Τετάρτη, Ιανουαρίου 10, 2007

Περίεργες κλιματολογικές συνθήκες...

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι καταθέσαμε χθες με τον Ανδρέα Λοβέρδο ερώτηση στη Βουλή απευθυνόμενη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ, σχετικά με τις επιπτώσεις από τις περίεργες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο καιρό.
Παραθέτω το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

"Οι περίεργες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν φέτος, κυρίως οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και η εντυπωσιακή μείωση των χιονοπτώσεων, προκαλούν αλυσιδωτές επιπτώσεις. Οι πιο σημαντικές από αυτές αφορούν:
Πρώτον, τα υδατικά αποθέματα και δεύτερον, την πιθανή αύξηση των πλημμυρών και των πυρκαγιών.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση οφείλει: Πρώτον, να συγκεντρώσει όλες τις αναγκαίες έγκυρες επιστημονικές πληροφορίες αξιοποιώντας το πανεπιστημιακό και ερευνητικό δυναμικό της χώρας σε συνεργασία με τα όργανα και τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των εμπλεκομένων διεθνών οργανισμών και, δεύτερον, να συντονίσει, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τα μέτρα πολιτικής προετοιμασίας ενόψει των συνθηκών που διαμορφώνονται.
Ερωτώνται συνεπώς οι κ. Υπουργοί
α) Τι ενέργειες έχουν ήδη κάνει ως προς τα θέματα αυτά;
β) Τι ενέργειες σκέπτονται να προγραμματίσουν για το αμέσως επόμενο διάστημα;"

70 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αφήστε που δεν καταλίσκουν πολύ πετρέλαιο θέρμανσης οι πολίτες και χάνουμε ένα φοβερό αντιπολιτευτικό όπλο! Πώς να ζητάς επίδομα θέρμανσης με 16 βαθμούς;

Ανώνυμος είπε...

Επειδή το άρθρο 16 και η κατάργησή του μου θύμισαν την παρακάτω ιστορία και επειδή το χιούμορ μπορεί πολλές φορές να είναι ισχυρός καταλύτης ...
Για την αντιγραφή Εμ. Ζαχ. ΟΡΦ.

Μάθημα ενόψει εξεταστικής

Είναι ένα κουνελάκι που χαίρεται τη ζωή του, έχει βγει έξω να ξεκουραστεί και όπως δεν πρόσεξε, πλησιάζει μια αλεπού και του ορμάει.
- Χα χα χα! Θα γίνεις ωραίο γεύμα!
- Δεν γίνεται να με φας! Οχι τώρα! Πρέπει να περιμένεις μερικές μέρες τουλάχιστον!
- Καλά, είσαι σοβαρός; Τώρα θα σε φάω!
- Μα σε λίγες μέρες τελειώνω τη διατριβή μου με τίτλο "Η Υπεροχή των Κουνελιών σε σχέση με τις Αλεπούδες και τους Λύκους"
- Α, δεν πας καλά, όλοι ξέρουν ότι τα κουνέλια δεν έχουν καμία τύχη απέναντι στις αλεπούδες!
- Ε, αν δεν πιστεύεις, έλα στη φωλιά μου να τη διαβάσεις και να πειστείς. Αν δεν πειστείς, να με φας. Πείθεται η αλεπού, πάει στη φωλιά του κουνελιού..... και δεν ξαναβγαίνει ποτέ...
Επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό, μόνο που ο κυνηγός αυτή τη φορά είναι ένας λύκος που καταφέρνει και στριμώχνει εύκολα το κουνέλι σε μια γωνιά (Οξιάς και Πλατάνου γωνία, στο Ανω Δάσος (όχι Χαϊδαρίου).
- Μμμμ, τι ζουμερό μεσημεριανό είσαι εσύ!
- Κάτσε, περίμενε, δεν μπορείς να με φας! Περίμενε μερικές μέρες!
- Ισως δεν πρέπει να σε φάω, φαίνεσαι πειραγμένος στο κεφάλι! Με δουλεύεις;
- Οχι, σε μερικές μέρες τελειώνω τη διατριβή μου "Η Υπεροχή των Κουνελιών σε σχέση με τις Αλεπούδες και τους Λύκους" και είναι κρίμα!
- Μα καλά, υπάρχουν εκτός από τρελές αγελάδες και τρελά κουνέλια; Ετοιμάσου, σου `ρχομαι!
- Περίμενε! Περίμενε! Αν δε με πιστεύεις, έλα στη φωλιά μου να τη διαβάσεις και να πειστείς. Αν δεν πειστείς, να με φας.
Οπως και οι πιο μικροί μας φίλοι έχουν καταλάβει τι θα γίνει παρακάτω, πάνε στη φωλιά του κουνελιού μπαίνουν μέσα και πάει ο λύκος, δεν ξαναβγήκε ποτέ...
Σε κάποια άλλη χαζοχαρούμενη στιγμή του κουνελιού, περνάει μια φίλη του κουνέλα.
- Τι νέα; Φαίνεσαι χαρούμενος!
- Καλά μωρέ, τέλειωσα τη διατριβή μου και ξελασκάρισα λίγο. Ηταν πολύ επιτυχημένη!
- Μπράβο! Τι θέμα είχε;
- "Η Υπεροχή των Κουνελιών σε σχέση με τις Αλεπούδες και τους Λύκους"!
- Εεεχμμμ.... είσαι σίγουρος; Δεν μου ακούγεται πολύ σωστό αυτό!
- Ναι σου λέω! Αν θες έλα να τη διαβάσεις!
Πηγαίνουν στη φωλιά του κουνελιού, κατεβαίνουν, ήταν λίγο ακατάστατα βέβαια, αλλά ήταν μια γεμάτη εβδομάδα με την παρουσίαση κι όλα αυτά, οπότε κατά σειρά εμφανίσεως βλέπει η κουνέλα ένα κρεβάτι άνω-κάτω, έναν υπολογιστή ταλαιπωρημένο, χαρτιά παντού, ένα σωρό από κόκκαλα αλεπούς, ένα σωρό από κόκκαλα λύκου και ένα θεόρατο χορτασμένο λιοντάρι!

Ηθικόν Δίδαγμα της ιστορίας:
Ο τίτλος του Διδακτορικού σου δεν έχει σημασία. Το αντικείμενο του Διδακτορικού σου δεν έχει σημασία. Η έρευνα στο Διδακτορικό σου δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ο Επιβλέπων Καθηγητής.

Ανώνυμος είπε...

Καλή κίνηση "αντιπερισπασμού"... αλλά υπάρχει και το άρθρο 16 του Συντάγματος...με τις γνωστές πλέον και σε σωστή κατεύθυνση διαφωνίες και διαφοροποιήσεις σας και όλων όσων αντιδρούν χωρίς δεσμεύσεις... Επιπλέον υπάρχει και το άρθρο 24 που η Νέα Δημοκρατία θέλει και αυτό να το αναθεωρήσει...Το ΠΑΣΟΚ και αριστερά δεν θέλουν να το αναθεωρήσουν! Αλήθεια θα γίνουν και για το θέμα αυτό καταλήψεις και πορείες; θα αναπτυχθεί και εδώ κίνημα...;
Σε αυτό το ζήτημα δεν χωράνε διασπάσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ, Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ), ΛΑΟΣ και οικολόγων κλπ. Η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση...και το κίνημα για το περιβάλλον θα έχει κερδίσει μια μάχη... Τον πόλεμο όμως λέτε να τον χάνουμε;

Ανώνυμος είπε...

Στο τέλος του 19ου αιώνα οι θεωρίες καταστροφής της εποχής πρόβλεπαν ότι με το ρυθμό που αυξάνεται ο αριθμός των αλόγων στις πόλεις της Αμερικής, ως το έτος 2000 όλοι θα είχαν πνιγεί μέσα στην αλογίσια κοπριά!

Σήμερα οι καταστροφολόγοι έχουν πεδίο δράσης το περιβάλλον και μας τρομάζουν με τις κλιματολογικές συνθήκες.

Εγώ πάντως τρομάζω περισσότερο όταν δύο συνταγματολόγοι της χώρας μας και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι μπλέκουν σε χωράφια που δεν γνωρίζουν!

Ανώνυμος είπε...

Μα η Ευρωπαική ένωση ήδη ασχολείται με το θέμα και η Fao εδώ και 15 χρόνια κάνει μελλέτες επάνω στο θέμα και ειδικά επάνω στο νερό και την έλλειψη αυτού στην περιοχή της ανατολικής μεσσογείου.Δεν ξέρω τι λένε οι μετρήσεις αλλά μέσα σε μία 10 ετία η στάθμη του νερού στην παραλία του χωριού μου ανέβηκε τόσο ώστε έφαγε πάνω απο 10 μέτρα αμουδιάς.

Ανώνυμος είπε...

ΥΓ.επιτέλους μικρά πόστ,ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

κατά την άποψη μου το σημαντικότερο προβλημα του 21 αιώνα με τις μικρότερες προσπάθειες απο τους ιθύνοντες για την επίλυση του αλλα και με μια κοινωνική απάθεια...
χρήστος λουτράδης

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους ένας πολιτικός πρώτης γραμμής ασχολείται με την πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα και που για κάποιο λόγο εμείς εδώ στην Ελλάδα είτε σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας είτε σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών επιμένουμε να αγνοούμε.
Ένα απο τα σημαντικά ταλέντα σας κ. Βενιζέλο είναι ότι είστε πραγματικά στην καρδιά των επίκαιρων ζητημάτων. Σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζα την ερώτηση σας στη Βουλή και την δημοσίευση αυτής στην ιστοσελίδα σας ως κίνηση αντιπερισπασμού. Εάν τα ΜΜΕ το καλύπτανε θα γνωρίζαμε ότι η πρόταση σας κατατέθηκε μία μέρα προτού ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πιο «φιλόδοξο σχέδιο», όπως το ονομάζει, προκείμενου να αποτραπούν οι ανεπανόρθωτες συνέπειες της αλλαγής του κλίματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα ανακοίνωσε δύο προτάσεις-στόχους:
(1)τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από την θερμοκρασία που επικρατούσε στην προ-βιομηχανική εποχή, (2) την μείωση της εκπομπής CO2 κατά 30% κάτω από τα επίπεδα που βρίσκονταν το 1990, μέχρι το έτος 2020. Επιπλέον η Ε.Ε. δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 20% μέχρι το 2020 σε επίπεδο κρατών-μελών. Καθώς το πρωτόκολλο του Κιότο εκπνέει το 2012 η πρωτοβουλία της Ε.Ε. είναι κρίσιμη.
Δεδομένου δε ότι εκκρεμούν δυο συναντήσεις κορυφής: των Υπουργών Περιβάλλοντος στις 20 Φλεβάρη και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 8&9 Μαρτίου, προκειμένου να εξετασθούν τα ζητήματα αυτά και να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από τα κράτη- μέλη, η ερώτηση του κ. Βενιζέλου κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική. Αλήθεια ποια είναι η θέση της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδος στο ζήτημα αυτό; Τι θα προτείνει και τι δύναται να υιοθετήσει; Επίσης τι γίνεται σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και ενημέρωσης του πολίτη;
Ο κ.Blair σήμερα λόγω της πίεσης της κοινής γνώμης δεσμεύτηκε να περιορίσει τις προσωπικές του αεροπορικές πτήσεις. Όσο ήσσονος σημασίας κι αν θεωρείται αυτό, η έκκληση αυτή είναι ενδεικτική της υψηλής ευαισθητοποίησης του Άγγλου πολίτη. Έκκληση που αν εκφράζονταν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό θα προκαλούσε μάλλον τον ειρωνικό σχολιασμό τόσο του ιδίου όσο και των ΜΜΕ.
Ελπίζω κ. Βενιζέλο να ασχοληθείτε με το ζήτημα αυτό με τον δυναμισμό και την επιμονή που σας διακρίνει και στα άλλα ζητήματα. Παρακαλώ ενημερώστε μας για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα αυτό, όχι σε επίπεδο πολιτικών διακηρύξεων αλλά σε επίπεδο συγκεκριμένων και αποτελεσματικών πρωτοβουλιών.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία η ερώτηση σας κ. Βενιζέλο, αν και σε λάθος στιγμή.Ίσως τελικά θα μας ενημερώσετε ποια η θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ η τελική;Θα δώσει λευκό χαρτί στην επόμενη κυβέρνηση πετυχαίνοντας πλειοψηφία +18 βουλευτών, θα το ελέγξετε ώστε να αναθεωρηθεί αλλά όχι με πλειοψηφία 151; Ή τελικά θα μπορέσει να περάσει η λαϊκή εντολή(που δεν εκφράζεται φυσικά από το ολιγαρχικό* μας σύστημα...) που αρνείται την αναθεώρηση του άρθρου.Αυτή η απόφαση εκφράστηκε στο ΠΑΣΟΚ και με την πρωτοβουλία για τις υπογραφές...Όμως αφού το θέσατε θα ήθελα να γνωρίζω φυσικά τι κάνει η κυβέρνηση της Ν.Δ για τις κλιματικές αλλαγές αφού τώρα αυτή είναι υπεύθυνη για το μέλλον της Ελλάδος αλλά επίσης θα ήθελα να με διαφωτίσετε με το έργο του ΠΑ.ΣΟ.Κ ως κυβέρνηση.
*δημοκρατία σε έναν απλοϊκό ορισμό είναι το πολίτευμα το οποίο αποφασίζει ο λαός για κάθε του θέμα.
εμείς από όσο ξέρω εκλέγουμε τους ολίγους τους οποίους αποφασίζουν...Άρα όχι ίσως αρχαιοελληνική ολιγαρχία...Αλλά ολιγαρχία

Ανώνυμος είπε...

@eric

"eric" είναι το nomme de plume του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου;

σχολιαστής είπε...

Αγαπητέ κ. Βενιζέλο

Το σχόλιο που ακολουθεί ας εκληφθεί ως συνεισφορά μου στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Εκει που το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει εντελώς την επαφή με την πραγματικότητα και ταυτόχρονα την ευκαιρία να συμμεριστεί το πρόβλημα εκατομμυρίων πολιτών, είναι το θέμα της ακρίβειας, και η συνεπαγόμενη καταστροφή χιλιάδων αγροτών. Αν δεν κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές στον τρόπο που ερμηνεύει την ακρίβεια θα πληρώσει «ακριβό» τίμημα.

Ποια είναι η πραγματικότητα. Ο αγρότης πουλάει τα προιόντα του φτηνά, μερικές φορές σε τιμή κόστους και το τελικό προιόν πωλείται πανάκριβα. Ένα παράδειγμα. Στην πατρίδα μου τη Μεσσηνία, πληρώνουν τα σταφύλια 15 λεπτά το κιλό. Η τιμή είναι κάτω από το κόστος παραγωγής. Η τιμή όμως που κυκλοφορεί το κρασί δεν έχει καμία σχέση με την «δωρεάν» πρώτη ύλη. Δεύτερο παράδειγμα. Αγοράζουν τα μήλα από τους παραγωγούς 25 με 30 λεπτά. Από αυτά το καθαρό κέρδος του παραγωγού είναι λιγότερο από 10 λεπτά. Τα ίδια μήλα πωλούνται στον καταναλωτή με 1.2 έως 2.0 ευρώ. Αν πάρουμε μια μέση τιμή 1.40 ευρώ, είναι 5 φορές μεγαλύτερη από την τιμή που εισπράττει ο αγρότης. Επίσης το κράτος εισπράττει 12 λεπτά φόρο. Σε απλά ελληνικά το κράτος εισπράττει ως φόρο μεγαλύτερο ποσό από το καθαρό κέρδος του αγρότη!!!!

Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα. Καταστρατηγείται κάθε έννοια προστασίας του πολίτη και παραβιάζεται βάναυσα το Σύνταγμα. Οι μεσάζοντες και το κράτος, με μια λογική μαυραγορίτη στερούν από αυτόν που παράγει το δικαίωμα να ζήσει αξιοπρεπώς και από τον καταναλωτή να αγοράσει τα προιόντα της Ελληνικής γής σε λογική τιμή. Για παράδειγμα οι μεσσήνιοι αγρότες (ενώ είναι σε μια ευλογημένη γή που δίνει ποιοτικότατα προιόντα) θα σταματήσουν να καλλιεργούν τα αμπέλια και τις σταφίδες τους. Δεν θα έχουν το κατάλληλο εισόδημα ώστε να μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, κάτι που οι δικοί μας γονείς μπόρεσαν να κάνουν. Ολοι λοιπόν στις πόλεις. Να κάνουν τι;

Το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να εντοπίσει το πρόβλημα και τις συνεπαγόμενες κοινωνικές συνέπειες. Να ξεκαθαρίσει ότι τα φαινόμενα μαυραγοριτισμού (από τους μεσάζοντες και το κράτος) δεν έχουν θέση στην κοινωνία που οραματίζεται. Να επιβάλει το δικαίωμα στην ενημέρωση. Δηλαδή το κάθε προιόν να έχει ταυτότητα και να αναφέρει ότι τόσο αγοράστηκε, τόσο το χρέωσαν οι ενδιάμεσοι και αυτή είναι η τελική τιμή. Και σας λέω, ότι αν γράψεις πάνω στο προιόν την αλήθεια, πχ. τιμή αγοράς 30 λεπτά, τιμή πώλησης 200 λεπτά, δεν το παίρνει ο καταναλωτής, θα καταλάβει ότι τον κλέβουν χοντρά.

Πολλά θα μπορούσα να γράψω αλλά πιστεύω ότι έκανα σαφείς τις απόψεις μου. Αν θέλετε τη μέρα των εκλογών να μη βλέπετε το χάρτη μπλέ, πρέπει να πάρετε καθαρή και μαχητική θέση. Θα κερδίσετε χιλιάδες αγρότες και θα χάσετε λιγούς που θα πληγούν από την εφαρμογή της δικαιοσύνης.

Y.Γ. (1) Θα ήταν χρήσιμο να δώσετε να διαβάσουν το σχόλιο οι οικονομολόγοι διαμορφωτές του προγράμματος.

Υ.Γ. (2) Ως καθηγητής πώς θα χαρακτηρίζατε αυτή τη ληστρική διαδικασία; Ποια άρθρα του Συντάγματος παραβιάζονται; Mπορούμε να επικαλούμαστε την ελεύθερη αγορά και τον ανταγωνισμό, ενώ πρόκειται για άγρια εκμετάλλευση;

proinos είπε...

Συγγνώμη για το εκτός θέματος, αλλά ανεξάρτητα απο το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος μαζί σας σε σχέση με το άρθρο 16, δεν μπορεί παρά να σας συγχαρεί για τη χθεσινή εμπεριστατωμένη ομιλία σας στη Βουλή.

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλω οι νεοι επισκεπτες του Blog που επιθυμουν να συζητησουν το ζητημα του αρθρου 16 να το επιχειρουν στο αναλογο link
http://evenizelos.blogspot.com/2006/11/16_10.html

Στο θεμα μας τωρα:
τις τελευταιες μερες στην Ελλαδα προκυπτουν παλι θεματα που αφορουν το περιβαλλον. Θερμοκρασια, χωματερες, ενεργεια κ.λ.
Ολα αυτα δε θα μπορουσαν να λυθουν με την ευαισθητοποιηση των πολιτων κ της νοοτροπιας που επικρατει στη χωρας μας σε συνδυασμο με την στηριξη των πολιτικων δυναμεων;
Με λυπει οταν περπαταω εναν δρομο της Ελλαδας κ αντικρυζω καδους αναμεσα σε αυτοκινητα, πατημενες τσιχλες και δεκαδες γοπες τσιγαρων στα πεζοδρομια(κ οχι μονο) και αλλα πολλα τραγελαφικα..

Ανώνυμος είπε...

Προς τον ευγενή ανώνυμο:
αν μου πείτε τι σημαίνει "nomme de plume" θα σας απαντήσω.

proinos είπε...

@ eric
nomme de plume (bloggιστί) = ψευδώνυμο

@ zafiris
έχετε δίκιο, τη συγγνώμη μου για το εκτός θέματος

DimitrizZzZz είπε...

Το πασοκ εχει καταντήσει γραφικό.
Ό,τι και να γίνει το χρησιμοποιεί για να τονίσει οτι φταίει η κυβέρνηση.
Από την πρόσφατη ονομασία του αεροδρομίου των σκοπίων μέχρι την ρουκέτα.
Ο γιωργάκης νομίζω δεν πήγε φαντάρος ε;
(οχι δεν ψηφίζω ΝΔ, λεβέντη ψηφίζω γιατί έχει χαβαλέ)

Ανώνυμος είπε...

@proinos
σας ευχαριστώ

@anonymous
όχι

evenizelos είπε...

Για Zafiri
Συμφωνώ μαζί σας: Η ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι το κύριο ζητούμενο.

evenizelos είπε...

Για ERIC

Καταρχάς ευχαριστώ για τα σχόλια. Από την απάντηση που θα δώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί στην ερώτηση μας θα διαφανεί και η επίσημη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα διεθνή fora. Το ΠΑΣΟΚ είναι κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24 και μόλις έρεθει στα χέρια μου το σχέδιο του προγράμματος του ΠΑΟΚ για το περιβάλλον θα σας ενημερώσω ώστε να γίνουν οι αναγκαίες προσθήκες ή αλλαγές.

evenizelos είπε...

Για Karpidis

Την άποψη μου για το άρθρο 16 και την ανάγκη να μη δοθεί "λευκή επιταγή" στην επόμενη Βουλή, την γνωρίζετε.
Το έργο του ΠΑΣΟΚ στον τομέα του περιβάλλοντος θα ήθελα και εγώ να είναι πολύ μεγαλύτερο.

evenizelos είπε...

Gia IoannisKtmr

Χαίρομαι που βλέπω τώρα όλοι να υπερασπίζονται το άρθρο 24, όπως αυτό διαμορφώθηκε και με την εισήγηση μου το 2001. Τότε κάποιοι αντιδρούσαν ή εξέφραζαν φοβίες. Το άρθρο 24 είναι πλήρες, επαρκές και πρέπει να παραμείνει αλώβητο. Την Δευτέρα θα επανέλθω στο θέμα αυτό με ένα σύντομο κείμενο.

evenizelos είπε...

Gia anonymous

Η δική μας αντίδραση είναι πολιτική και κοινωνική, όχι επιστημονική και τεχνική. Ζητήσαμε να ληφθεί υπόψη η γνώση των ειδικών προκειμένου να ληφθούν στη συνέχεια όλα τα αναγκαία μέτρα. Η περιβαλλοντική ευαισθησία δεν είναι πεδίο μόνον ή κυρίως των ειδικών επιστημόνων, αλλά της κοινωνίας των πολιτών.

evenizelos είπε...

Για Μαραμένα Σύκα
Αυτά όλα τα στοιχέια πρέπει να συγκεντρωθούν, για να ληφθούν κα τα αναγκαία μέτρα πολιτικής προστασίας.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θέλω να αναφέρω πως εκτός από τα 2 γνωστά άρθρα,16 και 24, η ΝΔ έχει προτείνει την αναθεώρηση πολλών ακόμα. Μάλλον θέλει να περιορίσει τη δημοκρατία, καθώς τα άρθρα προς αναθεώρηση αναφέρονται στη δημοκρατική και λαική πολιτεία, η οποία έχει διαμορφωθεί μέσα από αιμόχυτους αγώνες. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο ότι όλα τα άρθρα αυτά προωθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών. Υποθέτω πως δεν είναι. Μερικά τέτοια άρθρα, για να αποφύγω τις αοριστολογίες, είναι τα εξής : 14, 17, 20, 22, 28, 29, 54, 56, 57, 58, 62, 78, 88,95, 98 κ.α.
Η ΝΔ έχει αφεθεί όπως φαίνεται ελεύθερη να κάνει ο,τι θέλει ταλαιπωρώντας τον ελληνικό λαό. Σε αυτό που μόλις είπα, μία αποστομωτική απάντηση θα ήταν: Αυτό θα το αποφασίσει ο λαός στις εκλογές.
Πράγματι, θα το αποφασίσει ο λαός. Όμως αν κάποιος παίζει μόνος του γίνεται να χάσει; Κε Βενιζέλε σας θερμοπαρακαλώ, για το καλό όλων μας και του τόπου να κάνετε κάτι γρήγορα. Ευελπιστώ πως καταλάβατε τι υποννοώ....

admin είπε...

απότι έχω ακούσει σε αφιερώματα και έρευνες που γίνονται όταν το πρόβλημα της υπερθέρμανσης γίνει πιο αισθητό σε 15 χρόνια τότε οι κυβέρνησεις θα αναγκαστούν να καταβάλουν δαπανηρά μέτρα ώστε να αποτρέψουν τις βλαπτικές επιπτώσεις, δηλ υπάρχει δυνατότητα και στο έσχατο σημείο να αποφευχθεί ο κίνδυνος. Το πρόβλημα είναι πως όλοι το ξέρουμε αυτό και απλώς κρύβουμε τα σκουπίδια μας κάτω απο το χαλί μεταθέτωντας το πρόβλημα για του χρόνου και του παραχρόνου.

Όσο για την περίπτωση της Ελλάδας θα πρότεινα την σύσταση Γενικής Γραμματείας Κλιματολογικής Προστασίας, ως ανεξάρτητης υπηρεσίας του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. με κύριο σκοπό την πρόληψη και την ενημέρωση.

Η Υπηρεσία αυτή θα αναλάμβανε και θα συντόνιζε εκστρατείες ενημέρωσης και περιβαλλοντολογικής συνείδησης σε κάθε δήμο και διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επίσης θα ακολουθούσε το παράδειγμα της Ισπανίας και θα έχτιζε με ευρωπαϊκά προγράμματα Πρότυπες Μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως γιγάντιους ηλιακούς σωρευτές, αξιοποιώντας έτσι το προνόμιο να έχουμε την μεγαλύτερη μέση ηλιοφάνεια τον χρόνο καλύπτοντας περιοχές όπως η Πελοπόννησος ή και Τουριστικές όπως η Κρήτη, ή Ρόδος.

Τέλος θα μπορούσε κανείς να βρεί πολλές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν και χωρίς μεγάλο οικονομικό κόστος να πραγματοποιηθούν αρκεί να υπήρχε η βούληση και η κατάρτιση.

Εύχομαι όταν ξανά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιστρέψει να δεί με άλλο μάτι το θέμα του περιβάλλοντος.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι επεσήμανα και στο δικό μου blog τις περίεργες ζέστες του φετινού χειμώνα…σε λίγο θα χρειαζόμαστε επίδομα ψύξης αλλά μάλλον ωφελημένο θα βγει το Ελληνικό κράτος αφού θα κλατάρουν όλοι οι γέροι και γριές το καλοκαίρι έτσι όπως πάει… http://gaygr.wordpress.com/2007/01/10/zestes/

mvis είπε...

Το θέμα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής είναι το πιο σημαντικό παγκοσμίως – αν και στην χώρα μας απασχολούμαστε συνήθως με αλλά πιο light θέματα ομφαλοσκοπώντας..

Η επερώτηση στη πιστεύω έχει συμβολικό χαρακτήρα (και ίσως και αυτοσαρκαστικό με την ευρεία έννοια) καθώς:
- Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα, που υπέγραψε το πρωτόκολλο του Κιότο, και συνεχίζει να αυξάνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
- οι δυνατότητες παρέμβασης της χώρας μας σε τόσο μεγάλα από πολιτική και οικονομική άποψη θέματα είναι ασήμαντες στην πλανητική κλίμακα

Αξίζει τον κόπο να δούμε όλοι την ταινία «The inconvenient truth” έμπνευσης του Al Gore (η οποία είτε δεν προβλήθηκε είτε «θάφτηκε» στην Ελλάδα, στο http://www.climatecrisis.com/) όπου με επιστημονικές αποδείξεις αλλά και ανεκδοτολογική επίδειξη σημείων του πλανήτη φαίνεται η ΜΗ αναστρέψιμη πορεία της αλλαγής του κλίματος που – ανάμεσα σε άλλα - θα οδηγήσει την εύκρατη ζώνη (μεγάλο μέρος της Ελλάδας δηλαδή) στην ερημοποιηση στις επόμενες ΛΙΓΕΣ δεκαετίες..

Αντί να υπάρξει λοιπόν γενική συνειδητοποίηση του θέματος η ελληνική κοινωνία ασχολείται - στις περισσότερες περιπτώσεις – με ζητήματα μικρής εμβέλειας.

Επίσης με την ευκαιρία θα ήθελα να αναδείξω το τοπικό αλλά ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ πρόβλημα της μόλυνσης του αέρα στο λεκανοπέδιο της Αθήνας.. Μια πληθώρα παραγόντων – κυρίως όμως η αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας για εφαρμογή των ελέγχων για καυσαέρια – εχει σαν αποτελεσμα η μολυνση – με καινουριους ρυπους οπως τα ppm<10 – να ειναι τι πιο πολλες μερες σε πολυ υψηλα επιπεδα και κανεις να μην ασχολειται με αυτο. Οι στατιστικες λενε οτι ο αναμενομενςο μεσος ορος ζωης στην Αθηνα ειναι 11,5 μηνες ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ απο τις αλλες περιοχες στην Ελλαδα...

Εν τέλει ο βαθμός περιβαλλοντικής φροντίδας και συνειδητοποίησης στην χώρα μας είναι τραγικά χαμηλός – σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ στης οποίας τον πυρήνα υποτίθεται ότι ανήκουμε.

Δείτε και το blog σχετικα: http://athensfewercarsmorespace.blogspot.com/

Κ. Βενιζέλο νομίζω ότι χρειάζονται πολύ ρηξικέλευθες κινήσεις σχετικα με το θέμα του περιβάλλοντος – το οποίο είναι κεφαλαιωδως πολιτικό και επηρεάζει όλες τις εκφάνσεις της ζωής - και είναι μια πρόκληση για το πολιτικό σύστημα το οποίο κατά μέσο όρο υπολείπεται των περιστάσεων.

Μ.Β.

Ανώνυμος είπε...

Η κυβέρνηση και οι υπουργοί θα κάνουν ότι κανουν οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί τα τελευταία 30 χρόνια.
Η Ελλάδα είναι ουραγός σε θεματα προστασίας περιβάλοντος και σε ότι αφορά την προστασία της υγείας των πολιτων της.
Οι επερωτήσεις στην βουλή και η δημοσιευσίς τους στο διαδικτυο μπορουν να χαρακτηριστούν κατ ευφημισμον αστείες.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια σε σας και στον κ.Λοβέρδο,
Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ένα απο τα πιό καίρια ζητήματα στα οποία πρέπει να δομηθεί επαρκής συνειδητή και σαφή πολιτική.
Δεν είναι ούτε σενάρια, ούτε ενδεχόμενα αλλα δεδομένη πραγματικότητα που άν αναλογιστει κανεις την ιδιαιτερότητα του ελλαδικού χώρου καταλαβαίνει πως η δραστηριοποίση πρέπει να είναι άμεση.
Επιτέλους, ενημέρωση και κινητοποίηση..

Archon είπε...

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση άσχετη με το post
Είμαι μέλος της ΠΑΣΠ εδώ και 4 χρόνια, ήμουν μέλος της Ν.Πασοκ μέχρι την διάλυση της ,δεν πήρα μέρος στα διλήμματα τύπου εκσυγχρονιστών και προεδρικών.
Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι πως βλέπετε το γεγονός της μη ύπαρξης Ν.Πασοκ ιδίως αυτή την χρονική στιγμή(αρθρο16) όπου οι καταστάσεις απαιτούν την ύπαρξη μιας οργάνωσης (ακόμα και με προβλήματα) όπως η Ν.Πασοκ?
Επίσης έχει σκεφτεί κανείς πως εδώ και 2 χρόνια που δεν υπάρχει η Ν.Πασοκ πολλά άξια στελέχη νέα σε ηλικία έχουν «καεί» ή «καίγονται» αφού δεν έχουν κάποιο τρόπο πολιτικής έκφρασης σαν αυτό που προσέφερε η Νεολαία?
Έχει συνειδητοποιήσει κανείς στο κίνημα ότι όσο δεν υπάρχει Νεολαία είναι δύσκολο να ανανεωθεί το κίνημα ? και οι μοναδικές ανανεώσεις που γίνονται είναι μέσω παιδιών που «δουλεύουν» για βουλευτικά γραφεία?
Θα ήθελα να μάθω την άποψη σας πάνω σε αυτό το θέμα
Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που υπάρχουν και τα πρακτικά της προηγούμενης αναθεωρητικής Βουλής και κάτι ωραία βιβλιαράκια που μοιράζονταν τότε για να μην ξεχνούμε ποιός, που τώρα το παίζει περιβαλλοντιστής, ήθελε να στρουμφίσει τα δάση με λαγνεία.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως ο ίδιος που θέλει να στρουμφίσει και το ΣτΕ?

Αρχαίος είπε...

Το περιβάλλον είναι ένα ωραίο παράδειγμα μετάθεσης ευθυνών. τα μέτρα πάντα πρέπει αν τα πάρουν οι "άλλοι". Πόσοι πολίτες κάνουν διαχωρισμό στα σκουπίδια τους. Αρεινοί είναι αυτοί που πετάνε σκουπίδια σε κάθε γωνιά της υπάιθρου μας, αδειάζουν τα τασάκια του αυτοκινήτου στο δρόμο, πετάνε την τσίχνα του στο πεζοδρόμια ή στην πλατία και κόβουν το δέντρο που τους ενοχλεί;
Ωραίες αυτές οι κινήσεις Βαγγέλςη αλλά προσωπικά τις βλέπω μόνο σα κινήσεις εντυποσιασμού και τίποτα άλλο. Το άρθρο 24 προστάτεέυι το περιβάλλον μόνο απο αυτόνπου είναι νόμιμος αλλά όχι απο αυτό που είαι παράνομος (τον οποίο δεν τονπειράζει κανένας). Θα με ενδιάφερε περισσότερο να ακούσω όχι τι προτείνατε για το άριρθο 24 στο παρελθόν αλλά τι έκανε το ΠΑΣΟΚ στα 20 χρόνια εξουσίας του. Πόσα αυθαίρετα γκρέμισε, τι έκανε για το πρόβλημα των σκουπιδιών, της λάσπης της Ψυτάλλιας κ.λπ.
να θυμίσω το "άγαλμα για τον αυθαίρετο οικιστή"
Νόμους έχουμε πολιτικούς που να θέλουν να τους εφαρμόσουν δεν έχουμε και αυτο το πληρώνει και το σύνταγμα.
Ότι δεν θέλουν να κάνουν οι πολιτικοί το μεταθέτουν στο σύνταγμα βλέπε Ασυμβίβαστο, Κύριος μέτοχος κ.λπ.

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση στο σχόλιο μου. Γνωρίζω καλά την θέση σας. Επίσης γνωρίζω πως είσαστε από τους λίγους πολιτικούς που γνωρίζετε καλά τα προβλήματα των ελληνικών πανεπιστημιών αφού το ζήσατε από μέσα. Φυσικά πάντοτε μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για το περιβάλλον αλλά θα ήθελα να ήξερα ακριβώς τι έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ , ακόμα και οι προσπάθειες όπως το «Καν'το και Εσύ» για την ανακύκλωση αν ενισχύθηκαν κατάλληλα και εσείς τότε ως κυβέρνηση τι ερωτήσεις κάνατε στους αρμόδιους υπουργούς; Φυσικά οι προθέσεις όλων είναι καλές, αλλά κ. Βενιζέλο από τα κόμματα εξουσίας με συγχωρείτε θα ήθελα να δω και το έργο τους για να τα κρίνω. Το να κρίνουμε προθέσεις θα μπορούσαμε να το κάνουμε για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που πολεμούν για να μπουν στην Βουλή όχι για ένα κόμμα όπου κυβέρνησε,και σε αρκετούς τομείς έκανε πολλά. Αλλά σίγουρα όχι στον τομέα του περιβάλλοντος. Για αυτό το λόγο κιόλας θεώρησα ανεπίκαιρη την ερώτηση σας στην Βουλή. Περιμένω το σημερινό σας post με ανυπομονησία :) .
Υ.Γ: Για το θέμα της παιδείας θα ήθελα να μάθω την άποψη σας αν η βάση του ΠΑ.ΣΟ.Κ(και οι φίλοι σε αυτήν, εγκρίνει την αναθεώρηση) γιατί έχω την αντίθετη άποψη άρα μάλλον η κεφαλή του κόμματος λειτουργεί απερίσκεπτα.

JAMES είπε...

ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΟΥ κ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΠΡΟΤΙΜΩΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΟΠΟΥ ΛΙΓΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΩΡΑ:
Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 24 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ,ΤΟΣΟ Η ΠΡΟΕΝΕΣΤΕΡΗ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗ ΑΠΕΒΛΕΠΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΏΤΕΡΑ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΦΑΝΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ Ν 998/79 ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΜ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 24 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.[ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΕΙΣΤΙΚΟΙ]
ΥΠΗΡΞΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΟΠΩΣ Π.Χ ΤΟΥ Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΟΥ ΕΙΔΕ ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΩΝ ΑΕΙΦΥΛΛΩΝ ΩΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΣΗ.[ΑΡΑΓΕ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΤΟ ΠΟΥΡΝΑΡΟΔΑΣΟΣ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΣΥΓΓΡΟΥ?]
ΚΑΜΜΙΑ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΟΤΑΝ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΧΕΙ ΚΟΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ.ΕΤΣΙ ΑΦΟΥ Ο Ν 998/79 ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΤΑ ΧΟΤΡΟΛΙΒΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ[ ΚΙ'ΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΔΑΣΗ Η' ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ, ΦΡΟΝΤΙΣΑΜΕ ΝΑ ΣΤΕΝΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΑΣΟΣ,ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟ ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΕΡΙΩΝ, ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ.
ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΟΝΤΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΜΑΣ ΕΝΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΚΟΣΜΟΥΝ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΠΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΙΝΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΕΗΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥ ΧΩΡΑΣ.[ΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΗ ΦΙΛΙΚΕΣ].ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ κ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ.
ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΘΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΞΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ ΕΔΩ, ΟΜΩΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΛΑΨΕΙ.

vbesiou είπε...

Στα πλαίσια της σχολής μου (Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ ) έχω ασχοληθεί αρκετά με περιββαλοντικά ζητήματα και το συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει συνοψίζεται στο ότι ,όπως αρκετοί προείπαν, δεν υπάρχει περιβαλλοντική παιδεία στη χώρα μας. Κανείς και ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία μιας ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών πάνω σε ζητήματα περιβαλλοντικά.
Στο άρθρο 24 του Συντάγματος, και στην παράγραφο 1, μεταξύ άλλων λέει:
"Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας..."
Και πείτε μου εσείς πόσοι από εμάς κατανοούν πλήρως την έννοια της Αειφόρου Ανάπτυξης λειτουργούν καθημερινά με βάση τις αρχές της...
Παρότι το περιβάλλον και η ανάπτυξη ήταν ανέκαθεν δυο συστήματα αλληλοσυγκρουόμενα, η Αειφορία έρχεται να συμβιβάσει τις αντιθέσεις, υιοθετόντας μια ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, έτσι ώστε να ικανοποιούν τις ανθρώπινες ανάγκες του παρόντος χωρίς να υπονομεύουν τις δυνατότητες των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους.
Και σε αυτή τη λογική πρέπει να δρούν όλοι, ξεκινώντας από τον καθένα μας ως μονάδα και φτάνοντας στη συλλογική δράση ως κράτη.
Όλα αυτά βέβαια, για να μπορέσει ένας απλός πολίτης που δεν ασχολείται με τέτοια θέματα να τα αντιληφθεί και να τα κάνει τρόπο ζωής, πρέπει κάποιοι φορείς να τον ενημερώσουν πλήρως για τις συνέπειες που θα έχει αυτή η συνεχής υπερεκμετάλλευση των πόρων του πλανήτη. Και προς μεγάλη μου λύπη δεν έχω δεί από κανένα φορέα- πολιτικό έστω- μια τέτοια προσπάθεια ουσιαστικής ενημέρωσης...
Γιατί θα πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η επιλογή αυτή θα αποτελεί μονόδρομο για να συνειδητιποιήσουμε ορισμένα τόσο σημαντικά ζητήματα; Θα μου πείτε, βέβαια,έτσι δε γίνεται πάντα;...
θα μπορούσα να σας γράψω πολλές σελίδες σχετικές με αυτό το θέμα, όμως φαντάζομαι πως δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να φλυαρώ μέσα στο blog σας...
Παρ'όλα αυτά θα πρότεινα το εξής:
Να γίνει ένας εκτενής διάλογος τόσο μεταξύ των κομμάτων, αλλά βασικά με καθηγητές και επιστήμονες εξειδικευμένους πάνω στο ζήτημα αυτό και τα αποτελέσματα να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό, ίσως και κατά κάποιον πιο εκλαϊκευμένο τρόπο, έτσι ώστε να αντιληφθούμε όλοι τις όχι και τόσο μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα έχει αυτή η αλόγιστη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος.
Η ανάγκη για την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης είναι επιτακτική. Γιατι σε τελική ανάλυση, το περιβάλλον προστατεύεται η καταστρέφεται επειδή η ίδια οι κοινωνία δημιουργεί τις προυποθέσεις.

vbesiou είπε...

Στα πλαίσια της σχολής μου (Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ ) έχω ασχοληθεί αρκετά με περιββαλοντικά ζητήματα και το συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει συνοψίζεται στο ότι ,όπως αρκετοί προείπαν, δεν υπάρχει περιβαλλοντική παιδεία στη χώρα μας. Κανείς και ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία μιας ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών πάνω σε ζητήματα περιβαλλοντικά.
Στο άρθρο 24 του Συντάγματος, και στην παράγραφο 1, μεταξύ άλλων λέει:
"Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας..."
Και πείτε μου εσείς πόσοι από εμάς κατανοούν πλήρως την έννοια της Αειφόρου Ανάπτυξης λειτουργούν καθημερινά με βάση τις αρχές της...
Παρότι το περιβάλλον και η ανάπτυξη ήταν ανέκαθεν δυο συστήματα αλληλοσυγκρουόμενα, η Αειφορία έρχεται να συμβιβάσει τις αντιθέσεις, υιοθετόντας μια ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, έτσι ώστε να ικανοποιούν τις ανθρώπινες ανάγκες του παρόντος χωρίς να υπονομεύουν τις δυνατότητες των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους.
Και σε αυτή τη λογική πρέπει να δρούν όλοι, ξεκινώντας από τον καθένα μας ως μονάδα και φτάνοντας στη συλλογική δράση ως κράτη.
Όλα αυτά βέβαια, για να μπορέσει ένας απλός πολίτης που δεν ασχολείται με τέτοια θέματα να τα αντιληφθεί και να τα κάνει τρόπο ζωής, πρέπει κάποιοι φορείς να τον ενημερώσουν πλήρως για τις συνέπειες που θα έχει αυτή η συνεχής υπερεκμετάλλευση των πόρων του πλανήτη. Και προς μεγάλη μου λύπη δεν έχω δεί από κανένα φορέα- πολιτικό έστω- μια τέτοια προσπάθεια ουσιαστικής ενημέρωσης...
Γιατί θα πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η επιλογή αυτή θα αποτελεί μονόδρομο για να συνειδητιποιήσουμε ορισμένα τόσο σημαντικά ζητήματα; Θα μου πείτε, βέβαια,έτσι δε γίνεται πάντα;...
θα μπορούσα να σας γράψω πολλές σελίδες σχετικές με αυτό το θέμα, όμως φαντάζομαι πως δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να φλυαρώ μέσα στο blog σας...
Παρ'όλα αυτά θα πρότεινα το εξής:
Να γίνει ένας εκτενής διάλογος τόσο μεταξύ των κομμάτων, αλλά βασικά με καθηγητές και επιστήμονες εξειδικευμένους πάνω στο ζήτημα αυτό και τα αποτελέσματα να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό, ίσως και κατά κάποιον πιο εκλαϊκευμένο τρόπο, έτσι ώστε να αντιληφθούμε όλοι τις όχι και τόσο μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα έχει αυτή η αλόγιστη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος.
Η ανάγκη για την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης είναι επιτακτική. Γιατι σε τελική ανάλυση, το περιβάλλον προστατεύεται η καταστρέφεται επειδή η ίδια οι κοινωνία δημιουργεί τις προυποθέσεις.

vbesiou είπε...

Θα ήθελα αν βρείτε λίγο χρόνο να διαβάσετε στο blog μου, στο παρακάτω link http://vbesiou.blogspot.com/2007/01/blog-post_15.html, μία πρόταση για τη διαχείριση των αστικών απορριμάτων και να μου πείτε τη γνώμη σας...
Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Ανώνυμος είπε...

Κενό περιβαλλοντικής παιδείας?

Για πάρα πολλούς λόγους το κράτος μας αποδεικνύεται συνεχώς βλάκας με περικεφαλαία. Για να ελέγχει κάθε εκταμίευση (προς διαιώνιση πελατειακής σχέσης, στην πιο ήπια περίπτωση) κρατάει για τον εαυτό του κάθε πρωτοβουλία (αλλά παίρνει και τις ευθύνες) και δεν σπρώχνει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών στην κοινωνία.

Απλό παράδειγμα. Τώρα που μας τελειώσανε οι χωματερές, αν το κράτος υποχρεώσει όλους τους δήμους να παραχωρήσουν εκταση ανάλογη της παραγωγής σκουπιδιών κάθε δήμου εντός των ορίων τους για να γίνει χωματερή (ναι, στο Ψυχικό, στην Αγία Παρασκευή, στην Εκάλη, στη Δραπετσώνα, στο Αιγάλεω) και με ένα σύστημα ανταλλαγής credits (παραπέμπω στο χρηματιστήριο ρύπων θερμοκηπίου - όλοι για το Κυότο μιλάνε!) να καταλήγει στην πραγματική (και πραγματικά επώδυνη για τους πολίτες/δήμους που αδιαφορούν) κατανομή του κόστους ρύπανσης στους ρυπαίνοντες, βάζω στοίχημα ότι ο κάθε δήμαρχος θα έρχεται στα σπίτια μας αυτοπροσώπως για να ξεδιαλέγει τα ανακυκλώσιμα. Το λιγότερο που θα μπορεί να γίνει, θα είναι η διαθεσιμότητα πόρων για να γίνουν οι χωματερές ιατρεία!

Πώς σας φαίνεται?

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΝΑΝ ΟΛΟΙ ΜΕ BLOG AKOΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.
ΚΑΙ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΤΣΙΜΠΑΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ...ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ.
ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΗ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ κκ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΛΟΜΒΕΡΔΟΣ ΓΙΝΑΝ .....ΠΡΑΣΙΝΟΙ.ΕΛΕΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ τον ΑΝΩΝΥΜΟ ΜΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (caps προς άρσιν παρεξηγήσεως)

Αγαπητέ, υπάρχουν κι αυτοί που το χάφτουν, όπως το λες. Όμως αν σκεφτείς πόσο τσαντίζεσαι όταν (αν) βλέπεις ειδήσεις και οι πολιτικοί σου (θες δεν θες είναι και δικοί σου) το μόνο που δεν κάνουν είναι να επιστρατεύουν την κοινή λογική, καταλαβαίνεις ότι είναι μάλλον απαραίτητο να έχεις μια πλατφόρμα να τους επαναφέρεις. Τι κι αν σου τη δίνουν οι ίδιοι, στην προσπάθειά τους για φιγούρα? Δυστυχώς, λόγω των περίεργων κλιματολογικών συνθηκών φέτος δεν κατοικεί κανείς στα χειμερινά ανάκτορα. Άσε που δεν έχει βρεθεί ακόμη ο τρόπος να μετατραπεί το μόνο δημοκρατικό εργαλείο (το internet - μη ξεχνάς ότι και στο Hyde Park έχει κατακτηθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια η ελευθερία και η δημοκρατία ως αναποτελεσματικό μέσο παρέμβασης) σε μέσο για θεσμικές αλλαγές!

maika είπε...

Χαλαράααααααααααααααα!!
Τι βιάζεστε? Άκου στο αμέσως επόμενο διάστημα.... Εξάλλου αυτό το διάστημα... δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα!!

maika είπε...

και να σας πω και κάτι ακόμα,τώρα που σας βρήκα...
Την Πέμπτη,έξω απο τα γραφεία των Ολυμπιακών Ακινήτων,στου Μακρυγιάννη, θα μαζευτεί κόσμος να διαμαρτυρηθεί για τα έρημα τα ζώα που δουλεύουν.... στα τσίρκο...
Να κοιτάμε τους πάγους που λιώνουν και να ανησυχούμε ενώ την ίδια στιγμή αγοράζουμε εισιτήριο για να δούμε στο τσίρκο τα αιχμάλωτα λιοντάρια και τους ελέφαντες να κάνουν τις χορευτριούλες.... Μα έχουμε τρελλαθεί εντελώς??

Ανώνυμος είπε...

Αν θέλετε να είστε έστω και στο ελάχιστο συνεπής μ αυτά που λέτε, κοιτάξτε να φτιάξετε ανθρώπους κι όχι λέρες. Και πρώτα πρώτα κοιτάξτε να γίνετε άνθρωποι εσείς οι πολιτικοί. Α και θα ήθελα αν σας είναι εύκολο να μου εξηγήσετε τί θα πει Σοσιαλιστικό Κίνημα?

evenizelos είπε...

Για Frodo

Κρατώ την πρόταση για τη Γ. Γραμματεία

evenizelos είπε...

Για τον ανώνυμο (δημοσίευση ερωτήσεων)

Ο καθένας ας χρησιμοποιήσει τα μέσα που διαθέτει.

evenizelos είπε...

Για openminded

Θα επανέλθουμε μόλις έχουμε κάποια αντίδραση από την κυβέρνηση

evenizelos είπε...

Για Archon
Η αναδιοργάνωση και η ουσιαστική επαναλειτουργία της Ν. ΠΑΣΟΚ είναι ζήτημα και επείγον και ευαίσθητο. Περιμένω και εγώ την εισήγηση του Κ. Σκανδαλίδη που ανέλαβε το θέμα στο πλαίσιο του Πολιτικού Συμβουλίου.

evenizelos είπε...

Gia Karpidis

Σε προηγούμενα σχόλια έδωσα τις απαντήσεις που περιμένατε.

evenizelos είπε...

Για τον ανώνυμο (πρακτικά της προηγούμενης αναθεώρησης)

Πάντως το άρθρο 24 που τώρα όλοι αναγορεύουν σε υποδειγματική διάταξη και ζητούν να μη θιγεί, το εισηγήθηκα και το διαμόρφωσα εγώ ως Γενικός Εισηγητής της προηγούμενης αναθεώρησης. Ευτυχώς λοιπόν που υπάρχουν τα υλικά της προηγούμενης αναθεωρητικής Βουλής.

evenizelos είπε...

Για makisv
Κρατώ όλες τις πληροφορίες και τις υποδείξεις. Μήπως υπάρχει κάποια πιο συγκεκριμένη ιδέα για πολιτική πρωτοβουλία; Θα μου είναι πολύ χρήσιμη.

JAMES είπε...

ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 24 ΒΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ?

evenizelos είπε...

Για τον σκεπτικιστή

Εγώ θα έλεγα να θέσουμε τα θέματα στο πλαίσιο που ήδη άρχισε να διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν χώρες με απόλυτα αρνητική στάση στη χρηση της πυρηνικής ενέργειας. Χώρες με καλές επιδόσεις ως προς τους δείκτες του Κιότο και χώρες σχετικά αδιάφορες και ανυπάκουες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ανοίγονται νέα ερευνητικά πεδία που μπορούν να δώσουν μακροπρόθεσμα απολύτως ασφαλείς λύσεις χωρίς το βάρος και τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας. Και είναι ελπιδοφόρο το γεγεονός ότι στα ζητήματα αυτά η Ευρώπη έχει το σχετικό προβάδισμα ή πάντως δεν έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ.

evenizelos είπε...

Για τον Αρχαίο

Για την ευθύνη του κάθε πολίτη και της κοινωνίας των πολιτών, συμφωνώ. Το πώς διαμορφώθηκε το ισχύον άρθρο 24, που τώρα όλοι θέλουν να προστατεύσουν, το λέω σε απάντηση μου σε άλλο φίλο.
Το τι έκανε το ΠΑΣΟΚ είναι γνωστό. Θα ήθελα και θα έπρεπε να έχουμε κάνει πολύ περισσότερα στον τομέα του περιβάλλοντος.
Οι ερωτήσεις όπως και οι συζητήσεις στο Διαδίκτυο έχουν τη σημασία τους. Ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν.

Ανώνυμος είπε...

Απορώ γιατί ενώ στην προηγούμενη αναθεωρητική Βουλή είχατε δηλώσει ότι ο νομοθέτης θα πρέπει να μπορεί να καθορίζει την έννοια του δάσους ώστε να αποφεύγονται τα προβλήματα στα οποία είχε οδηγήσει η άκαμπτη ερμηνεία των άρθρων 24 και 117 από το ΣτΕ (άπαξ δάσος πάντα δάσος, δασωθέντες αγροί κλπ), τώρα το κόμμα σας και εσείς είστε κάθετα αντίθετοι προς την αναθεώρηση του άρθρου 24. Μετανιώσατε για την προηγούμενη στάση σας ή συμβαίνει κάτι άλλο?

evenizelos είπε...

Για τον ανώνυμο (ΓΙΝΑΝ ΟΛΟΙ ΜΕ BLOG....)

Δημοκρατία χωρίς δυσπιστία και καχυποψία δεν υπάρχει

evenizelos είπε...

Για την Maika

Συμφωνώ

evenizelos είπε...

Για τον ανώνυμο (τι θα πει Σοσιαλιστικό κίνημα)

Στη σελίδα του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η διακήρυξη, δηλαδή το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του κόμματος, όπως το προσδιόρισε το τελευταίο συνέδριο του Μαρτίου του 2005.

evenizelos είπε...

Για vbesiou

Σωστή πρόταση. Ίσως πρέπει αυτό να οργανωθεί από μία ειδική διακομματική επιτροπή της Βουλής. Θα δω μήπως μπορεί να προχωρήσει η ιδέα αυτή.

evenizelos είπε...

Gia ton JAMES
Για το άρθρο 24 και τον συνταγματικό ορισμό του δάσους και της δασικής έκτασης έχω διατυπώσει τη γνώμη μου.
Για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, σημειώνω απλά ότι το ελληνικό Σύνταγμα (άρθρα 9, 9Α, 19) είναι και συγκεκριμένο και προστατευτικό του κράτους δικαίου. Η ιστορία έχει δείξει ότι η ασφάλεια προστατεύεται μόνον όταν και όπου προστατεύονται οι ατομικές και οι πολιτικές ελευθερίες.

evenizelos είπε...

Για τον ανώνυμο (κενό περιβαλλοντικής παιδείας?)

Πολύ καλή ιδέα. Η συνηθισμένη λύση βασίζεται στην ταξική διάκριση του χώρου. Άλλες περιοχές είναι καλές για κατοικία υψηλής ποιότητας και άλλες για βιοτεχνίες, βιομηχανίες ή χωματερές.
Το ζήτημα των απορριμάτων όμως πρέπει να το δούμε πολύ πέραν του ζητήματος των ΧΥΤΑ. Πρέπει να δούμε άλλες γρήγορες και πρόσφορες λύσεις που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες (κομποστοποίηση, βιοκαύσιμα κ.ο.κ.)

JAMES είπε...

ΦΥΣΙΚΟ ΗΤΑΝ, ΠΡΙΝ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ, ΠΟΥ ΑΠ'ΟΣΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕ ΚΑΙ Ο ΥΠΕΡΑΝΩ ΚΑΘΕ ΥΠΟΨΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κ.Σ.ΝΤΑΦΗΣ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΟΡΕΞΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ[ΚΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΤΙΤΛΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ]
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 24.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΚΑΥΓΑΣ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΑΠΛΩΜΑ[ΜΕΓΑΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ] ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΑΡΚΕΤΩΝ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ, ΣΗΜΕΡΑ.
ΑΡΑΓΕ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 117?
ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΔΕΣΕΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΓΑΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΩΝ?
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ.

Ανώνυμος είπε...

Έζησα και μεγάλωσα σε μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, πρόσφατα αποφάσισα να κατοικήσω, ως μόνιμος κάτοικος πλέον, στην περιφέρεια, 19χιλ. μόλις από την Θεσσαλονίκη.
Ω! ποία θλίψης. Βιώνω ένα πολιτιστικό, πολιτικό και κοινωνικό μαρασμό. Υποδομές μηδέν. Για ποια περιβαντολλογική παιδεία μιλάμε; όταν δεν υπάρχουν στοιχειώδεις υποδομές για τα όμβρια ύδατα στους δρόμους; Όταν οι ίδιες οι αρχές αδιαφορούν "στην επόμενη προεκλογική εκστρατεία, ίσως κάτι να γίνει",έτσι ωμά και με θράσσος, μ' έκαναν να συνειδητοιποιήσω, για νιοστή φορά, ότι δεν υπάρχει κανένας σεβασμός απέναντι στις υποχρεώσεις καλύτερης διαβίωσης του πολίτη.
Να μην αναφερθώ δε στους κάδους απορριμάτων, χαρτιά, γυαλιά όλα μαζί.
Θα μου πείτε βέβαια ότι το 2007 ζητάω πολλά, αφού ακόμα και στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι λιγοστοί οι κάδοι...ή ακόμα καλύτερα, δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές επεξεργασίας των απορριμάτων ώστε να μειώνεται η μόλυνση του περιβάλλοντος και να ενισχύεται η ανακύκλωση.
Με λύπη μου διαπιστώνω, αυτό που ήθελα να αγνοήσω: Η περιφέρεια ζει τη δεκαετία του '70, ίσως να είμαι και λίγο επιεικής.
Κατά τα άλλα ανακοινώθηκε, εδώ και ένα μήνα περίπου, ότι 42.000στρεμ.ανατολικα του νομού Θεσσαλονίκης θα ενταχθούν στο σχέδιο πόλεως; Για ποιό λόγο; Για να ενισχυθεί η αποκέντρωση;! Για να αναπτυχθεί η ανοικοδόμιση;! Ημίμετρα και σπασμωδικές κινήσεις που μου υπενθυμίζουν ότι ζω στην κατά τα άλλα σύγχρονη Ελλάδα του 2007...Στην Ελλάδα της τεχνολογίας! των blog! Νομίζω ότι ούτε καν ο επιβλέπων καθηγητής έχει σημασία.

evenizelos είπε...

Πάντα σκεπτικιστή

δεν μας κουράζετε καθόλου. Τα θέματα αυτά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του παγκοσμίου ενδιαφέροντος.Ας τα συζητήσουμε ανοικτά. Περιμένω τις γνώμες ειδικών και στο blog.

evenizelos είπε...

Για τον ανώνυμο (Απορώ...)

Στην προηγούμενη αναθεώρηση συμπεριλάβαμε στο ίδιο το Σύνταγμα ερμηνευτική δήλωση με τον αναλυτικό ορισμό του δάσους και της δασικής έκτασης σύμφωνα με τα πορίσματα της δασολογικής επιστήμης και τη νομολογία του ΑΕΔ. Αυτό τώρα πρέπει να σεβαστούμε και να το εφαρμόσουμε.

evenizelos είπε...

Για JAMES

Αρχίζω με το τελευταίο για τις μεγαλουπόλεις με το οποίο συμφωνώ. Χαίρομαι που συμφωνούμε -αν κατάλαβα σωστά - και τον συντατγματικό ορισμό του δάσους, όπως τον δίνει το ισχύον άρθρο 24. Πράγματι, η συμβολή του καθηγητή Ντάφη ήταν μεγάλη και τον ευχαριστώ.

evenizelos είπε...

Πάντα σκεπτικιστή,
συμφωνώ απολύτως

evenizelos είπε...

Για dorothea k

Δυστυχώς οι υποδομές αυτού του είδους στο Νομό Θεσσαλονίκης έξω από τα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος είναι πολύ λίγες και η ύπαρξη τους εξαρτάται από το μεράκι των σημερινών ή των παλαιότερων δημοτικών αρχών. Όπου υπήρχαν προτάσεις και πιέσεις διαμορφώθηκαν κάποιες υποδομές. Η γενική όμως εικόνα είναι η εξάρτηση από την πόλη της Θεσσαλονίκης.Ως προς την έλλειψη περιβαλλοντικής ευσυνειδησίας και ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής, συμφωνώ απολύτως.
Και οι ευθύνες κατανέμονται διαχρονικά.

JAMES είπε...

Νομίζω ότι ήμουν σαφής.Όσο το εύρος των εννοιών δάσος,δασική έκταση,δασικό έδαφος στενεύει ανοίγει η όρεξη των επιτηδείων.Και αυτό γιατί δυστυχώς έχει χαθεί η αίσθηση του μέτρου,η περιβαλλοντολογική συνείδηση ειναι ίδιο ελαχίστων και η έλλειψη στοιχειώδους πειθαρχίας προβάλλεται ως εθνικό ιδεώδες.
Αν αυτά δεν συνέβαιναν θα ήταν περιττό η έννοια του δάσους κλπ να προσδιορίζεται είτε νομικά, είτε να διευκρινίζεται στο πλαίσιο του Συνταγματος.
Επαρκεί ο επιστημονικός προσδιορισμός.

thanasis είπε...

Το περιβάλλον δυστυχώς δεν προσφέρεται για αστειάκια κ Ορφανουδάκη.Έστω και επιτυχημένα.
Ωστόσο θα συμφωνήσω για τον επιβλέποντα καθηγητή που προφανώς περί άλλα τυρβάζει.

ShareThis