Δευτέρα, Απριλίου 16, 2007

Το σκάνδαλο των ομολόγων

Στο σκάνδαλο των ομολόγων και των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων οι πολιτικές ευθύνες είναι προφανείς, ενώ οι ποινικές ευθύνες – ελπίζω όχι αργά – θα εξατομικευθούν και θα καταλογισθούν.
Εκτός όμως από αυτές τις δύο μορφές ευθύνης υπάρχει και η αστική ευθύνη που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη γιατί συνδέεται με τα δύο κορυφαία ερωτήματα: Πρώτον, που βρίσκονται τα λεφτά που κατέβαλλαν ήδη αδικαιολόγητα τα ταμεία λόγω υπερβολικών προμηθειών ή λόγω απατηλής και τεχνητής διόγκωσης της αγοραστικής αξίας ομολόγων που περιήλθαν σε αυτά κι δεύτερον, ποιος θα αποζημιώσει τα ταμεία, όχι μόνο για τις απώλειες που ήδη σημείωσαν, αλλά και για τις τυχόν μειωμένες αποδόσεις των δομημένων ομολόγων σε σχέση με τα ομόλογα σταθερού επιτοκίου;
Συνιστά ήδη ένα δευτερογενές σκάνδαλο το γεγονός ότι, ενώ επί τόσες εβδομάδες έχουν επισημανθεί τα ζητήματα όχι μόνον από την αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και από την ίδια τη κυβέρνηση που αναγκάζεται να τα συνομολογήσει, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τις διοικήσεις των εμπλεκομένων ταμείων, ούτε έχει δοθεί σχετική οδηγία από την κυβέρνηση για την άμεση άσκηση ενδίκων βοηθημάτων που θα παρέχουν στα ταμεία οριστική, αλλά και προσωρινή δικαστική προστασία των συμφερόντων τους. Αναφέρομαι στην άμεση κατάθεση αγωγών και αιτήσεων για την λήψη ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων. Χρηματιστηριακές εταιρίες ή τράπεζες που μεσολάβησαν και έλαβαν υπερβολικές προμήθειες ή απέκρυψαν στοιχεία, παρότι είχαν υποχρέωση αναλυτικής και σαφούς πληροφόρησης, ή διοχέτευσαν παραπλανητικά στοιχεία, ή ανέβασαν με αλυσίδα τεχνητών μεταβιβάσεων των ομολόγων την δήθεν αγοραστική τους αξία γνωρίζοντας ότι υπάρχει τελικός αποδέκτης που έχει παραπλανηθεί πρόθυμος να αποκτήσει το ομόλογο, έχουν υποχρέωση να αποκαταστήσουν την θετική ή αποθετική ζημία των ασφαλιστικών ταμείων. Αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο έχει ευθύνη από την διακινδύνευση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων που προκάλεσε με πράξεις ή παραλείψεις του, γιατί δεν προέβη στις αναγκαίες προειδοποιήσεις ή εποπτικές ενέργειες με αποτέλεσμα να βλαφθούν τα συμφέροντα χιλιάδων ασφαλισμένων.
Η αστική όψη του σκανδάλου αυτού και οι δικαστικές ενέργειες στις οποίες είναι υποχρεωμένα να προβούν τα ταμεία κατά χρηματιστηριακών εταιρειών, τραπεζών και κατά του δημοσίου θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν και την ανάδειξη των ποινικών ευθυνών ενώ συνιστούν πανηγυρική επιβεβαίωση της βαριάς πολιτικής ευθύνης που υπάρχει.

61 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για μία συντηρητική διακυβέρνηση, η εξουσία είναι λάφυρο. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πείσει τη βάση του και την κοινωνία ότι έχει μία διαφορετική αντιμετώπιση ως προς αυτό το θέμα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει έμπρακτα να αξιοποιήσει στελέχη που έχει στην επαρχία αλλά και στα αστικά κέντρα.

Ανώνυμος είπε...

Ανάληψη της πολιτικής ευθύνης νομίζω έγινε ήδη απο τον πρωθυπουργό, όταν σε συζήτηση στην Βουλη ανακοίνωσσε οτι απο εδω και στο εξης θα υπάρχει έλεγχος απο την ΤΤΕ και την επιτροπη κεφαλαιαγοράς.

Δεν νομίζω να υπαρχει ακόμα Ελληνας που δεν πιστεύει οτι η κυβέρνηση ευθύνεται για το σκάνδαλο.

Φυσικά -και αυτο ειναι γενικότερη παρατήρηση- στην Ελλάδα οι πολιτικές συζητησείς αναλωνονται στο ποιος ειχε το περισσοτερο άδικο ή δικιο. Εμενα σαν πολιτη φορολογούμενο, με τις τρομερες κρατησεις που εχω καθε μηνα υπερ το ΙΚΑ και του επικουρικού μου, το επιπεδο των υπηρεσιων που λαμβανω με εξοργίζει. Δεν με νοιαζει ποιος εχει μεγαλυτερη ευθυνη, με νοιαζει που κάποιοι παίζουν μπιλιάρδο στην πλάτη μου.

Ευχομαι οι αγωγές που αναφέρεται να φέρουν και τα αναλογα αποτελέσματα.

Ανώνυμος είπε...

Πέρα απο αστικές, ποινικές και πολιτικές ευθύνες αυτό που εξοργίζει τον πολίτη νομίζω οτι είναι ο πολιτικός αλλά και ο κοινωνικός και οικονομικός αμοραλισμός των κυβερνώντων,φυσικά όλων των τελευταίων ετών.
Η διαφθορά,η αναξιοκρατία,
ο νεποτισμός και η κατάχρηση της εξουσίας έχουν φτάσει ακόμη και στα χαμηλότερα επίπεδα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.
Οι πολιτικοί μας ταγοί μας έχουν κόψει ακόμη και το εφήμερο χαμόγελο.

anadelfos είπε...

Γι'αυτό και η πιο "καλή" ατάκα του ΠΑΣΟΚ από εποχής Αντρέα είναι η
"ΦΕΡΤΕ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ ΠΙΣΩ"..άσχετα αν θα τα φέρουν, αν γίνεται κλπ..

Ανώνυμος είπε...

MPOREI NA MHN ANHKO SE KANENA APO TA 2 KOMMATA, SAS EKTIMO IDIAITERA OMOS, GIATI TOYLAXISTON OTAN MILATE , MILATE THN ALITHEIA.

evenizelos είπε...

Irda

Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε

evenizelos είπε...

ΔΗΜΗΤΡΗ

Γι΄αυτό και το σκάνδαλο των ομολόγων δεν πρέπει να τροφοδοτήσει την κρίση του πολιτικού συστήματος μέσα από γενικεύσεις και συμψηφισμούς, αλλά τις ευθύνες αυτών που έχουν τώρα την αρμοδιότητα διαχείρισης των θεμάτων.

DimitrizZzZz είπε...

Ρε βαγγέλη, δεν λες στον αργόσχολο τον Φασούλα οτι το πάσχα πέρασε, μπας και κατεβάσει ή έστω απλά κλείσει τα χιλιάδες φωτάκια διακόσμησης στους δρόμους του Πειραιά;
Εκτός αν πληρώνει αυτός το ρεύμα.
Ή θα τα αφήσει μέχρι τα Χριστούγεννα;

Παρρησία είπε...

Η υπόθεση του ομολόγου του ΤΕΑΔΥ συνιστά μία κλασσική περίπτωση διακομματικής συνωμοσίας όπου το ζητούμενο είναι η πολιτική επικράτηση και όχι η εύρεση της αλήθειας και των χαμένων χρημάτων.

Η κυβέρνηση, αν και θεματοφύλακας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, θα εξακολουθεί να αρνείται την ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης προβάλλοντας το νομικίστικο επιχείρημα ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το μικτής κομματικής σύνθεσης διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Η άποψή μου είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να αποκομίσει κανένα άλλο όφελος από την ιστορία ασχέτως του για πόσο χρόνο θα επιμείνουν να τη διατηρήσουν στη δημοσιότητα τα φιλικά προς το ΠΑΣΟΚ κανάλια

Παρρησία
www.parrisia.com

Ανώνυμος είπε...

anadelfos, το πρόβλημα είναι ότι, όταν λέει ο Γιώργος "φέρτε τα κλεμμένα πίσω" θα του απαντήσει ο άλλος "φέρατε τα κλεμμένα του χρηματιστηρίου πίσω;"

Βλέπεις, κανείς πια δεν είναι άγνωστος και αμέτοχος. Γι' αυτό εγώ δεν βλέπω λύση μέσω σύγκρουσης (η οποία έτσι κι αλλιώς δεν βοηθάει το ΠΑΣΟΚ), αλλά στη συναίνεση και στη διατύπωση σαφών πολιτικών θέσεων επί συγκεκριμένων θεμάτων. Όχι πια γενικότητες "να γίνουμε όλοι, όμορφοι, υγιείς και πλούσιοι", αλλά πώς θα πετύχουμε αυτό, εκείνο και το άλλο, με ποια μέσα, σε ποια χρονική κλίμακα και με ποιες απώλειες.

Έχεις ακούσει να έχουν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα τέτοιες μελέτες; Και φυσικά, τον Ευάγγελο ρωτάω επ' αυτού, αφορμή πήρα μόνο από την παρέμβασή σου!

Δημήτρης ηλεκτρολόγος είπε...

Ο Νίκος Χατζηνικολάου σήμερα στις ειδήσεις ήταν πειστικός.

Δημήτρης ηλεκτρολόγος είπε...

Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τους πολιτικούς :-)

harrygrath είπε...

Βλεπω οτι προχωρειτε σε νεα ποστς αποφευγοντας συστηματικα να απαντησετε στις ερωτησεις μου.
Νομιζω οτι 1 ερωτηση επι του θεματος & 1 επικαιρη επι θεματος γενικου ενδιαφεροντος ωφελουν ολους τους...εμπλογκομενους ( κατα το εμπλεκομενος)...
Σχετικα με τα σκανδαλα,το μονιμο θεμα ειναι που σταματαει η ατομικη & που αρχιζει η συλλογικη ευθυνη. Χαρακτηριστικο ολων των φασιζοντων πολιτικων,απανταχου & παντοτε ειναι η συλλογικοποιηση της ευθυνης. Συνεβη με τον Ανδρεα Παπ,τωρα με Καραμανλη.
Οι πρωτοι διδαξαντες ισως ηταν ο απολιτιστος & εγκληματικος λαος των Ελληνων,με την κτηνωδια της μεταφορας ευθυνης σε...αθωο ζωο. Εκεινοι βεβαια πεθαναν αλλα εμεινε η βαρβαρικη κληρονομια τους,οπως την τιμησαν οι φιλελληνες Γερμανοι ναζιστες.
Μηπως λοιπον η σωστη πορεια ειναι ο αφελληνισμος/εκπολιτισμος της Γραικικης πολιτικης,ωστε να μην αναζητα αποδιοπομπαιους τραγους ?
Η γνωμη σας ?

anadelfos είπε...

Στο χρηματιστήριο πήγες και πήγα μόνος μου, έπαιξα τα δικά μου λεφτά με ευθύνη μου, ίσως παρασύρθηκα από άστοχες δηλώσεις πολιτικών, αλλά υπήρξα ένα θύμα εκούσιο.
Τώρα οι κλέφτες πήραν τα δικά μου λεφτά, των ταμείων μου, και χωρίς να το ξέρω τα έχασαν (τα έπαιξαν) σε ομόλογα που τους υπέδειξε κυβερνητικός παράγοντας και με χρηματιστές που του υπέδειξαν-επέβαλαν οι κυβερνώντες ή οι φίλοι τους..Κάποιοι έβγαλαν εκατομμύρια σε λέγες μέρες και τώρα ακούμε τα τετριμένα.."δεν θα επιτρέψουμε" , θα "θωρακίσουμε" , θα "αλλάξουμε τους υπεύθυνους" ..ενώ οι άλλοι, οι προηγούμενοι κλπ κλπ..
Το άσχημο είναι (προς ικανοποίησή σου ΝΙΚΟ..) ότι η κοινωνική απάθεια πλέον μας έχει καταβάβει πλήρως..Απλώς κουνάμε το κεφάλι μας...και λέμε τα γνωστά..Κρίμα!

evenizelos είπε...

Dimitrizzz

Γιατί δεν κάνετε ένα τηλέφωνο στην υπηρεσία του Δήμου;

evenizelos είπε...

Ανάδελφε,

Η διαφοροποίηση αυτή ανάμεσα στην υπόθεση του χρηματιστηρίου και την υπόθεση των ομολόγων είναι ιδίαιτερα κρίσιμη.

Ανώνυμος είπε...

Περι Φασουλα...

Ο Φασουλας ειναι ο μονος που ειναι σε θεση να κατεβασει τις λαμπες μονος του!!!

Georgios Vagianos είπε...

Το σκάνδαλο των ομολόγων καταδεικνύει τη δυσλειτουργία των θεσμών.Οσο η εκάστοτε πολιτική ηγεσία αποφασίζει να τοποθετεί στελέχη του κυβερνώντος κομματος εκεί που δεν νοείται άσκηση κυβερνητικής πολιτικής τα φαινόμενα αυτά θα υπάρχουν.Έιναι αφελής όποιος πιστεύει οτι τους απληστους γαλάζιους μανδαρίνους θα διαδεχθεί μια στρατια αφοσιωμένων πράσινων λειτουργών. Προοδευτική πολιτική είναι εκείνη που διασφαλίζει τον κοινωνικό έλεγχο στους φορεις (Ταμεία,επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ακόμη και θεσμούς πολιτισμού)χωρίς να εκχωρεί αυτο το δικαίωμα στην πολιτική συντεχνία

Ανώνυμος είπε...

Θα ειχε ενδιαφερον κ.Βενιζελο ενα γκαλοπ η ερευνα οπου θα διερευνα την γνωση των Ελληνων το τι εστι Συνταγμα και το τι εστι Νομος του Κρατους.
Εχω την αισθηση οτι τα αποτελεσματα θα ειναι απογοητευτικα!!!
Πανω στην αγνοια των Πολιτων σε αυτα τα δυο πραγματακια παιζονταν και παιζοντε παιχνιδια εκνευριστηκα....

DimitrizZzZz είπε...

Στο χρηματιστήριο πήγες και πήγα μόνος μου, έπαιξα τα δικά μου λεφτά με ευθύνη μου, ίσως παρασύρθηκα από άστοχες δηλώσεις πολιτικών, αλλά υπήρξα ένα θύμα εκούσιο.

----
Μου κάνει εντύπωση που ο βαγγέλης συμφωνεί μαζί σου.
Βλέπεις το θέμα δεν είναι αν πήγες ή όχι μόνος σου. Προσεγγίζεις το θέμα σαν κάποιον που νομίζει οτι το χρηματιστήριο είναι ρουλέτα, ενώ είναι η καρδιά της ανάπτυξης μίας υγιούς καπιταλιστικής οικονομίας μια και έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό.
Από το χρηματιστήριο μπορεί να γονατίσει ολόκληρη η οικονομία μίας χώρας, ενώ από κάποια ομόλογα είναι απλά κάποια ομόλογα και το σχετικό θέμα περισσότερο σαν αντιπολιτευτικό όπλο χρησιμοποιείται.
Επί ΠΑΣΟΚ παίζοντας άπειρα κεφάλαια
ασφαλιστικών ταμείων για να κρατηθει το χρηματιστήριο ζωντανό, και οι απώλειες ήταν τεράστιες.
Γα το τελευταίο φυσικά ο Βαγγέλης δεν θα συμφωνήσει, αλλά να λες οτι το κραχ ολόκληρου του χρηματιστηρίου ήταν ασήμαντο μπροστά στην κίνηση κάποιων ομολόγων που είναι ελάχιστο ως αδιάφορο μέρος της χρηματιστηριακής κίνησης με την ευρεία έννοια είναι αστείο.

evenizelos είπε...

Νίκο,

Συναίνεση ως προς τι; Για την καταπολέμηση της διαφθοράς θεσμοί και νόμοι υπάρχουν. Ο σεβασμός του νόμου και η καταπολέμηση του εγκλήματος δεν είναι ζήτημα συναίνεσης ή συμφωνίας, αλλά αυτονόητη ατομική και συλλογική υποχρέωση όλων και ιδίως των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών. Οι γενικεύσεις και οι συμψηφισμοί είναι ιδιαίτερα βλαπτικοί γιατί ενισχύουν την αίσθηση του αδιεξόδου και της εξομοίωσης στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.
Οι συγκεκριμένες πρόσθετες προτάσεις που έχω διατυπώσει (πέραν των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα)περιλαμβάνονται σε ένα κείμενο μου για τη διαφθορά ως κοινωνικό πρόβλημα που υάρχει στην ιστοσελίδα μου και το είχαμε συζητήσει εδώ πριν μερικούς μήνες. Τώρα αναρτούμε στην ιστοσελίδα μου την απομαγνητοφώνηση της εισήγησης μου στην εκδήλωσε που οργάνωσε στις 11.4.2007 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικού Δικαίου για την Σύμβαση του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

evenizelos είπε...

Harrygreco

Η πολιτική ευθύνη των κυβερνήσεων είναι αφενός μεν ατομική του κάθε υπουργού, αφετέρου δε συλλογική λόγω της αρχής της "κυβερνητικής αλληλεγγύης" που προβλέπεται στο Σύνταγμα. Συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης σημαίνει τελική προσωπική ευθύνη του Πρωθυπουργού ο οποίος επιλέγει και διατηρεί τους υπουργούς και στηρίζει και κατευθύνει την λειτουργία της κυβέρνησης.

harrygrath είπε...

Ενδιαφερουσα απαντηση. Αρα,υπαρχει οχι αστικη ή ποινικη ευθυνη,αλλα πολιτικη.Μια παραιτηση για λογους " ευθιξιας" λοιπον,θα ηταν ευπροσδεκτη.
Σχετικα με το προσφατο ,πιθανον τρομοκρατικο επεισοδιο με τον φρουρο δικαστη, Θα φερετε νομο για σαφη καθορισμο της " χρησης θανατηφορου βιας " ?

Ανώνυμος είπε...

Με μόνο όπλο την ακατάσχετη σκανδαλολογία το ΠΑΣΟΚ δεν θα καταφέρει να ξαναπάρει την εξουσία. Η επιτυχία του εγχειρήματος του προϋποθέτει κυβερνητική φθορά η οποία επέρχεται προίόντος του χρόνου. Είναι ακόμη νωρίς.

Παρρησία
www.parrisia.com

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ πως ο λαός έχει "τρομοκρατηθεί" και δεν ξέρει ποιον να εμπιστευτεί. Η διαφθορά υπάρχει και από ότι φαίνεται τίποτε δεν γίνεται ώστε να αντιμετωπισθούν τέτοια φαινόμενα.
Είναι στο χέρι του κάθε κόμματος ξεχωριστά να διαφοροποιεί τη θέση του και να λαμβάνει δραστικά μέτρα για μια ειλικρινή, σωστή και αποτελεσματική διακυβέρνηση του τόπου αυτού.
Με εκτίμηση,

Ανώνυμος είπε...

19.4.2007

Κυριε Υπουργε, η ανάληψη πολιτικής ευθύνης που επιζητείται να αναληφθει απο την κυβέρνηση για το σκάνδαλο των δομημενων ομολόγων και ιδιαίτερα απο τον κ.Καραμανλή , αποτελεί ευσεβή πόθο του κάθε πολίτη, που βλεπει τι συμβαίνει στην αλλοδαπή σε παρόμοια θέματα η και ησσονος σημασίας. Ο μεγάλος προβληματισμός ομως νομίζω οτι αφορά τους νέους σε ηλικία συμπολίτες μας, που συγκρίνοντας τις δυο καταστάσεις, λογικό ειναι να απορρίπτουν τα πολιτικά πράγματα στην χώρα μας, την αποστροφή τους απο την ενεργό πολιτική δράση, και τέλικά την απόρριψη του πολιτικού μας συστήματος.
Συνεχίστε σας ακολουθούμε.
Ενας Αμπελοκηπιώτης

evenizelos είπε...

Παρρησία
Ο ρόλος της εκάστοτε κυβέρνησης είναι να διαχειρίζεται τα αντικείμενα της αρμοδιότητας της και ο ρόλος της εκάστοτε αντιπολίτευσης να ασκεί κριτική και να αναδεικνύει τα προβλήματα μεζί με τις αναγκαίες αντιπροτάσεις. Αυτά είναι απλές και αυτονόητες λειτουργίες της δημοκρατίας και της διαφάνειας.
Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση μέχρι το 2004 δεν του αφαιρεί την υποχρέωση να ασκεί το αντιπολιτευτικό του έργο.
Το επιχείρημα ότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση των Δ.Σ. των ταμείων δεν προβάλλεται πλέον ούτε αχνά. Και αυτό γιατί όπως προκύπτει (ως τώρα) από τα πρακτικά των συνεδριασέων των Δ.Σ. των ασφαλιστικών ταμείων, τα Δ.Σ. (με εξαίρεση ενδεχομένως μεμονωμένα μέλη τους ή τους προέδρους τους) παραπλανήθηκαν με απόκρυψη ή αλλοίωση των στοιχείων ως προς τον χαρακτήρα, την απόδοση και την εμπορευσιμότητα των ομολόγων.

evenizelos είπε...

Γ. Βαγιανέ

Συμφωνώ. Γι΄αυτό χρειάζονται ριζικά θεσμικά μέτρα ως προς τα κριτήρια καιτη διαδικασία στελέχωσης του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού.

evenizelos είπε...

Ανώνυμε,
Φοβούμαι ότι πράγματι τα αποτελέσματα θα είναι απογοητευτικά, γι΄αυτό χρειάζεται διαρκής συζήτηση και ενημέρωση.

evenizelos είπε...

Αμπελοκηπιώτη,

Αυτό ακριβώς πρέπει να διαφυλάξουμε: τη σχέση των νέων ανθρώπων με την πολιτική. Ευχαριστώ.

evenizelos είπε...

Μέμα

Συμφωνώ και ευχαριστώ για το σχόλιο

evenizelos είπε...

Yellow Kid

Όπως ίσως ξέρετε πιστεύω στο μοντέλο του ανοικτού κόμματος που δεν λειτουργέι ως κλειστός μηχανισμός αλλά ως διαρκής επαφή με την κοινωνία. Και αυτό γιατί πράγματι πολλές φορές τα κόμματα λειτουργούν ως γκέτο.

evenizelos είπε...

Παρρησία
Γι΄αυτό βλέπετε ότι επιμένουμε στην προγραμματική διάσταση: στις θεσμικές εγγυήσεις της διαφάνειας, στην ανάγκη να επικρατήσει μια άλλη νοοτροπία στο δημόσιο βίο.

Παρρησία είπε...

Πιο ψηλά και από τα γενικόλογα "προγράμματα" (π.χ. η "φορολόγηση του πλούτου", η "δίκαιη κονωνία" κ.ά.) είναι η έξωθεν καλή μαρτυρία, η εμπιστοσύνη που μπορεί να εμπνεύσει το κόμμα στους πολίτες.

Μετά από 20 χρόνια στην εξουσία και με τα ίδια πρόσωπα (Β.Παπανδρέου, Μ.Παπαϊωάννου, Κ.Κουλούρη κλπ κλπ) και παρακαλώντας τον Λαλιώτη να αναλάβει την "επικοινωνιακή" σας πολιτική, δεν πρόκειται να πεισθούν οι ψηφοφόροι παρά μόνο σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Το στοίχημα λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ είναι το πώς θα μπορέσετε να διατηρηθείτε ως κόμμα εν ζωή μέχρι να φθαρεί η ΝΔ όπως και αυτή τα "κατάφερε" τόσα χρόνια που κυβερνούσατε εσείς..

Παρρησία
www.parrisia.com

Georgios Vagianos είπε...

Ευχαριστώ για την τοποθέτηση.Υπάρχει σε πολλούς τομείς του ευρύτερου κρατικού τομέα λιγότερη διαφάνεια και από τη διαχείριση παγκαριού εκκλησίας και μικρότερος έλεγχος ακόμη και απο αυτόν που ασκείται στις ΓΣ των μετόχων επιχείρησης.Και για να προτείνω και κάτι.Η διοίκηση των φορέων δε θέλει τοποθετημένα πολιτικά πρόσωπα,θέλει καταρτισμένους υψηλόβαθμους υπαλλήλους.Μπορείτε να σκεφτείτε οτι δυο φορές το χρόνο π.χ.θα γίνεται έλεγχος από επιτροπή πολιτών που θα ορίζονται με κλήρωση σε ανοιχτές συνελεύσεις.Ετσι θα γνωρίζει ο πολίτης πώς διαχειρίζονται τους πόρους ή τις υποθέσεις τους οι κρατικοί λειτουργοί.
Δεν συμμερίζομαι τη λογική του συμψηφισμού,κρύβει έναν λαικισμό και αντίδραση.Αλλά αν δεν αποφασίσετε να πράξετε στο ΠΑΣΟΚ κάτι ζωντανό και ανατρεπτικό και δεν αποτολμήσετε τομές,θα είστε και εσείς ένα φθαρμένο μεταπολιτευτικό προιόν αποκομμένο από τη σημερινή πραγματικότητα.Πιστέψτε με,δεν αρκεί που είστε πιο έξυπνοι από τους άλλους.
Πάντως εσείς προσωπικά πρέπει να τολμήσετε υπερβάσεις μακριά από ιδεοληψίες που χρησιμεύουν μόνο για να στοιχίζονται αυτοί που ακολουθούν το ρεύμα πίσω τους. Φτιάξτε ρεύμα ειδάλλως θα σπαταλήσετε το ομολογουμένως σπάνιο ταλέντο σας.

Ανώνυμος είπε...

Στο σπιτι του κρεμασμενου δεν μιλανε για σκοινι...δεν πειθετε κανεναν...απλα περιμενετε να πεσει η νδ σαν ωριμο φρουτο με την συνεργεια τοσων εκδοτικων οικων που σας υποστηριζουν(και φυσικα τους το ανταποδιδετε εσεις με το παραπανω.. βλεπε π.χ απευθειας αναθεσεις στον καγκελαριο της δημοσιογραφιας και γνωστο διαπλοκομαχο κυριο κυριο ταδε) ..
Μιλατε τωρα για ομολογα?και σωστα μιλατε.εσεις που μιλουσατε για 7000 μοναδες στο χρηματιστηριο?που χαντακωσατε εκατομμυρια κοσμο...που δημιουργησατε εναν κοσμο ψευδαισθησης και αφελειας,αντι να προειδοποιησετε για την αναμενομενη και επικειμενη σφαγη των αμνων?ποιος ειναι ο ρολος σας? να εμφανιζεστε στα παραθυρα παλευοντας να κερδισετε τις εντυπωσεις και ικανοποιωντας τις προσωπικες σας φιλοδοξιες?η το"υποτιθεμενο"καλο του πολιτη...που ησασταν οταν το χρηματιστηριο γεμιζε φουσκες και οδηγουσε στην μεγαλυτερη αναδιανομη πλουτου(απ τους φτωχους προς τους πλουσιους)που εγινε ποτε σε αυτο το κρατος...παντου τα ιδια χαλια ησασταν ,πως να πεισετε?με το προδοτικο σχεδιο ΑΝαν που επικυρωνε την εισβολη και παρουσιαζοταν ως αγιο απο πρακτορες σε εφημεριδες καναλια και βουλη?Ποιος το ενεκρινε το σχεδιο αναν?που φοβαστε να περιορισετε την κυβερνηση της ροδοπης?να μιλησετε για κεμαλοφασισμο?
ΠΟΥ εσεις ΔΕΝ διοριζατε ποτε αποτυχημενους βουλευτες στις δεκο αλλα ΠΑΝΤΟΤΕ επιστημονες υπευθυνους?
Που εσεις ΔΕΝ ρημαξατε τα ταμεια...
Ενα καλο κανατε και μονο. το ασεπ...Αλλα και αυτο με πονηρια...επι εικοσι χρονια αλωνισατε με τα βυσματα σας ολες τις πιθανες και απιθανες θεσεις του δημοσιου...οταν λοιπον εφτασε η στιγμη του κορεσμου "και οι μηδοι ηταν ετοιμοι να περασουν"περασατε το νομο προκειμενου να τους κοψετε το βηχα..τουτεστιν αφηστε μας...και στο εσωτερικο και στο εξωτερικο ελεγχομενοι απο τα μμε των αμερικανων ειστε και απο τις προσωπικες σας φιλοδοξιες...δεν πειθετε κανενα...Μια χαρα τα χετε με τα μονοπωλια τραπεζικα και αγορας..δεν αλλαξατε τπτ..ανεβα Βαγγελη και περιορισε την χουντα των μμε(τους ιους της δημοκρατιας και της αληθειας),καθαρισε τα μισα λαμογια που ενδημουν στο κομμα σου,δειξε την αποφασιστικοτητα και την ευελιξια σου στον κεμαλοφασισμο και στους αμερικανους εντολοδοχους...εισαι και μακεδονας μην αφηνεις τους σλαβους να ξεφτιλιζουν την πατριδα σου,χτυπα τα μονοπωλια,την γραφειοκρατεια,το τατσιλικι και το χαιδεμα των αυτιων του κοσμου...επανιδρυσε το κρατος βαγγελη!απο την θεση του υπουργου,της αντιπολιτευσης και μεσα απο ενα μπλοκ(πολυ σωστη κινηση παντως και την επικροτω) αυτα δεν γινονται...αμαν πια με αυτην την υποπτη αριστερη κομπλεξικη παραφιλολογια(με τις δεξιες τσεπες)...Πως γινεται να οριζουν ολοι αυτοι οι πρακτορες την πορεια της χωρας σε αντιθεση με την συντριπτικη πλειοψηφια του κοσμου?οι μεγαλοι αγωνιστες ο γλεζος ο θεοδωρακης τους φτυσαν...Ακομα και αυτος ο βελουχιωτης μιλουσε για φιλοπατρια..και ομως τοσοι καναπεδακηδες των μμε τους βγαζουν ολους αυτους γραφικους , δηλωνοντας με εναν μεταφυσικο τροπο παρολαυτα αριστεροι απο τις καφετεριες του κολωνακιου και οχι απο το βιτσι...Εγω πιστευω αυτη ειναι η πληγη της χωρας..ολοι αυτοι, αφελεις και αλλοι πατρωνοι τους ελεγχομενοι απο τις πρεσβειες(που δεν δισταζουν να απολυσουν και κοσμο του συναφιου τους αμα βγει και μιλησει)...βαγγελη δεν σε γνωριζω,αλλα επαιξες και εσυ με αυτο το συστημα..καταλαβαινω οτι δεν μπορουσες να κανεις αλλιως τοτε στην αρχη..αμα ομως καποτε παρεις το πασοκ απ τα χερια τοτε εισαι υποχρεωμενος να ρθεις σε συγκρουση με ολη αυτην την φαρα...αυτο περιμενει η μεγαλη πλειοψηφια του λαου...κανε το και θα σε ψηφισω και θα γραψεις κυριολεκτικα ιστορια..μεχρι τοτε εμενα δεν παει το χερι μου να ψηφισω τον κουκουλοφορο ανευ κουκουλας...
Κατι ακομα φτασαμε στο σημειο μια χωρα που χε δοτο βασιλια απο εξω,που οδηγηθηκε σε εμφυλιο απο ξενες δυναμεις,που της ανεβοκατεβαζαν κυβερνησεις,που ειχε αμερικανους πρακτορες χαμηλοβαθμους στρατιωτικους για 7 χρονια,που διαταχτηκε να μην πολεμησει στην εισβολη του αττιλα τοσο επι χουντας οσο και του επισης δοτου καραμανλη,φτασαμε λοιπον στο σημειο να νομιζουμε οτι αυτη η χωρα δεν κυβερνιεται απο ενα νεο πρακτορικο μοντελο μεσω των μμε πρωτιστα και της βουλης,αλλα απο τους κοινοβουλευτικους εκπροσωπους που εκλεγει ο δημοκρατικος λαος!!!!Οποια ψευδαισθηση...Περισσεψε η αφελεια σε αυτον τον τοπο...
Ο αγωνας για ανεξαρτησια ποτε δεν σταματησε...συνεχιζεται απο το 1821..το πρακτορικο συστημα μοιαζει ανικητο πια αλλα αρκει ενας μοναχα ανθρωπος που ειναι ετοιμος να θυσιασει την καρεκλα του και να ρθει σε συγκρουση την σωστη στιγμη τη στιγμη της ανοδου της εξουσιας...εισαι ετοιμος γι αυτο?το ελπιζω...

harrygrath είπε...

Τα σεντονια & τα παραληρηματικα σχολια κουραζουν το κοσμο & χαλανε το μπλογκ.

Αρχαίος είπε...

Κάποτε αυτή η ρημάδα πολιτική ευθύνη θα πρέπει να έχει και κάποιο πρακτικό περιεχόμενο. Κάποιος πρέπει να πηγαίνει σπίτι του και να μην μένει απλή φράση "αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη!!" (τα ίδια έλεγε και ο δολοφόνος Κουφοντίνας -για να μην ξεχνάμε-.
Στο δια ταύτα φυσικά και έχει ευθύνη ο Τσιτουρίδης και η κυβέρνηση για το σκάνδαλο και το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι να παραιτηθούν οι διοικήσεις των ταμέιων και ο Τσιτουρίδης. Αλλά όπως επισήμανε και ο Μάνος περισσότερη ευθύνη έχει επειδή- συνεχίζοντας την πρακτική του Πασόκ - διόρισε άσχετους στη διαχείριση των ταμείων.
Το "φέρτε πίσω τα λεφτά" είναι λαϊκισμός, φαντάζεστε να έλεγε το ίδιο και η ΝΔ μετα το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου;.
Θεωρώ ότι είναι ευκαιρία να πιέσει το Πασοκ έτσι ώστε απο εδώ και πέρα να θωρακιστεί θεσμικά η στελέχωση των διοικήσεων των ταμείων.

Ανώνυμος είπε...

Είναι άσχετο με το ποστ αλλά πιστεύω πως πρέπει να το δείτε fakellaki.blogspot.com
Σε ποιον να δειξεις εμπιστοσύνη και ποιον να πιστέψεις οταν πλέον παίζουν κορώνα γράμματα την ίδια σου τη ζωή?

ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σοβαρός και μεστός ο πολιτικός σας λόγος. Πιστεύω ότι με την εμπειρία και τις γνώσεις σας μπορείτε να έχετε καθοριστική συμμετοχή στο μέλλον του τόπου μας.

Καλό θα ήταν και άλλοι συνάδελφοι σας να εξέφραζαν ανάλογο λόγο, χωρίς ακρότητες και ερειστικές συμπεριφορές, που να μπορούν να αγγίζουν τον κόσμο.

Βλέπαμε στα κανάλια τον Κουλούρη και εσχάτως τον Καρχιμάκη και σκεφτόμαστε τι ρόλο έχουν αυτοί; Να βρίσουν ή να επιχειρηματολογήσουν θέλουν; Ετσι θα πάει ο τόπος μπροστά; Με συναγωνισμό ποιος θα επιδείξει περισσότερο κιτρινισμό;

Νομίζω ότι πρέπει να συμμορφωθούν μερικοί. Είναι ζημιογόνα η στάση τους και για το ΠΑΣΟΚ και για τον τόπο. Αλλάξανε οι εποχές.

Συνεχίστε έτσι και μην παρασυρθείτε από τέτοιες λογικές μόνο και μόνο για να εντυπωσιάζετε και να κάνετε θόρυβο.

Unknown είπε...

Διαχρονικά εχουν γίνει εγκλήματα εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων.Απλώς οι τωρινοί ανεγκέφαλοι προκαλούν εντύπωση με τις κινήσεις τους.Το θέμα νομίζω ειναι ποιός ΠΕΙΣΤΙΚΑ θα εφαρμόσει μέτρα για την σωστή αξιοποίηση των κεφαλαίων που υπάρχουν.Αλλά οταν εν έτει 2007 δεν γνωρίζουν ουτε τα ταμεία τι λεφτά εχουν τι να συζητάμε.Και νομίζω αγαπητέ Ευάγγελε οτι οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ δεν ειναι και λίγες. Τώρα χρειάζεται να πάρεις πρωτοβουλίες και οχι μόνο καταγγελίες.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βενεζέλο,θα σας παραπέμψω σε ένα άρθρο συνμπλόγκερ μας.
Σκιαγραφεί υπέροχα τον Ελληνικό μπαξέ της πολιτικής και της κοινωνίας.
http://panosz.wordpress.com/2007/04/22/paris/

Ανώνυμος είπε...

Νέο Σκάνδαλο

ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε άδεια σε ιδιωτικό θερμοηλεκτρικό σταθμό ο οποίος θα καταναλώνει 4,4 10^6 m^3 νερό όπως καταγγέλλει η greenpaece

Ποιά είναι η θέση σας σε θέματα περιβάλλοντος και για τη διαχείριση του νερού;
-

evenizelos είπε...

Αρχαίε,
Προφανώς και πρέπει να γίνεται με αυστηρά, διαφανή και τεχνοκρατικά κριτήρια ο διορισμός των διοικήσεων των ταμείων. Αυτό όμως δεν αναιρεί τις ευθύνες όσων μετείχαν στο σκάνδαλο των ομολόγων, ούτε χρειάζονται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις για να αξιολογήσεις τις διάφορες επίμονες "προσφορές" χρηματιστηριακών εταιρειών και τραπεζών για την διάθεση περίεργων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Είναι εύκολο να ρωτήσεις και να συγκρίνεις, όπως θα έκανες με τα δικά σου χρήματα. Γι΄αυτό και η διοίκηση των ταμείων δεν πρέπει να ταυτίζεται με την επαγγελματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου τους που πρέπει να ανατίθεται με εγγυήσεις απόδοσης σε εξειδικευμένους φορείς (π.χ. τράπεζες)

S G είπε...

"ούτε χρειάζονται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις για να αξιολογήσεις τις διάφορες επίμονες "προσφορές" χρηματιστηριακών εταιρειών και τραπεζών για την διάθεση περίεργων χρηματοοικονομικών προϊόντων."

αυτη ακριβως η λογικη ειναι που εχει διαλυσει το ελληνικο ασφαλιστικο συστημα. Οχι δεν ξερει ο μεσος πολιτης τι ειναι ενα χρησιμο επενδυτικο προϊον και τι οχι.

Και μια που μιλαμε για ευθυνες, ποτε θα αναλαβουν ολες οι εως σημερα ελληνικες κυβερνησεις την ευθυνη για την τρομακτικη υποαποδοση των αποθεματικων του ασφαλιστικου συστηματος? Ποιος ακριβως που εχει εστω και αμυδρη σχεση με τα χρηματοοικονομικα ειπε οτι οι καλυτερες επενδυσεις παγκοσμιως ειναι τα ελληνικα ομολογα στα οποια εχουν υποχρωθει να επενδυουν εδω και δεκαετιες τα ελληνικα ασφαλιστικα ταμεια?

Για ποιον λογο δεν ειμαι ελευθερος να επενδυσω τις αποταμιευσεις ΜΟΥ για την συνταξη ΜΟΥ εκει που θελω ΕΓΩ? (λογοι υπαρχουν βεβαια, αλλα αμφιβαλλω αν τους εχει σκεφτει κανεις απο τους ομιλωντες για σκανδαλα σημερα.)

evenizelos είπε...

Ionix

Θα διερευνήσω το ζήτημα που θέτετε. Θεωρώ τα περιβαλλοντικά ζητήματα υψίστης προτεραιότητας και το κορυφαίο από αυτάείναι η διαχείρθση υδάτινων πόρων.

Ari0nas είπε...

Οι θεσμοί είσθε εσείς (ένας από αυτούς). Αδυναμία των θεσμών λοιπόν (όπως σεις λέγετε).
Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν. Έτσι συντηρείται το σύστημα. Το σύστημα που εσείς σαν άρχοντας ανήκετε. Ποτέ δεν θα μπορέσει να γίνει κάτι διαφορετικό, εκτός αν το ίδιο το σύστημα «φονεύσει» για να γίνει κάτι άλλο που θα το εξυπηρετεί καλύτερα.
Βλέπετε, για να βγει κάποιος στο πάλκο της πολιτικής, αποκτά υποχρεώσεις σε διάφορους «σπόνσορες». Έτσι και αυτή η κυβέρνηση. Έτσι και η δική σας κυβέρνηση. Και πραγματικά έπαψα να βλέπω την διαφορά, αφού πάλι τους ίδιους που λένε τα ίδια βλέπω.
Ήμουν ψηφοφόρος σας και σας εκτιμώ σαν μυαλό. Αλλά αυτό δεν φτάνει. Είστε και πολιτικός και αυτά τα δύο συγκρούονται. Γιατί αν έχω άδικο τότε πως θα καλύψετε τα χιλιάδες που ΔΕΝ κάνατε; Πως θα καλύψετε τα λάθη που κάνατε;

Σήμερα τα ομόλογα, χθες το χρηματιστήριο (δεν ξεχνώ), νόμοι άδικοι, κράτος τεράστιο και δυσκίνητο (πέρασε και από εσάς και γιγαντώθηκε) φόροι που και οι εφοριακοί ακόμη δεν ξέρουν τι τους γίνεται.
Τριάντα χρόνια για 800 χιλιόμετρα εθνικού δικτύου, επιχειρήσεις με σωσίβια ή γύψο που παράγουν μόνο υπηρεσίες πια, τι να πρωτοδώ, όπου και αν κοιτάξω.

Και δεν έγιναν τώρα όλα αυτά.

Θα διαβάζω το Blog σας αλλά δεν θα ξαναγράψω. Συγγνώμη που ξέφυγα από το θέμα των ομολόγων (που είναι μια ακόμη γερή δόση σε ένα κουφάρι). Δεν ελπίζω σε τίποτα, ούτε απαισιόδοξος είμαι. Απλά όλη αυτή τη κοινωνία των βολεψάκηδων, κομπιναδόρων, ωχαδερφιστών, ρουσφετολόγων, απατεωνίσκων, χορηγών και πολλών ακόμη, την δημιουργήσατε καθ εικόνα και ομοίωση. Αλλά το σύστημα έτσι συντηρείται…στο μικρό μας βορειότερο κράτος της Αφρικής. Τη μικρή μας μπανανία.

Υ.Γ. Είναι ειρωνεία αυτοί που ευθύνονται για το χθες, να κατηγορούν για το σήμερα. Έτσι όμως θα κάνουν και αυτοί που ευθύνονται για το σήμερα και θα κατηγορούν το αύριο. Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν…

Ανώνυμος είπε...

Θα παραβλέψω όλα τα σωστά, λογικά, ψύχραιμα επιχειρήματα και θα ρωτήσω αυτό που ρωτάει και ο πολύς κόσμος: Θυμάστε τι συνέβαινε επι ΠΑΣΟΚ ή ζούμε σε διαφορετικούς πλανήτες; Χίλια δίκηα νάχετε, δυστυχώς το παρελθόν σας (ως διακυβέρνηση της χώρας) είναι τόσο πρόσφατο ώστε οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Εξ΄ού και δεν βγαίνει πολιτικό κέρδος για το κόμμα του ΠΑΣΟΚ απο τα "σκάνδαλα". Σου λέει ο άλλος "look who's talking", και ξεμπερδεύει...

evenizelos είπε...

Ariona
ευχαριστώ για τα θετικά σχόλια που αφορούν το πρόσωπο μου. Αντιλαμβάνομαι την ένταση και τη δυσαρέσκειά σας, αλλά η γενίκευση και η ισοπέδωση δεν οδηγούν πουθενά.
Το ΠΑΣΟΚ του 2004 συγκέντρωσε το 40% του ελληνικού λαού. Έχει εντολή να ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση και οφείλει να διεκδικήσει την εξουσία στις επόμενες εκλογές. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα είχαμε την παραίτηση Τσιτουρίδη… κρίμα που δεν πρόλαβα να γίνω κουμπάρος του 

Κ. Βενιζέλο, είσθε γενναίος άνθρωπος. Θέλει κότσια αυτό που κάνετε γιατί θα ακούσετε και κριτική που δεν θα είναι ευχάριστη. Παρόλα αυτά απαντάτε και σας τιμά. Καλύτερο από τους μαϊντανούς στα τηλεπαράθυρα (χρήσιμο, αλλα προσοχή στις δόσεις).

Υπεύθυνη αντιπολίτευση να ασκήσετε (και πρέπει). Όμως απορώ ως ψηφοφόρος σας, όταν κάποιος με «λερωμένη τη φωλιά του» βγαίνει και καταγγέλλει μου θυμίζει το…φωνάζει ο κλέφτης.
Θέλετε νεα πρόσωπα στο ΠΑΣΟΚ. Και ένα ισχυρό αρχηγό με «κότσια». Ο κ. Παπανδρέου δεν με έχει πείσει προσωπικά.
Βέβαια το ότι σας ψήφισε το 40% του Ελληνικού λαού… Και το 40% καπνίζει αλλά ξέρει ότι δεν είναι πάντα σωστό. Έλλειψη εναλλακτικών λύσεων…
Για να μη συνεχίσετε έτσι πρέπει να μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο. Να μπορέσουμε να ονειρευτούμε ξανά (όχι κοιμισμένοι). Να δώσετε νέο όραμα.
Είστε ικανό άτομο με ηγετική φυσιογνωμία (αν και αισθάνομαι μερικές φορές ότι κάτι κρύβετε). Μπορείτε να πείσετε και τους άλλους (της παράταξης σας) να δώσουν όραμα και στόχους σε εμάς;
Διότι έχω την αίσθηση ότι οι περισσότεροι απλά έμειναν να καραδοκούν για να δρέψουν καρπούς από τα λάθη των άλλων. Αυτό όμως πάντα δεν είναι πειστικό.

Ανώνυμος είπε...

A3izei va sxoliastei n metaptwsn tns rntorikns tns De3ias, meta tis upo8eseis twv omologwv kai twv koumparwv, apo tnv n8ikologia stn logikn tou sumynfismou.

Molis priv duo xrovia, o Karamavlns apepemye bouleutn, epeidn tolmnse va pei oti uparxouv evtimoi kai avevtimoi se ola ta kommata. Episnmopoinse dnladn tn 8ewria oti to problnma tns diaf8oras dev eivai problnma diafaveias kai 8esmwv, alla problnma twv stelexwv tou Pasok. Kata autn tn logikn, arkouse n avtikatastasn tous me evaretous veodnmokrates prokeimevou va spasei o kuklos tns diaf8oras.

Kata tn gvwmn mou, n diadosn -emmesn kai amesn- autns tns afelous 8ewrias suvista meros tns autapodeiktns politikns eu8uvns tou Karamavln gia tis snmerives upo8eseis. Kai touto dioti avesteile ka8e sobarn prwtoboulia emba8uvsns tns diafaveias kai tou koivwvikou elegxou kai eve8arruve tis straties twv akorestwv nmeterwv tns De3ias.

Exei malista evdiaferov oti n apoyn tou bouleutn Poluzou, pou stoixeio8etnse tn diagrafn tou, snmera -elafra diaforopoinmevn- emfavizetai ws dikaiologia apo tnv kubervntikn propagavda. Auto kavouv otav legouv oti n kubervnsn dev eu8uvetai gia tnv upar3n oligwv trwktikwv.

Evdiaferousa kai n 8ewria oti o upourgos Tsitouridns eprepe va prosexei tnv epilogn twv suvergatwv tou (epi poivn apopompns) perissotero apo oti o Karamavlns tnv epilogn twv upourgwv, o Paulopoulos twv Xoupndwv kai outw ka8e3ns.

Mia teleutaia paratnrnsn: n upo8esn twv tameiwv suvdeetai me tn gaggraiva tns apografns, dioti 3ekivnse ws prospa8eia evallaktikns dnmiourgikns logistikns evtos twv plaisiwv tns epitnrnsns. Evos kakou muria epovtai.

evenizelos είπε...

Ανώνυμε

παρότι με δυσκολεύουν τα ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες, συμφωνώ με τις παρατηρήσεις.

evenizelos είπε...

SG

Υπάρχουν διεθνώς αποδεκτές πρακτικές για την διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτές πρέπει να εφαρμόζονται και στην Ελλάδα. Αν όμως εσείς ελεύθερα επενδύσετε τις αποταμιεύσεις σας για την σύνταξη σας εκεί που θέλετε , θα ενταχθείτε σε ένα κεφαλαιοαποδοτικό σύστημα που θα σας καλύπτει για 5 ή 10 το πολύ χρόνια. Εσάς και την οικογένεια σας μπορέι να σας καλύψει χωρίς χρονικό όριο και με επάρκεια μόνο ένα δημόσιο διανεμητικό σύστημα που βρίσκεται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού κοινωνικού συστήματος.

evenizelos είπε...

Άρη Δαβαράκη

Ούτε ο "συμψηφισμός", ούτε η "εξομοίωση" ούτε ο συμβιβασμός στο χαμηλότερο δυνατό είναι λύση. Σ΄ένα πολιτικό σύστημα που πρακτικά αναδεικνύει δύο κυβερνητικές προτάσεις και δύο κυβερνητικά σχήματα προς επιλογή (όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωαπϊκές χώρες), ο πολίτης τι πρέπει να κάνει;

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ:Μὴ μόνον τοὺς ἁμαρτάνοντας κόλαζε ἀλλὰ καὶ τοὺς μέλλοντας κωλῦε.

(Νὰ μὴν ἀρκεῖσαι στο νὰ τιμωρεῖς αὐτούς που διαπράττουν σφάλματα
ἀλλὰ νὰ ἐμποδίζεις καὶ ἐκείνους ποὺ πρόκειται νὰ τὸ κάνουν.)

Σήμερα αφήνουν να γίνονται σκάνδαλα και μετά απλά καλύπτονται από τη δήθεν αποκάλυψη και την παραπομπή στη δικαιοσύνη.

S G είπε...

"Αν όμως εσείς ελεύθερα επενδύσετε τις αποταμιεύσεις σας για την σύνταξη σας εκεί που θέλετε , θα ενταχθείτε σε ένα κεφαλαιοαποδοτικό σύστημα που θα σας καλύπτει για 5 ή 10 το πολύ χρόνια. Εσάς και την οικογένεια σας μπορέι να σας καλύψει χωρίς χρονικό όριο και με επάρκεια μόνο ένα δημόσιο διανεμητικό σύστημα"

ισχυριζεστε οτι το δημοσιο ανακαλυψε τον τροπο να δημιουργησει ενεργεια εκ του μηδενος? Πως γινεται με τα ιδια λεφτα το κρατος να καλυπτει ολες τις αναγκες ολων των πολιτων, ενω αν κρατουσαν τα χρηματα οι πολιτες δεν θα τους εφταναν?

Αν οσες εισφορες δινω τις εβαζα σε ενα αποταμιευτικο λογαριασμο θα ειχα στο τελος τουλαχιστον τα ιδια λεφτα που θα επαιρνα απο την κρατικη ασφαλιση (γιατι τα κρατικα ταμεια επενδυουν σχεδον μονο σε ομολογα) και στην πραγματικοτητα πολυ παραπανω γιατι η τραπεζα θα τα εβαζε σε αποδοτικοτερες επενδυσεις (σημειωση: εχω ηδη ιδιωτικο συνταξιοδοτικο προγραμμα που λειτουργει μια χαρα).

Αυτο στο οποιο στηριζοταν εως σημερα η κρατικη ασφαλιση ηταν η μετακυλιση των χρεων στους επομενους επειδη ειχαμε πολυ σημαντικη αυξηση πληθυσμου και ΑΕΠ απο γενια σε γενια. Τωρα που δημογραφικα πεφτουμε, το κρατικο συστημα ασφαλισης ειναι χρεοκοπημενο. Ολη η ΕΕ το ξερει και κανουν επιπονες μεταρρυθμισεις εκτος απο την Ελλαδα που σφυριζει ανεμελα (ενω εχει μια απο τις χειροτερες δημογραφικες και δημοσιονομικες θεσεις).

tzonakos είπε...

Koίτα πώς τα φέρνει η τύχη !
Απο παλιά ήθελα - τι ψώνιο ειμαι - να συνομιλήσουμε.
Παίρνω την ευκαιρία να ρωτήσω το εξής :
Διαβάζουμε σε μερίδα του Τύπου οτι την χασούρα των ομολόγων σκέφτονται να την ρίξουν πάνω στον Προϋπολογισμό.
Τι σκοπεύετε να κάνετε ως ΠΑΣΟΚ αν αυτό ισχύει και τι θα πρότεινε άμεσα ο Ευάγγ. Βενιζέλος σαν εναλλακτική λύση ;

Την καλησπέρα μου.

evenizelos είπε...

SG

Κάνετε δυστυχώς λάθος στους αριθμητικούς υπολογισμούς. Για σκεφτείτε πόσα χρήματα και για πόσο χρονικό διάστημα σας αποδίδει το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα σε συγκριση με τα ασφάλιστρα που καταβάλετε συνολικά. Γι αυτό τα δημόσια κοινωνικά και διανεμητικά συστήματα βασίζονται στην αλληλεγγύη των γενεών δηλαδή των εργαζομένων προς τους συνταξιούχους.
Υπάρχει όμως πάντα ο λεγόμενος τρίτος πυλώνας: Τα επαγγελματικά ταμεία που έρχονται με κεφαλαιοαποδοτικά προγράμματα να συμπληρώσουν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Πολλοί κλάδοι οργανώνουν αυτά τα επαγγελματικά ταμεία (τρίτη σύνταξη) σε συνεργασία με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

evenizelos είπε...

ΤΖΟΝΑΚΟΣ

Ήδη έχουμε προτείνει να κινηθούν τα ταμεία με αγωγές και αιτήσεις ασφλαιστικώνμέτρων κατα των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιρειών που εμπλέκονται στην διάθεση ομολόγων στα ταμεία εφόσον οι αποδόσεις των ομολόγων είναι κακές σε σχέση με το σταθερό επιτόκιο και εφόσον η τιμή της πώλησης ήταν κατώτερη την ημέρα που έγινε από την τιμή της αγοράς.

S G είπε...

"Κάνετε δυστυχώς λάθος στους αριθμητικούς υπολογισμούς. Για σκεφτείτε πόσα χρήματα και για πόσο χρονικό διάστημα σας αποδίδει το ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα σε συγκριση με τα ασφάλιστρα που καταβάλετε συνολικά."

με ολον τον σεβασμο νομιζω οτι δεν μπορειτε ετσι να κρινετε αν κανω λαθος. Αν και σιχαινομαι την επικληση στην αυθεντια, το συγκεκριμενο θεμα ανηκει στην ακαδημαϊκη μου ειδικοτητα και το εχω μελετησει αρκετα καλα.

"Γι αυτό τα δημόσια κοινωνικά και διανεμητικά συστήματα βασίζονται στην αλληλεγγύη των γενεών δηλαδή των εργαζομένων προς τους συνταξιούχους."

τι γινεται οταν η σχεση συνταξιουχων/εργαζομενων επιδεινωνεται ραγδαια, οπως σε ολη την Ευρωπη (η Ελλαδα πασχει ιδιαιτερα απο αυτο το φαινομενο)? Ειναι γνωστο οτι το συστημα εγγυημενων συνταξεων δια της μετακυλισης των βαρων στις επομενες γενιες απλα δεν δουλευει πια.

Το μεγαλυτερο αμαρτημα μας ειναι η τραγικα κακη διαχειριση των κεφαλαιων και η πληρης αφαιρεση της ατομικης ευθυνης: οσες εισφορες και αν πληρωσεις την ιδια συνταξη θα παρεις. Η αντιδραση των Ελληνων σε αυτο ειναι ξεκαθαρη: μαζικη εισφοροδιαφυγη, απατες και απιστευτα ποσοστα προωρων συνταξεων. Η μιση Ελλαδα δουλευει για τις συνταξεις της αλλης μισης. Αρκετα, δεν ειναι κατι για το οποιο πρεπει να ειμαστε περηφανοι...

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι πως σε μια ατομική ασφάλιση τα χρήματα είναι περισσότερα. Όμως επειδή κι εγώ τυγχάνω του χώρου, τα πράγματα ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ είναι έτσι. Κι αυτό διότι:

Αν και στο ΤΕΒΕ (ή κλέβε) πληρώνω πολλά (750 το δίμηνο) πρέπει να υπολογίσω και έξοδα νοσοκομειακά, που στη καλύτερη περίπτωση σε ιδιωτική ασφάλιση αγοράζεις με 1000€ το χρόνο (και ανεβαίνει με την κλίμακα και τον πληθωρισμό)μόνο για τα βαριά (δεν έχει γιατρούς, οι μικροεπεμβάσεις είναι πρόβλημα στον ιδιωτικό τομέα κλπ).
Βέβαια και η περίθαλψη που σου προσφέρει το ταμείο είναι ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ. Κ. Βενιζέλο, σας εύχομαι ποτέ να μη βρεθείτε στη θέση του απλού πολίτη –άρρωστος-.

Μέχρι εδώ δείχνουν ότι υπερτερούν οι ιδιωτικές. Αλλά τι γίνεται όταν έχεις οικογένεια –σύζυγο και 2-3 παιδιά;
Στο ταμείο συνεχίζεις να πληρώνεις τα ίδια για την ίδια περίθαλψη. Αν δεν έχεις, βάλε τα εμβόλια των παιδιών +30€/επίσκεψη το ένα +30-40€ η αντιβίωση και αλλα τόσα το κόστος του εμβολίου. Αυτά οι ασφαλιστικές δεν τα καλύπτουν, χώρια που θέλεις άλλα 500+ ευρώ για το κάθε παιδί χωρίς αποταμίευση αν θέλεις ΜΟΝΟ βαριά περιστατικά. Γι΄αυτές που ΛΕΝΕ ότι καλύπτουν θέλει πολύ μεγάλη κουβέντα και το κόστος εκτοξεύεται.

Η κατάσταση είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Όταν οι αγρότες δεν πλήρωναν ταμεία (ενώ τώρα θέλουν συντάξεις), όταν η λαμογιά οδηγεί πολλούς σε –πρόωρη- σύνταξη, όταν υπάρχει κύκλωμα σε φάρμακα και νοσοκομειακό υλικό όταν..(δεκάδες όταν) δεν έχεις ελπίδες καλού συστήματος. Βάλε και το φοβερό φακελάκι για μια θέση στον ήλιο, βάλε και την υπογεννητικότητα.

Βέβαια εδώ οι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (και όχι οι κυβερνήσεις) (και αρχικά η ΝΔ) έπρεπε από την αρχή με τους αλλοδαπούς να τους ασφαλίσουν και να τους φορολογήσουν. Να τους κάνουν νόμιμους και όχι κλεφτοκοτάδες και παρείσακτους. Οι γερμανοί μια χαρά κατάφεραν να στήσουν μια ΔΙΑΛΥΜΕΝΗ χώρα τότε.

Απλά εδώ ή δεν υπάρχει η θέληση (γιατί αυτά που λέμε τα ξέρουν ) ή δεν μπορώ να καταλάβω τι σοι σύστημα εκτρέφουν όσοι ανεβαίνουν κυβέρνηση.

Γιατί κ. Βενιζέλο, την βόμβα του ασφαλιστικού την ξέρατε και επί των ημερών σας. Δεν είναι καινούρια. Μπορεί κάτι να κάνατε, αλλά είναι ΠΟΛΛΑ αυτά που ΔΕΝ κάνατε (πράγματι υπάρχει και το πολιτικό κόστος). Είστε όμηροι εργατοπατέρων, συνδικάτων, συντεχνιακών συμφερόντων κλπ. Είναι βαρύ το τίμημα.

Όταν βγαίνετε στα κανάλια (για τους πολιτικούς το λέω και όχι προσωπικά) αρθρώνετε λόγο για να δικαιολογήσετε κάποια πράγματα. Δυστυχώς όμως το να λέτε τα 1-2 πραγματάκια που έγιναν δεν λύνουν το πρόβλημα των όσων ΔΕΝ έγιναν.


Ελπίζω να μάθατε από την παραμονή σας στην αντιπολίτευση. Κάποιοι θα σας συγχωρέσουν και θα σας ξαναψηφίσουν. Μην τους απογοητεύσετε.

ShareThis