Τρίτη, Σεπτεμβρίου 25, 2007

Περί επικοινωνίας με bloggers... UPDATE στο τέλος...

Αγαπητοί φίλοι,

Πολλοί είναι αυτοί που μου στέλνουν μηνύματα με τα οποία διαμαρτύρονται γιατί δεν απαντώ σε ερωτήματα που μου απευθύνουν. Έχετε δίκιο. Η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος που έχω τελευταία είναι πολύ περιορισμένος. Παρ’ όλα αυτά, πάντα ενημερώνομαι από τα μηνύματά σας στο μπλογκ μου αργά το βράδυ και σημειώνω τα ερωτήματά σας, διαβάζω την σκληρή συχνά κριτική σας και λαμβάνω υπόψη μου τις παρατηρήσεις σας.

Έχω κωδικοποιήσει τα ζητήματα που έχουν τεθεί σε τρεις κατηγορίες:

α. ΠΑΣΟΚ (διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, προσωπικοί χειρισμοί, ενότητα, σεβασμός συντρόφων, ιδεολογικές θέσεις κινήματος, ανανέωση, κτλ.)
β. Κοινωνία (θέσεις μου για χωρισμό εκκλησίας-κράτους, στράτευση πολιτών, ναρκωτικά, περιβάλλον, υγεία, παιδεία, ανάπτυξη, κτλ)
γ. Νέες τεχνολογίες και ζητήματα blogging (θέματα λογοκρισίας, moderation, νομικών ευθυνών, διαδικτύου, κτλ)

Όπως αντιλαμβάνεστε όλα αυτά δεν είναι λίγα.

Έτσι λοιπόν καθημερινά σχεδόν θα δημοσιεύω από ένα μικρό post που θα απαντά, ή τουλάχιστον θα προσπαθεί να δίνει μια απάντηση, σε κάθε ένα από αυτά τα ερωτήματα. Με τον τρόπο αυτό, τα επιμέρους σχολιά σας θα καταγράφονται στα αντίστοιχα posts και θα διευκολύνεται με αυτόν τον τρόπο η επικοινωνία μας.
Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει από αύριο.

Μια σκέψη μου είναι επίσης να καλέσω τους bloggers σε μία ανοικχτή συζήτηση εφ’ όλης της ύλης σε φυσικό χώρο στην Αθήνα, πιθανώς μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Στη συζήτηση αυτή θα μπορούν να συμμετάσχουν αποκλειστικά bloggers. Το ίδιο θα μπορούσαμε να κάνουμε ίσως και στην Θεσσαλονίκη λίγες μέρες αργότερα.

Ελπίζω στην θετική ανταπόκρισή σας σε αυτή την πρόσκληση για μια συζήτηση ανοιχτή, ουσιαστική και πολιτισμένη.

Φιλικά,

Ευάγγελος Βενιζέλος

-----------------------------------------------
Επειδή αρκετοί από εσάς επισημάνατε ότι ο τρόπος δήλωσης συμμετοχής στη συνάντηση είναι προβληματικός (προστασία προσωπικών δεδομένων, spam, κτλ), από εδώ και στο εξής θα ακολουθείται η εξής διαδικασία, την οποία προτείνει και ο e-lawyer σε σχετικό μήνυμά του:

· Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται με αποστολή μηνύματος στο e-mail
evenizelos2@gmail.com
· Στον χώρο Subject του μηνύματος πρέπει να αναγράφεται η φράση «Για τη συνάντηση με τους μπλόγκερς»
· Στο μήνυμά σας πρέπει να αναφέρετε απλά και μόνο το όνομα του μπλογκ σας
· Όταν καθοριστεί ο χώρος και ο χρόνος της συνάντησης, όσοι δήλωσαν συμμετοχή θα ειδοποιηθούν με σχετικό απαντητικό e-mail

Διαβεβαιώνουμε τους συμμετέχοντες ότι:
· το email τους δεν θα χρησιμοποιηθεί για αποστολή οποιουδήποτε υλικού και δεν θα αποτελέσει υλικό καμμίας βάσης δεδομένων.
· θα τηρηθεί απολύτως η αρχή της ανωνυμίας καθώς οι συμμετέχοντες δεν θα δηλώνουν το όνομά τους κατά την είσοδο, αλλά απλά έναν αριθμό που θα τους αποσταλεί.

Ως εκ τούτου όλες οι συμμετοχές που έχουν καταγραφεί ως τώρα στο μπλογκ ισχύουν κανονικά, αλλά θα σβηστούν από τον χώρο των μηνυμάτων και θα περάσουν στη λίστα συμμετοχών που καταρτίζεται.

Ζητούμε συγγνώμη για την αλλαγή αυτή και σας ευχαριστούμε...

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι δεν διαθέτουν μπλογκ και θέλουν να συμμετέχουν μπορούν να το δηλώσουν. Εάν στον χώρο που θα επιλεγεί υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, θα ειδοποιηθοεί ικανός αριθμός τους μέχρι και την συμπλήρωση όλων των κενών θέσεων. Η σειρά που θα τηρηθεί για την επιλογή τους είναι αυτή της αυστηρής χρονικής προτεραιότητας της δήλωσης.

300 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 300 από 300
Ανώνυμος είπε...

Και η...σάτιρα δεν είναι κακό πράγμα, είναι;

Αποστολές Καρότου και Μαστιγίου... Κωδικός: Μπένυ

Με μεγάλες δόσεις (αυτο)σαρκασμού.

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟΝ κ.ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ;
ΕΛΕΧΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ ΣΑΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΟΥΤΕ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΟΥΤΕ ΣΝΟΜΠΙΣΤΙΚΟ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ. ΑΥΡΙΟ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΑΛΑΖΩΝ ΘΑ ΠΑΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΤΑΤΙΑΝΑ;
ΑΣΕ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΛΕΨΕΙ Η ΛΑΜΠΙΡΗ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΕΦΑΛΑΙΟ.
ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ.
ΑΥΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.
ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΦΑΝΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.
ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΙΜΙΟ ΚΑΙ ΕΝΕΧΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.

criticalthinking είπε...

Σχετικά με την υποψηφιότητα Σκανδαλίδη,

Ο εξαίρετος δημοσιογράφος κ. Λυγερός είχε πει προ μίας εβδομάδος ότι μια τρίτη υποψηφιότητα θα λειτουργούσε αναφανδόν υπέρ του κ. Βενιζέλου. Αναρρωτιόταν μόνο έαν και κατα πόσο είστε αρκετά έξυπνος να το αντιληφθήτε.

Τάσσομαι υπέρ της άποψης αυτή, τουλάχιστον με το πρώτο σκέλος.
Το βασικό επιχείρημα κατά του κ. Βενιζέλου είναι ότι τόλμά να αμφισβητεί έναν Παπανδρέου! Με μια τρίτη υποψηφιότητα το επιχείρημα αυτό ακυρώνεται. Πλέον αμφισβητούν την υποψηφιότητα του GAP και ένας και δύο και πιθανώς τρείς.

Χαίρομαι για τις εξελίξεις.
Να έχετε υπομονή και επιμονή, κ. Βενιζέλο.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν δημοσιεύονται όλα τα σχόλια; Τι θέλετε, να στείλουμε κανένα κείμενο στις δεξιές εφημερίδες και να το βγάλουμε προς τα έξω,όπως έγινε και με την ελευθεροτυπία;

Ανώνυμος είπε...

Baggelare παρτα ολα .
Εισαι ο καλυτερος , εισαι θεοσ , σε αγαπαμε και σε καμαρωνουμε ολοι .
Προσεξε μονο τους δηθεν "συμμαχους" ... ξερεις εσυ .
Αυτους που οταν εσυ εδινες τους αγωνες σου στα αμφιθεατρα για μια δημοκρατικη ΦΕΑΠΘ σε χλευαζανε/μας χλευαζανε Βαγγελα και τωρα μας κανουνε τους φιλους και τους συμμαχους .
Ξερεις ποιους εννοω και μην ξεχασεις , οτι δαγκωνει/εσε μια φορα ξαναδαγκωνει .
Βαγγελα παρτα ολα , παρτο ολο το Πασοκ και αμα δεν γινεται , ας κανουμε ενα δικο μας .
Κανενα συμβιβασμο , μη σκυβεις το κεφαλι , ειμαστε μαζι σου

Παλιος συναγωνιστης

PanagiotisL είπε...

Γιατί δεν πάω στη συγκέντρωση του Barba Ben

Έχω διαβάσει από χθες την 'πρόσκληση' του Barba Ben για τη συγκέντρωση των συνblogger και για να πώ την αμαρτία μου αμφιταλαντεύτηκα για λίγο... Τελικά αποφάσισα ότι το να ρίχνει κανείς νερό στο μύλο του οποιουδήποτε πολιτικού είναι η μεγαλύτερη ανοησία που μπορεί να κάνει.

Για σκεφτείτε: τι θα πάμε να κάνουμε σε μια τέτοια συγκέντρωση;

Μήπως θα πούμε τις απόψεις μας; Αλλά και να τις πούμε μήπως θα τις ακούσει κανείς; Αφού ο Barba Ben έχει αποδείξει περίτρανα από αυτό εδώ το blog ότι τις δύσκολες ερωτήσεις δεν τις ακούει ή κάνει πως δεν τις ακούει. Κι αν κατά λάθος (ή επειδή δεν γίνεται διαφορετικά) ακούσει και κάποια δύσκολη ερώτηση, οπωσδήποτε θα δώσει μια απάντηση 'άλλ λόγια ν' αγαπιόμαστε'. Έτσι κάνει πάντα, γιατί έτσι έχει μάθει να κάνει. Δε γίνεται διαφορετικά.

Ή μήπως όμως θα πάμε να μας πει τις απόψεις του; Και γιατί πρέπει να πάμε κάπου για να μας τις πει; Δεν μπορεί να μας τις πει εδω πέρα; Δεν τον διαβάζουμε εδώ; Γιατί πρέπει να μας μιλήσει κάπου έξω;

Προσέξτε λοιπόν αγαπητοί συνbloggers τι ωραία που τα σκέφτηκε ο Barba Ben:

Κατ' αρχήν ένας κλειστός χώρος προσφέρει μυστικότητα όχι μόνο για αυτούς που θα παρευρεθούν, αλλά και για αυτά που θα ειπωθούν στη συγκέντρωση. Αυτό δεν είναι ανοιχτός διάλογος, αλλά μυστική συνεδρίαση. Αλήθεια, τι φοβάται ο Barba Ben;

Έπειτα, γιατί προσκαλούνται ΜΟΝΟ αυτοί που έχουν blog? Οι υπόλοιποι που δεν έχουν (ή δεν θέλουν να το αποκαλύψουν) είναι πολίτες β' κατηγορίας; Ή μήπως ο Barba Ben, πονηρά σκεπτόμενος, λέει 'Τουλάχιστον αυτοί που έχουν blog κάτι θα γράψουν για τη συγκέντρωση, άρα θα γίνει ένας σχετικός "ντόρος" γύρω από εμένα'; Για να μη μιλήσουμε φυσικά για τα κανάλια που θα συναγωνίζονται ποιος θα πρωτοπάρει δήλωση από τον δήθεν εκσυγχρονιστή Barba Ben που 'τολμάει να συνομιλήσει με τη σκεπτόμενη κοινότητα των bloggers' (μη βαράτε φίλοι συνbloggers, έτσι τα λένε οι δημοσιογράφοι.. εγώ φταίω;).

Επειδή λοιπόν, μια τέτοια συγκέντρωση δεν θα έχει να προσφέρει τίποτα σε κανέναν από εμάς, ενώ αντίθετα δημιουργεί εντυπώσεις υπέρ του Barba Ben στο ευρύτερο κοινό, πάνω στη δική μας πλάτη, δεν θα πάω στη συγκέντρωση.

Υ.Γ. 1: Σκούπισε τα κροκοδείλια δάκρυά σου Barba Ben και μη στεναχωριέσαι. Ίσως μια άλλη φορά.

Υ.Γ. 2: Να ρίξω μια άλλη ιδέα: 4-5 bloggers ευπρεπείς μεν, που να μην μασάνε δε, σε debate με τον Barba Ben σε οποιοδήποτε κανάλι θέλει εκείνος (αλλά πραγματικό debate... όχι το γιαλαντζί των πολιτικών αρχηγών). Τηλεθέαση εγγυημένη και διάλογος ανοιχτός. Αντέχεις Barba Ben;

Γιάννης Παπαϊωάννου είπε...

O Σύντροφος Σκανδαλίδης προσχώρησε στο ρεύμα το αυτονόητου που επιβάλει την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Σύντροφε ήταν δύσκολο αυτό που έκανες αλλά αναγκαίο. Είμαστε πλέων στην ίδια πλευρά του λόφου. Ο στόχος είναι κοινός και προσδιορίζεται στην όσο ποιο ανώδυνη για το ΠΑΣΟΚ αποχώρηση του Παπανδρεου.

Όλοι αυτοί που κατηγόρησαν τον Βενιζέλο για την επιλογή του να σταθεί απέναντι στο ηττοπαθές ΠΑΣΟΚ ας κάνουν τώρα την αυτοκριτική τους.

Ελπίζω να βρουν και άλλοι την δύναμη να ακολουθήσουν το ρευμα του αυτονόητου απέναντι στην διαλυτικη δυναμη του ηττοπαθούς ΠΑΣΟΚ.

Το ηττοπαθές νεφελώδες ΠΑΣΟΚ που εκφράζεται σε αυτή την δήλωση: “Όσοι διψούν για εξουσία[…} ας βρουν άλλο τρόπο να ξεδιψάσουν. Όσοι θέλουν την εξουσία, για να την ξανακάνουν όργανο μιας νέας μεγάλης κοινωνικής αλλαγής, ας βρουνΑ(και να τον πουν και σε εμας) τον δρόμο που θα μας ξανακάνει ένα Κίνημα, σαν αυτό που ίδρυσε και ενέπνευσε ο Ανδρέας Παπανδρέου”.

Αυτή η άποψη ταιριάζει στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ, όχι σε ενα μεγαλο πλειοψηφικό κόμμα κύριε Παπανδρέου.

Καλοδεχούμενος σύντροφε όπως και κάθε άλλος που θα αναλάβει τις ευθύνες του για την ενότητα της Μεγάλης Δημοκρατικής παράταξης και του τόπου.

Περιμενουμε μια Δήλωση σας κύριε Παπανδρέου, περι αποδοχής του αποτελέσματος για την διασφάλιση της ενότητας, άσχετα τι σας συμβουλεύουν νοσηροί εγκέφαλοι.

Στο ΠΑΣΟΚ χρωστάμε και αυτό δεν μας χρωστά τίποτα.

O Σύντροφος Σκανδαλίδης και το ρεύμα του αυτονόητου.

Ανώνυμος είπε...

@panagiotisl: δεν είναι ανάγκη να πας στη συνάντηση φίλε μου. δημοκρατία έχουμε. μας εξήγησες τους λόγους. μείνε στον εικονικό σου μικρόκοσμο και νιώθε ευτυχής. άσε τους υπόλοιπους να ζήσουν.

Μανώλης Τσιμπλάκης είπε...

Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί Έλληνες με το βαθμό ευφυίας και τις γνώσεις του Ε.Βενιζέλου.
Αυτό δεν το βλέπουν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;Γιατί ακολουθούν έναν άνθρωπο που το μόνο του προσόν είναι,το οτι είναι συμπαθής και ευγενής;Αυτά είναι τα μόνα που χρειάζεται κάποιος για να είναι αρχηγός ενός κόμματος και εν δυνάμει πρωθυπουργός;Αυτά τα "προσόντα" υπάρχουν σε αφθονία,αλλά από μόνα τους δεν αποτελούν εγγύηση επιτυχίας στην πολιτική αλλά και σε άλλους τομείς.Απόδειξη γι΄αυτό είναι οι αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες της παράταξης.Αν λοιπόν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αντιληφθούν πράγματα αυταπόδεικτα και αυτονόητα,είναι άξιοι της τύχης τους.Εμείς όμως τί φταίμε;

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ
το ΠΑΣΟΚ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.

Μετά και την υποψηφιότητα Σκανδαλίδη και ενδεχομένως και της Διαμαντοπούλου την Πέμπτη, το ΠΑΣΟΚ εκφυλίζεται.

Ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρξε ΠΑΣΟΚ χωρίς την Παπανδρεική συνηγορία, με την μία ή την άλλη μορφή.

Θα είναι η πρώτη φορά που όλοι μαζί θα έχουν κόψει το κλαδί που τους συνέδεε.

Στα Αριστερά κόμματα, υπάρχουν στέρεα δόγματα, όπως ο Μαρξισμός ή ο Λενινισμός που τα κρατάει ενωμένα.
Στο ΠΑΣΟΚ όταν δεν υπάρχει αποτελεσματική πρόταση διακυβέρνησης, τους "συνέχει" η "παπανδρεική παράδοση και σιγουριά", τους δίνει χρόνο να ξανασκεφτούν με ασφάλεια, με ενότητα γύρω από τον παπανδρεικό πυρήνα.

Τώρα για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ το τεμαχίζουν σε κομμάτια "εχθρικά" προς τον Παπανδρεισμό.

Εχουν τελειώσει ήδη όλοι μαζί.


Χωριάτης

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις των mag και του nikos glikos. Δεν μπορώ να καταλάβω τους ανθρώπους (και δεν εξαιρώ τον ευατό μου) που αποδέχονται και κοινωνούν με άτομα που υποκρίνονται, έστω από φόβο, που συμβιβάζονται με λιγότερα από οτι δικαιούνται που ανέχονται πρακτικές που τους αδικούν, τους μειώνουν ακόμη ακόμη τους απαξιώνουν και δεν τους αποδοκιμάζουμε ενώ αντίθετα όταν βλέπουμε κάποιον να αντιστέκεται να μάχεται για τις αρχές του για το δίκιο του, που προσπαθεί να μιλήσει να ορθώσει το ανάστημα του και να δηλώσει παρών, αυτόν τον λέμε αυθάδη, εγωπαθή και φιλόδοξο. Δεν έχει να κάνει με το ΠΑΣΟΚ ή ειδικά με κάποιον άνθρωπο αυτό το σχόλιο. Όμως σκεφτείτε όλοι σας κι εγώ βέβαια, πόσες φορές δεν μετανιώσαμε που δεν αντιδράσαμε-δράσαμε- στη βλακεία, στην ειρωνεία, στην κακία είτε γιατί δεν "θέλαμε" λέει να οξύνουμε τα πνεύματα, είτε γιατί, δεν έχει και τόση σημασία "βρε αδερφέ" ώσπου τελικά πάντοτε ή σχεδόν πάντοτε δεν το βρήκαμε μπροστά μας, με όποια/ες συνέπειες. Είμαι λοιπόν της άποψης οτι τίποτε και ποτέ δεν πρέπει να μένει αναπάντητο ούτε άλυτο στη ζωή γιατί τότε αυτή η συμπεριφορά γίνεται συνήθεια ήτοι δευτέρα φύσις.

Καρανάσιος Κωνσταντίνος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ,
ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ BLOGERS. ΕΠΙΣΗΣ ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΕΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 ΟΤΙ ΕΙΧΑΤΕ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΦΕ. ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΓΚΑΙΡΟ ΧΡΟΝΟ.

Ανώνυμος είπε...

κύριε Βενιζέλο, θα ήθελα να μάθω την άποψή σας στο θέμα του διαχωρισμού κράτους, εκκλησίας. Σας ευχαριστώ και καλό κουράγιο

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τα σχόλια όλων σας , τις θετικές και αρνητικές τάσεις για μια πιθανή συνάντηση πολιτών και Ε.Βενιζέλου και έχω φτάσει να αμφιταλαντεύομαι ποιος έχεις δίκιο.
Μια συνάντηση με εποικοδομητική κουβέντα , με τα ΜΜΕ εκτός θυρών και με τον κύριο Βενιζέλο να δίνει ουσιαστικές απαντήσεις και όχι ¨αλλα λόγια να αγαπιώμαστε" θα ήταν επιθυμητή.
Παρολαυτά δεν ελπίζω σε τίποτα το καινούργιο αφού η γλώσσα και ο διάλογος που έχουν μάθει όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί μας είναι αυτά που τους επιτρέπουν να μην απαντούν ποτέ επι της ουσίας και απλά να βγάζουν λογίδρια για το δήθεν καλό του τόπου και των πολιτών.
Ισως αμα ο κύριος Βενιζέλος ξεκινούσε να απαντάει σε κάποιες απο τις ερωτήσεις για την ποιλτική που θα ακολουθήσει εάν τυχόν εκλεγεί ,να έδινε μία νέα ώθηση στην πρόταση και πρωτοβουλία του για την συνάντηση αυτή.

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ ΚΑΨΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΛΑ !!!!ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΣΟΒΟ!!!
ΝΤΑΝΙΛΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ-ΝΟΝΟΣ-ΕΜΠΟΡΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ !!!!(ΚΑΛΑ ΤΑ ΕΙΠΑ ΜΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΡΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ,ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ ΦΤΙ¨ΑΧΝΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ)

meggy είπε...

τι έγραψα χτες?
τα ίδια ακριβώς γράφει σήμερα ο ΣΤΑΘΗΣ


Σε ερώτηση του κ. Ευαγγελάτου στον ΑΝΤ1 τι θα έκανε με το βιβλίο της Ιστορίας, ο κ. Βενιζέλος απάντησε (μη παραλείποντας να δηλώσει τη θέση του ως θέση και του ΠΑΣΟΚ) ότι κακώς απεσύρθη το βιβλίο, ο ίδιος θα το άφηνε, αλλά

θα έβγαζε και θα έδινε στα παιδάκια κι ένα δεύτερο (για να τα μουρλάνουμε τελείως), πλην όμως χωρίς τις ατέλειες και τα λάθη του προς μη απόσυρση! Ε;

Εμ με ατέλειες και λάθη, εμ όμως να μην αποσυρθεί, εμ να δώκουμε κι ένα ακόμη βιβλίο στα παιδάκια -κι αίφνης εφωτίσθη ο νους μου: τώρα κατάλαβα επιτέλους τι εννοεί ο κυρ Βενιζέλος όταν λέει το «όλον ΠΑΣΟΚ»! Εννοεί ότι

πρέπει να 'ναι κανείς και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ.

Ανώνυμος είπε...

Οταν η δημοφιλής - και ασαφής - κοινωνική μάζα των bloggers συναντήσει την σαφέστατη μάζα του κυρίου Βενιζέλου, τότε το αποτέλεσμα θα είναι μια ήττα της δημοκρατίας.

Δεν νοείται να υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στο ασαφές και το σαφές, κυρίες και κύριοι, γιατί έτσι ο blogger θα μεταλλαχθεί σε... βλογιοκομμένο πειθήνιο όργανο του εκάστοτε λαϊκιστή.

Αντί να συρθείτε όλοι με τα πόδια αναποδογυρισμένα και ψηλά προς τον πρώτο mainstream πολιτικό φορέα που δείχνει να ενδιαφέρεται, έχετε χρέος και καθήκον απέναντι στον πρώτο άγραφο νόμο του blogging, τον οποίον και σας παραθέτω:

1. Ο blogger δεν έχει σαφή, non-virtual ταυτότητα.

Όποιος δεν αποδέχεται αυτόν τον κανόνα, αποτελει αυτομάτως ηθικά ξένο σώμα στην ασαφή και επομένως, αχαλιναγώγητη, δημοκρατική, επαναστατική κοινότητα του διαδυκτίου.

Οφείλουμε ένα ηχηρό, δημοκρατικό ΟΧΙ στην απόπειρα καταγραφής των ιδιοτικών μας ταυτοτήτων στο βωμό του λαϊκισμού και της καπηλείας της ισχύος μας.

Με τιμή

Toxteth Riot

Ανώνυμος είπε...

gia xarh tou androulaki tou nikola tha se psifiso an kai den se poli pao.Mou fainese paraksenos tipos!TEE.GR

Manolis είπε...

Και ο Κώστας ανήγγειλε την υποψηφιότητά του εν μέσω σπαραγμών και δακρύων.Αναδρομή στους μπαμπάδες του(γερο-Σκανδαλίδη και Ανδρέα).
Το θεώρησε αγγαρεία λέει για το καλό της Ενότητας.Και ενότητα σημαίνει αποχώρηση του Γιώργου.
Καποιοι εκεί μέσα στο Πασόκ, μάλλον μας έχουν περάσει για μ.....ς.

Ανώνυμος είπε...

Ακουσα με εκπληξη τον συμπαθη κ. Τσοβολα στην εκπομπη "Πολιτικο Βαρομετρο" να ξαναβλεπει τα φαντασματα της συνομοσιολογιας απο υποτιθεμενα "εξωθεσμικα" κεντρα αποφασεων και αλλα συμφεροντα. Ευτυχως οι συνομιλητες του δεν το αποδεχτηκαν. Μα καλα, υπαρχουν ακομα ωριμοι πολιτικοι ανδρες που πιστευουν οτι για τα δεινα της Ελλαδας ευθυνονται αλλοι εκτος απ' τους ιδιους τους Ελληνες? Ως ποτε θα τα φορτωνουμε στους αλλους? Γιατι ειναι ακομα μερικοι κολλημενοι στο παρελθον? Ημαρτον!
Καλος αγωνιστης ο κ. Τσοβολας, που περασε στην ιστορια, αλλα μεχρι εδω. Να σας πω κατι εγω που εχω ζησει και στην Ελλαδα και στο εξωτερικο? Οι ξενοι μας εχουν σαν προτυπα, λιγο ενδιαφερονται για τα τεκτενομενα, οπως σωστα ειπε ο κ. Φυντανιδης, και προπαντων δεν μας υπονομευουν. Ξερετε ποιος μας υπονομευει? Η μαυρη μας η τυφλα των Ελληνων που δεν μπορουμε να κανουμε μια σωστη δουλεια και το τοσο το κανουμε αλλο τοσο. Εφιαλτες δεν υπαρχουν πια, η δημοκρατια στην Ελλαδα ειναι εδραιωμενη και δεν φοβαται κ. Τσοβολα και κ. Κουλουρη. Επιτελους, αφηστε το προσωπικο σας οφελος εξω. Σας ευχαριστουμε για τους αγωνες σας αλλα ειναι καιρος να βγειτε στην συνταξη και να πατε στα σπιτακια σας. Η Ελλαδα θα παει μπροστα και χωρις εσας.
Ευχαριστω.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΔΗΛΩΝΩ ΕΔΩ ΣΗΜΕΡΑ ΠΩΣ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠ' ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ, 30 ΑΤΟΜΑ, ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΘΑ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ Ν.Δ. ΜΗΝ ΜΑΣ ΘΕΩΡΗΣΕΤΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥΣ ΚΥΡΙΕ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΥΡΙΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΠΑΣΟΚ, ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΑΣ ΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΤΕ ΔΙΑΣΠΑΣΗ Η ΔΙΑΛΥΣΗ. ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΣΑΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ. ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΩς ΘΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ. ΒΓΗΤΕ ΣΤΟ ΛΑΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 11/11 ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ. ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΣΑΣ ΤΙΜΑΜΕ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΤΡΑΒΗΞΕΤΕ. ΑΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ, ΑΣ ΜΕΙΝΕΤΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΤΕ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΣΑΣ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ "ΔΕΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΕΙΤΑΙ!"

meggy είπε...

http://www.enimerosi24.gr/index.asp?a_name=medianews&item_id=586

MiHat είπε...

Ευάγγελε,

Εάν το Πα.Σο.Κ. στηρίξει αλαγές στον εκλογικό νόμο, που θα ισχυροποιούν το όποιο κυβερνών κόμμα (για δεδομένη πεντακομματική βουλή), ειλικρινά σου μιλώ, υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που θα εξοργιστεί, και θα χάσει την υπομονή του. Με ότι συνέπειες θα έχει αυτό για την 'δημοκρατία' μας.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΧΩΡΑ "STALLONE" ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ. ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Κύριε Βενιζέλο,
θεωρώ πάρα πολύ μεγάλης σημασίας το ζήτημα του Μητρώου των Μελών και Φίλων του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα κάλεσα το 210.3896.600 για να επιβεβαιώσω ότι είμαι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Φίλων και διαπίστωσα ότι εγώ και η σύζυγός μου φαινόμαστε ότι διαμένουμε κάπου στην οδό Σκουφά της Θεσσαλονίκης (ενώ είμαστε Δημότες Καισαριανής Αττικής!!!).
Η έκπληξη μου είναι ακόμη μεγαλύτερη διότι:
1. έχω δώσει όλα τα στοιχεία μου ΚΑΙ ηλεκτρονικά στην ιστοσελίσα του ΠΑΣΟΚ ως φίλος (εδώ και πολύ καιρό)και
2.είχαμε ψηφίσει στις εκλογές του 2004 για την εκλογή Προέδρου στην τοπική Καισαριανής (ως φίλοι)
Παρακαλώ πολύ κάντε ό,τι μπορείται διότι διαφαίνεται ένας μεγάλος κίνδυνος...
ΜΕ τιμή
chris
blogger-φίλος ΠΑΣΟΚ-Καισαριανή

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένε μας Πρόεδρε κ. Βενιζέλο (σε όσες παραλείψεις και αν υποπέσετε, η μοίρα σας είναι να κυβερνήσετε την Ελλάδα),
Μετά την απογοήτευση για την ηττοπαθή στάση σας στην πανηγυρική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, που έδωσε το έναυσμα στον κ.ΓΑΠ να καταστεί ο αδιαμφισβήτητος και δια βοής μάλιστα αποδεκτός ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας (προνόμιο που ουδέποτε έως σήμερα απήλαυσε) αναμένονται οι επόμενες κινήσεις σας, τις οποίες περίπου προαναγγείλατε. Υπομονή, ενδοσκόπηση και στρατιωτική πειθαρχία στον αρχηγό έως την 11η Νοεμβρίου. Είναι άραγε δυνατόν να έχετε υιοθετήσει και να θελήσετε να εφαρμόσετε μία τέτοια τακτική; Μη γένοιτο!
Αν πάντως επιμείνετε σ’αυτήν την τακτική, αναιρώντας έτσι τα χαρακτηριστικά του αποφασιστικού, δυναμικού και χαρισματικού ηγέτη που κρύβετε μέσα σας (διότι το θέλετε ή δεν το θέλετε είσθε ο πρώτος χαρισματικός πολιτικός που εμφανίζεται στην πολιτική κονίστρα μετά τους Κ.Κ. και ΑΓΠ) ακούστε ποια θα είναι - υποθέτω- τα επόμενα βήματα του στρατηγού ΓΑΠ:
Στο Εθνικό ή στο Πολιτικό Συμβούλιο θα εμφανισθεί ως μικρός… Στάλιν, με όρεξη να διενεργήσει τις εκκαθαρίσεις που όφειλε κατά την αντίληψή του να έχει πράξει από καιρό! Στ’αλήθεια, θα φέρει το μειλίχιο χαμόγελο του πατερούλη και σας βεβαιώ ότι δεν πρόκειται καθόλου να συγκινηθεί από την… λύπη σας! Τι θα διαπιστώσει; Ότι ούτε η κοινοβουλευτική ομάδα, ούτε το κόμμα τον αμφισβητεί, ούτε βεβαίως ο κ.Σκανδαλίδης, ο οποίος αναγκάσθηκε να καταθέσει την υποψηφιότητά του για να προστατεύσει την πληγείσα από… εσάς κομματική ενότητα, ήτοι να σας αποσπάσει εκλέκτορες! Ποιος επομένως είναι ο λόγος – θα διερωτηθεί ο κ.ΓΑΠ- για να συνεχίζεται η φθοροποιός εσωστρέφεια και η εκλογική διαδικασία, που κανέναν δεν εξυπηρετεί πλην των εχθρών του κόμματος; ( κατά το «εχθροί του λαού» του πατερούλη). Αφού δε με σειρά άψογων λογικών συλλογισμών καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κόμμα εγκλωβίσθηκε εξαιτίας σας σε δίνη διασπάσεως, θα ανακοινώσει την απόφασή του να… σας διαγράψει ως ολετήρα και υπονομευτή της κομματικής τάξεως! Το βλέπετε απίθανο; Και όμως ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται! Ετοιμασθείτε για να μην ταραχθείτε!
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η θεσμική κατοχύρωση της εκλογικής διαδικασίας, βάσει δηλαδή ποιας αποφάσεως θεσμικού οργάνου με ανέκκλητο χαρακτήρα έχει αποφασισθεί ότι η διαδικασία αυτή πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί; Μήπως το θεσμικό της έρεισμα είναι η μεγαθυμία του… αρχηγού, ο οποίος «δικαιολογημένα» μπορεί να αναιρέσει την αρχική του απόφαση να την ενεργοποιήσει, αν κρίνει ότι το επιβάλλουν επείγοντες λόγοι διαφυλάξεως της ενότητας του κόμματος [που μόνον εσείς «υπονομεύετε», αφού μόνον εσείς και τα… διαπλεκόμενα τον αμφισβητείτε (θα πείτε και ο λαός. Ποιος όμως τον λογαριάζει;)]
Ανάγκη συνεπώς να αποκτήσει ακλόνητο θεσμικό έρεισμα η εκλογική διαδικασία. Πιστεύω ότι τέτοιο έρεισμα δύναται να προσδώσει σ’αυτήν η παρουσίαση εκ μέρους σας το συντομότερο δυνατό της πολιτικής σας προτάσεως, υπογεγραμμένης από όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη και βουλευτές του κόμματος, ώστε ο ΓΑΠ να αντιληφθεί ότι δεν αμφισβητείται από έναν, αλλά από όλα τα υγιή μέλη της παράταξης. Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να αναρωτηθώ: Ως νομικός είναι δυνατόν να αγνοείτε ότι οι διάφορες συζητήσεις, διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις, προβληματισμοί κλπ έχουν νόημα όταν τείνουν σε κάποιον σκοπό και αυτός δεν μπορεί παρά να είναι η συμφωνία σε ένα ελάχιστο πλαίσιο αρχών που να δεσμεύει τους υπογράφοντες; Τόσες μέρες που συζητείτε και διαβουλεύεσθε με τους υποστηρικτές σας δεν κατορθώσατε ακόμη να συντάξετε ένα κείμενο αρχών και τους δεσμεύσετε στην υποστήριξή σας με τις υπογραφές τους;
Αν ξεπερασθεί και το εμπόδιο της θεσμικής νομιμοποίησης της εκλογικής διαδικασίας (θεσμική νομιμοποίηση που θα μπορούσε να προσδώσει και η ψηφοφορία στην πανηγυρική συνεδρίαση, την οποία μάλλον βεβιασμένα αρνηθήκατε) και δεν διαγραφείτε από τον… πατερούλη, τότε ορθώνεται το μέγα πρόβλημα της συνθέσεως του εκλεκτορικού σώματος. Εδώ σας θέλω…
Υ.Γ: Τελικώς όμως θα κερδίσετε την μάχη, δι’ευχών όμως του παππού σας, του προπάππου σας και του Αρχιεπισκόπου.

Με εκτίμηση

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΑΝΤΑ ΠΟΛΥ ΕΧΕΤΕ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΜΕ ΜΠΑΜΠΑ ΚΑΙ ΘΕΙΟ ΙΔΡΥΤΗ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΜΠΛΕΜ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΕΛΛΑΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑ. ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙ ΕΛΛΑΝΤΑ ΔΟΥΛΕΦΤΑΡΟΥ. ΥΕΑΗ! ΕΓΩ ΘΑ ΦΕΡΩ ΜΕΡΙΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΝΤΟΛΑΡΣ ΓΙΑ ΑΡΧΗ, ΓΙΑ ΠΩΣ ΤΟ ΛΕΤΕ....ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΤΕΜΠΕΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ. ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΕΛΛΑΝΤΑ ΠΟΛΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΑΥΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΟΥ. ΟΛΟ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΕΠΙ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΠΟΥΘΕΝΑ. Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΘΕΛΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΝΑ ΤΕΜΠΕΛΙΑΖΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΕΜΠΕΛΙΕΣ.
ΘΕΝΚ ΓΙΟΥ.

PanagiotisL είπε...

maria_k: Το αντίθετο μάλλον συμβαίνει. Δεν είμαι ευτυχής, ούτε και ζω σε κανένα εικονικό μικρόκοσμο. Απλά δεν ανέχομαι κάποιοι να πουλάνε μούρη παίζοντας στην πλάτη τη δική μου. Εσένα που σου αρέσει, μπορείς να πας στη συγκέντρωση.

Έτσι κι αλλιώς το μόνο που είπα, είναι το τι θα κάνω εγώ. Δεν προέτρεψα κανένα ούτε να πάει, ούτε να μην πάει.

Υ.Γ.: Μόνο μην αρχίσετε να βελάζετε όλοι μαζί.... Ένας-ένας και χαμηλόφωνα, μην πλακώσουν και οι άλλοι υποψήφιοι τσελιγκάδες!

Ανώνυμος είπε...

PASOK IS NOT ITS LEADER, WHETHER HIS/HER NAME IS OR ISN'T PAPANDREOU.

PASOK IS NOT ANYONE'S PERSONAL CONVENIENT STORE WHERE HE CAN ENTER AT ANY TIME AND STEAL ITS CONTENTS FROM THE SHELF.

PASOK IS NOT THE VESSEL TO ALLOW MEEK MEN BECOME REAL MEN BY THIEVING AND SCHEMING.

PASOK IS ITS 3 MILLION MEN AND WOMEN ACROSS THE NATION.

PASOK IS ITS BRIGHT FUTURE, IRREGARDLESS OF MEN, FOR THE BETTERMEN OF GREECE AS A WHOLE.

PASOK IS THE DREAM OF ANDREAS PAPANDREOU WHO STAUNCHLY DECLARED THAT PASOK IS NEITHER AN ENTITLEMENT, NOR AN INHERITANCE.

PASOK IS THE SINGLE ONE HOPE FOR A FAIR GREEK SOCIETY.

harrygrath είπε...

Αναμενουμε...εμφανιση Βαγγελη στο μπλογκ & απαντηση σε 3 κατηγοριες σχολιων...

1) Στα λιγα επικριτικα

2) στα πολλα επαινετικα

& 3 ) σ'εκεινα που ζητουν τοποθετηση επι δημοφιλων θεματων πολιτικης.

Τη παγιδα της τοποθετησης σε αξονα " δεξιος-αριστερος " ελπιζω να την αποφυγουμε.

gat είπε...

κ.Βενιζελο
θα πρεπει να επιμεινετε ολα τα μελη και φιλοι να μπορουν να διασταυρωσουν την εγγραφη τους απο το site του ΠαΣοΚ, με την αναγραφη των στοιχειων του του σε μια φορμα(ονοματεπωνυμο,ταυτοτητα,περιοχη).Οπως οτι δηλαδη γινετε με τους εθνικους εκλογικους καταλογους στο site του υπουργειου εσωτερικων

Ανώνυμος είπε...

to puma pou ormaei ston papandreou

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρον !
Ο Κ. Σκανδαλίδης γιός παπά.
Ο Ε. Βενιζέλος με παππού και προ-πάππο παπά.
Οι δύο στους τρείς γαλουχημένοι με τα ελληνόρθόδοξα ιδανικά.

Ανώνυμος είπε...

Κατα την προσωπικη μου εκτιμηση,
στη σημερινη κατασταση που βρισκεται to ΠΑΣΟΚ, τρια σεναρια και προοπτικες διαφαινονται στον οριζοντα:

1. Εκλογη Τριτου προσωπου με πολιτικο θαρρος και σθενος να κανει εκκαθαρισεις και να δωσει το νεο ιδεολογικο στιγμα του ΠΑΣΟΚ συνθετικα, λαβαινοντας υποψη και τις σημερινες εθνικες και παγκοσμιες συγκυριες.
Προοπτικη επανοδου στην κυβερνηση την επομενη τετραετια.

2. Διασπαση του ΠΑΣΟΚ μεσω ρηξης και δημιουργια 2 κομματων οπως το 1974. Η ρηξη σ'αυτη την περιπτωση να προελθει απο τον τριτο πολο.
Ο ενας πολος θα επιβιωσει και ο αλλος θα αφομιωθει, οπως η ενωση Κεντρου 1974-1977.
Προοπτικη επανοδου 2 τετραετιες.
Η λυση Βενιζελου ή Παπανδρεου και παραμονη των δυο στο ΠΑΣΟΚ, θα αναβαλει τη διασπαση (κατα την εκτιμηση μου), για την επομενη τετραετια . Προοπτικη επανοδου 3-4 τετραετιες, εκτος αν προκυψουν συντελειακες καταστασεις.

3. Διασπαση του ΠΑΣΟΚ, σε 2 κομματια. Ενα υπο τον Βενιζελο και το αλλο υπο τον Γεωργακη.
Προοπτικη. Με το μισος που ερπει η προοπτικη ειναι: Χαιρετισματα στην εξουσια.

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο που σας απομένει να κάνετε είναι να πάτε στα αδέρφια του Γιώργου και να προσπαθήσετε να τους πείσετε-τουλάχιστο τον ένα από τους δυο- να κατέβουν εκείνοι στην πολιτική σκηνή και να τους διαβεβαιώσετε ότι,στο μέλλον,θα τους στηρίξετε.Ελπίζω να καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Nectaria Kiritsi είπε...

Τα θερμά μου συχγαρητήρια κ. Βενιζέλο! Ήταν μια ιστορική πρωτοβουλία σας, απαραίτητη για την μελλοντική πορεία της μεγάλης Δημοκρατικής παράταξης. Είμαι από εκείνους τους πολιτικούς "νεροκουβαλητές", που πάλαιψαν για το Πασόκ, από της ιδρύσεώς του, για να νοιώσω την απογοήτευση αργότερα. Η ελπιδοφόρα δυναμική της πολιτικής επικοινωνιακής τακτικής σας, με ανακουφίζει.

Ανώνυμος είπε...

Το ρωταω παντου και απαντηση δεβν παιρνω ...

Επι της ουσιας βρε ,,,,
Ο μελλων Μιστερ πρεζιντεντ
-Στις ταυτοτητες και το θρησκευμα ποιησε την νησσα
-Στο αουτλουκ με τους βεβηλους "αθεους" , ξηλωσε τον πινακα
-στην ιστορια της 6ης δημοτικου ζητησε να μοιρασθουν 2 βιβλια !!!!... γιατι οχι 3 ;
-στο σκοπιανο πλειοδοτει τους χουντεους
-στη βικιπαιδεια και στην ελευθερια της πληροφοριας επιτεθηκε
-το 89 που και καλα στρατευτηκε στην υποθεση Πασοκ , δεν τον θυμαται ο Τζοβολας
-στο τρελο Ρελο τη επεσε
Να συνεχισω ;
Ασε καλυτερα , βρεστε μου απλως ενα λογο να τον ψηφισω εναν ανθρωπο του οποιου δεν γνωριζω ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ και οταν λεμε μια , ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ
Γιατι επειδη καλει σε μπουφεδακι με ολιγη απο σαμπανια τα μπλογκια ;;;;;;;;;;

Ελεος λεμε .
Πεστε μια θεση ΤΟΥ που να γνωριζετε για την ελευθερια της τεχνης/ανεξιθρησκειας/αυτοπροσδιορισμου/εκφρασης .

Και ζηταω θεση , γιατι αμα ζητησω εργα .... χεχεχε ασε καλυτερα τα προανεφερα τα κουμαντα του

Παλιος , αλλα πολυ παλιος πασοκτρολλης

Ανώνυμος είπε...

Kurie Venizelo.

Sas anagnorizo polles ikanotites,
alla exo arxisei na amfisvito to ethos sas.
Pano sti logiki tou "o mi xeiron veltistos" tha dexomoun me anoxi to endexomeno na kivernisete tin Ellada.
Apo tote pou arxisate na diekdikite igetiko rolo, apokaliptete enan xaraktira pou den mou aresei.
Exete vevaia ta prosonta na pate mprosta,alla viazeste kai laimargeite.
I laimargia sto fagito odigei sto paxos, i laimargia stis filodoksies den ksero pou mporei na odigisei.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ "eye of the tiger" απ' το Ροκυ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ "STALLONE" ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ!

Ντραααααγκοοοοοο!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΕΛΕΙΩΣΕ? ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΚΟΥΝΑΓΕ...

ΘΥΜΗΣΟΥ...."ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΙΝΗΜΑ!!!!"

Ανώνυμος είπε...

Aγαπητέ κύριε Βενιζέλε μου εγώ ψηφίζω οικολόγους και είμαι με το Βεργή αλλά άμα γίνετε εσείς ο αρχηγός του Πασόκ εγώ εσας θα ψηφίσω γιατί έχετε το ίδιο όνομα με το μεγάλο εθνάρχη και είστε το ίδιο έξυπνος με το μεγάλο μας εθνάρχη. Εγώ όπως σας είπα είμαι οικολόγος και πολύ ευαίσθητη σε θέματα οικολογίας. Θα ήθελα να μου πείτε τι θα κάνετε όταν θα βγείτε στην κυβέρνηση (γιατί μόνο άμα γίνετε εσείς αρχηγος του Πασόκ, μόνο τότε το Πασόκ θα ξαναδεί κυβέρνηση) για τα αδέσποτα και για τα ποδήλατα.
Εγώ όπως σας είπα είμαι οικολόγος και δεν έχω αυτοκίνητο για να μη μολύνω το περιβάλλον και να μην σκοτώνω τα γατάκια που πάνε να περάσουν το δρόμο.

Μαρία Χ Οικολόγος.

thanos_med είπε...

Απορίες ......


1. Πόσες πρέπει να είναι οι υποψηφιότητες για να διασφαλιστεί η ενότητα και πόσοι οι χαμένοι στις εκλογές για να μη γίνει διάσπαση ;
2. Μήπως τώρα που ο κ. Βενιζέλος εξασφάλησε την εκλογή του θα θεωρούσε σκόπιμο να καταθέσει μια σαφή ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα ή ακόμη και τώρα κρίνει ότι δεν χρειάζεται ;
3. Πόσες υπογραφές πανεπιστημιακών απαιτούνται για να γίνει κάποιος αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ ; Μπορούμε να προσμετρήσουμε και όσους ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους ή πρέπει αναγκαστικά να το ψηφίζουν ;
4. Απαιτείται ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος ή έγινε στο Ζάπειο το βράδυ των εκλογών ;
5. Αν η αυτοκριτική είναι υποχρέωση μόνο του προέδρου τότε γιατί έχω την αίσθηση ότι στα ψηφοδέλτια υπήρχαν κι άλλα ονόματα ;
6. Ο κ. Βενιζέλος θα εισηγηθεί νέα κοινωνιολογική μέθοδο ανάλυσης της κοινωνίας ή θα διατηρήσουμε τον κλασσικό τρόπο με τις γνωστές τάξεις ;
7. Υπάρχει δεξιά και αριστερά στην Ελλάδα ή τόσα χρόνια το βλέπαμε λάθος και η εναλλαγή στην εξουσία ήταν καθαρά σχηματική ;
8. Γιατί ένας 18χρονος νέος ψηφοφόρος χωρίς πολιτική μνήμη απο το 70 και το 80 , που μεγάλωσε με κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή και θεωρεί τα δημοκρατικά δικαιώματα , την αξιοπρέπεια , τη μόρφωση και τη εργασία αυτονόητα , να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ ;

Ανώνυμος είπε...

μου προκαλείτε θλίψη...

όλοι!!!!

σας μισώ!!

μου κατεστρέφετε την ζωη

γειααα

Ανώνυμος είπε...

einai diskolo na blepei kaneis mia prospathia esto embryikh, gia ta ellhnika dedomena, na amayronetai apo sxolia epipedoy xamaitypioy. yparxoun alloi xoroi gia toys "filous" aytoys antajioi toys.

makari na htan pio syxno to update gia na mathainoyme thn apojh toy kyrioy benizeloy anotheyth apo ta mme.

criticalthinking είπε...

ΠΕΡΙ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΟΥΣ,

κ. Βενιζέλε,
στην Θεσ/νικη υπάρχουν δύο νομαρχιακές, μια στη μοναστηρίου και μία στη Β. Ηρακλείου.
Ουδεμία εκ των δύο δεν λειτουργεί, τουλάχιστον τις ώρες που ένας εργαζόμενος μπορεί να πάει για να γραφεί μέλος.
Επίσης ουδείς απαντάει στα τηλέφωνα.

Κάνετε κάτι.

Σας ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε κυριε Ευαγγελε , ειμαι ενας 15χρονος μαθητης που διψαει να
μαθει τυμπανο .
Με τις οικονομιες μου απο τα καλαντα αγορασα ενα τυμπανο και εμαθα
να παιζω τον μικρο τυμπανιστη .
Δεν ξερω ομως αλλα .
Θα ηθελα να μου υποσχεθειτε πως αν μια μερα γινεται προεδρος θα
φερετε μουσικους κρουστων στα Λυκεια ολης της Ελλαδας μας να
μπορεσουμε ολοι εμεις να κανουμε τα ονειρα μας πραγματικοτητα .
Ευχαριστω που με ακουσατε και ευχομαι πολυ καλη επιτυχια

Αποστολης

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΠΡΟΕΡΧΕΣΤΕ ΑΠΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΔΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣΜΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΚΛΗΣΣΙΑΣ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΘΕΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ .

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΗΡΧΑΤΕ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
ΜΟΝΟ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.

ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΞΟΔΕΥΟΥΜΕ 1 ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΩΣ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ?

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΩΤΑΜΕ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Ανώνυμος είπε...

κυριε βενιζελο ,

πρεπει να ψηφιστουν νομοι που να προστατευουν περισσοτερο τους ιδιοκτητες που ενοικιαζουν σπιτια.
οι σημερινοι νομοι βολευουν περισσοτερο αυτους που νοικιαζουν τα σπιτια.
δεν ειναι σωστο .
πρεπει να υπαρχει το καταλληλο πλαισιο ωστε να αποζημιονομαστε καταλληλα απο τους κακοπληρωτες

Unknown είπε...

Κύριε Βενιζέλο
Είμαι μια ψηφοφόρος του Πασόκ που παρακολουθώ τις εξελίξεις με αγωνία όπως και όλοι εμείς οι ασήμαντοι ψηφοφόροι του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Δυστυχώς οφείλω να ομολογήσω ότι η απογοήτευση μου μεγαλώνει όταν διαβάζω και βλέπω στις ειδήσεις τις κόντρες μεταξύ Παπανδρέου- Βενιζέλου.

Πιστεύω ότι το Πασόκ χρειάζεται κάτι καινούριο, κάτι αλλιώτικο, κάτι που να προέρχεται από την αριστερά και που να μπορεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο μέσα στο κόμμα μας.

Γι' αυτό και θεωρώ ως μόνο ικανό πρόσωπο για να ανταπεξέλθει σ' αυτές τις απαιτήσεις το σύντροφο Μίμη Ανδρουλάκη.

Κύριε Βενιζέλο αφήστε λίγο χώρο στη νέα γενιά πολιτικών που θα πάνε το σοσιαλιστικό κίνημα μπροστά.

Συντροφικά
Ρόζα Μπ.

Ανώνυμος είπε...

Μαρία Χ Οικολόγος,
μέσα στα "ρεμπέτικά" σου,παρεισέφρησε και κάτι, που ίσως ως αυτονόητο συνεχώς παραλείπετε, ιδίως από αυτούς που θα έχουν και το όφελος.
Εννοώ τους οπαδούς ή τα μέλη του κινήματος, που περιμένουν τις ευεργεσίες που "δικαιούνται", όταν επανέλθουν στην εξουσία (κάτι σαν τα δικά μας - πράσινα αυτή τη φορά - παιδιά).
Μέσα στην αυθόρμητη αντιπάθεια για όποιον προεξέχει λίγο προς τα 'πάνω, τους διαφεύγει, ότι μόνο με τον Β.Β. μπορεί το ΠΑΣΟΚ να (ξανα)δεί εξουσία!

Νίκος47

Ανώνυμος είπε...

Αν κάποιος (οχι ο Βενιζέλος, βέβαια) διαβάζει τα σχόλια σε αυτή την ανάρτηση, ας μη δημοσιεύει ότι μ..... στέλνει ο κάθε ένας.

Και εσείς, σύντροφοι, σταματήστε να στέλνεται τα σχόλιά σας σε μιά μπαγιάτικη ανάρτηση, στα οποία, προφανώς, δεν δίνει σημασία κανείς. Ο Βαγγέλης έχει με άλλα να ασχοληθεί, με εμάς θα ασχολείται τώρα!

Ανώνυμος είπε...

δυστηχώς ΄σύντροφε΄στο ΠΑΣΟΚ το σύντροφε έπαψε να ισχύει από καιρό. Καί πάρτε πρώτα την βάση του κινήματος με 3 εμφύλιους στις Δημοτικές εκλογές και σας όλους μαζί να στρίβεται το τιμόνι όλο και πιο δεξιά,...δυστηχώς δεν νομίζω ότι σας πιστεύει κανείς απλά θέσεις για το φαί προσπαθούν να πάρουν. Από την άλλη τον Παπανδρέου τον σφάξατε κάνοντας τον αρχηγό για να χάσει και έπειτα όλοι μαζί του σκάψατε τον λάκο..τον φκιάξατε πολύ μεγάλο όμως και θα πέσετε και σεις μέσα. Για να αποκατασταθεί η ηθική τάξη στο ΠΑΣΟΚ αποχωρελιστε απο την υποψηφιότητα σας και αφήστε τον επιτέλους να χάσει μόνος ..δεν χρειάζεται βοήθεια. Τέλος πιστεύω πως πρέπει το ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΜΕΊΝΕΙ στην αντιπολίτευση για να εξαφανιστούν επιτέλους τα λαμόγια για να μετρηθούμε και να ξαναπούμε την λέξη ΄σ΄΄υντροφος'

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ, ΚΑΙ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ. Η ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ, ΕΞΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΝΤΟ ΤΟΥ. Η ΠΟΛΩΣΗ ΔΕΝ ΕΥΝΟΕΙ ΚΑΝΕΝΑ. ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΣΕ ΕΞΙ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΡΧΗΓΟ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΟΛΩΝ ΜΑΣ. ΞΕΡΕΙΣ, ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΑΣ Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ. ΑΡΚΕΤΑ, ΦΙΛΟΙ. ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο "STALLONE" ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ. ΛΙΓΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΣΕΙ ΔΗΛΑΔΗ. ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΑΧΘΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ. Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ. ΤΟ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ.

ΛΟΙΠΟΝ, ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΛΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ?

kbabis είπε...

Απάντηση στο "Και εσείς, σύντροφοι, σταματήστε να στέλνεται τα σχόλιά σας σε μιά μπαγιάτικη ανάρτηση, στα οποία, προφανώς, δεν δίνει σημασία κανείς". Σημασία σύντροφε έχει οτι με αφορμή την μπαγιάτικη ανάρτηση γίνεται καθημερινά διάλογος πάνω σε πολλά θέματα και αν ο Βαγγέλης δεν τους δίνει σημασία τότε κακό του κεφαλιού του διότι εδώ τελικά στο τέλος και διαμορφωνεις καινούριες απόψεις όταν βλέπεις κάτι απο άλλη οπτική γωνία -εκτός αν δεν θέλεις βέβαια και αισθάνεσαι ότι έχεις τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις σε όλα
Συνεχίστε παιδιά γιατί μόνο η κουβέντα και η παρουσία πολλών απόψεων μας κάνει όλους καλύτερους.

Ανώνυμος είπε...

Απαντηση στη Ροζα...

Αγαπητη φιλη, δεν εισαι ασημαντη ψηφοφορος ουτε εσυ, ουτε κανεις μας. Ο καθενας μας και ολοι μαζι συνδιαμορφωνουμε την κατευθυνση των στελεχων μας στο ΠΑΣΟΚ και τα συμβουλια του. Τους κανουμε κοινωνους των αισθηματων μας. Δηλαδη διαμορφωνουμε ρευμα με τα σχολια μας και τις συζητησεις μας εδω η και αλλου. Και να ξερεις οτι μας υπολογιζουν. Οσοι αγωνιστηκαμε απο διαφορα μετεριζια (εγω ειμαι με το ΠΑΣΟΚ απ' το 1980, μαθητης Λυκειου τοτε και προεδρος στην ταξη μου), και συμβαλαμε στην νικηφορα πορεια του ΠΑΣΟΚ, η γνωμη μας μετραει περισσοτερο απ' οτι μπορει να φανταστει κανεις. Ημουν στο Συνταγμα το '81 μερικα μετρα απ' τον Ανδρεα. Ο αειμνηστος Ανδρεας μου ειχε στειλει δυο καρτες το '89 και το '93, φοιτητης μεταπτυχιακου πια εγω τοτε στο εξωτερικο, τις οποιες φυλαω σαν παρακαταθηκη και ειχε αναγνωρισει τους αγωνες μας. Ηταν μεγαλοψυχος ο Ανδρεας Παπανδρεου, δεν "αφηνε να πεσει τιποτα κατω", αφου βρηκε το χρονο και σαν Πρωθυπουργος ξανα το '93 να υπογραψει προσωπικα καρτα του και να μου την ταχυδρομησει στο Πανεπιστημιο μου στο εξωτερικο.
Ροζα, συνεχισε να αγωνιζεσαι και να δεις οτι αργα η γρηγορα θα φτιαξουμε μια δικαιη Ελληνικη κοινωνια.

Φιλικα.

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΑ ΜΩΡΕ, ΤΙ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. ΜΕ ΡΩΤΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΕΜΕΝΑ ΑΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΚΟΠΑΝΑΝΕ ΕΝΑ "Χ.Ο." ΣΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΠΙΑ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ. ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΤΟΡΙΑ. ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΠΟΤΕΦΡΩΘΩ, ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΘΑ ΔΩΣΩ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ? ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΚΛΑΒΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

Ανώνυμος είπε...

Σε ότι αφορά την κρίση στο ΠΑΣΟΚ... Η διατύπωση ξεκάθαρων θέσεων στο πλαίσιο της κοινωνικής σοσιαλδημοκρατίας, είναι ένα αίτημα φίλων και ψηφοφόρων της Δημοκρατικής - Προοδευτικής Παράταξης, που γιγαντώθηκε ειδικά μετά την "διγλωσσία" που υπήρξε από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, σε ότι αφορά τη συζήτηση στη Βουλή για το άρθρο 16. Εκτίμησα ιδιαίτερα την στάση του Βαγγέλη Βενιζέλου, που ως Πανεπιστημιακός δάσκαλος, στήριξε τους προβληματισμούς και τις αγωνίες χιλιάδων φοιτητών σε όλες τις βαθμίδες της Παν/κης εκπαίδευσης, τασσόμενος εναντίον των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Ανώνυμος είπε...

"ASK NOT WHAT YOUR COUNTRY CAN DO FOR YOU; ASK WHAT YOU CAN DO FOR YOUR COUNTRY!"

John F. Kennedy

Γιαννης Μακρυγιάννης είπε...

Κυριε Βενιζέλο

επιτρεψτε μου να αστειευτω σε αυτην την ιστατη στιγμη! Αμα εκλεγειτε για προεδρος θα αλλαξετε την ονομασια του ΠΑ.ΣΟ.Κ.(ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΚΟ σοσιαλ. κινημα) σε ΒΕ.ΣΟ.Κ(ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟ σοσιαλ. κινημα)?

Και λιγο ποιο σοβαρα.. Θεωρω οποιος και αν εκλεγει για προεδρος, η λαικη βαση του πασοκ ενδιαφερεται να πατε το κινημα μπροστα και να απαλαγειτε απο στιγματισμενος ανθρωπους βλεπε χρηματηστηριο, αλαζονεια! ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΣΟΒΑΡΑ ΑΥΤΟ! η ΝΕΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ οπως την λεω εγω δεν αξιζει για κομμα εξουσιας.. αλλα βγηκε αυτη επειδη δεν αξιζαμε εμεις να κυβερνησουμε! Αν εκλεγειτε μην παρετε μαζι σας τον Κουλουρη θα σας κοστισει! ειναι πολιτικος του 80 οχι του συγχρονου ρευματος!

Unknown είπε...

Απάντηση στον Ανώνυμο:

Φίλε και συναγωνιστή,
οι ώρες που περνάμε είναι δύσκολες και έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον.

Αν και μας χωρίζει ένα ηλικιακό χάσμα (βλέπεις εγώ γεννιόμουν όταν εσύ ήσουν πρόεδρος στο δεκαπενταμελές), εντούτοις χαίρομαι που διαπιστώνω ότι μας ενώνει ένας κοινός πολιτικός δρόμος.

Ο δρόμος του Σοσιαλισμού.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν μια προσωπικότητα, που θα μείνει για πάντα στην ιστορία του Σοσιαλισμού και της προόδου. Ενας ηγέτης, ένας σπουδαίος πολιτικός, μια από τις πιο ερωτικές φυσιογνωμίες της πατρίδας μας που δεν άφησε την πολιτική να του καταστρέψει την επιθυμία.

Αυτός ειναι και ο λόγος που θεωρώ μοναδικό διάδοχο του Αντρέα, τον Μίμη. Ο Μίμης έχει όλα τα παραπάνω χαρίσματα του ηγέτη.

Ο Βενιζέλος είναι εξαιρετικά ιδιοφυής άνθρωπος από τους λίγους που υπάρχουν στην Ελλάδα μας, αλλά δεν έχει -δυστυχώς- την ικανότητα να σαγηνεύει τα πλήθη.

Οσο για τον Γιώργο Παπανδρέου, ας μη μιλήσουμε γι' αυτόν. Τον σεβόμαστε γιατί είναι γιος του μεγάλου Ηγέτη.

Και όπως είπε και ο Σaρτρ:
"L'homme est ce qu'il n'est pas et n'est pas ce qu'il est "


Συντροφικά.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά να πω και κάτι, που, από προχθές, να εδώ μου στέκεται.
Άκουσα τον Β.Β. που μίλαγε με τον Ευαγγελάτο και είπε ότι είχε αρχικά προτείνει, η ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου να γίνει στις 21 Οκτωβρίου. Αν λογαριάσετε καλά, σύμφωνα με τα καθιερωμένα στην ορθόδοξη κοινωνία, τότε ακριβώς τελείται το 40 ημερών μνημόσυνο (καλά σαράντα, που λέει ο λαός), για κάποιον που ετελεύτησε στις 16 Σεπτεμβρίου.
Συμβολικό δεν φαίνεται;
Άσε που ίσως από μόνο του αυτό αρκεί να μας πείσει ότι είναι θρησκόληπτος και συνεπώς μη γνήσιος σοσιαλιστής.

Νίκος47

Ανώνυμος είπε...

ΕΡΩΤΗΣΗ:Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟΙ
ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΜΕ ΜΑΝΙΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ,ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΛΙΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ;
Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ''ΝΕΑ'' ΓΙΑ ΤΟΥΣ ''ΗΡΑΚΛΕΙΣ'' ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ!ΤΟΝ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ''ΝΕΣΤΟΡΑ'';;;ΑΠ'Ο,ΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ,ΟΧΙ!

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση (στην οποία θα ήθελα απάντηση):

Ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ (κα ενδεχομένως πρωθυπουργός της χώρας) είστε διατεθιμμένος να εναντιωθείτε στα "μεγάλα συμφέροντα"; Ειδικότερα, σε αυτούς που σήμερα σας στηρίζουν (όμιλος Λαμπράκη, Μπόμπολας κλπ).

Περιμένω με αγωνία την απάντηση σας

(τα λόγια πετούν ενώ τα γραπτά μένουν για αυτό μεγάλη προσοχή στο τι θα πείτε - αν πείτε βέβαια)

URBANATHENISM είπε...

Προχθές στον Ευαγγελάτο δεν βγήκε καλά η εικόνα σου. Πιστεύω ότι έχασε το image σου. Πρόσεχε μην βγαίνεις πολύ στα κανάλια και μόνος σου. Μόνο σε classy κανάλια και εκπομπές και δημοσιογράφους να εμφανίζεσαι. Είμαστε μαζί σου.

Ανώνυμος είπε...

Τι γνώμη έχετε για την υποψηφιότητα του Δημήτρη Τζίωτη;

Divaynne είπε...

"Έτσι λοιπόν καθημερινά σχεδόν θα δημοσιεύω από ένα μικρό post που θα απαντά, ή τουλάχιστον θα προσπαθεί να δίνει μια απάντηση, σε κάθε ένα από αυτά τα ερωτήματα."

πρώτο ΘΑ που δεν υλοποιήθηκε!!
αει καλά...
υπάρχει άνθρωπος εδώ που περιμένει σαφή απάντηση σε οτιδήποτε???

Ανώνυμος είπε...

..."ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ" ! ! ! ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ "ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ" ΣΑΣ ! ! ! ...ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΟΥΤΕ, ΠΛΕΟΝ, ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ! ! !). ΣΤΑΜΑΤΕΙΣΕ Ο "ΛΟΥΦΕΣ", ΕΞΑΝΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Η "ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑ". ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ ΜΙΑ ΠΑΡΕΟΥΛΑ ! ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ !
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Ημαρτον, Ροζα, κοπελα μου. Εχουμε περασει τις εποχες που θελαμε οι αρχηγοι μας να "σαγηνευουν" τα πληθη. Και ο Χιτλερ σαγηνευε τα πληθη, αλλα ειδε ο κοσμος το αποτελεσμα. Η ικανοτητα του εκφραζεσαι σε εναν αρχηγο ειναι σημαντικο προσον γιατι ετσι μας κανει κοινωνους των σκεψεων του. Ομως, περα απ' την ευφραδεια και το χαρισμα αυτο που μετραει ειναι η ουσια, δηλ. μπορει ο αρχηγος να μετασχηματιζει τις ιδεες που εκφραζει σε προγραμμα. Μπορει να συνθετει αποψεις και να τις εφαρμοζει με τις λιγοτερο δυνατες τριβες στο κομμα του και στην κοινωνια? Τι να την κανω εγω τη σαγηνη οταν ο αρχηγος δεν εννοει αυτα που λεει η δεν εχει τις απαραιτητες ικανοτητες να συνθεσει και να συγκεντρωσει στο προσωπο του συναινεσεις. Για τον Μιμη. Δεν μου αρεσει το στυλ του, δυστυχως. Δεν μπορω να τον παρακολουθησω, συγγνωμη. Και δεν μιλαω για την ελλειψη χαρισματος του. Ο Μιμης ειναι πολυ καλος συμβουλος, πιθανον, προεδρων και αρχηγων αλλα δεν πιστευω οτι μπορει να ηγηθει του ΠΑΣΟΚ. Το ζητουμενο ειναι ο αρχηγος να εχει την παιδεια, να γνωριζει τα προβληματα, να μπορει να εκφραζει λυσεις συγκεκριμενες. Και τοτε να μπορει να τις μετεξελιξει σε κυβερνητικο προγραμμα αποδεκτο απο την κοινωνια και με τη χαρισματικη του προσωπικοτητα να δημιουργει ευρυτερες συναινεσεις ωστε να μπορει να δημιουργει πολιτικη. Αλλιως ειναι διακοσμητικος αρχηγος.

dimitris-mech είπε...

Θα χαρώ να τα πούμε από κοντά.
Συνάντηση face to face για άμεσο διάλογο και σαφείς απαντήσεις.

Αυτός ο ανώνυμος που γράφει με κεφαλαία ένας είναι ή έχουν κάνει φωλιά ???

Μια κοινωνία για όλους είπε...

Αγαπητέ κύριε Βενιζέλε, σύντροφε Βαγγέλη, κύριε καθηγητά, ή όπως αλλιώς θέλεις,
Από το βράδυ των εκλογών και μετά, ανέλαβες πλήρως την ευθύνη των όσων θα ακολουθήσουν. Γιατί, με την παρουσία σου στο Ζάππειο και το σύνολο των εμφανίσεών σου από τότε και μετά έδωσες ένα στίγμα. Το στίγμα του ανθρώπου που ενδιαφέρεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ για την εξουσία.
Από την άλλη, είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι όλη η κάστα των καθηγητών στοιχήθηκε από πίσω σου, δίνοντας το μήνυμα, του γιατί πεισματικά αρνείσαι το άνοιγμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην ανώτατη παιδεία, επιτρέποντας την οικονομική αιμορραγία εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών, που είχαν την ατυχία τα παιδιά τους να μην επιτύχουν την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση, λόγω του ισχύοντος ανεπαρκούς συστήματος, που παράγει αγράμματους και άνεργους. Μου κάνει εντύπωση, επίσης, πώς ξαφνικά βρέθηκαν γύρω σου, όλοι όσοι αποδοκιμάστηκαν από την ελληνική κοινωνία πριν από 3 1/2 χρόνια, στέλνοντας το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση. Όλα τα φαντάσματα του φαύλου πρόσφατου παρελθόντος, άνθρωποι του οικονομικού και εκδοτικού κατεστημένου, όσοι μπλέχτηκαν στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, αποτυχημένοι πρώην υπουργοί και βουλευτές, πολλά λαμόγια, όπως λέει ο απλός λαός μας...
Η συγκρότηση της ομάδας σου από όλους αυτούς προκαλεί το κοινό αίσθημα. Ο λαός του ΠΑΣΟΚ, της Μεγάλης Δημοκρατικής μας Παράταξης έχει απαιτήσεις. Η πιο σημαντική απαίτησή του, δεν είναι το πρόσωπο, αλλά οι πολιτικές. Στη βάση ποιας πολιτικής θα διεκδικήσεις την ηγεσία του Κινήματος; Μήπως όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης; Μόνο που τώρα πια δεν είναι 1996 και το δίλημμα της εξουσίας δεν υφίσταται, αφού δεν είναι το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση. Τότε υπήρχε πρόβλημα, τώρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
Εδώ απαιτούνται τομές σε ένα κράτος που σαπίζει καθημερινά από τη διαφθορά, απαιτούνται καινοτόμες ιδέες για να υπάρξει ρήξη με το κατεστημένο, όπως εξαιρετικά είχε πράξει ο Ανδρέας Παπανδρέου πριν 33 χρόνια, επιβάλλεται πλήρης κάθαρση σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης και άλλα τόσα πολλά, που δε θέλω να τα ανφέρω για να μην κουράσω, αλλά τα γνωρίζουμε όλοι. Εσύ, γαμπρός μεγάλου επιχειρηματία, θα μπείς μπροστά να πολεμήσεις τα συμφέροντα; Και γιατί δεν το έπραξες τόσα χρόνια που ήσουν υπουργός;
Αγαπητέ Βαγγέλη,
Η πρόσφατη εκλογική ήττα, δεν ήταν ήττα του Γεωργίου Παπανδρέου. Ήταν ήττα του ΠΑΣΟΚ, ενός Κινήματος που το καταντήσατε κόμμα των λαμόγιων. Ήταν ήττα των ονείρων μιας μεγάλης παράταξης, που έξοχα την είχατε προσχεδιάσει κάποιοι εγκέφαλοι που στοχεύατε στην ηγεσία του. Μίλησες για το "όλον ΠΑΣΟΚ", εσύ που πρωτίστως προετοίμαζες τον εαυτό σου για τη δήλωση στο Ζάπππειο. Πρόδώσατε, όλοι όσοι σταθήκατε από την αρχή απέναντι στον Αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, τις προσδοκίες του απλού πολίτη. Και τώρα ζητείς την ψήφο του; Με τι πρόσωπο; Με τι ιδέες; Νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές; Αυτές που οδήγησαν τον μέντορά σου, Κώστα Σημίτη, να εγκαταλείψει το σκάφος παραμονές των εκλογών του 2004; Παραδίδοντας ένα σάπιο κομματικό σύστημα σε έναν νέο ηγέτη, με στόχο να "κάψει" και το νέο ηγέτη και το Κίνημα;
Σύντροφε Βαγγέλη,
Βιάστηκες να βγεις μπροστά. Ο λαός του ΠΑΣΟΚ, αν τον ακούς και αν σε ενδιαφέρει, δεν αναζητούσε σανίδα σωτηρίας. Δεν ψάχνει στο πέλαγος της ανασφάλειας, στην οποία εσύ και οι περί εσέ τον οδηγήσατε, ένα σωσίβιο. Ψάχνει το καράβι, που θα του δώσει την ελπίδα και την προοπτική. Και το καράβι αυτό δεν είστε εσύ και η ομάδα σου.

Συντροφικά
Γιάννης

Ανώνυμος είπε...

mpravo re Gianni.Ekfrazeis para poly kosmo me to keimeno sou.Ta eipes ola

Ανώνυμος είπε...

Απευθύνομαι στο/η φίλο/η που έγραψε το κάτωθι κείμενο:

«Vaggeli min afineis ton Simiti na polymilaei. Esy prepei na vgaineis kai na tous ti les ohi o Simitis.

Episis ayto to "min epimeneis stin protasi sou ayti" itan kalo kai diplomatiko ma kalytero tha itan to "Emeis se steirizoume anoihta kai os 11 noemvri eisai o proedros tou kinimatos" kai meta fysika na tou tin peis gia tin mystiki psifoforia. Ma kala pou zei mystiki psifoforia mesa se ayta ta gegonota kai ton paniko kai mesa sto "oikogeneiko" pasok pou oloi ypostiriksate tin enotita? Ntropi itan parolo pou oi papandreikoi lene oti itan katapliktikos. Pou to eidan ayto? Anekpaideytoi den piran hampari ti kontepse na ginei.

O topos thelei ishyro arhigo opos esy. O Giorgos einai too good to be true.

Kalimera»

Πέμπτη, Σεπτέμβριος 27, 2007 6:35:00 πμ

Φίλε/η, θεωρείς εαυτόν δημοκράτη; Εσύ που προτρέπεις το «Vaggeli» να μην αφήνει το Σημίτη να πολυμιλάει; Αυτή είναι πρακτική δημοκρατικού κόμματος και δη σοσιαλιστικού; Και αν όντως ο «Vaggelis» τον πάψει και του κλείσει το στόμα, θα είστε ικανοποιημένοι από τον «ishyro arhigo» και θα παραβλέπετε το φασιστικό του πράγματος; Σε άλλο σημείο των αποκρίσεων του blog, άλλο άτομο μιλάει για την «(ευτυχώς), πολυσυλλεκτικότητα» του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η πολυσυλλεκτικότητα όμως δεν επιτρέπει στον οποιοδήποτε να εκφράζει τη γνώμη του; Είστε δημοκράτες όσοι προτρέπετε το Βενιζέλο να κόψει τον οποιονδήποτε; Θα απαντήσω και με αυτό θα ολοκληρώσω: Όχι, δεν είστε δημοκράτες. Είστε όλοι εκείνοι (ανεξαρτήτως του κομματικού χώρου στον οποίο «ανήκετε» [και θεωρώ ντροπή για τις ατομικότητές σας να αποδίδετε τέτοιου είδους οπαδικού τύπου καπελώματα στους εαυτούς σας]) που με τις αταβιστικές και πρωτόγονες νοοτροπίες σας ευθύνεστε για την κατάντια της χώρας στο χάλι που είναι καθώς και την απουσία οποιασδήποτε ελπίδας για το μέλον. Ντροπή και θλίψη…

Yannis H είπε...

Κε Βενιζέλο,

Τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Θα ήθελα να μου εξηγήσετε πως εσείς, ένας τόσο δημοκρατικός και καλλιεργημένος πολίτης, μπήκατε στην πολιτική στην (πέρα από προεκλογικές ετικέτες) χειρότερη περίοδο μετά την μεταπολίτευση. Όταν ο Ανδρέας είχε αλλάξει τον εκλογικό νόμο για να μη χάσει την καρέκλα, αμέσως μετά το θράσος του να μας κυβερνά μέσω φαξ, όταν ο αστρολόγος της Δήμητρας είχε αναχθεί σχεδόν σε θεσμό, όταν η χώρα σειόταν από το μεγαλύτερο σκάνδαλο της νεότερης ιστορίας. Ενώ η πολιτική κουλτούρα της χώρας πάει δεκαετίες πίσω, μπαίνει στην ενεργό πολιτική ένας ...συνταγματολόγος; Και μάλιστα, σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος; Αυτό πάντα μου καθόταν στο στομάχι. Και μετά από σκέψη, καταλήγω στο ότι μάλλον ήταν πιο σίγουρο ότι θα ξεχωρίσετε ανάμεσα στους φελλούς που επέπλεαν τότε.

Κατά δεύτερο λόγο, στα τρία θέματα που θέσατε προς συζήτηση, δεν συμπεριλάβατε το κυριότερο όλων: το έλλειμμα πολιτικής κουλτούρας στην Ελλάδα και τι θα μπορούσατε να κάνετε γι’ αυτό. Έστω σαν πρόταση, ή έστω σαν πρόβλημα. Το θέμα έχει να κάνει και με τις κατηγορίες που δεχτήκατε κατά κόρο στα blogs (ότι είστε μέρος του προβλήματος, κτλ.). Σωστά απαντήσατε ότι τα blogs δεν είναι σώμα έξω από την κοινωνία και καλά θα κάνουμε να δούμε κριτικά και τους εαυτούς μας. Το αναγνωρίζω και με βλέπω έτσι – εσείς όμως; Μιλήσατε για το μαχαίρι στο κόκαλο για την έλλειψη πολιτικής παιδείας στην Ελλάδα – και δεν την αναφέρετε καν σαν θέμα; Ο εγκλωβισμός ψηφοφόρου και υποψηφίου σε πελατειακές, απολιτικές σχέσεις δεν σας απασχολεί τόσο πολύ; Από την άλλη, το συγκεκριμένο θέμα έχει να κάνει και με το προηγούμενο που ανέφερα: η κουλτούρα του Έλληνα, που ήταν στραβή αλλά επί Ανδρέα άρχισε να μοιάζει πραγματικά με αυτήν ενός τριτοκοσμικού κράτους (πού αλλού καταλήγει να κυβερνάει η σύζυγος, συγγενείς της κι αστρολόγοι;) το ξεπεράσατε τότε και το αγνοείτε και τώρα – κάτι που αρχίζει να μοιάζει μοντέλο συμπεριφοράς. Νομίζετε ότι έχετε σοβαρές ελπίδες να πετύχετε κάτι καλό εάν δεν το θίξετε και δεν το αντιμετωπίσετε; Έστω, σε κάποιο βαθμό

Τέλος, νομίζω ότι είναι πολύ έξυπνη κίνηση η δημοσίευση όλων των σχολίων (και των υβριστικών). Σαν εικόνα, σας δίνει πόντους (δείτε ποιοι είναι οι αντίπαλοί μου). Ένα blog που λειτουργεί με βάση την κοινή λογική κι αισθητική, βέβαια, δεν αφήνει τέτοια σχόλια – πέρα από το ότι προκαλούν εντυπώσεις, είναι άσχετα και μπορεί να αποπροσανατολισθεί ο διάλογος, που είναι και το ζητούμενο.

Λυπάμαι για το πολύ επικριτικό μου ύφος – μακάρι να μην ήμουν τόσο αγανακτισμένος. Και να είστε το μέλλον, δυστυχώς δεν βλέπω πολύ φως στην άκρη του τούνελ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΒΕΝΙΖΕΛΕ,
ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ ΑΡΧΗΓΟΣ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΛΕΥΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ. Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΕΙ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ. Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ-ΜΟΝΑΡΧΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ. ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ.

Anestis Tsinaslanidis είπε...

Το βασικό που πρέπει όλοι από τη πλευρά μας προσωπικά ο καθένας μας και όλοι μαζί είναι να κρατήσουμε την αξιοπρέπεια του μεγάλου αυτού κινήματος σε υψηλά επίπεδα, καθώς επίσης και την ενότητα. Αυτό είναι μονόδρομος αν θέλουμε να μιλάμε για την "επόμενη ημέρα".

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ Π.Γ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΠΩΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ.
ΟΥΤΕ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΙ ΓΑΜΜΑ ΟΠΩΣ ΕΝΔΕΧΩΜΕΝΩΣ ΝΟΜΙΖΕΤΕ.
ΤΟ Π.Γ. ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΠΟΥ-ΓΙ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ
"Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΥΤΟΚΤΑΤΟΡΑΣ"

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.
ΤΟ ΑΚΟΥΣΑ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΟΥ.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΕ.
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΒΑΣΙΛΟΚΡΑΤΙΑ.

Alpha είπε...

είναι αδικό αυτό που γίνεται κατά του Β.Β

του αναγνωρίζω(ανεξάρτητα από τους λόγους που πιτεύω ότι είναι ιδιοτελείς) το γεγονός ότι είναι ο μόνος πολιτικός που εκτίθεται τόσο πολύ δημόσια

ζητάει τώρα ο κάθε πικραμένος(blogger)να λύσει ένας άνθρωπος τα προβλήματα της ελλάδας.το γεγονός ότι βγαίνει και επικοινωνεί δημόσια(πιθανά πληρώνεται κάποιος για να γράφει τα κείμενα, αλλά παρ ολ αυτά, πρόκειται για απ ευθείας επικοινωνία)τον κάνει αυτόματα στόχο όλων των απωθημένων που έχουμε από τους πολιτικούς.

αργά ή γρήγορα θα εγκαταλείψει την προσπάθεια και θα ξαναγυρίσουμε στο να τρωγόμαστε μεταξύ μας.

διευκρίνηση:δεν ψήφισα ποτέ ΠΑΣΟΚ(στις 6 εκλογικές αναμετρήσεις που έχω ωε τώρα συμμετάσχει), ούτε πρόκειται ποτέ να ψηφίσω.θεωρώ ότι πρόκειται για ένα κόμμα διεφθαρμένο και χωρίς βούληση στο να βελτιώσει τη χώρα.


ψήφισα Οικολόγους Πρασίνους και είμαι περήφανος για την επιλογή μου.Αν υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να είναι κεντρικό και καθοριστικό πλέον είναι η προστασία του περιβάλλοντος κατα τη γνώμη μου.

αλλά...

EPSILON είπε...

Κύριε Βενιζέλο,

θεωρώντας ότι θα προσπαθήσω να ψηφΊσω στίς εκλογές γιά αρχηγό του ΠΑΣΟΚ με απασχολεί ένα θέμα για το οποίο θα παρακαλούσα να έχω την άποψη σας.

Προσωπικά πιστεύω ότι μόνο σε ειδικά θέματα η εφαρμοσμένη πολιτική μπορεί να διαφέρει απο αυτή της ΝΔ.(Βλεπε ΕΚ).

Εάν δεν κάνω λάθος είχατε διαφωνήσει με τόν Κύριο Παπαντρέου ως αναφορά το σχέδιο ΑΝΝΑΝ.

Μπορείτε σας παρακαλώ να μας ενημερώσετε για τήν τωρινή σας άποψη για αυτό το θέμα?

Επίσης θα παρακαλούσα να μας λέγατε εάν η , απο χρόνια , αποστολή της Ελληνικής πολιτικής για το Κυπριακό στις καλλένδες καί στήν αρμοδιότητα όλων των άλλων εκτός από την Ελληνική κυβέρνηση (θεωρίες περι ειρινικής λύσης σύμφωνα με ΟΗΕ κλπ,κλπ, χωρίς κανένα Ελληνικό σχέδιο λύσης) θα είναι και η δική σας στάση στο θέμα, όπως το αντιμετοπίζουν ο Κύριος Παπαντρεου και η Κυρία Μπακογίανη.

Ευχαρισώ εκ των προτέρων

Ανώνυμος είπε...

@ΥΑΝΝΙS Η
ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΕ ΟΛΑ.
ΣΕ ΟΛΑ ΣΕ ΟΛΑ ΣΕ ΟΛΑ.

ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ ΟΜΩΣ...
ΠΕΣ ΜΑΣ ΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ, ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ; ΞΕΡΕΙΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ.
ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ. ΔΩΣΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ.
ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΡΝΗΣΗ!

Yannis H είπε...

npg said... ΔΩΣΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ.
ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΑΡΝΗΣΗ!
........................

Αυτό το έχω ακούσει πολλές φορές και δεν συμφωνώ. Το να απαιτείται από τον ψηφοφόρο να καταθέσει πρόταση είναι λίγο αστείο. Προτάσεις καταθέτουν οι υποψήφιοι (στην περίπτωση εσωκομματικής διαδικασίας) και τα κόμματα (στην περίπτωση βουλευτικών εκλογών). Όχι οι ψηφοφόροι.

Το να βγω και να πω το εκλογικό μου μανιφέστο λίγο θα ενδιαφέρει οποιονδήποτε – κριτική όμως σε υπάρχοντες υποψήφιους μπορώ να κάνω. Και αν θέλεις, το τι ζητά ένας πολιτικοποιημένος αλλά όχι κομματικοποιημένος πολίτης, ένας πολίτης που νιώθει εγκλωβισμένος από το υπάρχων πολιτικό σύστημα και το ποιόν των πολιτικών, είναι λίγο-πολύ αυτονόητο – δεν πάμε ν’ ανακαλύψουμε τον τροχό. Μίλησα για το κατεξοχήν πρόβλημα της πολιτικής λειτουργίας στην Ελλάδα, αυτό της έλλειψης πολιτικής παιδείας (και το έγκλημα πολιτικών, να ενθαρρύνουν αυτό το έλλειμμα αντί να το πολεμούν – κι αυτό κατά την ταπεινή μου γνώμη, έπραξε κι ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην μαύρη περίοδο του Ανδρέα, όταν διάλεξε να μπει στην ενεργό πολιτική). Δεν χρειάστηκε να το εξηγήσω παραπέρα για να γίνω κατανοητός.

Νιώθω λίγο σαν να πηγαίνω σ ένα εστιατόριο, το μενού να είναι από πολύ φτωχό έως απαράδεκτο, και να μου λένε (όχι εσύ προσωπικά, γενικά μιλάω) ότι αν δεν παραγγείλω κάτι, ή αν δεν δώσω τη δική μου συνταγή στο μάγειρα, δεν αποδεικνύω ότι πεινώ. Λοιπόν, πεινώ και παραπεινώ – πολιτικά μιλώντας, ψωμολυσσάω. Αλλά ως πότε θα τρώω οτιδήποτε ή έστω, το λιγότερο χειρότερο φαγητό;

Συν τοις άλλοις, πιστεύω ότι δεν είναι αντίθεση το να πω τι ΔΕΝ θέλω – κάποιες φορές μάλιστα, αυτό είναι πιο σημαντικό από μια σκληρή και συμπαγή θέση. Λέγοντας τι δεν θέλω, πέρα από το να εκφράζω τις αντιρρήσεις μου, δείχνω και κάποια κατεύθυνση. Προσωπικά ζητώ έναν πολιτικό που θα αναλάβει να εκσυγχρονίσει τον Έλληνα σαν ψηφοφόρο για να θέλει καλύτερους ηγέτες. Ο κος Βενιζέλος, μέχρι στιγμής έδειξε (πάντα κατά τη γνώμη μου) ότι μπορεί και να ενθαρρύνει την παραπέρα παρακμή του Έλληνα, για να επιπλεύσει και να ξεχωρίσει ο ίδιος. Αυτό ήταν το ερώτημά μου – και περιείχε και κριτική, και επιθυμία αλλά και θέση για το πως θέλω έναν ηγέτη.

Ανώνυμος είπε...

Μην τα ξεψαχνιζετε παρα πολυ. Το μονο που να σας απασχολει ειναι, 1. Μπορει ο Βενιζελος να ηγηθει της ηγετικης ομαδας και να γινει ευρυτερα αποδεκτος απο το κομμα? 2. Μπορει να παραξει πολιτικη και να βγει στην κοινωνια να κανει διαλογο, και αυστηρη αντιπολιτευση μεσα στη Βουλη?
3. Μπορει να νικησει τον Καραμανλη στις επομενες εκλογες?
4. Μπορει να συλλαβει ενα ριζοσπαστικο προγραμμα που αν εφαρμοστει να αλλαξει το προσωπο της ελληνικης οικονομιας και κοινωνιας? Θα μπορει να δημιουργησει τις συναινεσεις για να το εφαρμοσει?

Ολα τα αλλα περι αντιδρασεων του, ταιμινγκ, κλπ. ειναι ασχετα. Και εξαλλου, η θελουμε ενα στοιβαρο αρχηγο η δεν θελουμε. Δεν μπορουμε να τα εχουμε και τα δυο. Αν δεν θελετε τον στοιβαρο αρχηγο, κρατειστε τον αγαπητο κ. Παπανδρεου και μεινετε να κανετε χλιαρη αντιπολιτευση μεχρι το 2015. Ο Καραμανλης η η Ντορα μπορει να δειξουν μεγαλοψυχια για το καλο της Δημοκρατιας και να μας παραχωρησουν μια τετραετια σε 8 χρονια απο σημερα.

Ανώνυμος είπε...

κ.Βενιζελο

Καθε μερα που περναει τοσο πιο πολυ σας αντιπαθω.

Ειστε υπερβολικα αντιπαθητικος.

Μακαρι να μην υπηρχατε.

Μας εχετε δημιουργησει ψυχολογικα προβληματα.

Σας βλεπουμε στον υπνο μας κ τρομαζουμε.

Εισαστε η ενσαρκωση του θριλερ.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλο λέτε ότι δεν έχετε χρόνο να απαντάτε στα σχόλια μας.

Θέλω να σας θέσω ένα ερώτημα!
Σε τόσες χιλιάδες σχόλια που έχετε λάβει δεν νιώσατε πότε την αυθόρμητη ανάγκη να απαντήσετε;

Αν όχι τότε μας υποτιμάτε!

Ανώνυμος είπε...

Τελικά έχω μια ακόμη ερώτηση!

Αφού δεν έχετε χρόνο να απαντάτε ούτε σε ένα σχόλιο τότε:
1. που βρίσκετε τον χρόνο να δημιουργείτε νέα θέματα;
2. γιατί κάνατε το blog; Το blog είναι μέσω επικοινωνίας όχι ένα ακόμη μπαλκόνι του πασοκ!

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενιζέλο μήπως θα έπρεπε να ψάξετε στην πολιτική σας ως κόμμα τον λόγο, που όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισε τις εκλογές, αλλα αντίθετα μειώθηκε και η εκλογική του δύναμη; Και όχι στις επιλογές του προέδρου του; Και σε τελική ανάλυση ποιος παράγει πολιτική, ο πρόεδρος ή τα όργανα του κόμματος; Τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Αν είναι να γίνετε εσείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και να εφαρμόσετε την ίδια πολιτική το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ιδιο. Μία "Νέα" Δημοκρατία μας αρκεί και ίσως την πολιτική αυτή την εφαρμόζει και καλύτερα απο εσάς. Την δυσαρέσκεια του κόσμου του ΠΑΣΟΚ την εισεπραξε η Αριστερά και την δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων της ΝΔ, αντι να την εισπράξει το ΠΑΣΟΚ την εισέπραξε το ΛΑΟΣ.

Yannis H είπε...

Exposed Bone: Συμφωνώ!!! Παλιό γνωστό φαγητό σε νέα σερβίτσια...

Ανώνυμος είπε...

Eκπληκτικο!

Εκπληκτικοι!

Σταματησα να διαβαζω ολα τα σχολια σας. Λειπει ο χρονος. Ομως το δικο μου δεν προκειται να το γλυτωσετε.

Βεβαιως και εχουν ενα κοινο - ενα μονο - γνωρισμα οσοι γραφουν σχολια οπως αυτα που προλαβα να διαβασω.

Την αφελεια!

Τωρα γνωριζετε σε τι οφειλεται η εμφανιση των Μπενιζελο.

Οι ευφυεις αναμεσα σας ξερουν οτι δεν εννοω αυτους.

Η ωριμοτητα ειναι κατι που αναπτυσσεται συναρτησει του χρονου. Παρ' οτι το υποψιαζεστε αρκετοι, δειχνετε να μην εχετε την απαιτουμενη υπομονη.

Τα ματια σας ανοχτα. Μην αφησετε να σας θεωρησουν ποτε, πειθηνια μαζα σε αλλοτριους σκοπους αλλοτριων.

Ξεκαθαριστε τι πρεπει να ειναι ο στοχος - ο ευγενης και εφικτος για σας και για την Ελλαδα.

Αναρωτηθειτε αν το πασοκ εχει τους ιδιους στοχους με αυτους που εχει η Ελλαδα.

Ανώνυμος είπε...

Με φαινεστε παρα πολυ συμπαθης ανθρωπος και με καλο χιουμορ επισης κι ελπιζω συντομα, να ειστε ο νεος αρχηγος του ΠΑΣΟΚ, γιατι δε βλεπω καποια αλλη λυση...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε.

Σαφώς τα τελευταία χρόνια,το κίνημα πάσχει στον τομέα της ιδεολογικής του κατεύθυνσης.

Ομως θεωρώ ότι το σύνθημα "στροφή αριστερά",δεν θα λύσει ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα.

Κατ'αρχάς να ξεκαθαρίσουμε τι είναι αριστερά και τι όχι.

Είναι το ΚΚΕ αριστερά?

Μα το ΚΚΕ προσκολλημένο τα τελευταία 90 χρόνια σε τσιτάτα και πρακτικές του περασμένου αιώνα δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας.

Η άνοδος του στις τελευταίες εκλογές θεωρώ ότι αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο που δύσκολα θα επαναληφθεί.

Κεφάλαιο ΣΥΡΙΖΑ.

Σαφώς πιο προοδευτικό κόμμα από το ΚΚΕ,πολυσυλλεκτικό,μοντέρνο,σύγχρονο.

Και εγώ θέλω να συνεργαστούμε μαζί τους.Το ερώτημα είναι αυτοί τι θέλουν?Τον άκουσες τον Αλαβάνο προεκλογικά.Απέκλεισε κάθε πιθανότητα συννενόησης με το ΠΑΣΟΚ.
Κι αυτός καλά κάνει,αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι από το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ψαρέψει ψήφους.


Τι σημαίνει λοιπόν φίλε μου αριστερή στροφή?Με ποιούς θα την υλοποιήσουμε?

Το ΠΑΣΟΚ κατ'εμέ σαν μεγάλο και πολυσυλλεκτικό κίνημα θα πρέπει να ισσοροπήσει,αλλά με βασικό προσανατολισμό μια μεγάλη κεντροαριστερά.

Το ΠΑΣΟΚ για να κυβερνήσει την χώρα ξανά πρέπει να πείσει ευρύτερα στρώματα της κοινώνίας.

Στρώματα που εκτείνονται από την αριστερά ως τις παρυφές της κεντροδεξιάς.

Μήπως πιστεύεις ότι το 48% που πήρε ο Ανδρέας το 81,νοιώθαν όλοι αριστεροί?Οχι βέβαια.Ανήκαν όμως στην μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων,τους μη προνομιούχους.

Αυτούς αγαπητέ φίλε πρέπει να ξανακερδίσουμε.

Δυστυχώς ξεκινήσαμε να τους χάνουμε επί Σημίτη και συνεχίσαμε να τους χάνουμε επί ΓΑΠ.

Τρανό παράδειγμα η Β'Αθηνών που αποτελεί την κατ'εξοχήν περιφέρεια των μικρομεσαίων.

Αν επιλέξουμε στο μέλλον μια τυφλή αριστερή στροφή,βασισμένη βέβαια περισότερο σε συνθήματα παρά σε πράξεις,ο κόσμος θα σε μαυρίσει.

Οποιος ζητά αριστεροσύνη θα στραφεί στα πρωτότυπα,ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ,όχι στην ιμιτασιόν αριστερά του ΓΑΠ.

Αν τώρα εσύ πιστεύεις ότι η συνθηματολογία του ΓΑΠ θα πείσει τους σοβαρά σκεπτόμενους Ελληνες,λυπάμαι.

Ο άνθρωπος θέλει να ισσοροπεί με τους πάντες και τα πάντα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει χρόνο για νέα πειράματα.Εχει ανάγκη από νέους ανθρώπους,νέες ιδέες,πραγματική πολιτική κι όχι κούφια λόγια.

Η πολιτική πλέον δεν διαχωρίζεται σε αριστερή και δεξιά,αλλά σε φιλολαϊκή και αντιλαϊκή.

Π.χ. Η πολιτκή του Λιάπη να μην αυξήσει για 3 1/2 χρόνια τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών,είναι φιλολαϊκή πολιτική,όσο κι αν δεν μας αρέσει να το παραδεχόμαστε.

Η πρόταση του ΓΑΠ για ανασφάλιστη εργασία των νέων,είναι όχι μόνο αντιλαϊκή πολιτική αλλά κι επικίνδυνη.

Μετά υπάρχει και το θέμα του πατριωτισμού.Πρόσεξε όχι του εθνικισμού.

Αν ζούσε ο Ανδρέας ποιά πιστεύεις θα ήταν η απάντηση του στο σχέδιο ΑΝΑΝ?Ναι ή οχι?

Ο κόσμος φοβάται τον ΓΑΠ όσον αφορά τις θέσεις του στα εθνικά θέματα.Τον θεωρούν ενδοτικό και φιλοαμερικάνο.

Λυπάμαι που το λέω,αλλά με τον ΓΑΠ αρχηγό,η συρρύκνωση του ΠΑΣΟΚ θα έιναι μελλοντικά πολύ μεγαλύτερη.

Θα καταφέρει να διαψεύσει ακόμα και την θεωρία του ώριμου φρούτου.

Και να σου πώ τι θα συμβεί τότε.Το ΠΑΣΟΚ θα ψάχνει γι'αρχηγό και κανείς δεν θα ενδιαφέρεται.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Βαγγέλη,
Εύχομαι να βγείτε πρόεδρος μπας και δει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μιαν άσπρη μέρα.
Αφήστε τους να λένε. Τόσα ξέρουν, τόσα λένε.
Καλή συνέχεια και πάνω απ' όλα καλή δύναμη γιατί οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι.

Ανώνυμος είπε...

Παρακολουθώντας τις τελευταίες ημέρες τα τεκταινόμενα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, πραγματικά θλίβομαι γιατί για μένα το ΠΑΣΟΚ είναι μια ελπίδα για τον μέσο πολίτη αυτής της χώρας. Για μένα το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστια προσφορά όλα αυτά τα χρόνια. Και όποιος προσφέρει και δρα κάνει και λάθη.

Παρακολουθώ λοιπόν τον εν ενεργεία (δυστυχώς!) Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να προσπαθεί εναγωνίως να βρει ένα λόγο για να εξακολουθήσει να είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και αφού ο δύσμοιρος δεν βρήκε, εφεύρε την περίφημη υπονόμευση. Ευχαρίστως να το δεχτώ, αν με πείσει (για παράδειγμα) ότι όταν τοποθέτησε το προβεβλημένο στέλεχος κ. Γεννηματά επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας, ρώτησε τον κ. Βενιζέλο, το κ. Λοβέρδο (διακεκριμένους συναδέλφους στο Συνταγματικό Δίκαιο) και του έδωσαν λάθος γνωμάτευση. Για ατυχία του (αλλά πραγματικά τύχη ημών) και οι δύο δήλωσαν, ΔΗΜΟΣΙΩΣ, ότι ουδέποτε ρωτήθηκαν και ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ευχαρίστως να το δεχτώ, αν με πείσει ότι όταν ψευδώς υποσχόταν στην κ. Πατουλίδου ότι θα την τοποθετήσει σε εκλόγιμη θέση και τελικώς της πρόσφερε την 5η και ΜΗ ΕΚΛΟΓΙΜΗ θέση, αυτό το συμβούλευσαν στελέχη και δεν ήταν δικιά του ενέργεια. Για ατυχία του (αλλά πραγματικά τύχη ημών) η κ. Πατουλίδου τον εγκάλεσε δημοσίως για την στάση του. Αλήθεια, αγαπητοί συμπολίτες μου γιατί να πιστέψω τον κ. Παπανδρέου από δω και πέρα όταν λέει τέτοιες ανακρίβειες σε στελέχη (που αυτές οι ανακρίβειες έχουν σαν αποτέλεσμα να χάνει την ΜΟΝΙΜΗ θέση της η κ. Πατουλίδου???). Εδώ βλέπουμε όλοι μας πόσο μεγάλη σημασία έχει ο Αρχηγός να έχει όχι απλώς δουλέψει, αλλά να είναι και πετυχημένος στην δουλειά του. Για να καταλαβαίνει τον πόνο και την αγωνία του καθενός μας. Τα δύο παραπάνω παραδείγματα αποδεικνύουν το πόσο προσχηματική είναι η αναζήτηση των αιτίων της ήττας και πόσο υποκριτική είναι η στάση του κ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με τους αναλυτές των δημοσκοπήσεων τα παραπάνω δύο γεγονότα είχαν επίπτωση τουλάχιστον 2.5% τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές στο αποτέλεσμα. Γι’ αυτά ποιος έφταιξε?? Η «δεξιά» στροφή του ΠΑΣΟΚ??

Και τώρα τα περί ενότητας. Έχετε δει πουθενά αλλού να επικαλείται κάποιος την ενότητα ως μέσο απειλής και φόβου προς τα στελέχη ενός κόμματος?? Εγώ μόνο σ’αυτή την χώρα το βλέπω και μάλιστα στο χώρο του κόμματος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ παράταξης, του ΠΑΣΟΚ. Την ενότητα την εγγυώνται οι πάντες μα πάνω απ’ όλα οι φίλοι, τα στελέχη και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτή όταν η πλευρά Παπανδρέου απειλεί μονίμως ότι θα κάνει εκκαθαρίσεις μετά τις 11 Νοεμβρίου αν κάποιος τολμήσει και βγει δημοσίως και πει την άποψή του. Ελπίζω να εκφράζω τους πάντες λέγοντας ότι τέτοιες πρακτικές μόνο ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟ προκαλούν.

Πιστεύω ότι θα είναι δραματικό για το ΠΑΣΟΚ η επανεκλογή του κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος. Για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή η επανεκλογή θα βασίζεται σε μια πλατφόρμα που «ίδρωσε» για την δικαιολογήσει και τελικά την δικαιολόγησε μέσα από υπονομεύσεις, «δεξιούς» κ.λ.π δηλαδή μέσα από διχασμό της παράταξης.

Μόνο η εκλογή του Βαγγέλη Βενιζέλου προσφέρει ελπίδα για το αύριο της παράταξης. Ας ελπίσουμε ότι θα εκλεγεί και ας δουλέψουμε όλοι γι’αυτό.

Υστερόγραφο:
Τελικά ο κ. Παπανδρέου δεν μας είπε: Πήγε ή δε πήγε στην Θεσσαλονίκη το πρωί των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου για να βρει τον Βαγγέλη Βενιζέλο και να του πει ότι αν χάσουμε θέλω να παραμείνω στην θεσούλα μου!!!!!!!!! (την ώρα που όλος ο δημοκρατικός κόσμος αγωνιούσε – εγώ θα σας πω και την προσωπική περιπέτειά μας – είχαμε τον πατέρα μου (αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης) με φάρμακα από την αγωνία του για τη εξέλιξη της εκλογής)

lazaridis_com είπε...

Συχνά αυτοί που φωνάζουν ενάντια της 'λογοκρισίας', λογοκρίνουν οι ίδιοι, μόλις τους ασκείς λιγάκι κριτική.

Ένα παράδειγμα (απο άτομο που έγραψε σε αυτό το θέμα ένα παράξενο σχόλιο που κίνησε την περιέργεια μου)

Ιστολόγια και Διαφάνεια - Ο Λογοκριτής “omadeon”.

.

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟ. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ. ΜΟΝΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ. ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟ "ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟ". ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ ,ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕΡΕΣ.ΕΙΝΑΙ Ο ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗΝ "ΠΑΡΑΤΑΣΗ" ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΚΑΙ ΤΡΕΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΕΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΗΓΕΤΗΣ. ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΟΥΣ.
ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ. ΕΝΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΘΑ'ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΡΑΤΑ ΙΣΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ.
ΕΠΙΣΗΣ, ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ,ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΧΑΙΑ ΑΠ'ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΑΝΙΣΗ ΜΑΧΗ.

Ανώνυμος είπε...

βαγγέλη είσαι πολυλογάς. Ουτε εγώ έχω χρόνο να διαβάζω όσα γράφεις. Εγω εργάζομαι δεν με ταίζουν τσάμπα.

Ανώνυμος είπε...

ΞΑΝΑΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕΓΑΛΟ.ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ.ΜΑΖΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΛΙ.Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΣ ΘΕΛΕΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΣΟΠΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ.Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΦΑΛΤΕ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΣΑΣ.Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΕΛΕΙ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΕΚΑ.bars@in.gr

Ανώνυμος είπε...

Α' ΥΠΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ









Από ψηλά εκύτταξε
με τα μεγάλα μάτια της,
το χέρι άπλωσε
σα να μιλούσε σ' όληνε την πλάση
και διάταξε:όποιος βλέπει καθαρά
να μιλήσει.

Από τις εκατό μυριάδες
είκοσι άντρες εσηκώθηκαν
χωρίς φωνή να βγει από τα χείλη τους.

Και είπε πάλι:όποιος από σας έχει φωνή
να μιλήσει.
Και οι δεκαπέντε κάθισαν.

Κι είπε στους πέντε:
όποιος από σας είναι αγνός
να μιλήσει.

Τότε οι άλλοι τέσσερες εκάθησαν
και εκατάλαβα ότι ο κλήρος
είχε πέσει σε μένα.

Και εμίλησα με τούτα τα λόγια:


Ελληνόπουλα
μη σας παγιδευουν.

Οι αρχαίοι έλληνες δεν είναι πρόγονοί σας.

Σας κοροϊδεύουνε.

Φρούδα η κληρονομιά σας ελληνόπουλα.

Με τους αρχαίους έλληνες σχέση καμμία-ευτυχώς-
δεν έχετε ελληνόπουλα.

Με τους αρχαίους έλληνες φιλόσοφους
που πληρωμένα υμνούσαν την πλουτοκρατία,
που είπαν τις μεγαλύτερες
βλακείες που ειπώθηκαν ποτέ-
και καταστρέψανε μ΄αυτές τον κόσμο
σχέση καμμιά δεν έχετε ελληνόπουλα.

Με Περικλήδες κι άλλους εκμεταλλευτές
της δυστυχίας των λαών του τότε κόσμου
τίποτα δε σας δένει ελληνόπουλα.

Και το Βυζάντιο ελληνικό
δεν ήταν ελληνόπουλα.
Καμμία σχέση.
Μερικοί μόνο
τη γλώσσα την ελληνική μιλούσαν
όπως εσείς την αγγλική μιλάτε τώρα-
είσαστε εγγλέζοι;..

Οι έλληνες έσβυσαν από τους τόσους
αρίθμητους λαούς
που κατακτήσανε τον τόπο σας
ελληνόπουλα.

Πιασμένοι από άγνωστους-
αλλοσπαρμένα είσαστε ανεμομαζώματα
ελληνόπουλα.

Όμως εσάς,τ' αφεντικά σας
με ψεύτικες γεμίζουν το κεφάλι σας περγαμηνές
και θέλουν να σας κάνουν να πιστέψετε
ότι συνέχεια είσαστε όλων εκεινών.

Με τέτιους πρόγονους για δόλωμα-
δανδήδες μαστρωπούς-πλαστούς κι αυτούς
συλλογιστείτε
τι ψάρια να πιαστούν μπορούνε...
Θέλετε αυτά τα ψάρια ελληνόπουλα να είστε σείς;

Με λέξεις που δε νιώθετε,
με σκέψεις που ποτέ δεν κάνατε,
με άλλων συμφέροντα
με σάπια ιδανικά σας συντυλίγουν ελληνόπουλα
και στη σακκούλα του πελάτη Χρόνου
φτηνοπουλημένους σας πετάνε
καθώς εκείνοι ζούνε τη μεγάλη τους ζωή
μέσα σε φράκα διπλωτοί και τριγυρίζοντας
από δεξίωση σε δεξίωση και λόγους βγάζοντας
που από ιερογλυφικά
πιο ακαταλαβίστικοι σας είναι.

Ποιοι 'ναι αυτοί που ζουν με τη ζωή σας;
Ποιοι που τον κόπο σας,θρασείς,τρυγάνε;

Ποιοι είναι που στ' όνομα
κάποιας κοινής καταγωγής-
που εκείνοι από το τίποτα ζωγράφισαν-
σας έχουν δούλους κι υπηκόους τους
και σαν λεμόνια όποτε θέλουνε σας στίβουν;

Ποια σχέση έχετε σεις με τους απόγονους
τουρκοπροσκυνημένων κοτζαμπάσηδων;

Ποια σχέση έχετε σείς με τους απόγονους
φαναριωτών που για χιλιετηρίδες λεηλατούσαν-
στεριανοί ανόσιοι πειρατές-
ανατολή και δύση,
κι όποιων τυχάρπαστων προστρέξανε
σαν η βαλανιδιά 'ουρκία έπεσε κάτου
να ξυλιστούν κι αυτοί και τα δισέγγονά τους;

Ποια σχέση έχετε σεις μ΄αυτούς
που έχουνε στο σβέρκο σας καθήσει,
και τ΄αχαμνά σας σπηρουνίζοντας πλευρά
σας πάνε όπου να τους πάτε θέλουν;

Ποια σχέση έχετε-τι με δαύτους σας ενώνει
έξω απ' ό,τι
τους δούλους με τους αφεντάδες τους ενώνει;

Τι σας ενώνει έξω από το γυάλισμα που κάνετε
των παπουτσιών και των ασημικών τους ελληνόπουλα;

Κι ως πότε-ως πότε θ΄ανεχόσαστε
σεις να ιδρώνετε και να πονάτε
κι από τον ίδρω και τον πόνο σας αυτοί
μπογιές να δένουν που μ' αυτές
μ' ωραία χρώματα να ζωγραφίζουν
οάσεις σαν τις ψεύτικες εκείνες της ερήμου
που εκεί με μούτρα βρώμια και διψάρικα
πέφτετε μέσα εσείς ξεγελασμένοι;

Πάρτε όνομ' άλλο ελληνόπουλα να μην
αυτός που ακούει τ' όνομά σας σας λυπάται.

Πάρτε όνομ' άλλο ελληνόπουλα να μη
σφετεριστές σας λένε ονομάτων.

Πάρτ' ένα όνομ' άλλο ελληνόπουλα
και τιμήστε το
δικό σας κάνοντάς το.

Πάψετε να 'χετε γι ασπίδα και κοντάρι σας
κάποιους που σχέση ούτε μια
δεν έχετε μαζί τους.

Πάψτε ανθρώπους ξένους με τη ράτσα σας
προμετωπίδα στο βιβλίο που εσείς
να γράψτε θέλετε
ν' αφήνετε να σας κολλάνε.

Τόσο ανίκανους σας θεωρούν-
τόσο ανάξιους-
που δίχως σπρώξιμο ουτ' ένα βήμα
να μην μπορείτε τάχα μόνοι σας να κάνετε.

Και σεις
απάνω στο αναπηρικό το καρροτσάκι που σας κάθησαν
νιώθετε άνετα να 'στε βαλμένοι;

Κοιλοπονέστε σεις μονάχοι ελληνόπουλα
και σεις γεννήστε την πατρίδα που σας πρέπει.

Νόθα πατρίδα σεις να μεγαλώνετε
και να νταντεύετε γιατί-
ανίκανοι είστε σεις για να 'χετε παιδί δικό σας;

Πάψτε να λέτε "οι αρχαίοι πρόγονοί μας" ελληνόπουλα
κι αρχίστε "εμείς" να λέτε..

Τα περασμένα έτσι κι αλλιώς αφήστε τα.
Τα μέλλοντα κανένας δεν τα ξέρει.
Το 'ώρα ελληνόπουλα υπηρετείστε.

Δικόν σας
τώρα φτιάχτε ένα θεό,

εσείς,με τα δικά σας χέρια,
και σ' αυτόν προσευχηθείτε.

Δεν το μπορείτε-ούτε αυτό δε σας αφήνουν;
Κάντ' ένα εργοστάσιο
που τυραννοκτόνα όπλα
να φτιάχνει και ριχτείτε στη δουλειά.

Δεν το μπορείτε ούτε αυτό;
Τότε χαλάστε ό,τι όρθιο μένει.

Γκρεμίστε,
ισοπεδώστε
τον τόπο που σας έδωσαν να ζείτε
και την ερμιά -που εσείς,
ΕΣΕΙΣ θα 'χετε φτιάξει-
πατρίδα πέστε την.

Αυτή θαν' η πατρίδα σας γιατί πατρίδα
φτιαγμένη από σας θα είναι.

Θέτε να χτίστε μήπως-τέτιαν έχετε πνοή;
Τ' άχρηστα πάρτε,
τα γελοία
τ' αρχαία τ' αγάλματά τους
σπάστε τα πέτρες και με κείνα χτίστε
μία πατρίδα που να σας ταιριάζει.-ναι,
πατρίδα φτιάχτε από τα παλιολίθαρα.

Δικό σας κάντε κάτι και δικό σας μόνο.
Τότε και μόνο τότε
μπορείτε να 'σαστε υπερήφανοι

ότι και σεις κάνατε κάτι.

Τι καρτερείτε άπρακτοι ελληνόπουλα;

Μήπως δεν έχετε τα κότσια τη μεγάλη
τη σκάλα ν' ανεβείτε
που χάνεται η άκρη της στα ουράνια;

Καλά.Δε βλάφτει.
Το σκαλί το πρώτο της ανέβετε
και κείνο κατοχή σας και πατρίδα κάντε.


Κι αν τολμήσει-
ας έρθει κάποιος από κει για να σας διώξει-
σα σκύλοι λυσσασμένοι πέστε απάνω του
θανατοδάγκωτος να φύγει.

Κι αυτή θα είναι η δόξα σας αδέρφια ελληνόπουλα.
και όχι η ψεύτικη που δίνουν
ελεημοσύνη στο απλωμένο χέρι σας-
οι καλοβολεμένοι απανωσκαλίτες.

Κυττάτε,
η γενιά των σημερνών πατριδοκάπηλων
ειν΄έτοιμη σε τελετή σεμνή
πατρίδα μία ξένη να σας παραδώσει.

Αρνηθείτε την!

Προτού απ' την έναρξη της πουλημένης τελετής
γκρεμίστε τις εξέδρες.
τις σημαίες ξεσκίστε,
και στα πτώματα των επισήμων πάνω
πατώντας,με φωνή που ν' ακουστεί ως τ' άστρα
να ηχήσει αφήστε ο καινούργιος σας παιάνας
φτιαγμένος απ' τις τελευταίες πνοές εκείνων
που ως τώρα δέσμιους σας κρατούσανε
σε φυλακές ξενοχτισμένες.

Δεν έχετε ιστορία ελληνόπουλα.
Φτιάχτε τη σεις αν θέλετε
δική σας πέρα ως πέρα να 'ναι.

Λειψή,κακότροπη,άδοξη,μικρή ή μεγάλη
μα να 'ναι αληθινή.

Και να 'ναι όλη δική σας ελληνόπουλα.

Τότε και μόνο τότε
περήφανοι θα σας αρμόζει να 'σαστε ελληνόπουλα-
όταν σε ξένες πλάτες πάνω
θα πάψετε να κουβαλιέστε
και να γινόσαστε περίγελως
των όπου γης λαών.

Κι ούτε υπήρξε εικοσιένα ένδοξο ελληνόπουλα.

Οι ήρωές τους υστερόβουλοι αρριβίστες
που στον μεγάλο το λουφέ είχανε το νου τους.

Και ό,τι αν σας λένε ότι κάνανε
το χύνουν πρώτα στα καλούπια τα δικά τους
οι διαταγμένοι ιστορικοί
και όπως θέλουνε σας το σερβίρουν ελληνόπουλα.

Το εικοσιένα ελληνόπουλα
ένα καπρίτσιο των μεγάλων ήταν των δυνάμεων
που θέλησαν-γιατί το κρίνανε συφέρο τους-
κράτος να φτιάξουν ένα εκει που παλαιά
εζούσαν κάποιοι που έλληνες τους λέγαν.

Φτιάχτε το εικοσιένα σας.
Το εικοσιένα το δικό σας,το αληθινό.

Τη χώρα σας οι ξένοι τη λευτέρωσαν
για τούτο και αυτοί μέχρι και σήμερα
τη διαφεντεύουν.

Κι αν σας φουσκώνουν τα μυαλά με δόξες
και μ' ελευθερίες
και με λάβαρα
είναι γιατί να τρώνε θέλουνε απ' τον πόθο σας
για μια πατρίδα αληθινή κι αλήθεια δοξασμένη.

Και ποιος λαός δεν έχει δόξα ελληνόπουλα;

Λαοί που δεν πολέμησαν γενναία
νικήθηκαν και χάθηκαν και δεν υπάρχουν πια.

Όλοι οι λαοί που σήμερα
στης γης τη φλούδα πάνω ζούνε
υπάρχουν γιατ' ειν' ένδοξοι ελληνόπουλα.

Σας βάζουνε για τις χαμένες σας να κλαίτε τις πατρίδες.

Για κάποια Σμύρνη
κάποιαν Αλεξάνδρεια και γι άλλες
ξένες πολιτείες και χώρες'

και τώρα τελευταία για κάποια Κύπρο.

Ήταν αυτές πατρίδες ελληνόπουλα δικές σας;

Δουλέψατε,ιδρώσατε,ή μήπως φάγατε απ' αυτές;

Κείνοι που τρώγανε ας κλάψουνε για το χαμό τους.

Εσάς σας είχανε να πολεμάτε μοναχά για κείνες.

Δεν είχατε ποτέ πατρίδες ελληνόπουλα
πάρεξ αυτές που φκιάσατε μονάχοι.

Και σεις μονάχοι τίποτα δε φκιάσατε.

Γι αυτό δεν έχετε πατρίδα ελληνόπουλα.

Πίσω από τα φουστάνια τρέχετε
κάποιας πατρίδας-φάντασμα
και στηριζόσαστε σε δεκανίκια-κάλπικα κι αυτά.

Κι αν κάποιοι ονειρόπαρτοι ποιητάδες
δεν έχουν τι να κάνουνε και με τα λόγια
με τον συνεπαρμό και με τη λόξα τους
υμνούνε ανύπαρκτα ιδανικά
και χλαίνες τρυπημένες κι αμπελοκυρές
και άλλα τέτια κουραφέξαλα,
ποια σχέση έχουν αυτά με την αλήθεια;

Και η αλήθεια είν' ελληνόπουλα
πως είσαστε έκθετοι στην ίδια σας απέναντι
τη λογική και την αξιοπρέπεια-αν έχετε-
και την ανθρώπινην υπόστασή σας.

Φτιάχτε πατρίδα μια δικιά σας ελληνόπουλα.

Χτίστε την μ' αίμα,ή με ιδανικά,ή με λάσπη κι άχυρα
όμως δικιά σας να 'ναι και δικιά σας μόνο.

Φκιάστε φιλόσοφους δικούς σας σημερνούς,
φκιάστε βυζάντια κι εικοσιένα και σαράντα,
και ποιητές δικούς σας βάλτε-
αληθινούς-
να τα υμνούνε.

Αληθινό σκαρώστε κάτι ελληνόπουλα.
Κάντε αρχή-
ως πότε θα 'στε αντρείκελα-ως πότε
για ψεύτικες και ξένες
δόξες και πατρίδες να παινεύεστε;

Αλλά προτού,
χαλάστε όλα τα πριν-
τα ψεύτικα
και τα γελοία
και τα φτιαχτά,που ικανά
για να πλουτίζουνε μονάχα είναι
κείνους που τα 'πλασαν
και σας τα δίδαξαν
και σας εκάνανε να τα πιστέψετε
για να σας έχουν δούλους στα παλάτια τους.

Και το πιο κύριο ελληνόπουλα,όνομα αλλάξτε.

Οι έλληνες ήσαν έλληνες.
Σεις έλληνες δεν είστε.

Οι έλληνες ήτανε ληστές
Σεις από τη δουλειά σας μόνο ζείστε.

Οι έλληνες ήτανε καταχτητές.
Εσεις ούτε πατρίδα έχετε ακόμα.

Οι έλληνες ήταν πολεμόχαροι.
Εσείς ζητείστε την ειρήνη.

Οι έλληνες εσκότωναν όποιον σκεφτόνταν λεύτερα.
Σείς όλοι λεύτερα σκεφτείτε.

Οι έλληνες αεροβατούσαν-σείς
γερά στη γης πατείστε πάνω.

Αλλάξτε όνομα ελληνόπουλα
βρωμιά το νέο σας όνομα να μη θυμίζει
και βαρβαρότητα κι απανθρωπιά.

Δείξτε πως ξέρετε να είστε λεύτεροι
απ' όποια χαλκευμένα έντεχνα δεσμά.

Δείξτε πως ξέρετε πως σας μεταχειρίζονται
και πάρτε πια
τις τύχες σας στα χέρια τα δικά σας.





Υπάρχει ένα βιβλίο που στα φύλλα του
οι πράξεις γράφονται θεών κι ανθρώπων,
και τ΄ανεμοψιθύρισμα,κι η ανάσα
των άδολων πουλιών,κι οι σκιές των ήλιων,
και του έρωτα η ξέγνιαστη βιασύνη.

Υπάρχει ένα βιβλίο που τα φύλλα του
στ' άγια του Αεί τα πλάτια ιερουργούνε.

Υπάρχει ένα βιβλίο που άψυχα όταν
τα σώματα θα πέσουν των πραγμάτων
κείνο η ψυχή του "ύμπαντος θα είναι
κι η πεμπτουσία θα 'ναι των πνευμάτων.

Υπάρχει ένα βιβλίο φωτοστόλιστο
που λάμνει μέσα στ' άϋλο των αιθέρων
κι ανάμεσα κυλάει στις σελίδες του
ποτάμι αθώρητων στο μάτι αστέρων.

Και το βουερό φιδίσιο αστεροπλήθος
καθώς λαμπρό κι ανάλαφρα κυλάει
γράφει ό,τ' είναι άξιο απ' ό,τι εγίνει
στα χάη των ατέλειωτων συμπάντων.

Και το βιβλίο αυτό λευκά κρατεί τα φύλλα
που 'ναι για την Ελλάδα προορισμένα.

Και τις κρατεί για σας παιδιά γενναία
που φοβεροί εκδικητές θα 'ρθείτε
το αίμα να πάρτε πίσω του λαού σας
μέσ' απ' τις φλέβες κείνων που το ήπιαν,
με δίκοπο χαλώντας τες μαχαίρι.

Θα λέει για σας παιδιά -φτερά του ονείρου
θα λέει για σας παιδιά-βλέμμα αετίσιο
θα λέει για σας παιδιά που ό,τι ακούτε
να λένε οι άθλιοι οι "κινηματίες"
το ξέρετε αλήθεια πως δεν είναι.

Θα λέει για σας παιδιά που όσα γράφω
μες στης ψυχής σας την ψυχή μιλάνε'
για σας παιδιά μου που θωρώντας γύρω
βαθιά το νιώθετε πως όλα τούτα
κάπως αλλιώτικα θα 'πρεπε να 'ναι.

Θα λεει για σας παιδιά που πολεμάτε
με τον εαυτό σας για να δυνηθείτε
σε σφαίρες υψηλές,μάχες να δώστε
μάχες όπου της νίκης το στεφάνι
ο αφανισμός θα είναι των αχρείων.

Θα λέει για σας εκδικητές της φτώχειας
και των βασάνων και της δυστυχίας.

Για τον παλμό που δώσατε στη φύση
άλλονε απ' αυτόν που 'χε γνωρίσει
χρόνια και χρόνια και χιλιετίες-
παλμό ελπίδας και παλμό ευθύνης
παλμό αγάπης για τη δόλια Ελλάδα,
παλμό δικαιοσύνης και αλήθειας,
παλμό την αλλαγή που γοργοθρέφει
για να 'ρθει ολόσαρκη και να θερίσει
με το κυρτό της κοφτερό δρεπάνι
κάθε τι σάπιο και φαυλοπλασμένο
και με τ' αδρό σφυρί της να γκρεμίσει
κάθε τι άνομο που με ιδρώτα
κι αίμα της φτώχειας είναι υψωμένο.

Σε σας μιλάω ελληνόπουλά μου
που τη σωστή κατέχετε την κρίση.

Σε σας τα λέω ελληνόπουλά μου
που μες στα στήθια σσς ψυχή κρατείτε
που δε σχωράει ανθρωπιάς προδότες
μόνο τους στέλνει ευθεία στο χαμό.

Σε σας τα λέω ελληνόπουλά μου
που 'ναι το χέρι σας λαιμών κοφτήρι
και που όπλο αντί τριαντάφυλλο κρατείτε.

Και θα 'ρθετε-η ώρα σας να! φτάνει.
Χάος δε γίνεται το Χάος να μείνει.
Να πληρωθεί ζητάει. ι η δική σας
η παρουσια θα το πλημμυρίσει
όχι με πράγματα μα με ψυχές
όχι μ' ανθρώπους μα με θεούς με σάρκα.

Θα 'ρθετε-ναι-η ώρα σας-να την!-φτάνει.

Ζωή στην εκμετάλλευση δε μένει.

Η αδικία τα λοίσθια-να την!-πνέει.

Την τελευταία τους πνοή αφήνουν
η διαφθορά κι η ντροπερή δουλεία.

Ερχόσαστε-η ώρα σας να! φτάνει!

Σε σας τα λέω αυτά παιδιά που αύριο
διαφεντευτές θα είστε αυτής της χώρας.

Κάψτε,ρημάξτε,μην αφήστε όρθια
πέτρα στην πέτρα πάνω,αν ιδείτε
πως έτσι η κάτω πέτρα υποφέρει.

Και μεις θα σας κυττάζουμε μ' ελπίδα.

Τόλμη κι απόφασή σας θα ευλογάμε
και θα ζηλεύουμε καθώς στους δρόμους
με πάτημα γατίσιο προχωράτε
με μάτι αητού θωρώντας ένα γύρω
πότε η στιγμή η καλή θα είναι εκείνη
τον ιερό σας πόλεμο ν' αρχίστε.

Άγια η ώρα που ανοιχτούς σας 'γέννα
σε λευτεριάς και δικιοσύνης γνώμη.

Κι άμποτε ίδιες νάτανε οι γέννες
όλωνε των μαννάδων της πατρίδας
που έχει εσας καλοί μου γεννημένους.

Τότε η λευτεριά θαντρειωνόταν
μαζί με τη δική σας αντροσύνη
κι η ανθρωπιά θα μύρωνε το χώρο
με άνθη ισότητας και δικιοσύνης.

Και λίγοι ας είσαστε ίσως παιδιά μου'
Τι ας είναι οι πολλοί προσκυνημένοι'
αλλά γι αυτό και η σεπτή σας τόλμη
φρούδα δεν πρέπει νάναι-πρέπει κάθε
φωτιά που ανάβετε να κατακαίει
κακά πολλά μαζί κι άνομων πλήθος.

Πρέπει ακόμα ούτε μία σφαίρα
χαμένη απ' τ' όπλο σας να μην πηγαίνει.

Και πρέπει οι στόχοι σας παιδιά μου να 'ναι
όχι μακριά,που βλήμα δεν τους φτάνει
μα κοντινοί,στα χώματά μας μέσα-
τα ντόπια τα χωράφια ειναι σκοπός μας
να καθαρίσουμε από τα ζιζάνια
ώστε ακώλυτα ν' ανθίσει εντός τους
της ανθρωπιάς το εύοσμο το ρόδο
που όληνε τη χώρα θα ευωδιάσει.

Και θέλετε αλάθευτο έναν τρόπο
να βρίσκετε στα γρήγορα το στόχο;

Όπου θα δείτε τσέπη να φουσκώνει
τότε χτυπάτε αλύπητα παιδιά μου'
έτσι καρδιά θα βρίσκει το μαχαίρι
κι οι φλόγες πάντοτε στάχτες θ' αφήνουν.

Δίπλα σας ειναι οι στόχοι σας παιδιά μου.

Νάτοι! Κυττάξτε αυτόν τον εργολάβο
πούχει πλουτίσει παίρνοντας τα σπίτια
που 'χαν γρηούλες έρμες μονεσμένες
και δίνοντας σε χτίστες και μαστόρους
της πείνας μεροκάματο,και τοίχους
φτιάχνοντας που ο σεισμός τους ρίχνει ο πρώτος..

Τι περιμένετε λοιπόν παιδιά μου;
Αυτός σφαχτάρι πρώτο σας ας είναι.

Και να! 'ον έμπορο αυτόν κυττάξτε
που χρώματα πουλάει στις γυναικούλες
να βάψουνε το δώμα είτε τα ρούχα
και δυο δραχμές του δίνουνε και κείνος
αξίας δυο λεπτών τους δίνει χρώμα.

Τι τον φυλάτε νέοι μου λεβέντες;
Ας πάει στο δίκιο του χαμό και κείνος.


Βάλτε φωτιά στις τράπεζες-τα κτίρια
που αντίς για πέτρες με κορμιά χτιστήκαν
κι αντίς νερό κι ασβέστη,ιδρώτα κι αίμα.


Και κάθε που τα όπλα σας θ' αστράφτουν
το χαλασμό ας φέρνουν στους κρατούντες'
κι οι βόγγοι ας αντηχούνε και οι θρήνοι
αυτών που απ' το μαστίγιο αναγκεμένοι
τα νιάτα τους βορά έχουνε δώσει
στο μιαρό του χρήματος θηρίο
στους αιμοβόρους φαύλους που υπακούει.

Αλλά παιδιά μου όχι τα κτίρια μόνο'
Οι τραπεζίτες κι όλοι όσοι μέσα
σε τέτιο εργάζονται φριχτό ένα χώρο
τα πρώτα θύματα δεν πρέπει να 'ναι
της νεανικής και δίκαιας ορμής σας;

Δεν θα 'ναι το έργο σας να ξεκοιλιάστε
με το χρυσό που τρώνε το μαχαίρι
τα βρωμερά κορμιά των μεγιστάνων
της δύναμης,του αίσχους και του πλούτου;

Δεν πρέπει η φλόγα σας να κατακάψει
τις παχουλές των δολερών τις σάρκες
κι η τσίκνα τους δεν πρέπει όλη τη χώρα
σαν ιερός καπνός να την τυλίξει
να ευφρανθούν οι οσφρήσεις όλων κείνων
που ως να σβύσουνε τσιτσιριζόνταν
στη σκάρα της φωτιάς των πλούσιων πάνω;

Δεν ειν' οι πλούσιοι τάχατες παιδιά μου
που τα παιδιά σκοτώνουν της Ελλάδας
για νάχουνε πισίνα στην αυλή τους;

Δεν ειν' οι πλούσιοι τάχατες παιδιά μου
που στα σκυλιά χαλάν περιουσίες
ενώ οι φτωχοί σαν τα σκυλιά πεθαίνουν;

Δεν ειν' αυτοί που κάνουν τους πολέμους
για να πλουτίσουνε μ' αίμα δικό σας;;

Σε σας μιλάω ελληνόπουλά μου.
Που είστε απόγονοι,σας λένε,κάποιων
που κάποτε σ΄αυτό τον τόπο εζήσαν.

Και σας το λέν αυτό για να θαρρείτε
πως κάτι σας ενώνει,ώστε κράτος
να φτιάξουν και με κείνο για σημαία
σ' ανίερους πολέμους να σας στέλνουν
τα πλούτη αυτοί για ν' αβγαταίνουν;

Λοιπόν παιδιά,με το καλό σα 'ρθείτε
ξέρετε τώρα ποιόνε θα χτυπήστε-
τα κτήνη πούχουν πάρει όψη ανθρώπου.

Και ναι στο χαλασμό λεωφορείων
που κρατικά παινεύονται πως είναι.

Σ' ανατινάξεις ναι κτιρίων του κράτους-
σχολείων,υπουργείων,τραπεζών..

Ναι σε καταστροφές σπιτιών πλουσίων
ναι σε καταστροφές αποθηκών
σε δρόμων,γεφυρών ανατινάξεις
σε ΟΤΕδες σε ΔΕΗδες σε νερά.

Ναι σε βαυλιάγματα πλοίων ανόμων
σε σιδερόδρομων κι αεροπλάνων
ανατινάξεις και δολιοφθορές.

Ναι σε καταστροφές καταστημάτων
σε κάθε χαλασμό ναι-πάλι ναι-
όλα ισοπεδώστε τα παιδιά μου
αφού όλα τ' άδικο υπηρετούνε
κι όλα στηρίζουνε σάπιο ένα κράτος.

Ναι στην καταστροφή όλων που ανήκουν
στο κράτος-στην απαίσιαν εταιρία
που οι κακοήθεις φτιάξανε κι οι φαύλοι
για νάχουν δύναμη να κατατρέχουν
και να εκμεταλλεύωνται τη φτώχεια .

Τη φτώχεια που την έχουν καταφέρει
τρομοκρατώντας τήνε κάθε μέρα
να δέχεται άφευγο κακό πως είναι
οι άλλοι να καλοζούν ενώ εκείνοι
χίλιες φορές την ώρα να πεθαίνουν.

Τη φτώχεια που την έχουν καταφέρει
να λέει δίκαιοι πως είναι οι νόμοι
που άλλους φτωχούς αφήνουνε και άλλους
μες στη χλιδή τους έχουνε να ζούνε.

Τη φτώχεια που την έχουν μαθημένη
να χαίρεται ένα κόκκαλο σα βρίσκει
την πείνα της μ' αυτό να λιγοστέψει,
και ν' αγαπά και με λατρεία να γλύφει
το χέρι που της τόχει πεταμένο.

Τη φτώχεια που την έχουν δασκαλέψει-
και,η έρμη,έχει απόξω μαθημένα-
ότι θεός υπάρχει που εκείνος
τα πράγματα φτιαγμένα έτσι τα 'χει.

Τη φτώχεια που το φόβο έχουν βάλει
μες στο μυαλό,το φόβο στην ψυχή της,
στις πράξεις και στις σκέψεις της το φόβο,
για να μπορούνε άφοβα εκείνοι
σαν τα παχιά κι αναίστητα γουρούνια
το αίμα τους ήσυχοι να τους ρουφάνε.

Ναι στον ξολοθρεμό αυτών που ανήκουν
στο κράτος-την απαίσιαν εταιρία.

Και ναι στο ξεθεμέλιωμα γραφείων
του κου κου ε που χιλιοπροδομένον
άφησε το λαό στην κρίσιμη ώρα
κι έτρεξε ν' αγκαλιάσει τα οφφίτσια
που του προσφέρανε άνομοι ξένοι.

Όχι στο κου κου ε που μόνο λόγια
και διακηρύξεις είναι φουσκωμένες
ενώ οι διαταγμένες του οι πράξεις
νερό ειναι στου κεφάλαιου το μύλο-
όχι στο νέο του ανθρώπου τ' όπιο.

Ρίξτε τους πύργους του πανάθλιου κράτους
η κοινωνία νάρθει της αγάπης
απάνω στα συντρίμμια τους ν' ανθίσει.
Και νά 'χει ο καθένας όλα εκείνα
που τη ζωή ανθρώπινη την κάνουν.

Φαύλο το κράτος,φαύλοι και οι κύκλοι

που μέσα τους σαν κύστεις θυγατέρες
εχινοκόκκου δολερά πλανιούνται.

Φαύλες κι οι εφορίες,το καλάμι
που βουτηγμένη μια του έχει άκρη
στον ίδρω του λαού,ενώ στην άλλη
σε ρούφηγμα κλεισμένα είναι τα χείλη
των εργοστασιαρχών,των κερδοσκόπων,

κι όλων αυτών που καλοζούν πατώντας
στα κακοθάνατα τα πτώματά μας.

Όμως μικρή μην κάνετε χαλάστρα
παιδιά μου στου κακού μέσα τη ρίζα.

Μετά το κάθε άγιο χτύπημά σας
δέστε και κάνετε το λογαριασμό σας.

Οι υπουργοί αδέρφια μου χαθήκαν;

Οι διευθυντές Οργανισμών χαθήκαν;

Οι μεγαλοβιομήχανοι χαθήκαν;

Οι μεγαλογιατροί πια δεν υπάρχουν;

Οι δικηγόροι σβύσαν οι μεγάλοι;

Οι δημοσιογράφοι οι πουλημένοι;

Μήπως οι ξακουσμένοι καλλιτέχνες;

Οι αδίστακτοι επιχειρηματίες;

Μήπως οι διανοούμενοι οι μεγάλοι
με τα φανταχτερά πονήματά τους;

Μή κάποιοι απ' αυτούς δεν εχαθήκαν;

Μην ειν' ακόμα δίπλα μας,ολόρθοι,
και με το που γλιτώνουνε γελάνε;

Ξαπλώστε τους στο χώμα μέσα όλους
αυτούς τους καρχαρίες της ζωής σας.

Ξαπλώστε κι όποιον άλλονε τολμήσει
τη θέση εκείνου πούπεσε να πάρει.

Και τότε μόνο αυτοί θα καταλάβουν
πως ή σαν άνθρωποι έχουν να ζήσουν
ή σαν εχθροί του ανθρώπου να χαθούνε.

Δέστε τους πώς κορδώνονται παιδιά μου,
και ύφος παίρνουν και: "εμάς",καυχιώνται,
"μάς ψήφισε ο λαός κι αυτός μας έχει
τη δύναμη να κυβερνούμε δώσει".

Έχουνε λογική αυτοί παιδιά μου;
Αφού δυο κόμματα έχουνε φτιάξει
την εξουσία με σειρά που παίρνουν
κι αφού κανέναν άλλο δεν αφήνουν
κόμμα να φτιάξει και να διεκδικήσει
κι αυτός την ψήφο του άμοιρου λαού σας
ύστερα λενε:"ο λαός μας θέλει
γι αυτό κυβέρνηση μας έχει κάνει".

Τους διάλεξε ο λαός όπως ο αγρότης
τον πάγο ή την ξηρασία διαλέγει.

Τους ψήφισε ο λαός όπως ψηφίζει
ο πεινασμένος ποντικός τη φάκα.

Γι αυτό παιδιά μου μη να βρείτε θέτε
στόχους απ' την πατρίδα μας πιο έξω.

Εδώ ειν' οι στόχοι κι ολοι είναι δικοί σας-
για σας έχουν στηθεί-κυττάξετέ τους
να! στ' αυτοκίνητά τους μέσα τώρα,
στο δρόμο αύριο,στα ταβερνεία
στις δεξιώσεις και στις συγκεντρώσεις,
στα σπίτια τους,στις σύναξες εκείνες
πολλούς μαζί που νάβρετε μπορείτε,
στ' αεροπλάνα και στα τρένα μέσα..

Απ' τη γιορτή πετάξτε τους της ζήσης
που λιτανεία την κάνανε θανάτου.

Σηκώστε τη σημαία του χαμού τους'

σκεφτείτε-οι φτωχοί μυριάδες είναι
κι όλοι από σας ζητάνε σωτηρία.

Κι αν μέρος στη σφαγή αυτοί δεν πάρουν
όμως μαζί σας θάναι η ψυχή τους
σε κάθε νιας σφαγής το πανηγύρι.

Γιατί άβουλοι είναι,και συνηθισμένοι
να προσκυνούνε οι φτωχοί οι καυμένοι.

Μην περιμένετε απ' αυτούς βοήθεια
στις πρώτες σας λυτρωτικές κινήσεις.

Μα σα θα δούνε ότι κάποιος ξέρει
λαιμούς φονιάδων και ληστών να κόβει
και σα θα νιώσουν πως αυτό σε κείνους
το λυτρωμό από τη δουλεία θα φέρει
μαζί σας φίλοι μου θα συνταχτούνε
κι οι φαύλοι που ως τότε τους παιδεύαν
τώρα δε θάχουνε πού να κρυφτούνε.

Μαχαίρι στους λαιμούς των υπουργών τους!
Μολύβι στις κοιλιές τους τις παχιές.!


Και μην ακούτε τις φωνές των φαύλων
όσο μπορούν ακόμα να μιλούνε-
που ξένα λέν πως είναι ό,τι χαλάτε'
Όχι παιδιά μου! Όχι! Όχι αδέρφια!
Μη σας αγγίζουν άστοχες κορώνες:
αφού εγεννηθήκατε,όλα δικά σας είναι.

Λοιπόν γκρεμίστε,σπάστε και σκοτώστε.

Ξανά,ξανά,πάλι ξανά παιδιά μου
ώσπου την τελευταία του ανάσα
ο τελευταίος ν' αφήσει κρατολάτρης'
ώσπου ο κάθε αδιάφορος πολίτης
βοηθός σας ή να γίνει ή να πεθάνει.

Ώσπου οι φαύλοι φαύλον να μη βρίσκουν
θέση να πάρει κυβερνητική
γιατί θα ξέρει πως η θεία ορμή σας
επάνω του θα πέσει φοβερή.

Το φαύλο Χάος τους διαλύστε.Τάξη
θα πρέπει αδέρφια μου νάρθει στη χώρα

για νάχει δεύτερη μιαν ευκαιρία
η λευτεριά μέσα σ' αυτήν για να 'ρθει.


Παράλληλα φροντίστε αδερφοί μου
της εκκλησιάς το τέρας να σκοτώστε.

Το τέρας που φαυλότερο είναι όλων
μετά από το δεινόσαυρο του κράτους.

Να κάνουν γάμους θέλουν οι παπάδες;
Παντρέψτε τους με δίμετρο ένα λάκκο.

Βαφτίσια θέλουνε:βουτήξετέ τους
στο ίδιο τους το ανίερο το αίμα.

Ευχέλαιο;Ευχές διαβάσετέ τους
απ' τις νεκρώσιμες που μέχρι τώρα
εκείνοι διάβαζαν και που με κείνες
απ' των φτωχών το θάνατο πλουτίζαν.

Ρίξτε το ασήκωτο θηρίο χάμου.
που από το τίποτα έφτιαξε αυτό
μία Ελλάδα που 'ναι στηριγμένη
στο φόβο των ανθρώπων των κουτών.

Διαλύσετε το φόβο των ανθρώπων
κι η εκκλησία θα διαλυθεί ευθύς.

Μα σεις καιρό δεν έχετε παιδιά μου
για να διδάξετε την αφοβιά.

Μαχαίρι φονικό έχετε μόνο
κι απόφαση γερή-μ' αρκούν αυτά.

Σκοτώστε μόνο σεις όχι παιδιά μου
το φόβο των ανθρώπων,μα κι αυτούς
που τον φυτέψανε μες στην ψυχή τους.

Κι όταν το κράτος κι η εκκλησία πέσουν
πού στήριγμα η φαυλότητα θα έβρει;

Ο κάθε άνθρωπος,θεός και κράτος
θάναι του ίδιου του του εαυτού
κι αντίς του φόβου λεφτεριά γεμάτα
ψυχή θα νιώθει,και κορμί,και νου.

Γελούν στη δυστυχία σς οι φαύλοι.
Φαίνεται πως δεν ξέρουν οι καυμένοι
ότι αυτοί σας φτιάξαν όπως είστε-

διεκδικητές αυτών που η κοινωνία
κείνων που διαφεντεύουν σας χρωστάει.

Πούναι η παιδεία που σας έχουν δώσει;
Αγράμματους σας βγάζουν τα σχολεία.

Πού είναι οι δουλειές που θα δουλέψτε;
Χρήμα στις τσέπες γίνανε των φαύλων.

Και πού-πού είναι η ελευθερία
ν' ανθίστε μέσα της αγνοί σαν κρίνα;

Και πού η δικιοσύνη;-ού η ειρήνη;

Σας έχουνε κλεισμένους μες σε σπίτια
που ήλιο και ουρανό ποτέ δε βλέπουν.
Και πώς το μάτι σας μακριά θ' απλώνει
πλαταίνοντας του νου τα μονοπάτια;

Μια γειτονιά σας έχουνε να ζείτε
όπως πετάν τους χοίρους μες στη λάσπη
και μέσα κει,μαζί με χοίρους άλλους
μακριά 'πο καθαριότητα και φώτα
κι απ' του πολιτισμού όποιες ανέσεις,
μακριά από γέλιο κι ευθυμία και γλέντι
μακριά 'πο κάθε ανθρώπινο κι ωραίο,
σας κρύβουν όλα τα καλά του κόσμου
και τα στραβά του μοναχά σας δίνουν.

Κι αυτό το κάνουνε γιατί σας θέλουν
σφαχτάρια στο απαίσιο τους σφαγείο
κι 'αβουλους,και τελείως υποταγμένους
και μια ψυχή ζητάνε να σας πλάσουν
νεκροταφείο νύχτα που θυμίζει.

Και πώς κανείς που όπλα δεν έχει άλλα
παρά του σκότους την τυφλή μανία
θα πολεμήσει αυτούς που τον τυφλώνουν
παρά σκοτώνοντας και καταλώντας
ό,τι σ΄αυτή τον έφερε τη θέση;

Πώς σέβας σεις θα δείξετε παιδιά μου
σε τέτιους φοβερούς αιματοπότες
που το δικό σας πίνουνε το αίμα
κι απ' τις δικές σας τρέφονται τις σάρκες;

Έτσι στης φύσης τη φροντίδα μόνο
αφήνοντάς σας για να μεγαλώστε
τι άλλο θα γινόσαστε από φύση
που άγνωση γι αυτήν η λύπηση είναι
και καταιγίδες και σεισμούς μονάχα
και δίνες και καταστροφές γνωρίζει;

Αυτών δημιούργημα είστε παιδιά μου
κι ό,τι από σας θα πάθουνε τα κτήνη
που έτσι εκδικητές σας έχουν φτιάξει
το θέλαν-το γυρεύαν-το ζητούσαν

Φτιάχνοντας σας εφτιάχναν το χαμό τους-
της δικιοσύνης φτιάχναν το μαχαίρι
που το λαιμό τους τον παχύ θα κόψει.

Μα να το πούνε αυτό μην καρτερείτε.
Χίλιες και δυο θα κάνουν ρεβεράντζες
και χίλιες δυο θα σκαρφιστούνε ιδέες
για να σας κάνουνε να κάντε πίσω.
Για να σας πουν πως άδικοι είστε τάχα-
εσείς που τ' άδικο εκεινών σας πνίγει-
κι ότι δε φταιν αυτοί για την κατάντια
όπου σας έχουνε καταντημένους.

Και τα μεγάλα τους θα πούνε λόγια
και τα μεγάλα τους θα βάλουν μέσα
για να σας αποτρέψουν απ' την άγια
τη βια που μοναχά εκείνη ξέρει
διπλόκοπο κραδαίνοντας μαχαίρι
το δίκιο μες στην πλάση να μοιράζει
και κάθε τι στραβό να το ισιάζει.

Τι τάχα θέλαν από σας παιδιά μου;
Ευχαριστώ περίμεναν ν' ακούσουν;

Λοιπόν σκοτώστε,κάψτε,καταστρέψτε,
Αλύπητα μες στου χαμού πετάξτε
το βάραθρο τον κάθε τύραννό σας.
Το αίμα πίσω πάρτε το δικό σας
που χρόνια τώρα οι άνομοι σας πίνουν.

Σκοτώστε.'ην πατρίδα θεμελιώστε
τη νέα σας στο χώμα πάνω εκείνο
που τα κορμιά για λίπασμά του θα 'χει
των εκμεταλλευτών σας.Τότε μόνο
σα δέντρο αχάλαστο μες στους αιώνες
η νέα η πατρίδα σας θα θάλλει
και σ' όλους σας γλυκούς καρπούς θα δίνει.

Όμως οι ξένοι τι σας φταιν παιδιά μου;

Γεμάτο είναι το σπίτι σας με βρώμα-
να καθαρίστε ξένα θέτε σπίτια;

Δε βλέπετε κυβέρνηση μιαρή;

Δε βλέπετε αχρείους εργοστασιάρχες;

Δε βλέπετε ιδιοκτήτες τραπεζών;

Χωροφυλάκους μπράβους των τυράννων;

Πρωθυπουργό δε βλέπετε σαν κλώσσα
χλια να κρατάει κάτω απ' τα φτερά του
αυγά που νέους δυνάστες εκκολάπτουν;

Εφοπλιστές;Μεγαλοβιομηχάνους;

Ανώτερους υπάλληλους του κράτους;

Δε βλέπετε παπάδες;Και δασκάλους
δε βλέπετε τους νέους μας που στραβώνουν;

Δε βλέπετε κατόχους ακινήτων
καθέναν τους φτωχών χιλιάδων θύτη;

Σάπιες δε βλέπετε τηλεοράσεις;

Ραδιόφωνα στο κέρδος ρυθμισμένα;

Δε βλέπετε προέδρους;Νομοθέτες;

Δε βλέπετε..Δε βλέπετε..Τι θέτε
και πάτε και σκοτώνετε τους ξένους;
Θάταν σαν οι αλβανοί να τάχαν βάλει
με του δικού μας κράτους τους δυνάστες-
ανόητοι δε θα λέγατε πως είναι;)

Μπορείτε σεις ν' αλλάξετε τον κόσμο;
Ακόμα όχι-είστε μικροί' μα όμως
μπορείτε την πατρίδα σας ν' αλλάξτε.

Λοιπόν χτυπάτε ντόπιους μόνο στόχους.

Στη γη για να χωθούν οι πλουτοκράτες.
Λίγο οι φονιάδες μας για να σκεφτούνε-
όσο προλάβουν πριν τους χάσετε όλους.
Τρόμο να νιώσουν οι βασανιστές μας
κι όλοι να δούνε πως υπάρχουν κάποιοι
που όχι νιώσανε την κοροιδία,
μα και που βάλθηκαν να τη χαλάσουν.

Οχυρωθήκανε πίσω απ' τους νόμους-
που άδικο λεν το δίκιο,την ειρήνη
πόλεμο τη βαφτίζουνε,και βάζουν
στη λευτεριά δουλείας ετικέττα-
κι από κει πίσω λεν,μας κυβερνάνε.

Κι έρχεται ο ένας και αλλάζει ό,τι
ο προηγούμενός του είχε κάνει
κι έρχεται ο άλλος και αφού ύφος πάρει
" ο λαός μας.."λέει. "η δημοκρατία..",
"για το καλό αυτού του τόπου.." λέει..

Και από μέσα του: "καλά κρατάμε,
αφού σα χάχες ό,τι λέμε ακούνε.."
και: " η δημοκραατία",λενε,"αυτό 'ναι:
να κυβερνάν αυτοί που πλειοψηφίσαν".

Κι αν κανενός σα μια σκια περάσει
απ' το μυαλό του αλήθειας μια ιδέα
μες στης πλειοψηφίας τηνε πνίγει
το τέλμα,και στην άνετη βολή του.

Κι οι υπουργοί στο χρήμα κολυμπάνε
και μέσα κει φωνές φτωχών δε φτάνουν.

Α! ι όταν θα ξυπνήσει ο λαός μας
πού θα κρυφτούνε οι εκμεταλλευτές του;

Και κλέβουνε οι βουλευτές και κλέβουν..
κι οι υπουργοί αδικούνε..κι αδικούνε..

Και ο πρωθυπουργός,καλός μαέστρος
όλους καθοδηγεί και συγκαλύπτει..

Και στο φαί όταν πάνω τσακωθούνε
ποιος το περσότερο φαί θα φάει,
"ιδού!",φωνάζουν οι άθλιοι,"εμείς πράξη
έχουμε κάνει τη δημοκρατία-
καθένας έχει τη δική του γνώμη
να μοιραστεί το πλιάτσικο πώς πρέπει!"

Ναι,από πίσω κρύβονται απ' τους νόμους
και λενε από κει πως κυβερνάνε.

Όμως εσείς το ξέρετε παιδιά μου-
ούτε κυβέρνηση ειν' αυτή ούτε νόμοι.
Κι ο μόνος νόμος που υπάρχει πάντα:
αφού κανείς γεννήθηκε,όλα δικά του είναι.

Μα εκείνοι από τέτια δεν ακούνε
κι όταν η δικιοσύνη σας χτυπήσει,

εκείνοι μαζεμένοι στη Βουλή τους
θ αλληλοσυλλυπούνται σοβαροί
ενώ τα μνήματα γεμάτα είναι
με ανθρώπους που αυτοί έχουν σκοτώσει.

Κι άρθρα θα γράφουν στις εφημερίδες
και στις τηλεοράσεις θα γαυριούν
χωρίς να σκέφτωνται ούτε στιγμή
ότι μ' αυτά που γράφουν και που λένε
τρομοκρατούν των πολιτών τα πλήθη
που βλέπουνε τα όπλα πως κρατάν
άνοα όντα,που μυαλό δεν έχουν
ούτε για να μπορέσουν να σκεφτούνε
ότι παράλογα είναι όσα λένε
και για νηπίων ακόμα λογική.

Γι αυτό σας λέω παιδιά μου,άλλο
να σας σκοτωνουνε μη τους αφήστε.

Σκοτώστε τους πρωτύτερα εσείς
να μείνετε αν θέτε ζωντανοί,
και όχι μόνο,μα και να μπορέστε
πάνω στη γη ετούτηνε να ζείστε
όπως σε όντα ανθρώπινα ταιριάζει.

Σκοτώστε,καταστρέψτε-αφανίστε
κάνετε σκόνη ό,τι σας στερούν
και μην ακούτε τους μωρούς που λένε
όσα χαλάτε πως δικά τους είναι -
στον ήλιο αφού φανήκατε ,όλα δικά σας είναι.

Όλοι αυτοί παιδιά μου,στο βιβλίο
που της ψυχής ο ψηλός πύργος δένει
θέση δεν έχουν-άφωτοι και κρύοι
θα πάνε στο χαμό,σαν να μην είχαν
καθόλου υπάρξει. Στ' Άϋλου τα Πλάτια-
στα Αιώνια κι Άναρχά Του τα παλάτια
που σύμπαντα και κόσμους δε μετράνε-
θέση γι αυτούς δεν είναι κρατημένη

Αδιάφορα οι καιροί θα τους μετρήσουν
σαν σάρκες σάπιες,όπως τα ψοφίμια
που συναντάει στο δρόμο του ο διαβάτης.
Και τόσο το μυαλό τους λίγο κόβει
που δε γνωρίζουνε πως ευτυχία
υπάρχει μόνο αν όλοι ευτυχούνε.

Και η χαρά ομπρέλλα πως δεν είναι
κάποιον να προστατεύει απ' τη βροχή
αλλά ένα υπόστεγο τεράστιο
που κάτω του ολ' οι άνθρωποι στεγνοί.

Και ούτε κάνουνε ποτέ τη σκέψη-
γιατί δεν τους συμφέρει όπως αυτοί
άνομα το "συμφέρει" εννοούνε-
ότι κανείς στον άλλο δε χρωστάει-
πως όλα έχουν στον άνθρωπο δοθεί
δικά του,μόνο που έχει γεννηθεί.

Μα όχι! Κι έτσι,αυτοί που' ναι ταγμένοι
της ευτυχίας των λαών φρουροί
αυτοί στη δυστυχία όλους βυθίζουν.

Μ' αυτό που από κείνων δεν περνάει
ούτε στιγμή το φαύλο το μυαλό,
για σας μια συνεχής είναι φροντίδα
κι ένας μεγάλος πόθος στην ψυχή.

Γι αυτό παιδιά μου μη λεφτό σταθείτε
μόνο χτυπάτε,σπάσετε,σκοτώστε.
Και διόλου μην ακούτε τους μωρούς
που λένε πως δικές τους περιουσίες
ειν' ό,τι εσείς χαλάτε στην ορμή σας-
αφού στη γη φανήκατε,όλα δικά σας είναι.

Κυττάχτε τους αλήτες βουλευτές μας
κυττάτε τους αισχρούς μας υπουργούς
Όποια να κάνουνε βρωμιά θελήσουν
νόμο την κάνουν και αυτήν ασπίδα
έχουν και αποκρούουν μ' ευκολία
όποιαν επίκριση για τη βρωμιά τους,
παράνομον βαφτίζοντας εκείνον
που όντας από το δίκιο του πνιγμένος
και κάτω από το πέλμα τους λυωτός,
τολμάει τους φαύλους να κατηγορήσει.

Και πώς κανείς μπροστά μπορεί να έβγει
στα κτήνη,την αλήθεια για να πει
που όταν απ΄ το κοπάδι ξεστρατίσει
του τάφου τον τυλίγει η σιωπή..

Μόνον εσείς λεβέντες μου μπορείτε
να το βροντοφωνάξετε παντού
το δίκιο του μικρού και του φτωχού.

Και το μπιστόλι ακούγεται μακριάθε
κι ο κρότος του ανήσυχους πολύ
κάνει τους φταίχτες που η σειρά καθένας
το ξέρει ότι φτάνει και γι αυτόν.

Κι είναι για κλάμματα μαζί και γέλια
ο κάθε υπεύθυνος,σαν προσπαθεί
να πείσει τους εταίρους της Ευρώπης
ότι κανένας τους δεν κινδυνεύει
αν στην πατρίδα μας ήθελ' ερθεί.

Όμως σ' αυτό δικιώστε τους παιδιά μου.

Τη ρήση τους αλήθεια κάντε αυτή.

Παιδιά μου κάντε ασφαλή τη χώρα
για κάθε ξένον που εδώ θαρθεί.

Όχι γιατί σας το ζητούν οι ντόπιοι
τύραννοι,τάχατες για το καλό
της χώρας- γιατί η χώρα η σάπια ετούτη
της πρέπει ξεθεμέλιωμα γερό-
μα μόνο αυτής' οι άλλες δε σας φταίνε.

Γι αυτό παιδιά μου εσάς,να μη τους ξένους
το τιμωρό σας τ' όπλο σημαδέψει.-
τάχα στον τόπο σας καλά ειν' όλα
και δεν περσεύουνε σε σας οι κλέφτες
κι οι εκμεταλλευτές κι οι δολοφόνοι;

Οι ξένοι αν θέλουνε να μας αρμέγουν
δε φταίνε αυτοί αλλά εκείνοι φταίνε
που την πατρίδα κάναν αγελάδα.

Κι αυτό παιδιά μου δεν το κάναν ξένοι-
δικοί μας είναι οι σπερματεγχύτες
που την 'ποταγή στον ταύρο εμπάσαν
και δούλη σας εδώσαν μια πατρίδα.

Μη ξένους βλάψετε λοιπόν παιδιά μου
όχι γιατί σας το ζητούν οι ντόπιοι
οι βρωμεροί- αλλά,γιατί,παιδιά μου,
σε τίποτα οι ξένοι δε σας φταινε.

Κι όταν χτυπάτε ξένους,τότε οι ντόπιοι
στόχος θαρρεύουν πως δεν είναι αυτοί,
και πιότερο κακό στον τόπο κάνουν
και πιότερο στραπάτσο στο λαό.

Ο ίδιος ο λαός της κάθε χώρας
είναι για την κατάντια του που φταίει
κι ο ίδιος είναι πάλι που ευτυχία
θα φέρει στο δικό του σπιτικό.
.
Το χώρον όπου ζείτε καθαρίστε
από την κόπρο κι απ' τη δυσωδία.

Γι αυτό παιδιά μου,με καλό σα ρθείτε
αφήστε ήσυχες τις άλλες χώρες-
σε τίποτα εκείνες δε σας φταίνε-
σε τίποτα-το λέω πάλι,πάλι,
για να το νιώστε μέσα σας βαθιά σας.


Εσάς σας φταίνε οι άθλιοι οι υπουργοί σας
και του δικού σας του λαού οι ληστές.

Βασανιστές αν θέλετε να βρείτε
πρέπει να πάτε στο εξωτερικό;

Ή τύραννους;ή τάχα δολοφόνους;

Κι αν θέτε δολοφόνους λαών ξένων
ιδού εμείς που τα Βαλκάνια τ' άλλα
τα κλέβουμε και οικτρά τα λεηλατούμε.

Κι αν εκμεταλλευτές θέτε ανθρώπων,
να! οι δικοί μας οι μεγάλοι φαύλοι
που το αίμα πίνουνε των βαλκανίων.

Γιατί αδέρφια μου να μη γκρεμίστε
όλα τα όρθια μες σ' αυτό το κράτος;

Τι αξίζει άραγε να μείνει όρθιο
απόνα κράτος που ο πρωθυοπουργός του
είναι από το λαόν αποκομμένος
όπως κεφάλι απ' το κορμί του είναι-
κεφάλι μάλιστα άμυαλο παιδιά μου;

Τι αξίζει άραγε να μείνει όρθιο
απόνα κράτος που οι βουλευτές του
προεκλογικά μοιράζουνε παπούτσια
όλα δεξά ή ζερβά,κι υπόσχονται ότι
του παπουτσιού θα δώσουνε το ταίρι
αν βουλευτές τους βγάλει ο λαός;

Τι αξίζει άραγε να μείνει όρθιο
απόνα κράτος όπου οι υπουργοί του
όχι προβλήματα μόνο δε λύνουν
μα τα βοηθάν χειρότερα να γίνουν;

Τι αξίζει 'άραγε να μείνει όρθιο
απόνα κράτος που η κυβέρνησή του
του αγράμματου λαού το ενδιαφέρον
το στρέφει σε ασήμαντα κανάλια
κι αποστερεύει έτσι το ποτάμι
από τη δύναμη κι απ' την οργή του
που αυτούς τους ίδιους πρώτα θα χαλούσε;
Κι ακόμα-δυστυχώς-την ίδια αξίζει
την τύχη να 'χει κι ο λαός αυτός
που δέχεται ανδράποδο να γινει
των υπουργοποιημένων σας τυράννων.

Τι ν' απομείνει άραγε αξίζει
από πατρίδα που τα δυο παιδιά της
μες στα χρυσά και στα μετάξια τάχει
και τ΄άλλα εκατό τ' αφήνει έρμα
να τα ρημάζουνε τα δυο εκείνα;

Τι ν' απομείνει αξίζει απόνα κράτος
που οι αδίστακτοί του κυβερνήτες
τους ολιγοφρενείς έχουνε βάλει
να διαδηλώνουν για το περιβάλλον
ώστε ανενόχλητοι από κανέναν
άνετα εκείνοι να το καταστρέφουν;

Τι ν' απομείνει αξίζει απόνα κράτος
που νόμους κάνει άδικους και φαύλους
κομμένους και ραμμένους με τα μέτρα
των εκμεταλλευτών νομοθετούντων;

Τι κράτος ειναι αυτό που η παιδεία
στη νηπιακή της βρίσκεται ηλικία;

Που οι πολίτες κλέβει ένας τον άλλο
σε κοινωνία μια μέσα που δικιώνει
τον μεγαλύτερο πάντοτε κλέφτη;

Κι αν βρείτε τίποτα σ' αυτή τη χώρα
νάναι καλό,
νάχετε την κατάρα μου αν το κάψτε.
Μ' αν βρείτε να το πείτε και σε μένα
για να χαρώ
και πια μολύβι και χαρτί ν' αφήσω
κι ολόθερμα να τρέξω προς τα κει

και το καλό καλύτερο να κάνω
η δύναμή μου όσο το μπορεί.

Μ' αν δε γκρεμίστε ό,τι όρθιο στέκει
και ό,τι άκαυτο αν δεν το κάψτε
κι αν ζωντανό θ' αφείστε ό,τι σας τρώει
τότε η κατάρα θα σας ακλουθάει
και η δική μου κι όλου του λαού.

Και θά 'σαστε και σεις σαν όλους κείνους
που υποσχέσεις δίνουν παχουλές
και άτιμα μετά τις παίρνουν πίσω-
γιατί ο λαός σωτήρες θα σας νιώθει
από του κράτους την παληανθρωπιά
και λυτρωτές απ' τα δεσμά που οι φαύλοι
μ' αυτά υποταγμένον τον κρατούν.


Λοιπόν τι θέλουνε όσοι σας λένε
φρένο να βάλτε στη χαλάστρα ορμή σας
κι όρθιο ν' αφήστε κάτι μες στη χώρα;-
μέσα στη χώρα που οι κάτοικοί της
ζούνε χωρίς ασφάλεια για το μέλλον
όμως με φόβο κι άγχος για το τώρα,
και σα σκυλιά πεθαίνουνε στους δρόμους

ή σε φριχτά νοσοκομεία μέσα
απέλπιδοι κι αβόηθητοι και μόνοι;

Γιατί ν' αφήστε όρθιο ένα κτίσμα
που οι φτωχοί το συντηρούν με ιδρώτα
για να γλεντούνε μέσα του οι φαύλοι;

Γιατί μια τράπεζα ν' αφήστε όρθια
όπου φυλάει τα λεφτά σας όχι
μα την ανέχεια σας μόνο φυλάει;

Γιατί ν' αφείστε άκαυτο εν' αμάξι
αφού πάνω στις ρόδες του κυλάει
τα ρομποτένια σώματα των φαύλων
ενώ οι ίδιες του εκείνες ρόδες
καθημερνά εσάς παιδιά μου λυώνουν;

Γιατί εν' άγαλμα ν' αφείστε όρθιο
απ' όσα οι φαύλοι κάνουν πως θαυμάζουν
αφού εκείνο τ' άγαλμα δεν είναι
παρά μιαρός ακόμα ένας κρίκος
απ' τις δυσβάσταχτη την αλυσίδα
που κτήνη απάνθρωπα μ' αυτή σας δενουν;

Γιατί να μη χτυπείστε τα μουσεία
πού μακριά σας έχουν αφημένους
από τη γαληνήν απόλαυσή τους

κι αφού κάθε έκθεμά τους εκεί μέσα
την αποξένωσή σας από κείνο
εκμεταλλεύεται για να υπάρξει;

Γιατί πολιτικούς να μη χτυπείστε
αφού πολιτική γι αυτούς δεν είναι
του κυβερνάν η τέχνη,μα η τέχνη
τ' άτοπα ν' αποφεύγουν όταν κάποιοι
να τους στριμώξουν πάνε,και με λόγια
κι ενέργειες όσο ανήθικες και φαύλες,
να καταφέρνουνε να τους κρατούνε
κι αυτούς υποταγμένους σαν τους άλλους-
κι όταν οι τέτιες ικανότητές τους
είναι και το κριτήριο που με κείνο
τους μπράβους του ο υπουργός διαλέγει
και ο πρωθυπουργός τους υπουργούς του;

Βουλή! Του δίκιου το νεκροταφείο!

Του αστισμού το αισχρό το μονοπώλιο!

Το λίπασμα του αιματοπότη-κράτους!

Η ανίερη σφηκοφωλιά του πλούτου!

Βάλτε φωτιά παιδιά μου στη Βουλή τους.

Φωτιά μια βάλτε όσο αρκεί μεγάλη
για να τους κάψτε όλους εκεί μέσα
την ώρα πάνω που ιεροσυλούνε-
όπως οι κλέφτες πιάνονται στα πράσα.

Γιατί μία Βουλή να σεβαστείτε
που βέβηλα την απαρτίζουν όντα;

Όντα χωρίς σκοπό,χωρίς αιτία
χωρίς ιδανικά κι αρχές και ήθη,
όντα η εξυπνάδα τους που φτάνει
να υποτάσσουν στο μικρό συμφέρον
ιδανικά,καθήκον,αξιοπρέπεια;

Που φτιάχνουν νόμους που τους εφαρμόζουν
όταν στο πορτοφόλι τους συμφέρει
κι όταν δεν τους συμφέρει τους ξεχνάνε
και είναι σαν ποτέ να μην υπήρξαν.

Και λένε-οι γελοίοι-δημοκρατία
πως είναι να εφαρμόζωνται οι νόμοι.

Τίποτα-όχι-τίποτα παιδιά μου
όσο καλή κανείς κι αν έχει πίστη
δε θάβρει για να σώσει να μπορέσει
όλους αυτούς από την εκδικήτρα
κι ελπιδοφόρα νεανικήν ορμή σας.

Αν ήταν να υπομείνετε παιδιά μου

φτώχεια,και αλυσίδες και αθλιότη
ώστε η γενιά μετά από σας που θάρθει
να ζήσει ανθρώπινα κι ευτυχισμένα-
κι έτσι για πάντα στους μετά αιώνες-
τότε θα σας συμβούλευα ηρεμία
κι υποταγή,κι υπομονή σε όλα
τα βάσανα που οι φαύλοι σας φορτώνουν.

Αλλ' όμως πέρασαν γενιές χιλιάδες
και τίποτε δεν έχει διόλου αλλάξει'
κι αν κι η δική σας η γενιά εκδικήτρα
μεσα στον κόσμο μας δεν θα υπάρξει
που με φωτιά και με σπαθί στο χέρι
τ' άδικο και το βρώμικο θα κάψει
έτσι πικρά τα χρόνια θα κυλήσουν
εκείνων που μετά από σας θαρθούνε..

Γι αυτό χτυπάτε-κάψτε-αφανίστε-
του μέλλοντος εσείς ο σπόρος είστε.

Με βια ελληνική νεολαία χτύπα!

Σκότωνε κι ας φωνάζουν οι φυλλάδες
και ας ωρύονται οι μεγαλουσιάνοι.

Εκείνοι μόνο είν' οι εγκληματίες
που δρόμους καρμανιόλες διατηρώντας
σκοτώνουνε δεκάδες τη βδομάδα.

Και πλήρωσε ποτέ γι αυτό κανείς τους;

Οι πληρωμένοι τους κοντυλοφόροι
ξεσπάθωσαν ποτέ να στιγματίσουν
τον ανελέητο φρικώδη τρόμο
που τις ψυχές των οδηγών γεμίζει
κάθε που πίσω είναι απ' το τιμόνι;

Οι αστυνόμοι πήγανε να πιάσουν
αυτούς τους δήμιους που έχουν αφήσει
τους δρόμους στο φριχτό που έχουν χάλι;


Με βια ελληνική νεολαία χτύπα!

Σκοτώστε αδέρφια μου! -ολλούς θανάτους
ακόμα οι κανάγιες μας χρωστάνε.

Κανένας δε μιλάει.Όλοι τους είναι
τόσο ανήθικοι και διεφθαρμένοι
ώστε όλα αυτά για φυσικά τους μοιάζουν
και μόνο υψώνουν τη γελοία φωνή τους
σε σας ενάντια τιμημένα αδέρφια
που από μακριά να φτάνετε σας βλέπουν.

Σκοτώσετε αδέρφια! 'Τέτια ζώα
έτσι παχύδερμα καθώς εκείνοι

δε νιώθουν φόνους δυο και τρεις και πέντε-
χύστε ποτάμι αδέρφια μου το αίμα.

Μόνο νεκροί αυτοί δε θα μας βλάφτουν.

Ο θάνατός τους η ζωή μας είναι.

Μια κοινωνία εχτίσαν υπανθρώπων
οι φαύλοι,και δουλεύει αυτή για κείνους.

Και αγαθά και χρήμα τους γεμίζει,
ενώ αυτή τα πάνδεινα υποφέρει,
είτε στη ζωή την καθημερινή της
ή στα μεγάλα και τα υψηλά της.

Τάχα παιδιά μου έχουν μυαλό καθόλου
της χώρας τούτης δω οι κυβερνήτες
όταν δηλώνουν πως τους βλέπει η Ευρώπη
σαν ίσους και για τούτο τους εδέχτη;

Δεν ξέρουνε πως θέλει ο ευρωπαίος
σε διακοπές να πάει το καλοκαίρι
και το πρωί πριν φύγει στη δουλειά του
να του γυαλίσει κάποιος τα παπούτσια;

Και δεν τους κόβει ούτε τόσο λίγο
να καταλάβουνε πως η Ευρώπη
λούστρους και σερβιτόρους της τους θέλει;

Μα όχι,αυτό καλά το εννοούνε.

Μα το ατομικό τους το συμφέρον
είναι που στην Ευρώπη τους τραβάει
σέρνοντας πίσω τους κι εμάς μαζί τους.

Και βάφτηκαν και σιάχτηκαν απόξω
ενώ καταβρωμάνε από μέσα
και κοροιδέψαν τάχα την Ευρώπη'
κι αυτή τους 'δέχτη-τάχα όπως οι τρώες
που από το Δούρειο Ίππο την επάθαν.

Ω! Οι βρωμεροί! Που στίψανε τους δόλιους
τους μετανάστες πούρθανε απέξω
και το αίμα τους τους στύλωσε λιγάκι...

και που η Ευρώπη χτίστες της τους έχει
για να της φτιάξουνε το εξοχικό της..

Ω! οι βρωμεροί! δεν ξέρουν τάχα ότι
το αλλοδαπό τελειώνει κάποτε αίμα
και κάποτε τα χρήματα στερεύουν;

Πού θα κρυφτούνε τότε οι αστείοι,
όταν οι ευρωπαίοι στο δεκαπλάσιο
τα όσα τους δώσανε θα τους ζητήσουν;

Να μπούν λυσσάξαν στην Ευρώπη οι άθλιοι.
Μα σύγκριση με κείνην δεν υπάρχει.

Της κοινωνίας τους κάθε τομέας
και μια παράλειψη-κι από ένα λάθος.

Της ζωής τους της δημόσιας κάθε τμήμα
μία παληαθρωπιά και μια ασυνέπεια.

Τα υπουργεία τους είναι καθένα
συνάξεις ανεπρόκοπων κηφήνων.

Μα μήπως κι ο λαός καλλίτερός τους;
Λαός που δε σηκώνεται να διώξει
τον καταπατητή των χωραφιών του
ό,τι και να τραβάει του αξίζει.

Μα σεις παιδιά μου του λαού δεν είστε
κομμάτι από τα σάπια κρέατά του
μα το γερό του είσαστ' εσείς το μέρος
που μόνο αυτό αλώβητο έχει μείνει
από τη γάγγραινα και τη σαπίλα.

Γι αυτό διπλή κι η πάλη κι ο σκοπός σας:
από τη μια το τέρας να νικείστε
κι από την άλλη την υγειά να δώστε
κόβοντας της πατρίδας κάθε σάπιο
κι αναγεννώντας το γερό κι ωραίο.

Γι αυτό,το τέρας άλυπα χτυπάτε.

Κι όταν μ' αυτό τελειώστε,τότε αδράξτε
τον άβουλο λαό και μάθετέ τον
τα δίκια του να ξέρει να προασπίζει
κι όχι νωθρός και άβουλος να στέκει
όταν τον κλέβουν και τον αδικούνε.

"Είμαστε πρώτοι", λένε, "στα Βαλκάνια".

Λοιπόν;Κι ο λύκος μες στ' αρνιά είναι πρώτος.

Για κείνους που αυτό έχουν πετύχει-
για τέτια μια πρωτιά μόνο-αξίζει
ίχνος των τέτοιων "πρώτων" να μη μείνει.

Πρώτοι στο κλέψιμο τόσων γειτόνων..

Πρώτοι στην άκρατη εκμετάλλευσή τους..

Δέκα από τις επιχειρήσεις λένε
της χώρας μας,στην πρώτη διακοσάδα
βρίσκονται των παγκόσμιων κλεφταράδων.

Κι επαίρονται γι αυτό' μα τούτο μόνο
αιτία οι δέκα αυτές οι εταιρείες
να σβύσουν απ' της ύπαρξης το χάρτη,
γιατί με το αίμα του λαού ψηλώνουν
και με τη δυστυχία του χοντραίνουν.

Κάντε παιδιά,με το καλό σα 'ρθείτε,
σαν πάλι θάρθουνε τα χελιδόνια
φονιά κανένα ζωντανόν μη βρούνε
κι απείραχτα να κελαδούν στα κλώνια.

Κάντε παιδιά μου ο χιονιάς σα φτάσει
ο βασιλιάς του κρύου στη χώρα νάναι-
το στέμμα αυτός του πάγου να φορά
και όχι φαύλων οι καρδιές να το φοράνε.

Κάντε παιδιά μου ώστε το καλοκαίρι
να μην εβρεί στη χώρα μας τη φτώχεια-
οι φαύλοι ως τότε νάχουνε πιαστεί
στου χάρου τ' άλυγα κι αιώνια βρόχια.

Κι όταν του φθινοπώρου η βροχή
τα κίτρινα των δέντρων δέρνει φύλλα
κάντε παιδιά μου να χτυπάει μαζί
των κουφαριών των φαύλων τη σαπίλα.

Χτυπείστε την κυβέρνηση παιδιά μου-
το ψάρι απ' το κεφάλι του βρωμάει.

Δρεπάνι γίνετε όχι του θέρου
μα δρέπανο στου χάροντα το χέρι
που η ψυχή του να οδηγάει το χάρο
σ' όλους τους φαύλους το χαμό να φέρει.

Μιλούνε οι αχρείοι για την Ευρώπη,
και για ταχύτητες μιλάνε πρώτες,
και για σκληρούς επαίρονται πυρήνες.

Μα ούτε σκουπίδι κάτω από τη ρόδα
του άρματος των ευρωπαίων δεν είναι.

Τάχατες την αλήθεια δε γνωρίζουν;

Και βέβαια τη γνωρίζουν,μα το λένε
για τους Σταυρίδηδες και για τις Πλώτες-
τις μηχανές αυτές που τις ταίζουν
με λόγια ηχηρά,που αυτές τα κάνουν
χειροκροτήματα,ιαχές και ψήφους.

Όμως εσείς παιδιά μου δεν μπορείτε
τέτιες βλακείες να λέγωνται ν' ακούτε.

Σεις,του αγνού του λόγου οι πρωτοπόροι,
της αγανάκτησης το ξίφος πάρτε
κι όσους μας κυβερνάνε αφανίστε
βλακείες ποτέ μη τέτιες ακουστούνε.

Εσάς το μέλημά σας μόνο νάναι
αυτοί της αδικιάς που το μαχαίρι
μες στην καρδιά ολόισα τους πονάει
και στο κεφάλι τους μυαλό υπάρχει
κι αίστημα στην ψυχή και φως στο μάτι.

Οι άλλοι σαβούρα είναι της πατρίδας
κι όπου θα γείρει το καράβι πάνε.

Χτυπείστε την κυβέρνηση παιδιά μου-
το ψάρι απ' το κεφάλι του βρωμάει.

Τους πλούσιους και τους φαύλους αφανίστε.
Και μην ακούτε που σας λένε ότι
ξένα είναι τ' αυτοκίνητα που καίτε,
κι οι τράπεζες,κι οι βίλλες και τα σπίτια.

Μια και καλή μες στο μυαλό παιδιά μου
ετούτη τη μεγάλη αλήθεια βάλτε:
όποιος στη γη εγεννήθηκε,δικά του όλα είναι.

Υπάρχει ένα βιβλίο που εντός του
οι πράξεις γράφονται θεών κι ανθρώπων
Μέσα του μέχρι τώρα είναι γραμμένα
παιδιά μου,μόνο οι πράξεις των μεγάλων
που τους λαούς τους σώσαν απ' τον πλούτο.

Όλα τα πριν δεν εκριθήκαν άξια
αφού από κείνα τίποτα δεν είχε
την ανθρωπιά του ανθρώπου για σκοπό του.

Γεμίστε τις σελίδες του παιδιά μου.
Κάθε σας σφαίρα φονική,σελίδα'
κάθε εμπρησμός καφάλαιο λαμπρό'

Γεμίστε τις σελίδες του παιδιά μου.

Κάθε σας χτύπημα στου πλούτου ενάντια
το λιπαρό κορμί,και στων τυράννων
των ντόπιων το ατέλειωτο το σμάρι
φως γίνεται και πνεύμα που σε κείνα
μέσα βουτώντας των αιρών η πέννα
πλουτίζει το Μονάκριβο Βιβλίο
για σας που μόνο μέσα του θα γράψει.

Γραφτείτε στο βιβλίο αυτό παιδιά μου!



Ξέρω πως όλ' αυτά που εγώ σας λέω
τα 'χετε κιόλας αποφασισμένα.

Καλό μυαλό και καλή δύναμη αδέρφια.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 300 από 300   Νεότερο› Νεότερο»

ShareThis