφάρμοστους, εφόσον είναι πράγματι ανεφάρμοστοι.

Ανώνυμος είπε...

Κ. Βενιζέλε παρακαλώ να μου επιτρέψετε να σας κάνω μια ερώτηση σχετικά με το άσυλο των πανεπιστημίων, παρ όλο που δεν έχει σχέση με το συγκεκριμένο θέμα.
Το όλο ζήτημα με έχει προβληματίσει πολύ γιατί από την μία γίνονται "εγκληματικές" πράξεις κι απο την άλλη ανήκει στα δικαιώματα που κατακτήσαμε μέσα από αγώνες....
Θάθελα λοιπόν να μου πείτε τη γνώμη σας.
Ευχαριστώ

S G είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
S G είπε...

"Βεβαίως η σύγκριση με χώρες - χρήστριες πυρηνικής ενέργειας είναι κάπως άδικη."

πολλες ευρωπαϊκες χωρες δεν εχουν πυρηνικη ενεργεια. Το προβλημα της Ελλαδας εξαλλου δεν ειναι η πυρνηικη ενεργεια αλλα τρια, τεσσερα απλα προβληματα.

α) λιγνιτης.
το χειροτερο καυσιμο στην Ευρωπη που μετα μανιας επιδοτουμε και καιμε

β) ΙΧ και θερμανσεις κτιριων

μια αναπτυξη των μεσων σταθερης τροχιας, της τηλεθερμανσης, μαζι με αστικα διοδικα, σοβαρους ελεγχους ΚΤΕΟ και θερμανσεων, σωστη τιμολογηση του ρευματος (ειναι γνωστο οτι οι τιμες πρεπει να ανεβουν) και επιτελους πετρελαιοκινηση στην Αθηνα (τα ντιζελ καινε και ρυπαινουν λιγοτερο πια) θα μπορουσαν νομιζω να κανουν θαυματα.

"[η ρυπανση ανα μοναδα ΑΕΠ] είναι όμως μία οικουμενικά άδικη και δυτικοκεντρική προσέγγιση που οδηγεί σε ανακύκλωση των προβλημάτων."

γιατι αδικη? οταν η Γερμανια παραγει προϊοντα για την μιση Ευρωπη δεν μπορει να κατηγορειται οτι ρυπαινει μονο για τον εαυτο της! Η Ελλαδα εισαγει τεραστια ποσοτητητα βιομηχανικων προϊοντων (να μην πω για την Ινδια). Η μετρηση ρυπανσης ανα μοναδα ΑΕΠ ειναι γενικα πιο δικαιη απο ρυπανση ανα κατοικο γιατι ειναι ενα τεστ για το πως θα ειναι ο κοσμος οταν συγκλινουν οικονομικα οι αναπτυσσομενες χωρες. Ενα καλυτερο τεστ ειναι να δουμε ποσο ρυπαιναν οι δυτικες χωρες σε παρομοιο σταδιο αναπτυξης, αν και οι σημερινες τεχνολογιες που ανεπτυξε η Δυση επιτρεπουν σε πολλες αναπτυσσομενος χωρες να ειναι αρκετα πιο καθαρες. Παρολαυτα ας πουμε, η Κινα ηδη εχει τρομερα μολυσμενη ατμοσφαρια (στο Πεκινο για την Ολυμπιαδα θα κλεισουν παροδικα πολλα εργοστασια για να αναπνεουν οι επισκεπτες!!)

"Συμφωνώ βεβαίως και με την τελευταία παρατήρηση σας για "έξυπνους" και εφαρμόσιμους νόμους σε αντίθεση με τους αυστηρούς, αλλά ανεφάρμοστους, εφόσον είναι πράγματι ανεφάρμοστοι."

χαιρομαι. αναρωτιεμαι λοιπον πως θα κρινατε μερικους νομους που προωθησατε ο ιδιος! Πρακτικα ανεφαρμοστος δεν σημαινει βεβαια μη εφαρμοσιμος με οποιοδηποτε κοστος. Αημαινει οτι αν εφαρμοστει θα προκαλεσει απλα πολυ μεγαλα προβληματα. Συχνα στην Ελλαδα μαλιστα ενας μη εφαρμοσιμος νομος προκαλει και διαφθορα (πχ η πολυ αργη ενταξη περιοχων σε σχεδια πολεως δημιουργει τρομερη διαφθορα και αυθαιρεσια).

Ανώνυμος είπε...

Ένας πολιτικός με πραγματικό ταλέντο στον χειρισμό του προφορικού και γραπτού λόγου πιστεύω θα έπρεπε να δομεί κάθε κείμενο ή ομιλία του σε 2 μέρη: α) συμπεράσματα και β) ανάλυση ή επεξήγηση αυτών(ομιλία όσων ωρών επιθυμεί ή κείμενο με όσες σελίδες θέλει). Η εν πάσει περιπτώσει να είναι πιο λακωνικός για να μην κουράζει...

evenizelos είπε...

Σχολιαστή

Είμαι - όπως είδατε - πολύ αυστηρός στην κριτική και την αυτοκριτική μου για την περιβαλλοντική πολιτική της δικής μας περιόδου. Σε όλα τα σημεία που αναφέρεσθε έπρεπε να έχουμε κάνει περισσότερα ή διαφορετικά πράγματα. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο σκέπτομαι γύρω από τα θέματα αυτά, το γνωρίζετε.Θα επανέλθω σύντομα με λεπτομέρειες μέσω του προγραμματικού μου site.

evenizelos είπε...

Γεράσιμε,

πράγματι, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο χωρίς δημοκρατική επαγρύπνηση.

evenizelos είπε...

Dimitrizzz

Η ισχύουσα τώρα ρύθμιση για τους διασωθέντες αγρούς επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να επικαλεσθεί αεροφωτογραφίες του 1960 ή του 1945 για να αποδέιξει ότι πρόκειται για αγροτική γη.

evenizelos είπε...

Για μαραμένα σύκα

Πράγματι οι νοοτροπίες και οι συμπεριφορές όπως και οι βασικές οικονομικές σχέσεις υπονομεύουν πολύ συχνά το Σύνταγμα.

evenizelos είπε...

Για Τάκη Αλεβαντή,

Υποχρέωση εφαρμογής του Συντάγματος δεν έχει μόνον ο νομοθέτης και η διοίκηση, αλλά και η δικαιοσύνη και η κοινωνία των πολιτών μέσα από τις πιέσεις που ασκεί. Γι΄αυτό έχει σημασία η συγκέντρωση των ατομικών δικαιωμάτων στην προστασία του περιβάλλοντος.

evenizelos είπε...

Για Karagiannisa

Ευτυχώς τα ατομικά δικαιώματα δεν εξαρτώνται από τη βούληση της πλειοψηφίας. Γι΄αυτό το πολίτευμα μας δεν είναι μόνον δημοκρατικό, αλλά και δικαιοκρατικό. Αλλωστε ιστορικά τα συνταγματικά δικαιώματα γεννήθηκαν για τη προστασία της μειοψηφίας, ακόμη και του ενός μεμονωμένου ατόμου.
Η κοινή γνώμη βέβαια πρέπει να ενημερώνεται και όχι να διαμορφώνεται.

harrygrath είπε...

Να περιμενω απαντηση για την εθνικη σας ταυτοτητα ή δεν μπορειτε στα δυσκολα ?

cyberdustz είπε...

Harry mlka, na mhn perim;eneis. Afoy soy ap;anthse saf;estata, giat;i epim;eneiw me tiw neonazistik;ew fasistik;ew glvssik;es arlo;ympew?

evenizelos είπε...

Gia eric

Όπως γνωρίζετε θεωρώ αυτονόητο το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών. Είναι αδιανόητο οι υπουργοί, οι υφυπουργοί, οι βουλευτές που ήταν δημόσιοι υπάλληλοι ή λειτουργοί ή υπάλληλοι επιχειρήσεων με οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή με το δημόσιο, να έχουν εδώ και δεκαετίες ασυμβίβαστο και να μας ενοχλεί η επέκταση του στους υπόλοιπους βουλευτές. Ο βουλευτής πρέπει να διαμορφώνει την κοινωνική, επιστημονική και επαγγελματική του οντότητα, πριν εκλεγεί, αλλά μόλις εκλεγεί οφείλει να αφοσιώνεται στα καθήκοντα του χωρίς περισπάσεις και εξαρτήσεις. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν προβλέπεται συνταγματικά το απόλυτο ασυμβίβαστο, ισχύουν όμως αυστηροί κανόνες δεοντολογίας και αυστηρές κοινοβουλευτικές πρακτικές. Δυστυχώς το επαγγελματικό ασυμβίβαστο υπονομεύθηκε επικοινωνιακά με επίμονο και συστηματικό τρόπο. Γι΄αυτό έχω πει ότι τώρα πρέπει να ισχύσει η αρχή της συνταγματικής "χαιρεκακίας". Όποιος δεν θέλει να ελέγχεται από το εκλογοδικείο, θα ελέγχεται από τα τηλεδικεία. Κανένας νόμος δεν απαγορεύει στον βουλευτή να οδηγεί. Αν γίνει όμως υπαίτιος τροχαίου ατυχήματος, το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο. Τηρουμένων των αναλογιών το ίδιο θα συμβεί τώρα με την επαναφορά της περιορισμένης επαγγελματικής δραστηριότητας. Τις λύσεις τελικά τις δίνει η πράξη και οι πρακτικές. Το επαγγελματικό ασυμβίβαστο δεν είναι προσωπική μου πρωτοβουλία. Το εισηγήθηκαν στην προηγούμενη αναθεωρητική Βουλή και το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. και το υπερψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών. Ας αναλάβουν συνεπώς όλοι την ευθύνη τους.

evenizelos είπε...

Gia gat

Πράγματι αυτό πρέπει να είναι το ΠΑΣΟΚ. Ο πειστικός και αξιόπιστος εγγυητής της αναβαθμισμένης παιδείας που λειτουργεί ως κοινωνικό αγαθό με άξονα το δημόσιο εκαπιδευτικό σύστημα και το δημόσιο πανεπιστήμιο.

harrygrath είπε...

Σας εκανα μια ερωτηση,σοβαρα & ευγενικα. Δεν αναπαρηγαγα τη φημη οτι το πραγματικο σας επωνυμο ειναι αλλο,σαφως δηλωτικο αλλης εθνικης καταγωγης. Απο αγενεια δεν απαντατε & κανατε ειρωνικο σχολιο. Εχετε παρεξηγησει τα πραγματα. Εγω,εμεις,ο λαος,ειμαστε ο εργοδοτης σας & εσεις ο υπαλληλος μας. Σας αμοιβουμε πλουσιοπαροχα,με 100 χιλ/ χρονο,για να μας υπηρετειτε. Εσεις προσφερθηκατε εθελοντικα & συμπεριλαβατε στις υπηρεσιες σας να απαντατε στο μπλογκ. Σας ψηφιζουμε,σας πληρωνουμε,εξαρταστε απο εμας,υπαρχετε χαρη σε μας . Στην Αγγλια σας αποκαλουν obedient servants. Λογω φιλελευθερισμου δεν ζηταω obedience,θελω service,για το οποιο σας εχω πληρωσει. Ειστε υποχρεωμενος να με εξυπηρετειτε. Σας ρωταω λοιπον & περιμενω απαντηση,ανευ υπεκφυγης & ειρωνικου λογου. Το επωνυμο Μπεν Ζελον ειναι εβραικο. Ειστε Εβραιογραικος,jew-greek,με εβραικο αιμα,με εθνικοτητα Γραικος / Greek,απο το εβραικο γενος Ben Zelon ?
Η ειστε Ελληνας /Hellinas,με αιμα ελληνικο,με εθνικοτητα Hellenic,απο το γενος των αρχαιων Ελληνων,ανθους της Αρειας φυλης,οπότε με την ιδεολογια σας ,του Δικαιου του Αιματος ( jus sanguis) ,επικαλειστε κληρονομικο δικαιωμα στους ορους εθνικοτητα Μακεδονας / nationality : Macedonian, κρατος Μακεδονια / Macedonia & στα Βρετανικα Μαρμαρα ( Ελγινεια ) ?

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλε,
Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει έρθει στην βουλή το θέμα της απαλλαγής του λιγνίτη από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, δεδομένου του πόσο επιβλαβής είναι για το περιβάλλον. Απλά αναφέρω ότι οι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ ευθύνονται για το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας!
Θα ήθελα ακόμη να πω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος(προγράμματα ανακύκλωσης, καμπάνιες ενημέρωσης των δημοτών κ.α.)
Ακόμη γνωρίζω ότι στο εξωτερικό υπάρχουν κάδοι στους οποίους οι δημότες πριν αποθέσουν τα απορίμματά τους, τοποθετούν μία κάρτα στην οποία καταγράφεται ο όγκος των απορριμμάτων τους. Δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην χώρα μας αυτό και οι πολίτες που χρησιμοποιούν τους κάδους ανακύκλωσης να τυγχάνουν κάποιας φορολογικής ελάφρυνσης;
Επίσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω πως κρίνετε την ιδέα ίδρυσης υπουργείου περιβάλλοντος.
Τέλος, όσο κοινότοπο και αν ακούγεται το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος άπτεται της καλλιέργειας της περιβαλλοντικής συνείδησης του πολίτη και σε αυτό, θα έπρεπε να βοηθά και το σχολείο με την διδασκαλία μαθήματος πειβαλλοντικής αγωγής, καθώς και με άλλες πρωτοβουλίες όπως συμετοχή σε δενδροφυτεύσεις, καθαρισμό ακτών κ.α.
Κώστας Μούρκος

evenizelos είπε...

Για Harrygreco

Ομολογώ. Αναλαμβάνω όλες τις συνέπειες που έχει το να λέγεσαι Βενιζέλος.

evenizelos είπε...

Για τον αμάκουα

Το πανεπιστημιακό άσυλο απορρέει από την αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων και είναι μία ιστορικά και εθυμικά διαμορφωμένη εγγύηση που περιβάλλει την ακαδημαϊκή ελευθερία: την ελευθερία της έρευνας και της διδασκαλίας. Στην Ελλάδα για πρώτη φορά ρυθμίστηκε ρητά με νόμο το πανεπιστημιακό άσυλο με το νόμο 1268/1982. Η ρύθμιση αυτή εμπεριέχει όλες τις αναγκαίες σταθμίσεις. Το άσυλο αίρεται μόνον με απόφαση των αρμοδίων πανεπιστημιακών οργάνων, όμως όταν συντρέχει περίπτωση αυτόφωρου κακουργήματος ή ακόμη και πλημμελήματος κατά της ζωής, η δημόσια αρχή μπορεί να επέμβει αυτεπάγγελτα χωρίς να απαιτείται άδεια των πανεπιστημιακών αρχών. Βέβαια απαιτείται αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές προκειμένου το άσυλο να επιτελεί τον ιστορικό / ακαδημαϊκό ρόλο χωρίς να μετατρέπεται σε άλλοθι για την απαξίωση και το σκόπιμο επικοινωνιακό διασυρμό του δημοσίου πανεπιστημίου. Περιττεύει να πω ότι αν κάποτε ιδρυθούν στην Ελλάδα "μη κρατικά - μη κερδοσκοπικά" πανεπιστήμια και εφόσον αυτά θα είναι "πλήρως αυτοδιοικούμενα" θα πρέπει να περιβάλλονται με άσυλο. Το γνωρίζουν άραγε αυτό οι ενδιαφερόμενοι να ιδρύσουν "μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια";

Ανώνυμος είπε...

Για τη ρύπανση, περιβάλλον, κλπ.

Η όποια συζήτηση για το περιβάλλον, στην οποία η μία μεριά (της συζήτησης) έχει και άλλη ατζέντα είναι αδιέξοδη. Είναι παραλογισμός η όποια συζήτηση γαι τη γη να περιστρέφεται γύρω από το τι θα χτισθεί και να μη βγαίνει κανείς να κατεβάσει καντήλια (που λέει ο λόγος) στους αναξιοπαθούντες των οικοδομικών συνεταιρισμών.

Ο απόλυτος παραλογισμός όμως είναι στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως μαρτυρούν οι διαφημίσεις και πιστεύω όλοι έχουμε μια κάποια εμπειρία (άμεση ή από γνωστούς), έχουμε φθάσει να είναι φθηνότερη η θέρμανση χώρου με κλιματιστικές μονάδες, αντί πετρελαίου θέρμανσης. Ο παραλογισμός έγκειται στο ότι, ήδη έχει απωλεσθεί το 70% περίπου του θερμαντικού δυναμικού του καυσίμου (θερμογόνος δύναμη), κατά την παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Το φθηνό τιμολόγιο της ΔΕΗ δημιουργεί τον φαύλο κύκλο: περισσότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, μικρότερη απόδοση του (συναλλαγματοκτόνου) πρωτογενούς καυσίμου, αύξηση της ρύπανσης. Επί της ουσίας δηλαδή, επιδοτούμε τη ρύπανση και κάνουμε και τζίρο στη Fujitsu (παράδειγμα - δεν έχω τίποτε με τους ανθρώπους).

Οι πολιτικοί με το μανδύα της προστασίας των λαϊκών στρωμάτων καταφέρνουν να επιβαρύνουν το περιβάλλον, να αυξήσουν το κόστος της (μελλοντικής;) απορρύπανσης, και να διπλοπληρώνουμε συνάλλαγμα!

Είναι έγκλημα ο μη έλεγχος της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος με υποχρεωτική εικονική τιμολόγηση του προϊόντος της ΔΕΗ. Αφήστε που απαξιώνεται και η ΔΕΗ. Μήπως είναι κι αυτό στην ατζέντα;

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια στη ΝΔ για τη στάση της χθες στην Επιτροπή Αναθεώρησης στη Βουλή! Εύγε! Τα όσα διαδραματίστηκαν χθές, (μεταξύ των άλλων ο κ. Σταύρου είχε αρπάξει από το μανίκι τους διαφωνούντες βουλευτές και τους ζητούσε σε έντονο ύφος να αλλάξουν γνώμη) καταρρακώνουν το κύρος των θεσμών και της Βουλής ειδικότερα, δείχνει το πως αντιλαμβάνεται η ΝΔ τη δημοκρατία και τέλος φανερώνει την υποκρισία της. (Θυμίζω απλώς το πως ξεσηκώθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ όταν κάποιοι συνδικαλιστές του ΣΥΝ ανάρτησαν πανό στη Βουλή σχετικά με την πώληση του ΟΤΕ και μιλούσαν για άσέβεια προς τους θεσμούς. Για τα χθεσινά τι έχουν να πούν;)
Το ΠΑΣΟΚ μετά τα χθεσινά συνεχίζει να μιλά για υπερψήφιση του άρθρου 16;
Τελειώνοντας θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Βενιζέλο αν γνωρίζει γιατί οι βουλευτές του ΣΥΝ δεν καταψήφισαν την αναθεώρηση του άρθρου 24 και δήλωσαν απλά παρών (κάτι που μου έκανε αλγεινή εντύπωση)

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω ότι ο κ. Βενιζέλος άνοιξε ξεχωριστό topic σχετικάμε τα χθεσινά γεγονότα και για αυτό μεταφέρω εδώ το σχόλιο μου.

Συγχαρητηρια στη ΝΔ για τη στάση της χθες στην Επιτροπή Αναθεώρησης στη Βουλή! Εύγε! Τα όσα διαδραματίστηκαν χθές, (μεταξύ των άλλων ο κ. Σταύρου είχε αρπάξει από το μανίκι τους διαφωνούντες βουλευτές και τους ζητούσε σε έντονο ύφος να αλλάξουν γνώμη) καταρρακώνουν το κύρος των θεσμών και της Βουλής ειδικότερα, δείχνει το πως αντιλαμβάνεται η ΝΔ τη δημοκρατία και τέλος φανερώνει την υποκρισία της. (Θυμίζω απλώς το πως ξεσηκώθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ όταν κάποιοι συνδικαλιστές του ΣΥΝ ανάρτησαν πανό στη Βουλή σχετικά με την πώληση του ΟΤΕ και μιλούσαν για άσέβεια προς τους θεσμούς. Για τα χθεσινά τι έχουν να πούν;)
Το ΠΑΣΟΚ μετά τα χθεσινά συνεχίζει να μιλά για υπερψήφιση του άρθρου 16;
Τελειώνοντας θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Βενιζέλο αν γνωρίζει γιατί οι βουλευτές του ΣΥΝ δεν καταψήφισαν την αναθεώρηση του άρθρου 24 και δήλωσαν απλά παρών (κάτι που μου έκανε αλγεινή εντύπωση)

evenizelos είπε...

Για τον ανώνυμο

Πολύ χρήσιμες παρατηρήσεις. Επείγει η συζήτηση για τη διαμόρφωση μιας πιο ριζοσπαστικής και διορατικής ενεργειακής πολιτικής με βάση τις πρακτικές που έχουν εφαρμόσει με επιτυχία άλλες συγκρίσιμες με την Ελλάδα χώρες. Συγκεντρώνω σχετικά στοιχεία και κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη.

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι διαβάζοντας ότι ίσως κάποτε, κάποιοι πολιτικοί στραφούν στην ουσία των περιβαλλοντικών προβλημάτων και να αναλάβουν πολιτικό κόστος γι' αυτό. Εν προκειμένω, επιτρέψτε μου να είμαι σκεπτικιστής, όσον αφορά την κατάληξη της επιχείρησης συλλογής δεδομένων.

Προ δέκα περίπου ετών ο παραγωγός έκλεισε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 600 MW (αν θυμάμαι καλά τη δυναμικότητα)στην Καλιφόρνια, σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις. Με εκτεταμμένη δενδροφύτευση, αυστηρές προδιαγραφές στη θερμική συμπεριφορά δομικών υλικών και με μέτρα διαχείρισης της ζήτησης αιχμής, κατάφεραν να μειώσουν τη ζήτηση (κυρίως κλιματισμό!) και μπόρεσαν να βγάλουν έξω τη μονάδα ως μη αναγκαία. Αυτό το λένε Demand Side Management (DSM) Την ίδια περίοδο η ΔΕΗ επεχείρησε να εκπονήσει μελέτη DSM, βγήκε προκήρυξη για εκδήλωση ενδιαφέροντος και οι αρμόδιοι σύντροφοί σας στην κυβέρνηση το έπνιξαν (δεν έγινε ποτέ ο διαγωνισμός - ούτε η μελέτη βέβαια). Τι ψάχνεις να βρεις τώρα!

Όσον αφορά πληροφόρηση για το τι γίνεται αλλού, το μόνο εύκολο. Πολιτικό θάρρος και αποφασιστηκότητα υπάρχουν; Η τελευταία κυβέρνησή σας δεν έκανε απολύτως τίποτε για τη μεταφορά του Κυότο στην Ελλάδα. Ούτε κάν τις καταγραφές. Ημίμετρα και αποσιώπηση και η σημερινή κυβέρνηση.

Το σκεπτικιστής ήταν μάλλον ήπιο!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα κ Υπουργέ
Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να κάνουμε πλέον σαν Δημόσια Διοίκηση και τα οποία δεν γίνονται , δεν γινόταν και πιστεύω ότι δεν θα γίνουν αν και είναι τόσο απλά.
1)Για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να απολαύσουμε τους καρπούς της αναθεώρησης , όποιας και αν είναι αυτής θα πρέπει όλοι οι πολίτες να τηρούν το άρθρο 120 παράγραφος 4.
"Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων , που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με βία."
Και εξηγούμε , δεν εννοώ να κάνει ο κάθε ένας πολίτης συλλήψεις παραβατών - που κι αυτό να γινόταν δεν θα ήταν άδικο - αλλά να μπορεί να πάρει ένα τηλέφωνο σε μία γραμμή άμεσης δράσης και να κάνει μία ανώνυμη καταγγελία. Από εκεί και πέρα θα πρέπει αυτή η καταγγελία να μην "φιλτράρεται" καθόλου και να πάει ένα αρμόδιο όργανο να κάνει αυτοψία.Από την αυτοψία που θα γίνει θα κριθεί αν πρέπει να κυνηγήσουμε τον παραβάτη. Σαφέστατα το τμήμα αυτό θα πρέπει να είναι αδιάφθορο για να μπορέσει να κάνει σωστά την δουλειά του και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών .
2)Θα πρέπει επιτέλους να "ακούσουμε" λίγο περισσότερο οργανώσεις όπως η Greenpeace γιατί σίγουρα δεν θέλουν το κακό μας.
3)Θα πρέπει να μας γίνει συνείδηση η περιβαλλοντολογική προστασία και για να γίνει αυτό θα πρέπει να περάσει μέσα από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έχω μία κόρη στην τρίτη δημοτικού και σχεδόν δεν θα ήξερε τι σημαίνει περιβάλλον αν δεν της εξηγούσα εγώ κάποια πράγματα και τι πρέπει να προσέχει. Το ίδιο ισχύει και στις προηγούμενες γενιές απόδειξη το post του "μικρές αλήθειες"
Θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες του τι πρακτικά θα έπρεπε να γίνει , δεν θα το κάνω γιατί θα σας κουράσω .
Είμαι σίγουρος ότι καταλάβατε το πνεύμα και τις ανησυχίες μου .
Είναι λοιπόν καιρός να κάνετε κάτι σαν Βουλή των Ελλήνων και όχι σαν κυβέρνηση γιατί από εκεί θα πρέπει να εξυπηρετήσετε και άλλα συμφέροντα.

gamgre

ΥΓ1:Συγχαρητήρια για το blog αλλά ίσως θα πρέπει να ξεκινήσετε και θέματα που θα τα βρούμε μπροστά μας αργότερα π.χ. ασφαλιστικό .
ΥΓ2:Όχι ότι η σημερινή Κυβέρνηση θα κάνει κάτι καλύτερο από το να εξυπηρετήσει συμφέροντα .

evenizelos είπε...

Για τον ανώνυμο

Δεν είμαι και εγώ καθόλου ευχαριστημένος για τις επι8δόσεις μας ως προς το Κυότο. Αυτό που γράφετε για το DSM και τη ΔΕΗ θα το διερευνήσω.

evenizelos είπε...

Για τον ανώνυμο /ασφαλιστικό

Καταλαβαίνω απολύτως το πνεύμα σας και συμφωνώ με τις προσεγγίσεις σας. Τα μεγάλα θέματα, όπως το ασφαλιστικό, τα παρουσιάζω στην ιστοσελίδα μου. Εδώ οι συζητήσεις είναι πιο επίκαιρες και άμεσες. Φυσικά κατά διαστήματα ανοίγονται συζητήσεις για όλα τα θέματα. Θα έρθει συνεπώς και η σειρά του ασφαλιστικού για το οποίο έχουμε διατυπώσει στη Βουλή μία αναλυτική πρόταση εδώ και καιρό.

Kομνηνός είπε...

για ποιο περιβαλλον ομιλουμε?
διορθωστε με αν κανω λαθος αλλα εσεις δεν ειστε που δινετε ρευμα και νερο στα αυθαιρετα που καταπατουν τα δαση??εσεις δεν ειστε που καθε φορα που ρχονται εκλογες νομιμοποιειτε τεραστιες εκτασεις αυθαιρετων"για να μπει επιτελους μια ταξη"?

η μας δουλευετε η εγω ποσταρω σε blogg καποιου υπουργου της φιλανδιας που γνωριζει αψογα την ελληνικη...

evenizelos είπε...

Μακρυγιάννη
Η γενίκευση και η ισοπέδωση δεν βοηθούν τον πολιτικό διάλογο.
Σε ποιές νομιμοποιήσεις αυθαίρετων κτισμάτων αναφέρεσθε από το 1993 και μετά;

maxforeigner είπε...

Κύριε Βενιζέλε, τα προβλήματα της χώρας είναι πολλά, δεν είναι μόνο το περιβάλλον που πρέπει βέβαια να το προστατεύσουμε σαν τα μάτια μας. Τί να πρωτοαναφέρω? 1. Το πανεπιστημιακό άσυλο ? (με αφορμή του έγινε ο πανεπιστημιακός χώρος κέντρο διακίνησης ναρκωτικών...και, άν δεν κάνω λάθος, η ελευθερία που αναφέρεται στο σύνταγμα αφορά στην ελευθερία διακίνησης ιδεών και όχι ναρκωτικών...). 2. Την μεγάλη οικονομική ανισότητα ?(αλήθεια πώς μπορεί να ζήσει οικογένεια με 700 ή 800 Ε το μήνα?...ας μην αναφερθούμε στις συντάξεις...των 300Ε). 3. Την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου?(όπου, σε συνδυασμό με τον απαράδεκτο τρόπο που οδηγούμε... αφανίζεται μια κωμόπολη 2000 ανθρώπων κάθε χρόνο!!). 4. Την κάκιστη οργάνωση του κρατικού μηχανισμού-υπουργείων? (ότι είχε καταφέρει με πάρα πολλές δυσκολίες το ΠΑΣΟΚ μετά από 20 χρόνια προσπαθειών, το διέλυσε σε 3 χρόνια η νέα...διακυβέρνηση!!!) 5. Την ανεργία και τα μικρά μεροκάματα? Αλλά... "επιλήψει με ο χρόνος διηγούμενον"...

evenizelos είπε...

Mike
Προφανώς τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εστιάσουμε τώρα το ενδιαφέρον μας στο περιβάλλον, δηλαδή στην προϋπόθεση της ύπαρξης μας.

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ Ή ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ

(διάλογος)



Α' Εδώ το μέρος είναι ήσυχο και καθαρό.Έν' αεράκι απαλό φυσάει που χωρις να μας κρυώνει θα μας στεγνώσει τον ιδρώ από την ανηφόρα.Λέω φίλε μου λοιπόν,να κάτσουμε εδώ κι να ξεκουραστούμε.Κι ύστερα παίρνουμε την κατηφόρα για τα σπίτια μας.

Β' Καλή είναι η ιδέα σου.Αν και νομίζω μόνο το κορμί θα ξεκουράσουμε.Το πνεύμα θα βρούμε κάποια αιτία πάλι να το βάλουμε σε δουλειά.Ιδίως τώρα που,ανηφορίζοντας τόσην ώρα,αμίλητοι είμαστε,για να μην κάνουμε διπλή
την κούρασή μας.

Α' Οι αιτίες φίλε μου δε λείπουν.κάποιαν αφορμή θέλεις να πεις.

Β' Πράγματι,οι αφορμές ειν' ευκολότερο να μας δοθούνε.Κάθε μας σκεψη και πράξη,κάθε τι που βλέπουμε κι ακούμε,είναι αφορμή για μια συζήτηση που μόνο η κούραση ή κάποια ανάγκη μόνο μπορεί να σταματήσει.Κι αυτό που είπες πριν λίγο,είναι μια ωραία αφορμή ν' αρχίσουμε να συζητάμε για ένα θέμα που ξέρω πως οι γνώμες μας δεν ταιριάζουν πάνω σ' αυτό.

Α' Και σαν τι είπα;Είπα μόνο πως καλά θα κάναμε αν καθόμαστε εδώ να ξεκουράσουμε το σώμα μας και ν' απολαύσουμε τον καθαρόν αέρα και τα όσα γύρω μας χιλιόμορφα απλώνουν.

Β' Αφού μου λες πως αληθινά δεν πέρασε από το μυαλό σου καμμία σκέψη όταν τα 'λεγες αυτά,φίλε μου σε πιστεύω.Ας κάτσουμε λοιπόν να βλέπουμε και ν' ακούμε και να μυρίζουμε.Με όλες μας τις αισθήσεις ας χαρούμε τη γύρω φύση.Κι αν το μυαλό μου πονηρά εδούλεψε για λίγο,συχώρεσέ το.

Α' Τώρα που το σκέφτομαι ξέρω τι εννοείς.Το θέμα για το οποίο διαφωνούμε είναι η προστασία του περιβάλλοντος.Κι αυτό νομίζω ήρθε στο μυαλό σου όταν πριν λίγο μίλησα για το αεράκι και για το ήσυχο και καθαρό αυτό μέρος.

Β' Σωστά.Και δε νομίζεις πως είναι μια καλή ευκαιρία για συζήτηση πάνω στο θέμα;Όσο για μένα,θα 'ναι ιδανικό να συζητώ για κάτι που όλα γύρω μου όταν μιλώ θα είναι σύμμαχοί μου ακλόνητοι.

Α' Ας αρχίσουμε λοιπόν. αι θ' αρχίσω με τη δήλωση που έκανα πριν μέρες και που τόσο σε είχε πειράξει.Τη θυμάσαι;

Β' Και βέβαια τη θυμάμαι.Δεν ξεχνιούνται εύκολα τέτια λόγια,όταν μάλιστα λέγωνται από κάποιον που εκτιμώ τη γνώμη του και ξέρω πως σκέφτεται προτού πει κάτι.

Α' Σ' ευχαριστώ και για τα δυο που είπες.Όμως αν έτσι συμφωνείς μαζί μου,τότε δεν υπάρχει θέμα για συζήτηση.

Β' Εκτιμώ τη γνώμη σου,αυτό όμως δε σημαίνει πως πάντοτε συμφωνώ μ' αυτήν.Εκτός κι αν με πείσεις πως είναι σωστή.

Α' Αυτή λοιπόν ας είναι η κουβέντα μας.Αλλά για θύμισέ μου τι ακριβώς είπα.

Β' Είπες πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια μεγάλη ηλιθιότητα.

Α' Όχι,δεν είπα αυτό.Και ευτυχώς που σου έκανα την ερώτηση αυτή,γιατί αλλιώς θα κουβεντιάζαμε χωρίς να ξέρουμε για τι μιλάμε.Είπα πως όσοι κάνουν διαδηλώσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος είναι ηλίθιοι.Είπα ακόμα ότι όσοι αποφεύγουν να πετάξουν ένα κομμάτι χαρτί στο δρόμο,είναι κι αυτοί ηλίθιοι.Αυτό είπα.Το θυμάσαι τώρα;

Β' Δε βλέπω μεγάλη διαφορά από ό,τι είπα εγώ πως ειπες.Και επιμ'ενεις σ' αυτό;

Α' Και βέβαια επιμένω.Είχες δίκιο όταν είπες ότι σκέφτομαι πριν μιλήσω.

Β' Και γιατί λοιπόν είναι ηλίθιοι όσοι διαδηλώνουν εναντίον της μόλυνσης του περιβάλλοντος;Και γιατί είναι ηλίθιοι όσοι αποφεύγουν να πετάξουν ένα σκουπίδι στο δρόμο;

Α' Γιατί,απλούστατα,με αυτές τις ενέργειές τους δε βοηθάνε στην αποφυγή της μόλυνσης του περιβάλλοντος,αλλά αντίθετα τη μαγαλώνουν.

Β' ......


Α' Βλέπω πως δε μιλάς.Σε έπεισα λοιπόν τόσο γρήγορα;Ή αφαιρέθηκες;Πού είσαι;

Β' Προσπαθώ να καταλάβω αυτό που μόλις είπες.Πώς όποιος φροντίζει να μην πετάει σκουπίδια στο δρόμο,εκείνος μολύνει το περιβάλλον.Και πώς όποιος διαδηλώνει ενάντια ετη μόλυνση του περιβάλλοντος,εκείνος μολύνει με τον τρόπο αυτόν το περιβάλλον.Μα στο θεό σου,πώς μπορεί να λέγωνται αυτά τα πράγματα από ένα λογικόν άνθρωπο-γιατί για τέτιον σε ξέρω...

Α' Οι απαντήσεις μου σε αφήνπουν έκπληκτον λοιπόν,για να μεταχειριστώ ήπιαν έκφραση.Και εμποδίζουν τη συζήτηση γιατί απ' ό,τι βλέπω δεν μπορείς να συνέλθεις από αυτή την έκπληξη και να συζητήσεις σαν ήρεμος άνθρωπος.Τι θα 'λεγες ν' αφήσεις εμένα να κάνω τις ερωτήσεις;Δεν παραξενεύομαι με καμμιάν
απάντηση.Αν σε ρωτούσα "ο ήλιος γυρίζει γύρω από τη γη ή η γη γύρω από τον ήλιο;",κι εσύ μου απαντούσες "ο ήλιος γυρίζει γύρω από τη γη",ούτε τότε θα 'νιωθα έκπληξη.Θα προσπαθούσα μόνο να γνωρίσω τις σκέψεις που προηγήθηκαν για να φτάσεις σ' αυτό το συμπέρασμα.Κι αν κάπου έβλεπα πως έκανες λάθος θα σε
διόρθωνα.Αν πάλι έβλεπα ότι δεν είχες λάθος,τότε θα παραδεχόμουν κι εγώ πως ο ήλιος γυρίζει γύρω από τη γη και μάλιστα θα σου ήμουν ευγνώμων που μου έμαθες κάτι καινούργιο.
Λοιπόν τι λες;Να κάνω εγώ τις ερωτήσεις;

Β' Είναι το μόνο που βλέπω να μπορεί να γίνει.Γιατί την πρώτη μου ερώτηση βρέθηκα σε αδυναμία να τη δευτερώσω εποικοδομητικά για τη συζήτηση.Κι αλήθεια βιάζομαι να δω τι κρύβει αυτή σου η απάντηση.Άρχισε λοιπόν.

Α' Ας υποθέσουμε πως εσύ κι εγώ είμαστε οι μόνοι κάτοικοι της γης και πως καθένας μας έχει ένα κήπο από τον οποίο και ζει.Και ο κήπος αυτός είναι ο μόνος πόρος ζωής που έχουμε.Και ας υποθέσουμε πως ένα αυλάκι με νερό ποτίζει τον κάθε κήπο.Εγώ,γι να φτιάξω μια πισίνα και να κάνω άνετα το μπάνιο μου
εκεί,παίρνω το νερό σου στρίβοντας το αυλάκι του και σε στερώ από τη μόνη πηγή ζωής που έχεις.Ποια θα ήταν η αντίδρασή σου;

Β' Θα προσπαθούσα με κάθε τρόπο να πάρω πίσω το νερό που μου πήρες.

Α. Και με ποιον τρόπο θα το έκανες αυτό;

Β' Δεν ξέρω ακριβώς.Κάτι θα 'βρισκα.Όπως μπορούσα.

Α' Εδώ φίλε μου έχουμε ξεκάθαρα τα πράγματα.Έχεις εμένα που κλέβω το νερό σου.Τι θα κάνεις;

Β' Θα έρθω να σου πω ότι το νερό αυτό είναι δικο μου.Γιατί μπορεί κάτι να έπαθες και να μη το θυμάσαι.Και θα σου το ζητήσω πίσω,γιατί,θα σου εξηγήσω,από το νερό αυτό εξαρτάται η ζωή μου.

Α' Πολύ σωστά.Μια λογική και ευγενική ενέργεια.Λοιπόν εγώ,όταν μου τα πεις αυτά,σου απαντώ πως δε με νιάζει αν το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή σου,και σε διώχνω κακήν κακώς από το σπίτι μου.Τότε τι θα κάνεις;

Β' Θα πάρω μιαν αξίνα και θα προσπαθήσω να φέρω το νερό πάλι στον κήπο μου.

Α' Δεν υπάρχει άλλη αξίνα σε όλη τη γη.Και μονο μ' αυτην θα μπορούσες να κάνεις αυτό που είπες.

Β' Θα μεταχειριστώ κάποιον άλλο τρόπο.

Α' Ποιον;Πες μου συγκεκριμένα.

Β' Δεν ξέρω,,,

Α' Δεν προχωρεί έτσι η συζήτηση.Γι αυτό θα την βοηθήσω κάνοντάς σου μιαν ερώτηση:Αν εγώ που σου έχω πάρει το νερό,και ύστερα από τις αρνήσεις μου στις παραπάνω αιτήσεις σου,σου πω:"Άκουσε γείτονα τι πρέπει να κάνεις και μη στενοχωριέσαι.Θέλεις να ποτίσεις τον κήπο σου.Το καταλαβαίνω.Μπορώ να σε βοηθήσω να λύσεις το πρόβλημά σου.Ξέρεις τι θα πρέπει να κάνεις;Πρωι πρωι κάθε
μέρα θα τρως ένα αυγό για να 'χεις καθαρή φωνή,θα παίρνεις ένα πανώ που επάνω του θα έχεις γράψει με μεγάλα γράμματα "ΜΗΝ ΚΛΕΒΕΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ",και θα το στήσεις στην είσοδο του κήπου μου.Ύστερα θ' αρχίσεις να φωνάζεις:"Το νερό είναι η ζωή μου","Ο κήπος θέλει νερό","Όχι άλλη νεροκλοπή" και ό,τι άλλο παρόμοιο
σου κατεβαίνει στο κεφάλι.Ύστερα από αυτό,το νερό θα έρθει στον κήπο σου και πάλι." Αν λοιπόν εγώ σου πω αυτά συ θα με πιστέψεις και θα τα κάνεις;

Β' Όχι βέβαια.Ξέρω πως τίποτα δεν θα καταφέρω έτσι.

Α' Αν όμως τα έκανες δε θα μπορούσε όποιος σε έβλεπε να σε χαρακτηρίσει ηλίθιον;

Β' Και με όλο του το δίκιο μάλιστα.

Α' Και μήπως ο μόνος τρόπος που μένει είναι να εξουδετερώσεις το γείτονά σου ή να τον βγάλεις από τη μέση;

Β' Δε νομίζω ότι μένει άλλος τρόπος.Ή θα τον κάνω ανίκανον να με βλάψει ή..αν αυτό δΕν το μπορώ..που δεν το μπορώ...

Α' Ναι...τι;

Β' ...ή θα τον σκοτώσω.

Α' Μήπως έχεις δυσκολία να παραδεχτείς πως το νερό είναι στο παράδειγμά μου το περιβάλλον και ο γείτονάς σου αυτός που το μολύνει;

Β' Όχι,Ταιριάζουν όλα.

Α' Και ο ηλίθιος που κάθεται και φωνάζει μπροστά στον κήπο δεν είναι οι διαδηλωτές για την προστασία του περιβάλλοντος;

Β' Ναι,έχεις δίκιο,αυτοί είναι.

Α' Πείστηκες λοιπόν πως όταν έλεγα πως όσοι διαδηλώνουν ενάντια στη μόλυνση του περιβάλλοντος είναι ηλίθιοι;

Β' Απολύτως.Όμως ακόμα δεν κατάλαβα πώς,εκείνος που διαδηλώνει υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος εκτός που είναι ηλίθιος,μολύνει το περιβάλλον,και πώς εκείνος που δεν πετάει ένα χαρτί στο δρόμο μολύβει κι αυτός το περιβάλλον.

Α. Είναι πολύ απλό φίλε μου.
Και οι δυο κάνουν ό,τι τους έχει πει ο μολυντής να κάνουν.Αυτός που διαδηλώνει καταναλώνει το χρόνο του σε ενέργειες αναποτελεσματικές,που δεν του αφήνουν χρόνο για την πραγματική λύση του προβλήματος,το ξεπάστρεμα δηλαδή των μολυντών.Όσο για τον άλλο ηλίθιο που δεν πετάει το χαρτι του στο δρόμο,αυτός μολύνει το περιβάλλον γιατί κι αυτός βαυκαλίζεται με την ιδέα πως έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της μόλυνσης,με αποτέλεσμα να εφησυχάζει,ενώ το πρόβλημα μεγαλώνει αντί να μικραίνει.
κατάλαβες τώρα;

Β' Kατάλαβα και σ' ευχaριστώ.

Α' Tι λες,πηγαίνουμε;

Β' Πάμε!



...........................................................

ShareThis